marți, iulie 16, 2024

Efectele politice ale arestărilor de la Cluj

Pentru PDL, arestările de la Cluj reprezintă ceva mai mult decât pierderea unui simplu primar, cum s-a întâmplat la Râmnicu Valcea sau Craiova. Numeroşi lideri de la centru s-au declarat, în particular, şocaţi de eveniment, interpretându-l ca pe un atac direct la premierul Emil Boc. Acesta l-a girat şi impus pe Sorin Apostu, un necunoscut pentru clujeni până în 2008, în locul său la primărie după instalarea în funcţia de prim-ministru. Apostu ar fi, prin urmare, creaţia lui Boc. Însă de ce ar fi responsabil ultimul pentru faptele altuia? Sigur că nu poate fi socotit răspunzător direct, însă Emil Boc are totuşi o răspundere politică cel puţin în ce priveşte calitatea oamenilor de care s-a înconjurat la Cluj.

Sunt două variante: fie Emil Boc nu ştia nimic despre situaţia de la Cluj, deşi tot oraşul vorbea intens în ultimul an despre primarul „50%“. În această ipoteză, apar semne de întrebare în ce priveşte capacitatea premierului de selecţie şi promovare a apropiaţilor săi. Fie Boc ştia sau bănuia câte ceva, iar, în acest caz, devine complice din punct de vedere politic. În ambele situaţii însă, arestările de la Cluj lovesc prin ricoşeu în imaginea lui Emil Boc, care a avut grijă în cei aproape patru ani de când a fost numit premier să păstreze legături puternice cu oraşul, dirijând resurse importane către capitala Ardealului.

Teoria atacului calculat la Emil Boc se bazează însă pe scenariul conspiraţionist, potrivit căruia DNA acţionează la comandă politică. Or, nu există dovezi că procurorii deschid dosare la ordin. Dimpotrivă, în ultimii ani, au oferit suficiente probe că realizează anchete independente, fapt notat în fiecare raport de ţară întocmit de Comisia Europeană. Prin urmare, pare mai plauzibil că arestările s-au produs ca urmare a funcţionării DNA ca instituţie tot mai puternică şi autonomă. Dacă primarul Clujului ar fi complet inocent, în lipsa unor indicii solide că a luat mită, procurorii n-ar fi convins un judecător să aprobe mandate de arestare pe 29 de zile.

Însă scenariile conspiraţioniste au întotdeauna mai multă aderenţă decât explicaţiile raţionale. Astfel, vârfurile PDL cred că Traian Băsescu îi zgâlţâie iarăşi lui Emil Boc fotoliul de premier, lovind de această dată din plin în principalul atu politic al premierului, şi anume, reputaţia de politician corect, care s-a ţinut departe până azi de orice afaceri murdare. Puţini cred în hazard şi întâmplare.

Emil Boc a simţit pesemne că arestările de la Cluj îi pun reputaţia în joc şi a acţionat în aşa fel încât să limiteze, pe cât posibil, pierderile. Duminică seara a anunţat că a modificat Codul etic al PDL, astfel încât membrii de partid arestaţi preventiv să fie automat excluşi, ceea ce nici Monica Macovei nu îndrăznise să propună, sub convingerea că va întâmpina o puternică rezistenţă internă.

Boc a supralicitat tocmai pentru a se dovedi mai catolic decât Papa. Apropiaţii săi încearcă să transforme acest episod cu conotaţii negative într-un fapt pozitiv, în dovada vie a independenţei procurorilor sub guvernarea PDL – Boc. Numai că independenţa lor n-a fost garantată în toţi aceşti ani de partid, ci de preşedinte, care are puterea de a numi sau revoca din funcţie oameni cheie din sistemul de justiţie.

Partidul a mai trecut prin momente dificile, cu ocazia arestărilor primarilor de la Vâlcea şi Craiova, Mircia Gutău şi Antonie Solomon. Însă nimeni nu şi-a pus atunci problema excluderilor, dimpotrivă, toţi susţineau sus şi tare teoria prezumţiei de nevinovăţie. Şi atunci, la fel ca acum, liderii PDL agitau teorii conspiraţioniste. DNA era acuzat că face jocul opoziţiei prin faptul că atacă baza de putere a partidului, adică primarii. Au fost atunci voci care i-au cerut lui Traian Băsescu în mod direct capul şefului DNA. Daniel Morar se află şi azi în funcţie exclusiv datorită preşedintelui Băsescu, altfel PDL l-ar fi zburat de multă vreme, dacă ar fi avut pârghii de acţiune.

Chiar dacă n-a determinat arestările de la Cluj (Băsescu nu putea convinge totuşi un primar să ia mită), Traian Băsescu va încerca să profite probabil de acest eveniment neaşteptat, care îi creează un potenţial avantaj în încercarea nereuşită până azi de a produce schimbări la vârful guvernului. La fel cum premierul Boc va încerca să elibereze tensiunea acumulată în jurul său, activând în următoarele zile Comisia de etică din PDL, care pregăteşte de ceva vreme câteva execuţii sumare în eşalonul doi din guvern.

Pe scurt, arestările de la Cluj par a fi elementul de hazard, întâmplările aparent nesemnificative care determină în final într-un mod decisiv cursul politicii româneşti. Pentru că un alt efect al acestor evenimente aparent locale, pe lângă presiunea pusă pe şeful partidului de guvernământ, se va vedea în Transilvania, unde PDL va înregistra inevitabile scăderi de popularitate, cel puţin în Cluj.

În ultimii zece ani, capitala Ardealului a devenit fieful PDL şi al lui Emil Boc, care şi-au menţinut procente mari în sondaje în comparatie cu restul ţării. Pentru prima dată în ultima decadă, PSD şi PNL, reduse la tăcere politică în Cluj, îşi fac socoteli cu speranţa că vor putea cuceri o redută inexpugnabilă. Greu de anticipat este dacă arestările din fieful lui Emil Boc vor antrena principiul dominoului şi dacă încrederea în primarii PDL se va prăbuşi, sub efectul contagiunii, şi în alte oraşe. Sau dacă, dimpotrivă, PDL va ieşi întărit din malaxorul dosarelor penale, arătând opiniei publice că, spre deosebire de rivalii din USL, nu-şi apără penalii din partid, ci se delimitează fără echivoc de ei, lăsând justiţia să-şi facă treaba, indiferent de consecinţele politice.

Articol aparut in Revista 22

Distribuie acest articol

40 COMENTARII

 1. In primul rand faptul ca aceasta arestare a avut loc este un lucru foarte bun pentru Romania. Se demonstreaza ca daca pui mana, risti sa fii pedepsit. Coruptia este umanizata, coruptul este pedepsit..

  Venind din negura conducerii Romaniei de catre PSD aceasta este o realizare enorma pentru noi ca popor. Toti blamam coruptii de 20 de ani si niciodata ei nu erau gasiti. Acum au fost gasiti si felicitari PDL-ului ca a lasat in sfarsit justitia sa-si faca treaba si chiar sa aresteze cel mai important primar al partidului. PDL a aratat ca este cu totul altceva decat PSD, ca timpurile conducerii mafiote a statului roman au apus.

  Desigur, nu e momentul sa ne bucuram prea mult. In primul rand toti suntem la cheremul unor judecatori corupti, pusi in functii in timpul aceluiasi vesnic PSD in anii ’90. Acestia sunt independenti adica pot sa decida cum vor si vedem si noi cum Vantu impreuna cu alti indivizi care au provocat o paguba de 180 milioane de euro au fost eliberati. Singurul in masura sa pedepseasca acesti judecatori corupti este CSM care din pacate este la fel de independent si corupt. Problema nu e ca CSM si judecatorii sunt independenti ci ca sunt independenti de lege si prieteni ai coruptilor, criminalilor si interlopilor.

  Apoi, umbra mafiota a PSD-ului se apropie din nou de Romania. Deghizata in USL, impreuna cu un partid asa-zis liberal muriband si fostii colaboratori ai securitatii marca Felix, PSD spera sa puna ghearele din nou pe Romania. Ignoranta marii majoritati a romanilor, nepasarea celor care inteleg ce ne paste sunt speranta acestui amalgam de clanuri mafiote numit PSD sa ajunga iar sa conduca Romania, iar justita sa plece din nou capul si sa ne intoarcem la era in care coruptia e generalizata dar nici un corupt nu e gasit.. welcome to Romania 2012

 2. Spuneti: Dacă primarul Clujului ar fi complet inocent, în lipsa unor indicii solide că a luat mită, procurorii n-ar fi convins un judecător să aprobe mandate de arestare pe 29 de zile.
  Sa intelegem din asta ca daca aceiasi procurori n-au convins trei judecatori de necesitatea incarcerarii lui Vantu ca acesta din urma este nevinovat?

 3. Eveniment neasteptat? Hazard? Presedintele a spus ca se stia de 6 luni de cazul Apostu.
  Deoarece Boc si PDL incepusera sa se indeparteze de agenda prezidentiala( regionalizare, reducerea numarului de parlamentari, buget de austeritate, Rosia Montana s.a.), Basescu a inceput sa le scoata scheletii din dulap. Nimic nu e lasat la voia intimplarii.

  • Existau unele indicii, se banuia, dar nimic nu era sigur…Exclusa o complicitate intre Primar si Premier…de ce trebuie mers asa departe? sant convins ca Premierul nu ar fi ascuns mita Primarului dar nu era de datoria lui sa dovedeasca vinovatia acestuia…

   • Rog a mi se elibera comentariul postat acum citeva ore.

    Nota editorului: Nu am gasit vreun mesaj postat recent – neaprobat sau in asteptare- cu acest email sau nume de utilizator.

   • Premierul Boc, avind reputatia unui politician cinstit, ar trebui sa fie mult mai sensibil decit altii la zvonurile de coruptie ce planeaza asupra apropiatilor sai. Lucreaza zi de zi cu niste oameni, le incredinteaza functii, atributii, proiecte, fonduri publice etc si noi trebuie sa credem ca nu avea nici macar o banuiala despre modul in care colaboratorii sai preferati isi indeplinesc sarcinile? „Nu stia barbatul ce stia tot satul? :)

    Chiar aplicindu-i prezumtia de nestiinta, declaratiile ulterioare il descalifica pe Boc:

    http://cursdeguvernare.ro/premierul-ii-ia-apararea-primarului-de-cluj-napoca-arestat-pentru-coruptie.html

 4. Mda, uite scenariu:
  1. Pe neasteptate Finlanda se opune aderarii Romaniei la Schegen – 20.09.2011.Surprinzator pentru ca initial Franta si Germania se opuneau. De ce Finlanda? Ce treaba aveau ei cu Romania? A ramas o nebuloasa diplomatica. Dar se clarifica in ce urmeaza.
  2. Pe neasteptate Nokia decide sa inchida fabrica de la Cluj – 29.09.2011. Surprinzator iarasi pentru ca avea profit, producea ieftin si bine, investise bani. De ce lasa profit, investitii si pleaca doar dupa 1 an si ceva de functionare propriu zisa???? A ramas o nebuloasa diplomatico economica, cica ceva cu smartphone-uri, productie China, etc.
  3. Primarul Clujului este arestat – 09.11.2011. Surprinzator pentru ca anterior nu erau stiri sau date privind presupuse banuieli.
  4. Finlanda renunta la opozitia sa privind aderarea la Schengen si accepta aderare in 2 etape- 14.11.2011.Surprizator, nu trecuse nici-un Mcv, nu avusesera loc intalniri la nivel mare. Cum asa peste noapte s-au razgandit?

  Asadar mai bine pleci de la scenariul cu coruptia maximizata portocaliu de care se stie peste tot, care ne inunda dar de care n-avem timp unii ca avem treaba cu Nastase, Iliescu, Ponta, Antonescu, si alti dusmani, coruptie portocalie de care se stie la cel mai inalt nivel, dealtfel recunoscut si in cazul primarului de foarte mult timp.

  Ori da se stie de ce nu s-a facut nimic?????/ Singurul raspuns poate fi : pentru ca profita si altora, poate partidului, poate conducerii, poate pentru campanie, poate nimanui.

  Numai ca au aflat finlandezii si nici chip sa-i indupleci, basca ca au mai raspandit si in Europa stirea, iar Europa se uita in ochii marilor anticorupti lideri ai Romaniei si intrebator zice: Ba voi faceti misto de noi?

  EEE la asta nu mai ai raspuns, nu mai e Nastase, Iliescu, si atunci nu mai ramane decat un singur lucru de facut sacrifici fraierul colector. Asa a venit arestarea, si asa imi pastrez alura de anticorupt. Ha ha.

  Deci e evident ca el era amaratul colector, pus de tap ispasitor in caz de restriste. Na ca si-a luat-o. N-a avaut nici-o idee, nici-un discurs, nici-o aparitie TV, i isi avea rostul sau in mecanism nu era decat unsul cuiva .

  Si punct domnule, povestile din articol le putem include intr-o carte alaturi de Emil Garleanu.

   • Daca mai gandeai si te abtineai cu postarea pana mai dupa amiaza mai apare o stire.
    Interceptarile afaceristului cu un alt afacerist din Arges, deci dinpartea ailalta a tarii nu de la Jucu spun ca asta ii spunea ca poate sa intervina pprin niste oameni sa se ia din fondul de rezerva al guvernului la dipozitia primului ministru si cerea un comision pentyru oamenii care interveneau de 10 %. Vezi ca e articol la ora 16 45 pe hotnews.
    Asa ca se intervenea din toata tara daca vrei ceva dai comisionu, iar de la Jucu ce sa mai zic.

    Apropo si celalata tara care se opune Schnegen-Olanda are firme cu investitii mari ghici unde: la Cluj, e friesland, Campina, si una cu it printre cei mai mari investitori in Ro.

    • Bine, si? Se va intoarce Nokia la Jucu daca l-au arestat pe Apostu? Adica o multinationala isi inchide o fabrica profitabila doar ca sa-l dea jos pe primarul unui oras de provincie din Romania? Dupa logica asta am putea spune si ca arestarea a fost influentata de migratia pasarilor calatoare din nordul Europei catre tarile calde, care in mod fatal trec pe deasupra Clujului.

  • Asta e tare…
   legatura dintre Nokia, Finlanda, Basescu, Boc si Apostu…. Aveti imaginatie d-le….
   Dar spre parerea de rau a d-vs, ar trebui sa scoateti din calcul Nokia prin simplu fapt ca Nokia era in buda(la propriu, economic vorbind) inainte de a ateriza in Romania… in sept 2010 l-au inlocuit pe Kallasvuo – acesta a fost acuzat ca nu a reusit sa prevada si sa anticipeze sucessul iPhone, lansat in iunie 2007 – , cu S. Elop apropiat MicroSoft, ceea ce a dus la renuntarea la simbian in favoarea MSmobile
   Dar banuiesc ca la ce imaginatie aveti, veti descoperii urgent o legatura detaliata intre incompetenta tehnica si economica a CEO-ului Nokia si Basescu, Boc, Apostu….

 5. Excelent articol, nici nu mă așteptam la altceva din partea domului Tăpălagă.

  Acum, vine întrebarea mea: Când vine și rândul primarului Mircea Hava din Alba Iulia, o altă fortificație ardelenească a PDL de ani buni? La fel ca și la Cluj, și în Alba „se știe” că primarul umblă cu ocaua mică în stil mare, dar nimeni nu mișcă nimic, caracatița având extraordinar de multe tentacule în orașe mici ca Alba Iulia (sau Bistrița).

  Aruncați doar o privire la zecile de milioane de euro pompate în desfigurarea orașului cu pavaje de la Elis SRL, firmă cu care Hava este în directă cumetrie sau la contractele de restaurări istorice, care au veșnici abonați Franchini, Corint SRL etc. Alba Iulia este un oraș falimentar, de unde are bani să cheltuiască pe investiții luxuriante la care alții nici măcar nu visează?

  • „Desfigurarea orasului….”, cred ca glumiti. Adica daca Londra este un oras in care strazile sunt pavate cu pavele (drept e ca de alte dimensiuni), este un oras desfigurat?! Daca transeele dintre blocuri au fost indreptate cu pavele asta inseamna un oras desfigurat?! Daca s-au investit bani grei (in marea lor majoritate din proiecte europene) pentru punerea in valoare a cetatii Carolina, un monument unic in tara si ascuns zeci de ani in balarii, asta inseamna un oras desfigurat?! Daca Hava are pacate ascunse procurorii sa-si faca datoria si sa-l aresteze….dar nu mai indrugati tampenii despre desfigurarea orasului. in doi ani de zile Alba Iulia o sa fie unul din cele mai vizitate orase din tara.

  • ai luat vorba din gura multor albaiuleni. oare isi da seama PDL-ul cat a pierdut deja in Ardeal cu oamenii astia la putere ?

 6. da ,se poate banui ca e lucratura psdului care voia sa-l denigreze pe Boc si in acest fel sa demonstreze ca uite ,omul numit de dansul e un mare corupt ,sperau probabil ca justitia il va evita sau nu-l va aresta ..pentru ca ei cinstitii in ghilimele sa poata sustine ca uite cat de corupti sunt toti..pdl .Nu , domnilor , daca Boc stia , sa zicem , putea sa-l avertizeze cu un simplu sms ,telefon, mail ,orice , ASTA DOVEDESTE CA BOC NU E CORUPT SI E IMPARTIAL !APOSTU ,DACA S-A LACOMIT ..SA PLATEASCA!DAR VANTU?Adica justitia se teme de vantu?RUSINEEEEEEEEEEEEEE!Asta a furat muliarde si e liber ca pasarea cerului si ala a luat mita ,asa o fi ,dar sta in cea mai jegoasa carcera cu galeata de excremente sub pat !Si vantu defileaza liber si nestingherit !ca dejh , e al psdului pe ei i a cumparat vandut aghesmuit …NU STIU CE SA ZIC DA MI-E SCARBA PUR SI SIMPLU ,JUSTITIA E PENTRU UNII MUMA ,PENTRU ALTII CIUMA !DIN PACATE!

 7. Domnule Tapalaga,

  As aprecia daca v-ati opri citeva minute asupra unei nuante. Nu pot sa spun daca premierul Boc stia sau nu de activitatea infractionala a protejatului sau, acum sau in timpul cind el insusi era primar.
  STIU insa cu certitudine ceea ce a declarat pe post cu nonsalanta. „Am decis sa-i excludem in loc sa le acceptam demisia pentru ca astfel isi pot pastra functia de promar!” Aceasta declaratie nechibzuita dpdv politic dar care reflecta cruntul adevar arata inca o data, daca mai era cazul, ca PDL intelege sa se detaseze numai de fatada de cei care fura din gros din banii publici. Desigur PDL este un „partid al primarilor” asa cum unora le place sa se spuna, si este greu sa iei masuri chiar impotriva membrilor de frunte. Sa adopti insa o atitudine transanta de acoperire a hotilor expusi deja opiniei publice este deja prea mult. Desigur, in cazul Clujurlui mesajul este posibil sa nu fie intimplator. El poate fi semnul dat prin intermediul TV (este mai sigur asa in ziua de azi) – „stai cuminte, incercam sa rezolvam noi, sa nu crezi cumva ca te-am abandonat, nu cumva sa cazi la pace cu anchetatorii si sa spui ceva nechibzuit care ne pot baga pe toti la apa”. Zmetia data de presedintele Basescu, la TVR1, care l-a afundat grosolan pe Boc nu se poate sa se fi intimplat accidental. Reprezinta o dezlipire (probabil necesara) de subalternul sau cel mai fidel („nu m-am asteptat, stia de 6 luni, etc). Odata izbucnit scandalul probabil ca la urechile prezidentiale au curs mai multe informatii decit stim in prezent. Personal ma astept la turbulente grave la Palatul Victoria.

 8. Ca nu sunteti un fan Basescu asta stiam de mult dar as vrea sa-mi rApundeti la o intrebare: CARE AR FI CASTIGUL POLITIC AL PRESEDINTELUI BASESCU PRIN SUBREZIREA POZITIEI, IN GUVERN, PARTID SI IN FATA POPULATIEI. A LUI EMIL BOC? Pentru ca presupunerile Dvs. din articol sugereaza ca ar face acest lucru doar pentru ai demonstra ca el este cel mai tare. Eu unul nu vad nici un motiv mai ales ca cei care ar fi susceptibili de ai lua locul lui Boc la Palatul Victoria, Ponta sau Antonescu nici pe departe nu sunt in gratiile Presedintelui. Si atunci? Pe ce anume se bazeaza analiza Dvs.?

 9. VREAU SA CARCOTESC! A. pe baza de „se stie” nu ar ramane vreu demnitar liber! numai la primari se stie despre Mazare, Nichita, Oprescu, Vanghelie, SOlomon etc! B. e mai vizibil Apostu NUMAI pt. ca presa a pus (intentionat sau nu) batista pe tambal despre Nicolescu -ARges C. pana la finalizarea documentelor DNA -si nu am motiva sa cred ca le-au tinut la dospit- era doar „ceva”la Cluj si aici il cred pe presedinte. Din dosare nu a transpirat nimic concret despre Cluj, ar fi si ilegal. Iar faptul ca „e ceva la Cluj” nu cred ca pt. cineva echiolibrat e deajuns ca sa darame primaria (si legal nici nu o poate face). PS. Iar colac peste pupaza, numai alegerile locale de la Cluj vor arata opinia clujenilor. SI asa, am senzatia ca Gutau si SOlomon vor fi realesi cu aclamatii.

 10. Nu cred in ipoteza cu ricoseul in Boc. Basescu are nevoie de Boc ca si premier. Pai unde mai gaseste el alt premier la fel de obedient? Lui Basescu ii place sa faca el tot, sa se duca la Bruxelles, sa ia deciziile importante samd. Pai daca l-ar fi pus pe Blaga sau pe altul premier credeti ca ala mai era ca Boc? Se ajungea rapid la un conflict mocnit asa cum a patit cu Tericeanu.
  Deci teoria asta e complet lipsita de temei. Boc e omul perfect pentru Basescu in functia aia. Mai degraba teoria corecta e ca Basescu se razboiesti cu anumite figuri din PDL care cam isi arata coltii si le flutura pisica prin astfel de arestari. Garda veche a PDL-ului, aia care se opune codului etic facut de Macovei samd.
  Ce uitat aceasta grupare e ca Basescu considera PDL-ul ca fiind copilul lui si nu-l va lasa din brate. Il va rupe in doua daca va fi nevoie iar pe renegati ii va arunca ca pe o masea stricata daca nu fac cum spune el. Ce se intampla acum e doar un raget de la distanta ca sa le arate inca cine e masculul alfa.

 11. Nu cred ca arestarile de la Cluj sunt cele care pun sub semnul intrebarii vointa PDL-ului pt o Romanie curata. Mi se pare mai trista guvernarea alaturi de un partid care a strans pe diverse cai oameni „cu pete”, UNPR-ul.. Insusi Traian Basescu este cel care a nasit o asemenea majoritate care nu a produs iritare nici macar la oameni care si-au facut din lupta impotriva coruptiei un ideal in viata , oameni de tipul M Macovei ( ma intreb daca incoruptibila d-na Macovei nu este decat o alta imagine si atat, o structura fara consistenta). In ceea ce priveste scenariile ce se fac cu privire la atacul la dl Boc, cred ca acest lucru este inlesnit de lipsa arestatilor din randul primarilor USL ( imi este greu sa cred ca primarii acestei structuri politice au devenit brusc monumente de moralitate in managementul administratiei locale). Important este daca exista formatiuni politice care vor avea curajul sa se indeparteze de oamenii cu probleme de moralitate.. personal nu cred… in acest moment, trebuie subliniat, PDL este aproape obligat sa faca un cerc de sustinere ( dar nu fatis ca in cazurile de la Craiova si R Valcea) pt primarul Clujului caci niste alegeri la Cluj in care sa existe o infrangere a partidului de guvernament ar insemna inceputul sfarsitului.. oricum exista posibilitatea ca in cazul pierderii alegerilor generale PDL sa se sparga. Din pacate pt alegatorul roman partidele politice actuale sunt mai mult de tipul cosului de gunoi ( mizeria este coruptia ce exista la nivelul unora dintre membrii acestor partide)…

 12. Credeti ca exista un primar de mare municipiu care sa fie curat ca lacrima. Doar ca nu sunt cercetati, daca cauta la fiecare gasesc ceva. Este aproape imposibil sa nu fi facut vreo afacere el sau familia.
  In legatura cu Apostu, cred ca in ultimul timp era mai apropiat de basescu decat de Boc, era clar ca exista o diferentiere intre Boc si Apostu, dupa ce Apostu devenise primar.

 13. D-le Tapalaga la Cluj-Napoca era o arestare de mult asteptata care nu se mai intampla. Daca presedintele stia de 6 luni clujenii stiau de mai bine de un an ce se intampla in primarie dovada toate procesele legate de licitatii.

  Ca si simplu cetatean ma mir ca arestarea a fost posibila si sunt recunoscator celor care au facut-o. Nu Boc l-a votat pe Apostu, dar era normal sa-l sustina la alegeri fiind candidat din partea PDL.

  Ma bucur ca Boc sau altii nu l-au mai tinut in brate pe Apostu si si-au insusit partea de vina care le revine.

  Arestarea lui Apostu nu va afecat f tare imaginea PDL-ului, cel putin nu la Cluj. Oricum nu o putem compara cu ce a a lui Catalin Voicu sau altii. Oricum demonstreaza ca se poate face curatenie chiar daca PDL-ul e la putere.

  • chiar daca nu afecteaza imaginea PDL-ului in fata votantilor traditionali ai acestui partid ( electoratul dur), este acel ceva care ii face pe adversarii partidului de guvernamant sa arate spre putere ca este la fel ca ceilalti… Sincer, cred ca si la Cluj este afectata popularitatea PDL si asta raportandu-ma la modalitatile PDL de a nu provoca alegeri locale la nivelul municipiului , o eventuala pierdere a fotoliului fiind ca un cantec de lebada pt PDL in acest moment… cred ca in acest moment partidele politice din Romania isi apara „falitii” invocand doua motive false: noi lasam justitia sa lucreze ( puterea) si „dosare politice” ( opozitia).. oricum este uimitor ca Opozitia nu da si ea carne pt carcera ( ma indoiesc ca embrii din PSD si PNL au de ceva timp conduite exemplare)

  • Dl. Tapalaga,

   Finalul articolului dvs. este cel mai important , dincolo de orice teorie:
   „Sau dacă, dimpotrivă, PDL va ieşi întărit din malaxorul dosarelor penale, arătând opiniei publice că, spre deosebire de rivalii din USL, nu-şi apără penalii din partid, ci se delimitează fără echivoc de ei, lăsând justiţia să-şi facă treaba, indiferent de consecinţele politice. ”

   Nu spun ca Boc este curat ca lacrima (oare care politician este ?!) , dar sunt sigur ca va merge inainte , indiferent de costurile politice . Asa si trebuie , este de apreciat .

   Roaqdele incep sa apara 4.5 % crestere economica …. Exceptandu-l pe Moise Guran care a facut a foarte pertinenta analiza la Ora de Business , NIMENI nu s-a obosit sa remarce aceasta performanta.
   NU din agricultura a venit cresterea cum gresit s-a tot fluturat pe la TV-uri. A venit din industrie : comenzile noi in auto , textile au cescut cu peste 40% .

 14. Sorin Apostu sufera de foarte mult timp de sindromul spagii, cel putin din perioada de la USAMV Cluj, iar Emil Boc stie acest lucru; Clujenii care il cunosteau pe Sorin Apostu, si il cunosteau multi, au fost foarte surprinsi de faptul ca Emil Boc, primarul in care au avut incredere cu adevarat, a facut acest compromis, cuprins de euforia prim-ministeriatului…trebuie sa fie foarte limpede pentru fiecare ca Sorin Apostu nu putea sa isi desfasoare „activitatea” de unul singur; rezulta ca exista totusi si o miza politica!
  In alta ordine de idei, Sorin Apostu, reflecta situatia administratiei locale nationale.
  Ciao!

 15. N-are sens sa ne invartim atata in jurul cozii… Cat timp baronii pedelisti, Lepadaturile blaga, berceanu, videanu sau cezar preda vor continua sa calce in picioare Criteriile de Integritate propuse de Doamna Monica Macovei, sa nu ne asteptam la nimic bun… Aceleasi ranjete de Sfidare din partea unor Secaturi ca banias, pasat ,falca sau prigoana( ce vine cu cele mai nastrusnice proiecte de legi, cum era funar pe vremuri…), sunt mereu apreciate la varful partidului…. Cat timp ialomitianu(sunt brasovean si-mi vine sa intru in pamant de rusine, cand vad „prestatiile” acestui „yes-man” teribil de fad , total lipsit de consistenta si de anvergura) si blejnar (acest neica-nimeni, aduce pierderi-doar el- PDL-ului de minim 10%) vor continua sa faca parte din structura guvernului ,va fi Rau pentru tara, pentru oameni… Doamna Monica Macovei este vazuta ,pe mai departe, drept inamicul public numarul 1 in partid… De neinteles, insa este tacerea unor minti lucide ca Traian Ungureanu… Apeluri la Solidaritate (un fel de „Apel catre Lichele” al lui Gabriel Liiceanu) , la Responsabilitate si la Competenta sunt mai stringente ca oricand…

 16. „Prin urmare, pare mai plauzibil că arestările s-au produs ca urmare a funcţionării DNA ca instituţie tot mai puternică şi autonomă.”

  Eu nu inteleg in ce lume traiti?

  Va rog sa imi numiti unul, doar unul, dintre dosarele instrumentate de DNA cu mare spectacol si care s-au finalizat prin solutii definitive. Va spun eu: NICIUNUL.

  Deci, concluzia: DNA ori actionaeaza la comanda politica ori e plin de diletanti/incompetenti. Alta varianta nu exista! Clar.

  Nu se poate arunca nici macar vina pe judacatori ca ar fi corupti pentru ca si in situatia aceast tot sarcina DNA este sa instrumenteze dosarul. Si NICIOADATA nu intrumenteaza un dosar clar. De ce? Ori comanda politica ori incompetenta.

  Cam aceasta e realitatea cel fix 0 ( ZERO) rezultate!

  • Sunteti in eroare : solutiile definitive nu le da DNA-ul, ci instanta… Daca instanta vrea sa amane, amana… daca vrea inca o expertiza o cere… si DNA-ul nu poate face nimic…
   Poate noul cod penal va mai lamurii un pic problema….
   Daca DNA-ul s-ar prezenta in instanta cu solutie cu tot…. ar miroasii a solutie „sovietica”!

 17. Faza e simpla defapt, nu stiu cum de Dan nu s a prins; sau s a prins putin dar nu destul.. Primarul din Cluj a fost arestat exact in momentul in care Presedintele il sustine in continuare pe Seful DNA pentru interimat; cu alte cuvinte, DNA e corect, seful ei e corect si Basescu face doar ce e corect; au sacrificat un primar cu contracte de „sponsorizare” prin firma nevestei (o faza atat de veche ca nici nu cred ca se mai face, ca stie toata lumea de ea) pentru imaginea DNA si mai departe PDL; si cum Dan a punctat, ei nu si apara penalii ca USL ;) Primarul de Cluj o sa scape, iar imaginea DNA si PDL o sa fie mai „curata” in fata oamenilor. Jocuri in doi timpi marca Presedintelui.

 18. „Acest guvern are mentalitate de Japca” sunt cuvintele Domnului Mihai Tanasescu (foarte potrivit- dupa opinia mea- ca viitor Prim Ministru), nu exista masuri pro-active de dreapta, de sprijinire a comunitatii de afaceri, numai amenzi si taieri are in cap blejnar, de asta cred ca acest „Simbol al Iadului” aduce pierderile cele mai mari PDL-ului. Parerea mea e ca Experti ca Lucian Croitoru de la BNR sau vice- guvernatorul Cristian Popa ar trebui sa fie lasati , sa fie prpusi sa conduca Fraiele guvernului , doar Autoritatea , ce provine din inalta expertiza si calitate umana poate „repune pe sine” economia nationala, uitati-va in Italia, cine conduce cabinetul, dupa bufonul berlusconi…

 19. Totuşi, omul trebuie judecată întâi de instanţele de judecată nu de către ziarşti sau de către alţii. Abia după pronunţarea instanţei pot fi alţii acuzaţi…

 20. Draga Marius dovada mai clara de sustinere a coruptiei de catre pdl nici nu exista!
  Demisia primarului de Cluj ar fi decizia corecta!

  • care e „dovada clara”?? Apostu a fost exlclus din PDL, legal nu poate fii „demisionat” de PDL, acum decizia de a demisiona ii apartine strict lui Apostu. Pana acum n-am vazut demonstratii de sustinere a lui Apostu, cu transmisii in direct, etc… ca in cazul Arges!

 21. Chiar daca Boc stia ca e borfas, nu prea avea ce face, decat sa lase legea sa isi faca treaba. Apostu era ales liber si nu putea fi revocat de un prim ministru.
  Dar ce resurse a alocat Boc pentru „capitala” Ardealului? Ca din cate spune statistica Clujul este contributor net, nicidecum beneficiar de fonduri de la Bucuresti.

 22. Dle Dan Tapalaga,
  Va simt ca pe un militant redutabil, bine ancorat in opera de propasire a tarii. In textul de mai sus, va intrebati daca arestarile -in cazul de fata de la Cluj – pot avea vreun efect politic?
  Inclin sa cred ca nu pentru ca arestarile, ca si politica nu functioneaza in gol. Liberul arbitru individual este temperat, general vorbind de actiunea moralei curente, care sanctioneaza cu oprobiul public devierile de la ceea ce o comunitate numeste sistemul ei de valori. In particular, daca abaterile sunt consistente si prejudiciaza valorile sociale, sistemul juridic in mod explicit sanctioneaza persoanele si institutiile aflate in chestiune. Asadar de la caracterul general si implicit al moralei curente la caracterul particular si explicit al justitiei institutionalizate avem de parcurs traseul care ne ajuta sa ne conservam valorile.
  Definitia valorilor adoptate de o comunitate trece si prin filtrul politic al partidelor in cazul in care acestea isi disputa actiunea directa in ce priveste orientarea acestora. Ele, partidele isi asuma – inaintea comunitatii in ansamblu, ca si inaintea sistemului juridic – combinatia de scopuri si mijloace dezirabile; prin urmare ele, partidele, ar trebui sa reactioneze primele si sa retraga sprijinul politic al acelor membrii care calca pe bec. Ele partidele trebuie sa convinga alegatorii ca spatiul pe care il populeaza este liber de derive etice si profesionale. Ele, partidele, parte a comunitatii vad mai repede si mai bine ce se intimpla rau in propria ograda asa incit nu ar trebui sa astepte sa le sesizeze opinia publica ori instantele pentru a reactiona.
  Stand la baza statului si actionind constant in raspar cu programul asumat, ce profit pot spera sa obtina partidele cind le sunt arestati membrii? Nu te poti ascunde in pop’soi la adapostul zicalei ancestrale cum ca „hotul neprins e negustor cinstit” nici politician, nici medic in sau profesor in consiliile deontologice in care vesnic, corb la corb nu-si scoate ochii.
  Faptul ca un partid achieseaza / se delimiteaza de un membru arestat, fara ca anterior sa fi manifestat vreun dubiu etic cu privire la actiunile acestuia, il plaseaza in pozitia de actor pasiv in aspiratiile sale. Pe termen lung, iata, partidele, care dau alesi- isi pierd din alonja cu care imbratiseaza electoratul.

 23. Apostu era necesar lui Boc. Aduna bani ptr partid. Evident, mai aduna si pentru el. Sigur ca Boc ii ia apararea. Nu doreste ca acolo in temnita Apostu sa se simta nedreptatit si sa spuna tot ce stie. L-ar implica si pe Boc cu siguranta. Nu stiu de ce nimeni nu isi pune problema unor conturi in strainatate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dan Tapalaga
Dan Tapalaga
Dan Tapalaga a debutat ca jurnalist la Radio Romania Actualitati in 1997, fiind apoi redactor la Radio Europa Libera si BBC (1998 - 2002). A condus departamentul politic la Evenimentul Zilei (2002 - 2004), a fost redactor sef-ajunct la Cotidianul (2004 - 2006) si seful sectiei politice la Romania Libera. Din 2007 este editor coordonator la site-ul HotNews.ro I

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro