marți, iulie 16, 2024

Europarlamentarele și obsesia rrromânismului

Președintele PSD, dl. Liviu Nicolae Dragnea, fie bolnav ori sănătos, nu pierde nici cea mai insignifiantă ocazie să ne informeze cât este el de patriot.Cum îi palpită inima pentru România și sângele românesc în vene.
Cât de mult luptă el și partidul pe care îl conduce pentru demnitatea României și a românilor, cum nu va tolera nici o ingerință a celor din afară în treburile noastre interne și cum nu se va lăsa păcălit de vicleniile Uniunii Europene. Care, după ce ne-a primit, acum ne încalcă independența, demnitatea, tratându-ne drept cetățeni din Lumea a treia.
Ce uită, desigur interesat, dl. Dragnea să spună este că Uniunea Europeană ne cere să respectăm acel set de reguli care a fost negociat cu ocazia feluritelor etape ce au pregătit scrierea și semnarea Tratatului de aderare. UE nu ne lasă pur și simplu să încălcăm niște principii sacrosancte printre care și acela ce nu permite relativizarea ideii de justiție. O relativizare care ar avea drept consecință interpretarea conceptului în funcție de interesele personale ale d-lui Dragnea și ale altor inși cu probleme penale aflați în structurile de conducere ale PSD și ALDE.
Dacă nu ai ce face și arunci, din când în când o privire, pe ecranul din ce în ce mai posomorât, mai trist, mai lipsit de inspirație, mai supus intereselor PSD și ale lui Dragnea al Televiziunii așa -zis Române și pretins naționale nu poți să nu fii șocat de cât naționalism de proastă calitate răzbate din niște nenorocite de generice. Care promovează feroce, adică aiurea, complet neinspirat, ideea de rrromânism. O idee care nu are nimic de-a face cu adevăratul patriotism.
Pe 26 mai vor avea loc în România alegerile pentru Parlamentul european. Socotite de toată lumea de o importanță crucială atât pentru ceea ce s-ar putea să fie viitoarea configurație politică internă, cât și pentru apartenența României la Europa. Nu voi aborda în comentariul meu de astăzi calitatea, din perspectivă europeană, a candidaților. Nu voi reveni nici asupra naționalismului cam prea agresiv și parcă prea de paradă, după gustul meu, al d-lui Rareș Bogdan care deschide lista cadidaților PNL, nu mă voi ocupa nici de faptul că, din câte se pare, PSD vrea să o pună cap de listă pe paukerița Rovana Plumb ori îi va mai asigura un sejur bruxellez agramatei inse Maria Grapini ca o concesie făcută securistului dovedit Dan Voiculescu. Nu voi spune nici o iotă despre care sunt cerințele mai mult decât caraghioase pe care trebuie să le îndeplinească în viziunea aceluiași domn Dragnea un bun candidat român la Europarlamentare.
Nu pot însă să nu observ că, cu notabila excepție a Alianței 2020, care nici ea nu s-a dovedit prea inspirată atunci când și-a ales un slogan electoral precum acela care glăsuiește Mergem la victorie, toate formațiunile politice românești care intră în competiție fac uz până la saturație de numele țărișoarei. Mustește, debordează convocarea și traficarea cuvântului România. Însă lipsește din respectivele sloganuri ceea ce trebuia să fie cuvântul- cheie Europa. Și afirmarea fermă a ideii că viitorii europarlamentari se vor opune ferm oricărei încercări de scoatere a României din Uniunea Europeană. Adică din Europa.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. De departe, adica privit detasat, lozinca PSD-ului pare cea mai sincera, o autocritica in toata regula:
  „Romania merita mai mult!”
  Pana acuma, Romania a avut aproape in permanenta, PSD.
  Inteleg ca intentioneaza sa se retraga…?

  • „Inteleg ca intentioneaza sa se retraga…?”

   Nu, ați înțeles greșit!

   PSD spune că vrea să ne dea și mai mult din ceea ce ne-a dat până acum!
   Pentru că asta merităm, ba chiar mai mult de-atât!

 2. Suntem in societatea de consum!
  Ceea ce piata cere, producatorii ofera, inclusiv in politica.
  Poporul apreciaza, doreste, cere acest rrromanism!

  Cum sa nu zici ca „era mai bine inainte”???

  Ceausescu se considera cela mai mare partiot, dar NU simtea nevoia sa spuna asta el insusi, in fiecare discurs!

  ati auzit vre-o data sa zica „Daragi tovarasi si pretini, eu sunt cel mai mare patriot” ?!

 3. „Tărișoara, plânsete“
  I.L. Caragiale.

  …“… ideea de rrromânism. O idee care nu are nimic de-a face cu adevăratul patriotism…”….

  Lupul își schimbă blana, dar năravul ba. In 50 de ani 1939-1989 de dictatură, in cei 80 de ani 1939-2019 de absență a unui stat de drept românesc fortificat, cele descrise de autor au “origini românești autohtone specifice”.
  Cât timp mai e la dispoziție în anul Președinției românești UE 2019?

  Cu cine se aliază Bucureștiul 2019- 2023?
  O nimica toată, un fleac pe lângă “rrromânism / tărișoara”?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro