sâmbătă, iunie 19, 2021

Europa nu mai este suficienta?

Berlin este cel mai mare oraș al Germaniei, o metropolă vibrantă un centru cultural și științific. Într-o istorie alternativă, Berlin ar fi fost cel mai mare teren de paintball al Europei, dacă nu ar fi existat planul Marshall, o inițiativă a Statelor Unite de a reface Europa devastată după cel de-al doilea război mondial.

64 de ani după planul Marshall, Germania arată Europei varianta proprie a justiției învingătorului, demolând din interior construcția europeană, împreună cu trei de aliați de moment – Olanda, Austria și Finlanda.

Zona euro este mai întâi de toate o construcție politică, nu una economică. Discuțiile actuale de salvare a Greciei reprezintă preambulul unor noi discuții pentru crearea unei uniuni fiscale, pentru emiterea unor obligațiuni europene, pentru inființarea unui minister de finanțe european. Germania se opune uniunii fiscale, de frica subvenționării teoretice a meridionalilor leneși.

Problema nu este atât de simplă: problemele economice actuale ale periferiei zonei euro se datorează printre altele și politicii inadecvata a BCE, adecvate Nordului. Sudul și Nordul Europei sunt două modele economice distincte. Diferența dintre Frankfurt și Atena este aceeași dintre Milano și Napoli: imensă. Sudul este altă civilizație, alt model economic ce funtioneaza în condițiile de gen „schimb surplusul meu pentru surplusul tău”.

Proiectul european nu poate fi oprit sau înghețat: integrarea economică poate continua sau poate fi reversată prin eliminarea din zona euro a Greciei, Portugaliei și Spaniei.

Aparent, Germania acordă mai multă importantă relațiilor economice cu Rusia și China, în timp ce periferia Europei poată să ardă. Rămân la părerea ieșirea Greciei din zona euro va fi primul semn pentru prima reconfigurarea politică majoră, după cel de-al doilea război mondial.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Planul Marshall nu a însemnat mai nimic pentru RFG. Franța a primit mult mai mulți bani și efectul banilor a fost mult mai mic decât în Germania. Pentru că acei bani nu însemnau mai nimic în plan economic, erau mai mult propagandă. Efectul economic din Germania are alte cauze: spiritul poporului, capacitatea politicienilor etc. De exemplu la un moment dat RFG exporta tehnologie din greu în fostele țări comuniste. A și suferit din cauza căderii acestei piețe (mai mult decât din cauza unificării Germaniei). Și acuma se urmăresc interesele economice în colaborarea cu Rusia, spre disperarea celor care sunt pro-americani pentru că americanii îi lasă cu obiceiurile balcanice.

    Germania nu demolează, ea vrea să „germanizeze” economic. Nu poți trăi în Germania fără ca statul se știe absolut tot ce ai. Dacă ești sărac nu poți fenta asistența socială, dacă ești bogat, trebuie să plătești statului serviciile publice legate de activele tale. Cine acceptă – bine. Cine nu – tot așa, nu au ce căuta în același sistem cu nemții.

    Totuși Germania reprezintă Europa prin ea însăși. Franța și Marea Britanie reprezintă emanciparea prin colonii. Personal cred că Germania a fost nedreptățită în tot secolul al XX-lea, și cu ea, adevărata Europă. Germania a vrut Alsacia pe principii etnice, pentru că acestea erau principiile după care s-a constituit tânărul stat german. Franța investise mult în Alsacia, dar problemele se putea rezolva și fără război. Și nazismul, provocat de lăcomia învingătorilor francezi, putea evolua în altceva fără ingerințele americano-sovietice în Europa. Oricum noua Europă a fost creată miniștrii francezi și italieni din teritoriile în dispută, miniștrii de origine… nemțească.

  2. Franta a cheltuit banii primiti prin planul Marshall in Algeria si Indochina … Germania a fost scutitat de plata datoriilor contractate in timpul razboiului (pe care de ex. Romania, Franta sau Grecia le-au platit, Romania impreuna cu despagubirile cerute dupa) , si a refuzat sa plateasca restul, amanand pentru „dupa reunificare” .

    Germania joaca la multe capete acum, si cat timp germanii de rand mai au inca rezerve o sa le mearga, dar in curand politica (similara cu cea din Japonia anilor ’80) de a decapitaliza consumatorii interni pentru a sprijini exporturile va avea aceleasi rezultate ca si in Japonia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Avatar
Mihail Marcu
Mihai Marcu, 30 de ani, Bucuresti. Educatie: Academia de Stiinte Economice si Master in management financiar si bursier Experienta profesionala: 9 experienta in audit financiar si consultanta.

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Commento ergo sum

Progresul frustrează. Iată ideea principală a acestui articol și, la drept vorbind, singura; nu este nevoie de continuarea lecturii, în caz că...

Roexit prin decizia CCR 390/8 iunie 2021?

Curtea Constituțională a publicat motivarea Deciziei 390/8 iunie 2021 prin care confirma legalitatea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Nimic din raționamentul CCR...

Creștinismul global în cifre și câteva comentarii

Potrivit raportului anual publicat de Center for the Study of Global Christianity (din cadrul Gordon-Conwell Theological Seminary), în 2021, numărul creștinilor, la...

In război cu Școala de Război

Pe 8 decembrie 1939, în prezența regelui Carol al II-lea și a membrilor guvernului, se inaugura la București noul sediu al Școlii...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro