marți, ianuarie 19, 2021

Evident, nu voi merge la referendum

Acum câteva zile scriam că participarea la referendum mi se părea, dintr-o perspectivă pe termen lung, o soluție mai înțeleaptă. Am avut destule reacții, câteva de aprobare, cele mai multe de dezaprobare. Am reușit, cred, să invit la o cântărire atentă a argumentelor. Ironia mediului electronic face ca unii dintre repondenți să fi pus rezultatul analizei mele pe seama formației de fizician (care e pe rând titlu de glorie și stigmat, oricum, cheia hermeneutică absolută), când de fapt la mijloc am impresia că era cu totul altceva: pornirea de a forța un viitor aparent paradoxal și preferința pentru acțiune în detrimentul inacțiunii. Pe de altă parte, atât argumentele pro, cât și cele contra prezenței la referendum nu au vreo valoare în sine, ci se leagă inevitabil de alegerea unei strategii care cuprinde un public mult mai larg decât comunitatea aceasta electronică. Odată stabilită strategia, toate discuțiile încetează. Am spus și în textul precedent că lucrul cel mai important e să acționăm unitar. Evident, nu voi merge la referendum – și îi îndemn pe toți să facă la fel.

Nu putem spera decât într-o prezență slabă la vot. Și mai e de sperat ca opoziția să aibă apoi o continuare bună – nu doar să se felicite că s-a ajuns într-o anume situație. Deocamdată însă, pentru noi, cei de-aici, răbdare și tutun.

Pe de altă parte

Fiind expus zilele astea tirului a o mie de declarații pe care altminteri le ignoram, descopăr că mulți oameni cultivați au căpătat o formă gravă de fobie la Băsescu, dar ascultă senini diatribe antioccidentale lansate pe toate vocile – când arțăgoase, când fals demne, când lamentoase. Nu sunt ceea ce s-ar numi un „cosmopolit”, nu alerg cu limba scoasă după orice are parfum vestic, nu-mi fac iluzii extravagante în privința Occidentului, dar cred că, dacă există un criteriu politic simplu după care ne putem orienta, acesta e apropierea de lumea civilizată. Autohtoniștii de ieri și de azi ignoră un fapt elementar: originalitatea noastră culturală s-a dezvoltat sub stimul european – altminteri ea s-ar fi sulemenit cu sacâz și cârmâz sau ar fi fost impusă silnic prin ucaz. Credeam că pentru toți aceia care intră în categoria vagă de „intelectuali” e un lucru de la sine înțeles, însă văd acum că, lăsând la o parte toate hăhăielile lui, pentru Traian Băsescu busola indică limpede vestul, în vreme ce destui oameni fini și cultivați sunt gata să ia în brațe o întreagă șleahtă de farfuridiziaci antioccidentali. Privind totul de la distanță, e comic. Numai că, fiind chiar aici, râsul îmi îngheață.

Distribuie acest articol

36 COMENTARII

 1. Va salut in barca, Domnule Zografi. Cu tot respectul. Chestia cu formatia de fizician, recunosc, a fost o rautate. Pe care mi-o asum. Ce sa-i faci, oameni suntem…

  • Fizica este regina de necontestat a ştiinţelor, aşadar un intelectual cu formaţie de fizician e mai intelectual decît ceilalţi, şi susţin acest lucru cu tărie. Vezi Vlad Zografi, Horia-Roman Patapievici – ordine în gîndire, metodă, strălucire.

   • Va multumesc frumos, doamna, dar mi-e teama ca e un compliment nemeritat. Faptul ca am facut studii de fizica e mai curand un accident, sa-i zicem „istoric”. Lucrurile care ma intereseaza de fapt sunt cu totul in afara fizicii – pur si simplu nu mi-am dorit niciodata altceva decat sa scriu teatru. Realitatile exterioare de care ma izbesc acum m-au obligat sa fiu mult mai „realist” si mai analitic decat ma indeamna firea.

 2. Domnule Zografi,

  Sunt dintre aceia care pretuiesc cu asupra de masura indemnul la o cantarire atenta a argumentelor.
  N-am scris atunci, dar am scris azi: prin ciclul acesta de articole ale Dumneavoastra gazduite de Contributors ati oferit spatiului public de la noi o proba extrem de necesara de gandire articulata si de sanatos spirit civic.
  Judecata mediului electronic nu-i atat ironica, cat pripita si in maxima deruta. De aici, cred, si varietatea reactiilor sesizate de Dumneavoastra.
  Cat despre ceea ce numiti a fi categoria vaga de „intelectuali” – ei bine, inspre aceasta directie s-au indreptat si nedumeririle mele in aceste framantate ultime 2 – 3 saptamani…Eu chiar cred ca intelectualii cu-adevarat fini si cultivati (desi n-ar trebui sa scriu astfel, ci-ar trebui sa fie de-ajuns sa scriu „intelectualii” si-atat…) sunt tocmai aceia care nu-s „cosmopoliti” cu orice pret si nici nu se lasa manati de iluzii extravagante indreptate in vreo directie anume, oricare ar fi ea.
  Cumpatarea acestora, adica, ar fi un nimerit indicator al apartenentei lor la categoria celor instruiti, asta incerc sa spun.
  Entuziasmele fara temei, bazate pe simtaminte si nimic altceva, fac din noi, aceia ce se lasa confiscati de ele, exact niste personaje caragialesti…Iar in contextul acesta, „autohtonismul” unora – asa cum Dumneavoastra ii ziceti – nu-i decat un apel facut in alti termeni la „biata noastra tzarishoara”( si-aici vin hohotele de plans si atmosfera de isterie oarecum generala din indicatiile vreunui dramaturg…”politic” al momentului).

  • Foarte bine zis, Ioana!

   V-am citit şi pe:

   http://ioana75.wordpress.com/2012/07/18/recidiva-intelectualilor-sau-cateva-randuri-despre-fiziologia-unei-lumi-suferinde/#more-228

   şi vă felicit că nu vă îmbătaţi cu apă rece, şi că vă menţineţi capul pe umeri… (referitor la MRU) – tocmai cam aceleaşi gânduri le-am avut şi eu azi de dimineaţă!!

   Să nu ne mai aşteptăm să fim salvaţi de prinţi pe cai albi… în special când aceşti oportunişti sunt foşti dinăia cu steaua-n frunte, care de mici prunci ştiau că, în orice sistem, oricum va fi nevoie, ei, la timpul potrivit, vor ajunge, ,,acolo, sus!”.

   Trebuie să ne bazăm pe noi, şi doar pe noi, să nu ne lăsăm manipulaţi de oameni care doar se prefac că sunt anti-sistem, ci să construim doar pe baze solide, oneste, fără compromis, chiar dacă ceea ce construim se ridică foarte greu şi lent…

   …că de 22 de ani tot aşteptăm făpturi salvatoare… şi degeaba – de fiecare dată, ne-au trădat aşteptările – şi asta numai fiindcă NOI ÎNŞINE ne-am trădat valorile pe care le-am pretins că le avem, oferindu-le încrederea.

   Vă rog, mai scrieţi!

   • Buna seara!

    Nu, in solutii salvatoare care vin calare pe un cal alb, cum ziceti Dumneavoastra, eu chiar nu cred si socotesc ca nici nu-i matur, si nici cumpatat, sa credem…Gasesc ca-i mult mai intelept si mai echilibrat sa cautam sa gasim solutii viabile, bazate pe niste rationamente oneste si construite pe niste temelii pe cat posibil negaunoase.

    Nici mie nu mi s-a parut prea inspirata formularea lui Vasile Blaga – daca la aceasta faceti trimitere cumva – aceea referitoare la „au fost doi Mesia, pe unul dintre ei l-am avut noi”, dar asta nu inseamna ca il socotesc pe M.R. Ungureanu ca facand parte dintre aceia „oportunişti (…) cu steaua-n frunte, care de mici prunci ştiau că, în orice sistem, oricum va fi nevoie, ei, la timpul potrivit, vor ajunge ,,acolo, sus!”

    Nu dispun de absolut niciun argument care sa ma indreptateasca sa il apreciez in acesti termeni si n-am nici caderea sa o fac!

    MRU este un intelectual care a simtit nevoia sa se implice in politica in niste momente extrem de dificile si de tulburi, intr-o societate cu valori aflate in devalmasie, iar evaluarea Domniei Sale din punctul de vedere al consecintelor / rezultatelor implicarii e o intreprindere aflata acum abia la primul capitol. M-a tulburat nitel – si despre asta am scris acolo, ca o forma de frison al gandului, daca doriti, o chestiune, adica, de ordin complet personal! – distinctia dintre Ungureanu – intelectualul (cel pe care mi-l aminteam, de altfel, foarte bine din vremea Seratelor regretatului Iosif Sava) si Ungureanu – politicianul…

    Nu stiu daca exista cu adevarat in istoria vreunui popor fapturi providentiale care sa furnizeze solutii salvatoare pentru asteptarile tuturor. Ma gandesc insa ca nici n-ar fi corect sa vorbim despre tradarea asteptarilor, atata vreme cat nu ne asumam partea noastra de implicare la construirea acestui edificiu facut din asteptarile noastre insumate.

    Acesta e si motivul pentru care am apreciat enorm seria de articole a domnului Zografi (dincolo de aprecierea pe care i-o port in calitate de scriitor!): pentru asumarea acestei nevoi a implicarii personale in spatiul discursului public referitor la acest subiect fierbinte, in conditiile in care situatia, fiind una cat se poate de delicata, chiar impunea o implicare sustinuta din partea intelectualilor nostri valorosi. Acesta e, ca sa fiu mai precisa, unul dintre motive, iar al doilea este cel legat de cumpatarea si eleganta echilibrata a discursului Domniei Sale, bazat pe rationament si pe argumente – chestiuni pe care le consider a fi dovezi de sanatate a spiritului de care fiecare dintre noi in parte avem infinita nevoie.

 3. unitatea e buna.. desi e clar ca e doar in cuget nu si in „simtiri”. ajungem din nou insa la mana CCR, a carei green-light acordata referendumului va arunca logica boicotului la nivel de figura de stil, validand in fata electoratului neutru si a occidentului eforturile usl. consecinta invalidarii cu procentaj covarsitor pro-demitere e cunoscuta pe termen scurt si lung, si e o bautura energizanta ptr usl.

  • Aveti dreptate, insa eu zic sa ne pastram calmul, hotararea si umorul. Imi vine in minte – iertati-mi trimiterea care poate sa para ridicola – reactia lui Churchill in timpul bombardamentelor germane. Stiu ca e foarte greu. Dar mi-as dori tare mult sa nu vad reactii isterice ale politicienilor din opozitie, sa gasesc o conduita flexibila si inflexibila in acelasi timp (amandoua in sensurile bune), sa simt ca exista planuri realiste de viitor.
   Ma uitam la pancartele de la cele doua categorii de mitinguri – la mitingurile anti-Basescu erau nepermis de multe greseli de ortografie. Poate ca nu inseamna mare lucru, dar, mai stii…

   • va inteleg speranta, nu prea o impartasesc din pacate ptr ce va urma imediat dupa. cauza a tot ce se intampla acum si s-a intamplat in trecut, probabil si in viitorul apropriat, nu-si are originea in divizarea social-politica a electoratului, ci in valorile fundamentale ptr care nu prea mai exista respect (ca sa nu spun ca lipsesc aproape cu desavarsire). nici acoperirea politica a plagiatului si nici abuzul fata de statul de drept nu s-ar fi intamplat daca ar fi existat o minima pretuire comuna ptr aceste valori fundamentale.. sau principii, cum vreti sa le numiti. si atat timp cat cauza persista, efectul nu poate fi decat ceea ce se vede iar urmarea destul de previzibila. incerc sa impartasesc parerea ca rezultatele referendumului determinat in acest mod ar avea urmari neimportante pe termen scurt/lung, dar n-am cum, la nivel intuitiv totul imi spune ca e o greseala. pe un bully nu’l tii la respect retragandu-te din calea lui.. nu zic neaparat sa ne tavalim in tarana, cum a facut Nicu Balcescu cu Sotea (vezi scrisorile catre alecsandri ale lui ion ghica), ar fi absurd, dar pasivitatea nu duce decat la incurajarea agresorului. Churchill si-a permis ptr ca el a fost doar prelungirea vizibila politic a poporului englez, el avea o natie darza si unita in spatele lui, care nu s’ar fi predat pana la exterminare.. unora n-o sa le convina, dar pdl’ul in momentul de fata imi sugereaza un copil neajutorat oprit la intersectie si ezitand sa treaca strada, iar basescu nu mai are un discurs coerent, parca a intrat in panica. observ si faptul ca pe undeva crin antonescu a inceput de ieri un altfel de discurs, parca ar fi inceput sa fie consiliat de cineva care stie ‘meserie’. tara asta traieste de fapt acum un delir.

 4. Felicitari pentru articole, Domnule Zografi.
  Nu trebuie sa ne miram ca o buna parte din intelectuali au fost „formatati” laolalta cu cei cu „mai putina carte” in aceasta ura crancena fata de Traian Basescu si in obtuzitatea totala fata de orice argument logic sau concret PRO Traian Basescu sau ANTI USL, ANTI plagiat Ponta, etc…
  Rezultatul manipularii cu baze stiintifice si studiate, desfasurata pe parcursul atator ani de mijloacele media pe care le cunoastem, dau rezultatele asteptate.
  Da, trebuie sa „ne inghete rasul”, este foarte grav ce se intampla si eu unul nu vad solutia de iesire.
  Un creier, odata formatat prin manipulare sistematica nu prea mai are sanse sa fie readus la o perceptie realista, la o judecare la rece ale fenomenelor social politice, ramane blocat in „perceptia” deformata care i s-a indus prin manipulare.

  Ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, despre atentatul sinucigas din Burgas : „Kamikazele era un idiot manipulat” !!

 5. Societatea a fost violata. Contesta legalitatea actului dar, … e gravida.
  Boicotand, ea ramane in casa, violatorul, afara, linsandu-i sotul.
  Raman astfel, doar doua, din trei. Violatorul si partea vatamata.
  Eliminat, sotul legitim.

  PS. Vor mai trece inca vreo 50 de ani pana cand sangele altor 1000 de copii va curge,
  spaland rusinea de a fi copii ai inaintasilor lor.

 6. Evident, nici eu nu ma duc la referndum!
  E cea mai buna ocazie de a boicota ambele grupari politice: si cea a lui Basescu si cea a lui Ponta.
  Ultimii nu vor aduna cvorumul, iar celalalt o mai intainde pe un viciu de procedura, exact ca Nastase, cativa ani acolo.

 7. Am trimis mai devreme un comentariu, vad ca a disparut. Probabil ca trebuie ca la inceput sa treaca doar comentariile cu o anumite orientare :)

  Vorbeam despre inconsecventa intelectualilor romani. Acum 3 saptamani erau mari aparatori ai principiilor democratiei, azi principiile sunt abandonate pentru ca interesul politic imediat cere asta. Acum 3 saptamani era importanta salvarea statului de drept, azi e in regula sa fentam democratia ca sa iasa cine trebuie.

  • deci tu afirmi ca prin boicotarea referendumului am fenta democratia.
   Printr-o demonstratie de logica rezulta ca o participare masiva la o consultare populara este semn de democratie. Inseamna ca ceea mai democratica societate era Romania lui Ceausescu unde aveam prezente de 99,98% la vot. In plus, aveam si obligatia (mai pe ascuns dar o aveam) de a participa la votul cu pricina.
   CONCLUZIE: cea mai democratica societate din lume a fost Romania lui Ceausescu !
   PS. Te rog sa te straduiesti si sa gasesti sofismul din afirmatia de mai sus.

   • Logica ta este eronata. Participarea la vot este necesara, dar nu suficienta pentru democratie. Pe vremea lui Ceausescu lipseau multe alte elemente necesare, dar stii asta deja.

    Boicotul asta este o fentare a democratiei deoarece e clar ca optiunea pentru suspendare are mai multi sustinatori decat cea impotriva suspendarii, si in urma acestei manevre opinia majoritara nu va castiga.

    Nu degeaba Comisia de la Venetia recomanda impotriva pragurilor de participare la referendumuri:

    http://www.curier.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=36758&Itemid=373

    „În „Codul de bune practici în ma­terie de referendum“ a Comi­siei Europene pentru Democra­ţie prin Drept (Comisia de la Ve­neţia), la capitolul cvorum nu se recomandă următoarele: a) un cvorum (prag, procentaj mini­mal) de participare, întrucît îi asimi­lea­ză pe cei care se abţin cu par­tizanii votului negativ; b) un cvo­rum de aprobare (acceptarea de către un procentaj minimal din numărul alegătorilor înscrişi), în­trucît riscă să creeze o situaţie po­­litică dificilă în cazul cînd pro­iec­tul este adoptat cu o majorita­te simplă, inferioară însă cvoru­mu­lui (pragului) necesar”

 8. N-avem ce face. Unii din intelectualii romani nu-si pot depasi pornirile hormonalo-umorale, frustrarile cu care s-au format in cadrul acestui popor. Citeam ieri textul prof. Vladimir Tismaneanu despre istoricul Marius Oprea. A fost o vreme cand il apreciam si il admiram pe omul ala. Mai ales cand lupta pentru demascare crimelor securitatii. Sa aud acum ca s-a aliat cu Felix varanul ca sa-si publice o carte anti-basescu mi se pare pur si simplu low pt un intelectual ce se pretinde. Am impresia ca omul a devenit intre timp prizonierul celor mai primare instincte: ura, razbunare, frustrare, invidie, antipatie, samd. Chiar asa? Poti sa dai toate principiile si valorile pe una?

  Eu zic ca doar un intelectual roman, sau hai daca vreti balcanic e in stare de asta. Si asta pentru ca, cu tristete trebuie s-o spun: multi din intelectualii nostri nu sunt ca ai lor, ai occidentalilor. Se pretind de acelasi nivel dar n-au nici pe departe, valorile si finetea obrazului. Sunt inca departe. Daca intelectualii occidentalilor au ajuns pe scara progresului in epoca post-moderna, mare parte din ai nostri au ramas pe undeva pe la zorii renasterii.

 9. Cit despre intelectualii la care faceti referire trebuie sa spun ca am ramas siderat cind alaturi de sluga lui Vintu (apelul lui Tanase) am vazut semnatura poetului Serban Foarta.

 10. Atenţie, ni se pregăteşte o nouă diversiune:

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/referendum-repetat-pana-iese-sau-sperietoare-anti-boicot-993431.html

  Nu cădeţi în plasa puciştilor! Ne vor la vot să votăm NU, fiindcă şi-au dat seama că dacă boicotăm referendumul cum ne-am hotărât, referendumul nu va fi validat din lipsă de voturi, şi Băsescu se întoarce la Cotroceni!

  Dacă prin absurd, (că aşa ne-au obişnuit), îl suspendează din nou pe Băsescu, îl boicotăm şi pe referendumul ăla! Şi pe toate câte urmează! De data asta nu-i lăsăm să ne învingă ,,cu propriile noastre arme” [MRU],

  Să fim solidari, uniţi, disciplinaţi şi curajoşi…. şi isteţi! Să nu le cădem în plasă! Devreme ce am hotărât să boicotăm referendumul, nu putem pierde decât dacă ne boicotăm propriul plan, şi votăm totuşi până la urmă, fiindcă am intrat în panică, intimidaţi de puciştii disperaţi!

  BOICOT!

  • nu’s de ce da’ cand citesc mesaje entuziaste ma cuprinde o depresie puternica. de fapt mai degraba as spune pesimism ptr viitor. ptr ca una e sa sugerezi boicotul ca eventuala modalitate de a iesi la liman, si alta e sa-i glorifici potenta nefiind in stare sa-i observi implicatiile penibile. chestia asta nu e un gen de gaselnita vesel-isteata a lui ion din deal care pacaleste calul sa’l treaca raul desi calul era suparat pe el, are niste implicatii negative majore ptr oricine are un dram de idealism si principii.. degeaba o sa iasa basescu la referendum, dreapta mi-a dovedit in ziua de azi ca nu are un lider cu verticalitate, o personalitate adevarata care sa stea ptr ceva si sa reprezinte ceva.. ptr ca la urma urmei, vorba unora din vest, daca nu incerci pozitia verticala cand e nevoie, si incerci sa te fofilezi cu chichite ‘istete’, ce rost mai are totul.. poate nu realizezi da’ caracterul omului in general nu are nimic de’aface cu inteligenta, logica sau perspicacitatea lui. poate nu stiai, da’ altii sunt mai putin inteligenti ca noi, insa traiesc de zece ori mai bine, iar asta se datoreaza faptului ca au credinta in ceva si nu sunt dispusi sa faca compromisuri usor, incercand sa se pacaleasca si sa-i pacaleasca pe altii ca ceea ce fac e de fapt extraordinar.. iar asta nu e, indiferent de cum vrei s-o argumentezi; nu e o chestie argumentabila, transcede logica. (imi cer scuze fata de d’l Zografi / al carui nume mi’aminteste de Panait Istrati / da’ am simtit ca am nevoie sa-mi dau frustrarea afara din sistem..)

   • citandu-l aproximativ pe Liiceanu: cursul de schimb (adica reactia pietelor financiare) nu are culoare politica si nu voteaza. Increderea pietelor in USL se exprima SI in cursul de schimb. De aici incolo ce crede si opineaza fiecare.

   • Dar nu spune nimeni ca boicotul trebuie glorificat ca solutie! Dimpotriva, el este exact ceea ce spuneti si Dumneavoastra: o modalitate de a iesi la liman dintr-o situatie delicata.

    Sigur ca nu gaselnita si nici pacaleala sunt solutii pentru iesirea dintr-o criza! Ba chiar dimpotriva, as indrazni sa spun: o mare parte din situatia grava in care ne aflam acum e cauzata cumva exact de inaptitudinea noastra de a ne detasa definitiv de chestiunea aceea cu” Que voulez-vous, nous sommes ici aux portes de l’Orient, où tout est pris à la légère?”…Au fost nu 22, nu 50, ci mult mai multi de atatia ani in care am incercat ca neam sa iesim din situatii de criza pacalind prezentul si amagindu-ne pe noi insine pe termen scurt, mediu sau lung. Eu cred ca si comunismul s-a instalat la noi pe o perioada atat de lunga si intr-o forma atat de alienanta pentru spirit incat, iata!, aproape ca nu mai putem scapa de ea, ne bantuie ca o fantoma, tocmai pentru ca s-a mers mai mereu pe solutia minimei rezistente, urmand calea „lasa ca se poate si asa!”

    Mai mult decat atat, aveti perfecta dreptate: caracterul omului, din pacate, nu prea are legatura cu inteligenta sa (ori mai degraba, poate, cu ceea ce noi numim, tocmai intr-un acces de simpatie fata de solutiile acestea blestemate de compromis perpetuu, „desteptaciune” – caracterul omului, asadar, e pus intr-o relatie nu tocmai fericita cu „desteptaciunea” sa si de aici rezulta – pot rezulta – mari crize morale)

    Din acesta perspectiva analizand lucrurile, da, cel putin in momentul de fata, teama mi-e ca Dreapta de la noi nu are (inca) un lider inchegat si convingator, care sa poata „tracta” dupa sine intreaga constructie facuta din aspiratiile sustinatorilor Dreptei romanesti. Traian Basescu se apropie mult de profilul de lider, doar ca a fost supus unei eroziuni conjuncturale, pe de o parte, iar pe de alta parte si-a auto-erodat imaginea, inclusiv riscand primejdioase insotiri / alaturari. MRU se afla inca la inceputul unui drum despre al carui curs ori finalitate ar fi injust, cat si aproape imposibil sa opinam cu argumente acum.

    Pe de cealalta parte, insa, e limpede ca nu aparitia liderul providential este ceea ce trebuie invocat acum.O spune, de altfel, mai sus, cat se poate de limpede si de indreptatit si domnul care semneaza GameTheory. Rezolvarea ar sta mai degraba in educarea noastra, a tuturor, in directia solidarizarii disciplinate, exact atunci cand este nevoie, a stabilizarii rationale si argumentate in convingeri / optiuni si a unei cat mai putin marcate aplecari catre compromis, exact asa cum spuneti.

    Si, din punctul acesta de vedere, cred ca rolul educatiei (si al intelectualilor ca factori propagatori ai acesteia) este esential, si nu, nu prin transmiterea de mesaje entuziaste, cu orice pret, ci prin insasi oferirea unor alternative – adica exact aceste mostre de gandire argumentata de care avem atata nevoie. In sinea mea, eu cred ca lucruri cu adevarat neargumentabile, care sa treaca dincolo de logica, adica, sunt putine, foarte putine. Iar politica si reactia maselor – privite ca miza, adica evaluate din perspectiva viitorului nostru insusi – ar trebui sa scape o data de sub auspiciile lui Caragiale si sa se aseze, intelept si chibzuit, sub auspiciile unei gandiri mai echilibrate / balansate, de tipul celei din Occident la care faceti referire.

  • Le boicotam toate referendumurile, care-i problema.. Dar eu zic ca mai sunt vreo 4 luni pana la alegerile parlamentare, si nu cred ca le vor mai arde de asa ceva in momentul de fata, pentru ca toata lumea, inclusiv USL, va dori sa se concentreze pe alegerile parlamentare..

   As dori sa atrag atentia asupra unui aspect deosebit de important. La un moment dat, prezenta la vot se va apropia sa zicem de 40%. Unii dintre noi vor fi probabil extrem de tentati sa dea buzna la sectia de votare sa spuna „NU”. In nici un caz nu faceti asa ceva!!! Nu veti face altceva decat sa ajutati USL sa indeplineasca cvorumul si Traian Basescu sa fie demis. Avand in vedere faptul ca Traian Basescu are undeva intre 30% si 35% din optiunile electoratului nu veti reusi sa faceti absolut nimic mergand si votand „NU”. Deci cel mai bine este sa nu va prezentati deloc la referendum in data de 29 iulie.

 11. Romania e acum ca o oala sub presiune. E evident faptul ca U.S.L. prin declansarea procedurilor de suspendare a presedintelui a facut ca aceasta presiune sa creasca , a alimentat focul si acum stam cu totii pe un cazan ce risca sa explodeze. Presedintele si P.D.L. isi inchipuie ca indemnand la neparticiparea la vot cu rezultat direct invalidarea referendumului, va reusi sa pastreze situatia de fata si spera ca presiunea acumulata se va risipi in timp. Alegerile in sine sunt exact modalitatea prin care sistemele democratice diminueaza presiunile acumulate in timp si evita izbucnirea unor revolte sociale. Presedintele si exponentii sai, considera ca daca aceste eliberari ale presiunii acumulate nu se petrec la perioade de timp bine determinate conform procedurilor democratice, nu trebuie luate in considerare, ba mai mult, trebuie condamnate ferm ca lovituri de stat. Plecand de la acest rationament, face greseala de a-si expune proprii sustinatori in mod direct indemnandu-i sa nu participe la vot. Netransarea problemei, in lipsa eliminarii sursei, nu are cum sa diminueze presiunea acumulata, dimpotriva, va conduce la acutizarea ei. In toamna, conflictul va reizbucni violent, pentru ca toti votantii impotriva presedintelui vor cauta o modalitate prin care sa-si refuleze frustarea acumulata. Primii considerati a fi tapii ispasitori, vor fi cei care azi, cu nonsalanta, indeamna la neparticipare la vot. Ei vor fi dusmanul, ei vor fi considerati a fi cei care l-au ajutat pe Traian Basescu sa fuga de pe esafod. Ne jucam cu focul si nu intelegem ca Romania e inca o tara daca nu chiar salbateca, oricum mult in afara normelor democratice ale vestului. Politicienii se joaca cu focul si incendiul va parjoli Romania. P.S. In 2004 cand l-am votat pe Traian Basescu, un glas interior imi spunea ca daca nu avem grija, rautatea din ochiul ala rau al sau ne va distruge. Azi vad doar ca e atata ura in jur, incat intr-o buna zi nu vom putea sa mai vorbim unii cu altii. Si cand cuvintele tac, incepe razboiul!

  • „Fugi de-aci, sa nu ma deochi!”. Stimabile, v-a trecut prin minte ca ochiul ala s-o fi imbolnavit pe mare, la munca? Asta in timp ce majoritatea tovarasilor deveniti in ultimii 22 de ani mari parlamentari (care si-au pierdut intre timp si uzul ratiunii ambetati fiind la culme de sentimentul puterii) stateau in locuri caldute – precum compatimitul natiunii, ginerele lui Angelo Niculescu? Intr-o poza de cind era pionier Traian B. avea ochii in regula dar oricum, jalnic argument asta cu defectul fizic care asa si pe dincolo.

  • @florin. Pleci cumva de la ipoteza ca USL are 80% (cum afirma Ponta)? sa nu fie gresita! Ponta sugereaza ca cei 20% pot fi striviti si se pare ca aderi la asta. Ce te faci daca nu se lasa striviti (cu sau fara ajutorul UE)? ce te faci daca sunt semnificativ mai multi de 20%? PS. citez pe Lajos Orban, USL de frunte: numai curvele, betzivii si drogatii il voteaza pe Basescu. Adica 5,2 milioane de romani adulti sunt in aceasta situatie? Aici e samanta de conflct, dar nu vrei sa o vezi!! PS. sunt 750 000 IMM in tzara: crezi ca le va fi bine o marire a taxelor (ochii pe legea sanatatii a USL)????

 12. \
  Pe termen scurt, poate fi o solutie. Pe termen lunga insa, e una foarte rea.

  Imediat dupa referendum masina de propaganda bolsevica va incepe sa vopseasca situatia cum vor ei: „Am cistigat referendumul!” „Poporu’ cere demisia lu’ Basescu!” „Basistii sint lasi!” „So pe ei!” (Doamne fereste). Daca nu ma credeti, intrati pe citeva bloguri USL-iste. Pot sa va recomand citeva (desi nu sint recomandate daca nu stati bine cu nervii).

  Singura solutie pentru oprirea ticalosilor este: Cistigarea Referendumului. Atit. Orice alta solutie nu exista.

  Fac o analogie putin patetica: In fata unui ciine periculos nu te intorci cu spatele. Indiferent cit e gardul (pragul).

  In incheiere, mai vreau sa spun doar ca boicotul este putin prea complicat pentru oamenii de la tara. S-ar putea ca cei de la tara sa participe, iar singurul rezultat al boicotului sa fie pierderea celor citorva procente ale elitelor. Eu m-as bucura enorm ca oamenii de la tara sa le dea o lectie intelectualilor. Ramine de vazut.

  P.S.: Daca privim lucrurile din alt punct de vedere, e interesant de remarcat ca asistam la o infruntare intre niste politicieni mincinosi, care si-au invatat bine lectia, si niste intelectuali vanitosi, care se cred superiori lectiilor oferite de istorie.

  Sa fie bine.

  • Si eu cred ca un vot e mai bun decat un boicot, dar un vot fragmentat e mai rau decat un boicot prost in acest caz. Sansa dreptei e in unitate. Cum semnalul e de boicot, ma tem ca e mai inteligent sa stai acasa. Nu-mi place, dar nu prea e de ales :)

 13. Am apreciat foarte mult ambele articole, domnule Zografi, si as dori sa va propun sa lansati o idee si mai eficienta: boicotul ACTIV. Iata ce voi face eu: duminica ma duc la vot, stau la coada, dar cand ajung in fata ma mut la loc in capatul cozii. Si tot asa, de cate ori rezist. Eventual le si spun celor din comisie, cand ajung in fata, ca mai am nevoie de ceva timp de gandire. Ca sa inteleaga. Voi sta toata ziua la coada, de nenumarate ori, dar nu voi vota. Sper sa existe cati mai multi romani dispusi sa se mobilizeze in acest fel.

 14. Avem o problema (cu sensul ala de la aritmetica) de tactica. Primul obiectiv al USL este obtinerea prezentei de 50%. Lucrul este realizabil natural sau, la nevoie, un pic „ajutat”. Mijloacele de a „ajuta” sint diverse. Exista mijloace care se pot folosi haotic: urna mobila si trecerea din casa in casa, aducerea cu diverse momeli la cabina de vot, naveta votantilor care nu-si pot stapini elanul de a alege etc. Exista apoi mijloacele concertate. Decizia de a folosi mijloacele concertate va veni dupa o evaluare a prezentei cu 2-3 ore inainte de inchidere (la asta ajuta enorm mutarea orei de inchidere dincolo de orele de la care nimeni nu va mai calca in sectii). Daca se va constata ca nu este necesara, se va auzi un urias oftat de usurare. Daca se va vedea ca este necesara, dar si ca presupune un prea mare grad de risc sau de efort, atunci probabil se va da consemn de non-actiune. Daca, insa, va rezulta ca logistic se poate sustine, atunci se va trece la aplicarea mijloacelor concertate; bineinteles, in locurile in care nu poate trezi suspiciuni. Datele noastre personale (nume, cnp, adresa, nr.act identitate) sint in numeroase baze de date: evidenta populatiei, taxe si impozite, asigurari, telefonie, electrica, gaze, medic de familie, comercianti etc. Cu aceste informatii corecte, dar chiar si cu informatii fictive, listele de prezenta la vot se pot completa cu mare usurinta daca comisia inchide un ochi in timp ce cineva baga si voturile. Ca sa nu aibe mustrari prea mari de constiinta, pot sa puna voturi jumate Da, jumate Nu, ori, chiar mai bine, voturi nule, care, nu-i asa?, ne dau un semnal ca populatia este nemultumita de clasa politica, ne vor spune cu mihnire analistii. Rapiditatea unei manevre de tipul asta o face posibila si in sectiile unde merg observatori, pt.ca si ala mai iese citeva minute. Consensul impotriva lui Basescu este deja foarte mare printre functionarii sau profesorii care sint in comisii, ca si intre membrii de partid care participa in comisii, inclusiv aliatii formali, PDL.

  Nu v-as fi aratat doar aceasta latura dezagreabil-suspicioasa a mea daca nu as avea si o propunere. Iat-o: daca birourile electorale ar scana listele cu cei care au votat, se poate pune la punct un sistem care sa prelucreze rapid datele si sa ofere metode de verificare a votului mai eficiente decit camere video ori alte trasnai. Prelucrarea se face colaborativ si voluntar de catre noi cei interesati de corectitudinea alegerilor. Acuratetea culegerii datelor se asigura prin trecerea unui prag de validare, pagina cu pagina, dat de o similaritate de rezultat pentru mai multi operatori. Sistemul nu necesita o administrare complicata, are nevoie doar de procedura de inregistrare a voluntarului, de cea de distribuire a unui numar (mic) de pagini, de receptie a rezultatului, de validare prin confruntare cu alte receptii. Toate automate. In cel mai scurt timp si cu un mare grad de acuratete, sistemul ar rezolva tema transcrierii listelor.
  Apoi se pot face:
  – verificare vot multiplu
  – verificare existenta persoana (cnp-urile trimise la evidenta populatiei)
  – un site in care fiecare poate afla daca si unde a votat
  Bineinteles, toate sub autoritatea electorala.

  Deocamdata, insa, avem doar o cutie neagra. Nu putem sti daca si unde am votat. Sintem chemati sa avem incredere in tot acest proces care poate fi cu usurinta condus la rezultatul dorit, daca exista intelegere intre cei care pretind ca-l supravegheaza. Noi putem, cel mult, sa nu ne prezentam, astfel incit decizia de trecere la frauda masiva sa fie insotita si de un mare risc.

 15. Excelent articol ca de obicei. (singura dezamagire e din comentariul de mai sus in care spuneti ca nu va intreseaza fizica ci teatrul haha, eu sunt exact pe dos :) )

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Vlad Zografi
Vlad Zografi
De formatie fizician, Vlad Zografi este scriitor si dramaturg. In 1994 si-a susținut teza de doctorat în fizică la Universitatea Paris XI (Orsay). A publicat articole de fizică atomică teoretică în Physical Review, Physics Reports, Surface Science. A publicat volume de povestiri si a scris teatru, cu mare succes de public. Este coordonatorul colectiilor de stiinta ale editurii Humanitas.

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

De la numerologie la ”România Educată”

Religiozități arhaice în contemporaneitate   O doamnă inspector din Galați a dat o circulară școlilor cu privire la un ”training” (inevitabil, online) de numerologie care...

Suspendarea lui Trump pe Twitter e un eşec al nostru, al tuturor

Pe un subiect în care toată lumea are păreri limpezi-cristal şi le strigă în gura mare din secunda doi, îndrăznesc să spun...

Cu stiletto pe pârtia de ski sau cum mint politicienii că… depolitizează educația

Politicienii, noi și vechi, vor să… depolitizeze educația cu grația unei doamne care, după șampania de anul nou, o ia pe pârtia de ski...

Navalnîi a fost judecat în secția de poliție. Doar pe vremea lui Stalin se mai putea întâmpla așa ceva. Interviu cu analistul Armand Goșu

Duminică seara, la revenirea în Rusia, Aleksei Navalnîi a fost arestat, la punctul de control al pașapoartelor, din...

Ministerul Culturii e gol!

Răspunsul Ministerului Culturii la semnalul de alarmă tras de cineastul Alexander Nanau poate părea năucitor, dar în realitate nimic nu-i nou sub...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.