sâmbătă, septembrie 18, 2021

Euforii și pietre de moară

Rezultatele catastrofale înregistrate ieri de PSD la alegerile locale sunt simptomatice nu doar pentru degringolada partidului care a devenit imaginea jigărită a ceea ce era în decembrie 2016, ci îndeosebi pentru modificările structurale și calitative intervenite în rândurile electoratului. O modificare ale căror origini trebuie căutate în mișcările de stradă de la începutul lunii noiembrie 2015, ca urmare a tragediei de la #colectiv. Imediat după aceea, nu doar PSD, ci toate formațiunile politice din țară au făgăduit că se reformează.

Atunci, sub presiunea mișcărilor de stradă, toți liderii marilor partide u promis și inventat tot felul de coduri etice și de integritate, au anunțat că toți cei care candidează vor fi siliți să treacă prin tot  filtre morale. Păcăleli, vorbe de clacă.. Atunci, PNL și conducerea sa catastrofală, în frunte cu o politiciană inventată, pe numele ei  Alina Gorghiu, au servit pe tavă țara PSD-ului care, în primul rând, grație vicleniei lui Liviu Nicolae Dragnea a păcălit electoratul cu tot felul de promisiuni deșarte. În ianuarie 2017, odată cu Ordonanța 13 dată de guvernul având în frunte marioneta, azi revenantul Sorin Grindeanu, a devenit clar ca lumina zilei că unica precocupare a pretinșilor socialiști români este asaltul asupra justiției, atacul asupra statului de drept și salvarea de la închisoare a insului care se credea un fel de Ceaușescu al II lea. Toate aceste fapte au determinat o a doua dezvrăjire, mai radicală și mai de lungă durată  a electoratului și, în primul rând, activarea spiritului civic și de revoltă, deșteptarea spiritului contestatar al alegătorilor tineri.  Care s-au manifestat ca atare și la alegerile europalamentare din mai 2019, dar și la scrutinul prezidenția de la finele anului trecut. Și-au făcut auzită despre oameni cu educație superioară, unii dintre ei cu studii în străinătate, cetățeni familiarizați cu democrația occidentală și, mai presus de toate, deloc sensibili la mizerele mitele electorale cu care PSD, Dragnea, Dăncilă, Firea și, în ultimele luni, Marcel Ciolacu au sperat să le cumpere votul , socotind că ulciorul ar merge la nesfârșit la apă. S-au înșelat și uite așa se face că, deși săptămâna trecută, profitând de faptul că încă deține majoritatea parlamentară a adoptat o serie întreagă de legi populiste, iresponsabile, PSD a pierdut la alegerile de ieri nu doar Primăria Capitalei și primăriile mai tuturor s sectoarelor bucureștene, ci și controlul asupra marilor orașe și asupa multor consilii județene, la conducerea cărora părea că se eternizează. Cel mai bun exemplu în acest sens este alungarea de la șefia Consiliului județean Vrancea a baronului Marian Oprișan și a celebrei sale mame.  Or, dl. Oprișan se identifică cu PSD și nemerniciile sale de aproape 30 de ani încoace. O veșnicie.  Nici marea excepție de la Craiova, altminteri rușinoasă pentru olteni, nu este chiar atât de mare căci șleahta condusă de Lia Olguța Vasilescu și de consortul ei, Claudiu Manda au obținut scoruri relativ modeste, oricum incomparabile cu așteptările lor complet desprinse de realiate.

Am subliniat în repetate rânduri, în comentariile mele publicate în ultimele luni pe site-ul contributors.ro, că votul de ieri va fi unul puternic tincturat politic. Am avut dreptate. Am avut parte de un vot pronunțat anti-PSD. Gabriela Firea, alungată ieri de la Primăria Capitalei, ca și Marian Oprișan, de altfel, înseamnând personificarea a tot ceea ce este mai rău, mai hidos, mai mizerabil în partidul creat în februarie 1990 de Ion Iliescu. Versatilitate, minciună, corupție, îngâmfare, aroganță, persistența unei atitudini de esență comunistoidă.  Răul acesta a ajuns pesemne la scadență, la deconturi finale în foarte multe locuri din țară.

PNL și Ludovic Orban au înregistrat victorii clare, fără precedent în istoria post-decembristă a partidului. Numai că și aici se impun o serie întreagă de nuanțe și foarte multă subiecte de meditație. Victoria de la București a lui Nicușor Dan este în foarte mică măsură victoria PNL, ea fiind indiscutabil în exclusivitate rezultatul muncii consecvente a unui om care de 12 ani și-a dedicat viața, energia, faptele, inteligența luptei pentru binele bucureștenilor. PNL s-ar cuveni să aibă și maturitatea, și discernământul de a înțelege că ceva totuși nu a mers cum ar fi trebuit la nivel de Capitală de vreme ce partidul condus de dl Ludovic Orban nu a izbutit să își adjudece decât o primărie de sector și foarte puțini, primedios de puțini chiar, consilieri generali. USR-PLUS a surclasat chiar la acest capitol PNL, numai că nici el nu prea se poate lăuda că victoria d-lui Dan pe care nu l-a sprijinit atât cât ar fi fost cazul.

Încă și mai îngrijorător pentru PNL e ceea ce s-a întâmplat la Timișoara și la Brașov. Unde clovnul cu titluri universitare și atitudini sfidătoare la adresa intelectualiății Nicolae Robu, respectiv insul cu apucături dictatoriale Gheorghe Scripcaru au fost trimiși acolo unde le este, de fapt, locul. În afara politicii. Conducerea PNL, dl. Ludovic Orban însuși au fost în repetate rânduri avertizați în legătură cu abuzurile comise de indivizii în cauză. Au preferat să ignore avertismentele, iar acum partidul trebuie să achite acolo facturi dintre cele mai pipărate.

Cred că cea mai mare greșeală pe care ar putea să o comită PNL în lunile care ne mai despart de alegerile parlamentare ar fi aceea de a se îmbăta cu succesele de ieri. Să cadă pradă atitudinilor euforizante, iluziei că parlamentarele ar fi ca și câștigate. PNL, conducerea sa s-ar cuveni să acorde atenția maximă nu victoriilor, ci înfrângerilor, eșecurilor sale dureroase din puncte-cheie din țară și să se gândească cum are fi îmbunătățită în regim de maximă urgență activitatea Executivului. După părerea mea, s-ar impune chiar o remaniere guvernamentală. Printre remaniabili la loc de frunte se situează doamna Monica Anisie de la Educație și dl. Bogdan Gheorghiu de la Cultură. Din nefericire, cei doi nu sunt singurii minștri care nu performează. Executivul condus de dl. Ludovic Orban mai are legate de picioare și alte pietre de moară. Are oare puterea să se lepede de ele în interesul cetățenilor României?       

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Intrebarea , ce ne framinta acum mintile , dupa ce rezultatele alegerilor desfiinteaza deja doua partide – asa numite de buzunar -PRO si ALDE este : Poate PNL sa se reformeze din mers , are el ,prin vocea premierului Orban si de ce nu si cea a lui K. Iohannis ,forta de SCHIMBARE? Va fi acceptata ,de actualul premier, nevoia de trecere in esalonul doi a unor vechi activisti PNL ce pot fi insa usor asociati USL si astfel PSD ? Are PNL in acest moment persoane , personalitati (fie si in devenire )tineri ce vor sa isi asume democratizarea tarii ? Observam , la modul decisiv , cum din neant ( de bun augur aceste aparitii ,ce se vor maximiza , ca imagine viitoare in bagajul cistigatorilor in viitoarele alegeri ) au aparut cei doi mari cistigatori ai primariilor oraselor de forta Timisoara si Brasov . Orban este nevoit sa mute de urgenta piesele pe -tabla politica de SAH- si o va face si datorita imixtiunii, la nivel de cerere si dorinta , a presedintelui Klaus Iohannis . In fapt , asta ar reprezenta normalitatea sa avem in momentul alegerilor parlamentare doua partide PNL-USRPLUS desprinse de trecutul si de imaginea politica a ultimilor 31 de ani . Acest moment a venit chiar acum si increderea mea se indreapta ,total , catre presedintele natiei , ce nu isi poate permite decit un triumf , ca parte a democratizarii tarii in urmatorii patru ani .Cumva, dar nu in ultimul rind , Nicusor Dan este liantul ce nu mai poate fi deslipit de alianta mentionata .Cumva N.D. ii obliga sa ramana uniti .

 2. „Rezultatele catastrofale înregistrate ieri de PSD la alegerile locale…”

  Se pare că la sectorul 1 al Capitalei „se pune” de un furt masiv!…

 3. Rezultatele PSD nu sint deloc catastrofale pentru acest partid iar , pina la alegerile parlamentare, timpul nu curge deloc in favoarea PNL.
  Poate USR-Plus se va consolida , daca vor gestiona corect rezultatul bun dela locale si acest lucru depinde numai si numai de ei . Nu au de facut decit trei lucruri, fiindca timpul este scurt:
  1. Tandemul de conducere sa se arate unit si sa accepte ca Dl Ciolos etse cel care se pricepe la administratie si economie
  2. Liderii din teritoriu sa se abtina dela orice declaratie radicala aiurea si mai ales dela orice miriiala impotriva conducerii partidelor respective , sa dea dovada de maturitate si disciplina
  3. Liderii locali alesi sa purceada imedita la aplicarea / implementarea imediata a UNEIA ( nu mai multe fiindca se risipesc si pierd timpul ) din ideile care i-au propulsat la victorie, Sa alega ideea cucele mai lute sanse de efecte imediate.
  In rest, liberalii trebuie sa nu gafeze si sa stie ca miza parlamentarelor este alta. Sa-si axeze campania pe scimbario ecel mai radicale, asteptate de spopulatie; MODIFICAREA CONSTITUTIEI, cu un singur scop, adica reducerea drastica a numarului de parlamentari, eliminarea pensiilor speciale de orice fel si confiscare averilo=r furate ( dovedite prin sentinte definitive ) si progtram de investitii publice majore ( autstrazi, porturi, cai ferate )

 4. Numarati in cate judete a castigat PSD, Cons.jud.,in multe orase si comune si rezulta cam jumatate din tara. Victoria opozitiei PNL+USR arata si o schimbare de generatii, dar pana sa avem de reformat ce trebuie si cum trebuie in Ro, vor mai trece inca doua runde de alegeri locale si paelamentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România, septembrie 2021: radiografia unui impas

Septembrie 2021 este, în România, momentul unui alt impas istoric. Scenele de pugilat din Parlament, isteria mediatică, confuzia guvernamentală, toate acestea sunt...

Despre educația morală a copiilor

Motto: V-am dat clasă cu opt clase /S-a terminat șmecheria / Sunt rege pe România! (Abi Talent)

Când plouă în Groenlanda e începutul apocalipsei climatice?

Așa s-ar putea deduce pe baza știrilor alarmiste declanșate de următorul anunț oficial: Pe 14 august 2021, în cel...

Era post-Merkel și soarta est-europenilor: continuarea integrării europene și restabilirea integrității teritoriale

Germania pășește inevitabil în direcția unei tranziții politice de importanță majoră, provocată de sfârșitul guvernării cancelarului Angela Merkel, care a durat neîntrerupt...

Când oamenii mici lasă umbre mari înseamnă că soarele e la asfințit

                                                 Una din acele istorii care se vor adevărate, deşi nimeni nu ştie cât sunt de exacte,...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.