luni, ianuarie 17, 2022

După ce scăpăm de Oprescu, nu-i lăsaţi pe complicii săi morali să pună mâna pe oraş!

În afară de jurnaliştii Antenei 3, observ un mare entuziasm în rândul publicului în legătură cu arestarea primarului Sorin Oprescu. „Bine că l-au luat”, pare a fi mesajul general. Îi înţeleg pe locuitorii acestui oraş. De la suma uriaşă primită ca mită – circa un milion de euro – la faptul că nu s-ar fi sfiit să-şi ceară tainul deşi bunicul mituitorului tocmai decedase, faptele prezentate de DNA nu ne pot provoca vreo simpatie pentru fostul medic al lui Ion Iliescu. Dar aş vrea să ieşim din euforie, să ne punem întrebări şi să ne uităm spre viitor. Pentru că, daţi-mi voie să vă amintesc câteva fapte recente. Şi la Constanţa, mulţi au jubilat – pe bună dreptate – când DNA-ul l-a scos pe Radu Mazăre din primărie. Dar, după câteva luni, nu pare că s-a schimbat ceva în bine în administraţia oraşului (în afară de faptul că, probabil, nu se mai ia şpagă) şi nici nu văd alternativa cinstită şi competentă la regimul Mazăre-Nicuşor Constantinescu. La fel şi la Primăria Sectorului 5, după ce Marian Vanghelie a fost plasat în arest. Azi, înainte de a scrie acest comentariu, am verificat dacă această primărie măcar a făcut public bugetul local. Nu, este secret în continuare.

Bugetul Primăriei Sectorului 5 este secret pentru ca administratorii acestui sector să poată fura mai bine. Abia din referatul DNA am aflat ce se întâmplă acolo: primarul Vanghelie a acordat, în ultimii opt ani, potrivit procurorilor, contracte de 2 miliarde de lei, cerând în schimb 20% din valoarea acestora. La sectorul 1, unde edil şef este Andrei Chiliman, bugetul anual este de 1,1 mld. lei, din care peste 300 milioane lei merg la investiţii, date din Ziarul Financiar). DNA susţine că Andrei Chiliman – mai modest decât Vanghelie – lua doar 10%. La primăria centrală, în parohia doctorului Oprescu, se operau doar 10% din bugetul de investiţii care, potrivit ZF, era de 235 milioane euro doar în 2015. Un jurnalist sportiv a amintit în aceste zile cum s-a dublat costul Arenei Naţionale, de la estimarea iniţială de 100 de milioane de euro, la peste 200 de milioane de euro (dar Primăria Municipiului Bucureşti nu a  vrut să comunice costurile exacte).

Am oferit aceste date pentru a înţelege mai clar cât de bogat este Bucureştiul, care este amploarea jafului şi faptul că a existat o înţelegere subterană, între actorii politici importanţi, care a permis să se ajungă aici. Oraşul a fost împărţit între grupuri de interese, care nu se atacau între ele decât cu mănuşi. În paranteză, am observat că, zilele acestea, melomanii se duc la Festivalul Enescu şi aproape toţi sunt de acord că sonorizarea Sălii Mari a Palatului este proastă, iar oraşul are nevoie de o sală modernă de concerte. Am fi putut să o avem de mult, dacă nu s-ar fi furat atât de mult.

Ajung acum la prima întrebare: cum a fost posibil ca acest oraş, capitala României, să fie jecmănit la o asemenea amploare şi să se ajungă la Oprescu abia în martie 2015, urmare a denunţului unor oameni de afaceri? Unde era opoziţia din Consiliul General? Da, ştiu ce îmi veţi spune: probabil că fraterniza discret cu Oprescu, din motive materiale…Dar unde erau celebrele noastre servicii secrete, pe care cheltuim un buget la care MI 5 nu visează? Nu cred că nu se ştia…De fapt, mai toată lumea “bună” din acest oraş intuia ce face Oprescu, doar că nu se cunoştea traseul banilor. Operaţiunea DNA arată cât a fost de uşor să fie prins. Din cei şapte primari susţinuţi de USL în 2012, trei au intrat pe mâna DNA-ului şi probabil urmează şi alţii. PSD şi PNL ar fi datoare cu nişte scuze, după opinia mea…

A doua întrebare: ce putem schimba? Răspunsul este, în primul rând, de natură politică, dar vreau ca, acum, să mă opresc mai mult la o serie de chestiuni tehnice. Până vom ajunge la alegerile din 2016, societatea civilă trebuie să ceară transparenţă şi să se uite atent la fiecare leu cheltuit de cele şapte primării. Bugetele trebuie publicate pe site, acelaşi lucru trebuie făcut cu toate licitaţiile şi achiziţiile, precum şi cu salariile angajaţilor primăriilor. Trebuie publicate contractele cu firmele de salubrizare, precum şi bugetele diferitelor companii sau administraţii de interes local. Aţi văzut de unde scotea Oprescu bani: de la Administraţia Cimitirelor! Este un pas aparent mic, dar dacă aceste sume ar fi publice, locuitorii ar observa mult mai uşor unde se duc banii.

Cheia sunt însă alegerile locale din 2016. Toată partea politică a administraţiei acestui oraş trebuie curăţată, pentru că toţi sunt parte, măcare prin tăcere, a unui sistem care a drenat resursele Bucureştiului. Cel puţin prin tăcere sunt complici! Ştiu că cer foarte mult, prea mult, naiv de mult…dar nu cred că se mai poate accepta o soluţie călduţă, în care nişte personaje negre să fie înlocuite cu nişte inşi gri. E vremea ca bucureştenii să-şi ia oraşul înapoi.

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Parafrazind pe un comentator „daca ar fi doar Oprescu” (si complicii lui), dar ce e de facut cu cei care inca mai au incredere in Oprescu, alegatorii sai?
  NB,
  un viceprimar, ca sa nu fie ales primar interimar, si-a dat demisia si, dupa alegerea interimarului, a fost reales viceprimar.
  Manevre.
  Subterane; liberale si pesediste.

  • si nu vorbesc singular:
   „12:45 Ipocrizie politica: PNL si PSD fac un pact pentru Bucuresti, care prezinta solutii pentru salvarea orasului, dar refuza sa isi asume responsabilitatea guvernarii locale”.
   HotNews

 2. ” probabil, nu se mai ia şpagă”
  imi ziceam la inceputurili actiunilor in forta ale DNA ca putin cite putin va scadea coruptia
  apoi mi am adus aminte ca tot asa prin anii 90 imi ziceam ca se va termina cu comunistii putin cite putin
  mi au trebuit citiva ani sa mi dau seama ca viata mea ii prea scurta ptr procesul asta
  rominul ii frate cu codru de cind s o inventat etnia;regatenii si au impus azi si in Ardeal cultura
  cu toata activitatea DNA,cea mediata sau nu,spaga si hotia sint sporturi nationale

 3. Complicii morali ai lui Oprescu sunt majoritatea Bucurestenilor domnule Mioc.

  Cu tot respectul pentru minoritatea educata a populatiei bucurestene, cloaca din capitala nu va fi asanata pana cand majoritatea populatiei va ajunge la un grad de educatie corespunzator.
  Bucurestenii care ajung sa lucreze in primaria generala sau in primariile de sector sunt, fara nici o exceptie, corupti sau dispusi la coruptie. Majoritatea sunt lenesi, lipsiti de cel mai elementar bun-simt , marea lor majoritate muncind dupa dictonul „daca nu faci ca lupii, te mananca – deci, eu nu-s mai prost”.

  Orasele romanesti incluzand aici si Bucurestiul doar cu putine exceptii (majoritatea aflate in Transilvania ) sunt toate o cloaca corupta. De la portar, pana la primar.
  Problema pe care o semnalati dumneavoastra nu tine de asociatii corupti ai fostului primar Oprescu ci de educatia generala a populatiei romanesti.

  • Sinteti convins ca printre alegatorii lui Oprescu nu sint si din ” minoritatea educata a populatiei bucurestene”? La fel cum avea bidon gol Cretinel :P

 4. Fraternizarea multora dintre membrii Consiliului General a fost explicata de cateva ori de Nicusor Dan. Este o adevarata mafie transpartinica care functioneaza foarte bine in beneficiul catorva si in detrimentul locuitorilor Bucurestilor. Insa, la urma urmei, avem conducatorii pe care ii meritam (chiar daca nu l-am votat niciodata pe Oprescu, statistic „o parte” din mine l-a votat).

 5. Foarte bine spus despre coruptii care si-au impartit Bucurestiul pe sectoare de spaga. Despre faptul ca bucurestenii trebuie sa aiba o atitudine mai ferma, sa refuze esalonul doi de spagari.
  Nu am citit nimic despre spaguitori. Oare firmele, antreprenorii, furnizorii de servicii sint inocentii jumuliti de primari si directorii din subordine? Nu cumva toti acestia inteleg competitivitatea care pe un concurs de frumusete de tipul „oglinda-oglinjoara, cine da cea mai mare spaga din tara? Nu sint multi dintre ei autorii si „factorii de raspundere” (tot l-ati invocat pe I. Iliescu…) ai lantului interminabil al coruptiei, parte egala alaturi de corupti? Nu cumva s-au naravit in a crede ca nu exista calitate a serviciilor/lucrarilor, ci numai cuantum al parandaratului? Personal as prefera sa fim scutiti de comentarii cu parti-pris.

 6. Cine să curețe partea politică a administrației când PNL si PSD fac un pact pentru Bucuresti, care prezinta solutii pentru salvarea orasului, dar refuza sa isi asume responsabilitatea guvernarii locale?
  Societatea civilă trebuie să ceară transparenţă şi să se uite atent la fiecare leu cheltuit de cele şapte primării? Cine reprezintă această societate civilă în București? Sunt băgați în seamă acești reprezentanți?
  Îmi aduc aminte de vorbele unului din profesioniștii invitați la emisiunea cu același nume de pe TVR când a fost întrebat pe ce crez s-a bazat în viață:„puterea lucrului bine făcut, respectarea cuvântului dat, cinste și corectitudine”. Aș vrea să-i văd pe toți acei profesioniști care se ghidează după același crez, la fel ca un creier uman, adică „totalitatea rețelelor neuronale luate ca tot unitar, fără nucleu”, că măcar pentru o zi fac abstracție de toată tehnologia care le este pusă la dispoziție și își recită articolele, postările, eseurile către simpatizanții și partizanii lor din mediul online în aer liber.
  http://prime-romania.ro/comunicarea-orala-un-proces-esential-al-vietii-umane/
  Aș vrea să aud vocile la unison a celor care au un cuvânt de spus în comunitatea virtuală și că reușesc să transmită prin viu grai ce ar fi putut avea Bucureștiul dacă nu s-ar fi furat atât de mult. Aș vrea să văd internetul adormit măcar pentru o zi și parcurile ascultând vocile care rostesc ceea ce ar fi putut fi un simplu articol pe un blog sau site.
  „We don`t have wi-fi. Please talk to each other. Aștept cu nerăbdarea ziua națională a internetului adormit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Don’t Look Up: Este schimbarea climei ca o cometă sau ca un diabet?

Difuzat pe 24 decembrie 2021, Don’t Look Up a devenit rapid o alegorie pentru situația curentă a dezbaterilor polarizate despre riscurile existențiale...

Planul de refacere a URSS în marș: după ce s-a asigurat de Belarus și Armenia, Moscova a luat și Kazahstanul înapoi

"Kazahstanul este acum într-un joc geopolitic (...) Rusia a intrat deja, a trimis trupe. CSTO este Rusia. Aceasta este o ocupație...

Daca e de rău, nu apare în presă!

Exact acum un an scriam un articol despre relația energie și presă. Probabil explicațiile de atunci sunt valabile și în spețele de...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro