marți, mai 30, 2023

Este UDMR pavăza corupților?

UDMR ne pune iarăși pe gânduri.

Cotidianul  Romania Libera prezinta unele evenimente recente.

Deputaţii UDMR Andras Levente Mate,  investigat de ANI pentru că şi-a angajat soţia la cabinetul parlamentar, şi Arpad Marton vor să scoată demnitarii din categoria funcţionarilor publici vizaţi de legea penală şi să modifice definiţia conflictului de interese astfel încât orice primar să poată da contracte pe bani publici propriilor firme.

Mai precis, la Legea 286/2009 privind Codul Penal, ajunsă acum în dezbatere la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, parlamentarii UDMR Andras Levente Mate şi Arpad Marton au propus o serie de amendamente care îi scapă pe parlamentari de  răspunderea pentru conflict de interese şi care fac această infracţiune  imposibil de pedepsit.

„Nici persoanele care îndeplinesc o demnitate publică, nici persoanele care activează în cadrul unor persoane juridice declarate ca fiind de utilitate publică, de exemplu ONG-uri, nu pot fi asimilaţi funcţionarilor publici. Nu permite statutul lor constituţional”, se precizează în amendamentul depus de Arpad Marton.

Dacă s-ar adopta acest amendament, parlamentarii nu mai fac parte din categoria funcţionarilor publici vizaţi de legea penală. Prin urmare, ei nu mai pot fi traşi la răspundere pentru că îşi angajează rudele la cabinetele de circumscripţie. Până acum, Agenţia Naţională de Integritate a trimis în instanţă cazurile a 15 senatori şi deputaţi care şi-au angajat membri ai familiei la cabinetele parlamentare, printre care si pe Andras Levente Mate.

Andras Mate introduce un amendamnt mai subtil: „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial nejustificat, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”. Aici șmecheria rezidă în cuvântul „nejustificat”.

Dacă un şef de consiliu local sau judeţean alocă lucrări pe bani publici propriilor sale firme sau firmelor unor rude, beneficiul obţinut este justificat sau nu de serviciile prestate? Incep discuțiile și chichițele avocățesti, care pot întinde un proces, cu expertize și contraexpertize, pe ani buni.

Este România un stat în care corupția este sub control, în care n-ar fi necesare măsuri dure de combatere și prevenire a actelor de corupție? Nici pomeneala! Și în percepția cetățenilor și în evaluări internaționale, Eurobarometrul privind coruptia, în documentele UE privind MCV, România este privită ca una dintre cele mai corupte state. Politicienii sunt descriși ca primii profitori ai actelor de corupție. Și atunci?

Adevărul este ca poziția UDMR în apărarea corupților are un istoric bogat.

UDMR s-a opus cu vehemență înființării și funcționării DNA și ANI, inclusiv de la nivele foarte înalte, precum parlamentarii citați sau senatorul Gyorgy Frunda. De fiecare dată când s-au discutat în Parlament legile de funcționare ale celor două instituții, UDMR a cerut desființarea lor, sau cel puțin reducerea prerogativelor lor. O atitudine constanta de demolare sau de emasculare a instituțiilor anticorupție.

Anul trecut, Arpad Marton a venit  cu o serie de modificări care lăsau practic ANI fără „dinți”: declaraţiile de avere nu mai erau publice, inspectorii nu mai aveau voie să ceară informaţii despre firmele demnitarilor, candidaţii la funcţii publice nu mai erau obligaţi să depună declaraţii de avere şi interese. La sfârşitul anului trecut, Mate propunea ca ANI să folosească doar 5% din bugetul alocat agenţiei.

Cu atât mai curioasă această atitudine, cu cât înalții demnitarii UDMR n-au fost, cu mici excepții, cercetați, judecați, condamnați, pentru înaltă corupție. Cu averi, uneori impresionante, precum aceea a lui Verestoy Attila, să anticipeze fruntașii UDMR că DNA este din ce în ce mai aproape de ei? Cel mai probabil aceasta este explicația. Iată lista demntarilor maghiari care ar avea de câștigat prin amputarea legii de funcționare a ANI: Karoly Kerekes (UDMR), Andras Levente Mate (UDMR), Csilla-Mária Petö (UDMR), Árpád Pál (UDMR).

Interese ale parlamentarilor maghiari exista, sunt prezentate aici

1. Derzsi Akos – deputat UDMR de Bihor Are 21 de contracte încheiate prin firma Europrint SRL cu instituţii ale statului in valoare de 291.511 lei.

2. Edler Andras Gyorg – deputat UDMR de Covasna are 11 contracte încheiate prin firmele Edler Laszlo Gyorg PFA şi Unit Prest SRL deţinute de Edler Laszlo Gyorg, tatăl deputatului, in valoare de 105.249 lei.

3. Attila Korodi – deputat UDMR de Harghita Are şapte contracte cu instituţii ale statului încheiate în 2009

4. Lakatos Petru – deputat UDMR de Bihor Are un contract încheiat în 2008 prin firma Sprinkler 2002 SRL cu Teatrul de Stat Oradea,

5. Mate Andras Levente, deputat UDMR de Cluj Are două contracte de asistenţă juridică încheiate în 2005 de Cabinetul de Avocatură „Mate Andras” cu Agenţia Domeniilor Statului, în valoare de 26.000 euro.

6. Olosz Gergely, deputat UDMR de Covasna Are opt contracte încheiate în 2009 şi 2010

7.Frunda Gyorgy. Doua dintre firmele detinute de sotia sa, SC Marmed si Ortoprofil Romania SRL, incaseaza anual milioane de euro de la casele judetene de asigurari de sanatate, conform www.romaniacurata.roaici

8. Verestoy Attila In declaratia de interese, senatorul UDMR spune ca in 2010 a derulat trei contracte cu institutii ale statului, prin firma Junior Com SRL Odorheiu Secuiesc.

Bine ar fi dacă și alegătorii maghiari, loviți și ei de sărăcia, mare parte provenind din corupție, ar urmări cu atenție ce intenții au reprezentanții lor și i-ar sancționa la vot așa cum se cuvine.

Distribuie acest articol

34 COMENTARII

  1. Eu unul as pleda pentru scoaterea in afara legii a acestei grupari :

    – nu este constituita ca si partid politic
    – cum se accepta la conducerea Romaniei o formatiune constituita pe criterii etnice.

    Aici sunt de vina romanii.Daca sunt dezbinati asta se intampla.Si numai pentru faptul ca de Ziua Nationala a Romaniei UDMR nu a catadicsit sa vina la ceremonii.Culmea, nu ia invitat nimeni.
    Si, la final , sunt de acord cu intonarea imnului national in scoli.

    Excelent articolul , semnalul de alarma sa ajunga acolo unde trebuie.

  2. Criteriul etnic este totuna cu un criteriu de familie din punct de vedere legal… de aici normal ca ai nepotisme si conflicte de interese. Asa se intampla cand vrei sa tii intitutiile in familie.
    Iar toata aceasta tevatura este un cerc vicios deoarece cu cat sunt mai corupte elitele locale cu atat se radicalizeaza populatia si cu cat se radicalizeaza populatia cu atat izolarea creste si totodata intoleranta fata de ceilalti ceea ce duce la o si mai mare coruptie. Adevarul este ca modernitatea sterge diferentele. Mobilitatea sociala creste si odata cu ea si aculturatia. Nu mai este loc de familii largite, de nepoti de sora, de consateni de tot felul. Romania inca este pitoreasca din acest punct de vedere. Inca se mai da spaga caltabos… si palinca de acasa. Da, palinca este totdeauna de acasa pentru ca cel care o primeste este cel mai adesea consatean cu cel care aduce palinca. Asa se face ca are intrare… o mana o unge pe alta. Nici macar nu este vorba de spaga… este rudenie. De aceea multe nu merg pe aici prin smarcurile mioritice. Suntem toti o familie si ne simtim minunat… halal sa ne fie.

    • si asta este valabil pentru unguri si romani deopotriva. UDMR-ul fiind un caz perticular al unei situatii generale.
      Partidele in general functioneaza ca gasti si nu ca institutii. NU exista principii si argumente. Ci „ce imi dai ca sa iti dau” este legea. De aceea oamenii astia nici nu pot duce niste negocieri deschise. Si ei simt ca este jenant. Se si vede cum un program de partid este o hartie a carui unica valoare este valloare ei de intrebuintare… si vedem cu totii la ce poate fi intrebuintata hartia. Cu siguranta nici la citit macar. Treaba lor este puterea si numai puterea. Goana fara ragaz dupa putere de dragul puterii. Unul sa fi facut in viata lui ceva. Sa fi lasat in urma ceva. Ah… nici o grija ca lasa copiilor si nepotilor ce au adunat. Cum ziceam familia e baza societatii, nu’i asa?

      • ok, rescriem:

        USL=PDL=UDMR=mizerie.

        Nu numai UDMR-ul e de vina, hai sa ne aducem aminte de niste amendamente ale PDL, unele pe care Monica Macovei le incrimina ca fiind pro-coruptie….

  3. Trebuie inteles o data pentru totdeauna ca UDMR NU (repet NU) este un partid care urmareste interesul national.

    O tara, cu cat are mai multi corupti, mai multi oameni care pot fi unsi, cu atat e mai usor de influentat. UDMR e un cal troian in România.

    Nu stiu, poate e o normalitate ca fiecare vecin sa aiba cate un „cal troian” in fiecare tara vecina si vicevesrsa…

  4. Stimate domnule profesor,
    Observ cu interes cum incercati sa aratati ca ceilalti sunt mult mai negri, mai haini si mai corupti decat pdl-istii… Aveti o parere foarte buna despre ANI si cu toate astea nu am auzit niciodata ca aceasta ANI sa ia atitudine impotriva Elenei Udrea de exemplu… intr-un demers jurnalistic realizat cu camera ascunsa de Romania TV s-a ajuns la cabinetul d-nei E Udrea… secretara persoanei in cauza a crezut ca reporterul doreste sa vorbeasca cu d-na Cristina Udrea ( cumnata deputatei)… ma intreb in ce calitate tine aceasta doamna Cristina audientele Elenei Udrea de nu permite ANi sa se autosesizeze asa cum face la ceilalti.. si atunci va intyreb: ce sa ma faca pe mine sa mai cred in povesti din astea si sa nu vad organismele de control ( ANI, DNA) ca niste catei ai puterii portocalii?

      • Stimate domnule Vlaston,

        Precum stiti, in Raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare (dat recent publicitatii de Comisia Europeana) Romaniei i se cere sa elaboreze norme pentru prevenirea conflictelor de interese. Domnul Horia Georgescu, Secretarul general ANI, declarase si el intr-un interviu (in urma cu cateva zile) ca aproximativ 25% dintre alesii locali au contracte intre firmele lor si consiliile in care activeaza. Acest fenomen este valabil in intreaga tara, nu este nicidecum limitat la un anumit electorat sau la zonele geografice locuite de minoritatile maghiare, asa cum incercati sa insinuati in articolul dumneavoasta.

    • Fa cum spune dl Vlaston, sa te ia dupa aia „serviciile” la puricat pe tine si dupa aia sa dai cu subsemnatul pe tot felul de hirtiute.
      La final o sa afli ca de fapt esti obsedat de Udrea, ca esti un mascul pacatos, etc …

  5. Udmr o gasca de profitori,nepotismul e la loc de frunte in udmr:copii,ginerii…ocupa demnitati importante.Firme pe numele sotie,soacrei………abonate la bugetul de stat.Eu asa vrea sa stiu ce atributii are vicepremierul de la udmr,nu am auzit nici o initiativa proprie in guvern,nici o luare de pozitie.Am vazut ca udmr vrea sa legifereze retroactiv niste ilegalitati stabilite de curtea de conturi provind sporuri ilegale primite de functionari publici.Interesant!

  6. UDMR actioneaza subversiv la subminarea Romaniei sprijinind din toate fortele coruptia si furtul institutionalizat… Stiu ca pare foarte radical ce spun dar modul lor de a lucra si de a influenta legile duce exact in acea directie… O tara care nu poate avea o justitie functionala prin tot felul de chichite, o tara care nu poate urmari acte de coruptie si condamna vinovatii este o tara condamnata disparitiei si ei, UDMR, stiu asta… ei doresc sa invrajbeasca social si generarea de situatii conflictuale este in politica lor… pur si simplu asta fac mereu ei fiind contra a orice… Nu am nimic personal cu ei pentru ca isi urmaresc interesele cu asiduitate, ca un pittbul, doar ca noi trebuie sa fim atenti si mai destepti ca ei si sa nu permitem derapaje… E treaba lor ce vor si e treaba noastra sa nu ii lasam ;)

    • Despre care legi vorbiti domnilor? In Romania guvernelor Boc, legile nu au trecut prin Parlament – au fost introduse prin „ordonante” de urgenta.

  7. …si eu fac parte din randul celor categorizati ca „alegătorii maghiari, loviți și ei de sărăcia, mare parte provenind din corupție”… spuneti-mi si mie: CE SA FAC? Cu cine sa votez? Care partid este curat sau cel putin MAI CURAT? Toti sunt la fel! Votez an-de-an cu UDMR pentru ca ei macar imi mai apara unele drepturi, care s-ar cam pierde printre alte mii de certuri politice…

      • NR e tot un fel de cal-magar (poate mai corect ar fi magar-cal). Cu o „doctrina” derivata din supa reincalzita a pasoptistilor si manata din urma de un nationalism care l-ar amutii pe vece-tudor, NR este doar a sasea roata la o caruta de multa vreme rasturnata-n sant dupa ce si-a proptit oistea-n poarta evropii. Pacat de caii taranistilor ajunsi salam in galantarele ingratitudinii.

    • Szia Tamás,

      Parerea mea este ca roman, maghiar bulgar sau sarb tot acolo vrem sa ajungem; vrem sa traim intr’un stat modern in care libertatile cetatenesti si deminitatile umane sa ne fie aparate. Avem aceiasi dusmani, avem aceleasi nevoi si avem aceleasi idealuri.
      Sigur ca exista diferente. Unele mai accentuate altele mai putin. Ideea e ca nu poti construi un sistem pe diferente. Nici pe uniformitate nici pe diferenta ci pe dialog. Iar dialogul implica… inevitabil, imputinarea diferentelor. Mai iei un cuvant mai iei o idee. Diferentele nu sunt date de la D-zeu si nici nu vor dainui pana la judecata de apoi. In fiecare clipa o diferenta moare pentru ca in alt loc in alt context o diferenta sa apara.
      Stiti cum e asta…? E ca malul unei mari. Malul se schimba in timp numai oamenii sunt suficient de fraieari sa faca hoteluri intr’un loc si apoi sa se caine ca s’a dus plaja. E ceva natural. Schimbarea e naturala. Si asa si aici. Un cuvant o idee… si tot asa. Ah, exista prejudecati… sigur ca exista. Dar uite nu mai departe de acum doua luni tot poporul a sarit sa apere un pui de palestinian de care, culmea, suntem si mandri. Unde sunt prejudecatile si xenofobiile de pana atunci ? … daca ii lasam tot pe dulapoiu si scaunoiu sa faca politica in tara asta normal ca ajungem sa ne dam in cap. Dar asta vrem noi oare ? Sunt sigur ca nu.
      Eu de pilda am votat o data cu UDMR. A fost un calcul simplu pe atunci. PSD avea nevoie de majoritate. Putea sa o faca cu Romania Mare sau cu UDMR. Eu am gandit ca e mai bine cu UDMR decat cu RM… pentru ca ne’ar usura integrarea in EU. Si cumva am avut dreptate. Nu sunt convins ca votul meu a fost mare lucru dar macar am incercat. Evident ca UDMR nu are nici macar o singura linie in programul ei care sa ma priveasca pe mine. De fapt nici nu stiu ce orientare are aceasta uniune. E de dreapta … e de stanga… ? acum probabil ca joaca cartea dreptei. Nu ma mai intereseaza.
      Ceea ce vreau sa spun este ce am spus mai sus. Cum vad eu lucrurile situatia sta asa: nu conteaza limba ce’o vorbim ci conteaza ca vrem un sistem politic bazat pe niste valori pe care toti le impartasim. Ah… daca eram fiecare de extrema dreapta… ar fi fost mai dificil. Dar chiar si atunci nu limba ar fi fost problema.
      Am scris toate astea nu din cauza comentariului dumneavoastra ci deoarece tot vad comentarii destul de inflamate impotriva UDMR-ului, comentarii care insa colporta si atitudini vag xenobobe.

      • pertinenta intrebarea d nului Tamas!chiar asha,oare cu cine sa voteze?rruminii il sfatuiesc sa voteze cu un partid natzionalist ruminesc.razvan spune ca nu potzi construi un sistem pe diferentze.
        statul acela s a construit in ura ptr celelalte etnii.doar asha regatul a putut omogeniza Ardealul mult mai dezvoltat.in mai putzin de 90ani,germanii aproape au disparut si reprezentau in jur de 20 procente in Transilvania,evreii la fel.ungurii vor fi urmatorii.
        sigur,nici udmr nu poate fi altfel intr o tzara corupta pina in maduva.e bine ca sint numitzi.dar credetzi ca ar mai exista daca nu ar respecta linia partidului mama?
        daca tzara aceea va continua cu acelashi sistem de valori nu se va opri din cadere.
        Transilvania putea fi o Elvetie a estului

        • Am scris mai sus parerea mea despre familiile largite, consateni &c. Transilvania are frumusetile ei… dar si pacatele ei. Puzderii de familii largite acolo. Purderie de nepoti, puzderie de consateni.
          Cand am citit acum ceva vreme un text nervos intitulat „M’am saturat de Romania” am vazut rosu in fata ochilor. Tocmai venise un prieten din Transilvania si l’am gazduit la mine. Venise omul cu toate cele in desaga…. si a doua zi mergea la Minister la omul lui. Aveam imaginea in fata ochilor exact ca in articolul cu pricina. Dar la un pahar de vorba … din aproape in aproape am aflat unde mergea omul a doua zi. Era baiatul unei vecine din sat de la maica’sa si mergea la el sa il ajute. Ce zice omul cand da palinca plocon? Eh?! Ce zice?! Zice „Ti’am adus ceva de acasa” De acasa !!! Pentru ca el nu vine la Mitica! El vine la consateanul lui, la verisorul, la nepotul de sora, &c. Nu mai spun ce increngatura de relatii sunt in Ardeal. Da… e adevarat. Poate relieful arata ca Elvetia… dar nu si societatea. Si asta nu se schimba oricat ati crede ca altii sunt de vina.

          • domnule,chiar daca vetzi vedea din nou roshu,eu va spun ca demult m am saturat de acea tzara,da,dar continuu sa citesc ce se mai petrece acolo,ptr ca acolo am trait.
            poate vom fi de acord ca civilitatea creshte de la sud spre nord si de la est spre vest.cultura transilvanenilor este alta,sau mai corect a fost.cind a fost unit Ardealul,in loc sa se ia exemplul de aici ptr regat,s a intimplat pe dos.nu vorbesc de persoane,nu vreau sa jignesc,pot purta un dialog mai civilizat uneori cu un african decit cu un american.vorbesc de comunitatzi.
            avetzi perfecta dreptate,nepotismul este omniprezent si in Ardeal.doar ca nu era asha inainte.si poate ptr acei sute de ani care in istoria comunistilor poarta numele de jugul de fier.
            orashul meu,cel mai iubit fiu al ruminilor,l a botezat sa sune conform manipularilor istoricilor comunisti,dornici sa formeze poporul rumin.in acea perioada,populatia s a dublat prin venirea gloatelor din sate.nu,nu sint impotriva acestor schimbari.doar ca aceshtia shi au impus comportamentul.de ce?ptr ca corespundea comportamentului venit din regat cu puterea.
            de vina sint vremurile si oamenii.regatzenii au gasit destui cu mintea odihnita in Ardeal

          • @dusu
            nu e vorba de nord sud este vest… ci de faptul ca am avut parte de o sovietizare violenta in care patura care ar fi putut sa ii integreze pe noii veniti in mediul urban a fost practic distrusa. Iar o data cu sistematizarea oraselor… incepand de la sf anilor 70… practic comunitatile umane au fost complet sterse.

            Nu exista valori decat atunci cand oamenii traiesc impreuna. Ei bine, noi am cam uitat sa traim impreuna de prin anii 70. Apoi au venit anii 80 care au adus cutitul la os. Ce avem acum este doar rezultatul firesc. Oricine ar fi trecut prin asta… oricat de „nordic” ar fi fost el… tot aici ar fi ajuns. Ba poate mai rau. Asa ca eu nu as folosi cu usurinta vre’o morfologie culturala pentru ca nu functioneaza. Au fost putine cazuri in care societatea sa fi fost asa de traumatizata in cursul a doar doua generatii. Nu pot fi comparate nici macar grosier.

            In ceea ce priveste Ardealul la 1918… romanii tocmai trecusera printr’o perioada plina de samanatorism. De unde taranul era un imbecil incult si capos brusc a devenit o lumina si un model uman. Burghezii au devenit brusc nasoi, grasi, cheliosi, lenesi, egoisti &c. Comparatiile de la 1918… nu mai sunt valabile cu cele de azi. Eu sunt fire urbana. Nu ma intereseaza ruralitatea decat in pitorescul ei. Si cred ca nici lumea de azi nu mai seamana cu cea de atunci.

            Comparatiile sunt mai degraba nostalgice… o nostalgie dupa lumea imobila a sfarsitului de secol. O lume in care conflictele pareau ca sunt controlate cu succes de birocratia austriaca. Daca e sa fie atunci nostalgie… ok, eu nu am nimic impotriva sa fim nostalgici dupa Imperiu. Asta daca ne da mana… Bineinteles ca ar fi fost mai bine cu imperiu. Nu ar fi venit nici nemtii si nici rusii asa dea valma pe aici. Traumele de care vorbeam poate nu s’ar fi intamplat… dar asta e alta realitate din nefericire.

          • sigur,nostalgia tineretzii poate ma influentzeaza,dar nu am vrut sa scriu nostalgic.am vrut sa subliniez,ca comunitatea aceea era cosmopolita,ma refer la urban,construita ca o convietzuire de sute de ani,unde da,majoritatea de limba vlaha,statea material mai prost.dar lumea era ashezata.ca existau dispute etnice,sigur,dar ele au fost exacerbate de razboi.
            bunica mea imi povestea de ”kokosh”(?)erau duri,dar respectatzi ptr impartzialitate.
            parintzii mei,oameni simpli,vorbeau doua limbi curent.ura interetnica are o parte reala,dar mai mult e propaganda manipulatoare.
            nu ma suspectatzi de revizionism.chiar ca nu ma intereseaza viitorul de acolo.mint,ha haha.lumea aceea a disparut sub tavalug,spunetzi dvs sovietic,avetzi parte dreptate.vedetzi Finlandezii,sint acum ! 4 milioane.aici a fost vorba si de altceva.io i ash spune dorintza de a parveni.
            si doar asha ca o parere,de ce oare nu apar in fitzuicile de acolo si articole care sa aminteasca de ”evenimentele de la tg mures”?despre mineriade sint

        • Duszule, tu ești exact reprezentantul acelui maghiarism hiper-naționalist și șovin care fierbe încă de resentimente față de români din cauza faptului că Ardealul e pe bună dreptate al românilor. Puține țări sunt în Europa care acordă minorităților sale atâtea drepturi ca România minorităților sale. Din cauza asta maghiarii in România nu s-au revoltat niciodată contra stăpânirii românești, că îți place ție ori nu! Și mai ceva:UDMR-ul a ajuns doar o jalnică încrengătură etno-mafiotă care mai are încă privilegiul de a nu fi cercetat de DNA și ANI(să vedem dacă va dura asta la infinit!). Și când te gândești că acum 20 de ani șefii UDMR afirmau cu aroganța tipic maghiară că ungurii din România sunt de fapt germenii democrației din RO! Să te tăvălești pe jos de râs, nu alta!Iar chestia cu Elveția: din punct de vedere economic Ardealul nu e încă o Elveție, din punct de vedere etnic,da! Ceea ce sigur nu era așa dacă Ardealul ar fi rămas în posesia Ungariei! Având în vedere paranoida politică maghiară față de minorități ne putem ușor imagina că Ardealul ar fi ajuns un fel de Kosovo dacă ar fi fost stăpânit de maghiari! Așa că și maghiarii din România pot fi mulțumiți și chiar fericiți că România e aceea care posedă Ardealul acum!

  8. Asta e un articol comandat pentru ca a spus ministrul mediului ca vor considera optiunea de a iesi de la guvernare. Tot asta a fost cercetat de DNA cu alta ocazie.

    Problema e ca matale iei din banii contribuabililor pentru ca sa scrii la comanda politica.

      • eu, da..v-am citit aproape tot.. cu numele meu real am fost interzis pe aci,asa ca am luat nick-ul asta pe care dl vlaston stie unde e folosit…
        desi are si articole critice la adresa puterii, cele mai multe erau cand domnia sa credea ca va putea face ceva cu noua romanie, acum a revenit la linia de baza , adica cea colorata in portocaliu aprins. pacat de parul alb si pozitia revansarda fata de tariceanu. oricate resentimente ati avea …tariceanu este cu 10 clase peste basescu…

  9. Nu cred ca UDMR este pavaza coruptiei, asa cum nu cred ca totul are legatura cu politica. In Parlamentul Romaniei sunt destui care, fara a fi membri UDMR, au inaintat amendamente care sa le protejeze propriile interese. Lipsa de moralitate este o constanta a tuturor partidelor din Parlament, altfel nu am discuta atat de mult despre asta.

  10. Aceasta atitudine nedemocratica a alor mei de la udmr demonstreaza cat de aroganta si decrepita este actuala coalitie. Nu numai udmr ci toata strutocamila aceasta de coalitie unde se complace a trai toate minoritatile impreuna cu partide nevotate de nimeni arata ca legea fundamentala Constitutia a fost inteleasa si aplicata gresit. Deaceea eu nu o sa mai votez cu udmr ci cu opozitia. Asta e!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro