duminică, octombrie 17, 2021

EXCLUSIV Hotnews.ro/Contributors.ro – Cercetator taiwanez confirma plagiatul Ministrului Educatiei – intr-o alta lucrare. Update: cercetatorul japonez confirma plagiatul Vezi si update 6 si 7


Episodul 1 – Fasaiala lui Emil Boc  sau o petarda pentru mai tarziu

Profesorul de drept constitutional Emil Boc iese furibund intr-o conferinta de presa si scoate fum pe urechi, aruncand cu laturi, fara dovezi, in stanga si in dreapta. Echivalentul lui Dorel din reclama: “nu asa, da cu capatul ascutit”. Traznaile sunt amplificate mediatic de parca s-a coborat iadul pe pamant si Fiara cu 666 in frunte, calare pe o oaste, vine sa cotropeasca tarisoara. Presa romaneasca nu verifica povestea cu japonezul plagiat, bine ca nu e japonezul zburator. Autorul a fost contactat de subsemnatul, fara raspuns insa panala ora scrierii acestui material. Fostul premier isi da insa cu parerea despre comparatia dintre o lucrare de 14 pagini si una de 6 pagini si vine cu argumentul “irefutabil” ca ar fi fost “plagiata 100%” din lucrarea nefericitului japonez. Daca tara i-o cere, vajnicul domn Boc se da peste cap si se transforma instant in expert in criptanaliza si blocurile cifrate RC5 si RC6 si nu mai ramane doar celebrul expert in ale guvernarii. Presa inghite pe nemestecate – domnul Boc a fost expert in economie, drumuri (cum ati putea uita celebrele calatorii pe soseaua de centura cu paharelul de apa pe bordul Loganului?), a fost expert si in dezapezit, cu lopata in mana, se pricepe si la cosit, in fine este expert si in Sarbatoarea Pastelui – tatal lui ii sparge oul de cap.

Genul asta de “file din poveste” (sau va mai amintiti “mapa profesionala” a Noricai Nicolai?) sunt in general puse cap la cap fie cu ceva ajutor “local” (dusmani din universitate care nu il prea inghit pe noul ministru), fie cu ajutorul serviciilor secrete – iar fara re-verificarea resurselor primare se pot comite, teoretic, erori cu viata unor oameni. Cu asa un conducator, partidul risca sa ajunga pe locul doi si daca ar candida singur in alegeri. Nu s-a obosit, nimeni, repet, sa verifice povestea, contactand autorul acestui document, singurul in masura sa confirme sau nu, mai ales avand in vedere cripticul raspuns obtinut de la impricinat. Intrebarea ramane- cele doua documente de mai jos sunt independente sau sunt copiate, fie si partial? Ramane un mister.

http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2012-05-9-12207755-0-articol-japonia.pdf

http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2012-05-9-12207779-0-articolul-semnat-ioan-mang.pdf


Episodul 2 – Masina de porcait se porneste

Principiul indubitabil al “masinii de porcait” in care se trensforma uneori mass-media de la noi, copiind informatii fara a le verifica de la sursa se aplica din plin. Atacuri coordonate din mai multe zone ale vietii publice – dom’ Lazaroiu facebook-uia de zor informatia, neverificata, cu Japonia. Informatii “pe surse” . Amorsarea se face cu cateva linkuri pe internet, urmata de ceva susur usor pe facebook. Apoi, vin tancurile din televiziuni si Kalasnikovurile de la partid…. La sfarsitul zilei, daca domnul Mang era, sa presupunem, un ilustru si nevinovat cercetator acuzat pe nedrept, tot ar fi fost ingropat in atata noroi. E atat de mult aruncat, incat omul nu mai are cum se extrage. Vom vedea, insa, ca noroiul este meritat. Aveti insa putintica rabdare!


Episodul 3 – Hotnews prelucreaza stirea in detaliu

Linkul la poveste il aveti mai jos :

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-12207691-emil-boc-pdl-cere-demisia-ministrului-educatiei-ioan-mang-acuzandu-plagiat.htm

Insa, in toata insiruirea de cuvinte, o reluare a spuselor domnului Boc criptologul de bloc RC5 si RC6 – subiectul incriminatei lucrari – intervine un cititor providential, cu mesajul de mai jos, pe care il puteti gasi si pe firul articolului de mai sus. Mesajul se refera la un ALT plagiat:


Episodul 4 – Un cititor informeaza

Un alt plagiat confirmat! (Miercuri, 9 mai 2012, 13:34)

triciupa [utilizator]

Va rog sa verificati lucrarea PUBLIC-KEY CRYPTOSYSTEM BASED ON THE
DIOPHANTINE EQUATIONS, Ioan Mang, Erica Mang, http://electroinf.uoradea.ro/reviste%20CSCS/documente/JCSCS_2008/JCSCS_2008_11_MangI_1.pdf.
Practic este copia articolului „A new public-key cipher system based upon the Diophantine equations”, Lin, C.H., Dept. of Comput. Sci. & Inf. Technol., Tunghai Univ., Taichung, Chang, C.C. ; Lee, R.C.T. aparaut in IEEE Transactions on Computers, vol. 44, no. 1, January 1995

Am facut exact ce a indicat cititorul. Am accesat linkul unei ALTE lucrari, am lasat in plata Domnului idea lucrarii japoneze . Am luat firul indicat al lucrarii intitulate, in traducere aproximativa (de nespecialist) “Sisteme de criptografiere bazate pe ecuatii diofantine” (?) – lucrare cu autori Ioan Mang si Erica Mang – bazat pe lucrarea aproape omonima scrisa de un cercetator al Universitatii Tunghai, din Taiwan si alti doi colaboratori. Las lejer la o parte faptul ca mereu la momentele potrivite avem cititorii potriviti cu informatia potrivita – asta ramane un mister al Romaniei profunde care merita un articol separat.

Episodul 5 – DOVADA

Aici a incurcat-o sarmanul dom’ Ministru. A apucat sa spuna ca va demisiona daca vreun cercetator va interveni in discutie, revendicand vreuna din lucrarile plagiate. Probabil se baza pe faptul ca Taiwanul si Japonia sunt greu accesibile si isi facea socoteala ca povestea se va fasai progresiv. Se baza poate si pe o oarecare scormoneala in dorul lelii din partea mass-media – aproape a avut noroc, insa doar pana la un punct. Un neica nimeni de la Harvard (adica, eu) ma apuc sa ii scriu o scrisorica draguta domnului Chu Hsin Ling, unul dintre cei trei autori citati de cititorul de mai sus. Supriza – se confirma punct cu punct plagiatul!

Dl Chu Hsin Ling nu este un oarecare, este absolvent de doctorat in 1991 al celei mai prestigioase universitati chineze, TsingHua (rata de admitere sub 0.5%, proabil “ceva” mai bine decat in universitatea domnului plagiator) – specializat apoi la Departamentul Informatic al Universitatii Tunghai din Taichung, Taiwan. A avut premiul pentru cea mai buna lucrare de doctorat, in 1991. Al doilea cercetator, Chin Cheng-Chang este editor asociat la foarte multe publicatii de cercetare: Journal of Computers, International Journal on Policy and Information Journal of Information and Education castigand vreo 10 burse de cercetare : Xerox, Consiliul de Stat al Chinei (ganditi-va la Cancelaria lui Dumnezeu, daca Partidul Comunist Chinez ar crede in asa ceva), Consiliul Britanic,membru in Asociatia Internationala de Criptologie, etc. Ultimul, R.C.T. Lee are un doctorat de la University of California at Berkeley fiind si el editor plin sau asociat la mai multe jurnale academice mai serioase decat pot expune eu aici, fara sa plictisesc.

Bomboana de pe coliva – domnul cercetator nu doar confirma plagiatul in clar (a se vedea textul de mai jos) dar, fiind un specialist in sisteme IT, imi pune la dispozitie, in exclusivitate pentru Hotnews.ro, screenshot-uri facute comparativ intre cele doua lucrari, in care paragrafele plagiate sunt incercuite cu rosu de insusi cercetatorul care a scris lucrarea originala, publicata in Ianuarie 1995 in jurnalul IEEE Transactions on Computers, vol. 44. Traducerea (in original engleza, vezi mai jos). Autorul plagiat confirma, probabil fumegand: “Dupa o verificare a similaritatii, am aflat ca majoritatea continutului acestui manuscris este copiat din lucrarea noastra, iar in atasament am indicat blocurile 1-4 cu linii rosii. Va rog sa faceti referire la cele doua fisiere atasate pentru a afla similaritatea dintre ele”

Nu cred ca aceata dovada clara, flagranta, poate fi contestata in vreun fel – scrisa fiind de cel care ar putea acum sa ii faca o plangere penala de toata frumusestea stimabilului domn, daca nu ar avea, probabil a 78 lucrare de cercetare la care lucreaza (aceasta era a 77-a). Astept demisia ministrului – nu doar din calitatea de functie publica, ci din toate calitatile didactice, inclusiv cea de profesor. Pentru ca Romania sa se insanatoseasca, propun acestui plagiator penibil alte posibile ocupatii: agricultura sau apicultura, dupa caz. Si poate nu ar strica si niste scuze domnului cercetator taiwanez! Nu il judecati insa prea aspru pe stimabilul domn: probabil ca nu este singurul din universitate intr-o astfel de situatie! Este insa singurul care a ajuns Ministru al Educatiei – calitate publica din care ar continua sa echivaleze, sub inalta semnatura a domniei sale, diplome de Harvard, London School of Economics, Columbia, etc. Aferim viteaz,viteazule!

From: [chlin@go.thu.edu.t?]
Sent: Wednesday, May 09, 2012 6:24 PM
To: Orasanu, Razvan
Cc: Chin-Chen Chang;
Subject: Re: Please help me get in touch with Chu-Hsing Lin and forward this message on to him

Dear Sir:

After similarity checking, I found that most contents of this manuscript are copied from our paper. Basically it cropped four blocks of paragraphs from our paper, numbered as 1~4 as indicated by red-lines in the attached. Pls refer to the attached files and find out the similarity between them.

Best regards,

C. -H. Lin

____________________________________________________________________

———- Forwarded message ———-
From: Orasanu, Razvan <Razvan_Orasanu@??.harvard.edu>
Date: 2012/5/9
Subject: FW: Please help me get in touch with Chu-Hsing Lin and forward this message on to him
To: „chlin@thu.edu.t?” <chlin@thu.edu.t?>
Cc: „alan?c@///.com” <alan?c@///.com>

Dear Sir,

I am reforwarding this. I would very much appreciate giving it your urgent attention.

Kind regards,

Razvan Orasanu

Shorenstein Centre

Harvard Kennedy School

From: Orasanu, Razvan
Sent: Wednesday, May 09, 2012 11:30 AM
To: iruka@thu.edu.t?
Subject: Please help me get in touch with Chu-Hsing Lin and forward this message on to him

Dear Sir/ Madam,

I am contacting you from the Harvard Kennedy School, my name is Razvan Orasanu and I’m working with the Shorenstein Centre for Press, Politics and Public Policy. I am Romanian by origin.

Recently, a lead has brought to my attention the possibility that one of the papers that you have written some time ago might have been plagiarised in Romania (please find attached document).

It would be very helpful to get in touch with you to find out your opinion on whether the paper attached is novel research and unrelated to your work or whether it is illegitimate. It would also be helpful to have the opinion of the other two authors, who I need help in locating.

Kind regards,

Razvan Orasanu

______________________________________________________________________

Descarca de aici cele doua lucrari spre comparatie:
– Paper by Chinese researchers_1

– JCSCS_2008_11_MangI_1

Update 1 – a DOUA DOVADA a plagiatului – japonezul exista si CONFIRMA! Se declara “foarte trist” de fapta domnului Ministru

Pentru universitatea Harvard, de unde postez pe contributors.ro, este suficienta detectarea plagiaturii cu ajutorul unui software specializat. Definitia plagiaturii este in mod deliberat foarte sticta. Aceasta rigurozitate se aplica indiferent daca vorbim de lucrarile studentilor, lucrari de masterat sau doctorat ,cu atat mai mult daca vorbim de cercetatori si de jurnale academice. Aceeasi strictete se aplica si lucrarilor care sunt doar in faza de elaborare sau care asteapta publicarea intr-un jurnal academic. O simpla constatare de 8% echivalenta, fara citare, sau chiar si citari prea extensive ale altor lucrari aduc automat exmatricularea respectivului, fara drept de apel. Nu te salveaza nici Maica Precista daca esti intr-o astfel de situatie !

Domnul Mang, profesor, plagiator si mare carturar, Ministru al Educatiei si cel care sade  acum in jiltul lui Spiru Haret, declara altceva: ”Dacă cei care ştiu despre ce e vorba acolo şi, mai ales, autorii menţionaţi în articol mă acuză de plagiat şi obţin o decizie în acest sens, categoric mă retrag. Dar aşa, pe vorba unor oameni care nu sunt de specialitate, care au cu totul alte probleme…”

Ca atare, dom’ Ministru vrea acuzele de plagiat din gura autorilor, dansul este mai tare decat standardul de aici de la Harvard. Dar, pentru a-l face fericit pe individ, am obtinut mai jos dovada, chiar din gura cercetatorului japonez.  Cercetatorul lucreaza la celebrele Laboratoare Fujitsu si lucrarea e a doua plagiata cu dovezi (cea anterioara se gaseste mai jos, cu confirmarea de la profesorul taiwanez care a scris lucrarea). Domnul Shimoyama declara ca este unul dintre autorii lucrarii “Atacuri Corelate la Blocurile cifrate RC5 si variant RC6” si da linkul unde a publicat-o la o conferinta din doua mii, numita AES in engleza – Advanced Encryption Systems (Sisteme de Criptare Avansata). Sistemele de criptografiere care au fost prezantate aici pot fi folosite in cifrarea informatiilor guvernului american.

Pentru a nu exista niciun dubiu, dl Takeshi Shimoyama confirma in clar: “Am citit lucrarea din link (n.a linkul hotnews) si sunt convins ca lucrarea este o versiune plagiata a lucrarii noastre. Desi titlul este altul decat cel al lucrarii noastre, toti algoritmii, datele si propozitiile sunt similare cu ale lucrarii noastre stiintifice. Sunt foarte trist (cu o astfel de) depunere ILEGALA a unei lucrari (n.a. sublinierea mea)”. A se observa ca pentru cultura japoneza, unde propozitiile sunt fine ca un fulg de nea, nu ingrosate ca pielea de bizon plagiator de pe plaiuri mioritice, frazarea nu lasa loc niciunei interpretari si este neobisnuit atat de clara cat si de dur formulata, avand in vedere acest element cultural. Japonezii se acuza foarte rar de lucruri ilegale – doar cand cazul e flagrant, cum e in cazul de fata. Ma astept ca dl Mang sa se ascunda intr-o crapatura rapid de tot si sa isi dea demisia si de la Universitate.
________________________________________
From: Shimoyama Takeshi [shimo@la??.fujitsu.com]
Sent: Thursday, May 10, 2012 4:22 AM
To: Orasanu, Razvan
Cc: Shimoyama Takeshi

Subject: Re: Possible plagiarised version of your article?

Dear Orasanu Razvan,

I’m Takeshi Shimoyama who is one of the authors of the paper
„Correlation Attack to the Block Cipher RC5 and the Simpli ed Variants of RC6”.
which was submitted to 3rd AES conference (2000).
(http://csrc.nist.gov/archive/aes/round2/conf3/aes3papers.html)

I read the linked paper and I’m convinced that the paper is
plagirised version of our paper.
Though the title is not same as my paper, all of the algorithms,
data and the sentences are quite same as our paper.
I feel very sad such an illegal paper submission.

Thank you for your information.

Takeshi Shimoyama
Fujitsu Laboratories LTD.

On Wed, 9 May 2012 12:07:35 +0000
„Orasanu, Razvan” <Razvan_Orasanu@???.harvard.edu> wrote:
>
> Dear Professor,
>
>
>
> I am contacting you regarding a possible plagirised version of your article, at the address below:
>

> http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2012-05-9-12207779-0-articolul-semnat-ioan-mang.pdf

> I am a Romanian citizen working for the Shorenstein Centre here at Harvard Kennedy School and the controversy over this article has boiled over, in my country.

> I would be grateful if you could confirm or deny that whether this is an original article or whether it simply copies your own original work. I would need this answer as fast as you can give it.

> Many thanks,

> Razvan Orasanu

________________________________________

Update 2 – Realitatea TV confirma al treilea plagiat

________________________________
_____________________________
_________________________________________
Update 4
B1 si un cercetator american de origine romana iau si ei legatura cu profesorul japonez, primind un raspuns identic cu update 1 – doar cu mirarea in plus ca taman Ministrul Educatiei e plagiator.
_______________
Update 5:

Dl Mang spune ca ii va da in judecata pe cei care il acuza de plagiat. Adica, probabil, chiar cei doi cercetatori care au confirmat aici ca le-au fost plagiate operele. Adica, pe langa faptul ca dl Ministru copiaza din operele altor cititori la fel cum pustii de liceu copiaza de la colegul de banca, ar vrea sa le traga acum si un cap in gura, eventual, celor doi cercetatori. Asa, ca sa isi bage mintile in cap – cum indraznesc ei sa isi protejeze drepturile de autor, dar unde se trezesc ei? Cum isi permit sa se puna cu ditamai domnul ministru?  Uite asta este viziunea mirobolanta care va conduce educatia in Romania pe tot mai inalte culmi ale progresului stiintific, asta e viziunea unui om care sta pe jiltul lui Spiru Haret.  Macar Elena Ceausescu, atat de hulita ca „academician doctor inginer”, a gasit un cercetator care, pentru bani, i-a predat dreptul de autor al unor opere stiintifice, nu a plagiat in mod ordinar din operele altora. Domnul Mang, daca proceda la fel, ar fi putut rezista nedibuit. Aplauze pentru dom’ ministru – si 100 de euro pe frunte la manelistii care il inconjoara! Zi-i din dibla, mestere! Muzica!

Update 6


Va rog sa vedeti si parerea unui cercetator, suprinzator de lucid, in jurnalul TVR Liviu Ornea explica mult mai bine decat am reusit eu de ce Boc a gresit si, in plus, explica modalitatea de a demonstra un plagiat (spune ca trebuie demonstrat in forurile stiintifice). Mai spune un lucru interesant : principala problema academica este ca aceste articole sunt publicate in reviste obscure, pe care nu le citeste nimeni, pentru ca pe baza lor diversi indivizi isi iau titlurile academice. Mai spune un lucru interesant dl Ornea : principala intrebare care ar trebui pusa este in ce masura aceste articole aduc ceva nou – scopul unui articol este pana la urma de a „produce stiinta” (formularea cercetatorului).

Update 7

Uite materialul, nu e materialul…ce parere aveti?

Distribuie acest articol

267 COMENTARII

  • ma intreb daca voi doi stiti sa cititi: e clar ca mang a plagiat lucrarea japonezilor. ceea ce spune el ca amintit de lucrarea lor e o poveste. mai multa rigoare domnilor.

  • …este trist ca nu poti gasi o persoana competenta, pentru postul de ministru al invatamantului. A doua incercare a lui Ponta a esuat. A pus pe scaunel de ministru un rector de la o universitate particulara, un plagiator. Un elev daca este prins ca copiaza, este dat afara din examen. Nu este mai bine la d-ul Mang. In lumea stiintifica, a plagia, este echivalentul de la „a fura”. Cand ma gandesc ca astazi d-ul Mang se deplaseaza la UMF sa medieze, ma apuca fiorii. Oare ele este „omul potrivit, la locul potrivit”, la aceasta mediere. D-ul Marga s-a retras din timp. Stia ca intra si domnia sa in focul presei, daca participa la acesta mediere.

   • de-abia astept sa iasa ponta si antonescu si sa strige din toti plamanii:

    Basescu e de vina! (pentru plagiatul si pentru numirea ca ministru a lui Mang)

    • bravo razvan orasanu, dar mie imi place si ce rezulta din articolul lui stefan vlaston: Mang nu doar ca e un plagiator ordinar, dar nici macar nu citeste lucrarile pe care le semneaza. cate dintre ele l’au ajutat sa obtina doctoratul si posturile universitare pe care le’a ocupat pana acum? cum de le’a publicat in engleza? un automatist nu stie ca exista google?

     in mod normal, ministerul pe care il conduce inca ar trebui sa convoace blitz o comisie de investigatie si sa’l dea afara din invatamant dc se confirma atatea furturi. ar fi o premiera potrivita pentru romania lui ponta&antonescu&voiculescu.

     acum bomboana, atentie si la sfarsit:

     Dear Prof. dr. xxxx ,

     Thanks for pointing this out.

     Indeed this is a case of plagirism, where the paper “SQUARE ATTACK
     AGAINST REDUCED VARIANTS OF RIJNDAEL” by IOAN MANG is an exact copy
     (“copy-paste”) of the manuscript “Cryptanalysis of Reduced Variants of
     Rijndael” by myself and Nathan Keller.

     But I would like to add that this plagiarism is not the only issue here
     that shows on the personality of Ioan Mang. You usually expect that a
     person that makes plagiarism will read the plagiarized paper first.
     However, it is clear that Ioan Mang never read not tried to understand
     the claims in the manuscript “Cryptanalysis of Reduced Variants of
     Rijndael”. He could not even develop the same results on his own,
     because all the content of the manuscript “Cryptanalysis of Reduced
     Variants of Rijndael” is wrong. The fact that that manuscript appears on
     the Internet is only due to a mistake of a colleague that forwarded it
     without the consent of the authors, while already knowing of the mistake
     in it. Actually, I believe that Ioan Mang is the first person ever that
     did not immediately identify the mistake in the plagiarized manuscript.

     Feel free to quote this email.

     Eli

     —————————————————————————-
     Eli Biham, Dean Dean’s office phone: +972-4-8294261/2
     Computer Science Department Email (as dean): dean@cs.technion.ac.il
     Technion – IIT Email (otherwise): biham@cs.technion.ac.il
     Haifa 32000, Israel WWW: http://www.cs.technion.ac.il/~biham/
     Dean’s secretary: Linoy Gal, deansec@cs.technion.ac.il

     • In lucrarea pe care autorii (familia Mang si Popescu) au plagiat-o fara sa o citeasca, singura vina ce i se poate imputa lui Mang este ca „a semnat ca primarul” (adica a fost de acord sa fie si el trecut ca autor, ca doar asta e practica curenta cam la toate universitatile din Romania). Autorul lucrarii este Popescu. Este si el profesor universitar si director de departament. A avut careva curiozitatea sa caute despre Popescu? Va asigur ca veti avea o surpriza mult mai mare decit la Mang. Pe acest site au aparut deja 2 lucrari dovedite ca fiind plagiate de cei 3 autori, la ultima nici macar indicind la bibliografie lucrarea plagiata!

   • Exista destule persoane competente, din nefericire nu sunt parte din sistem. Romania nu este o meritocratie, este tara fabricilor de diplome Dimitrie Cantemir, Spiru Haret, etc. De unde si nivelul scazut al invatmantului superior si migratia creierelor spre pasuni mai verzi din lumea intreaga. Cu bine!

   • Nu e adevarat ca nu exista oameni buni pentru ministerul invatamantului.
    D-l Funeriu este un om extraordinar.

    Cat despre d-l Mang ar trebui dat in judecata.
    Daca d-l Chu Hsin Ling nu are timp si chef de asa ceva (cum e probabil cazul) cineva din Romania ar trebui sa-i ceara dreptul de a-l da in judecata pe d-l Mang pentru plagiat. Din cate stiu eu dreptul la despagubiri poate fi cedat sau vandut. Si d-l Mang poate fi pus la plata. O pedeapsa exemplara ar face mult bine Romaniei.

    • Draga Mircea,

     Pedepsele excesive sau exemplare sunt ilegale in insasi natura lor. Legea prevede pedepse, insa un principiu de baza al justitiei este ca acestea sa nu fie aplicate exemplar sau excesiv, ci cu justa masura.

     Acest lucru nu ii scuteste pe manglitorii de judecata sau de pedepsele meritate. Justitia si normele academice trebuie sa mearga pana la capat, sa finalizeze analiza si sa dea pedepsele prevazute de lege. Nici mai mult, insa nici mai putin de cat prevede legea, la fel pentru toti, fara sa ii apare de consecintele faptelor lor politicienii mai bine investiti in mangealac.

     Pana la o viitoare revedere, sa auzim numai de bine,
     „Mitica”

     „Patria si Dreptul Meu!”
     .

    • ce m-ar interesa pe mine nu este sa plateasca nu-stiu-ce-suma Mang, ci sa fie dat afara din universitate si sa-i fie retrase titlurile universitare.

    • Cred ca societatea civila din Romania (daca mai exista asa ceva, sau vreo organizatie reprezentand societatea civila din Ro) ar trebui sa-l dea in judecata. Pentru ca prin dansul, iesim patati noi toti. Nu pot sa cred ca in Romania nu se mai face cercetare veritabila, in orice domeniu. Din pacate, cine mai poate avea incredere in rezultatele obtinute in Romania, cand reprezentantii ei „de seama” plagiaza….?

  • Reatardatul ăsta de mang nu ştie nici măcar să vorbească limba română corect.. L-am auzit aseară, când a intrat în direct cu Robert Turcescu: „lucrarea CARE am scris-o eu nu e plagiat..” şi, nu a fost această propoziţie singura în care a beştelit acuzativul cu prepoziţie. De fapt, o singură dată a folosit „PE CARE” corect, într-o singură frază, în rest, doar vorbă goală şi proastă precum a jegosului împuţit de tăriceanu.

 1. Adrian Severin reload!
  Pana acum credeam ca Adrian Severin este culmea nesimtiri si mitocaniei la un loc.
  Domnul Mang ma tem ca il intrece…
  Nu ma astept la o demisie de onoare pentru ca nu se poate vorbi de asa ceva in randul politicienilor. S-ar putea sa astepte sa treaca ceva timp, presa se va lua cu alt scandal si el va putea ramane bine-mersi sa taie si sa spanzure in educatia romaneasca.
  Ar putea presa sa nu il uite pana la demisie? NU!

  • Bravo Razvan. Ma bucur ca cineva are nervi sa-i tina sub presiune pe astia, sa punem limite nesimtirii. E simptomatic ce fel de lighioane a scos USL-ul la inaintare. Daca acum inainte de alegeri scot asa ceva, dupa alegeri vor face pe fata tot ce vor. Ma mir de Marga ca nu ia atitudine si se face a ploua. Astia vor distruge tot ce era bun in Legea Educatiei si vor da din nou puterea gastilor.

 2. Nu inteleg de ce va chinuiti sa demonstrati o „echidistanta” absolut inadecvata, absurda in cazul de fata.

  Nu inteleg de ce credeti ca infantilisme ad hominem la adresa dlui Boc se substituie unor contraargumente (pe care NU le-ati adus) in ce priveste celelalte acuzatii de plagiat.

  Inteleg ca incercati sa adaugati impactului si credibilitatii propriei dv. adaugiri la un dosar deja greu si indeniabil de plagiat, dar floricelele retorice pe care le folositi mi se par nu numai inutile ci si paguboase.

  Cum vi s-ar parea ca miine, cind al saptelea caz de plagiat al acetui plagiarist in serie ar putea fi descoperit de un alt autor, sa fiti atacat ieftin ca „furibund”, „jalnic” si alte asemenea furori retorice dimbovitean-previzibile? V-as sugera respectuos sa va cereti scuze celor jigniti in mod inutil.

  • Supararea lui Razvan Orasanu pe Boc este indreptatita. Boc e politician si a iesit la rampa cu un mesaj politic. Nici eu nu am inteles de ce a facut-o. Trebuia sa lase un om care sa poata explica clar problema. A dovedi un plagiat nu e un act politic, ci un act tehnic. Chiar si eu, votant PDL, nu am luat in seama ce a spus domnul Boc, desi il repect pentru ce a facut ca prim-ministru. Daca ramanea doar ce a spus Boc, ministrul Mang nu avea nici o problema, cred ca e clar acest lucru tuturor.

   Ca sa nu mai vorbim de faptul ca ma asteptam ca, avand totusi un aparat in spate, Boc sa verifice cat de cat, daca nu temeinic, informatiile. Senzatia de ansamblu este ca politicianul Boc a folosit politic – nu foarte indemanatic – o chestiune care trebuia tratata tehnic si argumentat. Putea apoi sa iasa la rampa si sa tina un discurs.

   Deci, bravo domnule Orasanu!

   • Boc a aratat tot ce trebuia aratat. Boc a prezentat cele doua lucrari. Poate vedea oricine ca sunt identice. Daca nu le-ati vazut la televizor, cautati-le pe Internet. Le gasiti pe amindoua. Sunt identice, cu exceptia titlului si autorilor.
    Boc a fost acuzat ani de zile de lichelele din opozitie ca guvernul sau este incompetent si corupt.
    Boc a dovedit, prin rezultate, ca guvernul sau nu a fost nici incompetent, nici corupt.
    Foarte bine ca Boc arata ca actualii guvernanti sunt incompetenti si corupti.

   • Boc -om politic, nu tehnician pe IT- a vorbit despre un alt om politic, ministru, precum si despre sustinatorii politici ai acestui ministru, adica Ponta si Andronescu. Daca Mang nu era ministru, ci ramanea prof., rector etc nu Boc trebuia sa vorbeasca. Lazaroiu, ca cetatean, are toate drepturile, inclusiv sa fie insultat de ranchiunosi (nu cunosc cauza ranchiunei). Boc are dreptul sa vorbeasca si despre omul politic Mang, sau despre prefectul de Gorj sau despre studiile dlui X sau Y politician. Nu inteleg unde a gresit Hotnews in intelegerea dlui Orasanu…..

  • Aveti perfecta dreptate! Incercand sa dea mai multa greutate descoperirii sale, dl.Orasanu gaseste de cuviinta ca asta se poate face, cel mai bine, atacandu-l pe cel care, fara a avea pricepere, a prezentat o situatie care confirma, totusi, meseria de plagiator a dlui ministru! Adica nu conteaza ca dl. Boc are dreptate, problema este cine-i dl.Boc, ce competente are, pentru a ne spune noua ca dl. ministru Mang a plagiat! In schimb, iata, dl. Orasanu poate si are competenta sa faca acest lucru, impartial, rece, profesionist! Dl.Orasanu n-o sa-si ceara scuze niciodata! Nu va faceti iluzii!
   Sigur ca demonstratia dlui Orasanu este clara si nu mai exista niciun fel de dubiu : dl. Mang este un plagiator de nadejde!

   • Nu inteleg de ce spuneti dl Boc nu are competenta in a vorbi despre plagiatori. Este profesor universitar si este liderul opozitiei, deci este direct interesat in cine este ministrul educatiei. Plus ca dl Boc a promovat prin asumare de raspundere, dovedind un mare curaj, actuala lege a educatiei, cea care pedepseste plagiatorii. Deci, este vorba de munca dansului, si a echipa pe care a condus-o, pentru asanarea morala a acestei societati. Nu mai minimizati ce a facut Boc ca prim ministru, daca nu era el, nu cerceta nimeni ce au plagiat mai marii nostrii. Vezi cazul Oprescu, Beuran, etc… oameni care au fost albiti extrem de eficient de PSD, cu inchiderea ochilor plini de bunavointa a elitelor harvardiste… Deci, domnule Orasanu, incetati cu circul asta stupid. Parca sunteti Alina Mungiu care nu stie sa spuna decat „Jos Basescu!”.

  • Da, nici eu nu inteleg dar imi place cum scrie Razvan. Este in aceea etapa pe drumul scrisului cind cu dreapta scrie si cu stinga mesteca seminte… multiculturale si enciclopedice. Vad in el un scris frate cu perfectiunea peste citiva ani. mai trebuie doar sa decanteze si sa se scuture de pleava contemporaneitatii. Logica e buna, ritmul exista, mai trebuie gasit drumul cel mai scurt la jugulara in cauza.

  • aveti dreptate, domnul Orasanu a gresit cu atacul ieftin la adresa lui Boc. dar cînd din exces de zel te-arunci cu capul inainte, ajungi in situatia neplacuta de a accepta de corect ceea ce ocarai cu putina vreme mai inainte…

   • Daca ar fi ramas doar ceea ce a spus domnul Boc, Mang nu ar fi avut nici o teama, toata lumea ar fi vazut in declaratia lui Boc o simpla declaratie politica. Domnul Boc a gresit incercand in mod neindemantic sa faca capital politic pe un caz de plagiat. Daca nu ar fi iesit el, in persoana, ar fi fost mult mai bine.

    • nu toata lumea e oarba in fata evidentei, deci ma indoiesc ca „toata lumea ar fi vazut in declaratia lui Boc o simpla declaratie politica”. meritul lui Boc e ca a adus in spatiul public acest caz de plagiat. daca Boc nu l-ar fi adus, nici dl Orasanu nu ar fi scris acest articol cu confirmari din partea taiwanezilor si a japonezilor.

     pe de alta parte, e adevarat ca, pt imaginea PDL, ar fi fost mai bine ca acest caz de plagiat sa fie semnalat de catre un purtator de cuvînt, nu de catre presedintele partidului. insa cu totii stim ca PDL nu are buni consilieri de imagine…

    • un articol care evidentiaza fapte grave si reale, imbracate intr-o manta de un subiectivism infantil. modestia autorului este de-a dreptul extrema: „….neica nimeni de la Harvard (adica, eu) ma apuc…”. domnule orasanu, ma intreb daca, in sua, principala problema atacata ar fi fost cea a vestitorului (asa cum ati facut dvs.) sau cea a vestii. nu conteaza actul, ci modul in care a fost pus in scena. un intelectual este cerebral, obiectiv, in masura in care poate si incearca, mai ales atunci cand invoca valori si comportamente asimilate acolo unde putini ajung. varsta, se pare, va impiedica inca sa aveti un rationament cu adevarat valoros…

    • Poate ai si tu dreptate!
     Dar Boc nu este numai capul PDL-ului,ci si un cadru didactic(hai sa-l numim fost).
     Parerea mea:si politicienii din Opozitie au dreptul la dezvaluiri de furt(fie intelctual fie material).
     Despre plagiatul lui Mang primul faximile a aparut la RL,deci nu Boc a fost initiatorul.
     Dr.Funeriu,cu o seara inanite, l-a sfatuit sa iasa public si sa ia o pozitie!
     Mang s-a mangalit si atunci Presedintele partidului din Opozitie s-a implicat!
     Parerea mea,fara reactia lui Boc,totul ramanea numai la niste susoteli.
     Eu cred ca d-nul Orsanu a incercat sa fie pe placul fiecaruia dintre noi,dand cu stanga si dreapta!
     Dar ca un om cu principii si educatie avansata celui dambovitean,trebuia sa stie,ca inceputul editorialului,contrazice sfarsitul.Boc:”scoate fum pe urechi, aruncand cu laturi, fara dovezi, in stanga si in dreapta….. etc.etc”.si incheind cu,din pacate japonezul exista!
     Nu cred ca Boc s-a bazat pe zvonistica cind a prezentat documentele!Poate ca reactia intarziata japonezului a avut si acest motiv(deja fusese contact din Ro.)
     In rest, felicitari d-nului Orsanu si succes mai departe.

 3. Legat de afirmația: „Fostul premier isi da insa cu parerea despre comparatia dintre o lucrare de 14 pagini si una de 6 pagini si vine cu argumentul “irefutabil” ca ar fi fost “plagiata 100%” din lucrarea nefericitului japonez.”:

  Vă rog să deschideți cele două documente pdf publicate pe site-ul Hotnews și să le citiți comparativ (chiar fără a avea cunoștințe de specialitate). Sunt cvasi-identice la nivel de text, prin urmare nu trebuie o înțelegere mai profundă pentru a constata plagiatul. Ca fapt divers, am remarcat un singur paragraf suplimentar la finalul secțiunii de concluzii care duce plagiatul de la 100% la 99.9%, dacă chiar se mai pune problema de astfel de distincții.

  Cât despre diferența legată de numărul de pagini, survine pur și simplu din formatarea diferită a celor două lucrări.

  Acestea fiind spuse, felicitări pentru noua descoperire, precum și pentru obținerea și furnizarea reacției din partea cercetătorului taiwanez.

  P.S. Reacția mea survine nu dintr-o dorință de a-l apăra pe dl. Boc (n-am fost și nu voi fi votant PDL), ci doar pentru că am sesizat ceva ce mi se pare, totuși, o apreciere neinformată din partea dvs.

 4. Are importanta comportamentul unor politicieni care, fie vorba intre noi, nu sant in stare de mai mult pentru simplul motiv ca nu au parte de consilieri de imagine si specialisti in diverse domenii ale cunoasterii care sa filtreze si controleze ce spun acestia cand se dau pe sticla? Ceea ce este important in toata ceasta poveste este faptul ca acuzatia de plagiat este fondata si dovedita cu documente irefutabile ba chiar cu ajutorul celor plagiati.

  Indiferent cum a ajuns aceasta poveste la lumina zilei, concluzia este aceeasi. Ministrul invatamantului nu are ce cauta intr-o functie publica si nici macar intr-o pozitie de lider intr-o institutie de invatamant cu asemenea reputatie si istorie profesionala.

 5. Dat fiind faptul ca incheiati demonstrand ca „sarmanul domn ministru” este cu adevarat un plagiator, se mai justifica inceputul, in care il desfiintati pe Boc, care a vorbit despre plagiat? Pana la urma sunteti impotriva lui Boc pentru ca a spus ca avem un ministru al educatiei plagiator sau sunteti impotriva plagiatorului, cum ar fi normal? Este o fractura intre cele doua parti ale articolului, dupa parerea mea.

  • „Sarmanul dom’ ministru” e pentru contrast. E o figura de stil. D-l Razvan Orasanu se pricepe si la compunere din cate se vede.

  • Absolut corect ! Domnul Orasanu a facut o treaba foarte buna, pentru care merita felicitat, dar in mod clar are ceva personal cu dl. Boc. Sau plateste tribut ideii gresite ca esti mai credibil daca creezi impresia de ” echichidistanta politica”

   • Multumesc din suflet pt. precizare. Cum am si spus, am facut o traducere aproximativa, sub rezerva, datorita presiunii de timp.

  • Well … asa este in Romania … tara trista, plina de umor, condusa guverne cu alde Tăntălâc şi Mangealâc …

   Oare cum vor rămâne în memoria culturală a Românilor aceşti trişti universitari ajunşi pe brânci în politică ?

   Ştii cumva cine l-a îndrumat pe Mang Li la lucrarea de diplomă şi apoi la doctorat ? Eu aveam mai puţine legături atât cu institutul la care lucra în tinereţe, cât şi cu Politehnica din Timişoara … în plus există o diferenţă de vârstă, pe care mi-o asum …

   Mulţumesc frumos,
   Mitică (Pălărierul)

 6. Trecând peste petardele d-lui Orăşanu legate de Emil Boc, să spunem că „RC5 block cipher” nu se traduce prin „blocuri cifrate RC5” ci prin „cifrul pe blocuri RC5”. „Pe blocuri” înseamnă că acest criptosistem cifrează nu caractere care „vin” unul câte unul (caz în care s-ar numi „stream cipher”), ci întregi blocuri de câte 128 (sau 256) de caractere deodată. De asemenea, „diophantine” se traduce prin „diofantic/-e”.

  Finalmente, consider că Emil Boc a avut 100% dreptate când a declarat că şi articolul „inspirat” după cercetătorii japonezi este plagiat. A susţine că o lucrare de 6 pagini nu poate fi plagiată după una de 14 (cum faceţi în textul de mai sus) mă face să mă întreb cum aţi ajuns la LSE şi Harvard. N-aţi remarcat că paginarea (spaţierea, în special) este complet diferită? Că articolul echipei românilor este mult mai compact şi că-i lipsesc nişte figuri? Eu vă recomand să parcurgeţi cele două articole în oglindă. Veţi descoperi că Emil Boc a avut dreptate. Nu trebuie să fii expert în criptografie pentru a putea compara, frază cu frază, două texte. Nici măcar limba în care sunt scrise textele nu trebuie s-o cunoşti. E suficient să nu fii orb.

  Aşadar, deocamdată d-l Mang are două plagiate descoperite. Oare USL chiar nu mai are pe nimeni onorabil care să poate fi pus la Educaţie? Oare o să ne trezim tot cu d-na Andronescu, dr. hon. causa al marii, celebrissimei Academii Tehnice din Baia Mare?

 7. de parca trebuia sa fii expert in criptanaliza ca sa iti dai seama ca z copiat *litera cu litera*! nici macar engleza nu era nevoie sa stii, nici macar carte nu era nevoie sa stii, si un analfabet ar fi remarcat ca insailarile de simboluri sunt identice!

  a copiat pana si datele „experimentale” din tabele! mai rar doua experimente care sa dea rezultate *identice*!

  ca sa nu mai spun de „explicatia” penibila pe care a dat-o! mai bine spunea naiba ca a semnat ca primarul o lucrare facuta de altcineva.

  nici macare nu se poate vorbi despre un „pacat al tineretii”, iertabil dupa o vreme. pentru ca domnul ministru xerox insista cu nemaipomenita lipsa de bun simt intr-un penibil pe care si-l mai si aroga.

 8. singura lauda cuvenita pt acest articol este insistenta in cautarea adevarului… ideal ar fi sa aiba urmarile cuvenite… in rest, zero barat, caracteristic modului in care stim sa prioritizam urgentele..; cum e posibil, intr_un articol care se vrea de o gravitate deosebita – demonstrarea calitatii de infractor a unui ministru – sa o luam pe dupa piersic, cu ironii despre Boc & co???
  Avem o problema si tot ce trebuie este sa insistam in a fi remediata, altfel; in stilul asta de doi lei, in care vrem sa aratam ca nimeni nu e mai breaz, o sa rezolvam : NIMIC. care este relevanta ca primul care a anuntat ca avem de a face cu un infractor plagiator este cineva care nu este pe lista ta de favoriti?? trebuie bagatelizat Boc?? Ai vreo singura dovada ca a incercat sa fraudeze cind a fost acolo sus?? despre asta vorbim.. avem hotul la indemana si noi incepem infierarea prin a-i infiera pe cei care-l acuza.. credeam ca ai clasa…

  • Avem dovada ca vorbeste fara sa fi verificat sursele primare, ceea ce pentru un fost premier, fost numar doi in CSAT este foarte grav, in opinia mea.

   • Ca o preferinta, LinkedIn sau Twitter mi-ar placea mai mult. Mai ales daca este vorba despre linkuri catre articole economice, politice sau legate de temele astea.

    Cu stima,
    Ovidiu

    • Twitter – abia am facut un cont de curand, inca nu am postat niciun tweet. Linkedin-ul il tin pentru relationare profesionala, in engleza, cu audienta in special internationala. In Facebook fac update-uri in romana :) Incerc sa multumesc pe toata lumea care imi cere update-uri, pana de curand nu exista nici facebook-ul in cazul meu .

   • Domnule Orasanu, tot respectul pentru munca dumneavoastra de documentare. Felicitari pentru faptul ca ati luat legatura cu autorii si ati confirmat plagiatul.
    Dar chiar dumneavoastra in articol, cand vorbiti despre Mang, spuneti ca acesta are pretentia de a fi confruntat cu autorii si dati de inteles ca vi se pare o pretentie absurda.

    Totusi, dumneavoastra aveti pretentia de la Boc sa fi facut asta inainte de a spune ce era evident pentru toata lumea care stie sa citeasca – articolul lui Mang e identic la virgula cu articolul japonezului.

    Nu vi se pare ca judecati cu 2 masuri diferite?

   • Am si eu o intrebare. Daca nu ar fi iesit Boc cu acuzele, ati fi cercetat trecutul domnului Mang din proprie initiativa? Pun intrebarea asta pentru ca va dati intelectuali si societate civila si independenti, dar din cate vad va intereseaza politica si iesitul in fata. Daca voiati sa faceti o fapta buna pentru Romania ar fi trebuit sa faceti asta singur, si fara sa mai asteptati sa-l dovedeasca altii plagiator, pentru ca apoi sa va dati destept si elitist. Adica dumneavoastra, pt ca sunteti la Harvard puteti vorbi, da’ Boc, pentru ca e doar profesor universitar la Cluj, fost prim ministru si liderul partidului de opozitie, nu poate, nu? Rusinica, aveti o abordare jenanta.

 9. am contactat eu autorul japonez, precum si pe Nicolas Sklavos, iar primul mi-a raspuns deja:

  Dear Gheorghe

  I’m Takeshi Shimoyama who is one of the authors of the paper
  „Correlation Attack to the Block Cipher RC5 and the Simplified
  Variants of RC6”,
  which was submitted to 3rd AES conference.
  (http://csrc.nist.gov/archive/aes/round2/conf3/aes3papers.html)

  I read the attached paper, then I’m convinced that the paper is
  plagirised version of our paper.
  Though the title is not same as my paper, all of the algorithms,
  data and the sentences are quite same as our paper.

  I feel very sad such an illegal paper was submitted and was published.

  Anyway, thank you for your sending information.

  Best regards,
  Takeshi Shimoyama
  Fujitsu Laboratories LTD.

  Nimeni nu are vreun interes politic sau material aici, nu va inteleg comentariile la adresa lui Boc, singurul motiv pentru care incerc sa contribui la rasturnarea acestor impostori este teama pentru viitorul copiilor mei. Si inca nici nu a inceput discutia despre Corlatean…

 10. Catre toti: ideea este ca nu poti apare ca fost premier intr-o conferinta de presa fara sa ai coroborarea respectivei informatii. Da, consider ca trebuie ori sa fi expert in criptanaliza, ori in meserie cum sunt cei cativa matematicieni care imi corecteaza traducerea usor incorecta a titlului acestor lucrari, ori trebuie sa cauti sa iei legatura cu cercetatorul respectiv.

  Adica: pana la aceasta ora plagiatul japonez e nedovedit, plagiatul prezentat de mine este dovedit si coroborat. Cat despre cititorul care se intreaba cum am ajuns la London School of Economics si la Harvard, rog intrebati departamentul de admitere :) Si prezentati-va si propriul CV, ca sa intelegem mai bine….

  • @razvan orasanu: si nu era mai bine sa fi adoptat, de la bun inceputul articolului dumneavoastra, un ton atat de echilibrat? a trebuit sa treceti putin prin regiunea de balacareli si sa improscati cu ceva noroi?

   da, Boc a reactionat un pic pripit pentru un presedinte de partid, defiland la tribuna si rafoind paginile.

   dar este un motiv ca dumneavoastra sa reactionati inca si mai pripit?

  • Domnule Orasanu, va rog nu mai faceti aceeasi greseala cu dl. Mang! Adica nu incercati sa va scuzati fiindca…s-a inteles foarte bine despre ce este vorba! In plus, mare atentie la gramatica :
   „nu poti apare” – corect : „nu poti aparea”
   „sa fi expert” – corect : „sa fii expert”.
   Nimeni nu e perfect, domnule Orasanu!

  • Nimeni nu spune ca trebuie sa fiti modest, dar nu v-ar strica un dram suplimentar de masura.
   Poate lipsa ei va face sa reusiti in viata.
   Oricum, succes!

  • Nu va suparati, dar bateti campii.

   Ar fi momentul sa scoateti aberatiile despre Boc de la inceputul articolului. Fara ele, este un articol foarte bun.

   Dar daca, asa cum ati spus, un soft poate detecta automat plagiatul, mai ales in cazul de fata cand s-a copiat cuvant cu cuvant, nu-mi spuneti ca un om citind documentele respective, chiar si un elev de clasa a II-a, nu poate spune ca este vorba de un furt ordinar.

  • Haoleo, Dl. Orasanu cum adicae asta: nu poti „apare ca fost premier intr-o conferinta de presa fara sa ai coroborarea respectivei informatii”!?? pai .plagiarismul era dovedit suta la suta, articolul Dlui Mang este IDENTIC cu articolul japonezilor (va trimit link urile sa va ajut, lectura placuta daca cunoastei engleza) E adevarat ca sunt scrise in engleza amandoua, dar chiar daca nu aveti cunostinte speciale de limba engleza, tot o sa va dati seama de plagiat.
   Cu logica zero barat Dle Orasanu:
   1 Numai argumentele mele sunt valabile palgiatul dupa taiwenez. e dovedit de mine; argumentele lui Boc nu stau in picioare, face parte din tabara politica opusa!!
   2 Ca sa discutati cu noi citez: ”Catre toti”.. Si prezentati-va si propriul CV, ca sa intelegem mai bine….” AFERIM!
   NB astept raspuns ptr. prez. CV
   si aici link urile, lectura placuta :
   http://www.evz.ro/fileadmin/multimedia1/2012/mai/09/lucrare_japonia.pdf
   http://www.evz.ro/fileadmin/multimedia1/2012/mai/09/IC10_Mang_Erica_1.pdf

  • „Fasaiala” domnului Boc va dat posibi litatea dvs. sa ne aratati si noua sa vedem ,cat de mare, important,principial si competent sunteti!!!! Este emotinanta pledoaria dvs. cu ce trebuia si ce nu trebuia sa faca dl.Boc ,cel care ani buni cand a fost confruntat cu probleme deosebite a trebuit sa suporte toate magariile venite de la niste marionete care in viata lor nu au fost in stare sa conduca macar cativa insi si sa se zbata sa le asigure salariul de doua ori pe luna.Si am mai vazut ceva….am vazut marlania de „neam prost ” in felul in care vorbiti despre acest OM.Din fotografia dvs.se pare ca sunteti un om tanar si nu var strica sa deveniti mai onest si mai respectos.Va doresc numai bine!!!!!

 11. Nu stiu cum se face, dar cred ca ar trebui sesizat IEEE-ul. Conform regulilor in ultima instanta este vinovat inclusiv editorul.

  Bine inteles ca domnul Mang ar trebui exclus de invatamant. Si un student isi poate da seama ca este vorba de plagiat.

 12. Va invit, dragi cititori, sa luati legatura si cu pagina mea de facebook. In viitor, vreau sa pun linkuri acolo, pentru a putea accesa articolele si mai usor. Cu bine, tututor.

 13. Incredibil!
  Copiat cuvant cu cuvant.
  Nici o referinta la articolul original.
  Chiar si diagramele de la sfarsit sunt copiate. In articolul original pasii algoritmiior sunt descrisii in text.

  Vai de capul nostru pe mainile cui a ajuns invatamantul romanesc!

  Astfel de oameni nu au ce cauta in nici o functie publica sau academica! Astfel de nulitati tin ocupate posturi gras platite in universitati. Din cauza unor astfel de personaje invatamantul romanesc este unde este!

  • dar sa vezi in articolele *sotiei* lui mang (erica mang): figurile plagiate au fost *scanate* de pe versiunea tiparita aa rticolului original si inserate apoi ca bitmap-uri in articolul ei!

   nu tu redesenat, macar! nimic!

   copy-paste in cel mai cu putinta „hardware” mod!

 14. As dori sa va felicit pentru contactarea autorilor taiwanezi si confirmarea plagiatului in acest caz, dar in acelasi timp subscriu la comentariul lui Univ. of IL. In cazul relatat initial de Hotnews, semnalat initial intr-un comentariu de pe un articol al lui Stefan Vlaston pe contributors.ro nu
  exista niciun dubiu legat de plagiat. Chiar si in cazul unor persoane fara pregatire de specialitate pot vedea ca articolul este copiat cuvint cu cuvint cu exceptia unor figuri si eliminarea tuturor frazelor care contin referiri la figuri (plus eliminarea a trei referinte). Evident ca si in acest caz trebuie contactati si autorii dar in cazul extrem de improbabil ca acestia nu ar mai fi in viata asta nu inseamna ca lipsa confirmarii de catre acestia plagiatul nu ar mai exista.

 15. Domnule Orasanu, mi se pare penibila incercarea dvs. de a acoperi scandalul colorandu-l politic. Cand gasesti lucrari copiate cuvant cu cuvant pagini intregi dupa lucrari publicate de altii cu ani inainte, fara a cita sursa, nu ai nevoie de nici o confirmare a autorului initial ca e un plagiat. Vi se pare ca daca eu maine public „Cel mai iubit dintre pamanteni” sub un alt titlu e in regula doar pentru ca Martin Preda nu mai poate confirma plagiatul?
  Daca tot vorbiti de verificari, cititi toate comentariile de pe Hotnews sa vedeti ca tot ce apare pe internet ca lucrari ale d-nei si d-lui Mang pot fi gasite ca lucrari publicate anterior de altii. Uitati aici un alt exemplu, care o implica pe d-na Mang:
  http://ace.ucv.ro/sintes11/Volume2/4%20COMPUTERS%20ENGINEERING/IC11_Mang_Erica_2.pdf
  fata de asta: http://www.nsklavos.gr/Papers/%5BJ01%5D.pdf

  Nu este nici o virgula schimbata, nici macar nu a tradus lucrarea. Credeti ca trebuie sa asteptam raspunsul autorului original ca sa ne confirme asta? Deja vorbim despre 2 profesori universitari care si-au construit intreaga cariera pe comanda copy/paste.

  Ca sa citez dintr-un alt comentariu al unui cititor inteligent de pe hotnews, transmiteti-i d-lui Mang ca daca ne poate da o singura lucrare careia internautii nu-i gasesc sursa de unde a fost copiata, promitem sa nu mai vorbim urat de el pe forumuri.
  Credeti ca asta are ceva de-a face cu masina de porcait? cu politica? Credeti ca este implicat vreun serviciu de securitate aici? Nu, internautii sunt vinovati si cred ca ceea ce se intampla zilele astea va reforma invatamantul romanesc mai bine decat orice reforma.

  • pana si figurile, daca remarci, sunt sca-na-te! da, de pe versiunea tiparita! si introduse ca bitmap-uri!

   macar sa le fi redesanat!

   dati zoom pe versiunea originala si pe versiunea plagiata a articolului si o sa vedeti diferenta/similaritatea dintre figuri!

  • Eu nu sunt jurnalist, insa regula atunci cand publici ceva este sa o ai confirmata din cel putin o sursa credibila, ideal doua. Ca atare, acest articol este la limita standardului, restul, inclusiv flecareala dlui Boc sunt sub acest standard – NU poate veni Georgel de pe strada sa isi dea cu parerea, indiferent ce „pare” a fi – trebuie dovedit, mai ales avand in vedere ca dl Ministru neaga!!!

   • Dle O.,
    vad ca insisti in a-l numi pe Boc „pripit”… nu stiu ce pierderi colosale ai avut in timpul guvernarii sale, dar e clar ca-ti sta-n git,,, care este vina?? ca a tras un semnal de alarma?? ca acest semnal SE DOVEDESTE de la o ora la alta ca este real si ca lasa ca organele abilitate sa faca cercetari in cazul respectiv – DEMASCAREA UNUI INFRACTOR PLAGIATOR… si apare Dl O. comentind asta ca fiind o flecareala. Daca era Dl O. primul in a face dezvaluiri, nu mai era nici o problo cu Boc si ai lui. Asa va invata acolo???

   • Nu reusesc sa inteleg totusi: Boc e vinovat ca Mang a copiat ? Pare ciudata „incapatanarea” voinicului in CV asupra unui subiect in afara temei in discutie (plagiatul). De altfel cred ca si autorul e oarecum in afara temei deoarece intre economie (chiar facuta la Londra) si cifrarea digitala a blocurilor de date e oarece distanta. Lucrurile sunt clare privind plagiatul. poate scrie „de la Hardvard” autorul si celor de la IEEE care au un cod strict de etica privind aceste acte de plagiat.

   • La o scara mai mare s-a intamplat si in Ungaria anul acesta. Iar actiunea partidelor de opozitie a parut complet normala in ochii celor care nu purtau ochelari polariza(n)ti: http://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2012/03/hungarys-president

    All four opposition parties have called on Mr Schmitt to resign. But the president’s comrades in Fidesz, Hungary’s ruling right-wing party, are standing by him. The matter is now closed, they say.

    Viktor Orbán, Hungary’s prime minister, promised last year that the era of the cosy insider was over. “Our homeland will no longer be a country without consequences”, he said, soon after winning a landslide two-thirds parliamentary majority. That does not appear to apply to the president.

    Cat de similara e situatia … sa speram ca pana la urma bunul simt va invinge si la noi.

  • Dar efortul dlui Boc de a ataca politic personal pe un subiect care trebuia lasat in dezbaterea academica si a societatii civile nu vi se pare penibil? Nu vi se pare penibil ca nu s-a documentat temeinic?

   • Boc s-a documentat temeinic.
    Cu toate ca, pentru a compara doua texte identice, nu ai nevoie de nicio calificare, doar sa stii sa citesti.
    Foarte bine ca seful opozitiei a luat pozitie. Ce face lumea academina ? Ce a facut societatea civila cind a vazut ca atitia impostori au ajuns in functii de conducere ?
    Ce face societatea civila cind vede ca procesele marilor infractori sunt tergiversate ani de zile ?
    Culmea, societatea civila este reprezentata in CSM de un om al usl-ului, dupa ce, cu greu, un alt om al usl-ului a fost respins in ultimul moment.
    Ce face societatea academica, cind vede ca majoritatea profesorilor universitari sunt impostori ?

   • Boc este liderul opozitiei, iar plagiatorul in cauza este ministrul educatiei!!! Amandoua sunt functii politice!!! De ce ar lasa pe mana societatii civile demascarea acestui plagiator? Nu aveti logica si bun simt, domnule Orasanu!!! Cine trebuia sa demaste hotia? Gadea si Ciutacu?

   • Domnule Orasanu, definitia „atacului politic personal” exista prin carti, este una obiectiva? si daca da, unde o gasesc? incerc si eu sa am o confirmare, doua….
    sau poate doar vi s a parut ca Dl. Boc „ataca politic personal”?

   • Nu, domnule Orasanu, nu mi se pare penibil.
    Sa ma explic.
    Ce se intimpla acum cu familia Mang are legatura cu functia pe care o ocupa actualmente dl Mang.
    Atita timp cit pozitia sa de senator si profesor universitar nu erau suficient de sus, a fost lasat in pace (si probabil in situatii similare mai sunt f multi „doctori” in diferite domenii).
    Dar cred ca despre acele articole plagiate se stia de mult mai mult timp (chiar avem IT-isti bine pregatiti). Gestul dnului Boc (care sunt sigur ca a fost informat de catre oameni din interiorul sistemului despre banuielile existente) a fost doar de a arunca primul litru de gaz pe foc. Mai departe a fost treaba internautilor. Si dupa cum se vede „scheletele din dulap” nici nu erau greu de gasit.
    Fara sa mi-o luati in nume de rau dar cred ca si celebrul „J’Accuse…!” al lui Emile Zola Dvs vi s-ar fi parut pripit si penibil.
    Si as vrea sa va mai spun ceva:
    Chiar si fara epitete „dure” puteti dovedi greselile unui om (politician). Folosirea acestora nu face altceva decit sa dovedeasca ca inca va plac foarte mult „figurile de stil” in detrimentul unei demonstratii riguroase. Stati linistit insa, va veti schimba odata cu varsta.
    Mie, oricum, imi place sa va citesc.

 16. Nu prea inteleg spiritul articolului, daca a vrut sa acrediteze ideea ca presa s-a napustit asupra „sarmanului” domn Mang fara sa astepte dovezi irefutabile, a ratat cu gratie. Daca il citeste careva si nu are rabdare pana la sfarsit, iese cu impresia ca are ca scop „albirea” ilustrului dom’ ministru si nu prezentarea primei dovezi din cele care o sa urmeze.

  Nu stiu de ce va mirati ca toata afacerea a iesit atat de prompt la iveala: dom’ ministru e „profesor” in IT, iar majoritatea daca nu toate materialele semnate de el sunt publicate undeva online. Ca sa fie accesate si sa fie facuta o cautare dupa titluri sau chiar ceva paragrafe din texte e o joaca de copii, dat fiind ca materialele originale sunt publice, iar Google isi baga nasul peste tot.

  Pe de alta parte, mi-e ca povestea asta poate sa fie cutia Pandorei, pentru ca daca ia presa la puricat lucrarile academice ale personalitatilor publice, s-ar putea sa ne ingrozim cati din ei au aplicat aceeasi metoda.

  • si nu ar fi bine? sistemul trebuie curatat de dinozaurii care il paralizeaza si care se opun oricarei reinnoiri!

   alti cercetatori romani sunt nevoiti sa ia calea strainatatii pentru ca in Romania nu au loc din cauza acestor dinozauri care se opun nu doar prin simpla lor prezenta fizica („functiile sunt ocupate; nu sunt locuri libere”) ci si administrativ, ingreunand orice echivalare.

   plagiatorul asta trebuia sa aprobe echivalarea unei diplome emise de o universitate din strainatate?

   el? ma mir ca stie sa semneze, desi nu as fi surprins sa aflu ca semneaza tot cu copy-paste!

 17. De remarcat calmul imperturbabil din mesajul lui Chu-Hsing Lin. Fara sa se emotioneze cu intrebari: „cine, cum, unde” sau sa ceara taiat de capete sau demisii.

  Domnule Chu-Hsing sa va spun, este vorba despre proaspatul numit ministru al educatiei din Romania, domnul Chien-Chun Mang, cunoscut in presa de specialitatea si ca Ioan Erica Mang.

 18. Prima ocazie pentru Victor Ponta sa aplice ce a zis:
  „Cine a greşit politic trece în opoziţie, iar cine a încălcat legea merge la închisoare”

  • …afirmatia lui Ponta era/este valabila doar pentru fosta coalitie, nu si pentru actuala.
   S-a grabit putin Ponta in afirmatii, poate mai ajung si alti ministrii in lumina rampei. La un moment dat, trecutul ajunge pe fiecare in urma. Trebuie doar cautat, cautat…

 19. foarte bine pentru ce ai facut. te rog sa nu desconsideri agricultura sau apicultura. sunt meserii nobile si cred ca stimabilul nu merita asa de bine.

 20. felicitari domnului Orasanu pt ca desi nu este un jurnalist a intreprins demersurile necesare pt probarea acuzatiei.. in acest moment ramane doua cai pt dl ministru: DEMISIA ( daca are onoare) sau DEMITEREA

  • Se mai poate vorbi de onoare in cazul acesta? Ce pretentii de om onorabil sau de demisie de onoare mai poti avea cand prins cu musca pe caciula, Mang declara tupeist ca el e chel si nu poarta caciula, adica? Demisia in acest caz ar insemna sa dea curs la ceea ce a promis in cazul audierii din parlament: „daca se va dovedi ca am plagiat, voi demisiona”.
   Cat despre demitere, painea si cutitul se afla in mainile lui Ponta. Acum vom avea ocazia sa vedem daca exista vreo concordanta intre ceea ce spune si ce face.

   P.S. Al treilea ministru la educatie ar putea fi abramburica, cu motivarea: „am vrut s-o desemnez de la inceput, dar mi-a fost teama ca o sa ma huiduiti. Vedeti, acum, c a tot tov. Andronescu este mai potrivita? „

   • este greu de vorbit de onoare dar macar salveaza din aparente.. din punct de vedere personal domnul in cauza nu are ce cauta nici in mediul universitar..

 21. Lucrez in IT si am un doctorat in domeniu luat nu in Romania dar pe undeva in Europa de Vest. Nu trebuie sa fi expert sa iti dai seama de diferenta intre un plagiat si folosirea unui alt articol ca punct de plecare pentru articolul tau. Regulile sunt foarte simple (si asta nu doar in IT dar in orice domeniu): cand folosesti cuvant cu cuvant expresiile din alta lucrare trebuiesc asezate chilimele si la sfarsitul citatului data sursa sa sau parafrazarea: adica sa spui acelasi lucru dar folosind propria exprimare.

  Nu trebuie sa fi autorul lucrarii originale in ordine sa gasesti un plagiat: se face analiza pe text si exista reguli clare (indiferent de domeniu) cand o lucrare este considerata plagiat si cand nu.

  Ceea ce spune domnul ministru este praf in ochi. Este bine ca ati adus mai multe dovezi, dar ideea ca daca nu esti dintr-un domeniu si vezi doua texte identice nu poti sa ridici suspiciunea de plagiat mi se pare absurda.

 22. Ah, avem şi un al treilea plagiat! Şi el a fost confirmat de unul dintre autori, Eli Biham. Partea simpatică este că manuscrisul după care a fost realizat plagiatul a fost trimis numai din greşeală spre publicare, el conţinând o eroare ce îl invalidează din puct de vedere ştiinţific. Comentariul lui Biham, foarte sarcastic, e amuzant: „I believe that Ioan Mang is the first person ever that did not immediately identify the mistake in the plagiarized manuscript.”

  http://www.contributors.ro/fara-categorie/confirmare-plagiat-din-parte-prof-dr-eli-biham-decan-al-departamentului-computer-science-de-la-technion-haifa-israel/

 23. Domnule Orasanu doresc doar sa va intreba daca acest comentariu de ieri de pe adevarul va apartine ?

  „Ce mai conteaza ca in loc de japoneza, lucrarea era taiwaneza. Ce mai conteaza ca sunt trei autori ai respectivei lucrari presupus plagiate si niciunul nu a fost contactat. Trancanim, nene, de nu ne vedem. Am eu „amanunte” – am reusit sa contactez unul dintre cei trei autori si astept precizari suplimentare. Cum spuneam intr-un articol de pe contributors, Hodoronc tronc cu birja in pivnita!!!”

  Daca da poate ne lamuriti daca e vb. de o singura lucrare „taiwaneza” sau e vb. de doua lucrari diferite una „japoneza” si alta „taiwaneza”.Daca sunt doua lucrari diferite si Boc s-a referit la una „japoneza” pe bune atunci aveti dreptate Trancanim nene de nu ne vedem .
  Hodoronc tronc cu birja in pivnita!!!”

  • Cum ati intuit, sunt doua lucrari. Comentariul imi apartine. Urmeaza un update care confirma, cu email din Japonia si plagiatul japonez. Adevarul sa iasa la suprafata!

   • Consider, d-le Orasanu, ca ar trebui sa va cereti,totusi, scuze, daca nu ex PM Boc, macar cititorilor, carora, iesirea, d-lui Boc, nu l-i s-a parut exagerata, pt modul exagerat in care a-ti reactionat, la inceputul acestei povesti de plagiat. Apoi vreau sa va intreb, cum vi se pare, ca d-lui Boc in perioada in care a fost PM si chiar si dupa, a fost facut albie de porci, cu sau fara motiv, doar pt ca era un om politic din tabara diversa, iar el acum nu are nici macar, dreptul, sa iasa sa prezinte un fapt real, de interes NATIONAL, pt ca vb aia este fostul PM. D-voastra ce propuneti, ca PDL-ul sa-si bage coada intre picioare, sa-si linga ranile si sa taca, lasand ca USL-ul, sa-si faca de cap, in tara romaneasca, ca si cum ar fi proprietatea lor? Pai intrebare, daca nu iesea Boc, se autosesiza cineva?Reusea acest caz sa ia o asemenea amplooare???? Poate ca da, poate ca nu. Cine stie? D-ta te autosesizai, mai faceai toate aceste cercetari?

 24. @Razvan Orasanu

  Episoadele 1+2+3+4 le tratezi destul de superficial, daca nu penibil ! Nu ai nevoie de autorul original pentru a confirma un plagiat ! Pentru asta poti folosi „neoficial” orice motor de cautare pentru internet (ex. google), iar, daca doresti ceva mai oficial, orice universitate serioasa din lume sau orice organism de etica serios are soft (aplicatii) specifice pentru aceste verificari, rezultate fiind obtinute exact in forma de mai sus, partile comune intre lucrari fiind evidentiate (ex. cu dreptunghiuri ca mai sus). Autorul original este necesar doar daca doreste sa depuna plangere de orice fel ! Fiind la Harvard Kennedy School te puteai interesa un pic inainte cum se verifica plagiatul prin locuri universitare adevarate.

  Nu ca as dori sa-i tin partea lui Boc, alta mazeta universitara. Oricum, Episodul 5 e impecabil, bravo !!!

 25. Asta nu e nimic pe lângă „master”-ul lui Ponta de patru luni(vedeți C.V. pe site-ul Camerei Deputatilor)! Mă mir ca nimeni din presa nu comentează asta.

  Tot ce pot sa va mai spun e ca Mang n-are nici UN articol publicat intr-o revista cât de cât serioasa in domeniu, unde se face așa numitul peer-review. Iar in bazele de date cu literatura de specialitate, INSPEC, IBM-TDB, XPIEE, etc, nu-l găsești menționat nici măcar la referinte. Eu l-am căutat in TOATE(sunt cam 30 pentru limba engleza) si nu l-am găsit.

  P.S Mă distreaza un pic situația asta de acum. Toți cei care au niște diplome serioase si le scot la iveală de parca ar fi cowboys scotandu-si pistoalele la un duel sa impuste banditii:).

  • Doua chestii ma amuza:

   1. Dupa cum a spus si Alui, care mai de care se bate cu caramida in piept (macar un pic) despre ce diploma a dobandit.

   2. Stau acum si ma gandesc cine o fi gasit articolul d-ului ministru si l-a luat la comparat cu ce s-o fi gasind in spatiul virtual. Cine mama lu’ peste lectureaza hartzoage d-astea cu criptari si metode de anti-hackereala, sa caute articole similare si sa le compare ca apoi sa se duca repede cu turnatul la cineva care are un interes din a iesi in public cu o astfel de demascare.

   Sa fim seriosi, nimeni nu ar fi contactat autorii originali, nu ar fi facut analize si nici un articolul mai inchegat ca cel de sus nu ar fi fost scris daca d-nul Boc nu ar fi iesit la rampa cu afirmatia „Mang este plagiator pentru ca … ia uite ce-am gasit io”.

   Ma indoiesc ca Boc a gasit articolul plagiator al lui Mang citind ziarul de dimineatza la o cafea. Situatia i-a fost raportata de „departamentul de cautat rahat” al partidului. Si sunt sigur ca fiecare tabara are pe statul de plata cate un departament d-asta.

   • lui Dragos:
    categoric ca fiecare partid are o sectie de cautat „rahat”.
    Ideea este ca nu te implici in politica si nu incerci sa te cateri la virf cind stii ca ai „morti ingropati in pivnita”.
    Probabil ca la Oradea sunt destui care stiau despre lucrarile stiintifice ale celor doi soti Mang.
    Atita timp cit stateau (relativ) in banca lor nu s-a legat nimeni de ei. Acuma insa s-au folosit de informatiile lor pentru a-i ataca.
    Parca nu-mi vine sa cred ca un absolvent cu 9,91 a sectiei de AC de la Timisoara a facut asa ceva.
    Ioan Mang pe care l-am cunoscut in adolescenta era altfel.
    Si sa stiti ca in anii de liceu si de facultate chiar era valoros. Poate ca nu era primul, poate ca nu era un geniu dar era unul dintre cei mai buni.
    Pacat, pacat mare pacat!

 26. D-le Orasanu,

  Jos palaria pentru documentarea pe care ati facut-o. E pacat insa ca nu va puteti stapani pornirile emotionale determinate de antipatia fata de Boc. Vedeti in ce ati transformat aceasta stire? Intr-o cearta in care unii il apara pe Boc si altii pe dvs. iar subiectul principal – faptul ca USL a pus la Ministerul Educatie un plagiator, adica un infractor (conform legilor) pare din nou sa se piarda in ceata. E pacat. Va admir toata educatia, CV-ul cu care va laudati dar e pacat ca ramaneti prizonierul unor porniri endocrine, a unor macro-peptide cunoscute mai des sub denimirea de hormoni. Ar trebui sa incercati sa fiti mai putin hormonal si mai mult rational. Cu stima.

 27. Cu interventia Dvstra, ati aratat ca nu toti romanii sunt manglitori. Nu cred ca Dl.Boc ar trebui judecat pentru faptul ca a fost primul care a descoperit si a aratat cine ar urma sa decida cum sa fie educati copii nostri in scoala romaneasca. Daca Dvstra ati ajuns atat de sus, se datoreaza muncii Dvstra dar intr-o masura mai mica sau mai mare datorati si dascalilor avuti in scoala romaneasca. Pentru munca Dvstra , pentru perseverenta de a clarifica ceeace Mang nu a recunoscut si nici nu va recunoaste nici in fata plutonului de executie, va felicit si va multumesc . Felicitari

 28. Misterul „cititorilor informati” nu este chiar un mister. Oricine cu acces la internet, cu minim de interes si timp, poate folosi motoarele de cautare sa extraga datele relevante.
  „Treaba” cu lucrarea „japonezul zburator” se poate confirma ca este reala si (foarte trist) plagiata in integralitate chiar si in absenta unui raspuns al autorilor, dovada care nu cred ca mai este necesara din moment ce publicatia lor poate fi gasita pe citeseer ori pe researchgate datata in anul 2000 ori discutata pe forumuri tot atunci, iar cea a cuplului Mang abia in 2011 pe site-ul universitatii din Craiova. Nu este necesar „sa te obosesti” suplimentar. Nu ai nevoie de autor sa-ti incercuiasca pasajele identice.

  Faptul ca Boc nu are experienta in domeniu (si se pare nici la limba engleza) si foloseste acest lucru ca o arma politica cred ca nu ar trebui sa va oripileze intr-atat incat sa genereze tonul din „Episodul 1”, inclusiv in absenta unei simpatii fata de persoana in cauza (simpatie care imi lipseste si mie). Exploatarea micilor si marilor greseli ale concurentilor politici face parte din mecanismul de reglare al sistemului.

  Si da, accesul la informatie (care va ramane neingradit, speram) si posibilitatea de feedback rapid de la alegatori catre cei alesi este ceea ce va reforma clasa politica. Si la noi, si in alte parti.

  Off-topic, dar oarecum legat, de-abia astept platforma (poate dezvoltata chiar de „societatea online”) care sa permita intalnirea alesilor cu alegatorii, istoricul voturilor si actiunilor fiecarui politician cotate ca greseli sau reusite de catre alegatori printr-un sistem gen reddit/digg sau firehose de la slashdot, 10 milioane de utilizatori informati ai platformei, abonati la feed-ul alesului local, vot online cu security token si trimis simultan in „cloud” la toti actorii politici pentru evitarea fraudelor in 2030, poate si range voting undeva in 2050.

 29. Bravo Razvan! Ai reusit sa faci dintr-un singur comentariu cu 2 linkuri un super articol, fara macar sa deschizi cele doua documente!

  Spun asta pentru ca daca deschideai cele doua documente nu mai aveai nevoie de nici o confirmare de la super cercetatorul din Taiwan – chiar si fara sa ai habar despre subiectul lucrarii, tot ti-ai fi dat seama ca contin EXACT ACELEASI CUVINTE.

  Exact ce se intampla si cu cealalta lucrare „popularizata” de Boc – pentru oricine deschide lucrarile in doua ferestre simultan e clar ca e plagiat, poti sa sustii contrariul numai daca nu te-ai uitat deloc la ele.

  Apropo, daca ai fi incercat sa cauti „ecuatii diofantine” pe Google, autosuggest-ul ti-ar fi propus „diofantice” in loc – dar inteleg, erai grabit, daca intre timp ar fi publicat cineva un articol despre al treilea plagiat?

 30. cerintele reformei, respectiv lucrari publicate ISI, sunt nerealiste. Oamenii au invatat cate putin dintr-o limba straina, te intrebi daca inteleg corect si complet un text, nu au pregatire continua in informatica si mai important, nu au date suficiente pentru a comunica sau publica o lucrare….. si atunci copiaza lucrari cu totul. Computerele opereaza rapid, dar datele unui experiment se obtin incet; legi, criterii de promovare care se schimba si in loc de 13 000 rezumate medicale din cochrane evidence based medicine „survolezi” 80 de rezumate…….

 31. De parcă domnul Orăşanu s-ar fi apucat de investigaţii serioase dacă n-ar fi fost sesizarea lui Emil Boc.
  Mă bucur însă că, pînă la urmă, păstrînd rîvna cu care îl muşca de chiur pe Sebastian Lăzăroiu pe FB, domnul Orăşanu a produs încă o (nu singura!) dovadă a plagiatului.

 32. Cel mai deranjant la acest articol este falsa modestie. Un „neica nimeni de la Harvard” , adica autorul, se imbatoseaza sa arate ca numai el a demonstrat logic si civilizat plagiatul si nu a „aruncat cu laturi” ca Boc. Lasand la o parte tonul sarcastic cu care a aruncat el insusi mistouri ieftine la adresa celui mai ponegrit prim-ministru de dupa 89, supararea dlui Orasanu e ca dl Boc nu a verificat cu un specialist linga el sau cu japonezul alaturea ceea ce totusi se vede cu ochiul liber. Si ,culmea, zice autorul insusi, „vom vedea ca noroiul este meritat”. Da’ oricum, hai sa mai radem un pic de Boc, nu?, pe motiv ca n-are basca. Daca Boc ar fi afirmat ceva inventat de dansul era de inteles supararea, dar dovada este sub ochii nostrii: textele. Aaa, vrem sa ni se confirme fara drept de apel evidenta ? Ok, intrebam japonezul. Dar asta nu inseamna ca Boc a actionat imoral ci pe baza unor dovezi de netagaduit care pot fi si trebuiesc, bineinteles, confirmate. Cat despre taiwanez, felicitari dlui Orasanu.

  • Carevasazica dovada trebuie confirmata…pai daca e dovada, nu e dovedita? :) Oricum, multumesc pt. interventie si sprijin, la modul general – un mesaj simpatic.

 33. Propun sa schimbam denumirea ministerului Educatiei in „Ministerul Educatiei Copy/Paste”…si prima masura luata de minister sa fie scoaterea camerelor de la examenul de bac. Clasa intai sa aiba obligatoriu o ora de initiere in comanda copy/paste, baza intregii stiinte viitoare.

 34. Un plagiat nu e altceva decat o insiruire de termeni si expresii, care sunt identice cu o prezentare anterioara de catre un alt individ.
  Or pt a sesiza asa ceva e suficient sa stii sa citesti.
  Asa ca nu prea inteleg inversunarea autorului impotriva lui Boc.
  Boc doar a sesizat un fapt urmand ca o comisie de specialitate sa se pronunte asupra problemei.
  Pt ca daca facem o analogie, cati dintre jurnalistii care scriu zilnic despre fraude sunt juristi?
  Si totusi isi dau cu parerea despre tot si toate!
  Pacat de introducerea articolului.

 35. Hmmm… Dupa parerea mea, articolul de fata trebuia „spart” in doua articole distincte: primul despre analiza asupra plagiatului, al doilea despre iesirea la rampa a lui boc. Asa „combinat” cum e acum, a iesit un amalgam absolut identic, prin „pasionalitate”, cu cel facut de boc.

  Referitor la cele doua „sub-articole”:
  – excelenta investigatia dvs, felicitari! Sa nu va asteptati ca dupa asta bombonel&co sa aiba sentimente mai bune pentru noi, cei din diaspora (spun noi pentru ca, la fel ca dvs, nici eu nu mananc salam cu soia).
  – sunt de aceeasi parere, in esenta: nu era cazul ca boc, personal, sa iasa la rampa cu guitzul dat la maxim, o putea face altcineva din partidul lor, cu o mai mare „legitimitate”.

  P.S. Nu cred ca trebuie sa fii expert intr-un anumit domeniu ca sa constati un plagiat, cel putin unul in forma controlce-controlve.

 36. Pentru a vedea cat de ironica este soarta, mai jos un pasaj din scrierile Dlui. Ioan Mang despre sine (va rog sa observati ca am citat). PENIBIL, ce altceva pot sa spun!

  „M-am nascut in 1958 intr-o localitate din Tara Crisurilor. Am avut ambitia sa invat pentru a sti in ce lume traiesc. Scoala a fost si a ramas un reper in viata mea. M-au atras de la bun inceput stiintele exacte. Am fost student la Timisoara si sunt licentiat al Facultatii de Automatizari si Calculatoare a Universitatii Politehnice din Timisoara.

  Pana in 1989 am lucrat in cercetare la I.P.A. Bucuresti. Dupa 1989, mi-am deschis o afacere in domeniul IT. Scoala insa a ramas o obsesie. Incepand din anul 1990 predau la Universitatea din Oradea unde sunt profesor la Facultatea de Inginerie Electrica si Tehnologia Informatiei –catedra Calculatoare.

  MANG IOAN CA PROFESOR Cred ca fiecare tanar parcurge cum stie mai bine perioada marilor intrebari. Copil fiind, am fost fascinate de tot ceea ce nu stiam. Au venit apoi anii adolescentei, cu primele raspunsuri dar si cu alte intrebari si mai tulburatoare. In aceasta ambianta a calatoriilor din fiecare zi si din fiecare noapte printre intrebari tot mai revoltate si raspunsuri tot mai incomplete mi s-a cristalizat marea pasiune. Cartea.

  Nu mi-ajungea timpul pentru a citi. Din toate aceste motive mi se pare cat se poate de firesc, chiar banal, ca am ajuns profesor. Modelele mele au fost dintotdeauna oameni de catedra, dupa ce idolii mi-au fost marii calatori care au descoperit continentele, savantii care au cutreierat atomii, tehnicieni si ingineri care au inventat lumea virtuala.

  Sunt dascal pentru ca fiecaruia ii este dat sa fie ceea ce tinde a fi! „Meseria” mea de baza este aceea de profesor. In acelasi timp sunt om de afaceri si politician. Dar fundamental, in intimitatea fiintei mele, sunt profesor.”

 37. Sincer, nu am crezut pana nu am pus ambele lucrari pe monitor, una in stalnga, una in dreapta. Am vazut multe mini-incarcari de plagiat, in sensul ca nah, lumea mai (semi) copiaza un paragraf acolo, in special prin introduceri, daca se descriu diverse metode, trenduri. Dar Dom’ profesor a plagiat TOT!!! N-am vazu tin viata mea asa ceva, si sunt autor (si reviewer) de lucrari.Dupa cum cineva a mentionat mai sus, se impune informarea imediata a IEEE, acest domn nu are ce cauta in comunitatea stintifica. Fireste se impune si demisia din fucntia de ministru si din cea de profesor. (cum poti sa le ceri coppilor sa nu copieze la Bac, cand tu plagiezi tot…e incredibil). Ponta nu poate fi asa de prost sa-l acopere, sper sa-l demita el daca nu exista reactii. Nu am retinut unde s-a publicat aceasta lucrare?! Banuiesc ca nu in IEEE.

 38. Stimate domn, lucrez de 35 de ani in invatamantul superior dintre care ultimii 12 ani afara (UCLA, New Castle Univ si de 6 ani in institutii europene care finanteaza cercetarea). Daca imi amintesc bine ati fost promovat de PNL (si ma opresc aici). Meleagurile pe unde studiati acum eu le-am parcurs prin scoli de inginerie si nu politice. Pentru informarea dvs. va spun ca in Romania cateva zeci de oameni care nu accepta mediocritatea, nepotismul si plagiatul stiintific, duce din 1996 o lupta de divulgare a incompetentilor care au acaparat puterea in universitati facand din ele fabrici de diplome. Vi le amintesc pe cele mai importante: SAR, AdAstra, EduCer si pe undeva chiar si SAR (cu exceptia d-nei Mungiu care a politizat actiunea). Daca ati face un minim de efort sa accesati aceste site-uri ati afla lucruri ingrozitoare despre mediul academic romanesc (in care dvs sunteti inca student). Faptul ca acum d-ul Boc ca sef al principalului partid de opozitie preia acest mesaj (politizandu-l) nu vine decat in sprijinul vizibilitatii unor fapte existente si pe care presa (premeditat sau din lipsa de profesionalism) le-a ingropat. In al doilea rand am senzatia ca incercati sa preluati la nivelul meritului personal (de fapt utilizand o scula IT americana de identificarea plagiatului), anuland astfel munca de zeci de ani a unor „obscuri” combatanti romani imi lasa un gust amar. Daca intr-adevar ati dori sa mergeti cu analiza pana la capat o puteti face cu „doctorii” din PNL ca tot aveti (ca si mine) „unealta IT”. Va indic numai cateva nune: Ralu Fenechiu, Cristian Adomnitei, Rusanu, Norica Nicolai si lista ar putea continua. Ai fost coleg cu acestia intr-un guvern. Va asigur ca de PSD si PDL ne vom ocupa noi cei care nu ne-am vazut niciodata la fata dar stapanim excelent domenii stiintifice. Referitor la servicii: as fi foarte mandru sa stiu ca avem in Romania in servicii oameni atat de competenti sau departamente specializate in plagiat stiintific. Cred insa ca as pretinde prea multe! PS. In cazul in care nu veti accepta publicarea il voi posta pe alte site-uri, stimate „coleg” care acum descoperiti roata ceea ce ma bucura enorm. Bun venit in grupul anti-plagiarism!

  • Nu va amintiti bine cu „promovat de PNL”. Am fost promovat ca tehnocrat de premierul Calin Popescu-Tariceanu, tot ca tehnocrat activez si in prezent. Nu sunt afiliat niciunui partid politic. Ca atare, nu aveti de ce sa imi puneti in carca povesti politice. In rest, un comentariu ok, chiar daca e critic.

   • Domnule Orasanu, povestile politice le-ati narat dumneavoastra insiva! Intocmai ca „Dorel” din reclama pe care o invocati. Oricum, daca tot va doriti „tehnocrat” n-ar strica un limbaj mai periat – mai echidistant, cum va place sa spuneti. Si, era sa uit, va rog sa mai rasfoiti manualele de gramatica, nu dati vina doar pe tastatura. Va doresc succes, si, cine stie, un viitor mare in Romania!

   • chiar asa d.le Orasanu, dece nu incepeti sa faceti cercetari si in privinjta celorlanti „doctori” din politica romaneasca, si sa publicati aceste informatii, pt a sti si noi cu cine avem de-a face, iar d-voastra sa va demonstrati independenta politica, si dorinta de reformare a clasei politice romanesti.Va urez anticipat, mult succes.

 39. Din cauza umorilor din prima parte a articolului, nu am avut rabdare sa citesc cu mare atentie. Inteleg ca il criticati pe Boc pt modul cum a facut public plagiatul lui Mang, apoi veniti cu dovada pe care ati gasit-o dumneavoastra, a acestui plagiat. De ce nu ati semnalat dumneavoastra primul, plagiatul? Pacat ca adaugati o nota de penibil resentiment confirmarii unui adevar.

 40. Stimatilor, nici macar cele mai elementare notiuni de teoria probabilitatilor si statistica ce se invata in anul I al oricarei facultati ingineresti (fara de care nu treci examenul de mate), distributia chi-patrat, nu sunt intelese de plagiatori. Domnule inginer: testul chi-patrat (litera greceasca chi ) si nu X cum ati copiat peste tot! Macar copiati corect! (confruntati va rog cu originalul japonezilor).

 41. Pentru a dovedi buna credinta si pentru a convinge cititorii ca inalta functie publica ocupata in guvernul Tariceanu nu constituie un element de santaj va rog sa verificati existenta sau nu a diplomei de doctor a d-lui Dan Voiculescu obtinuta in SUA? Sper ca simbioza politica dintre PNL si PC realizata indeosebi in jurul afacerilor cu proprietati ale statului sa nu constituie un impediment in a va dovedi buna credinta. Aveti, iata sansa sa demarati cu adevarat epurarea clasei politice de impostori. Daca nu o veti face dvs se va gasi cu siguranta cineva dintre romanii care studiaza in afara! Personal va cedez un drept de autor pe acest caz.

 42. articol informativ, scop laudabil, pacat de episodul 1 care descalifica.
  fiind contributors.ro nimeni nu se asteapta la neutralitate, dar putina eleganta nu ar strica, chiar cand vorbim despre oameni care nu ne plac mai multora dintre noi.
  o zi buna.

 43. Aberant reprosul la adresa lui Boc. Cum adica, domnule absolvent de LSE, adevarurile universal constatabile si constatate de unii au un statut ontologic diferit fata de adevarurile constatate de atii? Trebuie sa fii specialist in informatica sa iti dai seama ca doua texte seamana pina la identitate? Sau trebuie sa fii jurnalist? Caci presupun ca va asumati aceasta calitate (si nu cea de specialist in informatica) cind aveti pretentia ca plagiatul dovedit si verificat de dumneavoastra sa fie considerat mai adevarat decit cel semnalat de Boc?
  Mai general, povestea asta cu „atacul politic” invocat de impricinati ca clauza care anuleaza faptul concret la care se refera a devenit la noi o adevarata maladie a rationarii, care vad ca se transmite de la politicieni, care au inventat-o, catre jurnalisti. Oameni buni, nu trebuie decit un pic de logica.

  • Nu, indiferent cine face o acuzatie trebuie sa o probeze, argumentatia nu poate fi de tipul „exista similtariti intre doua lucrari si mi se pare ca e plagiat” in conditiile in care Boc nu e doar unul dintre cei mai putini credibibili oameni din Romania, chiar din politicieni, insa nu e un specialist in domeniu.

   • Nenumarati comentatori v-au pus intrebarea asta si ati tot dat-o pe dupa copac in fiecare raspuns asa ca va mai intreb eu odata: daca textele sunt identice pana la virgula, cat de specialist trebuie sa fii pentru a spune PLAGIAT? Chiar astept un raspuns ca sa va pot intelege punctul de vedere.

   • DOmnule Orosnau, nu mai insista. Intelegem cu totii ca incerci sa-ti etalezi propiile competente in detrimentul adevarul si legitimitatii, dar devii din ce in ce mai penibil, la randul dumitale.

    Stii care e vestea proasta in democratie? Ca absolut toata lumea isi poate da, legal, cu parerea. Nu trebuie sa fii specialist in ceva pentru asta.
    Stii are este dovada caracterului unui politician? Ca la cea mai mica urma a unui zvon negativ, isi da demisia. Daca se mai pune si probelam vreo unei anchete isi da demisia fara discutie si se pune la dispozitia anchetatorilor. Asta se doreste de la dl.Mang.

    Dumneata vii si incerci, cum spuneam, sa te asezi in fruntea „anchetatorilor legitimi/cu studii/bursieir/etc” si sa anulezi un demers absolut normal al unui om aflat acum in opozitie.
    Asta e treaba lui acum, sa traga semnale de alarma.

    Nu cred ca ale dumitale competente si experienta de pana la varsta asta frageda te recomanda pentru a scrie pe un asemenea ton despre cineva, oricine ar fi.

    Si nici eu nu cred ca Boc a comis vreo eroare. Si-a folosit ochii si minte proprii ca sa strige ca este un (evident) plagiat. Iata ca dumneata si altii veniit apoi si confirmati. Deci dl Boc a riscat si a avut dreptate.

    Asta e concluzia corecta, n-o mai dati dupa copac cu competentele pentru cititul a 2 hartii identice.

   • reiau…cel mai putin credibil dupa parerea dumneavoastra, instanta suprema/absoluta R. Orasanu? nu va inteleg…probabil ca cei care cred altfel ar trebui starpiti, nu?
    atat de tanar si atat de „sigur” despre tot ceea ce vedeti…va invidiez.

    • Am dat un raspuns si mai jos. Reiau cu ceea ce se intampla efectiv la Harvard. Daca exista o acuzatie de plagiat sau se descopera mai mult de 8% echivalenta intre doua texte, opera respectiva este impinsa catre o comisie speciala, suspectata fiind de plagiat. Nu da nimeni comunicat de presa, sentinta in piata publica, nu iese vreun Boc american (daca ar fi asa ceva), nu isi dau foc politicienii. Comisia de experti trebuie sa fie pe subdomeniul ingust al presupusului plagiat – aici folosirea in IT a criptografiei. Un expert generalist in IT sau in criptografie nu ar putea fi pus in aceasta comisie, trebuie cineva pe subdomeniul exact. Plagiatul ar fi dovedit si explicat public drept dovedit doar cand comisia s-ar pronunta in acest sens si ar prezenta un raport public. Abia apoi faptuitorul poate fi spanzurat de limba in piata publica. La noi – dl Boc e de parere ca e plagiat, dl Mang e de parere ca nu e, iar confirmarile nu se gaseau nicaieri pana sa scrie dl Vlaston si cu mine.

     • Razvan, s-ar putea sa stii deja ce parere am eu despre lucrarile lui Mang. Dar nu mai incerca sa ne convingi ca pozitia ta nu are legatura cu antipatia pentru Boc. Nici tu, nici domnul Vlaston, nu sunteti vreo comisie de specialisti, care sa analizeze si sa dea un verdict. Daca o iei pe calea asta, inseamna ca domnul Mang nu este inca hot dovenit – vezi cererea lui Ponta catre Academia Romana, care o sa primeasca raspuns peste ceva timp. Totusi, e evident ca si Boc, si tu, si Vlaston, si eu, si toti cei care cer ca impostorul sa plece de la Minister avem dreptate! Repet, noi nu formam o comisie de specialisti, dar toti suntem de acord ca lucrarile sunt plagiate. Daca urmam logica ta, cea referitoare la comisia de analiza, inseamna ca nici pe tine n-ar trebui sa te credem. Sau ar trebui sa-l credem pe Mang cand spune ca nu el a trimis lucrarile. Tot ce-as vrea eu ar fi ne transmita Mang o lista de lucrari pe care si le asuma ca fiind proprii, dar mi-e teama ca pur si simplu nu are niciuna originala! Toate cele bune!

 44. AES stands for Advanced Encription Standard,not Advanced Encription Systems.
  It’s a symmetric key cryptography standard based on Rijndael algorithm that is to replace IBM DES and it was selected by US NIST.
  Daca cercetatorul japonez desemneaza cu AES altceva dovedeste ca este abil si descurcaret caci AES este deja un nume celebru in Securitatea Informatiei.
  Nu este insa plagiat.Cam asa ceva ar fi putut sa utilizeze si dl. ing. profesor ministru Marga.

  • Inainte ca AES sa devina un standard au existat o serie de conferinte, simpozioane, propuneri de criptare samd. Este practica curenta pentru stabilirea unui standard de criptare. Conferinta la care se refera dl. Shimoyama este una din cele premergatoare stabilirii Rijndael ca AES.

   Lasand asta la o parte, am destul de multa tangenta cu domeniul, am fost pe la cateva cursuri, uneori cu profesori celebri (nu la Standford, ce-i drept :), si nu pot sa nu ma minunez ce gama variata de subiecte (destul de complexe) abordeaza dl. profesor. Daca ma chinuiesc cateva luni, cred ca as putea scrie despre 1 subiect, maxim 1,5 subiecte din cele abordate cu atata usurinta de domnia sa. Da’ ce sa-i faci, nu toata lumea are capacitatea de a fi profesor, om de afaceri si politician in acelasi timp.

 45. Acum un an de zile, cazul Guttenberg a facut mare valva in Germania.
  Ministrul apararii de atunci si-a dat demisia din toate functiile pt ca a fost dovedit de plagiat.
  Probele in sine au fost, in proportie de 90%, adunate si studiate de bloggeri pe internet. Si nimeni nu le-a contestat „competenta”. Dimpotriva chiar, li s-a multumit pt ajutorul acordat.
  Apoi, o comisie n-a facut altceva decat sa constate evidenta.
  Atacul la dl Boc mi se pare impardonabil. Poate nu atat pt ideea de fond cat pt forma in care a fost scris.
  Pacat.

 46. vezi ca tatal lui boc tocmai a murit acum cateva luni, poate scoti referinta la el, e dureros sa pomenesti de tatal cuiva in contextul respectiv, poate citeste si boc articolul.

 47. „Las lejer la o parte faptul ca mereu la momentele potrivite avem cititorii potriviti cu informatia potrivita – asta ramane un mister al Romaniei profunde care merita un articol separat.”

  pai in cazul de fata e foarte simplu cum apar „cititori” informati cu ce a mai plagiat dom’ profesor. In facultatile de la noi cutuma este ca lucrarile domnilor profesori sa fie redactate pe calculator de diversi studenti ai domniilor lor :). Si astfel avem 3 tipuri de profesori:

  1. Cei care plagiaza cu tupeu maxim lucrari publicate. Studentii au aici doar rolul de scrib.
  2. Cei care isi fac lucrarile cu ajutorul studentiilor pe care ii coordoneaza. Stundentii fac 90% din munca, fac cercetare, trag concluziile redacteaza si tehnoredacteaza lucrarea si la sfarsit realizeaza ca nici nu le apare numele undeva macar scris mic ca ar fi contribuit si ei cu ceva
  si in sfarsit
  3. Profesorii care chiar fac cercetare si publica parerea lor :)

 48. Daca aveti rabdarea sa interactionati cu cititorii ati putea remarca ca titlul acestui articol ar trebui sa fie „Si totusi Boc a avut dreptate!”. Adevaratii barbati trebuie sa aiba puterea sa recunoasca pana si meritele (minore) ale adversarilor sai. In rest nimic de adaugat, poate de citit atent temele care v-au fost ridicate la fileu pe acest site! Stiu, e grea viata cand te expui si ti se dau teme incomode care iti pot afecta cariera. Sper sa nu adoptati tacerea ca si politicienii.

 49. Sunt extrem de dezamagit de acest articol. E mult, mult sub nivelul celor de pe contributors.ro. Cu o logica absurda de-a dreptul. Adica daca eu as publica „Luceafarul” sub semnatura mea atunci cei care ma acuza de plagiat nu ar avea dreptate doar pentru ca nu au intrebat autorul?!?!?!?
  Marturisesc ca nu am timp sa ma uit la conferintele de presa ale liderilor politici dar in spiritul articolului am verificat si eu pe hotnews fraza de inceput „Profesorul de drept constitutional Emil Boc iese furibund intr-o conferinta de presa si scoate fum pe urechi, aruncand cu laturi, fara dovezi, in stanga si in dreapta”. Fara dovezi?!?!? Va invit sa (re)vedeti si sa judecati singuri daca gresesc cand sustin ca articolul e sub nivelul contributors.ro: http://www.hotnews.ro/stiri-politic-12207691-emil-boc-pdl-cere-demisia-ministrului-educatiei-ioan-mang-acuzandu-plagiat.htm

 50. Domnule Orasanu, de ce nu uniti demersul dumneavoastra cu cel al domnului Vlaston tot de pe contributors.ro (http://www.contributors.ro/fara-categorie/confirmare-plagiat-din-parte-prof-dr-eli-biham-decan-al-departamentului-computer-science-de-la-technion-haifa-israel/) ? Ati duce cazul inainte mai puternic si mai usor si pentru dumneavoastra cei doi autori/investigatori si si pentru multimea de cititori/investigatori !!! Plus ca asa ar fi mai vizibila monstruozitatea, ati avea deja 3 confirmari de plagiat puternice in loc de 2+1 !!!

  CHAPEAU BAS, amandorura !!!

 51. L-as intreba pe autor, cam ce crede dansul?
  Adica, dupa parerea dansului, ce pregatire, ce studii, ce competenta si ce „aptitudini speciale ” trebuie sa aiba o persoana pt a sesiza ca doua masini, doua camasi, doua furculite sau doua texte sunt identice?

  Multumesc pt un eventual raspuns.

  • Maria, daca furculitele sunt academice si tin de o matematica destul de speciala, eu unul nu ma simt suficient de competent sa imi dau cu parerea, indiferent cum „pare” ceva la prima vedere. O regula minima spune ca parerea trebuie coroborata, documentata, fundamentata. Adica trebuie ceruta parerea oamenilor in cauza. Altfel, ramaneam la stadiul in care dlui Boc i se parea ca e plagiatura, dlui Mang i se parea ca nu e.

   • Domnule Orasanu.

    De ce o mai scaldati atata?
    Plagiatul nu consta in nimic altceva decat in identitatea dintre doua forme. Iar pt a sesiza asa ceva nu ai nevoie de niciun fel de studii speciale sau de cine stie ce aptitudini.
    Dar daca o tineti una si buna cu ideea dvs, desigur ca nimeni nu poate sa va contrazica.

   • Domnule Orasanu,
    Pacat ca prin comentariile ulterioare nu faceti decat sa va puneti singur piedica si valoarea documentarii dumneavoastra scade tocmai datorita acestor afirmatii.

    Daca cei mai multi dintre comentatori de aici va spun ca gresiti luandu-l pe Boc in balon, care nu a facut decat sa atraga atentia asupra unui lucru evident pentru oricine stie sa citeasca, de ce va incapatanati sa spuneti ca fara confirmarea autorilor afirmatiile lui Boc sunt (va citez) „laturi”, „fara dovezi”, „traznai”?

    Ii dau dreptate Mariei cand afirma ca daca dumneavoastra va incapatanati intr-o explicatie fara noima, normal ca nimeni nu poate sa va contrazica…

 52. Si daca lucrarea prezentata japonezilor este lucrarea lui Mang decupata? Din care i s-a eliminat pasajul in care facea referire la acesti autori?
  Mang era prea sigur pe el ca nu este un plagiat. Nu e un naiv incat sa creada ca autorii nu poti fi contactati. Mai degraba cred ca lucrarea lu Mang a fost „lucrata”.

  • Aoleo, e o conspiratie :)) Dar nu e doar conspiratie japoneza, se dovedeste ca se extinde: Israel (demonstratie Vlaston), Taiwan (demonstratie mai sus) , SUA ( demonstratie Realitatea TV). Deci, e profunda treaba, sunt miscari planetare care se ocupa cu dl Mang de la Oradea :)) Curat murdar!

   • Iesirea lui Boc este periculoasa tocmai pentru ca putea fi o intoxicare: oricine poate pune numele oricui altcuiva pe o lucrare. De aia e nevoie de confirmare atat de la autorul original al lucrarii – care confirma ca lucrarea ii apartine – cat si o dovada certa ca lucrarea a fost publicata si asumata de presupusul plagiator, la o data ulterioara sursei.

    „Iesirea furibunda a lui Boc” e penibila tocmai prin lipsa celor doua elemente, nu prin lipsa lui de competenta stiintifica, care dupa cum au observat multi comentatori, este redundanta intr-un asemenea caz clar de calchiere de text.

   • Cred ca am fost gresit inteleasa. Nu m-am gandit la o conspiratie, ci de o lucratura bine facuta.
    Mang nu e naiv. Daca stie ca a plagiat, stia ca mai devreme sau mai tarziu s-ar fi aflat. Cu dovezi clare. Stia ca se va lua legatura cu autorii (asa cum s-a facut si in cazul Dumitrescu).
    De ce ar fi spus, fara sa-i ceara nimeni, ca isi va da demisia daca va fi gasit vinovat?
    Eu nu cred in naivitatea politicienilor. Nici profii universitari nu-s naivi. Ei stiu ca o lucrare plagiata e f usor de descoperit.
    Intreb: de ce si-ar fi riscat credibilitatea in mediul universitar si toata campania electorala din Oradea? Pentru cateva zile de ministru?

 53. Nici macar nu este nevoie sa citesti cu atentie articolul, atacul este mult mai virulent la ex-premierul Boc decat la culpabilul Mang, deturnand cumva atentia dinspre vinovatia clar dovedita a plagiatorului catre vagi si hiperbolizate pacate ale celor ce au descoperit (sau, ma rog, au facut publice) primii faptele. Cat despre autorul articolului, ar trebui sa lase deoparte subiectivismul patimas si sa se aplece mai mult spre realitatea faptelor, cand eram mic eram fascinat de de usile din scara blocului care mentionau pe langa identitatea locatarului si cuvintele: doctor, inginer, etc, lucru ce stabilea din start cam care sunt relatiile de productie cu ceilalti vecini, sintagma „neica nimeni de la Harvard” (off, mama ei de infatuare!) putand lipsi foarte bine din text. In rest, numai de bine!

 54. Sunt profesor in Franta. Situatia e oarecum similara cu cazul fostului presedinte din Ungaria, Pal Schmitt si cu fostul ministru din Germania. Acesta din urma a demisionat direct. Pal Schmitt a fost obligat sa demisioneze, dupa cateva luni. Cred ca cazul lui Mang e cel mai grav, fiind confirmat foarte rapid de autorii articolelor. Demisia imediata se impune, nu numai din minister, ci si din toate functiile de profesor si rector.

  • @johann

   Problema e mult mai spinoasa pt Mang tocmai pt ca se extinde asupra intregii sale cariere.
   A mai facut si pe viteazul declarand ca daca va fi dovedit de plagiat isi va da demisia, nu doar din functia de ministru ci din toate celelalte posturi pe care le detine.
   Acum, o demisie (fie ea si de onoare – ceea ce nu prea are cum sa fie, pt ca ar insemna ca orice hot care isi recunoaste vina trebuie considerat ca fiind o persoana onorabila) deci chiar daca Mang isi va da demisia din functia de ministru, el va fi obligat, automat, sa-si dea demisia (sau sa fie demis) chiar din invatamant.
   Asa ca nu cred ca Mang va demisona.
   Poate va fi demis de Ponta dar, mai mult ca sigur ca Mang va proceda exact ca toti ceilelti. Recursuri peste recursuri, reclamatii la CCR, la Curtile de Apel, la ICCJ si, bineinteles, la CEDO. Avem cazul Stanoiu, caz in care de peste 5 ani de zile, o multime de specialisti nu sunt in stare sa decida daca o semnatura este falsa sau nu. Sau cazul Voiculescu in care vreme de 7 ani nu s-a putut dovedi daca a fost sau nu turnator. Sau cazurile Nastase, Voicu, Costiniu, Severin….si cate si mai cate……
   Iar dupa „codexul USLAmist” o persoana este considerata vinovata doar dupa vreo 7 ani de zile cand se incheie ultima cale de atac. (sau se prescrie fapta). Pana atunci nici nu se pune problema unor acte de onoare din partea celor vizati.

 55. D-ul Marga in calitate de ministru de externe are acum de dat explicatii. Scandalul cu ministrul educatiei a luat deja amploare internationala pentru ca cercetatorii care au fost copiati au postat deja pe site-urile lor articole cu pricina. Cunoscand lumea stiintifica sunt convins ca vor cere institutiile europene sa treaca la verificarea CV-urile tuturor romanilor posesori de granturi europene. Romania ca tara va avea o probleama de credibilitate institutionala si politica! Dat fiind lipsa de reactie a lui Ponta pe acest caz si incercarea zadarnica a greilor din PSD de a-l salva pe plagiator inventand povesti intr-o lume care are standarde si regului se impune inclusiv demisia d-lui Ponta. Altfel va fi prim-ministrul unui guvern copiuta iar la Bruxelles nu esti iertat. Deocamdata este vorba de credibilitatea unui premier care si-a asumat echipa. maine ar putea fi vorba despre lucrarea sa de doctorat si aceasta ar fi cireasa de pe tort pentru Romania ca tara.

 56. @Razvan Orasanu

  Well done
  Intr’o tara in care plagiatul ramane doar un subiect de can-can, de barfa si de si de mica coterie probabil declaratia publica a autorului plagiat este necesara.
  In ce priveste nevrozele celor oranj in cerul gurii, nu le puneti la suflet. Se usuca si cad singure.
  Universitatea are legatura cu spatiul public, cu valorile sociale si in cele din urma cu cei pe care ii alegem. Acesta este nu numai un scandal public despre un impostor din mediul academic ci si un scandal politic care da masura reformei din aceasa tara. Oamenii astia nu au aparut de ieri de azi. Nu ieri a plagiat! Iar sistemul creste vazand cu ochii de ceva vreme sub privirile mai mult sau mai putin nepasatoare/neputincioase ale autoritatilor.
  numai bine

 57. Asta e doar startul ” celui mai curat guvern” pe care l-au avut romanii de la Burebista incoace, daca e sa-l credem pe Ponta. Cum or fi aratand cele mai putin curate, ma intreb. Cred ca daca media ar lua la puricat fiecare nou uns ministru si secretar de stat, s-ar mai ivi surprize. Probabil ca asa se intampla cu guvernele incropite in 3ö de secunde, pe bancheta din spate a unui autoturism aflat in drum spre Brasov. Sau mai rau, asa se intampla cand se inlocuieste un guvern dupa principiul ” ridica-te pentru ca acuma EU vreau sa fiu prim-ministru!”Cred ca Educatia va mai avea cativa ministeriabili pana cand, in final, se va ajunge tot la Abramburica ,ceea ce va fi tot un fel de carpitura. Oare ce mai asteapta Ponta ca sa-i retraga mandatul acestui impostor pe nume Mang ? Tare ma tem ca vom ajunge sa spunem ca, parca era mai buna….Dumitreasca. Vai noua!

 58. Domnule Razvan Orasanu, nu credeti ca ar trebui sa va cereti scuze lui Boc si lui Lazaroiu? Era limpede ca lumina zilei ca ceea ce a prezentat Boc era un plagiat ordinar. Si se putea verifica foarte usor, cautand pe Internet. Dar pentru asta trebuie sa VREI! Numai un orb nu-si putea da seama ca cele doua lucrari erau nepermis de asemanatoare. Dar ca de obicei, la noi se lasa lucrurile in „coada de peste” ca sa mai existe semne de indoiala, in loc sa se lamureasca o data pentru totdeauna.
  In legatura cu mirarea dumneavoastra pe care ati numit-o „mister al Romaniei profunde”, va lamuresc eu. In aceasta tara, pe langa postacii de profesie, mai exista si oameni interesati de ceea ce se intampla azi si mai ales de ceea ce va fi maine. Acestia sunt cei carora li s-a facut lehamite de minciunile, fatarniciile, obrazniciile, lasitatile si hotiile care zemuiesc de mai bine de douazeci de ani in politica romaneasca. Acesti oameni sunt dintre aceia carora nu le-au putut fi spalate creierele de catre politicieni, televiziuni si presa si care mai si gandesc cu propriile minti si nu iau de bune tot ceea ce li se baga pe gat zi de zi. Ei, chiar daca nu protesteaza in strada si nu sunt vizibili pe posturile de televiziune, sunt adevarata societate civila. Si la fel cum a fost si in cazul filmuletului cu copilul „batut” de Basescu, oamenii reactioneaza si in cele din urma adevarul iese la iveala. Sa dea domnul sa fie cat mai multi astfel de oameni, caci atata timp cat ei exista, mai exista si SPERANTA.

   • Domnule Orasanu, doar atat puteti spune? <> ?!?
    Chiar nu ‘auziti’ opiniile atator cititori care va roaga sa reveniti cu picioarele pe pamant si sa abandonati teoria asta aiuritoare cu privire la faptul ca Dl. Boc n-ar fi nu stiu ce expert in criptologie pentru a-si putea da avizat cu pacurerea? Nu stiu cum mai clar se poate spune ca dvs sa intelegeti: textele erau in proportie de 90% identice. Astfel cum s-a mai repetat in comentarii, numai orb sa fii fost si nu ai fi remarcat identitatea celor doua lucrari. Eu de exemplu, cand am citit declaratiile Dlui. Boc nu l-am crezut pe cuvant, am deschis cele doua lucrari si m-am apucat sa citesc. N-am inteles nimic, sincer sa va spun, pe continut, insa nici macar nu era nevoie. Ceea ce am citit la Dl. Mang am citit si la autorii japonezi (caci despre aceasta lucrare vorbim). Era identic, cu copy-paste. Orice om care stie sa distinga litere (prin urmare, si un copil care de abia a invatat alfabetul) ar fi putut sa isi dea seama ca cele doua texte sunt identice.
    In consecinta, nu pot sa imi dau seama de ce nu renuntati la aceasta obstinatie cu care sustineti ca Dl. Boc nu era avizat sa observe ceva ce se vedea cu ochiul liber. Nu va face deloc bine, dimpotriva. Cu fiecare comentariu al dvs e acest gen va reduceti capitalul de incredere si legitimitatea pe care v-ati castigat-o urmarind atat de asiduu acest subiect.
    Recomandarea mea – fara nicio urma de condescendenta (in sensul peiorativ al cuvantului) – este ca, daca nu vreti sa va cereti scuze Dlui. Boc, macar renuntati sa sustineti aceste argumente care sfideaza logica si bunul simt!
    In rest, numai de bine si va doresc putere de munca sa realizati astfel de analize cu privire la toti „marii” nostri profesori care au probleme cu plagiatul!

   • stiti ce este strigator la cer? ca abstractul este si el copiat la virgula. orice om cu scaun la cap stie ca daca se ajunge la a copia si asa ceva….

 59. Am scris si la dl Vlaston, (http://www.contributors.ro/fara-categorie/confirmare-plagiat-din-parte-prof-dr-eli-biham-decan-al-departamentului-computer-science-de-la-technion-haifa-israel/) , si acolo am scris ca mai este o lucrare plagiata. Iata aici (fbx.ro/6c58ttt5dzucwbcc) cele doua perechi de articole, din care a doua se refera la „PUBLIC-KEY CRYPTOSYSTEM…”. De a doua vad ca nu s-a vorbit aici. Daca s-a vorbit si nu am vazut eu, imi cer scuze anticipat!

 60. @Razvan Orasanu: „Eu nu sunt jurnalist, insa regula atunci cand publici ceva este sa o ai confirmata din cel putin o sursa credibila, ideal doua.”

  Specializarea dumneavoastra este in economie, nu in jurnalism sau alte domenii. Asa ca nu are sens sa aruncati numele Harvard in stanga si in dreapta. DPrin urmare daca urmezi Harvard poti fi zero in alte domenii….dar esti „tata lor” pe domeniul tau. Asa ca spuneti ca sunteti economist la Harvard si atat. Spre exemplu nu prea poti fi critic politic daca tu esti economist. Este o parere pe care o respect pentru ca e parere altuia. Si atat. Va doresc articole la fel de bine documentate, dar cu mai putina implicare sentimentala necaracteristica unui economist de la Harvard, ci poate unui om obisnuit care sta cu ochii in antene si OTV.
  Eu prefer o stire seaca decat comentarii care nu sunt necesare.

  • Ma scuzati dom’ cititor, apreciez ca va place stirea seaca – sunteti unul dintre putinii romani care au aceasta preferinta – insa aici e contributors.ro , adica o platforma de opinii….oricum, semnal receptionat, veti avea niste articole pe bugete care sper sa contina mai multa informatie bruta si mai putina opinie.

   • In domeniul politic sunteti mult mai ageamiu decat e Boc in domeniul academic si totusi continuati sa va dati cu parerea. Ce va califica sa emiteti pareri in spatiu public atunci? Pentru evaluarea la mistocareala din prima parte a acestui articol aveti macar confirmarea a doua surse independente?

 61. @Dle Orasanu.

  Daca intr-o revista oarecare citesc o poezie semnata de Popescu si apoi in alta revista citesc EXACT ACEEASI poezie, dar semnata de Georgescu, nu exista decat doua explicatii:

  1. – Ori e vb de aceeasi persoana care semneaza cu nume diferite.
  2. – Ori e vb de doua persoane diferite, iar in acest caz vorbim de plagiat .

  Sau o sa-mi argumentati ca daca eu sunt croitoreasa sau bucatareasa, nu sunt capabila sa observ ca e vb de aceeasi poezie?
  Sau n-am dreptul sa afirm acest lucru pt simplul fapt ca n-am studii literare sau ca n-am scris niciodata o poezie?

  Nu vi se pare ca intram deja in domeniul absurdului?

  • Dnul Orasanu incearca sa fie echidistant. Dar nu ii reuseste de nici o culoare :). Da domnu Orasanu asa este. Ai nevoie de experti sa constati ca 2 cuvinte sunt identice. Ai nevoie de experti in matematica sa numeri steagurile ;) Si sunt convins ca nu de la Harvard vi se trage, ci de la reavointa!

  • Exact, o bucatareasa are credibilitate cand imi explica despre supa, o croitoreasa despre turul pantalonilor. Chiar si pe mine ma trag de maneca uneori colegii pe contributors.ro, rugandu-ma sa scriu cat mai mult despre economie si administratie publica. Ce e absurd e opusul…un domn politician si eventual expert in chestiuni juridice, dl Boc sa explice despre matematica….poetii sa explice despre fizica si invers. Admit ca am puta avea impresia ca „e evident, se vede, etc.” Insa cand afirmi ceva trebuie sa ai confirmarea dincolo de orice „evidenta”. Este ceea ce am incercat sa ofer mai sus.

   • @dle Orasanu

    Dupa logica dvs, eu – croitoreasa sau bucatareasa fiind, pot sa public oricand o poezie de-a lui Eminescu si sa ma semnez cu numele meu , fara a putea fi acuzata de plagiat, pt simplul fapt ca eu habar n-am ce inseamna „plagiat”?

    Asta nu mai e logica domnule Orasanu
    Asta este ilogica, in toata splendoarea ei!
    Si cu asta am incheiat dialogul.
    Incepe sa-mi fie mie jena de raspunsurile dvs.

    Cu tot mai putin respect…..
    A dvs …Ana Blandiana (ca tot n-am habar ce-nseamna „plagiat”)

    • Stimata doamna Blandiana, am un respect enorm pt. dvs, pentru opera dvs, pentru ajutorul dat memorialului de la Sighet, pe care l-am vizitat. Dar in opinia mea, nici eu nici dvs nu ne putem da cu presupusul , cum si-a dat dl Boc cand vind vorba de criptografie, pt. ca este un alt domeniu decat cel in care ne pricepem.

     Cu stima si parere de rau ca v-am suparat,

     Razva Orasanu

     • Domnule Orasanu, dar sunteti chiar culmea!

      Ce legatura are criptografia cu plagiatul domnului Mang?
      Nu s-a pus deloc problema falsificarii unor semnaturi sau a unor texte scrise de mana.
      S-a pus problema copierii lor („copy-paste” va spune ceva?) si insusirea lor ca atare.

      PS. Nu sunt Ana Blandiana insa, dupa parerea dvs, oricine poate sa scrie orice, sub orice semnatura, fara sa aiba vreo problema decat daca niste specialisti isi dau cu parerea!
      Nu vorbim aici despre niste papirusuri sau despre un fals Van Gogh.
      Vorbim pur si simplu de niste texte copiate.
      Pt. Dumnezeu, ce-o fi atat de greu de inteles?
      De ce va incapatanati sa va afundati in penibil?

     • Domnu’ Orasanu, cam penibila incercare de a juca la doua capete.

      Hantzy, inceteaza draga cu „Popescu a plagiat”! Poate te dau in judecata!

  • Nu exista decat cele doua optiuni. Pentru cazul de fata este interesanta doar varianta a doua, a plagiatului. Deci care ar fi plagiatorul: Georgescu sau Popescu? Din exemplul dumitale nu putem sti cine a fost primul. Ei vezi cum uiti un amanunt?!

   De aia Vlaston face apel la specialisti, nu pentru ca n-ar fi evident, dar pentru ca decizia unui specialist nu mai poate fi pusa la indoiala de cel acuzat.

   • @Hantzy

    Ipoteza dvs cade din momentul in care insusi dl Mang a declarat deja ca ar fi specificat sursele si ar fi facut trimiterile respective.
    In scenariul dvs, Mang ar fi trebuit sa-i acuze el insusi pe ceilalti, ca l-ar fi plagiat. Cee ce, bineinteles, n-a facut.
    Dar, teoretic, problema pusa de dv este cat se poate de corecta. In prima faza.
    Insa nu are cum sa fie aplicata in acest caz.
    In afara de asta dl Orasanu s-a incurcat in teorii elucubrante despre cine are dreptul si cine poate constata ca doua texte sunt identice. Orasanu trimite la cratita pe toti cei (cele) care n-au studiat informatica, pe motiv ca doar acele persoane ar avea capacitatea de a constata similitudinea (adica forma absolut identica) a doua texte.
    Iar aici a dat-o definitiv in bara.

  • Buna observatie,

   Nu vad de ce il injura pe Boc, nu trebuia sa fii expert in criptografie sa vezi plagiatul. In al doilea rand, tonul folosit este departe de Harvard si apropape de mediocru.

 62. Felicitari pentru demersul dumneavoastra, d-le Orasanu !
  E un bun exemplu de implicare civica si o dovada a faptului ca societatea civila exista si nu poate fi prostita.

 63. …adica cum vine treaba mai Razvanel, in episodul 1+ 2, scoti „fum pe urechi, aruncand cu laturi, fara dovezi, in stanga si in dreapta”, si pornesti masina de porcait, .iar dupa aia in episodul 3-4-5,confirmi 1000%: „Fasaiala lui Emil Boc sau o petarda pentru mai tarziu”!!
  Oi face si drege ceva pe la Harvard, dar cu LOGICA si CARACTERUL zero, astea raman dl.Orasanu; ca si plagiatori gaseste o solutie: anuleaza 1+2 sau 3-5 si macar cereti scuze fata de Boc si/sau fata de Felix Antonescu ca ai avut o clipa de curaj.
  NB Hai sa vad DACA MI RASPUNZI!? la e mail uri te pricepi bine !

  • Corneliu iti raspund cu placere. In urma cu cateva luni, Blejnar a iesit in conferinta de presa sa tipe ca raliurile lui Ponta sunt cu sponsorizari in defect fata de legislatia fiscala. S-a dovedit o minciuna sfruntata. Apoi s-a lansat acuzatia ca Ponta ar fi facut ceva ilegal cu contractele de la Turceni/Rovinari. Alta acuzatie, alta minciuna. Zilele trecute Lazaroiu croncanea despre Marga, dar nu a adus nicio dovada concreta. Chiar daca in acest caz acuzatia e demonstrata (nu de dl Boc, ci in primul rand de dl Vlaston si apoi de mine) , nu inseamna ca toate conferintele de presa mustind a borhot politic pot fi luate in seama.

 64. Stimate domn Orasanu, inteleg ca ati fost apropiat de Tariceanu, dar asta nu schimba situatia.
  Boc a dat o declaratie ca lider de partid si si-a asumat ce a spus: ca a facut plagiat Mang-litorul . Mang-litorul a spus aseara ca il da in judecata pe Boc pentru ca minte si va trebui sa dovedeasca la tribunal ca are dreptate.
  Dvs. v-ati diminuat meritul legindu-va de o declaratie politica a lui Boc.
  Presa de fapt si-a facut datoria profesionist atit cei de la Romania Libera, cit si cei de la hotnews , evz.ro si b1 si altii, iar acum ce ar trebui sa mai faca presa este sa continue sa mai sape pe net si in cazul altor „mari profesori” pe functii si in comisii si comitete, iar atunci putem sa spunem ca a inceput reforma invatamintului din Romania.
  Pina atunci ceea ce au facut toti ex-ministrii educatiei a fost o frectie la picior de lemn, pentru ca profesori ca Magl-itorul conduc si o sa conduca mult si bine peste tot in Romania.

  • Acest licurici cred ca este de la Cotroceni. Doar acolo se mai pomeneste de aceasta mirobolanta fiinta…intr-un context oarecare. Articolul explica frumos experienta mea de la AVAS, il recomand si eu ca lectura. Cand plecati din Modrogan, dle Licurici, aveti grija sa stingeti becul acolo.

 65. poate mai corect ar fi urmatoarele sondaje de opinie:

  Ce credeti ca se impune:
  1) Demisie din functie de ministru
  2) Demisie plus retragerea titlurilor academice

  Credeti ca:
  1) Victor Ponta il va demite pe Mang
  2) Mang isi va da demisia

 66. Faptul ca d-l Boc a iesit public si curajos cu chestiuni legate de plagiat inseamna ca dumnealui nu a plagiat. Sau poate ca nu este asa ? Sa il verificam ? Ce ziceti ? Are Boc dosar de profesor universitar dupa grila Funeriu ? Verifica cineva ?

 67. Ia uitati ce zice Eli Biham, cercetatorul israelian de la care a Mang a copiat fara sa macar sa inteleaga ce copie, un articol gresit:

  Since yesterday I got many emails that brought to my attention that Mr. Ioan Mang, who was named for the Romanian education minister, plagiated a manuscript of mine, as well as papers of other people.

  Indeed this is a case of plagirism, where the paper „SQUARE ATTACK AGAINST REDUCED VARIANTS OF RIJNDAEL” by IOAN MANG is an exact copy („copy-paste”) of the manuscript „Cryptanalysis of Reduced Variants of Rijndael” by myself and Nathan Keller.

  But I would like to add that this plagiarism is not the only issue here that shows on the personality of Ioan Mang. You usually expect that a person that makes plagiarism will read the plagiarized paper first. However, it is clear that Ioan Mang never read not tried to understand the claims in the manuscript „Cryptanalysis of Reduced Variants of Rijndael”. He could not even develop the same results on his own, because all the content of the manuscript „Cryptanalysis of Reduced Variants of Rijndael” is wrong. The fact that that manuscript appears on the Internet is only due to a mistake of a colleague that forwarded it without the consent of the authors, while already knowing of the mistake in it. Actually, I believe that Ioan Mang is the first person ever that did not immediately identify the mistake in the plagiarized manuscript.

  Eli

  sursa: http://www.cs.technion.ac.il/~biham/

  Rusine PSD!

 68. Dar ce să spunem de plagiatul tragico-comic comis de președintele de la Cotroceni, care, fără să citeze sursa originală și fără măcar s-o menționeze, preia și amplifică realizările specialistului american în economie Bernard Madoff, aplicându-le în economia românească.
  Specialiști de la EvZ au preluat comentariile unui specialist de marcă din domeniu:
  «Cât era datoria externă a fiecărui român, în 2011

  Autor: Departamentul Economic [http://www.evz.ro/detalii/stiri/cat-era-datoria-externa-a-fiecarui-roman-in-2011-980784.html]

  Totalul datoriei externe a României era la sfârşitul anului trecut de 98,4 miliarde de euro sau 5.000 de euro de român, a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă, Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naţionale a României (BNR).

  „Este preferabil pentru o ţară să atragă fluxuri de capital negeneratoare de datorie externă decât fluxuri generatoare de datorie externă. Practic, fluxurile importante care nu generează datorie externă sunt trei. Vorbim de investiţii străine directe, de transferurile private şi de fondurile europene”, a spus Lazea, citat de Agepres.

  Economistul şef al BNR a mai spus că, de partea cealaltă, fluxurile care generează datorie externă se creează din datorie privată sau guvernamentală.

  „Din acest total de 98,4 miliarde de euro, după momentul aderării României la Uniunea Europeană creşterea acestei datorii externe a fost de circa 57 miliarde de euro. Deci în 5 ani ne-am împrumutat de 57 miliarde de euro, iar tot în aceşti cinci ani cele trei componente negeneratoare de datorie au adus în ţară circa 50 miliarde de euro”, a spus Lazea.

  „Ideea este cum să facem ca fluxurile negeneratoare de datorie să devină mai mari decât celelalte”, a explicat Lazea.»

  După cum se vede și din comentariile citate, performanțele lui Bernard Madoff, cel care a reușit performanța de-a lăsa milioane de americani fără fonduri de pensie și mii de fundații de caritate, se regăsesc pe deplin pe lista de realizări a președintelui PSD și aghiotanților săi prim-miniștri, fără ca menționarea numitului Madoff să se realizeze într-un mod corect și corespunzător. Dacă Bernard Madoff a reușit, folosindu-se de imaginea sa de om de încredere, corectitudine și cinste, să convingă firme de investiții, asociații ale angajaților și fonduri de pensii, spitale, fundații de cercetare să-i încredințeze spre administrare circa 65 miliarde dolari, din care în final nu se mai regăseau între 12 și 20 de miliarde dolari.

  Comparați aceste sume cu sumele de ordinul a aproape 100 de miliarde de euro, pe care unul de la Cotroceni, cei câțiva acoliți din Guvern și cele câteva sute din Parlament au reușit să le împrumute în numele cetățenilor români, sume despre care astăzi se afirmă că s-ar mai găsi circa 7 miliarde de euro la Ministerul de Finanțe, restul nefiind defel clar unde sau în ce s-ar putea regăsi.

  Nu înțelegem cum este tolerată atingerea unor performanțe similare, fără ca inspiratorul american să fie corect și corespunzător menționat măcar.

 69. Domnul Mang si Doamna Mang/
  L-au plagiat pe Chin Cheng-Chang

  (gratuit, stiu, dar e greu sa te abtii :) )

  Domnule Orasanu, felicitari pentru consecventa.
  V-ati gandit sa lansati un grup Anti-plagiat? o asemenea asociere, care poate deveni chiar un ONG, ar putea juca un rol esential in curatirea mediului academic romanesc. Au fost multe cazuri de plagiat evidente, si totusi autorii nu au fost sanctionati in nici un fel. Metodele de lucru – campanii consecvente, lobby, o lista neagra, presa proasta….

  ce spuneti?

  cele bune
  Domnica Macri

 70. bine documentat si bine scris articolul. din pacate, cercetarea romaneasca poseda asemenea porcoshenii, multa lume scrie carti din carti. si cred ca si in strainatate apar asemenea indivizi, dar sunt imediat descalificati. mister mang nu numai ca ar trebuie scos din toate activitatile (de cercetare, pedagogica si politica) ci nu ar mai trebui sa poata reveni in activitate. despre agricultura te contrazic, pentru ca si acolo avem nevoie de oameni competenti. de asemenea, ar trebui sa fie penalizate si revistele sau universitatile care au sprijinit publicarea unor asemenea lucrari plagiate

 71. Cand asupra unui ministru planeaza astfel se suspiciuni grave este rolul opozitiei sa le denunte. Asa se face politica. Daca opozitia ar fi tacut atunci ar fi fost criticabila. Pe urma este rolul mass-mediei sa verifice care dintre parti are dreptate. Si, daca este de buna credinta, sa evite sa se pronunte, inainte de-a verifica temeinic intr-un sens sau in celalalt.

  • Perfect punctat cu o remarca in plus. Acum se poate face o comparatie intre comportamentul unora sau a altora in opozitie. Cate din dezvaluirile bomba si acuzele fara acoperire ale USL-ului (ne aducem aminte de exprimari de genul: „nu e nevoie de dovezi, este evident” ) au putut fi demonstrate? Era sa uit de dovada prezentata de A3 cu bacul domnului Funeriu. Mare dezamagire domnul Orasanu care nu imi raspunde mai jos la o intrebare simpla!

 72. Nu inteleg supararea ta Razvan… Oamenii competenti din Romania s-au terminat si atunci apelam la ce gasim si noi… Desigur, ar mai fi cate unul pe ici si colo dar sunt foarte ocupati cu munca deci automat trebuie sa gasim oameni intreprinzatori care se descurca rapid cu resurse putine… Faptul ca a reusit sa scrie o lucrare academica de un asemenea nivel intr-un timp atat de scurt si mai ales calitatea lucrarii plagiate il recomanda, dincolo de orice indoiala, pentru pozitia de ministru… Desigur, ami sunt si alti plagiatori dar cumulul de calitati il avantajeaza pe domnul in cauza, el fiind multilateral dezvoltat… A, si uitasem sa mentionez, stie sa foloseasca Internetul si calculatorul demonstratia fiind clara si evidenta ;)
  Iti urez o zi buna ;)
  klaus

 73. D-le Orasanu, lasati-o mai moale ca ati luat-o pe aratura (articol + comentarii).
  1. Boc nu a vorbit aiurea. Au fost specialisti in coduri si criptare care i-au trimis articolele (mai multe, nu unul). El nu l-a ales decat pe cel care era evident: cca 85-90% din articol copiat mot-a-mot, restul omis, schimbare de titul si autori; diferenta de nr de pagini vine din modul de formatare. Cu celelalte, pt care era nevoie de ceva expertiza, nu si-a luat raspunderea.
  2. avea dreptul sa vorbeasca pentru ca si-a luat raspundere ca prim ministru pentru noua lege a educatiei (inca in vigoare, dar tare ma intreb pentru cat timp); nu pot spune ca a facut grozav de multe lucruri bune guvernul Boc, dar cred ca aceasta lege spala multe pacate
  3. nu sunteti primul care a luat legatura cu autorii; au facut-o si altii, inaintea dumneavoastra; au informat de asemenea si institutiile abilitate din tara si din strainatate; numai ca nu au raportat pe bloguri cu punct si virgula ce au facut.
  Tara asta a noastra este plina de universitati care dau licente, masterate si doctorate pe bani (lucru extrem de greu de dovedit pentru ca nimeni nu isi va pune in pericol diploma si investitia pentru demascarea unui talharii la care a fost parte). Majoritatea beneficiarilor sunt politruci, manageri prin deconcentrate, sefi in administratie. Nu va convive, dar in timpul protejatului dumneavostra, d-nul Tariceanu, activitatea a inflorit.
  In ultimii ani s-a dat o lege a invatamantului care incearca, pornind cu un moment zero, sa opreasca aceste practici. In ochii dumneavoastra nu conteaza valoarea legii, faptul ca incearca sa impuna valoarea si adevarul in educatie. Nu e buna pentru ca e facuta de adversar.
  Fara a va contesta valoarea intelectuala si academica, dar prin atitudinea din acest comentariu nu dovediti decat ca si dumneavoastra sunteti un politruc din duzina.

  • Mirela, tu faci la fel ca Boc. Lansezi acuzatia ca as fi politruc :)) Te rog vino cu mormanul de dovezi, explicate clar sau intoarce-te, te rog, din crapatura din care ai venit.

   • Am folosit cuvantul in sens metaforic. Stiu, politrucul era instructorul de partid in armata sovietica.
    Dar modul anacronic in care v-ati legat de Boc numai ca sa va legati de el (marea majoritate a comentatorilor au punctat acest lucru) va pozitionat in mod clar politic. Tocmai atacul dumneavoastra a fost neargumentat desi ati incercat sa ii dati forma de argument.
    Incercarea de a spune ca Boc nu are pregatire nu tine in acest caz. Si am explicat de ce. La (1) am aratat faptul ca oricine putea identifica impostura; am gresit doar procentele pt ca autorii au copiat in proportie de cca 95%, mot-a-mot din lucrarea echipei japoneze. Lucrurile sunt de o asemenea dimensiune incat nu mai este nevoie de competente ca sa dovedesti frauda. Dumneavoastra nu ati citit articolul si din cauza asta va incapatanati; ati comparat nr de pagini si gata. La (2) m-am referit la nevoia unei implicari politice: nu vorbim de un profesor universitar oarecare, ci de ministrul educatiei si cercetarii, adica o functie politica. Si in plus, vorbea primul ministru care a promovat actuala lege care condamna extrem de sever frauda intelectuala in mediul universitar. Materialul i-a fost trimis de d-nul Vlasov tocmai in speranta unei pozitii politice. Iar d-nul Vlasov, care nu are nici dansul pregatire de specialitate, il avea de la oameni care se pricep.
    Continuind, autorul nu dovedeste plagiatul. El il poate sesiza la fel ca orice alt muritor. In plus mai poate cere si daune in instanta :) Adica metoda pe care ati aplicat-o nu a dovedit nimic. Exact cum nu bucatareasa spune despre ciorba altei bucatarese daca e buna sau nu :) Pentru asa ceva exista degustatori de ciorba.
    A fost sesizat Consiliu de Etica, au fost trimise articolele incriminate la IEEE dar raspunsurile vin in 90 de zile. In aceste 3 luni, actualul ministru poate distruge din inconstienta, vanitate si interes tot ce s-a facut bun in ultimii 3 ani. Si nu intamplator am facut referirea la diplomele cumparate. Mai interesativa printre cunostinte.

    Si nu am venit din nici o groapa. Am un doctorat in computer science lut pe bune, am participat la vreo doua stagii post-doc in strainatate si stiu ce inseamna sa verifici fiecare articol inainte de publicare. Stiu si ce inseamna sa muncesti la o lucrare 6-7 luni, sa o trimiti plina de incredere la o conferinta si sa fie respinsa pentru ca ideea tocmai fusese prezentata la o alta conferinta cu 2 luni in urma (de multe ori o problema astepta rezolvarea pentru a impinge domeniul inainte si este posibil ca doi autori sa aiba acceasi idee; fiecare dintre autori a prezentat alte demonstratii, alti algoritmi, chiar daca asemanatori, dar aceeasi idee). Si am trait si reversul. Am vorbit intr-o postare ulterioara despre importanta originalitatii ideii.
    Cred ca inconstient ati simtit ca am avut dreptate in tot ce am spus si din cauza asta m-ati trimis in groapa. Numai ca nu eu m-am bagat in politica. Eu stiu ca in invatamantul romanesc s-a intamplat un lucru mare in ultimii 3 ani, si este si meritul lui Boc pentru ca a sustinut neconditionat modelul propus de Funeriu si ca actuala lege (perfectibila, fara nici o discutie) trebuie aparata.
    Imi cer scuze ca v-am facut politruc, a fost o exagerare dar m-a uimit si revoltat modul opac in care ati privit lucrurile. Poate ca la altcineva ar fi trecut neobservat. V-am inteles ideea din spate dar ati pornit articolul si argumentatia de la niste impresii (vreti sa le enumar?), nu de la informatii

    • Trebuie sa te lamuresti : ori ma acuzi ca as fi politruc, ori spui ca foarte bine ca am descoperit plagiatul. Cred ca te-a cam descumpanit putin articolul in doua etape :)) E clar unde bati : nu si-ar fi imaginat cineva ca poate fi desfiintat Boc strofa 1 si probat plagiatul strofa a doua . Articolul demonstreaza contrariul.

     • Dumneavoastra ati descoperit plagiatul? Serios? Nu Boc? Nu „cititorul providential” invocat in text? Care este meritul pe care vi-l arogati in aceasta chestiune?

 74. Domnule Orasanu va pun o intrebare: Confirmarea autorului articolului ca intradevar este un plagiat este o dovada mai tare decat evidenta data de o comparatie? Doar pentru a va ajuta sa argumentati, sa presupunem,prin absurd, ca un autor dusmaneste pe un altul si declara despre al doilea ca l-a plagiat fara ca acest lucru sa fie adevarat. Mai este o dovada? Din punctul meu de vedere atacul asupra omului care a facut ca aceste discutii sa aiba sens va descalifica. Astept un raspuns clar la o intrebare simpla.

 75. Domnule O,
  “…exista similtariti intre doua lucrari si mi se pare ca e plagiat” in conditiile in care Boc nu e doar unul dintre cei mai putini credibibili oameni din Romania, chiar din politicieni…”
  E textul Dvs., cu doua greseli de scriere + doua de limba. Mai sus ati facut si gafe de gramatica, deci sunteti complet. In aceste conditii ma intreb cat timp ati consumat sa produceti textul spalatel in discutie si cat v-a costat consultanta literara. Inainte de a-l acuza pe domnul Boc ca nu a verificat sursa, nu ar fi oare cazul sa va verificati propriile productii scrise? Cat despre domnul Boc, n-o fi dansul „credibibil” pentru cei ce o sterg cu codita intre picioare dintr-un minister, nu inainte de a sfeterisi niste acte cu care sa-si santajeze (nu sa-si demaste) fostii sefi corupti. Dar Boc e credibil pentru unii ca mine si stiti de ce? Pentru ca, universitar fiind, a lovit trei ani la rand in impostura universitara. Pentru ca, jurist fiind, si-a facut dusmani de moarte in lumea magistratilor. Pentru ca, primar onest fiind, a schimbat in patru ani fata unui oras mare, transformandu-l intr-un pol investitional. Cu vreo doi ani in urma v-am remarcat la televizor si va consideram o speranta politica. Dupa cele scrise, daca nu ati fi atasat poza, nu v-as fi recunoscut. Pacat!

  • Bine spus, frumos scris. Este exact ce trebuie spus. Insa v-as atrage atentie la unele dintre comentariile precedente care „ii multumesc” domnului Oraseanu ca exista si ca a „facut aceasta investigatie”..cred ca asta va explica si de ce nu avem o societate civila in Romania. Oameni educati care se exprima public pe forumuri care apreciaza insulta grosolana impertinenta (in sensul latin al lipsei de pertinenta) a domnului Oraseanu doar pentru ca „tanara speranta la Harvard” ne arata ce criterii avem si de ce judecata suntem capabili.
   Ca PDL nu era format din ingeri o stim, ca a esuat in a face reforma o stim, insa sa facem bine sa ne asumam ca cetateni lambda o mare parte din vina. Vrem ca altii sa reformeze in locul nostru, ca altii sa asume costurile si sa putem sa face pe desteptii pe forumuri in ciuda evidentelor si a simplului adevar…greu iese tara asta din evul mediu si din comunism!

  • Domnule Clujean, din dorinta de a lansa subiectul cat mai rapid am transmis articolul catre Hotnews. Exista erori gramaticale in el – just – si voi incerca sa le corectez. Va multumesc ca imi atrageti atentia si ca ma cititi, chiar cu rezerve. Cu stima.

   • Am recitit mai bine si am constatat o odioasa sugestie, ca as fi platit pentru acest articol. Nu sunt platit de nimeni pentru articolele din Hotnews.ro.

 76. Felicitari pentru demersul dv!. Acum sa speram ca isi va da demisia nesimtitul!Nu m-ar mira sa vina si ne spuna ca e o conspiratie la mijloc, si ca vrea o decizie judecatoreasca.

 77. Dupa „logica” dlui Orasanu, nimeni nu ar avea voie sa spuna ca doua texte sunt identice pana nu vine un specialist cu 3 facultati si cu o lupa imensa, care sa declare ca asa e.
  Faptul ca doua texte sunt compuse din aceleasi litere, aceleasi cuvinte, aceleasi propozitii, aceleasi fraze, aceleasi semne de punctuatie, asezate toate in aceeasi ordine, nu poate fi constatat decat de un „specialist in plastografie”.
  Frumos va sta, domnule Orasanu!…….
  Dupa parerea dvs, nu mai avem dreptul nici macar sa sustinem ca 2 cu 2 fac 4 , decat daca prezentam diploma de absolvire a unei facultati de matematica!
  Nu mai avem dreptul sa spunem ca porcu-i porc sau gaina-i gaina decat dupa ce am studiat Zootehnia.
  Nu mai putem spune ca luna se invarte in jurul pamantului si pamantul in jurul soarelui decat daca am studiat astronomia la Harvard!

  Cred ca o sa ramaneti de pomina, dle Orasanu!

  • Maria, e chiar mai tare deca atat. Aici la Harvard nu declara nimeni un plagiat decat dupa ce se intruneste o comisie de trei nu doar experti in domeniu, dar experti pe subdomeniul respectiv – in acest caz, folosirea IT-ului in criptografiere.

   • Asta are o explicatie simpla: este nevoie de specialisti pentru a confirma un plagiat cand asta se refera la furtul unei idei, a unei demonstratii, a unei dezvoltari. Mang nu e un plagiator, el e un simplu xeroxist. Diferenta intre el si un plagiator e ca diferenta dintre un hot de buzunare si Robin Hood.
    Cred ca toti plagiatorii din lume se vor revolta si vor iesi sa protesteze cand vor afla ca Mang este numit plagiator.
    Pentru a confirma ca doua texte sunt identice nu e nevoie nici de comisie, nici de specialisti, nici de justitie. E nevoie doar de doi ochi si de putin bun simt.

    • :)) Si xeroxistul si plagiatorul (daca putem face diferentierea asta, eu nu am auzit pana acum de ea), tot de o comisie specializata sunt dovediti.

 78. Nu ma mira deloc existenta unu grup de oameni care, de dragul celor 16% la salar’ sau a ofticii ca au picat bac-ul datoarita camerelor din salile de clasa, se fac ca nu inteleg cum e cu plagiatura asta. Se fac ca e o chestie politica domle, de rafuaila. Ca mesagerul nu e cel mai fericit, nu scuza cu nimic fapta produsa in sine. Chiar daca apa e pompata printr-o teava sinuoasa cu dopuri si gauri, ea trebuie sa ajunga la caldarea destinatarului si sa i-o umple. Lasandu-l in negura declaratiilor si a obscuritatii viitoare pe mesager, sa trecem la problema in sine.
  Ce nu inteleg eu? Ce mare scofala mai nene sa iei cele doua articole de pe net sa le citesti (sunt cateva pagini) si sas iti dai seama ca totul e un copy paste ordinar? Ce mare scofala, sa dai un „sarci” pe internet sa vezi datele de publicare a celor doua materiale. Ba mai mult Google, are facilitatea scholar pentru comunitatea stiintifica, unde se gaseste mai tot!! Toate astea dureaza cam 20 minute si ar scuti multa cerneala reala sau virtuala curgand despre existenta infractiunii in sine. Da nenica, cu sau fara reclamatie, ea exista! Mang et al. a copiat (pare-se cu greseli cu tot) articole intregi! Pe scurt, nu inteleg toata tevatura unei asa-zise anchete ca daca e sau nu e. Este si it’s a no brainer!
  Ce urmeaza? Pai in primul rind sistemul din gena romaneasca de get defensive, adica sa ma dovedeasca ei tata, altfel nu ma misc de-aici. Very well, nici nu ma asteptam la altceva. Alte lucruri sunt mai adanci si anume, exista o porcarie de jurnal (nu ar fi singurul pe mapamond) care permite publicarea de materiale copiate. Doua chestii deriva de-aici: 1. vizibilitatea jurnalului respectiv este limitata la treptele Universitatii din … Habarnamunde 2. exista o mana de insi, RECENZORII (unul sau mai multi) care au dat girul acestei publicatii. Probabil se cunosc intre ei si o mana o spala pe alta, sau probabil ca unii au pumnul pus in gura, ca sa nu deschida aceasta cutie a pandorei din stiinta (sic!) romaneasca. Insa CEA mai grava urmare este ca se mai pune o pata nejustificata pe si-asa micuta si rupta-n coa..te haina a stiintei romanesti din tara si din afara. Pe mine, ca membru al comunitatii inginerilor automatisti ma afecteaza mult acest fenomen, cunoscand pe adevaratii automatisti si calculatoristi romani care au contribuit fantastic la dezvoltarea domeniului din anii 40-50 pana in prezent.
  Intrebarea care ramine fara raspuns este? Ce facem?….

  • Iata ce facem, domnule Ionescu:

   „Potrivit unor surse din cadrul Ministerului Educaţiei, în acest moment la Consilului Naţional de Etică au ajuns două sesizări referitoare la patru articole semnate de Ioan Mang despre care există suspiciuni de plagiat.

   Consiliul – singurul organism care are, potrivit legii, posibilitatea de a analiza cazurile de plagiat – se întruneşte mâine. Deşi cazul ministrului Educaţiei, Ioan Mang, a făcut vâlvă în presă este puţin probabil ca el să se afle pe ordinea de zi a Consiliului din cauza volumului mare de muncă pe care îl au cei 11 membri ai acestuia. Sursele RL au precizat că există sute de sesizări de plagiat care vizează oameni de ştiinţă români din toate domeniile.” (Petre Badica – Romania Libera)

   Cred ca v-ati lamurit pe deplin.
   Ba chiar ati anticipat ce va urma.
   Adica…nimic.

   • Vrem si noi lista cu sute de oameni de stiinta verificati de Comisia de Etica.
    TREBUIE sa deschidem o lista cu semnaturi pentru verificarea tuturor tezelor de doctorat date din 1989 pana in prezent.
    Toate universitatile TREBUIE sa instaleze softuri antiplagiat in regim de urgenta.
    Felicitari echipei http://www.contributors.ro

   • Maria, felicitari pt. aceasta adaugare – si are f. multa dreptate domnul ca importanta este continuare acestei povesti.

 79. D-le Razvan Orasanu, va intreb daca sunteti una si aceeasi persoana care a fost consilierul prim .ministrului Tariceanu?
  Daca da atunci se explica de ce minimalizati conferinta de presa a fostului prim ministru Boc.
  Totusi pe aici comentariile partizane, mai ales la lucruri evidente, nu a trebui sa apara, macar aici.
  Eu o sa va rog sa va uitati si pe CV-ul primului ministru Ponta, cel care isi trece un masterat de 3 luni (martie-iunie 2000) la universitatea din Catania.Cum explicati acest masterat, cand un masterat in occident dureaza 2 ani?
  De fapt asa se explica aparitia tuturor acelor indivizi ca ,,exagerari,, de CV-uri in acest guvern si modul superficial de analiza interna a calitatilor celor numiti!
  Indiferent de ce a fost eu cred ca trebuie analizati cei care sunt in functie si nu aparati prin ,,defectele,, celor care au fost candva in functie.
  Altfel nu mai intelegem nimic.

 80. ”TARA LUI MANG” de D.Voiculescu, V.Ponta si C.Antonescu
  Ca tot romanul impartial, Dl.Orasanu ia tras o flegma lui Emil Boc, (c asa cere linia partidului ) dar la demascat si pe Mang (ceva frecusuri in USL…) Pacat ca nu l ati citit pe Caragiale d-le economist ,curat Catavencu: ai dreptate mai Boc ,fir ai al dracului cu dreptatea ta!!

 81. Revin:
  Din pozitia academica pe care o clamati ar trebui sa stiti ca plagiatul nu il confirma autorul. El il poate reclama institutiilor autorizate (aici avem o diversitate: justitie, organizatii profesionale, institutii academice, organisme de supraveghere, etc). Plagiatul poate fi reclamat si de alte persoane.
  Pe de alta parte, in lucrarile stiintifice orientate spre stiintele exacte sau tehnice, apar doua elemente: plagiatul in sine si originalitatea ideii. Ca autor poti reclama ca ti-a fost furata ideea, chiar daca nu se intalnesc elementele plagiatului asa cum le cunoaste toata lumea.

 82. Buna ziua,

  Felicitari pentru investigatia facuta. E laudabil faptul ca cineva a facut eforturile necesare pentru a verifica la sursa acuzatiile de plagiat. Este insa regreabil ca ati ales sa il atacati pe dl. Boc pentru faptul ca a fost cel care a initiat aceste acuzatii si pentru modul in care a facut-o. In primul rand, e de notat ca plagiatul in cauza nu dateaza de ieri, e relativ vechi. SUnteti convins ca daca nu o facea dl. Boc o facea altcineva? In al doilea rand, dl. Boc este, intre altele, un politician. Care a profitat de ocazie pentru a lansa un atac politic la adresa unor adversari politici. Cat despre competenta necesara pentru detectarea plagiatului, presupun ca faptul ca „abstract”-ul si introducerea lucrarii publicate de catre dl. ministru sunt identice pana la nivel de punctuatie cu articolul original este suficient ca dovada si nu intra sub incidenta „algoritmilor” care, vezi doamne, ar putea fi verificate doar de specialisti.

 83. Am gasit in cv ul unui politician urmatoarele:

  „martie – iunie 2000 – Master în Drept Penal Internaţional la Universitatea din Catania, Sicilia-Italia „

  Se poate ? Multumesc

  • Se stie: e vorba de Ponta. Cazul este arhicunoscut si discutat de cativa ani.
   Nu prea e posibil. Un masterat are cel putin 1 an. Insa se poate sa fi fost admis cu intarziere si sa fi luat toate examenele la timp.Dar fara confirmarea universitatii nu se poate declara nimic. Poate ca ar fi bine sa se verifice.
   Dar pe de alta parte, cazul acesta nu are atata impact ca cel am ministrului educatiei si cercetarii. Primul ministru are consilieri care, cel putin teoretic, trebuie sa fie super bine pregatiti in aria lor de competenta.
   Ministrul educatiei este gardianul unui sistem sanatos care pregateste Romania de maine. Din punct de vedereal al moralitatii academice trebuie sa fie impecabil.

   • @Mirela, nu sunt din mediul academic,nu fac parte din nici o organizatie care sa poata contacta respectiva universitate oficial..Dar spre bucuria,si nu numai a mea, sunt romani care pot face asta. Ma bucur,ii felicit si sunt de partea lor. Sper sa se faca lumina si in acest caz.Este vorba de personajul politic intuit. Inca o frustare pentru mine; in timpul grevei „spontane de la MF,la un moment dat o persoana afirma ,(citez aprox) : am 6 SASE MASTERATE ! Toate lucrurile false in invatamant le vom plati foarte scump.Din pacate.

 84. Dl Mang, va deveni personaj(negativ) de Manga.
  Aluzie la benzile desenate japoneze. Credibilitate Zero.
  Felicitări pentru demers.

 85. Ce ma intreb eu este ce fac acum eroii nostri.
  Programul la minister s’a terminat probabil si au plecat acasa.

  Tin probabil telefoanele inchise. Am mai vazut eu o plagiatoare haituta de presa de scandal si ascunsa in toaleta institutiei sunand pe altii carora le spunea sa nu dea nici o declaratie.

  Ce face oare Victor Ponta acum? Asteapta… ce asteapta. Este preocupat de altceva? Cu greu ne putem imagina ceva care sa il preocupe mai mult decat aceasta situatie.

  Ce face Ecaterina Andronescu? Se gandeste cum va incepe viitoarea declartatie?
  Simte ca trebuie sa spuna ceva probabil. SImte ca multe priviri ii bat in ceafa.

  Ce face Andrei Marga? Plagiat Schengen sau plagiat autohton. Si el trebuie ca este intr’o postura ridicola. Pe de o parte ii uraste profund pe PDL-isti pe de alta stie ca nu poate risca sa faca front comun cu un impostor.

  Ce fac colegii lui Ioan Mang? Colegii de catedra, colegii din facultate, colegii din universitate. Au terminat si ei orele oare? Tot mai sunt ceva cursuri acum. Nu i-a intrebat nici un student cum este cu plagiatul ?

  Ce fac studentii ? Vorbesc ei pe Facebook, pe messanger, sau pe alte bloguri intre ei? Ce parere au ei despre ceea ce se intampla cu un om care ii reprezinta din punct de vedere profesional.

  Ce ii face oare familia, vecinii. Ce gandesc ei?

  Asta se intampla cand intervine minciuna, frauda si furtul in societate. Societatea devine disfunctionala. Comunicarea inceteaza. Cuvintele raman suspendate, intelesurile nerostite.
  Intreagii societati i’a fost inoculata o doza prea mare de minciuna in ultimele decenii. Minciuna comunista era mai benigna pentru ca nimeni nu o credea. Pa atunci oamenii ajungeau la comunicare mai usor. Mai intai un banc o gluma apoi mai raspicat in functie de context. Mai fara perdea. Azi… oamenii nu mai deosebesc adevarul de minciuna pentru ca deja minciuna a ajuns la metastaza.

  Se poate curata organismul de aceasta escescenta cancerigena? Nu mai este ca atunci cand partidul comunist a disparut. Defapt asta a si fost prima minciuna. El a disparut ca institutie politica dar nu ca grup, nu ca retea de cunostinte, nu ca organizatie infractionala.

  Si daca il vor pastra ca ministru… e suficient si pana maine-poimaine, asta va face un rau care nici nu stiu cum va putea fi reparat. Este vorba de neincrederea oamenilor si asa aproape zero in scoala.
  Si daca nu il vor pastra… cum vor face asta ? O retragere onorabila? Ce poate fi onorabil in asa ceva. Onorabilitatea a murit de mult.
  Parca aud ca se va spune ca cei care au scos la iveala afacerea au facut un deserviciu Romaniei. Ca vor avea de pierdut oameni nevinovati. Ca … etc.
  By the way, cate granturi o fi luat omul nostru ? Ca vorba aia avea punctaj baban.
  Din minciuna nimeni nu are de castigat! ci toata lumea are de pierdut. Iar cu cat vine mai tarziu adevarul cu atat este mai rau.

  Netrebnicii incercau sa scoata camerele video din salile de examen :-))
  II inteleg. Ei ar scoate in afara legii si programele anti-plagiat cred eu.

 86. Dupa un asemenea mod (original) de introducere in problematica atat de complicata a unui plagiat (oare de ce i-o zice asa chiar si in cazul unei copii fotografiate, aproape?), ma asteptam de la domnul Orasanu sa scoata din propria „mapa profesioanala” (ca nu numai de Boc le zice domnul Orasanu, si-a adus aminte si de marinar, asa, in treacat), aia de Harvard, si o propunere de rezolvare cel putin inedita. Spre pilda: sa cerem (sau sa ceara numai domnul Orasanu, eventual, nu?) de peste tot de pe unde se poate (si de pe unde nu se poate), ca mangului sa i se ia toate gradele universitare, sa fie dat afara din invatamant, din tara etc, DAR sa ramana ministru, ca aia e functie politica; plus ca opozitia, auzi si tu, ii cere demisia!
  Eu credeam ca astia mai tineri au viscerele mai fine… As!

   • Ramane de vazut, daca e timp de asa ceva, fireste, cine la cine si la ce a scris nu a fost atent, ca sa zic asa. Vezi in textul comentariului la text :) .
    Azi asteptam sa bagi mare cu Radu-Dumitreasca, ca asa ai promis. Pentru inceput, vezi aici:

    http://www.curentul.ro/2012/index.php/2012051171986/Actualitate/O-impostoare-in-CSM-Corina-Dumitrescu-a-fost-doar-vizitator-strain-la-Institutul-Hoover.html

    O rugaminte de final de mesaj: spune-ne sincer daca ai crezut ca acest demers se va lati atata! Credeai societatea romaneasca adormita sau te asteptai la o asemenea reactie? Ia sa te auzim cu pianul pe scari! Multumesc anticipat pentru raspuns.

    Respecte deosebite, in continuare! Pe bune!

    • Este irelevant pentru mine cat se lateste subiectul. Am subiecte de 1.000 de cititori si iata, un subiect de 18.000 de cititori. Important e adevarul. Si consecintele lui sa fie foarte clar aplicate.

     • Ma rog, eu credeam ca si „latimea” conteaza… Fie si numai pentru ca acest caz mang este, si inainte de toate, dar si in ultima instanta, unul de morala (sau de lipsa a ei, nu importa), iar nu unul de economie, de fotbal sau monden (astea poate doar asa, in subsidiar si in derizoriu), la care se inghesuie toti. La asta ma refeream. Got it? OK, asteptam sa vina cu birja-n pivnita si StanDfordu’.
      Respectele mele!

 87. Domnule RO dvs. sunteti un alter ego al domnului Georgica Severin ( sau el al dvs. ) .Strategia de comunicare a PNL este mult mai transparenta decat transparenta promisa de dl. ponta pentru cel mai cinstit si transparent guvern . Problema PNL este ca simpatizantii lui sunt greu de manipulat ( la fel ca si cei ai PDL ). Deci strategia de comunicare abordata de dvs. , de Georgica Severin ( fost PDL ) , de alti sustinatori fanatici ai USl este : Boc este cel mai compromis , este un nimeni , romanii nu-l mai suporta daca el afirma ceva e clar : fie nu este adevarat fie e cel putin dubios .Deci in fata evidentei il impingem pe Boc. Cand romanii aud numele lui nici nu mai asculta despre ce este vorba. Va inselati amarnic si asta va costa .Vorba dvs. trebuie sa vedeti ce e cu Romania asta profunda care reactioneaza , face corelatii , nu se lasa manipulata de aliatii cu antene . Ea domnule RO este mult mai profunda si vasta decat va imaginati . Si nu are nici o legatura cu partidele, cu serviciile cu cine mai banuiti dvs. De aceea este profunda .

  • Dom’le eu nu am nicio strategie de comunicare si nu sunt implicat politic. De altfel, cum am mai spus de n ori, nu am fost membrul niciunui partid. Deci incercarea dvs de a ma atrage in ceva in care nu apartin nu va face cinste.

 88. Felicitari dle Orasanu. Cu toata criptografia si tot ati devoalat adevarata specialitate a o-cultului urmas al abramburitei :-P Propun sa i se acorde titlul de horror-is-doctor-in-copy-paste.
  Pe de alta parte, n-ar trebui sa va intristeze criticile comentatorilor. Dumnealor probabil uita cate acte semnate de profesorul de drept constitutional au fost invalidate de CCR. Si nu ma refer doar la invalidarile cu iz politic.

 89. Stimate domnule Orasanu,

  Ceea ce ati facut prin expunerea dvs este mai mult decat laudabil … iar modul este aproape fara repros! Spun aproape pt ca exista totusi … in opinia mea … ceva ‘faulty’ in argumentatia articolului.
  Sa ma explic … incepeti prin a demonta stilul amatorist prin care a fost atacat cazul, si oferiti apoi o demonstratie riguroasa … care arata ca totusi cei care au atacat amatoristic cazul aveau dreptate pe fond, dar nu in argumentatie! Ceea ce poate determina o perceptie distorsionata a cazului! Adica cineva poate sa zica: “uite domne, aia care l-au acuzat aveau dreptate!” … iar in concluzia dvs imi scapa legatura intre argumentatia de la inceput si grosul demonstratiei!
  Asadar, eu sunt de parere ca trebuie subliniat faptul ca si cei care au ridicat piatra fac parte din acelasi system de frauda intelectuala din care face parte si incriminatul … un system transpartidic care a infestat invatamantul romanesc!
  Solutia, cel putin un system de verificare a plagiarismului pe model CNSAS, pentru cei care ocupa functii platite din banul public! Cei din privat care angajeaza astfel de produse si exponenti ai fraudei academice, e treaba [si sunt banii] lor!
  M-as bucura daca ati continua demascarea fenomenului in toata complexitatea … si rautatea [pana la urma este o frauda intelectuala cu consecinte incomensurabile] lui!
  Un prim pas, trebuie cumva sa li se ceara tuturor ‘doctorilor’ care ocupa functii publice sa-si publice lucrarile pe internet, nu doar sa le mentioneze in CV!
  Cu toata stima!

 90. Am citit o parte din comentarii, dar (din fericire) sunt mult prea multe reactii si nu dispun de timpul necesar, asa ca daca repet opinii deja exprimate imi cer scuze si sper sa nu fiu acuzata de plagiat.

  Mi-e teama ca ceea ce au facut sotii Mang nu e un caz izolat, ci o practica bine incetatenita in universitatile noastre, de stat sau private. M-as hazarda chiar sa presupun ca majoritatea profesorilor universitari trecuti de 45-50 de ani sunt in situatii similare.

  Acestia sunt dinozaurii din sistemul de invatamant care ocupa functiile cele mai importante, carora asistentii lor mult mai capabili decat ei trebuie sa le duca servieta, sa la aranjeze traduceri din partea studentilor si sa le publice lucrari. Oameni care nu se dau dusi cu una cu doua (vezi cazul rectorului Marga la UBB), si din cauza carora tineri mult mai valorosi nu-si gasesc locul in sistemul de invatamant.

  Din cauza lor, sutele sau poate miile de romani absolventi de doctorate la universitati cu renume din strainatate nu-si doresc sa revina in tara, sau daca incearca totusi sa revina sunt respinsi de sistem.

  Pana cand invatamantul nu se va curata de aceste fosile (care publica in engleza/franceza/germana desi nu vorbesc aceste limbi in reviste gen Metallurgia International) nu prea avem sanse sa vedem macar vreo universitate romaneasca in Top 500.

  Cred si eu ca ati fost un pic prea dur cu domnul Boc. O fi gafat el in alte ocazii prezentand informatii nerumegate, dar de data asta a avut dreptate. Fara interventia lui poate ca presa ar fi uitat repede de acest subiect si s-ar fi resemnat ca constate ca macar „domnul” Mang e „de la stat” si nu „de la particular” precum jalnica nominalizare anterioara de ministru al Educatiei.

  Altfel, va admir tenacitatea si articolele si sper sa va citesc cat mai des in continuare.

 91. Am urmarit si emisiunea lui Robert Turcescu si interventia Dvs, lucrurile sunt acum clare. Dar am o intrebare: a gresit saracul domn Boc? Pentru ca din episodul 1 si 2 asa s-ar zice. Daca nu a gresit in acest caz, cred ca-i datorati o reparatie, Dle Orasanu.

 92. pe web sint sute de modalitati de verificat plagiatul. Daca in Romania s-ar verifica toti profesorii/conferentiarii, sint sigur ca rata de promovabilitate in mediul universitar este mai mica decit cea de la BAC… Catavencu ar trebui sa verifice si sa dea scorul pe web. Este chiar simplu de verificat. Nu in 3 luni ci in 5 min. Propun sa se inceapa cu parlamentarii profesori. Nu mai avem nici scuza ca articolele sint in Romana. Sint si modalitati de traducere automata. Daca Ponta vrea curatenie, e simplu, nu il costa nimic si pe deasupra face loc si pentru oameni ce pot face treaba.

 93. Domnule Orasanu inca mai astept raspunsul la intrebarea pe care o repet ca poate v-a scapat: De ce ne faceti sa credem ca atunci cand un autor sustine ca a fost plagiat de altul, aceasta simpla sustinere este o dovada de netagaduit, iar comparatiile facute de liderul opozitiei Emil Boc sunt neconcludente si o fasaiala? Las la o parte ca m-ati surprins cu limbajul folosit la adresa unui om onorabil si astept argumentatia.

  • Sa stii ca ti-am raspuns si mai sus, insa acest site incepe sa piarda date din cauza volumului de cititori. Iti raspund nu cu ce cred eu, ci cu ce se intampla la Harvard. Daca exista o astfel de situatie, nu se apuca oricine sa se uite la cele doua lucrari si sa isi dea cu parerea „da , e evident” – e penibil. Se convoaca o echipa de 3-5 specialisti, care nu pot fi doar in domeniul general IT sau in domeniul general criptografiere, ci trebuie sa fie experti in subdomeniul folosirea IT-ului in criptografie. Ei consulta atat autorii plagiati cat si alte personalitati cunoscute ale domeniului si fac un raport detaliat, minutios. Abia dupa aceea se da un comnuincat de presa (nimeni nu urla inainte, iar echivalenti de Boci nu exista aici) – iar respectivul este dat afara de peste tot – nu doar ca demnitar, dar ca universitate, titluri academice retrase, etc. Sper ca am lamurit. Asta e o procedura serioasa, altfel MAng spune ca nu a plagiat, Boc zice ca a plagiat si nu se mai sfarseste niciodata. Si in Ro, intervine o autoritate neutra, lucru care e corect.

 94. documentare byna,concluzie corecta(exista dovada plagiatului),dar n-am inteles prima parte,acel atac furibund impotriva celor care au inceput dezvaluirile;a vrut dl Orasanu sa arate ca nu este de o anumita parte? mi se pare putin exagerata reactia dumnelui la adresa acestora,chiar putin teatrala!

  • Nu am vrut sa subliniez ca politicienii vin adeseori cu petarde foarte putin credibile. Daca in acest caz adevarul a pututu fi confirmat, in cazul Blejnar-Ponta-raliuri , Blejna-Ponta-contracte Turceni, Lazaroiu – Marga – CNSAS , acestea s-au dovedit pana acum simple minciuni. Si e bine sa avem aceasta poza in minte si sa fim precauti.

 95. Va salut.
  Felicitari pt demersurile dvs.
  Imi permit sa va sugerez cateva teme asupra carora ar merita sa va concentrati atentia:
  1. Cazul Mang:
  – Dl Ponta „solicita Academiei” sa faca o analiza. Nu-i roaga !
  – Acesta este deja un caz de competenta procuraturii. Ei pot stabili daca este nevoie de o expertiza.
  2. Cazul generic „catzelush cu parul cretz”. Este prima poezie pe care o invata copii nostri la gradinita. Sa fie acesta motivul pt care aceste cazuri par a fi normale in mediul universitar romanesc ?
  3. De investigat: imi amintesc, ca am fost uimit de cate lucrari stiintifice are dl. PROF. voiculescu felix. le enumera intr-un interviu pe antene. Ar fi distractiv sa constatam ca singurele sale lucrari originale sunt cele semnate la securitate.
  cele bune,
  livius

 96. @ Razvan Orasanu
  Tot respectul pentru demersul dvs si pentru informatiile prezentate. Chiar daca unii comentatori au criticat pozitia dvs. in raport cu prestatia d-lui Boc, eu unul sunt intru-totul de acord cu „scatoalca” aplicata ex premierului si sunt convins ca atat el cat si altii asemeni lui, experti si specialisti in orice, ar trebui mai des atinsi. Una este oportunitatea ca, dpdv politic, sa nu profiti de pleasca cu tema plagiatului si cu totul altceva sa iti dai cu parerea in mass media, fara dovezi obiective, despre aspecte tehnice asa cum sunt cele legate de stabilirea abaterilor de la normele de buna conduita, in cazul nostru plagiatul, prevazute de cadrul legal. Personal consider ca scopul politic ar fi fost atins, fiind suficient ca dl.Boc sa faca publica informatia legata de suspiciuni de plagiat si nu de plagiat, si sa solicite institutiilor competete ca, pe baza dovezilor, sa faca verificarile si sa traga concluziile legale. Daca in urma verificarilor, bazate pe analiza competenta a dovezilor obiective, institutiile ar fi confirmat plagiatul, tot legislatia in vigoare stabileste si sanctiunile care se pot aplica. Avand in vedere ca si in Romania, precum la Harvard (parca va vad cum zambiti), nu declara nimeni un plagiat decat dupa ce se intruneste o comisie competenta, nu ma pot abtine sa nu fac trimitere la cateva acte normative din legislatia nationala care stabileste cadrul institutional in care se trateaza abateri precum plagiatul: Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale, Legea nr. 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare, Legea nr. 319/2003 privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare. Daca se confirma plagiatul, si avand in vedere ca sunt serioase motive sa credem ca astfel de cazuri sunt frecvente, as fi curios sa stiu daca primul ministru in functie va propune o ancheta prin care sa se verifice activitatea si sa se stabileasca ce naiba au facut toate structurile, comisiile, consiliile, comitetele infiintate la nivel universitar, academic, ministerial, national, etc, etc, care au parghiile si obligatia legala sa verifice, sa vegheze ca tocmai astfel de cazuri sa nu se manifeste. Cu alte cuvinte sper nu numai sa se corecteze probleme punctuale ca a d-lui Mang ci sa se stabilesca si actiuni corective, adica sa se identifice si sa se elimine cauzele care au permis aparitia abaterilor de natura plagiatului, tocmai in ideea de a reduce riscul de a se repeta.

 97. Mi’a sarit in ochi, citind stirile, persoana d-nei Lia-Olguta Vasilescu care este lector universitar si senator PSD, in comitete si comitii &c. Stie cineva ceva despre opera dumneaei ? Ea scrie si articole sau direct carti ?
  Sunt tare interesante aceste strategii profesionale. Colegiul Naţional de Apărare, tasty… very tasty. «Lucrarea ştiinţifică : „Cultura – factor de securitate naţională”» stie cineva in ce biblioteca se gaseste aceasta. Din nefericire la BCU nu putem avea privilegiul de a o vedea.
  iar «Lucrarea ştiinţifică: „Vilfredo Pareto si contribuţia la dezvoltarea sociologiei moderne”» inteleg ca este un articol de 8 pagini :-) nice one. Nu are cota la BCU si nici nu este mentionat unde se gaseste.

 98. Vad ca dispar comentariile.

  @Dle Adrian

  Nicaieri in lume nu se verifica plagiatul „din oficiu”
  Asta se face doar in cazul in care exista banuieli concrete sau reclamatii si acuze concrete in acest sens.
  In rest, peste tot sunt valabile declaratiile pe propria raspundere, stampilele si antetul oficial al documentelor.
  Daca stampila de pe o oarecare diploma este gasita ca fiind originala si perfect legala, nimeni nu verifica (din oficiu) modul in care ai obtinut acea stampila.

  • Imi dispar si mie comentarii. platforma nu poate duce atata trafic, e WordPress…si exista si un cod defect, ma informeaza webmasterul. Probabil codu ala o fi fost luat sa fie folosit in criptografiere de dl Mang :))

 99. @Domnule Orasanu

  Iata cum s-a prabusit intregul dvs esafodaj. Comisii in sus, comisii in jos, specialisti, criptografi si alte „unelte”

  Domnul Mang, tocmai a declarat public ca recunoaste ca lucrarile respective reprezinta un plagiat, dar ca nu-i apartin.

  „“Ioan Mang a declarat public ( textual): “Acele lucrări sunt un plagiat, fără discuţie, dar nu sunt ale mele”.”” (interventie telefonica la un post TV)

  Deci, sunteti de acord cu mine ca , din acest moment, acele Comisii de Etica, acei specialisti si-au pierdut „obiectul muncii”?
  Din moment ce insusi acuzatul recunoaste plagiatul?
  De-acum, problema este a procuraturii, pt a afla cine s-a folosit de furt de identitate si a plagiat in numele dlui Mang?
  Comisiile de etica nici macar nu mai au ce sa cerceteze.

  Mult zgomot pt nimic.
  Pt ca dl mang a intors foaia.
  Recunoaste plagiatul dar nu-si asuma paternitatea lui.
  Din acest moment, situatia este cu totul alta.

  Iaca dilema!

  • Dl Mang a declarat pana una alta ca da in judecata pe cei care il acuza, deci astept o citatie in acest sens. Faptul ca nu isi asuma plagiatul ci spune ca se gandeste la demisie doar pentru ca e deja prea mult zgomot, spune tot. Pana acum nu exista vreo autoritate care sa se fi pronuntat public, pe baza dovezilor prezentate de mine si dl Vlaston. Asteptam Academia :) si sa vedem daca o vor lua pe Academiei sau nu :))

   • A spune „s-a prabusit esafodajul” in conditile in care eu am demonstrat plagiatul, cu dovezi clare – nu cu vorbe si impresii artistice , este „superb” :)) Desigur…asa este :)) Restul au ramas cu esafodajul intreg dintre cei care si-au dat cu parerea despre blocurile RC5 si RC6, pricepandu-se la criptografie precum se pricepe gasca sa cante la cimpoi. E bine….impresiile vor triumfa, Romania va izbandi. Faptele pot fi strivite de tavalugul pareristilor. De fapt, asta e problema noastra, ca tara. Deci ati atins o probl. fundamentala :)

 100. multi din cei de varsta (si pozitia) lui Mang au plagiat la greu – asa era cultura organizationala in universitatile din Romania – fie ele de stat, private sau chiar militare. asa se dadeau primele, promovarile, etc.

  google le pune insa probleme in ziua de azi.

  Mang si compania nu era necesar sa para niste genii – puteau sa faca si lucrari de editor – sa colecteze cele mai bune articole pe o anumita tema si sa le traduca si sa le publice cu permisiunea autorilor, dand astfel acces studentilor la niste lucruri interesante. Le aparea si lor numele pe copera ca editor si nici nu plagiau.

  dar prostul nu e prost destul…

 101. Ca o completare la analiza articolului „PUBLIC-KEY CRYPTOSYSTEM BASED ON THE
  DIOPHANTINE EQUATIONS”. Trebuie mentionat ca articolului original, al cercetatorului din Taiwan, a fost la randul lui amendat intr-un articol disponibil pe web: http://www.isg.rhul.ac.uk/~sean/cr_dio.pdf

  Autorii acestui din urma articol mentioneaza faptul ca „The public key system proposed by Lin Chang and Lee is insecure even if used as a private key system”. Ce noroc pe sotii Mang sa plagieze doar articole gresit fundamentate :D

 102. Trebuie sa facem distinctie intre partea politica si partea academica.

  Eu cred ca ministrul Mang trebuia sa fie demis in secunda doi fiindca dovezile de plagiat erau clare de la inceput in ochii opiniei publice. Situatia e oarecum similara cu cea a ministrului Remes prins in flagrant de mita. E normal ca opozitia sa ceara demisia intr-o asemenea situatie, (critica la adresa dlui Boc nu e justificata) si e normal sa urmeze o demisie pentru a proteja functia ministeriala. Nimeni nu poate imagina ca un ministru poate continua sa-si exerseze activitatea pana cand consiliul de etica da un verdict (90 de zile maximum). Este vorba aici de o problema politica.

  In ceea ce priveste partea academica, daca e sa mergem pana la capat pe logica dlui Orasanu, faptul ca un autor sau altul se considera plagiat nu reprezinta o dovada irefutabila. Este ceea ce a spus Liviu Ornea in interventia sa de altfel. Trebuie dat un verdict de catre o instanta independenta. Iar daca acesta e defavorabil dlui Mang, acesta trebuie dat afara si din sistemul universitar.

 103. Stralucita demonstratie logico-matematica, QED:
  episod.1 ≤ episod.2 ≤ episod.3 =episod.4+episod.5=LOL=updt.1 + updt.2 + updt.3 +updt.4+ updt.5+updt.∞ =LOL
  concluzie: 1 Eu Razvan Orasanu absolvent de ’’Hardvard, am fost un dobitoc’’
  2 Drept pedeapsa pentru prostia si nemernicia mea, o fac publica in intreg universal, sau cel putin tuturor celor cu un acces la internet.
  NB. Nici acum dl.Orasanu,nu intelege, de ce un ariticolas cu exces de e mail uri, a trezit 90% reacti negative in ambele zone politice. Prostia a fost matematic demonstrata, despre nemernicia articolasului altadata.

 104. Sa-l invitam pe domnul Mang sa faca o viziteza la :

  5th International Plagiarism Conference
  Monday, July 16, 2012 at 5:00 PM – Wednesday, July 18, 2012 at 4:00 PM (GMT)
  Gateshead, United Kingdom

  http://ipc5.eventbrite.com/

  E putin cam scump, dar am o banuiala ca nu va fi o problema pentru el:P

 105. „Un cititor spune:
  10/05/2012 la 18:18
  In lucrarea pe care autorii (familia Mang si Popescu) au plagiat-o fara sa o citeasca, singura vina ce i se poate imputa lui Mang este ca “a semnat ca primarul” (adica a fost de acord sa fie si el trecut ca autor, ca doar asta e practica curenta cam la toate universitatile din Romania). Autorul lucrarii este Popescu. Este si el profesor universitar si director de departament. A avut careva curiozitatea sa caute despre Popescu? Va asigur ca veti avea o surpriza mult mai mare decit la Mang. Pe acest site au aparut deja 2 lucrari dovedite ca fiind plagiate de cei 3 autori, la ultima nici macar indicind la bibliografie lucrarea plagiata!”

  Coautorul lucrarii respective nu este Constantin Popescu, director de departament, ci Constantin Petru Popescu, asistent in cadrul aceluiasi departament din care face parte dl Mang. Confuzie extrem de neplacuta…

  • GC >> Vezi mai jos doua lucrari ale directorului de departament Popescu Constantin cu Mang si cu familia Mang.

   Care puteti verifica lucrarea „Constantin Popescu, I. Mang, An Authenticated Key Agreement Protocol Based on the Weil Pairing, Proceedings of International Conference on Applied Informatics (AI 2003), Innsbruck, Austria, pp. 797-800, 2003” cu lucrarea de la http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/summary?doi=10.1.1.23.8133 ? Aici e vorba de Popescu care este director de departament la Universitatea din Oradea. Si mai este inca o lucrare a lui Popescu cu familia Mang, „Constantin Popescu, I. Mang, E. Mang, Improving the Xia-You Group Signature Scheme, Proceedings of The 11th Conference on Applied and Industrial Mathematics (CAIM 2003), Oradea, Romania, pp. 51-56, 2003”. Poate cineva sa confirme daca aceasta lucrare este plagiata? Si aici este acelasi Popescu Constantin, director de departament.

   Ceea ce este interesant este ca la Universitatea din Oradea exista doi Popescu Constantin. Unul care e profesor universitar, director de departament, coautor a celor 2 lucrari de mai sus, si un altul care e in aceeasi catedra/departament cu familia Mang, care ar fi (co)autorul lucrarii plagiate care apare in aceasta discutie inca de la inceput.

   Ceea ce este SI mai interesant este ca profesorul universitar Popescu Constantin si-a sters din CV-ul sau lucrarile cu Mang (se poate verifica pe site-ul Univ. Oradea), dar CV-ul sau exista (inca) la adresa http://www.itsoc.org/portal_memberdata/cpopescu.

  • In lucrarile incriminate e intr-adevar vorba de Constantin Petru Popescu. Dar la adresa http://www.itsoc.org/portal_memberdata/cpopescu este vorba de Constantin Popescu, care este director de departament. Ce este interesant este ca Popescu si-a sters din CV-ul publicat pe site-ul Universitatii din Oradea toate lucrarile in care apare si Mang (sint vreo 4-5 parca). oare de ce? Poate cineva sa le verifice daca nu sint plagiate?

   Mai mult, pe FAR cineva a verificat ceva lucrari ale acestui Popescu si a gasit ca ele au valoare stiintifica NULA. Iar aceste lucrari au fost folosite la promovari (luat doctorat, avansat in grad didactic etc.) Oare CE interese au fost la mijoc, pentru ca Mang, care nu este specialist in criptografie, sa devina peste noapte, prin punerea numelui sau pe lucrarile lui Popescu directorul de departament si a lui Popescu colegul de catedra?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Razvan Orasanu
Presedinte al Asociatiei "Tine de Noi", Kokkalis Fellow la Harvard University - John F. Kennedy School of Government (2012), Consultant local pentru Banca Mondiala (2010), director de cabinet al Presedintelui Consililul Concurentei (2009), absolvent al cursului Financial Programming and Policies - Fondul Monetar International (2009), Consilier de Stat al Primului Ministru pe probleme economice (2005 si 2007-2009) si Presedinte AVAS (2006). Absolvent London School of Economics, Joint Vienna Institute si al Cursului Executive Harvard Kokkalis (Atena-2006). Autor a peste 200 de articole in domeniul economic si al politicilor publice - in Ziarul Financiar, Capital, Money Express, Evenimentul Zilei si Contributors.ro

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Va ieși sau nu Polonia din Uniunea Europeană? Ultima decizie a Tribunalul Constituțional din Polonia reanimă această dezbatere

,,Nu există o tiranie mai crudă decât cea care se exercită la umbra legilor și cu culorile dreptății” Montesquieu

Cum tac universitățile din România despre vaccinare

Vaccinarea anti-COVID reduce de ~5 ori riscul de a transmite boala și de ~10 ori riscul de simptome grave sau de deces....

Suntem un stat laic?

Scriu textul de față îndemnat de trei împrejurări. În ordine cronologică inversă, a treia e apariția reportajului Recorder Clanul marelui alb. Sunt...

Ce înseamnă AUKUS?

Pentru a înţelege contextul semnării pactului AUKUS, este necesar a înţelege contextul relaţiilor dintre Australia şi China. În 2020 relaţiile dintre cele...

România, octombrie 2021 : eşec statal şi paralizie politică

Eşecul statal şi paralizia politică sunt semnele sub care stă România zilelor acestea.   Statul român se înfăţişează cetăţenilor acestei ţări  astfel cum...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.