luni, ianuarie 17, 2022

Epitaf pentru mîndria națională

„Welcome to Șnapania, the Country of Thieves”, „Mafia să ne trăiască, pe noi să ne jefuiască”, „Le Roi est mort, vive le baron Livius von Alexandria!”. În ipoteza că am avea mai multe autostrăzi unde, din loc în loc, ar fi afișate bannere cu mesaje civice, ca în unele țări din Occident, temele de mai sus n-ar trebui să lipsească. Portretele noului rege, o combinație între Münchausen, Corleone și un președinte de C.A.P., ar trebui agățate cu mîndrie la tot pasul. „Mîndri că suntem șnapani, supușii Majestății Sale”. În loc de evanghelicul „Jesus loves you”, un banner ne-ar anunța duios că „Livius loves you”. În loc de „Join the Church of the Holy Mission” am citi „Join the Club of Happy Burglars” pe un poster ilustrat cu baroni locali surîzători.

Cum românul are un spirit mimetic-creator, imaginația lui nu s-ar opri probabil aici. În loc de filmul cu gangsteri Chicago Overcoat, am avea o nouă producție, Bucharest Overcoat. În loc de Il SicilianoIl Beliniano (în fond, e și Belina o insulă). La Mafia uccide solo d’estate ar deveni La Mafia ruba tutto l’anno.

Și dacă și Balada Miorița și Scrisoarea a III-a au fost parodiate și aduse la zi, nu m-ar mira ca și Țiganiada să fie transpusă într-un pamflet politic actual – Tîlhariada . Sigur e că nuvela lui Negruzzi, Alexandru Lăpușneanu, se dovedește de mare actualitate, mai ales prin replica ”Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreu”.

Așadar, nu ne-a plăcut ceea ce, cu chiu cu vai, am ajuns să numim o democrație, după ce, înainte de integrarea europeană de acum 10 ani, justiția s-a mai eliberat de sub papucul politicii. De dragul patriei străbune și al hoției naționale, suntem gata să instituționalizăm tîlhăria, în disprețul Uniunii Europene și al Articolului 7 cu care Bruxelles amenință acum Polonia, tot din cauza unor reforme inadecvate în justiție. Vrem legi care îi apără pe corupți și infractori.

Propun de aceea ca sloganul „Mafia să ne trăiască, pe noi să ne jefuiască” să fie afișat în toate comunele și orașele unde au cîștigat alegerile partidele din actuala coaliție majoritară. În caz că alegătorii acestor partide nu sunt de acord, sunt invitați să semneze o petiție prin care să se disocieze de reformele justiției votate în Parlament de coaliția PSD-ALDE-UDMR. Dacă nu își exprimă public dezacordul cu ce fac reprezentanții lor, subscriu implicit la reformele lor și sunt gata să le suporte consecințele. Șnapania, Tîlhariada etc. (E drept însă că și alergătorii mai bine intenționați ai PNL-ului au girat, din nefericire, un partid ambiguu, care nu s-a chinuit prea mult să oprească legile justiției în Parlament și preferă să se lupte mai feroce cu USR și viitorul partid anunțat de Cioloș decît cu PSD și ALDE).

În nici o democrație autentică nu există un grup privilegiat care se află „legal” deasupra legii. Pentru ca egalitatea în fața legii să fie asigurată, e nevoie de instanțe juridice neobstrucționate politic. Or, de cînd a preluat puterea, actuala coaliție a urmărit obsesiv un program anti-democratic. A acordat mai întîi mult trîmbițatele măriri salariale pentru bugetari doar elitelor „din sistem”. A făcut și face tot posibilul să neutralizeze independența justiției, aprobind ordonanțe de guvern la miezul nopții și legi nedezbătute în Parlament – toate în procedură de urgență – prin intermediul aceluiași bufon al regelui, Iordache. A aplicat măsuri de intimidare a protestatarilor pașnici, cu cai și tîrguri de Crăciun „suprapuse” peste proteste. A făcut tot posibilul să pună pumnul în gura opoziției, introducînd, prin același Iordache, regulamente care castrează vocile critice din Parlament. A încercat să compromită instituții pe care nu le controlează, precum Președinția Romaniei, asociindu-le cu „un stat paralel și ilegitim”. Un bilanț glorios. Aferim! Tovarășii Dragnea, Tăriceanu și Kelemen ar merita felicitări. Ei se îndreaptă cu pași mari spre realizări importante, asemenea celor înfăptuite în țara vecină de la nord-vest de prietenul lor Viktor Orban și într-o țară de la sud-est de sultanul Erdogan. Au preluat, cînd au venit la putere, cu bune și cu rele, o țărișoară democratică. Lor și numai lor li se datorează transformarea ei în Șnapania. Și, pentru ca realizările lor să fie încununate de și mai mult succes, ar fi indicat să vină cu alte idei pentru brandul de țară, lăsându-i în pace pe anacronicii Dracula, oaia mioritică și lupul dacic. Să propună în locul lor un Al Capone autohton, înarmat cu viclenia boierului Manea, ucigașul lui Toma Alimoș, și discursul patriotard al lui Nae Cațavencu, cu un zîmbet de vedetă răsfățată de soarele dunărean și hrănită cu fonduri europene. Asta, de fapt, ne reprezintă cu adevărat. Și, pentur a atrage mai mulți turiști, să organizeze tururi prin Snapania, cu puncte de atracție ca vila de pe domeniile regale din Alexandria, insula Belina și Palatul Parlamentului. Vor avea un succes garantat. „Welcome to Șnapania”, suntem mîndri că suntem șnapani și trăim într-o țară de basm, în care orice Făt-Frumos de ocazie ajunge să fie înghițit de un zmeu. Cu sau fără mandat parlamentar.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. „Bate-ma. omoara-ma, eu tot nu pot sa inteleg!” este o vorba uneori auzita. Mai in gluma, mai serios.
  O folosesc si eu ca laitmotiv pentru a spune ca nu inteleg dece ne enervam atit de tare pe actualii guvernanti, cind stim clar ca dosarele Revolutiei si Mineriadelor au fost inmormintate acum 8 ani. Da, stiu, au fost dezgropate pentru niste analize. Si pentru a-i face pe unii sa mai taca. Ori le mai stergi postarile, caci daca nu esti lasat sa spui nimic, nu existi.
  Vrem o cladire fara fundatie, tratam bolnavul fara a sti ce simptome are.
  Azi sint 28 de ani cind la Timisoara au cazut primii morti.
  Sa repetam sloganul Academiei Catavencu „Ceausescu sa ne ierti, ca-n decembria am fost beti!”

 2. Dragilor, V-ati facut-o cu mina voastra !
  In afara de vaicareli si pamflete, ciondaneli inteminabile mimate de orgolii meschine si, mai ales lipsa cronica de specialisti adevarati si programe in orice domeniu , ” intelighenta ‘ romaneasca nu a produs nimic dupa 1989.
  Nu ati fost in stare sa cistigati nici un rind de alegeri in Romania , exceptind cele din 1996, cind FSN a cedat volunta puterea, pentru a va dovediimpotenta de guvernare si miracolul alegerii lui Johannis.
  Nu ati produs nici un om capabil sa scoata Romania din marasm, exceptind pe Dl.Ciolos ( caruia insa ii trebuie un conducator de partid vinjos, care nu a existat niciodata in centrul si dreapta politice romanesti de dupa 1989 ) si pe Dna Kovesi.
  Nu ati fost in stare sa va coagulati in julrul presedintelui Johannis,sa scoateti un milion de oameni in strada, sa blocari acceselel la guvern si ministere si sa rasturnati un guvern care , ziceti voi, nu ne reprezinta .
  Si stiti de ce dragilor ? Fiindca guvernul si parlamentul asta, ne reprezinta cu adevarat ! Nu este adevarat ca ei au acaparta Romania transformind-o in Snapania ! Asta a vrut si vrea populatia din acest teritoriu, formata in 45 de ani de comunism drept o gloata formata in majoritate de lenesi, mincinosi, hoti si delatori ! Unii se incapatineaza sa ii numeasca Poporul Roman si tara lor , drept Romania.
  Nimic mai putin adevarat ! Si azi daca ar fi alegeri anticipte Dragnea si ai lui ar cistiga !
  Sa va fie de bine ! Ati avut ce ati dorit si ce meritati !

 3. Pensionarii de azi sunt multumiți numai cu televizorul lor? Pensionarii au o parte a biografiei deformată în „epoca de aur”. Informațiile pe care le consumă la televizor azi provin de unde? Cred că constatăm azi la o parte a electoratului din decembrie 2016: au preferat să fie „clienți” depenenți de politicieni, clienți ai statului atotputernic, a statului în mâna unor penali. Altceva nu au cunoscut ieri, nu văd, nu cred nici azi?Penalii au luat ca pradă budegtul statului, PSD-ALDE sunt preocupați 2017 în primul rând de prada lor câștigată prin absența majorității electoratului la alegeri?

  … « … înarmat cu viclenia boierului Manea, ucigașul lui Toma Alimoș, și discursul patriotard al lui Nae Cațavencu, cu un zîmbet de vedetă răsfățată de soarele dunărean și hrănită cu fonduri europene. Asta, de fapt, ne reprezintă cu adevărat… „….

  Apatia la un număr atât de mare de cetățeni a făcut posibilă victoria PSD-ALDE în decembrie 2016. De unde vine această apatie? Cine a absentat la vot? Cum se poate lecui? Cum pot fi interesați cetățenii pentru „politică”, pentru binele obștesc, pentru a prelua responsabilitatea pentru soarta lor în propriile măini?

  … « … Alexandru Lăpușneanu, se dovedește de mare actualitate, mai ales prin replica ”Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreu”.
  Așadar, nu ne-a plăcut ceea ce, cu chiu cu vai, am ajuns să numim o democrație, după ce, înainte de integrarea europeană de acum 10 ani, justiția s-a mai eliberat de sub papucul politicii. De dragul patriei străbune și al hoției naționale, suntem gata să instituționalizăm tîlhăria, în disprețul Uniunii Europene și al Articolului 7 cu care Bruxelles amenință acum Polonia, tot din cauza unor reforme inadecvate în justiție. Vrem legi care îi apără pe corupți și infractori.
  Propun de aceea ca sloganul “Mafia să ne trăiască, pe noi să ne jefuiască” să fie afișat în toate comunele și orașele unde au cîștigat alegerile partidele din actuala coaliție majoritară. … « …..

  Autoarea descrie cu amărăciune țara după un an de « democrație originală dămbovițeană » PSD-ALDE, după 27 de ani de libertate. Nu e bătut în piatră ca vă rămâne așa. Referirile la texte din literatură probabil nu spun mare lucru unor « clienți TV » de azi. Pensionarii lipiți de ecranul TV și budgetarii dâmbovițeni penali de la putere nu prea citesc literatură. Referirile autoarei la Balada Miorița, Scrisoarea a III-a, Țiganiada nu spun mare lucru unor „semianalfabeți” în fața ecranurilor de TV de azi? Mitologia mioritică seculară se pare că a învins?

  Furia a adus din nou cetățenii pe stradă, pe acei locuitori ai țării care nu vor și nu pot să accepte sa devină „clienți” ai puterii politice dâmbovițene de azi, de ieri și de mâine. Furia îi scoate din apatie și pe cei absenți la vot în decembrie 2016? Furia e văzută, simțită de cei de la putere numai atunci când STRADA prezintă în spațiul public romănesc cea ce nu vor cetățenii țării, cea ce nu pot să accepte azi și mâine . Strada poate și trebuie să facă opoziție 2017-2021, acea opoziție legală care în parlament nu e vizibilă. Opoziția are menirea să prezinte o alternativă credibilă la actualul guvern dâmbovițean fromat din penali, jecmănitori și hoți.

  Sunt de acord cu autoarea: așa nu mai merge la infinit! România e azi o țară liberă, democratică, sprijinită de UE prin subvenții nerambursabile, apărată de NATO. NU mai poate fi vorba de un pericol „străin”. Cum se ajunge la bunăstare, prosperitate și belșug pentru cei mulți din țară într-un timp acceptabil de scurt?

  Cine scrie

 4. Salut tonul proaspat, care dovedeste o anume acordare la prezent, in rest prefer sa nu adaug la ce se spune, totusi sa stiti ca daca oaia lui Daea e putin stinghera si s-a regasit la modul creativ intr-o shaworma, nu acelasi lucru pot spune despre oaia mioritica.

  Miorita e cea mai buna poezie romaneasca, este fibra si esenta acestui popor milenar, care vorbeste de credinta.

  De-am fi noi ca oaia din Miorita n-am ajunge in shaworma.

 5. Da, acest epitaf foarte reusit, poate rivaliza, cu succes, cu multe din cele de la Sapanta.
  Da, romanul are, inca, simtul umorului, si asta e o veste buna pentru igiena lui intelectuala.
  Da, romanul e pasionat. De parastase, cert, dar tot pasiune se numeste, deci nu-i chiar de rau.
  Ce cred, insa, eu ca-i lipseste romanului, cu desavarsire (!!!), pentru ca nu a dat dovada niciodata de asa ceva, de cand e liber sa faca ce vrea, gratie democratiei?
  De COERENTA si pragmatism, altfel spus, de coordonarea faptelor cu ideile pe care le tot emite si cu sentimentele care-l incearca…deseori pana la paroxism.
  E ceva ce nu merge, deci…si cred ca nu e vorba de vreo filosofie prea complicata si, nici atat, inaccesibila fara nu stiu ce studii inalte, pentru ca bunicii nostri, in majoritatea lor cu 4 clase primare, nu aveau aceasta problema, pur existentiala : lipsa de respect, exprimata cotidian prin desconsiderarea propriei vieti!
  De aici pornesc toate: frica patologica si agresivitatea care rezulta, paradoxal, din ea, servilismul fata de manipulatori (deoarece numai manipulatorii accepta ca oamenii din subordine sa se comporte fara demnitate), sau „simpla” acceptare de conditii de viata improprii civilizatiei europene in sec.21, justificata cu eterna frica de mai rau…etc., etc.
  In aceste zile de doliu, romanii s-au comportat in mod remarcabil, insa! Nimeni nu ar fi putut anticipa acest tsunami uman de respect si iubire, exprimat cu demnitate si intr-o reculegere, ca o reconectare personala si intima, a fiecaruia cu Regele, si tot ceea ce el reprezinta in ierarhia valorilor umane universale.
  Viata MS Regele Mihai ne-a amintit de aceste valorile autentice ale vietii, acelea care nu se negociaza si care, iata, au puterea miraculoasa de a transcende un intreg popor.
  Nu cred ca exista altceva ce Regele ar dori (…) azi de la noi, decat sa-i (sa ne) demonstram ca nu s-a inselat ca ne-a iubit!
  Sa incepem prin a ne iubi pe noi insine (nu e de loc egoist!), sa avem incredere in noi (nu e de loc arogant!), si astfel, sa ne respectam, mai intai tot pe noi!
  Neaparat. Neintarziat. Mereu,

 6. Va rog continuati dvs. si altii ca dvs. pe aceasta cale ! O strinsa legatura cu altii ca dvs. care nu doresc instituirea hotiei si minciunii!
  Va doresc succes cit mai mult si mai rapid!

 7. Nu mi se pare deloc „Etica” punerea de etichete degradante (Șnapania,Thieves etc.) unui popor harnic si cinstit. Poporul nu are nicio vina. Daca ne place sa improscam cu murdarie, din „etica politica”, sa o facem impotriva politicii. Acolo este singurul loc unde frei mucken se poate practica nestingherit…

  • Domnule draga,

   traiesti in vise, de unde atata harnicie si cinste cand tot amarasteanul viseaza sa se descurce sa smechereasca si fac pe cel de langa el.

   Unde traiesti nene ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Tereza-Brindusa Palade
Profesoară de Etică Politică la Facultatea de Științe Politice a SNSPA, București. Eseistă, publicistă și poetă. Membră a Grupului pentru Dialog Social. Autoare a numeroase cărți de eseistică filosofică și teologică, printre care amintim: Noaptea gîndirii metafizice (2008), Fragilitatea Europei (2009), Castelul libertății interioare (2010), Chemarea înțelepciunii (2011), Infinitul fără nume (2013). Autoare a zeci de articole științifice în limbi străine, dintre care unele publicate în reviste de prestigiu ca Annalecta Husserliana, Persona, European Journal of Science and Theology. Autoare a sute de articole apărute în presa culturală și de opinie din România. Autoare a două volume de versuri și a unor serii de poeme publicate în revistele literare Familia, Viața Românească și Discobolul.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Don’t Look Up: Este schimbarea climei ca o cometă sau ca un diabet?

Difuzat pe 24 decembrie 2021, Don’t Look Up a devenit rapid o alegorie pentru situația curentă a dezbaterilor polarizate despre riscurile existențiale...

Planul de refacere a URSS în marș: după ce s-a asigurat de Belarus și Armenia, Moscova a luat și Kazahstanul înapoi

"Kazahstanul este acum într-un joc geopolitic (...) Rusia a intrat deja, a trimis trupe. CSTO este Rusia. Aceasta este o ocupație...

Daca e de rău, nu apare în presă!

Exact acum un an scriam un articol despre relația energie și presă. Probabil explicațiile de atunci sunt valabile și în spețele de...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro