sâmbătă, august 15, 2020

Durerea de a fi român. Despre demnitate și solidaritate în era imposturii

Februarie 2017. România este avertizată în privința riscurilor ridicate de contaminare cu pesta porcină africană în februrarie 2017. Ce făcea guvernul nostru PSD-ist în februarie 2017? Se străduia să treacă OUG 13 și să șteargă practic orice condamnări penale ale unor lideri PSD. Nu au reușit, datorită protestelor masive care au scos 600.000 de oameni în stradă. Ce face guvernul PSD, în pofida protestelor? Își continuă agenda de măsuri îndreptate împotriva statului de drept și discută în comisii și Parlament modificarea legilor justiției și a codului penal. Din nou. Agenda anti-justiție ține agenda guvernării tot anul 2017 și 2018, până la această dată, nimic altceva esențial nu îi preocupă.

Mai 2018. România este avertizată că nu a implementat în dreptul intern directiva europeană privind spălarea banilor, finanțarea terorismului și evaziunea fiscală transfrontalieră prin firme offshore, care stabilește mecanisme pentru identificarea adevăraților deținători ai firmelor, nu șomerii și oamenii străzii de care se folosesc pentru a-și pierde urmele. Ce face guvernul PSD? Ignoră avertismentul și merge înainte cu problemele lui Dragnea. România este sancționată acum financiar pentru întârziere, termenul fiind 30 mai 2018, pentru fiecare lună de întârziere. Vorbim despre milioane de euro.

Iunie-iulie 2018. Ministrul de justiție insistă pentru demiterea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Până la urmă reușește, nedându-i nicio opțiune reală președintelui Iohannis. În toată saga luptei pe DNA, președintele își pierde cel mai bun consilier pe drept constituțional, Simina Tănăsescu. Ce face guvernul PSD? Merge mai departe și acum dorește demiterea procurorului general Augustin Lazăr.

August 2018. Mitingul diasporei și al românilor din țară, împreună, în solidaritate. Se strâng aproape 100.000 de oameni, se întâlnesc prieteni din străinătate cu prieteni de aici, toți români, toți anti-PSD. Ce face guvernul PSD? Aruncă cu grenade în cetățenii pașnici, aruncă cu gaze în femei, copii, fără discriminare și fără un plan de intervenție proporționat cu situația de facto, bagă în spital o grămadă de oameni, se alege cu o o serie de plângeri penale pentru vătămare corporală, abuz în serviciu, purtare abuzivă, împiedicarea desfășurării unei adunări publice, abuz de autoritate, comunicare de informații false. Ce face guvernul PSD, în consecință? Se pierde în declarații contradictorii, dar nici măcar o dată nu își cere scuze pentru modul inuman în care a tratat cetățenii României care manifestau pașnic și pentru eșecul lor de a identifica și izola agitatorii violenți. Dimpotrivă, arată dispreț superior pentru  oameni și o completă lipsă de empatie și umanitate pentru adolescenții, tinerii și bătrânii răniți. Românii care protestează nu cedează și își mențin demnitatea în fața imposturii, revin și a doua zi și vor reveni și pe 10 septembrie. Demnitate și solidaritate.

Final de august 2018. Pesta porcină distruge mii de gospodării, mii de fermieri. Aflăm că firmele implicate în combaterea și prevenirea pestei porcine sunt conexate cu familia lui Liviu Dragnea. Aflăm că PSD știa din februarie 2017 despre acest pericol, dar a preferat infestarea gospodăriilor românilor pentru a putea câștiga milioane din bugetul public, prin așa zisa intervenție post-catastrofă. Disprețul, cinismul, impostura și lipsa de empatie și compasiune pentru români este absolut revoltătoare. Cinismul patologic și lipsa empatiei îmi reamintesc de scandalul HexiPharma, unde nu avem vinovații nici până în ziua de azi și îmi reconfirmă că suntem conduși de psihopați. Guvernul PSD-ALDE se preface că nu aude despre conexiunile ilicite și ne anunță că nu sunt bani la buget, e necesară o rectificare bugetară urgentă, dar mai importantă decât pesta porcină este continuarea asaltului asupra justiției. Presiunile asupra procurorilor continuă, prin compromisul ministru Tudorel Toader și se anunță, din nou, obsesia PSD-ului cu amnistia penalilor. ALDE se compromite definitiv și iremediabil prin alianța cu acest guvern de brute și marionete, de mafioți aliați împotriva legii, împotriva spiritului european și pentru menținerea unui ev mediu proprice corupției fanariote.

Ce fac românii? Într-o demonstrație unică de solidaritate, empatie și determinare 1 milion de români (chiar mai mulți) semnează listele pentru eliminarea persoanelor condamnate penal din funcții publice, campanie inițiată de cetățeni și sprijinită de USR prin campania națională Fără penali. USR-iști și voluntari merg prin toată țara și, cu mare dificultate, efort, muncă și determinare, strâng peste 20.000 de semnături în 22 de județe, îndeplinind condițiile draconice puse în actualele prevederi legale. Din diaspora se donează mii de euro de la cetățeni obișnuiți și sosesc liste din toate colțurile lumii pe adresa USR. Oameni din toată țara aleargă pe stăzi – am văzut cu ochii mei – după voluntarii campaniei ca să poată semna. Oameni simpli, fără să întrebe nimic, văd tricourile cu fără penali și vin deciși și cer un pix. Semnează fără să ezite, oameni tineri, bătrâni, femei, adolescenți care abia au împlinit 18 ani. Se simte o vibrație de speranță și bucurie în aer, slabă dar există și e prezentă.

Ce mai fac românii? Văd la televizor sau pe propria piele cum sunt gazați și bătuți protestatarii. Doru Oprea, rănit cu o grenadă în picior, în urma căreia va rămâne cu o cicatrice toată viața lui, îmi povestește cum îi scriu mii de oameni să îl încurajeze, cum merge pe stradă să își rezolve diverse treburi juridice și notarii sau simpli funcționari nu vor să îi ia niciun ban, vor să ajute pentru că se identifică cu el și situația lui. Zeci de oameni se oferă să îi doneze bani, să îl transporte la spitale occidentale, după ce Doru se contaminează cu o infecție nosocomială în spitalele românești. Doru refuză politicos, rămâne aici și scrie o plângere penală lungă pe care o depune la DNA pentru că, așa cum îi spune o româncă din Suedia ”rana ta ne doare pe toți, e a noastră, a tuturor”.

1 septembrie 2018. O serie de organizații civice și 4 partide încep o nouă campanie pentru a facilita accesul oamenilor în politică, fără condiții cu sute de mii de semnături și zeci de obstacole concrete, alegeri locale în două tururi pentru primării și mai mulți reprezentați pentru diaspora. Solidaritate și acțiune, speranță și muncă asiduă, mers prin țară și vorbit cu oamenii la firul ierbii. Aceeași oameni care apără statul de drept din 2012 sunt iarăși în prima linie a schimbării, Inițiativa România și alții.

În unul din drumurile prin țară, în Teleorman, un om îmi spune: ”suntem toți condamnați oricum”, deci nimic nu are sens, nimic nu se va schimba, nici cu semnături, nici cu inițiative, nici cu nimic. El este opusul românilor din diaspora pe care îi doare rana României, rana oricui de aici. România este încă scindată. La ora la care scriu aceste rânduri, la Mamaia defilează femeile membre ale PSD, într-o desfășurare de prost gust desăvârșit, la nivelul celei care ne reprezintă în străinătate confundând țările, orașele, bâlbâindu-se și gafând la fiecare pas, femeia-premier și femeia-europarlamentar în mai multe mandate care pleacă cu interpret personal în toate deplasările internaționale. Ei ne reprezintă pe noi? Nu. Ei reprezintă România trecutului nostru comunist, România imposturii și mârlăniei, România manelelor disprețuitoare și a celebrării șmecherilor care au prostit poporul, dansând la nunți de sute de mii de euro, în mașini de sute de mii de euro, în timp ce ne spun disprețuitor că nu le pasă. Pe cine reprezintă ei? Pe resemnații care cred că nimic nu se va schimba vreodată și care, în consecință, își merită soarta. Îi reprezintă pe cei afiliați intereselor financiare și de putere care trebuie răsplătiți pentru ca sistemul să se menține neclintit.

E dureros să fii român. Te simți umilit de impostura din țara ta și te simți umilit în străinătate, când ești privit ca un paria european, pentru că se știe că în țara ta domnesc corupții și tu nu faci nimic, deci probabil ești la fel. Străinii se așteaptă să le furi portofelul de pe masă, se așteaptă să te prostituezi, se așteaptă să minți, se așteaptă să nu îți ții niciodată cuvântul dat, așteaptă să trădezi pentru că așa au văzut timp de 29 de ani la cei care ne reprezintă pe noi, cei care nu suntem așa, dar care totuși permitem să fim reprezentați de acești imposturi, acești infractori și aceste lichele spoite cu haine de lux purtate kitsch.

Campania Fără Penali continuă prin depunerea la primăriile din toată țara a tuturor semnăturilor celor peste 1 milion de români care au semnat. Fără Penali continuă prin lupta care va urma în Parlament. Fără Penali continuă până când Liviu Dragnea și marionetele lui vor dispărea complet și definitiv din viața publică și politică a României. De ce? Pentru că nu ne reprezintă și noi suntem România de mâine, iar ei România de ieri, cei care ne-au sabotat mult prea mult prezentul și viitorul. Acum rămâne să îi convingem și pe cei care s-au resemnat și se simt condamnați de propria lor țară că există lumină la capătul drumului întunecos, au mers și alții pe acest drum și au ieșit la lumină; orice om poate contribui la schimbare: vorbiți, acționați, protestați și, mai ales, votați.

Distribuie acest articol

47 COMENTARII

 1. cineva spunea cindva, invatati, invatati si iar invatati, iar altcineva azi, votati, votati si iar votati. dar daca „inveti” dupa manualele lor, si „votezi” jolly jokerii iesiti din palariile magicienilor, nimeni nu spune ce se va ntimpla ! eventual, filosofeaza si urmareste cu atentie procesul invatatului si votatului de 30 de ani incoace ! sa trezim mortul asadar, indemnindu l sa invete si sa voteze

 2. da, PSD sunt psihopati

  psihopati care au fost votati fiindca romanii sunt prea prosti sa voteze.

  ce asteptari putem avea de la o natie de prosti care-si arunca puterea politica la gunoi?

  • Marcel, nu e vorba de prostie, e vorba de interese. Dupa parerea mea tocmai aceasta confuzie permite continuarea parca vesnica a acestei probleme. PSD-ul e votat din interes nu din prostie! Fireste, depinde cum isi vede fiecare dintre noi interesul economic, unii fac planuri de viitor, altii traiesc de pe o zi pe alta, unii deschid conturi pe numele copiilor ca sa le cumpere case cand vor creste mari, altora nu le ajung banii de la un salariu la altul pentru ca „topesc” totul, indiferent de suma. Dar determinant este interesul economic, adica pe scurt banii! Daca PSD-ul ar guverna normal, echilibrat, nu ar mai fi votat. El si-a ales un electorat pe care-l mituieste aruncandu-i toti banii tarii in buzunare. Si electoratul ala e recunoscator, stie ca fara PSD nu ar mai incasa banii cu pricina si il voteaza. Asa merg lucrurile, foarte simplu si eficace.

 3. Un prieten ma intreaba:
  – este un glont mai eficient decit Campania Fără Penali ?
  – raspunsul meu este da – daca autorul isi asuma resposabilitatea.

 4. „Durerea de a fi român”?
  In curind poate si rusinea?
  Pai, sa asteptam sa dispara cei nascuti inainte de `89.
  Caci Alina Dobre ne spune ce „generații a produs Ceaușescu și sistemul lui: oameni fricoși, lași, suspicioși, incapabili să înțeleagă miza unei revoluții, incapabili să înțeleagă ce înseamnă schimbarea sau libertatea și democrația, incapabili să accepte un sistem de valori, altul decât cel cu care erau ei obișnuiți.”
  Cu asemenea specimene chiar ca nu e nimic de facut. Mai ales ca prefectii de atunci, ne spune tot dumneaei, cine stie ce baroni au ajuns.
  Lumea de azi a infruntat cu curaj gazele si bastoanele jandarmilor, iar a doua zi aveau altceva in agenda.
  Fricosii, lasii, suspiciosii si incapabilii Iepocii de Aur au infruntat gloante si tancuri, unii au fost ucisi si arsi in Crematoriu, iar cenusa aruncata la canalul de scurgere. Dar pe zi ce trecea, se adunau tot mai multi.
  „Fricosii, lasii, suspiciosii si incapabilii” Iepocii de Aur privesc cu disperare la cei ce ii urmeaza ca nu stiu nici macar sa voteze. Ci doar sa se smiorcaie de cei ajunsi democratic la guvernare. Tara nu se guverneaza prin proteste, ci prin mersul la vot, e primul pas.
  NB,
  mai stiti ceva despre Dosarul Revolutiei, a acelor „Fricosi, lasi, suspiciosi si incapabili”?
  Stiti cine a inchis Dosarele Revolutiei si Mineriadelor si dece?
  Multi au ris si l-au ironizat pe zapacitul care a indraznit sa citeasca in Parlament Raportul Final de condamnare a comunismului. Printre risete si mistouri, constatam ce ne cinta Ada Milea, comunismu` n-a muritu`, doar un pic s-a hodinitu.

  • Curajosi au fost vre-o 2000 (cei de pe baricada) si in plus vre-o 50000 de indivizi cu creier si coloana vertebrala (participantii la golaniada) . Sunt mai multi nebuni cu acte decat „curajosii” care au facut „revolutia” nu se poate extinde comportamentul lor pentru a descrie societatea . Mi-e teama ca ramane valabila rusinea de a fi roman … atat timp cat nu discuti cu africani , nord correni si alti nenorociti ai sortii

 5. Si mai ales votati la alegerile pentru Parlament – in decembrie 2020 .
  Care sunt cele mai importante alegeri .
  Pentru ca Parlamentul detine puterea – si face Legea in Romania .
  Presedintele doar vorbeste .

  • Iar drepta neputincioasă pierde energii politice uriașe pentru a susține un. președinte care nu are un rol important. Ar trebui să acceptăm să fim republică parlamentară. Dacă vrem să fim eficienți politic. De unde până unde liberalismul susține un centralism prezidențial, în timp ce PSD susține baronetul din județe, uneori în dauna coconetului din București (Gabriela Firea, Ecaterina Andronescu).

 6. Consiliera despre care amintiți a preș. Iohannis a avut o prestație neconvingătoare în ceea ce-ar fi trebuit să fie exact reprezentarea „noastră”(în sensul ce se desprinde din textul dumneavoastră). Dacă chiar e(ra) cea mai bună consilieră (fie și în domeniul amintit) e groaznic.Totuși, cum ați realizat presupusul clasament?

  • Da, Iohannis poate a avut o prestatie mai putin conforma cu asteptarile noastre. Stiu ca este unul dintre cei mai buni specialisti in drept constitutional, nu din auzite, ci din experienta directa. Care clasament? Evolutia pe date? Asa am judecat eu evenimentele relevante din februarie 2017 pana acum.

   • ’Nainte de-a răspunde acceptați comentariile cititorilor !
    Așteptarea nefiind bună decît la coadă, pescuit, vînătoare și tramvai,
    Doamnă Claudia Postelnicescu,
    Vă citez : „Ei ne reprezintă pe noi? Nu. Ei reprezintă România trecutului nostru comunist,……..”
    „Ei” ? CARE „Ei” ?
    Din 1990 pînă în 1917 ați cam sărit peste niște anișori, dacă tot vorbiți despre „Ei” !
    Ați mai sărit niște ani buni, niște decenii,
    din 1945 pînă în 1990-pînă în 1917, dacă tot vorbiți despre „Ei” !
    Și una peste alta, faceți voit sau nu, o cunfuzie lamentabil-halucinantă :
    „Ei” NU reprezintă România, DELOC
    „Ei” reprezintă, pur și simplu DICTATURA-Totalitarismul LOR !
    A : trecutului comunist, imposturiLor și mîrlăniiLor, ș.a.m.d.
    CARE „Ei” ?
    „noi suntem România de mâine, iar ei România de ieri”
    Trecutul este Viitorul ! Fără Trecut nu există Viitor !
    „………..și, mai ales, votați.”
    CINE ? cetățenii Turmentați și ÎN-turmentați ( de 70 de ani!)?
    „Acum rămâne să îi convingem……….”
    Pînă „acum” ce-ați făcut „Voi” și cei care ……….ca „voi” le știți pe toate în România ?
    „….cei care s-au resemnat și se simt condamnați de propria lor țară….”
    Oare să nu realizați nici măcar astăzi că NU „de propria lor țară” au fost și „se simt comndamnați”
    Ci și de cei care văd UN SINGUR RĂU :
    „…până când Liviu Dragnea și marionetele lui vor dispărea complet și definitiv din viața publică și politică a României.”
    Au trecut aproape 30 de ani de cînd comunismul s-a Schimbat la Față, și nu sînteți capabili/capabilă să (vă faceți că)-i vedeți doar pe „ei”, pe Unii, dar nu și pe „EI”, pe toți ceilalți :
    De unde și marea Durere.
    NU durerea că sînt(em) români este Durerea,
    ci că există români care (se fac că )NU VĂD, NU Spun, NU arată
    partea cea mai importantă, Cea ASCUNSĂ, a „aisbergului” criminal.
    Doamnă Claudia Postelnicescu, vedeți prea bine : Vorbesc, Acționez, Protestez !
    Căci despre „vot” ………. NU e Nimeni și Nimic de Ales !
    Poate știți dvs. pe cineva care dacă „iese”, va reuși să nu fie laminat, halit-absorbit, implozat și eliminat din SISTEMUL pseudo-politic/ fals-democratic dictatorial post-comunist/ex-securist Triumfător, rămînînd eventual întreg fără sechele grave restul vieții.
    Căci d-nă. Postelnicescu , „Ce mai fac românii?”
    de 30 de ani, „românii” ( sau ceea ce numiți dvs. astfel ?!? oare acei cetățeni care au locuit sau/și locuiesc de 70 de ani între granițele geografice ale Statului Dictatorial-Criminal-Asasin-Totalitarist Român de 70 de ani ?) NU FAC NIMIC !
    Nu se vede cu ochiul liber ??? Nici N-au Cum !
    Cît despre restul …….. cade bolul ? nu cade bolul ? mă iubește ? nu mă iubește ?

   • Daca „este unul dintre cei mai buni specialisti in drept constitutional”, atunci trebuia sa-l sfatuiasca pe Klaus ca sa semneze revocarea imediat ce a ajuns la Cotroceni decizia CCR.
    Sfatuindu-l sa tergiverseze, cu puerilele „mai citim sa intelegem”, a dovedit dispret fata de dreptul constitutional si Constitutie.

    • dispretul l-a dovedit fata de actuala Curte Constitutionala, care este un presh pe care se sterge psd si conducatorul mult iubit de bugetari.

     Atunci cand institutiile vitale pentru o democratie functionala se manifesta ca avocati sau chiar procurori in relatie cu partidul aflat la putere, totul este pierdut. Cand ai in buzunar Avocatul Poporului, Curtea Constitutionala, CNA – totul e pierdut. Aceste institutii trebuiau sa fie ferite de politic 100%.

     • Pai, omule democrat, daca Presedintele Tarii ramine in cumpana la o decizie a celei mai inalte Institutii de constitutionalitate, atunci tu ai dreptate sa blamezi CCR si sa-i ridici statuie celui ce nesocoteste institutiile Statului; ca mai vechea perla: o sentinta judecatoreasca, definitiva si irevocabila, este „un banal act administrativ”.
      Daca lupti impotriva PSD-ului cu aceleasi arme, cu ce te deosebesti de ei?

   • Presedintele este om. Nu este Superman si nici nu are capacitatea de a inlocui intregul mecanism politic, capturat de un grup.

    Ce a putut sa faca, a facut.

    Daca e nevoie de un Superpresedinte, inseamna ca democratia noastra e bonlava,

 7. „Durerea de a fi român” !????

  Durerea CUI ?!! Durerea-așa în Sine ?!! Durerea pur și simplu ?!!
  „de a fi român” !???
  Ce înseamnă-A fi român ?
  Foarte-Foarte interesant este că știți „ce fac românii”. Toți românii ???
  „Este dureros să fii român”. PENTRU CINE ?
  Vă ofer răspunsul meu personal : NU ESTE DUREROS DELOC !
  ESTE, doar, REVOLTĂTOR că nu pot să spun ceea ce Gîndesc ! ATÎT !
  Oriunde ! este INTERZIS !
  În lumea intelectualo-securistă post-românească ESTE : CRIMĂ !
  Înainte de a fi „român”, SÎNT UN OM LIBER,
  iar gargara care nu servește la absolut Nimic, mă face, din cînd în cînd, să …..
  scriu comentarii pentru un sicriu uitat într-un cimitir
  ori arhi-supra-maldăre de morți mormane pînă-n cer
  ori complet VID !
  Nicio Durere !
  ANESTEZIA de a fi român !
  Triumful LOR, de-a nu mai fi, Aici, român(i) !
  Cancerul-cangrena care-inexorabil-împute Totul.
  Care A ….DEJA….. demult…….subtil……perfect…..indeniabil……Fascinant …..
  PLĂCUT de DUREROS !

 8. Ma intreb ce superlativ sa folosesc pentru a descrie ce am simtit la citirea acestui remarcabil text? Este, cu siguranta, excelent si extra-ordinar, dar mai ales mobilizator, un adevarat manifest purtator de sperante cat se poate de reale si deci, de realizabile!
  Stimata doamna, ii doresc Romaniei ca femeile si barbatii care ii vor ghida destinele in viitorul cel mai apropiat cu putinta, sa va semene!
  Doar atunci vom putea spune ca avem o democratie REALA si functionala, pentru simplulmotiv ca poporul roman de pretutindeni seamana mai mult cu dvs, decat cu toapele si impostorii pe care-i avem acum fruntea statului.
  Va sustin cat de concret sunt in stare, si va doresc mult succes, pentru ca doresc succesul Romaniei!

  • Multumesc mult, Ela! Chiar avem nevoie de sprijin si imi doresc sa intre cat mai multe femei capabile in politica, la fel de mult cum imi doresc sa ne ajutam intre noi si sa fim solidare.

    • Dar unde sunt bărbații domnul meu? Sau au emigrat toți cei cu „c..ie” si au rămas femeile sa le etaleze pe ale lor?

   • Este bine cunoscut faptul ca femeile au retineri in a intra in politica, retineri izvorate din natura lor.

    Din acest punct de vedere, ele au nevoie de mai multa sustinere decat barbatii, cel putin pentru a trece peste indoielile specifice.

    Trebuie sa recunoastem ca femeile si barbatii difera: au alti cromozomi, alti hormoni, alta forta fizica.

    Prezenta unei femei in politica necesita si o mai mare grija din partea structurii respective (in principal partidul politic) pentru a se asigura ca rolul politic este exercitat cu incredere in sine si ca el nu contravine rolului feminin si celui matern.

    Astea sunt lucruri cinoscute, nu izvorasc din putul gandirii mele :-).

    • La calitatea politiciii românești actuale, atât femeile cât și bărbații cu o autentică stimă de sine stau departe de politică.

     Pe de altă parte, după cum ne-au demostrat ilustre personaje ca Norica Nicolai, Elena Băsescu, Hildegard Puwak sau Renate Weber, femeile pot coborî și ele foarte jos atunci când activează în politică. A fi femeie nu e nici un merit în sine, nici o calitate în sine.

     • Tocmai asta vreau sa spun: este nevoie de femei cu caracter si cunostinte in politica in aceeasi masura in care este nevoie de barbati de acest fel.

      Insa, tot restul fiind egal, este necesara intelegerea particularitatilor care conduc la o implicare redusa a femeilor in politica. Intelegrea particularitatilor = un mediu favorabil pentru femei in politica. Nu e totuna cu promovarea femeilor in politica.

      Prin contrast, promovarea femeilor este o abordare stangista, care nu leaga calitatea personala de pozitia politica. Promovarea femeilor in viziune stangista este doar o recunoastere a „echitatii sociale” si a „nevoii de reprezentare” – adica a prevalentei colectivului asupra individului. Este o forma de a insulta femeile, deoarece s-ar citi am asa : „Nu prea esti tu in stare, dar te promovam pentru ca esti femeie”. Eu consider asa ceva drept inacceptbi, jignitor.

      Intr-o viziune opusa (sa spunem – de dreapta), trebuie create conditii pentru ca femeia sa se poata exprima in politica. Daca doreste. Si daca are competenta necesara.

      In acesta viziune, femeile si barbatii in politica sunt ca doua specii de plante, care fac flori frumoase amandoua, dar au nevoie de soluri diferite pentru a le face .:-)

      Este mult de discutat aceasta deosebire ideologica, si mi-e teama ca si asa sunt off-topic.

      • @Dedalus – femeile sunt în mod natural mai puțin tentate de dezbaterea asupra treburilor cetății și e suficient să observăm că femeile sunt în minoritate printre comentatorii de pe platforma asta. Însă atunci când e ceva de obținut din politică, fie și doar salariul de europarlamentar și celelalte beneficii materiale asociate, evident că devin interesate și femeile :) iar asta nu li se poate reproșa, evident.

       Problema ar fi că în societatea românească femeile au colonizat masiv diverse domenii profesionale (învățământul, sănătatea, justiția) iar asta are adesea efecte nocive asupra societății. Femeile sunt mai puțin înclinate spre a acționa cu reținere atunci când dispun de putere, ele sunt mai puțin conștiente că există un cost al exercitării discreționare a puterii. Elena Ceaușescu a aflat asta la modul cel mai sever, însă a lăsat mii de epigoni care n-au învățat nimic din experiența ei.

    • Am senzatia ca PSD experimenteaza cu succese contradictorii un nou model :
     Femeia „proasta” (in sensul de la tara) in politica.
     Intr-o stire de acum cateva zile, seful (barbat) de la nu stiu care filiala psd din tara declara ca ei vor avea grija ca in viitorul consiliu sa fie 51% femei de la PSD.
     Practic, barbatii isi vor ascunde „c’…’iele” si gainariile in spatele unui zid human feminin – femei presupus obediente si bune executante, fara prea mult creier; asta este ce scrie pe verso la fisa postului pe care o indeplineste veorica dancila… Este stiut ca barbatii din tabara arversa vor avea retineri sa se poarte mitocaneste cu ele (spre desosebire de cei din psd care nu ezita sa le adreseze trivialitati adversarelor politice de la microfonul parlamentului).
     Este cumva ca un scut viu din femei si copii utilizat de teroristi ca sa se apropie de fortele inarmate.
     Este greu de presupus ca dragnea a mizat pe inteligenta dancilei sau ca individul al carui nume nu mi-l amintesc, miza pe 51% femei de forta …
     Numai ca s-ar putea sa le cam explodeze grenada in figura, daca nu cumva meciul Firea-Dragnea nu este si el aranjat. Eu unul nu cred ca e chiar o facatura.
     Ma indoiesc ca este tocmai modul in care femeile de valoare isi doresc sa se afirme: doar ca marionete ale unor masculi mai degraba lasi decat virili. Pana la urma, sa le puna in situatii penibile, este tot o forma de misoginism.

     • Situatia actuala a PSD trbuie sa recunoastem ca nu este una tipica a unui partid politic. Nici vazut din interiorul PSD probabil ca nu prea seamana a partid.

      Fractionismul are mari sanse sa apara in partide puternic majoritare, atat din cauza luptei interne pentru o putere marcanta, cat si din cauza lipsei unui adversar extern, ce ar netezi asperitatile interne.

      Vreau sa spun ca nu am idee care o fi mecanismul intern din PSD prin care s-a ajuns la actuala configurate de gen.

   • Serena Williams tocmai a oferit un adevărat recital de feminism dus până la ridicol.

    Partea care ar trebui reținută este următoarea: propriul ei antrenor, bărbat fiind, are suficientă stimă de sine încât să-și recunoască faptele. Pentru că responsabilitatea și autoritatea se învață de la tată (de la un model masculin, la modul general). A învăța responsabilitatea de la o femeie e ca și cum ți-ar preda matematică profesoara de engleză. Iar Serena Williams a oferit un exemplu perfect.

 9. Câți din cei aproximativ 45 000 de primari, consilieri locali, consilieri județeni, deputați și senatori se află în ipoteza textului propus de campania dumneavoastră?

 10. Mecanismul democratiei ar fi impus demisia din orice functie a unui politician urmarit penal. Evident, pentru infractiuni majore, desi as spune ca nici un accident auto cu urmari usoare nu este de natura sa ridice statutul public.

  Admir ideea de a impune prin lege respectarea acestei reguli de bun simt, pe care orice partid sanatos o aplica: esti urmarit penal, demisionezi. Pentru ca faci rau partidului, in primul rand. Demisia nu are legatura cu vinovatia sau nevinovatia, cu cu pierderea de voturi pentru partid.

  Intrebarea majora este insa de ce aceasta demisie nu functioneaza in Romania? Dupa mine, sunt 2 motive:

  1) electoratul „de nucleu dur” voteaza partidul orice ar fi (din multiple motive, cel mai pervers fiind nostalgia comunismului, cand „votai” cum ti se cerea, nu cum gandeai)

  2) conducerea partidului nu raspunde in fata masei membrilor de partid, ci dimpotriva, conducerea partidului decide ce se inampla cu fiecare membru in parte si dispune discretionar de resursele partidului

  Nu ma refer aici la un partid anume, ci la toate.

  ===

  Consider ca succesul initativei „fara penali” nu consta in eliminarea celor condamnati din viata publica, acest lucru fiind evident foarte putin probabil.

  Succesul iniativei „fara penli”, ca si al miscarilor de strada consta, dupa umila mea parere, in trezirea constiintei civice.

  Este evident acum probabil pentru mult mai multi decat in urma cu doi ani, ca participarea la viata cetatii nu poate fi redusa la a vota (respectiv a nu vota) si ca viata fiecaruia depinde de implicarea fiecaruia.

  Dupa mine, aceste miscari („Fara penali”, 10 august) au demonstrat ca exista interes din partea electoratului pentru o oferta politica alternativa.

  Nu are nici un sens insa sa dobori ceva daca nu iti propui sa pui altceva in loc.

  Antonescu spunea ca masele doresc doar sa fie bine conduse. Dar a conduce nu inseamna, vorba lui Caragiale „Scoala-te tu ca sa ma pun eu in locul tau!”.

  Este un prilej bun de a aduce in dezbaterea publica o agenda politica de dreapta avand ca obiectiv formarea statului liberal.

  • „Nu are nici un sens insa sa dobori ceva daca nu iti propui sa pui altceva in loc”.
   .
   Chiar daca acest „ceva” distruge zi de zi ceia ce se numeste buna guvernare ?.

   Probabil e mai bine sa opresti avalansa pana nu e prea tarziu

   • Motivul e dublu:

    – pe de o parte caderea nu va dainui, raul se va reface daca locul in care el s-a dezvoltat ramane
    – pe de alta parte, cel mai probabil este ca vei inlocui un rau cu un alt rau.

    Asta, pentru ca daca mentii aceleasi cauze si aceleasi conditii, vei obtine mereu aceleasi efecte.

    Daca vrei sa obtii ceva din doborare, trebuie sa inlocuiesti cauzele si conditiile.

    ===

    As adauga ca pana la urma scopul este o guvernare care ofera sanse cetatenilor. Doborarea raului nu inlocuieste scopul.

    La ce ar duce spre exemplu un guvern tehnocrat acum? Cel mai probabil la reeditarea rezultatelor de la alegerile trecute la alegerile viitoare.

    Alegeri anticipate acum? Poate, dar chiar si asa trebuie sa iti chemi electoratul la vot sub un stindard constructiv, nu doar pentru a transforma indignarea in vot. Pentru ca in acest caz la vot tot numai indignatii vor veni, si ei sunt putini in timp ce votul se numara.

  • @Dedalus – „mecanismul democratiei” i-a impus lui Christian Wulff sa demisioneze in 2012 in urma unei acuzatii ridicole. Pentru a fi inlocuit tocmai cu invinsul din alegeri, protejatul lui Mutti si al lui Putin. Nu a fost condamnat pentru nimic, a fost suficient sa fie inlaturat din functie si inlocuit cu cine trebuie.

   Nu e nevoie de nicio reglementare speciala pentru „penali”, daca judecatorul l-a condamnat la interzicerea dreptului de a fi ales, bine. Daca nu, tot bine. Drumul spre iad e pavat cu cele mai bune intentii. Ce ziceti, Corneliu Coposu sau Gheorghe Ursu ar fi putut ocupa functii publice?

   • Mai e si perspectiva practica: ce campanie s-ar putea duce cu candidati urmariti penal?

    Initiativa „Fara penali” , dupa mine, a reusit sa atraga atentia asupra acestei disfunctionalitati a democratiei din Romania: daca ai :
    – electorat captiv si
    – nu ai opozitie reala,
    poti sta in functie si cu o suta de condamnari penale.

    Daca pentru eliberarea electoratului captiv se poate face putin, pentru o opozitie puternica se poate face mult. Logic vorbind, pentru ca depinde doar de tine, nu si de altii (adica din afara partidului).

    Multe lucruri s-ar rezolva daca opozitia din ROmania ar intelege ca nu se face politica doar in campanie. Si ca lumea asteapta o agenda poltica pragmatica. Dupa mine, o asemenea agenda ar trebui sa aiba drept scop crearea statului liberal. Statul liberal nu se limiteaza la statul minimal, desi cu necesitate il include.

    • Nu. Perspectiva pe care o pierdeți din vedere e alta: alegătorul e suveran, el nu are nevoie să fie ghidat de șeful unui partid sau al altuia. Dacă alegătorii doresc, e dreptul lor să aleagă inclusiv ”penali”. O bună parte din infracțiunile din Codul Penal sunt infracțiuni doar pentru că așa zice Codul Penal, nu pentru că ele ar fi realmente nocive pentru societate. Inițiativa în sine e o acțiune politicianistă, fără nicio legătură cu bunul mers al societății sau cu democrația.

     • In campanie pierzi cu penali pe liste, asta e ideea. E o chestiune practica.

      Este jocul dintre oferta politica si previziunea acceptarii sale, la nivel de persoane.

      Alegatorul alege din ce i se propune iar partidul propune ceea ce prevede ca s-ar putea alege.

      Daca aceasta logica nu exista, este inlocuita de un electorat pasiv care voteaza si un catel sau un cal, daca vine dinspre partidul respectiv si daca opozitia este prea slaba pentru a profita de slabiciunea prezentei pe lista a unor penali, asta arata o slabiciune a democratiei, nu prea poti sa o corectezi cu legi de tipul „fara penali”.

      ===

      Cel mai probabil (nu cu siguranta insa), statul liberal va necesita si modificari constitutionale, nu revolutionare, dar suficiente pentru a asigura nu doar separarea scriptica a puterilor in stat, ci si jenarea lor reciproca. Cu aceasta ocazie se vor rezolva si chestiuni de genul „penalilor in politica”.

      • @Dedalus – nu există ”penal” la modul general, tocmai de asta v-am oferit exemplul lui Corneliu Coposu, dar l-ați ignorat cu maxim aplomb.

       Există infracțiuni care exclud în mod logic ocuparea unei funcții publice, iar astea ar trebui prevăzute într-o lege, dar există și infracțiuni care n-au nicio treabă cu politica și cu funcțiile publice. Aveți astăzi exemplul unor state neomarxiste ca UK, Germania sau Suedia, în care oricine e vinovat de ceva, trebuie doar ca procurorul să aleagă ce-i convine.

       Exact în direcția asta se îndreaptă și România, cu inițiativa asta ”fără penali”.

 11. Să fii (așa cum sunt majoritatea celor care citesc și comentează pe-aici) liberal, neoliberal, libertarian (orice, dar nu iliberal), să aderi implicit la dogma individualismului și să te plângi că cele comune nu există, nu funcționează sau se degradează, că solidaritatea este parțială, insulară și devine to mai puțin ceva promovat, este cam…
  Și cu slana-n podul capitalist, și cu sufletul în raiul solidarității sociale, mai greu. Se poate prin ceva redistribuire (nu comunism), însă nu în România de acum, nu în lumea de acum. Uite: asta chiar ar fi ceva de salvat (mai mult de construit, să fim cinstiți) printr-o mică uniune politică în România, dar nu de către IT-iști care dacă întâlnesc o vacă pe-o pajiște, trec prin frici cosmice și cred despre cățelul Ursu al ciobanului (fără dinți, cliche, mai aussi realite, oblige!) Ghiță e chiar ursul. Și dacă-i întrebi, toți se consideră la dreapta și pe Ghiță îl consideră un stângist obtuz.
  Mâna invizibilă fie cu voi ! (De fapt, sincer, la ce se anunță, îmi doresc ca mâna invizibilă să ne ocolească.)

  • Libertianismul nu exclude solidaritatea. Dimpotriva, solidaritatea este de esenta sa.

   Doar ca in ideologiile stangiste solidaritatea este in slujba colectivului, intretine suprematia acestuis, pe cand in libertianism solidaritatea apare la nivel indivdual, ca efect al intelegerii dificultatii libertatii si raspunderii.

   Unii spun ca liberalismul are o dimensiune de solidaritate mai bine conturata decat doctrinele bazate pe libertatea individuala extrema.

   Discutia e lunga, dar din cate stiu, ma astept de la o persoana ce adera la curente ale libertatii individuale, de orice fel sa fie mult mai solidara decat o persoana cu convingeri stangiste.

 12. Nu este nici prima nici ultima excelena radiografie a societati romanesti,aparuta in Contributors care se termina cu un mesaj. „orice om poate contribui la schimbare: vorbiți, acționați, protestați și, mai ales, votați”.

  Ar trebui completata ca aceasta dorita schimbare nu se poate realiza fara organizare celor care o doresc.

  De partea opusa se afla o organizare bazata pe lungi traditii comuniste bine structurata care
  a avut ca prim scop dezorganizarea opozitiei in special prin asa zisele aliante(un bun exemplu ALDE) si care va fi greu de biruit.

  Un inceput in aceasta directie (organizare) a fost facut de noua generatie prin USR si acum prin PlatformaRO100 si partidul RO+(de ce dureaza inca aprobarea inscrierii ?) .

  Aceste partide au un potential imens de a coagula vointa oricarui om(mai ales tanar) care doreste schimbarea.
  Totul depinde de repeziciunea organizarii (si mai ales de sustinerea baneasca si prin voluntaria) pentru creerea structurilor in teritoriu.

  Impotriva acesei noi opozitii puterea de o parte (PSD-ALDE) si opozitia compromisa (PNL-PMP) pe de alta parte au inceput propaganda de defaimare si compromitere.

  Orice om (care participa prin analize si comentarii la Contributors) poate contribui la schimbare:
  Demascand propaganda celor care nu doresc o noua opozitie si facand propuneri constructive pentru sustinerea noii opozitii..

  • Este iluzoriu crezi ca poti despride calupuri mari din votantii de „nucleu dur” ai unui partid. Lupta politica se da de obicei pe nehotarati.

   Sa prespunem ca vorbesc cu un amic sa vina la vot, amic ce a avut alta treaba data trecuta.

   Ma va intreba de ce, daca oricum nu se schimba nimic? OK, acel cineva raspunde la apelul la spirirtul cetenesc etc. Si spune: „Si cu cine crezi ca ar trebui sa votez? Pai, cu partidul XY as raspunde. „Dar ce propune XY?” Pai, as raspunde ca nimic, dar e impotriva lui W, ceea ce e suficient.

   Credeti ca amicul va veni la vot auzind asa ceva?

   Poate da, dar cel mai probabil nu.

   ===

   Dupa parerea mea, este absolut necesar sa fie clar ce anume doreste un partid politic, nu ce anume nu doreste.

   Avem 3 partide mari in opozitie si unul in formare extraparlamenar. Oricare din ele sau oricine din miscarile cetatenesti existente poate initia dezbaterea unui program politic ce ar avea drept scop formarea statului liberal.

   Un stat liberal trebuie sa faca mai putin si, in consecinta aparatul sau trebuie sa fie cat mai restrans. Liberatea initiativei individuale, libertatea individului, la pachet cu raspunderea indiviuala pentru viata fiecaruia. Concurenta extinsa la cat mai multe domenii ale vietii eocnomico-sociale, piata libera si diversa. Controlul inflatiei si disciplina fiscala.

   ===

   In principal, dupa mine, acest scop ar putea fi atins prin:

   a) liberalizarea pietei muncii, prin acceptarea contractelor la dispozitie, al celor cu timp partial si a celor pe sarcina in loc de timp

   b) reducerea ministerelor la 7-8, cu cate un secretar de stat fiecare si reducerea indeminzatiilor de conduce la 10%, in paralel cu redistribuirea personalului catre: ANAF, Consoliul Concurentei, Orificiul pentru Protectia Consumatorilor si ANI

   c) reducerea impozituli la 10%, in paralel cu introducerea interdictiei deschiderii unei firme pentru cei vinovati de evaziune fiscala

   d) introducerea obligativitatii transparentei scolare, in paralel cu introducerea homeschooling partial, a scolilor in administrare, a voucherelor scolare si a scolilor auto-administrate

   e) eliminarea conditiilor de studii din conditiile de angajare

   f) instituirea programului investiti in ROmania, avand ca pilon central facilitarea accesului la inforamtia privind investitia in ROmania

   g) relaxarea conditiilor de participare la achizitiile publice, in paralel cu instituirea conditilor de control al averilor pentru comisiile de evaluare

   h) revigorarea transportului feroviar prin planul Junker, in paralel cu privatizarea liniilor si a materialului rulant si intretinerea retelei actuale de drumuri

   i) Controlul bugetar strans, cu tinta de deficit zero si controlul inflatiei, avand drept scop trecerea cat mai rapida la EURO, dar in conditii de risc redus pentru economie

   j) Extinderea relatiilor economice cu fostele republici sovietice si cu statele africane, pe baze reciproc avantajoase si in temeliul acordurilor comerciale generale ale UE

   k) Reducerea ajutoarelor sociale la strictul necesar

   l) Instituirea concurentei in sectorul medical prin acceptarea asigurarilor de sanatate de tip privat

   m) Initierea sistemului de pensii private de tip investitie

   n) Restrangerea puterii sindicatelor

 13. Intrebare : Presedintele Basescu , cu suta lui de hectare , cu toate casele de la stat , cu dispretul fata de anumite categorii de romani , pe cine a reprezentat ?

  • Se vede treaa ca a reprezentat pe niste penibili care nu stiu nici macar cum se fura ca lumea: tot ce ati enumerat intra dupa virgula in comparatie cu tunurile trase de alde dragnea.
   Daca nu ma insel suta de hectare a fost cumparata – cu bani obtinuti pe credit; problema era creditul dat preferential (desi asta poate fi dreptul bancii sa-si asume riscul, daca nu ar fi vorba de o banca de stat…)
   nu hectarele erau problema. Altii au reusit tunuri de zeci de mii de hectare, teren al statului, amenajat de stat, luate prin concesionare pe termen nelimitat, pe doi lei (Ai auzit de Insula Mare a Brailei?)
   La o analiza mai atenta declansata (dosarul Nana) ca sa-l bage in rahat pe Base, s-a constatat ca rahatul era mult mai puturos si ii manjea chiar mai tare pe cei care au atacat „cazul” .
   Rezultatul a fost, ca in toate retrocedarile suspecte, ca erau implicati pana la cot primari psd. Smecher Base asta: a furat 100 de ha platindu-le cu bani la baronii psd. He he!

 14. intr-adevar, din 2016 – cu exceptia majorarii salariilor medicilor si profesorilor – zilnic vedem doar pe dragnea si lupta acestui personaj ne-fast pentru albirea lui , a slugilor sale si schimbarea justitiei in favoarea talharilo-r; doi ani sterili cu cel mai slab guvern si parlament din ultimul centenar ! tragedia romaneasca e ca valorile nu mai ajung in functii de decizie, si astfel nu facem decat sa ne scufundam…cu toate acestea, protestele sunt/par accidentale, cand ar trebui sa fie permanente !
  am prieteni cu situatie decenta care s-au decis – la 47 de ani – ca nu mai pot trai in aceasta mocirla zilnica si s-au carat….si eu as pleca, desi sunt si mai mare decat ei….

  eu am iesit in strada, voi ati iesit , sau doar comentati ???

 15. @Harald

  Nu am am comentat exemplul Coposu, in principiu, pentru ca oricarui exemplu i se poate gasi un contraexemplu.

  In plus, eu am sustinut valoarea de semnal politic a initiativei „Fara penali”, nicidecum utilitatea sa politica directa. Prin urmare, cazul Coposu este in afara celor sustinute de mine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Claudia Postelnicescu
Claudia Postelnicescu
Avocată, publicistă. Absolventă a Facultății de Drept, Universitatea București, cu un master în relații internaționale la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București și un master în studii europene și globalizare la Universitatea din Birmingham, UK. Activează ca avocat independent, specializat în litigii de drept privat, consultanta si drept european/drepturile omului (www.cpacj.ro). Doctorand al Universitatii din Tübingen, Institutul de Stiinte Politice, pe tema constructiei identitatii Uniunii Europene. A colaborat de-a lungul timpului cu Observator Cultural, România Liberă, Vivid, Money Channel, La Punkt.

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

Antifragil

de

Nassim Nicholas Taleb

recomandată de contributors.ro

 

Top articole

Gaslighting și puterea manipulării

But I saw you with my own eyes! Well, who you gonna believe?

Scrisoare deschisă către Ministerul Educației și Cercetării, în sprijinul cercetătorului Livius Trache

66 de cercetători din toată lumea semnează o scrisoare deschisă adresată Ministerului Educației și Cercetării și conducerii IFIN-HH în care își manifestă...

Studiul lui Andrei Ursu, Roland Thomasson și Mădălin Hodor despre Contrarevoluția Securității în decembrie 1989 ar fi trebuit să-i oprească pe mistificatori. Ei rămân...

Numărul din 24 iulie-28 august al Evenimentului Istoric semnalizează cu litere mari un articol din interior cu titlul: „Operațiunea GRU din decembrie...

Zâmbetele peste deşert şi improbabila solidaritate (câteva gânduri despre deschiderea şcolilor)

V-au spus cu un zâmbet hotărât că şcoala va în-ce-pe pe 14-septembrie! Cu-copiii-în-clase. Că aşa e normal. Că numai ce se desfăşoară...

De ce să scriem despre lucrurile care dor

În preajma împlinirii unui secol de la semnarea tratatelor de la Trianon (care au sancţionat juridic dezmembrarea regatului maghiar la finele Primului...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.