duminică, decembrie 3, 2023

Euforii și pietre de moară

Rezultatele catastrofale înregistrate ieri de PSD la alegerile locale sunt simptomatice nu doar pentru degringolada partidului care a devenit imaginea jigărită a ceea ce era în decembrie 2016, ci îndeosebi pentru modificările structurale și calitative intervenite în rândurile electoratului. O modificare ale căror origini trebuie căutate în mișcările de stradă de la începutul lunii noiembrie 2015, ca urmare a tragediei de la #colectiv. Imediat după aceea, nu doar PSD, ci toate formațiunile politice din țară au făgăduit că se reformează.

Atunci, sub presiunea mișcărilor de stradă, toți liderii marilor partide u promis și inventat tot felul de coduri etice și de integritate, au anunțat că toți cei care candidează vor fi siliți să treacă prin tot  filtre morale. Păcăleli, vorbe de clacă.. Atunci, PNL și conducerea sa catastrofală, în frunte cu o politiciană inventată, pe numele ei  Alina Gorghiu, au servit pe tavă țara PSD-ului care, în primul rând, grație vicleniei lui Liviu Nicolae Dragnea a păcălit electoratul cu tot felul de promisiuni deșarte. În ianuarie 2017, odată cu Ordonanța 13 dată de guvernul având în frunte marioneta, azi revenantul Sorin Grindeanu, a devenit clar ca lumina zilei că unica precocupare a pretinșilor socialiști români este asaltul asupra justiției, atacul asupra statului de drept și salvarea de la închisoare a insului care se credea un fel de Ceaușescu al II lea. Toate aceste fapte au determinat o a doua dezvrăjire, mai radicală și mai de lungă durată  a electoratului și, în primul rând, activarea spiritului civic și de revoltă, deșteptarea spiritului contestatar al alegătorilor tineri.  Care s-au manifestat ca atare și la alegerile europalamentare din mai 2019, dar și la scrutinul prezidenția de la finele anului trecut. Și-au făcut auzită despre oameni cu educație superioară, unii dintre ei cu studii în străinătate, cetățeni familiarizați cu democrația occidentală și, mai presus de toate, deloc sensibili la mizerele mitele electorale cu care PSD, Dragnea, Dăncilă, Firea și, în ultimele luni, Marcel Ciolacu au sperat să le cumpere votul , socotind că ulciorul ar merge la nesfârșit la apă. S-au înșelat și uite așa se face că, deși săptămâna trecută, profitând de faptul că încă deține majoritatea parlamentară a adoptat o serie întreagă de legi populiste, iresponsabile, PSD a pierdut la alegerile de ieri nu doar Primăria Capitalei și primăriile mai tuturor s sectoarelor bucureștene, ci și controlul asupra marilor orașe și asupa multor consilii județene, la conducerea cărora părea că se eternizează. Cel mai bun exemplu în acest sens este alungarea de la șefia Consiliului județean Vrancea a baronului Marian Oprișan și a celebrei sale mame.  Or, dl. Oprișan se identifică cu PSD și nemerniciile sale de aproape 30 de ani încoace. O veșnicie.  Nici marea excepție de la Craiova, altminteri rușinoasă pentru olteni, nu este chiar atât de mare căci șleahta condusă de Lia Olguța Vasilescu și de consortul ei, Claudiu Manda au obținut scoruri relativ modeste, oricum incomparabile cu așteptările lor complet desprinse de realiate.

Am subliniat în repetate rânduri, în comentariile mele publicate în ultimele luni pe site-ul contributors.ro, că votul de ieri va fi unul puternic tincturat politic. Am avut dreptate. Am avut parte de un vot pronunțat anti-PSD. Gabriela Firea, alungată ieri de la Primăria Capitalei, ca și Marian Oprișan, de altfel, înseamnând personificarea a tot ceea ce este mai rău, mai hidos, mai mizerabil în partidul creat în februarie 1990 de Ion Iliescu. Versatilitate, minciună, corupție, îngâmfare, aroganță, persistența unei atitudini de esență comunistoidă.  Răul acesta a ajuns pesemne la scadență, la deconturi finale în foarte multe locuri din țară.

PNL și Ludovic Orban au înregistrat victorii clare, fără precedent în istoria post-decembristă a partidului. Numai că și aici se impun o serie întreagă de nuanțe și foarte multă subiecte de meditație. Victoria de la București a lui Nicușor Dan este în foarte mică măsură victoria PNL, ea fiind indiscutabil în exclusivitate rezultatul muncii consecvente a unui om care de 12 ani și-a dedicat viața, energia, faptele, inteligența luptei pentru binele bucureștenilor. PNL s-ar cuveni să aibă și maturitatea, și discernământul de a înțelege că ceva totuși nu a mers cum ar fi trebuit la nivel de Capitală de vreme ce partidul condus de dl Ludovic Orban nu a izbutit să își adjudece decât o primărie de sector și foarte puțini, primedios de puțini chiar, consilieri generali. USR-PLUS a surclasat chiar la acest capitol PNL, numai că nici el nu prea se poate lăuda că victoria d-lui Dan pe care nu l-a sprijinit atât cât ar fi fost cazul.

Încă și mai îngrijorător pentru PNL e ceea ce s-a întâmplat la Timișoara și la Brașov. Unde clovnul cu titluri universitare și atitudini sfidătoare la adresa intelectualiății Nicolae Robu, respectiv insul cu apucături dictatoriale Gheorghe Scripcaru au fost trimiși acolo unde le este, de fapt, locul. În afara politicii. Conducerea PNL, dl. Ludovic Orban însuși au fost în repetate rânduri avertizați în legătură cu abuzurile comise de indivizii în cauză. Au preferat să ignore avertismentele, iar acum partidul trebuie să achite acolo facturi dintre cele mai pipărate.

Cred că cea mai mare greșeală pe care ar putea să o comită PNL în lunile care ne mai despart de alegerile parlamentare ar fi aceea de a se îmbăta cu succesele de ieri. Să cadă pradă atitudinilor euforizante, iluziei că parlamentarele ar fi ca și câștigate. PNL, conducerea sa s-ar cuveni să acorde atenția maximă nu victoriilor, ci înfrângerilor, eșecurilor sale dureroase din puncte-cheie din țară și să se gândească cum are fi îmbunătățită în regim de maximă urgență activitatea Executivului. După părerea mea, s-ar impune chiar o remaniere guvernamentală. Printre remaniabili la loc de frunte se situează doamna Monica Anisie de la Educație și dl. Bogdan Gheorghiu de la Cultură. Din nefericire, cei doi nu sunt singurii minștri care nu performează. Executivul condus de dl. Ludovic Orban mai are legate de picioare și alte pietre de moară. Are oare puterea să se lepede de ele în interesul cetățenilor României?       

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Intrebarea , ce ne framinta acum mintile , dupa ce rezultatele alegerilor desfiinteaza deja doua partide – asa numite de buzunar -PRO si ALDE este : Poate PNL sa se reformeze din mers , are el ,prin vocea premierului Orban si de ce nu si cea a lui K. Iohannis ,forta de SCHIMBARE? Va fi acceptata ,de actualul premier, nevoia de trecere in esalonul doi a unor vechi activisti PNL ce pot fi insa usor asociati USL si astfel PSD ? Are PNL in acest moment persoane , personalitati (fie si in devenire )tineri ce vor sa isi asume democratizarea tarii ? Observam , la modul decisiv , cum din neant ( de bun augur aceste aparitii ,ce se vor maximiza , ca imagine viitoare in bagajul cistigatorilor in viitoarele alegeri ) au aparut cei doi mari cistigatori ai primariilor oraselor de forta Timisoara si Brasov . Orban este nevoit sa mute de urgenta piesele pe -tabla politica de SAH- si o va face si datorita imixtiunii, la nivel de cerere si dorinta , a presedintelui Klaus Iohannis . In fapt , asta ar reprezenta normalitatea sa avem in momentul alegerilor parlamentare doua partide PNL-USRPLUS desprinse de trecutul si de imaginea politica a ultimilor 31 de ani . Acest moment a venit chiar acum si increderea mea se indreapta ,total , catre presedintele natiei , ce nu isi poate permite decit un triumf , ca parte a democratizarii tarii in urmatorii patru ani .Cumva, dar nu in ultimul rind , Nicusor Dan este liantul ce nu mai poate fi deslipit de alianta mentionata .Cumva N.D. ii obliga sa ramana uniti .

 2. „Rezultatele catastrofale înregistrate ieri de PSD la alegerile locale…”

  Se pare că la sectorul 1 al Capitalei „se pune” de un furt masiv!…

 3. Rezultatele PSD nu sint deloc catastrofale pentru acest partid iar , pina la alegerile parlamentare, timpul nu curge deloc in favoarea PNL.
  Poate USR-Plus se va consolida , daca vor gestiona corect rezultatul bun dela locale si acest lucru depinde numai si numai de ei . Nu au de facut decit trei lucruri, fiindca timpul este scurt:
  1. Tandemul de conducere sa se arate unit si sa accepte ca Dl Ciolos etse cel care se pricepe la administratie si economie
  2. Liderii din teritoriu sa se abtina dela orice declaratie radicala aiurea si mai ales dela orice miriiala impotriva conducerii partidelor respective , sa dea dovada de maturitate si disciplina
  3. Liderii locali alesi sa purceada imedita la aplicarea / implementarea imediata a UNEIA ( nu mai multe fiindca se risipesc si pierd timpul ) din ideile care i-au propulsat la victorie, Sa alega ideea cucele mai lute sanse de efecte imediate.
  In rest, liberalii trebuie sa nu gafeze si sa stie ca miza parlamentarelor este alta. Sa-si axeze campania pe scimbario ecel mai radicale, asteptate de spopulatie; MODIFICAREA CONSTITUTIEI, cu un singur scop, adica reducerea drastica a numarului de parlamentari, eliminarea pensiilor speciale de orice fel si confiscare averilo=r furate ( dovedite prin sentinte definitive ) si progtram de investitii publice majore ( autstrazi, porturi, cai ferate )

 4. Numarati in cate judete a castigat PSD, Cons.jud.,in multe orase si comune si rezulta cam jumatate din tara. Victoria opozitiei PNL+USR arata si o schimbare de generatii, dar pana sa avem de reformat ce trebuie si cum trebuie in Ro, vor mai trece inca doua runde de alegeri locale si paelamentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro