joi, noiembrie 7, 2024

Etica universitara pe mana fostilor nomenclaturisti

Am trait s-o vad si pe asta.

Ecaterina Andronescu a numit azi, 26 iulie, prin OM 4835/25 iulie 2012,  MO 520/26 iulie,  in calitate de sef al Consiliului National de Etica, (pentru cine nu stie „nufarul” de partid, cel care l-a albit pe plagiatorul Victor Ponta) pe nimeni altul decat Paul Dobrescu.

Cine-i Paul Dobrescu?

Sa folosim articolul dlui Vladimir Tismaneanu, „Pontocratia in actiune: un fost redactor la Era Socialista, profesor la  SNSPA, in Consiliul National de Etica”.

In perioada 2008-2012, Paul Dobrescu a fost rectorul SNSPA, mostenitoarea scolii de partid comunist Stefan Gheorghiu.

Din CV:

1981, Doctor în filosofie, Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti
1970, Licenţiat în filosofie, Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti

Sa ajungi in 11 ani doctor in filosofie (marxista, evident), nu era la indemana oricui, in anii in care se declansase deja prigoana imptriva intelectualilor.  In CV-ul dlui Paul Dobrescu anii anteriori lui 1990 nu exista. S-au evaporat! Desigur, perioada cand a fost consilierul dlui Ion Iliescu nu trebuia trecuta nici ea in CV.

Mai stim noi cate ceva, din articolul dlui Vladimir Tismaneanu.

Paul Dobrescu a fost redactor, posibil chiar sef de sectie, la revista „Era Socialista”. Pentru cei mai tineri, revista respectiva era organul teoretic al PCR, acolo unde se faceau, desfaceau, justificau, toate actiunile de „lupta de clasa”, ale defunctului PCR.  In aceasta revista se edificau „tezele” din aprilie, septembrie, altele, ca asa le botezau, care apoi trebuiau insusite la invatamantul politic de masa. Aici se dadeau liniile teoretice ale PCR in chestiunile esentiale.

Paul Dobrescu a fost unul dintre creatorii doctrinei comuniste. Sigur, banuiesc ca la SNSPA nu le-a reluat, ar fi fost culmea, dar ce naste din Era Socialista, SNSPA se numeste.

Sa nu ne amagim. Cine ajungea la Era Socialista era in inima nomenclaturii ideologice  comuniste. Perfect lustrabil, chiar in conditiile legii actuale, pentru ca este numit in functie importanta.

„Dl Dobrescu a fost un ideolog al PCR, este un fapt. A scris ce dorea partidul si a fost rasplatit pentru aceste servicii”, scrie Vladimir Tismaneanu.

Bun, Paul Dobrescu n-o fi nici primul nici ultimul in astfel de situatii.

Grozavia, cinismul actului semnat de catre Ecaterina Andronescu incep atunci cand il pune pe Paul Dobrescu sa ne dea noua lectii de etica. In fruntea Consiliului National de Etica.

Eu n-am fost prin puscariile comuniste, putin a lipsit, dar cum s-or simti cei care au fost dati afara din universitati, din scoli, au stat ani de zile prin puscarii, rastimp in care Paul Dobrescu huzurea prin palatele nomenclaturii, sa primeasca astazi, la 22 de ani de la evacuarea comunsimului, lectii de etica de la fostul nomenclaturist? Chiar aici suntem cu restauratia? Chiar asa de jos am decazut?

Cine mai trebuie reactivat de urmasii demni ai comunismului, Ecaterina Andronescu, Ion Iliescu, Victor Ponta, pentru ca sa retraim viata anterioara anului 1990?

Chiar nu mai exista rusine la oamenii USL? Dupa ce au desfiintat (reorganizat)  CNATDCU, dupa ce Consiliul National de Etica a facut treaba murdara a spalarii imaginii lui Victor Ponta de un plagiat care l-a facut celebru peste mari si oceane, spalare la care o fi contribuit si Paul Dobrescu, acum trebuie sa primim lectii de etica de la fosti nomenclaturisti?

Aceasta-i fata adevarata a lui Victor Ponta, care ne cheama duminica 29 iulie sa-l validam, sa-l eternizam, in functia de sef peste Romania. Ca odinioara Ceausescu.

Doar ca astfel de numiri, poate marunte, tradeaza restauratia.

Ce daca a fost condamnat oficial comunismul, ce daca suntem in Uniunea Europeana,  comunismul reinvie, insiduos, prin astfel de numiri, menite a readuce oamenii si spiritul de care ne credeam izbaviti.

Iata ca nu suntem.

Distribuie acest articol

34 COMENTARII

  1. Nu credeam ca tupeul nimenklaturisto-mafiot poate merge pana la acest punct. Este abisul absolut al oricarei moralitati. Nu numai ca mega-plagiatorul Ponta schimba dupa cum are chef componenta acelui Consiliu, utilizandu-si lacheul interimar, pe agramatul Pop, dar acum il numeste, prin pixul Ecaterinei Andronescu, pe ideologul comunist Paul Dobrescu in fruntea acestui for. Deci premierul plagiator nu-si cere scuze, nu are nici macar minime remuscari, ranjeste sardonic si sfideaza cu acel tupeu numit chutzpah. Personaj de film, de circ, de subterana. Va multumesc pentru acest articol. E bine ca oamenii sa stie pe cine promoveaza acest Munchausen din Balcani.

  2. Oare Paul Dobrescu citeste/e interesat de Contributors? Se consuma pentru ceea ce se scrie despre el? Ii pasa? Va trai mai mult decat altii, din cauza asta?

  3. Profesore Vlaston,

    Stati ca abia acum vad: „Paul Dobrescu a fost unul dintre creatorii doctrinei comuniste. ” (Whaaaaaaat?????)

    Pai, dvs. il injurati sau il flatati? Sau nu stiti sa copiati din ceea ce scrie cu (relativ) temei profesorul Tismaneanu?

  4. În articol faceți următoarea afirmație: „SNSPA, mostenitoarea scolii de partid comunist Stefan Gheorghiu”. Vă rog să o justificați.

    Dincolo de această afirmație, modul în care îl atacați pe Dl. Prof. Dobrescu are un mare defect, care îi și reduce valoarea până la zero. Anume, nu vă referiți la activitatea sa academică de după 1990. În realitate, Dl. Prof. Dobrescu s-a dovedit a fi unul dintre puținii universitari din domeniile socio-umaniste capabili să publice în reviste internaționale cu referenți. Domnia sa ocupă o poziție prestigioasă în comunitatea academică din România, indiferent de activitatea sa profesională de dinainte de 1990.

    • Mda… profesoru Vlaston cam anatemizeaza cateva promotii de absolventi SNSPA, unii dintre ei doar cu vina ca fusesera Soimi ai Patriei (potential lustrabili) inainte de 1990… sa spere ca respectivii nu citesc Contributors.

      Profesore, te inteleg ca-l afurisesti pe Nea Paul. Da’ cu Soimii Patriei de ieri, absolventii SNSPA de azi, ce mama marxismului ai???

        • Profesore, te rog, fii bun, n-o intoarce ca la Ploiesti…
          De ce bagi tot SNSPA-ul in aceeasi galeata cu Ceausescu, Bobu si Dumitru Popescu?

          Uite ce iti propun. E simplu: scrii „intr-adevar, am gresit cand am scris . Le cer scuze absolventilor SNSPA.”, dupa care esti liber si poti sa pleci…

    • si care ma rog sunt acele reviste? ma uit pe CV si nu vad nimic mai mult decat produce un asistent de la o universitate decenta.
      Care-s acele reviste fabuloase? revista romana de sociologie? comunicare.ro? revista romana de comunicare si relatii publice? alte junk publicate la editura ase?

  5. D-lor, oricat de scarba imi este de USL si de restauratia pe care o practica eu inca vreau sa sper ca cineva acolo, nu stiu poate dl. Mitrea, poate chiar dl. Dragnea inteleg intr-un final ca ei sunt intr-un colaps de cadre si se apuca sa faca niste recrutari. Sa ia exemplu de la PDL. Si i-au pus frumos la vedere pe Cristi Preda, Monica Macovei, TRU, Sever Voinescu, Toader Paleologu, etc. Ok, mai au frecusuri cu ei pe codul de etica al partidului dar oricum, partidul ala are o fata democratica si europeana chiar daca i s-au gasit si arestat destui corupti si lui.

    PSD-ul ar trebui sa faca la fel. Alo, d-nii Mitrea, Dragnea, Oprisan, Mazare, Hrebenciuc. Se aude? E nevoie de bibelouri in vitrina ca sa mai puteti scoate nasul in Europa. Vedeti ca sunt ceva intelectuali care mai ca se autopropun. Au si scris o scrisoare pt dvs. Vorbiti cu ei. Chemati-i in partid. Dati-le functii la varf. Anuntati reforma stangii. Asta dupa ce ii luat gatul lui Ponta dupa referendum. Nici nu stiti ce frumos ar arat PSD cu Parvulescu de la ProDemocratia ca presedinte. Ca tot si-a dat arama pe fata omul. Ok, o fi ramanand si el papusa in mainile vechilor ventriloci, dar arata mult mai bine in plan european. Si daca il puneti si pe Stelian Tanase vicepresedine, pai, v-ati scos, ca sa zic asa. Deci haideti d-lor ca eu inca sper la o stanga romaneasca reformata si europeana. Nu promit ca va votez. Dar pt binele Romaniei si al clasei politice romanesti ar fi un pas inainte.

      • Pai de ce sa nu vrea? Un calcul pragmatic si rece spune ca ei au cea mai puternica structura in teritoriu. Mai ales dupa ultimele alegeri locale. In rest se pare ca Parvulescu, Tanase si ceilalti oricum nu dau prea multi bani pe principiile pe care ne batem noi cei de dreapta. De vreme ce ii sustin? Si-ar face si ei si PSD-ul un serviciu si ar iesi din groapa asta de potential in care au intrat dupa ce au declansat suspendarea.

        Eu cred altce. Ar vrea dar le e frica. Daca vin cativa intelectuali si pun mana pe partid? Desi hai sa fim seriosi. Printre atatia sobolani rosii n-ar avea sanse ca ii mananca aia de vii cand ar vrea sa faca orice reforma. Tot niste papusi trase de ate ar trebui sa ramana. Dar chiar si asa, eu m-as simti mai bine cu niste figuri de astea in fruntea stangii romanesti. Decat Ponta. Pai decat Ponta mai bine il pun pe Mitrea acum. Ala are mult mai mult brain.

        • Oricine e mai bun decat Ponta acum. Dar sa nu-l nedreptatim, nu brain-ul ii lipseste. Caracterul, moralitatea, cuvantul, simtul penibilului, rusinea, multe, prea multe altele, dar nu inteligenta.

          • Mie nu mi s-a parut a avea deloc o inteligenta stralucita… Cineva pe care-l ia gura pe dinainte si declara in direct ca „masina lor de furat voturi a functionat mai bine ca a noastra” nu mi se pare a avea judecata. Dimpotriva. Poate ca nu o fi omul prost lemn, dar mie mi se pare departe de a fi sclipitor. De aceea este si pus in fata: cei destepti sunt aproape intotdeauna in spate (gen Hrebenciuc, care e un soi de „moral vacuum”, dar care nu e deloc prost).

        • Pai uite ce-a patit alianta D.A. cu Basescu. Dupa ce s-a ajuns presedinte, lui i s-a trezit reformismul. De opt ani il tot suduie si-l suspenda fostii parteneri de alianta. Si nici nu e mare intelectual.
          Nimeni nu merita riscul acesta, asa ca si-au fabricat intelectualii. Tocmai asta e problema acum, ca iese la iveala cum au fost fabricati pe banda.
          Drept e, poate 90% dintre „intelectuali” au acelasi defect de fabricatie. Nu s-a gandit nimeni ca solutia nu ar fi sa fie mentinuti in viata, ci ca toti acestia sa faca un pas mare inapoi? Daca numaram cati intelectuali romani sunt in lume, cu credentiale nepatate, cu siguranta ar acoperi necesarul pentru schimbul de generatie.
          Dar daca acest lucru ar fi realizabil, probabil ca o astfel de situatie in tara precum cea de acum nu ar fi posibila. Chiar mai mult, politicienii, de orice culoare politica, care ar ingadui acest proces ar fi frecventabili, iar problema lipsei lor de aderenta la intelectuali nu ar exista.

  6. Ce naste din pisica soareci mananca!
    Academia „Stefan gheorghiu” a fost pepiniera de cadre pentru partidul comunist, iar urmasa ei directa SNSPA este pepiniera de cadre pentru partidele comuniste (PSD, PC, PDL, PNL samd). Numai cine s-a nascut ieri sau (helas) a trait in padure crede alceva!
    Iata ca d-na Cati a reinceput restauratia comunista pe fata in timp ce tucalarul lui Ilie Ceausescu, col. dr.(…)Mircea Dogaru silicita lui Victoras desfiintarea ANI, DNA si CNSAS!
    Nu se trezeste oare nimeni?!!!!

    • Ma vad nevoita sa va contrazic si sa apar SNSPA-ul, desi sunt tot mai jenata de calitatea morala foarte scazuta a multor cadre didactice, de acolo.
      Primele generatii de absolventi ai SNSPA-ului s-au indreptat initial catre aceasta scoala deoarece se dorea o institutie de nisa, dupa model francez (de unde si numele), un brand la care prof. Andrei Taranu a muncit mult. De aici si competitia acerba la examenele de admitere din primii ani de activitate (cand am dat eu examen la filosofie erau 18 candidati pe un loc), ceea ce spune destul despre calitatea respectabila a celor care au plecat 4 ani mai tarziu cu o diploma in brate. Multi din cei care au absolvit in anii ’90, au cariere frumoase in administratie, diplomatie sau au aplicat cu succes la universitati bune, in strainatate.
      Mai mult, desi unele cadre au simpatii francofile, de stanga (ex. Parvulescu, Taranu), indeosebi generatia noua de profesori, de asistenti universitari, este bine pregatita, iar orientarea politica generala a acesti scoli este cat se poate de pro-atlantista, liberala (spre deosebire de trendurile ideologice din multe universitati franceze sau germane, care personal, ma ingretoseaza).
      Da, sunt multi dinozauri securisti care nu au ce cauta la catedra, gen Vasile Secares, dar per total, personal, nu mi s-a parut ca se incearca o spalare de creieri, ideologica; dimpotriva, este foarte multa libertate si dezbatere, si spun asta pentru ca am experimentat medii academice straine unde cursurile si seminariile sunt infinit mai politizate sau conservatoare.
      Nu incerc sa spal obrazul SNSPA-ului, mai ales pentru ca in ultimii ani, in ciuda eforturilor, calitatea studentilor a scazut mult, fenomen care a mers mana in mana cu scaderea competitiei la absolvire si cu scandalurile in care multe cadre au fost implicate; sa nu mai vorbim de Voiculizarea institutiei, fapt inacceptabil si care m-a ingretosat peste poate.
      Dintr-o scoala care se dorea pepiniera de diplomati, SNSPA-ul a devenit una de secretare pentru politicieni, deci nici macar una de ideologi comunisti.

      • Nu contest calitatea majoritatii studentilor de la SNSPA asa cum nu era de lepadat nici a celor de dinainte de 1989, dimpotriva! Din pacate, pe timpuri, majoritatea celor ce faceau Filosofia erau cei care cazusera la Drept sau la …Baneasa si dupa terminarea celor trei ani mergeau sa predea „socialism stiintific” sau deveneau sefi-metodisti ai cabinetelor politico-ideologice de pe langa consiliil orasenesti, judetene etc!
        Trebuie sa va ganditi ca „dinozaurii securisti” au fost si inainte bine pregatiti si frecventabili, dar unii ca Secares, Magureanu, Pasti samd si mai nou chiar Parvulescu si-au transmis in mod instinctiv din generatie in generatie mesajul de a tine sus steagul partidului, acel partid care i-a scos din vagauni si i-a facut domni-tovarasi, partidul ce cu mandrie numim PCR(pile-cunostinte-relatii) si care este omniprezent in „Establishmentul” romanesc din anii 60 pana in prezent! Ar fi bine daca ati intelege ca exista metode mult mai sofisticate de indoctrinare si de cooptare in structurile subterane care s-au perpetuat si se vor perpetua in continuare decat predarea unor concepte de stanga (cu majoritatea carora sunt perfect de acord si eu si multi altii)! Conceptele sunt pentru „cei care intreaba nu pentru cei care cumpara”! In spatele francofililor se ascund: Georges marchais, El Comandante Che, HoChiMin, Mao, Fidel,Hrusciov, Kim Ir Sen, Stalin, tovarasa Dolores, Hugo Chavez, tovarasa Ana, tov Ceausescu, tov Popescu-Dumnezeu …si, cu voia dvs, ultimul pe lista Ion Ilici Iliescu!

  7. Cum s-a dat verdictul în cazul „plagiatul Ponta”
    Unul dintre clujenii care au făcut parte din Consiliul Naţional de Etică este profesorul urniversitar Nicolae Burnete, din cadrul Universităţii Tehnice. El a povestit că, din momentul în care s-a pronunţat verdictul cu privire la „plagiatul Ponta”, a avut parte numai de neplăceri, de judecăţi şi de acuze nefondate.
    http://ziuadecj.realitatea.net/administratie/cum-s-a-dat-verdictul-in-cazul-plagiatul-ponta–95441.html

  8. Domnule Vlaston,

    Va citez:

    „Din CV:

    1981, Doctor în filosofie, Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti 1970, Licenţiat în filosofie, Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti

    Sa ajungi in 11 ani doctor in filosofie (marxista, evident), nu era la indemana oricui, in anii in care se declansase deja prigoana imptriva intelectualilor.”

    Oare sa fi fost singurul? Si stiti la ce/cine ma refer!

      • Domnule Vlaston,

        Deisi sunt connvins ca acest comentariu nu va fi publicat, am sa va raspund prin cateva citate preluate de pe wikipedia:

        „V. Tismaneanu a absolvit Facultatea de Filosofie a Universităii din București, specializarea Sociologie în anul 1974 ca șef de promoie. Lucrarea sa de licenă este „Noua Stângă și Școala de la Frankfurt” (Editura Politică, 1976). Teza de doctorat (Universitatea București,1980) are titlul „Revolutie și Raiune Critică. Teoria politică a Școlii de la Frankfurt și radicalismul de stânga contemporan”.

        Între 1974-1981, a lucrat ca sociolog în cadrul Laboratorului de Cercetări Sociologice Urbane din cadrul Institutului de Proiectări pentru Construcii Tipizate din

        București. A fost o scurtă perioadă lector al Comiteitului Central al UTC. A publicat în: Viaa Studentească, Amfiteatru, Contemporanul, Revista de Filosofie [7][8][9][10][11]

        În 1981 a participăt la redactarea „Micului dicionar social-politic pentru tineret”, unde contribuie cu o serie de articole. Volumul a fost coordonat de Virgil Măgureanu, pe atunci lector de știine politice la Academia Ștefan Gheorghiu .”

  9. Sunt cel putin ciudate atacurile la adresa prof. Dobrescu. Si daca si CV-ul dumnealui de dupa 1990 se reduce la nimic, inseamna ca noi toti am innebunit. In fine, cand ataci pe cineva asa, ar trebui sa aduci probe – nu speculatii.
    Nu cred ca voi mai citi Contributors dupa asemenea „articole”, chiar daca sunt puncte de vedere. Insa nu au nimic de a face cu „textele cu valoare adaugata”.
    Un punct de vedere interesant aici:
    http://ilariontiu.wordpress.com/2012/06/12/vladimir-tismaneanu-lupul-moralist-un-atac-resentimentar-la-adresa-profesorului-paul-dobrescu/

  10. Cred ca legea a avut o lacuna de la inceput pentru ca a incercat sa reformeze sistemul folosind birocratia de stat (chiar l-am auzit intr-un ultim interviu pe d. Funeriu vorbind de organizarea optima a sistemului de invatamant). D. Funeriu trebuia stie ca birocratia este facuta din oameni si oamenii sunt inlocuiti cu schimbarea guvernarii. Daca insa incerca sa se foloseasca de ideiile pietei libere atunci lucrurile ar fi fost mult mai greu de intors din drum.

    In prinvinta calitatii in invatamantul universitar cred ca 3 masuri erau suficiente ( cred ca puteau puse in practica chiar si pe legea veche sau cu mici modificari):

    1. Acordarea titllului de doctor exclusiv pe articole cotate ISI (evident si promovarea tot pe aceleasi criterii trebuia facuta).

    2. Publicarea din primul an a mandatului a unui clasament cu salariile medii ale absolventilor fiecarei facultati din tara la 1-2 ani de la absolvire.

    3. Eliminarea politicului din distributia locurilor cu finantare de la buget intre universitatile si facultatile din tara si distributia lor in urma unui examen national pe directii de studiu organizat in centrele universitare (concurentii declarati admisi urmand sa isi aleaga una din facultatile din directia de studiu pentru care a candidat).

  11. Desigur, omul e o fosilă ceauşistă odioasă. Pentru prima oară, îi împărtăşesc deplin
    greaţa lui Vladimir Tismăneanu.

    Cu toate astea, am o mare obiecţie : Paul Dobrescu-greaţă a fost numit profesor la SNSPA în 1997,
    sub guvernul de dreapta al lui Ciorbea, sub preşedintele Emil Constantinescu.

    PSD-ul e previzibil : dar, de data asta, vinovaţi sînt numai şi numai ţărăniştii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Stefan Vlaston
Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro