marți, noiembrie 28, 2023

Europarlamentarii noștri – personaje desprinse din piesele lui Caragiale

Din felurite motive, perfect justificate, mi-a fost imposibil să urmăresc transmisiunea live a dezbaterii intitulate „Ameninţări la adresa Statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din România”. Dezbaterea a avut loc miercuri la Parlamentul European de la Strasbourg, din iniíativa Grupului Verzilor/Alianței Libere Europene printre ai cărui membri nu figurează și euro-deputați din România.
Am citit însă cu mare atenție transcrierea luărilor de cuvânt din cursul ședinței. Prima constatare. Cei mai mulți vorbitori au fost români, iar consecința imediată a fost aceea că totul a semănat cu o ceartă zdravănă din Parlamentul României sau cu haosul din talk-show-urile naționale moderatepe TVR 1 de dl. Ionuț Cristache. A plouat cu politicianism prost, cu acuze nefondate, cu exagerări, cu încercarea de ascundere a adevărului, cu denaturări grosolane, cu schimburi de replici ca în Caragiale. Un amestec rușinos și toxic în care s-au ilustrat, firește, euro-deputații români care au exportat, în acest chip, în marile foruri internaționale incapacitatea românească de a dialoga civilizat, de a dezbate idei, de a pune la zid persoane, de a supune analizei realități nu tocmai convenabile și de a găsi soluții în vederea remedierii a ceea ce nu este în regulă Și multe nu sunt, din păcate, în România guvernată de coaliția PSD-ALDE, multe nu doar în domeniul legilor justiției pe care oamenii puterii vor să le schimonosească în interesul lor și al șefilor partidelor lor.
Prin urmare europarlamentarii reprezentând partidele din arcul puterii bucureștene nu u făcut decât să bată câmpii. Să debiteze minciuni cu carul. Contând, probabil, pe o presupusă lipsă de informare a colegilor lor din alte țări care au onorat cu prezența lor dezbaterea, oamenii lui Dragnea și Tăriceanu au prezentat o imagine înfiorătoare a situației de-a dreptul scandaloase cu care s-ar confrunta cei care, dintr-un motiv sau altul, se află în nedorita situație de justițiabili. Dacă ar fi să le dăm crezare doamnelor Maria Grapini, Norica Nicolai, Renate Weber sau domnilor Victor Boștinaru, Ioan Mircea Pașcu ori Mircea Diaconu transformați în Mițe Baston, Cațavenci, Zițe, Brânzovenești și Farfurizi ( desigur, domnul Diaconu știe cel mai bine să interpreteze un personaj din Caragiale, că doar a și făcut-o în spectacolele lui Ciulei din 1972 și 1979, insă acum, în lipsă de ceva mai bun, evoluează prost, lamentabil, cabotin de-a dreptul sub acoperișul parlamentar de la Starsbourg), România ar fi devenit din 2005 încoace o dictatură de tip sud-american. În care aproape întreaga populație ar fi interceptată, ascultată, supravegheată, terorizată de SRI. România ar fi devenit o țară în care singurul lucru ce contează ar fi pactul dintre serviciile secrete și DNA, în care unica realitate ar fi aceea a Statului paralel. O marotă a domnilor Dragnea și Tăriceanu.
Dacă ar fi să le dăm ascultare acestor trompete ale puterii, toți cei care împărtășesc altă părere, indiferent că e vorba despre politicieni, reprezentanți ai presei, de analiști politici și, mai presus de toate, de cei 600.000 de oameni, majoritatea tineri, care au ieșit în stradă spre a protesta la adresa modificărilor cu dedicație, în interesul căpeteniilor PSD și ALDE, pe care intenționează să le opere ori le-a făcut deja majoritatea parlamentară legilor justiției se află necondiționat pe statele de plată ale SRI, SIE sau SPP. De altfel, mai zilele trecute d-na Alina Mungiu-Pippidi, evident trecută cu arme și bagaje de partea roșilor din Parlamenul României,a PSD-ului și a siluitorilor justiției, s-a metamorfozat în cartograf și a desenat harta celor stipendiați de Statul paralel pentru a funcționa drep ofițeri de presă ai Serviciilor și președintelui Iohannis. Văzând, și nu fără tristețe, involuția de atitudine, de caracter a doamnei Pippidi sunt gata să pariez că, la o proximă dezbatere pe aceeași temă, domnia-sa ar fi gata să pledeze alături de doamnele Nicolai sau Grapini.
Poate că cea mai bună replică le-a fost dată reprezentanților puterii bucureștene de doamna Ana Gomes. Din grupul socialist, adică din familia politică din care se revendică, tot mai abuziv, și PSD-ul d-lui Dragnea. Care le-a reamintit celor prezenți în sală că numele șefului social-democraților români figurează pe lista neagră OLAF.
În opinia mea, nimic nu caracterizează mai relevant felul în care s-au manifestat public euro-parlamentarii români care fac la Strasbourg și Bruxelles jocurile puterii corupte de la București decât încercarea dinozaurului pesedist Victor Boștinaru. Respectivul a plănuit să negocieze o luare de cuvânt a ministrului Justiției de la București, dl. Tudorel Toader. Se știa însă foarte bine că regulamentele acestui gen de dezbateri interzic astfel de intervenții. Ar fi putut să vorbească doar premierul român, Dna Viorica Vasilica Dăncilă, care, însă, a strălucit prin absență. dl. Boștinaru și-a încercat norocul, s-a dat în van de ceasul morții doar-doar va putea să încalce regulamentele europene. Mandatul de europarlamentar îi este pe sfârșite, iar o nouă trecere a numelui său pe liste se află în pixul d-lui Liviu Dragnea. Obișnuit, pesemne, cu regula românească în conformitate cu care orice se aranjează, că orice prevedere este făcută doar spre a fi încălcată, dl. Victor Boștinaru s-a făcut, de fapt, de râsul lumii. Iar dl. Tudorel Toader a rămas cu buzele umflate.

Distribuie acest articol

22 COMENTARII

  • Caragiale „sa traiasca”! El a ales sa se mute definitiv in Germania. Dezamagirea lui a fost mare chiar in perioada in care Romania „se trezise” sub conducerea regelui Carol I. Acum cand imnul Romaniei e „Desteapta-te romane !”, pe buna dreptate, nici hazul de necaz nu ne mai alina dezgustul. Chiar e asa de greu sa corectam, fiecare in „bucataria” lui, ceea ce ne face sa avem pareri divergente ? Toata lumea vorbeste de independenta Justitiei, nu de independenta judecatorului desi, pentru cine gandeste, ar fi evident ca subordonarea ierarhica permite controlul justitiei prin numirea la conducerea ICCJ sau Curtilor de Apel, a unor agreati in locul unor competenti de buna credinta. Ce judecator si-ar permite sa refuze sugestia sefului intr-o cauza ? Seful e cel care ii acorda caracterizari dupa bunul sau plac, sustine sau se opune promovarii sau transferului. Si vorbim de niste drepturi pentru care multi din cei cu studii superioare adevarate si-ar vinde si constiinta. Mai vorbim despre numirea unor procurori la conducerea ICCJ, de numirea fara concurs la conducerea unor instante, de multe promovari pe criterii oculte. Prea putin conteaza daca cel care „consiliaza” judecatorii e de la SRI sau de la cine stie ce partid. Important ar fi sa nu fie posibila „instruirea”. Cu disciplina de partid vom avea „ein mann ein wort” deci conducere eficienta nu bine gandita, dar in nici un caz partide politice democratice si solutii legislative stimulative pentru initiativa, munca, investitii si stabilitate sociala, dar descurajante pentru fapte antisociale. Per total, fiecare tabara are partial
   dreptate!. Problema e ca vorbesc de aspecte diferite, unii mint, altii exagereaza, dar toti vorbesc partinic denigrand in loc sa combata cu argumente pertinente. C-asa-i romanul!

 1. România a devenit din 2005 încoace o dictatură de tip sud-american, in care aproape întreaga populație este interceptată, ascultată, supravegheată, terorizată de SRI. România a devenit o țară în care singurul lucru ce contează este pactul dintre serviciile secrete și DNA. Cine beneficiază? Firmele străine, care joacă fix cum vor ele intr-o tară in care serviciile secrete și așa-zisa Justitie le fac pârtie.

  • Sper sincer ca existi doar ca un ghem de cod care da copy-paste dintr-un excel si ca nu esti o fiinta capabila de ratiune.

   • Degeaba speri, se vede clar din ceea ce spune. S-a dovedit ca nici macar tehnic nu exista posibilitatea de a intercepta, asculta, nici nu mai vorbesc de a supraveghea sau teroriza „aproape intreaga populatie”. Iarasi, nu mai spun ca fie si daca ar exista aceasta posibilitate tehnica, nu exista aparatul uman pentru a interpreta apoi o cantitate asa de imensa de inregistrari. Dar probabil e si el unul din comunistii care lansasera pe vremea lui ceausescu ideea ca securitatea asculta si urmareste pe toata lumea…Iar beneficiarii? De ce ar beneficia firmele straine de condamnarea si furturile lui nastase, vlasov de exemplu, ca sa puna DNA-ul Justitia sa ii condamne?

   • Eu sper sincer ca a vrut sa fie ironic. Nici nu mi-a trecut prin cap sa-l iau altfel, de aceea ma mira ca a putut fi luat in serios.

    Liviu – pe considerentul asta mi-am bazat lipsa de stres in perioada dinainte de 89: daca ar avea astia pe cineva care sa ma asculte pe mine, din doua una: ori sunt mai important decat cred eu insumi ori ei au mijloace de prelucrare uriase, mult peste posibilitatile oricarui stat, cat ar fi el de dominator.

 2. În PE există şi un partid al „piraţilor”(parcă din Suedia), piraţi informatici. Deci poate fi şi un partid al mafioţilor cum este PSD. Şi se poate întemeia şi un grup politic distinct în PE, de ex. Grupul Socialist Mafiot cu partide din România, Hungaria, Bulgaria,etc Eu cred că un astfel de grup ar putea ajunge majoritar în PE.
  Comparaţia europarlamentarilor români cu personajele lui Caragiale nu se susţine, dacă se ia pe categorii de personaje. De ex. să se compare europarlamentarii de azi cu parlamentarii lui Caragiale. Domnilor, parlamentarii lui Caragiale erau ticăloşi, dar nu erau proşti. Europarlamentarii noştri de azi sunt şi ticăloşi şi proşti.

  • O vorba mai de cartier zicea: ce ba, s-a intalnit hotu cu prostu? Ideea era ca tu esti hot si ma crezi pe mine prost? Acum e „doi in unu” sau doi la pret de unu! Din pacate pretul este prea mare.
   Nu-i de ras dar, asta e … vorba cealalta: razi cat mai ai dinti!

 3. Trista evolutie (involutie) a lui Mircea Diaconu, cu tara suverana si independenta! De ce nu vine acasa, in tarisoara lui, asuprita. (Ce e prost, nu ar unde castiga asa mult, basca pensia de europarlamentar! Sunt buni banii europenilor, nu-i asa Mirciulica!

  Este o vorba a lui Ilarion Ciobanu din seria de filme cu Ardelenii si Petrolul (titeiul, nu echipa de fotbal), si anume: „Doar nu te crezi mai destept decat Mitropolitul Saguna”, fraza adresata lui Mircea Diaconu in rolul mezinului.

  Cuvantarea lui M.D. (pe care am ascultat-o) a dezvaluit ca se crede mai grozav. Barfe si zvonuri au fost rostite cu inconstienta (zeci de mii de oameni ascultati bla, bla bla, oarecum identic cu discursul Norica Nicolai).

  Un articol de pe Euractiv descalceste adevarurile si falsurile din cuvantarile europarlamentarilor romani.

  Dar si asa, orice om cu o minima intelegere a lumii, stie ca nu pui o haita de lupi sa pazeasca o turma de miei.

  Cand PSD-ALDE, cu majoritate in parlament, si care nu ia in seama absolut nimic din ceea ce zice opozitia firava, deoarece POATE, vrea modificarea legilor justitiei, codurilor, organizarii serviciilor secrete, asta iti da fiori!

  • Părerea mea e că Mircea Diaconu nu a „evoluat” sau „involuat”.

   Aşa era el, doar că noi nu îl cunoşteam destul de bine.

 4. Euro news TV a prezentat într-un reportaj filmat mai lung interviuuri din România cu manifestanții de pe stradă, cu jurnaliști care cerecetează în Teleorman, cu DNA. S-a apreciat că 50.000 erau pe stradă în București. Publicul occidental și parlamentarii PE sunt foarte bine informați prin emisiuni TV repetate despre statul de drept și justiția în România.

  … „ … Contând, probabil, pe o presupusă lipsă de informare a colegilor lor din alte țări care au onorat cu prezența lor dezbaterea, oamenii lui Dragnea și Tăriceanu au prezentat o imagine înfiorătoare a situației de-a dreptul scandaloase cu care s-ar confrunta cei care, dintr-un motiv sau altul, se află în nedorita situație de justițiabili… „…

  Brandul României nu pot fi niciodată acești reprezentanți în PE descriși de autor. Cred că e momentul ca societatea civică, opoziția în sfera publică să pregătească 2018 mai bine alegerile PE 2019. Depinde de alegerile PE 2019 cine va reprezenta țara în UE 2019-2023. Participarea în „nucleul dur“ ZE conceput la Paris de E. Macron 2018 nu se va putea face cu acești reprezentanți PSD în PE descriși de autor. Atenție: conceptul francez de adâncire și integrare mai rapidă în ZE, fără ceilalți, prevede un grup de parlamentari din ZE „separat“ pentru „nucleul dur“ ZE care preia controlul asupra „budgetului separat“ ZE (nu mai e posibil 2018-2020?) pentru investiții. La președinția UE în Ianuarie 2019 România nu mai are șansa să participe în ZE. O aderare la ZE mai târziu 2020-2023 înseamnă pentru reprezentanții români în PE: cei aleși fac parte din grupul de control al budgetului ZE pentru investiții. Aderarea la ZE, la nucleul dur după modelul francez e imposibil cu un stat de drept românesc neconsolidat, cu penali în guvern, în parlamentul dâmbovițean, în PE, în instituții publice.

  O nimica toată această descriere a autorului în stilul „publicistică“ I.L. Caragiale?

  • Problema este ca dupa Brexit gaura financiara creata va trebui acoperita cumva. Probabil ca singura solutie ar fi ca statele UE sa contribuie si mai mult la bugetul UE. Cine nu va putea face asta, va fi exclus din ZE sau „nucleul dur”. Faceti calculul urmator: UK cotizeaza acum cu 20 mld EUR anual la bugetul UE iar dupa Brexit, vor rama 27 de state. 20 mld EUR/27 state inseamna o suma in jur de 700 mil EURO pe care fiecare stat ar trebui s-o plateasca. Desigur, statele mai mari vor plati mai mult in principiu, insa Romania va plati oricum si ea cateva sute de milioane. Isi va permite Romania sa plateasca aceste sume pentru a ramane in „clubul select” , in conditiile in care sumele primite din fonduri europene vor ramane la fel?

   • Brexit înseamnă 2019 /2021 maxim 12 miliarde Euro pe an mai puțin. La Berlin noua coaliție A. Merkel/CDU cu SPD 2018 a decis că va compensa în parte (4 miliarde Euro pe an, sau mai mult, de la un BIP de 3.500 de Euro pe an) contribuțiile britanice. Banii nu sunt o problemă serioasă (UE cu BIP 15.000 miliarde Euro pe an, din care 1 % budget UE de 150 miliarde Euro) în UE.27. Tendințele centrifuge din est, Bratislava 2016 (Vișegrad) cu ideologie naționalistă identitară izolaționistă suveranistă (nu au o pondere economică in lume) a scindat UE. Treaba lor? România 2018/2019 nu e în ZE. O problemă la președinția 2019 UE?
    Sunt mai optimist.

 5. Problema statului paralel (adica a SRI plus DNA, in principal) este ca sta cu fundul in doua luntrii (luntre ?). Adica are o atitudine puternic duplicitara. Se pare ca sint impotriva PSDALDE (adica a infractorilor de acolo), dar numai cu dedicatie. Pentru ca, sa nu uitam ca Ghita (cel repede uitat) a primit finantari fabuloase de la SRI, dar Ghita era membru marcant PSD. Iar, in cazul meu personal, DNA a facxut un simulacru de ancheta si proces, pentru a justifica modul in care un infractor (probabil fost-actual securist) a fraudat fonduri europene. Asa ca, pentru unii muma, pentru altii ciuma… Nu asa trebuie sa functioneze un sistem de stat, si asta este ceea ce spune si dna. Pippidi. Si, din aceste motive, statul roman nici nu functioneaza (sau, de fapt, functioneaza din ce in ce mai prost).

  • Marota asta cu „serviciile” este tinuta fierbinte tot de PSD.
   Un serviciu secret sub comanda proprie este ceea ce le lipseste ca sa fie un partid total(litar). Au scapat din mana securitatea in 89 .
   Acum plang dupa un serviciu secret care sa fie din nou „inima partidului care bate, bate,…”
   Pe de lata parte, pierderea controlului asupra fostei secu, le permite chiar (culmea ipocriziei) sa se dea, chiar si ei, victime ale securitatii.
   Imposibil dar adevarat!
   Sau incredibil?

  • Nu prea inteleg… Deci ai fost condamnat pe nedrept, cu dovezi fabricate, martori mincinosi, fara proces? Ca asta inseamna condamnat politic…

 6. Abia acum o vazurati pe doamna Pipidi in reala ei lumina? Dumneaei da semne de mult timp, dar nu e trecuta cu arme si bagaje de partea psd, e mai rau. E in slujba sefilor psd-ului, primeste indicatii direct de la curtea Tarului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro