luni, octombrie 2, 2023

Era Donald Trump: 5 schimbari majore pentru Romania si estul Europei – Actualizat (2)

Este clar ca Brexitul nu a fost doar un simplu accident, este clar ca Nigel Farage dandu-i sfaturi lui Donald Trump nu mai e acum un motiv de glume subtiri, este limpede ca lumea se va schimba profund – si nu vorbesc doar de scaderile de la bursa din New York. Articolul de fata este scris sub rezerva castigarii presedintiei americane de Donald Trump,dar acest lucru e din ce in ce mai probabil la ora scrierii acestui material. O parte din lucrurile de mai jos sunt valabile chiar si daca Trump nu e urmatorul presedinte American, mai ales punctul 1.

1. “De ce sa plateasca America pentru apararea altora?”

Deja in preambulul campaniei electorale Donald Trump a reusit sa tinteasca un reflector nemilos asupra cheltuielilor de aparare ale SUA, in apararea altor tari si in sustinerea pozitiei globale a SUA. “Why should we pay for other people’s defence?”  este o intrebare care s-ar putea sa ni se intoarca in fata, inclusive in Romania. Am fost luati la intrebari ani de zile de NATO, in vremea cand cheltuielile noastre de aprarea erau in jurul a 1,3% din PIB, acum exista un consens politic pentru 2% din PIB ca nivel “normal”, adica a cinsprezecea parte din buget. Nu intamplator, simtind placile tectonice politice schimbate la Washington, ambasadorul american a reiterat idea chiar alaltaieri.

Acest lucru se poate traduce in viitor in reducerea amprentei pe Kogalniceanu si poate revenirea la un sistem de rotatie in loc de un sistem semi-parmanent, chiar daca baza de la Deveselu nu mai poate fi intoarsa din drum si chiar daca NATO va prelua, intr-un sistem interoperabil, utilizarea ei.

2. Izolationismul American si decaderea NATO

Chiar daca este cea mai de success alianta militara din istoria umanitatii, Trump a spus ca este pregatit sa lase pe dinafara statele care “nu platesc pentru propria aparare”.

In conditii de razboi hibrid si presiune ruseasca continua statele baltice, state ca Romania si Ungaria, chiar un stat cum e Turcia pot fie intra intr-o orbita ruseasca care sa le mentina apartenenta NATO dar sa faca bilateral diverse intelegeri economice separate – in cazul Turciei poate chiar militara – cu Moscova, fie sa se situeze la o periferie nedefinita intr-o zona gri a sferelor de influenta, in conditiile in care America se orienteaza spre o competitie economica si militara in Asia, in special cu China.  In conditii de razboi hibrid si presiune ruseasca continua statele baltice, state ca Romania si Ungaria, chiar un stat cum e Turcia pot fie intra intr-o orbita ruseasca care sa le mentina apartenenta NATO dar sa faca bilateral diverse intelegeri economice separate – in cazul Turciei poate chiar militare – cu Moscova, fie sa se situeze la o periferie nedefinita, intr-o zona gri a sferelor de influenta, in conditiile in care America se reorienteaza spre o confruntare economica si militara in Asia, in special cu China.
O administratie Trump este probabil dispusa sa exercite mai putina presiune asupra Rusiei pentru Ucraina, iar disponibilitatea de a cheltui capital de influenta pentru o tara ca Moldova va scadea probabil vertiginos. Romania va fi granita catre un spatiu estic destul de ostil – lucru care presupune militarizarea Marii Negre, desi probabil si aici disponibilitatea de prezenta directa americana ar putea scadea.

3. Eurocentrismul vs. continuarea parteneriatului transatlantic

Impreuna cu Iulian Chifu si Centre for Early Conflict Warning ne propunem sa  punem pe agenda, la Bucuresti, o conferinta in aprilie mai 2017 care sa se refere strict la dicotomia intre eurocentrism si transatlantism. Dupa Brexit, fortele eurocentrice vor fi la turatie maxima exact in momentul in care Brexitul va fi desavarsit – probabil peste 2-3 ani – iar administratia de la Washington va fi izolationista. Romania va avea de ales la un moment dat , in cel mai rau scenario, intre sustinerea Europei cu motor franco-german (cu toate beneficiile economice dar dezavantajele militare si strategice) si continuarea parteneriatului privilegiat cu SUA, in conditiile in care sunt din ce in ce mai putine state europene care fac acest lucru. Alianta Romania –Cehia-Polonia cu Marea Britanie in multe probleme de Securitate europeana nu va mai fi pur si simplu fezabila, insa Romania, cu toate dificultatile inerente, ar trebui sa mentina cu dintii toate liniile parteneriatului strategic semnat cu SUA.

4. Influenta SUA in cooperarea in justitie si anti-coruptie

Subsemnatul considera ca influenta in domeniul justitiei si anti-coruptiei , elevata de Victoria Neuland si de Hillary Clinton ca Secretar de Stat la nivel de problema de securitate nationala, a fost dramatica, vizibila si partial eficienta.  Aici probabil va cadea cel mai dramatic accentul invers intr-o posibila administratie Trump, cam 6-9 luni dupa preluarea mandatului. Daca in momentul de fata ambasadorul Klemm este dispus sa fie un fel de laudator sef pentru DNA si Kovesi, este probabil ca Departamentul de Stat va fi mai ponderat in a-si largi sfera de preocupari dincolo de lucruri care sunt de interes imediat pentru securitatea Statelor Unite.  Ca atare, instrumentarul diplomatic global este posibil sa fie schimbat si redus inclusiv ca amploare, concentrat mai agresiv pe obiective putine. Paradoxal acest lucru ar putea sa insemne si mai putine investitii – Trump a spus din capul locului ca va face o prioritate din incercarea de a intoarce investitiile marilor corporatii in SUA. Acest lucru ar insemna o atentie mai putina asupra justitiei din Romania si o atentie mai mare, de pilda, asupra atacurilor cyber asupra SUA de la hackerii din Romania (ganditi-va doar la celebrul Guccifer).

5. Emergenta unui nou tip de votant global : muncitor, anti-globalizare, de dreapta

Exista un tip de votant Brexit – Trump care va naste miscari similare in Europa si probabil peste tot in lume. Profilul este un votant militant alb, ingrijorat de problema imigrantilor, cu o slujba sau cu o securitate economica amenintata, cu un scepticism adanc fata de tot ce inseamna guvern central. Vorbim de votantul din Nordul Angliei, cel care a inclinat balanta spre Brexit si de omologul lui in Pennsylvania si Michigan, cel care i-a dat castig de cauza lui Trump intr-o cursa stransa.  Acest tip de votant va insemna ca parteneriate pro-comert liber vor fi mai greu de realizat.

Update 1: Dincolo de Hillary Clinton care isi vede naruita o ambitie de peste 20 de ani, principalii pierzatori ai serii sunt institutele de sondare a opiniei publice. La fel cum in Romania 3 din 4 mari case de sondare il vedeau pe Ponta Presedintele Romaniei, la fel erorile institutelor de sondare americane au fost majore. Exemplele sunt diverse: de la Nate Silver, „gurul” sondajelor care dadea o posibilitate de castig pentru Hillary de 65%, pana la sondaje Gallub, Nielsen, New York Times etc. Singura paralela istorica din ultimul secol este, pe langa batalia Bush vs Gore transata in Florida si apoi la Curtea Suprema, revenirea extraordinara pe ultima suta de metri a lui Truman. Poza de mai jos este revelatoare, in acele vremuri șpaltele ziarelor erau tiparite cu 8 ore inainte. Prin urmare aveti o poza cu un Truman zambitor, cu un ziar in mana care titreaza eronat pe prima pagina ca a castigat competitorul lui republican.

Update 2: O alta poveste nespusa este schimbarea demografica a Floridei, candva un stat condus de G. Bush, un competitor care a  fost pulverizat de Trump. Nu s-a mai ajuns ca data trecuta la contestarea validitatii voturilor, ci de aceasta data candidatul republican a reusit sa castige Florida, o contributie esentiala la parcursul victorios.

Distribuie acest articol

28 COMENTARII

 1. Pentru necunoscători, alegerea a fost simplă, o eventuală demitere de Congres pentru fapte viitoare incompatibile cu funcția de președinte fiind mai simplu de realizat într-un anumit caz decât în altul.

 2. Chiar daca e o analiza la cald, e corect ce spuneti.
  Ref la punctul 5, cred ca el este foarte important pentru romani in perioada imediat urmatore, avand in vedere ca si la noi vor fi alegeri. Acest votant nou de care vorbiti (care este de fapt clasicul W.A.S.P.) este prezent si la noi. Sa vedem daca politicienii nostri il identifica.

  De asemenea, poate se invata o (alta) lectie din aceste alegeri – „etichetele” pe care ti le lipesti/atarni la partid nu-ti aduc victoria!
  In SUA, unul din cei doi candidati si-a lipit o groaza de „labels” pe valiza de campanie crezand ca astfel va atrage voturile, celalalt candidat a iesit in public doar cu o amarata sapca rosie de baseball pe care scria atat: ” Will make America great again!”
  Si a castigat!
  (PS: Madonna cred ca sufera cel mai mult in urma acestor rezultate)

  …..

 3. Dar este foarte probabil sa gresiti in toate previziunile, asa cum analistii au gresit cu predictia despre Brexit si despre victoria lui Hillary si despre alegerile primare din Partidul Republican.

  Iar parerea mea este ca daca – Doamne fereste! – iesea Hillary, era vai de noi. Trump s-ar putea sa se dovedeasca chiar un presedinte bun, inseland din nou previziunile „analistilor”.

 4. „principalii pierzatori ai serii sunt institutele de sondare a opiniei publice.”

  principala pierzatoare e toata media controlata care a fost impotriva lui Trump si a promovat’o pe Clinton

  sondajele se manaresc in functzie de esantionul ales: marime, rasa, educatie, avere, simpatii politice samd

  pe scurt, media a tot marsat pe povestea ca Clinton castiga, cu cat s’au agitat mai tare cu atat probabil erau mai ingrijorati ca pierd

  si asa nu va mai baga nimeni in seama sondajele, doar o alta metode de manipulare a prostimii si cam atat

  o alta mare pierzatoare in toata povestea asta e Madonna, si’a ratat sansa sa demonstreze ca inca mai poate sa faca ce stie ea mai bine

  pacalicii de la Cotro au facut cheta aseara si au dat repede pe gura cam ce vrea sa auda nea ala…

  „Klaus Iohannis, scrisoare de felicitare pentru Donald Trump: Romania INTELEGE pe deplin SA CONTRIBUIE la eforturile comune menite sa promoveze stabilitatea si securitatea in regiune si la nivel global”

 5. Vedeti ca amestecatul lui Nate Silver cu cei care fac sondaje este gresita („de la Nate Silver, “gurul” sondajelor care dadea o posibilitate de castig pentru Hillary de 65%”). Chiar pe site-ul lor au explicat de mai multe ori, exact pentru cei care considera ca ei ar „da” sanse de castig cuiva, ca nu asta fac. Pur si simplu agrega toate sondajele existente cu un model matematic care le da anumite greutati in functie de cat de credibila e casa de sondaj si cat de nou e sondajul. Deci ei gresesc automat cand gresesc aproape toate case de sondaj, cum a fost cazul acum. Nu e vorba ca si-au dat cu parerea gresit asa cum isi dau cu parerea analistii politici.

  • E adevarat ca fiverthity eight nu face sondaje in sine, insa are un „plus” model in care introduce anumite ecuatii, anumite ponderi, da o importanta mai mare anumitor sondaje in dauna altora, etc. Implicit cand faci astfel de agregari care se dovedesc spectaculos de gresite (sanse de 28%, apoi 35% pt. unul care apoi castiga) iti asumi metodologia dupa care lucrezi.

 6. În general, văd că nu se spune absolut nimic despre politica de mediu. Donald Trump consideră că încălzirea globală este o făcătură, o conspiraţie chinezească, şi are de gând să inverseze toate deciziile făcute în acest domeniu în 8 ani de guvernare Obama, să desfiinţeze agenţia lor pentru protecţia mediului, să exploateze în forţă şi fără limite toate resursele fosile, şi să retragă SUA din chiar şi-aşa şubredul Tratat de la Paris.
  Dacă Trump va face ce-a promis în acest sens (şi are toate şansele, fiindcă va fi sprijinit de majoritatea din Congres) şi va declanşa o repudiere globală a tentativelor de combatere/ reducere a consecinţelor schimbărilor climatice toate punctele de mai sus vor părea nişte fleacuri.

  • Corecta observatia, insa acordurile deja semnate nu vor putea fi anulate, insa probabil nu se vor mai semna altele. Si probabil se va construi acel Keystone pipeline care a primit un mare veto de la Obama.

 7. Tovarasi de suferinta romaneasca ,

  America a ales. A iesit Trump. Datele de politica externa si interna ale USA vor ramane aceleasi.
  Sistemul social are o inertie colosala, este nevoie de zeci de ani, poate chiar sute, sa-l pui pe alte sine. Asa ca lasati-i pe ciocli cuvantatori prin media sa-si ia argintii meritati. Lasati in pace pe Madona sa stea in depresie

  Americanii si rusii se vor intelege pe fata sau in culise cum au facut si pana acum.
  Mai zice cineva cu toata gura – in afara lui Iulian Chifu (!) – ceva despre Crimeea sau despre Ucraina ?
  „Interesele superioare de partid si de stat” ale celor doua sunt deasupra tuturor celorlalte.
  Cele doua sunt singurele care au capabilitatile necesare (de orice natura) pentru a-si proiecta si proteja interesele la nivel global. Pentru USA si Rusia zonele unde sunt tigri cuprind intreg Pamantul.

  Iar pentru noi ?
  Singurul lucru cu adevarat periculos ar fi ca americanii sa se distanteze de sprijinul activitatii de combatere a coruptiei. Asta ar fi intr-adevar foarte rau. Mi-e greata gandindu-ma ce trai pe vatrai ar fi pe Basescu, Dragnea, Ponta, Blaga, Gorghiu, Tariceanu, Verestoy, Pandele. Ce veselie ar fi pe astia si pe altii, multi altii.
  Pentru mine acesta este singurul pericol.
  Celelalte insirate de Orasanu sunt povesti. Vrea si el sa para destept, asa cum l-a invatat bunicul, mare gaie in vremuri apuse prin Slobozia.

  • Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avut o convorbire telefonica, miercuri, cu proaspat alesul presedinte al SUA, Donald Trump invitandu-l pe liderul israelian sa aiba o intalnire „cu prima ocazie”, a informat biroul de presa a lui Netanyahu intr-un comunicat, potrivit Reuters.

   Convorbirea a fost „sincera si calda”, fiind discutate chestiuni regionale, a precizat biroul de presa, adaugand ca: „Premierul l-a felicitat pe Trump pentru victoria sa electorala si i-a transmis ca Statele Unite nu au un aliat mai bun decat Israelul”.

   • Dumneata esti acel Bugsy, primejdiosul ?!
    Acel Bugsy cu (1) scoala serioasa, (2) caruia ii plac filmele lui Tarantino si Woody Allen si (3) care stie ca Europa are la baza Ierusalimul, Atena si Roma ?
    Salut !

    Dar ce legatura are convorbirea telefonica dintre Trump si Netanyahu cu nazbatiile insirate de Orasanu si cu ceea ce am scris io ?! A ? Explica-mi te rog !

    • Da, acel cu 1, 2, si 3 inca valabile!
     Dar de ce „primejdiosul”?

     legatura este aici (va citez): „Datele de politica externa si interna ale USA vor ramane aceleasi” – intalnirea lui Bibi cu Donald confirma ce spuneti dvs.(relatia SUA _ISR, de ex).

  • Domnule, sunteti un diversionist care mitraliati la foc automat tampenii debitate. Bunicul meu – de fapt niciunul din cele doua perechi de bunici autentiti si o pereche de bunici onorifici care si-au dat interesul sa ma creasca – nu au fost vreodata in viata lor la Slobozia. Never. Ever.

 8. Mda,vin vremuri tulburi pentru România.Un „mare troc” SUA-UE-Rusia este posibil ceea ce acutizează statele Europei de Est,pericolul fiind mai mare pentru Ucraina,Polonia,Moldova,poate chiar România.
  Timpul accelerează şi cine nu participă la jocul global,pierde.Din nenorocire,România este iar prinsă descoperită(ca întotdeauna!…):slabă economic,săracă şi condusă de un stat mafiot.Păcat,în zona noastră vor fi mari jocuri geostrategice şi România ar fi putut avea unele şanse de joc.Dar cu o asemenea clasă politică primitivă,fără viziune şi iresponsabilă nu poţi intra în marile jocuri zonale.

  Vom pierde iarăşi trenul speranţei?

 9. Trump a cistigat alegerile ca urmare a perceptiei corecte a americanilor asupra erorilor presedintilor anteriori, pe care le-a evidentiat in programul de campanie electorala.
  Acestia au risipit resursele tarii inafara ei, au dus politici si razboaie destabilizatoare in Libia, Irak si alte tari, au crezut ca banii si forta miltara pot
  ,,forta” schimbare lumii, care are nevoie si de timp pentru a evolua pozitiv.El pare opus grandomaniei politice costisitoare a Americii, careia vrea sa-i impuna limitele firesti, cerute de electorat.
  Spre deosebire de d-na Clinton, ca om de afaceri a inteles directia in care trebuie sa schimbe parcursul Americii, ceeaca ma face sa cred ca va fi un bun pesedinte.Sau cel putin mai bun decit asteptarile criticilor sai.Este notabila si promisiunea de a ,,aduce acasa” industria emigrata in Asia.

 10. Florida care a avut un rol esential in alegerea Presedintelui W Bush cu doar 60 de voturi il avea atunci si l-a avut Guvernator pe fratele Presedintelui W Bush si fiul Presedintelui Bush sr. Job Bush si nu pe G Bush (?) cum gresit apare spre finalul acestui articol .E pacat ca si pe acest site pe care l-am urmarit si-l urmaresc cu mare interes mustesc ideile falimentare ale intelighentei formate din cei numiti politically correct idiots de obicei si oameni de stinga cica ,,progresisti” (?) sau de extrema stinga adica comunisti ca Bernie Sanders si cred si Stalin si Hitler pot fi incadrati aici cu mici adaptari la secolul XXI .Problema este ca aceste ,,idei ” politice cica corecte politic sint cele ale unor mari ipocriti populuist si gargaragii in cautare de votanti si care astfel s-au orientat si in USA ca si in intreaga lume (si electoratul pretutindeni a cam inteles asta si pur si simplu se simte frustrat ) spre diverse minoritati , etnice , religioase sau sexuala.Si asta nu mai este sificient ca sa asigure azi cistigarea alegerilor in USA sau oriunde in lume.Este o imensa dovada de prostie si de nesimtire continuarea demonizarii in continuare a Presedintelui Donald Trump si a celor sustinute de el.,,Progresistii ” lui Peste Prajit din America si de aiurea nu incearca sa realizeze cita dreptate are Trump in discursul sau anti establishment , discurs care a indepartat si o parte din liderii republicani membri de baza ai SISTEMULUI politic american si de care elewctoratul s-a saturat pina-n git.Partidul Democrat american (ca si clanul Clinton ) este ultracorupt , este un PSD american care fura enorm si global lansind petardele fumigene ale ideilor ,,progresiste ” ptr a acoperi asta.Incercati sa vedeti documentarul Hillarys.America.The.Secret.History.of.the.Democratic.Party.2016.ptr a realiza asta ,Acest documentar este realizat de De Sousa , un reputat jurnalist si documentarist cetatean ameriucan de origine indiana si imigrat in anii ’70 impreuna cu familia in USA .Este singurul jurnalist american care a facut 8 luni de puscarie si a pierdut dreptul de a-l vota zilele trecute pe Donald Trump ptr previziunile facute referitor la Administratia Obama,cel mai slab Presedinte american ever , un lider incompetent, las , sovaielnic in cazul deciziilor f importante ptr USA sau lumea intreaga , un tipic om de stinga bun doar sa dea din gura populist si preocupat mereu doar de politica de PR .Jurnalistrul Denis Grebu care l-a cunoscut pe Trump in cei 10 ani petrecuti la NY si pe care l-a ajutat acum in campania sa electorala imi spunea ca Trump este un om f inteligent si curajos si care atunci cind nu stie sau nu ntelege ceva apeleaza la cei mai buni specialist in domeniu .Aberatiile referitoare la politica sa referitoare la rusi sint aiurea si deplasate si acestia dupa cum citean ieri vor avea mari surprize si cred ca vor trebui sa renunte la celebrele lor pretentii , sfidari , amenintari , santaje si cacialmale care caracterizeaza ,,politica ” lor ptr ca pe domeniul de securitate nationala Trump are consilieri si colaboratori de virsta sa cam de 70-74 de ani , inclusiv fosti directori CIA ,care au lupotat zaci de ani in transeele Razboiului Rece si contra rusilor si a IMPERIULUI RAULUI .Din pacate este vizibila de pe Luna influenta lui Soros mai ales ptr presa cica de ,,dreapta ” si ma refer la Revista ,,22″ (pe care o citesc de la inceputul lui ’90 de la aparitie atunci cind era condusa de Mariana Celac sau de acest site serios ) Soros care a fost consilierul de taina al lui Obama pasat apoi lui Killary-Benghazi.Cine nu se adapteaza rapid la realitatile si provocarile vremurilor risca sa dispara ca individ, firma sau site ! Este f bine mai ales ptr tara care a reprezentat si reprezinta virful capitalismului ca a ajuns acolo Presedinte un antreprenor inteligent, curajos si obisnuit sa i-a f rapid decizii corecte si asta s-a vazut in campania lui Trump din cadrul Partidului Republican si ptr Presedintia USA decit niste eterni bugetari , functionari intrega viata ai SISTEMULUI, ca Obama sau ultracorupta parvenita si extrem de antipatica Hillary Clinton Hillary .Treziti-va progresistilor, America si lumea intrega s-a schimbat (apropo fanaticii politically correct idiots pot explica de ce nu doar Trump demonizat de lozincile si sabloanele lor ci si republicanii au cistigat majoritatea in cele doua Camere ale Congresului american adica in Camera Reprezentantilor si in Senat ?).P. S. Daca veti vedea documentarul pe care l-am recomandat de mai sus si interzis pe YOUTUBE de democrati (YOUTUBE aflat total sub controlul lor si utilizat ca mijloc de propaganda ptr ideile lor corecte politic ) veti afla ca POartidul Republican american a fost infiintat de Presedintele Abraham Lincon ptr a-l sprijini in lupta sa ptr abolirea sclaviei iar Partidul Democrat a fost infiinta citiva ani mai tirziu ca o replica de catre stapinii de sclavi .Mitto-ul acestui partid ca si al PSD al carui mentor in ale cleptomaniei si propagandei stingiste a fost atunci cind Bill Clinton pradatorul sexual si violatorul era Presedintele USA (’92-2000)de la aparitia PDSR , o parte a FSN (adus la putere in decembrie ’89 de KGB ) , transformat apoi in PSD-ul de azi prin tradarea lui Alexandru Athanasiu urmasul lui Sergiu cunescu la conducerea istoricului partid socialist PSD condus de Titel Petrescu (cel care a murit la Sighet ca si Maniu si Bratianu liderii politicii romanesti care in 1918 au realizat Marea Unire si ROMANIA MARE si drept rasplata au fost ingropati in gropi comune iar osemintele lor nu s-au gasit pina acum , intimp ce azi pupincurist ceausesti ca Adrian Paunescu , turnatori sau piese de baza ale Regimului gingavului semianalfabet Ceausescu au sicriele depuse in holul Parlamentului Romaniei si sint ingropati cu onoruri militare) a fost atunci cind era vorba de enome furturi sau greseli politice :,,Negati , negatim tot timpul totul ! ” .

  • Cu treceri bruste de la Trump la Sergiu Cunescu si de la Partidul DEmocrat la PSD (totusi, e o diferenta, monser!!!) marturisesc sincer ca v-am pierdut pe drum, desi v-am reluat de 2 ori rationamentul…

 11. O multime de vorbe mari acest comentariu, sau cum ar spune englezul „bit of a mouthful”.
  As aprecia daca ati putea umple golurile din logica expunerii, si poate revizuiti putin si gramatica (si limbajul).
  In contextul in care ati depus deja acest efort sa adaugati comentariul poate sunteti si interesat ca ceilalti cititori sa il poata urmari. Multumesc

 12. As mai aduce o completare cu privire la Dinesh D’Souza, un citat in limba engleza cu privire la motivul pentru care a primit acea sentinta:

  Reuters reports that a federal judge today declined to sentence D’Souza to jail time, opting for probation, time in a community confinement center, a fine, and community service:

  „The defendant, a frequent critic of President Barack Obama, was sentenced by U.S. District Judge Richard Berman in Manhattan. He was also given a $30,000 fine and ordered to do one day of community service a week during his probation.

  D’Souza, 53, admitted in May to illegally reimbursing two ‘straw donors’ who donated $10,000 each to the unsuccessful 2012 U.S. Senate campaign in New York of Wendy Long, a Republican he had known since attending Dartmouth College in the early 1980s.

  „It was a crazy idea, it was a bad idea,” D’Souza told Berman before being sentenced. „I regret breaking the law.””

  Altfel spus, internetul este celebru pentru modul in care informatiile eronate se raspandesc, motiv pentru care va recomand cu caldura sa va verificati afirmatiile inainte.

  • Da, post-truth da tuturor batai de cap, eu nu sunt exlus din povestea asta, dimpotriva. Totusi, ati gasit vreo propozitie care este facutal falsa mai sus? Va rog sa imi semnalati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Razvan Orasanu
Presedinte al Asociatiei "Tine de Noi", Kokkalis Fellow la Harvard University - John F. Kennedy School of Government (2012), Consultant local pentru Banca Mondiala (2010), director de cabinet al Presedintelui Consililul Concurentei (2009), absolvent al cursului Financial Programming and Policies - Fondul Monetar International (2009), Consilier de Stat al Primului Ministru pe probleme economice (2005 si 2007-2009) si Presedinte AVAS (2006). Absolvent London School of Economics, Joint Vienna Institute si al Cursului Executive Harvard Kokkalis (Atena-2006). Autor a peste 200 de articole in domeniul economic si al politicilor publice - in Ziarul Financiar, Capital, Money Express, Evenimentul Zilei si Contributors.ro

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro