miercuri, ianuarie 20, 2021

Exclusivitate – Universitatea Harvard inchisa, suspectii atentatului din Boston urmariti in zona (Update 4)

UPDATE4

http://www.economist.com/blogs/democracyinamerica/2013/04/boston-bombings-0

The Economist spune ca FBI-ul intervievase in 2011 fratele cel mai mare, care pare a fi, la aceasta ora, unul dintre principalii organizatori ai atentatului. Linkurile conduc catre spatiul cecen, dar ramane de vazut daca exista si o legatura cu radicalismul islamic.

O asa-zisa investigatie paralela desfasurata pe un microblog american a fost un dezastru pentru crowd sourcing, prin numirea arbitrara a unor oameni care nu aveau nicio legatura cu atentatele.

Update 3

http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-22228151

Cautarea politiei s-a finalizat cu prinderea celui de-al doilea suspect (cel mai tinar dintre cei doi frati) in orasul Watertown, la cateva mile de Universitatea Harvard  – sau mai precis intre Cambridge, localitatea care „gazduieste” Harvardul si Boston. De precizat ca ceea ce numim „orase” aici fac parte dintr-o singura aglomeratie urbana, care insa continua sa fie impartita intre localitati si astfel fragmentata din motive istorice.

Dupa cum va puteti imagina, lumea este destul de socata.

Update 2

Universitatea transmite urmatorul anunt catre studenti, inainte de prinderea celor doi :

” The law enforcement effort to track down an armed and dangerous suspect believed to have participated in the Boston Marathon bombings continues this afternoon. Law enforcement intends to conduct controlled explosions on Norfolk Street in Cambridge sometime this afternoon. No specific time has been released. State and law enforcement leaders have also reiterated their call for residents of Boston, Cambridge, Waltham, Watertown and nearby towns to stay inside.

We recognize it may be difficult to continue to stay indoors right now and some may be thinking about going outside after what has been a very difficult and challenging few days. But the events of recent days also remind us that authorities are working around the clock to find this suspect and protect public safety, and I urge you to please follow their guidance to remain inside as this manhunt continues.

The Harvard University Police Department continues to maintain a significantly heightened security presence and will continue to monitor the situation closely. If members of the Harvard community see anything out of the ordinary, they should contact the HUPD at (617) 495-1212. „

Update 1

Universitatea, in urma cu putine minute a transmis urmatorul update:
„Dear Harvard community members:

Events continue to unfold in the ongoing law enforcement search for an armed and dangerous suspect in an area not far from the Cambridge/Allston campus. The governor and law enforcement have urged people in Boston, Cambridge, Waltham, Watertown and several other nearby towns to stay inside.

Given the ongoing nature of the investigation and public safety concerns, Harvard University will remain closed all day Friday.

The Harvard University Police Department continues to maintain a significantly heightened security presence and will continue to monitor the situation closely.”

Articolul initial:

In urma cautarilor cu privire la unul dintre suspectii banuiti de atentatul cu bomba la Maratonul din Boston, Universitatea Harvard a fost inchisa, ca o precautie.

Studentilor le-a fost transmis urmatorul mesaj :

“I trust that you have already received a Harvard Alert informing you that the University is closed due to the ongoing public safety situation in our area.

Law enforcement officials are searching a wide area not far from the Cambridge/Allston campus for an armed and dangerous suspect who they believe participated in the bombings at the Boston Marathon on Monday. Public transportation across Greater Boston has been suspended.

In consideration of the manhunt that is underway, we are asking members of the Harvard community to remain home from work and classes today. For personnel whose duties include health, safety or other critical operations, we ask that you check in with your supervisors to ensure that those functions can continue.

Similarly, the Harvard University Police Department is advising community members to stay indoors while the search for the suspect continues. “

Era ceva in aer chiar inainte de recentele atentate care au socat din nou America – a fost o alarma falsa cu bomba la Massachussets Institute of Technology pe la final de februarie – inceput de martie, intr-un weekend frumos, in care eram prins intr-un training si a existat un moment de panica si la Harvard daca sa fie inchis sau nu. MIT –ul este la doua statii de metrou de Harvard, iar tensiunea de acolo era palpabila.

Este un moment util in care sa pomenim intreaga infrastructura cu privire la situatiile de urgenta, care la noi nu functioneaza aproape deloc, iar in America functioneaza destul de bine:

 1. Exista un sistem de apeluri prin sms prin care oamenii sunt informati de situatia in desfasurare, in timp real
 2. Exista un sistem de informatii in care esti obligat sa te inscrii in momentul in care calatoresti in afara campusului, astfel inacat in cazul unei tragedii sa se poata foarte eficient da de tine.
 3. Omul care se ocupa cu securitatea Harvardului este unul dintre cei care asigurau protectia lui Bill Gates inainte – daca poate apara cineva acel loc, este omul respectiv. Nu am sa uit niciodata un training de securitate obligatoriu, prin care am trecut ca studenti – detalii de la cum sa ai la tine baterii de lanterna pana la cum sa iti alegi o camera intr-un hotel intr-o zona din Africa.
 4. Exista automat un mesaj primit de la conducatorii institutiei – toti studentii au primit un email de la Presedintele Harvard, Drew Faust.
 5. La cel mai mic pericol, la cea mai mica avertizare se contramandeaza evenimente, indiferent de cine e vorba. Harvardul a oprit nu de mult, intr-o situatie de urgenta, o prezentare a cuiva din stafful lui Obama.
 6. Se organizeaza automat sesiuni de consiliere pentru studenti – cum sunt cei care au avut prieteni la Maratonul din Boston
 7. Harvardul are propria sectie de politie care asigura paza universitatii
 8. Ce nu functioneaza, insa, deloc in America este controlul armelor – efectuat mai strict intr-un stat precum Massachusetts fata de un stat precum Texas. Recent, a cazut la o diferenta de 5 voturi un amendament important, care ar fi reglementat regimul armelor

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. Ma bucur ca autoritatile au fost atat de rapide. Sper sa reuseasca sa-l prinda pe cel de-al doilea suspect. Initial, am crezut ca era student la MIT si mi se parea incredibil. Acum am inteles ca erau doar rezidenti prin zona si nu studenti MIT. NPR anunta acum o ora ca sunt aici cu statut de refugiat si ca unul dintre ei, boxer, a dat un interviu la un moment dat pentru AP in care spunea ca nu a reusit in 5 ani de rezidenta sa-si faca niciun prieten american. In orice caz, atunci cand vine vorba de ceva in legatura cu Rusia, sunt extrem de circumspecta.

 2. Ce nu functioneaza, insa, deloc in America este controlul armelor – efectuat mai strict intr-un stat precum Massachusetts fata de un stat precum Texas.

  Da, da, da! Si e mare pacat, pentru ca expertii sint unanimi:

  Gun control works!

  P.S. Ce tip de armament au folosit fratii ceceni la maraton? ca n-am ochelarii la mine. Probabil ca military-style-weapons, automate desigur si cu incarcatoare pentru mai mult de 10 cartuse. Vezi daca nu au ascultat-o senatorii pe inteleapta Diane Feinstein?

  Zice unul de linga mine ca cecenii astia albi, white supremacists, bigoti crestini ultrareligiosi de dreapta, conservatori incorecti politic au dat atacul cu niste oale, bile si cuie. Pai, sa le controleze doamna Feinstein si guvernu’, ca e priceputi! Si cutitele, ca acu citeva zile a sarit unul la bataie cu cutitul pe nu stiu unde.
  .

  • Am uitat… Sa controleze si internetul! Si ce/cit mincam, citim, discutam. Sa se faca ratii si sa se dea cite un kil sa ajunga la toata lumea. Case si butilii prin intreprinderi, loc de munca la tot poporu, 12 zile la mare prin sindicat etc.

 3. ” Este un moment util in care sa pomenim intreaga infrastructura cu privire la situatiile de urgenta, care la noi nu functioneaza aproape deloc …”

  Domnule Orasanu , in ce capacitate ati functionat in RO care sa va justifice o asemenea afirmatie ? Cu ce situatii CONCRETE v-ati confruntat in RO pentru a trage o astfel de concluzie ?

  Daca imi amintesc bine, prin noiembrie 2001 , cind in USA incepuse isteria mediatica cu anthrax , imediat in RO s-a dat alarma , ba chiar au si fost depistate „plicuri suspecte” adresate lui Iliescu si Vacaroiu , etc. :lol: Vedeti ce magnifica promptitudine ?

  Fiti linistit, RO nu are nevoie de false flag events, pt. ca nu are bani la buget care sa fie bagati in lupta antitero .

  • Am functionat in calitate de consilier al premierului si de conducator al autoritatii de privatizare. In prima calitate, am vazut slaba calitate a informarilor in cazul inundatiilor si situatia imposibila in care a a fost pus premierul, in cea de-a doua calitate m-am confruntat cu pericolul unor explozii de la rezidurile chimice ale mai multor companii din AVAS.

   • Va multumesc pentru raspuns .

    Dvs. ati scris un material despre Boston event , un event care intra la categoria „terorism” deocamdata, deci este man-made. In acel context ati scris fraza citata de mine , si in acelasi context am comentat. Acuma veniti cu doua pozitii (functii) in care NU v-ati confruntat cu astfel de situatii. Vedeti dvs., inundatiile nu sint man-made , nu sint acte de terorism , ci sint cataclisme(catastrofe) naturale . La acestea se lucreaza cu altfel de logistics decit la man-made. Apoi , in al doilea caz (reziduuri chimice), e vorba de accidente (reale sau potentiale ) cu diverse cauze, printre care neglijenta , care nu implica planning, premeditation, etc.
    In acest sens am intrebat in comentariu.

    Puteti fi linistit , fata de estimarile (prognoza) re. acte ostile , teroriste, in RO, sistemul e pregatit bine. De ar fi macar pe un sfert din asta pregatit sa previna si/sau sa contracareze acte de devalizare a economiei (atat cit mai este ), actiunea agresiva a bancilor straine si alte asemenea acte de „soft terorism” , well, ne-ar invidia si americanii …..:lol:

    Cit despre Boston event de saptamana trecuta , sint multe aspecte care indica o false flag operation. Dar subiectul „manufacturing terror” e complex si nu e cred in intentia dvs. de a-l dezbate acum , in cadrul acestui articol.

    • Inundatiile pot fi man-made, cand se rupe digul care nu e intretinut din vremea comunismului si inunda zone previzibile adiacente, zone de risc pe orice harta de profil….

 4. O analiza complexa pentru cei pasionati de domeniu si de scenarii :

  http://app.debka.com/p/article/22914/The-Tsarnaev-brothers-were-double-agents-who-decoyed-US-into-terror-trap

  Pe de alta parte, mama atentatorilor nu intelege cum au putut face fiii ei asa ceva si crede ca de fapt au fost „programati ” ( de catre cine ?) cu atat mai mult cu cat FBI-ul ii urmarea in permanenta pe amandoi :

  http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/4896355/mother-of-boston-bombing-suspects-it-was-a-set-up.html

  In sfarsit, o pozitie rationala si care face apel la gandirea critica pentru a tine sub control emotiile , fobiile , scenariile si instalarea psihozei care poate apare in aceste situatii tragice:

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151531463569641&set=a.445713004640.227947.839704640&type=1&theater

  In ceea ce priveste sistemul american pentru situatii de urgenta acesta este atat de performant prin conceptie, organizare , tehnica , climatul profesional, relatiile dintre oameni si, atentie , prin constiinta si pregatirea lor . Exista o carte tradusa si la noi despre aceasta problema respectiv comportamentul oamenilor in situatii catastrofice , in care este relatata performanta absolut uluitoare a unui om , de fapt un erou – Rick Reolta daca imi amintesc corect numele lui – care a reusit performanta de a evacua in cel mai rapid mod posibil dintr-un bloc turn peste 4000(!) de angajati ai unei firme inaintea ca acesta sa se prabuseasca ( inainte de dezastru era detestat de aproape toti pentru ca facuse cu ei cele mai multe simulari de evacuare in caz de urgenta) . Ei ii datoreaza lui viata lor, dar el a nu a mai reusit sa se salveze si pe sine…
  In ceea ce ne priveste , probabil ca noi avem ( ca numar ) poate mult mai multe institutii de aparare , structuri de forta , servicii de informatii ( 7) , institutii, universitati si academii de studii strategice,etc. , decat americanii . Pe de alta parte, de 20 de nu am reusit ca stat sa facem nici macar o autostrada cap-coada , cand ninge drumurile din tara sunt blocate si nu se poate circula pe ele nici cu tancul, cand ploua zdravan inunda aproape toata capitala si imprejurimile ca in urma cu cativa ani ,etc., deci Doamne fereste si apara sa mai si vina peste noi vreun dezastru major…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Razvan Orasanu
Razvan Orasanu
Presedinte al Asociatiei "Tine de Noi", Kokkalis Fellow la Harvard University - John F. Kennedy School of Government (2012), Consultant local pentru Banca Mondiala (2010), director de cabinet al Presedintelui Consililul Concurentei (2009), absolvent al cursului Financial Programming and Policies - Fondul Monetar International (2009), Consilier de Stat al Primului Ministru pe probleme economice (2005 si 2007-2009) si Presedinte AVAS (2006). Absolvent London School of Economics, Joint Vienna Institute si al Cursului Executive Harvard Kokkalis (Atena-2006). Autor a peste 200 de articole in domeniul economic si al politicilor publice - in Ziarul Financiar, Capital, Money Express, Evenimentul Zilei si Contributors.ro

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Navalnîi a fost judecat în secția de poliție. Doar pe vremea lui Stalin se mai putea întâmpla așa ceva. Interviu cu analistul Armand Goșu

Duminică seara, la revenirea în Rusia, Aleksei Navalnîi a fost arestat, la punctul de control al pașapoartelor, din...

De la numerologie la ”România Educată”

Religiozități arhaice în contemporaneitate   O doamnă inspector din Galați a dat o circulară școlilor cu privire la un ”training” (inevitabil, online) de numerologie care...

Cu stiletto pe pârtia de ski sau cum mint politicienii că… depolitizează educația

Politicienii, noi și vechi, vor să… depolitizeze educația cu grația unei doamne care, după șampania de anul nou, o ia pe pârtia de ski...

Ministerul Culturii e gol!

Răspunsul Ministerului Culturii la semnalul de alarmă tras de cineastul Alexander Nanau poate părea năucitor, dar în realitate nimic nu-i nou sub...

Transgenderii, „Dezastru al unor oameni fără Dzeu”?

Îi mai țineți minte pe CpFeii ăia cu mîna pe cruce și familia-n gură care puseseră de-un referendum acum vreo doi ani...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.