sâmbătă, ianuarie 22, 2022

Episodul I. Ce propun partidele pentru sectorul energie?

Odată cu eşecul puciului parlamentar de vară, se intră direct ȋn campania pentru alegerile din 9 decembrie. Statul de drept şi independenţa justiţiei – miza reală a Războiului de Şapte Ani declanşat de ruptura ȋn sânul Alianţei DA – rămân priorităţi majore. Dar e nevoie să se discute şi alte teme importante, de policy, ȋn această campanie, teme complet ignorate până acum.  De pildă, ce propun partidele pentru sectorul energiei?

Pe scurt, noi vedem așa:

 • USL e restantă la orice temă de guvernare, ocupată fiind cu bătălia politică după preluarea puterii. Curăţarea Hidroelectrica de contracte păguboase e un pas, dar ea nu ţine loc de strategie energetică integrată
 • Opoziţia de dreapta – ȋn forma PDL sau umbrelă – nu pare capabilă să pună nici o temă de policy pe agenda publică; sau atunci când o face, ca ȋn energie, reiterează vechile erori.

După preluarea puterii guvernul Ponta a fost complet lipsit de o agendă de policy, deşi majoritarea parlamentară i-ar fi permis să pună ȋn practică orice politică sectorială ar fi dorit. Războiul politic pentru suspendarea preşedintelui Băsescu a reprezentat prioritate absolută. Singura orientare – şi aceea vagă – a reprezentat-o menținerea acordului cu FMI şi lista de măsuri moştenită de la guvernele anterioare, iar partea plină a paharului este că, până la rectificarea bugetară, nu s-au ȋnregistrat derapaje substanţiale faţă de promisiunile cuprinse ȋn acord.

Guvernul: semnale contradictorii

Raza de speranţă a reprezentat-o pasul surprinzător şi riscant de a pune Hidroelectrica ȋn insolvenţă pentru a permite, dacă este să luăm de bună intenţia anunţată, curăţarea ei de contracte păguboase ce i-au grevat profitabilitatea ȋn ultimii zece ani. Până acum lucrurile s-au derulat bine, ȋnsă dată fiind experienţa deceniului trecut, trebuie să rămânem vigilenţi pentru a detecta la timp dacă nu există cumva o agendă ascunsă a acestei restructurări neortodoxe – de pildă, împărțirea unor hidrocentrale sau a altor active valoroase la creditorii care au de recuperat vreo 2,5 miliarde de lei cu scadență de sub un an.  Un risc e acela ca “băieții deștepți” să cumpere datoria băncilor și să ceară plata imediată a datoriei, de aceea sperăm să vedem cât mai curând lista completă a tuturor celor 839 de creditori pe care îi are compania.

In plus, Hidroelectrca e doar una dintre cele câteva duzini de companii publice a căror reformare şi eficientizare a fost veşnic promisă partenerilor internaţionali, dar care nu s-a realizat niciodată până acum. Dimpotrivă, zilele trecute guvernul a apelat din nou la metoda “reeşalonării datoriilor” pentru doi dintre marii şi veşnicii datornici la buget, anume CFR SA şi CFR Marfă, plus, pentru notă de culoare, TVR; ca să nu mai spunem de Termoelectrica, care acum conține numai găurile negre din sistem, dar pe care sub nicio formă nu reușim s-o băgăm în faliment de mai bine de un deceniu, spre deosebire de Hidroelectrica. Schimbarea de viziune faţă de ȋnceputul anilor ’90 este practic inexistentă.

La fel, politica privind explorarea gazelor de șist rămâne total netransparentă.  Înainte de preluarea puterii, USL și-a făcut campanie din blocarea exploatării gazelor de șist.  După amenințarea cu un moratoriu, respins în Parlament printre alții tocmai de cel care l-au propus, în continuare nu se discută nimic despre o politică în acest domeniu, pro sau contra, deși gazul convențional mai ține vreo 15 ani, Nabucco nu se construiește prea repede, și vom rămâne dependenți de gaz rusesc dacă nu găsim rapid o alternativă.

Tot în lunile acestea ar fi trebuit să se negocieze noul sistem de impozitare a hidrocarburilor cu Petrom, pentru a împărți profiturile suplimentare rezultate din liberalizarea prețului la gaz și pentru a compensa faptul că redevențele pentru petrol sunt mici după orice standard, însă discuțiile practice bat pasul pe loc de la schimbarea de guvern din mai.

Opoziţia de dreapta: aceeaşi Mărie; şi nici măcar altă pălărie

De partea cealaltă, opoziţia de dreapta, aflată aparent ȋn plin proces de coagulare politică, nu pare ȋn stare să propună teme de policy pe agenda publică de discuţie, fiind complet la remorca evenimentelor. Singura ieşire ȋn public mai structurată pe subiectul energie a venit din partea fostului ministru Videanu, iar ȋn lipsă de altceva suntem siliţi să considerăm că până una, alta aceasta e poziţia oficială a PDL sau alianţei ȋn curs de constituire.

Problema este că atât prin persoana sa, cât şi prin ideile exprimate, opoziţia de dreapta pare să ȋşi asume bagajul politicilor energetice greşite din perioada 2009-2011. Anume:

 • Ȋn acea perioadă s-a dat o ordonanță de urgență cu principal beneficiar dl. Ioan Niculae (Interagro), anume aceea cu gaz ieftin pentru marii consumatori industriali, ordonanță care în 18 luni se pare că l-a îmbogățit cu vreo 400 milioane Euro pe dl Niculae, sărăcind în același timp pe EON și GDF cu suma respectivă. Desigur, EON și GDF își vor recupera de la noi banii ăia până la urmă, în sumă de două Catedrale ale Mântuirii Neamului, chit că pentru asta vor trebui să ajungă la tribunalul internațional cu statul român. Averea lui Niculae a crescut de la vreo 6-700 milioane Euro la 1,1-1,2 miliarde în aceeași perioadă, 2009-2010.
 • S-a blocat orice investiție în energie pentru câțiva ani prin ideea stupidă, dăunătoare pentru siguranța energetică a României, de a înființa „campionii integrați în energie”. Ideea asta au avut-o și alții ȋnainte, dar nimeni n-a luptat mai mult pentru ea decât ministrul Videanu ȋn timpul mandatului său. Faptul că nu s-a făcut timp de 4 ani (2007-2011) nici o investiție nesubvenționată în sectorul electricitate înseamnă că de la anul s-ar putea să ȋncepem să avem şi noi căderi de curent mai dese, precum ȋn statele sărace energetic din Balcani.  Iar investiții nu s-au făcut pentru că nimeni n-avea curaj să vină aici să concureze cu doi mamuți de stat concentrând 92% din “piață” și jucând după cu totul alte reguli decât cele din economia de piață.
 • Cu atât mai mult cu cât vom continua să ȋncurajăm pe băieții veseli cu proiectele de regenerabile, care produc intermitent, să continue să investească şi mai mult în dezechilibrarea sistemului naţional. Nu s-a spus public, dar era să avem încă de anul ăsta un blackout prin mai, din cauza moriștilor de vânt și a unei variații a producției de la 0 la aproape 1000 MWh și înapoi în câteva ceasuri, într-o perioadă în care capacitatea Hidroelectrica de a răspunde la variații era serios afectată de secetă.
 • N-are rost să reluăm aici toată povestea campionilor integrați; rapoartele noastre din anii trecuţi au arătat de ce asta e o idee contraproductivă. Cert e că Banca Mondială, Comisia Europeană, FMI, Fondul Proprietatea, sindicatele Hidro, Consiliul Concurenței şi toți experții independenți au explicat de ce lucrurile stau aşa: ideea avea ca scop real desființarea concurenței și a bursei OPCOM, ascunderea contractelor cu băieții deștepți și întreținerea pe spinarea Hidroelectrica a centralelor termo ineficiente și căpușate de minerit – și, desigur, a căpușelor minelor (pentru cine nu știe cum se fură din minerit, amintiţi-vă de cazul Manțog, unul din liderii regionali ai PDL săltaţi de DNA).
 • S-au prelungit contractele cu băieții deștepți, crescându-se ușor prețurile, dar prelungindu-se mult mai mult termenele, din 2014 până în 2018, și astfel asigurându-se că pierderea totală pentru Hidroelectrica în beneficiul căpușelor crește.

Efectele acestor politici în 2009-2010 au fost catastrofale, blocând toate proiectele de investiții în sectorul energiei electrice pentru mulți ani de acum înainte. În final, aplicarea ideii campionilor integrați a fost ȋmpiedicată de un proces pierdut definitiv și irevocabil în fața Fondului Proprietatea sau Hidrosind. Toată lumea bine intenționată a jubilat atunci, „felicitând Guvernul că a renunțat odată pentru totdeauna la campionii integrați”. Drept dovadă, vezi scrisorile de intenție ale FMI și toate documentele despre energie scrise de Banca Mondială din 2011 încoace, ce ȋndemnau Guvernul să termine odată cu ideea asta aberantă și cu tentativele de a merge înainte cu tot soiul de tertipuri în ciuda sentinței judecătorești definitive.  A veni acum să repui pe tapet aceleaşi politici, care ȋn nici un caz nu sunt ȋn linie cu agenda europeană de integrare şi eficientizare ȋn energie, ci mai curând ȋn spiritul autarhiei naţionale păguboase, susţinute de aceiaşi actori ca purtători de mesaj, constituie un debut catastrofal de campanie pentru o opoziţie care vrea să convingă lumea că se află ȋn faţa unui nou ȋnceput.

Așteptăm în schimb idei noi la problemele de azi: cum văd puterea și opoziția regimul de impozitare a hidrocarburilor?  Dar gazul de șist?  E nevoie de o schimbare de politici pentru energia regenerabilă?  Ce facem cu liberalizarea pieței, dar cu eficiența energetică?  E timpul pentru mai puțin populism și ceva mai multă guvernare.

Policy Brief no. 9 al EFOR, de Otilia Nuțu și Sorin Ioniță

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Otilia: ma bucur ca ai redeschis subiectul. Este vremea sa ne ocupam si de lucruri serioase, de guvernare. Cred ca trebuie adaugat la episodul 1 si daca vrem de facem fond suveran de pensii unde vor fi incluse activele din energie (inclusiv redeventele).

  • Comentariile si observatiile sunt pertinente.
   In domeniul energiei, ar mai putea fi spuse cateva.
   Dar despre cogenerarea de inalta eficienta nu se spune nimic? Ea poate aduce cea mai mare reducere/economie de combustibil, acum cand nu se stie cat gaz vom mai avea si cu ce preturi il vom cumpara.
   Ce trebuie sa facem cu sistemele de cogenerare (din atatea orase romanesti), dar care numai eficiente nu sunt, din contra? Din tara cu cel mai mare grad de cogenerare vom ajunge in curand sa nu ami avem cogenerare, pentru ca, la fel ca la fotbal toata lumea se pricepe: ANRE, ANRSC, MECMA, MAI, etc, etc
   Cat vom lasa energia eoliana sa se dezvolte, nepunand nimic ca back-up, pentru perioada in care eolienele nu asigura puterea ncesara?
   Am criticat reorganizarea producatorilor dupa tipul de combustibil (situatie care numai la noi se regaseste!!) dar unificat toate centralele mari pe carbune intro singura societate. Este bine?
   Cum gestionam problema deseurior (menajere, medicinale, bimasa), pentru ca in curand vom plati amenzi usturatoare pentru neconformare ?
   Etc, etc

 2. 1.povestea campionilor integrați= nu exista in lume un model energetic similar sistemului
  energetic romanesc in care producatorii sunt diferentiati pe sursa de combustibil fiind incapabili de concurenta reala !cei care s-au opus companiilor integrate adica Banca Mondială, Comisia Europeană, FMI, Fondul Proprietatea, sindicatele Hidro, Consiliul Concurenței şi toți experții independenți ,au fost ,fara exceptie, platiti de baietii destepti sa le mearga afacerea cu hidroelectrica !logic nu poate fi sustinuta pe alta explicatie prostia argumentelor acestora!
  2.integrarea eolienelor nu se va putea face fara existenta a cca 2000 MW in pompaj,vezi politica FERC de instalare a 300.000 MW in eoliene concomitent cu 50.000 MW in pompaj,deja au acordat licente la cca 31.000 MW in proiecte noi in pompaj
  3.sectorul energetic are nevoie de o Strategie de dezvoltare pe 20-30 de ani ,care sa fie realizata academic (deci nu de ignorantii din Directia Energie din MEC) si in care sa nu se poata interfera si modifica politic !
  4.Nabucco era viabil financiar si tehnic doar cu gaz iranian,gazul de la Sah Deniz II din Azerbaidgean este insuficient !Americanii prin boicotul impotriva Iranului ,boicoteaza conducta !
  5.South Sream este o iluzie ruseasca intretinuta ca o contrapondere politica la Nabucco si ca o politica impotriva tranzitului prin Ucraina !Rezerva de capacitate prin actualele conducte care tranziteaza Ucraina este mai mare decat capacitatea South Stream !oricum Ucraina are acum un regim filorus….
  6.Gazul rusesc in Iamal este pe terminate ,ponderea productiei se deplaseaza in Extremul OIrient si acolo are piata in China si Japonia!
  oricum gaz le mai trebuie si rusilor la intern , rezervele lor sunt mult exagerate , nu pot tine o economie doar pe exportul de gaz

 3. Corolar cu o strategie energetică ar trebui să fie o strategie de informare despre eficientizare energetică a consumatorului individual şi soluţiile alternative pentru a reduce dependenţa de energie. Asta se face la şcoală. Şi pe internet. De la simplul fapt de a ţine uşa frigiderului închisă perfect etanş, la a dezgheţa alimentele în frigider, din congelator. Mici gesturi minuscule care pot face diferenţe mari dacă sunt adoptate colectiv.

 4. Cateva observatii :
  Prima greseala : spargerea RENEL motivand ca in UE nu sunt acceptate companii integrate pe verticala, in ciuda exemplelor EDF, ENEL, CEZ etc.
  A doua gresela : impartirea in felii distincte pe criteriul combustibilului utilizat si aruncarea lor intr-o piata cu ierarhie predefinita (1-hidro, 2-nuclear, 3-lignit, 4-huila, 5-hidrocarburi), piata care nu poate stimula eficienta tehnologica.
  A treia greseala : punerea in conditii de concurenta a unor companii producatoare ale aceluiasi patron (statul), in loc sa se stimuleze investitii straine, care sa concureze companiile statului.
  A patra greseala : privatizarea cu prioritate a distributiilor de energ. electrica (profitabile) in locul privatizarii „gaurilor negre”, care necesita investitii pt. care statul nu are bani.
  A cincea greseala (cu buna stiinta) : eludarea pietei prin contracte directe cu producatorii cu costuri mici; consolidarea baietilor destepti.
  A sasea greseala : stimularea in exces a surselor regenerabile, in general, prin acordarea certificatelor verzi care incarca pretul energiei electrice, pret platit de consumatorul final.
  A saptea greseala : acceptarea realizarii unor investitii in eoliene la o scara care afecteaza siguranta sistemului, implican costuri colosale implicate de mentinerea in rezerva a unei supracapacitati in grupuri conventionale.
  A opta greseala : gazul ieftin pt. unii consumatori industriali, care a afectat aprovizionarea cu combustibil in conditii de iarna/ seceta a grupurilor energetice clasice.
  A noua greseala : desconsiderarea grupurilor pe lignit., care duc greul acum, in conditii de hidraulicitate redusa, grupuri considerate de unii ca „ineficiente”.
  A zecea greseala (dar nu ultima) : mentinerea in minister, la decizie in domeniul energiei, a unor habarnisti celebri (de felul lui A.S., de ex.) si numirea la conducerea companiilor de stat exclusiv pe criterii politice/clientela.
  Ar mai fi, dar nu vreau sa devin plictisitor. :-)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Otilia Nutuhttp://expertforum.ro
Ana Otilia Nuţu este analist de politici publice in energie si infrastructura la Expert Forum.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro