joi, martie 28, 2024

Ce se intampla daca protestatarii castiga impotriva proiectului minier de la Rosia Montana? Se duc acasa sau raman pe strazi, inarmati cu sticle de plastic si pompe de bicicleta?

Pe 8 septembrie, protestul impotriva proiectului minier de la Rosia Montana ajungea in Piata Victoriei. Am alergat sa fiu in fruntea multimii, sa vad cum ar reactiona masa de 10.000 de oameni la vederea cuibului guvernantilor lor. Cativa jandarmi se strecurau printre tufisurile din fata cladirii unde se intalneste guvernul. Principalul bloc de protestatari nu stia in ce directie sa se indrepte. Organizatorii le spuneau oamenilor, prin megafoane, sa mearga catre Obor. Dar cand ai de-a face cu mii de tineri insufletiti de increderea pe care o da o masa de oameni, e greu sa-i convingi sa mearga patru kilometri catre o piata unde se vand blugi turcesti, tigari contrafacute si crap proaspat, daca au sediul guvernului in vizor. Un barbos de vreo 30 de ani a luat-o la fuga in fata, sperand sa conduca catre o schimbare de vreun fel. Linia subtire de jandarmi era uimita. Nu puteau forma un cordon. Le-a scapat printre brate. Mai multe persoane l-au urmat, spargand randurile subrede, fara sa poata fi opriti. Jandarmii erau imprastiati, disperati, se miscau din loc in loc, nesiguri unde sa se pozitioneze, aratand la fel de feroce ca o echipa de voleibalisti amatori.
Vreo suta de oameni statea in spatiul dintre fortele de ordine dezorganizate si biroul reprezentantilor lor alesi. Nesiguri ce sa faca. Dar stiind ca, daca ar fi fost mai multi, macar cu cateva sute mai multi, ar fi fost usor sa ia cu asalt sediul guvernului.
Mi-a dat seama ca, in Romania, puterea nu e decat o perdea de hartie intre oameni si elita. Nu dureaza decat o secunda sa o expui. Pana acum, protestul acesta, fara a incerca macar, a reusit sa forteze o fracturare a coalitiei la putere, de vreme ce liberalul Crin Antonescu pare ca ii intelege pe protestatari – crezand ca e in interesul lui, de candidat la prezidentiale in 2014 – si Primul Ministru Ponta oscileaza intre o pozitie pro si contra.
Daca in Marea Britanie sau Franta ar fi iesit 20.000 de oameni in strada, nu ar fi decat o nota de subsol in Liberation sau in The Guardian, pe care Hollande sau Cameron ar ignora-o, insa in Romania se cutremura guvernul.
Acest lucru se intampla, partial, din cauza non-violentei. Cand protestatarii smulg piatra cubica din pavaj si arunca cu ea in jandarmi, puterea din Romania stie cum sa reactioneze – cu un baston in fata si in stomac. Cand protestatarii merg pe aceleasi strazi si pun aceleasi pietre intr-o sticla de plastic pe care o agita ca pe niste maracase spaniole, guvernul se clatina, la un pas de auto-distrugere.
Insa e prea devreme sa numim ce se intampla acum o victorie. Chiar daca guvernul este de acord sa amane proiectul, protestatarii stiu ca un acord verbal in Romania nu are nicio valoare – nu se vor opri pana nu vad rezilierea proiectului minier aurifer scrisa cu sange.
Ce se va intampla insa cu o comunitate de tineri dizidenti? Organizatorii au intocmit o lista de cereri pe care protestatarii mi-au repetat-o cuvant cu cuvant. Vor sa revoce statutul monoindustrial al Rosiei Montane, care in acest moment nu poate fi exploatata decat pentru aur, si sa deschida localitatea mediului de business. Asigurarea bunastarii si prosperitatii oamenilor din Rosia Montana ar trebui sa fie responsabilitatea fiecarui protestatar – si asta trebuie sa insemne mai mult decat cumpararea unui metru patrat de pamant pe un deal in judetul Alba, pe care nu o sa-l viziteze nicioadata. Ei vor, de asemenea, sa includa Rosia Montana in patrimoniul UNESCO ca sa-o protejeze de orice exploatare viitoare – insa UNESCO poate argumenta ca aceasta este o decizie mult prea motivata politic pentru ei.
Multi protestatari cred ca exploatarea gazelor de sist in Romania este urmatoarea tinta. Sunt nume mari in energie, precum Chevron, care foreaza pamantul, pompeaza apa si fracteaza mineralele pentru a elibera energie, avem de-a face cu o metoda controversata care poate otravi apele – dar sunt protestatari care argumenteaza ca gazele de sist nu au „romantismul” Rosiei Montane. Nu avem de-a face cu aur sau cianura. Nu straluceste sau ucide. Nu avem de-a face decat cu apa murdara si stanci gri.
Va fi aceasta baza unei noi miscari politice? De vreme ce multi protestatari cer demisiile liderilor de partid, e posibil ca Rosia Montana sa desparta coalitia actuala. Alte alegeri, insa, ar insemna doar o rearanjare a pozitiilor unei elite obosite, mai degraba decat o noua forta politica. Cativa politicieni de la protest mi-au spus ca sunt reticenti sa candideze in acest moment – daca campania lor ar invoca rolul pe care l-au jucat in caderea Rosiei Montane, protestatarii i-ar respinge ca fiind oportunisti. Acesta a fost protestul nostru, nu al vostru, ar spune ei in corpore.
O optiune ar fi o noua retea politica de independenti care sa candideze la alegerile pentru Parlamentul European din 2014 – o lista de candidati care sa aiba spiritul protestatarilor dar care sa nu isi aroge realizarile protestului ca fiind ale lor. Dar acest lucru necesita conducere si organizare. E mai usor sa scoti 20.000 de oameni in strada decat sa-i duci la cabina de vot.
In acest moment, protestatarii stiu ce nu le place – nu sunt insa atat de siguri cu privire la ce le place. Acesta este un inceput. Daca inving, se pot intoarce acasa, la munca sau la scoala, sau pot pur si simplu sa traga un pui de somn sau sa isi repare bicicleta.
Insa data viitoare cand liderii natiunii incearca sa adopte o lege similara, ei se vor intoarce si vor fi suparati. Pentru ca oamenii astia sunt decisi, bine informati si fara frica – trei calitati pe care conducerea Romaniei nu le arata.
„Stiu ca nu pot sa se puna cu noi din nou,” mi-a spus un protestatar, „e de ajuns, pentru moment.”

Traducere: Corina Mica

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

  1. sunt tare curios unde o sa se ajunga cu prostestul asta si cu rosia montana…. totusi sunt si mai curios sa afla cine se afla in spatele proiectului.
    nici un politician sanatos la cap (chiar si din romania) nu si-ar sacrifica sansele de a fi votat pentru niste bani (pe care ii poate lua mult mai finut din posta romana, cfr etc). cred ca este mult mai mult decat atat, probabil chiar ue sau sua care ne obliga sa facem acest proiect.

    • Tu esti curios si stai la tastatura. Noi suntem in strada si suntem hotarati… mi-a placut fraza aia cu anularea scrisa cu sange.
      La un moment dat, o sa te saturi de curiozitate si vei face si tu pasul in strada, sunt sigur.

      • Cand protestati anti-capitalism atunci o sa se schimbe ceva.
        Pana atunci sistemul functioneaza exact cum trebuie. poate opriti vreo otrava aici sau dincolo, dar pana la urma capitalismul creeaza oportunitatea ca marile corporatii sa corupa politicienii, si de aici vinderea, poluarea si distrugerea tarii pana nu mai ramane nimic decat un desert toxico-radioactiv.

  2. E o opinie valida, cu o singura mentiune:

    „In acest moment, protestatarii stiu ce nu le place – nu sunt insa atat de siguri cu privire la ce le place.” Este o interpretare ingusta a motivatiei celor prezenti.

    Protestatarii stiu ce nu le place acum, si foarte multi au o idee foarte buna despre ce le place si sunt lucruri diferite: unii vor sa salveze muntii, altii patrimoniul istoric, altii vor cianura scoasa din tara, si foarte multi vor transparenta, si o guvernare responsabila si predictibila.

    Desi prima batalie e a tuturor, viitorul ideal arata foarte diferit pentru cei 20000 de indivizi. Insa uniti salvam.

  3. Ce stim ca vrem:
    – Legea lustratiei
    – Modificarea/respectarea legii alegerilor
    – Legea audiovizualului
    – Guvern de tehnocrati? (Ministrii cu carnet de partid sunt inutili.)

    Sunt foarte importante, de aici vine multa coruptie (+ de aici vin datoriile politicienilor catre anumite firme).

    • @ AurelianoBuendia,
      daca doar atita (stiti ca )vreti, sinteti super modesti.
      Semnul intrebarii de la stirsit ce inseamna „- Guvern de tehnocrati?” Ca nici voi nu stiti ce vreti.
      Guvern de tehnocrati pe cit timp? daca ar fi pina la pregatirea unor alegeri, mai treaca mearga.
      Dar tu pui o paranteza ” (Ministrii cu carnet de partid sunt inutili.)”.
      Asta inseamna ca vreti desfiintarea partidelor si a parlamentului.
      Da` cine-i numeste pe tehnocratii aia?
      Cam multe nelamuriri, iar daca ai scris-o in nume personal esti tare debusolat.
      NB,
      ma tem ca dupa caderea guvernului prim plagiatorului, unii protestatari sa nu ceara carnete de revolutionar :P

      • @victor L: esti si obraznic si rau intentionat si nesimtit.
        este asa de greu de imaginat (stiu, imaginatia cere spirit, empatie, …le cam lipsesc celor ce se cred destepti) un nou guvern? o noua clasa politica?
        ti-e frica de schimbare? ti-e frica sa visezi ? ce e asa imposibil? daca SRI/ DAN/ aNI si-ar face treaba, acum ca au sprijinul populatiei iesite in strada am putea scapa de toti. ar urma o epurare in aceasta clasa politica.
        ce e asa greu sa intelegi ca foarte mlti tineri nu ne simtitm reprezentati in momentuld e fata de nimeni din actuala clasa politica?
        (ca sa clarific, pt ca strada sa aiba forta, avem nevoie de mult mai multi oameni in strada, as zice 100.000 dar daca lucrurile merg pe drumul asta, vom fi si 100.000 in capitala)
        nu inteleg cum poti sa „certi” si faci un om care viseaza la un scenariu greu de realizat, dar foarte frumos -> debusolat? esti un manipulator ordinar, care prefera sa aibe in jurul lui oi obediente.

  4. / In acest moment, protestatarii stiu ce nu le place – nu sunt insa atat de siguri cu privire la ce le place. Acesta este un inceput./

    Excelent diagnostic social. Pe de alta parte , si fara suparare, aceasta este exact vechea dilema lui Agamita Dandanche al lui Caragiale : / Eu cu cine votez ?/

    Raspunsul nu se afla de fapt la manifestanti , ci la cei care i-au scos in strada din motive obscure si aici domnul Michael Bird are ocazia rara sa afle daca doreste exact ceea ce se ascunde sub celebra aparenta romaneasca unde sub ceva se ascunde de regula altceva : http://www.evz.ro/detalii/stiri/bani-pentru-piata-universitatii-1056833.html#ixzz2eepwd8v1

  5. Guvern de tehnocrati? – o mare prostie. Si pe cine si cum tragi la raspundere daca lucrurile nu merg? Politicienii isi asuma actiunile in mod politic, in cadrul unui partid pe care il poti, la o adica, pedepsi la urna. Dar pe tehnocrati cum ii taxezi? Imagineaza-ti ca ai specialisti care stiu ei mai bine ca oricare ce si cum, care nu-si asuma nimic, fiindca, nu-i asa, actioneaza conform specializarii lor din carti si scoli si care nu fac treaba buna. Asa, si cum ii sanctionezi? Il pedepsesti pe profesorul care l-a invatat?

    Repet, chestia cu tehnocratii e o mare prostie. Astia sunt aia care au hotarat si incalzirea globala, si ce si cum si cat sa mancam, si cat sa cantarim si ce masini sa conducem. Tehnocratii vor sti intotdeauna mai bine, ceea ce ii va plasa intotdeauna deasupra plebei care nu stie nimic. Asta vreti?

    • @cetateanul Turmentat – eu inteleg ca esti turmentat dar nici chiar asa. Pe un tehnocrat il tragi la raspundere in mod direct si imediat pe cind pe un politruc niciodata! Isi asuma raspunderea…baliverne si astepti 4 ani ca sa ce?Sa nu-l mai votezi? Sa fim seriosi! Legea electorala a lui Stalin functioneaza peste tot in continuare. D’aia nu mai pot ei de voturile tale!

      Chestia cu incalzirea globala e politichie cu tichie de la cap la coada. Ca au fost bagati in fata niste cercetatori flaminzi asta e asa…de condimentare…

      • @Vali: uita-te cine comenteaza pe aici Vali. (uita-te si la comentariul lui victor L) sunt toti niste manipulatori ordinari. mai au sa citeze din iliescu. mai au sa ne spuna ca nu trebuie sa iesim in strada, ca trebuie sa urmam orbeste ce ne spune „partidul”…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Michael Bird
Michael Bird
Cu o experienta de peste 12 ani ca jurnalist, Michael Bird este un freelancer specializat in editoriale solide, bine documentate, cu subiecte din aripa estica a Uniunii Europene. A scris pentru publicatii din Marea Britanie ca The Independent on Sunday, New Statesman si Design Week si a fost redactor fondator al The Diplomat - Bucharest. A fost citat ca specialist in politica romaneasca la posturi de radio americane, televiziunea romana si presa nationala spaniola. Locuieste in Bucuresti si in prezent lucreaza pentru presa scrisa si film. Redactor la www.theblacksea.eu

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro