marți, decembrie 5, 2023

Europarlamentarele și obsesia rrromânismului

Președintele PSD, dl. Liviu Nicolae Dragnea, fie bolnav ori sănătos, nu pierde nici cea mai insignifiantă ocazie să ne informeze cât este el de patriot.Cum îi palpită inima pentru România și sângele românesc în vene.
Cât de mult luptă el și partidul pe care îl conduce pentru demnitatea României și a românilor, cum nu va tolera nici o ingerință a celor din afară în treburile noastre interne și cum nu se va lăsa păcălit de vicleniile Uniunii Europene. Care, după ce ne-a primit, acum ne încalcă independența, demnitatea, tratându-ne drept cetățeni din Lumea a treia.
Ce uită, desigur interesat, dl. Dragnea să spună este că Uniunea Europeană ne cere să respectăm acel set de reguli care a fost negociat cu ocazia feluritelor etape ce au pregătit scrierea și semnarea Tratatului de aderare. UE nu ne lasă pur și simplu să încălcăm niște principii sacrosancte printre care și acela ce nu permite relativizarea ideii de justiție. O relativizare care ar avea drept consecință interpretarea conceptului în funcție de interesele personale ale d-lui Dragnea și ale altor inși cu probleme penale aflați în structurile de conducere ale PSD și ALDE.
Dacă nu ai ce face și arunci, din când în când o privire, pe ecranul din ce în ce mai posomorât, mai trist, mai lipsit de inspirație, mai supus intereselor PSD și ale lui Dragnea al Televiziunii așa -zis Române și pretins naționale nu poți să nu fii șocat de cât naționalism de proastă calitate răzbate din niște nenorocite de generice. Care promovează feroce, adică aiurea, complet neinspirat, ideea de rrromânism. O idee care nu are nimic de-a face cu adevăratul patriotism.
Pe 26 mai vor avea loc în România alegerile pentru Parlamentul european. Socotite de toată lumea de o importanță crucială atât pentru ceea ce s-ar putea să fie viitoarea configurație politică internă, cât și pentru apartenența României la Europa. Nu voi aborda în comentariul meu de astăzi calitatea, din perspectivă europeană, a candidaților. Nu voi reveni nici asupra naționalismului cam prea agresiv și parcă prea de paradă, după gustul meu, al d-lui Rareș Bogdan care deschide lista cadidaților PNL, nu mă voi ocupa nici de faptul că, din câte se pare, PSD vrea să o pună cap de listă pe paukerița Rovana Plumb ori îi va mai asigura un sejur bruxellez agramatei inse Maria Grapini ca o concesie făcută securistului dovedit Dan Voiculescu. Nu voi spune nici o iotă despre care sunt cerințele mai mult decât caraghioase pe care trebuie să le îndeplinească în viziunea aceluiași domn Dragnea un bun candidat român la Europarlamentare.
Nu pot însă să nu observ că, cu notabila excepție a Alianței 2020, care nici ea nu s-a dovedit prea inspirată atunci când și-a ales un slogan electoral precum acela care glăsuiește Mergem la victorie, toate formațiunile politice românești care intră în competiție fac uz până la saturație de numele țărișoarei. Mustește, debordează convocarea și traficarea cuvântului România. Însă lipsește din respectivele sloganuri ceea ce trebuia să fie cuvântul- cheie Europa. Și afirmarea fermă a ideii că viitorii europarlamentari se vor opune ferm oricărei încercări de scoatere a României din Uniunea Europeană. Adică din Europa.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. De departe, adica privit detasat, lozinca PSD-ului pare cea mai sincera, o autocritica in toata regula:
    „Romania merita mai mult!”
    Pana acuma, Romania a avut aproape in permanenta, PSD.
    Inteleg ca intentioneaza sa se retraga…?

    • „Inteleg ca intentioneaza sa se retraga…?”

      Nu, ați înțeles greșit!

      PSD spune că vrea să ne dea și mai mult din ceea ce ne-a dat până acum!
      Pentru că asta merităm, ba chiar mai mult de-atât!

  2. Suntem in societatea de consum!
    Ceea ce piata cere, producatorii ofera, inclusiv in politica.
    Poporul apreciaza, doreste, cere acest rrromanism!

    Cum sa nu zici ca „era mai bine inainte”???

    Ceausescu se considera cela mai mare partiot, dar NU simtea nevoia sa spuna asta el insusi, in fiecare discurs!

    ati auzit vre-o data sa zica „Daragi tovarasi si pretini, eu sunt cel mai mare patriot” ?!

  3. „Tărișoara, plânsete“
    I.L. Caragiale.

    …“… ideea de rrromânism. O idee care nu are nimic de-a face cu adevăratul patriotism…”….

    Lupul își schimbă blana, dar năravul ba. In 50 de ani 1939-1989 de dictatură, in cei 80 de ani 1939-2019 de absență a unui stat de drept românesc fortificat, cele descrise de autor au “origini românești autohtone specifice”.
    Cât timp mai e la dispoziție în anul Președinției românești UE 2019?

    Cu cine se aliază Bucureștiul 2019- 2023?
    O nimica toată, un fleac pe lângă “rrromânism / tărișoara”?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro