Închinîndu-se slugarnic în fața Chinei elitele corporatiste și culturale occidentale anunță că sunt dispuse la orice compromisuri pentru a-și prezerva în continuare beneficiile aduse de o globalizare care a ignorat complet realitățile geopolitice ale lumii actuale
În acest an Karl Schwab, inițiatorul Forumului Anual de la Davos (WEF) l-a invitat pe Xi Jinping să țină „keynote speech„. Imaginea proiectată în exterior este aceea a unui univers paralel în care evoluează și Xi Jinping și mai ales elitele occidentale, marii beneficiari ai globalizării din ultimele trei decenii, după cum scrie și Will Lloyd în UnHerd. După cum observa cineva pe Twitter, Klaus Schwab a fost întotdeauna slugarnic față de invitații săi însă prin maniera în care a preluat entuziast punctajul din discursul lui Xi Jinping el atinge un nivel record în materie transformînd Forumul Economic de la Davos într-o marionetă a Chinei. O țară al cărui minister de externe tocmai a transmis într-o serie de postări pe Twitter (care, previzibil, nu le-a considerat în nici un fel false sau măcar problematic e așa cum vigilent a procedat în America cu cele ale multor personalități de orientare conservatoare) că acuzele privind munca forțată la care ar fi supusă populația uighură „sunt cea mai mare minciună a secolului al cărei obiectiv este acela de compromite autoritățile și companiile chinezești pentru a sabota dezvoltarea Chinei”.
Deloc surprinzător, Xi Jinping a lăudat virtuțile globalizării și multilateralismului. Cu precizarea, știm deja asta deși nu ni s-a spus explicit, că acestea trebuie să aibă obligatoriu „caracteristici chinezești”, ca să parafrazăm felul în care Beijingul descrie comunismul practicat în China. Adică să țină cont de interesele Chinei. La fel de previzibil el nu a avut nici o referire la Hong Kong, Taiwan sau uighuri iar în ceea ce privește pandemia pornită din Wuhan care a dat peste cap întreaga planetă s-a mulțumit să constate că „ghidată e știință, rațiune și spirit umanitar lumea a obținut progrese în lupta cu COVID-19”. Este interesant de subliniat că noua administrație de la Washington a interzis utilizarea sintagmelor „China Virus” sau „Wuhan Virus” în toate documentele oficiale. Această grijă pentru menajarea sensibilității Beijingului vine în contrast, după cum observa Ionuț Popescu pe Facebook, cu maniera deschisă și tolerantă din Occident față de denumiri precum rădăcina COVID-19 „Britanică”, „Braziliană” sau „Sud-Africană”.
Spre satisfacția audienței și în aplauzele lui Karl Schwab care s-a arătat încîntat de discursul liderului chinez despre „viitorul nostru comun”, Xi Jinping a repudiat fără să o spună deschis abordarea Statelor Unite în timpul mandatului lui Donald Trump pe care a caracterizat-o drept „un nou Război Rece„, un demers izolaționist care nu poate duce decît la diviziune și confruntare. Ceea ce ar avea, sugerează el destul de explicit, un impact economic negativ inacceptabil asupra marilor corporații occidentale prezente pe piața chineză. Avertisment pe care elitele occidentale, în special cel corporatiste, în conștientizează perfect. Singura problemă este aceea că audiența de la Davos ignoră complet semnalul transmis de alegerea lui Donald Trump din 2016, de entuziasmul cu care a fost votat de 75 de milioane de americani anul trecut sau de nervozitatea în creștere din Europa, dacă ar fi să ne uităm doar la revoltele recente din Olanda sau Austria. Nu ar trebui. O reamintire utilă ar fi maniera în care celebrul diplomat francez Talleyrand caracteriza comportamentul Bourbonilor reveniți la putere după înfrîngerea lui Napoleon la Waterloo: „nu au învățat nimic și nu au uitat nimic”.
La fel de bulversantă, este imaginea acestor proeminenți lideri politici, corporatiști și ONG-iști, mulți dintre ei abonați permanenți la reuniunile anuale din Elveția, care nu scapă nici un prilej să facă trimitere la principii generoase și valori înalte, care par cu toții cuprinși de o amnezie generalizată în privința naturii regimului de la Beijing. „Caracterizarea făcută de Xi influenței Chinei în afacerile mondiale s-ar potrivi perfect într-o discuție despre social- democrația scandinavă sau într-o dezbatere dintr-un workshop organizat de Barack Obama„, remarcă Will Lloyd. „Acum că a devenit o „țară socialistă modernă,” China va lucra cu alte țări pentru a construi „o lume deschisă, incluzivă, pașnică și frumoasă” unde va domni „pacea durabilă, securitatea universală, și prosperitatea comună.” E greu de crezut că Klaus Schwab și restul audienței nu realizează că maniera în care China și Occidentul văd „viitorul comun” este fundamental diferită de cea occidentală și că întreg discursul liderului chinez nu este nimic altceva decît o înșiruire de platitudini menite să rezoneze cu frazele standard agreate în Occident. Însă se pare că acest lucru este de interes secundar în raport cu beneficiile imediate ale afacerilor făcute în China și salvarea globalismului în forma sa actuală, extrem de dezechilibrată.
În acest sens este interesant de menționat faptul că, așa după cum relevă Wall Street Journal, anul trecut a fost prima dată cînd investițiile directe făcute în China au fost mai mari decît cele din Statele Unite iar printre marii investitori se numără mari corporații occidentale, de la Walmart, Starbucks (o investiție de $150 milioane), gigantul industrial Honeywell International, Adidas din Germania, la Tesla și Walt Disney sau corporații farmaceutice ca Astra Zeneca, care va deschide în acest an birouri in 5 orașe chinezești. Toate par prea puțin preocupate de faptul că pandemia a plecat din China, de reprimarea dură din Hong Kong, de amenințarea Taiwanului (chiar înaintea discursului lui Xi de la Davos Beijingul a trimis, un exercițiu de intimidare, avioane militare în spațiul aerian al Taiwanului) și de comportamentul agresiv al Beijingului față de companiile străine. Iată cum problema lanțurilor de aprovizionare riscante, de pildă în domeniul medical, dependente de voința unui guvern autoritar, chestiune intens discutată anterior, la începutul pandemiei, s-a evaporat brusc între timp.
Corporațiile occidentale, sunt interesate doar de impactul imediat și deloc de cel geostrategic, și pînă la urmă de viitorul lumii occidentale, spre deosebire de cele chinezești care, ca Huawei sau ZTE, de pildă, sunt parte integrantă, ca vectori de influență și control, a strategiei Chinei de obținere a hegemoniei globale. Am primit o ultimă confirmare chiar zilele trecute, din Suedia, unde CEO Ericsson, Borje Ekholm, a avertizat că o decizie a țării sale de interzice echipamentele Huawei și ZTE pentru rețeaua 5G va avea un impact negativ asupra afacerilor corporației în China într-un moment în care profiturile din ultimul trimestru din 2020 au fost extrem de promițătoare.
Davosul confirmă încă o dată ruptura enormă dintre majoritatea elitelor occidentale din spațiul politic, din cel academic și cultural, din mediul de afaceri, care promovează un cinic corporatism geo-economic, și restul populației. Tema acestei rupturi fundamentale nu este neapărat nouă. În 1941 James Burnham vorbea despre ceea ce el descria drept mariajul dintre capitalism și un amplu stat birocratic în care vechea burghezie este înlocuită de o „nouă clasă managerială” care, spunea el, la sfîrșitul procesului va obține dominația socială pentru că deși nu reprezintă decît 10-15 procente din populație, se bucură de o enormă influență asupra guvernării, în mass media, în spațiul academic și în economie. Alte două cărți apărute anul trecut, „Culture Wars” a lui Michael Lind și „The Coming of Neo-Feudalism” (un titlul mai mult decît sugestiv) sub semnătura lui Joel Kotkin, abordează și ele această confruntarea majoră, de natură culturală, care a înlocuit vechea confruntare dintre Dreapta și Stînga, de natură preponderent economică. Ceea ce explică acest nou „război cultural”, amplificat de globalizare, între o clasă superioară, elitele politice, manageriale, din spațiul media, din universități, din aparatul birocratic al statelor și din cel al organizațiilor internaționale, de la structurile în mare parte osificate de la ONU la cele din Uniunea Europeană, cosmopolite și educate, și restul societății.
După o perioadă remarcabilă prin dispersia mare a bogăției și oportunităților, scrie Kotkin, ne întoarcem inexorabil spre o eră de tip neo-feudal caracterizată de o concentrare a bogăției, de stagnare demografică și de un dogmatism sporit. În opinia sa noua structură de clasă seamănă cu cea din timpurile medievale. „În vîrful noii ordini se află o elită clericală renăscută, „clerisy”, care domină etajele superioare de decizie profesionale din universități, mass-media și spațiul cultural, și o nouă aristocrație în care rolul principal îl joacă noua oligarhie tehnologică care se bucură de o bogăție fără precedent și exercită un control în creștere asupra informațiilor. Aceste două clase corespund celor două stări dominante din perioada premergătoare Revoluției Franceze„.
Motto-ul Davos-ului din acest an este: „Un an crucial pentru reconstruirea încrederii”. În ultimul an Karl Schwab a inițiat un proiect, „Marea Resetare” prezentat într-o carte pe care a publicat-o recent, care a stîrnit enorme controverse pe plan internațional. Ideea fiind aceea că trebuie să ne schimbăm fundamental modul de viață pe liniile de discurs de acum clasice: schimbările climatice, despre care ni se reamintește permanent că suntem responsabili (o ipoteză mai mult decît discutabilă), deschiderea generală către comerțul global, lupta cu inechitățile, în principal la nivel abstract, etc E vorba de utopia globalistă cu care și China este de acord atîta vreme cît îi servește interesele. În acest context atît Klaus Schwab, în consens cu elitele care de regulă vin la Davos (anul acesta s-a organizat online), nu au avut nici un fel de reținere să-l invite și să-l salute entuziast pe liderul unui regim autoritar, tot mai agresiv față de toți cei care îl deranjează, să ofere viziunea sa privind direcția în care ar trebui să evolueze planeta.
În Globalist Civilization Is Bound to Fall un jurnalist spaniol face o incursiune în istorie, cu trimitere la declinul Imperiului Roman după moartea lui Marc Aurelius sub fiul acestuia, Commodus, și la cel al dinastiei Ming în timpul împăratului Wanli, pentru a scoate în evidență enorma falie care desparte astăzi elitele globaliste reunite, într-un de acum adunare rituală anuală, la Davos și acea clasă de mijloc care asigură în fond osatura de sprijin a democrațiilor occidentale. O imagine de ansamblu care, crede el, „aduce aminte de comportamentul aberant al împăratului Wanli și nebunia lui Commodus„. Sub semnul „Marii Resetări” care, ni se spune, ar trebui să fie țelul grandios al omenirii pentru următorii 10 ani, cînd după ce vom renunța complet la orice fel de proprietate și la viața privată vom fi fericiți peste măsură. Între timp au apărut chiar și studii care scot în evidență faptul că izolarea pandemică ne-ar fi schimbat pe toți în bine. „Problema cu această elită dominantă este că s-au lăsat convinși de Big Tech că funcționăm ca oameni întocmai ca acele nenorocite ecrane albastre din Windows-ul lui Bill Gates, că suntem aidoma unor simple mașini care pot fi închise și apoi repornite cu un simplu Ctrl-Alt-Delete„, mai crede jurnalistul spaniol.
Excelent articol! Un dram de bun simt intr-o mare de delir ideologic, manipulari de doi bani si disonante cognitive in forma agravata.
Hm..in sfirsit adevarul (sau parti din el trunchiate);de fapt ar trebui scris negru pe alb ca faimoasa utopie globalista (toti sintem de acod ca-i distopie) e de fapt o plutocratie o dictatura a „elitei” care dirijeaza marile corporatii, o „corpocratie” care se trage si ea din avintul capitalismului neoliberal (in parte)al ultimelo decenii.
Si atunci cum ramine cu tot ghiveciul pe tema neomarxismului?nu cumva (asa cum au atras atentia si alti comentatori) e vorba de ceva de genul „promoveaza niste grupari marginale,idioti utili de tip BLM sau Antifa si reactia pe masura a celor de extrema dreapta-alti idioti utili- pt a putea lucra in liniste la realizare celor propuse” adica mai elegant „Divide et Impera” sau mai pe romaneste dupa cum zice intelepciunea populara „cind doi se bat al treilea cistiga”.
N-ar trebui sa faceti abstractie -pe marginea unui astfel de subiect-de Cultura Arrmaghedonului, atit de populara in anumite medii de extrema dreapta (cele ortodoxe intotdeauna in conflict cu cele neoprotestante mai ales sau catolice-interpretari variate ale aceleasi povesti);adica tot ce se intimpla se intimpla tocmai pt ca traim Vremurile Apocaliptice cind Iisus trebuie sa se intoarca.
Nu ma surprinde cum in toate dezbateile interminabile pe tema asta se acorda f putina atentie (inclusiv de catre cei care nu mai pot de dragul apararii religiei tradionale iudeo-crestine-in fuctie de zona de influenta fie ea ortodoxa sau neoprotestata,catolica) acestei teme si faptul ca actul istoric de intemeiere a statului modern Israel ( intoarcerea in masa a evreilor in patria mama) reprezinta de fapt, comform profetiilor din „Apocalipsa lui Ioan” primul pas spre Vremurile Finale, adica Armaghedonul,Batalia Finala sau cum vreti sa-i spuneti+ca bonus esential, Intoarcerea lui Iisus.cel putin don’t worry, luptati cu rabdare, Victoria Finala va apartine.
Acum dincolo de orice atitudine academica (e un fiiis) pe tema asta sau in general pe subiectele abordate aici se pune intrebarea:oare nu exista anumiti factori de decizie interesati sa profite de astea pt a putea impinge si impune agenda proprie?O China atee comunista (deci poate fi Balaurul Apocalipsei) nu e o unealta perfecta pt astfel de stategii?Hmm.. nu subestimati puterea si influenta religiei in anumite cercuri ale puterii din SUA(si nu numai) ca va inselati….baptistii Reagan si Bush senior pusesera cica capat luptei cu antichristul ateu comunist URSS dar uite ca n-a fost vorba de fapt decit de o aminare si dupa decenii de lupta cu antichistul islamist reapare noul balaur, ateu neocomunist,de data asta China…Daca tot vorbim de Marea Resetare….
Alttfel e destul de amuzant si ridicol sa vad cum unii vajnici soldati luptatori devotati cauzei anti neomarxiste se contrazic etichetind astfel de concluzii ca fiind teorii ale conspiratiei…ar trebui sa admita ca in esenta iudeo- crestinismul E O TEORIE a conspiratiei doar ca cica e aia buna traditionala, din mosi stramosi.
Celor care se opun cu incapatinare strecurarii ideilor de factura religioasa- apropo de prapastia dintre aceste elite (de fapt stiu ei ce stiu dar uite ca NA nu vor sa ne spuna fiindca au planurile lor bine gindite) occidentale (ce cauta atunci noul Bau Bau China?! nu vreau sa spun ca e numai un Bau Bau sa-mi sara-n cap alti distinsi comentatori dar un bau bau aparut cu voia si din dorinta acestor elite) si restul populatiei (care prea putin conteaza de fapt)- e ca pot sa dea mai departe cu bita-n balta ca tot degeaba.
„Problema cu aceasta elita dominanta este ca s-au lasat convin?i de Big Tech ca func?ionam ca oameni întocmai ca acele nenorocite ecrane albastre din Windows-ul lui Bill Gates, ca suntem aidoma unor simple ma?ini care pot fi închise ?i apoi repornite cu un simplu Ctrl-Alt-Delete„, mai crede jurnalistul spaniol.
Chiar asa? problema DE BAZA e ca:asa cum ecranele alea albastre nenorocite nu pot functiona fara curent electric, tot asa nici omul nu poate trai fara mincare,apa,un adapost cit de cit decent in zonele reci ale lumii;ori daca astia vor face ca totul sa depinda de ei ca in sistemul de control instaurat in China…
E interesant cum aproape nimeni nu a observat aici (sau nu am apucat sa citesc,scuze) ca „minunatele” masuri impotriva pandemiei de C-19 ( dupa ce armate de specialisti s-au obosit sa ne poarte de grija) au dus la distrugerea (vedeti interviul cu Catherine Fitts) a sute de mii de afaceri mici si mijlocii numai in LA SUA (oops coincidenta, omoriti teoreticienii conspiratiei anti Covid!!!!) de parca (nu-i asa?pt cine isi da seama) s-ar dori distrugerea intregii clase mijlocii (si asa subtiate in SUA ultimilor ani in favoarea marilor corporatii).tin minte acea hotarire a Curtii Supreme a SUA din 2010 parca cind s-a acceptat cererea marilor corporatii ca sa primeasca statulul juridic de entitati fizice, nu juridice deci marile corporatii= persoane fizice!!!!!
Si daca-i vorba de China,China si iarasi China..pai ce spunea virusologul Li Meng Yan din Hong Kong? ca Sarscov-2 e o creatie de laborator..acum probabil sint altii mai bine informati decit mine ca sa ma infiereze ca adept al teoriei conspiratiei dar are sau nu are dreptate?Ca evident s-au gasit alti experti care s-o contrazica..doar nu spunea un epidemiolog roman( ina cord cu cei britanici) in decembrie anul trecut ca de fapt nu se stie de unde a aparut Sarscov-2, nu provine nici de la lilieciii din zona Wuhan nici de la mamiferele alea simpatice preferate de unii gastronomi chinezi…..mda…Sarscov-2 e peste tot….si atunci despre ce vorbim?
PS:nu inteleg de ce nu ati acceptat comentariul initial.Nu cred ca am incalcat vreo regula.Sper ca de data asta va fi altfel.
Va multumesc.
E posibil ca virusologul roman sa fi avut dreptate pentru ca italienii au descoperit anticorpi anti-SARS-COV-2 in mostre de sange recoltate de la niste copii bolnavi in primavara anului 2019, iar spaniolii au gasit acest virus in apele reziduale ( de canalizare) a Barcelonei tot in anul 2019, cu mult inainte de a fi declarate primele cazuri la Wuhan. Nu cred ca spaniolii si italienii pot fi suspectati de pozitii partizane. Pe de alta parte, sub ochii nostri virusul a suferit mutatiile din UK, Africa de Sud si Brazilia, dand nastere unor tulpini mult mai contagiose. Este foarte posibil ca o varianta mai putin transmisibila a acestui virus sa fi circulat ani in sir fara sa atraga atentia, in toata lumea, pana cand a suferit mutatia care il face mai contagios si a declansat actuala epidemie. Si nordul Italiei si Barcelona sunt destinatii turistice de top, prin care se perinda oameni din toata lumea, dar magareata a cazut de data asta pe capul wuhanezilor. Nu prea se face referinta in presa la epidemia precedenta cauzata de un coronavirus in 2012, MERS pe numele sau declansata in Arabia Saudita si cu un focar secundar in Corewea de Sud, transferat la om de la camile si avand o rata de mortalitate de 35%, nu de 0,5% ca SARS-COV-2 de azi. In comparatie cu MERS, putem spune ca SARS-COV 2-ul este baiat de treaba si la limita am putea convietui impreuna, vorba romanului din Gorj, primul pozitivat de la noi, care prin toamna, depistat a doua oara cu COVID a declarat ca poate spune ca incepe sa se obisnuiasca cu aceasta boala. N-am auzit de vreo exprimare de tip „virusul saudit „, pentru ca printii nu-i asa, nu trebuie suparati.
Multumesc pt lamuriri domnule Ioan!!!!!!!!!!!!
https://www.weforum.org/agenda/2016/11/how-life-could-change-2030/?utm_content=buffer60978&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer
e de ras, daca n-ar fi de plans.
e treaba lor sa incerce, vedem ce iese.
:) Nebunie totala.
Față de propaganda pe care am suportat-o noi sub bolsevici, ce scrie femeia asta e communist propaganda on steroids.
Autoarea, Ida Auken, e ditamai Member of Parliament of Denmark (Folketinget).
Profesia? Ca si maica-sa, e de profesie… priest of the Church of Denmark
Jesus!
{
Maica-sa, Margrete Auken, e si ea o politruca daneza who has been serving as a Member of the European Parliament (MEP) since 2004. She is a member of the Socialistisk Folkeparti, part of the European Green Party.
Auken a absolvit Universitatea din Copenhaga si este a sognepræst (parish priest) at the Frederiksberg Church in the Church of Denmark.
}
Jesus!
Political career? Originally a member of the Socialist People’s Party, she switched to the Social Liberal Party in 2014.
Uite cine ne conduce destinele, o preoteasă (popesă? paroahă) comunistă.
Nu inteleg de ce asteapta anul 2030 ca sa-si vada visul implinit. Ar putea sa se mute chiar si miine intr-un kibbutz…
Şi d-na Merkel a avut un discurs cel puţin criticabil, de ridicare de oasanale pentru China….
Aş generaliza puţin şi aş zice că la Davos s-a prefigurat noul bagaj de forţe globale: Uniunea Europeană germano-franceză PREFERĂ Rusia+China în contra SUA+UK.
Dacă politicienii vor să începem să ne pupăm cu rușii și cu chinezii atunci musiu Schwab să facă bine să schimbe numele Forumului Anual de la Davos. Să-i zică Forumul Anal de la Davos, ca să știe toată lumea ce ne așteaptă.
Oceania – USA + UK
Eurasia – actualul teritoriu EU + Rusia (sic)
East Asia – China (et al.)
Le-a cam nimerit.
Cum nu putem pune toate ouale in acelasi cos sau cum – calul de dar nu se cauta la dinti – . O noua revolutie industriala este pe cale de a fi pusa in practica si daca omenirea este dispusa sa faca ceea ce reuniunea de la Davos a propus , atunci si Uniunea Europeana se va indrepta cu pasi mari catre intelegerile globale , pe temele economice , energetice si de tehnologie cu mai toate statele lumii ,totul executat in perspectiva respectarii legilor si a masurilor ce tin de punerea in vinzare a unui produs , indiferent care al fi ala , la un pret cit mai acceptabil . Cum nu suntem mari posesori (statele UE) nici de metale rare ,nici de mari zacaminte de petrol si gaze , nu putem decit sa acceptam (doar ca etapa ) si gazele americane si cele rusesti . Politica nu poate face mai mult decit de a arata niste derapaje sau de a institui niste masuri , sanctiuni , cu efecte uneori palpabile alteori nu . Intr-un final cei ce detin banii vor cistiga si puterea pe partea de politica dorita , dar mai toata omenirea stie cum se pot realiza aceste deziderate . Intrunirea de la Davos a aratat foarte clar . Fara o participare ,universala , la dezvoltarea tehnologiilor , la furnizarea de securitate , pentru toate procedurile , ce tin de producerea , depozitarea si fluidizarea transportului si a cailor de transport de orsice fel ,fara extinderea capacitatilor ce tin de desfacerea tuturor produselor impreuna cu nevoia tehnologica ce mentine in functie toate acestea , omenirea nu are viitor . Pina la urma totul se materializeaza – in pretul la raft – al tuturor produselor necesare vietii . Pandemia ne-a aratat, tuturor ,cum fara remodelarea in sensul consensual al lucrurilor , raportata la obligativitatea respectari deciziilior institutilor internationale existente si nevoia de a acredita alte noi institutii ce pot rezolva problemele globale din sanatate si invatamint , intr-un timp scurt si cu rezultate palpabile , omenirea nu va putea exista .
Nici o entitate statala – de una singura – nu poate asigura ,la un pret satisfacator si intr-o unitate de timp imediata , niciuna dintre noile provocari din zona sanatatii sau a invatamintului . Simpla experienta a OMS-ului a rezolvat, rapid , o problema epidemiologica in INDIA , problema rezolvata prin munca la baza (cum se zice ) din casa in casa (un milion de gospodarii vizitate si ajutate la modul primar si imediat ),ce a dus la eradicarea bolii . Intrunirea de la Davos constata si propune ca viitor , realizarea in totalitate a ceva ce deja exista partial si numim – A patra revolutie industriala – , revolutie ce nu are nici cea mai mica legatura cu asa numitul COMUNISM -si este cumva gresit sa lipim numele de comunism dezideratelor globale exprimate la DAVOS. Comunismul inseamna confiscarea tuturor bunurilor din societate si reimpartirea lor in mod egalitarist , lucru ce s-a dovedit , istoric , imposibil de realizat . Globalizarea si numai globalizarea poate aduce bunastare in intreaga lume . Poate ar fi momentul sa sprijinim aceasta idee .
Fara o participare ,universala , la dezvoltarea tehnologiilor , la furnizarea de securitate , pentru toate procedurile
In capul tau e un haos total, tu esti un sustinator fervent al comunismului dar nu-ti dai seama. Dezvoltarea tehnologiilor, etc. nu exista printr-o participare UNIVERSALA ci prin concurenta, prin dorinta individuala de profit, prin lupta de a fi mai bun ca altul. Numai in acest sens poate fi globalizarea benefica, cel care reuseste o mare inventie, descoperire etc. are sanse sa o comercializeze la nivel mondial.
Ce numesti tu globalizare cu comunistii de la OMS, care nu au rezolvat niciodata nimic, cu comunistii de la DAVOS nu e altceva decit distribuirea mondiala a saraciei si a bolilor. Vaccinul contra Covid nu a fost facut in tabere de vara, nu a fost facut cu participare universala ci a fost opera unor oamnei inteligenti, muncitori care doresc sa cistige multi bani cu aceasta.
Hai ca pricepi – exact nimic . Nu stii ce inseamna comunism , nu stii ce inseama participare globala (cred ca visezi inca la globalul de la CAP ) , nu stii ce ce face OMS , nu stii ce inseamna acces la tehnologie , nu stii mai nimic . Este inutil sa iti explic ceva .
Degeaba domnule. Pana nu vad pe pielea lor ce inseamna sa te spetesti lucrand numai ca sa iti ia statul 30-50% din ce castigi si sa ii cheltuie niste incompetenti, nu vor pricepe, o tzin langa cu a lor…
Omul lucreaza si gandeste daca e pus in conditii sa o faca. Acei care au de toate se relaxeaza. Grosul populatiei a stat cuminte acasa si s-a uitat la TV, s-au plimbat prin parc. Majoritatea habar nu au ce e un virus chiar daca au trecut toti prin scoala si nu ii intereseaza, interesul lor se duce catre fotbalisti, bere, briz-brizuri stralucitoare, care cu care. Daca ne uitam atent in echipe vad multi emigranti si vad echipe internationale, in USA si in Europa. Acesti oameni dornici sa faca ceva au nevoie de un sistem in care sa concureze. Ce inseamna acest sistem? Inseamna conditii egale, regulament corect si predictibil, siguranta, si recompensa.
Daca ne uitam atent la dezvoltarea vaccinurilor, software, hardware o sa observam ca e o gramada de open source, granturi si investitii, colaborare internationala. Ce vezi tu la comercializare e doar varful aisbergului. Acei care comercializeaza inventia nu sunt acei care o si inventeaza. Acei care o invenenteaza nu au timp, cunostinta, capacitati sa comercializeze. E la fel cum ai spune ca Steve Jobs a facut toate produsele apple, e o prostie a fost un om talentat care a stiut sa vanda. Meritul lui a fost ca a selectat din ce era pe piata mai inovativ si a pus la vanzare pe scara mare. Apple a fost facut de oameni care au muncit cu capul din greu si au ramas total necunoscuti.
Fara colaborare internationala nu o sa poti face nimic, o frontiera nu e asa usor sa o blochezi, este imposibil. Tarile sarace sunt bombe adevarate de virusi, saracie, etc. La un moment dat explodeaza. Tarile sarace pot perturba regulile de competitie, crea o gramada de probleme. Tarile sarace sunt un pericol de contagiune. Economic este mai ieftin sa fie peste tot cam acelasi nivel de viata, cam aceleasi reguli. Nu mai ai cheltuieli inutile pe armata, politica, te poti concentra pe treaba. Treaba inseamna infrastructura, transport, mancare, medicina, grija de cei mici, slabi, batrani, dezvoltare tehnologica, plan B in caz de catastrofe.
Ce ar fi daca bugetele, oamenii, eforturile armatei ar fi redirectionate pe explorarea si colonizarea spatiului in afara pamantului? In loc de Afganistan, Iraq, Siria, Ucraina sa fi facut un laborator pe Luna? Am fi perfectionat multe tehnologii, ar fi aparut multe tehnologii, am fi aflat multe.
Apple a fost facut de oameni care au muncit cu capul din greu si au ramas total necunoscuti.
Fii sigur ca au fost extraordinar de bine platiti, altfel ar fi mers la concurenta. In concernul in care am lucrat se platea fiecare patent, la inceput relativ putin, pe masura ce inventia aducea profit crestea cuantumul platit. Asta-i stimula pe oameni sa inventeze.
Comunismele, ca sa muncim pt binele poporului poti sa le pui la gazeta de paerete! Colaborarea internationala e buna, dar fiecare participa pt a avea o bucatica din prajitura.
Inventatori din toate domeniile (inclusiv cei din sectorul regenerabilelor – vezi Siemens, Vestas, NextWafe, Tesla, etc, etc) au aceasi motivatie si este f bine asa (altfel, civilizatia ar bate pasul pe loc). Va convine sau nu, trebuie sa va consolati insa cu ideea ca in mediul concurential al capitalismului, „piata” si capitalul decid daca inventia matale este de actualitate, sau ma rog, daca este depasita.
Vezi ca au fost numeroase plangeri ale angajatilor apple. Foarte multi au plecat de acolo, inclusiv personalitati mari. Unii cu scandal altii fara. Multi au creat produse de succes altii s-au judecat. Am lucrat cu oameni care au lucrat la apple pe diverse pozitii, stiu ce spun.
Mai usor cu patentele, lucrez si eu in companie unde se platesc patentele. Dar un patent dureaza cativa ani pana e validat. Premiul nu e asa de mare cum ti se pare. Premiul e one time. In general toate inventiile apartin firmei, daca ne uitam atent in contracte de angajare.
Comunismele si capitalismul sunt 2 modele care in fond fac acelasi lucru, e un model de productie si distributie. Faptul ca firma e intro piata capitalista nu inseamna ca in interiorul ei nu e comunism si totalitarism, care poate fi si in interiorul echipei. De exemplu apple am putea compara cu o dictatura cu tiranul Steve Jobs. Functie de oameni si de situatie se aplica unul sau altul in mod hibrid.
Multi se dau mari capitalisti si democrati, in realitate sunt tirani si comunisti, in familie, in locul unde lucreaza.
@ion, legislația din Ge este alta relativ la patente și beneficiile de pe urma lor. Neamțu Tiganu lucrează în Ge.
In Ro exista, cel mult, un premiu-stimulent. Se consideră crearea de patente că sarcina de munca pentru care compania oricum plătește salar. Ge are sindicate, legislație care protejeaza share la câștig.
Ai dreptate, daca le dai unor primate cu sisteme neoronale instabile arme in mana pericolul sa se le foloseasca este foarte mare.
In primul rand suntem animale cu anumit comportament sexual, pentru a ne inmulti. Majoritatea se ghideaza dupa hormoni si dorinte. Functia principala e inmultirea, dupa vin restu.
Comporamentul nostru pentru selectie de parteneri presupune masurare si agresiune fata de semeni, motive sunt diverse, pentru a arata ca esti in stare sa lupti pentru un copil sau familie. Natura e pragmatica.
Intrebarea e daca putem mai mult?
@neamtu tiganu
„Numai in acest sens poate fi globalizarea benefica, cel care reuseste o mare inventie, descoperire etc. are sanse sa o comercializeze la nivel mondial”…..
____
Teoria ca teoria, dar viata bate filmul. Nikola Tesla, Charles Goodyear, se numara printre inventatorii geniali care au murit in saracie (inventatorul televizorului nu a ajuns nici el sa castige bani). Cand schimbarea paradigmei este in joc, capacitatea de a atrage capital devine si mai deficila (detinatorii monopolului opun rezistenta – a se vedea opozitia detinatorilor de mine si a centralelor pe carbune vs regenerabile, Big Oils vs Elon Musk, samd). Apropo schimbari de paradigma, acestea pot avea loc si pe fondalul mai multor inventii mai mici la un loc (cine spune ca o megainventie gen una la 100 ani este mandatorie?). Cazul evolutiei sistemelor fotovoltaice din ultimii 10-15 ani (incepand cu productia wafer-ului pana la cresterea eficientei celulelor fotovoltaice sau a invertoarelor) se numara printre exemplele in acest sens. https://www.nexwafe.com/
Cat despre multilateralism si organizatiile mondiale (WHO, WTO, WEF, ONU, Consiliul de Securitate, etc) in contextul globalizarii de azi, rolul lor in elaborarea normelor si a reglementarilor globale este emintent. Protectia consumatorului, a sanatatii si a mediului, asigurarea securitatii, combaterea terorismului international si a criminalitatii organizate se numara printre provocarile cu care se confruna intreaga comunitate internationala (nu doar X sau Y). Unii oameni nu sunt constienti pe ce lume traiesc (nici idee nu au cat de fragila este stabilitatea, evolutia economiei globale si asigurarea bunastarii). Alti politologi (demagogi /populisti /oportunisti de la coltul strazii) ignora aceste aspecte in favoarea intereselor lor marunte: castigul audientei si al puterii.
@neamtu tiganu, cu China nu a folosit niciodată concurenta loiala. Asta e problema. Nerecunoașterea patentelor, blocarea tehnologiei externe până au replicat tehnologii similare (vezi Alibaba, Baidu, TaoBao, BeiDuo-3), suspendarea uni-laterala a contractelor etc.
Trebuie jucat un alt fel de joc cu o țară cum este China. Este un altfel de jucător, incorect, cu care nu se pot aplica regulile capitalismului clasic, de competitivitate și profit. Asta este problema.
Am mai citit acest mesaj de cateva sute ori, pe diferite platforme. Mai rasfirati, mai rasfirati, baieti! Cat mai e postarea, tot 50 de bani sau in banii astia trebuie postate doua, asa, ca in giocopandemie?
Occidentul e hipnotizat de China cum erau odata hipnotizati liderii occidentali de Hitler si Stalin; nimic nou.
Iar Macron, pe linga armata europeana („sa ne aparam chiar impotriva SUA”), a declarat recent ca e impotriva unei aliante UE-SUA impotriva Chinei.
SUA sa-si mentina trupele in Europa cit timp noi facem comert cu Xi si Putin, ori Iranul.
Macron a început deja campania electorală pentru un nou mandat prezidenţial. Tot ceea ce spune trebuie să mângâie orgoliile francezilor, în schimbul voturilor şi împotriva intereselor Uniunii Europene.
Si care ar fi acele interese europene despre care nu spuneti nimic in contrapartida cu cele doar ale francezilor – Macron – ?
@victor L
Iar Macron, pe linga armata europeana („sa ne aparam chiar impotriva SUA”),
____
Continuati sa manipulati in continuare cu fraze scoase din context (o evidenta in plus ca nu sunteti de buna credinta). https://romania.europalibera.org/a/semi-fake-news-nu-macron-nu-a-cerut-o-armat%C4%83-european%C4%83-ca-s%C4%83-apere-europa-de-sua/29745923.html
P.S. Sa va repimprospatez putin memoria: propunerea lui Macron cu Centrul Comun de Securitate Cibernetica, a fost facuta in perioada imediat urmatoare a insurectiei vestelor galbene, cand incitarile in mediul online erau initiate atat din Rusia cat din blogosfera Q’anon si Tea Party din SUA (in timp ce Parisul si Franta se afla sub asediu, Trump declara ca vestele galbene scandeaza „Trump” pe strazile Parisului, va aduceti aminte?) Destabilizare si incitari la violenta nu se practica intre „aliati” si nu este exlus ca incalcarea acestui tabu sa-l fi costat chiar presidentia. https://www.politico.com/news/2021/01/15/attorney-qanon-shaman-trump-pardon-459608
Dezinformati prin omisiuni si lipsa de context. A se vedea relatia Franta-NATO:
https://www.reuters.com/article/us-nato-france-relations-factbox-idUSTRE52A5D820090311
Macron a preluat aceleasi idei gaulliste. Si in timpul celui de-al doilea razboi mondial o mare parte din fortele militare franceze erau profund ostile UK si USA.
Nu este intamplator ca Ceausescu, care se vedea ca unul din liderii marcanti ai „lumii a treia” il gazduia pe de Gaulle la Bucuresti.
P.S. Unul dintre putinii lideri europeni care nu au fost la Bucuresti din cauza problematicii foneticii sloganurilor „Ceausescu- „X”!!! a fost liderul laburist Michael Foot. :)
Eram prea mic sa fi sesizat daca s-a scandat „Ceausescu – de gol”!
:)
Daca imi aduc bine aminte, Merkel (culmea!) a fost singurul lider de acolo care s-a intrebat daca lumea chiar are nevoie de o mare resetare, insa pentru ea „steaua” politica a apus. Este din ce in ce mai limpede faptul ca liderul noii arhitecturi geopolitice este China si ca o parte dintre aceste idei politice pe care le mentionati si in articol isi au originea in Partidul comunist chinez. Probleme precum schimbările climatice datorate oamenilor, fanatismul deschiderii catre comerțulul global, lupta cu inechitățile, distrugerea istoriei, cenzura unor filme, carti, problema LGTB, intr-un cuvant „corectitudinea politica” ce va putea fi legiferata in viitor, reprezinta noile doctrine care au ca scop „sensibilizarea” occidentului si limitarea libertatilor individuale. Deja in Honk Kong, China a trasat „linii directoare” pentru urmatoarele generatii de elevi, prin care vor fi obligati sa cante imnul national si sa lupte cu inamicii externi occidentali. Am mai mentionat in alte comentarii cine a fabricat aceste idei, incepand cu anii ’80 si cine este ideologul partidului comunist. Imppresia este ca Occidentul a fost infiltrat de numerosi cai troieni, incepand din anii ’60 si pana astazi. Speranta, daca mai exista una, va trebui sa vina de la clasa de mijloc din spatiul occidental, care asigura voturile politicienilor, imbogatirea „elitelor” si implicit noua „ordine”. Asadar, clasa de mijloc trebuie sa protesteze intr-un fel sau altul pana nu este prea tarziu. Am mentionat spatiul occidental, deoarece din pacate in cel asiatic si fost sovietic (implicit rus) orice manifestare oricat de pasnica este inabusita violent, iar opozantii regimurilor dictatoriale chinez si rus fie dispar subit, fie sunt incarcerati.
Și ce surpriza – tocmai clasa de mijloc e cea mai lovita economic, social și psihic de masurile anticovid, doar în Germania peste 50 000 de mici afaceri sunt pe cale de dispariție. Un Spahn care ne explica ca afecțiunile cardiace au scăzut fiindcă pandemia /lockdown – ul ne-a asigurat „o viata mai puțin stresanta” și studii și articole care ne tot baga pe gat ideea ca masurile de lockdown și restricțiile și limitarea libertățile „au avut efecte pozitive” ne pregătesc pt viitorul ala luminos gen „marea resetare”, și seamănă cu Maria Antoaneta care sfătuia francezii sa manince cozonac dacă nu mai au piine. Poate totuși urmează un nou 1789, altfel viitorul copiilor nostrii va arata ca o combinație distopica între Matrix, sistemul de puncte sociale chinez și o noua (dar ecologica) uniune sovietica.
Probabil nu vom mai putea opri directia catre care am pornit, prea multi sunt bagati iar in Germania tanara clasa politica cu ceva exceptii este „pe linie” cum s-ar spune.
Nu va urma un nou 1789, cu burtile pline si dependenti de internet nimeni nu va inceca rascularea, cei care doresc implementarea noilor sisteme inlocuind mult mai pervers durerea cu placerea, copiii si nepotii nostri neavad altceva de facut decat sa-si caute drumul pe care il considera a fi al lor catre „fericirea absoluta”
Peste tot in UE si in America de Nord domnule Alex, nu numai in Germania;daca cititi ce am scris mai sus ati intelege mai bine si de ce dar in final aveti dreptate o combinatie distopica intre Matrix,sistemul de puncte sociale chinez si o noua ecologica uniune sovietica.
Poate, din pacate ca sintem sortiti sa ajungem asa…
@Domnule Alex, au mai incercat si altii sa „ecologizeze” Uniunea Sovietica si au esuat destul de grav. Va invit sa lecturati Ian Kershaw „Drumul spre Iad 1918-1945”. Veti intelege de ce astazi traim aceasta schimbare de paradigma si de ce Europa se afla intr-o continua stare de amenintare. De asemenea, veti intelege de ce Germania joaca un rol crucial in Europa, putand oricand inclina balanta intre Occident si Rusia/China. Multi l-au criticat, pe buna dreptate, pe Borell pentru vizita la Moscova, insa acest lucru ne-a aratat clar cine este Rusia si ce ambitii are ea in raport cu Europa. De asemenea, veti realiza ce insemna viitoarea UE la acel moment si care au fost scopurile sale in final, precum si ce a devenit astazi UE.
Wang Huning este cel care a inventat sistemul de clasificare sociala din China si tot el este ideologul sef al Partidului comunist chinez.
Managerii sunt geniali, trebuie sa recunoastem.. sa luam de ex. ThyssenKrupp, cindva aceste doua mari concerne care acum sunt numai unul au fost inima Germaniei, au fost cei care au creat miracolul economic german.
Intre timp s-au tot reorganizat, iata ca acum au in frunte, in aplauzele multimii o femeie, si ia geniala, bineinteles. Azi a fost Hauptversammlung. Una din masurile de reorganizare a fost sa dea afara 12000 din ca. 100000, dar nu numai atit, vrea se revolutioneze si ind de otel, cu hidrogen, ca sa nu emita codoi. Nu se pune ca hidrogenul e de citeva ori mai scump decit carbunele sau energia electrica, importanta e emisia. S-a spus chiar ca sefii vor primi bonificatii in functie de emisii. Alta masura sa vinda tot segmentul de otel la indieni. Uraaa.
Sunt convins ca Frau Merz, sefa, va reusi sa reduca la zero emisia de codoi, in curind concernul nu va mai exista, ci va fi in China, India etc.
@neamtu tiganu
Productia marfurilor cu valoare adugata mica, textile, tabla neagra, fier pentru constuctii, etc, se relocheaza in tarile emergente (din considerente economice, nivelul salariilor, etc). Spre deosebire de topitoriile din Rust Belt, Birmingham, Manchester, etc, ThyssenKrupp a reusit sa supravietuiasca de-a lungul timpului tocmai prin abilitatile managementului de adaptare a companiei la noile realitati in contextul globalizarii si al evolutiei tehnologice. Compania produce in continuare aliaje si componente speciale pentru aeronave, sectorul petrolier, electrozi pentru bateriile VE, componente pentru turbine eoliene, materiale si produse noi pentru fasadele cladirilor, lifuri de calitate cu eficienta energetica superioara, tevi din polimeri, si alte produse si materiale cu valoare adaugata mare si potential de desfacere si in viitor. In fine, „doctrina” actionariatului este mereu aceasi: dividente si perspective pe termen mediu si lung. In acest context, managementul si actionariatul si-au propus sa devina un jucator in tehonologiile viitorului (circula zvonul ca pe langa electrolyzer, ThyssenKurpp planifica sa produca si panouri fotovoltaice la scara mare;) Daca nu va convine strategia companiei, puteti trimite o plangere Consiliului de Administratie (Aufsichtsrat) ca nu canta muzica pe care ai dori-o matale s-o asculti.
https://www.thyssenkrupp.com/en/company/innovation/technologies-for-the-energy-transition/water-electrolysis.html
https://www.ise.fraunhofer.de/en/publications/studies/sustainable-pv-manufacturing-in-europe.html
De-a lungul istoriei, omenirea a creat valoare din munca neplatita a sclavilor, a detinutilor din inchisori si lagare.
Inclusiv „fanionul democratiei”, SUA, a beneficiat multi ani de munca sclavilor africani pe plantatii sau a chinezilor la caile ferate.
Chiar trecand peste lagarele de munca naziste, in zilele noastre, detinutii lucreaza pe nimic, pentru micsorarea pedepsei.
Daca nu este deja, China se va transforma, curand, intr-o mare inchisoare (vezi si camerele de supraveghere cu recunoastere faciala si „creditul social” chinez).
In afara cazului in care un virus foarte mortal nu va „inchide” anumite zone din lume, globalizarea e aici ca sa ramana, n-o sa dispara.
In acest context, de ce nu ar folosi Occidentul forta de munca din „marea inchisoare” chineza? Principiile si morala se pleaca in fata business -ului, iar politicienii gargaragii vor elabora explicatii savante pentru orice compromis.
Pe de alta parte, relatiile bune dintre Occident si China ar putea lasa Rusia intr-un soi de offside.
Sa speram ca lumea occidentala nu este, totusi, atat de inepta incat sa-i vanda si securitatea, pentru o relatie buna cu China.
… sa-si vanda si securitatea …
„In acest context, de ce nu ar folosi Occidentul forta de munca din „marea inchisoare” chineza?”
Nu știu ce vă face să credeți că comuniștii chinezi au o fixație pentru sclavii lor chinezi și că ar strâmba din nas la un sclavete românete care să-i împingă țeava robotului in presă.. (dacă, să zicem, in viitor șomerul neaoș Decebal nu va vedea niciun inconvenient de ordin moral in munca forțată -dar răsplătită cu mâncare și cazare ‘gratis’, atunci nu va avea nici resurse lăuntrice ca să se revolte in momentul in care va fi înrobit)
iete d-aia nu ar trebui să apeleze Occidentul la forța de muncă oferită (tot mai scump) de un regim sclavagist – pentru că riscă să dispară prin contopire/absorbție sau să se transforme la rândul lui intr-un alt regim sclavagist concurent.
@ euNuke
Cata vreme forta de munca din Asia e mai ieftina decat cea din Occident, multinationalele occidentale vor produce acolo.
Dvs., in analiza dvs. profunda, plecati de la premisa ca politicul dicteaza economicului. Eu cred ca, din ce in ce mai mult, politicul e marioneta economicului (care manevreaza, mai mult sau mai putin subtil, politicul). In business, morala e un moft, daca nu aduce profit.
Indiferent de cum ne-am dori sa fie lumea in care traim, suntem nevoiti sa ne adaptam la relitate, asa cum este ea.
Ultima data cand eu am cumparat pantofi de sport Adidas fabricati in Franta, era prin 2009 sau 2010. Uitati-va, astazi, in ce tari sunt fabricati pantofii de sport ai firmelor cele mai cunoscute.
Inteleg ca unii producatori occidentali de autoturisme opresc temporar productia, din cauza penuriei de microprocesoare (produse in Asia)… iPhone se produce in China… etc.
Asta e lumea in care traim, fie ca ne place sau nu…
Cum spuneam: https://www.t-online.de/finanzen/news/unternehmen-verbraucher/id_89399578/gruene-revolution-fuer-deutsche-top-manager-neue-verguetungsregeln.html
managerii vor fi platiti functie de indeplinirea tintelor verzi..
cum spune cintecul :
Cand s-aduna norii negri
Ploaia cade ca un brici
Tine minte, sfarsitul nu-i aici
******
ba este!
Reconstructia increderii in ce anume?!! In sistemul politic retrograd chinez fata de drepturile cetatenilor sai, fata de spionajul economic agresiv, fata de acceptarea investitorilor europeni pentru a beneficia de cele mai noi tehnologii si infrastructura cat mai moderna, fata de politica de inarmare si de expansiune pentru noi insule si zone maritime. Multi l-au hulit pe D.Trump dar acesta a spus pe fata, fara menajamente ce parere are despre politica chineza. Peste multe decenii, cand R.P.Chineza va detine tot ce a avut nevoie din Europa si SUA le va da un sut in dos, la cata populatie are si ce putere economica va deveni.
M-ar interesa si o analiza a „realităților geopolitice ale lumii actuale”, realizata de autor.
Regrete eterne, deocamdata n-avem decat tot de la parteneru , ca de obicei , semnate de hautori mai mult sau mai putin nativi de pe undeva.
Nimeni nu va mai poseda nimic dar va fi fericit
Totul va putea fi imprumutat
Totul va fi livrat cu drone
SUA va mai fi superputerea NR 1 din lume
Cateva tari majore vor domina lumea
Organe necesare pt transplant vor fi tiparite 3D
Veti consuma mai putin carne un motiv bun pt. mediu si sanatate
1 miliard de oameni vor fi relocati datorita schimbarilor climatice
Acest oameni vor fi bine primiti si integrati
Cine polueaza va plati sume majore si va exista un pret global pt emisiile de carbon
Ne pregatim pt calatorii catre Mars, se cauta modalitati cum sa ramanem sanatosi pe timpul deplasarii
Valorile occidentale vor supuse unor provocari majore
Check and balance, controlul si echilibrul care sustin democratiile noastre nu trebuiesc uitate
Luate punct cu punct se poate realiza un tablou complet asupra realiatilor lumii actuale.
Elita dominanta au constituit o retea de minciuni coordonate, folosite nu doar pentru a rescrie istoria, ci pentru a scrie o istorie falsa a evenimentelor care se intampla sub ochii nostri. „History is a political tool”, remarca Tucker Carlson. Minciunile sunt repetate papagaliceste cu un automatism care ar fi ridicol, daca nu ar fi inspaimantator: „a sustinut fara dovezi”, „insurectie” – mai nou este adevarul oficial al guvernului canadian despre ce s-a intamplat in SUA. Alegerile au fost curate ca lacrima pentru ca nu exista condamnari in instanta pentru frauda. In acelasi timp a fost insurectie, indisputabil, nu e nevoie de nici o dovada in instanta. Ideea lor de democratie e simpla: oferim o platforma tuturor. Progresistilor globalisti le oferim o platforma sa spuna ce vor. Conservatorilor le oferim platforma sa spuna despre ei progresistii ce vor.
https://www.youtube.com/watch?v=wILXn3PIgdc
Daca asa a zis marele filozof Tucker Carlson, inseamna ca asa e. Poate ma ajutati cu o intrebare, ca vad ca Dumneavoastra sunteti mai in tema – de unde pot sa-mi cumpar un poster cu Marjorie Taylor Greene? :D
Marjorie Taylor Greene este genul de politician pe care il aveau in vedere parintii fondatori americani: oameni din popor, cu ocupatii oarecare, care se duc la Washington sa-si reprezinte comunitatea patru ani. Numai cand ii aud accentul mi se face simpatica. Clica de politicieni de meserie care s-au instapanit pe statul paralel evident ca fac zid ca nu cumva astfel de oameni sa ajunga la fraiele puterii. „Offense archaeology” care se practica drept arma functioneaza in stratosfera elitelor de la Washington, dar nu-i impresioneaza pe alegatorii ei.
https://www.youtube.com/watch?v=lRo_odKVx7E
Am stiut de ce va intreb tocmai pe Dvs :) Sa ne mai tineti la curent si cu ce informatii mai da Q :)
Domnilor,
Proxeneții răpesc fetele pe stradă ziua în amiaza mare, sforarii și oamenii de afaceri autohtoni în frunte cu Popoviciu, Dan Andronic, coloneul Dragomir, șefa DIICOT Bica, Cocoșii, GhițaTv, foști ministri și ministrese rîd justiției in nas, furnizarea agentului termic nu prea funcționează, pacienții ard de vii în spitale, România e țara cu cea mai mare rată de emigrare din tot spațiul comunitar, iar voi distrageți atenția cu palavre despre globalism, evenimente istorice și politici iexterne. Cam așa stau lucrurile in România și evident trebuie fluturată lista vinovaților: multinationaționalele, americanii, germanii, rușii, chinezii, elitele globale și birocrații de la Bruxelles.
Cateva filmulete despre agenda de la Davos:
https://youtu.be/QSFiiiZ3q0k
https://youtu.be/V_g3CwEbQtU
Ce or fi alea „realitățile geopolitice ale lumii actuale„? Ca parca geopolitica e cam .. imuabila .. adica politica (etnii, religii, state, importanta unor durmuri comercieala) se schimba .. insa geografia nu!!!
Si care ar fi miraraea?
Ca corporatuiile alearga dupa PROFIT ? Asta este scopul lor.. „Noutatea” ar fi ca scopul lor (adica profitul lor, al corporatiilor) a devenit scopul societatilor oraganizte politic in care sunt inregistrate (state) aceste corporatii. Si ca marile corporatii se sustrag de la impozite .. cu ajutorul insasi a unor administratii „alese democratic”.
Ca exista un .. decalaj in crestere intre clasa de mijloc (ce o fi si aia??!!) si „elitele” financiare, economice, eltele manageriale asociate lor (inlati functionari, profi univ, samd) ?
Normal!
Ce percepem noi azi ca fiind calsa de mijloc era acum 100 de ani clasa muncitoiare! Sau in mare parte era…. Apoi politicile din anii 30-70 au creat
acea masiva clasa de mijloc din Apus. Ca mia tarziu in anii 80, cand presiunea unei ameintari oilitice a scabit, sa se revina la „casuta de inceput” .. adica capitalul sa sisi mareasca cota din profitul realizat de societatea accpienta!
Si .. si asitam la o concentrare imnesa a averilor.
Ori, .. ori „capotalismul” asa cu in gnl este inchipuit/perceput este unul in care ..este spatiu ptr mai multi „concurentei” Dar cand dispar concurentii ?
Deja putem sa ne inchipiom ca o corporatie sa ajunga sa adminstreze un mare oras, o regiune sau chiar o tara dupa „modelul” din filmele Robocop!
Insa daca banu iese nu din afaceri ci afacerea devine adminsitrarea supusilor .. mda . Se poate zice neofeudalism dar as observa ca feudalismul este o societate misto si libera fata de alte posibilitati ce pot fi anvizajate!
Si nu va suparati pe chinezi. Chinezii de nivel superior joaca go sau sah pe cand d’alde Schwab joaca ricsa ca arsicele e prea complicate ptr ei! Sunt si chinezi care joaca asa ceva .. multi! Da aia care sunt ingineri cu carca!
A! Si sa ma intorc la geopolitica… Istoria ne invata ca pana pe la 1750 China era cel mai mare exportator din lume ….. si ca engelzii au facut razboile opiului ca sa auba cu ce plati furniturile chinezesti …
” In 10 ani nu vor mai poseda nimic si se vor bucura asupra acestui fapt”
Klaus Schwab
Exista prognoze asupra cum va arata lumea in 2030 puse in discutie la acest forum.
Nimeni nu va mai poseda nimic dar va fi fericit
Totul va putea fi imprumutat
Totul va fi livrat cu drone
SUA va mai fi superputerea NR 1 din lume
Cateva tari majore vor domina lumea
Organe necesare pt transplant vor fi tiparite 3D
Veti consuma mai putin carne un motiv bun pt. mediu si sanatate
1 miliard de oameni vor fi relocati datorita schimbarilor climatice
Acest oameni vor fi bine primiti si integrati
Cine polueaza va plati sume majore si va exista un pret global pt emisiile de carbon
Ne pregatim pt calatorii catre Mars, se cauta modalitati cum sa ramanem sanatosi pe timpul deplasarii
Valorile occidentale vor supuse unor provocari majore
Check and balance, controlul si echilibrul care sustin democratiile noastre nu trenui uitate
Daca luam punct cu punct fiecare prognoza in parte, este realitate sau foarte aproape de realitate care pana in 2030 va putea fi realizat.
Capitalismul este in transfomare, transformare dorita in primul rand de mediul de afaceri sustinut de lobbyisti care au accesul necesar in mediul politic, mediu care este raspunzator de implementarea masurilor necesare.
Incalzirea globala si panedemia actuala, aparuta accidental sau provocata, inca nu se stie exact, sunt cele 2 mari teme datorita carora intreg procesul va deveni mult mai alert, noile technologii si informatiile fiind „combustibilii” care vor face posibile aceste procese.
Forumul de la Davos a avut loc in aceste zile digital insa particpantii se vor intalni analog in vara la Singapore fata in fata, cu usile inchise si deschise feriti de eventuali hackeri care ar putea raspandi cele discutate in mediul virtual, digital acesta fiind supus din toate partile de atacuri cibernetice.
Ce poate fi mai frumos decat o plimbare prin parcurile vestite din Singapore ferite de ochii lumii unde se poate discuta liber, intr-o atmosfora adecvata.
Da, Singapoare este modelul orasului si al unei socitati a viitorului locul fiind stabilit simbolic, vechiul Davos cu aerul sau decadent nemaifiind pe masura timpurilor moderne.
Dupa discursul de ieri la lui Biden si dorinta SUA de a redeveni jucatorul major in lume, ce sa discutam ? este realist sau depasit de realitate ?
Vaccinul rusesc Sputnic a devenit peste noapte frecventabil si bun, vaccin despre care luni de zile s-a discutat numai in termeni negativi, este pe cale sa fie aprobat in produs in UE ( Germania), in Moskova fiecare doritor se poate vaccina, rusii il primesc gratis, strainii platesc 50 EUR / doza, cata „democratie” ruseasca dintr-o data pe langa brambureala si incompetentele politice europene !!
Isi va permite SUA o confruntare militara deschisa cu China in Marea Chineza ? pt a demonstra cine este stapanul in casa ?
Ne indreptam oare catre o globalizare politica pe langa cea economica ? marile provocari ale omenirii oricum putand fi rezolvate numai impreuna, prima mare provocare reala globala din 1945 incoace , pandemia degenerand intr-un razboi al vaccinurilor, al declaratiilor de tip fake news si al propagandei.
Deci nu e cum scrie majoritatea contributorilor aici: liberalism adevărat, jos marxismul și neomarxismul, extragem măseaua stricată a iliberalismului și mâna invizibilă vine și presară bunăstare peste tot (în mod meritocratic)!
Mi-a plăcut articolul. Cam puțin, totuși, pentru a recupera întârzierea de vreo 10 ani față de momentul când astfel de teme au început să abunde în presa occidentală. Nu pentru a deveni catastrofiști și survivaliști, ci doar pentru a arăta și alte părți ale tabloului.
Acest articol este scris de pe poziții de stânga, remarcabil pentru domnul Lăzescu. Ne vorbește de polarizare, de influenta imensa de care se bucura in societate„nouă clasă managerială” reprezentand 10-15% din populație, de „noua oligarhie tehnologică care se bucură de o bogăție fără precedent și exercită un control în creștere asupra informațiilor.”. Parca as citi o editie actualizata a Scanteii, la cae se adauga si mărturisirea unui trumpism greu de vindecat. Problema este ca aceste lucruri nu prea sunt noi, păcat ca autorul le-a descoperit cam târziu.
Domnul Lăzescu vorbește de elitele occidentale in general, dar fulgerele sale par sa se îndrepte in special spre cele europene.
Ii propun domnului Lăzescu sa-si întoarcă iPhone-ul pe spate si sa citească unde este facut.
Este nedrept sa-i arați cu degetul pe europeni cand marile corporației americane continua sa investească in China. China n-ar fi ajuns ce este astăzi daca marile corporații japoneze si americane n-ar fi pompat capital si tehnologie in acesta tara (europenii au venit la spartul târgului). In 2020, in plin razboi economic cu China si a retoricii goale a lui Trump, Tesla a anunțat o investiție de 5 miliarde de dolari in China, PepsiCo cumpăra o companie in China cu $705 milioane de dolari, Goldman Sachs si JPMorgan isi extind de asemenea prezenta in China. Daca europenii vor sa faca bani in China sunt băieții rai, când o fac alții se cheamă foreign investment.
Când vorbim de elite trebuie sa spunem clar la ce fel de elite ne referim, economice sau politice. In ziua de azi cele politice sunt doar niște slujitori umili ale celor economice. Neoliberalismul ultimilor 20 ani a promovat deregulation si self-regulating si acum ne plangem ca noua oligarhie tehnologică exercită un control în creștere asupra informațiilor?.
@Cinicul ati scris:”Când vorbim de elite trebuie sa spunem clar la ce fel de elite ne referim, economice sau politice. In ziua de azi cele politice sunt doar niște slujitori umili ale celor economice. Neoliberalismul ultimilor 20 ani a promovat deregulation si self-regulating si acum ne plangem ca noua oligarhie tehnologică exercită un control în creștere asupra informațiilor?.”
Cit se poate de adevarat!!! DAR credeti ca doar in ziua de azi elitele politice sint doar niste slujitori umili ale celor economice?Anthony Sutton nu avea oare dreptate?!
Cit despre neoliberalismul ultimilor 20 de ani…pai exact asta s-a dorit domnule draga!!!!!!!!
Numai bine va doresc!!
Comentariul meu despre deregulation se voia o înțepături la cei care se plâng acum ca monștrii media i-au tâiat macaroana lui Trumpy. Paradox este ca Trumpy i-a apărat împotriva EU, dar nu există nici o recunoștință in jungla banului.
Si mai naivi sunt nostalgicii lui Trumpy și avem destui pe aici.
@Cinicul, perfect de acord. China este un elefant bine înfipt economic, social, politic. „Bazaielile” filosofice europene nu au legătură cu el.
China a ajuns ceea ce este astăzi mai ales deschiderii și orientării către „capitalismul-socialist”. Daca ați amintit de jocul Go, exact viziunea jucătorului stăruitor o am eu despre China. A învățat cu temeinicie regulile jocului economic și a ieșit la „război”. Dar un război în care ea stabileste mereu regulile jocului. Nu degeaba „arta războiului” a apărut tocmai aici acum 2500 de ani!
Subestimam China, nu o cunoaștem. Sau nu vrem sa o cunoaștem. :)
Da, Den Siao Ping avea dreptate ca nu are importantă culoarea pisicii daca nu prinde șoareci, etc.
Diferența dintre gândirea occidentala si cea chinezeasca este orientarea chinezilor pe termen lung. Ei urmăresc obiective pe zeci de ai înainte. Desi si sistemul occidental are elemente de planificare, in special la nivel de mari întreprinderi, el este inerent orientat spre acum si maine.
Pe termen lung (>10 ani) nu cred ca China va putea menține acest control asupra oamenilor, ieșirea din sărăcie dezvolta individualismul si oamenii nu vor fi dispuși sa fie uneltele statului. Cazul Ali Baba ilustrează asta. Nimeni nu știe cum se va rezolva acest conflict, dar prognoza mea este ca oligarhii chinezi vor îngenunchea statul si il vor controla.
Articol relativ bun, dar din pacate evita o analiza despre adevaratii responsabili pentru ceea ce se vehiculeaza la Davos si nu numai.
Franta si Germania si instrumentul lor de lucru (UE) de biciuit cu ucazuri (directive europene aplicabile pentru toate tarile Uniunii Europeane) s-au aliat din punct de vedere economic cu cele mai detestabile regimuri dictatoriale/autoritare: Rusia, China, Iran, Turcia, Siria si la un moment dat chiar Libia.
Un mic exemplu din 2011 cu … Suedia si Ericsson si iubirea fata de dictatorul din Siria – https://www.reuters.com/article/us-eu-syria-sweden-idUSTRE7B120J20111202.
Se poate reprosa Americii ca a facut acelasi lucru cu alte regimuri detestabile, dar nu a existat neobrazarea/impertinenta pur europeana. Si cel putin, de exemplu Arabia Saudita (si fara legatura cu Trump) a facut pasi mici dar constanti spre o deschidere catre lume si norme sociale mai putin restrictive si drepturi pentru femei.
Dar sa vedem situatia reala a femeilor in Franta:
https://www.france24.com/en/20200831-a-memorial-for-122-murdered-women-french-anti-femicide-poster-campaign-marks-anniversary
Ceea ce este foarte deranjant in opinia mea este mercantilismul deghizat cu campanii de publicitate in mass media pentru millennials predispusi (din cauza lipsei de surse de informatie credibile) sa inghita orice gogorite si menite sa arate cat de progresiste si multi-culturale (o falsitate de dimensiune inegalabila – a se vedea tensiunile inter-etnice din Franta, Germania, Belgia, Olanda etc – sunt si cum actioneaza politicienii europeni pentru „binele umanitatii” si pace si progres.
Sindromul formelor fara fond este nu numai in estul Europei, si in inima Europei!
In fapt actiunile astea submineaza lumea (inca) libera, libera datorita Americii si UK, nu datorita oricarei tari din Europa. Actiunile astea sunt – „taierea cracii” pe care se afla Europa.
Obsesiile francofile (din Africa si nu numai) sunt de fapt continuarea politicilor gen regim colonial. Si asta este evident chiar si pentru cei care au simpatii de stanga si abordari marxiste.
Si cand este vorba „de dat lectii” de comportament umanist si „domnia legii” multi s-ar putea sa fie socati daca
ar avea curajul sa citeasca, nu idiotenii conspirationiste, ci urmatoarele:
https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/jan/08/abortion-law-germany-nazis-women
https://www.irishtimes.com/news/world/europe/germany-makes-last-push-to-purge-nazi-era-anti-semitic-laws-1.4455733
76 de ani dupa sfarsitul monstruozitatii naziste, politicienii germani nu au catadicsit sa aiba niste legi moderne si care NU mentioneaza Reich-ul!
Deci ce drept moral au Franta si Germania sa dea lectii altor tari din EU sau din lume???
Kissinger prin pragmatismul lui a facut de mult o alegere intre doua rele – apropierea de China nu de URSS – si recent, la 97 de ani incearca inca sa propovaduiasca o abordare realista dar nu confruntationala.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-11-16/kissinger-warns-biden-of-u-s-china-catastrophe-on-scale-of-wwi
Din pacate, Germania, Franta si UE sunt deja cu „bagaje” (ca arme nu au) in tabara Chinei.
Aceeasi China, care nu numai ca persecuta uigurii musulmani ci si crestini.
https://www.theguardian.com/world/2019/jan/13/china-christians-religious-persecution-translation-bible
Cand Steve Bannon (arhitectul victoriei electorale a lui Trump) a spus asta, a fost hulit de toata mass-media vest-europeana.
Desigur ,pentru un adorator al lui Trump si al politicii sale, incercarile de normalizare a relatiilor cu China si de tensionare a climatului politic international sunt o adevarata ofensa.
„Biciurea” in public a celor care doresc acest lucru este suprema metoda de descarcare a frustrarii.
Eram convins ca trumpismul va continua sa se manisfeste prin simpatizantii sai .
Poate ar trebui sa vizionati documentarul DW – TRUMP and PUTIN- pe Youtube sa vedeti cam care au fost relatiile istorice dintre cei doi inainte de a condamna „comunismul” chinez si cel rusesc.
erata: NU :- de tensionare – CI : – detensionare-
Si uite, inca un articol al Domnului Lazescu in care nu se sfieste sa polarizeze in continuare. In care ii reactiveaza cat de mult poate domnia-sa pe suporterii lui Trump. Si in care, mai mult sau mai putin voalat, induce regretul politicii Trump fata de China.
Nici macar un comentariu critic (in orice caz pana la al meu) fata de cele spuse de Domnul Lazescu.
Cei 0,1% care au aproape totul le transmit celor 99% care au mainimic că, in 10 ani, le vor lua și mainimicul acela ca să nu mai aibă absolut nimic.
Apoi, adding insult to injury, subiecții preconizatului experiment sînt informați că totul e spre binele lor și că vor fi 100% fericiti. Decizia a fost luată, trenul a pornit, iar „Resistance Is Futile”.
Ăsta da cinism!
Dar nu-i de mirare. Cînd ai/controlezi toți banii aflați în circulație și tu plătești armatele, poliția, serviciile secrete, politicienii care îți fac legile de care ai nevoie, cînd controlezi 95% din massmedia si vreo 75% din internet, cînd planeta e aproape în întregime în proprietatea ta, apoi chiar poți să faci ce vrei. Orice opozant poate fi imediat interzis și lăsat fără bani. Iar dacă nu acceptă să moară de foame și face scandal, poate fi arestat, condamnat și aruncat într-o închisoare (pe motivul că nu avea masca peste nas, de exemplu; sau că a ieșit din casă după ora 20). Controlul e deja aproape total și din 2030, dacă nu se întîmplă o minune, va deveni TOTAL.
Cei care au citit puțină istorie știu că, de cînd e lumea lume, oamenii care nu aveau nimic – și nici dreptul să dețină proprietăți, unelte sau arme nu îl aveau – se numeau… sclavi. Doar că viitorii sclavi nu cunosc istorie și mai sînt și ocupați pînă peste cap cu televizorul, cu jocurile pe calculator, cu facebook, twitter, instagram, cu salvarea planetei, cu climate change și cu multe alte forme de distragere a atenției (majoritatea fiind oferite gratuit!) pe post de copaci care să îi împiedice să vadă pădurea. Acestora le-a dedicat Neil Postman cartea „Amusing Ourselves to Death”. A publicat-o acum 35 de ani, dar a publicat-o degeaba. Publicul țintă nu citește cărți. E mult prea ocupat să se distreze pînă cade lat.
Un atac visceral de cea mai joasa speta impotriva Chinei si prin ricoseu impotriva Uniunii Europene si a duetului franco-german care da orientarea strategica a uniunii in acest moment si care se incadreaza perfect in narativele delirului nationalist ai conservatorilor anglo-saxoni de pe ambele maluri ale Atlanticului. Probabil ca au mai ramas fonduri de propaganda necheltuite de pe vremea lui Trump, iar domnul Lazescu a gasit in Forumul de la Davos o ocazie sa-si verse din nou opiniile anti-chineze si antiglobaliste.
Este un tip clasic de articol de manipulare, extrem de asemanator ca structura cu multe articole din presa de extrema dreapta republicana americana si conservatoare antieuropeana britanica, dar care s-ar adresa unui alt public, usor decerebrat, manipulabil, fara gandire critica, nu cititorilor uzuali ai acestei platforme. Nu stiu daca intr-o forma similara sau ba, am intalnit acest articol in Adevarul saptamana trecuta si ulterior in Revista 22, deci este clar ca tinteste o audienta cat mai mare pentru aceste opinii. O parte din cei care au scris comentarii il insotesc pe domnul Lazescu si pe alte platforme. Nu pot sa scap de impresia asemanarii cu dicursurile predicatorilor cultelor neoprotestante ( pe care o am din pacate si la articolele domnului Cranganu…), in care se tot invart in jurul subiectului fara a-l ataca frontal, printr-o serie de rationamente discutabile, cu analogii, cu citate din diversi autori sau studii, care sunt partial corecte fiecare, dar care fie te conduc in final fie spre o concluzie gresita, fie realativizeaza realitatea obiectiva.
In opinia mea acest articol este indreptat clar impotriva Frantei si Germaniei si in special a conducatorilor actuali Macron si Merkel. Ideea centrala este ca alegerea europeana de a colabora economic limitat cu Rusia ( in principal pe resurse energetice si materii prime ) si nelimitat cu China ( principalul partener comercial al UE), daca aceasta isi va deschide piata interna firmelor europene si va respecta niste angajamente care sa asigure un mediu concurential corect, deranjeaza foarte mult la Washington si Londra. Pentru noi, pentru catei, cei din Europa Centrala si de Est, cele doua teme sensibile sunt exacerbarea amenintarii militare ruse la Marea Neagra si la Marea Baltica si potentiala exportare a stilului de guvernare autocratica din China, cu un partid unic si stat politienesc, inspre lumea occidentala,daca aceasta va castiga competitia cu SUA si va deveni principala putere economica a lumii ( nu si militara, pentru o buna bucata de timp). In plus intrarea chinezilor pe diverse proiecte de infrastructura ne vor aduce la mana lor si sigur acestia au o agenda ascunsa de dominatie mondiala.
In concluzie, noi europenii continentali din est, din vest, din nord si sud suntem chemati sa punem umarul, sa ajutam la mentinerea SUA ca prima putere mondiala, a dolarului ca moneda de schimb si burselor anglo-saxone ca locul de unde se da ora exacta, si a monopolului culegerii datelor personale celor patru mari giganti cunoscuti GAFA, printr-o manipulare uriasa ca de fapt Germania si Franta nu vor binele UE ci isi urmaresc niste interese meschine, inguste si imediate ( vezi aluziile la campania lui Macron si la interesele exportatorilor germani) si ca se pierd din vedere probleme fundamentale cum ar fi libertatile individuale, chestiunea uighurilor, a Hong-Kong-ului, Taiwanului, a minoritatilor religioase, etc… In acest moment exportarea modelului chinezesc de guvernare nu exista ca amenintare in Europa, Orban si Kaczinsky sunt emanatii de extrema dreapta de inspiratie europeana interbelica. Amenintarea Rusiei mi se pare deasemenea exagerata.
In ultimii patru ani, cu Brexitul si cu Trump, practic ni s-a transmis pe fata ca din punct de vedere anglo-saxon, UE ar fi bine sa inceteze sa mai existe, iar actiunile de clivare a unitatii europene prin sponsorizarea miscarilor nationaliste, incercarile lui Trump de a goli de continut NATO si luarea sub protectorat militar american direct a tarilor baltice, Poloniei, Ungariei si Romaniei au fost o stare de fapt. Asaltul din toate partile asupra UE a avut un efect contrar celui scontat de anglo-saxoni si alegeri dupa alegeri, tara dupa tara, votantii iesiti in numar crescut la vot au reconfirmat partidele pro-europene, centriste, a dus la mentinerea ordinii in negocierile cu UK ( chiar si mai sus pomenitii Orban si Kaczinsky au jucat in echipa UE) si la cresterea pe ansamblu a sentimentului pro-european la cei care conteaza cu adevarat, adica cei bogati din nord, cei care s-ar fi putut descurca binisor si singuri, fara umbrela protectoare a Uniunii. Pandemia a fortat inca un set de alegeri dureroase pentru acestia si anume o mutualizare a datoriilor si elaborarea unui plan de iesire din criza in stil american, adica acela de a emite bani pe care restul lumii nu se indura sa-i devalorizeze.
Acestea au fost actiuni evidente si incercari pe fata de mentinere a unei hegemonii economico-militare a SUA si de strangulare a challengerilor. Nu trebuie sa fii profesor de politica internationala ca sa mirosi, sa simti unde au batut aceste actiuni invelite in tot felul de discursuri patriotice, despre libertatea individuala si diverse amenintarei si conspiratii ale elitelor globaliste. Mai jos decat s-a ajuns in politica americana cu conspiratia Q-anon, cu pedofili care rapesc copii si ii violeaza pentru ca apoi sa le folosesca sangele pentru a se mentine vesnici tineri, nu cred ca se poate ajunge. Exista povestea medievala a contesei maghiare Elizabetha Bathory si stim cum a fost facut vampir Vlad Tepes de cronicarii germani, dar suntem totusi in secolul XXI. Si totusi americanii nu au inghitit aceste narative, au simtit ca directia in care au luat-o nu e buna si l-au debarcat pe Trump &co. Lunile post alegeri si asaltul asupra Capitoliului au venit ca o confirmare suplimentara. Astfel de actiuni de forta nu au niciodata rezultatele scontate, n-au avut niciodata nici in istorie si mai mult intaresc unitatea celor agresati. Singura metoda este sa-ti distrugi complet adversarul, cum au facut romanii cu Cartagina, dar asa ceva nu masi este posibil azi. Amenintarile lui Trump i-au dat lui Xi Jiping un mandat pe viata si hotararea chinezilor de a-si asigura o autosuficienta tehnologica si a-i depasi pe americani inclusiv la simbolurile simbolurile dominatiei lor, o aselenizare, o statie spatiala nationala, un rover pe Marte, etc…
Singura amenintare reala este puterea financiara a firmelor chineze, muntii imensi de bani pe care i-au adunat acestea si apetitul nestavilit de a cumpara firme de hi-tec si servicii de utilitati din strainatate. Ar putea fi catalogate drept actiuni de plasare a banilor in active sigure daca ar veni de la americani de ex… Azi exista numeroase firme chinezesti din cele mai variate domenii economice care au capitalizari bursiere ( la bursele din Asia ) de sute de miliarde de dolari, corporatii globale de talia oricarui actor american sau european, la fel cum in anii ’80 au crescut concernele japoneze si dupa 2000 cele sud-coreene. Nimeni nu vede in Samsung, Hyunday, Mitsubishi, Toyota, Sony, etc… amenintari la ordinea mondiala. Dar cu Huawei, ZTE, SMIC, si diverse „China National …” se schimba foaia. As deschide o paranteza spunand ca banii acestia ai chinezilor sunt munciti pe bune, nu sunt tipariti ca in SUA azi ( unde cecurile de pandemie s-au dus spre burse, asa cum s-au dus si banii de la Obama dupa 2008, iar firmele s-au finanteat prin vanzare de actiuni la preturi care nu au legatura cu realitatea – vezi cazul Tesla care si-a asigurat in 2020 vreo 20 mld. de dolari cash prin emisia de actiuni la preturile crescute brusc de perspectiva unei administratii Biden extrem de probabile si de virarea spre politici ecologiste a SUA si care are o capitalizare bursiera mai mare decat urmatorii zece jucatori care produc vreo 50 de milioane de masini pe an, nu 500.000 ).
China a crescut importand materii prime in principal din Australia, Africa, petrol din Golf, Rusia si Iran si vanzand produse finite in Europa si SUA. Nu cred ca punerea de bete in roate vanzarilor chineze in SUA si UE pe criterii de siguranta nationala este cea mai buna cale de urmat, pentru ca produsele lor, cu cateva mici exceptii ( tehnologie 5G), nu sunt de top si orice avans tehnologic este vremelnic, daca adversarii sunt hotarati sa-l recupereze. Noi ne bucuram ca Haier constrieste o fabrica de frigidere in Romania si muta productia de cuptoare de fite din Franta la noi, dar cand este vorba de o bucata de autostrada vedem ca ministrul transporturilor schimba foaia. Ce valoare de siguranta nationala are o autostrada si cine ne impiedica sa o inspectam sa vedem daca a fost sau nu construita conform proiectului? Deasemena nu poti sa-i opresti pe australieni sau pe africani sa nu le mai vanda minereuri chinezilor si pe de alta parte nu le poti opri cresterea acestora pentru ca au deja o piata imensa la ei acasa si in jurul lor, in Asia de Sud-Est, o piata care nu are pretentiile occidentale si care va putea absorbi decade la rand produse ieftine si de calitate mai scazuta, la care chinezii exceleaza si sunt autosuficienti tehnologic. Ce facem, nu mai importam produse alimentare din Asia de Sud-Est, nu mai facem turism acolo, nu mai aducem materii prime, ca banii nostri sa nu se dreneze in final spre China? Cu dolarii si euro pe care pe care occidentul ii lasa acolo, toti vietnamezii, cambodgienii, malaiezienii, indonezienii si restul vor da fuga la magazinul chinezesc sa-si cumpere cele necesare .
Trebuie sa ne obisnuim cu gandul ca, fiind multi, chinezii vor ajunge cea mai mare economie mondiala, dar nu cred ca si cea mai performanta. Avem numeroase exemple linga noi cu elvetienii si nordicii sa vedem ca si natiuni mici pot sa fie extrem de performante in domeniile de varf si sa duca o viata foarte linistita ( mecanica de precizie, ind. chimica si farmaceutica de top la elvetieni si telecomunicatii, constructii de nave, tehnica militara, avioane submarine, masini de hartie la finlandezi si suedezi) . In plus nu cred ca structura etatista a concernelor chineze le va permite o inovativitate inalta. Ultimele evolutii cu Alibaba si Ant ne-au arata ca chiar chinezii ii vor gatui pe cei care devin prea mari si reprezinta o amenintare pentru societate prin monopol si practicile anticoncurentiale ( tolerate in schimb la gigantii americani pana la ctiunile de reglementare a UE). Urmarind stirile despre Jack Ma, cel trimis temporar la reeducare, am avut ocazia sa citesc un comunicat al Partidului tradus in South China Morning Post prin care preamarea diversitatea, concurenta si inovativitate, de ai fi zis ca modelul de urmat este cel al firmelor de familie din Germania , nu alta. Chinezii s-au descurcat bine la asimilat tehnologii si la productia de masa, dar am vazut in cazul Japoniei si Coreei de Sud cum reducerea decalajului fata de occident a dus la o plafonare a cresterii, o reorientare spre intern si o anume esuare in lumea aceea suprarealista a rutinii invatatului si muncii epuizante fara cracnire, a luminiilor, neoanelor si culorilor pastelate, a anime-urilor si k-pop-ului. Va fi interesat de observat din Europa ce se va intampla in Asia in urmatoarele decenii.
Ascensiune Chinei trebuie reglementata prin discutii si tratate de tipul celui incheiat recent de UE si nu stavilita fortat chiar in dauna propriilor companii, pe criterii de siguranta nationala trase de par si descoperite brusc, asa cum a procedat Trump. Excese sunt in toate partile, israelienii fata de palestinieni si iranieni, sauditii fata de siiti, dar infierarea practicilor chineze si mangaierea pe cap a evreilor si a printului saudit MbS, asasinarea lui Quassem Soleimani si a fizicienilor iranieni nu sunt cele mai bune exemple de pax americana.
Sper ca administratia Biden sa nu aiba un singur mandat si politica de regrupare a lumii occidentale ( SUA, UE, UK, Au, NZ, Ca ) astfel incat relatia cu China sa fie tinuta sub control sa reuseasca. Cred ca actiunile strategice ale UE din acest moment sunt indreptate spre acceptare de catre ceilalti actori SUA, Rusia si China a unei sfere de influenta economica si pacificare a Africii de Nord si Orientului Apropiat, in care UE sa aiba acces la populatia de sute de milioane de locuitaori ai multor tari din aceste zone invecinate: Turcia, Egipt, Iran , Etiopia, … Daca se va reusi eliminarea hidrocarburilor fosile din mixul energetic, atat puterea emirilor din Golf cat si a Rusiei precum si interesul american pentru zona de mai sus vor fi mult diminuate, iar statele respective, de voie, de nevoie vor trebui sa-si ajusteze pozitiile spre o convietuire mai putin belicoasa cu vecinii, astfel incat UE sa ajunga sa iasa de sub amenintarea migratiilor provocate de razboaiele din zona. Sunt convins ca scaderea importantei combustibililor fosili sunt calea pacificarii zonei noastre, de aceea politica europeana de eliminare a acestora merita dusa la capat. Si iata cum ajungem la opozitia acerba fata de Green Deal-ul european si imensa masinarie de propaganda care sa ne convinga ca acesta reprezinta o scadere a nivelului de trai, a comoditatii de zi cu zi, ca nu exista incalzire globala, ca daca exista este naturala, nu antropogena, ca universitatile americane sunt pline de marxisti, ca elitele mondiale bla-bla, etc…
Lumea libera si adversarii ei isi aduc aminte foarte bine despre politicile impaciutoriste (appeasement) cu orice pret ale lui Chamberlain si Daladier culminand cu acordul de la Munchen.
Ceea ce spuneti in esenta este foarte asemanator cu lauda adusa celor doi inainte de declansarea celui de al doilea razboi mondial.
De data asta Hong Kong-ul este echivalentul Sudetenland-ului pentru China si tarile din proximitatea fostei URSS sunt buferele impotriva lumii libere.
Amenintarile din ce in ce mai agresive also Rusiei nu cred ca va deranjeaza si ma intreb de ce.
Dar cel mai rau este ca atat Germania (care spre deosebire de Romania) nu isi plateste contributiile la NATO si Franta (cu fixatiile anti-anglo-saxone) efectiv „musca mana” celor care i-au aparat de 75 de ani incoace si continua sa ii apere (USA and UK).
Si totul prezentat prin instrumentul UE condus de VDL, fost ministru al apararii pentru Germania care a adus capacitatea defensiva germana la pamant, cu canibalizare de avioane pentru piesele de schimb, recrudescenta nazistilor si extremistilor in armata germana, etc
SI mai nou tot VDL cu fiasco-ul cu aprovizionarea cu vaccinuri pentru Europa.
UE instituatia in care unei fosta traducatoare (in mai multe limbi) i-a fost incredintata functia si greaua responsabilitate de Director General cu Sanatatea si „potolul” (Food).
Incompetenta este vizibila pentru toata lumea in afara de cei ori rau intentionati ori parte din politrucii UE or romanticii cu visuri de „fratie mondiala” cu tema de baza „Imagine” a inegalabilului John Lennon.
Nu cred ca o sa mai reusiti sa induceti in eroare pe multi si asta foarte curand.
Tranzitia spre surse de energie care nu sunt bazate pe combustibili fosili s-ar putea sa se realizeze fara interventie etatista a la Franta/Germania.
Deja Eurostar-ul este in quasi-faliment si 55% la suta din participatie este detinuta de Franta.
Aceeasi Franta, care in paralel cu ostilitatea neascunsa si numai in scopuri electorale fata de UK a venit deja cu milogeala (caciula de cersetor in mana) la UK sa participe la salvarea Eurostar. UK a vandut participatia sa in 2015.
Biden o sa continue o mare parte din politicile administratiei Trump.
Deja a inceput cu „Buy American”.
Mi se pare exagerat sa comparati situatia actuala, dupa 70 de ani de pace, cu vremurile premergatoare declansarii celui de-al doilea Razboi Mondial. NiciXi Jiping nu este vreun soi de Hitler si nici Rusia lui Putin nu se prea aseamana cu URSS-ul lui Stalin. Primul argument de bun simt este ca azi nu se mai pot duce razboaie de cucerire pe scara larga pe motiv ca toti actorii implicati in povestea noastra detin arme nucleare capabile sa produca daune insuportabile adversarilor, de aceea se tot vorbeste mai nou de razboaie hibride si razboaie purtate prin proxy…
A nu intelege ca atunci cand itit incoltesti adversarul trebuie sa te astepti la reactii necontrolate este tipic pentru gandirea binara a unor decidenti americani, taierea fluxului de resurse catre Japonia Imperiala de catre SUA, stim bine ca s-a soldat cu Pearl Harbor. Statele Unite pot sa impinga pe oricine intr-un colt, Rusia, China, NK, Iran, dar trebuie sa se astepte la reactii, pentru ca niciun conducator autocratic de stat, fie el Kim Jong Un, Ali Khamenei, Putin, nu se poate arata slab in fata ppoporului sau, si de aceea ar fi bine ca americanii sa aiba si un plan pentru perioada imediata post conflict, nu sa iasa dezastrul de dupa razboaiele din Golf si primavara araba. De aceea calea dialogului si a sanctiunilor proportionale promovata de europeni mi se pare mai potrivita.
Referitor la diversele aprecieri despre vdL si alti oficiali europeni, v-as aminti ca mai exista si un Mario Draghi si un Michel Barnier ( care i-a tocat sistematic, punct cu punct pe englezi) si o Margrethe Vestager ( cea care a pus cu botul pe labe pe gigantii IT de peste ocean-GAFA) si numiti sau alesi dupa o anumita perioada pleaca, nu riscam sa ne trezim cu conducatori pe viata ( Putin si Xi ) sau cu aspiranti la conducator pe viata ( Trump). UE are tratate comerciale cu o multime de tari, n-am auzit nicio opinie din zona anglo-saxona cum ca acestea ar fi in defavoarea Uniunii Europene, si har domnului doar atat ar astepta, sa dea un semn de slabiciune. Toata saptamana trecuta presa britanica guita despre succesul vaccinarii lor si lentoarea europeana, uitand ca ei si cu americanii sunt in fruntea mortilor din aceasta pandemie si ca din disperare BoJo a facut contracte cu toti producatorii de vaccinuri, inainte de confirmarea eficacitatii acestora, cu speranta ca va reusi sa scape de anatema gestionarii pandemiei de COVID.
Nu va grabiti, ca israelienii si-au vaccinat vreo 37% din populatie si inregistreaza un numar record de cazuri noi cu tulpinile mutante care parese ca evadeaza mecanismelor de protectie induse de cele trei vaccinuri aprobate in lumea occidentala ( Pfizer, Moderna, AstraZeneca), asa ca aceasta poveste nu este incheiata si precautia europeana s-ar putea sa fi fost justificata.
Din punct de vedere economic, Brexitul de abia incepe, asa ca din nou nu va grabit cu exemple punctuale, pentru ca sume imense americane , japoneze , etc… din banii care se invarteau prin City sunt deja pe continent si fac pui aici.
Avem un joc pe termen lung si eu pun pariu pe UE.
Cand spuneti ca Rusia nu este la fel cu URSS uitati deliberat sau din memorie foarte scurta de invazia Crimeei?
Deci sunteti rau intentionat sau uituc?
China este extrem de agresiva cu India (vedeti conflictele recente de la granita) si cu tarile din proximitate care se opun politicii expansioniste in Marea Chinei de Sud. Dupa modelul testat deja in Marea Neagra de a stabili noi fapte pe teren.
Plus incalcarea flagranta a acordului relativ la Hong Kong.
Deci sunteti foarte prost informat sau uituc?
Puteti fi fericit cu Barnier care ca fost ministru de externe in guvernul Rafarin si a fost cel care le-a VANDUT chinezilor laboratorul din Wuhan si a SEMNAT pentru asta personal. Un Quisling modern as zice, presupunand ca aveti minime cunostiinte de istorie.
Vestager nu a pus pe nimeni pe labe. Comportamentul ei este doar simptomatic pentru:
i) inapoierea tehnologica si mentala din Europa de vest si
ii) mentalitatea de Robin Hood a UE in conditiile mentionate la punctul a).
Germania astazi are 62000 de decese. Este adevarat ca UK are mai multe, aproape dublu.
Dar cred ca o sa vorbesc „in chineza” pentru dumneavoastra cand o sa va spun ca:
1) rezultatele nu sunt cele din timpul meciului cu Covid cand la inceput Germania statea foarte bine si era admirata de toata lumea si acum este in plina pandemie. De Franta nici nu merita sa fac vreo remarca in afara idioteniei totale si criminale a lui Macron&co cu insistenta pe langa UE cu promovarea vaccinului institutului Pasteur- Merck care a fost ABANDONAT acum mai mult de o saptamana. Daca ati urmari France24 si mass media franceza ati fi putut sa vedeti reactiile francezilor de stupoare si rusine pentru starea deplorabila in care a ajuns Franta. Sau credeti ca protestele vestelor galbene au fost doar un bazdac care se repeta periodic in Franta cu baricade si violente?
2) calculul excess-mortality pe o perioada de 3-5 ani care este un indicator epidemiologic si
3) verificati „clasamentul” sinistru de decese la milionul de locuitori de exemplu Belgia.
UK si USA sunt in primele 17 locuri din lume acum, restul sunt tari DIN EUROPA!
https://www.worldometers.info/coronavirus/
Brexitul a inceput – scurgerile masive de capital si forta calificata de munca in sectorul financiar sunt visuri adolescentine francezo-germane.
Un mic exemplu de articol de la BBC care s-a opus pe fata Brexit-ului.
https://www.bbc.co.uk/news/topics/c302m85q170t/barclays
Parintii si bunicii nostri ii asteptau pe anglo-americani sa ii elibereze.
Puneti pariu pe UE. S-au inchis pacanelele?
Durak, pacat ca nu se dau note pe postari… din partea mea ati primi 10, pe romaneste, 1 pe nemteste.
Multumesc mult,
Si eu qpreciez foarte mult postarile dumneavoastra.
Nu le-am comentat pentru ca ar fi fost redundant.
@Durak, cred ca ar fi mai bine sa renuntati la tot felul de insinuari despre cata istorie stiu sau cat de informat sunt si sa va marginiti la a va expune opiniile intr-un mod cat de cat coerent. Daca aveti ceva de spus poate ca ar fi mai folositor sa faceti chiar dvs. o sinteza si ne-o expuneti cu argumente inteligibil, nu sa ne trimteti pe nu stiu unde, sa cautam nu stiu ce dovezi in favoarea a nu stiu caror concluzii pe care pana la urma nici nu le-ati exprimat ( balmajeala de la sfarsit cu date epidemiologice de 3-5 ani, veste galbene, Institutul Pasteur, primele 17 locuri din lume, etc…)
Rusia de azi nu este URSS-ul lui Stalin, iar Crimeea a fost parte din Rusia/Federatia Rusa (RSSFR-cred ca i se spunea pe atunci) incepand din 1783, de cand au luat-o de la otomani. Ea a foast cedata Ucrainei in 1954 de Hrusciov din motive destul de obscure, unii spun ca pentru a-si asigura suportul elitelor comuniste ucrainiene in lupta pentru putere de dupa moartea lui Stalin. Dupa deportarea tatarilor, rusii au fost mereu majoritari ( ~75%) in peninsula. Cred ca un anumit drept isoric al Rusiei asupra Crimeei nu poate fi contestat, insa modalitatea de anexare fortata ( invazie urmata de referendum si nu invers) din 2014 nu fost cea mai ortodoxa. Aceasta miscare, impreuna cu destabilizarea din Donet si Luhansk, a fost interpretata in unanimitate de strategii occidentali ca o masura de ultima instanta si a fost luata pentru a bloca alunecarea Ucrainei spre NATO si UE in contextul revolutiei portocalii. Efectul pe termen scurt a fost cel sconta, dar pe termen lung Putin a reusit sa si-i alieneze pe ucraineni definitv.
In cazul Chinei situatia este si mai clara, nu trebuie sa mai amintim cum a ajuns Hong-Kong-ul in administrarea britanicilor in urma razboaielor opiului si in ce masura au acestia dreptul sa tina morala cuiva.
Restul ideilor dvs. nu prea merita comentate pentru ca sunt lipsite de coerenta. Ce conexiune s-a facut in mintea dvs. intre Barnier si Quisling via laboratorul din Wuhan din perioada in care o fi fost ministru, numai dvs. stiti. Pentru UE27 in negocierea Brexitului a facut o treaba buna, recunoscuta de toata lumea inclusiv de britanici, inclusiv de brexitistii britanci, cei care au tot incercat sa-l by-passeze pana in ultimul moment.
@Durak
Mai lasati voi abureala cu superioritatea cultului anglos-saxon (o aberatie cat casa, dulapurile lor sunt si ele arhipline cu schelete). Chiar nu aveti ce reprosa democratiilor moderne sau generatiilor de azi din vestul continetului! Dimpotriva ar trebui sa spunem Bogda Proste, fara solidaritatea lor, “Flancul de Est” era cam la fel de varza precum Ucraina, Bosnia, Albania, Serbia, RMoldova, etc. Provocarile sunt altele, in Romania, Bulgaria, Croatia de exemplu, balariile sunt in continuare cat casa, Ungaria piticotului Orban si Polonia fudulului Kacksinky noteaza regrese, iar voi va schimonositi la germani, la francezi (cu subiecte istorice) si la birocratia Bruxelleza.
In rest, astazi avem 3 poli economici: SUA, UE si China (UK nu are potentialul unui pol global, este mult prea micut). Cat despre brexitieri, au pierdut in ultimii ani peste 2 milioane de cetateni, iar anul 2020 l-au incheiat cu un minus istoric de 11%. Tesla si multi altii i-au ocolit, Londra nu mai este Meca start-upurilor europene (noile start-upuri inmuguresc la Berlin, Paris, Amsterdam, Dublin, etc), Google, bancile straine si multi altii isi fac bagajele (volumul business-ului pe continent este mult mai interesant si mai atractiv, cam de 6 ori mai mare:).
Sunt remarcabile:
a) referintele culinare „abureala” si „varza”, deci varza aburita? ;)
b) referintele la defecte fizice percepute – „piticotul”. In UK ati fi putea fi dat in judecata pentru asemenea exprimari derogatorii/insultatoare si posibil discriminatorii. Chiar si in Romania cred, de catre CNCD.
c) folositi un simbol religios (si cu o greseala de tastare probabil) de pelerinaj („Meca”) in loc de expresii consacrate cum ar fi „Silicon Valley”. Daca exista un echivalent UE ati fi putut sa il mentionati. Sau NU exista?
d) De ce obiectati la „balarii”? Nu este anti-ecologist deci anti-UE? ;)
e) Nu ati dat nici un fel de link-uri cu referinte. Va asteptati ca va crede cineva?
f) Cand spuneti „Bogda Proste” o faceti in acceptiunea uzuala (i.e. pomana”) sau in cea originala din bulgara?
https://ro.wikipedia.org/wiki/Bogdaproste
Cu alte cuvinte, considerati tarile din Europa de est a fi conforme cu definitia extrasa din link-ul de mai sus?
„Locuțiune adjectivală: „de bogdaproste” = de pomană
Expresie: „ca un pui de bogdaproste” = (despre copii) prăpădit, nenorocit (este o aluzie la puii care se dădeau în dar, sau ca dar mănăstirilor, și care nu se alegeau desigur dintre cei mai grași și mai mari). „.
Adica va considerati concetatenii niste „copii prapaditi si nenorociti”?
g) Inteleg ca aveti o abordare „a la Verhofstadt” cu referinte la imperii economice din care ati omis (din necunostiinta de cauza si/sau rea-intentie) unele foarte importante – Japonia, India, Brazilia si altele mai mici dar semnificative de care presupun ca nu stiti.
@Durak
Adica va considerati concetatenii niste „copii prapaditi si nenorociti”?…
Se pare ca ati uitat de unde ati plecat (decalajul intre vest si fostul lagar comunist a fost ca de la cer la pamant). Ati primit pasaport american si veniti acum pe forumuri romanesti sa cantati prohodul UE (va este teama ca UE concura la primul loc ca putrere economica?) Doar ca fapt divers, in UE traiesc peste 20 milioane de romani (cati romani traioesc in SUA?). In fine, cu toate ca au trecut circa 15-20 ani de la aderare, in estul UE, lucrurile nu merg asa cum ar trebui sa mearga. Romania si Bulgaria stau inca prost la capitole precum independenta justitiei si absorbtia fondurilor UE, iar in Polonia si in Ungaria vedem regrese in privinta valorilor si a clauzelor la care au aderat.
Cat despre atitudinea mea in privinta puterii UE (in sfera economica si politica), spre deosebire de „americanisti-firsti” eu nu cant prohodul competitorilor (americani, chinezi, japonezi, brazilieni, rusi sau ce-or fi) nu sar la beregata nimanui, nu ma schimonesc la nimeni, nu imporsc cu mocirla in stanga si in dreapta, samd. Competitia globala a secolului 21, nu poate fi altfel decat una corecta, precum o competitie sportiva la jocurile olimpice -castiga cine este mai bun, pe merit (chiar detest stilul marilor imperii de odinioara – lupta cu bandajele murdare, bagatul betelor in roate, bashingul, cotonogeala si schimonoseala).
Cand o sa renuntati la clisee si informatii la mana a treia, propozitii aspirationale in loc de fapte verificabile cu referinte (link-uri), naivitate in legatura cu relatiile internationale si cele pur comerciale, utilizarea de adjective si calificative in loc de fapte, limbaj de cartier a la admirabilii rapperi Shishu & Puya sau Cheloo („varza”, „abureli”), etc o sa fiti luat in serios.
Pun asta pe seama tineretii dumneavoastra.
@Domnule Florix-cu tot respectul NU cred ca,virgula, competitia globalista a secolului 21 va fi una corecta…wishful thinking,din pacate…
Numai bine!!!
@Durak
Nu recunosc (nu folosesc informatii de mana a 3a ;), opiniile mi le formez singur in baza informatiilor de pe surse credibile (asadar, mai usor cu mobila). Doar ca fapt divers, mai jos sursele folosite in postarile anterioare.
Participarea neta (si benificiarii net) la bugetul UE pe perioada ciclului bugetar precedent 2014-2020 https://cohesiondata.ec.europa.eu/countries/PL
Planul bugetului UE pentru perioada 2021-2027. Accesati Figures, apoi fiecare pozitie NextGenerationEU figures per EU country si MFF figures per EU country (documentele se afla in format pdf) https://ec.europa.eu/info/strategy/recovery-plan-europe_en#figures
Evolutia PIBului celor trei poli mondiali: US, UE si China (asa cum arata si graficul, pretentiile brexitierilor sunt betii cu apa rece;) https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.CD?locations=EU-US-GB-CN
Date referitoare la comertul international UE https://ec.europa.eu/eurostat/documents/portlet_file_entry/2995521/6-25032020-AP-EN.pdf/c65584e1-c88c-f038-aec1-bd1235c395e1
Date referitoare la comertul international SUA https://www.census.gov/foreign-trade/statistics/highlights/AnnualPressHighlights.pdf
P.S. atacurile si improscaturile cu noroi sunt atacuri (inclusiv cele formulate pe tonul unui Gentleman anglo-saxon cu pantofi de lac si cu baston;) Daca tot va simtiti deranjati de corectitudinea politica (nimic altceva decat un dram de bun simt) nu inteleg de ce va simtiti deranjat de adjectivele si de tonul folosit in postarea anterioara,
@Adrian
Lupta intre sisteme se duce la nivel emotional (invingatori sunt cei care reusesc sa atraga mai multa simpatie, inimile si mintile oamenilor). Spre deosebire de trecut, „spectarorii” secolului 21 au acces la informatii de la prima mana (cine apeleaza la trucuri, minciuni, standarde duble, bashing, jocuri murdare, etc, pierde).
Multumesc pt comentariu,domnule Florix!!Problema de baza ramine ca, oricit demult acces am avea la n surse de informatii e f greu sa discerni intre cele cu adevarat de valoare si cele false, mai ales cind adevarul e trunchiat si amestecat pina la refuz cu false informatii..si ce e mai rau ramine faptul ca nu putem avea un acces liber si neingadit la cele mai importante informatii care ne privesc-cine sintem, de unde venim, incotro ne indreptam si mai ales daca exista sau nu D-zeu, care e adevaratul lui plan daca exista, etc,etc..
Oricit de mult am vrea sa cunoastem, ne lovim de aceleasi obstacole mai devreme sau mai tiziu, mai jos sau mai sus..
Si o necunoscuta ramine din pacate lacomia omului si dorinta de putere, pina unde pot ajunge anumiti oameni loviti de acest flagel…
Numai bine, week-end placut!!!!!
Cine esti matale? Cu ce te ocupi? Vad ca ai scris o caruta aici (nu m-am obosit sa citesc fiindca esti clar pornit si iubitor de chinezi/chinezisme) dar un lucru (nu) iti doresc. Sa ajungi intr-o lume pe model chinezesc. Caci vad ca nu va deranjeaza asta poe multi…cred ca sunteti nostalgicii ceausisti, altfel nu imi explic…
Domnule Ioan,frumos comentariu dar cam idealist.”Daca se va reusi eliminarea hidrocarburilor fosile din mixul energetic, atat puterea emirilor din Golf cat si a Rusiei precum si interesul american pentru zona de mai sus vor fi mult diminuate, iar statele respective, de voie, de nevoie vor trebui sa-si ajusteze pozitiile spre o convietuire mai putin belicoasa cu vecinii, astfel incat UE sa ajunga sa iasa de sub amenintarea migratiilor provocate de razboaiele din zona. Sunt convins ca scaderea importantei combustibililor fosili sunt calea pacificarii zonei noastre, de aceea politica europeana de eliminare a acestora merita dusa la capat.”
Nu cred ca se va intimpla asta..
PS; si totusi faimoasa incalzire globala s-ar putea sa fie naturala;exista destule dovezi pro….
Dar, desi avem pareri divergente, numai bine va doresc!!!!Stiti, exisa zicala:”drumul spre iad e pavat cu intentii bune”…
Daca si cu parca. Ce nu pricepe nici Ioan si nici Adrian este ca daca (ideatic) scoatem titeiul din tot ciclul vietilor noastre va trebui sa il inlocuim cu ceva. Chiar si metalele sau pamanturile din panouri solare sau moristi de vant. Si ajungem ca o regiune/tara va avea mai multe din alea. Tara/regiune care va lua locul arabetilor sau americanilor pe care ii tot blamati. Si ajungem tot acolo. Asa ca sa fim multumiti daca americanii inca vor avea ceva fraie, macar pentru copiii nostri, ca altfel ne manabca orezarii cu ciuf cu tot.
Unu’- de acord domnule, asa este daca stai sa te gindesti bine, multumesc!!!
Teribil dialogul, vad ca, sincer spus, contributorsro ramine cea mai buna platforma autohtona de dialog pe teme cu adevarat thought-provoking.
Mii de multumiri, respect!!!!!!!!!!!!
Secolul 21 va fi unul asiatic, indiferent de pozitiile pe care le vor adopta SUA si UE.
Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP) semnat anul trecut de Brunei, Cambodia, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Philippine, Singapur, Thailanda si Vietnam – precum China, Japonia , Corea de Sud, Australia si Noua Zeelanda a creat ce mai mare zona de comert liber a lumii, un fel de UE asiatic cu ca. 2,2 miliarde de oameni care cuprinde tari cu regimuri dictatoriale comuniste pana la democratii de tip occidental.
India nu participa din motive bine cunoscute, conflictele cu China inca nerezolvate ridicand multe semne de intrebare precum si dorinta de independenta economica fata de China.
Daca mai adaugam state din lumea araba, africana ,sudamericana si central asiatica dimensiunile economice devin si mai mari probabil cu timpul se vor alatura si alte state.
Din punct de vedere militar SUA este inca cea mai mare putere, pana cand ? si care va mai fi rostul si sensul componentei militare intr-o lume economic globalizata ? nu cred sa fie cineva intratat de neghiob sa-si arunce in aer atat clientii si cat propriile investitii.
Discutiile Forumului de lal Davos sunt de natura economica, conferinta de la München fiind mai mult axata pe componente militare cat si de securitate, elitele mondiale fiind dupa cate se pare mai mult interesate de dezvoltare economica decat la confruntare militara la mari dimensiuni.
Marile puteri SUA, Rusia si China, omit voit UE, ea nefiind o mare putere, nu vor cauta conflicte deschise, ele vor fi in continuare purtate de „loctiitori” dependenti de ele, precum conflictul din Siria, conflicte din Africa, problema cu Taiwanul ramand suspendata in aer.
Lumea araba este pe cale sa se alature mai mult zonei asiatice decat celei europene, experientele nefiind dintre cele mai fericite.
UE este insasi divizata intre state cu politici si interese dintre cele mai diferite, in opinia mea singurul liant fiind alocarile bugetare de le Bruxelles catre ele, de valori si altele se poate discuta.
Germania va fi urmatorul factor major de destabilizare in Europa dupa plecarea lui Merkel, un eventual guvern format intre crestin democrati si verzi in urma alegerilor din toama ridicand extrem de multe intrebari si cat de dispusa va fi populatia germana sa accepte acest guvern care va va ingropa sute de mii de locuri de munca industriale din Germania si cum se vor raporta verzii la politica energetica franceza bazata pe energia nucleara, pt francezi Green Dealul fiind o optiune doar numai daca isi vor putea pastra centrale nucleare.
Eliminarea hidrocarburilor cum si prin ce poate fi compensata ? precum si foamea tot mai mare de energie a intregii lumi ? raman deserturile africane si arabe sa fie transformate in „ferme” fotovoltaice, cum va transportat curentul catre zonele industriale ? sunt probleme complexe despre care se discuta, rezolvarea fiind inca la „ani lumina” departare, Green Dealul si alte incercari fiind mai mult marketing ecologic decat realitate economica.
Astazi totul devine „verde” chiar daca pe dinauntru ramane negru asa cum totul ce este trambitat a fi bio de multe ori este mai toxic decat altele.
Nu este nici o problema daca activitatile economice sunt globale, intre timp globalizarea este intratat de evoluata incat nu mai poate fi oprita, nu este un fenomen nou, exista de sute de ani, decand europenii au descoperit celalalte continente, problema in opinia mea este politica si in ce sistem dorim sa traim.
Ne va conveni cel chinez bazat pe controlul total al unui stat atotputernic care poate asigura un anumit standard de viata indestulator, cel european socialist, birocratizat si tot mai anchilozat in cautare compromisului sau cel american unde fiecare este liber sa poarte o arma de foc asupra sa pt a se putea apara de statul care ar putea deveni tot mai puternic ?
Competitia politica si exportul unor modele a unor societati va fi probabil provocarea majora, mediul economico/finaciar si-a dat mainile sub masa pentru el nemaiexistand nici un model politic, detinatorii technolgiilor de viitor oricum fiind adeptii unei lumi globalizate fara control politic.
@Hans
Matale ori nu cunosti definitia socialismului, ori incurci in mod intentionat merele cu borcanele, respectiv „statul socialist” cu „statul social”. Spre deosebire de staul socialist, statul social respecta proprietatea privata si promoveaza economia libera de piata. Aspectul cuvantului „social” este un concept adoptat in cele mai multe cazuri ale lumii dezvoltate din ultimele decenii (fiind indisolubil legat de succes economic si bunastare). Conceptul statului social este adoptat nu doar in partidele de centru stanga, ci in mai toate partidele de centru dreapta din randul tarilor care promoveaza principiul fundamental al justitiei sociale intr-un stat de drept (vezi UK, Japonia, Canada, Australia, dar si o mare parte a SUA – precum Staul California, Satul New York, etc). Fenomenul urbanizarii si cresterea nivelului de educatie exerseaza presiuni asupra conservatorismului american de odinioara (tip fermieri cu palarie de cowboy si pistol la incingatoare, inversunati opozanti ai avortului, adepti ai scolii de la Chicago, etc, se bucura de tot mai putini simpatizanti chiar si in SUA).
Cat despre vechea poveste, obsesiile vechiului fata de nou, vedeti ce spun si marii capitalisti, angajatorii si reprezentatii capitalului despre schimbarilr de paradigma, 4IR, tranzitie energetica, etc (sau de data aceasta or fi si ei neomarxisti?) https://www.climateaction100.org/whos-involved/companies/
P.S. Daca tot va considerati un adept al liberalismului si al economiei libere de piata, lasati oamenii sa isi aleaga bunurile de consum, profesiunea, locul de munca si stilul de viata (in plus, libertatea de a dispune de capital si libera initiativa de a studia permanent sunt alte aspecte care trebuiesc garantate in zilele secolul 21, in care traim).
Unde am facut vre-o referire la socialism sau social ? probabil ati confundat persoana mea cu altcineva iar fie vorba intre noi, astazi nu mai exista nici stanga si nici dreapta, povesti.
Aveti impresia ca R.P.Chineza va respecta intocmai tratatele incheiate cu UE.?! Daca respectau toate regulile nu pornea virusul de la Wuhan in toata lumea.! Si daca respecta drepturile internationale ale marii nu impunea noi pretentii in Marea Chinei de Sud si asupra unor insule si nu avea reprimarea din Taiwan si Hong Kong. Am depasit demult naivitatea de crede in acest stat comunist.
Si recenta lovitura de stat a militarilor din Myanmar sustinuti de China.
Sa mai mentionez Moldova si Bielorusia pentru agresivitatea lui Putin&co?
UE e in proces de descompunere accelerata printr-o demografie in descrestere, lipsa de orizont tehnologic, abordari birocratice model francezo-germane, irelevanta dpdv procentual in comertul international.
Toata proximitatea Europei este intr-o stare de haos si din cauza UE care este incapabila sa se autoreformeze si prefera abordari imperiale charlegmaniste sarbatorite la Aachen si/sau de sfarsitul secolului XIX.
In curand Europa de vest se va transforma cred intr-un fel de mare safari, poate si Disneyland! de cladiri medievale cu o arhitectura admirabila si o gastronomie incontestabil excelenta.
Sper ca Romania sa nu devina asa ceva.
Cu sau fara frunza de brand.
Aveti dreptate, daca nu se reformeaza din temelii UE, peste cativa ani va imploda, birocratia fiind cea care o va ingopa, cel mai recent scandal al vaccinurilor fiind edificator.
Poate nici n-ar fi rau daca Europa s-ar transforma intr-un imens Disneyland cu ceva fete arabile unde cei in varsta vor putea munci, vinde biletele de intrarae, vor fi ghizi si soferi pt asiatici , rotunjirea pensiilor mizere fiind vitala mai ales daca intrega industria va fi relocata catre alte zone.
Intradevar, o reforma ar reduce o buna parte din birocratie (si ar contribui considerabil la cresterea eficientei UE). Dar ce inseamna (la modul concret) o reforma din temelii?
1) Desfintarea Comisiei UE fara a pune nimic in loc (fara executiv), ceva de genul NAFTA? sau
2) Mai multa integrare (Uniunea bancara, Uniunea pietelor de capital, Uniunea fiscala, Uniunea militara, Uniunea politica, cu un executiv puternic in locul Comisiei actuale)? Intr-un cuvant zis, SUE?
Majoritatea membrilor din Estul UE isi doresc prima optiune, in timp ce unii membri din Vestul-UE, tind spre a doua opinea. In acest context, solutia ramane „Europa celor doua viteze”.
In primul rand, renuntarea la luarea hotararilor in consiliul sefilor de state si guvern cu unanimitate de voturi, ar un pas imens catre deblocare.
Orban ii joaca pe degete si dupa cum doreste pe restul membrilor.
Demografia e o problema peste tot, incluzand SUA, China, mai ales Rusia. Se poate rezolva doar prin import de populatie sau prin cresterea perioadei de viata activa, adica numai daca medicina reuseste sa rezolve problemele legate de imbatranire. Ceea ce lipseste in UE e altceva, nu oamenii, lipsesc ideile care sa-i uneasca, a inceput sa semene cu Romania, unde fiecare e doar pentru el. Nu poti construi ceva in absenta unui numitor comun, al unui sens, al unui ideal.
@Durak
„UE e in proces de descompunere accelerata printr-o demografie in descrestere, lipsa de orizont tehnologic, abordari birocratice model francezo-germane, irelevanta dpdv procentual in comertul international.”
UE este in proces descompunere (chiar asa?) https://www.thefirstnews.com/article/poland-biggest-beneficiary-of-eus-cohesion-fund–pm-14322
In rest, UE are mai multi cetateni decat SUA si nici in comertul international nu sta rau asa cum insinuati (sta mai bine chiar decat SUA, americanistii firsti se plangeau ca sunt prea multe mercedesuri pe strada din cate imi aduc aminte). Brexitierii au croit si ei un drum liberi reformelor in UE. In urmatorii doi, trei ani se accentueaza conceptul UE cu doua viteze (o Zona Euro puternic integrata si eficienta), finalizandu-se in urmatoarele doua decenii in SUE, prin aderarea restului membrilor.
Referinta este la un articol din iulie 2020.
Au mai trecut 6 LUNI ca sa se ajunga la un acord; intre timp Europa a suferit din cauza pandemiei cu 15 state europeene din primele 17 in „clasamentul” sinistru mondial de la https://www.worldometers.info/coronavirus/
Fiasco-ul cu vaccinurile al UE este deja in domeniul public.
Unde sunt cele 80 miliarde de euro promisi Romaniei?
Planul bugetului UE pentru perioada 2021-2027. Accesati Figures, apoi fiecare pozitie NextGenerationEU figures per EU country si MFF figures per EU country (documentele se afla in format pdf) https://ec.europa.eu/info/strategy/recovery-plan-europe_en#figures
Toti politicienii stiu sa faca promisiuni.
Eu va intreb unde sunt banii pentru Romania?
O importanta parte sunt oricum imprumuturi la dobanzi foarte mici (ca asa este piata)?
Am vazut si bugetul in presa; absolut rusinos!
Pe cine incercati sa pacaliti?
Chinezii stapanesc arta diversiunii de mii ani pe cand „europenii” mai stateau cocotati prin pomi, nici pana astazi neintelegand cultura chineza.
toata stima her Hans , dar ma rog daca sint atit de geniali , de ce nu au descoperit Americile …ori macar Australia ca era mai pe aproape …iar mai incoace, de ce nu au facut alte descoperiri ca de exemplu motorul cu abur?….iar prin anii astia mai de aproape de noi, parca tractoarele romanesti erau pentru ei ca acum Rolls Royceurile …. Daca nu era Henry Kissinger si Bush senior, mai discutam noi acum de China? ar fi bine sa se scrie competent de anii 70 -80, razboiul din Vietnam etc ca sa se inteleaga mai bine ce si cum cu China ….
@Unul „(…) tractoarele romanesti erau pentru ei ca acum Rolls Royceurile” multumesc, chapeau,m-ati facut sa rid cu pofta; nu strica o comparatie atit de reusita intr-o dezbatere de un nivel atit de pretentios intelectual, tinind cont de nivelul intelectual ridicat al maj.comentatorilor dar si atit de incrincenata in acelasi timp!!!!
Da. Bun articol, a generat o adevarata avalansa de idei si opinii din care putem cu totii sa invatam.
Observ ca geopoliticile/istoria/macroeconomia sunt stiinte demodate, nu mai valoreaza nimic in prezent.
Vorba romaneasca, „stam ca prostii” si asteptam sa vedem ce o sa se intample. Stiu ca e o greseala gramatica, dar nu mai sunt lucruri predictibile 51% in lumea in care traim.
Pe langa toate ideile adaugate, as mentiona un singur fapt: presedintelui USA i s-a negat dreptul la opinie, de catre social media, de catre mass media, de catre orice media.(chit ca a fost vorba de Trump, putea sa fie oricare altul). Aceasta masura va duce la si mai multa ura in America, iar daca incepe un razboi civil in America, cred ca va duce la un nou razboi mondial(90% predictibil fals, oricum).
Domnule Vlg „Da. Bun articol, a generat o adevarata avalansa de idei si opinii din care putem cu totii sa invatam.” respect,asa este contributorsro ramine cred eu cea mai buna platforma autohtona de dialog (multumiri,respect).
De acord ce ati scris despre negarea dreptului la opinie lui Trump oricit de controversat ar fi el.
Parerea mea personala insa este ca aparitia meteorica a acestui personaj pe prima scena a politicii americane nu a fost deloc intimplatoare, in primul rind din motive oculte (oricit de blamat as fi pt a crede intr-o cauzalitate altfel decit cea hai sa-i spunem a ordinii pretins naturale a lucrurilor in care de obicei introducem si procesele economice si social-politice).Era nevoie de o radicalizare si mai accelerata a societatii americane pretins iconica a lumii occidentale.Era nevoie de un virus precum Trump in spiritul revival-ului nationalismului american de tip extrema dreapta, in paralel si in opozitie tot mai violenta cu radicalizarea adusa de gruparile de extrema stinga ge BLM si Antifa(de fapt, asa cum am mai scris nu sit decit niste grupari marginale, tot mai multi afro-americani devenind critici acerbi ai BLM, simtind parca ca e ceva in neregula cu ascensiunea acestei grupari dubioase-de fapt multi dintre liderii ei promovind deschis un rasism pe invers celui clasic).
Cu alte cuvinte nu poti avea o dihotomie puternica fara a nu avea 2 parti care se opun in mod si mai radical, dincolo de cea impusa de ani de zile,respectiv: republicanii-democrati adev.,sustinatori ai adevaratului capitalism si a adev valori americane, fata de democratii care au degenerat in sustinerea neomarxismului, devenind dusmanii adevarati ai valorilor americane (discutabil, ca si faptul ca totul e alb negru republicanii=alb, democratii-negru).
Aa cum a demonstrat Anthony Sutton si altii, „cind 2 se cearta al treilea cistiga” (CINE este sau sint echivalentul/ele celui de-al treilea jucator-u pot sa aprofundez subiectul,mi-e teama, va las pe dvs)oricum pt mine este clar ca in desfasurarea planului Armaghedon( in care ESENTA E CIRCUL SI CONFLICTELE care decurg din el, nu finalul;exista destui profitori de pe urma acestui circ) etapa Trump si-a avut locul ei bine determinat.Trump un personaj ati de controversat cu atit de multe defecte, dar si calitati, si-a jucat bine rolul galvanizant (cei din umbra cunoscindu-i bine profilul psihologic dar avind la rindul lor profunde cunostinte despre psihologia maselor au mizat bine pt prima data in 45 de ani ajungindu-se dupa turbulentele epocii razboiului din Vietnam sa se vorbeasca IARASI despre razboiul civil si iminenta sa).
Cine a cistigatsi ce, cine a pierdut si ce, cine va cistiga cine va pierde?O enigma ramine pt mine Trump -oare a fost sincer in abordarile sale cele mai importante?cit la suta de sincer?a realizat ca a fost folosit la rindul lui?si-a dat seama ca pina la urma n-a fost decit o marioneta intr-un joc mult mai amplu si cu mult mai multe mize la mijloc?Greu de raspuns.; de ex in sinul unor grupari neoprotestante s-a pus problema cum ca Trump ar fi un potential candidat pt hai sa-i zicem functia de Antichrist (cam ridicol, dar daca ai o minte libera..) asa cum anumiti ginditori ortodocsi au speculat candidatura lui Putin la aceeasi pozitie,deloc de invidiat….
Si uite asa totul curge, istoria se repeta,,,
Numai bine, o sapt buna va doresc!!!!
Amicii nostri, cei de scriu de zor pe site ,se pozitioneza fie de partea SUA fie de partea Rusiei , fie de partea Chinei , fie de partea UE sau M.B. , ca si cind cineva ar trebui sa fie cistigatorul absolut .Evidenta ne arata cum in Europa nu au existat conflicte majore (razboaie )de mai bine de 76 de ani . Este si mai evident cum toate statele ce compun UE nu pot parasi acum aceasta structura (inca multi nu inteleg cum a fost posibil si cum s-a reusit unirea acestor 27 de state actual membre ale UE ) .Impreuna , noi toti cei 27 , am devenit o putere globala , nu cred ca cineva isi permite sa plece si este tot mai clar ca nu are nimeni unde altundeva sa mearga . Marea Britanie si-a ales exact cel mai nepotrivit moment cind sa iasa din Uniune . SUA este si ea in revenire- in masura in care noua administratie reuseste sa controleze lucrurile . Atasamentul fata de fostul presedinte al SUA si nu fata de ceea ce el a facut bun pentru America , este vizibil la multi comentatori. Pentru mine ramane o enigma acest atasament pur sentimental .O lume noua , o lume globala sau din ce in ce mai globalizata ne apare in fata . Nu poti sustine existenta a peste 8 miliarde de oameni (numar in crestere ) fara a globaliza totul . Costurile individuale nu se sustin,cum nici statele ce isi doresc separarea de intreaga lume, nu vor putea face fata costurilor, fara sa fie inregimentate la globalism . Vrei sa existi si sa traiesti trebuie sa faci parte din retea .Comunismul ne-a aratat clar cum izolarea distruge natinunile .Asta este viitorul , chiar daca nu place unora globalizarea si numai globalizarea .UE este marea cistigatoare a acestor relatii economice cu toata lumea .
Chiar asa?
Razboiele din fosta Iugoslavie le-ati uitat?
Sau tot din Ukraina recent?
Sau din Armenia?
Sau astea nu au fost suficient de „majore”? Adica nu au murit destui oameni?
Cat priveste „unirea” celor 27 de state, cred ca va „imbatati cu apa rece”.
Clivajele UE vest-est, centru-sud si nord-centru sunt evidente pentru toata lumea in afara de cei naivi, prost informati sau politrucii UE si acolitii lor.
Nu este de mirare ca d’alde Putin si Erdogan isi bat joc in permanenta de UE si santajeaza UE cu gazul (multi ani de zile) si mai recent cu oprirea valurilor de refugiati.
Toata proximitatea UE este intr-o stare de haos cauzata in mare masura de UE: de la estul Europei si in sensul invers trigonometric Turcia, Siria, Liban, Africa de nord (Tunisia si Libia) si chiar Groenlanda la vest care nu au vrut sa fie sub tutela daneza (si UE) si Trump, tranzactional cum este cunoscut a incercat sa profite.
Sa mai mentionez restul Africii filo-franceze ce probleme au cu islamistii?