marți, martie 19, 2024

Energie și Geopolitica – Pe unde este România în relațiile energetice cu Moldova și Ucraina?

În ultimile zile s-au petrecut două evenimente care ar putea influența situația energetică regională.

Prima și cea mai importantă pentru România este caștigarea alegerilor din Republica Moldova de către PAS-ul Maiei Sandu. La câteva ore de la anunțarea victoriei „kalașnikovul” rusesc al politicii regionale, prin vocea deputatului Leonod Kalașnikov, presedintele comisiei din Duma de Stat pe problemele Comunității Statelor Independente, a declarat că se dorește întețirea acțiunilor de război hibrid în Transnistria.

Al doilea eveniment important este vizita Președintelui ucrainian Volodymyr Zelenski în Germania și declarația Angelei Merkel precum Ucraina va rămâne o țară de tranzit pentru gazul rusesc destinat occidentului. Vizita Președintelui ucrainian în Germania se înscrie eforturilor diplomatice de a scădea intensitatea tensiunilor dintre Ucraina și Federația Rusă, inclusiv prin includerea Statelor Unite în formula de dialog Normandia.

În noiembrie trecut, după caștigarea Președinției moldovenesti de către Maia Sandu, am făcut o analiză a relației energetice România – Republica Moldova în care arătam că acestă țară nu își poate produce mai mult de 12% din necesarul de energie. Dependența energetică față de Ferația Rusă nu știu dacă va mai exista, Moldova aflându-se în fața unei posibile crize energetice deorece gazul venit prin Ucraina nu va mai veni. Numai România poate salva Republica Moldova!

Punerea în funcțiune a North Stream I și Turk Stream a făcut ca Ucraina să nu mai fie principala linie de aprovizionare cu gaz rusesc pentru occident. Deja Trans-Balkan Pipeline este goală, linia de aprovizionare a Bulgariei, Turciei și Greiei nemaifuncționând. Aceasta străbate Ucraina, Transnistria, Moldova, înca o dată Ucraina și România prin Dobrogea, făcând joncțiunea cu Bulgaria pe la Negru Vodă. Rolul Trans-Balkan Pipeline fiind preluat de TurkStream. Cu toate că North Stram II este în stand by, urmând a pompa gaz rusesc către Germania și apoi mai departe, Cancelarul Merkel l-a asigurat pe Președintele Zelenski că Ucraina nu va pierde cele cateva miliarde de dolari caștigate din tranzit. Problema nu este de fapt reprezentată de cele câteva miliarde de dolari ci transformarea plății de tranzit în gaz, la un preț favorabil negociat, gaz ce rămâne în Ucraina. Lipsa acestui gaz va cauza Ucrainei pierderi ale industriei și lipsa alimentării casnice.

Reamintesc că exact acum un an scriam, despre o teorie care reprezinta rezulatul în urma unui studiu propriu realizat asupra conflictelor înghețate din Zona extinsă a Mării Negre: „Există un pattern al acțiunii rusești: acoperirea mediatică a teritoriului de către media prorusești, coruperea autorităților și preluarea puterii de către forțe politice prorusești, achiziționarea de companii energetice sau din industria strategică și (uneori) folosirea locală de forțe armate de proveniență rusească dar fără însemne. (…) Toate strategiile rusești au în vedere acapararea de: teritorii, putere economică, putere militară, putere informațională.”

Știind că războiul hibrid cuprinde și latura energetică, înțelegem de ce Ucrainei îi este frică cel mai mult!

Uniunea Europeană s-a lăsat păcălită prin creșterea dependenței energetice față de Gazprom prin punerea în funcțiune a „cleștelui energetic” (North Stream I și II – pe latura nordică și Blue Stream și Turk Stream – fost South Stream, pe latura sudică). Mărirea dependenței energetice a Ucrainei față de Rusia o face mult mai vulnerabilă la posibilitatea de control politic al Kievului exercitat de Kremlin. La toate acestea, nediscutarea ocupării Crimeii și implicit a trasării de noi granițe maritime și de noua împărțire a platoului continental din Marea Neagra îngheață speranța Ucrainei de a beneficia de rezervele de gaze off shore care i-ar reveni.

Am găsit o harta sugestivă aici, care arată cam care ar fi situația pretențiilor Federației Ruse.

Din rezultantele acestor stări defapt punem spune că România are două oportunități.

Prima este legată de Republica Moldova ce nu se supune normelor de mediu ale Uniunii Europene, deci producătorii de energie electrică nu sunt obligați să achiziționeze certificatele de CO2. România poate să construiască câteva capacități de producție de energie electrică în Republica Moldova din gazul pe care putem să-l furnizăm fără probleme. O parte din energie va fi consumat loco și restul poate fi importat și ar acoperi sărăcia de energie din Moldova noastră. Prețul ar fi competitiv și ar reprezenta o soluție rentabilă și acceptabilă ambelor părți, mai ales că UE dorește (suicidal) să măreasca taxele pentru energia presupus poluantă și să impună producția de energie regenerabilă despre care am arătat că are un randament extrem de mic ceea ce va duce la o scumpire exagerată a energiei pentru consumatori despre care am vorbit aici.

A doua ar fi concesionarea de către România a rezervelor de gaze din Marea Neagra ce se află pe partea de platou continental ce revine Ucrainei. România este țară NATO, deci în teorie este ferită de o agresiune armată a Federației Ruse. Știu că este nerealist ce propun deoarece România nu este în stare nici măcar să-și extragă gazele ei deoarece nu a reușit să îndepărteze de la butoanele energeticii românești „omuleții verzi invizibili” și „gulerele albe” despre care am scris aici și aici. Trebuie sa atrag atenția și asupra unui fapt despre care scriam în cartea Romania – Energie și Geopolitică din 2018: dacă Rusia dorește influență politică într-o țară, atunci va scade prețul gazelor. Scăderea prețurilor de import, concomitent cu creșterea importurilor de gaze de la Gazprom, ne face să ne punem întrebările: cine sunt oamenii Kremlinului, cum vor fi manevrați și în ce scop?

Bonus geopolitic: Hop și China

Compania ce produce echipamente de telecomunicații Huawei a lansat o campanie de promovare a energiei verzi în România. Cu puțin timp înainte de a apare FIT for 55, programul UE de reducere a emisiilor de gaze poluante, Huawei amorsează viitoarele importuri de chinezării destinate regenerabilelor UE. Trebuie repetat de câte ori se poate: politicile UE de reducere a emisiilor nu fac alceva decât mărirea emisiilor gazelor cu efect de seră în China, o serioasă transfuzie de capital în econonia chineză, acești bani provenind din banii contribuabililor Uniunii. Cu alte cuvinte politicile Bruxelului vor ajuta China să devină cea mai mare putere economică mondială, neîntrebându-se nimeni care este pericolul cel mai mare: cleștele energetic rusesc sau regenerabilele chinezești?

Later edit: Pentru a demonstra că România este târâtă în aventura talibanilor UE ai decarbonării (FIT for 55) redau un tabel realizat de domnul Nicolae Codreanu, reputat inginer și specialist a industriei energetice românești din Deva, tabel comparativ al emisiilor per capita a gazelor echivalent CO2. Domnia sa a folosit datele EEA.

Observăm că România este pe locul doi, după Suedia, sub jumătate de cât sunt emisiile per capita a Germaniei, Poloniei și sub o treime decât ale Olandei și Irlandei.

Semnal de alarmă! Este strigător la cer ceea ce a putut face Parlamentul zilele trecute! Minerii și energeticienii pot ieși la pensie dupa 25 de ani de activitate. Stau și mă întreb dacă vreun legislator a întrebat vreodată pe cineva din energie dacă este bine sau rău. Este inacceptabil! Legea aceasta distruge sistemul energetic național! Dupa 30 de ani de subfinanțare industria energetică românească mai rămâne și fără meseriași. Cunosc cel puțin trei companii mari care vor rămâne fără 25% din muncitori în următorii trei ani și fără 50% din forța de muncă în următorii 5 ani din cauza pensionărilor. Și asta pe vechea lege. Probabil cu legea nouă, toți angajații din companiile de stat vor ieși la pensie! Oameni buni, producția se face doar în companiile de stat mari (72% – anul trecut) și transportul se face cu 100% , adică cele doua Trans-uri. Întreb: cu cine se va mai produce energie electrică?

Distribuie acest articol

26 COMENTARII

  1. Iarna 2030, caderi masive de zapada si frigul au cuprins intreaga Romanie cat si o buna parte a Europei. Celulele fotovoltaice sunt inzapezite, morile de vant datorita furtunii oprite, centrale termoelectrice nu mai exista, reteaua de gaz pune probleme masive, folosirea motoarelor cu ardere interna, incalzire pe gaz, focul cu lemne, drujbe etc. este interzisa.
    Pe sosele/ autostrazi coloane de masini electrice oprite datorita frigului si a lipsei de curent, masinile SMURD electrice nu mai pot interveni, excavatoare si alte utilaje folosite pt dezapezire/ constructii nu mai functioneaza.
    Din lipsa cererii si a interdictiilor rafinariile nu mai produc benzina si diesel.
    Guvernele incep sa adune toate masinile si utilajele cu motoare cu ardere interna , personalul care le poate deservi, doar Rusia si Iranul ar putea livra asemnea utilaje si combustibilul necesar, datorita conditiilor climatice, a lipsei de curent si al VETO-lui SUA, imposibil de realizat.
    Sistemul de sanatate, de educatie si aprovizionarea al populatiei nu mai functioneaza.
    In aerul foarte curat romanii cat si restul europenilor ingheata de frig, fara hrana si sunt lipsiti de asistenta medicala datorita New Dealului impus de Bruxelles, cum ii numiti, talibani.
    Schimabrea energetica a avut loc, un succes rasunator si poate fi sarbatorit fara artificii, fara alcool care este interzis cu un carnat eventual din soia, carnea fiind foare rara.
    Acesta ar putea fi viitorul care ne asteapta daca Bruxellul ar reusi sa impuna noul plan energetic la nivel european.
    Horor, nu-i asa ? si mai horor pt ca nu pot gasi undeva o greseala.

    • Conform strategiei /ranzitiei energetice, centralele mari pe carbune vor fi substituite de centrale noi pe gaz, de ultima generatie (inteligente, flexibile, cu viteza rapida de reactie, amplasate in jurul si in incinta oraselor) vor produce energie pe plan local, in aproprierea consumatorului (in total circa 50% din mixul national al energiei electrice) precum si apa calda pentru incalzirea locuintelor (district heating).

      Cele 10 miliarde alocate de UE in scopul modernizarii sistemului energetic romanesc, ar putea atrage cel putin 30-40 miliarde aditionale (investitii private) in centrale hibride (gaz+regenerabile), modernizarea hidrocentralelor, modernizarea si extinderea retelelor de transport a gazului si a energiei electrice, smart grids, samd. In fine, daca green-dealul UE este horor , imprumutati-va si construiti centrale nucleare. https://thebulletin.org/2019/06/why-nuclear-power-plants-cost-so-much-and-what-can-be-done-about-it/

      P.S. Tranzitia energetica este o realitate si se desfasoara cu sau -fara- Romania.

      • Gaz ? si cum ramane cu pretul tonei de CO2 ? gazul nu este considerat energie verde, vor creste preturile datorita cererii foarte mari in momentul in care carbunele va fi scos de pe piata.
        Tranzitia energetica ne va ustura la buzunare daca nu se va urgenta utilizarea hidrogenului in toate domeniile. Viata ve deveni tot mai scumpa , pt cei cu salari corespunzatoare suportabil insa cum ramane cu milioanele de oameni cu salarii mici , oameni dezafectati din cauza reducerilii locurilor de munca datorita digitalizarii fortate si multe altele.
        Europa se arunca ca capul inainte si vom vedea ca vor fi destule state care nu vor putea tine pasul cu dictatul de Bruxelles, sper sa vina reactiile cate de curand.

      • Mister Florix.
        Nu exista pe planeta asta centrala pe gaz cu ” viteza rapida de reacție „.
        Centrala electrica pe cărbune, petrol, gaz metan sau nucleara , schimba doar combustibilul consumat pentru încălzit apa pină la abur și de mare presiune.
        Că e tot aburul care învârte generatorul de curent în toate variantele de combustibil enumerate.
        Iar aburul la temperaturile și presiunile necesare , necesita ore de funcționare prealabilă a centralei.

        Unica metoda a oricărei din centralele enumerate sa aibă ” viteza rapida de reactie” e să funcționeze în gol.
        NU EXISTA alta măsură să poți conecta o centrala ( din cele enumerate) la sistemul energetic in doar cineva secunde sau zeci de secunde.
        Iar funcționarea unei centrale pe gaz metan ( chiar ultimul răgnet numit turbo gaz ) înseamnă a arde in cazanele ei 1 miliard de metri cubi gaz metan / an. ( La vreo 700- 800 MW putere instalata )
        – De unde scoatem miliardul de metri cubi necesari ? Din Marea Neagra ? Nu se mișcă nimic acolo fără aprobarea Kremlinului.
        – popular funcționarea în gol a unei centrale pe gaz metan se cheamă ” ars gazul de pomană „. Costa al dracului de mult.

  2. Toţi vor ” la pens’e”, să le dea statul bani şi să nu muncească. Şi sunt mulţi: poliţişti, procurori, judecători, armată, alţi bugetari, etc. Nimeni nu mai vrea să muncească, toţi vor la pens’e….
    Pentru problema energetică: România+Moldova şi alţii depind de politica energetică dintre Germania şi Rusia. Care nu este încă soluţionată. Tocmai de aceea ţările din Est sunt foarte agitate, mai ales că Germania ar prefera apărarea relaţiilor directe cu Rusia în dauna celorlalte state din Est. Din nenorocire, se pare că SUA a dat mână liberă Germaniei în Estul european, ea având priorităţi prin Asia unde este China.
    România pare incapabilă să-şi aplice o politică energetică proprie. Creşterea capacităţilor de producere a energiei bate pasul pe loc, investiţiile se lasă aşteptate, consumul, importurile şi preţurile la energie cresc. În curând nu ne vom putea asigura consumul de energie propriu, pentru Moldova nici atât.
    Cred că suntem iresponsabili.

    • „lucifer” – Daca vor sa iasa la pensie LA ORI CE VARSTA (mi-aduc aminte de nepotul meu care la vreo 4 ani – intrebat ce vrea sa se faca in viata – a raspuns prompt : pensionar !!) sa nu ne opunem ! E dorinta si vinta cetateanului (vox populi ….) DAR – pensia sa se inceapa a fi platita NUMAI la atingerea varstei LEGALE de pensionare ! Nu vi se pare corecta propunerea !???

    • Ai uitat sa mentionezi multi tineri, care de fapt sunt pensionari, traiesc pe spatele parintilor. Daca inainte scoala se termina pe la 12-17 ani, incet, incet, se termina la 18-25. E o forma de a ascunde somajul si a pasa responsabilitatea pe parinti.

  3. Referitor la „pensionarea ” energeticienilor si minierilor dupa 25 ani de munca – De ce va mirati ? Este o METODA ABSOLUT GARANTATA pentru distrugerea activitatilor respective ! To’arasu’ Ilici Iliescu-KGB si „petrica-APACA” a experimentat-o cu mare succes in 1990 – cand a scos la pensie din industria romana pe cei ca implinisera 55 ani ! Le-am spus-o celor cu care lucrasem o viata (activa) la Danubiana ca se doreste distrugerea industriei – ceea ce s-a si intamplat ! Acum se continua o metoda experimentata cu succes !
    Referitor la emisile de bioxid de Carbon – Ar fi interesant sa se prezinte si degajarile totale ale tarilor UE – DAR si ale unor mari „producatori” : China, India, Indonezia, USA, Rusia, Mexic, etc – pentru a vedea stupiditatea programului faraonic al UE – dar si al USA, cu un program (New Green Deal) la fel de imbecil . In UE cei mai mari producatori de „codoi” sunt Germania si Polonia urmate de United Kingdom – Cazul Germaniei este unul special ! Mare predicatoare pentru programe – dar cea mai mare consumatoare de combustibili fosili : Gaze naturale ( din Rusia „pretenuli Putin) si carbune, din mine de CARBUNI proprii PROPUSE la modernizari si dotari moderne – deci PROPUSE petru mentinere in functiune inca 20 – 25 ani ! Cam ca in fabula Vulpoiul predicator ! Nesimtire teutonica – cu un fost Cancelar ajuns sluga – pe parale bune – la Kremlin ! Atentie – Germania – si inca alti destepti – declara energia atomic murdara si de nementinut sau dezvoltat ! Se pare ca germania mizeaza pe centrale securitare pe Gaza naturale sau Carbune – care sa duca greul noaptea, iarna sau cand nu bate vantul – sau bate prea tare !!Alta imbecilitate prusaca !Noroc cu Franta care are cea mai mare parte a productiei de energie din centrale nucleare (si n-a inregistrat NICIUN ACCIDENT !)
    Concluzie : Programul UE este total imbecil si din punct de vedere economic si dar si energetic si trebue COMBATUT cu argumente logice si tehnice !!

    • 1. Danubiana nu a omorat-o pensionarea la 55 de ani ci furtul la care a fost supusa de stim noi cine. Sa ai 5000 de angajati in 1996 si sa functionezi 4 ani mai tarziu cu 1400 arata ca scosul la pensie a foat o metoda de a elimina somajul inerent caderii comunismului in care era obligatoriu sa le asigure tuturor un loc de munca.
      2. UE produce sub 10% asa cum zice si in Pactul verde european diin emisiile de gaze cu efect de sera. Problema e ca acesti conducatori vor si ei sa ramana in istorie ca au facut ceva caci altfel intra intr-o lista de neica-nimeni!
      3. Energia hidro e curata, ca urmare nu e obligatoriu sa mearga toata lumea doar spre eolian si solar si se poate dezvolta zona de hidro cu efecte benefice in reglajul putere frecventa. E scump si greu sa faci hidro, e mai simplu sa pui 3 moristi si 2 panouri, deci ar trebui sustinuta puternic de stat acest tip de energie verde.

      • 1 – Si eu stiu cine a furat-o ! Vorba lui Nenea Iancu : Persoana insemnata – Nu spun cine ! ! Cand am vazut ce se intampla AM PLECAT in lumea larga – si am muncit in strainatate ! Mi-a parut rau de Danubiana – mai ales ca am fost printre primii angajati din Marie 1960 – si am lucrat cu placere peste 30 de ani !
        2 – UE – 28 ! – a produs in 1990 – 4.409.339 Mt CO2 ; in 2017 -3.548.345 MT, respevtiv 9,57 % din emisiunile mondiale ; o reducere de aproape 20 % – Dar in acelas timp CHINA a produs in 1990 – 2.397.048 MT ; in 2017 -10.877.218 MT , respectiv 29,34 din emisile mondiale , o crestere de NUMAI353.8 % !!! Si as mai daauga – CHINA consuma peste 50 % din productia mondiala de CARBUNE !!! Mari producatori de CO2 : India , Indonesia , USA Romania a produs in 2017 81.131 MT CO2 , reducand emisile fata de 1990 cu56.6 % Nu vad de ce se strofoaca UE sa reduca si mai drastic emisile – ba ne pune sa platim certificate verzisi ne impune tot felul de reglementari absurde. Toala lupta este practic fara rezultat cata vreme MARII EMITATORI (China, India, Indonesia si multe altele nu numai ca nu fac niciun efort sa reduca emisiunile – ba au si mari programe de montare termocentrale pe combustibili fosili !!! In concluzie noi vom plati masiv la dezvoltarea unor economii asiatice si vom deveni cumparatori obligati de marfa chinezeasca (panouri solare) !
        3 – Energia Hidro o fi ea curata – dar puterea hidro este limitata de sursele de apa si configuratia terenului – Ar trebui adaugat ca marile exploatari hidro distrug habitatul si pot modifica multa ecosisteme – nu in bine !In Romania marile sisteme hidro s-au cam executat si nu par rezonabile – nici economic nici ca efecte asupra mediului micile hidro-centrale.
        In rest – sa auzim numai de bine ! Si pacat de Danubiana ! Mi-a murit un frate !

    • @Th Iliescu
      Pentru cunostintele matale, energia nucleara a devenit foarte scumpa – in noile centrale nucleare costurile de productie a energiei fiind in jur de 9-10 eurocenti /KWh. In contrast, costurile de productie a energiei regenerabile sunt in jur de 4-5 eurocenti /KWh si pot urca pana la 7-8 eurocenti, luand in calcul si costurile de integrare a regenerabilelor in mix (i.e. backup pe gaz, baterii, extinderea si modernizarea retelelor electrice, smart grids, etc). In fine, pe langa pret, viitorul mixului german (regenerabile 60% + gaz 40%) mai are si alte avantaje, i.e. este descentralizat, flexibil, atrage mai multe investitii private pe plan local, creaza mai multe locuri de munca pe plan local (planificare, productie componente, dezvoltare, montaj, mentenanta, etc) si evident contribuie la o crestere economica mai mare. Ma rog, sustineti sus si tare ca inginerii germani sunt fraeri, noroc cu geniile carpatine (salvarea Europei;)

      https://sustainablecities.vattenfall.com/en/berlin

      https://www.youtube.com/watch?v=eeiu-wcyEbs

      https://www.youtube.com/watch?v=ezD-6zkABwA

      • Enerhia „verde” – eoliana si foto-voltaicao fi ea verde si – poate – si ieftina – DAR nu e sigura ! Bate sau nu bate vantul ! Se face seara si vine intunericul – Ba mai vine si un viscol (la vant puternic eolienele nu mai pot functiona) sau zapada mare si foto-voltaicele zac in intuneric si amortire !! Si ce vei face mata si restul consumatorilor fara energie din combustibili fosili si nici nucleara – ca e mai scumpa, cum zici mata – sau e periculoasa si daunatoare cum ne tot spune Merkel si teutonii ei ? Fara surse de SECURITATE nu va putea functiona nici un sistem energetic. Mai mult – sursele securitare trebue dimensionate la puterea maxima solicitata sistemului energetic Si inca : trebue sa cuprinda OBLIGATORIU – surse cu pornire rapida , capabile sa preia sarcina eolienelor la caderea vantului. Aceste surse securitare nu pot fi pe carbune (vade retro satana !!) si pe gaze naturale – turbine cu gaze cu sau fara cogenerare. Am lucrat la montare de turbine cu gaze – import din Franta – in UAE si am aflat de la specialistii francezi ca au montat asemenea agregate (fara cogenerare) in Australia fara personal de deservire-exploatare – cu comanda de la distanta pentru preluarea rapida a sarcinii in cazul unor deconectari de surse . Energia verde este buna – poate si ieftina – dar INCA nu convinge ca este si …. verde ! Nu se stie o metoda de reciclare a panourilor solare (au viata scurta si randamentul lor scade in timp) sau cum se recicleaza-recupereaza urasele palete ale eolienelor ! Ca de acumulatoare gigantice pentru „depozitarea” energiei verzi …. ar fi o gluma sa vorbim acum si mai mult ca probabil si in viitor. Referitor la „mixtul german” ? E o mare minciuna aceasta poveste prusaca ! UE – unde „mama Germanie” dicteaza – se opune utilizarii gazelor naturale (din M. Neagra ) de catre Romania !! Germania „si-a vazut sacii-n caruta cu cele doua Nordstream-uri – si …. da sfaturi ! Mai mult a decis sa-si MODERNIZEZE mina la suprafata de CARBUNI – Deci sa-i prelungeasva durata de functionare cu inca 20 – 25 ani Si – ca sa adauge pagubei si o insulta – Merkel linisteste Ukraina si tarile Europi de Rasarit ca gaze rusesti vor continua sa curga prin Ukraina Polonia si Romania !! Pai atunci de ce draq a mai facut doua – nu una – conducte urioase sub marea Baltica ? Obrazicie prusaca.

        • 1. Cand fotovoltaicele zac in intuneric (toamna, iarna) bate de obicei vantul. In plus, substituim centralele nuke si pe carbune cu centrale flexibile si inteligente pe gaz.

          2. Despre reciclarea panourilor fotovoltaice gasiti destul material pe google. Paletele eolienevor fi tocate si bagate la ars (in fabrici de ciment sau in incineratoare de gunoi ard de minune) https://www.reuters.com/business/sustainable-business/end-wind-power-waste-vestas-unveils-blade-recycling-technology-2021-05-17/

          3. Mixul German nu este o minciuna, ci o realitate. Apropo, in urmatorii 10-15 ani, obiectivul germanilor este cresterea ponderii regenerabilelor pana in jur de 65%. Vezi „Net public electricity generation in Germany in 2020”
          https://energy-charts.info/charts/energy_pie/chart.htm?l=en&c=DE&interval=year&year=2020

          4. De ce s-ar opune Germania (sau oricare alt membru UE) exploatarii gazelor din Marea Neagra (in ce baza faceti astfel de afirmari?) Nu de alta, dar UE este saraca dpdv al resurselor de hidrocarburi, saracie lucie (nici vorba de concurenta sau de interese impotriva dezvoltarii zacamantului din Marea Neagra, dimpotriva). In fine, daca proiectul este fezabil, consortiul Romgaz-OMV trebuie doar sa ridice degetul si investment bankers vor sta la rand la usa. Din cate am inteles, dezvoltarea proiectului a suferit amanari semnificative datorita clasei politice care blocase atat liberalizarea pietei gazelor cat si investitiile in proiect prin aplicarea unor legi nefavorabile investitorilor. Ia sa dea parlamentarii lumina verde la liberalizarea pietei gazelor, la substituirea centralelor pe carbune cu centrale moderne pe gaz, si eventual la modernizarea si la extinderea retelei de transport a gazului. Se vedeti ce repede vor curge investitiile si ce bine va merge treaba!

          5. Afirmatia ca Germania isi modernizeaza minele de carbuni se incadreaza la capitolul „intoxicari”. Conform legislatiei germane (vezi Coal Phase-out Act) centralele pe carbune se inchid gradual in urmatorii 15 ani, incepand cu anul acesta. iar ultima se va inchide cel tarziu in 2037. Spre deosebire de Romania cu faimoasele ei ordonante de guvern, schimbatoare din an in an (odata cu schimbarea guvernelor) investitorii si antreprenorii se pot baza pe legile germane, isi pot intocmi planuri de afaceri, investitii, etc pe termen mediu si lung. https://www.agora-energiewende.de/en/blog/whats-the-timeline-for-germanys-coal-phase-out/

          6. NS2 este o investitie a companiilor private, dedicata pentru transportul gazelor in vestul si in nord-vestul continetului (Germania, Tarile Benelux, Danemarca si ceva Franta si UK). Economiile dezvoltate inghit foarte mult gaz natural, dar nimic rau in asta (acoperirea cererii explica si constructia celor doua gazoducte). Asadar, dormiti linistiti, NS2 nu transporta gaze in Ungaria, Cehia, Slovacia, Romania, sau in alte tari din peninsula Balcanica, etc (cheltuielile de transport si pretul gazului ar creste enorm). https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d7/Major_russian_gas_pipelines_to_europe.png

  4. Imi permit sa completez datele statistice privind PRODUCTIA TOTALA de CO2 – 2018 in Gica Tone GT ; : China – 10,06 GT ; USA – 5,41 ; India – 2,65 ; Rusia – 1,71 ; Japan – 1,16 ; Germany – 0,75 ; Iran – 0.72 ; S. Korea – 0,65 ; Saudi Arabia – 0,62 ; Indonesia – 0,61 ; Canada – 0,56 ; Mexico – 0,47 ; S. Africa – 0,46 ; Brazil – 0,45 ; Turkey – 0,42 ; Australia – 0,42 ; U. Kingdom – 0,37 ; Poland – 0,34 ; France – 0,33 ; Italy – 0.33 ; Kazahstan – 0,32
    In 2020 – in procente din productia totala : China – 28 % ; USA – 15 % ; India – 7 % ; Rusia – 5 % ; Japonia – 3 % ; Germania – 2 % ; Iran – 2 % ; S Korea – 2 % ; Saudi Arabia – 2 % ; Indonesia – 2 % ; Canada – 2 % ; Mexic, S. Africa, Brazil, Turcia, Australia, U. Kingdom, Poland, Italy si Franta cu cate 1 % – Rest state de pe glob 21 %
    Cu aceste date – globale si procentuale – se poate intelege mai bine ineptia programelor UE si USA !

      • Gasiti pe vikipedia – f. bune prezentari – din pacate cu date pana in 2017 . Urmaresc de mult timp problema pentru a-mi trece timpul (pensionar – lasat la vatra prin USA) pentru USA sunt f bune date in anuarele nationale dar nu cred ca intereseaza.

      • „Cosmin” – Gasiti pe vikipedia – f. bune prezentari – din pacate cu date pana in 2017 . Urmaresc de mult timp problema pentru a-mi trece timpul (pensionar – lasat la vatra prin USA) pentru USA sunt f bune date in anuarele nationale dar nu cred ca intereseaza.

    • Fiti va rog asa de amabil si comparati datele statistice privind emisia de CO2 per capita. Clasificarea emisiilor pe tari este eronata (propaganda de doi bani;) din moment ce populatia tarilor nu este egala.

      https://data.worldbank.org/indicator/EN.ATM.CO2E.PC

      https://www.statista.com/statistics/270508/co2-emissions-per-capita-by-country/

      P.S. Tranzitia energetica poate fi accelerata doar de cele 3 puteri economice (SUA, UE si China) evident impreuna cu alti membri G20. Sau asteptati cumva pornirea unei revolutii industriale /tranzitii energetice, etc,. din Filipine, Kirgistan, Peru, Indonezia, Bolivia, Pakistan sau din Maroco?

      • Date cu emisii de CO2 per capita – 2017 pentru cateva tari europene(in tCO2/cap/an =
        Albania – 1,7 ; Armenia – 1.6 ; Austria – 8.3 ; Belgia – 9,1 ; Belorusia – 6.6 ; Bosnia+ Hertegovina – 7.3 ; Bulgaria – 7,0 ; Croatia – 4,2 ; Cypru – 6,0 ; Cehia – 10.3 ; Estonia – 13,7 ; Franta – 5,2 ; Georgia – 3.0 ; Germania – 9.7 ; Grecia – 6.5 ; Ungaria – 5,2 ; Iceland – 12.2 ; Irlanda – 8,2 ; Italia – 6,1 ; Letonia – 3,8 ; Lituania – 5,3 – Luxemburg – 16.4 ; Moldova – 2,0 ; Olanda – 10,3 ; Macedonia – 3,9 ; Norvegia – 10.0 ; Polonia – 8,4 ; Portugalia – 5,5 ; Romania – 4.1 ; Rusia – 12,3 ; Slovacia – 6,9 ; Slovenia – 7,3 ; Suedia – 5,1 ; Elvetia – 4,7 ; Ukraina – 4,7 ; United Kingdom – 5,7 ; per total UE – 7,0
        Referitor la TRANZITIA ENERGETICA – nu contati pe CHINA – Nu este interesata Situatia economica este „bine vopsita” , dar nu este roza – Au mari probleme si agresivitatea lor in comert, colaboarari internationale fortate – denota nesiguranta sistemului economic – Sa nu uitam ca inflorirea Chinei nu se datoreste sistemului comunist – ci celui capitalist !!! Eate o convietuire – nu prea pasnica intre cele doua in China actuala . Liberalizarea economiei a fost initiata si aplicata pe la 1980 de un regim „mai ;iberal” – Actualul regim a devenit din ce in ce mai opresiv si tiranic – asa ca viitorul Chinei si economiei de „simbioza” u se intrevede fericit ! Dar …. cine stie ? Nici de la USA nu este de asteptat ceva bun ! New Green Deal – o insailare – chiar mai proasta decat a UE – a fost „facuta” de o fosta chelnarita – fara studii de specialitate sau experienta in domeniu – Alexandria Cortez – membra in Congres din partea New York ( o suburbie oarecare ) si care se declara „left progressive” – socialista – vorbeste mult si despre orice – fara sa aiba habar de ce vorbeste …. Cam asa e politica si pe aici ! Se pare ca nici in UE si nici i USA nu au fost consultati specialisti seriosi – ci numai vocativi neica-nimeni , vizionari fara sau cu prea larg orizont ! In ce ma priveste – urmaresc „de pe margine” si ma gandesc la bancul care circula prin anii ‘950 – cu cel care radea la sedinta unde se prelucra (parca asa se zicea ?0) viitorul Romaiei in urmatoarele cincinale glorioase. Intrebat : D-ta de ce razi tovarase ? Sic ! Eu am cancer – a raspuns intrebatul ! Eu am o varsta ! Deocamdata !!

  5. Este evident ca unora dintre noi le lipseste ceea ce numim perspectiva . Mai toata lumea isi afirma teoriile energetice ca si parte a momentului actual .Unii au scenarii apocaliptice ce ne ingheata pe noi toti , altii dimpotriva fac sa le iasa flacari pe nari – ce ard mai toate padurile Europei .In mod real exista o vorba ce spune : Nu puneti toate oualele in acelasi cos .Daca ne uitam pe harta vedem cum Ucraina este scoasa din jocul transportului de gaze naturale , joc ce in aducea in buzunar citeva zeci de miliarde bune de dolari ca tranzit .Germania doreste a compensa aceste sume atita timp cit Ucraina se incadreaza in jocul politico – economic european ca perspectiva . Docamdata – unii dintre conducatorii unor natiuni vecine Ucrainei incerca sa isi maximizeze forta militara si economica pe spinarea Germaniei si sa creeze un front comun individualist (vedem deja legile noi ce apar in Ungaria si Polonia ).Romania se pozitioneza ca de obicei nici in caruta nici in teleguta si asteapta sa vada cum se vor aseza lucrurile .Republica Moldova incearca o pozitionare alaturi de Ucraina si cumva alaturi de Polonia .Este un joc al dracului de complicat si interesele se intrepatrund pina-ntratit incit este greu sa aduci porumbelul cel alb peste tot .Daca SUA – Germania- Franta si Rusia sau inteles deja – atunci in Polonia si Ungaria vom vedea schimbari politice de anvergura sau modificari de atitudini politice la nivelul actualilor guvernanti iar Ucraina va primi un ajutor puternic din partea Germaniei si a SUA. Nu mai dureaza mult si vom afla .

  6. Conform informatiilor oferite de ANRE, consumatorii romani au platit certificate verzi in valoare de 0,063 lei per kwh, pret care se compara cu noul pret minim certificate verzi din 2021. Conform Ministerului Economiei, in 2021, costul certificatelor verzi este si va fi de 0,063 lei/kWh. Consumatorii abia ca vor simti diferenta (de 25 lei/luna, la un consum de 4500 KWh/an). Pe cealalta parte insa, putem enumera o serie de avantaje:
    – absorbtia fondurilor europene si atragerea investitiilor private in valoare de zeci de miliarde (vezi PNRR),
    – modernizarea infrastructurii energetice,
    – crearea noilor locuri de munca in productia componentelor, planificare, montaj si mentenanta (rata somajului in randul tinerilor sub 25 ani este peste 15%),
    – crestere economica, cresterea salariilor medii, si
    – nu in ultimul rand, cresterea independentei energetice.

    Partea faina este ca platile pe certificate verzi (cei 25 Lei /luna) scad in paralel cu cresterea ponderii regenerabilelor in mix. Cam atat despre strategiile „talibanilor“ de la Bruxelles. Apropo, strategiile de relansare economica au fost aprobate si parafate de membrii Consiliului (printre care se numara si Presedintele Romaniei).

    https://ourworldindata.org/cheap-renewables-growth

    Cat despre clestele desenat in jurul Ucrainei, nu este datoria actionariatului companiilor private din vestul continetului sa asigure gaz „pe gratis“ consumatorilor din Ucraina. Haideti sa fim seriosi, nimeni nu poate pretinde asa ceva. In plus, trebuie subliniat si faptul ca in ultimii 10-15 ani, rusii nu au avut bani sa investeasca in prospectarea si in dezvoltarea campurilor gazeifere din Siberia. In acest context (si nu numai) fara investitiile companiilor private din vestul continentului (BASF /Wintershall, Total, ENI, Shell, OMV et al) gazul era astazi foarte scump (mai scump chiar decat in Japonia, Coreea de Sud, etc) in special in tarile din estul UE care nu au deschidere la oceanul planetar. VSi da Merkel are dreptate, vecinii Ucrainei (Austria, Ungaria, Cehia, Slovacia) vor cumpara in continuare gazul nransportat pin Ucraina.

    Ucrainienii s-o lase mai moale cu santajele, ei primesc bani frumosi de la bugetul UE si ar beneficia mai mult (ar atrage mai multe investitii, etc) daca ar face progrese in privinta implementarii reformelor.
    https://ec.europa.eu/info/research-and-innovation/strategy/strategy-2020-2024/europe-world/international-cooperation/ukraine_en

    • am calculat pentru jumatatea de an scursa cam cati bani s-au strans din certificatele verzi :
      s-au consumat 26 624 029 MWh ceea ce inseamna 1 677 943 838 lei … bani care ar trebui sa ii vedem pe undeva prin investitii … care nu sunt …

      • Avand in vedere ca investitiile in infrastructura sunt facute pe termen lung, investitorii asteapta garantiile (legislative) si stimulii fiscali de rigoare. Asa este pretutindeni, cine nu este sexy (cine nu misca din fund;) este trecut cu vederea. Polonezii de exemplu, cu ajutorul fondurilor europene si-au modernizat infrastructura de transport (rutiera, feroviara), si-au renovat o mare parte din stocul cladirilor, iar acum isi vor dezvolta si un sistem energetic de ultima generatie (investitiile in domeniu fiind acoperite in cea mai mare parte de capital privat si fonduri europene) https://www.reuters.com/article/us-poland-energy-offshore-idUSKBN2AA1I6

        Infrastructura reprezinta coloana vertebrala a economiei, iar Romania este mult ramasa in urma la acest capitol (s-a garbovit). Nici nu as stii unde sa incep, in perdele verzi sau in impaduriri cred as investi primul cent dupa punerea la punct a infrastructurii de transport (rutier, feroviar, energie, etc) si dupa renovarea stocului de cladiri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărților „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și „Energia – o problemă de securitate națională” (2022), precum și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro