vineri, ianuarie 27, 2023

Elena Băsescu, fata lu` tata şi Monica Macovei

Elena Băsescu e tînără si a intrat de tînără în politică. Ea zice că de nimeni nu “depande” ca să ajungă din nou europarlamentar. Care vă să zică, strînge ea singurică din nou voturi ca să ne reprezinte la Bruxelles. Unde e minciuna? E suficient să citeşti presa din 2009 şi să afli că fără structura de partid a PDL, adică făra cele 10 voturi pe secţie pentru ea, fiica cea mică a preşedintelui n-ar fi cîştigat nici măcar alegerile din Dorobanţi, la colţ la fiţe.

Din înţelepciunea dobîndită în 5 ani de mandat, Elena Băsescu grăieşte: “ spre deosebire de Monica Macovei, eu am primit în 2009 încrederea a peste 200.000 de români, nu m-am ascuns pe o listă. Singura mea candidatură electorală a fost un succes, în timp ce doamna europarlamentar, deşi dintr-o generaţie cu peste 20 de ani mai în vîrstă ca mine, nu a avut acest curaj.”

Să vii s-o critici pe Monica Macovei, omul căruia România îi datorează în mare măsură reforma din justiţie, europarlamentarul român cu cele mai multe rapoarte adoptate în calitate de raportor principal, face parte din ceea ce se cheamă întunecarea minţii şi căderea într-un ridicol din care cu greu se mai poate ieşi. Vorba poetului, că aşa e românul cîteodată, scapă savarina în ciorba de perişoare şi îl apucă gînduri de amor în biserică. Datul cu bîta în baltă al Elenei Băsescu nu e departe de toate astea. Din aceeaşi categorie vine şi atacul europarlamentarului Cristian Preda, vaşnic apărător al Elenei Basescu şi degrabă critic al Monicăi Macovei, fosta colegă de partid. Ce i se reproşează fostului ministru al justiţiei? Faptul că va candida din nou din partea PDL, un partid nereformat şi cu oameni încă dubioşi prin structurile de conducere. Ar vrea cei doi ca MM să candideze independent? Nu e vorba aici că n-ar strînge semnăturile necesare, dar în calitate de candidat independent, fără structură de partid, iar Cristian Preda şi Elena Băsescu ştiu bine asta, nu poţi avea observatori în toate secţiile de votare, peste 18 mii. Fără infrastructura unui partid, voturile îi vor fi furate. Şi asta pentru că, se ştie bine, în România se fură la vot.

Dar, vorba unui alt poet, aşa e uneori românul. Dacă îl vede pe unul că a reuşit prin forţele proprii să ajungă sus, nu încearcă să facă la fel. Îl trage de picioare şi îl ia la palme ca să-l coboare.

Pentru Partidul Mişcarea Populară, “pohta ce-a pohtit” a Elenei Băsescu de un nou mandat la Bruxelles e ca un cuţit cu două tăişuri. Dacă va candida independent, dar cu ajutorul structurilor PMP, riscă să muşte mult din electoratul pe care popularii l-au cîştigat în ultimele luni. Să nu se trezească popularii că Elena Băsescu ia un nou mandat iar ei nu trec pragul electoral.

Dacă vine pe lista lor, nu vor fi puţini cei care, cu toată înţelegerea şi simpatia pentru tatăl domniei sale, se vor orienta către alte formaţiuni. Geaba tot îi dă cealaltă Elenă cu creşterea în sondaje a PMP mai ceva ca Făt-Frumos, faptul că EBA e fata lu` tata e posibil să încurce mai mult decît să rezolve.

PS. Pentru Elene şi alţi critici. Identificaţi măi oameni buni adevăratul adversar politic şi intraţi în bătălia electorală cu el.

Distribuie acest articol

87 COMENTARII

 1. De programe economice cind se va discuta? Un articol, ceva? Partide „noi” cu oameni „vechi”, dar nici un motiv pentru care sa-i votam. Care e planul acestor frumosi cu economia, invatamintul, sanatatea etc.?

 2. EBA și mostrele ei de inteligență reprezintă o mare ”liability” chiar și pentru ea însăși, nu numai pentru taică-său. Ea nu înțeles nici acum, după 5 ani, ce costuri politice au suportat PDL și Traian Băsescu, pentru a o vedea pe ea în postura de europarlamentar. Mai grav decât atât, începe să creadă singură că valoarea proprie o recomandă cu ceva spre a ajunge la Bruxelles. E comportamentul tipic de copii de bani-gata, care habar n-au de limitele puterii și de costurile ei.

  Pe de altă parte, ar fi păcat să nu le menționăm aici pe Daciana Sârbu și pe Adina Vălean. În privința ultimei, mi se pare mai imoral să fii promovată pe lista de partid în calitatea de primă amantă (chiar dacă a devenit ulterior soție) decât să fii susținută de partid ca ”independentă”, în calitate de fiică a șefului. Ce părere aveți? Nu de altceva, dar dacă ne limităm la paiul din ochiul lui EBA, riscăm să ne transformăm în Antena 3. Și ar fi păcat.

  • De ce sa le mentionam pe Daciana si pe Valean, aveti vreo asteptare de la PSD sau de la PNL?! Aici cred ca este vorba despre oameni care a asteptari de la PMP si de la Basescu, fiindca altfel nu conteaza cine e pe lista.

   • La capitolul ăsta aveți dreptate, pe vremea lui Adrian Năstase nu aveam niciun fel de așteptări, nimic bun nu urma să se întâmple până la schimbarea premierului. Dezamăgirea a venit însă pe vremea lui Tăriceanu și ulterior pe vremea lui Boc. Tot ceea ce au reușit să reformeze Boc și Băsescu a fost mult prea puțin față de ce era cu adevărat nevoie, astfel că în prezent singura mea legătură cu România mai sunt forumurile.

    Însă continui să cred că EBA nu e singura problemă a României la Bruxelles, iar mie îmi e perfect indiferent dacă partidul care va aduce un pic mai multă morală în politică va fi PDL sau altul. Alianța DA așa a ajuns la guvernare, prezentând electoratului o alternativă mult mai morală decât cea practicată de guvernul Adrian Năstase. Însă moralitatea nu e monopolul nimănui, iar celelalte partide ar avea și ele destule de corijat la acest capitol.

    Altfel ajungem la dublul standard: EBA e de neacceptat cu candidatura ei ”independentă” sprijinită de PDL, dar Adina Vălean; Daciana Sârbu și Norica Nicolai sunt perfect OK. Pentru că în esență asta propuneți dvs., un dublu standard. Exact ca Mircea Badea sau Mihai Gâdea.

  • Păcat că pentru a o susţine pe Monica Macovei, singura care a dovedit că face cinste României acolo, trebuie votat în primul rînd Stolojan.
   Acesta este unul din neajunsurile votului pe liste. Nu singurul, dar cînd vedem la ce monstruozitate de parlament s-a ajuns prin uninominalul original născut de maladiva noastră clasă politică…..

   • @serban Pretor. Stimate domn, dvs ati omis, altii habar n-au. P.E. nu e parlament national si functioneaza pe alte reguli. Daca grupul socialist decide ca se taie ajutoarele sociale cu 15%, atunci alde Corina Cretu, Andronescu pot zbiera ACASA cat vor, in PE vor vota DA [ca sa voteze altceva le trebuie permisiunea grupului].
    SI toate astea INDIFERENT de interesele PSD.
    Argument: mai ieri premierul italian Renzi a cerut sa-i fie permis sa depaseasca deficitul. Cu toata sustinerea lui Schultz, raspunsul a fost NIX.
    Restul sunt palavre.

   • Intr-adevar, votul pe liste presupune ca vor exista si locomotive si vagoane. Dar asta nu e neaparat un neajuns. Politica e o munca de echipa, iar pentru succesul unuia se angreneaza de obicei mult mai multi oameni, fiecare aducandu-si aportul la victoria finala. Chiar si Monica Macovei are nevoie de lista partidului, asa cum lista are nevoie de numele ei. Iar lista are marele avantaj ca respecta proportiile de culoare din configuratia sufragiului, ceea ce in cazul unui vot uninominal nu mai conteaza. Iar cum in PE votarea se face mai ales in functie de familia politica, votul celui votat primul pe lista are aceeasi valoare ca si al ultimului.

 3. Scuzati-ma, dar nu „faptul că EBA e fata lu` tata e posibil să încurce mai mult decît să rezolve.” , ci faptul ca NU e locul Elenei Basescu sa ne reprezinte ca europarlamentar la Brusselles.
  Daca nenumaratele exemple in care nu a fost in stare sa citeasca macar de pe biletelele scrise de consilieri care stiu a scrie lucruri intelegibile nu sunt suficiente sa demonstreze ca nu e locul ei la Brusselles, atunci sa apara in fata natiunii si sa faca turul tuturor televiziunilor ca sa ne convinga ca stie sa ne reprezinte, ca stie sa raspunda la intrebari, nu abia sa citeasca de pe biletele.
  Eu nu pot deloc sa inteleg cum oameni cu doctorate pe bune ca Dl Preda, Dl Papahagi, Dl Funeriu, Dl Baconschi accepta sa se roage PMP de Elena Basescu care are o notorietate de analfabeta, iar ei vor sa ne convinga ca PMPul lor „e altfel”, cum e altfel cand trimit asemenea specimene la Brusselles ?!
  Nu ma mira deloc cand vad Romania in ce hal arata dupa 25 de ani aproape de cand in fruntea patriei dragi s-a cocotat o adevarata adunatura de politruci care-si aduc nevestele, fii si fiicele si toate rudele si rubedeniile si prietenii in cele mai bune posturi, iar competenta si profesionalismul romanilor iau drumul strainatatii si citeam zilele trecute despre o tanara doctorita care s-a sinucis la 35 de ani in Franta dupa o saptamana de munca de 78 de ore in spital!!!
  Oare cate ore muncea Elena Basescu la Brusselles pentru cei 12000 Euro/luna plus celelalte beneficii ?!
  Asta-i tara, asta-i democratia pe care am dorit-o ?! NU.

  • Țara și democrația (chiar așa, butaforie, cum e ea în România) nu au nimic de-a face cu problemele la mansardă ale unor persoane. EBA e mult mai normală dpdv psihologic decât o persoană care lucrează 78 de ore pe săptămână și se sinucide după aceea. Nici țara și nici ”democrația” nu sunt vinovate pentru așa ceva, numai monștrii din mintea acelei persoane duc la asta. Monștri plantați acolo de către familie, în copilăria mică, nu de către țară sau de ”democrație”.

   În rest, de-acord cu dvs., EBA nu e persoana care să reprezinte România la Bruxelles, iar asta datorită propriei incompetențe. Dar dacă o scoatem pe EBA din context și avem impresia că ea e singura care nu-și are locul acolo, ne păcălim singuri. Pe Daciana Sârbu și pe Adina Vălean le-am menționat deja. Despre Norica Nicolai ce părere aveți, este locul ei acolo? :P

   • De acord cu completarile la comentariul foarte bun al lui Lili. Dar problema esentiala aici nu este de ce nu ne uitam si la alte neveste, ci la cum a ajuns PMP din mare speranta mare desertaciune. Pe mine personal m-a siderat viteza cu care acest partid a ajuns manshonul elenelor in loc sa ajunga bastionul recuceririi increderii romanilor in politica. Ce fel de altfel de partid e asta care a pornit de la nume sonore de oameni toba de carte si de bune intentii si a ajuns tribuna cvasiexclusiva a elenei u si mai nou promisul elenei b? Toate acele creiere lucide si bineintentionate sunt anihilate in fata monopolului elenelor. Nimeni nu mai are nimic de spus, nimeni nu mai respira pana nu se pronunta elena mica daca accepta cererea de mariaj cu PMP. În cazul asta cu ce se deosebeste elena b de „secretara” lui dragnea? Doar e si ea o nulitate garantata de un nume.

    • Corect. Dl. Harald pare sa sugereze ca nu se cuvine ca PMP sa fie altfel decat PSD si PNL. Asta-i troaca si vrem si noi sa ne bagam raturile macar intr-un colt din ea. Sa avem si noi falitii nostri, pai cum altcumva???
     In acelasi timp, oare ar fi util sa ne imaginam o dezbatere televizata (ca de una reala sigur n-o sa avem parte) intre EBA si Adina Valean, sau Corina Cretu, sau chiar Norica Nicolai? Hmmm, mai bine nu.
     Cat despre PMP, cred ca deziluzia nu-si are locul aici. Nimeni nu poate fi chiar atat de naiv incat sa-si inchipuie ca acest partid e altceva decat expresia vointei politice a d-lui Basescu si ca ar fi aparut/existat in absenta sa.
     Cu exceptia calitatii unora dintre oameni (chiar si aceasta discutabila daca ma uit la evolutia recenta a d-lui Cristian Preda), nu e nicio diferenta de substanta intre PMP si PC-ul voiculescian.

     • Da și nu. Harald susține :P că este nevoie de o alternativă morală la PSD, la PNL și la PDL-ul lui Blaga, însă PMP-ul nu este în niciun caz acea alternativă morală. Nu m-am născut ieri, îmi pot forma o părere din 4-5 interviuri o părere despre ce zace în mintea unui politician și PMP-ul nu e decât un nou partid tipic românesc, de genul ApR sau UFD. Adică reprezintă o falsă alternativă la partidele existente.

      • Intr-adevar principala deficienta a clasei politice este moralitatea. Alternativa poate veni doar din afara sistemului, singura noutate este Partidul Noua Republica, care este de dreapta si din noiembrie trecut face parte din AECR (Alianta Conservatorilor si Reformistilor Europeni).

      • Faptul că EBA a decis să nu mai candideze :)
       Eu mai remarcasem și în perioada suspendării din 2007 că dezbaterile de pe forumuri par să fie citite de cine trebuie în momentele mai importante. Orice analist oferă propria sa părere, forumurile oferă toate părerile posibile.

      • Daca imi este permis, care ar fi partidul pe care-l vedeti dvs potrivit sa reconstruiasca jalnica societate romaneasca?

   • In tara in afara de activitatea MM la PE(activitate pe bune, pentru ca intr-adevar ea face ceva demn de mentionat acolo) nu gasim prea multe despre activitatea nesemnificativa a europarlamentarilor romani(adica, nu activitate, nu influenta!!), dar am cautat pe net si daca la EBA in afara celebrelor deja erori gramaticale si de citire de pe biletel nu am gasit nimic, la Adina Valean am gasit „ceva” activitate, la fel la Norica Nicolai, parca Daciana Sarbu e mai aproape de EBA!!
    La fel pare ca Norica Nicolai este prezenta cu ceva activitate, dar de care nu am aflat, in general activitatea europarlamentarilor romani in media romaneacsa nu este prezentata, Romania este departe de UE la acest capitol de aceea alegerile europarlamentare nu prezinta mare interes, adaugati listele candidatilor si veti vedea ce absenteism urmeaza la viitoarele alegeri pentru PE!!
    Cautati si vedeti…
    Oricum, numirile catre PE ale partidelor romanesti reflecta caracteristica partidelor, adica o adunatura de politruci preocupati de propriile interese si nu de binele Romaniei!
    Nu putine comentarii spun ca ce mi-e EBA, ce mi-e Adina Valean, ce mi-e Daciana Sarbu.
    Totusi pe Adina Valean am vazut-o la TVR vorbind LIBER si inteligent(pe tema roamingului) si nu o data, ceea ce la EBA ma indoiesc eu ca vom avea sansa sa vedem vreodata !!!
    Trist este ca Romania are faima la PE pentru nepotismele ce caracterizeaza trimisii nostri la PE !!!!
    Pentru asta-i faimoasa Romania, nu pentru ce FAC ei acolo!
    Trist…

    • Corect. Desi e un pamflet scris pe blogul lui Dorin Tudoran, youtuburile sunt reale, cu EBa in plina desfasurare, iar faptul ca, dupa o lectura poticnita a discursului scris de Cristian Preda, presedintele de sedinta ii multumeste doamnei Ceausescu, spune multe. Omul e ceva mai senior, a apucat sa afle despre nepotismele epocii de aur.

     http://www.dorintudoran.com/apel-gds/

  • Lili, incearca sa intelegi ca nici X, nici Y nu reprezinta RO [sau pe tine sau pe mine] in Parlament.
   Ei reprezinta grupul politic in cauza [fie el socialist, liberal, conservator, popular etc]. In interiorul grupului pot spune ce vor, dar decizia grupului poate fi favorabila RO numai din intamplare [daca Germania „socialista” vrea atfle, geaba zbiara Corina Cretu].
   Ce se impauneaza europarlamentarii la TV e alta discutie, fara vreo legatura cu realitatea votului.

 4. Cred ca ar fi trebuit si un link catre pagina de Internet a E.B. unde se gaseste acest text.
  Eu personal m-am saturat de modul acesta de a face politica prin aruncatul cu zoaie in adversar.
  Dar, prin adresarea directa te pozitionezi in ochii spectatorilor pe aceeasi linie de egalitate.
  Ati sintetizat foarte bine domnule Ghitulete. Eu am deja o parere pe care mi-o voi exprima la vot, dar incerc sa fiu obiectiv:
  1. Diferenta de cariera,
  2. Diferenta de implicare politica,
  3. „Meritul” de a fi numit,
  4. Rezultatele.
  Nu dorim lupte intre politicieni ci lupte pentru programe politice.

 5. Intelept ar fi ca ca Elena Basescu precum si doamnele Antonescu si Ponta sa nu mai apara pe nici o lista de europarlamentari .Daca vor sa faca politica s-o mai faca si prin tara ,iar reprezentantii nostri din Parlamentul European sa fie de mare calibru intelectual si moral.Macar aceia.

  • Dar nu-i vorba de „intelepciune”, este vorba de salariu lunar de 12000 Euro plus multe alte beneficii uriase fata de politichia romanesca de la Bucuresti, plus ca acolo scapa efectiv de mizeria politica romanesca de fauna din Parlamentul Romaniei, in cazul celor care-u afost parlamentari in Parlamentul Romaniei…
   Mergi bine mersi la Brussellles pe salariu de 12000 Euro/luna si citesti de pe biletele scrise de consilieri si aduni 74000 Euro/an, asa cum arata Declaratia de avere depusa in 2013 de Elena Basescu(74000 Euro din indemnizatia de europarlamentar de Brusselles plus 125 000 Euro din transport si diurna la PE, asa arata Declaratia ei de avere din iuiie 2013 parca!!) !!
   Pai, se compara ?! Pai, ce intelepciune sa ai ?!
   Alegi Brusselllesul, nu ??!!

   • lili, ce-ar fi sa afli cat este o chirie MODICA in Bruxelles? dar litrul de benzina, parcajul, un sandwich?
    PS. nu la Bxl, nu la Strasbourg, ci la Luxemburg un apartament modest costa 5500 e/luna doar chirie. CINCI MII CINCISUTE!!!
    Restul e doar lipsa de informare transformata in rautate inutila.
    PS2. In Londra niste „capsunari” platesc pe 2 camere 800 lire sterline lunar PLUS gaz PLUS electricitate, PLUS… Ia zi ca un salariu de 1500 lire lunar e mare!

    • Or fi „modice, dar ia uitati-va cat reusesc doamnele europarlamentar sa economiseasca !
     Ce parere aveti de „modicele” salarii ??!
     Chiar vi se par „modice” cat timp doamnele astea economisesc zeci de mii de Euro ??????!!!!!!!!!!!!!

     „Salariu de europarlamentar – Cat si-au sporit averea Daciana Sarbu, Monica Macovei sau Adina Valean
     Functia de europarlamentar – pentru care alegerile se vor desfasura in luna mai – aduce aproape 100.000 de euro pe an, suma la care se adauga multe alte beneficii.

     Astfel, conform Digi24, la aceasta suma se adauga 300 de euro pe zi pentru prezenta la reuniunile oficiale ale Parlamentului european si 4.000 de euro pe luna pentru cheltuielile cabinetului de europarlamentar. Exista insa si diurna pentru cazare, transport si masa.

     Pe vremea cand era europarlamentar, George Becali declara insa: „Mie-mi place luxul. Acolo, scaune de plastic de 10 euro, mese de plastic de 3 euro. Nu-mi place!”.

     In 2009, cand a intrat in Parlamentul European, Daciana Sarbu avea o datorie la banca de 220.000 de euro si economii de 80.000 de euro. Cinci ani mai tarziu creditul fusese achitat, familia avea o casa de vacanta abia construita si un autoturism cumparat in leasing, in valoare de 34.500 de euro. In plus, Daciana Sarbu avea in banca peste 100.000 de euro.

     In ceea ce o priveste pe Monica Macovei, aceasta a reusit sa economiseasca in timpul mandatului 75.000 de euro.

     Social-democratul Catalin Ivan nu avea, la inceput de mandat, bunuri sau conturi bancare. Acum, insa, detine un apartament si trei masini, chiar daca si un credit bancar de 75.000 de euro.

     Cat despre Alina Valean, aceasta a reusit sa-si cumpere, impreuna cu sotul ei, Crin Antonescu, un apartament in Capitala, dar si bijuterii si un autoturism de lux. ”

     Sambata, 18 Ianuarie 2014, ora 17:49
     Sursa: Ziare.com

     http://www.ziare.com/daciana-sarbu/stiri-daciana-sarbu/cat-castiga-un-europarlamentar-cum-si-au-sporit-averea-daciana-sarbu-monica-macovei-sau-adina-valean-1278214

    • Asta este o prostie, ca sa fiu elegant. Alaltaieri am avut sansa nefericita sa vorbesc pe indelete cu un vechi prieten (nefericita pentru ca a venit in tara ca sa-si ingroape tatal) care ocupa o pzitie destul de inalta la EIB in Luxemburg si plateste chirtie 900 euro/luna pe un apartament de care e foarte multumit.
     Acum, e drept ca nu e decat un prapadit de directorash la o mare institutie financiara internationala, nu MEP si fiica de presedinte.
     Iar combustibilul e cu vreo 10+20% mai scump la Bruxelles decat in Romania (http://www.numbeo.com/gas-prices/city_result.jsp?country=Belgium&city=Brussels=), asta lasand la o parte ca faptul ca Bruxelles-ul e un oras relativ mic in comparatie cu marile capitale europene si te poti descurca foarte bine cu transportul in comun. Desi, inteleg, asta nu se cade „la valoarea noastra”…
     Oricum, chestia cu 5500 euro e gogonata rau. Si-n Bucuresti, daca te straduiesti tare, poti inchiria ceva cu 10000 euro/luna, dar asta era ideea???

 6. „Pentru Partidul Mişcarea Populară, “pohta ce-a pohtit” a Elenei Băsescu de un nou mandat la Bruxelles…”

  … si, evident, la fel ca in 2008 (conform propriilor declaratii – „credibile” – de atunci), taticu’ fetei lu’ taticu’ e strain de „pohtele” progeniturii, de parca nu pentru fiica-sa si pentru „viitorul” personal (ce devine cam nesigur dupa expirarea mandatului prezidential) a clocit (curat murdar si neconstitutional) partidul ala „de familie”. Sa vedem acum daca, in urma vaietelor fanaticilor cu inimile ranite, se va repeta hilarul episod al „candidaturii ca independenta”, cu tot cu amuzanta „tabla a lui Mantog”: primii 10 votanti ai partidului merg cu microbuzul si voteaza EBA. Numai ca, astazi, facatura numita PMP nu este deloc pe valul ignorantei populare, asa cum era PDL in 2008.

 7. Este deplorabil ce se întâmplă.

  Să fi fost d-na Băsescu o persoană de substanţă, şi tot ar fi trebuit a se ţine departe de politică pe timpul mandatului tatălui ei. Faptul că o nulitate ca d-na Băsescu este promovată europarlamentar, doar pentru că este fiica preşedintelui republicii, este scandalos şi incompatibil cu cultura politica din UE, aminitind mai curând Ucraina, Rusia, spaţiul sovietic.

  Mare păcat că preşedintele Băsescu, om politic cu merite majore în efortul de civilizare a ţării, compromite, din slăbiciuni omeneşti, o operă politică semnificativă, decredibilizându-se şi pentru viitor. Mare păcat …

  • „Băsescu, om politic cu merite majore în efortul de civilizare a ţării, compromite, din slăbiciuni omeneşti, o operă politică semnificativă”

   Da… „merite majore în efortul de civilizare a ţării”… „operă politică semnificativă”… Mai ales la capitolul „Civilizare a tarii” acest Basescu are „merite majore” si a oferit permanent, asa cum se cuvine, exemplul personal. Dar nici in privinta „operei politice semnificative” nu sta rau acest Basescu: toate „realizarile”, incepand de la pragmaticul „aici sunt banii dvs.”, pana la filozoficul „iarna nu-i ca vara”, toate scheletele de prin dulapurile de la Min. Transporturilor, Primaria Gen. a Capitalei si Admin. Prezidentiala confera greutate si o semnificatie aparte operei lui politice.

  • Mare păcat că preşedintele Băsescu, om politic cu merite majore în efortul de civilizare a ţării, compromite, din slăbiciuni omeneşti, o operă politică semnificativă, decredibilizându-se şi pentru viitor. Mare păcat …

   Excelent început, final dezamăgitor… încercați să treceți peste preferințele politice, să fiți sincer și să îl dați jos de pe piedestal pe Traian Băsescu cel puțin pentru câteva minute…

  • dle Lalu, in ignoranta mea, explicati-mi de ce familia Kennedy sau Bush sau Papandreou sau … sau … e OK si familia Basescu nu este!
   sau mai bine spuneti cum veti vota in urmatoarele ipoteze:
   EBA vs Daciana, EBA vs. Valean, EBA vs. Norica.

   • EBA nu este capabila sa articuleze 5 fraze consecutive. Ati vazut-o vreodata intr-o emisiune, in ceva? In schimb am vazut-o la PE, gresind sedinta, facand confuzii, a fost deliciul Youtube-ului si obiectul de invidie al tuturor grupurilor umoristice, incapabile sa descreteasca fruntile in acelasi fel. Stiti de e ok pentru anumite familii si pentru altele nu? Quod licet Jovi, non licet bovi spunea un dicton latin. Oamenii respectivi s-au educat, au fost capabili de argumentatie, chiar si Bush jr. cu toate slabiciunile lui, a trecut prin niste campanii electorale dure. Ceea ce se intampla cu EBA este o gluma proasta care face foarte mult rau exact politicii lui Traian Basescu.

   • De ce sa ne restrangem la famiglia Basescu?! De ce ar fi famiglia Sârbu de neacceptat?! Sau Nastase?! Intre ultimele exista o mare asemanare, care le deosebeste insa de Kennedy, Bush sau Papandreou: fac politica pentru a face avere.

  • Exact,dle Llu. Ati spus clar si concis ce e de spus.Este o noua jignire pt cei care se respecta si care au mai inchis ochii in baza vesnicei alegeri intre rau si mai rau. In Romania nu exista respect si pt ca oamenii (majoritatea) par a nu-l considera ca ceva foarte important. C asi cinstea , de altfel. Nici macar o minima moralia.

 8. Cristian Preda a inteles repede ca obiectivul de etapa al PMP este retrimiterea Elenei Basescu in parlamentul European. Anost, acru si agresiv, miscand din coate, a acceptat sa fie folosit ca valetul care deschide usa pentru ambitia (pana la urma irationala) a fetei unui presedinte expirat.

  • He, he, doar valet, credeti? E si pe post de scribalau al discursurilor acestei nulitati. Si pe post de denigrant, alaturi de Corina Cretzu al Monicai Macovei.

   Cineva mai atent a postat un articol HN de pe 2 aprilie 2012, cind Preda a fost dat afara din PDL. Cine credeti ca se situa de partea ipochimenului, protestind deschis impotriva excluderii? Exact! D-na Macovei. Il apara, desi omul sta doar la televizor. Activitatea lui in PE se rezuma la voturi si la sprijinirea nulitatii lui Papa.

   Femeile astea doua, EBa si madam Vuitton vor scirbi si mai mult romanii inca sustinatori ai inca presedintelui nostru. E bine, insa, ca se intimpla din timp. Nu-mi voi irosi votul.

   • Avem multi „de-ai nostri „, nu doar presedinte: parlamentul nostru, premierul nostru, europarlamentarii nostri. Ca Preda o denigreaza pe Macovei nu e doar necavaleresc dar si irational, chiar dpdv politic. Foarte probabil va fi ultimul tren al domniei sale spre gara mult visata a parvenirii personale. AMP a dovedit ceva mai multa decenta intr-un caz asemanator.
    Insa daca e sa vorbim de icoana Macovei, atunci sa dam cartile pe fata! Resursele inghitite de „Reforma” dumneaei nu sunt, nici pe departe, justificate de rezultatele obtinute.

 9. Electoratul PDL e cel mai usor de convins sa migreze la PMP, de aceea PDL este privit drept adversarul numarul 1 al PMP-ului.

 10. EBA si Cristian Petrescu sunt doua exemple de intelectuali analfabeti care au inceput sa creada cu putere ca reprezinta o valoare. Pentru aroganta si prostia unora ca ei a platit PDL cu marele esec de la alegeri. Iar prezenta lor pe listele PMP nu face decat sa trimita acest ONG/miscare/partid in derizoriu si sa arate explicit ca PMP nu poate mai mult. In plus PMP se afla si intr-o realitate paralela.

 11. Dl Basescu ar fi bine sa-si lase beizadeaua sa-si vada de familie, copii sau alte lucruri, mai putin de politica, unde probabil a ajuns avand o parere mai buna despre ea decat o demonstreaza realitatea. Sper ca dl Basescu sa isi demonstreze inteligenta politica si in acest caz si sa o tina acasa. Altfel, cum s-a spus si mai sus, va deveni un cost politic prea mare, s-ar expune nenecesar atacurilor de la Antena 3 si nu de asta are nevoie in contextul actual. Am facut bineinteles ipoteza ca e „man of his words” si vrea sa continue pe linia pro-vest.
  In general vorbind, numirea sau plasarea rubedeniilor in diverse functii mai mari sau mai mici reprezinta o forma de coruptie pana la urma. Intr-o corporatie cat de cat mai serioasa trebuie sa declari daca ai rude pana la gradul 4, pentru a se evita conflictele de interese si nu exista loc de negocieri si explicatii. De ce nu se impune ceva similar si in functia publica, platita din banii nostri?

 12. mda, realpolitik dambovitean, supergandire strategica a la Cristi Preda, Cristi Diaconescu si ce strategi de exceptie o mai avea PMP, pe acolo. Care insa are si aspecte comice (daca n-ar fi tragice) pentru cine mai are putere sa rada. Iata o mostra recenta din gandirea politica „pragamatica” a europarlamentarului C.Preda (tine-ne doamne cu asa profesori universitari la facultatea de stiinte politice):

  http://ihincu.wordpress.com/2014/03/21/mari-comici-in-viata-pmp-realpolitik/

  Prin urmare, s-o lasam pe Elena Basescu ( sau, in fine, sa n-o lasam ca uite, asa se mentine mediocritatea-n top, pe bani grei, ai tuturor contribuabililor europeni, nu doar romani), si sa ne punem serios intrebarea cu privire la ceilalti asa-zisi politicieni de dreapta, pe care, cel putin pana recent, probabil din cauza profilului discret (lipsa activitate) ii puteam suspecta de gandire strategica si politica decenta (nu, nu neaparat inteligenta),. Adica cei pe care i-am fi putut considera la un moment dat, poate, o alternativa la actuala degringolada a clasei politice: E vorba de C.Preda.

  Nu e bine. Nu e bine deloc.

 13. Eu cred ca atacul/jignirea asta are rostul de a stringe din voturile celor ce-o detesta pe Monica Macovei. Alta explicatie mi se pare mai dificil de ingurgitat.

  • Din pacate, ultimele cercetari sociologice (sondaje, INSCOP si nu numai) ne dovedesc inca o data ca realitatea socio-politica e contraintuitiva. In speta, din pacate, PMP cu varf de lance EBA si cealalta Elena, au “sustras” potential electorat de la PDL (variatia de procente, invers proportionala si sensibil egala, sugereaza transferul intr PDL si PMP, primul in scadere, al doilea in crestere), un de la “uratorii” traditionali de Monica Macovei (care ar trebui sa fie in primul rand fanii PSD, PNL si A3)

   Ceea ce, pana la urma, intr-o societate in care oamenii nu se pozitioneaza dupa principii, ci dupa persoane, fiuri, emotii, repere superficiale, nu-i tocmai contraintuitiv:

   antibasescienii (caci Basescu e imaginea forte, reperul dominant in politica romaneasca) n-au repere valorice, politice, principiale, lucide, adaptabile la contextul concret (daca le-ar avea n-ar fi asa, anti-Basescu d’a capo al fine, pana la a sta acasa in decembrie 2012, fara sa inteleaga catastrofa institutionala care urmeaza, fie votand direct USL). Sunt incapabili de judecati de valoare, de nuante, de discernamand in situatii critice, incapabili sa distinga intre catastrofal, rau, mai putin rau, binisor, bine, foarte bine.

   Antibasescienii, prin urmare, le „urasc” in egala masura si pe Udrea, si pe Elena Basescu si pe Macovei, toate fiind asociate imaginii presedintelui, si nu numai, ci promovate mai mult sau mai putin direct de el . Cine credeti ca, dintre antibasescieni (adica un segement fundamental irational, impulsiv, emotional) mai face diferentele, sau e atent la detaliile si conflictele astea conjuncturale? Mai degraba, pozitionarile diferite, fata de aceste personaje feminine, se petrec intre sustinatorii presedintelui , unde pare-se ca unii se pozitioneaza pro Macovei ( pe baza de eficienta si directia prestatiei ei politice, respectiv lupta anticoruptie) si altii pro Elena 1 sau Elena 2 ( pe baza de fizic agreabil si farmec feminin de un anume nivel)

   Asta e, astia suntem. Stiti vorba aia: cum e turcu’, si pistolu’…

   • @i.hancu

    „antibasescienii […] Sunt incapabili de judecati de valoare, de nuante, de discernamand in situatii critice, incapabili sa distinga intre catastrofal, rau, mai putin rau, binisor, bine, foarte bine.”

    Dincolo de surpriza de a vedea publicat aici un asemenea „comentariu” (demn de o fituica gen „In line stramba”), ar fi de facut o remarca: din punctul de vedere al „judecatilor de valoare nuantate”, atat „tabara PSD”, cat si „tabara basescu” se situeaza pe aceeasi pozitie – lipsa nuantelor; basescu (si haita de talibani care il sustine) a demonizat PSD (si continua sa o faca), haita PSD demonizeaza „basescu & camarila” (Udrea, EBA), la randul ei. „Basesco-talibanismul”, cu tot cu izul sau de Joseph McCarthy, dar si cu contrastul creat de indemnurile la lupta anticoruptie lansate de la fereastra casei din str. Mihaileanu sau discursurile despre combaterea traficului de influenta tinute in usa biroului „Credite doar cu telefonul” al CEC Bank (banca a statului roman), nu este mai putin periculos decat „comportamentul” cu care ne-a obisnuit PSD in perioada post-decembrista. Ambele „haite” merita acelasi dispret.

    • @TM. Crezi ca DOUA comisii PSD au gasit ceva la CEC? daca gaseau chiar si o umbra de ceva [ilegal sau imoral], crapau sticlele TV. Sau tu personal esti membru al comisiei PSD care a gasit dar a musamalizat?
     N-ar trebui sa am eu „profund dispret” pentru cei ce repeta basme pontiste?

     • @cinic

      „DOUA comisii PSD au gasit ceva la CEC? daca gaseau chiar si o umbra de ceva [ilegal sau imoral], crapau sticlele TV”

      Da, „basesc-talibanismul” mai are, inca, reprezentanti in tarisoara noastra, asta e o certitudine. Cum sa nu-i dispretuiesti?!
      Si… da, creditul acela preferential (!) pe care progenitura unui demnitar al statului roman (!) l-a primit de la unica banca a statului roman (!), CEC, este imoral. Dupa cum se stie, tatal beneficiarei creditului a si incercat sa se revanseze fata de presedintele CEC Bank pentru acel credit preferential, credit care depaseste cu mult plafonul de creditare declarat public de catre CEC in domeniul respectiv (informatii afisate si pe site-ul CEC). Nu este ilegal din punctul de vedere al legislatiei in vigoare – hotia, coruptia si traficul de influenta din Romania au „evoluat” in mai bine de doua decenii de la Revolutie – dar este imoral din punctul de vedere al oricarui cetatean capabil sa „judece nuantat”, mai putin din punctul de vedere al talibanilor.
      Nu ai abordat si „problema” casei din str. Mihaileanu. Presupun ca, la fel, totul este „legal si moral”, dar ai uitat sa prezinti „adevarul”.

 14. O să citez cu nerușinare din comentariul pe care l-am lăsat când a apărut știrea pe HN:

  ”Din anumite puncte de vedere, atacul Elenei Băsescu la adresa Monicăi Macovei este la fel de reprobabil ca și atacul lui Gâdea la adresa lui Andrei Pleșu. În ambele cazuri vorbim de nulități fără merite care atacă oameni care au făcut enorm pentru România. Ba mai mult, față de fragila dreaptă românească, câtă o mai fi rămas, EBA face mai mult rău decât Gâdea. Atacurile din exterior întăresc și unesc dreapta, cele din interior o slăbesc și o fragmentează.

  Eu înțeleg că Traian Băsescu nu se poate dezice de propria fiică, dar ar trebui măcar să o sfătuiască (poate pe un ton mai dur) să nu atace una dintre cele 4-5 persoane care (încă) mai simbolizează inițiativa politică onestă în România și Europa.”

  Și adaug că intelectualii care l-au apărat pe Pleșu ar trebui să se pronunțe și în favoarea Monicăi Macovei, pentru că atacul Ebei este un simptom al aceleiași maladii românești post-revoluționare: efectul Dunning-Krueger extins la nivel național.

  • @ Cosmin,
   faci o paralela gresita.
   – „disputa” dintre EBA si Monica Macovei este o cearta intre doua politiciene ale aceluiasi partid, inca;
   – dincolo, angajatii unui post privat tv, patronat de un dovedit ca informator la Securitate, improasca cu noroi un intelectual de marca.
   Gestul Elenei Basescu este urit cit se poate (diferenta de calitate dintre ele este enorma), dar este o disputa politica intre doi actori politici.
   Facind o paralela ma tem ca minimalizezi unul dintre cazuri.

   • Inteleg ca sugerezi ca al doilea ar fi mai grav.
    Mie mi se pare exact pe dos. Gestul EBEi (sau, ma rog, al lui Preda, daca e adevarat ce pare sa creada toata lumea, ca Preda e de fapt autorul, iar EBA e doar „talking head”) este CU ATAT mai dezgustator cu cat este adresat unei colege.
    Asta e de-a dreptul infamie. Fereste-ma, Doamne, de prieteni, ca de dusmani ma feresc singur.

    • S-ar putea ca EBA sa stie mai multe decât poate spune. E foarte probabil ca reforma dnei Macovei sa fi fost doar o masca pentru politia politica comandata de la Cotroceni. Aparenta de de rigurozitate si intransigenta fostei ministre a justitiei romanesti sa fi fost doar ingredientele necesare pentru a ascunde gustul amarui al otravei de sub montura inelului unei maştere, dizolvata in cupa promisiunilor electorale. Iar despotul, ce cunoaste aceste amanunte, are de obicei tendinta de a-si dispretui unealta si chiar de a o sacrifica cand nu-i mai foloseste.
     „Nu e bine! Mi se pare ca eu v-am facut ce sunteti.”

     • Poate fi asa, dar, in opinia mea, n-are prea mare importanta.
      Gestul de a-ti injunghia in spate un coleg – indiferent ca e coleg de hotie, sau de manastire – este cu totul reprobabil, atata vreme cat scopul este de a-i lua locul.
      Asta e doar marsavie si nimic mai mult, dar nici mai putin.

      • Gestul de a-ti injunghia, pe la spate, un coleg, spuneti. Crezusem ca m-am facut inteles: nu e vb de colegialitate aici, caci nu poti fi coleg cu surubelnita sau cu vatraiul. Cel putin nu dpdv al familiei prezidentiale.

 15. Aici nu exista optiuni.
  Rudele n-au ce cauta in politica nici daca se pricep.
  In democratiile anglo-saxone politicienii de varf se feresc ca dracu de tamaie sa-si promoveze fiicele, nevestele sau barbatii, fiii in functii politice de linia I. E nepotism si nu se face pentru ca oricum se interpreteaza
  Hilary a stat cuminte in umbra lui Bill, iesind in fata doar dupa ce acesta s-a saturat de giumbuslucuri in Salonul Oval.
  Iar atacul EBA-ei la adresa Monicai Macovei este intr-adevar mai indecent decat linsajul lui Plesu pentru ca ,spre deosebire de Antena3, fiica lui Basescu, in principiu, e in aceeasi tabara cu Macovei.
  Daca taticu nu ridica vocea inseamna ca e de acord iar atunci chiar e nasol…

  • @noba. TOTAL NEINFORMAT [ca sa fiu politicos]:
   A. familia Kennedy: tatal ambasador, JFK senator si apoi presed. Robert MIn.Justitie, Edward senator „peren”, nenumarati nepoti ai lui JFK in politica la diverse nivele
   B. familia Bush: tatal , sef CIA, apoi senator apoi presed, fii guvernatori, un fiu presed, al doilea candidat in 2016
   C. in Grecia familia Venizelos, Papandreou,…..

   Iar Hillary Clinton a fost senator inainte de a fi secretar de stat.

   Sau schimbam istoria ca sa ne sustinem opiniile?

   • N-avem cum s-o schimbam. Eventual s-o cunoastem si s-o intelegem cat de cat.
    Sa dam la o parte Grecia intai de toate. Vorbeam de anglo-saxoni.
    Apoi sa facem diferenta intre nepotism si familii de politicieni. Nepotism inseamna ca in timp ce sunt sef imi promovez rudele in sinecuri politice.
    In opozitie cu asta exista generatii de politicieni care vin dintr-o familie. Asa sunt Kennedy in SUA – americanilor le place sa-i numeasca familia regala a lor -, asa au fost Bratienii la noi sau chiar acum Paleologu tatal si fiul.
    Bushii sunt la limita, intr-adevar, tatal facand presiuni serioase asupra republicanilor pentru fiul sau.
    Imi mentin punctul de vedere, recunoscand ca am exagerat nitel si am fost cam imprecis.
    Mersi de observatie.

 16. Haida hai. Totul e transparent.

  Voi credeti ca asta zice ceva daca nu-i cere tac’su ?

  Ma auto-citez: „Basescu a inceput sa calce peste cadavre, vrea sa decredibilizeze PDL-ul de tot, si cea mai buna strategie este sa loveasca prin terti in singurele asset-uri pe care le are PDL-ul: partea intii, Monica Macovei.”

  Ce sa mai comenezi …

  • nu ai descoperit nimic nou spunind ca EBA procedeaza cu „voie de la politie” si e ghidata (unii spun ca de C. Preda).
   Dar daca ti-ai aminti de acuzele aduse de Monica Macovei lui Basescu ca vinde Justitia, poate ai fi mai retinut. Sint polite de platit.
   Zic: poate.

   • nu spun unii, declara deschis Cristian Preda. Care, fiind un mediocru in activitatea politica, si deloc stralucit in cea academica, ar dori sa-si pastreze – pe viata daca se poate – sinecura de la Bruxelles (ca n-a dat in branci de munca pe acolo). Si daca altfel nu poate, incearca sa intre ( cu orice pret, inclusiv al propriei decredibilizari jenante) in gratiile presedintelui. Exista si oameni din astia, cu mentalitate de sluga (atentie, o mare diferenta fata de un slujitor loial, onest, sincer dedicat). Si sare mentalitatea din ei cand nici nu te astepti.

  • “Basescu a inceput sa calce peste cadavre, vrea sa decredibilizeze PDL-ul d…..”. Nu a inceput acum, e doar o continuare, este in felul lui de a fi. Este identic cu ceilalti: interesul propriu si de partid (partid pe care il schimbi daca si atunci cand vrei – dovada incontestabila ca partidele nu sunt pentru marea majoritate a membrilor lor decat niste vehicule intermediare de transport al propriului interes) trebuie mascate inteligent in vorbe mari, pline de seva si patriotism si mesaje directe cu priza la electorat. Probabil ca in curand studiile de arta dramatica vor fi conditie eliminatorie pentru a accede anumite trepte superioare in structura de partid. Denumiri, doctrine, oameni diferiti care pana la uma se dovedesc a fi aceeasi Marie…
   Ramanem in aceeasi dilema: dintre toti chiorii care se baga in seama cu noi, pe care il legitimam prin vot si il numim „ochi de soim”?

 17. Acum 10 ani am vazut o ospatara cu patru licente care stia engleza, franceza, italiana si spaniola si avea doar 32 de ani de 10 ori mai desteapta decat Eba si care era foarte buna la gramatica si putea s conjuge un verb in patru limbii fara probleme. Asa ceva nici in Africa nu mai exista ca s-au modernizat pana si negrii din Burundi dar ea e Eba…

 18. Domnul Cristian Preda a scris un articol pe blogul dumnealui în care o invită să candideze pentru europarlamentare din partea PMPului pe doamna Elena Băsescu.
  http://cristianpreda.ro/2014/03/20/o-chem-pe-eba-pe-lista-miscarii-populare/

  Am scris și eu un comentariu la acest articol, inițial a apărut, apoi a dispărut în neant. Cam așa stăm cu deontologia …

  ” Domnule Preda, dumneavoastră o chemaţi pe EBA pe listele Mişcării Populare, eu o chem pe EBA înapoi acasă. Ce-i destul e destul!!
  Şi mai chem pe cei care doresc să fie reprezentaţi cum se cuvine în Europa să facem o chetă şi să-i plătim lunar Elenei Băsescu un salariu de europarlamentar ca să…stea acasă, să-şi îngrijească copilul. Acesta ar fi un gest patriotic. Nu spun că nu sunt alţii mai nereprezentativi pe acolo, dar n-am de gând să fac comparaţii între furnici politice.
  Mă uit la ea şi nu-mi vine să cred ce spune. A atacat-o pe Monica Macovei într-o postare pe blogul personal şi a afirmat că Macovei a fost sprijinită de președintele Băsescu pentru a deveni ministru, europarlamentar… În schimb ea se laudă că:
  “Spre deosebire de Monica Macovei, eu am primit în 2009 încrederea a peste 200.000 de români, nu m-am ascuns pe o listă. Singura mea candidatură electorală a fost un succes, în timp ce doamna europarlamentar, deşi dintr-o generaţie cu peste 20 de ani mai în vârstă ca mine, nu a avut acest curaj”, a scris Elena Băsescu pe Facebook.
  Am senzaţia că ne ia de fraieri.
  Ca să fiu scurt: cele 200000 de voturi cu care se laudă sunt voturile Preşedintelui. Toată lumea ştie că oportuniştii din PDL s-au mobilizat, unii dintre ei ducând slugărnicia atât de departe încât acum vor face puşcărie. Mă refer la Ridzi…
  Fiecare organizaţie a trebuit să aducă un anumit număr de voturi. Să faci acum pe independenta…
  Spune de Monica Macovei că a făcut-o Preşedintele ministru, europarlamentar…Păi să nu uităm că şi Preşedintele a rămas Preşedinte pentru că Macovei a împins Justiţia înainte, pe drumul cel bun, şi i-a dat astfel posibilitatea lui taică-său să stea cu Justiţia în gură toată ziua, să se laude cu reforma ei peste tot, de la Bruxelles şi până la Poplaca din Vale! Cu Justiţia a câştigat Băsescu alegerile şi astfel a apărut oportunitatea ca organizaţiile de partid s-o voteze! Cu alte cuvinte ar trebui să se ducă să-i pupe mâna doamnei Monica Macovei, care a făcut-o indirect europarlamentar!

  Dar ce mă supără cel mai mult este că nici măcar nu realizează cât rău a făcut ideii de justiţie din ţara asta! Cu cât Macovei încerca să scoată Justiţia din nămol, cu atât diafana sa prezenţă la televizor şi în Parlamentul European o îngropa. Probabil s-ar întreba sincer ce legătură este între ea şi Justiţie! Păi are, că aşa-i în politică! Atunci când cineva (Băsescu) se laudă cu două chestii (una la vedere şi alta mai pe ascuns), atunci faci o echivalenţă în valoare. În cazul de faţă, între ea, care ne-a întors la epoca prinţişorului Nicu Ceauşescu, şi Justiţie care încearcă din greu să iasă din epoca aia. Adică ce clădea ziua Macovei, asta pe care-o trage ea de urechi, dărâma ea noaptea.
  Domnule Preda, nu aşa reformăm clasa politică! Tare mi-e teamă că nu puteţi să fiţi obiectiv! Nu putem vitupera împotriva clientelismului din politică atâta timp cât îl acceptăm la noi în organizaţie.
  În final aş avea o rugăminte pentru cei de pe acest blog: făceţi-mă vă rog pesedist, uselist, usedist, penelist, că m-am săturat de eticheta de “băsist” primită în virtual!”

  • domnule, problema nu e Elena Basescu ( ce asteptari aveti de la creierul ei? supararile ei, viziunile ei, sunt pe nivel). Problema ramane la cei care o sustin, stiind ce fac, in propriul lor interes. Repet ce am scris mai sus referitor la Cristian Preda, pozitia si conditia lui:

   fiind un mediocru in activitatea politica, si deloc stralucit in cea academica, ar dori sa-si pastreze – pe viata daca se poate – sinecura de la Bruxelles (ca n-a dat in branci de munca pe acolo). Si daca altfel nu poate, incearca sa intre ( cu orice pret, inclusiv al propriei decredibilizari jenante) in gratiile presedintelui. Exista si oameni din astia, cu mentalitate de sluga (atentie, o mare diferenta fata de un slujitor loial, onest, sincer dedicat). Si sare mentalitatea din ei cand nici nu te astepti. O surpriza neplacuta, desigur, pentru ca macar pana acum, daca de mare lucru n-a fost in stare in politica, CPreda a pastrat un profil discret si decent. In fine, asta-i e masura.

 19. Mă bucur că apar poziții de acest gen. În sfărșit vocea cetățeanului exasperat de combinații à la Băsescu a început să se facă auzită. Există o limită peste care orice om vertebrat cu educație de bază nu poate trece, indiferent ce simte față de președinte… dacă nesimțirea și tupeul politicienilor nu mă mai miră, -„distinșii” reprezentanți m-au învățat că acesta este business as usual în accepțiunea lor- nu mă pot obișnui cu ideea că există cetățeni care votează nulități politice precum Elena Băsescu sau Elena Udrea. În plus mai coboară din ceruri, profetic, și eminența cenușie a PMP, stimabilul Cristian Preda, care anunță că e loc pentru EBA pe lista pentru euro-parlamentare „la noi”. Domnilor, sunteți de râsul curcilor. Nu aveți nici cea mai vagă idee despre politică, totul se rezumă la aranjamente si cacealmale de tip oriental, între clanuri si familiile dvs. alese. Pe lângă bunul simț v-a dispărut și reflexul de conservare. Dacă sunteți și părinți doza de iresponsabilitate la purtător este și mai mare pentru că odraslele dvs. vor crește într-un mediu al valorilor false. O sinceră lehamite pentru tot ce înseamnă această coterie de tip balcanic numită PMP.

  • De obicei , in Ro. avem de ales intre nulitati ( EBA , Nutzi ) si ‘ nocivitati ‘ ( Ghise , SRS , Iliesiu , Tariceanu , Nicolicea , Iordache , Ponta , Ghita , baietii / fetele lui Dragnea , Voiculescu , Oprisan , Mazare , Fenechiu , Oprea , … ) .
   Realitatea arata ca poporul prefera ( masiv ) a doua categorie ; inseamna ca astia il reprezinta ( ii seamana ) cel mai exact .
   Daca EBA ar ramane pe lista , ar inseamna ca PMP vrea doar sa ia alegatorii PDL si ca nu incearca sa obtina voturi de la cei ~ 8,0 milioane de locuitori care au stat acasa in decembrie 2012 .
   Ar fi penibil – prin miza meschina , loc de europarlamentar pentru EBA .
   Ar fi ridicol – pentru lipsa de anvergura aratata de ” noul ” partid .
   Ar fi jalnic – prin lipsa de profesionalism / inteligenta demonstrata .
   Folosesc conditionalul optativ deoarece – cateva zile – mai pot spera ca ar putea fi doar o mica manevra de cucerire / fidelizare : in prima etapa ne inflameaza iar in final ne arata ca au rezistat tentatiei , deci sunt buni de votat ( cam bat campii , nu ? ) .
   In caz contrar , bag sama ca ar trebui sa ma reorientez – spre FC , de exemplu .
   De rau augur si informatia ca Funeriu ar fi undeva peste locul 12 .

   • D-l Butoi, și ‘nulitatea’ este o formă (sau o nuanță) a ‘nocivității’. Poporul îi preferă pentru că aude ceea ce vrea să audă de la astfel de pseudo-politicieni. Vă doresc succes cu găsirea unei formațiuni care merită într-adevăr votul dvs. Am urmărit vineri seară un interviu cu MRU la B1TV (emisiunea d-nei Matei și d-lui Orcan) și am rămas neimpresionat. Minute bune, fostul prim-ministru a încercat să explice care este schema de selecție a candidaților FC pentru euro-parlamentare. Am lucrat în meseria mea cu multe lucruri abstracte dar ceea ce spunea dl. Ungureanu nu avea nicio noimă… un mecanism absolut bizar (prima poziție de pe listă ar rămâne vacantă iar apoi restul candidaților ar porni de la același nivel ???) de unde și nedumerirea evidentă de pe fețele jurnaliștilor din studiou tv. Totul semăna cu regulile de la jocul din copilărie Nu te supăra, frate! Iar dacă mai considerăm și declarațiile halucinante ale d-lui Sorin Paler, posibil candidat FC la euro-parlamentare -a se vedea conflictul dintre mitul arhaic și eroul civilizator, gramofonul- probabil că începem să distingem în realitate ce se înâmplă cu acea formațiune politică. Cu bine.

    • Aveti dreptate ( si in privinta lui MRU – FC ).
     Ramane valabila cunoscuta intrebare ” da’ io cu cine votez ? ” ; auz ca Nutzi ar fi zis ieri ca EBA nu si-a egsprimat niciodata intentia de a cantita pe lista PMP , adeca disputa cu MM ar fi fost doar de amorul artei iar declaratiile / invitatiile facute de ei ar fi fost egspresia intensei lor admiratii pentru opera lu’ EBA .

  • @ Lupul Monarhist – în lipsă de ”combinații à la Băsescu”, Alianța DA nu trebuia să ajungă la guvernare. Scrupulos de corect ar fi fost să-l numească pe Adrian Năstase premier și să lase PSD-ul să facă guvernul, că ei obținuseră cele mai multe voturi. Sunteți singur că soluția asta ”morală” ar fi fost de preferat pentru România?

   Dincolo de lipsa lui de educație, omul are totuși ”balls” și a avut nevoie să-și reconfirme mandatul după numai 2 ani și jumătate, pentru că așa a decis Dan Voiculescu. În mocirla de pe Dâmbovița nu prea e loc pentru președinți gen Christian Wulff al Germaniei.

   Decât ”consensul” de pe vremea lui Ion Iliescu, la umbra căruia au crescut monștri ca Adrian Năptase și Victor Ponta, sunt oricând de preferat ”combinații à la Băsescu”.

   • @Harald – Alianța DA a fost singurul proiect politic cu șanse de reușită în ultimii 25 de ani. Din nefericire, Traian Băsescu a avut și are „calitatea” de a dărâma ce clădește bine (am parafrazat-o pe d-na Cornea). Alianța DA a fost îngropată pentru a servi unor mașinații politice primitive. Efectul pe scena politică a fost dezastruos, PNL s-a radicalizat și a devenit un partid asociat zonei anti-reformiste. Evident, tot scandalul a fost public, asezonat cu blonde și bilețele… TB este individul contrastelor, al puseurilor resentimentare, al necontrolului de sine în spațiul public, lucruri care i-au adus numai deservicii. Cu siguranță nu sunt calitățile unui lider de stat. Nu știu dacă o figură politică s-a bucurat de sprijin mai larg din partea forțelor care doreau schimbare, a clasei medii în formare. Combinațiile orientale ale lui Vodă nu au mers și bilanțul la final de mandat este negativ. Da – comunismul a fost condamnat in Parlament, da – există un parteneriat strategic cu SUA, da – justiția independentă a primit un boost pe timpul administrației Boc-Băsescu. Dar cam atât. Modest pentru 10 ani. Reforma administrativă și reformele economice s-au lăsat mult așteptate. Nu există infrastructură, sectorul privat este sugrumat de taxe și impozite, nepotismul politic este în floare și în continuare există dublu-standard când vine vorba de odrasle și capricii de afirmare pe scena politică. Too little, too late! Cu bine.

    • ”Mașinațiile politice primitive” au apărut după refuzul lui Tăriceanu de a mai demisiona, ca urmare a unor înțelegeri pe sub masă cu PSD-ul. Pentru a se debarasa de ”soluția imorală” și pentru a guverna cu o majoritate reală, strategia lui Băsescu presupunea ca Tăriceanu să demisioneze, astfel încât în primăvara lui 2005 să poate fi organizate alegeri anticipate. Pe fondul entuziasmului electoratului, Alianța DA ar fi obținut o majoritate confortabilă și ar fi guvernat corect, în conformitate cu opțiunile elctoratului, nu pe bază de ”combinații à la Băsescu”.

     Însă în ianuarie 2005, la doar o lună după alegeri, bătrânul bolșevic Ion Iliescu a emis ideea suspendării lui Băsescu, iar Tăriceanu a bătut palma. Lucrurile au mai trenat apoi doar pentru a nu periclita aderarea României la UE, dar imediat după aderare, în primăvara lui 2007, miniștrii PD au fost eliminați din guvern și Băsescu suspendat, cu largul concurs al lui dan Voiculescu. Așa s-a ajuns la ””mașinațiile politice primitive” ca urmare a cărora ”PNL s-a radicalizat”. Iar crearea USL s-a datorat de fapt lui Băsescu, așa suna ultima idee de la Antena 3, corect? :P

     • @Harald – puteți scrie un roman despre ce s-a întâmplat atunci… :-) bârfele și speculațiile dâmbovițene mă lasă rece. „A bâtut palma” cu Ion Iliescu… de unde știți? Sunt cu toții amatori care au făcut praf climatul politic, au polarizat societatea și s-au împuns precum chiorii în public. Maeștrii bâlciului și scandalului public.

      Traian Băsescu este un paradox… a câștigat toate bătăliile politice, și-a demontat toți adversarii dar în furia evenimentelor a dărâmat în mare măsură ce construise pe plan politic, chiar a măturat pe cei cu care a fost aliat… nu mai enumăr motivele. Între 70% – 75% din electorat NU votează, publicul este scârbit de ce vede, tineretul este cu gândul la emigrare iar nulitățile și obraznicăturile cu breton de toate mărimile, formele și culorile prosperă. Stau la curent cu informațiile din România (locuiesc de mult timp în SUA) dar ce produce clasa politică românească se rezumă la tone de guano. Nu există niciun proiect politic realist pentru România (USL-ul a fost o otravă – înțeleg că mariajul continuă în teritoriu), nu există commitment pentru cetățean, este o bătaie de joc generală în raport cu sectorul privat, etatismul, nepotismul, incultura, lipsa de educație sunt în floare. De vorbe, filosofeli și talk-show-uri nu se duce lipsă! Asta numiți dvs. succes după 10 ani de „reforme”? Comparați situația din România cu Slovacia și Polonia. Comparați ce s-a făcut pe plan politic, în administrație și infrastructură în țările amintite cu realizărili din România iar apoi mai vorbim. (Era să uit… nu urmăresc Antena 3 și nu am niciun fel de afinitate pentru foștii și actualii securiști).

 20. Total de acord!
  O scurta observatie: EBA nu are 100.000 de semnaturi, e o vrajeala, si nu intentioneaza sa candideze independent fiindca Taticu nu mai are forta sa o aleaga. E o scmecherie care sa justifice politic si moral candidatura pe un loc eligibil pe lista PMP, respectiv sa para a fi o decizie de pragmatism politic. Multi au inghitit insa galusca.

 21. Stam o tara intreaga si ne vorba aia pe noi despicind firul in patru de cite ori da una sau alta din gura.
  E adevarat ca MM + PDL > PMP + EU + EBA? Pai si atunci ce mai pierdem timpul? Hai sa facem iar brainstorming cind or iesi Elenele din PMP, cind o intra Basescu (Traian) in PMP sau cind o iesi Macovei din PDL.

 22. Cristian Preda era printre putinii pedelisti demn de o oarecare stima. Ce a facut el acum prin invitatia adresata loazei prezidentiale e perfect descris de un proverb popular care implica o tesla si anexele pereche ale unui organ anatomic :)

 23. Imi e greu sa zic ceva.
  Aici e ca si cum medicii spitalului de nebuni discuta pe care dintre pacienti sa ii puna in consiliul de administratie al spitalului.
  Am pierdut trenul de 11.30. Poate il prind pe ala de 4, desi e weekend.
  Cu respect

 24. Ca sa fiu civilizat si sa acord saanse egale tuturor, indiferent de sex si de culoarea parului, dar totusi nelinistit intreb pe toti cei care vor sa candideze la europarlamentare:

  Oameni buni ce vreti sa faci in Europarlament?

  Unii care au mai fost pe acolo deja au o carte de vizita, au niste rapoarte anuale…
  Daca ma uit in rapoartele doamnei MM vad rezultatele.
  Nu am vazut si nici nu am citit rapoartele celeilalte doamne.

  Pana la urma ceea ce conteaza in mediul de afaceri sunt rezultatele.
  Oare este la fel si in politica? Inclin sa cred ca DA, asta daca vrem sa fie un pic mai bine …

  Poate ca rezultatele au fost cele care au facut ca numai un Presedinte a avut doua mandate consecutive si a fost de doua ori validat prin referendum in ciuda suspendarii dictate din Parlamentul Romaniei.

  Cat priveste opinia mea: CRED in REZULTATE si votez persoanele care au confirmat sau care se angajeaza in situatii reale cu date reale.

  Mult succes si ne mai auzim si dupa alegerile europarlamentare.

 25. Am incremenit citind acum cateva minute pe Mediafax:

  „Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, la Brăila, că europarlamentarul Elena Băsescu nu a făcut mai mult rău României din această poziţie decât Monica Macovei şi, chiar dacă are greşeli de exprimare, acestea nu se observă la Parlamentul European.
  Antonescu a fost întrebat cum vede eventuala candidatură a Elenei Băsescu la PE.
  „Şi eu am fată acasă. Mi-e greu să spun ceva despre copiii altora, mai ales când sunt fete, am şi eu o fată acasă. Sper totuşi să nu ia această cale dacă nu are vreo chemare. Nu am făcut niciodată comentarii în legătură cu asta, este însă un pic nedrept pentru oameni care chiar fac acolo lucruri importante să vină tot felul de comentatori şi să spună: «A, păi da, EBA este un europarlamentar mai bun decât oricare, pentru că nu am auzit noi»”, a răspuns Antonescu.
  El a apreciat că Elena Băsescu nu a făcut mai mult rău României decât europarlamentarul PDL Monica Macovei, menţionând că în ţară fiica preşedintelui s-a remarcat mai mult decât alţi europarlamentari.
  „Păi sigur că nu aţi auzit, că nu aveţi habar şi nu vă interesează despre politica europeană. Vă interesează dacă a apărut EBA, dacă a născut, dacă nu a născut, dar nu înseamnă că ceilalţi europarlamentari… Asta nu este tema noastră. Până la urmă, eu cred că EBA nu a făcut mai mult rău României decât Monica Macovei, până la urmă ăia nu ştiu româneşte, dacă mai vine vreo greşeală nu se sesizează. Până la urmă, toţi suntem oameni, toţi greşim, aceasta este chestiunea electoratului”, a mai afirmat liderul PNL.

  http://www.mediafax.ro/politic/antonescu-eba-nu-a-facut-mai-mult-rau-romaniei-decat-macovei-dar-sper-sa-nu-ia-calea-candidaturii-12311965?utm_source=newsletter&utm_medium=email_Mediafax&utm_term=articol&utm_campaign=Basescu%3A+Cred+ca+Putin+se+uita+cu+cel+mai+mare+jind+la+gurile+Dunarii&utm_term=

  Fara comentarii !!
  Rusine, dle Antonescu, atata pot spune.

 26. Va amintiti de accidentul ginerelui , Bogdan Ionescu. sotul dnei EBA anul trecut. Va mai amintiti ca la cateva zile, Daniel Morar a fost exilat intr-adevar intr-un post de lux, judecator la Curtea Suprema..impotriva vointei personale..Iar apoi, in cazul dlui Ionescu o decizie de NUP a fost data, cu toate ca se pare (din presa) dl respectiv nu era la prima abatere de la codul rutier.
  .Sau atunci cand procurorul Papiuc a depus dosarul dlui Dragnea impotriva tuturor probabilitatilor,..sau modificarile facute
  de un alt viitor la Curtea Suprema actual( cititi intr-o maniera politica numirile acolo..).

  It’s bad.

  Democratia este doar asa o joaca in media, pancarta fluturata prostimii. Totul e negociabil, cand e foarte important. Chiar si actul de guvernare, cand e vorba de atac la buzunarul personal sau familia personala.

 27. Sunt tare curios cine va urma la conducere daca ne Base si-a bagat fica in politica, pe cine va baga acest nou presedinte prin politica romaneasca ca parca numai minunati avem… gresesc oare?

 28. S-a dat drumul la lant 3 metri si s-a mutat mincarea cu 4 … inainte se dadeau bancuri pentru descaracre nervoasa. Care e problema de fapt? Doar EBA? Dar doamna Antonescu unde e? Dar doamna Ponta? Aaaa ele tac … Ahhh. Si Monica Macovei ce era inainte de 22 dec.1989? Secretara de partid – asta e realitatea. Si-n materie de studii ce studii are? Ce rahat de justitie era inainte de 89? Cine se ducea la asemenea facultati? cine era promovat in procuratura? Buna dimineata …

  Asta e pretul de a-l avea pe Basescu – daca n-ati votat Ratiu in 1990. Asta e pretul de a face reforma cu Basescu – un fel de cafea cu inlocuitori – doar nu va imaginati ca n-a cooperat cu baietii inainte de 90? Costul refomei este enorm ca nu s-a facut in 90.

 29. Autorul zice ca daca vrei sa afli vreun adevar pe lumea asta, citesti presa majoritara (si) in 2009 si . . . te umpli de adevar cat o oaie de scaieti. Eu is mai de la tara si am priceput de pana sa implinesc varsta primului vot ca in viata ii ca la talcioc. Ai marfa de vanzare, iti scoti o cuvenita adeverinta si te asezi de acea parte a liniei unde stau vanzatorii. Poti sa vinzi si vrabii de pe gard, si pielea ursului din padure, chiar si luna de pe cer dar cu o singura conditie: sa nu fi tu (vanzatorul) cel ce vara mana in buzunarul omului, c-aiasta-i talharie, ci sa gasesti fraieri care sa-ti bage ei singuri, cu manuta lor, banii in buzunare, pentru ca asta nu e condamnabil si se cheama „politica”. Apoi, am mai priceput ca atunci cand ma duc sa-mi cumpar ceva din piata (sa zicem, rosii) sa-mi cumpar dupa gustul si dupa punga mea de la ce negustor vreau, si sa ma duc in treaba mea (sa-mi vad de treaba) si sa nu fac ca un vecin de pe la noi care, taindu-si si el pentru prima data porcul a dat fuga la alt vecin, sa vina sa-i vada isprava si sa-i zica dac a procedat bine, sau nu. A venit vecinul, si-a rasucit mustata, a terminat de dat peste cap ceasca cu tuica fiarta, si a zis cu ochi inlacrimati, dand cu mana, fumul un pic la o parte: „E bine mai vecine, e bine. Doar ca trebuia, de coada, un pic mai . . . asa”. Apoi, zice povestea, s-a dus la el acasa .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dragos Ghitulete
Jurnalist, a realizat de emisiuni la RFI Romania si Radio Romania. Talk-show-urile gazduite de el au fost premiate in 2007 de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, iar in 2008 de Clubul Roman de Presa. "Gluma ruseasca" este ultima sa carte, publicata la Cartea Romaneasca.

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro