miercuri, noiembrie 13, 2024

Europa și gazele rusești – Updated

Dintre numeroasele inițiative de a stopa agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei (și, probabil, a altor țări), una mi se pare demnă de discutat: Dacă nu mai cumpărăm gaze și petrol rusesc, Putin va rămânea fără o sursă importantă de finanțare. Ideea nu e nouă și e probată în practică: petrodolarii alimentează liderii autocrați (vezi recentul caz Venezuela – Hugo Chávez). De aici, apare întrebarea: Poate Europa să renunțe la importurilor de gaze naturale rusești, în prezent și în viitor? Dacă da, în ce condiții și cu ce consecințe?

Din punct de vedere istoric, Rusia a fost cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru țările Uniunii Europene. Deși UE a încercat să-și reducă dependența de gazele rusești, între 2006 – 2009 și după criza ucraineană din 2013 – 2014, Rusia continuă să furnizeze circa 40% (1750 – 2000 TWh) din consumul de gaze al UE (Fig. 1).

Fig. 1. Producția internă și importurile anuale de gaze naturale din UE-27 (TWh) în perioada 2015 – 2021. 1 TWh ≈ 0,1 miliarde metri cubi. Sursa

Dacă decide să oprească importul de gaze rusești, Europa va trebui

(a) să găsească surse alternative de gaz pentru 1750 – 2000 TWh sau

(b) să-și reducă actualul consum.

Bruegel, cel mai important think tank economic din lume, a publicat pe 27 ianuarie 2022, o analiză detaliată (pe care o folosesc în continuare, în traducere și adaptare) a celor două opțiuni în studiul Can Europe survive painlessly without Russian gas?  

Trei factori principali au permis UE să evite momentan scenariile pesimiste, declanșate de criza dramatică a creșterii prețurilor gazelor naturale din ultima vreme:

1) Importurilor mai mari de gaze naturale lichefiate (GNL): 80 TWh în primele 24 zile ale lunii ianuarie 2022, față de 60 TWh în aceeași perioadă a anului 2021;

2) „Riscul de iarnă” al temperaturilor extrem de scăzute nu s-a materializat;

3) Rusia a continuat să efectueze livrările contractuale de gaze, 18 TWh/săptămână.

Ca urmare, pe 24 ianuarie 2022, stocurile europene de gaz erau pline în proporție de 42%, față de 56% în aceeași perioadă a anului între 2015 – 2020.

Ce s-ar putea întâmpla anul acesta?

  • Dacă Rusia și toți ceilalți furnizori își vor respecta obligațiile contractuale, ceea ce implică importuri istorice ridicate de GNL, și dacă cererea de gaze nu se schimbă față de media anilor 2015 – 2020, atunci stocul UE ar atinge un minim de circa 320 TWh în aprilie 2022;
  • Dacă Rusia încetează livrările sale, stocul UE ar ajunge la un nivel minim de 140 TWh în aprilie 2022;
  • Dacă, pe lângă încetarea livrărilor de gaze rusești, vremea va fi extrem de rece, atunci depozitele de gaze din toată UE vor fi goale până la sfârșitul lunii martie 2022.

Aceste scenarii sugerează că, pe termen scurt, blocul UE va putea probabil supraviețui unei încetări bruște a importurilor de gaze rusești. Complexitatea economică, tehnică și politică a piețelor individuale de gaze din UE complică, totuși, scenariile de mai sus.

Dacă UE nu dorește să aștepte și să spere la o vreme moderată în timp ce stocurile sale de gaze se epuizează, ce opțiuni sunt disponibile, acum și în viitor?

GNL – o sursă alternativă de gaz pentru 1750 – 2000 TWh

Capacitatea europeană de importuri GNL este ~1900 TWh. În 2021 UE a importat 730 TWh GNL (120 TWh din Rusia), rămânând o rezervă de circa 1200 TWh, insuficientă pentru a compensa ~1750 TWh importați din Rusia.  

O mare parte a GNL consumat de UE (55 TWh/lună) sosește prin Spania. Chiar dacă zona iberică utilizează doar 30 TWh/lună, excesul de gaz este greu de transportat către restul Europei, având în vedere că gazoductele existente permit un transfer maxim de 5 TWh/lună. În plus, rețeaua de gazoducte din Europa centrală și estică este concepută pentru a aduce importurile din est la consumatorii finali. Creșterea importurilor de GNL via Spania impune investiții în capacitățile de inversare a fluxului și construirea a noi gazoducte. Dacă se pompează mai multe gaze din Spania prin rețeaua actuală, cresc riscurilor de blocaje în conducte, ceea ce ar împiedica livrări suficiente către cele mai estice părți ale UE și Ucraina.

UE este o mică parte a pieței globale de GNL, care nu este ea însăși prea mare. Dacă vrei să cumperi, de exemplu, 1000 TWh extra GNL pentru Europa, va fi greu de găsit un vânzător. Chiar dacă, prin absurd, China ar renunța la toate importurile sale de GNL pentru un an, tot nu ar fi suficient să fie acoperite nevoile EU în cazul înlocuirii importurilor din Rusia.

Înlocuirea celor 1750 TWh de gaze rusești cu importuri de GNL este nerealistă, potrivit autorilor studiului citat mai sus, din cel puțin cinci motive:

  • Capacitățile de producție și de lichefiere sunt limitate. În SUA, administrația Biden nu este deloc favorabilă extragerii gazelor de argilă prin fracturare hidraulică de mare volum. Există state, precum New York și California, ambele predominant democrate, cu semnificative rezerve de gaze, care au interzis fracturarea. Capacitatea mondială de lichefiere este aproape complet utilizată, la fel ca și actuala flotă de vapoare de transport a GNL. Din aceste cauze, creșterea volumele de GNL pe piața mondială este sever limitată.
  • Reorientarea fluxurilor de GNL se confruntă cu probleme juridice și economice. Pentru ca UE să obțină cantități suplimentare de GNL, ar trebui ca o bună parte din fluxurile actuale, care se îndreaptă către Asia și alte zone, să fie reorientată către terminalele din Europa. Aici intervin condițiile drastice din contractele de livrare pe termen lung către consumatorii asiatici. Prin urmare, disponibilitățile de GNL pe piața liberă sunt foarte reduse pentru cumpărătorii europeni. În plus, furnizorii de GNL ar putea prefera să nu-și compromită relațiile contractuale pe termen lung cu clienții asiatici doar de dragul oferirii unui sprijin, chiar dacă temporar, statelor europene dependente de gazele rusești. Piața principală de GNL este Asia, și se estimează că această piață se va mări în viitor.
  • Creșterea prețurilor. Dacă UE face o cerere suplimentară, de până la 1.000 TWh, pe o piață GNL relativ mică (~5.000 TWh), asta va produce o presiune imensă asupra prețurilor. Pentru europenii care sunt deja grav afectați de creșterea prețurilor la energie, o astfel de doleanță ar lovi puternic economia europeană.
  • Efecte secundare asupra țărilor mai sărace. Dacă UE își va permite să plătească prețuri mărite pentru GNL, țările mai puțin dezvoltate vor suferi un șoc economic, pentru că nu-și vor putea să mai cumpere gaze la noile prețuri.
  • Probleme intra-europene. După cum am explicat mai sus, infrastructura de import și transport al gazelor naturale din UE nu a fost concepută pentru a aproviziona întreaga  Europă centrală și estică pe direcția vest-est.  Investiții importante și care vor lua timp, ar putea asigura aprovizionarea întregii comunități europene și a Ucrainei, dar prețurile pe care populația va trebui să le plătească vor da dureri de cap și politicienilor.

Reducerea consumurilor actuale și folosirea energiilor alternative

Gazele importate de UE au trei destinații: clădiri (încălzire, apă caldă, bucătărie), industrie și centrale electrice. Fiecare sector are diverse răspunsuri potențiale pentru reducerea cererii de importuri rusești.

În sectorul rezidențial și cel al serviciilor, o creștere a eficienței energetice ar putea reduce masiv consumul de gaze. Problema este că investițiile și lucrările fizice necesare necesită timp, ceea ce înseamnă că nu vor avea o contribuție prea mare în viitorul apropiat.

În sectorul industrial, sunt posibile reduceri ale consumului de gaze pe termen scurt prin reducerea cererii: mulți producători de oțel, aluminiu, siliciu, îngrășăminte etc. au anunțat deja că oprirea sau micșorarea producțiilor mari consumatoare de gaze naturale.

În sectorul energetic, există o serie de soluții de urgență sau de mai lungă durată. În 2021, circa 900 TWh de gaze naturale au fost folosiți pentru a produce electricitate. Pe termen scurt, s-ar putea ca unele termocentrale care ard gaze (de ex., 10%), să treacă pe petrol, scăzând cererea de gaze naturale cu până la 90 TWh. Pe de altă parte, unele țări europene ar putea reveni la centralele pe cărbuni (nomina odiosa!), presupunând că nu au fost demolate deja. Această acțiune ar inversa pierderile de energie înregistrate din 2019 prin închiderea centralelor pe cărbuni și ar putea economisi până la 200 TWh de gaze. Desigur, o operație temporară până la implementarea unor centrale energetice mai puțin „odioase” decât cele pe cărbuni.

Dacă s-ar putea dubla viteza de instalare a unor noi capacități solare, de la 15 TWh la 30 TWh pe an, s-ar reduce corespunzător cererea de gaze naturale. Ar mai fi de considerat, deși dificilă din punct de vedre politic și tehnic, posibilitatea ca autoritățile germane să amâne până la sfârșitul anului 2022 închiderea celor trei centralele nucleare care mai funcționează încă. Astfel, s-ar economisi alți 120 TWh de gaz.

Poate că până la vară, UE ar putea supraviețui dacă Rusia oprește exporturile sale de gaz, prin combinații ale măsurilor prezentate mai sus (creșterea importurilor de GNL, reduceri ale consumurilor). Costurile pentru economia UE nu vor fi neglijabile și s-ar putea ca unele țări, inclusiv Ucraina, să recurgă la măsuri de urgență pe care nu le pot anticipa acum.

Dar dacă exporturile rusești se opresc și în anii următori, UE se va confrunta cu probleme mult mai dificile decât cele expuse aici în asigurarea aprovizionării cu gaze. Factorii restrictivi, care condiționează astăzi posibilitățile de înlocuire a celor 1750 TWh de gaz consumați anual și pe care i-am prezentat succint mai sus, vor acționa și în viitor, obligând UE să-și regândească paradigma energetică.

Cât de mult va fi Rusia afectată financiar dacă UE nu-i mai cumpără gazele?

Ideea că Putin și Rusia beneficiază prioritar din exporturile de gaze (lichefiate și prin conducte) trebuie văzută în contextul balanței comerciale a Rusiei (Fig. 2).

Fig. 2. Exporturile de bunuri rusești vs. importuri (Sursa)

Veniturile pe care le obține Rusia din vânzarea gazelor naturale reprezintă doar o mică parte a balanței sale comerciale. Chiar dacă UE oprește toate importurile energetice din Rusia, țara are suficiente exporturi non-energetice pentru a-și acoperi majoritatea importurilor necesare. Rusia va suferi financiar, desigur, dar nu într-o manieră mortală. Iar la nevoie, se vor găsi alți cumpărători, China de exemplu, pentru petrolul și gazele boicotate de UE.

Concluzii

În 1982, Ronald Reagan i-a avertizat pe europeni: Nu construiți gazoducte ca să nu fiți șantajați de Uniunea Sovietică. Ruptura ideologică dintre președintele american și liderii europeni a fost prezentată astfel:

Cancelarul vest-german Helmut Schmidt a declarat astăzi [22 iulie 1982] că sancțiunile președintelui Reagan privind proiectul sovietic de conducte de gaze naturale au tulburat relațiile SUA cu Europa, dar speră că secretarul de stat George Shultz poate repara daunele.

Acum e prea târziu, Europa și-a creat singură dependența de gazele rusești și nu văd cum ar putea ieși din această situație malignă.

O soluție extremă a fost sugerată pe 23 februarie 2022 de Eliot A. Cohen, profesor la Școala de Studii Internaționale Avansate a Universității Johns Hopkins și titular al catedrei de strategie Arleigh Burke din cadrul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS):

Principala vulnerabilitate a Rusiei nu constă în susceptibilitatea la sancțiuni economice. După ce a utilizat pe scară largă aceste instrumente timp de decenii, SUA se află în poziția unui medic care prescrie în mod promiscuu antibiotice, accelerând astfel apariția unor boli rezistente la medicamente. Sancțiunile vor face rău, fără îndoială, dar nu vor schimba prea mult viața de zi cu zi a celor care conduc țara, care le vor exploata în scopuri propagandistice în țară și în străinătate. Un singur lucru, de fapt, poate determina Rusia să regândească și chiar să renunțe la programul său de cucerire: sicriele.

Iar dacă prietenii Ucrainei continuă să îi sprijine pe ucrainenii care vor să lupte pentru libertatea lor, o cantitate abundentă de astfel de sicrie se va întoarce în Rusia.

De aceea, Statele Unite și partenerii săi occidentali trebuie să contribuie la alimentarea unei insurgențe care îi va face pe ocupanți să regrete amarnic, și apoi să revină asupra încercării lor de a zdrobi independența Ucrainei. Această strategie nu necesită trimiterea de trupe, cu excepția protejării aliaților din NATO; necesită însă furnizarea de arme, instruire și informații fără menajamente. (Arm the Ukrainians Now)

Când scriu aceste rânduri (duminică, 27 februarie 2022), agențiile de știri informează că UE ia măsura fără precedent de a trimite arme Ucrainei în urma invaziei Rusiei.

UPDATE

Pe 29 februarie 2016, în articolul Rusia: Apropierea amurgului (geopolitic), am făcut niște constatări geopolitice despre Rusia și raporturile sale cu Ucraina.

O simplă lectură a fragmentului de mai jos dovedește viabilitatea acelor constatări (și) la nivelul anului 2022:

– Ucraina ocupă partea cea mai productivă a zonei cerealiere rusești – aria cea mai sudică, unde plouă regulat. Pe măsură ce deficitele rusești de capital și mână de lucru se acumulează, menținerea controlului asupra pământurilor cu productivitate mare și cheltuieli puține va dobândi o importanță crescândă.

– Împreună cu Republica Moldova, Ucraina controlează trecătoarea basarabeană (zona joasă dintre Marea Neagră și Carpați). Controlând această trecătoare, Rusia va limita abilitatea Turciei de a amenința teritoriile centrale rusești.

– Ucraina deține cea mai mare populație de etnici ruși din afara Federației Ruse. Includerea lor numerică în sistemul Rusiei ar ameliora și ar amâna amurgul demografic cu câțiva ani.

– Baza industrială a Ucrainei de est se găsește în imediata proximitate a Rusiei. Combinarea lor ar ajuta toate porțiunile economiei rusești să dureze ceva mai mult timp.

– Infrastructura ucraineană transportă aproape jumătate din petrolul și gazele naturale rusești către Europa, astfel că Ucraina reprezintă o valoare economică specială.

– Singurul fluviu cu adevărat navigabil din fosta Uniune Sovietică este Niprul, curge către sud, și permite Ucrainei să se integreze economic cu regiunile Mării Negre, Mării Marmara și restul lumii.

– Peninsula Crimeea controlează gurile Niprului și este sediul singurei baze navale rusești care nu îngheață – Sevastopol. Atâta timp cât Crimeea și Sevastopol sunt în mâinile Rusiei, Ucraina nu poate ajunge la o dezvoltare economică adevărată, iar puterile navale străine – cea mai importantă, Turcia – nu pot domina Marea Neagră. Eforturile Rusiei de re-ancorare au început în Crimeea în 2014. Dar nu se vor opri acolo.

Sub orice aspect, o Ucraină total independentă ar fi o provocare pentru Rusia.

Distribuie acest articol

156 COMENTARII

  1. Sancțiunile despre care menționa cancelarul Helmut Schmidt în vara anului 1982 au fost impuse de americani că o măsură de pedepsire a autorităților de la Moscova și Varșovia pentru instaurarea legii marțiale în Polonia la 13 decembrie 1981. În acel moment exista deja conducta „Prietenia”, prin care se livra petrol din URSS spre Ungaria, Polonia, Cehoslovacia și RDG. Este bine să menționăm aceste detalii pentru cititorii mai puțin avizați.

    • Sper ca sanctiunile occidentalilor sa nu evite activele rusesti ascunse in Elvetia, Cipru, Panama etc.
      Lumea civilizata se afla la rascruce. Indiferent de riscuri, si riscurile sunt uriase pentru ca dementii astia au arme nucleare, sanctiunile trebuie sa fie extrem de dure. In aceste momente frica nu ajuta pentru ca oricum nu avem ce face. Daca lumea civilizata nu actioneaza hotarat acum, peste un an, peste doi ani, un alt dement va declansa un alt razboi si lucrurile vor sta si mai rau. Dementii astia trebuie sa inteleaga foarte clar ca astfel de actiuni au un pret urias si ca viata lor nu va mai fi niciodata ca inainte.

      Lumea civilizata este la rascruce asa ca nu este momentul pentru ironiile/idioteniile lui Trump. Trump este doar un mic dement la fel cum Putin era un dement mic acum 22 de ani cand a venit la putere. Insurectia tribala din 6 ianuarie impotriva unui Congres lasat intentionat fara aparare in cel mai delicat moment al transferului de putere arata ca este foarte usor ca in anumite conditii un dement mic sa se transforme intr-un dement mare.
      In orice societate exista falii, frustrari, frici. Rolul unui lider autentic este sa promoveze pacea sociala si unitatea.
      Este cel mai usor lucru sa guvernezi prin ura si prin dezbinare iar tu sa pozezi in ”salvatorul” si ”geniul stabil” al natiunii. Este ceea ce face Putin in Rusia. Donald este un pericol urias pentru societatea americana si pentru lumea civilizata. Urmarile celor 4 ani de domnie ”geniala”, frica si ura dusa la paroxism in societatea americana nu se vor stinge nici in 20 de ani. Dupa 4 ani de trumpism au ajuns sa se urasca vecinii intre ei, au ajuns parintii si copiii sa nu-si mai vorbeasca…
      Prefer de o mie de ori un lider cumsecade si bine intentionat asa cum este Joe Biden. In indelungata lui cariera politica a facut nenumarate greseli, dar a incercat mereu sa repare raul pe care l-a facut sau sa-si ceara scuze. Lupta dintre bine si rau nu este doar o poveste din cartile pentru copii, ea se intampla in fiecare moment atat in interiorul nostru cat si in lumea din jurul nostru. O societate orbita, dar si un om orbit de ura nascuta din minciunile sau jumatatile de adevar ale unui lider supercarismatic ca Donald nu mai face alegeri rationale intre bine si rau.

      Uriasul Germania se trezeste la realitate si acesta este un moment extraordinar in UE! In Germania se discuta deja despre obtinerea cat mai rapida a independentei energetice si chiar despre repornirea reactoarelor nucleare inchise mult inainte de vreme. I-am criticat puternic germani pentru lipsa lor de viziune si pentru ”business as usual” in relatia cu Rusia, dar acum salut din toata inima renasterea leaderhip-ului european.
      Construiti cate surse energetice intermitente doriti (eoliene, solar etc) in UE, nu conteaza pentru ca bani sunt. Dar hai sa terminam cu distrugerea sectorului energetic traditional inainte sa stim daca putem pune ceva in loc. In domeniul energiei o greseala strategica nu se poate repara decat in ani si ani de zile si costurile sociale sunt imense.
      Certificatele CO2 la preturi speculative (au ajuns deja la 100 euro si nimeni in lume nu mai are asemenea certificate, nici SUA si nici Asia) au efecte devastatoare. Ele trebuie scoase sau cel mult inlocuite cu o taxa fixa si predictibila in timp.
      Cu incalzirea globala nu se poate lupta decat printr-o colaborare globala! Nu distrugeti economia UE intr-un naiv mars fortat si toti ceilalti stau pe margine si aplauda zambind ironic si gandindu-se la cum vor castiga competitivitate in fata companiilor din UE.

    • Nu te cred.
      Oleoductele pentru Polonia si Ungaria erau separate – petrolul brut care se scurgea prin ele era destul de neconform”, plin de IMPURITATI, si se formau des DOPURI.

      • petrolul brut care se scurgea prin ele era destul de neconform”, plin de IMPURITATI, si se formau des DOPURI

        Este vorba despre țițeiul FSU-Urals, care avea/are 30,6 grade API (greu) și 1,48% sulf (țiței acru), cu alte cuvinte, un țiței prost calitativ. Dopurile erau formate de prezența parafinei.

        Dar, trebuie spus că acest țiței este importat de SUA: în 2021, de exemplu, s-au importat între 12 – 26 milioane barili pe lună. Motivul este că rafinăriile american s-au ultra-specializat pe procesarea țițeiurilor grele/acre, pentru că majoritatea importurilor anterioare revoluției argilelor erau formate din acest tip de țiței (Arabia Saudită, Venezuela etc.). Practic, țițeiul rusesc înlocuiește pe cel venezuelean. Rafinăriile americane procesează, desigur, și țițeiul de argilă, de calitate superioată (ușor și dulce). Numai că produsele obținute din rafinarea țițeiului de argilă sunt premium și se exportă la prețuri corespunzătoare.

        Dacă SUA vor introduce o interzicere a importurilor de țiței rusesc, o parte din rafinăriile americane vor suferi scăderi ale producției, iar prețurile curente la carburanți vor crește și mai mult. Este probabil că administrația Biden cunoaște această situație și de aceea importurile de țiței rusesc continuă și în prezent, în ciuda introducerii altor sancțiuni economice.

    • Daca nu ma insel (au trecut 40 de ani!) cancelarul vest-german Helmut Schmidt a zis ca si muncitorii vest germani voteaza.

      Asta ptr ca administratia Reagan tiocmai iscalise un contract baban in urma caruia URSS importa din SUA porumb si grau. Ca deh fermierii americani votau!

      Cam incurcate caile democratiei …

  2. Fara lupta uranienilor UE nu poate sa faa nimica.
    Componatia letala pentru Rusia este UKraine +EU +NATO – poate un statut special pana se scapa de nebunul de la Kremlin.

    Daca Ucraina cade poate sa urmeze chiar o tara din UE, membra NATO avand in vedere vulnerabilitatile politice prezente – asa cum Trump a fost si va ramane o mare vulnerabilitate pentru USA atat timp cat nu este dovedit ca fiind un escroc, impostor si uzurpator al statului de drept

    Nu ne ramane decat speranta indusa de o lupta neincetata spre mai bine

  3. scuze
    Fara lupta ucranienilor UE nu poate sa se faca nimica.
    Componenta letala pentru Rusia este UKraine +EU +NATO – poate un statut special pana se scapa de nebunul de la Kremlin.

  4. Edificator.
    In afara de sicrie, exista elita fianaciara rusa sensibila la afectarea modului de viata concret: shopping in marile capitale europene, investitii gri in imobiliare, copii la scoli de prestigiu, circulatie libera peste frontiere etc. Aici e unul dintre punctele sensibile.
    Vezi https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2022/02/lavrov-russia-diplomacy-ukraine/622075/

    „Dacă Rusia și toți ceilalți furnizori își vor respecta obligațiile contractuale, ceea ce implică importuri istorice ridicate de GNL, și dacă cererea de gaze nu se schimbă față de media anilor 2015 – 2020, atunci stocul UE ar atinge un minim de circa 320 TWh în aprilie 2020;”
    E vorba de aprilie 2022.

    • Dacă aveți răbdare să citiți să citiți articolele mele mai vechi veți găsi explicația pentru care denumirea gaze de șist este o eroare. Vă citez doar un exemplu din 2019:

      gaze de șist este o denumire impusă mediatic de traducerea unei copii franceze a filmului pseudo-documentar și ultra-propagandistic, Gasland. Un simplu calc lingvistic după francezul gaz de schiste, denumirea românească gaze de șist poate induce confuzii nedorite cu șisturile metamorfice, roci cu zero conținut de hidrocarburi.

      Pe de altă parte, nici gaze de argilită nu-mi convin integral, pentru că nu sunt o realitate în Statele Unite, acolo unde fracturarea hidraulică a fost inventată și a adus în prim plan acele gaze (și țițeiul de argilă despre care nu se vorbește de loc în volum). Celebrele formațiuni cu hidrocarburi lichide și gazoase – Marcellus, Barnett, Bakken, Woodford, Utica, Eagle Ford, Fayatteville ș.a.- nu sunt argilite, ele sunt argile.

      Există diferențe clare între argilite și argile: primele sunt textural masive (indurated), formate predominant din mâluri consolidate (mudstones), cu un grad incipient de metamorfozare, fiind aproape de ardezii, produsul lor imediat metamorfic. Spre deosebire de argilite, argilele prezintă o textură fisilă, cu laminații (stratificații), sunt friabile din cauza conținuturilor de cuarț și calcit, ceea ce le face excelenți candidați pentru fracturare hidraulică. În practică, argilitele nu conțin cantități semnificative de hidrocarburi (parțial, din cauza stadiului incipient de metamorfozare), spre deosebire de argile, care sunt considerate roci-mamă de petrol și gaze.

      În concluzie, recomand renunțarea la termenul popular gaze de șist în favoarea termenului corect gaze/petrol de argilă.

      (Resursele energetice ale României în 2019 – Realități și perspective)

      • Poate aveti dreptate dar , in alt domniu se zice error communis facit ius . Nuj e chiar tehnic domeniul insa are peste 2000 e ani de practica ..

        A da.. Practica … Stim ce este un cangur .. ins a kanguroo insemna nu inteleg!

  5. Sper ca Germania va opri, macar acum in al 12lea+ ceas, oprirea centralelor nucleare si chiar va redeschide unitatile oprite in ultima vreme care n-au fost decomisionate. In acelasi timp sper ca EU va suspenda pentru o perioada sanctiunile si presiunile pentru oprirea centralelor pe carbuni. Romania ar trebui sa redeschida centralele pe carbuni si petrol si sa investeasca rapid in solutii de depoluare a gazelor arse. Simultan sa caute solutii de investitii in Cernavoda dar si sa caute sa revitalizeze cautarea unor noi resurse de gaze, cum ar fi cele de „argila” a caror exploatare a fost oprita de „eco-putinisti”. Exploatarea in Marea Neagra e problematica, zic eu, in conditiile actuale avand in vedere apropierea de zona de conflict.

    • Problema e ca nu exista centrale pe carbuni care sa fie redeschise, ele fiind inchise pentru ca nu au carbuni sau pentru ca nu s-au facut investitii pentru curatarea gazelor de ardere cand toata Europa se ocupa de asta.
      Nu s-a facut nimic ca sa se mareasca suprafata carierelor de lignit din Oltenia de ani de zile si ca urmare Turceni, Rovinari, Isalnita si restul stau ca haledele aprope goale pentru ca nu se extrage suficient carbune cat sa functioneze cu mai multe grupuri. Multe grupuri nu pot functiona pentru ca nu au desulfurari si denoxari pentru ca banii s-au furat din sistemul energetic de politrucii care l-au condus (a se vedea Ponta care avea contracte de consultanta juridica de traia boiereste de pe urma lor).
      Gaze Romania are in subsol, problema este sa reuseasca sa le si exploateze pentru ca atunci cand lucram in industia de titei si gaz, cei pentru care lucram cand dadeau de un zacamant de gaz erau cei mai tristi din lume si ziceau ca orice zacamant de gaz e o paguba pentru ca titiul il scoteau fara investitii o haba langa sonda si venea profitul in timp ce pentru gaz erau necesare investitii de milionane de euro!

    • 1. In Germania, ponderea energiei electrice produsa in centrale pe gaz metan este relativ mica, in jur de de 10% din mixul electric.
      2. Centralele nucelare germane, fiind ceva mai vechi (construite prin anii 1970-1980) trebuiau oricum decomisionate.
      3. Intre timp insa, energia produsa din surse regenerabile a devenit considerabil mai ieftina (in comparatie cu nuke, dar nu numai). In acest context, invetsitiile in noi centrale nucleare nu mai fac sens.

      • „energia produsa din surse regenerabile a devenit considerabil mai ieftina (in comparatie cu nuke, dar nu numai). In acest context, invetsitiile in noi centrale nucleare nu mai fac sens.”

        Ba fac , deoarece pretul este ultimul considerent luat in calcul in chestiunea securitatii energetice a unei tari. Iar gazul este folosit si la alte lucruri nu numai la productie de energie electrica.
        Faptul ca energia electrica obtinuta din surse regenerabile a devenit mai ieftina este lipsit de importanta deoarece aceste surse nu indeplinesc cerintele superioare imperative.
        Indiferent ca o tara lipsita de suficiente resurse ar fi captiva Rusiei sau a SUA sau a emiratelor din Golf, cu care poate negocia , alternativa este sa fie captiva norilor si a vantului care oricum nu-i pot satisface nevoile . Asadar iddea dvs este tembela.

        Daca atita lucru nu ati fost in stare sa intelegeti , asta inseamna ca ori sunteti total necalificat in a va da cu parerea la topic , ori faceti propaganda eco-woke pe filiera ONG-urilor finantate de entitati ostile Europei. Pe romaneste se zice „ori esti prost ori tre prefaci foarte convingator”.
        Ca sa fie foarte clar: o tara „arde” orice are nevoie pentru securitatea ei energetica , indiferent ca „scoate fum” sau „face codoi”.
        Sigur ca strategii considera corespunzator diversificarea surselor, riscurile asociate nuclearului etc , insa ideea „salvarii planetei” de codoi este cea mai sinucigasa posibil idee si este lipsita de orice fundament stiintific moral sau rational. In momentul in care cele mai mari tari si economii din lume isi sporesc capacitatile si utilizarea de hidrocarburi si carbune si nuclear , dumitale ti se pare in continuare rezonabil sa salvezi planeta -sau mai nou „doar Europa”- cu o sfarleaza in mina si cu un panou solar pe cusma , calare pe Greta.
        Hai bre…. ce naiba….

  6. Ma uitam ca in acest weekend au aparut toti acei lideri europeni pozand in Maica Tereza in costume Armani, care odata nici macar scaun nu mai aveau la intalnirile oficiale sau care au primit un sut in fund de la Putin, sa anunte cu surle si trambite sanctiunile impotriva Rusiei. Acum, fie-mi cu iertare, insa Zelensky are si un curaj mare atunci cand bate cu pumnul in masa ca vrea urgent in UE si NATO. Pai stai un pic, ca au fost state care au aderat la UE si NATO dupa zeci de ani de reforme si transformari sociale grele, iar tu vrei sa te folosesti de un conflict pentru a adera la aceste organizatii in cateva saptamani? „Sunt de-ai nostri”, afirma Ursula acum o zi si ar trebui primiti in UE. Mai intreb, oare la fel gandeau si despre noi in inainte de aderare: „Sunt de-ai nostri si romanii; nu par extraterestrii cu 3 ochi si capul mare, asa ca hai sa-i primim si pe ei in UE”. Oare ca sa intram in Schengen sau ZE ce ar trebui sa se intample cu noi? Prietenia (Дружба „Drujba”) ruso-europeana va continua sub alte forme, pentru ca astfel sunt ideologiile si politicile europene. Ezitarile privind sanctiunile economice din aceste zile au aratat exact acest lucru. Oricum, cred ca aceste sanctuni ar fi trebuit puse mai demult Rusiei, din 2008 de cand a invadat Georgia sau din 2014, de cand Rusia a anexat Crimeea si a pornit conflictul in Donbass. Astazi sunt convins ca Rusia n-ar mai fi pornit acest conflict impotriva Ucrainei si s-ar fi gandit de doua ori inainte.

  7. Ma adresez tuturor comentatorilor la acest articol care se vede ca sunt mult mai avizati in domeniu. Deci, ce parere aveti despre a continua cu gazele de sist, ma rog de argila din zona Pungesti/Vaslui. Am citit un articol tot bine documentat care arata ca numai din aceasta zona s-ar putea extrage 1000 de miliarde metri cubi de gaz. Actiunea atunci s-a fasiit , iar interferenta Rusiei nu a fost de neglijat, Imi aduc aminte cum in mici orașele din Moldova erau manifestatii bizare organizate de PSD, in casele de cultura mari intilniri care condamnau extragerea acestor gaze, ma rog, sume mari de bani cheltuite . De cine? Nu s-a aflat, desi toti stim

  8. In Italia e decretata oficial prealerta energetica.
    Adică se pregătesc la ce e mai rău. Încetarea livrărilor de gaz rus.
    Ca urmare :
    – 5 foste centrale pe cărbuni sunt reactivate. ( Erau la conservare , nu a tăiat nimeni nimic )
    – Delegație italiană in Algeria pentru a trata creșterea livrării de gaz de acolo.
    – Tratative cu noi furnizori internaționali de cărbune.
    In concluzie:
    – diversificarea aprovizionării energetice și creșterea producției interne , devine prioritate strategica imediata pentru oricare guvern responsabil .
    – Politici comune de investiții în noi terminale GNL și noi magistrale de gaz .
    Mediterana și Marea Neagra devin extrem de importante în aceasta diversificate de resurse.
    Iar paza armata a acestora cu tot ce are NATO la dispoziție , o necesitate obiectivă.

    Ultima și cea mai importantă :
    ” Green economy” lăsată baltă peste tot. Indiferent cat plânge Greta , ecologiștii, iubitorii de gaz și petrol rusesc.
    Peste 10 ani ( daca nebunul din Moscova mai trăiește) independenta energetica europeană bazata pe combustibilii tradiționali și importuri care evita Rusia , va creste incredibil.
    Chiar daca moare Schröder de inima rea. 😃😃

    ( Că oricum , Putin nu moare în patul lui. Poate ca Beria , ciuruit și ars imediat )

  9. Suedia trimite si ea Ukrainei 5000 de aruncatoare de grenade Pansarskott 86 productie SAAB.
    Atitudinea unor tari ca Germania care isi continua orbeste linia de a inchide reactoarelor nucleare ca vrabie din mina pentru o iluzorie cioara de pe gard (viziuni neconcretizate in loc de solutii) e una de sinucidere colectiva, in care membrilor Sectei mondiale verde antifosila li se cere sa se sacrifice laolalta.

  10. Ce trebuie să facă România?

    mai multă energie electrică:
    1) urgent eoliene și fotovoltaice
    2) repornire pt cât e nevoie centralele pe cărbune
    3) urgentarea unităților 3-4 Cernavodă

    exploatarea gazelor în Marea Neagră

    Micșoarea consumului de gaze:
    1) izolarea termică a tuturor clădirilor cu izolație ignifugă ( duce la cel puțin 50% economie la gaz metan)
    2) stoparea introducerii gazelor în toate localitățile și subvenționarea folosirii instalațiilor solare pt curent electric, încălzire, apă caldă
    3) trecerea pe încălzire electrică subvenționată la toate clădirile izolate termic, după ce devenim exportatori de electricitate prin capacitățile noi construite
    Eolienele noaptea vor produce energie pt stocare, încărcarea acumulatoarelor tuturor mijloacelor de transport și (pre)încălzirea unor bazine de apă subterane pt apă caldă și căldură.

    • Eolienele noaptea …. ha, ha, ha… da de ce noaptea, bate vintu mai tare?
      Acesti Nicki nu sunt altceva decit un fel de Putini, si ei au idei fixe lipsite de orice realism.

      • Răspunsul e mai simplu decât ai crede! Noaptea prețul energiei eoliene e gratis sau chiar primești bani dacă consumi (vezi Danemarca), pt că generatoarele nu pot functiona în gol, se ambalează.
        În rest respect pt intelectul pe care-l ai, diplomația și politețea…

        • Noaptea pretul energiei e gratis? De unde le scoateti fratilor? De ce ar fi gratis? Si daca nu bate vintul tot gratis e?

          Asa ar trebui ca noaptea si vinul sa fie gratis.

          • Ti-a raspuns deja la intrebare. Generatoarele de curent sunt defapt motoare care se invart de la forte exterioare (vant in exemplul acesta) iar intr-o astfel de situatie, aceste motoare „pompeaza” electronii. Fa analogia cu o pompa de apa. Cum ar fi sa pompeze intr-o conducta in care nu exista apa?

            • @calin – analogia ta e paralelă cu realitatea. În cazul unui consum redus de energie electrică, tensiunea de rețea crește, iar când ajunge la 265V eoliana se deconectează singură din sistem. Deconectarea eolienei duce imediat la scăderea tensiunii de rețea sub 265V.

    • Ca sa pui pe electric toate blocurile din Ro in loc de gaze, trebuie modificate din peretii exteriori si interiori toate cablajele electrice. Cine o va face si cu ce bani?!! Cele mai multe incendii le dau scurt-circuitele electrice?!!

      • Desigur că trebuie redimensionate TABLOURILE ELECTRICE din blocuri și apartamente. Cablurile și siguranțele astfel dimensionate încât să se declanșeze și să protejeze nu să producă incendii.
        Aceste investiții sunt mai mici decât cuplarea locuințelor la gaz metan și se pot accesa fonduri europene.

        Oricum e MULT mai ușor decât schimbarea sobelor cu calorifere cuplate la sistemul centralizat ( s-a făcut în București prin anii 1950-1960) sau cu debranșarea și trecerea pe centrală individuală pe gaz ( din 1990 încoace)

        • Maestre, tu ai văzut vreodată cum arată cablul trifazat care intră într-o scară de bloc? Toate cablurile alea trebuie schimbate, iar ele vin prin subteran (efectiv sunt săpate șanțuri) de la postul de transformare până în scara blocului.

          În cartierele construite în anii ’80, cablurile subterane erau de proastă calitate, intra mereu apă în ele la fiecare ploaie și au fost înlocuite prin 2000. Dar în cartierele mai vechi sunt tot cablurile subterane vechi, ele vor trebui înlocuite acum. Asta însemnând că durează 50 de ani, nu-ți imagina că reclablezi tot Bucureștiul într-o singură vară.

          Mai departe, cablurile din scara blocurilor trebuie înlocuite și ele, iar cablurile din apartamente, la fel. În România am înlocuit cablurile din două astfel de apartamente, construite prin 1975. Siguranțele din tablouri sunt parfum, pe lângă înlocuirea cablurilor din pereții de beton. Chiar vine meseriașul și sparge cu dalta, în viața ta n-ai văzut astfel de operațiuni live.

          • …ai văzut cum au băgat țevile cu apă caldă și țevile de căldură pe sub blocurile vechi cu sobe și pt vilele vechi cu sobe și apoi trecerea celor 4 ( patru) țevi prin toate etajele și apoi spre baie și toate camerele spre calirifete?
            Nici eu! Dar poți să-ți închipui puțin?

          • Just.
            Întreaga instalație electrică trebuie refăcută.
            De la transformatorul de medie tensiune pe joasa tensiune , trebuie înlocuit absolut tot.
            De văzut și transformatorul in sine daca poate fi încărcat cu mai mult curent în aval.
            Cine crede că e suficient sa schimbi contorul , siguranțele in casa și eventual ceva cablu în locuința , e afon total de curent electric.

          • Ai auzit de foraj orizontal dirijat? Cam asta se foloseste acum. Incepi cu foreza dintr-un capat si mergi in ce directie vrei (pe verticala sau stanga/dreapta). Iesi in celalalt capat, legi cablul si cand scoti foreza tragi si cablul dupa tine.
            La fel si cablajele din blocuri, in mod normal acelea sunt introduse deja in niste tuburi, asa ca pot fi scoase si in timp ce le scoti sa bagi cele noi.
            Transportul de curent electric e mai eficient la inalta tensiune, deci ar fi o idee sa se puna mai multe transformatoare si mai mici astfel incat sa nu fie nevoie sa transporti multa energie pe joasa tensiune ceea ce duce la incalzirea cablurilor pentru ca puterea este Voltaj * Amperaj (Watti) iar energia este putere/timp. De aceea chiar daca ai un spike de putere instanta mult peste capacitatea cablurilor ele nu se vor arde instant doar daca spike-ul dureaza cateva secunde bune.
            P.S. De 2 zile am trecut pe aerul conditionat cu invertor (pompa de caldura aer-aer) pentru incalzirea locuintei. Macar atat pot sa fac si eu.

            • Abia așa demonstrezi cât de rupt de realitate ești: foraj orizontal dirijat în cartierele de blocuri?! Printre conducte de apă și termoficare, canalizări, cabluri de telefonie și tot ce se mai găsește sub stradă? Nici măcar în planurile existente nu se știe exact ce se află sub stradă, aproape la fiecare lucrare se găsesc cabluri sau conducte care nu apar în plan.

              Iar distribuția de energie e întotdeauna la joasă tensiune, nu e nimeni nebun să între în scara blocului cu cabluri de 6 kV. Ai venit de o săptămână pe forumul ăsta și ții lecți de lecții de rețele energetice, dar nu ești capabil să faci distincție între transport și distribuție, la fel cum nu înțelegi nici ierarhizarea instanțelor de judecată.

            • Harald draga, nu toti traiesc in Bucuresti, unii sunt din „provincie”. Cine a spus ca trebuie puse transformatoarele in scara blocului?
              Referitor la foraj dirijat, dupa mintea ta e mai putin probabil sa rupi un cablu telecom daca dai cu cupa de la excavator? Ti-am mai spus, forajul dirijat il poti dirija si pe verticala. Adica intre din prima pe la 5 m adancime si iesi la destinatie cat de vertical se poate. Zi-mi tu mie ce cabluri mai ai tu ingopate la 5 metri? Eventual canalizare in unele locuri, desi aceea e destul de predictibila la ce adancime e deoarece exista camine din loc in loc.
              Faptul ca sunt de o saptamana pe forumul asta nu imi da dreptul sa imi exprim opiniile? Dupa cate saptamani imi castig acest drept domnule Harald?
              Nu v-ar strica sa urmati niste cursuri de comunicare (asertiva).
              „Iar distribuția de energie e întotdeauna la joasă tensiune” la ce energie va referiti, la cea electrica? Ce inseamna „joasa tensiune” pentru dumneavoastra, 110 V, 230V, 380 V?
              Noroc ca inginerii nu sunt pe aceeasi minte ca si dumneavoastra pentru ca daca ar fi, nu am mai avea orase precum Las Vegas in lume deoarece ni s-ar spune ca nu se poate transporta si distribui energia electrica, nu-i asa?

        • @calin – caută pe net un curs de rețele electrice și te lămurești care e domeniul de joasă tensiune. Nici în Las Vegas nu intri în locuință cu 7,2 kV. Poți intra doar cu 120 / 240V ”split-phase”, iar transformatorul rămâne pe stâlp, la poartă. La fel cum în Europa nu intri în locuință cu 6 kV, poți intra doar cu 400V trifazat, în cel mai bun caz. Și nu, ”inginerii nu sunt pe aceeași minte” cu mine. Eu angajez ingineri, nu ei mă angajează pe mine. Inginerii trebuie să cunoască normele tehnice aplicabile în țara respectivă și să le respecte, nu proiectează fiecare tot ce-i trece lui prin cap.

  11. Haideti sa privim dincolo de lungul nasului si sa intelegem complexitatea tuturor actiunilor economico – politico si militare ce sunt parte a ceea ce vedem si a ceea ce nu vedem in clar .A scoate din context subiectul gazelor este usor realizabil dar el face parte dintr-un joc cu mult mai mare ce uneori nu il vedem .Duritatea si complexitatea a ceea ce se intimpla acum este practic mult mai mare decit orisicare actiune de acest fel cuprinsa in istoria Omenirii .Este in fapt un razboi total .Sentimentul public a fost reactivat , Extraordinar de important este acum cum acest Zelenski , ce de unul singur , in prima faza , a reusit sa intoarca intreaga omenire impotriva agresorului . Bineinteles ba chiar evident , daca ar fi fost ajutat, inca de la inceputuri , poate ceea ce vedem azi nu s-ar fi intimplat . A fost singurul care a ocupat , pozitiv , intreaga scena politica mondiala , o buna bucata de vreme .A reusit ce nu a reusit nici Biden ,nici Ursula . Singur ,aflat in fata tavalulgului armatei ruse , ce se credea de neoprit , la invins pina si pe invincibilul Putin .Acum nimic nu mai este prea mult pentru omul Zelenski .„La un semn deschisa-i calea ” si acum, doar cine ar mai vrea sa se faca de risul lumii nu il va ajuta .Implica pe toata lumea , incepind cu cel mai visator hacker, aflat pitit undeva in lumea larga , pina la ultimul sef de stat din lumea civilizata si nu numai ,fara putiinta de a fi refuzat .Trupe formate din voluntari cetateni din toate tarile lumii , hackerii cei mai puternici se ofera si ei in a da ajutor . Acum statele lumii se inghesuie sa trimita armament si tot cea ce le trebuie ucrainienilor . Cetateni ai planetei se vor inrola spre al ajuta pe Zelenski .Telefoanele zbirnie de zor si sparg mugetul bombelor ruse , intreaga natiune ucraineana va deveni luptatoare . Cetatenii din intreaga lume vor incepe masiv sa se inroleze in armata ucraineana . Rusii vor dezerta masiv pe masura ce toate acestea se vor intimpla .Armata lui Putin devine o naluca .Zelenski e de neoprit .Manifestatii apar peste tot in lume , manifestatii in Rusia lui Putin acolo unde oameni vor veni de partea binelui numit Zelenski .Un cor asurzitor, de trimbite al dreptatii ,va bubui in Media mondiala . Zelenski- OMUL- creeaza , din nimic , un tavalug ce il va face pe Putin sa cedeze psihic .Acum,chiar cind citim aceste rinduri , intreaga Europa inchide si structurile de propaganda ale Rusiei aflate pe teritoriul UE (sa te tii citi spioni si simpatizati ai Rusiei vor fugi mincind pamintul )ca si accesul tuturor avioanelor in spatiul European , chiar si cele ale oligarhilor rusi ,ba chiar ofera armament . letal . armatei Ucrainiene . Germania isi modifica si ea radical decizia si cheltuieste in viitorul imediat ,, ca prima faza” 100 de miliarde de euro pentru inarmare .Germania nu mai poate fi acuzata in acest moment ca se inarmeaza . In numele lui Zelenski acum poti opri pina si Crivatul .Cei care s-au pozitionat „ alaturea cu drumul ” vor fi marii perdanti politici .Multumita lui Biden si Zelenski acum drumurile democratiilor lumii sunt in reconstructie totala . Despotii vor fi invinsi .„Fat frumos” acum cel din Ucraina, a cistigat si de data asta .Ultimile capete ale balaurului din poveste cel cu sapte cad rind pe rind . Ultima suflare a balaurului , ne aduce in fata rachetelor atomice dar nici macar balaurul din poveste nu a mai putut sa tina capul sus indiferent cit de mult l-a ridicat .Acum vedem cum in Romania Presedintele Iohannis a anticipat totul si a asezat ,cu mina , intreaga clasa politica , fiecare la locul stabilit . Ca si noutate absoluta , doamna von der Leyen accepta ca Ucraina sa intre rapid in structurile UE si sa adere la acest formidabil concept economic ce din acest moment nu mai are nici o retinere in a deveni si un jucator militar de forta . Declaratiiile noului cancelar al Germaniei nu mai lasa loc de intors .Germania cheltuie , in prima faza , 100 de miliarde de euro pentru inarmare .Trecutul Germaniei hitleriste va fi si el uitat .Zelenski a facut acest lucru posibil si recompensa ne este aratata de sefa Uniunii Europene : sunteti de ai nostri .Daca ati vazut , acum apare mai peste tot , la mai toate manifestatiile anti razboi si anti Putin , in prim planul imaginii,celebra dar negativa mustata atasata acum imaginii sefului Rusiei . Germania nu mai poate fi acuzata ca se inarmeaza. Politica singular pacifista a doamnei Merkel este deja istorie dar ea a fost un parcurs exceptional ce a putut arata o alta fata a Germaniei zilelor noastre si a putut astfel sa construiasca ceea ce noi numim Uniunea Europeana . Jocul nemtilor a fost perfect .Acum intram in constructia , nu numai a armatei germane , aproape construita de la zero , dar si in constructia unei forte militare complementare structurilor NATO in UE . Federalizarea UE nu mai poate fi oprita . Glasurile unor asa zisi nationalisti ,de carton ,dispar in negura istoriei .Pina in 2024 Uniunea Europeana devine si o forta formidabila militara sub scutul Presedintelui Biden ce ne spune , chiar acum, cum unica lui dorinta a fost sa tina tarile din NATO unite si a si reusit .Dealtfel fara Biden totul lua o alta turnura .Rusia a pierdut ,rind pe rind , pe toti cei care , sefi de state fiind in lumea larga , au simpatizat cu fostul presedinte al SUA si cu rusia lui Putin . Forta militara a Uniunii Europene devine, in trei ani , moment in care alegerile din SUA vor fi relativ decisive pentru Europa,detinatoare de tehnologii nemaivazute in lumea intreaga, de exceptie . Batrinul Continent devine si forta motrice economica a lumii intregi .Separarea de Rusia aduce beneficii uriase UE si SUA si pina in 2024 se presupune ca acest lucru sa fie inteles de mai toata natiunea americana , natiune ce va elimina , total , din viata politica, publica ,pe cei atasati sau pe cei ce inca vor simpatiza sau au simpatizat cu Rusia .Dealtfel la fel se va intimpla si in UE unde deja propaganda Rusiei este inlaturata si unde , contrar tuturor asteptarilor , pina si elvetia va juca cartea Europeana . Zelenski este cel ce a facut totul posibil si el va ramane ij istoria umanitatii ca omul ce la invins pe Putin si Rusia devenita dictatura si cel care aduce Ucraina alaturi de Europa taind astfel , din radacina si ambitiile unor inca existenti Dictatori ce mai sunt atrasi de gazul rusesc .Ceea ce Ucraina lui Zelenski si Zelenski insusi au reusit sa faca ,chiar acum, depaseste pina si cele mai optimiste ziceri ale momentului .Dupa caderea Zidului Berlinului si tot ce a urmat suntem acum martorii a ceea ce nu credeam sa mai apucam a vedea vreodata . O Rusie revansarda ,dar umilita complet de un singur om , o Rusie izolata si scoasa de mai peste tot din jocul politico – economic mondial , este parte a adevarului momentului istoric ce ne inconjoara . Amenitarile, cu arma nucleara devin si ele , in acest context , hilare .Tristetea , afisata de chipurile celor doi Generali, de forta, ce il spriina inca pe Putin(distanta la masa a fost si aici respectata si cei doi generali ,aflati lipti unul de celalat ,si-au arat stinghereala , la aflarea vestilor de acest fel(bombardamentul nuclear ) , spune mai mult decit o mie de cuvinte .Cred ca mai toata lumea este constienta de cum vor evolua lucrurile si chiar daca nu am vrut, initial,sa credem cum Rusia va face nebunia de a ataca Ucraina acum intelegem capcana in care Putin , de unul singur , a cazut .Zelenski a oferit Rusiei toate ingredientele declansarii unui Razboi .Parcursul , acum vizibil , al tuturor actiunilor sefului Ucrainei , au fost minutios pregatite si s-au dovedit eficace in al face pe Putin sa atace . Este inceputul sfirsitului .China va face si ea parte situatie , pozitionindu-se in final alaturi de democratiile lumii .Nu putem vedea aceste desfasurari de forte politice economice si sociale , desfasurari ce nu puteau avea loc fara globalizarea , aproape in totalitate ,a relatiilor de productie transport si desfacere a tuturor marfurilor de pe planeta , fara aparitia a ceea ce numin globalizare . Nicicind in Istoria umanitatii nu a fost conceput un astfel de Act Politic(in esenta )si nicind, nimeni de pe aceasta planeta nu a putut sa aiba un control apropiat de limita de sus a deciziilor , fara de care cei care acum ies la vedere , nu ar fi putut cistiga .Au trebuit sa treaca 30 de ani ca sa o vedem si pe asta .Dincolo de pagubele si vietile oamenilor (regretul este imens )pot spune cum frumusetea pasilor ce ne-au adus aici chiar cu riscul confruntarilor pe care le vedem sunt parte a deciziei unor minti exceptionale .Atit de putini dintre noi fac atit de mult pentru omenire .

  12. Nu cred ca este momentul sa discutam prea mult care ar putea fi solutiile fata de aprovizionarea cu gazele rusesti atata timp cat deasupra noastra planeaza pericolul razboilului nuclear.
    Pana in aces moment toate anuntate de Putin au avut si au loc, se intampla sub ochii intregii lumi si nu se stie care va putea reactia sa in fata masivelor ajutoare militare care s-au pus in miscare, unele fiind deja pe drum catre Ucraina.
    Dupa cate se vede, conventional va fi foarte greu daca nu imposibil sa fie cucerita intreaga Ucraina, un atac atomic asupra Kiewului avand efectul celui de la Hiroshima asupra Japoniei.
    Acest lucru actualemnte nu mai poate fi exclus si cum va ractiona NATO si restul lumii ? Nu va dati seama ca se joaca ceva la un nivel cu care pana acum n-am mai fost confruntati iar noi discutam de gaze ?

    • Atacul NUCLEAR nu va fi asupra Kievului…
      Amenintarea e facuta impotriva NOASTRA in general, cei de prin NATO, care indraznim sa ajutam Ucraina.
      Putin a si spus ca va DISTRUGE ajutoarele pe care le trimitem – asadar UE si restul, alaturi de US, trebuie sa gaseasca o metoda prin care sa faca ca acele ajutoare sa ajunga acolo unde e nevoie de ele. Iar asta e o chestie foarte periculoasa – practic nu se poate face decat prin INTERVENTIE militara OCCIDENTALA, cearea temporara a unui spatiu de excludere militara a rusilor!
      (aeriana, navala – folosind sys performante pe care ucrainenii nu le detin inca)

      • Nu exista interventie militara occidentala , ce se intampla este extrem de periculos , ajutoarele militare masive pot fi interpretat de rusi ca un atac direct asupra lor.
        Cu cat se termina calvarul mai repede cu atat mai bine, pt toti.
        Vedem foarte bine, solutie militara nu va exista decat cu pretul unor evenimente care vor putea scapa foarte usor de sub control.
        Ce se intampla daca rachete Stinger vor dobori destule elicoptere si avioane de lupta rusesti astfeli incat optiunea nucleara sa fie luata si mai serios in vedere, Kaliningrad poate produce in cateva minute occidentului pagube imense, ajunge atingerea centralelor nuclear electrice, nici nu va mai fi nevoie de nici un armament nuclear suprimentar.
        Probabil exista undeva discutii subterane dipolmatice de care nu se stie, sper sa fie asa alfel cu fiecare zi ce trece si luptele continua pericolul devine si pt cei din occdent tot mai mare.
        Rusul stie ca nu are nici o sansa in fata occidentului cu armamentul conventional, nu are alte optiuni decat arma hipsersonica si cea atomica.
        Nu vad nici o incecare din partea occidentului de cautarea solutiei diplomatice, cu cine, cu Putin ? insa ambitii acum ne pot costa vietile, Europa este campul de lupta.

        • Ce se intampla daca rachete Stinger vor dobori destule elicoptere si avioane de lupta rusesti astfeli incat optiunea nucleara sa fie luata si mai serios in vedere
          Pai acele aeronave nu sunt la ele in tara.
          rusul provoaca.
          dovada ca nu le pasa nici de viata militarilor, pare ca provoaca doar pentru a da cu bomba.
          „sahist”
          criminal calculat, da, ca multi din tara lui

        • Ceea ce numiti „ajutoare militare” nu sint donatii nici cadouri, sint vanzari de armament si munitii pe datorie. Ucraina le va plati in anii urmatori prin materii prime si produse agricole. In urma actiunii ruse de pacificare Ucraina va pierde teritoriile estice si va ramine pe cap cu o datorie grea. Europa nu este nici un camp de lupta , se reediteaza dezmembrarea fostei yugoslavii. In maximum o saptamina Zelensky e dat jos , republicile separatiste obtin statutul Kosovo adica unii le recunosc iar altii nu. Rusia nu pierde absolut nimic ci castiga teritorii si resurse , SUA castiga din afaceri cu LNG iar statele europene intra in faliment. De unde si expresia ” fk the EU „.
          Sa nu va inchipuiti ca strategii americani , rusi si chinezi sint prosti. Ei sint stapanii lumii si n-au de ce sa imparta cascavalul cu Europa. Europa e nimeni cu acte. In maximum trei ani veti avea nivelul de trai din Bangladesh deoarece doar atat va permit resursele naturale si puterea militara.

  13. “Comedie ruso-ucraieniene”?
    Nu putem lua în derâdere o tragedie imensă a unei țări cu o populație f numeroasă și care este și o tragedie a Europei și a lumii.

    • Pentru că o imagine face cât o mie de cuvinte, aveți mai jos harta cu rezultatele alegerilor prezidențiale din Ucraina din 2010. Regiunile care au votat pentru Timoșenko (pro-Vest) sunt colorate cu diverse nuanțe de roșu, iar regiunile care au votat pentru Ianukovici (pro-Rusia) sunt colorate cu diverse nuanțe de albastru:

      https://en.wikipedia.org/wiki/2010_Ukrainian_presidential_election#/media/File:Другий_тур_2010_по_округах-en.png

      Ocuparea Ucrainei de către ruși nu e similară cu o eventuală ocupare a României de către ruși. Cam asta ar fi concluzia.

    • Ei aici ați atins un punct sensibil. Așa cum spuneam am mari dificultăți în mă lămuri dacă e o comedia sau o tragedie.

      Am văzut ieri pe NBC un documentar despre situația dramatică de la frontiera ucraineano-maghiară. Arătau un șir de oameni veniți pe biciclete din Ucraina. Spuneau (reportera i-a întrebat în ucraoineană, ei au răspuns în rusă!) că au fugit din calea invadatorilor și că au lăsat totul în urmă nemaiavând timp să ia nimic (?!). Rușii sunt la vreo 800-1000 de km distanță. Tot ce pot înțelege de aici e că de fapt Caragiale nu era nici român, nici macedonean, nici grec, ci ceva soi de ucrainean… 😄

      • Ziarul de Iași a publicat astăzi Mărturii mişcătoare, dar şi revoltătoare, ale unor şoferi ieşeni ce au tranzitat Ucraina:

        Vameşii ucraineni nu lasă refugiaţii să treacă, nici chiar mame cu copii mici, până nu dau mită. Tarifele sunt exorbitante…

        Taxa începe de la 150 de euro pentru familia care are un copil, 350 doi copii. Cei care dau 500 de euro trec mai rapid. Dacă familia are un copil de 18 ani, pentru el trebuie să dea 2.000 de euro drept şpagă, dacă vor să iasă din ţară, pentru că respectivul iese ilegal. La fel, tot 2.000 de euro se percepe şi pentru un bărbat, deoarece cei între 18 şi 60 de ani nu au voie să iasă din ţară, fiind decretată legea marţială.

        • Sa nu divagam… razboiu e una si energia e alta. Europa a ramas la curu gol in privinta energiei.. si asta e fapt. Indiferent cum se va termina distractia in Ucraina problema energiei ramine.

          Razboiu va fi suportabil atita timp cit se va duce cu arme clasice, daca se-ncepe cu atomice atunci nu vom mai avea nevoie nici de energie, nici de sicrie. Pin-la urma asta e cheia, ce se poate face ca dementul de Putin sa nu bage atomica? Sa- l scarpinam un pic pe spate, sa tragem de timp, poate ca dispare intre timp, sau sa-l facem terci astfel incit sa-si blesteme zilele?

          • Într-o discuție pe Quora, un comentator susține că ucraineana vorbită de Zelenski e mai fluentă și mai corectă decât a oricărui alt politician având rusa drept limbă maternă. Iar cireașa de pe savarină sună cam la modul următor: ”cine îl critică pe Zelenski pentru ucraineana pe care o vorbește, are așteptări nerealiste” :)

            Trebuie să recunoaștem că al nostru măcar vorbește corect românește, chiar dacă se exprimă lent și bolovănos :)

            Eu zic că nu divagăm, povestea asta începe să semene cu Revoluția Română transmisă în direct la Televiziunea Română ”Liberă” :)

    • Ce tragedie? Jumate s-au predat , jumate au profitat de ocazie si au ajuns in uie si in state fara viza iar ce-a de-a treia jumatate i-a primit pe rusi cu paine si sare , jumatate din Ucraina fiind rusa de la mama ei.

      Tragic e ca au fost ucise premeditat cateva sute de persoane , civili nevinovati , ca sa dea bine la televizor exact ca la lovilutia noastra din 89. Criminalii fiind deopotriva Biden , Putin si Zelenski si restul liderilor europeni care au organizat tot scenariul. Iar postacii ca tine care le sustineti povestile, „narativele” , sinteti complici .

  14. Cine cumpără gaze naturale din Rusia?

    Percentage share of natural gas supply
    imported from Russia:

    100%
    North Macedonia, Bosnia
    Herzegovina and Moldova

    94%
    Finland

    93%
    Latvia

    77%
    Bulgaria

    49%
    Germany

    46%
    Italy

    40%
    Poland

    24%
    France

    11%
    Netherlands

    10%
    Romania

    1%
    Georgia

    0%
    Ireland
    Ukraine

    Source: Statista

  15. Pe lângă Ucraina, cine mai suferă din cauza războiului?

    N-ați ghicit 😭 Schimbarea climei!

    John Kerry, țarul climatic al președintelui Biden, a avertizat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei ar putea distrage atenția lumii de la criza schimbării climei și ar putea produce „emisii masive” care vor avea un impact negativ asupra globului:

    Dar ar putea avea un impact negativ profund asupra climei, în mod evident. Aveți un război și, evident, veți avea consecințe masive ale emisiilor în urma războiului. Dar, la fel de important, veți pierde atenția oamenilor, veți pierde cu siguranță atenția marilor țări pentru că vor fi deturnați și cred că ar putea avea un impact negativ. . . .

    Detalii,

    John Kerry fears Russia-Ukraine war will distract from climate change

    Biden’s climate czar said ‘massive emissions’ will negatively impact the globe

    • Evident! 😃 Ăsta era scopul ascuns al lui Krăkănel: Să dea o lovitură crâncenă panourilor solare și moriștilor de vânt.

      Singurul lucru care mă miră e că le-a luat atât de mult timp să scoată din bască chestia asta…

    • Daca S-Putin apasa butonul, nu mai conteaza CO2.
      Daca amanam cu 5 ani planul de dez-CO2ficare, la scara istoriei nu conteaza. Pentru Putin ar putea fi diferenta dintre a fi sau a nu fi.
      Acum cateva zile, Putin zicea ceva cam asa: „nu va faceti griji, livrarile de gaz din Rusia continua”.
      DAR, daca incasarile sunt blocate…?
      De exemplu: acum vreo cateva saptamani mi s-a blocat contul din banca – chestie de procedura, neintelegere, formalitati … etc. Functionarul bancii (call center) m-a asigurat ca banii mei sunt in deplina siguranta. Sunt in continuare ai mei,. Numai ca nu-i pot folosi ACUM.
      Succesorul lui S-Putin va avea la dispozitie un sold suficient sa reformeze Rusia

  16. Cine a finanțat invazia Ucrainei?

    De ce nu opresc țările occidentale importurile de hidrocarburi din Rusia și nu-l trimit pe Putin la dracu’ ? Răspunsul e simplu: țările occidentale au investit sute de miliarde de dolari în energie eoliană și solară, care nu funcționează și nu furnizează energia necesară; prin urmare, dacă aceste țări doresc să își mențină rețeaua electrică în funcțiune, trebuie să cumpere gaze naturale, care provin în principal (40%) din Rusia.

    Să luăm ca exemplu Germania. A adoptat „Energiewende” în 2010 și vrea să fie percepută ca lider mondial în ceea ce privește viitorul energiei regenerabile. Vârful de utilizare a energiei electrice în Germania este de aproximativ 90 GW. Pentru a suplini această nevoie, a construit o capacitate de energie eoliană de 65 GW și o capacitate de energie solară de aproape 60 GW. Deci, în total, este vorba de o capacitate de producție de aproximativ 125 GW, pentru un consum de vârf de aproximativ 90 GW. Se pare că germanii au destulă energie doar din vânt și soare pentru a-și acoperi toate nevoile.

    Numai că, în realitate, vântul și energia solară nu funcționează continuu. În timpul iernii, de exemplu, sunt perioade cu zile înnorate, vânturi calme și nopți lungi. Și atunci, pentru a-și menține rețeaua națională de electricitate în stare de funcționare, Germania importă până la 50% gaze din Rusia (media europeană fiind de 40%), 45% cărbune din Rusia și 34% petrol din Rusia. În plus, Germania dezafectează și ultimele centrale nucleare, sporindu-și astfel dependența de importurile energetice din Rusia.

    În Europa, fracturarea hidraulică, care a transformat Statele Unite în cel mai mare producător de petrol și gaze din lume, a fost huiduită, protestată masiv, uneori violent, acuzată de toate catastrofele posibile. Multă lume crede că interzicerea fracturării hidraulice în Europa a fost concepută și instrumentată de Rusia, pentru a-și menține dominanța energetică asupra Europei. Rezultatul se vede: țările europene și-au redus dramatic producțiile proprii de hidrocarburi, înlocuindu-le cu importuri prioritare din Rusia, prețurile la gaze au crescut fulminant, la fel ca și veniturile obținute de Rusia.

    În principiu, prin politicile lor energetice „verzi” și anti-fracturare, țările occidentale au finanțat invazia Ucrainei.

    • ,,Se pare că germanii au destulă energie doar din vânt și soare pentru a-și acoperi toate nevoile.”
      Ca si cum te lasi de serviciu ca sa devii milionar din cersit. Cite unul mai si reuseste sa agoniseasca, dar tot cersetor va ramine.
      Se poate spune ca tariile occidentale, odata ,,inverzite”, finanteaza un stat terorist, multumite ca acesta nu le va ameninta.

    • Domnule Crânganu, aruncati aici cu cifre despre puterea instalata si puterea instanta in varful de consum. Nu cred ca este o comparatie sanatoasa. Se stie faptul ca panourile fotovoltaice au o productivitate medie de 3 ore / zi (medie anuala – deci vara mai mult, iarna mai putin). Puterea instalata nu inseamna si ca acea unitate de productie va functiona 24/7 la capacitatea de putere instalata. Nici macar centralele nucleare nu pot sa o faca 100% pentru ca mai sunt lucrari de mentenanta, deconectari neprevazute etc etc.
      Corect ar fi sa ne uitam la consumul anual de energie electrica al Germaniei si productia anuala de energie a Germaniei din fotovoltaice si eoliene.
      Daca cifrele sunt apropiate, inseamna ca exista doar o problema de stocare a energiei.

      • „exista doar o problema de stocare a energiei”

        „Doar” lol

        Deci dumneata crezi ca o tara , o economie functioneaza doar cand e soare si cand bate vantul si cu toate astea ai dreptul sa votezi si sa postezi in loc sa te afli internat fortat intr-o institutie de specialitate pentru cronici irecuperabili.

        Ori asta , ori esti un prost de plutonier secu in redactie si asa crezi tu ca „stimulezi discutii”.

    • Inca o chestie pentru domnul Crânganu, poate scrieti un articol si despre Islanda si cum isi produc ei energia si eventual o analiza despre capacitatea energetica a Islandei?
      Cand vorbim de energie trebuie sa vorbim intr-un mod general pentru ca forma de transport si stocare e o alta discutie.

      • Du-te la coordonatorul tău și spune-i că tupeul nu poate suplini incompetența și lipsa de instruire: ai ajuns să să-i trasezi directive autorului?

        Islanda e călare pe vulcani, în mijlocul Atlanticului.

      • Ați lipsit de la un curs de Geologie 101. Altfel ați fi știut că Islanda este o insulă cu o specificitate unică: fiind plasată deasupra dorsalei medio-oceanice din Atlanticul de nord, care separă două plăci litosferice (Eurasia și America de nord), beneficiază de apă termală gratuită produsă de activitatea vulcanică de pe fundul oceanului. Termenul geyser, prezent în multe limbi, inclusiv în română, provine de la islandezul Geysir. A încerca să extinzi o situație unică la o scară globală este un artificiu de tip alba-neagra.

        Pentru cultura dv. generală, ar fi bine să rețineți că Islanda importă și petrol din Norvegia, SUA, Danemarca, Spania etc.

  17. …Ceea ce vedeti ca se intimpla are o alta miza cu mult mai mare .Rusia s-a dovedit a fi un colos cu picioare de lut si imensitatea Rusiei trebuie cumva parcelata , nu teritorial ,dar pe formula ce tine de grupurile de interese economice . Accesul la resursele Rusiei trebuie in mod clar asigurate cu atit mai mult cu cit colosul de gheata se si dezgheata .Cit despre reducerea asa zisa dramatica a productiei de hidrocarburi din Europa ea are legatura doar cu costurile acestei actiuni asa cum este si in perimetrul din Marea Neagra ce apartine Romaniei .Aceste zacaminte sunt aflate la o mare adincime de peste 200 de metri si extractia impreuna cu transportul costa enorm .Exista doar citeva firme in lume ce au tehnologia necesara de exploatare dar totul se impiedica in cazul nostru atunci cind sub 200 de metri apa marii , in aceasta zona , este sulfuroasa (stim si noi inca de mici ca nu exista viata la mare adincime in Marea Neagra )si retelele de conducte costa mult mai mult , protectia lor fiind dificila si neconvenabila ca parte a profitului final .Pina si Nord Stream doi vedem acum cum a devenit. de fapt. o initiativa aflata in jocul politico – militar cu Rusia .Explicatia este simpla si totul se rezuma la aducerea Rusiei in situatia actuala din care nu mai are scapare .Ideea trasnita cu „ghiulelele” nucleare este hazlie si trebuie inteles ca aceste rachete hipersonice dotate cu focos nulclear nu vor fi lovite de capacitati militare terestre , se pare ca este foarte greu , dar ele sunt clar vizibile din spatiu si de acolo pot fi distruse usor .Deveselu poate lovi doar rachetele cu raza scurta si medie de actiune daca sunt folosite defensiv .Intelegind asta putem vedea cu Ursul din taigaua Siberiana a cazut singur in propria capcana .

  18. Pentru Rusia, nu confruntarea de echipamente militare este elementul determinant in acest conflict. Daca UE tot trimite armament, atunci masura decisiva va fi oprirea gazelor. Dar va fi solutia extrema. UE nu a inteles si nu a acordat importanta vorbelor depuse de V.Putin inca din 2014, la anexarea Crimeei.UE nu a avut o politica energetica solidara si comuna, ci fiecare sa se descurce.
    Acum se vad efectele. A impus reguli dure de aderare, inclusiv Schengen si acum le incalca bine mersi. Vrea Ucraina dar pe R.Moldova nicidecum ?!!Toti vad in afara dar ce este inauntru UE numai vede nimeni.

  19. O declarație de ieri a cancelarului Germaniei, Olaf Scholz:

    Trebuie să punem capăt războinicilor ca Putin. Pentru asta este nevoie de propria noastră putere. Ne dorim un Bundeswehr puternic și modern și vom cheltui peste 2% din producția noastră economică pentru a ne asigura că acesta este echipat corespunzător.

    Păi, când „nebunul” de Donald Trump a cerut ca fiecare membru NATO să-și achite obligațiile contractuale de 2% din PIB pentru apărare, parcă nu am citit o astfel de declarație. Adică, mai întîi trebuie să-ți ajungă cuțitul la os ca să faci ceea ce a cerut „nebunul”.

    Ar fi fost mai interesat să aflăm și ce va face Germania cu importurile rusești de gaze naturale, cărbuni și petrol.

    Detalii,

    https://twitter.com/Bundeskanzler/status/1497933055402516485

    • Simpatic, am ajuns sa vorbim despre mintea neamtului de pe urma!
      Ce sa faca Germania, domnule profesor, va importa in continuare sau va trebui sa inchida capacitati de productie. Nu au incotro. Intr-un orizont de citiva ani poate ca pot fi dezvoltate si alte surse de carbuni, titei si gaze, Caspica, Algeria, Oman, Columbia (firme germano-americane au oricum activitati miniere in America de Sud) insa pina atunci nu au incotro si trebuie sa redeschida centrale nucleare.
      Dar esenta de prostie e distribuita peste tot in lume, peste tot exista unii cred ca se pot juca cu energia securitara. Pariez pe orice ca vor continua sa creada si in continuare pina vor muri de foame energetica.

    • Este una dintre putinele instante cind Trump a fost corect, in opinia mea. Cererea lui a fost justificata, dar nu este o obligatie contractuala. Procentul 2% este un „guideline”.

      Referitor la articol, renuntarea la gazul Rusiei este necesara pentru a renunta la o sursa de energie nesigura, impredictibila, la cheremul si fitele unui despot, chiar daca mai ieftina.
      Sa vedem ce modificari in politica energetica va aborda EU post conflict. Dupa wake-up call-ul din 2014 tot ce s-a intimplat a fost constructia North Stream 2…

    • Cind a fost treaba la Fukusima, Merkel s-a speriat si a decis inchiderea inst atomice. Acum Olaf s-a speriat si a inceput sa arunce cu bani. Ursula s-a speriat si a inceput sa arunce cu bani. Reprezinta asta o politica stabila, sustenabila? Daca miine ploua se arunca cu bani in canale, daca e seceta in irigatii. Unde sunt analistii care pot prevedea ce se-ntimpla in urmatorii 50 de ani?
      Precis cele 100 de miliarde vor fi investite in tancuri electrice.

      Sa nu ne amagim, guvernul german e absolut copilaros, nu, nu s-a trezit, nu a inteles nimic.

      • Auzi,
        Dar daca maine fine o furtuna solara si ramane toata planeta fara infrastructura de transport de electricitate, nu ai fugi sa-ti cumperi un generator de curent pe benzina?
        Daca maine s-ar termina brusc motorina, benzina si gazul, nu ai fugi sa-ti cumperi lemne sau aparate pe curent cu care sa te incalzesti?
        Voi cred ca subestimate enorm capacitatea cea mai de pret pe care o au oamenii: adaptabilitatea. Adaptabilitatea e calitatea care ne-a asigurat supravietuirea si evolutia.
        Revenind la exemplul anterior, cu furtuna solara, presupunand ca ar exista destule generatoare pe benzina in lumea asta si destula benzina, tu ce ai face? Ai plati mai mult pentru energia electrica (pentru ca e mai scump cu generator) sau ai sta pe intuneric? Daca iti permiti, eu zic ca vei plati mai mult si nu vei sta pe intuneric. Desigur asta ar insemna ca anul acesta va trebui sa renunti la schimbarea telefonului „aifon” sau sa-ti iei unul mai ieftin.

      • „Cind a fost treaba la Fukusima,”
        Nu atunci. Doamna Merkel a solicitat o dovada din care sa rezulte ca este chiar obligata sa implementeze politicile verzi , or else. Apoi niste activisti ecologisti au ajuns cumva pe acoperisul unei centrale nucleare unde si-au facut cateva selfie-uri care au ajuns si la dumneaei pe birou. Mi se pare ca o varianta a povestii a ajuns si in presa.
        Doamna Merkel nu a fost de capul dumneaei asa cum nu sint nici Putin, nici Biden nici Xi.
        In umbra si in spatele oricarui lider se afla un conglomerat de puteri si interese . Industrii, Banci, Mass-Media , grupuri sensibile la efectele politicilor Statului. Aceste grupuri in mod natural anticipeaza si corespunzator actioneaza sau reactioneaza. In limbaj popular se numeste „statu la paralele” si uneori reprezentanti de-ai lor se aduna la claca prin sufrageriile unor consilieri .

        • Am intrebat un prieten de ce nu s-a simtit la fel de vulnerabila si Franta care are zeci de centrale nucleare si mi s-a raspuns: deoarece Franta are si arme nucleare si este singura putere nucleara europeana membru permanent in Consiliul de Securitate al ONU.

    • Eu nu inteleg cum va pune la PUNCT razboinicii ca Putin, deja inarmati pana-n dintzi, inarmandu-se neamtzu
      CONVENTIONAL.
      Poate, doar daca se gandeste la o viitoare Armata UE!

    • A fost azi o reuniune extraordinara a Consiliului Energiei convocata la cererea Frantei. Pe agenda a fost extinderea ariei sincrone in Moldova si Ucraina. Cind vii cu astfel de infrastructura, scumpa si foarte delicata (il rog pe Stefan ale carui comentarii le-am remarcat pe Contributors sa explice ce inseamna asta tehnic) nu o faci pentru citeva saptamini sau luni. Si nici nu cred ca o poti face tehnic in foarte scurt timp.
      Adica tocmai Franta, din capatul celalalt al Europei pune o astfel de problema, ea care singura sta bine mersi cu energia. O fi de la politica? Adica Jean l-a prins pe Fritz cu nadragii energetici in vine? Oricum ar fi noi trebuie sa ne securizam ale noastre ca din exportatori de electricitate am ajuns sa importam a proasta. N-avem incotro, noi ne-am neglijat 30 de ani sistemul energetic. Nemtii si-au batut joc de productie investind a proasta in timpenii de gura unor latrai de profesie foarte bine finantati si care sint foarte buni la ce fac. Rezultatul este dublarea (cel putin) facturilor de electricitate si semne clare de criza energetica europeana!

    • ”Păi, când „nebunul” de Donald Trump a cerut ca fiecare membru NATO să-și achite obligațiile contractuale de 2% din PIB pentru apărare, parcă nu am citit o astfel de declarație. Adică, mai întîi trebuie să-ți ajungă cuțitul la os ca să faci ceea ce a cerut „nebunul”.”

      Domnule profesor, dumneavoastra aveti perfecta dreptate si nu am nicio intentie sa va contrazic. Va respect foarte mult si am invatat multe de la dumneavoastra.
      Se pot face liste intregi cu lucrurile bune si foarte bune pe care le-a facut Trump. La fel, se pot face liste intregi cu lucrurile bune pe care le-a facut Putin in Rusia.
      Pot sa va confirm si faptul ca desi il apreciez enorm pe Joe Biden ca om si ca lider, nu sunt incantat de felul putin naiv, putin neinformat in care trateaza industria energetica si problema incalzirii globale. Nu am fost incantat nici de summit-ul cu Putin de anul trecut (mai ales ca venea dupa un urias atac cibernetic impotriva SUA, SolarWind). Dar am inteles ratiunea acelui summit, dl Biden a vrut sa-l revada pe Putin (sa ia pulsul omului Putin cum spunem noi) si sa vada daca il poate scoate din zona de influenta a Chinei.

      Insa marea problema cind incepi sa tii scorul in felul acesta cu lucrurile bune pe care le-a facut Trump este ca s-ar putea sa pierzi imaginea de ansamblu. Cand incepi sa numeri frunzele s-ar putea sa nu mai vezi padurea… :)

      Si imaginea de ansamblu este ca oamenii ca Putin si Trump sunt foarte periculosi atunci cand au puterea pentru ca poarta in ei semintele distrugerii. Stratul foarte subtire de constiinta si umanitate pe care-l au in ei se poate pierde foarte rapid si atunci incep sa faca lucruri ingrozitoare.

      Despre Putin am vazut acum cum intr-o saptamana a distrus toata societatea aia oligarhica si cu aparenta de modernitate pe care a construit-o in 20 de ani.
      Despre Trump am vazut cum dupa pierderea alegerilor din noiembrie a inceput nebunia si cum a culminat totul in insurectia tribala din 6. ianuarie. Eu va intreb acum, va rog sa ma scuzati, cat de ingrozitor s-ar fi terminat asaltul impotriva Congresului lasat fara aparare daca gloata aia ar fi avut arme de foc in loc de bate?
      Au fost ore intregi atunci pe 6.ianuarie cand familia ingrozita si colaboratorii cei mai apropiati incercau sa-l faca pe Trump sa se opreasca si ia atitudine impotriva gloatei si el nu voia sa renunte…

      • @ alehin,
        analiza cu inceput de vorbe frumoase despre Trump, ca sa poti apoi sa-i dai cu piciorul.
        Asezarea lui Trump alaturi de Putrin denota ura. Dece nu ai facut scorul razboaielor initiate de Trump si cele initiate de Putin?
        Vez, Doamne, intilnirea Biden-Putin poate fi scuzata, dar intilnirea Trump cu piticul atomic nord coreean era ridiculizata de analisti. Bine ca nu ne-ai anuntat, cum o faceau unii, ca intilnirile Trump-Putin erau rusinoase, de cedare..
        „desi il apreciez enorm pe Joe Biden ca om si ca lider” spune multe, incl;usiv ca nu veti fi corect in aprecieri.
        NB,
        si nu doar cei 2% doriti de Trump s-au adeverit ca sint vitali, ci si cu Nord Stream 2.

        • @Victor L – ”vorbele frumoase despre Trump” nu erau ale lui. Erau de fapt un citat din comentariul de mai sus al Dl.Crânganu.

      • Imi place mai mult cum suna asta : Atunci cand numeri fiecare frunza din padure s-ar putea sa nu observi canistra de benzina…
        Si gata, am incheiat aici cu filozofiile de doi lei, acum este timpul sa ne gandim la mortii si la drama umanitara din Ucraina!

      • Sa-l compari pe Trump cu Putin e un gest, pur si simplu, ticalos. In rest propaganda de doi bani pt fraieri.

        PS USA e o adevarata democratie.

        • USA a fost, este si va ramine o democratie, cu toate coborisurile inerente. europenii din estul statelor si au croit drumul in vest in carutele cu coviltir, pavaza le a fost flinta si credinta. observ pe aceasta platforma (pe care am comentat cu placere, dar o sa renunt) o infuzie de autori spalati pe creier si neo securisti, ei se autodenumesc intelligence, esentiali si speciali, eu o sa i numesc ceea ce sint : putori semianalfabete bransate la bugetul public.

  20. Ticalos inca nu am fost facut… dar asta e, este multa pasiune cand se discuta subiectul Trump.

    Dumneavoastra stiti la fel de bine ca si mine ca democratia trebuie aparata. Si nu, nu este propaganda. Problema democratiei reprezentative sunt alegerile. Pentru ca nu intotdeauna castiga cel mai bun, ci castiga cel mai carismatic. Poporul votant este usor de manipulat, iar Trump este un maestru.

    Institutiile democratice sunt fragile. N-am crezut ca intr-o democratie veche de sute de ani se pot intampla lucruri care se intampla lejer in Romania. Toata agitatia aia cu numirea procurorului-sef, cu blocarea anchetelor…pentru mine a fost un spectacol fascinant.

    Este de ajuns ca intr-un mandat de 4 ani un presedinte sa aiba norocul sa numeasca 3-4 judecatori ”potriviti” la Curtea Suprema si gata, s-a terminat cu democratia. Uitati-va ce se intampla acum in Texas cu legea avortului, zici ca ne intoarcem pe timpul lui Ceausescu…

    Si da, raman la parerea mea, Trump este un om foarte periculos pentru ca este facut din acelasi aluat ca si Putin. Doi oameni narcisisti, egoisti si cu o pojghita de constiinta si de umanitate foarte fragila in ei.

    • @alehin – ai avut de-a face cu oameni prea civilizați, de asta nu ai fost făcut cum meritai. Când replicile la adresa ta sunt șterse la câteva ore după ca au fost publicate, tu în ce categorie te-ai încadra? Când repeți același comentariu la mai multe articole, tu în ce categorie te-ai încadra?

      Vii aici cu toată retorica partidului democrat, dar tot tu te consideri victimă? Alegerile din 2020 au fost fraudate masiv, în cel puțin 6 state diferite. Aia e ”democrația” căreia îi plângi tu de milă, cu lacrimi de crocodil.

    • Pentru un admirator a lui Biden, nicio surpriza.
      Si atunci, e clar ca asemuireea lui Trump cu Putin face parte din ceea ce se numeste ticalosie.
      Si e perfect democratic.

  21. Daca l-as „aprecia foarte mult” pe coruptul pina la maduva Joe Robinette Biden m-as duce la medic.

    In intreaga istorie SUA nu a existat un lider mai bolnav, mediocru inca de cind era sanatos, mai ofilit, mai netrebnic, mai pe fata vindut celui care plateste mai bine, in cazul lui Biden Partidul Comunist Chinez.

    In vreme ce responsabilitatea pentru atacul Rusiei in Ucraina revine in primul si in primul rind lui Vladimir Putin. Responsabilul nr. 2 este coruptul senil si las Joe Biden, care a inselat americanii mai slabi de inger cu promisiunile lui de Gigi Becali, ca el stie cum sa-l puna la punct pe Putin.

    Acelasi ticalos care a spus

    “We will not conduct a hasty rush to the exit [out of Afghanistan]. We’ll do it — we’ll do it responsibly, deliberately, and safely.” (aprilie 2021)

    Singura calitate a famigliei Biden este ca stiu cum sa se imbogateasca din politica. Hunter Biden a scris fara perdea cum trebuie sa impinga inspre „Big Guy” (nesatulul agent chinez din Casa Alba) 10% din tranzactiile lui necurate – cu China, cu Rusia, cu Ucraina, ba pina si in Romania

    https://www.nbcnews.com/politics/politics-news/hunter-biden-s-legal-work-romania-raises-new-questions-about-n1071031

    Precum si decrepita ipocrita Nancy Pelosi, cu un salariu de ~225 de MII de dolari, a reusit, prin geniul de afaceri personal, nu-i asa, sa se imbogateasca la vreo 200 de MILIOANE (!) de dolari, prin actiuni la companiile tech pe care, prin simpla coincidenta, ea le reguleaza (in sensul englezesc, la un minim).

    Din fericire, propaganda idioata cu „insurectia”, de dupa alegerile FURATE din 2020, nu mai tine, s-au desteptat americanii. In noiembrie 2022 organizatia criminala Clinton/Pelosi/0bama/Biden va fi data afara, cu suturi, prin „insurectia” VOTULUI.

    • Voteaza cu cine vrei , voturile oricum tot biden le numara. Ca data trecuta. Ce-ai sa faci, razboi civil ? Ca-n Ucraina ? Din cauza ca nu ti-a fost respectat votul ?
      Din fericire americanii tai au ramas la fel de prosti , nu vor face nimic altceva decat vor plinge iarasi pe internet ca le-a furat biden alegerile.

      • In Ucraina e razboi civil?
        O fi, ca asa era si in comunicatul pregatit de Putin pentru varianta „victoria in trei zile”.

        • Nu e razboi civil ? De 8 ani armata ucraineana bombardeaza republicile separatiste asupra carora de 8 ani nu mai are nici un control administrativ.
          E un razboi civil in care Rusia ajuta etnia rusa din republicile separatiste. Republici care nu recunosc legitimitatea regimului neonazist de la Kiev care a fost pus la putere de americani prin lovitura de stat.

          • Bine, daca asa se defineste, asa o fi: razboi civil cu armata de ocupatie de vreo o suta de mii de oameni deplasata pe teritoriul unei tari ale carei granite te hotarasti brusc sa nu le mai recunosti. Bine, nu chiar brusc, fiindca republicile separatiste nu s-au separat asa fara voie de la tatuca; cat despre „bombardate”, daca in 8 ani armata ucrainei nu a reusit sa razbeasca niste civili, e cam clar ca aia nu sunt civili.
            Iar pentru definitie pentru (neo)nazism luati si recititi (sau cred ca puteti si sa reascultati) discusrul lui Putin prin care se explica cu subiect si predicat ca Ucraina e o tara care nu trebui sa fie, deci „Anshcluss”.
            PS. Desi l-as cataloga mai degraba de nazism pur si dur, dar „putler” s-a banalizat

            • Ete Pufi, armata de ocupatie, voi n-ati facut la fel in Kosovo cand v-au chemat in ajutor separatistii musulmani albanezi ?
              Ati recunoscut granitele Iugoslaviei si rezolutia ONU care v-a interzis sa declarati unilateral independenta Kosovo ?

    • Nu le reguleaza , nici in sens englezesc si nici pe invers. Le reglementeaza. Ce naiba. Chiar nu gaseste CIA in toata america aia postaci cunoscatori de limba romana ?

  22. Germania ar putea extinde utilizarea cărbunelui pentru a înlocui gazul rusesc
    Invazia Ucrainei declanșează un impuls către independența energetică

    Titlul și subtitlul le-am preluat din articolul publicat de Bloomberg, ieri, 28 februarie 2022. Un citat semnificativ mi se pare a fi acesta:

    Ministrul Economiei, Robert Habeck, fost co-lider al Partidului Verzilor, a declarat că centralele pe cărbune ar putea funcționa mai mult timp și chiar a spus că nu se opune „ideologic” extinderii utilizării energiei nucleare.

    Cancelarul Olaf Scholz a anunțat duminică planurile de construire a două noi terminale de gaz natural lichefiat pentru a extinde opțiunile energetice ale Germaniei și pentru a reduce dependența de Rusia.

    Guvernul dorește să ajungă la un punct în care să poată „alege cu ce țări dorim să construim parteneriate energetice”, a declarat Habeck într-un interviu acordat duminică târziu la televiziunea ARD. „A putea alege înseamnă, de asemenea, în caz de îndoială, că poți deveni independent de gazul, cărbunele sau petrolul rusesc”.

    Să credem că germanilor le-a venit mintea cea de pe urmă după atâtea decenii de importuri energetice rusești?!

    • Domnul Cranganu, ca sa intelegeti mai usor mentalitatea nemtilor ar trebui sa stiti ca-n Afganistan multe masini de lupta au fost trase pe dreapta intrucit nu aveau revizia tehnica, aia la doi ani.
      Atit Robert cit si Olaf sunt speriati de propria prostie, pt ca e vina lor, in principal, ca Ge a ajuns in halul asta.

      Daca se mai linistesc lucrurile ceva vor reveni la idioteniile precedente. Deja tinerii SDP sunt impotriva celor 100 miliarde pt armata.

  23. Am învățat un nou cuvânt: Delayism climatic

    Joia trecută, pe când Rusia invada Ucraina, la Casa Albă a avut loc o importantă întâlnire cu un titlu foarte interesant: White House Climate Science Roundtable on Countering ‘Delayism’ and Communicating the Urgency of Climate Action

    Recunosc spășit că auzisem de denialism (negaționism) climatic, dar noul termen – delayism climatic – m-a luat prin surprindere. Nu știu dacă mass-media din România l-a preluat, m-ar interesa o traducere, chiar aproximativă.

    În comunicatul oficial de la Casa Albă noul termen apare prima oară în fraza următoare:

    The event is the first White House-level convening of experts on the topic of “climate delayism” and its associated planetary, financial, and societal risks and costs.

    Deduc, prin inferență, că e ceva nu prea OK din moment ce apare asociat cu trei tipuri de riscuri și costuri (planetare, financiare, societale). Și eu, cetățean naiv, credeam că Administrația Biden-Harris, în ziua atacului Rusiei, se ocupau cu problemă răaboiului. Dar, se pare că m-am înșelat amarnic.

    „Delayismul” climatic era o prioritate egală sau chiar mai mare decât războiul din Ucraina.

  24. Ticalosii astia sunt cozile de topor ale lui Putin. Arunca in lupte niste maruntisuri, auzi sirba, alegerea unor judecatori ar periclita democratia USA. Asta au inteles absolventii de stiinte politice de la Zoia Comemanskaia. Aceeasi propagnda e si cea cu regenerabilele, incearca sa dea impresia ca regenerabilele ar fi o solutie, astfel incit sa raminem dependeti de rusi.
    Nasol ca rubla a scazut masiv.

  25. OFF TOPIC

    Climatologii vor să intre în grevă pentru că oamenilor nu le pasă de alarmele lor climatice

    Pe 21 decembrie 2021, un grup de climatologi au publicat articolul The tragedy of climate change science. Despre ce este vorba? Cei trei autori (din Canada și Noua Zeelandă) s-au săturat să mai publice studii despre schimbarea climei pentru că popoarele nu-i ascultă și nu acționează conform directivelor trasate de ei. Drept pentru care, cei trei cheamă comunitatea climatologică să instituie un moratoriu al cercetărilor climatice până când popoarele îi vor asculta.

    Eu am citit articolul crezând că tragedia științei climatice este cauzată de criza modelelor climatice, pe care am prezentat-o de curând. Dar tragedia este în altă parte… S-au supărat ca ciobanul pe sat: Au tot strigat că vine lupul de-a lungul a 26 conferințe anuale COP, lupul n-a venit, și acum vor s-o pună de-o grevă…Să le fie de bine.

    Critica cea mai devastatoare la adresa acestei idei vine de la un climatologist respectabil, pe care l-am citat în articolele mele (Dr. Zeke Hausfather)

    Sunt obișnuit cu încercările prostești și greșite de a învinovăți oamenii de știință din domeniul climei pentru faptul că societatea nu s-a ocupat în mod eficient de schimbările climatice.

    Dar a sugera că o soluție este ca oamenii de știință din domeniul climei să facă grevă și să nu mai facă știință este o supernovă a prostiei. [s. m.]

  26. Declarația Administrației Biden cu privire la importurile de gaze rusești

    Să fie clar: Sancțiunile noastre nu sunt concepute pentru a provoca nicio întrerupere a fluxului actual de energie din Rusia către lume. Am stabilit plățile pentru energie pe o bază limitată în timp pentru a permite o tranziție ordonată a acestor fluxuri de la instituțiile sancționate și am oferit alte licențe pentru a asigura o reducere ordonată a afacerilor.

    24 februarie 2022 (Sursa)

    Ce s-a întâmplat apoi pe piața gazelor?

    Iată ce a scris Bloomberg în aceeași zi (24 februarie 2022):

    Rusia invadează Ucraina și Europa cumpără mai mult gaz.
    Importurile de gaze rusești au devenit mai ieftine decât prețurile spot în Europa
    Fluxurile prin Ucraina au crescut brusc, livrările în Germania ar putea crește

    Nu mă pot opri să nu mai întreb o dată: Cine finanțează Rusia?

  27. Ma intreb cat din necesarul energetic al Europei poate fi asigurat de US?
    …presupunand ca ar exista toate terminalele necesare pentru transferul de pe nave.

    • Pentru a treia lună consecutivă, Europa rămâne principala destinație pentru GNL din SUA.

      Exporturile de GNL din SUA către toate destinațiile (Asia, Europa, America Latină ș.a.) au fost de 6,4 milioane de tone pe an (mtpa) în februarie, în scădere de la 7,3 mpta în luna precedentă. (1 mtpa = 1,379 miliarde metri cubi)

      Statele Unite aproape că au atins capacitatea de export în ianuarie, luna martie fiind estimată la aproximativ 5,2 mtpa.

      Contribuind la creșterea ofertelor din SUA, prima încărcătură de combustibil super-refrigerat produs la noua instalație de export de la Venture Global, Calcasieu Pass, a plecat marți, 1 martie 2022.

      Trebuie luați în considerare și alți factori majori care limitează producția de GNL american: fracturarea hidraulică a argilelor gazoase nu este aprobată în toate statele americane cu potențial de gaze; infrastructura de gazoducte pentru transportul gazelor extrase la porturile de refrigerare și îmbarcare este insuficientă, iar de multe ori este boicotată violent de fracktiviști; capacitatea de transport a GNL este limitată de numărul vapoarelor speciale; contractele pe termen lung ale Statelor Unite nu au prea multe rezerve pentru un nou client major, precum UE. Desigur, toate aceste restricționări se pot rezolva relativ repede dacă intervine factorul politic (Casa Albă, Parlamentul European).

      Pe de altă parte, nu pot să nu deplâng, încă o dată, miopia sinugigașă a țărilor europene, inclusiv România, care au „fugărit cu furci și topoare” companiile americane capabile să execute prospectarea zonelor cu gaze de argilă pentru eventuala lor exploatare prin fracturare hidraulică. Iar multe țări au interzis total orice activitate de fracturare.

      Tinerii, și mai puțin tinerii, care băteau caldarâmul cu peturi urlând „Chevron Frack Off!”, ar trebui să-și bată acum și capetele pentru a găsi soluții rapide, ieftine, fiabile, de lungă durată, pentru înlocuirea combustibililor fosili. Că, de multe ori, spune zicala populară, gura bate c..ul.

      • Productia de gaz a SUA este irelevanta in discutia asta atita vreme cat UE oricum nu are infrastructura prin care sa preia acel gaz. Si n-o are . In cel mai optimist scenariu o poate construi in minimum 4 ani pe datorie. Cheltuielile astea plus pretul gazului adus de peste ocean fac in respectivul scenariu industria europeana necompetitiva si nivelul de trai insuportabil.
        La pretul energiei adaugati pretul alimentelor deoarece europa importa mincare din Rusia si Ucraina. Cum va plati datoria ? O sa mai dea fon Leurden o suta la alocatii , ca ceasca , sa stea lumea linistita ? Mai ales ca in loc sa aloce 100 de miliarde sa construiasca terminale LNG , UE aloca 100 miliarde la…. inarmare. Ca sa faca ce , cu armele alea ?

        • Nu te-ai prins. Armele e deja facute si asteapta in lazi , prin niste docuri americane. Doar nu credeai ca se apuca UE acuma sa mai fabrice niste arme .
          Abia le poate exporta pe alea pe care le are…..
          Treaba e asa: noi zicem ca am cumparat armele, le platim, zicem ca le-am dat la ucraineni iar acolo a calcat tancu pe ele si asta e, nu mai e…. deh, ghinion , dar intentia a fost nobila. Si justificata: ce ne faceam noi daca invada covid europa ? Pardon, am vrut sa zic Putin.

  28. Daca economia Germaniei intra in recesiune – si exista toate premisele, daca te uiti in gura lui neamtu tziganu -, se duce pe copca/ la vale pe derdelush EURO si cu asta si puterea de cumparare deja afectata de Pandemie si intram cu totii in recesiune, cel Putin cativa ani de zile, pana se restarteaza productia interna de gaze si petrol si repun in functiune unitatile inchise de productie a energiei electrice (ca cele noi, mai dureaza).
    NU doar Putin, rusii si ucranenii o vor duce din ce in ce prost, deci, despre asta vorbea si Sefa Comisiei cand se referea la faptul ca ne asteapta sacrificii – e adevarat, nu o vom duce la fel de prost ca ei.
    (deocamdata nu se intrevede sfirshitu aventurii lui Putin – cu siguranta are de gand sa ia si Moldova, tot acum, de ce s-ar opri, cine/ ce sa-l opreasca?

    Traim vremuri din ce in ce mai interesante si mai periculoase, de aproape o saptamana incheiata!
    Ia inchipuiti-va ce se va intampla prin ROmania cand o sa inceapa bubuiala serios prin Odesa si la gurile Dunarii, cand depozitele alea din regiunea transnistreana se vor goli, daca nu vor exploda, si zeci, daca nu sute de mii de oameni inarmati vor fi in proximitatea granitelor celei mai sarace tari din Europa, ucigandu-se intre ei continuu fara sa se intrevada vreun sfirshit.
    (cred ca nu-i cunoasteti pe rusi, daca va inchipuiti ca se vor opri curand/ fara sa-si atinga obiectivele nemarturisite)

    • Ca va dati seama sau nu, sintem in doua crize. Una e de citiva ani, cea energetica reflectata in preturi si mijeste cea economica: ca hir, ca mir, ca covidenie, ca criza transporturilor, ca criza semiconductorilor, ca digitalizarea lu’ Pestele European (asta ar vrea sa zica diminuarea birocratiei impusa de o birocratie care din asta traieste si care tot ce are de facut e sa gaseasca noi modalitati prin care sa creasca: iata ca tocmai i se ofera ocazia s-o faca pe multi bani inventati si fara vreo acoperire economica. Lumea privata s-a digitalizat pentru ca e mai rentabil si n-a cerut bani de la nimeni. Birocratia insa cere bani ca s-o faca si, mark my words, n-o va face nici dupa Pnrr. A, sigur ca se vor cumpara calculatoare, servere, retelistica, soft, consultanta si se vor bifa marete realizari europene in materie. Insa pentru birocratia romaneasca si cea europeana digitalizarea e cu totul altceva decit am facut noi, privatii, ce am facut noi ar da afara 3/4 din birocratia romaneasca/europeana. Nu se va intimpla.
      Pe scurt: 1 – Inflatie de 5% in Zona Euro. 2 – energie din ce in ce mai scumpa. 3 – un purcoi de bani care nu exista e pe cale sa fie aruncat in pietele europene prin gaselnita asta cu Pnrr si care va alimenta exact inflatia asta de 5%. Pentru restul exista analisti, ca trebuie sa manince gura lor o piine

      • Nu SE STIE!
        …poate pana in pragul viitoarei TOAMNE, …cine stie…
        Deja, inflatia prin ROMANIA se masoara in termeni reali cu doua cifre…
        Incertitudinea si contractia cauzata de PANDEMIA care inca nu s-a si sfarshit – deoarece ii putem ghici si coada cu care ne va IZBI prin toamna -, se suprapune pe invazia ordonata de Putin la PLICTISEALA – care, o data pornita, DRACU stie cand se va sfirshi!

        • Domnu’ dacic, daca va uitati pe cifre veti constata ca datele economice ale Romaniei din 2021 sint surprinzator de bune fata de cele pe 2020. Chiar au surprins pe toata lumea, inclusiv BNR! Pe-asta chiar n-a anticipat-o nimeni. Desigur ca armata de Cassandre tutalaie de presa a schelalait tocmai invers. Asa ca argumentul cu contractia datorata pandemiei nu tine. Poate-o merge la ziar, insa aici nivelul e nitelus mai inalt. Inflatia e cu 2 cifre la noi pentru alte motive, in primul rind cele legate de energie! Fundamentele acolo sint, in toata Europa nu doar la noi, noi sintem doar o rotita minuscula, a racit energetic Germania si prin urmare noi am facut febra! Nu e doar Germania cauza, e insa e amuzant sa constati ca de-asta a ajuns varza in piata sa coste de 3 ori mai mult.
          Asa ca tineti-va cusma bine pe cap si inainte sa va ratoiti la noi, astia ne dacici, uitati-va la miscarile tectonice in energia lumii. (Azi carbunii energetici indonezieni, 5800/5500 NCV, adica buni dar nimic deosebit, sint cotati la peste 400 de dolari pe tona, adica de 3 ori mai scumpi decit acum 2 saptamini, asta ar trebui sa fie un semnal de alarma in toate Ministerele Energiei ale lumii asteia orbite de stupiditate ecologista). Dupa ce intelegeti, scrieti, in functie de cum o faceti va primesc la un pahar de vorba cu palinca de Salaj (de-aia serpeasca, 53 de grade) sau cu o stiva proaspata de pari. E nou comandata, stiva, ca vad ca s-a spart conducta cu filozofi ai energiei pe Contributors, insi si individe care peroreaza abundent dar n-au nimic de spus. Nu ma refer deocamdata la cineva anume, citiva comentatori de-aici le-au atras deja atentia ca bodega e in alta parte.
          Despre plictiselile lui Putin nu ma pot pronunta, e treaba sezatorilor de seara de pe la tv-uri.

  29. ”Putin (…) de ce s-ar opri, cine/ ce sa-l opreasca?”

    Biologia nu iartă pe nimeni, asta ar fi ”mica problemă” a lui Putin :)

    Invadarea Cehoslovaciei nu a împiedicat destrămarea Uniunii Sovietice, chiar dacă a mai fost nevoie de ceva ani. În mod cât se poate de similar, invadarea Ucrainei nu va împiedica dezmembrarea Federației Ruse. E doar o chestiune de timp.

    • …sute de mii de oameni inarmati vor fi in proximitatea granitelor celei mai sarace tari din Europa, ucigandu-se intre ei continuu fara sa se intrevada vreun sfirshit.
      E vorba despre ROMANIA, evident. ROMANIA e cea mai saraca, inapoiata si fara viitor tzara din Europa – fragilizata la extrem dintotdeana, inca de la inceput, dupa ce sudistii au acaparat noul stat, pentru care NU au facut mai nimic de-a lungul intregii sale istorii in afara de a-l distruge din temelii pentru totdeauna.
      Cred ca nu puteti inca percepe cum va fi sa ai o granita atat de lunga cu Putin, prietenii, admiratorii si aliatii lui = 100% din toata frontiera de stat cu ei, fara a fi Berlinul de Vest ori Vatican!

      • Am făcut armata pe frontiera cu rușii, meștere! :)

        Aveam vreo 800 de kilometri de frontieră cu rușii la vremea aceea și pot percepe mult mai multe decât îți imaginezi: știi ce încăierare a început exact în juma’tea podului de cale ferată, când ai noștri au început să-și bată joc de ruși, care aveau deja mai multă armată ca noi, dar și AMR-ul mai mare? Nu știi, că n-ai participat la meciuri din astea :)

        Sudiștii au păcatele lor, nimic de zis, dar e mult mai bine sub conducerea lor, decât sub conducerea ungurilor. Nu amenința din nou România cu pierderea Transilvaniei, că nu impresionezi pe nimeni.

  30. Cine a mai finanțat pe Putin?

    Rex Murphy: ‘Greenism’ has helped Putin fuel his war machine

    Will the horror of what is occurring in Ukraine wake up the environmentally ‘woke’ governments of the world to their folly?

    Rex Murphy este probabil cel mai curajos jurnalist canadian. Articolul său de ieri (1 martie) descrie marele rău provocat de „verzism”. Verzii, scrie Murphy, au finanțat invazia lui Putin cu basmul lor despre „salvarea planetei”:

    Pentru unii ecologiști, nimic nu este mai important – nici industria, nici locurile de muncă, nici securitatea națională și cu siguranță nici economiile naționale. Orice lucru care „contribuie la încălzirea globală” trebuie să se supună dogmei lor, pentru că dacă nu ne supunem alarmelor și edictelor lor, dacă nu subscriem la coșmarurile lor milenare, ne vom confrunta cu nimic mai puțin decât cu sfârșitul lucrurilor. Este versiunea verde a Apocalipsei din Biblie…

    Logica „verzismului” a dus la revenirea la așa-numitele energii regenerabile și la eșecul previzibil al acestora din urmă în țările care au închis centralele energetice, au interzis cărbunele, au închis conductele și au luptat împotriva oricărei alte forme de energie, ceea ce a dus inevitabil la accelerarea prețului petrolului și al gazelor și la necesitatea de a cumpăra de la Rusia și de a alimenta economia Rusiei. Totul în beneficiul lui Vladimir Putin….

    Sub acest stindard ecologist… continentul european și-a făcut economiile și energia dependente de conducătorul Rusiei, Vladimir Putin. Armatele care invadează acum Ucraina au fost finanțate de petrolul rusesc. Germania a construit mori de vânt pentru ca tezaurul lui Putin să se îngrașe, iar dictatorul să-și poată continua războiul său crud.

    Articolul merită citit în întregime.

  31. Amenințarea strategică reprezentată de emisiile nete zero

    Sub acest titlu, aparent banal, Christopher Monckton, al treilea Viscount Monkton of Brenchley, a publicat pe 1 martie o detaliată istorie a modalităților prin care Uniunea Sovietică, urmată apoi de Rusia, a infiltrat democrația britanică și altele cu agenți comuniști de influență care au creat narațiunea actuală despre încălzirea globală.

    Foarte interesant (pentru mine, ca nespecialist) a fost rolul generalului Ion Mihai Pacepa, despre care nu am știut că a fost numit de Kremlin ca primul director al grupului de propagandă Desinformatsiya.

    Articolul este un pic cam lung, dar merită a fi parcurs pentru a lua cunoștință și a evalua complexitatea diabolică a KGB, urmat de FSB, în organizarea și buna funcționare (!!!) a rețelelor de agenți de dez-informare în legătură cu încălzirea globală.

    Am tradus doar un scurt fragment:

    Pe măsură ce concurența din partea cărbunelui s-a diminuat inexorabil, prețul gazului siberian vândut în Europa a crescut la fel de inexorabil. Legea cererii și ofertei este o lege de fier. Ea nu poate fi abrogată. Chiar și înainte de pandemia de virus chinezesc, Europa îi plătea lui Putin un preț de patru ori mai mare decât cel mondial pentru gazul său. Acum plătește mai degrabă de opt ori prețul mondial; și, într-o zi din decembrie 2021, când Europa se afla sub influența unui anticiclon blocant și vântul nu mai bătea, prețul a crescut la 200 de ori prețul mondial. Putin, sub pretextul remedierii unei defecțiuni tehnice nespecificate la conducte, dar în realitate pentru a notifica Europei că acum depinde în totalitate de el și numai de el pentru a ține lumina aprinsă în timp ce se pregătea să invadeze Ucraina, a oprit gazul pentru câteva ore. Prețul a crescut în mod corespunzător și foarte profitabil.

    Putin nu numai că a reușit să paralizeze economiile occidentale cu prostiile legate de încălzirea globală: acum profită direct de pe urma deciziei politicienilor noștri analfabeți din punct de vedere științific și strategic de a interveni cu forța pe piața energetică și de a elimina cărbunele din mixul energetic, reducând concurența, crescând prețurile la energie și făcând Europa și, într-o măsură izbitoare, Statele Unite dependente de o putere străină ostilă aprovizionării preponderente cu energie, care este sângele vital al industriilor lor.

    • Excelent articolul, l-am citit de la cap la coadă. Problema pe care articolul nu avea cum să o menționeze e următoarea: aici vorbim de funie în casa spânzuratului, după cum ar fi zis bunică-mea. Dacă la articolele Dvs se pot discuta liber asemenea aspecte, la alte articole nu trec de moderare comentariile care pun în discuție politicile susținute de activiștii de partid neomarxiști. Povestea s-a mai repetat și în 2016, când neomarxiștii au ajuns la guvernare după demisia lui Ponta, s-a repetat și înainte de investirea actualului guvern și se repetă și în prezent.

      Inclusiv în povestea actuală cu Ucraina, există un narativ pe care îl impun neomarxiștii, iar opiniile mai nuanțate nu trec de moderare. La fel s-au petrecut lucrurile și cu ”molima chinezească” (aici l-am citat pe Svejk). Există un narativ oficial pe care-l susține platforma, iar moderarea nu admite alte opinii, mai ales dacă acele opinii includ referiri explicite la partidul neomarxist pe care-l știe toată lumea.

      • Platforma pe care o accesati gratuit este privata . Are dreptul la propria opinie si la exprimarea ei. Nu are obligatia de a promova opinii pe care nu le impartaseste.
        Mai mult , ar fi cel putin ciudat daca ati primi in vizita persoane care va critica sotia sau daca le-ati permite sa faca acele critici la masa din sufrageria dvs. in prezenta sotiei dvs.

        • Nu, nu mi se pare. Dacă e o platformă politică, atunci trebuie să declare asta cinstit. Să-și scrie mare sub titlu ”platforma media a USR” și să se mulțumească doar cu comentatorii care acceptă o asemenea stare de lucruri.

          Platforma asta e publică pe internet, nu e la administratorul ei acasă. Permite comentarii din partea oricui, fiecare postac al Berlinului poate folosi câte 10 nick-name-uri. În sufrageria mea e spațiu privat, iar accesul e controlat. Nu se publică transcripturi pe internet cu tot ce se discută la mine în sufragerie. Platforma asta e spațiu public și nu e îndreptățită să promoveze mistificările pe care le dorește, sub masca unei false libertăți de exprimare.

          • Multumesc si va respect opinia. Expresia-cheie mi se pare a fi „sa declare cinstit”. Sa fie tradare dar sa stim si noi. Discutia despre spatiul public detinut si administrat privat este …. stufoasa si cer iertare d-lui Profesor pentru aparenta divagare de la topic. Realitatea de pe teren spune ca asistam de ceva vreme la o aliniere a actorilor media la „narativa” adica propaganda de partid dar si de stat inclusiv in domeniul schimbarilor climatice si a politicilor „verzi”.
            Chiar si lipsirea publicului larg de posibilitatea de a-si „varsa naduful” este o politica si tot o politica este crearea unui spatiu controlat unde publicul disident sa creada ca are libertate de expresie , freedom of speach.
            Vorba cuiva: „o fi imoral dar e legal” . Cenzura este legala. UE stabileste la ce informatii si surse de informatii are sau nu acces publicul larg. La fel stabilesc SUA si Rusia si China. Sursele private se aliniaza din convingere , pentru bani sau sub amenintare.
            Dvs din sufragerie nu aveti puterea , iar unii spun ca nici dreptul , de a submina efortul autoritatilor care pentru binele comun incearca sa ne salveze de incalzirea globala, de vestele galbene, de freedom convoy, de covid , de homofobi si de Putin.
            Contestati legitimitatea autoritatilor de a folosi orice mijloace in eforturile de salvare a majoritatii de pericolele respective dar o puteti face doar in sufragerie . Sau pe la colturi. Factura la gaze o stabilesc autoritatile. Inclusiv cele private. Nu forma de proprietate conteaza. Conteaza puterea de a impune si de a cenzura. Alianta oculta dintre mass-media justitie si Stat este o realitate.

            Da, se baga pumnul in gura celor care critica politicile autoritatilor , in toate domeniile. Nu aveti iesire din situatia asta. Toare regimurile sint autoritare si autarhice si dictatoriale si toti actorii socio-economici semnificativi sint complici ai Puterii , inclusiv cei privati. Deoarece Puterea administreaza violenta si banii. Astea vin de la cei orbi, multi si prosti. Doar nu va asteptati sa vi se permita sa le deschideti, din sufrageria dvs, ochii.

            • ” Toare regimurile sint autoritare si autarhice si dictatoriale ”

              Probabil ca da, dar exista diferente nu numai semnificative ci chiar esentiale. Ganditi-va la USA si Israel. Legal vorbind, sau legalist, sint singurele state din lume unde statul nu te poate penaliza legal pentru antisionism sau pentru filocomunism. Deocamdata. Desi vedem ca in numele antiterorismului si al securitatii nationale sau sanatatii publice dar de fapt in scop si interes politic partidic inclusiv financiar se depasesc din ce in ce mai mult niste limite, chiar constitutionale . Desigur ca statele in colaborare cu actorii privati au o multitudine de alte mijloace si parghii practice si eficiente de corectie insa disidentului ii ramane instrumentul justitiei care deocamdata in SUA si Israel este in masura predominanta apolitic. Autoritatile SUA si Israel in intelepciunea lor permit o mai mare libertate de expresie a disidentei. Indiferent de motivele si scopurile autoritatilor este o realitate. Care ne lasa si mie, si dvs si viitorului o „portita”. Este maximum ce putem astepta sau spera si este este esential. Stiti de ce: deoarece confera flexibilitate, adaptabilitate societatii, natiunii, poporului, statului. Cu daune si pierderi minime .

          • „Dacă e o platformă politică, atunci trebuie să ”

            Extraordinar. Trebuie sa. Asa, si daca nu o face ? Veti trimite misive prin porumbei calatori, sau ce ? V-ati tranzactionat libertatea pe citadinism tehnologic , le-ati pierdut pe ambele , pofta buna. Ati ales sa aveti un stapin , cineva care va plateste sau va pedepseste at own whim. Existati intr-un mediu controlat, inca dinainte de a fi fost nascut si pina in momentul disparitiei biologice , moment pe care si in imprejurari pe care nu le decideti dvs.
            Mi se pare de un tupeu , „guts” , surprinzator indrazneala de a dicta cuiva mai puternic ce „trebuie” si ce „nu trebuie” sa faca ori sa nu faca.
            Domnule draga sunteti liber sa vorbiti singur in baie la oglinda daca regimul nu va convine. Este singura libertate pe care efectiv o aveti. Si nu uitati ca vine factura la gaze si la curent. Si inflatia la alimente.
            Sinteti foarte vocali si ireverentiosi scuipand pe mina care va hraneste si va incalzeste .

            Pe scurt , depindeti de autoritatile Statului si de Rusia . Care Rusie nu face in acest moment nimic altceva decat ati facut voi recent in Kosovo, Libia, Irak, Siria, Afganistan.
            Inca odata, pofta buna. Ciocu mic si joc de glezne. Soarta si traiul dvs sint decise la Moscova, Beijing si Washington. Prin negociere. Dvs nu sunteti invitat, sunteti in meniu. It’s a wild world. In afara de vorbe nu aveti nimic.
            Reality check.
            „trebuie sa…. nu e cinstit…. ” lol !

            • @Asa – dacă vrei să te ia cineva în serios, mai întâi ar trebui să ai un nick-name pe care să-l păstrezi. Comentariile mele sunt luate în serios tocmai pentru că am un nick-name pe care îl păstrez.

              Mai departe: mizeria neomarxistă actuală constă în a desfășura activitate politică sub masca activismului civic și exact asta face domnia ta pe-aici.

              Societatea civilă este societatea neînregimentată politic, de asta se și cheamă ”civilă”. Tu vrei să umbli pe stradă în haine civile, dar să ai și epoleți la cămașa de sub haină.

              Până la ”Moscova, Beijing și Washington”, cozile de topor ”dă la Bucale” trăiesc din munca cetățeanului, nu cetățeanul trăiește din munca lor.

              Hai să facem ca în Statele Unite: introducem și în România o lege pe modelul Foreign Agents Registration Act și cine o
              încalcă face închisoare. Ce zici? :)

            • Domnu’, ma iertati ca intervin, sint eu, ala cu emoticoanele, spre surprinderea dv soarta unora dintre noi nu este decisa de Washington, Moscova, Beijing sau de cine mai credeti dv. Unii chiar sintem liberi, in limitele dictate de cei 7 ani de-acasa, de legile firii si de cele ale statelor ai caror cetateni sintem. Asta se vede foarte bine la o simpla lectura a comentariilor. Si nu mi-am „tranzactionat libertatea pe citadinism tehnologic”, eu chiar am facut mai mult munte, mai multa speologie (de performanta) si mai mult schi dupa ’90.
              Cit despre „societatea civila” neinregimentata politic, permiteti-mi sa va atrag atentia ca sinteti pe un drum gresit. Priviti pe unele site-uri ale societatii asteia civile si va veti da repede seama cind de neinregimentata e. Aduceti-va aminte de razboiul in Justite practicat in Romania in ultimii ani, unele dintre organizatiile acelea, profesionale si civile numai apolitice nu sint, motiv pentru noi astia mai ingineri, asa, sa ridicam din sprinceana. Ca nu e deloc in regula sa ai motive sa te indoiesti de judecator, nu credeti?
              Ince ceva: ce am facut noi in Kosovo, Libia, Irak, samd? Cine noi? Eu am facut blestematii in Kosovo? Sugerati ca dl Harald a vizitat Afganistanul si Libia? Asta dupa ce ambii shpionaseram in Irak in prealabil, nu- asa? Cu atit mai mult cu cit eu chiar ma ocup cu bolovani si Irakul e plin de resurse valoroase.
              Iar daca ma pune cineva sa semnez un act reglementat prin Foreign Agents Registration Act chiar am incurcat-o insa nu pentru ce sugerati dv ci pentru fals in declaratii!

  32. The New York Times, 3 martie 2022:

    Războiul din străinătate și politica internă împing deoparte acțiunile climatice ale SUA

    Schimbarea climei, o parte centrală a agendei lui Biden, abia dacă a fost menționată în discursul despre starea Uniunii. Iar Europa se confruntă cu dependența sa mare de gazul rusesc.

    Marți seară, președintele Biden abia dacă a menționat obiectivele sale în materie de climă în discursul privind starea Uniunii, în ciuda promisiunilor de a face din climă o temă care să conducă președinția sa. Politicienii europeni au propria lor problemă: se luptă să iasă de sub una dintre cele mai puternice arme economice ale Kremlinului – exporturile de combustibili fosili, de care Europa se bazează pentru căldură și electricitate.

    Pentru o atitudine asemănătoare, președintele Trump a fost constant înfierat și pus la zidul infamiei de aceeași publicație, presupus obiectivă din punct de vedere jurnalistic.

    • Nemenționarea expresă a schimbării climei în discursul președintelui Biden nu a fost singura omisiune importantă.

      Astfel, în ciuda faptului că a vorbit mult timp despre „Fabricat în America” și despre renașterea zonei Rust Belt, președintele Biden nu a recunoscut nici măcar o dată rolul critic pe care abundența de petrol și gaze naturale la prețuri accesibile din SUA, datorate fracturării hidraulice, l-a jucat în acest sens.

      În zilele care au precedat discursul, oficiali aleși prin alegeri, experți în politici energetice și lideri din industrie au cerut administrației să sprijine o producție mai mare pentru a ajuta consumatorii americani și pentru a susține aliații din Europa prin exporturi mai mari.

      În loc de aceast sprijin, președintele Biden a promovat cel de-al doilea ordin al său de eliberare a petrolului din Rezerva strategică de petrol (RSP). La fel ca și prima dată când administrația a făcut acest lucru în toamna anului trecut, RSP ar trebui să fie folosită pentru urgențe reale, nu pentru a manipula prețurile la benzină într-un mod care ar denatura piața pe termen lung.

      Mai mult, cantitatea de petrol care va extrasă din RSP – 60 milioane barili – este o simplă picătură dintr-un baril (159 l)(!).

      Statele Unite au fost de acord să elibereze 30 de milioane de barili de țiței din Rezervația de petrol brut. Restul membrilor IEA din Europa și Asia (30 țări) vor elibera alte 30 de milioane de barili.

      Impactul real pe piețele globale al acestei inițiative este îndoilenic, având în vedere că 60 de milioane de barili reprezintă mai puțin de o zi din cererea globală de petrol. Dar la televizor, vorbind unei populației fără cunoștințele necesare, efectul poate impresiona.

  33. Astazi dimineata British Land Co., proprietarul cladirii in care-si avea birourile bratul comercial al Gazprom in Londra (Gazprom M&T – detinut de o subsidiara germana a Gazprom) a anuntat ca a inceput demersurile pentru terminarea contractului de inchiriere. Gazprom M&T a tranzactionat pe piata engleza gaz, electricitate si emisii (!), furnizind peste 20% din gazul pentru consum industrial si casnic al UK.
    Azi gazul se tranzactioneaza la $340/baril echivalent titei.

  34. Jennifer Granholm (16th United States Secretary of Energy), politruca cu suflu de activist hiperactiv încă de mică, revoluționară de profesie („politician, lawyer, educator, author, political commentator”), fostă Michigan Attorney General, fostă în zeci de comiții și comitete, a ajuns în sfârșit să aibă pâinea și cuțitul în mâinile ei puternice. Si ce hotarita e sa il foloseasca:

    https://youtu.be/OhwgbkDkV-c

    Citez de pe theconservativetreehouse:

    „Secretarul Energiei, Granholm, recunoaște că problemele economice ale lui Biden și prețurile la carburanți reprezintă părți integrante ale New Energy Transition.

    Era doar o chestiune de timp până când cineva urma să recunoască care erau directivele din cadrul administrației Biden. Astăzi a apărut o înregistrare video în care secretarul pentru energie, Jennifer Granholm, face această mărturisire.

    În timpul unei mese rotunde a Departamentului de Energie al SUA, la 28 februarie 2022, cu ocazia lansării inițiativei Better Climate Challenge a administrației Biden, secretarul pentru energie Jennifer Granholm a explicat care este esența politicii energetice a lui Biden. La baza tuturor blocajelor în calea exploatării petrolului și gazelor se află obiectivul mai amplu de a face tranziția de la combustibilii fosili la inițiativele privind schimbările climatice din cadrul Green New Deal.

    Benzina de 10 dolari/galon este o componentă, o parte a planului. Creșterea tarifelor la electricitate și majorarea masivă a costurilor de încălzire și răcire a locuințelor fac parte din plan. Efectele în aval ale inflației asupra întregii economii americane reprezintă probleme structurale care trebuie gestionate. Afectarea financiară a cetățeanului american este cea mai mare problemă pe care ei trebuie să o gestioneze.

    În cadrul acestui proces de „tranziție”, administrația are nevoie de ceva pe care să îl poată indica drept o falsă justificare. Tocmai din acest motiv, conflictul dintre Ucraina și Rusia le servește interesele actuale. Echipa lui Biden are nevoie ca americanii să dea vina pe ceva sau pe cineva, în timp ce implementează această politică. Mai întâi a fost COVID, acum este vorba de Vladimir Putin. Toate acestea sunt făcute intenționat.”

    Fereasca Dumnezeu!

    p.s. Vind masina; cumpar cal (2 buc.) + caruta cu coviltir.
    p.s. 2. Se pare ca avea dreptate Klaus Schwab cind zicea ca (si) Putin e in echipa lui.
    p.s. 2.1. Ori e doar exploatat în orb?!

  35. Războiul din Ucraina: Trebuie să vorbim despre combustibilii fosili
    Dependența UE de petrolul și gazele rusești complică foarte mult actuala conflagrație

    Profesorul Vaclav Smil, ale cărui cărți despre energie le-am citat de multe ori în articolele mele precedente, a publicat pe 28 februarie 2022 un articol cu titlul și subtitlul de mai sus. Recomand citirea lui pentru bogăția de date pe care le oferă și care ajută mai bine la înțelegerea articolului meu și a situației descrise de articol.

    Paragraful final conține o estimare semi-optimistă:

    …Pe termen scurt, situația aprovizionării cu energie a Europei nu este sumbră. Folosirea combustibililor pentru încălzire este aproape de sfârșit, acordurile de partajare în caz de urgență ar putea atenua penuria, rezervele de rezervă pot fi refăcute în timpul verii, iar OPEC își poate crește producția de petrol. Dar, în acest moment, este imposibil de prezis cât timp va dura ca UE să scape de dependența de petrolul și gazele rusești. Crearea dependenței a durat decenii. Eliminarea ei nu se va face în ani.

  36. O veste proastă în articolul The effect of renewable energy incorporation on power grid stability and resilience, publicat pe 2 martie 2022 în Science Advances:

    „Energiile regenerabile” destabilizează rețeaua națională.
    Cu cât sunt mai multe, cu atât devin mai periculoase pentru rețea.
    Bateriile nu ajută.

    Un scurt citat din Abstract:

    Reziliența prezintă oscilații zilnice pe măsură ce structura efectivă a rețelei și cererea de energie electrică fluctuează. Acest lucru poate duce la o scădere substanțială a rezilienței rețelei, explicată prin perioade de producție a generatoarelor puternic grupate. În plus, adăugarea de baterii, deși permite autosuficiența consumatorilor, nu reușește să amelioreze aceste probleme.

    • Domnule profesor, nu s-a explicat niciodata publicului ca energia trebuie furnizata in banda, asta insemnind constant. Publicul larg nu stiue asta. Sigur, nu e treaba domniei voastre, demersul dumneavoastra este oricum exceptional si unic si ar trebui sustinut de specialisti in energie. Reali, ca de pareristi acomodanti e plina lumea.
      Eu nu sint de specialitate, n-am stiut cu energia asta, n-aveam de unde doar ce-am inteles de pe la scoli, s-a intimplat insa sa vina vorba acum vreo 15 ani la o expeditie speologica in Apuseni despre niste planuri de instalare a unor sfirleze in zona. Ele sint acolo acum, pe creasta care duce de la spre Piatra Graitoare si mai incolo, dupa Curcubata Mare spre Muntele Gaina. Unele se vad din drumul pe Valea Ariesului. S-a intimplat ca fiica celui care-mi vorbea sa fie pasionata de minunatiile subterane, el fiind energetician cu multa experienta. In Canada. Roman. A explicat clar unei asistente pestrite, cei tineri jumatate inrolati in ecologisme pe care nu le prea inteleg, ceilalti nehotariti sau pur si simplu neinteresati – definitia publicului larg :) – ce inseamna sa ai productie intermitenta de electricitate pe care s-o versi intr-o retea. Pe scurt, poti sa instalezi oricite surse de energie intermitenta indiferent din ce o obtii, vins, solar, biomasa, maree, ca sa tii reteaua stabila trebuie sa tii in functiune un numar de centrale capabile de functionare in banda, astea insemnind titei, gaz, pacura, carbune gata sa intervina cu ceea ce numim energie securitara. Nu nuclear, astuia-i dai drumul si merge, ori merge la capacitate ori il opresti, nu are relanti. Celelalte insa au relanti (cuvintul nu e cel potrivit insa analogia e bunicica), necazul e ca functionarea lor intermitenta sau in afara benzii (tinute doar pornite pentru cazul in care trebuie duse in banda, asa cum s-a facut si se face oriunde ai verzituri energetice) e foarte poluanta (ele polueaza cel mai putin cind lucreaza in banda) si le distruge tehnic. Gasim rezultatele azi la noi, la Mintia, Isalnita, Paroseni si citeva CET-uri dintre cele care alimenteaza partial Bucurestiul. (A propos, fara Centrala Petrom/OMW de la Brazi se stinge lumina la Palatul Parlamentului. Uneori pare o idee foarte buna).
      Pe scurt, construiesti wind&solar, trebuie sa construiesti si in fosil, e obligatoriu, altfel trebuie sa faci splituri in retea, sa lasi intreprinderi temporar fara energie si eventual sa ramina locomotive electrice in cimp.
      M-am dus mai departe si m-am uitat o vreme de sistemul energetic romanesc, am mai comentat ici colo pe platforma asta despre el. Noi am avea o investitie de back-up, Hidrocentrala Tarnita, cca 1000 MW, care ar fi capabila sa furnizeze Transilvaniei (in criza de energie, si distributie SI PRODUCTIE) back-up-ul necesar. Acuma, ce este Tarnita asta? E o baterie, nimic altceva, e gindita sa inmagazineze energie hidro in doua lacuri de acumulare ale caror apa se uzineaza la nevoie producind electricitate, urmind sa fie realimentate prin pompaj atunci cind suma energiei in sistem e pozitiva. Stiu ca exista asa ceva in UK, nu stiu mai multe. Cit costa sa terminam Tarnita asta? Pe la un miliard de Euro. O caruta de bani. E tehnic fezabil? Da, a fost gindita bine si parte din ea e facuta de multi ani. Ne-o putem permite? Singura Romania nu. Nu stiu sa fie trecuta in Pnrr, dar e totusi hidro, adica pe placul energopolitrucimii Evropei. Trebuie facuta? Opiniile unor oameni din industrie spun ca tehnic da, economic nu! Cind se pune problema asa trebuie sa existe, nomina odiosa, vointa politica.
      Unii ar fi tentati sa compare tipul asta de stocare de energie cu bateriile explozive ale lu’ Elonie Musca. Baietii, stiva de pari va asteapta dupa colt, o sa se lase cu cucuie ca n-o sa-mi inlocuiti la un sfert din banii astia Tarnita capabila sa-mi dea energie citeva zile cu bateria de 250 MWh a lu Musk capabila sa furnizeze energie pentru o (UNA) ora. Sint sigur ca puteti gasi si singuri despre ce baterie californiana vorbesc. Asa ca pregatiti-va doar spinarile pentur joarde ca pentru creierasii vostri e tirziu, mobila pentru creier ia si sudoare si timp. Nu putin. Si nu e deloc obligatoriu ca fiecare comentator sa aiba mobila in cap, eventual aranjata in regula.

      LE – cred ca la Evenimentul Sudbury am dat-o de gard intr-un comentariu la un alt articol al dv, nu exista vreo dovada ca acela a fost un asteroid eventual bogat in metale prezente in zona, poate da, poate nu. E interesanta suita de fenomene generate de impactul de-acum 1.8 mld ani care ar fi dus la acumularea de elemente presupus existente in scoarta. Va ramin recunoscator daca ma puteti indruma spre citeva lucrari in domeniu.

      • Molnár, F. et al., 1999, Fluid-inclusion characteristics of hydrothermal Cu–Ni–PGE veins in granitic and metavolcanic rocks at the contact of the Little Stobie deposit, Sudbury, Canada, Chemical Geology, vol. 154, no. 1–4, pp. 279–301.

        Ontario Geological Survey, 2009, A Field Guide to the Geology of Sudbury, Ontario, Open Field Report 6243, 220 p.

        NASA, 2021, Sudbury Impact Structure

  37. Pentru cei care încă mai au dubii că politicile energetice ale Occidentului, infuzate de idei climatice, au condus la actualul război din Ucraina, recomand un articol dur scris de Michael Shellenberger, un fost ecologist, pe care l-am citit și citat de mai multe ori în articolele și cărțile mele despre schimbarea climei.

    Iluziile „verzi” ale Occidentului i-au dat putere lui Putin

    Cum este posibil ca țările europene, în special Germania, să-și permită să devină atât de dependente de o țară autoritară în cei 30 de ani care au trecut de la sfârșitul Războiului Rece?

    Iată cum: Aceste țări se află sub influența unei ideologii iluzorii care le face incapabile să înțeleagă realitățile dure ale producției de energie. Ideologia verde insistă că nu avem nevoie de energie nucleară și că nu avem nevoie de fracturare. Insistă că este doar o chestiune de voință și de bani pentru a trece la toate energiile regenerabile – și repede. Insistă că avem nevoie de o „descreștere” a economiei și că ne confruntăm cu o „extincție” umană iminentă. (Știu, eu însumi am fost cândva un adevărat credincios).

    John Kerry, trimisul Statelor Unite pentru climă, a surprins perfect miopia acestei viziuni atunci când a spus, în zilele de dinaintea războiului, că invazia rusă în Ucraina „ar putea avea un impact negativ profund asupra climei, evident. Aveți un război și, evident, veți avea consecințe masive ale emisiilor în urma războiului. Dar, la fel de important, veți pierde atenția oamenilor”.

    Dar tocmai concentrarea Occidentului pe vindecarea planetei cu ajutorul energiilor regenerabile („soft energy”) și îndepărtarea de gazele naturale și de energia nucleară i-a permis lui Putin să pună stăpânire pe aprovizionarea cu energie a Europei.

    În timp ce Occidentul a căzut într-o transă hipnotică despre vindecarea relației sale cu natura, despre evitarea apocalipsei climatice și despre venerarea unei adolescente pe nume Greta, Vladimir Putin și-a executat mișcările.

    În timp ce el își extindea energia nucleară la el acasă, astfel încât Rusia să poată exporta petrolul și gazele sale prețioase în Europa, guvernele occidentale își petreceau timpul și energia obsedate de „amprenta de carbon”, un termen creat de o firmă de publicitate care lucra pentru British Petroleum. Au interzis paiele din plastic din cauza unui copil canadian de 9 ani care a făcut despre știință. Au plătit ore de terapie pentru „anxietate climatică”.

    În timp ce Putin a extins producția de petrol a Rusiei, a extins și producția de gaze naturale și apoi a dublat producția de energie nucleară pentru a permite mai multe exporturi ale prețioaselor sale gaze. În acest timp, Europa, condusă de Germania, și-a închis centralele nucleare, a închis câmpurile de gaze și a refuzat să dezvolte mai mult prin metode avansate, cum ar fi fracturarea.

    Cifrele spun cel mai bine povestea. În 2016, 30% din gazele naturale consumate de Uniunea Europeană au provenit din Rusia. În 2018, această cifră a sărit la 40 la sută. În 2020, era de aproape 44 la sută, iar la începutul anului 2021, era de aproape 47 la sută.

    Cu toate lingușelile sale față de Putin, Donald Trump, în 2018, a sfidat protocolul diplomatic pentru a face apel public la Germania în legătură cu dependența sa față de Moscova. „Germania, în ceea ce mă privește, este captivă a Rusiei, deoarece își ia o mare parte din energie din Rusia”, a declarat Trump.
    Rezultatul a fost cea mai gravă criză energetică globală din 1973 încoace, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la electricitate și benzină în întreaga lume. Este o criză, în mod fundamental, de aprovizionare inadecvată. Dar penuria este în întregime fabricată.

    Recomand citirea întregului articol.

    • Europei ii lipsesc niste gaze , minerale si hrana deci trebuie sa fie captiva cuiva. De ce a SUA , mai scump, si nu a Rusiei , mai ieftin ?
      Adica ce a facut Rusia si n-a facut SUA , cu ce e cazierul SUA mai curat decat al Rusiei ?

      • Ce un bat prin gard! Strict comercial asa ar fi, iei de unde e mai aproape si cu pretul cel mai bun. In lumea reala insa lucrurile nu stau asa, materiile prime au fost, sint si vor fi intotdeauna subiect de forta politica si militara. De cele mai multe ori nu poti alege de unde le cumperi. Acolo le-a pus natura. Un mic exemplu: daca nu ar avea titei si gaze nimeni in lume n-ar tine cont de tarile din Golf. Arabia Saudita ar fi exact ce este de fapt, o tara ramasa in Sec XIV.
        Ce a facut Rusia? Sinteti real? Au stat citeva zeci de ani calare pe noi, ne-au dat inapoi cu o jumatate de secol si pe unde ajung au prostul obicei de a vizita si de a nu mai pleca, isi gasesc de treaba cu ajutor intern. Vedeti ca azi v-au inchis pina si jucaria preferata, Facebook.

  38. Am eu o obsesie: Europa a fost influientata si dirijata, in acest secol, de doua persoane scolite in comunism si slefuite de STASi si KGB. Evident, Merkel si Putin. La ce ne puteam astepta?
    Se poate afirma fara dubii: mostenirea lui Merkel e acest razboi.

  39. Prețul gazelor în Europa a atins un nivel record, pe fondul îngrijorărilor legate de aprovizionare

    Prețul gazului la hub-ul olandez TTF (prețul de referință al gazelor pentru Europa), a crescut joi dimineață la Amsterdam și s-a tranzacționat la 221 de dolari (199 euros/MWh)

    Noul record de joi dimineață înseamnă că gazele naturale s-au tranzacționat la un preț echivalent cu 360 de dolari pe barilul de petrol.

    Joi după amiază, prețul a mai scăzut, ajungând la 161.95 euros/MWh.

    Detalii,
    https://www.nasdaq.com/articles/europe-gas-prices-mixed-in-volatile-afternoon-trading

    • europa unita este desigur o idee minunata, doar ca orice om cu bun simt nu si doreste o europa bruxelleza intesata de politruci / birocrati (scursurile partidice ce reprezinta o minoritate nicidecum majoritate). s au arucat multe sute de miliarde de bani tipariti din elicopter, romania se imprumuta lunar sa mentina lefurile si pensiile specialilor si esentialilor. pina cind ? realitatea / adevarul se razbuna, hotia si minciuna au picioare scurte

  40. Comentariul publicat inițial aici a fost integrat într-un Update al articolului meu. Comentariile care urmează se referă la Update.

    • Drama Rusiei actuale este că nu are ce să ofere, nici cetățenilor proprii, nici celor ucraineni. Rusia știe doar să ia cu forța ce are nevoie, abordare moștenită probabil de la mongoli.

      Oamenii se abrutizează dacă nu văd posibilitatea unui viitor mai bun, iar cu oameni abrutizați nu se poate construi nimic. Hrușciov și Gorbaciov au înțeles asta, iar înlocuitorul lui Putin va înțelege și el același lucru.

      Aceeași problemă există și la București, ”sudiștii” despre care scria cineva mai sus există în realitate, chiar dacă e vorba doar despre cei aflați în funcții politico-administrative, nu de oamenii obișnuiți care trăiesc în Muntenia și Oltenia. E nevoie de o schimbare de generații în toată Europa, cei născuți după 1990 trebuie să-și creeze propria lor lume, în care să aibă ceva de construit. Nu de altceva, dar eco-marxismul tocmai a început să se dezumfle, iar asta chiar sub ochii noștri și a lor. Și ca să fim sinceri, am pus și noi umărul un pic, la dezumflarea asta :)

      • „Drama Rusiei actuale este că nu are ce să ofere, nici cetățenilor proprii, nici celor ucraineni.”

        Le ofera hrana, energie si protectie militara. Va reamintesc ca doua regiuni din fosta Ucraina, jumatatea de est , si-au declarat indepemdenta si au cerut protectie Rusiei.
        Deci Rusia le ofera ceva ce Ucraina nu le ofera.

        • În realitate, lucrurile stau altfel: locuitorii respectivi sunt ruși, iar protecția Rusiei le oferă satisfacția psihică pe care nu le-o poate oferi Ucraina. Asta caută inconștient oamenii, satisfacția psihică, iar pentru asta sunt dispuși să accepte multe privațiuni.

          Încercați să veniți în România cu povești din astea, să vedeți ce reacții obțineți :) Românii au fost timp de 14 ani sub ocupație sovietică (1944 – 1958) și încă mai sunt în viață mulți dintre cei care au trăit vremurile respective.

          Cât despre ”hrană, energie și protecție militară”, astea nu Rusia le oferă cetățenilor ei, situația e exact invers: rușii simpli care muncesc asigură toate astea pentru întreaga țară. Din comentariul dvs se vede mentalitatea rusească de sorginte mongolă: statul se crede stăpânul cetățenilor, deși în realitate nu are ce să le ofere, le ia și puținul pe care-l au.

          Exact de asta Federația Rusă trebuie să se dezmembreze încă o dată, cum s-a dezmembrat și Uniunea Sovietică: tocmai pentru că asemenea state bazate pe jaf și teroare nu merită să existe.

    • Un exemplu concret despre ”sudiștii” de mai sus, iată ce se mai cenzurează în zilele noastre:

      Românii au de ales între a promova interesele Rusiei în mod direct, pe filiera PSD / PNL / ALDE / AUR sau a promova interesele Rusiei în mod indirect, pe filiera USR / Bruxelles / Berlin / Paris.

      Oamenii decenți nu participă la astfel de mistificări, așa se și explică prezența redusă la alegeri. Ai impresia că te aplaudă cineva dacă îi reduci tu nivelul de trai, în loc să i-l reducă PSD-ul? Dimpotrivă, PSD-ul chiar are decența de a nu mai promite ”viitorul luminos al omenirii”, pentru că originile lor comuniste îi complexează. Însă tabăra ta n-are problema asta, voi promiteți ”viitorul luminos al omenirii” de dimineața până seara. Oamenii încă n-au uitat vremurile lui Ceaușescu, ei recunosc aceeași propagandă a lui Marx, chiar dacă astăzi le este servită via Bruxelles / Berlin / Paris.

      Știu că pare greu de crezut, dar Ministerul Adevărului nu tolerează asemenea idei așternute în scris.

  41. Pentru domnul @ : )
    „extinderea ariei sincrone in Moldova si Ucraina.”
    Sistemele energetice naționale au toate generatoarele de curent
    ” In fază „.
    Adică curentul alternativ trifazat produs are aceiași oscilație a undei. Pe fiecare fază și toate împreună.
    – acest curent produs vine livrat la frecventa standard de 50 Hz.
    Identice cerințe la mai multe sisteme naționale interconectate prin linii de înaltă tensiune.
    Adică sistemele energetice naționale trebuie sa fie sincrone între ele pentru a putea exporta- importa curentul.
    Cum e in UE actualmente.

    A largii aceasta zonă la Ucraina și Moldova e dificil.
    Acestea sunt ” sincrone” cu sistemul energetic ex URSS.
    Frecventa de 50HZ e egală.
    Dar diferă sincronizarea fazelor ( unda fiecărei faze e tot standard international dar nu ” pușcă” in timp cu sincronismul european. )
    Pentru a le aduce la sincronismul european , multa munca și bani.
    1- deconectezi treptat linii de înaltă tensiune și centrale electrice de pe sincronismul ex sovietic și îl treci pe cel european.
    Declupari de zone întregi , reglaje fine in centrale .
    – Automat ajungi ca Ucraina să NU mai aibă sincronism intern în propriul sistem energetic. Asta e o problema groasa deoarece ( să zicem) Kiev merge cu curent sincronizat european și la doar 20 km , un alt orășel e sincronizat pe rețeaua ex sovietică.
    Nu le poți cupla ( la nevoie) între ele.
    Scurtcircuite colosale pe partea de înaltă tensiune. ( SI DE ASTA exista o sumedenie de protecții automate atît la fiecare generator de curent din centrale cat și la stațiile de transformare medie / înalta tensiune și de pe fiecare transformator.

    Ce vrea Macron e un vis imposibil de realizat in scurt timp.

    • @stefan60 – nu cred că sincronismul poate fi chiar așa de complicat. În urmă cu câteva luni sau un an, a avut loc avaria aceea la care 6 județe din nord-vestul României au rămas fără energie electrică. Erau alimentate din Ungaria la acel moment, iar când s-a produs deconectarea din Croația, sistemul energetic din nord-vestul Europei s-a dus imediat pe o traiectorie divergentă de cel din sud-est, în care rămăsese România minus cele 6 județe. Nu a mai corespuns nici măcar tensiunea și frecvența, cu-atât mai puțin faza (sincronizarea despre care scrieți).

      Problema s-a rezolvat complet la nivel european în vreo 3 ore, deci reconectarea și resincronizarea tuturor generatoarelor din Europa nu e chiar rocket-science. Presupun că o resincronizare programată, prin care să fie cooptate Moldova și Ucraina în sistemul european, durează chiar mai puțin. Avaria și deconectarea automată din Croația au complicat evident lucrurile, în cazul incidentului descris mai sus, dar tot s-a rezolvat în 3 ore.

      • Succes. 😃😃

        Căderea energetica a unor zone e una.
        O fac automat protecțiile electronice , electromecanice când parametrii curentului nu corespund normalității sistemului în care funcționează.
        Recuplarea la sistem e
        alta si manuala.
        Dumneavoastră măcar știți ce e aia :
        – statie de transformare de înaltă tensiune ?
        – bare de distribuție , bare de transfer și diferența între ele în o statie de transformare ?
        – Auzit vreodată cum „pocnește” un intrerupător de înaltă tensiune la cuplare/ decuplare?
        – văzut vreodată arcul electric a unui separator de linie ?
        – Măcar ați avut ocazia să auziți „zumzaitul” permanent al curentului unei stații de transformare de înaltă tensiune ?
        După aia mai vorbim.

        Să aduci sistemul energetic ucrain in faza cu cel european înseamnă a regla fin niste generatoare care produc împreună și simultan peste 15.000 MW. ( alea nucleare că au și altele )
        Cum am scris la început , succes . 😃😃

        • Se pare că încercați să lansați în spațiu o căruță, după cum se exprima Asimov. Atât timp cât sincronizarea sistemului se reface după fiecare avarie, înseamnă că metodele de a aduce generatoarele la sincronism există și sunt destul de simple.

          Există graficele cu ce s-a întâmplat atunci, la deconectarea din Croația și se poate urmări pas cu pas revenirea la normal. Transelectrica și Hidroelectrica s-au acuzat reciproc ”pe surse” pentru orele în care cele 6 județe au stat fără energie electrică, dar asta a fost doar dovada că lucrurile se puteau face mai bine.

          P.S. Omul nu trebuie neapărat să se fi născut într-un anumit domeniu pentru a-l înțelege. Când cineva începe să pretindă asta, avem o problemă.

    • @stefan – lămuriri în privința poveștilor nemuritoare despre sincronizarea nemaipomenit de complicată a generatoarelor: în funcționarea reală, odată sincronizate, generatoarele se ”târăsc” pur și simplu unele pe altele și astfel rămân toate sincronizate. Iată ce s-a constatat la avaria din 8 ianuarie 2021, în urma deconectării din Croația care a separat sistemul european în două unități independente (NV și SE):

      „La aproximativ 14:05 CET (15.05 – ora României), frecvenţa în zona de nord-vest a Europei continentale a scăzut iniţial la o valoare de 49,74 Hz într-o perioadă de aproximativ 15 secunde. Ulterior, frecvenţa a atins o valoare a stării de echilibru de aproximativ 49,84 Hz. În acelaşi timp, frecvenţa în zona de sud-est a crescut iniţial la o valoare de până la 50,6 Hz înainte de a se stabili la o frecvenţă de stare stabilă între 50,2 Hz şi 50,3 Hz”.

      https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/ce-s-a-intamplat-8-ianuarie-jumatate-tara-ramas-curent-electric-anuntul-transelectrica-1_6003df885163ec42710790ab/index.html

      Cât privește sincronizarea la reconectare, abia aici aveți cu-adevărat ghinion, s-a democratizat și asta: fiecare eoliană care livrează energie în sistemul național are încorporate circuitele electronice necesare pentru sincronizare și face asta automat, ori de câte ori începe să bată vântul după o pauză în care încetase să mai bată vântul.

      Dacă orice generator de 3 MW de la o turbină eoliană știe să se sicronizeze singur cu rețeaua, ca să poată injecta energie electrică în sistemul energetic național, or fi știind și alea de la Porțile de Fier să facă același lucru.

  42. s au activat specialii si esentialii, militienii si securistii! filosofeaza despre moralitate si geostrategie! ori simt ca le sint pereclitate privilegiile, pensiile si lefurile nemeritate de nababi angajati ai statului cleptocrat, ori ca o sa vina o revolutiune ce o sa spulbere ciomagarii analfabeti cu doctorat ca pe niste gunoaie!

    • Nu e prima dată când Elon Musk fluieră în biserică :)

      Toți liderii lumii sunt încântați de prețurile actuale la petrol, iar el se trezește să le dea sfaturi. Nici cu mască nu-mi aduc aminte să-l fi văzut, dacă mă gândesc bine :)

      • Musk se comportă ca un copil. (Mă refer la copilul care a strigat ”Împăratul e gol!”.)

        Aia cu petrolul e deja veche (de ieri, haha).
        Asta e de azi /cred că vrea să intre în politică/:

        Elon Musk
        @elonmusk
        Starlink has been told by some governments (not Ukraine) to block Russian news sources. We will not do so unless at gunpoint.

        Sorry to be a free speech absolutist.
        12:15 AM · Mar 5, 2022

        Adica:
        Unele guverne (nu și Ucraina) au cerut Starlink să blocheze sursele de știri rusești. Nu vom face acest lucru decât sub amenințarea unei arme.

        Scuze pentru că sunt un absolutist al libertății de exprimare.

        https://twitter.com/elonmusk/status/1499976967105433600

        ––––

        Cred că în România, în Germania sau în Canada ar fi arestat pentru ciripitul de mai sus.

        • Poate aluneca pe o coaja de banana si cade cu capul intr-un glont care trecea pe-acolo, s-au mai vazut si sinucideri accidentale …… sau Musca asta doar pune paie pe foc el fiind un asset al Puterii.
          Starlink functioneza sub controlul total al guvernului SUA , a fost construit cu bani de la buget , la fel ca facebuci si tuiter si restul „privatilor”.

  43. Interviu cu trei prizonieri ruși

    Semnificativ din multe puncte de vedere ale îndoctrinării soldaților și ofițerilor ruși care au invadat Ucraina. Ideea cu „fasciștii/naziștii care au acaparat Ucraina” se dovedește o armă propagandistică tare)

    https://youtu.be/oS8ktqe5LEY

    (pentru traducere, selectați Settings/Subtitles/Autotranslate/Romanian)

    • „624  Being exposed to ‘public curiosity’ as a prisoner of war, even when such exposure is not accompanied by insulting remarks or actions, is humiliating in itself and therefore specifically prohibited. For the purposes of the present article, ‘public’ should be interpreted as referring to anyone who is not directly involved in handling the prisoners of war, including other members of the Detaining Power. Exposure to public curiosity can take many forms. The prohibition undoubtedly covers parading prisoners in public.[112] Moreover, prisoners must not be exposed to humiliation when they leave their camp for work, are transferred to another facility or are being repatriated.[113] In modern conflicts, the prohibition also covers, subject to the considerations discussed below, the disclosure of photographic and video images, recordings of interrogations or private conversations or personal correspondence or any other private data, irrespective of which public communication channel is used, including the internet. Although this is seemingly different from being marched through a hostile crowd, such disclosure could still be humiliating and jeopardize the safety of the prisoners’ families and of the prisoners themselves once they are released.”

      International Committee of the Red Cross

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Constantin Crânganu
Constantin Crânganuhttp://academic.brooklyn.cuny.edu/geology/cranganu/
Constantin Crânganu este profesor de geofizică și hidrogeologie la Graduate Center și Brooklyn College, The City University of New York. Domenii conexe de expertiză: inteligență artificială, schimbări climatice, geologia petrolului. Între 1980 și 1993 a fost asistent și lector de geofizică la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Facultatea de geografie-geologie. În 1993 a fost declarat câștigătorul primului concurs național din România post-comunistă pentru prestigioasa bursă Fulbright oferită prin concurs de Congresul SUA. În calitate de Fulbright Visiting Scientist la University of Oklahoma el a efectuat cercetări fundamentale și aplicative despre suprapresiunile din bazinele sedimentare, fluxul termic și căldura radioactivă din crusta terestră, identificarea stratelor cu conținut de gaze în gaura de sondă, exploatarea printr-o metodă personală a zăcămintelor neconvenționale de hidrați de metan etc. După mutarea în 2001 la City University of New York, profesorul Crânganu a început o nouă direcție de cercetare: implementarea metodelor de inteligență artificială în studiile de petrofizică și hidrogeologie. Pentru activitatea sa în acest domeniu de pionierat a fost nominalizat la ENI Awards 2012 și a primit o ofertă din partea editurii Springer de a publica o carte reprezentativă pentru acest domeniu cutting-edge. Cartea, intitulată Artificial Intelligent Approaches in Petroleum Geosciences, a apărut în 2015. În 2018, a primit pentru a doua oară titlul de Fulbright Scientist (o performanță foarte rară) și a desfășurat activități de cercetare la fosta sa Universitate din Iași. 2024 este Annus Mirabilis: Patru cărți publicate ca singur autor (o tetralogie) -Reflecting on our Changing Climate, from Fear to Facts: A Voice in the Wilderness, Cambridge Scholars Publishing; Artificial Intelligent Approaches in Petroleum Geosciences, 2nd ed., Springer Nature; The Dynamic Earth - Introduction to Geology and Climate Change, KendallHunt; Clima în schimbare De la frică la realitate, Editura Trei/Colecția Contributors. ___________________________________________________________________________________ DISCLAIMER: Profesorul Constantin Crânganu nu lucrează pentru, nu oferă consultanță, nu deține acțiuni și nu primește finanțare de la nicio companie sau organizație care ar putea beneficia de pe urma acestui articol și nu a dezvăluit nicio afiliere relevantă în afara poziției sale academice.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro