vineri, iunie 25, 2021

Exclusiv FIDESZ și scandalul Origo (II)

Ancheta aruncată pe piața media la sfârșitul lunii mai 2014 de publicația online Origo despre cheltuielile exorbitante făcute de secretarul de stat János Lázár, vicepreședintele FIDESZ, într-o deplasare la Londra, a produs consecințe imediate: la nici o săptămână redactorul-șef Gergö Sáling era demis, iar redacția de știri decimată. Portalul Origo era deja în vizorul puterii, fiind considerat prea critic față de acțiunile guvernului, așa că îndepărtarea lui Sáling prin ”acordul părților” n-a fost crezută de nimeni. Toată redacția de știri l-a urmat, prin demisie. În locul știrilor independente, pe portalul Origo au apărut știrile MTI, agenția națională de știri, știri standard destinate canalelor publice de radio și televiziune.Visul politicienilor dintotdeauna și de pretutindeni se realizeaza în Ungaria dominată de FIDESZ: mass-media în uniformă și în marș cadențat. Reacția jurnaliștilor n-a întârziat: peste 1000 de persoane au protestat la începutul lui iunie în stradă parcurgând drumul de la sediul Origo până la Guvern, cu lozinci fără speranță ca”Țară liberă, presă liberă”. Solidarizarea a fost masivă, trecând dincolo de concurență sau de conflictele breslei. AFP, Washington Post, The Guardian și multe alte titluri din marea presă internațională au relatat cazul, amplificat câteva zile mai târziu de altă ispravă a guvernanților: proiectul de lege al taxei pe publicitate, care amenință nemilos autonomia presei private din Ungaria.

De ce atâta zarvă în jurul unui redactor-șef demis de la la o publicație online, într-o țară unde libertatea presei este sub tir de ani buni? Plecarea lui Gergö Sáling este relevantă pentru absența limitelor unei puteri politice care, cu justificarea scrutinului popular de peste 60%, își permite mai mult decât e sănătos pentru democrație. Un scor obținut pe bune, fiindcă ungurul de rând a apreciat scăderea prețului la energie, micșorarea regiei locuințelor și diverse facilități, cum ar fi calculul avantajos la returnarea creditelor. Revista HVG deslușește culisele acestei demiteri, citând surse ale publicației online 444.hu. Totul pleacă de la interesele de afaceri ale Deutsche Telekom AG, al cărei subsidiar, Magyar Telekom, deține frecvența de telefonie pentru T-mobil, cu o licență în expirare. Această ”vulnerabilitate” a fost speculată de puterea politică ungară, cu mesaje situate în vecinătatea șantajului. Mesagerul a fost același János Lázár, secretar de stat și șef de cabinet al premierului care declarase RTL Klub, importantă companie TV deținută de Bertelsmann, ca inamică a Ungariei fiindcă ”amenință țara, îi șantajează pe telespectatori și pe oamenii politici”. Demnitarul făcuse praf câteva milioane de forinți, zeci de mii de Euro, într-o deplasare ”secretă” în capitala Marii Britanii, pentru a-l convinge pe David Cameron să îl primească, se presupune, pe Viktor Orban într-o vizită oficială. Iritat că presa a aflat și cere explicații pentru cheltuielile exorbitante din bani publici, Lázár a apelat la managementul companiei de telefonie pentru a comunica niște condiții de reînnoire a licenței T-mobil. S-a întâlnit, conform surselor 444.hu, cu Kerstin Günter, instalată în management anul trecut cu misiunea de a obține bunăvoință politică și a cerut ca redacția să fie dresată corespunzător, pentru a nu sta în calea intereselor de business ale Deutsche Telekom.

Ca argument, șeful de cabinet al lui Viktor Orban și vicepreședinte FIDESZ ar fi invocat un studiu de 150 de pagini care demonstrează că Origo manifestă atitudini de opoziție, deci nu e imparțial. Situație inacceptabilă, dacă se dorește în continuare frecvența.”N-am niciun amestec în plecarea lui Gergö Sáling… Dacă știe cum aș fi exercitat eu influență, e datoria sa morală să spună tuturor, dar să explice și cum am făcut eu presiuni… N-am niciun amestec!”, a negat János Lázár dezvăluirile presei, răspândite epidemic pe rețelele de socializare. Kerstin Günter n-a recunoscut nici ea negocierile secrete cu șeful de cabinet. Pe Facebook supărarea a fost virală: pagina de FB cu 45.000 de prieteni a Deutsche Telekom a fost invadată de trolli, iar protestul s-a extins și asupra paginii cancelarului german, Angela Merkel, în toate limbile.”Nu vă e rușine să obțineți câștiguri colaborând cu o dictatură?”, scrie indignat un protestatar, adăugându-se celor care promit să renunțe la SIM cardurile T-mobil. Umorul își are locul său în postări: Deutsche Telekom este rugat, dacă tot îi stă în putere să destituie redactori-șefi, să îl demită și pe premier, conform Nol.hu, versiunea online a cotidianului de stânga Népszabadság. Scandalul Origo a fost intens distribuit de opoziția perdantă în toate alegerile, ajunsă într-o situație lamentabilă prin fracționare și lipsă de viziune. Așadar, i-a venit ca o mănușă faptul că articolul despre deplasarea costisitoare a lui Lázár la Londra circulă cu viteza luminii pe FB și Twitter, generând mii de share-uri. Semn că, până una-alta, autonomia Internetului e un pilon important al libertății de exprimare pe glob.

Articol aparut si pe Revista 22

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Bun, FIDESZ e de toata jena. Dar de ce FIDESZ a putut sa puna bancile in banca lor si sa reduca dobanzile si comisioanele nesimtite iar guvernele democatice, liberale de pretutindeni care nu sunt nazisto-facisto-nationalisto-tirance ca FIDESZ nu sunt in stare de nimic si capituleaza neconditionat si isi abandoneaza poporul in fata intereselor bancilor private?

  Cand FIDESZ a dat un sut in fund FMI-ului am crezut ca in 3 zile Ungaria va capitula in lacrimi cersind o noua transa de imprumut si promitand ca va respecta la sange conditiile impuse (totdeauna aceleasi – somaj , impozite,recesiune etc.) cand colo Ungaria e bine mersi.
  As fi foarte curios sa raspunda cineva la intrebarea asta: de ce guvernele asa zis democratice de exemplu din Romania si-au abandonat pe fata cetatenii in fata intereselor bancare iar dictatorii din FIDESZ isi apara poporul? Scuze ca sunt mai prostut si nu citesc cuficient CNN si BBC.

  • Ridici o falsă problemă. Ceea ce susții este un sofism. Pleci de la premiza că guvernele trebuie să se situeze de partea băncilor sau să lupte împotrivă lor când, de fapt, singura poziție corectă a unui guvern este a treia, adică cea de reglementare a pieței fără deformarea legilor pieței. Cu alte cuvinte, legislația poate decide ce produse și servicii pot face obiectul comerțului și consumului și, eventual, în ce condiții de igienă și siguranță. Legislația nu are ce căuta să intervină în modul în care furnizorul și cumpărătorul stabilesc prețul serviciilor și produselor. Singura excepție este intervenția pentru prevenirea apariției monopolurilor, adică tocmai dispariția pieței.

   Toți ăștia care vreți să puneți băncile cu botul pe labe, aveți la dispoziție două soluții simple care țin strict de opțiunile voastre de viață:
   1. Nu vă mai împrumutați la bănci. Trăiți cu cât vă ține punga.
   2. Nu mai votați politicieni care promit lucruri care costă (și care evident vor fi alimentate din credit). Votați întotdeauna pe cei care nu promit nici o pomană și taxați întotdeauna pe cei care promit sau dau pomeni.

   Dacă mai mult de jumătate din populație face chestia asta, piața bancară se va reduce. Evident și creșterea rapidă, dar nu poți să le ai pe toate. Chestie de opțiune. Dar nu e treaba guvernului.

  • Interesant cum confuzatii ruinelor national-comunismului gasesc sperante si un mai bine in actiunile suveraniste ale unor mici (Orban Viktor) sau mari (Vladimir Putin) dictatori cu discurs nationalist, revizionist, nostalgic imperialist, de dreapta dura. Dar stim ca extremele sunt doua fetze ale aceleiasi monede totalitariste care da „valoare” dispretului fata de drepturile individuale, fata de statul de drept, fata de libertatea de exprimare.

   Ungaria lui FIDESZ nu a mai luat bani de la FMI pentru ca trebuia sa se reformeze dur si a refuzat sa o faca. Si pentru ca deja luase 20 de miliarde si are una dintre cele mai mari datorii publice din Europa raportat la PIB si pe cap de locuitori ! Cu deficit bugetar de 2.9% PIB, mai mare ca al Romaniei, cu inflatie de 2,4%, mai mare ca a Romaniei, cu crestere economica anuala mai mica decat a Romaniei.
   A preferat sa puna mana pe banii altora si sa taxeze tot ce putea fi rational taxat. Si sa nu credeti ca sumele de la banci sau alte transnationale sunt principala sursa. Nu. Pur si simplu a nationalizat pensiile private, a pus mana pe economiile unor cetateni. Vreo 10 miliarde de euro.

   Intre 2010 si 2014 leul romanesc s-a dovedit mai putin volatil si mai puternic decat forintul, semn ca economia noastra e mai bine vazuta decat cea a Ungariei. Tara vecina a ales un alt model de dezvoltare, e unul de genul „ori la bal, ori la spital”, cred ca pe termen lung va avea mari probleme cu sectoare semi-nationalizate, suprataxate si anchilozate de coruptie si clientelism politic, cu PIB-ul prea dependent de export (acum in proportie de peste 60%) deci de crize internationale.
   Fidesz creeaza un stat in stat, un sistem de „partid unic” cu cativa sateliti si opozitie slaba, cat sa creada lumea in jocul democratic. Stim la ce duce un astfel de sistem politic.
   Este exemplul Rusiei lui Putin, pentru ca sunt printre ultimele tari din Europa care viseaza la revizionism teritorial.

   Precum Putin in Rusia, Viktor Orban a stopat degradarea vizibila a economiei si finantelor publice, a relansat increderea populatiei printr-un discurs „anti-sistem” (vizata fiind UE), a reactivat discursul iredentist din perioada interbelica (cu reabilitarea unor criminali de razboi fascisti). Ceea ce a dat pe moment ceva culoare in obrajii palizi ai tarii.
   Dar nu e un tratament care sa rezolve problemele in mod durabil, ci e unul care pune bazele unor viitoare focare de tensiune si de dificultati economice.

   E de inteles sa avem spirit critic impotriva exceselor birocratiei UE sau severitatii masurilor de austeriate ale FMI, dar asta nu inseamna ca ce fac niste dictatori e „bine” doar pentru ca injura UE sau FMI.
   Vladimir Putin si Viktor Orban sunt lideri fara respect pentru libertatea indivizilor sau a popoarelor vecine, cu viziuni autoritariste si ultranationaliste, periculosi pentru tarile lor si pentru cele din Europa. Articolul de fata tocmai aduce dovezi despre violenta cu care este reprimata in Ungaria libertatea de exprimare. Si indirect despre disperarea lui Orban Viktor de a iesi din izolarea internationala.

 2. Multumesc Tudor pentru raspuns insa din puctul meu de vedere este unul prea academic si lipsit de „scoala vietii”.
  Da, stiu ca rolul real al guvernului este reglementare a pietii dar guvernul mai are un rol foarte important de care ai uitat: guvernul este unicul indreptatit sa folosesca in mod legal „forta” pentru a opri pe cei care nu se supun reglementarilor. Guvernul baga la puscarie hotii! (ca sa ne intelegem)
  Cand in America HOTII (bancile) au furata ca in codru si in urma lobiului facut de banci sa dereglementat activitatea bancara iar bancile au transformat totul intr-un mare cazinou la care jucau cu banii clientilor guvernul la declasanrea CRIZEI a facut exact pe dos fata de ceea ce a facut fata de toti ceilalti actori pe piata libera i-a declarat „to big to fail” si a luat banii fraierilor si i-a dat gratis bancilor. Pe toti ceilalti actori i-a bagat rapid in faliment.
  In Romania cand s-a descoprit ca marea majoritate a contractelor semnate de romani cu bancile sunt pline de clauze ILEGALE guvernul in loc sa aplice legea (rolul de reglementare spus de tine si de politis spus de mine) a fost „fortat” de banci sa intre intr-o sedinta cu usile inchise unde impreuna cu FMI i s-a fortat mana sa blocheze orice actiune legala a clientilor romani impotriva bancilor cu clauze ilegale bagate in contracte. Iar chestia cu votati politicienii care nu promit …….. cred ca esti cam tanar. Ai sa mergi su tu la vreo 3-4 votari si ai sa intelegi ca nu este in realitate nu exista alternativa reala. Prin vot schimbam doar baronii de dreapta cu cei de stanga si invers. Eventual pentru ca sa nu ne plictisim mai sunt si baronii de centru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Despre legea Goodhart și efectele ei perverse

Există o deosebire esențială între a măsura proprietăți fizice în laborator și a măsura activități umane în societate. Când...

Vânzarea de automobile „Dacia 1300”, aparate de radio, televizoare şi maşini de cusut, în rate lunare (octombrie 1973)

Pentru amatorii de istorie a autovehiculelor fabricate în România, exporturile semnificative de automobile „ARO” şi „Dacia” în Columbia nu constituie o noutate....

„România educată”? sau „România furată”?

Și o vorbă în treacăt adresată președintelui Johannis            Pentru mine, cea mai frumoasă promisiune politică din câte am auzit...

Să ascultăm instituțiile de știință din România. Spunând… ce?

Anunțurile de pe paginile de internet ale societăților de știință din România, sau cele ale universităților și institutelor...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro