miercuri, iunie 19, 2024

Chipurile infamiei: Ex-Cotidianul si placerea tomberonului (Updated)

Nu cunosc in Romania de astazi o publicatie online sau pe hartie care sa rivalizeze cu ex-Cotidianul intru lipsa de pudoare, mojicie cinica, insolenta agresiva, dispret pentru cititor, tendentiozitate maligna si cultivare obsesiva a ceea ce Andrei Plesu a numit obscenitatea publica. Chiar si „Romania Mare” a ajuns acum sa paleasca in cascadele de insulte si minciuni pe care le revarsa cu nestavilita patima fituica nistoresciana. Textul meu despre puseele de febra nationalista ale domnilor Ponta si Antonescu aparut ieri pe contributors.ro i-a scos din minti pe Nistorescu si pe patronii sai. Editorialul pseudo-ziarului, impregnat cu toate fixatiile ungarofobiei ceausiste, este semnat de generalui de securitate in rezerva Aurel Rogojan, fost sef de cabinet al lui Iulian Vlad, ultimul conducator al acelei institutii criminale.  Ma intreb ce au de spus oameni precum Gabriel Andreescu, Bedros Horasangian ori Andrei Marga, colaboratori, daca nu ma insel, ai respectivei publicatii, atunci cand se gasesc in compania acestui personaj…

Un pseudonim al neantului care semneaza „Cristina Horvat” imi consacra articolul din cap de pagina.  Urmand retetele „Scanteii” ori pe cele ale lui „Sfarma Piatra”, autorul/autoarea aglutineaza dupa cum ii convine citate (mistificate, falsificate, decontextualizate, chiar nascocite) din articolul meu pentru a instiga, in chip pavlovian, reflexe furibunde, deci reactia insetata de razbunare a unor „forumisti” bigoti, agramati, fanatizati si/sau stipendiati. 

Nu ma sfiesc sa o spun: forumul articolului in cauza incita la ura de rasa, la violenta si  excluziune punitiva a celui considerat „tradator de neam si tara”.  Sper din tot sufletul ca organizatiile care se ocupa cu monitorizarea manifestarilor huliganice de tip rasist, sovin, xenofob, totalitar etc vor lua nota de ceea ce se permite, ori chiar se incurajeaza, sa apara pe forumul ex-Cotidianului. Cu ani in urma, in aprilie 2006, Ion Cristoiu a scris un articol premonitoriu intitulat „Vladimir Tismaneanu in ciorba de pe Dambovita”.  La vremea respectiva, l-am considerat putin panicard.  L-am recitit zilele trecute si mi-ar fi greu sa nu-i dau dreptate. Cam tot atunci Mircea Dinescu a raspuns unei aberatii calomnioase aparuta in „Ziua” lui SRS cu un scurt pamflet intitulat „Agentul Volodea si magarul antisemit”.  Ceea ce nu mi se iarta nu este atitudinea in favoarea ori defavoarea unului lider politic sau altul, ci angajarea in demersul condamnarii unui regim criminal si ilegitim. Daca acest demers ar fi fost futil, cum se explica indarjirea maniacala a acestor indivizi?  Scria atunci Mircea Dinescu: „Daca VT n-ar fi acceptat sa devina seful Comisiei numita de Traian Basescu n-ar fi devenit niciodata ‘agentul Volodea'”.

Cel mai amuzant, ori poate cel mai ingrijorator, pentru ca vorbeste despre o scindare de personalitate cu un diagnostic psihiatric bine-stiut, este sa citesti regulile pe care ex-Cotidianul, i.e. Nistorescu,  pretinde ca le-ar impune interventiilor forumiste. Dupa care sa citesti, tinandu-te la nas, cateva dintre acestea:

Cotidianul.ro militeaza pentru exprimare civilizata si isi rezerva dreptul de a sterge/edita comentariile care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum si comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob. Comentatorii ce nu respecta conditile mai sus mentionate vor fi tratati ca atare.
 Personaje toxice. 23:09:17, 18 Mar 2011
Lionel. : Stalinismul in Romania a fost implementat de o GASCA asemanatoare – printre altii fiind si TATII acestor ODRASLE OPLOSITE la COTROCENII – ROMANIEI. De felul lor „speculatori de idei ” si plagiatori de texte – se ATASEAZA de personaje fara scoala prea multa si saraci in gandire pozitiva – dar cu multa aversiune pentru OAMENI si POPORUL care ii hraneste. Daca ii intrebi ce natie au ….NU sunt definiti ! Dar scuipa peste cei care muncesc pentru ca ” EI ” sa otraveasca cu dejectiilor lor de lichele. Oare de ce se mira ca sunt dispretuiti si etichetati ? Analizati traseul vietii lor si nu va mirati daca in jur creeaza clone….cu aceleasi trasaturi – acum asezandu-se incolonati sa faca jocurile unei EUROPE UNITE – pentru INTUNECATII LUMII . Exista oare vreun antidot ?
O JIGODIE ORDINARA, 23:07:23, 18 Mar 2011
NASTY : fiu de tortionar comunist, de meserie pupincurist nerusinat al lui: Ceausescu,Iliescu iar acum a matelotului-contrabandist incearca sa ne prosteasca ca o trompeta ordinara portocalie. aceasta jigodie ne spune ce?…sa nu-l mai criticam pe descreeratul betiv? Mai neispravitule,tara e deja izolata,pentru ca nu e cancelare sa nu stie cine afost si este basescu, o jigiodie sfertodocta securist si contrabandist. Spune jigodie, ce ministri europeni vor sa se intalneasca cu :Udrea, Funeriu, Igas, Botis,Bakonsky,etc. si chiar Boc „ministri ” numiti de Basecu. Bai jigogie de „izolare” scapam dupa ce maturam aceasta banda de mafioti incompetenti, corupti si hoti.

tismaneanu masonul 21:29:15, 18 Mar 2011
gardianul arhanghelului mihail : ismaneanu e un pui de sclav al lui Satan,un membru al unei secte care ar trebui scoasa in afara legii in Romania,tara crestin-ortodoxa !! e un mason sclav al Raului !!
un mare kakakat acest tismonovich . 19:14:09, 18 Mar 2011
jeu : si plesu si liiceanu si alti ‘telectuali romani… nici ceausescu nu s-a bucurat de atata slugarnicie si linguseala din partea unor „telectuali ..ce diferenta e intre acesti labaggii gen tismaneanu si labaggii gen vadim ,paunescu… ,iar jiddovu evident linge unde pica ..*editat*u nu are tara si s-a pus in slujba unor dictatori pt ca jiddovu stie doar sa explloateze in folos propriu omul amarat…
Pe banii contribuabilului 18:06:58, 18 Mar 2011
Shapsa : Acestui individ i s-a creat o sinecura pentru a cerceta crimele comunismului pe banii contribuabilului roman.De ce sa plateasca bugetul statului salariatii unui astfel de institut?De ce nu cerceteaza pe banii lor.Cu ce ajuta contribuabilul roman aceste cercetari?De fapt acest individ cerceteaza crimele facuta de tatal lui.Cands n-o sa mai fie basescu presedinte o sa treaca sa linga pe noul presedinte ca sa-i mearga bine.Profita de prostia acestui popor care nu da cu el de pamant.
Tismăneanu 17:46:38, 18 Mar 2011
Valter Cojman : Acest Tismăneanu, daca si-ar baga limba in gura( cea cu care il sterge la c_r pe Basescu ), mai mult ca sigur, s-ar sufoca. A lins prea multi in c_r si i s-a lungit limba. Probabil de aceea il tine Basescu ca director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Din pacate pentru acest Tismăneanu, chiar si odele aduse dictatorilor constituie o crima, ceea ce ar trebui sa duca si la anchetarea lui referitor la Investigarea a Crimelor Comunismului. Un dictator devine mai periculos cu cat i se aduc mai multe ode.

oameni de 2 bani 17:05:10, 18 Mar 2011
blandul ben : Si nu e singurul lingau .Mai sunt :avortonul patapievici , manolescu , cristoiu , liiceanu , plesu
Patapievici poponaru lu Clismaneanu 23:17:02, 18 Mar 2011
eBA de la spital : Episodul 4 – Continuand initiativa lui Mircea Badea, vom invata si astazi lucruri noi pe anti-romanul HÎR HÎR Patapievici. De curand, ICR(Institutul Cultural Roman) patronat de libidinosul probasist Patapievici a publicat pe situl de achizitii publice un anunt pentru achizitionarea a 10 borcane de vaselina. Nu vom comenta ce fac nemernicii si obsedatii aia cu atata vaselina intr-o institutie publica. Amintim doar iubitorului de ponei roz cu svastica HÎR HÎR Patapievici ca vaselina se foloseste ca lubrifiant pentru motoarele auto, nu altceva.

PS Aparitia articolul de mai sus pe contributors a provocat furia lui Nistorescu si a acolitilor sai. In ex-Cotidianul din 20 martie se publica textul meu urmat de o nota in care regasim stilul bolovanos-insidios al fostului redactor de la „Flacara”. Cum nu poate justifica publicarea, in contradictie flagranta cu pozitia profesata de acel site ce-si zice Cotidianul,  a dejectiilor citate de mine, Nistorescu mai declanseaza o canonada ad hominem.  Cu alte cuvinte, ploaia cu confetti propagandistice continua.  Atata a invatat el la cursurile de perfectionare de la „Stefan Gheorghiu” (precizez ca in viata mea n-am lucrat acolo si n-am urmat vreun curs, de perfectionare ori de alt gen). Sincer vorbind, ma lasa complet indiferent biografia lui C. Nistorescu (il cunosc din 1975). Nu despre acest lucru e vorba in propozitie.

Ca analist al tranzitiilor post-comuniste, ma intereseaza fenomenul Nistorescu.  La nivel individual,  in spatele frazeologiei grobiene a lui Nistorescu se afla complexele unui ratat, frustrarile un nefericit marginal lipsit de cultura, de civilitate, de bun simt, de auto-incredere, de liniste interioara. Este un caz psihanalizabil de complex de inferioritate ajuns in faza paroxistica.  In sufletul acestui om fierbe veninul celui mai chinuitor resentiment.  Nu este o judecata normativa, doar o constatare. 

N-as fi scris insa aceste lucruri daca n-ar fi vorba de un sindrom Nistorescu in presa romaneasca de azi care, devine tot mai evident, trebuie examinat cu atentie.  Desigur, exista exceptii, dar ele sunt din pacate eclipsate de vocile turpitudinii, stridente, impertinente, impenitente si persistente.  Cat priveste chestiunea cu „cetateanul polinational”, formula aceasta i-o fi sugerat-o generalul-editorialist Rogojan drept echivalent contemporan al „cosmopolitului fara radacini”. L-as indemna pe Nistorescu sa citeasca (cum nu  prea stie engleza, poate i-o va traduce vreun amic) cartea lui Jonathan Brent si Vladimir Naumov, „Stalin’s Last Crime: The Plot Against the Jewish Doctors, 1948-1953” (New York: HarperCollins, 2003).  Deloc surprinzator, respectiva „nota a redactiei” a functionat instantaneu ca un catalizator pentru revarsarea altor fetide secretii xenofobe da catre diversii nostalgici ai national-securismului. Comentariile venite probabil de la un numar foarte redus de persoane, dar cu misiuni si „viziuni” monomane, vorbesc despre lumea in care Nistorescu a decis sa traiasaca.  Omul care a scris candva rascolitorul text „Tacerea din jurul crimei” este astazi purtatorul de cuvant al diversilor urmasi ai rasismului etno-social de tip securist. O ideologie nefasta la care vad ca Nistorescu a revenit fara dubii si fara regrete. Daca o va fi parasit vreodata.

Nota Redacției – Cotidianul.ro

Servitorul instalărilor de regimuri, al debarcărilor și decantărilor de dictaturi, ideologul fără ideologie și cetățeanul polinațional Volodea T. continuă să muncească la greu pentru a cîrpi o dimensiune europeană pentru o filosofie „marinărească”. Numărăm lunile pînă cînd bietul Volodea va trece din rîndul pupincuriștilor între acuzatorii lui Băsescu și la profeții despre sfîrșitul democrației americane. Ar fi chiar încheierea unui cerc amețitor! (D.B.)

Distribuie acest articol

40 COMENTARII

 1. Domnul Tismaneanu, va dati seama ce mizerie e in sufletul lor oropsit? Eu nu vreau sa-mi dau seama, nu vreau sa-i inteleg. Exista, unele lucruri asupra carora n-are sens sa te apleci. Chiar n-are sens. E de ajuns sa stii ca exista.

  Poate e mai bine ca apar publicatii precum Cotidianul. Se face o diferenta. Stii unde esti tu si stii ca exista acea mizerie si insalubritate eterna.

  Nimeni nu-si mai inchipuie ca unii oameni care se elibereaza astfel de frustrari mai pot fi vreodata normali, bucurosi, voiosi, iubitori de ceva. Ei aduna stricaciune in fiecare zi. Sa-i lasam.

  • Aveti dreptate, dar cand se intrece absolut orice masura, cand mizeria cea mai sordida se revarsa cu tupeu si este chiar stimulata, este bine sa reactionam. Nimeni nu cere cenzura, dar aici este vorba de responsabilitatea celor care au transformat un ziar candva respectat intr-o mocirla.

   • Pentru ce nu-i dati in judecata? Oare nu merita? Oare nu va apara legea de asemenea mizerii? In cazul in care raspunsul este nu, atunci imi este frica sa mai traiesc in romania. De aceea ar trebui sa fie dati in judecata. Pentru a se arata ca nu au dreptul sa faca asta, pentru ai opri.

 2. Epidemia seku e cea mai nasoala boala. Contaminarea e sigura si, in cele mai multe cazuri, ireversibila. Nu te mai speli nici cu Dambovita! Cu o singura conditie: daca ii retragi decoratia lui Homostean. Atunci devii curat ca lacrima … plus ca iti raman ceva bistari de-o stea pentru Oprea lui Nastase.
  Eu nu citesc fituica lui Nistorescu nici macar in trecere (de cand a plecat deontologul care l-a pus la punct pe Organ, nu mai poti rade la niciun articol!), dar e nasol ca un jeneral de toata gena, fost sef de cabinet al lui Iulian Vlad, scrie acolo. Iti dai seama ce focar de infectie, ce cataclism epidimiologic, ce outbreak incomensurabil, ce risc de contagiere?!
  Dar ce mai face Iulian Vlad? Am cautat poze cu ‘mnealui si uite peste ce am dat:

  http://catavencu.ro/wp-content/uploads/2010/11/Traian-Basescu-Vasile-Blaga.jpg

  N-am ochelarii, dar parca vad niste pixeli de colaj … sau decupaj … mai sa fie?!

  • @Hantzy

   Este o „fotografie de grup”, asa, intre vechi prieteni – un remember, poate, al unor mai vechi si fructuoase colaborari in lupta impotriva capitalismului, imperialismului, „bombii cu neutroni” etc….

  • Dar unde o fi fostul sef al Serviciului din Directia intaia a DIE, Silvian Ionescu?!?! (nu, nu este ruda cu Eugen Ionescu) Lipseste din fotografia aceea incarcata de emotie si de aduceri aminte (o intamplare nefericita, desigur).

 3. Domnule Tismaneanu, la asa ceva se ajunge daca Securitatea lui Ceausescu, in loc sa fie demascata pina la ultimul securist si sa fie indepartata de la butoane si izolata cit mai repede dupa revolutie, a fost preluata de noua putere (Iliescu, Vadim, Voiculescu, etc.) si folosita in propriile interese atit politice si sociale cit si economice. De aceea exista si azi la 21 de ani dupa, astfel de manifestari in spatiul public, pentru ca datorita banilor au devenit si mai puternici si si-au creat in tot acest timp si pirghiile prin care pot spala creere in continuare. De aceea cred ca acesta este de fapt marele blestem al acestei tari, sa nu poata scapa de aceasta clica de oameni, care au ajuns sa creeze urmasi in gind si fapta.

 4. Domnule Tismaneanu, acelasi limbaj il au si sustinatorii dumneavoastra si de cele mai multe ori mai dur, mai urat si mai fanatic. Asa ca ciocul mic! Cand intri in rahat, si dai in cine apuci cat poti, nu te astepta sa se arunce cu crizanteme in tine! Mai ganditi-va odata cine a dat semnalul acestei batalii in care fiecare soldat de rand care considera ca e de datoria lui (platita sau nu) de a scrie pe forumuri fie ca somitate fie ca biet comentator, crede ca victoria va veni doar prin anihilarea celilalte parti. Ganditi-va ca la un moment dat lumea se va trezi si se va intreba cine a inceput aceasta mizerie.

  • domnule,
   de unde pana unde ai vazut la „sustinatorii” domnului tismaneanu acelasi limbaj? ai intrat pe blogul dumnealui? ai fost la cursurile tinute? la conferintele la a care a participat? il injurau acolo oameni pe nistorescu?

  • Domnule Carp Popescu, va invit sa cititi ce se posteaza aici versus ce se posteaza pe forumul Cotidianul. Nu de alta dar ar fi frumos sa vorbiti in cunostiinta de cauza data viitoare. Diferenta in ce priveste calitatea argumentelor sau chiarsi tonalitatea e enorma, desi sunt si pe aici unuii mai vehementi. Ori sa pui semnul egal intre cele 2 forumuri e dovada ori de ipocrizie, ori de capacitati intelectuale mult sub medie. De fapt mai e o varianta: ca sunteti si Dvs vreun postac platit sa spuna anumite lucruri.

   • Intr-adevar, forumul „Contrbutors” este remarcabil prin cultivarea discutiilor la obiect. Forumul ex-Cotidianului este tribuna a ceea ce se numeste character assasination. Nu am cerut si nu voi cere niciodata cenzura. Chiar aici, pe contributors, au aparut numeroase reactii critice la pozitiile mele ori ale altor autori. Dar tonul se mentine decent. Am dreptul sa constat prapastia dintre ceea ce pretinde redactia ex-Cotidinului din partea postatorilor si ceea ce publica.

    Forumurile, in opinia mea si nu doar a mea, ar trebui sa fie o expresie a spiritului liber, a dorintei de dialog civilizat, nu ocazii pentru meciuri de box retoric. A nu publica ignominii, insulte la adresa unui autor ori a familiei sale, repet, insulte, calomnii, defaimari, nu informatii verficabile, inseamna sa contribui le mentinerea unei minime si indispensabile igiene a spatiului civic. Forumul ex-Cotidianului, din care am citat este, din nefericire, unul de-a dreptul repugnant. Repet, nu este singurul loc unde gasim asemenea aberatii, dar este, alaturi de „Romania Mare”, locul unde observ o convergenta intre orientarea explicita a publicatiei si aceste explozii de ura.

    Am mentionat editorialul generalului de securitate (r) Rogojan, as putea aminti si alte texte scrise de persoane dovedite ca informatori. Sa nu uitam cum a debutat Nistorescu ca redactor-sef la „Cotidianul” (2009): prin cenzurarea unui text al Mirelei Corlatan despre colaborarea cu Securitatea a bunului sau amic (al lui Nistorescu) Petru Romosan, „micul Rimbaud” ori, vorba lui Bleen, „micutul Rembo”. Au urmat demisiile si concedierile in masa.

    As putea pomeni aici faptul ca in aceeasi publicatie electronica s-a gasit de cuviinta denigrarea postuma a memoriei marelui intelectual care a fost profesorul Matei Calinescu. Ori, mai recent, a Titei Chiper-Ivasiuc. Isi mai aminteste cineva de lista neagra publicata prin noiembrie 2009 de Nistorescu a „intelectualilor lui Basescu”? Daca tot se umbla „cu foarfecele prin presa”, poate ar fi util sa recitim ce scria Nistorescu in „Viata Studenteasca” si „Flacara”, cum elogia asiduu „constructiile socialsimului biruitor”.

 5. As vrea sa stiu cum de acest domn (nistorescu) mai are tupeu sa apara in fata noastra dupa accidentul pe care l-a produs acum 2 ani? cum de isi permite sa mai vorbeasca de moralitate? cum de isi permite sa ne dea lectii?
  Inteleg care e miza atacurilor impotriva celor care sustin guvernul si presedintele dar sa vedem cine le fac: felix, vadim, ponta, ciutacu, goana, m.badea, etc. Asta e alternativa? Pai in cazul asta, alternativa e fuga din tara-inca o revolutie nu mai iese.

 6. Nu ma mai mira nimic. Nicimacar intensificarea acestor atacuri vulgare, dure, din toate partile. Dimpotriva: incep sa capat incredere si sa sa fiu optimista. De ce? pentru ca ele reprezinta un fapt incontestabil: Romania incepe sa intre in normalitate, adica sa ”rejecteze” simbolurile, clanurile securiso – comuniste si oligarhice care au distrus tara si spiritul romanilor. Cu cat cercul se strange, legile incep sa fie aplicate, institutiile statului sa isi faca datoria, cu atat imberbii sunt mai virulenti si atacuri precum acesta sau al lui Antonescu la adresa dlui Djuvara sunt mai dese. Isteria acestor indivizi nu mai este nicimacar demna de mila sau trista. Dimpotriva, ne arata ca suntem pe drumul cel bun. Ca aceste situatii vor deveni in curand insulare si speram, istorie. Iar indivizii care le sustin si platesc, repudiati si, daca va fi cazul, incarcerati iar asa-zisii jurnalisti care publica acest tip de mesaje, vor intra in cartile de jurnalism, ca modele de cum NU trebuie sa se faca jurnalismul, de NON- VALORI. Curaj Doamnelor si Domnilor, capul sus, fiti senini si increzatori, Dumnezeu ne iubeste. Incepe sa se vada acea luminita de mult asteptata.

 7. Domnul Tismaneanu incita la cenzura pe motive de corectitudine politica. Noroc ca in SUA exista amendamentul care ii interzice sa interzica. Europa va scapa de cenzura cand Tismaneanu isi va face mea culpa de persona provenind dintr-o familie de Cominternisti veniti pe tancuri cu Ana Pauker.

  • Te rog frumos, da-mi si mie sursa din care ai aflat ca „Tismaneanu …. provenind dintr-o familie de Cominternisti veniti pe tancuri cu Ana Pauker.” . Vreau sa citesc concret acest lucru. Unde?

 8. Am citit comntariile preluate mai sus. Interesant este ca, dupa priceperea de a folosi limbajul (nu are importanta ca e unul scabros), se pare ca autorii sunt oameni cultivati. Cum pot sa decada atat de mult?

 9. Cotidianul,o amintire placuta mia.Dar de cand a intrat in administrarea acestor securisti sau fost turnatori la securitate,imi creeaza numai sila!!Pacat ca niste fituici subersive ca acest ziar,patronat de un excroc,au liber la publicatie.Stiu astia de rostul adevarat al democratiei?Atat editorii cat si forumistii o folosesc in scopurile lor diversioniste,propagandiste si antisociale.De cand a luat Nistorescu sefia si am vazut migratia jurnalistilor,mi-am dat seama ce va deveni acest ziar.

 10. Cotidianul,o amintire placuta mie.Dar de cand a intrat in administrarea acestor securisti sau fost turnatori la securitate,imi creeaza numai sila!!Pacat ca niste fituici subersive ca acest ziar,patronat de un excroc,au liber la publicatie.Stiu astia de rostul adevarat al democratiei?Atat editorii cat si forumistii o folosesc in scopurile lor diversioniste,propagandiste si antisociale.De cand a luat Nistorescu sefia si am vazut migratia jurnalistilor,mi-am dat seama ce va deveni acest ziar.

 11. pur si simplu o imagine sordida si macabra a mentalitatii romanesti, capabila si dornica de-a-si reflecta si transpune frustrarile si incultura pe spinarea conducatorilor politici..iar aceasta grupare rebela „antibasista” traieste dupa un principiu care aduce aminte de ideile comuniste „cine nu este cu noi, este impotriva noastra”; intre aceste doua grupari nu exista cale mediana, cu exceptia unor intelectuali de seama (incluzand aici si autorul articolului de seama); educatia postcomunista a dispersat ultimele ramasite de bun simt si gandire ramase din perioada monarhiei…rezultatul acestei intregii ecuatii il reprezinta exemplele elocvente de mai sus alese aleator din masa populatiei…a trai intr-o tara condusa de emil boc si traian basescu este echivalent cu a trai cu sabia lui damocles deasupra crestetului in opinia acestor domni eruditi; trist este faptul ca odata cu scaderea gradului de cultura din acest spatiu, direct proportional creste si numarul acestor specii de oameni analfabeti…

 12. Categoric,nu pot fi de acord cu postarile, absolut abjecte, la acest articol, din pacate specimene de acest tip dau apa la moara celor ca Vladimir Tismaneanu („intelectual rasat?!”), care sustin ca toti cei care sunt impotriva „primului alcoolic al tarii” ar fi de aceasta factura. Dar, ce mi se pare si mai abject, este efortul unor Tismaneanu, Patapievici &Co.de a-l cautiona pe acest personaj sinistru, ajuns presedinte dintr-o grava eroare a istoriei, in toate mojiciile pe care le face.

 13. Imi amintesc cum la un moment dat in lunga noastra istorie insultatoare postdecembrista Vadim incepuse sa il atace in stiul binecunoscut pe Iliescu. Multa lumea zambea cu subinteles. Cu alte cuvinte Iliescu merita potopul de insulte. Era jignitor. Nu la adresa lui Iliescu. Nu! ci la adresa spatiului public.
  Tot asa imi amintesc campaniile Cotidianului ce mai acum ceva vreme. Nu mai tin minte dar imi pare ca acest ziar a fost printre primele care a „liberalizat” comentariile din subsolul articolelor. Nu dupa multa vreme nici nu a fost prea multa diferenta intre comentariu si articol; si stilistic si de continut. Am renuntat la a mai citi astfel de publicatii.
  Tot ce va pot spune este ca acest caz nu este nici primul si nici ultimul si nici termenii nu sunt cei mai murari pe care ii poate suporta internetul. Este o cultura deosebita asa cum de pilda se regasesc si la alte pagini on line. Partea proasta este ca oamenii astia au fost incurajati… la un moment dat si nu a fost nimeni care sa ia apararea „inamicilor” atunci cand acestia au fost tarati in noroi. Or, daca astea sunt regulile jocului… imi par ineficiente indignarile tarzii, spatiul public este deja o hazna odioasa.

  • Spatiul public s-a transformat in tabloid, iar aceasta cultura postdecembrista poarta numele de ignoranta; atata vreme cat ne vom hrani din principiul „sa moara capra vecinului”, va mai curge multa apa pe Dunare, pana cand se vor contura premisele unei schimbari; privind in ansamblu, trebuie sa recunoastem ca aceasta letargie si levitatie catatonica se potriveste perfect noua, romanilor; cred ca prea multi au ajuns sa-si dea cu parerea (si mai rau, sa critice) situatia politica actuala, cand de fapt si de drept minimele lor cunostiinte nu satisfac si nu raspund concret la intrebarea „cand si in ce premise s-a realizat Marea Unire”…

 14. Cateva intrebari pentru anumiti postatori pe aici:
  Ce legatura are Basescu cu abjectia postacilor?
  „Badarania dictatorului” justifica abjectia de limbaj?
  Ce „revelare” are ungarofilia (???) cu limbajul de toaleta?
  Daca nu sunteti de acord cu condamnarea comunismului, daca nu sunteti de acord cu devoalarea securitatii, nu exista si limbaj civilizat? „Bunul simt” atat de revolut, insemna improscarea cu noroi a celor ce chiar au facut ceva pentru desconspirarea securitatii?
  Multumesc, nu am timp de raspunsuri, incercati sa va raspundeti singuri….

  • abjectia postacilor se trage de la ordinul primit de-a da cu ce apuca in Base,indiferent ca are sau nu are treaba cu tema de discutie-adica s-a decretat in shefimea de la ei,ca orice se intimpla,trebuie sa aiba legatura cu Base-daca se inunda oltenii (si vine ponta si-i salveaza),daca se cutremura Vrancea(si vine oprisan si-i salveaza)etc.Ei sint abjecti si nu pot dezvolta un dialog chiar contradictoriu,pentru ca in scurta si deficitara lor evolutie profesionala au fost obisnuiti doar sa asculte orbeste de ordine cretine si sa dea la rindul lor ordine cretine;iar acum,cind li s-a redus din pensia de fapt nemuncita,devin abjecti,stingisti fanatici,lipsiti de dragostea de tara(pe care au experimentat-o doar pe la cules de porumb),implicati doar in pareri anonime si nefiind in stare sa priceapa evolutia sociala dincolo de ”socialism”, in care nu ai responsabilitati si tot timpul altcineva se ingrijeste sa le spele scara blocului;de asta e abjecti;de asta nu vor sa fie condamnat comunismul si emanatiile sale,de asta nu au vrut pct.8 de la Timisoara si de asta sint de teapa lui nistorescu si a altora ca el.

 15. Nu sunt de acord cu atacarea ziarului Cotidianul pentru ce scriu asa zisii forumisti.
  Ati citit ce scriu despre patronul Patriciu la majoritatea articolelor din ziarul Adevarul o serie de forumisti de serviciu PDL-isti? Poate mai utila ar fi educarea acestei noi categorii de frustati ce sub acoperirea anonimatului improasca cu mizerii in aproape toate canalele vezi HotNews, Romania libera, EVZ… Sau sa gasim o metoda eficienta de selectare a celor seriosi si obiectivi ptca e necesara si disputa de idei…

  • Acel spatiu public este totusi ograda cuiva. Daca pun pe un site ceva care incalca drepturile cuiva imediat se va gasi cineva care sa se sesizeze. Carti, filme, muzica, etc. Iar proprietarul domeniului trebuie sa indeparteze acel ceva care … crezza probleme. Asa este si aici. Nu este cenzura. Este vorba de traiul in comun. Nimeni nu este oprit de nimeni sa isi scrie pe calculatorul propriu orice vrea inima lui si ce ii alina frustrarea. Dar cu cablul de la retea scos. Cand iesim in lume insa trebuie sa imbracam. Sa fim decenti. Dar oamenii de azi nici pe strada nu mai sunt decenti. Mai precis… politia nu face nimic pentru legile sunt facute de niste netrebnici.

   Abjectiile din presa nu au legatura cu Basescu ci cu Basescu, Iliescu, Constantinescu si iar Iliescu, sau mai precis cu regimurile lor. Tembelii aia din parlament nu reprezinta vointa politica a unor oameni ci vointa personala a unor sefi de partid. Si ei fac legi si le fac prost. Defapt nici nu le mai fac. Le face guvernul. Asa se ajunge la tot felul de aberatii. Spatii publice anonime … editate, redactate de societati sau asociatii anonime. Si abjectia atrage. In numele libertatii dar nu are a face cu libertatea cuvantului. Acestea nu sunt cuvinte. Sunt un fel de exchibitionism si manipulare grosolana (cel mai adesea exista totusi selectii).

   Si asta se intampla pentru ca societatea nu mai e interesata de texte elaborate care au devenit prea dificile pentru mintea bietilor oameni. Ziarele sunt gratuite… sunt sustinute de reclame, reclamele de afaceri, si atunci ideile sunt sustinute exclusiv de intereses pecuniare. Oamenii nu mai sunt interesati de ideile celorlalti ci doar de injuraturile lor. E un fel de animalitate incurajata de patronii ce isi urmaresc mai departe interesele lor pecuniare. Ideile insa nu se consuma… ci doar injuriile. Acesti intreprinrzatori nu stiu asta. Au invatat un nou cuvant: management si fac mare caz de cultura lor. Clik-uri, reclame, si de ce nu injuraturi… creste audienta si creste si profitul. E logica normala a unei lumi consumiste care nu mai are timp sa gandeasca.

   Problema este tocmai cu privatizarea spatiului public… nu mai exista locuri libere in care oamenii sa se intalneasca. Agora a fost inlocuita cu circul privat si aici e nevoie doar de calitati de injurator. Este presa „intelectualilor” tranzitiei… Nistorescu, Cristoiu, si multi altii ca ei. Oameni tratati in general cu respect desi niciodata nu au meritat asta… or, atunci cand respecti asa personaje asta da si valoare respectului pe care il investesti in ei. Intreaga istorie de dupa 89 sta in investirea complet nepotrivita a respectului social in personaje care apoi s’au dovedit nedemne de increderea oamenilor. Containment este numele cel mai potrivit pentru atitudinea pe care orice om normal o poate avea fata de micile lor afaceri. Trebuie insa gasit un spatiu alternativ care nu respecta legile lor.

 16. La putin timp dupa ce SOV a dat Cotidianul pe mana lui Nistorescu, vazand ‘jaful’ declansat brusc in redactia acestui fost-prestigios cotidian, am scris (sub forma de comentarii atasate unor articole publicate in ziare, in acele zile) urmatoarele texte :
  Nistorescu, elefantul grobian
  Cotidianul se cizelase treptat, cu grije, devenind (pastrand proportiile), un veritabil magazin de portelanuri fine. Toti il vizitam cu placere, Dupa fiecare vizita, ieseam imbogatiti, intelectual, spiritual. Ne devenise un prieten de care nu ne mai puteam lipsi. Cand ii admiram „exponatele”, dialogam, tacut, cu ele. Valorile intelectuale aflate acolo, reflectau lumina personala a fiecareia ce se alatura, cromatic, celorlalte componete-sursa, schimband mereu nuanta globala, facand-o, de fiecare data, mai interesanta, mai atractiva. Era greu sa alegi, sa preferi doar una dintre toate cele pe care le admirai. Dar, din nefericire, si de aceasta data s-a dovedit ca : orice vis dureaza putin. A dat buzna, in magazin,elefantul „Nistorescu-grobianul-bine-hranit-de – Vantu” si calca in picioare, rand pe rand, toate portelanurile fine care ne-au incantat. Il mai poate disloca cineva?

  Nistorescu, un vataf sadic, abject/
  De ce este Nistorescu atat de nerusinat? Este el atat de obsedat de dorinta de a ajunge milionar, slugarindu-l odios pe SOV, incat isi bate joc, crud, de mai tinerii lui colegi de breasla, tocmai de cei mai mertuosi? Ii calca in picioare cenzurandu-i, mult mai inadmisibil decat era el cenzurat in comunism. El nesocoteste ca cesti „lucratori” din presa au trudit cinstit, ca sa invete meseria pe care au indragit-o, care li se potriveste, ajungand sa le fie si unicul mijloc de a-si asigura painea de azi si de maine, pentru ei si pentru familiile lor. Situatia jurnalistilor s-a tensionat, chiar s-a agravat, pe masura ce presa s-a”trustizat”, intrand, in cea mai mare masura, in proprietatea mogulilor miliardari care n-au nici mama nici tata, niste veritabili monoteisti al caror unic Dumnezeu este banul, niste obsedati-schizofrenic de betia imbogatirii fara limite. Multi jurnalisti au fost nevoiti sa devina „constiinte cumparate”, ca sa poata exista, neavand nici o portita de a scapa de agresiunea mogulilor. Aceasta este situatia, practic generalizata, in intreaga mass-media. Populatia, revoltata de scrierea la comanda, acceptata de ziaristi, ii condamna pe acesti inghesuiti in coltul ringului, de hulpavii moguli. Ca sa mearga treaba bine, sa nu mai cracneasca nimeni in front, mogulii si-au angajat cate un vataf aprig, care sa ii tina la respect pe ziaristi, om-cu-om. Acesti vatafi, echivalentii pazitorilor din lagarele naziste si comuniste, fac exces de zel ca sa isi asigure increderea deplina a mogulului si o plata pe masura. Populatia trebue sa isi indrepte ura si dispretul catre moguli, nu catre meseriasii presei. Ca sa se recredibilizeze aceasta „a patra putere in stat”, ca sa faca aceasta extrem de necesara si utila munca, in folosul societatii, de a ne informa, de a face investigatii profesioniste, corecte, care sa premearga munca politiei si a procurorilor (baza auto-sesizarilor), propun ca o parte din presa, cei ce accepta, sa fie platita de la buget.

 17. Aveti dreptate, d-le Tismaneanu. Doar ca e pacat ca va risipiti in polemici marunte. Cu astfel de articole va faceti mai mult rau, nu convingeti pe nimeni, poate doar pe cei convinsi deja. Sa va suparati pe nistorescu dar mai ales pe niste forumisti…..Cititi forumurile de la evz, hn sa vedeti ca au si ei dreptate.

 18. Domnule Tismaneanu poate nu intelegeti ,in Romania incultura politica si sociala este exact punctul forte cu care se castiga politic.Ca exemplu sunt comentariile anterioare referitoare la societatea romaneasca.In prezent sunt indivizi care se considera atoate stiutori politic si socia iar daca critici asa zisa opozitie inseamna ca esti pro…,din pacate tarele opozitiei care sunt nu numai politice sunt si educationale reusesc foarte bine sa se impuna a nivelul unei populatii imature si inculte politic si educational.Daca timp de 50 de ani lectura de baza a fost ziarul scanteia ,iar stefan gheorghiu este universitatea de referinta,modul de a discerne si de a comenta faptele se ridica la nivelul cerintelor ideologice ingerate.Din pacate in Romania dupa lovitura de stat din 89,nici un partid asa zis politic nu s-a ridicat la nivelul cerintelor unui stat democratic,lucru care se poate vedea simplu de la jalnica constitutie,legea legilor in orice stat democratic si pana la structurile juridice,legisative,educationale.Poate nu intelegeti romanii nu doresc modernizarea tarii,nu vor un stat democratic,sau poate vor dar fara sacrificii vor pomana sa vina asa ceva din cer”,dar vocea magarului nu se aude in cer”.Obseravatie pertinenta este alegerea lui Iliescu si chiar sprijinul unor personalitati asa zis democratice,Campeanu marele liberal.

 19. Eu ma bucur ca rezistati domnule Tismaneanu. Desi credeam ca pana acum v-ati format oarecum un mecanism psihic de aparare, articolul de fata il iau ca datorie morala de a riposta dar si parte a acestuia. Sincer cred ca Nistorescu si tovarasii sai sunt capabili de lucruri mult mai rele, din pacate. Dar nu trebuie sa le acordati prea multa importanta.
  In definitiv, nu va asteptati la asa ceva? Dumneavoastra, mai mult decat oricine, care cunoasteti istoric, de unde vin si ce reprezinta oamenii care fac asemenea marsavii. Nu e nevoie sa stim cine sunt precis, stim ce reprezinta ei iar datoria de a-i demasca, va apartine, Pentru ca ei sunt ceea ce sunt iar dumneavoastra sunteti Vladimir Tismaneanu.

 20. Ce ii mana pe ei in lupta? Care este miza lor?

  De ce atata inversunare?

  Cu parere de rau dar cred ca numai bolsevicii erau asa! Locul lor este in bestiarum.
  Sper sa aiba putinta de a isi gasi linistea acolo si pe altii sa ii lase sa respire!

 21. Iata o mostra de text (comentariu) publicat in Evenimentul Zilei
  ––––:
  02-07-2010. MihaiPauna a comentat articolul:
  marius e o jigodie basenela, ce-ar vrea sa scape de tutela si sa se-nalte-n fata lu’ traian, n-ajunge decat la kooru’ toparlan, cu limba-i purulenta si-mputita, doar pentru baso-peluzisti croita.
  ––
  Ce fel de parere sa ne facem despre evz,, vazand ca gazduieste asemenea derbedei?
  Noi, ipocriti cum suntem, strambam din nas cand este vorba de emisiunile OTV, le consideram „de subcultura” dar publicam asemenea mizerii in ziarele la care lucram (evz, etc.) si ii obligam si pe oamenii cu bun simt sa dea cu nasul de ele, atunci cand, cu incredere si cu buna bointa, cietesc comentariile atasate unor articole.
  Derbedeii au proliferat, incurajati (crescuti) de „greii” presei (Nistorescu, Tatulici, Hurezeanu, etc.).

 22. Cotidianul era și pentru mine unul din ziarele preferate acum câțiva ani. Am fugit de el „ca dracu de tămâie” când am văzut ce stil abordează și care sunt liniile politicii redacționale.

  Păcat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro