joi, martie 23, 2023

Economia Romaneasca: fenomene de relevanta stiintifica singulara; provocari exceptionale pentru elita noastra stiintifica

Prinsi in dispute politice sterile si consumatoare de timp si energie, economisti, politologi, sociologi, istorici si filosofi, simpatizanti fie ai puterii fie ai opozitiei, sunt pe cale sa scape din vedere ca practic sub ochii lor, in Romania, aici si acum, are loc un fenomen de o relevanta stiintifica inestimabila. Romania, mai precis economia romaneasca, este pe cale sa ilustreze in aceste momente un fenomen extrem de rar, de a carui studiere poate sa depinda un intreg program de cercetare interdisciplinara pentru urmatoarele decenii, la noi si in Occident.

Asistam la o situatie speciala, ceea ce in stiintele sociale este numit „reversare cauzala instantanee”, adica o situatie in care structuri cauzale alcatuite dintr-un numar de variablile date isi schimba brusc, aparent fara un motiv bine precizat stiintific, configuratia si directia de influenta, in mai putin de cateva zile, uneori chiar ore. La scara timpului geologic, se poate spune ca vorbim despre un fenomen abrupt, de o schimbare instantanee. De aici si numele.

Credem ca ar fi momentul ca oamenii de stiinta romani sa treaca peste pasiunile politice si impreuna sa incerce sa studieze fenomenul. Este o sansa unica pentru stiinta romaneasca. A avea monopolul cercetarii unui fenomen singular, rar in istorie, este o sansa ce trebuie valorificata urgent, inainte ca cercetatorii occidentali sa realizeze oportunitatea.

Despre ce este vorba, pe scurt.

Relativ la: cursul monedei nationale, la cresteri de preturi si la performanta economica a Romaniei in general, se pare ca o buna vreme de acum inainte, cele de mai sus vor fi strict determinate de cauze „internationale”, adica exogene. Aceste cauze sunt incontrolabile de autoritatile in drept, care de altfel, vor face tot ce pot „sa diminueze efectele negative” ale acestora prin printr-un „mix de masuri” ce va combina „politici macroeconomice anti-recesiune si de protectie sociala” etc.

Aceasta situatie contrasteaza drastic cu dinamica de pana mai ieri cand cursul monedei nationale, performanta economica a Romaniei etc. erau determinate strict de cauze interne, tinand de autoritatile in drept si depinzand nemijlocit de capacitatile lor de administrare institutionala. Pe scurt, erau endogene.

Cititorul realizeaza imediat magnitudinea provocarii pe care ne-o adreseaza acest fenonomen. La momentul T1, ieri, avem o structura cauzala in sistemul S. La momentul T2, azi, rasturnare radicala de structura cauzala -pana la inversarea completa a directiei cauzale- in acelasi sistem, S.

Existenta fenomenului in sine in cazul economiei romanesti devine pe zi ce trece tot mai greu de disputat. Care sunt cauzele sale? Care sunt implicatiile sale? De ce aici si acum? Unde si cand mai avem situatii similare? Putem alcatui o populatie de cazuri similare sau inrudite? Putem dezvolta o analiza comparativa a acestor cazuri pentru a desprinde posibile paternuri? Este o anomalie sau o trasatura mai larga a universului socio-economic?

Putem vorbi de un plurivers economic si de intrepatrunderi accidentale ale diferitelor spatii din plurivers, generand episodic astfel de situatii exceptionale de interferenta cu schimbarea brusca si aparent fara motiv a directiei cauzale, intr-un univers economic dat? Iata intrebari care ar trebui sa framante azi economistii romani si intreaga comunitate de cercetatorii din stiintele socio-umane.

Sa spunem pentru cei interesati, ca literatura de specialitate este practic impotenta la ora actuala in aceasta privinta. Potentialul pentru contributii originale este deci imens dupa cum se vede rasfoind sumar o selectie improvizata a acesteia:

Stephen F. LeRoy, Causality in Economics, Centre for Philosophy of Natural and Social Science, Causality: Metaphysics and Methods Technical Report 20/2004.

Daniel M. Hausman. Causal Asymmetries. Cambridge U. P., Cambridge, 1998.

Judea Pearl. Causality: Models, Reasoning and Inference. Cambridge University
Press, Cambridge, 2000.

A. P. Dawid. Causal inference without counterfactuals. Journal of the American
Statistical Association, 95:407.424, 2000.

Vezi de asemnea, laureatii Premiului Nobel in economie: John R. Hicks, Causality in Economics, New York: Basic Books.

Si: Herbert A. Simon. Causal ordering and identifiability. In William C. Hood and Tjalling C. Koopmans, editors, Studies in Econometric Method. John Wiley and Sons.

In ceea ce ma priveste, ca si contributie la aceasta discutie, pe moment nu ma pot gandi decat la doua mari posibile directii:

1. Ideile izvorate din cercetarile de „Complex adaptive systems” (traducere aproximativa in limba romana: „sisteme complexe adaptive”) cu a lor notiune de „emergenta” sistemica. Vezi John H. Miller si Scott E. Page, Complex Adaptive Systems: An Introduction to Computational Models of Social Life (Princeton Studies in Complexity).

2. Notiunea de „punctuated equilibrium” (traducere aproximativa in limba romana „echilibre punctate”): „sisteme socio-economice adaptive”. Vezi Stephen Jay Gould, Punctuated Equilibrium.

Aceasta a doua linie de abordare ne duce imediat cu gandul la abordari bazate pe retrodictie, cu trimiteri la factorul timp, uneori cu salturi la scara geologica. De pilda, evolutii in asa numitele „socio-economic-adaptive systemes” (traducere aproximativa in limba romana: „sisteme socio-economice adaptive”) paleozoice. Si evident tranzitia de la paleozoic la mezozoic prin „punctuated equlibria”. De aici provocatoarea idee de rasturnare a directiei: de la mezozoic la paleozoic. Tot prin „punctuated equlibria”. Este posibila? Cum si cand?

Dar sa nu dam din una in alta acum. Asta este, desigur, o alta discutie. Una de sine statatoare pe care suntem siguri ca economistii romani de elita si ceilalti specialisti interesati o vor declansa cat mai curand.

Distribuie acest articol

42 COMENTARII

 1. Cauzalitatile nu se schimba, se schimba perceptia noastra si coeficientul de importanta subiectiv atribuit unor presupuse cauze. Eventual putem descoperi ca nu intelegem, sau ca am inteles gresit cauzalitatile.

  Am impresia ca luati peste picior pe cineva, daca da, va rog sa fiti mai clar, nu toata lumea are timp sa citeasca/asculte/urmareasca toate discursurile.

 2. fain. de ceva vreme nu am mai ras asa de copios.
  astept ca voinea&daianu&voiculescu sa ridice manusa (sau ei au facut-o deja!)

 3. Ca e o provocare mai mult sau mai putin subtila,nici ca intereseaza atat, cat ideea in sine care , intr-adevar, mi se pare foarte , foarte interesenta. Chiar asa …in nuce cum e expusa.Chestia e ca pentru asa ceva e nevoie de abordare interdisciplinara si in „echipa”. De aceea stau si ma intreb,dat fiimd complexitatea si vastitatea cercetarii, daca la noi ar fi posibil asa ceva. Poate ca da…(?)

 4. Domnule Aligica,

  sau ati innebunit de tot sau ati scris un pamflet. Idee articolului nu are nici un sens. Cum puteti enunta ideea ca cursul monedei nationale a avut pana acum cauze endogene ?? am trait pana acum complet izolati de lume si nu am stiut noi ? A fost economia noastra in aceeasi situatie ca si cea a Coreei de Nord, complet izolata si in dezvoltata in spiritul „juche” ? Sincer sa fiu, nu am inteles nimic din acest articol, dar poate cauza sunt eu (?)

 5. Am incercat sa gasesc logica din articolul d-stra, dar ma gandesc ca va exaltati prea usor. Nu cred ca este vorba despre vreo inversare a cauzalitatii, iar felul cum formulati problema este destul de confuz pentru mine. Sistemul de care vorbiti isi are dinamicile lui, si nu neaparat foarte complex daca vorbiti doar de 3 variabile (curs, inflatie, crestere economica). Totusi cred ca sunt 2 perspective. O schimbare brusca a raspunsului asteptat al sistemului se datoreaza fie:
  a) vorbim despre un sistem economic (f complex) cu caracter haotic (http://en.wikipedia.org/wiki/Chaos_theory), cand la intrari de informatii asemanatoare (apropiate), sistemul raspunde foarte diferit.
  b) (cel mai probabil) vorbim despre faptul ca acele inputuri exogene si-au schimbat dinamica si au devenit mult mai semnificative decat la momentul T1. Sistemul economic, cu dinamicile sale, nu a reusit inca sa ofere un raspuns si cumva functioneaza in virtutea inertiei (scaderea inflatiei, crestere economica,etc). Oricum sistemul mai devreme sau mai tarziu va oferi un raspuns, sa zicem pe cel asteptat.

  Oricum ar fi interesant de analizat problema de fata si din perspectiva sistemelor adaptive care ar putea caracteriza sistemul economic. Dar indiferent daca e adaptiv sau nu, el tot timpul va fi influentat de acele date de intrare din afara (exogen). Oricum sunt foarte multe lucruri de discutat aici. Si este foarte interesant cum teoria controlului sistemelor se poate aplica si in economie. Sunt un fan al teoriei si controlului sistemelor.

  • Pentru a studia efectele reversarii cauzale instantanee e nevoie in primul rand de un model matematic adecvat, bine fundamentat teoretic si apoi sa se faca experimente numerice si simulari, care sa conduca la caracterizarea acestui fenomen si la predictii.

 6. Pietele de capital sint interdependente deci un eveniment sociopolitic la Atena se traduce cu un eveniment la bursa din Atena, care se va propaga pe toate pietele de capital. Nimic nou. Pietele pot fi asociate unei retele care are noduri reprezentative (Londra, Berlin, Torino..). Ce se intimpla in aceste noduri este important. Bursa de la Bucuresti nu conteaza (acum). Cindva productia de griu a baraganului influenta bursa de la Londra. Acum Vasilescu ne declara trist ca prea putini romani lucreaza… Fenomenele economice pot fi anticipate cu un grad mare de acuratete pe o perioada de minimum un an chiar in cazuri de turbulente. Privirea trebuie indreptata spre statele emergente, ele vor schimba nodurile retelei. Viteza de circulatie a capitalului este un parametru nou care a capatat o dimensiune necunoscuta in istorie si care se pare va schimba surprinzator lumea.

 7. Oare era pur endogena structura cauzala la momentul T0? Chiar este Romania o tara atat de puternica incat sa fie capabila de autodeterminare economica? Parerea mea este ca Romania este o tara si implicit o economie de margine cu evolutie majoritar determinata de cauze exogene – doar ca acum, la momentul T1 acest lucru se vede mai acut. Suntem „subt vremi” ca intotdeauna.

  • Raspund propriului comentariu…

   Deci am luat tzeapa cu articolul asta – chiar credeam ca autorul e om serios, dar nu prea intelege cum sta treaba… din pacate aricolul se pare ca este o proba de simt straniu al umorului.

   Pacat ca tot ce se scrie are un substrat si toti autorii au o motivatie ce reflecta un suport politic de o anumita culoare in spate cand scriu un articol… Deci valoare zero – plus caterinca (nota ironica cica) tipic romaneasca, dar de fapt nu numai romaneasca – lumea s-a cam parsivit la nivel global (cu „elite” cu tot)… O sa culegeti ce ati semanat elitelor, ca si „sistemul” social actual multilateral dezvoltat, si deja culegeti… „Bun” articol n-am ce zice…

 8. Interesant.

  In general in echipamentele complexe, transferul de la control local la control exterior este destul de complicat. Trebuie sa ia o groaza de parametrii sincronizati. Daca nu sunt atunci sistemul (echipamentul) incepe si:
  accelereaza / franeaza/ oscileaza.
  Oricum tensiunile care apar in timpul tranzitiei pot duce la distrugerea ssitemului.

 9. asta e bascalie in toata regula.. :) ma intreb daca nu cumva s-a intamplat mai des decat pare sa sugereze autorul, si daca nu de fapt realitatea consta intotdeauna intr-un mix de endo si exo (pur endo ar necesita un sistem inchis, iar pur exo ar insemna o guvernare 100% iresponsabila)..

 10. Evident, din perspectiva unui sustinator PDL are loc exact acelasi fenomen, dar invers. Daca pana in ultimele 5 luni leul s-a depreciat in mai multe reprize precum cea actuala, continuarea deprecierii capata brusc o cauza interna odata cu instalarea guvernului Ponta.

  Ba chiar asistam la un fenomen unic in care cauzalitatea sfideaza curgerea timpului: instalarea guvernului Ponta in mai 2012 cauzeaza intrarea Romaniei in recesiune pe baza datelor din iulie 2011-martie 2012. Extraordinar!

 11. Dragos, ipotezele sunt riguros formulate, este vorba, intr-adevar, de un fenomen fara precedent care ar trebui studiat cu minutie, fara graba, de un colectiv al Academiei, eventual condus de favoritul lui Ion Iliescu, academicianul reformator Tudorel Postolache, omul cu merite nepieritoare in calitatea sa de presedinte al Comisiei pentru elaborarea Strategiei realizarii economiei de piata in Romania (1990), un experiment a carui izbanda nu o pot contesta decat clevetitorii de profesie. Sa ai la dispozitie posibilitatea de construi o noua paradigma micro si macro-economica este un godsend, un lucru care se petrece o data la cateva sute de ani. Ceea ce sugerezi tu, pe baza informatiilor existente, este de fapt o revolutie newtoniana, ori copernicana, o mutatie in aparatul categorial tot mai vetust al unei discipline (economics) care are nevoie de un asemenea input regenerator precum oamenii au nevoie de apa si de aer. Cordiale felicitari pentru aceasta schita deschizatoare de drumuri a teoriei reversarii cauzale instantanee!

  • Am impresia ca visez urat sau ca am aterizat pe alta planeta. Cum puteti scrie „academicianul reformator Tudorel Postolache, omul cu merite nepieritoare in calitatea sa de presedinte al Comisiei pentru elaborarea Strategiei realizarii economiei de piata in Romania (1990), un experiment a carui izbanda nu o pot contesta decat clevetitorii de profesie.” ? economia de piata in Romania e un oximoron, care s-a rezolvat cat de cat doar in ultimii ani. In 1990 ???

   • Revin din doua motive.

    In primul rand sa multumesc tuturor celor care fie aici pe forum, fie pe facebook, fie prin e-mail au reactionat la textul de mai sus. Apreciez sincer reactiile dv. De fapt, asa cum stiti probabil, dumneavoastra sunteti motivul principal pentru care si eu, asemenea majoritatii celor ce scriu la contributors, scriu aici.

    In al doilea rand, cred ca este necesar sa precizez ca textul este scris in nota ironica. D-l Tismaneanu, ca si multi alti cititori, a raspuns intr-o nota similara.

    Am observat ca unii cititori dupa ce s-au amuzat, s-au simtit incitati de idee si au incercat sa o rafineze sau critice intr-o nota serioasa. Dovada ca uneori o gluma poate genera idei si provocari interesante.

    Inca odata, sincere multumiri pentru reactii.

  • excelent bine spus dl. Tismaneanu, dar cred ca si mai excelente sunt articolul si
   , aici e partea cea mai interesanta, comentariile celor care iau articolul ad litteram si il diseaca..iata tara de ingineri mandra de tovarasi Postolache! daca ati citit declaratiile dl. Andrei Marga cu privire la onorabilii plagiatori cred ca veti fi de acord cu mine ca dl. Aligica poate incerca mult si bine nu va reusi sa imite decerebrarea docta a dinozaurilor astora functionaro-politruci niciodata..e de fapt o excelenta remasterizare a lui Caragiale

 12. Domnule Aligica, aceasta schimbare de ieri pana azi nu e o noutate. Imi aduc aminte de 1984 al lui George Orwell si capitolul referitor la aliantele politice internationale: se ajunge pina acolo incat intr-un discurs, Big Brother incepe o fraza ca aliat cu una dintre Marile Puteri si termina fraza ca aliat al celeilalte. „He changed allies in mid-speech” mi se pare ca scrie autorul. Desigur, asta se referea la politica externa; spre deosebire de Romania de azi, in „1984” sub stapanirea lui Big Brother probabil ca economia fusese, deja, facuta praf.

  Am retinut si glosele pertinente ale domnului Tismaneanu, e cert ca aceasta teorie va avea parte de o evolutie furibunda.

 13. Eu il astept pe domnul Orasanu sa preia ideea din zbor si sa finalizeze in stil de mare campion… Pana atunci: Chapeau! ;)

  • Nu asteptati ca asteptati degeaba :)) Abia ma descurc prin meandrele concretului, ce sa ma mai ocup si de asftfel de chestiuni….

 14. Mai sunt si alte ciudatenii: de pilda, pana mai ieri, reducerea taxelor si a impozitelor era o masura necesara si justa.

  Astazi e strigator la cer sa aprobi un impozit de 8%, 12%, 16% versus 16%. De asemenea, tva mai mic (chiar daca doar la unele produse) e mai rau decat tva-ul de dreapta de 24%. La fel si reducerea cu 5% a CASS, culmea! de la angajator! Blasfemie!

  De reforma salariilor in sistemul public nici nu mai vorbesc. Of, of! Cand s-or intoarce vremurile alea de dreapta in care in urma reformei se dubleaza numarul bugetarilor cu salarii de peste 7000 de lei.

  La fel si cu reforma statului: acum ca s-au dus astia de dreapta, am pierdut ocazia salvatoare sa eliminam din sistemul public bugetarii care ies la pensie.

 15. Trebe neaparat sa se considere vectorul timp-temperatura, adica suprapunerea unor fenomene in succesiune temporala, de ex. daca incalziti un ou la 100 de grade, 3 minute iese un ou fiert, daca insa acelasi ou il incalziti trei saptamini la 40 de grade iese un puisor auriu.
  Studiu acestor fenomene complexe e complicat, de altfle toata floarea stiintei e deja plecata, unii peste balta, bag seama ca unu sau altu deja si-a facut simtita expertiza.

  Io fara sa fiu om de stiinta zic ca comunistii e domne de vina, astia sunt tare rai, astia sunt intotdeauna de vina.

  Da ce e asa de nasol ca e leu mic? Nemtii se bucura cind scade euroiu in raport cu dolaru, creste exportu, de ce n-ar fi asa si la romani, euro puternic inseamna creste exportu, scade importu, ce e rau in asta?

 16. „Cititorul realizeaza imediat magnitudinea provocarii pe care ne-o adreseaza acest fenonomen. La momentul T1, ieri, avem o structura cauzala in sistemul S. La momentul T2, azi, rasturnare radicala de structura cauzala -pana la inversarea completa a directiei cauzale- in acelasi sistem, S.”

  In primul rand superb articolul, faina ironia. Un lucru insa, fenomenul la care va referiti nu e din pacate unic: Va dau un exemplu, cel mai ilustru: Obama! Acest expert in toate, minte luminata a muntilor Stancosi, revolutionar, etc, si-a inceput campania din 2008 sustinand ca din cauza lui Bush SUA are o 8 trilioane datorie, iar el o va reduce. Azi suntem la peste 16 trilioane, tot din cauza, cica, a lui Bush. Acelasi Obama si-a inceput campania cu „voi fi un presedinte al tuturor” iar acum a deveni un presedinte doar al celor care-l voteaza, restul e bampir… Tot din cauza lui Bush si a „ineptilor” care nu inteleg geniul absolut remarcabil, nemaipomenit si total al ilustrului fost adjunct cu master abia luat care se da mai nou „fost profesor de drept constitutional”. Dar aceeasi situatie se gaseste/gasea si la Castro, Mao, Ceausescu, Che Guevara pentru care toate problemele din tara sunt din pricina capitalismului, iar toate „bunele” de pe urma socialismului”. In final tovarasul Hollande, care a promis una, imediat a inceput sa faca alta. Exemplele sunt multiple, indeobste in tabara celor cu o psihologie de stanga, care spus pe sleau inseamna sa dai pe vina pe orice ti se intampla „rau” ca fiind „din afara” iar tot ce ti se intampla „bun” ca fiind „din interior”. Vorbind de cauzalism, ma intreb cat de departe poate merge stanga, caci daca ei nu sunt de vina cu nimic, nici macar atunci cand conduc, existenta lui Dumnezeu este exclusa, cine sau ce o fi fiind responsabil de erorile si abuzurile istorice ale stangii? Probabil natura….

  • Obama a castigat una dintre cele mai grele alegeri din lume – un proces de aproape un an de zile intr-o tara cu peste 300 milioane de locuitori din care 24% sunt prima sau a doua generatie de imigranti din alte tari ale lumii. Lasand la o parte epitetele abundente care se vor „funny” (par inspirate de Fox) faptul este ca nu se castiga astfel de alegeri cu cele doua „afirmatii” pe care le mentionati.

   • Nu vad nicio legatura directa intre replica dvs si ce spuneam. Dar pentru a va raspunde, orice presedinte din SUA castiga alegerile la fel de greu precum Obama, (desi nu am inteles cum o tara normala la cap poae vota un asemenea presedinte) so nimic special in sensul acesta si nu vad niciun motiv de lauda cata vreme a deveni presedinte este o optiune personala cu privilegii enorme si cu sustinere enorma. Apoi, toate ideile lui Obama sunt false economic sau fanteziste, multe simple minciuni, iar altele instigari la violente deosebit de grave… Economic vorbind o tara nu se dezvolta prin infuzie de capital luat pe spinarea altora, (imprumuturi si cresteri de taxe) ci prin productie, Energia nepoluanta nu se obtine prin directive de stat de tip ceausist, ci prin cercetare temeinica in limitele posiblitatilor naturale,In final un presedinte prin functia sa are obligatiii fata de cetatenii tarii sale, nu fata de o comunitate. Vedeti cazul Treyvor-Zimmerman unde Obama a declarat ca Treyvor ar putea sa fie fiu… ca acum sa se descopere nu numai ca acesta era o bruta care a atacat cu o violenta deosebita pe Zimmerman dar era si sub influenta drogurilor. Sper sa vedem o ancheta penala impotriva procurorului care a deschis cazul Sa nu uitam de bestialitatea si primitivismul Ocuupy Wall Street si de suportul politic oferit de Obama Pelosi si Reid acestora! Pe scurt am fata de Obama acelasi respect pe care-l am fata de Ponta sau N Ceausescu. Niciunul!

    PS. Am tot respectul fata de Fox News, dar criticile mele nu sunt inspirate de un post de televiziune ci de simpla comparatie intre ce spune Obama si ce se petrece/posibil in realitate. Va sugrez sa lasatia MSNBC si sa incercati sa studiati ce e posibil economic, stiintific si sa comparati cu ce halucineaza Obama. Iar daca locuiti in SUA si nu merge, reveniti in socialismul european.

 17. Politicienii romani naivi din diversele partide,odata ajunsi la guvernare,au ajuns la concluzia ca Romania e in Uniunea Europeana,si prin urmare nu e vina lor nimic din ce se intampla aici
  Guvernul trecut condus de piratul Traian(rimeaza cu imparatul Traian) avea impresia ca e el singur pe marea involburata
  De aici schimbarea de constiinta
  In ceea ce ma priveste eu i-am avertizat inca din 2007 de cand datoria SUA pe derivati a depasit un 1.1 cvadrilioane de dolari,ca va urma criza si colapsul global si ca nu pot sa faca nimica
  Numa acuma au inteles :)

 18. O observatie mai serioasa : Page si altii ca el pleaca in fond de la o teorie matematica mai veche „Agent Based Modelling Theory (David Sallach). Sallach insusi se inspira din Eleonore Rosch si felul in care ea intelegea Gestalt theory. Foarte pe scurt toate aceste teorii au la baza o asumtie generala despre (presupusa matrice) comportamentul uman in context, insa uita ca a face o asumtie despre felul in care cineva urmeaza sa reactioneze inntr-un anumit context nu inseamna ca este necesarmente determinat se se comporte ca atare, ci mai degraba ca, accepta sa se comporte ca atare.

 19. Gura cască, cască gură,
  Nătăfleață cu măsură,
  Para cade-accelerat,
  Că de măr ne-am săturat.

  Instant cauza se-ntoarnă,
  Iară zvonul intră-n goarnă,
  Acolo de unde-o ieșit
  Șmecher cine l-o nășit !

  I-ai tuns, i-ai ras,
  Le-ai pus și belciugu-n nas.
  Celor cu orgoliul mare.

  Și de n’o fi supărare,
  A fi mare deranjare
  Să s-ajungă fiecare.

  Iar de n-o mai rămânea
  N-o să fie vina ta.

 20. Oare nu s-o fi inversat interiorul cu exteriorul? Influentele, vreau sa spun, adicatelea, ma-ntelegeti,
  ca una-i in opozitie, si altele-s influentele la putere… Alte culori, alte lumini, alte umbre..

  Observati insa ca exista si aspecte perene, ce rezista cu brio incercarilor de denigrare ale domnului Aligica & commentators.
  Privatizarea prin falimentare a Postei, ce sta sa-nceapa, va infirma categoric aceste aluzii murdare, si va demonstra continuitatea
  hotziei, pardon, continuitatea, vroiam sa spun, pe acest pamant strabun al politicienilor ce au mai mimat o inversare cauzala prin ’89…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica este publicist al Revistei 22, cerceteaza si preda sisteme economice comparate si analiza institutionala la George Mason University si este membru fondator al Centrului de Analiza si Dezvoltare Institutionala din Bucuresti.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro