sâmbătă, decembrie 7, 2024

Eu cred că trebuie mers la referendum

Toți aceia care vor să reacționeze la asaltul dat de USL în ultima vreme își pun obsesiv întrebarea: să meargă sau nu la referendum? În cele ce urmează am să încerc o analiză a variantelor, ținând însă cont nu numai de efectele imediate ale opțiunii, ci și de perspectivele mai îndepărtate care se deschid.

Argumentul formal

Un argument în favoarea neparticipării la referendum sună cam așa: prezența la vot ar însemna validarea acelui șir de ilegalități care au condus la suspendarea președintelui Băsescu. Ideea care stă în spatele lui e valabilă (sigur că s-au comis ilegalități), dar problema cu acest argument este că reprezintă doar o explicație pe care ți-o dai ție însuți, o justificare ce rămâne strict în plan personal: pentru ceilalți, absența ta de la vot nu poartă în nici un fel amprenta intențiilor tale, ea rămâne total inexpresivă. Dacă X% din electorat se prezintă la vot, nu se poate spune absolut nimic despre intențiile celorlalți (100 – X)%. Dacă nu te-ai prezentat, se poate presupune că erai în vacanță, ți-ai scrântit piciorul, erai obosit, plictisit, nu te interesa chestiunea referendumului – iar nu neapărat că ai protestat împotriva unor proceduri ilegale. În fond, dacă X% au votat într-un fel, se presupune de regulă că și ceilalți (100 – X)% ar fi votat la fel. Apoi, procedurile ilegale sunt amendate nu numai prin absența de la vot, dar și printr-un vot negativ dat propunerii de demitere.

La urma urmei, acest argument pe care l-am numit formal nu e decât un alibi față de tine însuți pentru neparticiparea la referendum și n-are nici o valoare practică. Pentru a susține absența sau prezența la vot trebuie analizate doar argumentele de ordin practic.

Două observații

Înainte de a vorbi despre diferitele variante de rezultat ale referendumului, am să fac două observații care țin de o perspectivă ceva mai largă:

(A) Cred că miza votului din 29 iulie trebuie privită nu atât în raport cu referendumul în sine, cât cu alegerile de la toamnă. Sigur că în cele trei-patru luni rămase până la alegeri se pot întâmpla multe lucruri rele, dar e un rău produs în condiții de provizorat – iar el poate fi urmărit cu atenție și sancționat de cancelariile occidentale. Cred că răul mult mai mare, desfășurat pe un timp mult mai lung și în condiții de stabilitate, este acela care se întrevede să apară abia la toamnă. Atacul declanșat de USL a urmărit scopuri penitenciare imediate, dar a făcut să planeze un oarecare risc (din perspectiva USL) asupra verdictului de la toamnă, risc care, după alegerile locale, nu se zărea la orizont. USL a acționat ca un alergător de fond care atacă mai devreme decât e cazul, sperând totuși că deține un avantaj confortabil. Rămâne de văzut dacă lucrurile stau chiar așa.

(B) Există în societate mișcări ample, tendințe care au o mare inerție. Până recent, tendința generală a fost una anti-Băsescu, un val de ură generat și de gafele președintelui (de genul celei cu Raed Rafat), dar și de imensul aparat de propagandă USL. E un val care a crescut în timp, n-a apărut peste noapte. Eu cred că acum ne aflăm într-un punct de cotitură: încet-încet tendința se schimbă. Chiar dacă populația nu e sensibilă la tema plagiatului, oamenii percep starea generală nesănătoasă la care s-a ajuns, sau văd măcar cursul monedei naționale. E greu de prevăzut dinamica acestei tendințe, viteza cu care s-ar putea petrece schimbarea, dar cred că trebuie ținut cont de ea, mai ales în perspectiva alegerilor de la toamnă.

Variantele posibile

Varianta 1: referendumul e validat (participă mai mult de jumătate din electorat), iar votul e negativ – Basescu rămâne președinte. Pentru a se ajunge aici trebuie îndeplinite două condiții: o mobilizare formidabilă a celor pro-Băsescu și o dinamică accelerată a tendinței despre care vorbeam în observația (B). Această variantă conduce la cele mai optimiste previziuni pentru alegerile de la toamnă. Date fiind condițiile actuale, ea este relativ improbabilă.

Varianta 2: referendumul e validat (participă mai mult de jumătate din electorat), iar votul e masiv pozitiv – să zicem undeva spre 90% în favoarea demiterii lui Băsescu. Pentru a se ajunge aici, ar trebui ca o bună parte din cei pro-Băsescu să nu se prezinte la urne, conform calculului că absența lor ar conduce la invalidarea votului; pe de altă parte, cei anti-Băsescu ar trebui să se mobilizeze foarte bine (ceea ce e probabil); în plus, nu pot fi excluse tot felul de matrapazlâcuri pentru sporirea participării la vot – iar riscul lor crește în măsura în care cei pro-Băsescu hotătăsc în număr mare să nu se prezinte. Dacă e adevărat că unii lideri PDL își fac socolela că fără electoratul pro-Băsescu se ajunge la o participare de 45%, atunci trebuie să spun că e o socoteală foarte riscantă – unii se vor duce oricum la vot, fiindcă vor să-și afirme convingerea. (Un semnal negativ – calcul împotriva convingerii – e mai slab decât unul pozitiv – afirmarea convingerii.) Apoi, acea marjă de 5% mi se pare nesigură.

Varianta 2 conduce la cele mai sumbre previziuni pentru opoziție. Nu e vorba doar de faptul că Băsescu nu se mai află la Cotroceni, dar un scor de 90% anti-Băsescu e descurajant în perspectiva alegerilor din toamnă. În acest caz, tendința despre care vorbeam în observația (B) e anihilată – valul anti-USL se stinge.

Varianta 3: referendumul nu e validat (participă mai puțin de jumătate din electorat), dar votul e masiv pozitiv – să zicem, iarăși, undeva spre 90% în favoarea demiterii lui Băsescu. Condițiile pentru a se realiza varianta 3 sunt foarte apropiate de cele ale variantei 2 – extrem de puțin le desparte. Această variantă ar corespunde acelor calcule PDL-iste pe care le-am pomenit. Bănuiesc de asemenea că participarea la vot s-ar afla doar cu puțin sub prag – oricum, electoratul USL va fi puternic mobilizat.

Varianta 3 merită o analiză mai atentă. Întors la Cotroceni, ce-ar mai putea face Băsescu? Să zicem că ar bloca unele acțiuni USL-iste. Dar cât și cum? Cred că acel procentaj de 90% ar fi un stigmat catastrofal. Nimeni nu se va putea prevala de argumentul că nu s-a atins pragul de participare pentru că electoratul n-a vrut demiterea lui Băsescu. Repet: absența nu poartă amprenta intențiilor de vot, ea rămâne total inexpresivă, poate fi interpretată în fel și chip – iar aparatul de propagandă USL va ști foarte bine s-o facă. În plus, un asemenea scor ar descuraja cancelariile occidentale atente la soarta democrației în România: dacă românii sunt în asemenea proporție de partea celor care au atentat la democrație, ce rost are să mai intervenim? Până la urmă, se vor gândi să ne lase în plata Domnului și să ne marginalizeze. Cea mai gravă consecință ar fi însă iarăși stingerea tendinței pomenite în observația (B). S-ar instala descurajarea și deruta, speculate din plin de aparatul de propagandă USL, iar rezultatele la alegerile din toamnă ar putea fi compromise. Cred că, în varianta 2, pierderile pe termen lung depășesc eventualul câștig imediat.

Varianta 4: referendumul e validat (participă mai mult de jumătate din electorat), votul e în favoarea demiterii lui Băsescu, dar nu e un procentaj catastrofal – să zicem ceva de genul 58% la 42%. Pentru a se ajunge aici, ar trebui ca electoratul pro-Băsescu să se mobilizeze foarte bine, iar tendința (B) să sporească, fără a ajunge totuși dominantă.

Și varianta 4 merită o analiză mai atentă. În termeni absoluți, pentru Băsescu ar fi o înfrângere, dar în nici un caz una rușinoasă, ținând cont de handicapul cu care a pornit în această campanie. Până la alegerile din toamnă, Antonescu ar putea face destul rău la Cotroceni – dar, repet, în condiții de provizorat. Cancelariile occidentale n-ar fi descurajate de un asemenea scor. Pe de altă parte, iar acesta mi se pare lucrul cel mai important, tendința (B) ar fi confirmată, deschizând perspective ceva mai optimiste pentru alegerile de la toamnă. Mișcările USL-ului din lunile care urmează ar putea accelera tendința.

Și mai e ceva. Nefiind prizonier la Cotroceni și având un scor încurajator, Traian Băsescu ar putea fi implicat în alegerile de la toamnă. Cel mai redutabil om politic ar fi liber să acționeze contra unei puteri care se va eroda treptat. Ura îndelung alimentată împotriva lui Băsescu nu va mai avea obiect, se va diminua sau chiar se va stinge. În plus, cred că mai intervine aici un factor: reacțiile (toate reacțiile) lui Crin Antonescu de la Cotroceni sunt un dezastru. El are un comportament isteric irepresibil. Cred că fiecare apariție a lui transmite mesaje subliminale negative, cum s-ar spune, „transmite unde rele”.

Prin urmare, în varianta 4, pierderile pe termen scurt cred că sunt depășite de câștigul pe termen lung.

Alegerea

Toate acestea fiind spuse, cred că e mai înțelept să mergem la referendum decât să nu mergem. Dacă nu mergem, nu suntem siguri că referendumul nu va fi validat. Dacă e validat, e un dezastru. Dacă nu e validat, există un câștig imediat, dar discutabil – nu cred în soarta lui Băsescu la Cotroceni, după un vot masiv împotriva lui. În plus, aflat prizonier la Cotroceni, aparatul de propagandă USL va concentra cu toată forța ura populară împotriva lui, nu va putea fi implicat în nici un fel în campania pentru alegerile de la toamnă, iar tendința (B) va fi, mi-e teamă, compromisă. Dacă mergem la vot, putem spera la un scor mai strâns. Pentru trei-patru luni, Antonescu se va afla la Cotroceni – și există o cantitate de rău pe care îl poate face. Dar la toamnă vin alegerile, iar perspectivele pot fi ceva mai optimiste, mai ales dacă intră în joc și Traian Băsescu. Apoi, tendința (B) ar avea toate șansele să crească, atât prin acțiunile opoziției, cât și prin cele ale puterii. Participarea la vot pe 29 iulie ar avea atunci o țintă mai îndepărtată decât referendumul în sine.

Și mai e un aspect de ordin psihologic. Un mesaj de neparticipare la vot are în spate un calcul defensiv-defetist. Cred însă că acum e momentul ca opoziția să aibă o atitudine ofensivă, nu defensivă – chiar dacă bătălia referendumului ar fi de puțin pierdută. Mi se pare important să transmiți un mesaj care să confirme tendința (B) – iar aceasta într-o perspectivă mai largă, care depășește miza unui moment apropiat în timp, fiindcă asemenea tendințe au o oarecare inerție, iar un joc politic inteligent le poate accelera în trei-patru luni.

Prin urmare, cred că ar trebui mers la vot. Nu exclud însă posibilitatea ca în toate aceste considerații pe care le-am făcut să mă fi înșelat, să fi intervenit aspecte de care n-am ținut cont. Dar cel mai important lucru e ca aceia care se opun loviturii USL să acționeze unitar.

Distribuie acest articol

168 COMENTARII

  1. Ca sa nu va mai prindeti urechile in calcule sofisticate, incerc un calcul simplu.
    1.La locale, pe vot politic si pe varf de popularitate, USL a obtinut cca 4.400.000 voturi.

    2. De atunci USL a facut tampenie dupa tampenie de a ingrozit lumea (incompetenti, incompatibili, plagiatori, incalcarea legii, lipsa masurilor economice eficiente, urlete si acuzatii in loc de guvernare.
    Sa zicem ca au pierdut numai 200.000 voturi.

    3. Daca ne uitam in urma vedem ca, dupa alegerile locale, alesii locali, cu sacii in caruta, nu se mai strofoaca sa scoata oamenii la vot iar USL pierde cca 500.000 voturi la alegerile urmatoare (generale, europarlamentare, referendum).
    Sa zicem ca de data asta vor pierde doar 300.000 voturi.

    Facem un prim calcul: 4.400.000 – 200.000 – 300.000 = 3.900.000 voturi.

    4. Sa presupunem ca USL se da peste cap si reuseste sa fraudeze cca 2.000.000 voturi (cam SF dar o lasam asa)

    Facem totalul 3.900.000 + 2.000.000 = 5.900.000 voturi. Sa zicem 6 milioane voturi pentru DA. Asta e maximum peste care nu vor trece oricat s-ar chinui.

    Cat de idioti ar trebui sa fim sa iesim si sa depunem in urne 3.000.000 voturi NU ca sa-i ajutam sa atinga cvorumul ?

    Solutia sigura este sa stam acasa, indiferent ce sondaje si estimari vor aparea pe televiziuni.

    • Daca un esti de acord cu ce s-a intamplat du-te rogu-te la vot si nu mai fa calcule. Daca nu te duci, ce crezi tu nu conteaza. Ai putea la fel de bine sa fi de acord cu ce s-a intamplat in Romania in ultimul timp, asa cum argumenteaza si Vlad Zografi…

      Argumentele pentru neprezentare sunt cred eu subtiri.

      Nu te prezinti doar daca nu te intereseaza. A nu te prezenta pentru a castiga prin neprezentare mi se pare gresit.

      Daca stai sa te gandesti bine, nu cred ca ai castigat cu adevarat nimic in viata prin neprezentare, nu ai trecut nici un examen al vietii ascunzandu-te in camera ta ci de fiecare data l-ai trecut facand ceva.

      Si chiar atunci cand ai pierdut prezentandu-te ai putut apoi sa vezi ce ai facut gresit si sa faci lucrul respectiv mai bine data viitoare.

      In cazul concret al referendumului macar am avea un barometru real legat de ce se va intampla in toamna si am avea o speranta ca lucrurile se pot repara in toamna.

      Daca referendumul este validat si Basescu pierde nu ii nici o tragedie. Nu ii nici grozav dar nici o tragedie nu ii pentru ca au sa urmeze alegeri in toamna.

      Iti respect dreptul la propria opinie, te rog insa macar sa te gandesti care ar fi consecintele unui boicot in proportie de 50% intre cei care ar vota NU.

      Referendumul nu se valideaza cu un scor 80% DA 20% NU dintre cei prezentati. Presedintele se intoarce la Cotroceni dar nu mai are legitimitatea votului popular.

      Decat asa mai bine sa piarda.

      Nu cred sincer ca in cele cateva luni pana la alegeri USL au sa mai poata faca ce vor ei. Au sa fie monitorizati si multe prostii nu isi mai permit sa faca daca vor sa castige si in toamna. Basescu nu ar mai fi prezent sa i se poata arunca in spate toate lucrurile care nu merg sau merg prost. USL ar ramane fara obiectul „muncii” ca sa zic asa si ar trebui in sfarsit sa arate ce pot sa faca. Pana acum au acoperit faptul ca mare lucru nu au facut prin faptul ca nu i-a lasat Basescu. Au un timp scurt de 3 luni in care pot lucra si demonstra de ce sunt in stare fara sa mai poata da vina pe cineva. Si sincer cred ca asta o sa fie in avantajul fortelor democratice din Romania.

      Asa ca si cu riscul de a ii lasa la „butoane” cateva luni nu cred ca ii o idee buna sa nu mergem la vot.

      Chiar daca impresia falsa este ca am legitima prin prezenta noastra o ilegalitate. Mi se pare un argument gresit.

      Ca sa fac o paralela, argumentul protestului tacut ii echivalent cu situatia in care un hot iti intra in casa in timp ce dormi si tu in semn de protest te imbraci iti pui palaria pe cap si pleci .Nu esti tu de vina ca hotul a ales tocmai casa ta, dar faptul ca nu reactionezi in nici un fel nu spune nimic despre tine si modul in care stii sa-ti aperi proprietatea si lucrurile la care tii. Hotul poate concluziona ca nu ai nimic impotriva si ca ai plecat pentru ca el sa poata lucra in liniste si ca ii in regula ce face.

      • As merge la vot, dar cand stiu ca va fi o mare mascarada, cand stiu ca firmelor care simpatizeaza PSD li s-au cerut bani pentru plata votantilor, cum pot participa la asa ceva?
        Nu intelegeti ca si asta s-a planuit?
        Veti vedea sate de pe cuprinsul tarii cuprinse subit de un maret elan cetatenesc, care vor avea 80% prezenta la vot. Si nici mama observatorilor de pe mapamond nu va putea opri asta. Daca cineva va vorbi, se va spune ca sunt cazuri izolate, nu-i asa?, dar nu a fost viciat votul final.
        S-a inceput cu plata parlamentarilor si se va termina cu plata votantilor. Poate cineva opri planul????

      • nefiind Nostradamus, fiind si vorba de viitorul imediat si fiind astfel profund implicat, volens-nolens trebuie sa-mi evaluez potentialul MEU viitor de numele persoanei ce va fi la Cotroceni la 1 August. De aici se vor starni multe discutii a caror baza este evident credibilitatea celor SPUSE de unii sau de altii. Asa ca NU VOI DISCUTA acest subiect. Eu afirm dreptul meu civic la nesupunere (na, ca ma inspir de la Gandhi!). Vrea puterea sa ma duc la referendum? Treaba ei! eu nu vreau si am motivele mele. Nu ma las convins si nu raspund niciunui atac ce vizeaza alegerea mea. Eu BOICOTEZ referendumul. Nu e vorba de neprezentare, nu e vorba de lasitate, de indiferenta etc (a d’autres!). Ca mine, raspunzand societatii civile, blogurilor civice, mai sunt multi. Noi BOICOTAM, pt. ca nu credem in legitimitatea acestui referendum. Indiferent ce cred unii ca ar legitima acest referendum, acei unii nu suntem NOI!

        • Rationamentele facute de domnul Zografi se bazeaza pe cateva ipoteze false. Va dau ca exemplu una singura: in varianta ca Basescu va fi demis, domnul Zografi da ca motiv de participare la vot, faptul ca Basescu va avea posibilitatea de implicare in viata politica post 29 iulie. Este aproape evident, pentru cine a urmarit cat de cat sirul evenimentelor din ultimele luni, ca Basescu va fi anihilat prin orice mijloace, unele mai ticaloase ca altele. Daca cineva imi va spune ca „asa ceva nu este posibil in Romania de astazi” o/il invit sa priveasca lungul sir de ticalosii facute de USL in ultimul timp. „Hope for the best, prepare for the worst”, zic unii mai de departe.

          • C. Antonescu a proferat amenintari clare privind situatia lui Basescu dupa eventuala demitere. Aceste amenintari ar putea fi doar o manifestare impulsiva, dar, la fel de bine, ar putea fi un indiciu ca exista deja un plan privind ahihilarea lui Basescu, ceea ce este in deplina concordanta cu scopul USL: asumarea completa a puterii si suprimarea oricarei forme de opozitie.

    • Pentru eroul bula:Calculele tale sunt de bun simt.Zografi seamana mai degraba confuzie decit limpezime.Iar despre eroul strula,ce sa mai spun,el zice:”a nu te prezenta ca sa cistigi prin neprezentare mi se pare gresit”.In primul rind ,e prea simplist sa pui asa problema.Doar nu e vorba sa te prezinti la taxe si impozite sau la serviciul pasapoarte,ci e vorba sa judeci limpede si coerent despre ce e mai bine pentru tine: sa traiesti liber intr-un stat democratic in care valorile sunt respectate(.libertate,proprietate,justitie) sa intr-un stat agresiv,abuziv care nu respecta nici un fel de reguli si de valori .In al doilea rind,boicotul este o forma subtila de exprimare a libertatii de actiune a unor cetateni liberi la rindul lor .Boicotul,el insusi este o institutie a democratiei.

      • Imi pare rau daca optinea mea vi se pare a porni dintr-un rationament simplist.

        Sper din tot sufletul sa nu ajungem sa regretam alegerile noastre (oricare ar fi ele si indiferent de rationamentul din spatele lor).

        Pana la urma este vorba de a opta pentru un curs de actiune, fapt care in cele din urma este ceva extrem de personal. Daca dumneavoastra considerati ca a boicota referendumul reprezinta calea cea mai potrivita va respect opinia si alegerea facuta. Asa cum in postul anterior am tinut sa spun ca ii respect ErouluiBula dreptul la opinie, l-am rugat insa sa mai considere si cealalta parte a problemei.

        Sincer nu cred ca eu sau dumneavoastra putem fi siguri 100% ca optiunea noastra este si cea care va avea cel mai bun rezultat in cele din urma.

        Cei care ar vota in mod normal NU au o problema si anume au de ales intre boicot si prezentare. pentru cei care voteaza DA este simplu si ne putem astepta ca ei au sa se prezinte masiv la vot.

        Eu unul consider ca ar trebui mers la vot din motivele pe care am incercat sa le descriu. Ce pot sa spun ii ca am sa urmaresc in continuare ce se intampla si in cazul in care boicotul devine general acceptat ca si curs de actiune am sa boicotez la randul meu impotriva convingerilor proprii.

        Am incredere ca oamenii care ar vota NU sunt in general destul de inteligenti pentru a face alegerea corecta. Si sper ca in 1 August sa putem toti fi linistiti ca lucrul de care ne temeam nu s-a intamplat indiferent de opiniile noastre.

        Citind controversele de pe contributors legat de boicot sau prezentare insa nu ma pot opri sa nu imi amintesc un banc (arma romaneasca in fata absurdului):

        Un ziar isi pune intrebarea ce ar face oamenii daca ar vedea doi tineri facand dragoste pe strada ziua in amiaza mare.

        Intrebarea se pune in Franta si raspunsul este in general: „noi francezii suntem oameni pasionali si probabil ne-am amuza vazand asa ceva si poate ne-am alatura si noi lor”.

        In Germania se raspune: „noi suntem oameni discreti in general si probabil ne-am vedea de treaba noastra si i-am lasa in pace”.

        In Romania raspunsul este: „La noi? La noi asa ceva nu ar fi posibil! De ce? La noi s-ar strange o multime de oameni in jurul celor doi si care mai de care si-ar da cu parerea: nu asa trebuie facut ci asa…”

        Sper macar ca am reusit sa mai reduc din incrancenare si cine stie sa va fac sa zambiti? :-).

        • Domnule, nu pricepi?!
          Sunt care merg la reverendum si voteaza DA. Treaba lor, dreptul lor.
          Eu nu sunt de acord cu optiunea lor. Si am doua optiuni:
          A. merg la vot si votez NU
          B. nu merg la vot

          Deci au am doua optiuni, A. si B. Pe care o aleg? Pai, pe cea mai eficienta, pe cea care ma ajuta pe mine si te blocheaza pe tine. Ori asta , e de departe varianta B!
          Deci eu ca ,sa blochez acel aberant DA pe care-l vreti voi ,trebuie SA NU MERG LA VOT!
          Te deranjeaza? Stiu.

          PS. Varianta ridicata de autor ,cu cancelariile occidentale care ar fi deranjate de un scor disproportionat in favoarea lui DA in conditiile nevalidarii referendumului , este FALSA.
          Chiar cancelariile merg pe varianta mult mai sigura a nevalidarii referendumului, in conditiile in care chiar ei au impus conditia cvorumului (>50% prezenta). Asa ca cel mai important lucru este ca referendumul sa nu fie validat.

          PPS Si inca ceva. Cancelariile europene stiu ce a facut Basescu. Planul de gestionare a crizei a fost facut impreuna cu ei. Cu austeritate, cu imprumuturi, cu reduceri de deficite bugetare (pai nu acuma am semnat acel pact ?!). Asa ca, moral si de drept, cancelariile occidentale il vor sprijini pe Basescu si nu paiatele caraghioase , gen Ponta si Crin.

      • Cred ca suntem atat de traumatizati de evenimentele politice recente si radicalizati de isteria mediatica incat cu greu mai discernem miezul problemei aflate in discutie. Cred ca s-a mai spus, foarte bine, undeva aici: referendumul este cu totul diferit de un vot electoral. Este expresia unei optiuni simple, tip da-nu. Nu este o alegere intre mai multe variante. Din acest motiv, raspunsul la intrebarea unui referendum este si el foarte simplu:

        1. eu stiu ca am fost chemata sa votez un presedinte pe un mandat de 5 ani. Ca un bun cetatean, mi-am indeplinit datoria si am votat
        2. la jumatatea mandatului prezidential de 5 ani, un grup de pucisti au luat in primire parlamentul si, prin metode ce incalca legile statului, si pentru motive de ordin strict personal, au hotarat sa demita presedintele ales de majoritatea romanilor pentru un mandat de 5 ani.
        3. neavand alte mijloace cat-de-cat legale de a „scapa” de presedintele nedorit de ei, pucistii ma indeamna sa ii ajut sa „scape” de presedinte, deci sa votez pentru demiterea presedintelui, in data de 29 iulie, incalcand astfel optiunea mea si a celor peste 5 milioane care l-au votat.
        4. eu nu doresc demiterea presedintelui ales pe 5 ani, Este treaba pucistilor cum si daca pot „scapa” de el. Eu nu ii voi ajuta in nici un fel, pentru ca „scaparea” de presedintele ales legal pentru un mandat de 5 ani este pur si simplu problema personala a pucistilor, nu si a mea.

        Din cauza faptului ca eu nu consider ca as avea vreo problema cu terminarea mandatului presedintelui ales, nu am de ce sa ma prezint la referendum. Pur si simplu, faptul ca unei maini de oameni nu ii convine prezenta presedintelui in functie, nu este problema mea, ci a lor. Sa o rezolve ei, daca pot. Daca nu, sa ma lase in pace.

        • Mai exista o cale: mergi la Referendum si scrii cu pixul pe buletinul de vot ce crezi despre ei.
          Ma gandesc cum sa incep, poate cu ‘porcilor, magarilor….’

          Nu contribui la cvorum si iti linistesti constiinta ca ti-ai facut datoria de bun cetatean

    • In calculele facute de „Eroul Bula” nu au fost prinse electoratele PP-DD si UDMR. Este discutabil cum este mai bine. PSD-ul va folosi in scop propagandistic o diferenta mare de procente. Cred ca Basescu si PDL-ul trebuie sa se puna pe o line comuna si transmita clar electoratului cum sa se comporte. Eu sunt pentru participarea la vot. Varianta 1 a domnului Zografi este deocamdata departe dar nu imposibila. Ar trebui o dezbatere Basescu contra USL, moderata de un om neutru (jurnalisti de la Radio Romania Actualitati sau de la RFI, sau DW) transmisa de mai multe televiziuni. Dar nimeni de la USL nu va accepta o astfel de dezbatere.
      Si trebuie accentuate marile rele pe care le-a facut USL-ul in perioada aceasta. Sunt foarte greu de inteles de catre un om simplu, toate mecanismele legislative pe care le-a folosit USL-ul.

      • @Vasile Cojocaru
        Corecta observatia Dvs. privind omiterea electoratelor PPDD si UDMR.
        Hai sa corectam:
        1. UDMR -au un electorat de cca 1.000.000 alegatori;
        – exceptand alegerile locale, unde sunt direct interesati sa-si rezolve problemele
        comunitatilor, ungurii se remarca printr-un masiv absenteism la referendumuri
        si alte probleme inaltatoare ( a se vedea participarile lor la alte referendumuri);
        – nu vor veni la vot mai mult de 300.000 votanti;
        – din cele 300.000 voturi nu vor fi mai mult de 150.000 pentru DA;
        2. PPDD – au luat la locale …. nu stiu …. 800.000 voturi;
        – si aici intervine demobilizarea de dupa alegerile locale: si-au votat alesii locali,
        acum vor sta la bere, la terasa, la gratare, la plaja si vor face politica;
        – nu vor veni la vot mai mult de 400.000 de votanti PPDD;
        – in privinta intentiei de vot trebuie sa va reamintesc ca Basescu se potriveste
        tipului de politician preferat de PPDD-isti (zgomotos, imprevizibil, colorat in
        limbaj) . In plus, PPDD-stii sunt nemultumiti de Basescu intr-o proportie mult mai
        mica decat de PDL;
        – nu vor fi mai mult de 250.000 voturi DA de la PPDD;

        In concluzie, in cel mai rau caz, vor fi 6,4 milioane voturi pentru DA.
        Cum Basescu nu are cum sa obtina acum mai mult decat a obtinut in 2009, in turul 2 (5.2 milioane voturi) este clar ca singura modalitate de a ramane la Cotroceni este BOICOTUL.
        Nu ne intereseaza daca scorul va fi 90-10 sau ca diversi puritani vor abera despre lipsa de legitimitate. Legitimitatea este data de votul din 2009 si nu se confunda cu popularitatea dintr-un anumit moment.
        Principala miza a acestui referendum este impiedicarea USL sa puna mana pe justitie.
        PE 29 IULIE STAM ACASA !

    • poveste: cuiul lui Pepelea –
      Cetateanul are un cui , este prezenta sa pe o lista de vot.
      Cetateanul trebuie sa mearga la vot , si nu o singura data ,de cate ori poate in acea zi , el trebuie sa mearga la vot si sa verifice daca altcineva s-a folosit de cuiul sau . S a mearga si sa intrebe comisia daca nu cumva s-a votat in locul sau . Apoi sa plece linistit ca lucrurile sunt in regula .
      Si sa revina spre a verifica acest lucru , de cate ori vrea.
      Votul sau va fi securizat , nimeni nu va indrazni sa-i falsifice votul .
      Exipolurile vor fi date peste cap .
      Aceasta trebuie sa fie recomandarea PDL si nu numai a lui .-

  2. Sint de acord. Cind s-a anuntat decizia CCR privind pragul, instinctiv am spus ca nu merg la vot. Ma numar printre cei care inca au incredere in TB si, asa cum am mai spus aici, nu cred ca TB insista pe participare doar dintr-un orgoliu prostesc. Si asta pentru ca, in ciuda a toate, TB este un patriot. Am fost foarte atenta la toate mesajele transmise. Pe multe forumuri am constatat ca oamenii citesc printre randuri mesajele transmise, ceea ce e perdant. Un mesaj electoral nu-i vizeaza doar pe cei predispusi la analize interpretative (Basescu a spus ca vrea ca lumea sa participe, DAR a spus si ca ii este imposibil – de aici rezulta ca de fapt nu vrea sa mergem la vot). Prin urmare, un mesaj electoral nu spune decit ceea ce spune. Constatind ca TB insista pe participare, in conditiile in care toate sondajele il arata invins, am tras concluzia ca miza lui este una pe termen mai lung, legata de alegerile din toamna. Daca in toamna la parlamentare si, poate, la prezidentiale, vom pleca de la un procent demobilizator realizat acum la referendum, nu mai avem nici o sansa. Vom avea si atunci, ca si acum, atitudini blazate: votul meu oricum nu conteaza, ei au 80%. Boicotul poate avea valoare simbolica doar in masura in care este asumat public, fara echivoc, de TB. Altfel, absenta noastra va fi supusa de aparatul USList unei disectii odioase, in urma careia va rezulta ca moartea electoratului a fost determinata de scirba fata de politicieni, pentru care vinovat se face, inevitabil, regimul TB.

    • Pentru Elena.” daca vom pleca de la un procent demobilizator obtinut la acest referendum……………….”.Intelege ca obietivul major ,imediat,este ca presedintele ales in mod democratic,sa se intoarca la Cotroceni pe 29 iulie.(pentru numirile de procuror general si asefului DNA dar si pentru a stopa caderea leului si a imaginiiRomaniei in exterior) De data aceasta conteaza mai putin procentele si mult mai mult intoarcerea presedintelui in functie.Daca vom reusi acest lucru, in mod sigur vom sti ce sa facem si la parlamentare.De aceea la referendum voi vota NU,daca prezenta la vot este scazuta si voi boicota daca prezenta lla vot ar putea atinge pragul de 50%+1(ceea ce ma indoiesc)

    • Eu zic ca razboiul va fi greu si lung. Nu mai vorbesc de Basescu care-a fost ales pentru 5 ani si unii vor sa-l dea jos dupa sondaje (apropo, Bush avea vreo 15% la un moment dat, cand cu razboiul din Irak). Ma gandesc numai la faptul ca in razboiul asta greu ce va urma vom avea un om in interior, care slava Domnului, nu numai ca are butoane destule, dar stie si cum sa le foloseasca. Si al doilea aspect: Crin pleaca, Ponta sigur sigur isi incheie si el scurta cariera in politica de varf, credibilitatea lui in Europa e distrusa ireversibil.
      Deci perspectiva ca va pleca Basescu cu 48% popularitate si ca la toamna „o sa fie bine” pe mine nu ma convinge.Eu cred ca raul o sa-nceapa fix de-a doua zi. Deci eu nu merg la vot.

  3. Iata ce cred eu despre matematica votului.

    Eu cred ca voturile pentru demitere vor fi un pic sub 9 milioane, nu poti ca in cateva saptamani de campanie sa intorci rezultatul.

    Ca atare, cei care sunt impotriva demiterii si vor ca optiunea lor sa prevaleze nu au decat optiunea neprezentarii la vot. Este o optiune de vot in cadrul mecanismului de demitere, doar ca nu vom sti cati s-au abtinut in mod constient. Nu cred ca ura impotriva presedintelui va fi mai mare dupa 29 decat acum 4 saptamani, deci ne intoarcem de unde am plecat: presedinte ales dar nepopular cu acelasi prim ministru ca acum 4 saptamani. Posibil si cu Antonescu out dupa 29 ca bonus. Nu se schimba datele problemei.

    Optiunea logica pentru cei care se opun demiterii este neprezentarea la vot.

    • Analiza corecta , d-le Stoica . Cine vrea sa scape de Basescu merge la vot si voteaza ce vrea . Cine nu sta acasa .Visele cu potentialul lui Basescu pentru alegerile de la toamna , moralul opozitiei etc sunt povesti , uite spun si eu una , cu cat va creste procentajul USL-ului cu atat se vor speria mai tare o parte din propriii alegatori aducandu-si aminte de partidul stat de care nu scapi cateva zeci de ani – are exact aceeasi valoare .

    • Iata ce cred eu despre ce spuneti dumneavoastra ca ati crede: nu as lua in seama parerea unui om despre a carui credibilitate am (cel putin) dubii. De ce am dubii? Pentru ca acolo unde oamenii va cunosc macar din ’89, ’90 (iunie, va spune ceva?), sunteti un personaj cel putin controversat…In plus, v-am mai si citit opiniile de-a lungul timpului: nu mi s-a parut ca ati fi facut eforturi de recredibilizare. Mai degraba, unele de…manipulare.
      E doar o parere. Poate ma insel, poate nu.

      • dle. Mih

        nu stiu ce doriti sa spuneti, dar cu siguranta ati gresit personajul. In 1990 eram in clasa a 9-a la liceul Sf. Sava unde am vazut colegi mai mari (clasa a 12-a) plini de sange dupa vizita minerilor prin zona. In 1996 am fost observator la alegeri. In 1999 am plecat din Romania urmand o cariera internationala. Am inceput sa fiu coautor din 2007, este un blog despre buna guvernare si va recomand sa-l cititi. Acolo scriu pro-bono.

    • dle Stoica, salut. Eu cred ca cine afirma trebuie sa si dovedeasca. Cine zice ca X% il urasc pe Basescu, sa o dovedeasca. Iar daca nu pot, atunci sa nu o mai afirme si sa nu se mai comporte ca si cum ar fi adevarat.

  4. Cred ca atasati prea multa semnificatie situatiei in care referendumul nu e validat dar un procentaj mare voteaza impotriva lui Basescu.

    Nu e cazul. Daca va ganditi cu atentie, la referendumul anterior, USL-ul de atunci (aceeasi adunatura) a luat o bataie zdravana. Nici n-au ramas fara putere, nici nu s-au simtit delegitimizati in vreun fel, au ramas sa guverneze restul mandatului bine-merci.

    In al doilea rand, asta a un referendum convocat de adunatura USL, pe care o dispretuiesc profund. Nu ma duc sa joc cum vor ei – daca vor sa-l demita, sa faca rost de suficiente voturi. In plus sigur vor fura masiv, ca asta fac de 22 de ani.

    In al treilea rand, nu ma fac partas la ilegalitatile lor si in nici un caz nu le dau un luciu de validitate loviturii lor de stat. Eu personal cred ca Ponta, Antonescu si restul trebuie sa fie la puscarie. Nu ma duc la niciun referendum.

    • Corect! Un argument inplus:N-am de ce sa mai particip la un referendum, cand ultimul (cel pentru unicameral si 300 de parlamentari), desi validat, e tratat cu dispret de aceiasi parlamentari care ne trimit acum iar la vot. Pai ii intereseaza ce crede poporul sau nu ?

  5. Variantele prezentate de autor sunt logice, tocmai de aceea inselatoare. Logica n-are treaba cu realitatea, asta fiind primul aspect pe care un fizician scriitor poate scapa usor din vedere. Altfel, mai exact spus, logica formala nu este logica realitatii, ci logica judecatii despre realitate.
    De aici urmatoarele consecinte: este fals ca prin participare nu legitimezi lovitura politica pe care au pus-o la punct uslasii. O legitimezi, de parca ai accepta ruleta ruseasca pe care seful banditilor ti-o propune ca singura sansa de a scapa cu viata. Asta in situatia in care nu ai certitudinea ca ei, banditii, vor juca cinstit, adica nu vor incarca full revolverul.
    O participare mica la referendum ar fi de asemenea un semn. Atat pentru cei din tara, cat si pentru Europa. Tocmai semnul ca electoratul nu are incredere in miza referendumului, fara sa mai vorbim de cei care astfel isi manifesta optiunea.
    In final cifrele: in fond aici doar astea conteaza: este foarte putin probabil ca mobilizarea uslasilor sa poata depasi participarea de la locale, astfel prin neparticiparea masiva cei pro-Basescu pot invalida referendumul.
    Apropo, la o participare de 40%, faptul ca 90% au votat pentr demitere, ar arata nu slabiciunea, ci forta taberei pro-Basescu.

    • In privinta logicii realitatii si logicii judecatii nu va pot contrazice. Cred insa ca dvs – la fel ca dl din prima postare – va inselati aducand in discutie cifrele de la alegerile locale. In cazul referendumului, miza e cu totul alta.

      • Nu doar miza, ci si semnificatia rezultatului difera. In cazu existentei regulii de validare, ne-validarea rezultatului este o optiune absolut valida…( daca-mi permiteti) in incercarea de a castiga.

        In afara de asta, varianta in care pierderea unui referendum validat ar duce la intarirea valului descris la punctul B seamana prea tare cu moartea lui Obi Van Kenobi in lupta cu Darth Vader… ce-i drept, acolo a functionat… ;)

      • Sa ramanem, totusi, pe taramul faptelor si a cifrelor (avand in vedere ca, dupa cate se pare, cifrele exprima cel mai bine logica subtila a realitatii). Miza, in acest caz, este un termen care reflecta o realitate subiectiva care difera in functie de cine o formuleaza.
        Daca e sa consideram cifrele de la locale nesemnificative pentru acest referendum, nu-mi dau seama care cifre ar putea fi semnificative. Pornind de la aceste doua observatii, atat punctul Dumneavoastra de vedere cat si al meu raman simple opinii.
        Cea ce insa mai spun cifrele este un fapt simplu: presedintele ales si suspendat are o singura posibiltate ca dupa referendum sa revina la Cotroceni: invalidarea din lipsa de cvorum.
        Si da, sunt de acord cu cei care sustin ca neprezentarea masiva la un referendum, spre deosebire de alegeri, are o semnificatie clara: problema supusa atentiei poporului este considerata de acesta, dintr-un motiv sau altul, neimportanta. In cazul de fata lipsa de importanta fiind data si de felul nastrusnic in care uslasii a pus-o. Calcand peste legi si oameni.
        Ce ar fi daca maine puterea ne-ar chema la referendum sa decidem daca de acum incolo in Romania porcii sa se numeasca dotori?
        Ne-am duce?

  6. Ce credeti ca va simti cel ce a votat NU si ( totusi) Traian Basescu este demis?
    Eu cred ca pentru alegerile ce vor urma, el se va radicaliza.

    • Pentru Sebi si Cassandra: tocmai de aceea avem varianta boicotului. Nu incerca(sebi) sa amagesti cu „viitorul” de dupaCred,ca na-ti simtit cu adevarat ce se intimpla in jurul vostru.

  7. Ma tem ca nu gasiti minti deschise la adevaratul mesaj al acestui text. Degeaba le spuneti unora strict ancorati de personajul Basescu ca exista un obiectiv si o perspectiva mult mai importante si mai valoroase politic. Ca acestea pot fi servite doar printr-o mobilizare teribila la vot a celor anti-USL.
    Ar fi trebuit poate sa scrieti clar ca o eventuala nevalidare a referendumului si o intoarcere a lui Basescu la Cotroceni (in conditii infinit mai constrangatoare decat cele cu care a operat pana acum) ar avea beneficii minuscule si pe teme marginale pentru „dreapta”, dar ar comporta riscuri politice majore in plan strategic. Ca „dreapta” ar pierde masiv nu in ipoteza plecarii lui Basescu de la Cotroceni, ci in aceea a unei intoarceri la Cotroceni pe motivul invalidarii referendumului din cauza unei prezente de putin mai mica decat pragul.
    Adica: pentru un Basescu la Cotroceni pentru inca 2 ani, in conditii in care nu prea mai poate face nimic, „dreapta” va pierde cel putin urmatoarele doua cicluri electorale.
    E adevarat, dar nu veti gasi prea multi adepti ai acestui rationament rece si adevarat. Oamenii prefera pasiunea. cinstit vorbind, eu chiar mizez politic pe aceasta slabiciune. Dar eu nu sunt deloc o admiratoare a lui Basescu.

    • Mai mai mai , ce frumos vorbiti din condei , si voi si Basescu .
      1 de la 1:2 + frauda intr-o saptamana nu se obtine nimic , ce mobilizare ce povesti, sondajele ies la urna , alea corecte mai precis alea incorecte mai putin , in nici un caz nu apar erori de 50% . Cine propune mersul la vot propune pierderea referendumului , PUNCT .Singurul pe care-l scuz e chiar Basescu el e politician si pt ei voturile sunt sfinte .
      2 Poporul are o durere crunta in cot de principii si alte finess-uri , de altfel majoritatea crede ca soarele se invarte in jurul Pamantului asa ca toamna asta e pierduta pentru PDL .Un Basescu la Cotroceni s-ar putea sa mareasca procentajul opozitiei doar prin micsorarea fraudei , mai mult decat ar castiga in procente in ochii poporului asta care nici acum n-a auzit de criza (sau au auzit dar se comporta de parca criza ar face sa fluture rufele iar nivelul de trai este legat de performantele presedentiei …).
      3 Cretinii din USL ajutati de criza s-ar putea sa puna atat de rau tara pe butuci ca sa se lase cu plecat intempestiv prin 2014-2015 . Am observat in urma analizelor facute de-a lungul timpului ca politicienii nu pot niciodata sa produca cresteri economice (miraculoase gen 10% ) doar prin puterea lor dar in schimb pot sa genereze scaderi catastrofale , inclusiv chestii ireale gen 40% .

    • @casandra. Demontati va rog, cu argumente, temerea mea ca (prin acapararea totala a puterii de catre USL) NU vor mai exista cicluri electorale AUTENTICE? Argumentez eu: A. numeroase declaratii ale PNL si PSD ca se vor desparti si ca va urma o alternanta la putere B. fagocitarea PNL de catre PSD C. Lipsa oricarei opozitii politice la USL (numeric valabile) din 2013 incolo. NB. pornind de la „visul de aur” 80% USL in parlament, la momentul divortului (admitand un partaj egala, altfel discutia e inutila) de unde vin procentele necesare pana la 51%? mai ales daca partea a doua a visului de aur [disparitia PDL] se implineste? Conchid ca nu va fi alternanta la putere si vom avea o Mare Adunare Nationala! de ce am varsat sangele nostru in dec.89?

      • 1. Fagocitarea PNL de catre PSD nu o sa o vedeti in veci! Deosebirile dintre cele doua partide sunt foarte mari, iar PNL chiar daca este un partid mai mic este o nuca tare. Acum s-au adunat dintr-un motiv simplu si grav: ambele sunt impotriva proiectului politic al lui Basescu (concentrarea institutiilor de forta, alinierea lor la comanda unica si evitarea controlului democratic, paralizarea si diminuarea Parlamentului, modificarea de facto a unui regim semiprezidential moale intr-unul prezidential cu accente regaliene, angajarea tarii intr-un proiect politic european federalist fara nicio consultare nationala, s.a.m.d.). Cele doua partide au cateva proiecte poltiice negociate privind modernizarea societatii si a statului intr-un sens mai apropiat proiectului european initial, dupa indeplinirea carora drumuril lor se despart. Apropierea dintre cele doua partide a fost posibila datorita unui respect rciproc manifestat in timp. Intre ele nu au existat tentative de distrugere, inglobare, etc. PD a initiat asemenea actiuni agresive si fata de PSD, si fata de PNL. Cele doua partide sunt doi competitori politici distincti si intre care exista doza necesara de respect si de incredere in momente dificile. USL este fragila, dar nu instabila.

        2. Disparitia PDL nu este visul de aur al USL.
        PDL este purtatorul unui asemenea bagaj de resentimente din partea unei mari parti a populatiei, incat PDL este un partid de opozitie ideal pentru un USL guvernamental.
        PDL a inceput insa sa incomodeze alte proiecte politice pe zona de dreapta. Pentru ca pastreaza captiv un electorat de dreapta care, in absenta PDL, s-ar orienta rapid catre un nou construct politic. Daca Basescu pleaca acum de la Cotroceni este liber sa se angajeze intr-un efort personal de a mai creste PDL pana la alegerile din iarna, iar asta nu este tocmai convenabil pentru alte proiecte de dreapta. Nu este convenabil nici pentru MRU, portdrapelul formal al Initiativei Civice. MRU este ca un fir de iarba pe langa Basescu si in cateva luni acesta din urma il poate seca de orice seva.
        Purtator accentuat al unui mesaj de politica economica neoliberala in ultimii ani, Basescu incomodeaza acum relansarea dreptei printr-o politica mai putin radicala, pe modelul CDU/CDS german. Basescu stie aceste chestiuni si, cu ultimele sale urme de loialitate fata de partidul care l-a sprijinit atatia ani, cheama adeptii sai la vot stiind ca astfel se valideaza plecarea sa de la Cotroceni si, prin asta, posibilitatea de a-si ajuta particul pana la alegerile din iarna.
        Cei care au un proiect politic de dreapta in santier, concurent pentru PDL, cheama la boicotarea referendumului in speranta ca Basescu va ramane blocat la Cotroceni fara nicio putere (USL nu-i va mai permite sa jongleze cu institutiile statului), PDL se va „topi” si electoratul de dreapta il va urma pe MRU in noua constructie politica. In plus, un Basescu izolat la Cotroceni dupa un referendum nevalidat, dar cu optiune covarsitoare pentru demitere, nu va avea nici influenta si nici prilejul sa-l umbreasca si sa-l domine pe MRU.

        3. Culoarul poltiic liberal de factura europeana (cu ceva vocatie sociala, adica!) ramane liber pentru PNL. PNL poate recupera integral si cu deplina legitimitate acest culoar de reprezentare a intereselor antreprenorilor romani, cu ceva protectie pentru populatia salariala, cu atat mai mult cu cat aceasta linie continua politica istorica a liberalilor.
        PDL nu poate recupera nicicum culoarul liberal dupa galopul violent impotriva micilor antreprenori locali si dupa asaltul primitiv anti-stat social din ultimii ani.
        Initiativa Civica a lui MRU nu vizeaza un liberalism de tip european, ci o dreapta cu ceva accente crestine si sociale. Sansele de reusita ale lui MRU sunt destul de modeste dupa parerea mea, dar oricum mai mari decat cele ale unui conservatorism pur si dur.

        4. Viitoare alternante la putere vor fi sigur, dincolo chiar de vointa politicienilor. Problemele economice si politice ale lumii se vor accentua in viitorul apropiat si asta va determina o anumita fluiditate politica. Este posibila chiar o tatonare prin 2014-2015 intre PNL si miscarea lui MRU, daca acesta din urma va reusi sa o tina separata de PDL.

        Destul, este un text prea lung.

        • @cassandra. Exact ce v-am cerut, ati ocolit cu raspunsul. Daca USL e format intr-o cardasie, unde vor fi ciclurile electorale autentice???? Poate nu va contraziceti in argumentare: A. fagocitarea este imposibila? care sunt cifrele azi? cat din autoritatile locale sunt PSD si cate PNL? B. disparitia PDL nu a fost cerura explicit de ANtonescu (sau va contraziceti idolul, tratandu-l de mincinos)? C. ce proiect comun de reformarea societatii (si economiei?) poate exista intre cele doua ideologii ale PNL si PSD? revenirea la codul muncii socialist, desfiintarea legii educatiei, desfiintarea salarizarii unitare etc sunt proiecte de societate sau proiecte de demolare? D. chiar in credeti pe MRU capabil sa intoarca celalalt obraz lui Crin? Dvs. ati face-o? PS. am vazut o lunga lista de wishful thinking, dar ati plagiat dupa Catzavencu: Romania sa fie bine si tot romanul sa prospere. Nu conteaza cati pomanagii apar, important e sa voteze USL si s-or gasi fraieri sa fie impozitati ca sa se plateasca pomenile.

          • Inainte de a fi atat de hotarat in replica nu ar strica sa vedeti cifrele PNL de la alegerile locale 2012:
            http://www.pnl.ro/pagina/numarul-de-primari-pnl-pe-judete

            Acum, cand vi se pare ca PSD fagociteaza PNL, acest partid din urma a obtinut cu 12,47% mai multe mandate de primar decat in 2008 si cu 81,45% mai multe decat atunci cand era in alianta cu democraticul PD.
            Din totalul mandatelor puse in joc in anul 2012 la alegerile locale, PNL a castigat mai mult de 25%. Este cel mai bun rezultat al PNL din 1992 incoace. Halal fagocitoza, dom’le!

            Restul asertiunilor sunt produsul unei scafarlii crunt lovite de canicula si mult prea infantile. Nu raspund la prostii!

            • .”Fagocitarea PNL de catre PSD nu o sa o vedeti in veci! Deosebirile dintre cele doua partide sunt foarte mari, iar PNL chiar daca este un partid mai mic este o nuca tare. Acum s-au adunat dintr-un motiv simplu si grav: ” justitia a devenit mult prea independenta, prea multi politicieni si si mai grav din toate partidele PSD, PNL, PDL, UDMR,PC, etc ajung in fata justitiei. E inadmisibil, ei trebuie sa fie imuni, ca si toate rudele si urmasii urmasilor lor!

        • @ casandra”…fagocitarea PNL de càtre PSD nu se va produce în veci…” „PNL este o nucà tare” … NICI un pericol ! 90% dintre cei ce formeazà gàstile de „lideri” ai (iar ghilimele !) „partidelor” din Romanika sunt Copiii Criminalilor Comunisto-Securisti si genitorii lor cu Pensii Nesimtite . PNL (si celelalte „partide”) a fost CLOCIT de càtre KGB si bastardul sàu Secu’ mioritic la Paris prin Radu Câmpeanu agentul lor de bazà. Tot circul cu aparitia – reînvierea – partidelor traditionale din România a fost si este Capodopera Diavolilor comunisti de la Moscova si Bucuresti ! Deja în perioada cînd la Moscova s-a decis lichidarea lui Pingelescu s-a început proiectul diabolic cu „partidele” Romanikesti !

  8. @eroulBula si @EmilStoica
    Fără supărare, dar cred că nu ati citit postarea autorului :)

    Exact asta zice: chiar daca Basescu pierde 48-52 la referendum, pe termen lung aceasta victorie o sa fie o piatra de moara atarnata de gatul usl.

    In plus, e specific comunistilor sa indemne lumea sa nu voteze. Eu am sperat, de cand cu decizia CCR, ca domnul Presedinte nu o sa indemne lumea la boicot, ca un comunist. Ma bucur că până la urmă nu a făcut-o.

    • Dacă nu mă credeți, uitați-vă numai ce greu atârnă guvernarea de gâtul comuniștilor. În curând o să se sufoce sub propria incompetență. Nu mai merge în 2012 cu guvernări iliescene ca în 2000-2004.

    • eu primesc mesaje de la uslasi pe facebook care indeamna lumea la vot.Deci inteleg ca acest lucru, prezentarea la vot ii serveste. Sau se bazeaza pe faptul ca vom ajunge exact la aceasta concluzie? Avem de-a face cu energii criminale foarte inteligente, de aceea le multumim Dlor Zografi si celorlalti ca le opun o inteligenta superioara.

      • ii serveste daca aprecierea lor (ura sau nu fatza de Basescu) e aprox. corecta. Daca cumva incepe sa nu mai fie certa si COVARSITOARE , vei vedea mesaje invers.

  9. De ce sa nu interpretam asa:
    Votul este pt demitere. Cine vrea sa demita sa mearga la vot, sa confirme ca parlamentul exprima vointa poporului. Ar trebui sa fie chiar 50% +1 pentru demitere, ca sa sustina ca sunt reprezentativi…..
    Un scor „descurajant”, calculat la numarul celor care vor vota cand boicotul este clar anuntat cred nu va avea nici un efect: 99% din cei 45% care sau prezentat la vot (aprox 44,55% din cetatenii cu drept de vot sustin parlamentul in demersul sau restul nu au dat curs acestui demers: 55.45%)
    Si clar pt toata lumea! Ca altfel nu faceti decat sa divizati! Se da o batalie…. E strategic sa o pierdem? Sunteti convins ca va mai exista vot in Romania, ulterior? Sau ma rog numararea voturilor ?Care a fot castigul votarii Constitutiei prin 90′?
    Daca nu aveti solutia clara NU DIVIZATI!

    • Nu sunt de acord cu argumentele dvs. Pe de alta parte, in ultima fraza am spus ca cel mai important lucru e unitatea. Nici o clipa nu m-am gandit sa produc o divizare. Am ezitat mult pana sa scriu acest text, vazand ca imensa majoritate a celorlalti gandesc altfel. Dupa ce am cumpanit, m-am hotarat totusi sa supun atentiei cititorilor niste argumente care mie mi se par puternice. Daca insa inainte de refendum se va da un semnal clar de neparticipare, n-am sa ma duc la vot, impotriva convingerii mele. Sunt mai disciplinat civic decat va inchipuiti.

      • Domnule Zografi,
        dumneavoastra si toti cei ce scriu articole aici – in Contributors – sunteti lideri de opinie ai opozitiei, si – de ce nu? – noii lideri ai societatii civile. Dumneavoastra nu trebuie sa asteptate un semnal de pro sau contra. Dumneavoastra, impreuna cu ceilalti, TREBUIE SA IL DATI ! Iar noi sa va urmam si … ce o fi o fi !

      • Aici aveti dreptate, d-le Zografi: trebuie sa se dea un semnal clar de boicotare a referendumului ! Altfel, voturile cu „NU” vor incurca si mai mult lucrurile (indiferent daca vor ajuta USL-ul sa-si atinga scopul sau nu): daca „NU”-ul va obtine, sa zicem, 10%, se va putea spune ca doar un procent relativ mic a fost impotriva demiterii. Cu totul altfel va fi daca, in urma semnalului de boicot, disproportia va fi evidenta: peste 99% la sub 1% din voturile exprimate.
        Asadar, da, trebuie dat un semnal clar, dar acesta trebuie sa fie PENTRU BOICOT.

  10. Basescu nu o sa stea in scaunul de presedinte pentru si daca vreti voi sa-i pastrati scaunul
    ci doar daca vrea el.
    E cel putin haios ca oameni ca @ elena spun ca „oamenii nu citesc printre randuri” sfarsind
    dumneai cu aceea ca nu va respecta cuvintele lui Basescu ci supozitia dumneaei.
    Basescu v-a spus clar si raspicat ca este „jucator” (cine poate intelege sintagma asta, cine
    nu, degeaba isi bate capul) si nu va sta pe scaunul de presedinte doar asa ca sa il umple.
    Ori e manager de facto, ori nu. De forma, nu va sta nici sa-l pici cu ceara.
    Sta antonescu, sta iliescu, sta constantinescu, sta mihai (fostul rege, sta orice rege, dar un
    adevarat jucator „om de paie” nu va accepta sa fie, niciodata.
    Basescu are nevoie sa stie pe ce se bazeaza. Taie in carnea proprie, vie, dar … taie.
    Nu o face din orgoliu ( pentru ca pur si simplu nu il are).
    Cei care spun ca Basescu e orgolios vorbesc prostii, ori din necunostinta de cauza ori, adauga
    la asta si rea-vointa.
    Increderea in cineva nu este incredere decat doar daca e „nestirbita”.
    Ori o acorzi ori … nu e.
    Dincolo de orice matematica, cea mai buna optiune a momentului este sa ne sincronizam
    sub comanda lui Base, chiar si sub evidenta, aratata si de el, ca jocurile sunt facute, si in loc
    sa ne inchipuim „ce ar vrea sa spuna” sa ascultam exact „ce spune”
    Pucistii au luat „victoria” ca ostatica, si indiferent care ar fi adevarul ei vor sa o prezinte lumii
    ca fiind mireasa lor, o mireasa care sa declare formal ca ii ia de mire, de bunavoie si nesilita
    de nimeni, pentru a putea ei mai apoi sa-si insuseasca „legal” bunurile ei.

    Cu tot furatul de care usl-ul e in stare, tot e bine sa razbata ( macar in parte) ce numar de
    oameni calca de fapt in picioare, pucistii.
    PS. Ramane pe ne-intelesul meu pentru ce Europa, nu monitorizeaza aceasta mascarada de
    referendum. Sau, poate ca o face si nu stiu eu.

    • Cred ca m-ati inteles gresit. Am spus ca, pina in prezent, TB a transmis un singur mesaj: participare. In incheiere am spus ca, daca in final acelasi TB va transmite un mesaj la fel de clar de boicotare, atunci trebuie urmat. In felul asta evitam divizarea. Nu stiu unde m-am contrazis si nu imi este clar de unde rezulta ca voi merge pe supozitiile mele.

    • am recitit comentariul meu si al dvs. si spunem exact acelasi lucru. La fel ca dvs, am spus ca am in continuare incredere in Traian Basescu si am convingerea ca NU cheama lumea la vot din orgoliu. Prin urmare, trebuie urmat. Spuneam de altfel si ieri in comentariile la un alt articol, unde cineva folosea metafora razboiului, ca daca generalul cheama la lupta si noi ne divizam, vom sfirsi prin a ne sabota unii pe altii si va fi un dezastru.

      • Scuze, Elena. Acel „am tras concluzia” m-a bagat in niste ceata.
        I-logismul produs de i-logica pucistilor, a dat si va da multa bataie de cap.
        Intotdeauna e mult mai greu sa construiesti decat sa darami.
        Ma uit la furnici. Cat timp le trebuie pana-si fac necesarul ( pt ele) musuroi. Si, vine o
        „talpa” si calca in picioare toata munca.
        Raman credincios acelui: Nimic nu se pierde, nimic nu se transforma ci totul…. se plateste.

  11. la autoritatea nationala pt reglementarea s monitorizarea achizitiilor publice , jaful public si ilegalitatile au fost la ele acasa. clientela politica a pdl a fost tratata preferential . ANRMAP este oglinda guvernarii pdl, iar ce s-a intamplat acolo este exemplul perfect pt felul in care pdl a tratat insitutiile statului roman, pe care le-a anexat in interesul de partid. in mandatul cristinei traila, o apropiata a elenei udrea, autoritatea nationala pt reglementarea si monitorizarea achizitiilor publice a gestionat banii publici ca si cum ar fi fost propriul buzunar.

    • au fost -ce zici tu- pt. ca a afirmat Ponta? Ponta a afirmat si ca are DOUA masterate si un doctorat! Ai avea incredere in el cu banii tai personali? eu nu! PS. iar ce spui tu, constata justitia nu politicienii! Ai vazut urletele despre restituirea proprietatilor? Acum e tacere PROFUNDA si s-a amanat orice retrocedare cu un an! Ai vazut zbieretele contra FMI ? prima semnatura a lui Ponta a fost pe acordul cu FMI. Ai auzit declaratia lui Ponta catre El Pais? dar pe Ponta cum ca a fost data in engleza si ca de aia nu la inteles reporterul ai auzit-o cu urechile tale? Cauta-ti un idol mai credibil!

    • Iar demiterea CNATDCU tocmai cand dadea un verdict, schimbarea Consiliului National de Etica si nerespectarea unei decizii a CCR (privitoare la cine reprezinta Romania la Bruxelles) sunt exemple foarte bune de guvernare PSD. Imi place asta cu „respectam doar ce ne place, in restul ne bagam picioarele”. Si asta a fost doara inceputul; cine stie ce ne mai rezerva viitorul!

  12. „problema cu acest argument este că reprezintă doar o explicație pe care ți-o dai ție însuți, o justificare ce rămâne strict în plan personal”
    Nu. Acest argument este public, asumat, expus pe indelete si colportat in prealabil de catre toti acei indivizi ce si’au pastrat speranta ca statul de drept poate fi recuperat prin efort individual si comunitar, in afara mediului politic curent, definitiv corupt [si nu in intelesul penal, ci in cel etic]. Fiecare cetatean este astazi propriul sau partid, iar a participa activ la politica presupune respingerea ferma a uzurpatorilor din actualul parlament. Va reamintesc ca toti parlamentarii partidelor cu pedigree guvernamental detin in prezent un mandat devenit caduc prin incalcarea sistematica, in forma continua, a vointei cetatenilor exprimata expres in sensul reformei institutionale prin precedentul referendum. Acest parlament [cu toate partidele sale] a anulat suveranitatea poporului si este in plin conflict cu cetatenii Romaniei, vizind in mod clar rapirea libertatilor noastre, continuarea in forma agravata a erodarii [prin jaf institutionalizat, prin biruri impovaratoare, medievale, prin sugrumarea pietelor, prin suprataxarea circulatiei marfurilor, prin traficarea discretionara a bunurilor de valoare din domeniul public si din patrimoniul intreprinderilor de stat, prin frauda generalizata] averilor si capitalurilor autohtone si supunerea tuturor institutiilor democratice. Pentru a redobandi substanta cetateniei si spiritul civic e necesar ca cetatenii sa gaseasca un numitor comun din afara mozaicului de figuri triste ce au jucat mascarada democratiei, un element principial care sa’i uneasca, iara nu un chip efemer de politician. Neparticiparea la un referendum ilicit este nu numai urmarea unui calcul simplu asupra sanselor de reusita si un vot de blam dat intregii clase politice, ci si prima tentativa de regrupare a fortelor civice din Romania in sprijinul unor principii si nu a unor persoane, pentru ca toti cei care refuza sa participe la acest circ demonstreaza ca au inteles ca statul de drept nu poate fi sacrificat de dragul unui presedinte, oricat de bataios si simpatic ar fi el. Acesta se poate intoarce in civilie ca sa lupte cu „sistemul ticalosit”, nu are nevoie de tribuna unei institutii, in schimb noi, cetatenii labili, emotivi, sensibili ai tarii napastuite, prea ne’am obisnuit ca cineva acolo sus sa lupte pentru toti, sa incaseze lovituri in locul nostru. Indiferent daca presedintele suspendat va fi demis sau nu, actuala guvernare se intemeiaza pe violarea suveranitatii populare, iar ceea ce ne poate ridica din marasm nu poate fi legat decat de constientizarea acestui rau constitutional absolut ce nu poate fi inmuiat prin simpla prezenta in cadrul institutiilor a unei persoane cu convingeri similare asupra democratiei. Din pacate, in acest moment, in societate nu s’a format inca o Opozitie veritabila, organizata si decisa sa’si recapete puterea politica, pentru ca ceea ce am pierdut noi acum nu este o simpla libertate sau un drept, ci insasi puterea de a influenta politica, putere uzurpata sistematic, in mod clar premeditat, de catre clasa politica transformata in nomenklatura. Nu mai putem continua asocierea civica cu membri acelor partide care au salasluit in ultimii 3 ani in acest Parlament deturnat. Asa-zisa opozitie -pdl,unpr,udmr- ne’a demonstrat cu varf si indesat interesul de a ne respecta vointa exprimata in referendum, este zero. Au fost la putere pana de curind si totusi nu au reusit sa produca un proiect de lege electorala prin care sa se conformeze deciziei noastre suverane – parlament unicameral si 300 de deputati. Aceasta continua violare a suveranitatii NU poate fi uitata si iertata, precum toate gafele, balbele si smenurile pe care le’am tolerat in ultimii ani, ar insemna sa abdicam din postura de cetatean si sa facem loc imposturii lor. Din pacate, prin reactia sa belicoasa, si presedintele demonstreaza aceeasi disponibilitate de a intretine mascarada [care ne strica mintile si ne impiedica sa aflam adevarul despre starea natiunii si democratiei romane] si de a trantii cu mucii in fasolea marelui ring televizat, declarindu’ne ritos ca el nu renunta la bataie si nu’si indeamna sustinatorii sa evacueze arena in care urmeaza sa fie sacrificat. Cu alte cuvinte…spectacolul inainte de orice principiu, de orice gand rational, orgoliul inaintea virtutii. Ca atare, presedintele suspendat a ales sa continue wrestlingul si sa evite luarea in discutie a constituirii unei Opozitii civice antitotalitare, antinomenklatura [propunere care nu era nevoie sa soseasca din gura dumnealui, ci din creionul unui intelectual de marca]. Nu pare dispus sa’si asume si construiasca o pozitie de cetatean, ci cat se poate de pornit sa’si duca pana la capat rolul de gladiator futil al democratiei originale. Prin urmare, sintem lipsiti de ajutorul [mediatic, iar nu politic partizan] al presedintelui suspendat si expresia boicotului nostru trebuie sa’si gaseasca alte voci, alte cai prin efortul fiecarui individ constient de gravitatea situatiei. Anul ’47 s’a intors, iar sansa noastra nu sta in Basescu, ci in abilitatea de a construi rapid o Rezistenta civica masiva, numeroasa, activa la nivel comunitar, inchegata in jurul unor idealuri si principii si mai putin in siajul unor lideri agitati. Avem mare nevoie de luciditate, de calm, de cumpatare, de modestia anonimitatii puse in Opozitie fata de teroarea notorietatii unor masti ce se invalmasesc pe scena publica in partizanate artificiale si burlesti.

    • Foarte bine spus!

      Unul dintre cele mai bune articole/comentarii de pana acum…!

      Va rog, faceti-va cont si scrieti sub propriul nume, ca si ,,Contributor”!

      Nu ramaneti in umbra, va rugam!

    • EuNuke,
      despre ce stat de drept vorbiti?! Nu poate fi recuperat ceva ce n-a existat inca. Sau numiti stat de drept acel stat in care alternanta la guvernare se produce mai ales in urma unor intelegeri intre presedinte si premier, in logica „da-ti tu demisia, sa-l pot numi pe celalalt. Investirea parlamentara e oricum o formalitate”. Oare aceasta mimare a procedurilor constitutionale este un atribut al uni stat ce-l vrem de drept?! Sau poate modificarea repetata a majoritatilor parlamentare in functie de popularitatea unui presedinte este?!
      Se aduc cateva argumente pentru a releva incalcarea statului de drept de catre actualii guvernanti: Monitorul Oficial, ICR, Avocatul Poporului, incalcarea deciziilor CCR. Perfect adevarate argumentele! Dar ele au corespondenta si in guvernarile trecute: intentarea de urmariri penale fictive unor ministri doar pentru a-i putea demite, scandal la votarea membrilor curtii, instigare la nerespectarea deciziilor ICCJ. Sau cuplarea unor alegeri libere cu teme de propaganda populare, insuficient dezbatute si explicate, poate fi asemanata unui stat de drept?! Ce-ati zice daca in ultimele zile ale mandatului sau, presdintele interimar ar „consulta” in maniera brevetata parlamentul pentru initierea unui referendum pentru scaderea tva-ului pentru alimente la 3%, care sa fie simultan cu alegerile generale?!
      Si atunci care stat de drept vreti sa-l recuperam?!
      Nu de recuperat e vorba, ci chiar de castigat, iar pentru asta energiile de care vorbiti nu trebuie, intr-adevar, economisite. Doar ca nue clara strategia pe care ar trebui sa o aplicam: sacrificarea imediata si ireversibila a presedintelui sa fie primul pas? Sau a adversarilor sai politici? Care e varianta ce ofera mai multe avantaje?

  13. Va rog, tineti cont ca acesta e un blietzkrieg. Deci in cazul variantei 3: Basescu ramane, blietzkrieg-ul se transforma intr-un razboi de durata, sansele cresc semnificativ ca pucistii sa piarda razboiul (+bonus, o batalie si cateva zile importante pierdute in blietzkrieg). In cazul variantei 4: riscul de a ceda toata puterea pucistilor e imens, multi se auto-pacalesc ca pucistilor le pasa intrucatva de ceea ce spune UE. Mesajele de distantare de UE (anti Barosso, anti Merkel etc.) sunt chiar clare, nu le mai putem ignora acum. Dupa ce castiga toata puterea nu se vor opri, vor trece la urmatoarea faza a razboiului – judecarea vocilor inca independente ca „dusmani ai poporului”. Concluzie: E datoria USL sa ne convinga ca acesta e un referendum la care merita sa participam. Cand referendumul are o cauza buna se poate atinge pragul de 50% + 1 (vezi referendumul din 2009). Iar datoria celorlalti e sa spuna (la fel de tare ca masina USL de presa): „din cauza temerilor ca se va fura masiv la referendum cei care initial vroiau sa voteze impotriva demiterii au decis sa nu se mai prezinte la vot pentru a invalida referendumul. Aceasta a fost singura optiune ramasa”.

  14. Ieri cu un articol – excelent dealtfel – domnul Papahagi ma indemna la boicot. Azi prin acest articol al dumneavoastra – la fel de excelent! – sunt indemnat la vot. De un singur lucru sunt sigur: ca acel mod de actiune „unitar” – clamat in finalul articolului – o sa ne iese,ca intotdeauna, „de minune”!

    • Am prezentat aici niste ganduri care m-au framantat de mai multa vreme. S-ar putea sa ma insel – am si spus-o dealtfel. Daca va exista un semnal clar de neparticipare la vot, ma voi supune – si va indemn sa faceti la fel. Ultimul lucru pe care mi-l doresc e dezbinarea. Dar inaintea unei actiuni unitare cred ca e nevoie de o reflectie atenta – la asta am incercat sa indemn.

      • Am spus si eu la articolul d-lui Papahagi ca cel mai mare pericol (funciar dealtfel) este dezbinarea dintre oamenii care trec de un nivel mediu de pregatire si cultura si care cred indemocratie si statul de drept etc
        Teama mi-e ca, avand in vedere impetuozitatea nemerniciei cu care pucistii ignora toate semnalele UE si chiar toate convenientele, acestia sa aiba planul B facut deja de cei ce le stau in spate si, oricare ar fi rezultatul, Basescu sa nu fie lasat la Cotroceni pentru ca ei sa nu aiba o contrapondere nici macar simbolica la furtul alegerilor (stil 46) si mai ales la numirea unui nou prim-ministru!
        Trebuie protestat pasnic si trebuie votat nu la ref pt ca UE, ISA, URSS…pardonRusia, sa vada ca mai existam si ca nu plecam capul! Restul constituie calcule electorale banale.

      • Stimate domnule Zografi,
        mi se pare ca ati omis unele aspecte importante in rationamentul dumneavoastra:
        1-Plecarea lui TB de la Cotroceni va deschide drumul controlului total al USL asupra institutiilor statului (inclusiv Justitia). Plecand de la faptul ca USL detine deja controlul asupra unei bune parti din administratia locala, sansele ca alegerile din toamna sa fie fraudate cresc significant . La asta se vor adauga atacuri prin mass-media si justitie asupra potentialilor adversari mai redutabili (ca exemplu vedeti cu ce acuzatii incepe sa vina Ponta la adresa lui TB, ca si-ar finanta ilegal campania electorala ).
        2- De asemenea nu este de subestimat nici efectul negativ pe termen mediu si lung al limbajului dublu, manipularilor si minciunilor actualei conduceri, care odata ce infesteaza organelor de ordine si justitia -pot re-aduce societatea si mentalitatea la niste vremuri, pe care le-am sperat de mult apuse. Ceea ce se intampla la Ministerul Educatiei din cauza plagiatului lui Ponta ar fi numai inceputul….
        Actiunile descrise mai sus sunt desigur favorizate de perioda de criza si de nemultumirile oamenilor.
        De aceea este neaparat necesara prezenta lui TB la Cotroceni, ca institutie de control, chiar in conditiile nevalidarii referendumului. Calcule de ordin politic pe termen mediu (alegeri din toamna ) sau lung mi se par a fi irelevante (acum).
        Prioritatea numarul unu la ora actuala, cred, este apararea independentei structurilor statului.
        Cum sansele actuale ale lui TB de castiga referendumul cu depasirea pragului dei 50% +1 sint minore, nu ramane decat calea boicotului pentru a atinge acest scop.
        Estimari politice devin relevante abia cand institutiile statului devin suficent de puternice si imune la atacuri de tipul celor facute de USL in ultimele saptamani.

  15. Cred ca aceasta dezbatere, prezentare la vot cu Nu sau boicotarea referendumului, daca va continua va fi pierzatoare.

    Se va depasi pragul de 50+1. dar pentru ca multi vor prefera neprezentarea, presedintele nu va intruni voturile necesare.
    Stiu, nu poate exista o voce, exceptind presedintele, care sa fie ascultata, si se va pierde ca la Nicopole; erau prea multi care voiau laurii.
    E drept, nici eu nu sint inca hotarit, dar pentru ca mai sint putine zile, presedintele ar trebui sa dea un semnal mai clar; ori el ori cineva din staful sau.

    • Deci daca se prezinta la urne TOTI cei care ar vrea sa spuna NU, Traian Basescu ar lua undeva intre 30% si 35%. Si pleaca acasa. Deci in acest caz, probabilitatea ca el sa se intoarca la Cotroceni este 0%.

      In al doilea caz, daca TOTI cei care ar vrea sa spuna NU la referendum ar sta acasa, USL ar obtine dupa estimarile LOR undeva intre 7.000.000 si 7.500.000 de voturi, mult sub cele 9.150.000 de voturi necesare. In acest caz, probabilitatea ca Traian Basescu sa se intoarca la Cotroceni ar fi de 100%.

      Eu nu inteleg, se pare ca la unii le fierbe sangele de latini in vene, vor sa se ia „la tranta cu balaurul”.. sa voteze ei acolo. Stati „in banca voastra” si o sa fie bine.

      • Pentru ca ar fi rusinos pentru romani, ca acestia sa stea acasa in timp ce institutiile sunt distruse si cad. Nu de Basescu e vorba aici.
        Cum ne va privi Vestul in acest caz? Ca pe niste balcanici, pasivi, fara reactie (decat atunci cand le e burta in pericol) si ignoranti, oameni pentru care democratia are valoare intermediara.

        • Irina,

          deci dumneavoastră faceţi deja tot posibilul să luptaţi împotriva puciului, şi să-l sprijiniţi pe Băsescu, într-atât de mult, încât singurul lucru pe care îl mai puteţi face este să votaţi NU…?

          Deci, dumneavoastră, să înţeleg, ÎN FIECARE ZI:

          – ieşiţi în stradă la mitingurile pro-Băsescu, la mitingurile anti-Guvernului pucist, şi când nu sunt mitinguri organizate, organizaţi dumneavoastră unul, cu prietenii, sau ieşiţi în stradă pe trotuar cu pancarte, nu?

          – strângeţi semnături pentru petiţiile dumneavoastră împotriva puciului, etc.

          – trimiteţi scrisori de informare/avertizare către Comisia Europeană, Parlamentul European, Ambasada SUA, etc.

          – v-aţi înscris deja ca observator la o secţie de alegeri, fiindcă vreţi să vă asiguraţi că măcar în secţia dumneavoastră puciştii nu fură votul…

          – îndemnaţi pe toţi cunoscuţii să iasă în stradă, să protesteze, împotriva Guvernului Pucist…

          …şi pur şi simplu nu vă mai puteţi gândi la nimic de făcut ca să vă aduceţi o contribuţie în plus…??

          Iertaţi-mă, Irina, că vă iau aşa… dar mi se pare că mulţi dintre noi facem pe eroii părându-ne că facem sacrificiul suprem votând NU, când de fapt sunt 1001 de lucruri pe care nu le facem, lucruri care ar însemna mult mai mult pentru campania de sprijinire a lui Băsescu şi de dezlegitimare a Puciştilor…

          …hai să facem măcar UNUL din lucrurile de mai sus, şi numai după aceea să-i etichetăm pe cei care vor boicota referendumul puciştilor drept ,,pasivi”/ ,,nepăsători”.

          • @Game Theory. Nu este adevarat, strada nu este teren de lupta in democratie.
            Gandul, bine sincronizat, rastoarna si muntii.
            Nu e nevoie sa fim toti „reprezentanti politici”. Mult mai multi vor fi intotdeauna, reprezentatii.
            Doar ca de-acum, cu era internetului, masa tacuta isi schimba felul de a tacea.
            Alexandri Macedoni au existat intotdeauna. Si Napoleoni, si Hitleri.
            De tampiti nu o sa scape lumea niciodata.
            Trebuie sa invatam sa diferentiem, sa invatam sa alegem. Poporului ii revine mintea la cap,
            imedit ce isi prinde destele. Cei care i se cocoata azi pe umeri vor lua tranta ca de la un catar.
            Asa e el poporul intotdeauna.: prostutz, dar nu prost.
            Deocamdata poporul este „tzapul” iar usl este „sarpele”.

      • @ Kondor,
        in spiritul condorilor te-ai repezit la prada: „E drept, nici eu nu sint inca hotarit”.
        Ca atare retrage-ti ghearele.
        Si ciocul:
        „Se va depasi pragul de 50+1. dar pentru ca multi vor prefera neprezentarea, presedintele nu va intruni voturile necesare.”

  16. Fracturile de logică și cercurile vicioase se îmbină perfect atunci când sunt scăpate din vedere
    1. Boicotați de fapt boicotul și astfel vă autofaultați raționamentul: nu aveți elemente de convingere încât să-i determinați să se răzgândească pe toți cei hotărâți să absenteze intenționat, conștient (pentru a-l salva pe suspendat); în cel mai fericit caz, veți reuși o nefericită bifurcare menită să reducă drastic reușita adepților boicotului.
    2. Pentru varianta 3- referendum invalidat- ați scris:
    „În plus, un asemenea scor ar descuraja cancelariile occidentale atente la soarta democrației în România:…”
    Păi, nu-i mai eficient să-i ajutați cumva – pe idioții din cancelariile occidentale – să priceapă și să admită semnificația reală, legală, legitimă, a mesajului celor care, prin absență de la urne, au dreptul să-și raporteze opțiunea la condiția de prezență? Unii dintre ei au insistat să se respecte decizia CCR (în privința condiției de prezență) doar fiindcă habar n-au ce rol are prezența peste 50%? Eu nu i-aș subestima pe oficialii europeni cu atâta siguranță.

  17. „…pentru ceilalți, absența ta de la vot nu poartă în nici un fel amprenta intențiilor tale, ea rămâne total inexpresivă.”
    aveti dreptate, dar doar un referendum separat cu subiectul „boicot-da sau nu” ar evidentia expresia alegerii de a nu merge la vot . evident, acest lucru nu se va intampla…

  18. Exista citeva nebuloase. Chiar in ipoteza ca dreapta ar recupera electoral pina la toamna, nu e de crezut ca ar putea reveni la guvernare singura sau in formula consacrata, in alianta doar cu UDMR. Ramin ca variante PPDD (posibila, dar indezirabila si indigerabila), PSD, PNL (greu de imaginat cum si cu ce pret). Sigur, mai e varianta unei opozitii „puternice” incepind din noiembrie… In conditiile unei restauratii, probabil, feroce.
    Al doilea element neluat in seama in articol e ca, daca suspendarea reuseste, parlamentarele vor fi precedate de prezidentiale. Are timp M.R. Ungureanu sa devina un candidat cu sanse in fata lui (a) Antonescu (oricit s-ar eroda ca interimar) (b) Sorin Oprescu (in cazul unui improbabil totusi divort intre PSD si PNL-PC)? Ce efect ar avea un succes USL/USD la prezidentialele anticipate asupra eventualei tendinte favorabile dreptei?

    • nu e foarte simplu. A. existenta PP-DD in campanie si apoi in parlament va obliga PSD sa alunece spre centru-dreapta (fiind imposibila depasirea prin stanga a PP-DD) . B. Alunecarea spre centru-dreapta a PSD va fagocita si mai mult PNL (poate pana spre disparitie?)C. la momenul divortului PSD-PNL ce partaj al averii electorale va urma? D. [presupunand ca PSD isi ia o halca consistent mai mare] ce aliat isi mai poate gasi PNL ca sa conteze in viata politica? mai ales daca PDL dispare?

  19. hai sa mergem la vot si sa votam cum dorim, pt ca altfel nu vom avea dreptul sa ne lamentam ca nu ne e bine.daca vrei sa comentezi dupa data de 29 mergi la vot si voteaza cum vrei.

  20. Nu sunt de acord cu ipoteza ca in cazul unei neparticipari in masa a electoratului pro-Basescu, cancelariile occidentale ar considera imediat ca poporul opteaza in principal cu USL. Eu cred ca asa cum au aratat deja, cancelariile occidentale sunt foarte bine informate cu privire la ce se intampla in Romania, cunosc in detaliu, actiunile celor 2 tabere politice, cunosc in detaliu prevederile constitutiei si legislatiei romanesti si au un miros foarte fin in a deslusi fiecare nuanta. In plus, devreme ce tot mai multe figuri publice si in final cred ca si PDL-ul indeamna la neparticipare pe motivul nevalidarii loviturii de stat, cancelariile occidentale vor intelege perfect care va fi fost jocul. Si mai cred ca ei sunt destul de intelepti incat sa astepte alegerile parlamentare din toamna pentru a vedea de partea cui inclina poporul.

    Pe de alta parte sunt de acord cu castigul care ar proveni dintr-o demitere a lui Basescu la un scor bun pentru el. Un sacrificiu pentru un scop mai mare. Cu Crin si Ponta inca 3 luni la putere, izolati in UE, cu greseli si proisiuni mincinoase cum e si plata TVA la incasarea facturii, balanta electoratului s-ar putea inclina. Iar cu Basescu in campanie alturi de MRU si dreapta unificata pute spera la preluarea puterii de catre forte politice mult mai apropiate de valorile europene.

    Si inca ceva d-le. Vlad. Cred ca ar fi timpul sa intrati si dvs. intr-o iscare politica cum e ICCD a lui MRU. V-am vazut stand de vorba cu el. Brain aveti mai mult decat toti uslamistii la un loc. De oameni ca dvs. avem nevoie in politica romaneasca. Cum zicea si Basescu: oameni care au dovedit deja in alte planuri profesionale ca sunt buni, competenti si au realizat ceva. Nu avem nevoie in politica de hoti, plagiatori, corupti, interlopi si smecherasi interesati doar de masini scumpe, iahturi, vacante la Monaco si curve de lux.

    • Va multumesc pentru cuvintele frumoase, dar cred ca sunt atat de lucid incat sa-mi dau seama ca nu sunt facut pentru politica. Pentru asa ceva e nevoie de o alcatuire umana cu totul diferita de-a mea – un om mult mai temperat. Eu nu sunt bun (cred) decat ca sa scriu piese de teatru. Am intrat in povestea asta dintr-un sentiment puternic de revolta. Cuvintele scriitorului sunt totusi altele decat cuvintele jurnalistului sau ale politicianului. Fac mari eforturi ca sa ma exprim intr-un fel care nu mi-e propriu – spunandu-mi ca, cine stie, s-o gasi aici o farama de rost, ca exista un bine infinitezimal pe care-l pot aduce.

  21. Buna ziua….
    Ciudata matematica:
    Variante (fara analiza) presupun doi termeni: I temen e validarea prin prezenta, al II-lea termen presupune votul pro/contra.
    cele 4 variante ar fi
    I. Validare (prezenta) cu confirmare demitere
    II. Validare (prezenta) cu infirmare demitere.
    III. Invalidare (prezenta) cu confirmare.
    IV. Invalidare (prezenta) cu infirmare.
    Cazurile II si IV sun favorabile net infirmarii schimbarii prezidentailismului constitutional. Pucistii umbla cu coada intre picioaqre, mai incerca alte variante – pot fi maturati.
    Cazul III – e discutabil. Analiza ne-prezentei – poate fi facuta pe tip Boicot sau dezinteres, oricum nu ofera un avantaj clar nici unei tabere, care se vor inversuna si mai tare.
    Cazul I. – l-ati prezentat, este devastator pentru Ro.
    Ati insistat pe varianta III. Nu este absolut nici un castig pentru PSD cu satelitul PNL. Este doar libertatea unui joc de picioare pentru un boxer prea obosit pentru orice altceva. Jocul nu va pacali pe nimeni, nici pe fanaticii USL-isti, cu atat mai putin pe nehotarati.
    Pana la urma, boicotul constient, asumat si mai ales mediatizat reprezinta cea mai mare infrangere pentru pucisti. Boicotul poate arata in cel mai favorabil (lor) scenariu, dezinteresul pentru problemele fluturate. In nici un caz sustinerea lor sau a metodelor.

    • Matematica asta nu-i chiar asa ciudata cum vi se pare. Dar, daca in cateva zile se va da un semnal clar de neparticipare la referendum, ma supun majoritatii – si ii invit pe toti nehotaratii sa faca la fel.

      • Iata un semnal clar, dupa parerea mea, de pe siteul lui Traian Basescu:

        „Ce vă pot spune este că miercuri eu voi fi înapoi la Cotroceni. Asta e cert. (…) După părerea mea, 29 este o zi care, în proporţie de 99%, va pune capăt crizei politice prin ***invalidarea*** referendumului şi acesta este lucrul necesar României şi românilor acum”, a declarat preşedintele Traian Băsescu în timpul emisiunii ”Ediţie Specială” difuzată de TVR 1, în data de 24 iulie, susţinând, astfel, că referendumul nu va fi validat pentru că nu se va întruni cvorumul necesar de 50% + 1 din alegători.”

        Din punct de vedere al comunicarii, el nu putea sa se alinieze in mod direct si public deciziei PDL, pentru ca 1) ar fi fost acuzat de USL ca e „las” etc., ceea ce s-a si intamplat; 2) ar fi pierdut suportul acelei parti din electorat care nu e pro-Basescu de facto, dar care se declara pro-democratie si care ar fi interpretat negativ un astfel de indemn.

        Cu toate acestea, printre randuri, mesajul lui Traian Basescu a fost unul de ne-prezentare la vot – incepand cu momentul de dupa discutia in direct cu cititorii de pe Hotnews.ro.

    • din ce vad in blogosfera ati ignorat a V-a varianta: mirosind a infrangere grava USL atenteaza la viata lui Basescu. Argumente (teoria conspiratiei sau nu) exista: eliminarea comunicatiei cu cancelariile occidentale (taiat STS), ingreunarea comunicatiei cu SPP (taiat STS), expunerea comunicarilor dintre TB si altii ascultarii telefoanelor obisnuite, incendiu in apropierea sediului de campanie (test al reactiei pompierilor sau test al modului cum ar putea fi BLOCATA o interventie).

  22. Nu cred ca faceti calcule corecte. Dpdv al dreptei e mai bine ca Basescu sa se intoarca la Cotroceni chiar si prin invalidarea referendumului la un scor mult defavorabil lui. Are 2 optiuni din 3 fata de scenariul in care e demis la referendum.

    Optiunea cea mai importanta e ca dupa alegerile parlamentare din noiembrie el numeste premierul. Ori daca Basescu ramane atunci Crin pleaca, ceea ce e perfect pentru dreapta pentru ca deschide poarta ca PNL sa se alature dreptei dupa alegeri, avand probabil un presedinte de partid mult mai matur, rezonabil si felxibil.

    In scenariul cu Basescu la Controceni si Crin plecat pute spera la o noua guvernare formata din PDL, ICCD, NR, UDMR si PNL sau parti din PNL. Ok poate si PPDD ca asta e politica. Nu uitati ca si in Austria sau Olanda guvernele si-au facut majoritati land in coalitie partide extremiste. Asta-i jocul. Trebuie sa intelegem. Fiem luam si extremistii ca sa facem majoritatea fie mergem in opozitie si ii lasam pe uslamisti sa se alieze cu extremistii si sa ia ei guvernarea ca sa ne izoleze complet in Europa.

    Deci nu uitati ca lovitura importanta prin ramanerea lui Basescu la Cotroceni e plecarea lui Crin. Inca mai sunt oameni rezonabili si rationali in PNL. Eu pe ei ma bazez dupa ce pleaca Crin. Nu pe Fenechiu, Chiuariu, Vosganian, Tericeanu si altii ca astia s-au dovedit rosii si penali pana in maduva oaselor. Pe ceilalti din PNL, pe ne-penali cum e si Ludovic Orban (da’ stiu ca n-are nici el o imagine superba dar asta e) si tabara din spatele lui.

    • 1. Va rog sa numiti 10 politicieni din PNL, credibili din punctul Dvs. de vedere.
      In Timisoara, actualul primar – membru PNL , fost rector la Politehnica din Timisoara – a declarat ca Ponta nu a plagiat, dupa decizia CORECTA a UB. Robu a fost rector!!… Membru PNL, fan Ponta si Antonescu…

      2. Daca Ponta si colab. castiga alegerile, sigur nu vom mai avea noi dreptul sa ne spunem punctul de vedere la toamna! Vom zace in inchisori, pe la canal…

      UE ABIA ASTEPTA SE NE ARUNCE PESTE GARD. Iar Ponta si colab. ne vor pune cu arme si bagaje IN BRATELE FRATELUI IUBITOR DIN EST!

      Basescu a transmis un mesaj clar – sa mergem la vot! El nu este omul subtilitatilor! Noi, din nevoia de a despica firul in patru, interpretam. Poate ar fi cazul sa ascultam de ce spune Basescu, daca tot sustinem ca suntem alaturi de el.

      Ponta si colab. savureaza dezbinarea noastra. Tradarea este un sport national, sa nu uitam acest mic detaliu…

  23. Adevarul este ca daca stam bine sa ne gandim, ar trebui mers la vot. A nu merge, insemna a tine ca Traian Basescu sa ramana presedinte prin jocul cifrelor.

    A merge si a stampila NU inseamna ca nu esti de acord ca Presedintele (oricare ar fi el) sa fie demis daca nu exista fapte care sa incalce Constitutia. Deci, diferenta este imensa, cea a nu fi de acord cu incalcarea unor principii de fond si nu de a tine cu dintii de un om.

    Pe termen lung, aceasta batalie trebuie castigata.

    • ce e mai usor? sa bagi in urna 200 000 buletine (albe sau nu, anulate sau nu) sau DOUA MILIOANE? asta ca sa justifici furaciunea? PSD este al urmasilor ideologici ai lui Stalin, asa ca CONTEAZA CINE NUMARA!!! de ce sa-i ajut sa numere?

  24. Cheia este tot la Base.
    Un partid propriu, si gata. Stie macar strict, pe ce se poate baza.
    Ca vor fi 2, ca vor fi 3, cel putin stie cate e.
    Oricat ar fura usl-ul, buletine cu „votat” pentru Basescu nu vor baga in urna.
    Faptul ca trebuie sa voteze cel putin 50 % este si asta un lucru bun.
    Basescu va sti clar pe ce efectiv se bazeaza, dar usl se va incurca in propri-ai minciuna.
    Nici pucistii si nici boicotistii nu isi vor cunoaste de fapt forta si vor fi intr-o continua bajbaiala.

  25. Jocul se desfasoara cu oameni care si-au desfasurat intreaga viata planuind furturi si tilharii, ale caror energii sint bine antrenate spre manipularea tuturor elementelor fara vreo opreliste de natura morala. Cum sa le facem fata ? Am primit pe facebook de la uslasi o gramada de poze mobilizatoare pentru mers la vot. Cum se ne descurcam prin perdeaua groasa de fum pe care au aruncat-o asupra noastra? Mie articolul mi se pare logic, si de asemeni multe postari. Eu inca sint in stand by – pentru ca nu stim ce va mai scoate mirsavia din palarie si ce se va aplica la acest nenorocit de „referendum” in care oile sint masa de manevra pentru lupi.

  26. Domnule Zografi, rar mi-a fost dat sa intalnesc in ultimul timp, opinii atat de echilibrate, sincere, rationale, clar si simplu exprimate fara a fi nicidecum superficiale. Apreciez spiritul dumneavoastra critic si atitudinea dubitativa, deschisa. Si ma refer la tot ce am citit, scris de dumneavoastra, pe acest portal. Legat de acest articol impartasesc necesitatea unei viziuni de perspectiva asupra situatiei, in locul uneia foarte inguste, focalizate exclusiv pe momentul 29 iulie.

  27. Toate framantarile astea sunt, pana la urma, false probleme. Acestea pornesc de la forma ciudata a legii referendumului. SI nu vad niciun comentator care sa ia in calcul acest aspect.
    Daca legea era normala, fara prag de validare,mergeam toti la vot si gata.

  28. Tot urmaresc de la un timp discutiile legate de prezentare sau neprezentare

    Un grup pe facebook creat de un personaj cunoscut ex. Vladimir Tismaneanu sau Dl. Agilica pe tema „Nu ma duc la referendum”, cred ca ar fi f. eficient, iar toti cei care impartasesc ac. idee, dau un,like.
    Atunci se va stii cu siguranta cati sant cei care intr-adevar vor asa ceva
    Bineinteles ca pot fi create si conturi false, dar dc ne uitam dupa data crearii contului ne putem lamuri.
    Ce parere aveti?

    Bineinteles trebuie si mediatizata

  29. Fratilor lasati povestile. Forma suprema de protest in cazuri de genul asta este BOICOTUL. Punct. In loc sa va consumati energia intre voi cu nehotararea asta mai bine ati folosi-o sa incercati sa le deschideti ochii cator de multi romani.

  30. Argument contra prezentei:

    Care toamna? Daca Basescu e demis, USl ar putea incerca sa organizeze prezidentiale si parlamentare in august sau la inceputul lui septembrie. Intentia de a organiza parlamentare mai repede au anuntat-o deja prin iunie. OUG nu mai are cine sa le conteste la CC. Despre hotarea de autodizolvare a parlamentului vor spune ca priveste chestiuni interne ale Parlamentului si nu va mai putea fi contestata la CC. Ideea unor alegeri cuplate si cat mai rapide, care sa clarifice lucrurile si sa opreasca declinul leului este probabil populara.

    Argument pentru prezenta:

    Calculul celor care se bazeaza pe invalidarea prin neprezentare s-ar putea dovedi gresit, din urmatorul motiv: primarilor din rural le va fi mult mai usor sa faca mobilizarea la referendum, decat le-a fost la locale. La locale trebuia sa ai grija sa mobilizezi doar potentiali votanti de-ai tai. Daca diferenta din sondaje e foarte mare, sau daca PDL boicoteaza, vor mobiliza pe toata lumea. In plus, USL e mult mai puternic pe plan local acum decat inainte de locale. La tara e greu sa-l refuzi pe primar / consilier / angajat al primariei daca te cheama la vot: vei avea nevoie in viitor de o adverinta sau de altceva de la primarie. Boicotul nu e anonim. Ramane chiar inscris pe liste.

    In concluzie: nu stiu ce sa fac.

    • Completare:

      M-am mai gandit si m-am cam hotarat.

      In ipoteza ca USL nu va forta alegeri in august si in ipoteza -improbabila- ca USL va pierde alegerile din iarna, tot nu este o solutie venirea dreptei la putere din dec 2012. Dreapta are nevoie de reorganizare, de clarificari, de idei si figuri noi. O guvernare de dreapta acum ar fi o catastrofa, mai ales ca USL va lasa un dezastru economic in urma. Reluam scenariul din 2010, cu taieri de salarii in 2013. Sa-i lasam pe uselisti sa gestioneze efectele economice ale guvernarii Ponta. Cred ca ideal ar fi sa ramana o guvernare de stanga, iar Basescu sa fie la Cotroceni pentru a asigura, ajutat si presiuni externe, functionarea justitiei, a serviciilor etc. Pana in 2014 USL se va eroda suficient cat sa piarda prezidentialele. Sigur, activistii dreptei trebuie sa aiba iluzia ca ar putea ajunge la guvernare in iarna, altfel se demoralizeaza sau dezerteaza.

      Asadar argumentul cu prezenta utila pe termen mediu, pentru alegerile din toamna, il gasesc eronat.

      Dupa cum am aratat, si boicotul este riscant. Dar ramane totusi singura sansa reala, chiar daca nu este deloc sigura.

    • O varianta pe care din surse sigure o au in vedere si apropiatii lui TB este sa astepte pana la ora 18-19 anuntul cu prezenta la vot. Daca a sarit de 50%, voteaza. Daca nu, nu. Cifrele cu prezenta la vot vin de la BEC, nu le pot maslui.

      • Problema cu tactica asteptarii cifrelor de la BEC e ca acestea vin cu citeva ore intirziere, cred vreo 2-3 ore. Asa ca nu vor fi informatii pe baza carora sa poti sa iei o decizie, pentru ca in 2-3 ore se poate sa se fi schimbat totul.

        Apoi, ma gindesc si eu asa, BEC asta nu poate fi desfiintat sau sa i se schimbe conducerea, ceva? Sau sa se faca niste presiuni acolo incit sa NU se mai faca anunturi cu participarea la vot in ultimele x ore ale zilei? Sau sa dea o OUG in acest sens, nu cred ca le-ar fi greu.

        Asa incit:
        = fie primim in zilele imediat urmatoare un semnal clar despre cum sa abordam acest referendum (poate dupa marti 24, cind se pronunta CCR pe legea referendumului, care acum zice ca daca referendumul nu e validat, parlamentul isi rezerva dreptul sa hotarasca ce urmeaza),
        = fie facem fiecare cum crede ca e mai bine, si Doamne ajuta.

  31. Citeam mai adineauri ca un sondaj realizat de Public Affairs acum cateva zile (perioada 14-18 iulie) indica o prezenta estimata la urne de 53% din cei inscrisi pe listele electorale. Desi esantionul e doar c. 1.200 si marja de eroare +/- 2.8%, in conditiile astea mi se pare riscant sa nu mergi la referendum.

  32. Eu cred ca TB joaca la doua capete daca ma pot exprima asa.
    1. Mesajul cum ca e o misiune imposibila dar veniti la vot se adreseaza celor care gandesc si nu citesc printre randuri, unde legitimeaza, de fapt, boicotul refendumului. Deasemenea cred ca este un mesaj perceput foarte bine de o mare parte a disporei.
    2. Cum bine spuneati domnule Zografi intr-un reply, miza e totul alta fata de locale, iar mesajul transmis de TB : „hai la vot!” se adreseaza electoratului USL de la locale, dezamagit de prestatia Crin & Ponta, pe care il indeamna acum la refendum sa-i sanctioneze pe capii USL-ului.

    Ambele variante sunt castigatoare si rezultatul va legitima o coalitie a fortelor de dreapta pentru parlamentare.

    O zi buna!

  33. Avem doua situatii:

    A – alegeri corecte

    si

    B – alegeri trucate

    A – in aceasta situatie trebuie analizate doar doua optiuni (pentru ca scopul final este ca Basescu sa ajunga la Cotroceni):

    1 – nevalidarea referendumului (nu mai conteaza ce procente o sa aiba „DA” si ce procente „NU”, pentru ca USL oricum o sa spuna ca Basescu este ilegitim, poporul in majoritate nu l-a votat bla bla bla, exact ca si pana acum)

    2 – validare cu majoritate „NU”.

    Care optiune are sanse mai mari de realizare: (1) sau (2)? Simplu.

    A – Ponta si cu Antonescu au facut atatea magarii, ca pentru ei nu mai conteaza cate magarii o sa faca in continuare si nu mai au nimic de pierdut oricum. Asa ca in aceas caz, nu este important absolut deloc numarul de votanti „NU”.: Ponta si cu Antonescu o sa aiba ei grija sa iasa mai mult de 50% si cu o majoritate de „NU”.

    • Erata: „Ponta si cu Antonescu au facut atatea magarii…”, este pentru situatia (B), in care alegerile vor fi trucate. Scuze!

  34. Domnul Zografi este fizician. Din aceasta cauza, argumentatia lui este bazata pe un univers uniform si isotrop in care regulile sunt clare, atemporale si respectate fara exceptie de toate particolele. Variantele prezentate sunt cele care rezulta dintr-un comportament predictibil bazat pe aceste legi.
    Cum modelam insa un univers in care fiecare participant modifica legile jocului de fiecare data cand are puterea sa o faca? Variantele rezultate vor mai fi aceleasi?

  35. Mai era o varianta : DEMISIA ! Era cea mai onorabila ! Basescu daca ,, cistiga ” cu 4 milioane impotriva si 10 pro se va intoarce la Cotroceni si va gasi o justificare ,, onorabila ” !

  36. Si eu cred ca trebuie mers la referendum. Am incercat sa obtin date clare privind rezultatele la locale si sa le compar cu sondajele publicate recent privind tendintele de vot.

    Dat fiind faptul ca la locale, aliantele au avut pe alocuri candidati comuni, pe alocuri candidati proprii, dar si modul in care s-au prezentat statisticile finale, nu m-am lamurit prea mult.

    Am incercat sa extrag doar datele foarte clare.

    La locale prezenta la vot a fost de aprox 57 %. In conditiile unei campanii electorale anoste, prezenta mare la vot se explica doar prin curentul foarte puternic de sanctionare a partidelor aflate la putere – in special a PDL.

    In actuala conjunctura, dezbaterea publica a devenit mult mai ferventa, asa incat nu inteleg pe ce se bazeaza cei care cred ca nu se va atinge pragul de 50 % + 1.

    Chiar daca multi sunt in concediu, USL a creat conditiile pentru ca si turistii sa voteze, pe de alta parte, romanii care lucreaza in strainatate au un atasament mai mare fata de institutia Presedintelui, decat fata de cea a primarului. Este o alta simbolistica a nivelului de reprezentare.

    Deci eu cred ca, datorita inflamarii discutiilor politice, se va atinge cvorumul de prezenta la vot.

    Pentru ca presedintele sa nu fie demis, pe langa procentul de 15,66 % obtinut la locale de PDL (considerat nucleul dur, care in orice conditii merge pe mana PDL) pot obtinute procente de la cei care nu au votat la locale (lipsa alternative noi credibile) , pot fi obtinute procente de la USL (dezamagiti de prestatia catastrofala Ponta + Antonescu) si mai pot fi obtinute procente de la UDMR si PP DD (spre deosebire de locale, nu exista miza unor mandate propri, pot fi la randul lor inspaimantati de agresivitatea USL).

    Eu nu cred ca este foarte greu ca demiterea sa fie respinsa.

  37. Da trebuie mers la referendum. Fiecare sa-si exprime opinia. Si opinia covarsitoare va fi ca DA trebuie demis Base. Pt ca mai mult de atat nu poate. Avem nevoie de un om mai capabil.

    • Care este acel om „capabil”? Numeste-l, te rog. Si, daca se poate, daca nu cer prea mult, prin ce este acel om capabil, de ce fapte de „capabilitate” a dat dovada pana acum?

      Multumesc!

  38. Fratilor, inca o metafora:

    Referendumul e ca un bolovan urias, in calea pucistilor.

    Pucistii ne cer sa ii ajutam sa il mute din loc.

    Daca nu ii ajutam, singuri, nu il pot clinti.

    Daca ii ajutam, bolovanul dupa ce e clintit din loc, poate sa o ia si la vale…cine stie cu ce consecinte…? Noi ne-am dori sa il impingem peste ei, dar ei sunt mai tari – mai mare sansa sa il impinga ei peste noi…

    Deci de ce sa riscam? Nu e mai bine sa lasam bolovanul unde e – in calea pucistilor? Sa mergem la sigur?

    Chiar inainte de vot, vineri, Basescu trebuie sa se uite la sondaje si sa ia o decizie clara, cerandu-le tuturor sa boicoteze votul pucistilor. Pana atunci, poate cere ce vrea – si sa-si faca campanie cum vrea – daca crede ca asta il ajuta sa mai castige oameni de partea lui, pentru cand se intoarce la referendum, dupa ce acesta este invalidat.

    Sau uitandu-ne altfel – ce i-ar deranja CEL mai mult pe pucisti: sa votam NU, sau sa NU votam?

    Desigur, cel mai mult i-ar deranja sa nu votam deloc, fiindca atunci puciul nu e legitimat, referendumul nu e validat, Basescu se intoarce la Cotroceni, si a avut si 2 saptamani sa-si faca o campanie pe cinste, aducand multi oameni inapoi de partea lui.

    Nu cred ca vineri sondajele vor arata mai mult de 35% din oameni pro-Basescu. 35% incredere inseamna foarte mult pentru un Presedinte in al doilea mandat, dupa masuri de austeritate foarte grele.

    Daca facem cum zice domnul Zografi, ne trezim ca referendumul e validat cu 52% prezenta, si cu 65% pro-demitere. Si atunci ce am facut? Am legitimat puciul, l-am scos pe Basescu de la Coroceni, si…ce am castigat, exact? Ca eu nu pricep?

  39. Eu stiu una si buna. Am votat in 2009 pentru presedinte pentru un mandat de 5 ani. Nu inteleg de ce sa ma duc acum la referendum pentru ca nu am vazut un motiv plauzibil ca presedintele ales ar fi incalcat grav constitutia ca sa fie supus unui referendum popular. Asa ca voi boicota acest asa zis referendum.
    Daca USL ar fi fost cu capul pe umeri ar fi pus in aplicare referendumul din 2009 asa cum a fost vointa poporului si atunci presedintele si-ar fi dat automat demisia asa cum a promis. dar USL ce a facut ? s-a sters cu declaratia presedintelui undeva si i-a durut altundeva de vointa poporului care nu era aceasi cu vointa lor. In politica nu poti numai sa primesti trebuie sa mai si dai.

    • @ vasile !!!!!! În 2009 a fost fàcut un TEST pentru dotarea cu „munitie de ràzboi” a pucistilor pentru 2012 si completarea puzzel-ului cu tràdàtorii care au trecut la USL. Îmi pare ràu cà dau cu „bîta-n baltà” pe un forum civilizat si fff intelectualizat, dar iatà ce mi-a spus acum multi ani în urmà un bàtrîn de la tarà care a trecut prin puscàriile lui Dej : „românu’? îi regu..zi nevasta, pe el îl pocnesti cu muchia toporului, îi calci copiii pe genunchi cu masina, iar EL te voteazà a doua zi ” ; de la mine citire : pentru o gàleatà din plastic sau … gratis ! PS Am trecut la începutul verii printr-o piatà din Gorj unde un nespàlat de la un „partid” împàrtea esarfe precupetelor si clientilor – „spune-i fà sà-mi dea si mie una”-aproape sà-l punà jos pe nespàlatul de fost comunist ing. (nu Dr) din mineritul gorjean. ÎMI PARE Räu de cei ce-i calificà pe români NUMAI de „prostuti” – dar Cioran avea dreptate cînd spunea cà suntem un popor de „slavi latinizati” ! Và mai „dau” si ceva din Petre Tutea ? Chiar dacà nu vreti… : „Am suferit 13 ani de temnità pentru un popor de i.d.i.o.t.i ! …Comunismul nu se poate trata cu mànusi…Existà în dreptul penal crime continue si crime continuate; comunismul este o crimà continuà…Românii trebuie aspru pedepsiti. sà se cutremure fiu din burtà de màmicà….Cà numai asa poporul român învatà…..Pe urmà ràmîne în Istorie ca model….Va fi o paradigmà istoricà….Adicà model moral pentru generatiile care vin…” Si încà ceva ràutàti de la „paponie” : ce valoare moralà poate avea un popor(o populatie) care , de Ex. înghite gogosile unora ca Geoanà . ” tatàl meu a fost ostas…” – pài la Nürenberg au defilat la bara Tribunalului zeci si sute de astfel de „ostasi” , care de fapt au fost niste BIETI COPII , ÎNGERASI fatà de „ostasii” gen tatàl lui Geoanà si Oprescu ! Poti oare sà-i numesti OSTASI pe Asasinii din Secu’ si PCR ? PS Asteptàm totusi un semnal de la TB , iar IDEEA unui coleg este fff Bunà : sà asteptàm rezultatele preliminare ale BEC pînà la orele 18-19.

  40. Deja ce se intampla la noi in tara nu mai e politica de mult timp , e defapt un razboi intre dictatorul Basescu si doua partide care au creat o alianta dupa ce si-au dat seama ca separat nu aveau cum sa doboare acest om care ne-a incalcat toate drepturile . Daca ii mai dam un an la dispozitie lui Basescu , cu siguranta acesta va gasi un truc prin care sa isi mai prelungeasca mandatu sau in orice caz sa isi puna tot felu de oameni pe la toate serviciile posibil.

  41. Sa ma scuzati dar articolul lung… Pe scurt si practic, ca in tara lui Merkel, pentru ca Basescu sa ramana la Cotroceni sunt doar 2 variante posibile:
    1. Referendumul sa fie validat, iar numarul celor care spun NU sa fie mai mare decat numarul celor care spun DA, ceea ce este IMPOSIBIL conform ultimelor sondaje;
    2. Referendumul sa fie invalidat.
    Restul este gargara.

  42. De citit: http://www.istoria.md/articol/153/Interviu_exclusiv_acordat_Europei_Libere_de_Regele_Mihai_I_a_Rom%C3%A2niei
    2009

    RFE/RL: Sire, ca suveran al Regatului Romaniei Mari, cu care Majestatea Voastra se identifica, aveti, acum, la 7 decenii de la tragicele evenimente din 1939, un mesaj pentru toti romanii dinlauntrul si din afara granitelor?

    Regele Mihai: Pentru ca lucrurile sa mearga mai bine decat acum, ceea ce ii rog pe romani din tot sufletul este sa fie uniti, pentru ca exista forţe care incearca sa-i separe, si altfel nu vom ajunge acolo unde trebuie sa fim. Trebuie sa fim solidari unul cu celalalt, sa ne reamintim ca suntem in Europa, si sa ne purtam cum se cuvine unii cu altii. Pentru ca nu este bine ca se fac anumite lucruri acum in Romania despre care stie toata lumea, iar cand strainii ne critica, noi raspundem ca nu e treaba lor. Bineinteles ca e si treaba lor, pentru ca acum suntem parte din Europa. Poporul roman ar trebui sa stranga cu adevarat randurile si sa se destepte, pentru ca mai avem de parcurs o cale lunga. Trebuie sa fim uniti si sa ramanem uniti si sa aducem Romania inapoi acolo unde-i este locul. Nu neaparat asa cum a fost, pentru ca acela este trecutul. Dar acel trecut trebuie sa fie inspiratia pentru viitor.

    Aceasta este dorinta mea cea mai fierbinte pentru poporul roman: sa fie unit si sa se gandeasca la viitor. Nu numai la cel personal, desi si acela este important. Daca esti parte din tara ta, trebuie sa te pui in slujba tarii.

  43. „Cred că acel procentaj de 90% ar fi un stigmat catastrofal. Nimeni nu se va putea prevala de argumentul că nu s-a atins pragul de participare pentru că electoratul n-a vrut demiterea lui Băsescu. Repet: absența nu poartă amprenta intențiilor de vot, ea rămâne total inexpresivă, poate fi interpretată în fel și chip – iar aparatul de propagandă USL va ști foarte bine s-o facă. În plus, un asemenea scor ar descuraja cancelariile occidentale atente la soarta democrației în România: dacă românii sunt în asemenea proporție de partea celor care au atentat la democrație, ce rost are să mai intervenim?”

    Nu e un argument corect. La orice referendum, absenteismul inseamna pur si simplu dezinteresul cetatenilor fata de o initiativa oarecare asupra careia sunt chemati sa se pronunte. Daca nu sunt interesati, nu vin la vot in numar suficient (vezi legea referendumului), iar initiativa cade, fara sa conteze cati au votat pro si cati contra. Asta e si diferenta dintre alegeri (care au o singura tema intotdeauna) si referendum (care poate avea orice tema considerata la un moment dat de putere ca fiind de interes national sau local). Asa a fost si la referendumul pentru uninominal din 2007, care a cazut fiindca au venit la vot 27% dintre alegatori. Ce conteaza ca 81% dintre cei care au venit atunci la vot au aprobat initiativa? Si exact in lumina asta ar fi interpretat rezultatul si de „cancelariile” respective, pentru ca asta e singura interpretare posibila.

  44. Fără a repeta argumente deja făcute, concluzia e că :

    Cel mai MARE RĂU ar fi:

    R) …dacă tabăra noastră e divizată – dacă unii boicotează şi dacă restul votează NU,

    fiindcă atunci riscăm şi să contribuim cu destul de multe voturi pentru a valida referendumul (şi a legitima puciul), dar şi să îl condamnăm pe Băsescu la o înfrângere zdrobitoare, fiindcă unii dintre noi au boicotat, în loc să voteze NU.

    Deci, cel mai important lucru este să decidem ce este mai bine de făcut, şi să facem TOŢI la fel – ori toţi boicotăm, ori toţi votăm NU.

    Aş sugera ca site-ului Contributors.ro să facă un poll, cu următoarele opţiuni:

    1. Să boicotăm Referendumul
    2. Să votăm NU
    3. Să votăm DA (fiindcă sunt unii pe aici care vor asta, şi ei nu trebuie incluşi nici la 1, nici la 2…)

    în speranţa că toţi ne-am pune de-acord să facem ori 1 ori 2, după cum decide majoritatea, ştiţi ce s-ar întâmpla?

    …ne-am diviza tot în două grupuri (realistic vorbind):

    1. Cei care vor vota după cum a ales grupul majoritar, fie că aşa au dorit de la început, fie din dorinţa de a fii toţi uniţi

    şi

    2. Cei care ar vota pentru cealaltă opţiune (deşi au promis să meargă pe mâna majorităţii, fiindcă pur şi simplu nu pot înghiţi opţiunea majorităţii)

    DAR,

    DEŞI rămânem în continuare divizaţi, măcar grupul majoritar ar fi de data asta mai mare decât [grupul majoritar în cazul în care nu s-ar fi făcut în prealabil acest poll, cu această promisiune], fiindcă unii dintre noi ne vom ţine totuşi de promisiunea de a merge pe mâna majorităţii, chiar dacă nu ne prea convine…

    APOI,

    aş sugera ca noi toţi să încercăm să impunem opţiunea majorităţii pentru cât mai mulţi votanţi, drept ,,opţiunea societăţii civile”.

    Eu de ce pledez pentru boicotare?

    Păi să vedem care e cel mai mare rău, după răul cel mai mare, de la R):

    r1) referendumul să nu fie validat, dar Băsescu să piardă zdrobitor,

    sau

    r2) referendumul să fie validat, dar Băsescu să piardă mai puţin zdrobitor (sau chiar la doar câteva protente).

    Clar e, că r1) e mai puţin rău decât r2).

    Concluzie:

    A) Trebuie să încercăm cu toţii să fim uniţi, şi să mergem cu toţii pe aceeaşi strategie, pe cât posibil

    B) Trebuie să mergem pe strategia care ORICE AR FACE ALŢII, nouă să ne facă cel mai PUŢIN rău.

    Strategia care ne-ar face nouă cel mai puţin rău ORICE AR FACE ALŢII, este să BOICOTĂM referendumul. Deci, eu aş zice să ne unim cu toţii in jurul acestei idei.

    Ia într-adevăr mult curaj să boicotezi, fiindcă e foarte tentant să cazi în ispita de a zice: fie ce-o fi, eu măcar am votat NU, că măcar am făcut ceva….

    …dar aceasta ar fi o soluţie emoţională, şi din punct de vedere pur raţional, una greşită, în condiţiile în care, în ajunul Referendumului, cel mai probabil:

    x) cel puţin 60% din electorat va dori ca Băsescu să fie demis
    y) nu se vor găsi 9,200,000 de oameni care SIGUR vor vota (ori DA or NU),

    INDIFERENT de ce decidem noi (,,societatea civilă”) să facem.

    Sunt unii care vorbesc de ,,om vedea la ora 19:00, ori la ora 21:00 cum e cu prezenţa” – e GREŞIT, fiindcă ŞI ceilalţi vor aştepta acelaşi lucru, şi vor aştepta ŞI ca voi să votaţi, să voteze după voi, ca apoi să se facă pragul de validare, şi… noi să pierdem!

    Totuşi, i-aş îndemna pe cei care ORICUM vor vota NU, să o facă numai în următoarele condiţii:-

    1. Prezenţa la vot la ora 22:00 să fie de sub 33% (greu de crezut, dar dacă va fi peste 33%, nu este imposibil deloc ca într-o oră să fie aduşi foarte mulţi oameni la vot, păstraţi tocmai pentru ultimul moment de pucişti, pentru a urca pragul peste 50%, plus, să nu uităm de eventuale fraude!!)!!

    2. Prezenţa la vot la ora 22:00 să fie de peste 47% PE BUNE (conform BEC, nu Antena 3!!)(fiindcă este greu de crezut că într-o oră, cu cei care votează NU, şi cu cei care votează DA, nu se va urca pragul la peste 50%.)

    Să fim deci siguri, şi să mergem pe cifrele consevatoare 33/47 – altfel poate o păţim…!

    Eu unul, nu voi vota la nicio oră, fiindcă nu doresc să legitimez puciul!

    (Scuze pentru comentariul atât de lung; mulţumesc pentru răbdare)

    :)

  45. Stiti cum vine asta, D-le Zografi? Asa cum explicam si prietenilor mei de aici, din Elvetia:

    „Impreuna cu familia mea ma intorc intr-o zi acasa ( de la iarba verde, de pilda) si gasesc in casa doi ciumeti din vecini, veniti la furat.
    Iar astia, ce fac? Nu se sperie, NUUUU! Ma intreaba cu tupeu la ce vreau sa renunt: la tv-ul meu nou sau la pc-ul meu. Soacra incepe sa urle sa le dau pc-ul ca si-asa pierd prea mult timp cu el, plozii zic sa dau tv-ul ca s-au saturat de bunica si de volumul dat la maxim când sunt stirile pe „antene”.

    NO, si care-i datoria mea de cetatean?
    -Sa supun la vot optiunile pe care mi le-au dat cei doi ciumeti (ca doar in familia mea e democratie!)?
    -Sau sa ii iau la scatoalce pe hoti, mai cu seama ca politia e pe drum (a aflat ea cam ce se petrecea la mine in casa)

    Eu nu stiu.
    Dar cred ca daca incep sa ma gândesc la ce lucru al MEU tre’ sa renunt in casa MEA, situatia e GRAVA.! Inseamna ca hotii au un ascendent asupra mea, si ca, pân’ la urma pleaca din casa mea ,cu un lucru al meu conform unei democratii schioape ( a lor) pe care IO am acceptat-o.”

    NU ESTE CORECT ca eu sa trebuiasca sa aleg ce anume sa ia hotii din casa mea. (Culmea e ca intre timp vecinii si politia ma incurajeaza sa „aleg”). Pai DE CE ?!?!?

    DE CE tre’ sa „aleg” ceea ce pot lua hotii??? In primul rând aia e casa MEA, cu lucrurile MELE alese de familia MEA (chit ca poate n-am fost de acord, ca nu mi-au placut).
    Ciumetii sunt INTRUSII in casa mea, nu lucrurile mele!!!

    Sau tre’ sa accept ca prezenta hotilor in casa mea este o „normalitate”???(Ca asa zic vecinii si politia…)

    Cu alte cuvinte DE CE TRE’ SA LEGITIMEZ prezenta nenorocitilor in CASA MEA??? Pentru ca in fond ASTA tre’ sa fac pe 29 iulie…
    .

    Mai fratilor! Ce naiba facem??? Zicem „da” sau „nu” pentru tv-ul nou sau pc pentru ca urla soacra sau plozii???

    Ma scuzati, da’ io cred ca ar trebui sa facem „curatenia” in noiembrie,asa cum era stabilit, NU când vor ciumetii din vecini veniti la furat!!!

    In noiembrie vreau sa hotarasc EU (nu soacra, nu plozii!!!) daca arunc tv-ul sau pc-ul! Nu acum cand ma preseaza niste hoti nenorociti!!!

    De ce mama dracului am impresia ca NU VEDEM PADUREA DE COPACI??? In momentul de fata NU conteaza personajele! Aici , acum, conteaza PRINCIPIILE !

    EU, cetatean român si european NU admit sa particip la circoteca asta!!!
    EU, acelasi cetatean român si european, vreau sa va reamintesc o vorba batrâneasca: „Daca te amesteci in tarâte te manânca porcii”!

    • De-acord, Luminiţa!

      La Referendum avem DOAR două opţiuni:

      1. Jos Dictatoru’! (Votaţi DA)
      2. Legitimaţi Puciul! (Votaţi NU)

      Cinstit ar fi să avem şi o a treia: ;)

      3. Jos cei care au pus la cale lovitura de stat, şi cei ne-au propus să votăm la un referendum nelegitim!

      Dar această opţiune, sigur, nu pot să ne-o dea tocmai puciştii…

      Totuşi, opţiunea 3. o putem alege!

      Cum?

      Demonstrând în stradă împotriva puciştilor!

      • Noi am incercat aici; am iesit in strada la Zurich in 7 iulie. Eram putini, din pacate. (http://www.casa-romanilor.ch/stand-up-for-democracy-zuerich-2012). In 27 va fi o demonstratie la Geneva, sper ca acolo vor fi mai multi si ca vor fi mai „bagati in seama”.

        In legatura cu plagiatul premierului, eu am scris o petitie catre Inspectoratul General de Politie, la „petitie online.ro” in 8 iulie. In 10 iulie am primit urmatorul raspuns din partea site-ului (la care era atasata si petitia mea):

        ” Buna ziua,

        Petitia creata de dumneavoastra nu a fost aprobata.
        Din pacate nu va putem ajuta sau oferi informatii despre subiectul expus de dumneavoastra.

        PetitieOnline.ro ofera toate mijloacele necesare crearii de petitii online si inregistrarii de semnaturi in mediul online.
        Pentru mai multe informatii puteti consulta:
        http://www.petitieonline.ro/descriere-utilizare.html
        http://www.petitieonline.ro/aspecte-legale.html

        Va multumim.

        –––-

        Titlu petitie: Dispunerea inceperii urmaririi penale a cetateanului Ponta Victor

        Text petitie:

        In virtutea Legii nr. 218/2002 (Actualizata 2009), privind organizarea si functionarea Politiei Romane, Art. 26, alineatul 8 (\”desfasoara, potrivit competentei, activitati pentru constatarea faptelor penale si efectueaza cercetari in legatura cu acestea\”),

        coroborata

        cu art.145 (1) din Legea nr 8/1996 actualizata, ( “Art. 145(1)Constatarea infractiunilor prevazute in prezenta lege se face de catre structurile specializate ale Inspectoratului General al Politiei Romane[..]\”),

        in temeiul art. 141 din \” Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe actualizata pina in Aprilie 2011\” (“Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amenda de la 25.000.000 lei la 500.000.000 lei fapta persoanei care isi insuseste, fara drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunostinta publica o opera sub un alt nume decat acela decis de autor”.)

        si

        ca urmare a scandalul mediatic international in legatura cu comiterea faptei mentionate la art 141 (Legea nr 8/1996 actualizata)

        va solicitam

        dispunerea inceperii urmaririi penale a cetateanului Ponta Victor, nascut in data de 20 septembrie 1972, in Mun. Bucuresti.

        Mentionam ca noi, semnatarii acestei petitii, suntem extrem de ingrijorati de intinarea imaginii României si a cetatenilor sai, ,cât si de gravul prejudiciu adus intelectualitatii românesti din tara si din afara hotarelor ei, provocate de aceasta situatie.”

        Scuzati lungimea comentariului.

  46. Ma numesc Daniel Onofrei si locuiesc in Statele Unite de 10 ani. Am absolvit Univ. Al I Cuza Iasi si dupa doctoratul in mate aici, dupa inca 4 ani de postdoctorat sunt assistant profesor la University of Houston. Nu inteleg cum dupa 22 de ani de „democratie” se poate ajunge ca societatea romana sa nu reactioneze violent la evenimentele din tara. Sunt foarte dezamagit sa aflu, sub motivatia a varii interese nerelevante, cum, o serie de formatori de opinie intelectuali si parveniti laolalta, incearca sa motiveze o coalitie de puscariabili, infrunte cu un premier vinovat de furt intelectual (cu atitudine preponderent comunisto-semidocta) si cu un presedinte interimar agresiv si „superjucator”.

    • Repet. Basescu nu este marioneta. Nici pentru adversari dar nici pentru cei ce il sustin.
      Unde nu exista „reciprocitate in bine” nu este „dragoste” ci „iubire”.
      Indiferent de rezultat si de ce va aduce el, Basescu are nevoie mai intai de „adevar”, are nevoie sa stie, mai presus de mascarada de referendum pe care pucistii l-au impus, pe
      ce oameni se bazeaza.
      Aceia care crede ca Basescu va lupta ca idiotul, doar pentru scopul lor si nu in egala masura
      si pentru el insusi ( cum este „mai mult decat norma”)l, isi fac socoteli gresite.
      Recomand sa cititi „Minunea” lui Ioan Alexandru Bratescu-Voinesti.
      Cine a avut dubii in ceea ce priveste vinovatia lui Basescu in acuzatiile pe care cei ce vroiau sa-l tranteasca, i l-eau adus, dar in ciuda acestor dubii au votat cu Basescu, sunt „vinovati”.

      de Ioan Alexandru Bratescu-Voinesti
      Am fost intr-una din zilele trecute, impreuna cu un nepretuit
      prieten al meu, martor la savarsirea uneia din cele mai minunate
      ispravi din cate am vazut in viata mea. Face sa v-o povestesc si
      dumneavoastra.
      Eu, dupa cum veti fi aflat, am patima pescuitului. Vara, in lunile
      de vacanta, ma duc intr-o regiune de munte si-mi petrec cea mai mare
      parte din vreme pe marginea izvoareior, pescuind pastravi cu undita.
      Cine nu stie cum se practica pescuitul pastravilor cu musca artificiala
      nu-si poate inchipui farmecul acestei indeletniciri. Isi inchipuie ca
      pescarul de pastravi se aseaza pe marginea apei, arunca undita in apa
      si asteapta, cu ochii atintiti asupra dopului, sa-l vada miscand sau
      scufundandu-se. Nici prin gand nu-i trece ca pescuitul pastravului e
      un sport greu, care nu ingaduie o clipa de sedere.
      Am sa ma hotarasc intr-o zi sa scriu pe indelete despre aceasta
      indeletnicire si o sa rog si pe un prieten dibaci sa-mi faca ilustratii…
      Si cum va spusei, in vacanta ma duc la munte; iar primavara si
      toamna ma duc uneori la Snagov, unde, din barca, pescuiesc bibani,
      platica si stiuca.
      In tara noastra, si mai ales in vechiul regat, pescuitul cu undita e
      o indeletnicire foarte desconsiderata. In afara de pescarii de meserie,
      e practicat de barbieri si de lautari; si iaca eu nu cunosc opt oameni
      de conditie sociala mai ridicata, care sa se indeletniceasca cu pescuitul.
      Oamenii gravi, oamenii seriosi, cand vad pe unul cu undita, il privesc
      cu un zambet de usoara batjocura si s-ar considera micsorati daca si-
      ar pierde macar un sfert de ceas din pretiosul lor timp pe marginea
      unei ape, cu undita in mana.
      Eu unul nu ma mandresc, dar nici nu ma rusinez ca sunt patimas
      pescar.
      Pe tarmurile apelor, ori pe luciul lacurilor am trait ceasuri de fericire
      si de incantare, pe care in zadar le-am cautat aiurea.
      Luati-o asa, binisor, in sus, pe tarmul unui parau de munte, si
      ascultati-l.
      Ce nu te face sa auzi clocotirile apei lui printre pietre?
      Necontenit te intorci sa cauti cu ochii: unde sunt copiii care rad,
      sau care canta asa de frumos in cor? unde e femeia al carei glas tanar
      plange atat de duios? unde sunt unchiasii care vorbesc pe soptite? Cine
      te-a strigat asa de deslusit pe nume?…
      Asezati-va jos pe marginea unui rau si priviti la apa care se scurge
      sub umbra aninilor si a salciilor, si o sa simtiti cum va ia si va duce cu
      dansa toate amaraciunile, toate necazurile, toate gandurile rele. Peste
      catava vreme va simtiti sufletul spalat, primenit, linistit.
      Eu va marturisesc ca pe marginea apelor imi dau gandurile la trior.
      Pleava se alege singura si pleaca cu apa. Acolo, pe marginea apelor,
      nemultumiri, amaraciuni, care in oras imi pareau catastrofale, se reduc
      singure la proportii neinsemnate; credinte ce-mi pareau nestramutate
      se destrama si se spulbera; ambitii si dorinte, ce cu o jumatate de ceas
      inainte imi pareau grozav de legitime, mi se vadesc deslusit ridicole
      si vane.
      Si mai marturisesc ca tot ce am scris, acolo pe marginea apelor l-am
      cugetat.
      Acolo, gandul, aiurea sadit in mintea mea, incoltea, crestea,
      inflorea. Acolo si numai acolo puteam gasi cuvantul din urma, cu care
      aveam sa termin, cuvant ce in zadar ma chinuiam sa gasesc aiurea…
      Ca prind ori nu prind vreun peste, mi-e indiferent; dar intotdeauna
      nu ma hotarasc sa plec de pe tarmurile apelor decat gonit de intune-
      recul noptii…
      Precum vedeti, sunt patimas pescar, si asa fiind, intr-una din zilele
      trecute, intovarasit de un nepretuit prieten, am plecat la Snagov. Cine
      a fost la Snagov a putut vedea frumusetea acestui minunat lac cu fund
      de piatra, care ar putea fi un admirabil loc de vilegiatura duminicala
      pentru bucuresteni, daca cei ce carmuiesc treburile tarii n-ar socoti
      drept un lucru secundar si de minima importanta preocuparea de a
      inlesni nefericitilor locuitori ai capitalei putinta de a-si primeni sufletul
      o data pe saptamana, fara mare cheltuiala, undeva aproape, dar afara
      din ticalosia orasului…
      Pe prietenul meu si pe mine ne cunosc pescarii de la Snagov. Cum
      sosim, ne pregatim sculele si plecam pe lac cu barca, intovarasiti de
      doi localnici: Stroe, care conduce barca, si Niculae, care cunoaste
      piscurile unde joaca bibanii.
      In dimineata aceea pornisem dis-de-dimineata, asa ca la sosirea
      noastra abia rasarea soarele.
      Cu un bucium inadins facut pentru chemarea oamenilor de pe celalt
      mal al lacului, din satul Dobrotesti, am vestit pe Stroe si pe Niculae,
      care curand au sosit si impreuna am plecat pe lac. Prinsesera de cu
      seara ranchita si obleti, pesti mici, care slujesc drept nada pentru
      prinderea bibanilor si a stiucilor… Si am inceput a pescui…
      Din cand in cand se vedeau serpi trecand inot lacul: un punct
      negricios, capul iesit din apa, iar in urma lui un triunghi de valuri, care
      increteau luciul lacului.
      La un timp, Stroe zice:
      — Nea Niculae, nu farmeci un sarpe?
      Iar acesta facu cu indiferenta:
      — E!…
      — Dar ce, stii sa farmeci serpii? intrebai eu.
      Cu simplitate, fara nici o umbra de vanitate, Niculae raspunse:
      — Stiu.
      La scurta vreme, vazand unul care trecea ca la douazeci de metri
      de barca noastra:
      — Uite sarpele, Niculae, facu prietenul meu aratand cu degetul,
      ia farmeca-l, sa vedem si noi.
      Niculae se intoarse cu fata spre sarpe si, fixandu-l cu ochii, incepu
      sa ingane ceva. Din ce spunea nu se auzea decat sfarsitul: porunca
      deslusit suierata: “Grozavior, stai pe loc!’
      Punctul negricios si triunghiul de apa incretita inaintau mereu,
      departandu-se. Dar la a treia porunca au pierit, s-au stins.
      — Hai spre el, a zis Niculae lui Stroe. Acesta a intors barca si am
      inaintat. Ajunsi la patru-cinci metri de sarpe, l-am vazut. Era verzui,
      lung ca de un metru si de grosimea unui baston obisnuit.
      Valurile apei il saltau usor, iar el sta nemiscat, plutind parca ar fi
      fost de lemn.
      Ne-am uitat catava vreme la el: parea mort.
      Atunci Niculae, intinzand mana, l-a chemat cu glas prietenos:
      — Hai! vino-ncoa.
      Indata sarpele a inviat, a venit inotand, s-a ridicat pe marginea
      barcii si s-a incolacit pe bratul lui. Ochii ii straluceau oteliu, iar limba
      infurcata ii tasnea mereu din gura.
      Incremeniti si infricosati ne uitam cum pescarul il lasa sa-i atinga
      obrazul cu capul.
      Niculae zambea cu un zambet simplu, in care nu era nici o umbra
      de poza sau de trufie. Savarsea aceasta minune, care pe noi ne infiora,
      cu lipsa de preocupare de efect cu care pana atunci isi rasucise tigarile.
      Dupa catava vreme a descolacit sarpele de pe brat si l-a lasat binisor
      in apa.
      Acolo sarpele si-a reluat infatisarea de lucru neinsufletit. Fara o
      miscare, fara o tresarire, plutea leganat de valuri la marginea barcii.
      — Daca l-as lasa asa vrajit, a zis Niculae, aici ar ramane si ar muri.
      Dar e pacat sa-l ucizi, ori sa-l lasi asa vrajit. Trebuie sa-l desfac de vraja.
      Si cu ochii tinta spre sarpe, a inceput a ingana ceva din care nu se
      auzea decat sfarsitul: porunca deslusit soptita: “Du-te!”
      La a treia porunca sarpele, parca i-ar fi fost pus sufletul la loc, a
      inceput sa inoate si s-a departat spre tarmul opus: un punct negricios,
      urmat de un triunghi de valuri, care increteau luciul apei…
      Dupa masa luata la hanul din Dobrotesti, Niculae m-a luat deoparte
      si mi-a spus:
      — Farmecul asta, de vrajesc cu el serpii, il stiu de la un unchias
      batran, care a murit. Eu nu l-am mai spus la nimeni, dar dumitale ti
      l-as spune… Si-ai sa-i poti vraji, dar se cere sa crezi, sa nu te-ndoiesti
      si sa nu te sfiesti… Ai dumneata un condei si un petic de hartie?
      — Am.
      — Scrie. Pentru vrajit zici asa, uitandu-te drept la sarpe:
      Sub o piatra mare-nvoalta,
      Sade-un bou negru urnit,
      Din barbie dand,
      Din limbi scaparand.
      Mai Cernate, blestemate!
      Blestema-te-ar Dumnezeu
      Sa-ti curga veninul tau,
      Ca untura slinului,
      Trei nuiele de alun impleticite,
      Gura sarpelui impietrita.
      Herendeu!
      Berendeu!
      Grozavior, stai pe loc!
      Iar ca sa-l dezlegi zici asa:
      Sarpe!
      Sa fii viteaz,
      Sa umbli precum ai umblat,
      Sa musti precum ai muscat.
      Sa treci prin vai adanci,
      Ape reci,
      Du-te!
      Dumneata sa-nveti bine pe dinafara vorbele astea si cand ai mai
      veni sa cerci — si ai sa vezi ca-i vrajesti; se cere sa crezi, sa nu te-
      ndoiesti si sa nu te sfiesti. Si inca ceva: sa nu mai spui altora vrajile
      astea, ca daca apuci de le spui la mai mult de trei insi, dumneata nu
      mai ai nici o putere sa-i vrajesti.
      Asa m-a sfatuit Niculae; dar eu, neavand ambitia sa stiu sa vrajesc
      serpi, iaca vi le spusei tuturora.

      Cine nu e capabil de a „reciprocitate in bine” sa se departeze de Basescu si sa se duca
      in orice alta directie, pentru ca „sustinerea” lui nu ar avea „leac”.
      Cea mai eficienta solutie este sa votam „Nu”, demiterii presedintelui. Cea mai eficienta solutie este sa ne sincronizam „de facto” in ceea ce ne-am sincronizat formal.
      Acum se va vedea, cati am facut-o cu inima curata si cati din meschin interes.

  47. Intrebare: De ce nu ia nimeni in considere VOTUL ANULAT ?
    Un vot anulat e un vot care nu e numarat ca vot valid , iar un numar semnificativ de voturi anulate
    (mult peste procentul uzual de voturi anulate) ar fi o dovada serioasa de boicot fara a creste numarul de voturi valide.

  48. Salut analiza, e corecta. As sublinia cele doua idei de baza, vad ca unii comenteaza intr-un mod ce arata clar ca nu le inteleg:
    1. prima e ca neprezentarea la vot e NEINTERPRETABILA – desigur ca asa e indiferent de situatie, iar tendinta de fapt va fi sa fie interpretata ca nepasare de cei interesati (e un bun prilej ptr unii de a se autominti si a justifica o temere personala ca numarul anti-demitere e foarte mic de fapt, e o lasitate clara pe care pot s-o integ, e ceausista in natura ei; unii merg cu obsesia justificarii pana la a spune ca de fapt occidentul STIE de boicot si-si spun nu ‘D’le da’ lupta astia ca mamaliga!’ ci ‘Eroii presedintelui au boicotat, stim noi ca au fost exact 3 mil dintre ei,.oameni inteligenti ce mai!’ (?)
    2. Votul masiv anti-demitere ofera validare si suport moral presedintelui si dreptei, indiferent daca Basescu e suspendat sau nu; pe termen lung e un castig sigur, iar boicotul e o catastrofa! Nimeni nu va putea spune ‘Vai, dar au boicotat atatia, ce conteaza ca Basescu a revenit avand doar 5% din voturi!’ … ‘Ce vorbesti moncher, demonstreaza-mi!’
    Repet, inteleg logica din spatele ideii de boicot, dar e o catastrofa… Daca nu intelegeti atata lucru, n-am ce sa va fac. Indiferent de rezultat trebuie sa-ti arati sustinerea fata de individ, nu sa’l lasi in aer sub pretextul ca referendumul e o inselaciune.. si pana una alta e legal, se intampla si trebuie sa trecem prin el, ca e justificat moral sau nu. Ma intrebam recent citind calculele febrile ale unora, bai da’ la noi caracter mai rar..

  49. Intre timp cred ca lucrurile sau mai clarificat ,cel putin pentru mine si mi-a folosit toata discutia de mai sus Singura solutie ramane boicotul sa nu se ajunga la pragul de 50+1 desi pana acum eram decis sa spun NU Altfel numai egxista nici o sansa ,Antonescu va fi presedinte definitiv din septembrie ,dreapta numai are timp sa opuna un candidat credibil la prezidentiale in 3 luni si chiar daca la parlamentare USL-eul va mai pierde din voturi vor avea puterea cap coada Scena politica va fi dezechilibrata cel putin cel putin 5 ani or asa se mai poate echilibra prin alegerea unui presedinte de dreapta peste 2 ani iar dreapta parlamentara va avea timp sa se structureze in o forma viabila

  50. Ratiunea natiunii doarme. Sforrrrr, sforrrrr !!!
    Spre a nu-si produce auto – durere. Ca in orice gradina in care gradinarul in loc sa-si cultive, doarme, se nasc monstri.
    Da, Basescu isi poate pierde imunitatea. Adica, cineva, orice alt alegator, indiferent cate
    voturi are, vine si sterge cu buretele voturile considerate valide nu de Traian Basescu
    ci de un intreg sistem (STS, BEC, CCR, media,etc).
    Care va sa zica, eu imi aleg un avocat care sa-mi reprezinte interesele. Acelasi avocat este preferat si de altii ca mine.
    Si vine hotul si imi aresteaza avocatul pentru ca ceea ce face avocatul meu este in contra lui,
    a hotului.
    Dar, in asa caz primul vinovat este cel ce nu alege. Daca isi exprima vointa, putea ajunge
    avocat al majoritatii oricine altcineva.
    Pentru asta ar trebui arestati toti cei ce prin actiunea lor nu au contrabalansat ajungerea monstrului Basescu la putere.
    A tuturor „gradinarilor” care au dormit pe ei in timpul acestui serviciu numit „Viata”. Care
    au chiulit, adica.
    Apoi, cei ce au votat desi credeau ca Basescu este vinovat de acuzele ce i s-au adus.
    Toti acei ce au votat „Basescu” desi stiau si atunci ca si acum, de „dosarele clasate”.
    Nu am vazut oameni din justitie declarand ca nu-i lasa cineva sa-si faca treaba.
    Eu, am probleme in munca mea. Am o pagina web si incerc sa aduc la cunostinta publica
    ceea ce ma doare.
    Nu vad oameni din justitie ca isi dau demisia ca a venit sau ca pleaca Traian Basescu.
    Inseamna ca nu au probleme in desfasurarea activitatii lor. Ca doar nu se duc la munca sa
    se uite la un sertar incuiat. Or fi avand si ei „plan de productie”, sefi care te tin in priza, care
    te suna pe mobil si cand esti sub dus, si cand esti sub plapuma.
    Aceiasi care au „clasat” pot acum „re-deschide” aceleasi dosare? Pai unde sunt persoanele,
    de la „vladica” la „opinca” care, la modul fizic, le-au inchis?
    Da , unui presedinte ales ii poate fi rasa imunitatea, dar vinovat pentru ca ii poate fi rasa este cel ce nu stie ce face cu propria-i „optiune libera”. Poate ca si tu esti unul dintre ei.
    Eu nu cred azi, asa cum nu am crezut „ieri” in acuzatiile, in denigrarea continua pe care opozantii lui Basescu i le-au adus.
    Cata vreme, eu am dat vot Elenei Basescu sa ma reprezinte la Parlamentul European, nimeni nu poate sa vina sa-mi spuna ca Traian Basescu a numit-o peste numele meu, iar eu sa-l mai si
    cred.
    Am dat „un exemplu” din „toate”.
    Contractele mele politice incheiate de mine cu fiecare reprezentant al meu in parte, mi-au
    fost respectate.
    Doar cine judeca nu prin prisma relatiei directe ci prin prisma barfei, poate ajunge ca in loc
    sa se uite in gradina proprie, si sa si-o cultive, sa stea cu ochii peste gard, uitandu-se …
    uitandu-se la ce fac altii si judecand cu orice alta parte a corpului in afara de cap.
    Asa cum nimic nu ma mira pe lumea asta, tot la fel nimic nu ma sperie.Pentru mine nu exista „moarte” ci doar „VIATA”.
    Stiu ce este „adevarul” si ma bazez fara nici un fel de frica, pe el. Bine, exista frica aceea,
    fizica, frica aceea umana ( ca cea de dentist ) dar stiu ca e ultima pe lista din randul „fricilor”
    de care trebuie intr-adevar sa ne fie frica.
    Sunt ( si raman ), „aici”. De mine spre mine, nu trece nici un fel de pucist. Si stiu ca sunt, multe, suficient de multe stanci din astea de care apa se sparge neputincioasa.
    Daca nu ar fi asa, tare instabil ar mai fi Pamantul.
    PS. Ponta si cu Tariceanu isi dau mana si taie impreuna panglici la autostrazi ale soarelui (rasare).
    „Ce-i unea pe ei in lupta …”, zicea poetul?
    Violatorii de ieri ai sufletului romanesc isi dau mana cu violatorii de azi ai aceluiasi suflet, calcand pe frunza verde inspre placinta-inainte.

  51. Cum va interpreta Occidentul boicotul refrendumului?

    Eu știu răspunsul, pe undeva mă satisface. Nu zic mai mult…

  52. Pentru zeci de ani, ca aparte din. planul de emancicpare a romanilor din Transilvania, romanii au boicotat parlamentul austro-ungar si dietele locale. Boicotul e o forma utila de protest in anumite situatii si PERFECT COMPATIBIL viata democratia. Puciul insa nu e compatibil cu democratia. Va rog sa sesizati ca in aceasta speta boicotul beneficiaza de avantajul suplimentar al neprezentarii celor total dezintersati de politica. Toate aceste „voturi neexprimate’ se vor contoriza IMPOTIVA schimbarii introduse de catre pucisti. In opinia mea e singura varianta reala pentru democratie. Mentionez ca eu nu il (mai) vreau pe Basescu in viitor in viata politica. Un politician care a avut 2 mandate de presedinte trebuie/e util nivel social sa se retraga. Nu cred in nici un caz in „jocuri” de tip Putin care dupa doua mandate s-a facut premier ca apoi sa se mai intoarca pt 2 mandate la presedentie. Asta suna a dictatura. Basescu trebuie sa se retraga LA FINALUL mandatului. Pe de alta parte ca unul dintre toti romanii constienti din tara asta imi dau seama ca la referendum, datoria noastra cea mai importanta e sa refacem imaginea Romaniei si in aceasta situatie BOICOTUL (care ii delegitimeaza pe pucisti) este singurul mod in care putem face ceva. Cealalta alternativa in care ne-am prezenta masiv si am vot UN in proportie mai mare de 50% e utopica.

    Va citez (stati sa pun ghilimelele) dintr-o teza de doctorat gasita pe net: „Tot la începutul anului 1869 s-a trecut şi la organizarea politică a românilor din Transilvania. La 11/23 februarie 1869, E. Măcelariu a lansat manifestul privind organizarea Conferinţei naţionale, de la Miercurea-Sibiului. Cu prilejul desfăşurării Conferinţei naţionale, de la Miercurea-Sibiului, din 23-24 februarie / 7-8 martie 1869, s-au pus bazele Partidului Naţional al Românilor din Transilvania, în frunte cu Elie Măcelariu. […] Cu majoritate de voturi Conferinţa a adoptat acest program politic şi tactica pasivismului, ce însemna nerecunoaşterea noii formule de stat, a regimului dualist şi boicotarea lui pe această cale, proclamându-se, astfel, tranşant, rezistenţa faţă de regimul politic instaurat în Ungaria.
    La Conferinţă, tactica pasivismului politic a înregistrat un succes categoric, calificând atitudinea românilor din Transilvania faţă de compromisul austro-ungar din anul 1867, tactică reconfirmată, ulterior, şi în conferinţele naţionale din 1872 , 1875 şi 1878.”
    (Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Istorie, Şcoala Doctorală, TEZĂ DE DOCTORAT,
    Imaginea Transilvaniei în viaţa publică din România în anii 1866-1876)

    INTREBAREA PE CARE V-O PUNE ESTE ASTA: CUM FACEM CA TOI CEI CE TINEM CU DEMOCRATIA (NU CU BASESCU SAU PUCISTII) NE SINCRONIZAM IN ACTIUNEA NOASTRA DE A NU NE PREZENTA LA VOT?

  53. Atat expunerea autorului ca si majoritatea postarilor sunt ale celor care au o optiune clara: il vor si il apreciaza pe Basescu sau nu. Adica sunt cei clar angajati politic, nu ca ar fi ceva rau in asta, nu pot decat sa ma bucur pentru ei.
    Toate aranjamentele uita ca mare masa a alegatorilor NU sunt acesta ipostaza – ca si mine de altfel. Nu am nici un motiv sa-mi placa nici unul dintre combatanti sau sa-i gasesc vre-o calitate majora pentru care mi-as dori ca conduca.
    Toate calculele efectuate de parti se bazeaza pe ipoteze de tipul:
    „Antonescu se va afla la Cotroceni – și există o cantitate de rău pe care îl poate face.”
    „Cel mai redutabil om politic ar fi liber să acționeze contra unei puteri care se va eroda treptat”
    „sa astepte pana la ora 18-19 anuntul cu prezenta la vot. Daca a sarit de 50%, voteaza. Daca nu, nu.”

    Sustinatorii ferventi de ambele parti uita ca sondajul cel mai elocvent este cel: ~80% din populatie detesta clasa politica. Totdeauna ne-am aflat in situatia de a vota raul mai mic dar acum situatia s-a radicalizat la nivelul : Esti condamnat la moarte , n-ai nici o scapare si trebuie sa alegi intre trasul pe roata si fiertul la foc mic.

    Efect : am in familie 6 persoane care nu au votat NICIODATA, 4 pentru motivul ca nici una dintre alternative nu le inspira vre-un entuziasm, 2 pentru ca nu aveau varsta. Acum au inteles ca nu exista versiunea „ma abtin”. Chiar daca stiu ca sunt niste impostori si mincinosi de ambele parti, vor merge la vot. Nici macar nu i-am intrebat catre ce optiune se indreapta, pentru ca nici pe mine nu ma pasioneaza politica decat in masura in care o lege sau alta, promovata de acesti „providentiali” oameni politici, imi influenteaza viata major.. si am avut grija ca sa minimizez aceasta influenta.
    Cursul de schimb insa ma intereseaza si de aceea cred ca este necesara validarea referendumului pentru ca altfel, ambele parti vor continua circul la cote si mai inalte cu efecte evidente asupra monedei.
    Ca si mine, multe persoane au invatat lectia istoriei si anume ca se poate trai si fara Ceasusecu, Iliescu, Basescu si fara Antonescu sau Ponta. Deci acesta situatie trebuie transata cumva si va trebui sa mergem mai departe pentru ca nu-i asa?… cimitirele sunt pline de oameni indispensabili si providentiali.

  54. Eu mi-as imagina si situatia urmatoare:

    6 mil voteaza DA
    1 mil de oameni cu coloana vertebrala voteaza NU

    si pentru prima data Basescu ar avea demnitate in viata lui si si-ar da DEMISIA.(ar fi foarte Fair-Play…nu poate sa mai ramana acolo cand are doar 1 mil din 19 mil de simpatizanti)..probabil o sa fie si supus la presiuni interne si internationale..cum probabil si ponta o sa trebuiasca in viitorul apropiat sa-si dea demisia…

    atunci…o chiar mi-as dori sa va vad fetele :)))

  55. simpatic :) imi plac proiectiile si evaluarile de scenarii :) insa am citit doar textul, nu si comentariile, asa ca-mi cer scuze daca a mai facut cineva observatia asta: mi se pare ca lipseste din inventar varianta (apropiata de 3 si 4) in care presedintele invata sa fie nejucator ci mediator, de unde ar putea rezulta o multime de consecinte benefice, in cascada: partidele invata sa dialogheze intre ele si sa comunice cu alegatorii, institutiile invata sa adopte decizii corect fundamentate si lipsite de ambiguitate, cetatenii invata sa-si afirme statutul de contribuabil si alegator, cerand, cu adevarat, performanta in politica/administratie, iar toata lumea invata si pune in aplicare cateva principii si valori democratice stricte, severe, lipsite de relativitate… e duminica si am voie sa visez, nu-i asa?!? :)

  56. Autorul pierde din vedere faptul ca daca Basescu este demis nu va mai avea imunitate juridica. Pana la alegerile din toamna USL va face tot posibilul sa-l aresteze (razbunare pentru arestarea lui Adrian Nastase) reactivand diverse dosare vechi, cel cu flota fiind cel mai important. De asemena USL va oferi circ prin arestarea si a altor membri PDL prin dosare fabricate si exagerate de ministerul propagandei (Antena 3). Se va urmari distrugerea totala a imaginii PDL pana la alegeri, astfel incat sa avem dupa alegeri numai partidul unic, USL. Se va urmari dupa aceea iesirea din Uniunea Europeana pentru ca mafia securisto-bolshevica nu vede avantaje in a face parte din Uniunea Europeana. Ei vor sa fie stapani absoluti in tara si nu lachei ai structurilor europene. In plus fondurile europene nu pot fi furate asa cum sunt ei obisnuiti. Viitorul pentru Romania este sumbru, ne asteapta o democratie mimata tip Rusia in care o patura de oligarhi (gen Dan Voiculescu, Dinu Patriciu, Ovidiu Vantu care va fi scos din puscarie, etc.) vor controla toate resursele tarii in timp ce populatia va fi si mai saraca dar nimeni nu va protesta pentru ca manipularea prin televiziune va fi adusa la perfectiune. Se vor folosi antenele lui Dan Voiculescu, dar si televiziunea nationala, restul posturilor de televiziune si in general mass-media independenta fiind adusa la faliment prin constrangeri economice. Romanii vor fi mult mai saraci ca acum, dar in plus nu va mai exista libertatea cuvantului, libertartea presei, iar justitia va fi total aservita intereselor oligarhiei. Opozitia politica va fi anemica si va fi permisa numai in anumite limite. Un astfel de regim nu va putea fi inlaturat decat printr-o noua revolutie care va fi foarte greu de infaptuit. De aceea momentul prezent este cel mai important si nu trebuie scapat, trebuie facut acum tot posibilul pentru revenirea la situatia dinaintea puciului parlamentar, mai tarziu va fi mult mai greu!

    • Trebuie sa fie caldura mare pe la dvs!
      Cum dracu’ sa vrea USL ca Romania sa iasa din Uniunea Europeana cand marea majoritate a negocierilor si incheierea lor s-au petrecut in timul guvenrului Nastase?! Iar invitatia de intrare in NATO a fost decisa in 2002, dupa un efort serios al aceluiasi guvern, intrarea propriu-zisa petrecandu-se in 2004?! Integrarea euro-atlantica a Romaniei este in cea mai amre masura un rezultat al guvernarii Nastase!
      http://old.mae.ro/index.php?unde=doc&id=30194&idlnk=&cat=3
      http://www.mae.ro/node/5346?page=3
      http://www.mae.ro/node/5346?page=5

      Mai cititi naibii inainte de a scrie minciuni pe aici!

      • @ casandra Eu am avizat atunci (pe vremea lui nascase) romanii, ca Europa ne admite sa mancam in acelasi restaurant cu ea, poate ca si la aceeasi masa, dar ca fiecare mananca ce
        are in sufertas.
        Romanul, colectivist cum il stim, a crezut ca e suficient sa vina cu stirul traditional, pune la gramada, face media si mananca si astfel ajunge si el la friptura dar si neamtul la stir.
        Dupa ce i-a fript pe „nemti” de sufla si in iaurt, isi cam da seama usl-ul, ca de-acum, nu mai e
        de ros, ci de participat.
        Or, chestia asta …. doare.
        Usl-istului ii poti istorisi despre drepturile ce le are, dar nu despre responsabilitate.
        Asa ca acum, vor dori sa intoarca armele, mai ceva ca la 23 aug 44 ( ca sunt aceeasi carne).
        Ceea ce ii incurca cu adevarat insa, sunt tocmai conationalii pe care, „ieri” i-a azvarlit peste
        bord.
        Desi usl-eii vor trage cu toata fiinta lor, milioanele de azvarliti peste bord, vor atarna mai mult
        decat e in stare sa traga usl-ul
        Spre norocul aceleiasi Romanii, care a acordat „bucuroasa asistenta”, „descongestionarii”produse.
        Daca ar fi dupa usl, ar iesi din Uniune, ieri. Sau „anul trecut”. Ei ( usl-eii), mari banditi.
        Cei ce cred in ei (fara a fi banditi ), mari fraieri.

  57. daca basescu ales cu 5 si ceva mil de voturi pentru si tot 5 mil de voturi impotriva, nu-si va da demisia cand va avea 6 mil de voturi la referendum, inseamna ca nu este barbat…

  58. Scenariul post-demitere in care Basescu pleaca cu un scor de 58-42 mi se pare slab argumentat. Nu sunt argumente logice clare, ci opinii personale despre viitorul politic din perspectiva psihologica. Eu dimpotriva, cred ca urmarea acestui lucru este instalarea la Cotroceni a lui Antonescu (intai interimara prelungita, apoi prin alegere) ceea ce inseamna minim 8 ani de conducere USL, pentru ca Antonescu va numi premierul. Oricat ar creste dreapta, nu va putea recupera nici anul acesta in decembrie (alegerile vor fi cel mai devreme pe 2 decembrie!) nici peste 4 ani. La nevoie USL (ce va include UNPR) se va alia cu UDMR, PP si minoritatile.

    Singurul scenariu in care miscarea de dreapta din jurul PDL sa mai aiba ceva sperante, este ca Basescu sa ramana la Cotroceni, ceea ce nu se poate realiza decat daca partizanii sai vor alege neprezentarea. Cat priveste legitimitatea, faptul ca 40% din populatie ar vota demiterea, inseamna ca restul de 60% NU a votat demiterea, nu? Despre cei care se abtin nu se poate spune ca il vor jos pe presedinte, deci majoritatea NU VOTEAZA DEMITEREA presedintelui, fie ca unii o fac prin vot si altii prin neprezentare.

    Sigur, adversarii lui Basescu vor spune ca cei ce se abtin de la vot isi deleaga responsabilitatea si ca ei trebuie scosi din ecuatie, dar cert este doar ca ei, indiferent de motive, NU au votat demiterea presedintelui.

  59. De ce uitam prea adesea care e miza jocului?
    In acest conflict se pun in balanta corectitudine versus duplicitate.
    Cine isi conditioneaza prezenta de calcule meschine, incercand sa blocheze cvorumul, se pozitioneaza clar de partea incorectitudinii, practicand acelasi joc ca si actuala putere.
    Fiecare are dreptul sa-si exprime optiunea. Daca toti votantii ar face-o, lucrurile ar fi clare.
    Cei care nu sunt de acord cu referendumul pot vota „NU”, nevalidand astfel inlocuirea Presedintelui ales, cel putin deocamdata.
    Mizele ascunse sunt aplicarea legii si locul Romaniei in peisajul geostrategic. Acestea nu vor fi castigate nicidecum dupa acest referendum; din contra, au sanse mari de a fi compromise si trebuie sa ne pregatim de noi si lungi sacrificii pentru recastigarea lor.
    Compromisul pe care multi si-l propun acum, tactica strutului, nu ne apropie de castigarea demnitatii.
    Nu gasesc in text o alta varianta, destul de probabila: cvorum neintrunit, usor avantaj de voturi pentru demitere. As fi curios care este parerea autorului despre aceasta varianta

    • Domnule Mihail, dupa parerea mea „miza jocului” asa cum o descrieti dvs este falsa.
      „In acest conflict se pun in balanta corectitudine versus duplicitate” , in conditii ANORMALE !!!
      Cum ziceam ceva mai sus, tre’ sa decid (la presiunea soacrei si a plozilor) prin vot democratic ce anume sa cedez (tv-ul MEU sau pc-ul MEU) in casa MEA ciumetilor din vecini veniti la furat.
      Mie mi se pare corect sa-i iau la scatoalce pe hoti, NU sa fac referendum democratic cu ai mei, in casa mea, pe obiectele familiei mele (care poate ca nu mi-au placut dar daca le-au ales membri ei le-am suportat).
      Eu consider ca a accepta referendumul in conditiile astea inseamna sa legitimez tacit prezenta hotilor in casa MEA.

      In 29 iulie a ma prezenta la referendum inseamna ca accept si legitimez puciul.

  60. Cred ca abordarea pragmatica – cu cele mai bune sanse probabilistice de a contracara toate actiunile USL din ultima vreme – este de a sta acasa, refuzand asfel niste reguli ale jocului care folosesc un instrument democratic (referendumul) pentru a valida sistemul de valori defect al USL – furtul institutiilor statului, etc…

  61. SOCIETATEA TIMIŞOARA

    APEL

    Societatea Timişoara, în dezacord cu preşedintele Traian Băsescu referitor la participarea la referendum, declară că NU la demisie este şi atitudinea celui care boicotează o procedură democratică menită să legalizeze o lovitură de stat sub comanda securistului dovedit Dan Voiculescu. În consecinţă, ne adresăm celor peste cinci milioane de votanţi ai preşedintelui şi tuturor organizaţiilor civice interesate în apărarea statului de drept să spună NU prin refuzul de a participa la referendumul menit să dea aparenţă de legalitate unei lovituri de stat parlamentare. Aşadar, compatrioţi, spuneţi NU, boicotându-le mascarada!

    19 iulie 2012 Florian Mihalcea, preşedinte
    Daniel Vighi, vicepreşedinte
    Viorel Marineasa, vicepreşedinte

    • 1. Sa nu uitam ca Timisoara a ales omul lui Ponta – Robu… si acest rob nu recunoaste plagiatul savarsit de Ponta. Si cum bine se stie, Robu a fost rector – profesor universitar.

      2. Vineri, CNE judeca plagiatul lui Kovesi… de ce?
      De ce Universitatea de Vest a ales politica strutului? Ea trebuia sa fie prima care se pronunta. Aici Banatul nu e fruncea? A asteptat decizia celor de la UB pentru Ponta? Si domnul Marineasa si domnul Vighi sunt cadre didactice la Universitatea de Vest…

      De ce dezbinati din interior prin interpretari alambicate?
      Daca Basescu spune sa mergem la vot, de ce sa nu mergem? Ne jucam cu focul!

      Balanta este spre Est stimati semnatari, dupa 29 degeaba mai urlati… Noi, cei care vom merge sa spunem un NU declarat, vom fi prea putini din cauza dozei de venin si speculatie care este in tabara lui Basescu.

      Ei au strans randurile si noi ne imprastiem… bine gandit! Vor face TOT posibilul sa aiba numarul de voturi, mizand pe jocurile taberei adverse.

      Rupem petala cu petala din Crin sa vedem daca mergem sau nu la vot. Merg, nu merg, merg, nu merg… Tipic romanesc, jocul la doua capete. Mentalitatea tranzactionala…

    • O ‘declaratie’ stupefianta.. adica sa intelegem ca daca ati declarat dvstra aici, pe site’ul contributor, ca absenta votului inseamna de fapt ‘NU’ ptr demitere, are valoare de axioma si probabil e ceva cu o minima valoare? !!! USL ul o sa declare atunci ca absenta la vot inseamna DA sau nepasare, iar logic vorbind ar avea dreptate.. ptr ca daca nu te prezinti la vot inseamna ptr oricine pe planeta asta ca ti-e indiferent, nu poti sa spui ca votul lipsa e da sau ba, e la interpretarea fiecaruia. Sa dea Dzeu ca USLul sa nu aiba posibilitati majore de fraudare si sa accepte reinstalarea presedintelui cu vot exceptional dat ptr demitere, ptr ca altfel USLul o sa va faca sa muscati din asfalt, o sa va iasa boicotul pe nas. Au aratat un tupeu ordinar pana acum, vor interpreta scorul mare ca o validare a propriei pozitii si vor dansa cum vor dori.

  62. Asta trebuie spus apasat: daca referendumul e validat cu o prezenta masiv disproportionata in favoarea USL, situatia va fi un dezastru, inclusiv in logica alegerilor din toamna. N-are importanta daca Basescu se intoarce la Cotroceni
    Excelenta analiza

    • Cred ca prezenta lui Basescu (al carui simpatizant nu sunt) la Cotroceni poate face diferenta intre totalitarism-dictatura USL si SPERANTA prevalentei legi…

  63. Alegerile din toamna nu sunt extraordinar de importante.
    Cine e acum pe val nu va mai fi si maine.
    Consolidarea legii este cel mai important lucru.

  64. eu recomand tuturor basistilor sa stea acasa, sa nu se prezinte niciunul la vot . basescu sa aiba zero voturi cu „nu” la referendum. ma intereseaza sa vedem cate voturi cu „da” reuseste pdl si basescu sa stranga pentru tabara usl.
    asa ca in concluzie…nu e nevoie sa veniti niciunul cu „teoria jocului” sau cu statul la cotitura la ora 21…cel mai concludent ptr tabara lui basescu este sa considere ca toti cei care nu s-au prezentat la referendum sunt fanii lui basescu.
    as fi chiar fericit sa fie un scor de 6 mil voturi „da” si 0 cu „nu”. si ca basescu sa spuna dupa numaratoarea vorutilor cu „da”…”i-am ciuruit!”.

  65. Domnule Zografi,

    sunt complet de acord cu dumneavoastra! Cred ca miza este castigarea alegerilor din toamna si impulsionarea unei opozitii.

    Dupa ce pres. Basescu este demis USL ramane fara inamic. Nu vor mai putea da vina pe el. Iar un procent de 40-45% de „NU” la referendum ar fi un semnal grozav catre cei care nu sunt inversunati pro USL, ci au fost doar suparati pe Basescu.

    Eu o sa ma duc la referendum si o sa votez NU.

    • Pai, si cum ramane cu toata discutia de aici, de ex ”cred ca prezenta lui Basescu la Cotroceni poate face diferenta…’? O situatie de validare cu un scor pro-Basescu slab, va fi un dezastru, cu Basescu cu tot la Cotroceni. :)

      • Cred ca Basescu la Cotroceni va fi un element de sprijin pentru justitie, va presa pentru parlament de 300, etc. USL nu va putea face ABSOLUT ce doreste cum ar fi facut daca nu intervenea Bruxelles. Vor fi un timp la fel de agresivi, dar vor pierde sprijinul popular din pricina contextului economic. Ei sunt la putere pe un reflex negativ. Adevarata problema este lipsa reformarii partidelor. Priviti-i!

        In conducerea PDL sunt cativa straluciti incompetenti. Cardasia USL: PSD a dat deja ce are mai bun. In PNL aratati cativa oameni cu principii. Eu nu stiu vreunul.

        CIne va reforma constitutia si institutiile care trebuie sa ne fereasca in viitor de situatia ca cea prezentă?

        Cred ca boicotarea referndumului si prezenta lui Basescu la Cotroceni vor aduce reforme legislative si o frână în calea abuzurilor USL.

  66. Ca sa-l parafrazez pe Basescu, pot fi de acord cu articolul dar pana la un punct. Daca puterea recent instalata ar respecta niste reguli minime ale competitiei elecorale ar fi poate mai bine politic ca presedintele sa-si joace cartea pana la capat si sa piarda onorabil (asta pt ca majoritatea romanilor sunt neseriosi, alminteri orice om care nu e ticalos cu are un dram de minte si bun simt ar intelege ca nu e un vot politic ci trebuie sa spuna daca presedintele a incalcat legea sau nu). Asta ar da suficient timp lumii sa vada adevarata valoarea lui Antonescu, Ponta et co. Problema e ca tot ei vor organiza si alegerile din toamna pe care le vor fura masiv. D-asta sper ca Basescu sa revina la Cotroceni si poate respinge o lege de organizare a alegerilor precum cea propusa pt referendum, in care furtul sa nu poata fi controlat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vlad Zografi
Vlad Zografi
De formatie fizician, Vlad Zografi este scriitor si dramaturg. In 1994 si-a susținut teza de doctorat în fizică la Universitatea Paris XI (Orsay). A publicat articole de fizică atomică teoretică în Physical Review, Physics Reports, Surface Science. A publicat volume de povestiri si a scris teatru, cu mare succes de public. Este coordonatorul colectiilor de stiinta ale editurii Humanitas.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro