vineri, decembrie 8, 2023

Epurarea CNATDCU. De ce au eliminat toti cercetatorii romani din strainatate?

Numele meu este Gabriel Cornilescu, sunt un fost membru al Comisiei de Biologie Biochimie profund dezamagit de recentul act de ‘reorganizare’ a CNATDCU.

PROTEST

Eliminarea recenta a tuturor membrilor din strainate ai comisiilor CNATDCU se inscrie in seria de abuzuri menite sa musamalizeze plagiatul dovedit al actualului prim ministru si al altor politicieni sau functionari din institutii ale statului roman si sa faciliteze abateri similare de la etica unui mediu academic normal.

Fostii membri din strainate ai comisiilor CNATDCU au fost selectati intr-un proces de organizare care a durat mai mult de un an strict pe baza recunoasterii de catre comunitatea stiintifica internationala, reflectata in calitatea publicatiilor lor in literatura de specialitate. Prezenta lor in aceste comisii garanta imposibilitatea coruptiei, a nepotismului, a presiunilor politice sau administrative folosite de-a lungul anilor pentru obtinerea frauduloasa de titluri sau diplome universitare de catre politicieni sau oameni cu functii inalte in aparatul de stat. Ei ofereau sansa de a curata mediul academic romanesc de impostori.

Art. 5 din vechiul Regulament CNATDCU, care arata ca “membri CNATDCU sunt personalitati de prestigiu academic si stiintific, cultural si moral, recunoscute pe plan international sau national in domenii cu specific national” a fost redus in Art. 8 al noului Regulament la: “Comisiile de specialitate sunt compuse din experti in domeniul sau domeniile stiintifice arondate”.

Incurajam prin acest protest orice initiativa mediatica de a denunta acest abuz si consideram ca singura solutie rezonabila este revenirea la structura initiala a comisiilor CNATDCU.

Gabriel Cornilescu, Ph.D.
Associate Researcher, NMRFAM
University of Wisconsin – Madison
Biochemistry Department

notă: dacă sunteți de acord cu această declarație, vă rog completați formularul de aici

Distribuie acest articol

20 COMENTARII

  • Toutes les thèses de la Roumanie à La France en passant par l’Italie et jusqu’aux Etats-Unis ne sont pas de même niveau.

   L’évaluation dépend du niveau d’exigence des universités et des jurys, et toutes les mentions peuvent être débattues!

   Mais qu’une telle agitation touche la thèse d’un premier ministre devient????

   Aucune thèse, même médiocre, n’est supposée soulever la question du PLAGIAT! Le PLAGIAT n’est pas un problème de niveau mais de méthode et d’éthique.

   Il ne s’agit pas de savoir s’il faut des experts étrangers ou pas. Il est question de trancher si oui ou non, ce texte est rempli d’emprunts non cités et non mis entre guillemets.

   Cela devrait être très simple de lire avec un stabilo et d’encadrer les paragraphes ” volés” sans en arriver au drame politique!

   Il est dommage que ce texte du PM susciste une telle passion! Il y eut un jury, il suffit de réunir une contre expertise. Ne peut on pas trouver à Bucarest trois experts fiables avec un stabilo?
   Cette affaire en dit long sur une ambiance de méfiance vis – -vis du PM, vis-à-vis de l’université, vis à vis des universitaires roumains à l’étranger et vis à vis des universitaires étrangers.

   C’est bien un élément des dérapages actuels! Le règne de la suspicion installé comme mode de pensée…Et alors que cela dérape, afficher un sérieux du contrôle final, laisse sceptique.

 1. Motivele sunt foarte transparente. In numele albirii imaginii Marelui Plagiator totul este permis. In numele albirii imaginii Marelui Plagiator legislatia romaneasca menita sa reglementeze mediul academic este intoarsa cu 30 de ani in urma, renuntandu-se la principiul sincronizarii acesteia cu cea europeana si mondiala. Regretabil este ca in numele unor obiective profund viciate din punct de vedere moral se renunta la o serie de principii care pot fi asimilate libertatilor noastre fundamentale. Regretabil este ca intelectualii nostri care altminteri ne predau democratia la televizor aleg sa taca sau mai rau, sa sprijine fatis aceste actiunii reprobabile in numele necesitatii de a scapa de Basescu.

  Din pacate, domnul meu, in virtutea noii filozofii care leaga drepturile cetateanului roman de existenta sa fizica in spatiul carpato-danubiano-pontic, dumneavoastra nu aveti nici un drept. Tocmai ati fost exclus de pe listele electorale permanente, iar in registrul de cetateni figurati cu o steluta galbena la coada CNP. Nu aveti nici un drept, nu mancati salamul cu soia alaturi de noi, nu priviti apusul nostru de soare, asemeni noua, cu fata la Sanicolau si cu spatele la Sulina.
  Probabil ca nu platiti nici macar un impozit in tara, deci nu contribuiti la pensiile si retributiile agitatorilor lui Dogaru. Sunt absolut convins ca stiinta si prestigiul Dvs nu pot fi comparate cu expertiza doamnei Andronescu, care spre deosebire de Dvs se pricepe si la politica si la management universitar. Sunt absolut convins ca un telespectator din Ploiesti are dovada faptului ca Dvs. nu aveti Bac-ul. I-ati pacalit pe americanii aia pentru ca, stim cu totii, cat sunt de naivi, judecatile lor nu se compara cu virtuozitatile noastre analitice din Poiana lui Iocan. Si atentie la termeni! Cuvantul „epurare” este inadmisibil, va aduce cu siguranta prejudicii imaginii noaste, iar Dvs. riscati un dosar penal. Au mai patit-o si altii cu cuvantul „puci”. Nu faceti decat sa oferiti munitie gratis inamicilor Romaniei desemnand prin „‘epurare” o banala reimprospatare, o merituoasa crestere a reprezentativitatii unei comisii vitale pentru buna functionare a spatiului academic romanesc.

  • La un lucru atit de serios orice gluma face ca subiectul sa fie luat in zeflemea. Nu e cazul. Destul cu mistoul prost in subiecte de importanta nationala

   • Nu stiu unde vedeti Dvs. misto-ul. Sunt lucruri care au avut loc in realitate. Telespectatorul din Ploiesti, hipercompetenta Abramburicai, plangerea penala pentru folosirea termenului „puci”, frustrarea de drepturi fundamentale a romanilor plecati in strainatate, albirea cu orice pret a plagiatorului Ponta etc. E adevarat ca ceea ce a facut USL-ul poate fi considerat ca apartinand categoriei mistoului, dar ceea ce am scris eu se refera strict la lucruri care , repet, au avut loc in realitate. Faceti va rog diferenta, nu eu fac realitatea in tara asta asa ca treceti eticheta mistoului prost in dreptul cui trebuie, nu al meu!

 2. Uslamul de partid si de stat nu va duce niciodata lipsa de cadre. Toti acei profesori, profesori-doctori, doctori-doctori din strainatate, ce se vor reuni sub inaltul patronaj al primului plagiator, aplaudindu-i discursul, vor fi viitorii membri racolati in CNATDCU-ul Abramburicai, acest Popescu-Dumnezeu, de neinlocuit, nemuritor, al invatamintului romanesc.

 3. Nu e normal.Deloc.

  Prin alienarea oamenilor de calitate din universităţile occidentale Romania se privează în acest fel de două resurse importante de proges importante în competiţia internaţională(potenţial). Dacă cei care mai sunt cât de cât interesaţi sunt jigniţi se vor întâmpla următoarele fenomene.

  1, Accesul la informaţiile la care aceştia le au în domeniilor de expertiză, evident mai avansate (bugete, tradiţie sistem) în universităţile occidentale.

  2. Accesul la reţelele sociale de ştiinţifici care contează deseori în cooptarea celor din ţară.

  În consecinţă capacitatea colectivă de evoluţie şi competiţie e redusă pentru cei rămaşi în ţară.

  Mergând până la a exagera e o problemă de siguranţă şi securitate naţională pentru orice ţară din perspectiva asta.

  Sacrificarea elitelor ştiinţifice din exterior pentru a scăpa pielea unor no-names politici din ţară, chiar dacă accidental ajung pe scaunul de prim-ministru, e dincolo de o logică de interese naţională.
  Părerea mea.

 4. Stimate domn! PSD-ul are un concept de la care nu se abate de vre-o 50 de ani, desi pe atunci se numea Partidul Muncitoresc Roman. Si anume: „nu esti bun pentru ca esti bun, esti bun daca zicem NOI”. Acum aveti explicatia de ce Ponta nu a plagiat! Pentru ca asa spunem NOI. Credeti ca ministrul Andronescu nu are lucrari plagiate? Si ca sa continui cu cativa plagiatori ministrii pe care ii stiu: Dan Nica, Mircea Geoana, Titus Corlatean, sunt doar cativa pe care mi-i aduc aminte dar sunt mai multi. Ceausescu a fost inlaturat nu pentru ca niste oameni au iesit in strada ci pentru ca a fost dat jos din exterior. Daca vreti sa schimbati ceva in Romania nu asteptati verdicte de la comitete si comitii interne. Luptati din afara, informati presa, guvernele tarilor unde sunteti despre plagiatele acoperite si sustinute politic. Obligati guvernul sa adopte o lege prin care toate tezele sa fie publicate in format electronic ca sa poata fi verificate plagiatele. Oamenii onesti isi pot face curatenie in domeniul lor daca au acces la informatii (tezele in format electronic) si soft de copy-detection. Numai ca trebuie ca guvernul sa puna la dispozitie atat tezele cat si baza de date si soft. Asa cum USL-ul nu vrea ca in Romania sa aiba loc alegeri corecte tot asa nici nu doreste sa transparentizeze furtul masiv care se face cu titluri doctorale sau de licenta.

 5. In principiu, bine v-a facut !!!

  Din 3 motive, sper ca nu ma cenzureaza.

  In primul rand, nu s-a dus pana la capat reforma Funeriu, din cauza ca nici PDL nu a vrut reforma. Trebuia urgent luati pe rand TOTI conducatorii de doctorat din Romania si trecuti prin ciur, plagiat, articole ISI, examen serios de abilitare. Cred ca nici o treime nu treceau, in frunte cu Abramburica.

  Doi, in CNATDCU-l vechi, erau multi impostori/impostoare, inclusiv la matematica, informatica si Statistica (aici la economisti). La economisti in general a fost si este dezastru, inclusiv jenantele standarde minimale si clasificarea ASE in liga A, la presiuni politice.

  Pe urma, nici de aia in strainatate nu sunt sigur, pentru ca am vazut in USA bad doctorates si fix grades si toate porcariile care sunt si in tara, inclusiv la ocuparea de posturi. Se dau bad doctorates si la Princeton oameni buni !!! Asa ca si pe aia din strainatate trebuia sa-i treaca prin ciur.

  Acuma, traiasca Abramburica si arahnoizii din PSD, trai si viata va fi, la urma urmei prim-ministrul e plagiator, Abramburica ea insasi si-a plagiat teza, vezi Nasul Tv cu marturia colegului Toma.

 6. Stimate Domnule Dr. Gabriel Cornilescu

  Imi pare rau ca trebuie sa-mi exprim dezacordul cu opinia dumneavoastra.

  Nu exista nici o justificare pentru includerea unor oameni din afara tarii in procesul de validare al titlurilor universitare din Romania, atata vreme cat cei care fac parte din CNADTCU sunt competenti si integri. Afirmatia dumneavoastra ca cei care lucreaza in strainatate garanteaza „imposibilitatea coruptiei, a nepotismului, a presiunilor politice sau administrative folosite de-a lungul anilor pentru obtinerea frauduloasa de titluri sau diplome universitare de catre politicieni sau oameni cu functii inalte in aparatul de stat” este nedemonstrata.

  Cred ca, in orice instanta, avem dreptul sa fim judecati de un „jury of our peers”. Faptul ca unii dintre noi lucreaza in strainatate nu ne confera, automat, nici un fel de avantaj moral fata de colegii nostri din tara.

  Cu deosebit respect,

  Peter Manu, MD, FACP
  Professor of Medicine
  Hofstra University School of Medicine
  Hempstead, New York

  • Domnule Peter Manu,

   Remarca dvs. mi-a atras atentia. De aceea intru din nou in dialog cu dvs. prin intermediul acestei platforme.

   Aveti perfecta dreptate cand semnalati faptul ca simpla functionare ca cercetator ori profesor intr-o universitate din afara Romaniei nu reprezinta automat o garantie de moralitate si integritate. Justificati insa acest lucru folosindu-va de principiul academic al evaluarii de catre colegi („peers evaluation”) care ar trebui sa functioneze in asemenea situatii.

   In aceste conditii, ar trebui sa inteleg ca, in baza aceluiasi principiu de evaluare academica, sunteti de acord si cu faptul ca nu ar trebui sa fii eliminat dintr-o cominisie (cum e CNADTCU) doar pentru motivul ca profesezi intr-o universitate din afara Romaniei?

   Prezenta cercetatorilor si profesorilor din universitati dinafara Romaniei in asemenea comisii reprezinta o resursa strategica foarte importanta in conditiile unui invatamant superior din ce in ce mai internationalizat.

   • Stimata Doamna Adriana Gorga

    Va rog sa imi permiteti sa folosesc expresia dumneavoastra si sa spun ca aveti perfecta dreptate.

    Cu deplin respect,

    Prof. P. Manu

    • Domnule Peter Manu,

     Sunt de acord cu afirmatia dvs. „Nu exista nici o justificare pentru includerea unor oameni din afara tarii in procesul de validare al titlurilor universitare din Romania, atata vreme cat cei care fac parte din CNADTCU sunt competenti si integri.” Insa stim ca nu este cazul in actuala formula, si daca nu stim ii putem intreba pe cercetatorii romani, printr-un referendum, daca doriti.

     Lasand gluma la o parte: departe de mine de a declara superioritatea morala a diasporei din cercetare. Judecand STATISTIC insa, afirm din nou ca este imposibil sa poti co-interesa, corupe sau sa aplici presiuni administrative asupra unui numar SEMNIFICATIV de cercetatori romani din strainatate care si-au facut un nume in stiinta (adica au acumulat un indice Hirsch respectabil). Desi nu asta nu ar constitui o demonstratie a afirmatiei de mai sus, va provoc sa veniti cu un contra exemplu. Nu lucrul in strainatate, ci tocmai faptul ca acei cercetatori romani care au acumulat un numar respectabil de articole in jurnale PEER-REVIEWED de calitate a fost criteriul de selectare a lor in fostele comisii CNATDCU. Tocmai lipsa acestor articole este principala critica adusa aproape exclusiv de catre colegii lor din Romania multora dintre cei numiti ‘peste noapte’ in noua structura CNATDCU, simultan cu eliminarea completa a celor din strainatate.

     Cu sinceritate,
     GC

 7. Legat de membrii CNADTCU pot sa va mai spun ceva…

  Am vazut un caz de cadru didactic care avea uriase valente elitiste dar neacoperite stiintific. Are gradul de conferentiar si nu are articole publicate in jurnale deloc.

  Ce credeti ca face ?

  Pur si simplu prin diverse combinatii ajunge sa fie membru CNATDCU si ii convinge pe ceilalti membri sa schimbe criteriile astfel incat sa isi netezeasca calea…

  Dupa un an de „activitate” reuseste sa isi ia abilitarea la Cluj cu 0 (zero) articole publicate la jurnal dar cu niste articole la conferinte internationale.

  Si acum sa vedeti artificiul…cum reuseste sa innabuse el criteriile domnului Funeriu si sa le modeleze dupa chipul si asemanarea sa…

  Pur si simplu ii convine pe ceilalti membri ca citarile din jurnale la articolele sale publicate la conferinte ii ofera lui greutate stiintifica si ca o astfel de situatie e echivalenta cu cea in care el ar fi publicat la jurnale.

  Un articol de jurnal e un articol puternic recenzat un proces care dureaza 6 luni de zile la o revista serioasa.

  Alta smecherie… cum credeti ca obtine citarile? Foarte simplu! Isi publica teza de doctorat sub forma de carte pe coperta careia pune ca prim autor numele unei somitati in domeniu. Astfel el isi atribuie toate citarile care in mod normal ar fi atribuite somitatii respective.

  Asta inseamna cercetare ?
  Doar un set de artificii puse cap la cap in combinatii care sa determine niste cifre in grilele de evaluare ?

 8. Nu sunt de acord cu acest formular.

  E simplu, pentru ca experienta imi arata ca in acest CNADTCU sunt oameni frustrati si cu probleme pe care nimeni nu ii baga in seama pe plan local dar care au recunoastere internationala.

  Ce inseamna aceasta recunoastere internationala ?

  Pai sa stiti ca nu totdeauna inseamna creativitate, idei stiintifice valoaroase si harnicie!

  Inseamna sa ai relatii cu cei de afara, poate prin intermediul bisericilor neoprotestante, sa lucrezi cu ei si pe urma sa intri incet in comunitatea de acolo.

  Bun!

  Un cercetator autohton care nu are posibilitati financiare dar care este apreciat de colegii sai si care isi face serios munca in sala de curs si la laborator va fi dat la o parte de realizarile coelgului care a facut cercetare afara.

  E corect asa?

  Unii lucreaza la catedra pe un salar de mizerie iar altii de afara vin si iau bine merci toate pozitiile inalte ale cercetarii…

  Vi se pare normal ?

  Oare cerintele actuale ale fostului ministru Funeriu sunt realiste ?

  E socotit efortul intelectual si este raportat el la salarizarea din Romania ?

  Degeaba vine el si impune cerinte ISI cu SRI pentru ca e ca si cum la Uzina Dacia de la Colibasi vine managerul de la o zi la alta si le cere sa produca masini Mercedes.

  Acum oricum am asambla piesele unui Logan tot Logan iese nu iese nicicum Mercedes.

  Domnilor cercetarea inseamna idei, viziune, creativitate.

  Acestea costa domnilor, nu sunt pe gratis.

  Cand statul roman va plati pentru ele, le va avea.

  Cat timp se preface ca le plateste exact asa si cei care le fac se vor preface ca le livreaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Gabriel Cornilescu
Cercetator la departamenul de Biochimie al NMRFAM, University of Wisconsin. Pentru CV complet si lista publicatiilor: http://www.ad-astra.ro/whoswho/view_profile.php?user_id=422

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro