marți, martie 19, 2024

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri şi aşteaptă  votul în Parlament. În cele din urmă, dorinţa de stabilitate a şefului de stat este îndeplinită. Ludovic Orban este înlăturat din PNL,iar perspectiva suspendării din funcţie, iniţiată de PSD şi AUR, eliminată definitiv. Preşedintele Iohannis a încredinţat, la un an de la momentul în care PNL clama victoria împotriva PSD,  partidului condus de Marcel Ciolacu controlul asupra puterii executive.

          Căci, privită cu luciditatea care nu mai pare să îl definească pe  Preşedintele Republicii, negocierea posturilor din cabinet a oferit PSD privilegiul de a  participa la guvernare,fără a fi cu adevărat responsabil pentru eşecul acestei formule politice. Premierul desemnat nu are nici experienţa şi nici autoritatea de a  domina un astfel de guvern.  PSD are, acum, la cel mai înalt  nivel, pârghiile necesare spre a pregăti, tenace, viitorul succes electoral,  oferind, în acelaşi  timp, reţelei sale de clienţi şansa de a exploata  bugetul de stat.

          Marcel Ciolacu, recent propulsat la şefia Camerei Deputaţilor, a câştigat pentru PSD ceea ce ce PSD intenţiona să câştige. Demagogia şi populismul  fesenist au ,prin Gabriela Firea, de azi înainte, o voce dedicată apărării familiei. Revenirea lui Sorin Grindeanu, desemnat vicepremier, nu face decât să întărească sentimentul unei restauraţii a colegilor de acţiune ai  lui Liviu Dragnea. Absenţa  lui Florin Iordache este de regretat: tabloul de familie ar fi fost atunci cu adevărat întreg  şi armonios.

          Echipa câştigătoare din PNL a  redus acest partid la   statutul de anexă a instituţiei prezidenţiale. PNL a încetat, o dată cu naşterea  guvernului de acum, să mai  conteze  cu adevărat. Tensiunile care au urmat negocierilor au dezvăluit aroganţa şi inepţia celor  care au oferit inamicilor de ieri întreg avantajul strategic. Florin Cîţu este, în acest context,  o fantoşă lipsită de  legitimitate. Poziţia sa este doar aceea de executant al comenzilor prezidenţiale. Sciziunea din PNL este încă mai profundă decât pare. Ea implică nu doar naşterea aripii Orban, ci şi apariţia unui centru de putere organizat în jurul celor care îl contestă pe actualul preşedinte. Mediocritatea  este calitatea preţuită de  cei care au luat în stăpânire PNL.

          Preşedintele Iohannis poate privi cu mulţumire la  opera sa. Mandatul nu îi mai este pus în pericol, iar şeful de stat poate  gestiona numirile în justiţie, din liniştea  terenului de golf. Compromisul de acum îi conferă autoritatea absolută asupra unui PNL caricatural.  De pe soclul statuii sale şeful de stat priveşte această Românie în care prietenii inamici domnesc, în aşteptarea rupturii de dinainte de alegeri. 

          Preşedintele Iohannis a mai oferit o şansă PSD. În cele din urmă, domnia-sa este cel mai bun preşedinte la care PSD putea spera.  Pentru România calmul şi liniştea vor fi  garanţia stabilităţii: concordia se naşte cu binecuvântarea prezidenţială.

Distribuie acest articol

65 COMENTARII

    • @titel _ „PeeeSeeeDeee ciuma roșie…”

      Așa este, dar există o nelămurire…

      Domnia-sa este omul care a văzut „cei doi elefanți din încăpere” pe care ar fi putut să nu-i vadă.

      Ce anume l-a determint să se întoarcă din drum brusc cu 180 de grade și să conducă România într-o prăpastie, precum cea a „negrului deceniu” 1990-2000, după mineriade?…

      Să fie oare un șantaj al cleptocrației care s-a simțit amenințată de măsurile anti-corupție ale miniștrilor USR? Să fie o „invitație la o cafea” din partea procurorilor cu privire la relațiile domniei-sale cu domnii I Ciolan și I Carabulea, spre exemplu?

      …Habar n-am, dar analizele efectelor consolidării cleptocrației și desființării principiilor statului de drept în statul eșuat România putem să facem fiecare. Interesante ar fi analize asupra cauzelor reale care l-au făcut pe Președintele ce tocmai a primt premiul Carol cel Mare pentru întărirea valorilor europene să șubrezească în felul acesta Uniunea Europeană prin îndepărtarea României toamai de acele valori!

    • Nu este vina cetatenilor. Daca minti, ai ganduri si planuri ascunse, te comporti ca un fariseu lipsit de scrupule, esti singurul responsabil pentru faptele tale.
      Daca ar mai fi ales odata atunci ai putea invinui cetatenii care l-au ales.
      De unde sa stie cetatenii ca, in spatele unei fotografii ce se dorea impunatoare, se ascunde un ticalos?

      • Ba eu ii invinuiesc. C a lk-au votat a doua oara. Omule impotent politic. E o nulitate absoluta pentru functia pe care a ocupat-o cu neonoare 5 ani. a doua oara a fost prostie sa fie votat. Eu am anultat votul in turul 2 cu riscul de a ajunge vasilica pe care acum nu mai consider „mai rea” decat chiolhanis.

        • A 2a oara a fost votat ca „raul mai mic”. Mi-ar fi fost rusine sa votez pe vasilica.
          Dar acum apare o latura ticaloasa a acestui individ, tinuta bine ascunsa.
          Ticaloasa, pentru ca avea posibilitatea sa aleaga intre USR si PSD. Ticaloasa, pentru ca a mintit cu nerusinare sustinandu-si candidatura prin anatemizarea psdului. Tot el l-a ales pe catzu in fruntea pnl – un individ execrabil, mincinos, sarlatan, puscarias, inlaturandu-l fara scrupule pe Orban care l-a sustinut sa fie ales Presedinte.
          Toate aceste trasaturi, definindu-l ca „ticalos”, s-au metamorfozat intr-o perioada extrem de scurta – poate nici o luna de zile. Asta arata valenta sa spre mizerie nelimitata si totala lipsa de caracter. Nu cred ca a mai existat cineva atat de „capabil” pana acum. De aici si nevinovatia oricarui alegator care l-a votat chiar si a doua oara si care este automat absolvit de opusul „ticaloasa rea credinta” a lui klaus.

      • Lucky, imi pare rau…faptulc a nu ati putut sa ii observati nulitatea nu va absolva de vina de a-l fi facut presedinte. Si prima oara si a doua oara era cam la fel de impotent.
        Rusine mi-ar fi fost sa il votez si pe el, cu ce ar fi mai breaz decat vasilica?
        Nu s-a metamorfozat din nimic in nimic. Omul era un nimic comuflat bine, drept dovada foarte multi nu l-au „vazut”.

        • Deci, dupa dvs., ce ar trebui sa faca alegatorii? Sa voteze psd sau sa nu voteze de loc, ceeace echivaleaza, in final, cu sanse tot ptr psd?

  1. S-ar părea că ”puie Monta” și ”plăcuța suedeză” a pesedeului au intrat în umbră fiind surclasate de plăcuța nemțească ”müe kwi” cu frunze de stejar din aur, spade și diamante, pe care poporul i-o dă cu rotativa prezidentului. Acum poate să se bucure de ea împreună cu toți consilierii și camarazii de unitate. Gold gab ich für Eisen, după cum zice neamțu’.

  2. …dar de unde știți că ambiția dincolo de limite a numitului Câțu Florin nu-l va aduce pe acesta, fie și provizoriu, în funcția de Președinte al scumpei noastre republici? E nevoie doar de o reluare a moțiunii de suspendare a președintelui KWI, pe care de data asta ar vota-o și grupul Orban. Pentru PSD ar fi o victorie la scor, care ar scoate din joc pe aproape toți competitorii, și i-ar aduce o instalare fără drept de apel și fără termen limită la cârma dragei noastre țări. Se știe, din atâtea exemple repetate, că garanția falimentului unei țări o dau corupția generalizată și proasta guvernare. Noi le avem din plin pe amândouă. Dumnezeu ne-a dat, nouă românilor, în ultimii 150 de ani, o mulțime de șanse de a ne manifesta ca națiune adevărată. Din 1859 până în 2007. Ce am făcut cu aceste șanse?

  3. Ce sa discuti despre doua bande de hoti?
    Ce sa analizezi la un lenes notoriu?

    ===

    Vom vedea in urmatorii ani daca mecanismul democratiei romanesti este capabil sa readuca politicul in matca sa capitalista. Daca nu, singura solutie, asa cum istoria ne invata, va fi o guvernare autoritara.

    Sola Deo gratia.

  4. Dureros articol, dureroasa solutia „aleasa” de KI (sau cei din spatele lui). Nu ne ramane decat sa alegem in continuare schimbarea (oricare va fi ea) pana tara asta va scapa de rahatul FSN-isto-Securist. Sau poate nu mai e nicio iesire !?

    • „Nu ne ramane decat sa alegem in continuare schimbarea (oricare va fi ea) pana tara asta va scapa de rahatul FSN-isto-Securist.”

      Schimbarea prin vot ar putea aduce, cu totul accidental, o grupare patriotică la guvernare într-un moment de neatenție al celor din spatele scenei, dar Democrația e garanția că patrioții nu vor rezista multă vreme acolo.

      „Sau poate nu mai e nicio iesire !?”

      Ieșirea din Democrație nu e posibilă prin vot. Și, mai ales, nu e posibilă înainte ca cei rătăciți în Democrație să înțeleagă că poți să ai o Democrație (mob rule), sau poți să ai o Republică (the rule of law). Dar că nu poți să le ai pe amândouă.

  5. Da, autorul are dreptate in zugravirea situatiei, dar nu spune motivul. Eu cred ca motivul este Germania. Sa ma explic: KWI stie ca Germania e un exemplu bun pentru toti cand e vorba de organizare si politica, iar cum el nu are idei politice, s-a gandit ca e mai simplu sa COPIEZE modelul german. Asa ca, ATUNCI Cnd in Germania SPD-ul a fost in opozitie a dat tare si el in PSD-ul nostru, dar acum ca SPD-ul german a castigat si vine la guvernare de pe pozitia 1, a facut la fel cu PSD-ul nostru. L-a adus la guvernare pe pozitia 1. E mai simplu decat sa-si bata capul cu certurile noastre, cu orgoliile politicienilor, cu programe politice, ideologii si alte cele ciudatenii politice. Asa are liniste, are polita de asigurare pentru mandatul sau, are timp de golf, de ski, de vizitat piramide si alte activitati cu mult mai „demne” pentru un presedinte, decat sa-si bata capul cu politica. L-a folosit pe Catu ca sa scape de Orban, ca prea avea idei conservatoare si nationale si nu dadea bine in cantelariile de la Berlin, Paris si Bruxelles, acum are partidul sau „la cheie”, va avea si omul sau la senat, si l-a apropiat si pe principalul inamic, Ciolacu, nasind o mezalianta si uite asa nu mai are omu’ probleme si batai de cap. Va fi felicitat de Olaf Scholz, ca a copiat modelul german, Merkel fiind pe duca, nu mai are ce spune si cu asta basta, vorba unui clasic in viata!

  6. Există oare vreo diferență notabilă între Cîțu, Toader, Iohannis, Andrușcă, Bogdan, Stănescu, Flutur, Grindeanu, Bode, Firea ejusdem farinae? Simțiți vreo tresărire parcurgînd această înșiruire? Or n-au colaborat Iohannis și Toader ca s-o înlăture în cel mai dezonorant mod (pentru ei) pe Kovesi? Nu se legitimează ei unii pe alții? Profesia lor e demagogia. Iar în fond aceeași inconsistență morală.
    „Jucați golf! Oferă multe satisfacții.”

  7. Nu am dovezi, dar într-o logică e faptelor si a negării propriilor sloganuri, cred că acest președinte în funcție este șantajat. Altă variantă nu e, pentru că nu e debil mintal să își nege declarațiile sale politice.
    De către cine? E simplu. De grupul Varanului. Un vis umed pe care l-a avut dintotdeauna: o uniune a foștilor comuniști din CFSN pierduți și reactivați acum de prin activiștii din eșalonul 2 și 3 ai PD-PNL și PSD.
    Această uniune a vechilor nomenclaturiști poartă numele USL.

  8. Cred ca ruptura se va produce cu mult inainte de 2023, nu se vor face nici jumatate din reformele asumate in PNNR deci, in afara de avansul de anul asta, alti bani nu vom vedea de la UE si vom ajunge la anticipate…Si daca la anul mai pleaca si cei 730.000 de tineri de sub 25 de ani (conform unui sondaj) bezna va cuprinde Romanua.

  9. Sa fim clari, Romania a fost condusa dupa 89 de aceiasi oameni ai securitatii si din PCR, care au avut grija sa stea in umbra in diferite perioade, iar astazi sa atace mortal dupa o pregatire si un calcul minutios la semnul marelui lider, un fost securist si el de altfel. Personal, cred ca intreg establishmentul politic s-a prabusit, nu doar PNL. Practic, opozitia nu mai este clar conturata in acest moment, iar incercarile lui Orban de a reface un PNL rupt in franjuri, nu cred ca va mai readuce vreodata la viata vechiul partid. Lumea este dezgustata si dezamagita si de USR, un partid de la care asteptarile erau foarte mari si nimeni nu ar fi crezut ca se termina astfel. Bomboana de pe coliva este tradarea lui Iohannis, un presedinte votat de doua ori si foarte apreciat pana acum un an. Nu stim inca daca avea conturat un plan de readucere a PSD-ului la putere sau daca a facut niste calcule politice eronate care „i-au dat cu virgula”, insa increderea in Iohannis este zero in acest moment. Practic PNL si Iohannis nu mai prezinta credibilitate si nici nu se mai pot legitima in fata oamenilor cumva. Este posibil totusi sa fi existat un „deal” cu PSD, si anume ca Iohannis sa preia total politica externa si negocierile cu aliatii externi, avand in vedere situatia tot mai tensionata de la frontierele UE si NATO. De asemenea, numirea lui Ciuca premier de catre Iohanis ar putea confirma acest lucru, cei doi lucrand in tandem pentru securitatea tarii si actiuni comune cu partenerii strategici. Este doar o parere…o ipoteza care se bazeaza pe deciziile presedintelui in politica externa (relatia excelenta cu SUA pe securtate, energii nucleare, logistica militara, parteneriat strategic, mentinerea Romaniei pe harta intereselor americane, etc).

    • Manevra neamțului e o treabă scârboasă dar are logică. Nu ced că l-a lucrat PSD-ul pe el ci exact invers.

      Mandatul #2 e și ultimul său mandat. Nu-l văd pensionându-se ca Iliescu și nici mulțumindu-se cu ceva scaun călduț de europarlamentar ca Băsescu.

      Omul e foarte probabail ahtiat după onoruri și sinecure. E foarte bine plasat pentru ceva poziție foarte înaltă la vârful UE. Băiat cuminte, ascutător, predictibil, politic-corect, venit din est (se poate deci zice „Na că n-avem nimci cu esticii”), etc. Are tot ce-i trebuie pentru o astfel demnitate. A arătat că nu are prieteni și nici dușmani – ceea ce e foarte bine. A fost primul șef de stat din UE invitat de Trump la Casa Albă, a fost de asemena primit foarte bine de admistrația Biden. N-a avut niciodată niciun fel de opnii clare și niciun conflict cu vornicimea de la vârful UE. Ce mai poți să-ți dorești mai mult?! E „teacher’s pet” :)

      Avea o singură problemă de care era perfect conștient. Posiblitatea ca PSD să organizeze la un moment dat procesul de suspendare și demitere a sa. Cu regula referendumului la doar 35% e un risc serios. Iar cu lumea enervată de molime, inflație și prețuri mari la energie, chiar că e buba. Românii au tendința să identifice mereu răul (justificat sau nu) cu o anume persoană. Iar un „fost” alungat cu înjurături de la butoane obiect al urii a milioane de oameni nu e deloc dezirabil pentru ridicarea la ceruri în UE.

      Și atunci de ce să riște? Nu-i mai bine, sănătos și mai simplu să-l aducă pe Ciolacu la masă cu lăurtari și apoj să-l ghiftuie până la pleznirea mațelor?! Ei ce ziceți? Acum se leagă?

      P.S.: Să nu uităm nicjo clipă că Iohannis e creatura unuia alt „titan” al politicii românești: Crin Antenescu. Fără marele maestru leneș al combinațiilor Iohannis nu ar fi urcat niciodată mai sus de primăria Sibiului…

      Am perfect fost conștient de asta în fiecare clipă. Am mers ale 60 de mile dus întors până la biserica ortodoxă unde era secția de votare la prezidențiale și l-am votat de două ori în ambele tururi 2. Chiar dacă aș fi știut în 2014 sau 2019 ce va face în 2021 l-ași fi votat. Oarecum mă așteptam să o comită până la urmă. Însă gândiți-vă ce s-ar fi întâmplat sub mandatele unor „peședinți” ca Pontacchio sau madam Vasilica-Veorica ot Videle… Întotdeauna e loc de mai rău…

      • Draga Svejk, ai dreptate.
        Totusi nu ma pot abtine sa constat ca noua structura politica, cu baza PSD+PNL, reconstituie FSN-ul de odinioara, eliminand partidele istorice din Parlament si deschizand larg calea partidelor extremiste (zise „antisistem”), gen AUR. Oamenii nu vor mai merge la vot nici ca pana acum, masele de manevra vor fi suficient de bine dresate sa “aleaga” drumul Romaniei, asa cum doresc infractorii politici de la butoane. Imi e teama de ce va urma. Iohannis dezamageste dar nu exista un backup pentru presedentie. Dupa finalul mandatului sau, vom “alege” praful de pe toba in tara asta.

        • Vă rog să nu mă înțelegeți greșit. Nu îi caut justificări neamțului, ci încerc să-mi explic acțiunile sale.

          Tot circul va amplifica într-adevăr absenteismul și lehamitea. Dar nu e în niciun caz cel mai rău moment al României. Apoi „marea alianță” se va rupe și Instinctul îmi spune că destul de devreme. Ceea l-ar putea lăsa pe neamț în offside destul de rău.

          Cred de asemenea că mizeria asta va ajuta România să depășească etapa copilăriei politice. Majoritatea românilor votează (încă) din pasiune și gândesc mult prea puțin. Pensionărimea ar vrea să-i vadă pe Cioloș sau Orban jupuiți de vii, iar „progresimea” i-ar pune pe Ciolacu sau pe Simion la rotisor fără ezitare indiferent dacă politicile promovate de ei servesc sau nu lor înșile.

          Eu cred și sper că oamenii se vor lecui de așteptarea liderilor mesianici care să le rezolve pe toate și vor fi ceva mai atenți modul în care partidele și programele acestora le servesc interesele prin programe și acțiuni concrete, decât la firma de deasupra tarabei, Dacă așa ceva se va produce, va fi un câștig.

          P.S.: Eu însumi sunt un individ foarte pătimaș și nu votez mereu cu creierul chiar dacă știu că nu e bine, dar asta nu mă împiedică să-i sfătuiesc pe alții să- n-o facă :)

      • Ce s-ar fi intamplat mai exact?
        Sunt curios, ce anume s-ar fi intamplat? PSD-ul trebuia sa faca guvern cu PNL-ul, nu? Adik acelasi lucru. Impartialitatea presedintelui nu exista iar PSD nu este cu mult mai rau decat PNL, trebuie sa recunoastem. Vasilica ar fi facut in politica externa cat face si asta, adik cam ce i se zice de catre consilieri. In rest nici nu conta. Ponta poate ca era enervant si combinagist dar madama aia redusa este cam la fel de redusa precum chiolhanis asta al tau.

        • Pe la 1900 cădea guvernul conservator al conului Petrache Carp și veneau la putere liberalii „prințului” Dimitrie Sturdza (zis Beizadea Mitică).

          Pe atunci liberalii erau un fel de PSD al zilelor noaste, iar conservatorii un soi de USR, elitist și sofisticat. Caragiale, Eminescu , Maiorescu, etc. au fost cu toții conservatori pătimași. „O scrisoare pierdută”, „Conu Leonida față cu reacțiunea” sau „O noapte furtunoasă” sunt satire usturătoare la adresa liberalilor ce au provocat multă furie și indignare în epocă.

          Unul din foștii miniștri conservatori a comentat în parlament primele acțiuni aiuritoare ale proaspătului guvern liberal spunând ceva de genul: „E revoltător ce se întâmplă! Sigur că și oamenii noștri din guvern au mai ciupit așa boierește câte ceva pe ici și colo, dar dumneavoastră furați ca țiganii domnule!”

          Ei bine cam asta cred că ar fi fost diferența între Coana Veorica sau Pontacchio și neamț. Eu zic că una destul de mare…

          • Eu nu cred. Poate pontache ar fi fost malefic, mai ales atunci. Dar vasilica nu ar fi fost cu absolut nimic mai slaba decat asta. Facea si ea ce face chiolhanis. Poate nu o demitea pe covesi? Sau poate nu refacea USLul? Altceva, ce „rautati” crezi ca ar fi facut vasilica asta, cu un guvern de 30% PSD oricum?

  10. Conteaza oare care partid e la putere? Exista o diferenta, cit de cit masurabila, intre partide. Exista vreo ideologie? Exista politicieni cit de cit capabili (de orice), cu carisma, talent retoric, idei, viziune, leaderi adevarati?
    Hotaririle importante se iau oricum la Bruxelles, deci ce mai conteaza cine e la putere!?

    Pina una alta, din pacate, tot PSD a adunat cele mai multe voturi, e cumva impotriva firii (Firea), sa conduca un partid de pe locul doi.

    • Nici nu-ti trebuie mare „viziune” atata timp cat deciziile se iau la Bruxelles, în opinia dumneavoastra. Nu prea cred ca toate deciziile se iau acolo, dar in fine, fiecare crede ce doreste.

  11. Intr-o perspectiva roz a anului 2024 Presedintele Ciolos sau Presedinta Codruța vor trebui să constate si ei că USR PLUS aflat atunci in crestere
    impetuoasa , tot trebie sa se confrunte sau sa se infrateasca cu acest PSD, pe care iata ca nici propaganda interna neobosita nici carmaciul de pe la vreo ambasadă nu au reusit sa-l coboare sub 30%.
    Să nu uităm ca ieri Johannis n – a fost ORIGINAL , ci a jucat in reluare o piesă interpretata candva in premieră de Fiara palosului – Basescu: POHTA CE-AM POHTIT – GVERN DE COALITIE CU PSD.
    Sfatul meu pentru viitorul Presedinte este sa nu mai dea decoratii yesmenilor si sicofanților , pentru ca i le vor restitui de indata ce va da curs demersurilor secrete prin care un USRPLUS, trezit la realitatea echilibrelor politice, va fi nvoit sa se intovaraseasca si el cu PSD ul pentru a putea indeplini cate ceva si din propriul program.

    • Ah o uitasem pe Mme Laura Codruța Kovesi. A avut o carieră fulminantă în România atâta timp cât s-a bucurat de protecția unui individ colțos și mereu gata de harță ca Băsescu. Ăsta probabil că avea migrene cimplite dacă trecea o zi fără scandal. :)

      La UE e o treabă complet diferită. Acolo nimeni nu vrea zgomot. Toți vor liniște conses și armonie. Când a fost numită în acea poiziție înaltă am făcut predicția că marele ei parchet nu va prinde pe nimeni niciodată. Va fi ceva de genul PNA-ului lui Năstase ce aresta cu mare zgomot câte un naș de la CFR și-l arăta la TV ca simbol al corupției românești. :) Până acum faptele îmi dau dreptate. După peste doi ani de muncă încordată, marele parchet european al d-nei Koveși a instumentat recent cazul unui primar mărunt de prin Slovacia sau Slovenia care și-a băgat și el săracu lăbuța prin oala cu smântână. Ăla e atât de speriat sărăcuțul că a pledat deja vinovat și se va ajunge la ceva înțelegere…

      Oare cine-și va mai aminti de ea în 2024?! Noi românii trăim clipa și de reglă avem memoria convenabil de scurtă…

      • Kovesi făcea noviciat și ascultare la altă parohie. Cît timp Băsescu s-a spovedit și împărtășit la duhovnicul comun, Codruța a executat ordinele băsești. Cînd s-a stricat căruța și s-a lăsat cu schisme, afurisenii și oprit de la împărtășanie, Kovesi, care deja era tunsă în monahism, a primit dezlegare și binecuvîntare de la superiori să-l cotonogească pe eretic, ceea ce s-a și întîmplat. Pentru că era bună la ascultărică, marele sinod de la Bruxelles a hotărît să o facă maica stareță peste inchizitorii care luptă cu ereziile celor ce bagă contre împotriva părinților fondatori ai dreptei credințe în UE, a încălzirii globale și a grin dilului energiei, acum și în vecii vecilor, amin!

        • Fals.

          Așa păcătos și arțăgos cum a fost, Băsescu a pus justiția pe picioare, prin simplul fapt că ia dat mână liberă Monica Macovei în 2005-2007. După aceea a susținut până în pânzele albe acțiunile lui Daniel Morar și apoi pe ale lui Kovesi. Ceea ce a realizat e enorm și e fără egal în Europa ultimelor decenii, unde marea corupție e bine merci. Cazuri ca Schroeder sau Macron sunt strigătoare la cer.

          Sunt convins că cei doi procurori vedete ai lui au lucrat onest cât timp și-au simțit spatele asigurat. Însă nici Morar și nici Kovesi nu au stofă de martir. Morar vegetează cuminte la CCR iar Kovesi va face același lucru la gloriosul parchet european.

      • Inteleg ideea și chiar o împărtășesc , dar încremenirea în PROIECTUL CODRUȚA a fost recent ilustrată de ultima strofă a hit ului ”Luăm acum de la UN SAS , ce deterăm lui PSD” , lansat de unul care cântă singur , dar se recomandă ARMATA GETAX.
        Aceeasi obsesie a fost recent luată la băscalie de către însuși ION , analistul neamului cel agonic, ubicuu si cu vestă, pe care il banuiesc că, dincolo de propriile fantezii obositoare are acces la informatii corecte.

        • Să nu uitați să ne anunțați când vor prinde orice altceva afară de plevușcă. Ar fi păcat să ratăm momentul…

        • @Mircea S
          Regret, but Svejk’s gang e de-o asa „buna credinta” incat argumentele dvs.(100% corecte) il vor lasa rece. Totul e vazut la nivelul unei conspiratii (joase) pe care spiritele initiate o patrund adanc……

  12. Presedintele nu a oferit o sansa PSD, a oferit totul. In fond ce, da de la el? Ce va primi in schimb vom afla imediat dupa terminarea mandatului. Acum PSD controleaza 70% din parlament (ii includem si pe ametititii din AUR), Curtea Constitutionala, Avocatul Poporului, CNA, marile agentii, iar acum si Presedintele. Ne-am intors in anii 90. Nu mai e nicio jena, acum totul se face pe fata. Nici nu se mai feresc sa numeasca ministri marioneta, votul e asigurat, semnaturile vor curge pe banda, la fel si banii.

  13. ..da, sforarii PSD-ului au jucat bine din umbră.. Dar e ca și cum ar fi furat bomboanele copiilor..

    I-au oferit lui Iohannis pionul otrăvit, acest naiv Cîțu, împins de la spate de Rareș Bogdan și ceilalți deghizați.. A fost mai apoi floare la ureche să inflameze orgoliile unor începători în ale politichiei. Păruielile USR-Cîțu s-au ținut lanț, iar divorțul a venit ca o izbăvire..

    Între timp, „lupii tineri” au gonit de la conducerea PNL-ului vechea gardă. Orban o fi având defectele lui, dar e un tip echilibrat, care ar fi știut să refacă coaliția PNL-USR-UDMR.
    Este și cel care s-a opus vehement USL-ului la vremea respectivă.

    A căzut însă și el în plasă. În loc de propulsarea PNL-ului în frunte, calul troian adus în campania electorală de la Realitatea, a-nceput să pună foc în interior, iscând mereu conflicte.
    Să mai amintim că a copilărit pe aceleași meleaguri mioritice cu fostul patron al postului ..?

    Acest „înger păzitor” de pe umărul rockerului Superman, a avut mereu canistra cu benzină la-ndemână, ca nu cumva să se stingă accidental conflictul din alianță.
    Pentru ca, odată aceasta ruptă și fără șanse de reconciliere (cine să mai negocieze..?), să se deschidă larg ușa pentru PSD-ului.

    Un Iohannis frăgezit de campania de demonizare care l-a adus la un minim de popularitate, a devenit astfel lesne șantajabil cu suspendarea. Cine-ar mai vota contra suspendării lui, la Referendum ?
    Mai ține minte cineva operațiunea „Țigareta 2” și un inamic public numărul unu ?

    A fost o lecție deschisă despre manipulare.. Au lucrat pro bono, în profitul PSD-ului, cam toți cei cu intoleranță cronică declarată față de nepoții lui nea Nelu, fie ei din presă, din societatea civilă sau din lumea politică (e de bon-ton, e la modă..) La care s-au adăugat desigur trompetele consacrate..

    Și uite-așa a ajuns Marcel la „portofelul apărării”(gura păcătosului..) și la celelalte care fac cu ochiul..
    A sintetizat cam totul „agreabila” Olguța.. Cine să mai negocieze ceva, de la PNL ?
    De parcă asta ar fi cea mai mare problemă a lor, în momentul de față..

    • @ mircea gându: Admirabil punctat.
      Stau totuși și încă sper. Norii negri ce au acoperit cerul Europei Centrale și de Est îmi dau speranțe, în ceeace privește România, că altcineva va alunga Duhul Necurat al bolșevismului iudeo-român niciodată răpus pe meleagurile noastre. Victimele vor fi dintre noi.
      Curaj!

  14. Liberalii s-au TAMPIT de tot!!
    In guvernul cu USR aveau o majoritate confortabila, aveau deconcentrate destule samd.!
    In varianta asta au mai PUTINE ministere (si nici macar f. bune!), mai putini prefecti samd.!
    In plus, PSD nu e in NICI un caz genul care sa nu profite si sa nu ia tot, daca tot i s-a dat nas sa isi revina asa spectaculos!
    CE dracu’ a fost in capu la „liberali” (am bagat ghilimele, ca numa’ liberali nu mai sunt astia)? Taratze ar fi dragut zis! >:)

    • Imi pare rau: „jigniti” un produs colateral cu multe valori alimentare si nu numai, folosit de popor. Daca erati mai putin „draguta” ati folosit termenul de „dejectii ” (nu-mi vine altceva) pentru umplutura din capetele PNListe in concordanta cu politica promovata de ei si seful de facto al „partidului lui”!

  15. Nu uitati ca Iohanis a fost propunerea de prim-ministru de la Grifko.
    Iar au castigat rusii.
    Vezi furtul a 2 milioane de $ de la armata americana din baza M.Kogalniceanu.

    • Informatia a cutremurat presa internationala.
      E enooorm! Ne adora yemenitii, iranienii, chinezii, sirienii ..
      Ce trebuie sa fie pe capul domnului Aurescu!
      Curios mi-s-a parut faptul ca Le Figaro a trambitat vestea. Ranchiunosi francezii. Viseaza in continuare la armia europeana, mai ales dupa magaria yankeilor cu submarinele.
      In tot cazul, tot poporul va sta cu ochii pe Dancu sperand in van ca va da militaria jos din pod si va reintroduce serviciul obligatoriu .
      Spun ” in van” in ideea ca partenerii de peste ocean nu vor accepta niciodata autonomia natiunilor europene in materie de aparare.
      Totusi, este greu de inteles ca au avut nevoie de doi ani pentru a se prinde ca sunt sifonaţi de niste prapadiţi de bastinasi despre care cred ca sunt urmasii raţoilor.

  16. A da, iată că cine va și-a amintit de pitorescul Florin Iordache, tatăl & mama ordonanței 13 a lui Dragnea și alintat la vremea repectivîă „Ciordache”. Chiar și așa: Ce mai face jupân Ciodache și de ce nu s-o fi înfipt în guvern?

    Păi de ce să se înfigă când el are un os mult mai zemos de ros? În tomna lui 2020, chiar înainte de alegerile generale trebuiau organizate alegerile pentru consiliul legislativ – organul ce avizează din punct de vedere juridic toate proeictele legislațive ce trec prin parlament – adică o influență pe cât de discretă pe atât de enormă. PSD-eii au propus candidatura lui Florin Iordache iar „alianța” PNL-USR pe Augustin Zăgrean – fotul șef al CCR ce a zădărnicit oarecum jihadul USL din vara 2012.

    Realizând că nu au destule voturi pentru a învinge candidatura lui Iordache PNL a cerut în ultima clipă ca parlamentarii „alianței” să nu particpie la vot și în acest fel ca stabilirea conducerii consiliului legislativ să se facă după alegeri când era de așteptat ca PSD și ALDE să piardă majoritatea. Barna a tăcut în mod enigmatic. La vot au venit totuși câțiva PNL-ei și marea majoritate a USR-eilor. În acest fel candidatura lui Ciordache la șefia pe viață a Consiliului Legislativ a trecut cu brio. Și ca să înțelegem că nu a fost o întâmplare, PSD-eii l-au votat cu ambele mâini pe fostul senator USR Dircă, rămas fără loc eligibil pe listele electrorale, ca adjunct (tot pe viață) al lui Ciordache…

    Deci iată că politca românească se dovedește o mare famgilie…

  17. Acum , cind privim in urma , nu se poate sa nu constatam si asta se vede pe masura trecerii timpului ,cum scena politicii romanesti .ce parea ,in urma rezultatelor Alegerilor Parlamentare, favorabila aparitiei unei forte aflate la dreapta politicilor din tara (fapt partial realizat la inceput de decizia Presedintelui natiunii )nu a reusit sa reziste timpului si totul s-a schimbat si concretizat , chiar acum ,prin aparitia unei noi aliante PSD,PNL,UDMR ce va conduce tara pina in 2024 si poate chiar pina in 2028 . Pentru cine mai are inca are ”tiglele pe casa ” este foarte clar cine s-a pozitionat impotriva deciziilor Presedintelui natiunii si cine a avut o agenda politica paralela si cu decizia cetateneasca ce si-a dorit un guvern de dreapta la conducerea Romaniei .Formarea unei aliante , condusa de catre fostul sef al USRPLUS si de catre fostul sef PNL,a facut ca decizia initiala a Presedintelui sa nu mai poata fi pusa in practica .USR pleaca de la guvernare si un numar de parlamentari din PNL pleca din structurile de partid aflate in Parlament , moment in care o alianta PNL-USR nu mai are majoritatea .Agenda paralela , a acestei Aliante ,a fost vizibila inca dinainte de Alegerile Parlamentare cind cetatenii au fost manipulati spre a nu mai iesi la vot , a continuat cu oferirea de portofolii de forta USR ,de ajutorul dat acestora in momentul depunerii unei Motiuni de Cenzura impotriva Guvernului din care inca faceau parte si a continuat si in zilele nostre, prin Alianta ce se preconizeaza a fi facuta ,in opozitie, de USR si cei plecati din PNL. Factorul declansator, al acestei situatii de fapt (tot raul spre bine ),este acum cunoscut si lupta ce a tinut, capul de afis timp de un an de zile, a fost cistigata de catre Presedintele Republicii . Costurile politice ,de moment, se cunosc ,dar cu siguranta , acum cind toata„ suflarea romaneasca” a aflat cum s-a jucat politic (de catre unii ce au pierdut in final partida ) fara a se tine seama de dorintele cetateanului isi va reconsidera intelegerea .In acest moment, este evident ca primii trei oameni ce conduc statul Roman sunt Presedintele , Premierul si seful Camerei (toti trei de la PNL) si ca exista posibilitatea ca in iunie 2023 PSD sa renunte la a numi Premierul si sa continue cu gestionarea Ministerelor pe care acum le conduce pina in 2024 moment in care Alianta poate merge mai departe inca patru ani .Nu cred ca USR si cei plecati din PNL(sa vedem citi demisioneza )au sanse de capitaliza bagaj electoral .Singurul partid care isi poate reveni este PNL si asta doar daca guvernul Ciuca are performante notabile si daca cetatenii inteleg cum au fost pacaliti cind au crezut in onestitatea unora .

  18. Niște comentatori mai deștepți decât mine au reliefat rolul nefast jucat de Rareș Bogdan in toate mizera din ultimele 6 luni. Cred ca evoluția sa nu este chiar o surpriza, RB a cochetat cu PSD-ul înainte de a sari in barca pe care acum o scufunda. După ce dai lecții la scoala de vara a PSD-ului nu poți sa le devii adversar decat pe sticla, dar nu din convingere.
    Asa adăuga încă ceva, cred ca este relevant sa observam cine a condus din culise negocierile liberalilor cu PSD. Doi baroni din provincie, greii PNL (la propriu si la figurat) : Flutur si Fenechiu. Acestia au relații vechi cu baronii PSD iar pe langa ei RB este doar un baiat de mingi.
    Întrebarea de 1 milion de dolari este cine este FV Citu si ce interese reprezinta sau trebuia sa reprezinte el.

    • Sincer, cred ca dintr-un soi de patriotism le atribuim sforarilor veleitari/aspiranti, din politica Ro., nemeritate initieri in scheme de interes international.
      Soyons raisonables! Mi-e teama ca totul este EXACT la nivelul din O scrisoare pierduta si cateodata si mai jos, la cel al intelegerii politice de tip Nae Ipingescu si Titirca inima rea.

  19. Imi pare rau: „jigniti” un produs colateral cu multe valori alimentare si nu numai, folosit de popor. Daca erati mai putin „draguta” ati folosit termenul de „dejectii ” (nu-mi vine altceva) pentru umplutura din capetele PNListe in concordanta cu politica promovata de ei si seful de facto al „partidului lui”!

  20. Toti care acum isi vad „idealurile” inselate, care vorbesc de tradare uita ca toate partidele din parlament au suport electoral si sunt democratice si nimeni nu-i poate opri sa formeze aliante in functie de conjuncturile politice.
    In opinea mea este foarte bine si sper ca nici o data in Romania un singur partid sa poata guverna iar optiunile electoratului sa raman la fel de diverse si sa oblige partidele la aliante.

  21. „…perspectiva suspendării din funcţie, iniţiată de PSD şi AUR, eliminată definitiv…”
    Glumiti?
    PSD poate s-o faca oricand daca va considera ca-i este de folos. Numai faptul ca nu le este utila destituirea presedintelui acum, ii tine in loc. Dar amenintarea ramane. Din momentul cand va dori, in timpul minim legal, PSD poate obtine si Presedintia.
    De acum inainte Iohannis joaca numai cum canta Peee-Seee-Deee.
    Politic, a pierdut cam tot ce se putea. Poate ca material compensatia este suficient de consistenta, fiindca nu poate exista alta motivare. Nici la vreo functie pe la UE/Bruxelles nu mai are cum sa aspire. Astrele s-au schimbat si acolo. Numai faptul ca-i un tip prezentabil si stie nemteste nu mai ajuta. Mai alesc ca „nemteasca” lui e de Dambovita (si nu ma refer la accent sau la regionalisme)
    Ca are un prim-ministru de paie, nu mai are nicio relevanta din punct de vedere politic. Un singur cuvant rostit alaturi de cele pe care s-au inteles il arunca si pe el si PNL in groapa de gunoi.
    PSD are o majoritate care-i permite sa comande PNL-ului si lui Iohannis. Pas cu pas, nu deodata

    • Nu, nu cred că glumește. Cred că are perfectă dreptate.

      PSD a pierdut trenul. Ciolacu e mult mai zevzec decât mi-am imaginat vreodată că ar putea fi. Anticipatele undeva prin primăvară i-ar fi oferit o victorie totală cum nu s-a mai văzut din 1990. A ratat-o. Pentru câteva felii a ratat tot tortul.

      Tocmai că odată intrat în guvern PSD își reduce enorm marja de acțiune. Are ce-i drept acces bunicel la ugerul patriei dar vremurile sunt în continuare grele și fiind la guvernare nu prea mai are pe cine da vina. Deci dacă iese și forțează anticipate probabil că pierde mai mult decât are. Răsturnarea neamțului necesită o alianță între PSD + AUR + USR sau PSD +PNL. PNL n-are nimic de câștigat din căderea neamțului. USR a pierdut oricum foarte mult cu ocazia cârdășiei cu AUR și PSD de la moțiunea de cenzură. Destituirea neamțului cu sprijinul USR ar duce la un președinte PSD-ist, ceea ce ar fi exact sfârșitul USR.

      Neamțul e singurul câștigat. Sigur că treburile pot deveni complicate dacă guvernul se sparge înainte de termen. Ceea ce cred că se va întâmpla. Dar are (încă) marele avantaj că toate celelalte soluții sunt mai rele ca el. În ce privește cariera politică, n-a prea făcut niciodată politică, deci n-are ce să încheie :). A câștigat mandatul #1 în mod accidental din cauză că Ponta s-a depășit pe sine însuși la capitolul stupizenie. Inactivitatea sa endemică & coana Veorica i-au creat reputația de „răul cel mai mic” ce i-a asigurat mandatul #2. Acum că e cu sacii în căruță e momentul să lucreze un pic la planul de pensie :)

      Așa cum am mai spus are o șansă enormă la ceva demnitate europeană înaltă. În 2024 sunt alegeri pentru PE. Va fi deci o nouă comisie, iar el devine în mod convenabil liber de contract. Într-o Europă în care a tocmelile de culise, compromisurile adesea jenante și batista pe țambal sunt valori supreme, marea izbândă a GroKo-ului românesc va trage bine de tot la cântar alături de restul „meritelor” sale…

      • PSD concretizeaza in acest moment clamata „victorie” in alegeri. Victorie fara efect, chiar dpdv al Constitutiei.
        Desi au avut, ca partid cea mai mare cota la ultimele alegeri, PSD NU A CASTIGAT alegerile! Alegerile au fost castgate de alianta (e drept, ne-formalizata) dintre PNL si USR. Asa s-a mers la vot!
        Aliatii (la fel, ne-formali) ai PSD, cu care ar fi urmat sa regleze o majoritate, au ramas sa se uite peste gardul Parlamentului. Asa ca, PSD nu a putut prezenta o propunere viabila pentru a forma un guvern, chiar si daca am presupune ca Iohannis ii iubea in secret, cum pare ca se vede acum. AUR le-a stricat si lor socotelile. Desi este probabil ca i-au sprijinit cumva mai din umbra, intr- o faza, succesul repurtat de AUR a fost o surpriza si pentru PSD care nu se putea expune printr-o alianta cu ei. O parte din surpriza este ca AUR a venit cu sprijin consistent din diaspora, unde parea a fi „fieful” USR – si nu numai de la „capsunari”. Dar asta este o alta poveste: s-a mai intamplat ca, vremelnic, intelectuali cu pretentii sa fie vrajiti de idei de genul asta, in cautarea „puritatii”…
        Altfel ar fi fost viata cu ALDE si PRO la minim, dar in interior… (*)
        Acum cand alianta PNL-USR s-a rupt iremediabil PSD poate sa traga frana de mana oricand va aprecia ca virajul ii arunca pe PNL-isti din caruta. Ca un mare hatar, chipurile, s-a acceptat ca rotatia sa inceapa cu un om de la PNL pe scaunul de PM. Daca nu ar fi existat, d-l Ciuca ar fi trebuit inventat, deoarece este poate singurul care prezinta oarece garantii ca se va ridica de pe acel scaun la momentul promis… (Si, in acelasi timp pentru Citu ca el nu o va pati ca Orban). Si asta, pana la proba contrarie, deoarece dpdv politic d-l Ciuca este destul de enigmatic. Ca militar, eu il suspectez ca are mai multe afinitati cu PSD dar nu ma hazardez.
        Ciolacu, probabil cel mai slab (de minte 🙃) presedinte al PSD de pana acum, a reusit cea mai mare recuperare din toata istoria de 32 de ani. A reparat „nedreptatea” facuta de Iohannis pe care o reclama de un an votantii sai. A „acceptat” he-he sa vina la putere in momente grele pentru tara. Poate oricand sa declanseze suspendarea presedintelui – nu are nevoie sa se alieze formal cu USR si AUR pentru a o face. Niciunul dintre acestia nu va mai vota in favoarea Presedintelui… plus „martorii lui Orban” din PNL.
        Acum sprijinul pentru Iohannis este mai consistent din partea PSD decat din partea „propriului” partid pe care a reusit sa-l dezbine si cine stie daca nu-l va duce la dezintegrare. Butonul suspendarii este la PSD, iar procedura este declansata de AUR deja, dar suspendata temporar.
        Pozitia lui Iohannis pe „piata” UE nu mai e cum era pana acum un an.
        De aici de la firul ierbii, se vede, totusi altfel. Poate ca, uitandu-ne prea de aproape pierdem unele parti din imaginea de ansamblu dar detaliile se vad mai bine.

        (*) Acum partida Citu este redusa la situatia de a indeplini acest rol, mai incomod, mai scump, dar totodata mai consistent)

        • ..trist dar adevărat. Iar PSD-ul a-nceput deja să-l curteze pe Ciucă, care ar putea fi premierul lor, la rotație.. Oricum hățurile nu sunt la el..
          Între timp PNL se poate rupe, iar în condițiile astea vor primi mai puțin, spre nimic, în următorul guvern..

          Pentru mine necunoscuta este Garda de.. AUR și procentele ei..
          Au paremi-se și un fel de C.Z. Codreanu în conducere, porniri de arhangheli izbăvitori ai neamului și mulți nemulțumiți gata să se arunce-n brațele lor.. Poate ne vine totuși mintea la cap..

        • O primă lecție pe care alegătorii ne-PSD-ei din România ar trebuie să o învețe în sfârșit după 30 de ani și din întâmplările de acum e toxicitatea fragmentării votului. TOATE coalițiile românești au sfârșit prin eșecuri. Fără excpție. Faptul e că partidele de nișă, cum au fost la vremea lor PAC, PD sau USR, azi fac în mod consistent mai mult rău decât bine și de că nu în final obițin NIMIC.

          Interesant e că toate asta pleacă de la faptul că alegătorul ne-PSD-ist e mult mai inteligent mai soficsticat și are așteptări mult mai mari ca electoratul tipic al PSD-ist. Deci implicit e și mult mai ușor de păcălit :) de panglicarul potrivit oricât de paradoxal ar suna. iar peste tot unde există ierbivore vor apărea și carnivorele aferente. E o regulă imuabilă a naturii. Nu există salvatori providențiali veniți pe cai albi. Scurtul exercițiu de guvernare al USR și primăriile pe care le administrează dovedesc asta cu vârf și îndesat. Există doar politicieni care pot sau nu să-ți reprezinte măcar o parte din interese. iar politicienii dintr-un partid de nișă nu pot face asta. Pot țipa, dar cam atât.

          Oricât de meschină și ticăloasă e manevra lui Iohannis ea va fi pe deplin răsplătită. Oricât de supărat și furios sunteți pe el, știți la fel de bine ca și mine că e cu sacii în căruță și că are 99 de șanse din 100 să-și încheie mandatul cu bine. Știm amândoi de asemenea că după aia se va cocoța la ceva demnitate europeană și că aceeași medie ce vituperează azi împotriva trădării lui se va lăuda (de parcă ar fi câștigat ei înșiși la loto) cu marea izbândă a „românului” Iohannis numit să facă nani pe bani buni în cine știe ce vornicie europeană înaltă.

          P.S.: Nu pot să uit spectacolul grețos de-a dreptul al lăudării până la întoarcerea mațelor pe dos, pus în scenă de media din România când cu numirea lui Geoană la vicepreședinția NATO. Creatura penibilă, băgată de tăticul, general de securitate, în diplomație în 1990, prostănacul fără speranțe ce nu a ratat niciodată în întreaga sa viață publică nicio șansă de a se arunca în ridicol, devenise dintr-o dată lumina înțelepciunii și mândria neamului românesc. De ce să nu aibă parte și „românul” Iohannis de același spectacol de care a avut parte „românul” Geoană?! Întreb și eu, nu dau cu parul :)

        • În completarea răspunsului de mai sus, o altă chestie interesantă e creșterea AUR în diaspora. Creștere ce pare a fi exclusiv pe seama USR.

          Nu cred că e un fenomen trecător și nici accidental. Românii din vest simt pe pielea lor devastările produse de politicile „progresiste” occidentale cu care se identifică USR. Grosul diasporei române din Europa e format din lucrători nu de ‘telectuali. De oameni ce au plecat din România pentru că vor să trăiască bine și nu din înalte rațiuni ideologice. Ei văd că exact „progresismul” le otrăvește viețile pe acolo și evident că atunci îi votează pe cei ce i se opun cel mai vehement. Și uite așa crește AUR.

          E un fenomen ce se produce și în America. „Progresiștii” americani au susținut întotdeauna imigrația ilegală masivă contând pe faptul că grosul voturilor lor vine din ghetto-uri. Acum însă încep să conștientizeze șocați un fenomen interesant: Amărâții ce sar gardul din Mexic nu vor să trăiască într-un ghetto american ca minorități protejate. Ei vor să fie prosperi, șă fie albi, să trăiască în zone bune să aibă vacanțe exotice și case mari. Dacă nu ei, atunci măcar copii lor. Face tot ce pot pentru asta: Își botează copiii cu nume anglo-saxone, trec la protestanism, unii fac chiar tratamente de înălbire a pieii :), refuză să vorbească spaniola și au mare grijă de educația copiilor lor și mai grav decât orice încep să voteze tot mai mult cu republicanii :)

          Stânga începe să realizeze pericolul pe termen lung și încearcă o schimbare de macaz. Începe să o lase baltă cu hispanicii și-și pune tot mai mult speranțe în negrii sau musulmani ce au dovedit că pot foarte bine să rămână neintegrați în ghettouri chiar și peste 150 de ani – respectivi votaci fidei. Mare dilemă a stângii e cum să pui stavilă imigrației hispanice de dincolo de gard , dar să găsești în același timp o justificare să aduci africani de la mii de km distanță? :) „Grea misie, misia de polițai :)”

          • Nu am foarte multe legaturi cu diaspora si nu pot am argumente solide ca sa va contrazic dar, din semnalele mele, intelectualii mai rasariti, mai educati, sunt ce atrasi mai abitir de ideologia AURistica, nu palmasii oprimati de progresismul UE. Ei sunt mai degraba, cei care cred ca radacinile natiei trebuiesc cautate intr-un trecut presupus legendar. E cam aceeasi chestie care se intampla in generatia a doua a fostilor imigranti magrebieni, care traiesc in trecutul imaginar al patriei mama, oprimata de mondialism
            Cat despre politica din tara (cea ne-ideologizata, adica cea pragmatica, de zi cu zi, practicata de partidele „mari”), cam pe asta se bazeaza: https://www.g4media.ro/silviu-dehelean-usr-laura-vicol-aleasa-la-sefia-comisiei-juridice-a-primit-rasplata-pentru-ca-a-fost-avocata-unei-mafii-care-a-capturat-statul-roman.html (doar un exemplu, poate nu cel mai relevant, dar mi-a fost la indemana).
            Mafia italiana (aia pe care o vedem in filme, gen „caracatita” e mic copil. Interlopii damboviteni par sa fi preluat controlul politicului cam de la inceput.
            Inca din anii epocii de aur, de cand specula cu orice (absolut orice se tranzactiona pe piata neagra, la nivel de foricele de porumb, carne, sau produse exotice) se facea NUMAI cu stirea „organelor” si evident, cu plata taxelor catre „organe”. Ceea ce numim „interlopi” nu a aparut dupa 22.12.89.

            • Nu am nici eu niciun fel de date concrete vis a vis de adepții AUR din afara țării. Ceea ce susțin se bazează exclusiv pe ceea ce anglo-saxonii numesc „gut feeling”. În orice caz marea majoritate a ‘telectualilor români (în accepțiunea „exclusivistă” a cuvântului) sunt organic legați de țâța bugetului de stat deci nu prea au emigrat. Iar câți or fi plecat sunt irelevanți statistic. Prespun că vă gândiți la situația anilor ’30 când intelectualitatea română (pe atunci mai puțin dependentă de buget) era solid legionară și într-adevăr împrăștiată prin lume. Nu e cazul azi. ‘Telectualitatea zilelor noastre e trendy & progresistă. Dreapta e câh.

              Nu mă îndoiesc de exemplul dubioșilor pe care-l dați. Sunt sigur că sunt mulți alții „Buna guvernare” la care mă refeream eu nu reprezintă în niciun caz o elită justițiară. Ciocoii noi, sau noul „establishment” dacă vă place așa, nu doresc apostoli nepătați și fanatici ci indivizi rezonabili, dar totuși suficient de maleabili.

              Exemplelor dumneavoastră le pot opune cazul generălesei de miliție Irina Alexe (cel mai tânăr general al României – stau și mă gândesc prin ce bătălii si-o fi zidit cariera napoleoniană :)), pensionată special la 42 de anișori și impusă de Cioloș cu forcepsul secretăreasă de stat la interne ca să facă cumul de pensie specială cu leafă de stat. Scandalul monstruos de presă declanșat cu ocazia numirii ei nu a clintit hotărârea vornicimii USR-ee nici cu un milimetru. De ce oare?

              Apoi să en amintim de cel de la care a pornit totul: De la ministrul justiției Stelian Ion. Omul a vorbit enorm, dar practic a zăcut timp de 10 luni călare pe pachetul de legi ale justiției pregătit de Predoiu. La orice chestii faine comise de ăia care încasau leafa de la ministerul pe care-l păstorea explica prompt prostimii cum devine treaba cu independența justiției și că el nu poate face nimic. În ce privește pachetul legilor justiției, nu l-a îmbunătățit cu nimic, dar nici nu l-a trimis în parlament. S-a tânguit timp de 10 luni că el tare ar vrea, dar că nu poate. Personajul mă duce cu gândul la un alt ministru pitoresc al lui Cioloș din guvernarea 2015-2016: Dl. Curaj de la educație, care a vorbit enorm și cât se poate de bine, dar în practică a făcut tot ce era omenește posibil spre a proteja fabricile de diplome și doctoratele pe veresie. A fost îngerul păzitor al lui
              dottore Pontacchio.

              În ce privește mafia, mare grijă ce vă doriți. Aia românească e (încă) primitivă și oarecum benignă. Cea cu adevărat periculoasă și distructivă e cea ce cuprinde o bună parte a occidentului și controlează tot ca niciodată: justiție, educație, finanțe, media, etc. Ea se insinuează prin băieți din ăștia „justițiari”, „nepătați”, „inteligenți”, „voluntari” și „dedicați” exact ca cei spre care se îndreaptă simpatiile dumneavoastră…

              Așa cum am mai spus-o și cu alte ocazii: Iadul e pavat cu bune intenții…

          • Aveti dreptate, etnicii germani care au venit dinspre Rusia in Germania aleg AFD-ul ceva similat AUR, ei considerandu-se aparatorii germanismului pt ca nu doresc sa fie asimilati de alte etnii.

          • O sa vi se para de mirare dar sunt emigrati o gramada de oameni cu educatie de nivel superior (or fi si bugetari aflati in misiune sub acoperire, de exemplu prin biserici, dar nu suficienti la numar cat sa conteze ca votanti – poate doar ca „influensari”). 25-45 ani
            Statisticile arata ca AUR a obtinut masiv voturi din diaspora de la aceasta categorie de oameni cu constiinta avansata. Numai cu voturile din tara ar fi ramas poate pe dinaafara, sau ar fi concurat cu PMP, cine stie?…
            Cat despre mafie, si aici e dupa specificul national. Dar ce voiam sa zic (mai degraba facand haz de necaz, sa n-o luati ad literam) e ca si inainte de 89 (si dupa), interlopii erau bine cunoscuti militiei si securitatii, erau fisati si inregistrati si aveau un anumit camp de activitate tolerata. Fiindca si ei „cotizau” fiecare dupa specific.
            Dupa ce partidul comunist a pierdut statutul de partid unic, care avea ca prerogativa si functia de comanda exclusiva a „organelor”, raporturile s-au schimbat intrucatva.
            In sensul ca interlopii s-au promovat si in oameni de afaceri si politicieni – influenta asupra politicului a devenit mai importanta decat cea asupra „organelor” rebotezate. Pragmatici: e mai bine sa ai posibilitatea sa faci direct legile, in loc sa mituiesti politie, judecatori etc.
            Nu mai stiu care politician (severin?) zicea ceva de genul: daca toti suntem corupti (hoti) nu avem decat sa legiferam coruptia (hotia) ca fiind ceva normal…

  22. Trebuie ca topografii israelieni ai lui Ponta s-au impacientat dupa atata asteptare , cu toate ca Presedintele i-a asigurat ca acordurile de colaborare se vor respecta . Stie si Dragnea, prietenul poetului Dancu.
    Despre asta este vorba :https://www.administratie.ro/vasile-dancu-regionalizarea-trebuie-sa-vizeze-in-primul-rand-modernizarea-administratiei/
    Pana la urma , suntem norocosi ca nu avem zacaminte de lithium, sa paţim necazul care a dat peste sarbi…

  23. Pentru donquijote, Josef Svejk și Alin :

    ..nu știu alții cum sunt dar eu, odată cu sărbătorile de iarnă, mă domolesc și las baltă rock-ul, blues-ul, jazz-ul, clasica și mă duc spre rădăcini, spre acea valoare consacrată, perenă și inconfundabilă, care este muzica noastră populară. Ea e sufletul neamului.

    Și mă topesc după cei vechi și autentici, nealterați de modernitate. Au mai rămas câțiva lăutari adevărați și câteva orchestre valoroase, cum e cea condusă de maestrul Botgros, pe care nu mă sfiesc să-l așez alături de Celibidache.

    Nu puteam deci rata ocazia de a mă delecta și anul ăsta, pe 1 decembrie. Și am ales un concert din 2020, susținut la Londra de Lăutarii din Chișinău. https://www.youtube.com/watch?v=Jzdxea8Pa0c Lume peste lume. Românii de pe cele două maluri ale Prutului, aflați cu treabă prin regat, s-au înghesuit la propriu pentru un firicel de Green grass of home.
    La-nceput timizi, s-au dezlănțuit mai apoi în hore, sau „jocuri de doi”, fiecare-n legea lui, într-o coregrafie ad-hoc, nefardată..

    Iar cei de la AUR erau acolo. Undeva mai prin fundul sălii, dar cu tricolorul (cu AUR în loc de stemă..) la ei, cu lupul dacic, cu pancarte „Basarabia este România”, cu căciuli strămoșești ..etc Se infiltrează peste tot, ca apa. Pericol de inundație..

    • …sau de igrasie.
      Aia macina zidaria si mai rau decat inundatia daca o lasi sa se infiltreze.
      Dupa inundatie mai aerisesti, mai usuci…

      Va urez s-aveti sarbatorile de iarna cat mai fericite si mai calde cu Gînduri bune!

    • @mircea gîndu _ „Pericol de inundație..”

      Dap! Dar asta pentru că a uitat cineva deschis robinetul cu ruble… Că altfel nu prea avea putere să se infiltreze. PRM era un partid „de autor”, iar după dispariția lui CV Tudor s-a dus și el. Agramatul Simion , care a fost pus să reediteze o mișcare extrem-naționalistă de tip PRM (încercând să creeze impresia că este în curentul naționalist contemporan european), e de fapt o caricatură a lui CVT.

      AUR se menține din interesul cleptocrației românești și prin bănuții care curg de-afară. Burtoșii din SRI, SIE șamd. (ai căror șefi primesc decorații și avansări și mănâncă muuulți bani) ar trebui să observe că este o problemă de siguranță națională.

      • @Constantin
        O fi si de la „robinetul cu ruble” (asa cum trebuie sa existe un initiator, pentru orice incendiu), dar e vorba pe la noi: „la balega moale putina apa trebuie”.
        Oameni, pretins cu educatie, nu s-ar lua dupa unul ca „agramatul Simion” daca nu ar trezi in ei niste frustrari pentru care nu gasesc alt leac.
        Si, cand cel pentru care ai stat in frig sa-l sustii trece „cu arme si bagaje” si cu un zambet cinic pe fata in tabara dusmanului de moarte…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro