În Republica Moldova, au votat în jur de 57 de mii de moldoveni cu cetățenie română. Este vorba de circa 25% din totalul celor care au mers la secțiile de votare deschise în afara României, fiind înregistrat un total de 216 mii de voturi exprimate de diaspora românească. Acest număr impresionant reflectă implicarea activă a comunității românești din R. Moldova în viața politică a României. Ne putem doar imagina câți moldoveni cu dublă cetățenie au votat în celelalte state membre ale Uniunii Europene. Partidele românești vor năvăli peste Moldova la alegerile prezidențiale și parlamentare românești din toamnă și iarnă. Și au de ce! Pentru cine au votat cetățenii români din Moldova, dar și ce se schimbă de la faptul că românii de peste Prut au fost atât de activi la aceste alegeri, am explicat mai jos.
Cifrele la europarlamentare în Moldova
România a deschis în R. Moldova 52 de secții de votare, un număr în creștere față de precedentele alegeri europarlamentare. Astfel, duminică, oamenii au stat la coadă pentru a vota în principal pentru partide pro-europene. La viitoarele alegeri prezidențiale și parlamentare din toamnă și iarnă, cu siguranță formațiunile politice românești vor acorda o atenție sporită alegătorilor din diasporă, inclusiv celor din Republica Moldova. Participarea activă a moldovenilor cu cetățenie română ar putea influența semnificativ rezultatele acestor scrutine.
Până la acest moment, alianța PSD-PNL ar fi obținut peste 54,2% din voturile românilor din Republica Moldova. Pe locul secund, la o distanță semnificativă, se află Alianța Dreapta Unită (PMP, USR și Forța Dreptei), cu aproximativ 23,6%. Reînnoim Proiectul European al României (Reper) s-a clasat pe locul trei în preferințele electoratului român din Republica Moldova, cu aproximativ 5,6%. Nici vorbă de partide eurosceptice și extremiste în top 3 formațiuni românești, preferate de moldovenii cu dublă cetățenie. Partidul Alianța pentru Unirea Românilor, de exemplu, a obținut 4,6% în Republica Moldova.
Important este că, dacă excludem voturile cetățenilor români din Moldova, care au votat masiv PSD-PNL și ADU, atunci diaspora ar fi fost câștigată de partidele extremiste AUR și SOS, ceea ce ar fi fost un rezultat rușinos pentru România.
Rezultatele acestor alegeri erau oarecum așteptate, având în vedere că s-a votat conform îndemnurilor liderilor partidelor moldovenești Partidul de guvernare PAS a îndemnat alegătorii să-și sprijine partenerii din România, PNL, în timp ce primarul de Chișinău, prin formațiunea sa MAN, a îndemnat la vot pentru PSD, partidul care îl susține politic. A fost oarecum surprinzător să vedem că PAS și MAN au fost aliați în aceste alegeri. De asemenea, această alianța a fost susținută datorită prezenței constante a eurodeputatului roman Siegfried Mureșan la Chișinău.
De asemenea, anumite partide pro-europene extra-parlamentare au făcut campanie pentru Alianța Dreapta Unită (ADU). Acest bloc electoral a fost votat în principal datorită activității fostului președinte, Traian Băsescu în Moldova.
Număr record de români în Moldova?
Participarea la vot a fost mai mare, comparativ cu alegerile pentru Parlamentul European din 2019, când mai puțin de 38 de mii de alegători s-au prezentat la alegeri. Trebuie menționat și faptul că, în 2019, numărul secțiilor de votare a fost mai mic. Mai mult de un milion de moldoveni cu cetățenie română se simt puternic legați de România. Aceștia văd participarea la alegerile românești ca o modalitate de a-și exprima identitatea și de a menține legături strânse cu România.
Mai mult, putem vorbi deschis despre faptul că cei 57 de mii de cetățeni români care și-au exercitat dreptul de vot la alegerile europarlamentare vor vota favorabil și pentru referendumul de aderare la Uniunea Europeană, cel puțin marea majoritate.
Desigur că partidele românești ar fi trebuit să fie și mai active la aceste alegeri. Și aici mă refer atât la prezența în mai multe mitinguri electorale, unde să vină cu o ofertă electorală mai bogată, cât și să comunice despre importanța acestor alegeri și cum îi poate impacta soarta Uniunii Europene. Pe viitor, o mai mare implicare din partea statului român ar fi binevenită, pentru ca românii, europenii din Moldova să facă o alegere în cunoștință de cauză.
Cei din Republica Moldova, din țară ori aflați la muncă sau studii în statele membre ale Uniunii Europene, au acordat un vot masiv pentru partidele românești care reprezintă atât România, cât și Republica Moldova în Parlamentul European.
De ce este important?
Și da, o prezență electorală mare a moldovenilor la alegerile europarlamentare aduce mai multe beneficii directe în promovarea și susținerea intereselor Republicii Moldova.
În primul rând, sporește vizibilitatea și importanța problemelor specifice cu care se confruntă Republica Moldova. Acest lucru poate conduce la un suport financiar mai mare și la rezoluții de susținere a Moldovei în fața agresiunii hibride ruse. Prezența crescută a voturilor poate sensibiliza mai mult deputații europeni și alte state membre cu privire la nevoile și aspirațiile noastre, crescând suportul pentru programele de dezvoltare și asistență dedicate Moldovei.
În al doilea rând, dacă interesele Republicii Moldova sunt reprezentate consistent și clar în Parlamentul European, șansele ca acestea să fie luate în considerare în negocieri sau în formularea politicilor sunt mai mari. Astfel, țara poate beneficia de o poziție mai solidă în negocierile cu Uniunea Europeană. Iar momentul alegerilor europarlamentare de pe 9 iunie, înainte de summit-ul Consiliului European din 25 iunie, unde se așteaptă ca Moldova să demareze oficial negocierile, poate demonstra un motiv în plus că UE trebuie să continue decisiv ritmul alert de integrare europeană a Chișinăului.
În cele din urmă, sper că europarlamentarii români vor deveni mai conștienți de mobilizarea și de implicarea activă a electoratului din Moldova, dar și vor fi stimulați să facă și mai multă muncă în favoarea parcursului european al țării. Probabil că și decidenții europeni vor simți o anumită presiune pentru a nu dezamăgi, lucrând intens pentru a traduce interesele și nevoile specific moldovenești în politici și acțiuni concrete la nivelul Uniunii Europene.
În loc de concluzii
Cu certitudine, decidenții europeni ar trebui să aibă o campanie mai activă în acest sens, pentru că mai mult de un milion de cetățeni europeni care locuiesc momentan într-un stat non-UE nu știau că au această șansă de a vota, dar au făcut-o pentru că:
- se simt români;
- partidele din Moldova i-au îndemnat la vot;
- societatea civilă a explicat pe înțelese de ce moldovenii trebuie să voteze la aceste alegeri.
Prin prezența la aceste alegeri europene, românii de peste Prut au transmis un mesaj tranșant, atât României, cât și Uniunii Europene, prin care au demonstrat cât de mult își doresc în Uniunea Europeană.
Acest editorial a apărut prima dată pe site-ul publicației din Republica Moldova – Agora.md
Sunt din RM si am votat si eu la alegerile pt Parlamentul Europei (la sectia din Oslo). Ma bucur ca romanii moldoveni ai mei nu au cazut in categoria cretinilor eurosceptici. Dar de ce au votat 50%+ pentru PSD&PNL chiar nu pot sa inteleg… In Moldova noi suntem cu Base. ;)
Rezultatul votului, oricare ar fi el, nu poate fi rusinos pentru o tara. Votul exprima optiunea populatiei, si nu parerea anteformata a oricui din afara. Daca ar exista oameni sau organizatii cu pareri infailibile in politica, nici nu ar mai fi nevoie de votare. Dar nu exista si ne ghidam dupa principiul roman „Vox populi vox dei”. Asa ca indiferent ce ar spune altii, poporul are dreptul de a vota ce crede el ca este mai bine pentru tara si pentru fiecare alegator.
Alegătorii din Republica Moldova cu dublă cetățenie, respectiv moldovenească și română au votat în procent de 21,33 % pentru alianţa contra naturii, PNL-PSD.
Sa le mulțumim pentru ca au consolidat în instituțiile europene o structura politica fără coloana vertebrală, predispusa la compromisuri dezonorante ? Fiind vulnerabili vor vulnerabiliza România.
Alegătorii moldoveni conteaza pe sprijinul apăsat al alianței „contra naturii” la Brussel ?
Poate după ce partidul lui Macron, marele susținător dezinteresat al cauzei Republicii Moldova, a ieșit din cărți în urma alegerilor din 9 Iunie, fratii nostri de peste Prut au căzut fie si intr-o rână pe ganduri în legătură cu maturitatea opțiunilor lor politice.
Moldovenii au votat inteligent, respectiv PSD+PNL, adică nu așa zisele partide unioniste. În schimb, diaspora românească din Europa de Vest a votat în proporție de 28%(!!!) AUR și Sosoaca. SOS-Sosoaca a intrat în PE datorită voturilor din diasporă. Oare de ce diaspora românească a votat AUR+SOS?
Pentru ca e in fibra majoritatii romanilor sa fie prosti, neavand nicio importanta unde isi au barlogul!
Si nu numai ca sunt prosti, cei care sunt, dar mai sunt si mandri de prostia lor, crezandu-se inteleptii pamantului!
Pentru a separa apele, trebuie sa specificam ca daca cei ce au votat AUR-SOS nu sunt nimic altceva decat o masa de prosti, in cazul celor care au votat clica PSDPNL se pot face diferentieri, nu chiar toti sunt prosti sadea, printre ei aflandu-se si destule hahalere al caror unic scop in viata este imbogatirea prin infractiune, sub obladuirea clicii mai sus mentionate. Nu ca acestia ar fi cine stie ce inteligenti, dar au macar mintea necesara sa inteleaga ca PSD la guvernare inseamna liber la furat.
Nu e vorba de prostie, ba dimpotrivă. Dintre progresismul USR și naționalismul AUR+SOS românii au ales în proporție de 25% naționalismul. Eu unul mă bucur că progresiștii au luat-o în freză.
PS. Nu am votat AUR sau SOS.
Eu unul nu ma bucur deloc! Cei pe care dumneavoastra-i numiti progresisti sunt cei mai educati si scoliti din pleiada de personaje care si-au „oferit serviciile” poporului la aceste alegeri! Daca pana acum mai aveam dubii, acum m-am convins ca poporului nu-i plac oamenii bine pregatiti….ei vor in functii politice pe cei la fel ca ei, la fel ca majoritatea…..analfabeti sau semianalfabeti functional, bine dotati cu tupeu si obraznicie!
Nu e cazul sa imi spuneti ce defecte au USR si REPER….le stiu, le cunosc…..dar reprezinta cea mai buna alegere pe moment, altceva mai bun nu avem
O recomandare generala pentru ei ar fi sa termine cu prostia asta de sustinere pentru „politically correct” care ne indeamna catre o grila in care valorile autentice sunt aruncate peste bord pentru a face loc egalitatii de gen, de rasa, etc, nemaicontand competenta si inteligenta. Apoi mai e si chestia cu luarea in brate a ecologismului imbecil de tip Greta! In rest, eu zic ca sunt ok si ne-ar putea ajuta sa scapam de banda de indivizi cu apucaturi comunisto-securiste!
Vox populi vox Dei.
Credeti ca datorita motivelor invocate de mine mai sus nu a votat boborul USR pe 9 iunie? Haideti sa fim seriosi! Boborul e in proportie de peste 80% analfabet din punct de vedere politic si acesti peste 80% habar nu au ce inseamna corectitudinea politica sau ecologismul de tip anti dioxid de carbon!
Cat despre faptul ca suntem sortiti sa fim administrati la nesfarsit de gasti provenite din mizeria comunisto-securista, asta e, vox populi, vox dei…….ce dreptate au cei care spun ca democratia nu este facuta pentru popoare majoritar compuse din idioti!
Italienii au votat-o pe Sosoaca. Nu știu de ce au votat-o, posibil pentru ca nu se pot debarsa de traficanții de carne vie rromani, de rețelele cu care au colaborat stangistii lui Ponta pentru a rentabiliza gunoaiele italienilor în România de s-a scandalizat întreaga Europa, pentru ca știu foarte bine unde sunt confecționate obiectele de lux cu care se impuneaza ţoapele damboviţene cu legitimație PE.
Știm ca o Sosoaca va scrie istorie la Brussel si ne vor jena interventiile ei teatrale, dar măcar Uniunea va afla ca existam, se va uita pe harta sa ne localizeze, va încerca să înțeleagă de ce s-au urcat pe pereți romanii după atâția ani de timiditate și căciulile în faţa austriecilor, olandezilor, ungurilor, nemților..
În cazul AUR, sper ca Simion va contracta o laringita cronica de lunga durata și se vor exprima adevărații tenori ai partidului, cei cu școala facuta pe bune, experienta profesionala și atenție distributiva și ma refer în mod special la domnul avocat Gheorghe Piperea.Pe Tarziu ar fi ideal sa îl tina de decor pentru fizicul impresionant.
Dacă vom continua sa dam cu piatra fără discernamant în partidele care susțin argumentat păstrarea identității nationale vom ajunge în situația Frantei unde Macron a
reușit sa unească dreapta cu extrema dreapta și stanga cu extrema stanga , adică sa se exprime doar extremele.
Sa observam ca Macron a nimicit miscarea ecologista care avea personalitati remarcabile iar Iohannis a făcut tot posibilul ca în România un partid ecologist sa nu existe pentru a nu pune în pericol interesele mafiei regionale și internaționale.
Prezenta Sosoaca si gasca AUR in PE nu poate decat sa creeze o imagine si mai proasta pentru Romania….nimic mai mult! Exact de asta aveam nevoie. Problema e ca impingerea acolo a acestor mascarici dubiosi se datoreaza votului unor romani….eu ii numesc pe acestia idioti si nu vad de ce as putea fi acuzat ca nu vad clar lucrurile !!!!!
Din comentariul Dvs am dedus ca nu faceti parte din majoritate si nici nu ati votat vreunul din primele trei partide din preferintele romanilor. Deci se poate presupune ca sunteti un minoritar inteligent antisistem si un pic antinational. Doar e democratie, prin vointa majoritatii!
!!!!….minoritar fara discutie, da…..antisistem? sa zicem ca da, daca am putea numi SISTEM cuplul PSD PNL garnisit cu AUR si SOS ! ….nuuuu…..e mult spus sistem…..astia sunt o gasca pestrita formata in mod majoritar din hoti, imbecili si personaje de o mediocritate indescriptibila!….le-am oferi o denumire mult prea decenta daca am numi sistem porcaria de stat creata de acesti neispraviti !
„un pic antinational” ….daca a fi impotriva prostiei si imoralitatii inseamna a fi antinational, atunci inseamna ca sunt un pic mai mult antinational!
Toate cele bune !!!
Jupâne, dacă nu-ți place poți să emigrezi!…
Felicitari autorului pentru cele prezentate. Realitatea va bate filmul din mintea multora. Apropierea mai buna de Romania se va face cu rabdare, treptat. Conteaza conexiunile economice, sociale si culturale. Va rog, sa corectati- raul Prut se scrie cu litera mare, ati scris din neatentie si graba cu litera mica.
Poate ca este doar o eroare datorata subconstientului, care incearca sa minimizeze acest râu simbolic pentru despartirea romanilor. Cam ca Milcovul care, simbolic, putea fi (si chiar a fost) secat dintr-o sorbire.
Din articol nu se poate sti cati moldoveni cu cetatenie romana au votat dintre cele 217 mii de voturi ale diasporei, dar spune sigur ca 57.000 au votat in R. Moldova. Daca i-i raportam pe acestia la „Mai mult de un milion de moldoveni cu cetățenie română” vom constata ca acestia reprezinta 5,7%.
„Partidul de guvernare PAS a îndemnat alegătorii să-și sprijine partenerii din România, PNL, în timp ce primarul de Chișinău, prin formațiunea sa MAN, a îndemnat la vot pentru PSD, partidul care îl susține politic.”
Adica, partidele main-stream, nu partide marginale gen USR sau AUR.
PSDPNL nu e o alianta proeuropeana…..e o alianta a mincinosilor si escrocilor, a evazionistilor si infractorilor, e o alianta a celor care maimutaresc democratia si statul de drept, e o alianta mafiota care are ca scop principal jaful si spolierea romanilor, si in acest scop urmareste cu inversunare subordonarea justitiei si subordonarea mass media…e ridicol sa sustii ca PSD e proeuropean, iar asocierea PNL cu clica nascuta din mizeria comunisto-securista numita PSD dovedeste ca PNL impartaseste aceleasi „valori” ca si PSD-ul.
AUR si SOS sunt creatia mafiilor adiacente acestei clici numita PSD!
https://histoiresroyales.fr/famille-royale-de-roumanie-moldavie-honneur-garden-party-bucarest/
In sferele aristocratice umbla vorba ca Printul Radu joaca un rol foarte important în includerea Republicii Moldova în marea familie europeana.