luni, decembrie 9, 2024

Eugen Orlando Teodorovici, noul Silviu Brucan al României!

Am scris la vremea respectivă despre reluarea operațiunilor, de data aceasta, nu doar spre, ci și din România ale postului de radio Europa Liberă.
Am atras atenția asupra faptului că pagina de internet a postului oferă și o componentă sonoră grație căreia ascultătorii mai vechi sau mai noi ai postului au ocazia să asculte ori să reasculte materiale de arhivă.
Așa se face că a fost repus la dispoziția cui dorește un interviu realizat în 1988 de Nestor Ratesh, pe vremea aceea corespondent la Washington, cu politologul Silviu Brucan. Nu insist acum asupra faptului că, în pofida atât de trâmbițatei sale disidențe, fostul redactor șef- adjunct al Scânteii staliniste și, mai apoi, ideolog al FSN-¬ului lui Iliescu dispunea oricând dorea el de un pașaport care îi permitea să călătorească nestingherit pe toate meridianele și paralele lumii. Silviu Brucan avea dreptul să publice cărți în străinătate, să țină conferințe la universități și colegii occidentale. Ori chiar să acorde interviuri “dușmănosului” post Europa Liberă, iar la întoarcerea acasă să nu pățească nimic. Așa cum ar fi pățit oricare alt cetățean dintre cei aproape 23 de milioane pe care îi avea la acea vreme România. Povestea cu domiciliul forțat în Dămăroaia este, după părerea mea, cusută cu ață albă. E drept, ne-a păcălit pe toți o vreme după 22 decembrie 1989.
Dar, la urma urmei, nu asta interesează și nu pentru acest motiv am început comentariul meu de azi cu referiri la acel vechi interviu al “ tovarășului Silviu‘’. Ci pentru o afirmație făcută de vechiul comunist pe care, dacă o reasculți azi, te lămurești bine cam cum vedea el România post-Ceaușescu, dar și că profunda lui gândire a făcut pui și se răsfață în voie în guvernul de semi-docți, analfabeți funcționali și absolvenți de studii fantomă la distanță condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă ot Videle, România.
Gândindu-se la România post-Ceaușescu, o Românie limitată, în cel mai bun caz, la glsnost și perestroika, Silviu Brucan spunea în anul de grație 1988 că nu vor trebui permise, măcar o vreme, plecările creierelor românești peste hotare. Profetul națiunii anunța încă din 1988, că, mai mult ca sigur, un consistent număr de inteligențe românești vor fi tentate să plece din țară, tentate de salarii și condiții de viață și de realizare profesională net superioare celor pe care le va putea oferi România.
Ce constatăm acum ? Că ideile lui Silviu Brucan au dat roade. Într-o formă sau alta ele au fascinat conducerea Academiei Române care, acum vreun an și jumătate scotea pe gurița ei prostia legării de glie a absolvenților de studii superioare din România. Mai recent pe doamna ministru al Educației care la 71 de anișori bătuți pe muche și tot mai criticată chiar și de adolescenți cu minte și tărie a argumentelor pune iar de o reformă a școlii românești. Dar și pe ministrul playboy al Finanțelor din România, atât de hazosul domn Eugen Orlando Teodorovici. Cel care, atunci când nu angajează împrumuturi cu sume astronomice și cu dobânzi înrobitoare, mai merge pe la câte o adunare și debitează acolo verzi și uscate.
Iată, nu mai departe decât la finalul reuniunii Ecofin care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, ministrul -discotecă vorbea despre necesitatea unor măsuri-agresive care să stopeze exodul creierelor. Măsuri în totală contradicție cu principiile Uniunii Europene acceptate cu ocazia aderării și de România, însă pe deplin conforme cu politica naționalist-agresivă, de eternă, nepotolită și prost gândită campanie electorală a conducerii penale a PSD.
Invitat de presă să își explice poziția, noul Silviu Brucan cu alură de vedetă de cinema de multă vreme expirată a perseverat în aberații. A spus că atunci când vine vorba despre România și interesele sale el, tovarășul Orlando, nu are cum să nu fie agresiv. Patriotismul acesta cu iz de propagandă spune multe despre cât de puțin și de prost gândește respectivul tovarăș. Care, spre a salva guvernarea catastrofală la care este parte, îndatorează țara, mimează falsa prosperitate, falsifică statistici și rapoarte, sacrifică generațiile viitoare și pune la îndoială orientarea pro-europeană a țării.

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

  1. „dispunea oricând dorea el de un pașaport care îi permitea să călătorească nestingherit pe toate meridianele și paralele lumii.”–> Probabil ca era pus de regimul Ceausescu sa „spele” imaginea Romaniei in lume si sa creeze o imagine cat mai buna tarii prin cartile, conferintele si interviurile la care participa. Insa acest om afirma dupa ’89 ca ar fi fost triplu agent al unor guverne straine (KGB, Mossad si CIA). L-am auzit cu urechile mele la TV cand a spus asta si cand spunea ca Romania isi va reveni dupa 20 de ani. Misterios om…

    • Mai era unul – tot Brucan il chema – care odata pe luna sau odata pe
      saptamana , nu mai tin minte precis – lumina poporul facand
      analize si estimari politice la PRO TV … care orișicat.
      Și nu le facea singur ci impreuna cu Lucian Mandruta – care si el …orisicat.
      Si in fine mai era si un Brucan care figureaza ca MEMBRU FONDATOR al Grupului de Dialog Social si implicit al Revistei 22 , care….orisicum.
      Ar fi culmea sa-i enumar acum pe ceilalti membri fondatori.
      PS. Apropo de reprimarea – eventual violenta – a dreptului de libera circulatie, trebuie sa
      remarcam ca Orlando Teodorovici nu poate depasi conditia sa de PSDist si deci de PLAGIATOR – deoarece aprecierea ca DREPTURILE OMULUI SUNT UN LUX nu-i apartine.

  2. Populisme care din pacate prind la unii… In spatele acestor fumigene se dau insa marile tunuri: „firmele” primariei din Bucuresti, fond suveran de investitii etc. Nu stiu daca vom afla vreodata amploarea furturilor din ultimii doi ani…

    • Se pot calcula din valoarea serviciului datoriei.

      Doar ca nu noi le vom calcula, ci copiii si nepotii nostri.

      imprumut = furt + pomana

  3. Iobagii erau legați de glie! În Națiunea ceaușistă izolaționismul naționalcomunist a făcut din țară „black box” din care nu ieșeau locuitori sau informații credibile decât rar. Acum e iar nevoie de Radio Europa Liberă, 29 de ani după eliberarea din dictatura naționalcomunistă autohtonă specifică, pentru a primi știri verificate și credibile, altele decât cele din mediile de propagandă a escrocilor din guvern, parlament și instituțile publice.

    ……”… ele au fascinat conducerea Academiei Române care, acum vreun an și jumătate scotea pe gurița ei prostia legării de glie a absolvenților de studii superioare din România …. …… vorbea despre necesitatea unor măsuri-agresive care să stopeze exodul creierelor. ….. spune multe despre cât de puțin și de prost gândește respectivul tovarăș. Care, spre a salva guvernarea catastrofală la care este parte, îndatorează țara, mimează falsa prosperitate, falsifică statistici și rapoarte, sacrifică generațiile viitoare și pune la îndoială orientarea pro-europeană a țării….. „ …..

    E greu de înghițit ce scrie aici autorul. Cum e posibil ca în „momentul istoric prielnic”, Președinția română UE 2019, demnitarii cei mai mari, cei care formează „brandul românesc” în timpul campaniei electorale pentru alegerile PE Parlamentului European vorbesc în termeni ca înainte de 1989?

    Vai de țara care are nevoie de eroi,
    vai de țara care nu are eroi,
    scria Bertholt Brecht pe timpuri.

    Acum Michaël Fœssel
    (est un philosophe français, né le 24 octobre 1974 à Thionville / Récidive. 1938, PUF, 2019 / En mars 2019, il publie Récidive, ouvrage dans lequel il fait une analyse comparative de la situation contemporaine de la France avec celle de 1938, considérant que l’État de droit est similairement affaibli : « La France de 1938 vit dans une sorte d’état d’urgence permanent, une situation qui fait écho avec ce que nous vivons depuis plusieurs décennies (plus de vingt lois sécuritaires en vingt ans). Il faudrait au moins se poser la question suivante : qu’adviendrait-il d’un tel arsenal juridique s’il tombait entre les mains d’un gouvernement antidémocratique ? […] Le mouvement actuel des « gilets jaunes » confirme que l’on ne peut pas découper la démocratie en tranches : l’amour de l’égalité renforce la croyance dans des institutions libres. Et l’affaiblissement de l’un entraîne l’érosion de l’autre. C’est pourquoi je m’inquiète de l’aspect autoritaire des politiques néolibérales menées depuis plus d’une décennie, par l’actuel gouvernement comme par ceux qui l’ont précédé13. » / /Cosmopolitisme et démocratie ,direction, avec Louis Lourme)/ En novembre 2012, il déclare : « Je n’ai pas d’objection particulière contre l’écologie politique. Ce à quoi je m’oppose, c’est à l’idée que la logique du vivant puisse déterminer le politique. Marx disait : « Les philosophes n’ont fait qu’interpréter diversement le monde, il s’agit maintenant de le transformer9. » Or aujourd’hui, beaucoup d’écologistes semblent tentés de dire : « On a essayé de transformer le monde, on a vu ce que ça a donné. Il faut donc maintenant s’attacher à le préserver. » C’est à ce type de position que je m’oppose., PUF, 2016. )
    avertizează în cartea sa „ Recidive 1938” apariția propagandei anti- democratice în UE ca în epoca interbelică al anului 1938.

    Ce a fost 1938 la București? Locul unde nu s-a întâmplat nimic?
    Azi ….

  4. In legatura cu plecarea din tara a creierelor unii spun,si poate nu sunt prea departe de adevar,ca daca plata studiilor superioare ,de pilda,ar fi in intregime platita de catre studenti sau familiile lor atunci nu ar mai fi nicio problema cu plecarea din tara a absolventilor de universitati romanesti.

    Ar putea fi chiar o dovada de mandrie nationala ca scoala noastra este capabila sa pregateasca specialisti recunoscuti international.

    Problema apare atunci cand se ia in considerare faptul ca intro proportie mare catre foarte mare plata studiilor superioare se face de la bugetul de stat si de aici apare o intrebare:

    – De ce i-ar finanta statul pe acestia ( prin impozitele colectate de la cetatenii sai ) cu, bani pe care nu ii mai recupereaza niciodata ?… aceasta pentru ca cei plecati ajuta la prosperitatea statului in care au emigrat si nu a Romaniei.
    Acest lucru e dovedit de statisticile oficiale ale statelor respective care arata explicit cifre referitoare la contributia la PIB lor a romanilor ,vezi Italia ,Spania sau Anglia .

    Cifrele arata ,de asemenea,ca aprox.200.000 de ingineri si cateva zeci de mii de doctori lucreaza in strainatate.

    Asadar tratarea acestei probleme trebuie facuta cu multa delicatete si nu doar cu patos !

    • Stimate domn,

      Imi permit sa va informez ca ” plata studiilor superioare ,de pilda,ESTE in intregime platita de catre studenti sau familiile lor”

      Pentru ca studiile superioare in institute sau universtati de stat sunt platite din impozitele pe care le platesc oamenii in Romania adica din impozitele pe care le platesc studentii si familiile lor !

      Nu a platit nici Ollando , nici Liviu nici Viorica nici un leu pentru vreun student . A platit „statul” adica s-a platit cu banii lauti de la romani !

      • Stimate domn imi permit sa va spun ca am doi copii care au absolvit studii superioare,unul este inginer,celalalt economist ( absolventi de dupa 1989, amandoi lucreaza in tara ) si cunosc foarte bine situatia din invatamantul nostru.
        Daca va referiti la impozitele platite de mine si sotia mea conform legilor in vigoare vreau sa va spun ca nu acopereau nici pe departe sumele integrale necesare anilor de studiu daca ei si-ar fi facut studiile la privat in Romania.( daca aveti abilitati contabile puteti incerca sa faceti singur un calcul si sa va convingeti.)
        Ca sa nu mai vorbim ca banii din impozitele platite de noi nu se duc numai pentru educatie si invatamant ci si pentru spitale,drumuri ,asistenta sociala etc.
        .Restul de bani provine desigur din banii de impozite platite de alti oameni care nu aveau copii la scoala la vremea aceea si care probabil ca, daca nu am avea un sistem bazat pe solidaritate sociala, nu ar fi trebuit sa plateasca pentru ei.
        Despre asta este vorba.

        Imi permit de asemenea sa va atrag atentia ca va si contraziceti singur.
        In prima propozitie spuneti ca ,citez :

        – plata studiilor superioare ,de pilda,ESTE in intregime platita de catre studenti sau familiile lor”

        iar in a treia spuneti ca,citez :

        -Nu a platit nici Ollando , nici Liviu nici Viorica nici un leu pentru vreun student . A platit “statul” adica s-a platit cu banii lauti de la romani !

        Pai or au platit studentii si familiile lor or s-a platit cu banii luati de la romani.

    • Va semnalez ca OBLIGAREA LA PLATA RETROACTIVA A STUDIILOR a fost legiferata candva de Ceausescu . Acea masura a facut obiectul unor CRITICI INTERNAȚIONALE VEHEMENTE .
      Romania era eichetata drept ȚARA CARE ÎȘI ASCULTA CETATENII LA TELEFON si CARE II VINDE CA PE SCLAVI.
      Este prea devreme sa pretindem din nou plata studiilor.
      Ziceti mersi ca am reusit sa restabilim si chiar sa actualizam cu tehnologie noua ASCULTATUL TELEFOANELOR,

      • Imi permit sa va semnalez si eu ca exista deja institutii de invatamant de stat unde un numar de locuri sunt platite,invatamant privat unde studiile sunt platite in intregime ( si care au avut si mai au o multime de absolventi ) ca sa nu mai vorbesc de universitati straine la care studiile se platesc si unde se duc multi romani.

        Dar,desigur, exista si familii cu venituri modeste care nu au posibilitatea sa plateasca studii la privat si din acest motiv copiilor acestora trebuie sa li se asigure accesul gratuit ( finantat de stat ) la toate formele de invatamant intro societate civilizata.

        Cele spuse mai sus nu ar trebui sa intre totusi in coliziune cu cele afirmate de mine in primul comentariu.

        Nu trebuie uitat totusi ca fiecare tara are interesul sa aiba cat mai multi oameni cu pregatire inalta fara ca ea,acea tara sa faca eforturi financiare pentru a-i avea.
        Sper ca intelegi ce vreau sa spun !

  5. „noul Silviu Brucan cu alură de vedetă de cinema …”

    Comparația este nepotrivită, după părerea mea. Oricât de antipatic ar fi fost dl S Brucan, cu siguranță știa mai multe despre economie, inclusiv despre cea capitalistă, decăt dl Gigălău. Acesta a solicitat recent modificarea legislației cu privire la emiterea titlurilor de stat pe piețele internaționale pentru ridicarea plafonului de îndatorare. Încă 5 miliarde și ceva, pentru că nu mai ajung banii pentru salarii…E o crimă! Banii urmează să fie cheltuiți, NU investiți, iar o eventuală criză ne găsește într-o situație economică extrem de riscantă.

    Dl Gigălău a înțeles abia acum că nu este posibilă nici exploatrea într-un termen scurt a resurselor de la Roșia Montana (cum a „testat pața” d-na Carmen Avram, nici repatrierea rezervelor internaționale de aur, după cum dorește dl Șerban Nicolae.

    Apoi, ceea ce zicea dl Brucan, zicea pe când România nu era membră CEE. Or, pentru „legarea de glie” a absolvenților este necesară reintroducerea repartiției obligatorii. Altfel, ce mi-e pentru un absolvent din Iași că i se interzice să profeseze la Cluj, ori la Szeged…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro