duminică, octombrie 1, 2023

După prelungirea A2: sugestii pentru CNADNR şi Poliţie

Mânat de curiozitate şi de dorul de mare, am plecat vineri seara cu automobilul spre litoral. Întâi – impresii telegrafice de drum; apoi – sugestii pentru Administraţia Naţională a drumurilor şi Poliţia Rutieră.

Vineri: plecat de acasă la 20:20; ajuns la destinaţie în Neptun – Olimp la 23:10. Timp excelent pentru mine, având în vedere că viteza medie pe care am avut-o pe tronsoanele de autostradă „autentică” n-a fost decât de 120 km/h. Dacă aş fi „călcat-o” la 130-140 la oră (deci fără a depăşi limita bunului-simţ), probabil că aş mai fi câştigat minute bune, deci aş fi făcut cu peste 30 de minute mai puţin decât cu numai o săptămână în urmă. Timp bun la casele de încasare a taxelor de pod, majoritatea deschise pe sensul spre Cernavodă. Punctul de interes maxim: tronsonul nou de drum. Pe porţiunea cu o singură cale şi două sensuri dintre Cernavodă şi Medgidia, trafic practic continuu spre litoral, dar fluid, cu viteze între 80 – 100 km/h. Pe sensul contrar, apariţii foarte rare. În aceste condiţii, numeroşi băieţi „supăraţi şi grăbiţi” zburau pe lângă mine şi depăşeau neîntrerupt, în ciuda indicatoarelor de limitare a vitezei şi de interzicere a depăşirii. După aceea – autostradă impecabilă, condiţii obişnuite de trafic, deşi densitatea era încă mare în ciuda orei târzii.

Duminică: plecat din Neptun la 16:30; ajuns acasă la 22:00. Coşmarul a început la ieşirea din Eforie Sud şi a durat nu mai puţin de 100 de minute, până după Agigea (nu sunt 10 km!..), la intrarea pe autostradă. Ca şi cum ai fi vrut să goleşti lacul de la Vidraru printr-un furtun de grădină: debit continuu prin furtun, dar scădere insesizabilă a lacului. Am aflat că, mai târziu, coşmarul a început de la Costineşti, deci s-a putut şi mult mai rău. Pe A4 – A2, totul normal. Efect minor „de pâlnie” (10 minute) la intrarea pe tronsonul îngustat, amplificat ca de obicei de şmecherii care formează cu nesimţirea şi inconştienţa cunoscute a treia coloană pe banda rezervată urgenţelor. Din păcate, încă 10-15 minute pierdute între Medgidia şi Cernavodă din cauza unui accident, produs probabil tot din cauza unei depăşiri nepermise. Din nou, coloană continuă spre Cernavodă şi trafic nesemnificativ în sens invers. Tot din nou, o „mare” de maşini la taxa de la Feteşti, dar ritm foarte bun de încasare. Apoi nimic deosebit de semnalat în afara traficului deosebit de aglomerat.

Propuneri pentru fluidizarea traficului pe durata sezonului de vârf, care va dura probabil până pe 19 sau 26 august:

–         pe porţiunea cu o singură cale dintre Cernavodă şi Medigidia: sens unic alternativ pe ambele benzi de circulaţie. De vineri dimineaţa până sâmbătă noaptea – spre Constanţa, iar de duminică până luni seara – spre Cernavodă. Nu e nicio noutate, se practică în multe locuri (din ţări civilizate) cu trafic unidirecţional intens în intervale bine determinate. Multe zeci de mii de şoferi vor fi recunoscători, iar cei care au nevoie să circule în direcţia opusă sunt cu câteva ordine de mărime mai puţini şi vor avea practic „rezervată” şoseaua veche.

–         Pe DN E87, chiar dacă pare mai complicat, este strict necesar ca duminica (cred că şi lunea, cel puţin până după prânz) să se asigure condiţii pentru circulaţia pe trei benzi dinspre Mangalia înspre Constanţa, măcar între Costineşti şi intrarea pe A4. Drumul o permite, are cam peste tot patru benzi, iar pe porţiunea cu trei benzi din Eforie Nord a fost deja aplicată o lăudabilă idee: alocarea alternativă a celei din mijloc direcţiei celei mai solicitate. În varianta pe care o sugerez, ar urma ca toate trei să fie unidirecţionale, sensul opus urmând a fi dirijat prin centrul staţiunii. Păstrând situaţia actuală, autenticul coşmar pe care l-am trăit duminică 22 iulie 2012 se va perpetua în perioadele turistice de vârf…

La cele de mai sus se mai adaugă o sugestie, de această dată pentru Poliţia Rutieră: este strict necesară o prezenţă mult mai vizibilă şi – în special – mai activă în punctele cele mai sensibile de pe traseu – poliţiştii le ştiu cel mai bine! Duminică seara am remarcat o premieră: doi şoferi au blocat din proprie iniţiativă banda de urgenţă înainte de intrarea pe o singură bandă de mers din dreptul Medgidiei, exasperaţi de şmecherii care se strecurau prin dreapta. Ar fi fost mult mai eficace prezenţa maşinilor Poliţiei, ca şi pe porţiunea cu o singură cale şi dublu sens!…

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

  1. Completare: doi prieteni, care au trecut şi ei prin calvarul descris mai sus, m-au sunat şi mi-au spus că, după părerea lor, cauza principală o constituie limitatoarele de viteză de pe podul de la Agigea. Peste ele se trece, totuşi, cu 20-30 km/h, în timp ce „în amonte” viteza este în jur de 5 km/h… Rămân la părerea că, în momentul în care la fluxul de maşini care vine din sudul litoralului se adaugă cele care pleacă din cele două Eforii, cele două benzi de sens devin o „pâlnie” cu evacuare mult prea îngustă.

  2. Eu as fi mers pe drumul judetean de la 23 August pana la intrarea pe autostrada de la Valea Dacilor decat sa stau la coada de la Costinesti pana la Agigea. Ca doar de aia avem telefoane mobile cu harti si GPS.

    • Aveti mare dreptate, mai ales ca drumul trece prin… Ciocârlia de Sus! Din pacate, am tot sperat (in zadar) că e trafic îngreunat temporar de vreo conductă spartă sau de un accident si dupa aceea se va intra in normal… Nu am smartphone, dar cunoşteam varianta.

    • De acord, toate drumurile sunt marcate, dar nu cred ca toate sunt practicabile. Un prieten a incercat anul trecut ceva asemanator si a ajuns intr-un camp, pe un drum de carute.

  3. Mda, tara arde si baba se piaptana.
    Stiu d-le Ciocarlie ca o sa-mi stergeti comentariul si de data asta.Dar promit sa nu ma las. Astazi o sa-l repostez pana la ora 2 dimineata. Va promit!
    Apropo, sunteti singurul autor de pe Contributors care sterge comentarii. Asta nu va spune nimic? De unde dorinta asta exacerbata de cenzura? Cu ce motivatie? Credeti ca asa sunteti mai credibil? Uneori imi starniti mila. In loc sa evoluati si sa progresati in ritm cu elitele acestui popor ramaneti la mentalitati stalinisto-bolsevice, pt ca de-acolo vine cenzura ideilor libere.

  4. din ciclul ‘cateva sugestii’: deschideti autostrada cand e gata, nu manati de scopuri electorale. daca bizonii care intra pe contrasens lovesc frontal un amarat cu familia lui care circula regulamentar? 100km/h x 2 = mor toti… (mai putin Huidu). caz in care, daca am fi intr-o tara civilizata, familiile victimelor ar da in judecata statul, ar castiga milioane de euro, iar statul ar da in judecata cei care au decis aberatia si i-ar baga in puscarie pe viata…

    • pai in baza a ceea ce zici tu ..ar trebui ca pe orice drum cu restricitii sa fie intrerupta circulatia. e dunga continua …nu depasesti…cine depaseste sa faca puscarie… prefer sa merg pe o banda pe a2 cu 100 km//h decat prin localitati, sa depasesc biciclete,carute si sa evit pietoni.

  5. sunt si multi prosti care nu stiu sa circule pe autostrada sau sa semnalizeze iesirea din sensul giratoriu…si asta conteaza.

  6. Stimate Domn,

    Doresc sa va trimit un tabel in care am calculat cat de mult timp este economsit daca mergi cu viteza 140 fata de 120, 100, 80, etc pe diverse distante : 100, 150, 200 km, etc.

    Cum va pot contacta ca sa vi-l trimit? :)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Alin Th. Ciocarlie
Inginer (UPB – Mecanica fina, 1977) si absolvent al primei promotii a Programului Canadian MBA (1994-1995), dupa cursuri intensive de economie si management la universitatile Québec si McGill din Montréal (sept.-dec. 1992). Ziarist – sef al sectiei Economice la Adevarul (1991-1993). Director Executiv al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (1996-1999). Senator in grupul parlamentar al PSD (2000-2004). Fondator (1994) la Ager Press SA.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro