duminică, iulie 14, 2024

Electorale

Indiferent în care zonă a spectrului politic se află, pentru toate partidele politice înscrise în cursa electorală, alegerile europarlamentare programate pentru ziua de 26 mai 2019 au o importanță aparte.
Pentru o parte dintre respectivele partide, rezultatele de la Europarlamentare vor fi de natură să le influențeze supraviețuirea ori, dimpotrivă, ieșirea în afara spectrului politic. Pentru altele, aceleași rezultate pot reprezenta indiciul în privința rolului pe care îl vor juca din anul 2020 încolo pe scena politică din România.
Astfel. Dacă Partidul Pro România, al fostului prim-ministru și președinte al PSD, dl. Victor Ponta, creație politică de dată recentă, dar și dacă Partidul Mișcarea Populară al cărui lider adevărat pare să fi redevenit fostul președinte al României, dl. Traian Băsescu, nu vor atinge pragul electoral și nu vor reuși să își trimită reprezentanții în Parlamentul european, pentru ambele de aici încolo par să existe puține șanse de supraviețuire. Poate că totuși ambiția d-lui Ponta, politician tânăr, să izbutească trecerea peste încă un moment dificil din viața și cariera domniei-sale, însă în cazul PMP-ului un eșec înregistrat și parafat în seara zilei de 26 mai va fi similar ajungerii la capătul drumului a unei prezențe pe scena publică oricum lipsită de strălucire. Nici măcar o reușită à la Pirus a d-lui Băsescu nu reprezintă sine qua non garanția că anul viitor partidul își va mai conserva viabilitatea și șansele de a avea aleși în consiliile locale, municipale și județene, cu atât mai puțin în Parlamentul României. Nu știu sincer câtă charismă și forță de convingere deține dl. Eugen Tomac care, cu un Traian Băsescu plecat la Bruxelles, nu prea văd cum va organiza partidul. Sau ceea ce a mai rămas din el.
În schimb, un scor onorabil pentru candidații Pro România poate reprezenta șansa întăririi partidului. Poate chiar îndeplinirea celei mai fierbinți dorințe a liderului său- distrugerea lui Liviu Nicolae Dragnea. Cei din PSD nemulțumiți de dl. Dragnea, de felul lui de a conduce, cei care simt că nu vor mai avea șanse de a dobândi un nou loc eligibil pe liste mai mult ca sigur că vor bate cu un plus de curaj la poarta partidului d-lui Ponta. Aceasta în cazul în care alegerile de la sfârșitul lunii vor demonstra că domnia-sa are să le ofere ceva în schimb. Indiscutabil, oferta va fi încă și mai îmbelșugată în situația în care PSD va înregistra un scor nesatisfăcător, insatisfacția instalându-se, probabil, chiar și în cazul situării pe primul loc în opțiunile electoratului, însă cu un scor mai mic de 30 %. Situația pentru PSD și îndeosebi pentru liderul acestuia, dl. Liviu Dragnea, va fi de-a dreptul catastrofală în momentul în care pe locul întâi s-ar situa PNL-ul condus de dl. Ludovic Orban. Un șef de partid a cărui situație se va complica teribil însă în cazul în care PNL nu va obține cele 20- 25 de procente cu care deja se laudă. Iar respectivele procente nu vor fi putea obținute numai grație strigătelor isterico-naționaliste-amenințătoare și prevestitoare de dezastre cu care sunt asezontate multiplele apariții televizate ale d-lui Rareș Bogdan. Așteptăm, totuși, să îi vedem la față, în întâlnirile cu electoratul, făcând băi de mulțime și luând parte la dezbateri televizate și pe doamna Adina Vălean (pe care, în fine, am văzut-o miercuri seara la TVR), de pildă, despre care mai toată lumea spune că ar fi fost cel mai eficient europarlamentar român, dar și pe dl. Vasile Blaga. Și nu doar spunând că actuala guvernare nu ar avea bani de pensii și salarii. Pentru că nu dl. Blaga este chiar cel mai îndrituit din punct de vedere moral să facă asta.
PNL ar cam trebui să realizeze că până la data de 26 mai 2019 mai sunt extrem de puține zile și că voturile vor veni nu doar datorită faptului că domnul Florin Cîțu sau purtătorul de cuvânt al formațiunii, dl. Ionel Dancă, se întrec în a face cronica neagră a guvernării PSD-ALDE și a felului în care înțelege să conducă țara dl. Liviu Nicolae Dragnea. Succesul nu este garantat nici dacă PNL se va complace pe mai departe doar să pună piedici Alianței 2020 care, la rându-i, va trebui să își dovedească viabilitatea. Reprezentanții acestei alianțe au și ei obligația de a-și limpezi discursul. Să arate că știu să se adreseze mulțimilor, că nu sunt doar o colecție de oameni bine școliți, ci o colectivitate înzestrată cu o anumită coerență a viziunii. Și cu o perspectivă clară asupra viitorului.
Până la urmă, așa după cum spuneam într-un comentariu publicat zilele trecute, întreaga Opoziție nu ar face deloc rău dacă ne-ar da și nouă semne că știe ce va face a doua zi după preluarea puterii. Dar și că este pregătită să guverneze în coaliție.
Felul defectuos, cu totul lamentabil în care reprezentanții ei din Parlamentul României au colaborat, mai corect spus nu au colaborat marțea trecută, cu prilejul consumării procedurilor în vederea desemnării noilor judecători de la Curtea Constituțională, nu prea mi se pare a fi defel de bun augur.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. Pot sa-mi imaginez cam cum arata PORTRETUL ROBOT al celor doi alegatori
  ai PMP din anul 2019. UNUL a fost consilier PDL la vreo primarie
  pe vremea lui Basescu – Boc, cand isi primea si el FELIA la care nu ai are acces
  de cand partiul a naparlit in PNL.
  CELALAT este un basarabean care a primit ceteatnie de la Tatuca Traian.
  Nu reusesc deloc sa creionez PORTRETUL ROBOT al unuia – maca al UNUIA – dispus sa voteze cu PRO ROMANIA. Jos pălaria pentru securistii romani daca prin mijloacele lor specifice reusesc sa treaca partidul lui Ponta peste prag.

 2. 2019 Sunt alegeri pentru PE Parlamentul European UE2019-2024 de la Bruxelles. Reprezentanții delegați la Bruxelles reprezintă toată „Uniunea politică” UE.27 în fața lumii.
  Candidații nu ar trebuie să dovedească acum în fața electoratului din țară și UE/Sibiu 9 Mai, că sunt competenți în problemele UE? Legile UE trebuie aprobate de PE cu majoritate (PP ,PS, liberalii și ecologiștii, deci centrul, va avea cam 60% din mandate, nu va fi greu?) de voturi.

  Ceva cunoștințe de limbi europene? Ceilalți reprezentanți PE vorbesc în limba maternă, deci 25 de limbi în PE (cei care ca acad A.Pop evită azi istoria regiunilor istorice până 1918, Bucovina, Banat, Transilvania, pot afla în era digitală cu un clic faptul că reprezentanții români la Viena au vorbit până 1918 în limba maternă în fața celorlați reprezentanți ai Monarhiei Dunărene din Solvacia, Slovenia, Ungaria, Cehia, etc).

  Pluralitate, diversitate (a limbilor) e brandul UE. Pe cine vor favoriza reprezentanții români în PE ca Seful Comisiei (Frans Timmermans PS, Guy Verhofstaedt liberal, Manfred Weber PP, a refuzat în public voturile ungurilor/Fidesz)

 3. Trecem printr-o perioada seculara de mari ambitii, in alegerea Premierului, puterea este miljocita printr-o Suma a globalizarii sovieticii, in medicina ilegala,, acesti americani,, se chinuiesc…iar acest fapt se resimte in injustitia anarhica din district, este, o fapta reprobanta gen cioclii nemtesti.Nu pactizez cu contractul scolar platit, acestia sant o rusine in aceasta Natiune, in ultimii 5 ani, de mandate remarc faptul, ca se redistribuie treaba , exact ca-n Senatul de la Blaj,, unde s-a deschis calculatorul,,!…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro