sâmbătă, octombrie 16, 2021

Europarlamentarele și obsesia rrromânismului

Președintele PSD, dl. Liviu Nicolae Dragnea, fie bolnav ori sănătos, nu pierde nici cea mai insignifiantă ocazie să ne informeze cât este el de patriot.Cum îi palpită inima pentru România și sângele românesc în vene.
Cât de mult luptă el și partidul pe care îl conduce pentru demnitatea României și a românilor, cum nu va tolera nici o ingerință a celor din afară în treburile noastre interne și cum nu se va lăsa păcălit de vicleniile Uniunii Europene. Care, după ce ne-a primit, acum ne încalcă independența, demnitatea, tratându-ne drept cetățeni din Lumea a treia.
Ce uită, desigur interesat, dl. Dragnea să spună este că Uniunea Europeană ne cere să respectăm acel set de reguli care a fost negociat cu ocazia feluritelor etape ce au pregătit scrierea și semnarea Tratatului de aderare. UE nu ne lasă pur și simplu să încălcăm niște principii sacrosancte printre care și acela ce nu permite relativizarea ideii de justiție. O relativizare care ar avea drept consecință interpretarea conceptului în funcție de interesele personale ale d-lui Dragnea și ale altor inși cu probleme penale aflați în structurile de conducere ale PSD și ALDE.
Dacă nu ai ce face și arunci, din când în când o privire, pe ecranul din ce în ce mai posomorât, mai trist, mai lipsit de inspirație, mai supus intereselor PSD și ale lui Dragnea al Televiziunii așa -zis Române și pretins naționale nu poți să nu fii șocat de cât naționalism de proastă calitate răzbate din niște nenorocite de generice. Care promovează feroce, adică aiurea, complet neinspirat, ideea de rrromânism. O idee care nu are nimic de-a face cu adevăratul patriotism.
Pe 26 mai vor avea loc în România alegerile pentru Parlamentul european. Socotite de toată lumea de o importanță crucială atât pentru ceea ce s-ar putea să fie viitoarea configurație politică internă, cât și pentru apartenența României la Europa. Nu voi aborda în comentariul meu de astăzi calitatea, din perspectivă europeană, a candidaților. Nu voi reveni nici asupra naționalismului cam prea agresiv și parcă prea de paradă, după gustul meu, al d-lui Rareș Bogdan care deschide lista cadidaților PNL, nu mă voi ocupa nici de faptul că, din câte se pare, PSD vrea să o pună cap de listă pe paukerița Rovana Plumb ori îi va mai asigura un sejur bruxellez agramatei inse Maria Grapini ca o concesie făcută securistului dovedit Dan Voiculescu. Nu voi spune nici o iotă despre care sunt cerințele mai mult decât caraghioase pe care trebuie să le îndeplinească în viziunea aceluiași domn Dragnea un bun candidat român la Europarlamentare.
Nu pot însă să nu observ că, cu notabila excepție a Alianței 2020, care nici ea nu s-a dovedit prea inspirată atunci când și-a ales un slogan electoral precum acela care glăsuiește Mergem la victorie, toate formațiunile politice românești care intră în competiție fac uz până la saturație de numele țărișoarei. Mustește, debordează convocarea și traficarea cuvântului România. Însă lipsește din respectivele sloganuri ceea ce trebuia să fie cuvântul- cheie Europa. Și afirmarea fermă a ideii că viitorii europarlamentari se vor opune ferm oricărei încercări de scoatere a României din Uniunea Europeană. Adică din Europa.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. De departe, adica privit detasat, lozinca PSD-ului pare cea mai sincera, o autocritica in toata regula:
  „Romania merita mai mult!”
  Pana acuma, Romania a avut aproape in permanenta, PSD.
  Inteleg ca intentioneaza sa se retraga…?

  • „Inteleg ca intentioneaza sa se retraga…?”

   Nu, ați înțeles greșit!

   PSD spune că vrea să ne dea și mai mult din ceea ce ne-a dat până acum!
   Pentru că asta merităm, ba chiar mai mult de-atât!

 2. Suntem in societatea de consum!
  Ceea ce piata cere, producatorii ofera, inclusiv in politica.
  Poporul apreciaza, doreste, cere acest rrromanism!

  Cum sa nu zici ca „era mai bine inainte”???

  Ceausescu se considera cela mai mare partiot, dar NU simtea nevoia sa spuna asta el insusi, in fiecare discurs!

  ati auzit vre-o data sa zica „Daragi tovarasi si pretini, eu sunt cel mai mare patriot” ?!

 3. „Tărișoara, plânsete“
  I.L. Caragiale.

  …“… ideea de rrromânism. O idee care nu are nimic de-a face cu adevăratul patriotism…”….

  Lupul își schimbă blana, dar năravul ba. In 50 de ani 1939-1989 de dictatură, in cei 80 de ani 1939-2019 de absență a unui stat de drept românesc fortificat, cele descrise de autor au “origini românești autohtone specifice”.
  Cât timp mai e la dispoziție în anul Președinției românești UE 2019?

  Cu cine se aliază Bucureștiul 2019- 2023?
  O nimica toată, un fleac pe lângă “rrromânism / tărișoara”?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Va ieși sau nu Polonia din Uniunea Europeană? Ultima decizie a Tribunalul Constituțional din Polonia reanimă această dezbatere

,,Nu există o tiranie mai crudă decât cea care se exercită la umbra legilor și cu culorile dreptății” Montesquieu

Cum tac universitățile din România despre vaccinare

Vaccinarea anti-COVID reduce de ~5 ori riscul de a transmite boala și de ~10 ori riscul de simptome grave sau de deces....

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Ce înseamnă AUKUS?

Pentru a înţelege contextul semnării pactului AUKUS, este necesar a înţelege contextul relaţiilor dintre Australia şi China. În 2020 relaţiile dintre cele...

Interviu cu soprana Angela Gheorghiu. „În România am învățat o falsă istorie a muzicii, fabricată și comandată.”

Angela Gheorghiu este acum cel mai cunoscut artist român din lume. Notorietate cuantificabilă, clară, neîndoielnică. Prestigiul ei...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.