luni, iunie 5, 2023

După demisia d-lui Peter Eckstein-Kovács din UDMR

Sâmbăta trecută la Cluj-Napoca s-a consumat un gest politic notabil. Rar în viața publică din România.
Unul dintre cei mai vechi și reprezentativi membri ai Uniunii Democratice a  Maghiarilor din România, dl. Peter Eckstein-Kovács, avocat de profesie, apreciat în breaslă, fost consilier prezidențial, și-a anunțat demisia din rândurile formațiunii. Dl. Eckstein-Kovács nu a făcut nici un secret în privința motivelor plecării. Îi este imposibil să mai rămână în rândurile unui partid aflat în cârdășie cu PSD luând astfel parte activă la modificarea codurilor penale, a legilor justiției în general.
Nu este pentru prima oară când dl. Peter Eckstein-Kovács adoptă o atitudine publică și critică, și demnă la adresa drumului greșit pe care s-au angajat Uniunea și conducerea acesteia, în speță președintele Kelemen Hunor. Nu mai departe decât în luna martie a anului 2018, dl. Kovács îi reproșa d-lui Kelemen derapajele morale, concesiile peste măsură făcută coaliției PSD-ALDE, tendința clară de a orienta UDMR înspre doctrina politică iliberalistă, admirația vădită pentru modelul politic autocratic de la Budapesta și Varșovia. Dl. Eckstein-Kovács spunea atunci că, dacă s-ar pune în două talgere ceea ce a câștigat Uniunea în lupta ei pentru drepturile minorității maghiare din România și ceea ce a pierdut din punct de vedere moral de pe urma asocierii ei cu politica PSD, balanța s-ar înclina mult în defavoarea principiilor morale.
Despre principii morale este vorba și acum când dl. Peter Eckstein Kovács a hotărât să demisioneze. În esență, dl. Eckstein-Kovács a arătat, prin gestul său, că politica nu se poate face oricum și cu orice preț, că alianțele se bazează adesea pe negociere, numai că negocierea nu poate merge chiar până acolo încât să se recurgă la compromisuri mizere.
Firește, conducerea UDMR, dl. Kelemen Hunor au încercat să minimalizeze impactul gestului d-lui Peter Eckstein Kovacs. Într-o luare de poziție publică, respectivii s-au făcut că îl omagiază pe fostul lor coleg pentru ca în pasajul imediat următor să îi relativizeze chiar dezaprobe gestul și meritele, având grijă să sublinieze că de ceva vreme acesta s-ar fi retras din prim-planul luptei pentru promovarea intereselor minorității maghiare din România.
Nu știu ce vârstă avea dl. Kelemen Hunor în decembrie 1989, nu știu dacă era pionier, utecist sau tânăr membru al PCR. Știu doar că a reacționat în cel mai comunistoid mod cu putință, asemenea unei persoane grav contaminate de stilul comunist de odinioară, de felul în care PCR îi punea la zid pe toți cei care protestau atunci când constatau lucruri ce nu li se păreau a nu fi tocmai ok.
Președintele UDMR s-a făcut că nu pricepe că ceea ce se întâmplă în vremea din urmă în România înseamnă un atac grav la valorile democratice, la fundamentele Statului de drept, că ne aflăm în fața unui tot mai pronunțat abandon al valorilor europene și că accentuarea acestor tendințe va pune sub semnul întrebării însuși viitorul democratic al comunității maghiare din România.
Cred că la importanța semnificației gestului d-lui Peter Eckstein- Kovács s-ar cuveni să mediteze mulți dintre cei care compun astăzi o parte din elita PSD.
Îi am în vedere pe aceia care au fost excluși de dl. Dragnea și echipa lui semi-analfabetă din forurile de conducere ale PSD, care însă continuă să apară seară de seară pe la felurite posturi de televiziune, care declară că nu sunt tocmai mulțumiți de ceea ce se întâmplă astăzi în partidul ai cărui membri sunt de mai bine de 20 de ani, dar că sunt convinși că finalmente social-democrații vor avea puterea de a regăsi calea cea dreaptă.
Jumătățile de măsură la care recurg nemulțumiții, jocul la două capete ori de-a baba-oarba pe care îl adoptă din lașitate cruntă și numai de ochii lumii, tristețile mimate nu vor putea sub nici o formă să îi salveze. Chiar și așa, chiar trimiși la mantinelă ei sunt complicii morali la fărădelegile fără seamăn pe care și le îngăduie astăzi Dragnea, Dăncilă, Vasilescu, Stănescu, Codrin Ștefănescu, Manda, Pleșoianu și alții de același calibru moral și intelectual.
Desteptați-vă, români din PSD, prețul pe care îl plătiți pentru privilegiile pe care încă le mai aveți nedistanțându-vă clar de ticăloșiile lui Dragnea și ale echipei sale care îndreaptă țara clar spre dictatură este prea mare!

Deșteaptă-te, Române!

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Pare ceva asemanator cu gestul unei femei usoare care la batinete devine femeie de casa.
  Aprecierile pentru Peter Eckstein-Kovács sint oarecum asemanatoare cu aprecierile unora pentru Ponta acum cind e impotriva lui Dragnea.
  UDMR-ul are acelasi comportament de la infiintare; acum a observat dl Peter Eckstein-Kovács?

  • Eu am studiat cat am putut cariera domnului Peter Eckstein-Kovács de-a lungul timpului si chiar mi se par deplasate comparatiile dumneavoastra.

   Omul pare cu mult peste ce produce de obicei clasa noastra politica (si nu vorbesc doar de UDMR) si, de cate ori a fost cazul, ca si acum, a iesit din rand si a spus ce a avut de zis.

   Exemplu: in septembrie 2011, si-a dat demisia din functie de consilier al presedintelui Basescu, pentru ca aveau opinii diametral opuse privind proiectul Rosia Montana. Daca era un politician gen carpa Milica sau Ciorbea, mai ramanea inca trei ani acolo fara probleme.

   Chiar si acum, gestul de iesire din UDMR a fost destul de formal pana la urma, omul nu mai avea demult nicio functie de conducere in partid si nici nu parea ca mai cauta asta. Deci e cam mult sa il acuzi ca ar fi profitat pana acum de UDMR si acum are, brusc, o schimbare neasteptata de directive, la batranete.

   • Eu vorbeam despre dl Peter Eckstein-Kovács ca membru UDMR; tu poti intelege ce vrei, dupa atita studiu al dlui Peter Eckstein-Kovács

   • #sili-coane
    Nu-l amesteca pe avocatul Kovacsi cu politicianul Kovacs, cel care a fost partas la toate faradelegile facute de UDMR.

 2. Gestul lui Eckstein-Kovács Peter merită apreciat. Ca a participat la „făradelegile” udemeriste, că a ținut cu…ungurii ☺, ok, dar acum ia poziție tranșantă.

  De ce nu au o pozitie similară Ioan Rus sau Dâncu, pesediști de marcă de la Cluj? Care chițăie pe la colțuri, pe la emisiunile lui Hoandra și ..atât.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro