duminică, iunie 16, 2024

Exista o limita a minciunii? Scrisoare deschisa catre premierul Victor Ponta

Domnule Victor Ponta, Ati facut o declaratie care ma consterneaza si ma revolta. Nu discut aici politica Dvs de distrugere a ICR, o institutie care, in anii cat a fost condusa de Horia Patapievici, Mircea Mihaies si Tania Radu (2005-2012) a facut enorm pentru prestigiul spiritualitatii romanesti, emancipata de orice inhibitii autarhice si de constrangeri obscurantiste. Ati incurajat, prin Ordonanta de Urgenta pe care ati initiat-o, revenirea la un autohtonism pagubos, inspirat direct din „Cantarea Romanei” a erei Ceausescu de trista amintire. De data aceasta, insa, ati intrecut orice masura. A-l numi pe profesorul Mircea Mihaies „nazist” este, domnule Ponta, o aberatie. In istoria gafelor si minciunilor Dvs, acesta pare sa fie punctul culminant. Exista o limita a minciunii, domnule Ponta?

Cunosc poate mai bine ca oricine altcineva scrierile lui Mircea Mihaies, am scris impreuna carti, am colaborat la proiecte intelectuale recunoscute pe plan international. Nu domnule Ponta, Mircea MIhaies nu este „nazist”, ci un stralucit intelectual umanist, un om al ideilor si al valorilor care ne apara de barbarie. A-i acuza pe Horia Patapievici si pe Mircea Mihaies ca promoveaza „pozitii anti-romanesti” este o calomnie de ultima speta. Am scris pe larg despre ideologiile genocidare ale veacului XX, despre comunism si fascism. Va invit, domnule Ponta, sa purtam o discutie publica la Bucuresti despre ce intelegem prin fascism, nazism si comunism. Dati-mi voie sa va asigur, vorbele pe care le-ati aruncat la adresa acestor oameni nu sunt o jignire doar pentru ei, ci pentru toti cei carora le este draga libertatea. Nu i-ati insultat doar pe ei, ci o intreaga traditie ilustrata de nume precum Corneliu Coposu, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Vlad Georgescu, Matei Calinescu, N. Steinhardt, I. D. Sirbu, intreaga directie a gandirii anti-totalitare romanesti. Exista o limita a minciunii, domnule Ponta?

Va scriu aceste randuri ca intelectual public, ca om care, de decenii, studiaza gandirea totalitara. Domnule Ponta, in anii imediat postbelici, in Romania si in intregul Bloc Sovietic, comunistii, dirijati de la Moscova, isi atacau adversarii politici stigmatizandu-i drept „fascisti”. Silviu Brucan a excelat in a-l insulta astfel pe Iuliu Maniu. Mentorul Dvs politic, Ion Iliescu, i-a numit „legionari” pe cei care proclamasera Piata Universitatii drept o zona libera de neo-comunism. Iata ca dupa doua decenii si mai bine, ati ajuns sa vorbiti ca Silviu Brucan in 1945. Ati vorbit sub imperiul urii, domnule Ponta. Va propun spre meditatie un text tulburator pe acest subiect scris de marele carturar Mihai Șora. Il verti numi oare si pe acest fost luptator in Rezistenta franceza „nazist”? Exista o limita a minciunii, domnule Ponta?

„Despre ură, resentiment…

Ca orice stare emotivă extremă, ura – îmi închipui (încă nu mi-a fost dat s-o resimt) – e năvalnică şi cotropitoare: simetricul – negativ – al iubirii-pasiune[i]. Ceea ce au ele în comun este acapararea totală a „purtătorului“ unei atare stări emotive extreme de către ţinta care-i obsedează în egală măsură atât pe cel ce „iubeşte“ în acest fel, cât şi pe cel ce urăşte: pe cel dintâi în sensul că îi blochează elanul autodăruirii, înlocuindu-l cu dinamica retrogradă a acaparării, iar pe acesta din urmă, care urăşte, lăsându-l pradă pasiunii negative a anihilării/dispariţiei ţintei abhorate (sintagma „ură de moarte“ spune totul în această privinţă).

Raportată la iureşul negativităţii care-i serveşte urii drept resort, resentimentul este stătut. Stătut şi retractil. Pasiv. Uneori, chiar întors asupră-şi. În sensul că, în loc de a-şi anihila obiectul, îşi (auto)devoră subiectul. Aveu d’impuissance –, dar nu şi asumare a neputinţei: a-ţi asuma (recunoscându-ţi-o) neputinţa înseamnă deja a da dovadă de curaj – de n-ar fi decât intelectual.

*

S-ar putea să existe şi o ură rece. Rece şi pasivă. Un fel de a întoarce, lumii, spatele. De a nu mai vrea să ştii de ea. Ar fi aidoma unei uri de sine însuşi: golit de lume, ai înceta, pur şi simplu, să mai fii.

Dar ura de moarte, în loc să aibă drept efect moartea „obiectivului“ ei (afară de cazul extrem al rezolvării ei printr-un act criminal), are drept efect sigur tocmai moartea, clipă de clipă şi pas cu pas, tocmai a celui pe care această ură de moarte s-a înstăpânit.

Muenchen, 30 august 2009”

Sper, domnule Ponta, ca veti citi randurile mele drept un apel la ratiune. Ceea ce-ati declarat probeaza dispret pentru aceasta facultate care ne ridica deasupra fiintelor din jungla.

Deplin solidar cu cei calomniati de Dvs,

Vladimir Tismaneanu

https://www.contributors.ro/cultura/resentiment-si-revansa-mihai-sora-ce-inseamna-%E2%80%9Ca-uri-de-moarte%E2%80%9D/

Societatea Timisoara a intiat un apel la atitutdine civica:

http://www.petitieonline.com/societatea_timisoara_-_apel_si_invitatie_la_atitudine_civica

De asemenea:

http://www.revista22.ro/protest-sunt-un-fascist-batrn-41338.html

Apel de solidaritate cu H.-R. Patapievici, Mircea Mihăieş împotriva stigmatizărilor proferate de premierul Victor Ponta

http://www.revista22.ro/articol-41366.html

http://www.evz.ro/-dezbaterea-zilei-de-ce-mircea-mihaies-a-fost-catalogat-fascist-ponta-amestec-de-che-guevara-si-bolsevism-cu-breton.html

Distribuie acest articol

75 COMENTARII

 1. Sunt curios cine face propunerile de genul acesta la Cotroceni. Prezența dlui Croitoru pe listă arată că e vorba de cineva informat, nu e doar un spasm admirativ, venit de nicăieri, al președintelui.

  • Va agitati prea mult cu cineva care nu intelege…
   Vreti sa-i explicati cuiva care nu e capabil sa priceapa lucruri elementare pentru un om cu IQ de 100 (adica un om normal) vorbindu-i pe limba unui om eminent… nu o sa reusti nociodata. Cu cat il bagati in seama mai mult cu atat se va simti mai important pentru ca el nu intelege ca ce i se zice adica ca nu are capacitatea sa discearna lucruri elementare, el intelege ca e important. De fapt el dupa asta fuge de o viata intreaga sa dovedeasca ca e important prin alte metode decat cele decente, pentru ca prin cele decente NU poate, nu e capabil.

   de ce a ajuns el sa conduca Romania? pentru ca oamenii importanti ca intelect nu si-au asumat aceasta chestie stand in banca lor scarbiti de actualitate. Acum trag ponoasele … venite de la pleava care conduce Romania.

 2. NU exista nicio limita a josniciei lui Ponta. Plagiatul (furtul intelectual), minciuna sfruntata, mistocareala de doi lei, infumurarea neghioaba, incultura, badarania – toate acestea ii sunt familiare.

 3. In mod normal, enormitatea acestei acuzatii ar trebui sa solidarizeze absolut toata intelectualitatea romaneasca, de stinga sau de dreapta, prieten sau dusman cu Mircea Mihaies si HR Patapievici, admirator sau detractor al ICR, orice om aflabetizat stie ca nici unul dintre cei doi nu poate fi numit in acest fel. Sint curioasa daca se va intimpla asta. Asa cum sint curioasa daca va exista o reactie a comunitatii academice, Mircea Mihaies este un profesor universitar de elita, cu un CV imposibil de chestionat, cu un volum publicat recent la prestigioasa Rowman & Littlefield. Vom vedea daca va exista o astfel de solidarizare, lista initiata de timisoreni va fi graitoare, eu am sperante.

  • ma indoiesc ca va exista; eventual citiva.
   Multi se vor bucura dupa stramosescul „bine le-a zis-o”.
   NB,
   ma macina o curiozitate obraznica.
   Dl Serban Foarta a semnat acum 2 ani o petitie impotriva dictatorului Basescu.
   Va semna acum o petitie impotriva celui pe care l-a sustinut acum 2 ani? si in favoarea concitadinului sau?

  • Sfântă naivitate! Academia Română? Cea care a făcut-o pe Lenuța Ceaușescu academician, condusă de oameni care au colaborat cu Securitatea, populată de admiratori ai lui Antonescu, de anti-semiți și comuniști? Aveți o părere prea bună despre intelectualitatea românească. La foamea din România fac orice pentru a supraviețui. Politica cum bate vântul…

  • Exact asta li se baga in cap si asta avem! Sintem ca intr-un film american de box-office i care un virus agresiv contamineaza populatia in masa si doar unele persoane ramin imune. Aceste filme se termina cu bine, dar in cazul acestei virusari morale din tara noastra sint sceptica. Acest virus e cu mult mai subtil si mai greu de oprit. Solutia este cultura dar ei o vegheaza ca sa nu se poata ajunge la folosirea acesteia. Nu e SF, e o realitate dramatica.

 4. Tot așa cum Victor Ponta, se pare, nu e sfătuit de nimeni în chestiuni culturale. Înțeleg că, personal, poate avea o umoare neagră împotriva unora ca dl Mihăieș, care n-au scris chiar grațios despre dânsul. Însă nu e deloc tactic pentru PSD să sape încă un tranșeu între sine și cea mai mare parte dintre intelectualii români. Premierul ar trebui să folosească asemenea prilejuri pentru a mai voala din adversitate, pentru a mai ameliora lucrurile, pentru a se preface (măcar) că nu e în conflict cu mai toată cărturărimea română. Nu construiești o mișcare de stânga numai tractoriști.

  • Ponta nu e interesat nici să fie culturalmente informat, nici să facă figură prizabilă în percepția intelectualității românești. Și nici aplomb sau agendă de ctitor al Stîngii nu are. Nu vrea decît să guverneze, să îndese țărișoara în buzunarele PSD, să devină președinte, să fie hiper-vizibil pe scena politică. E un ageamiu impenitent ce-și permite suprarealisme porcești (de tipul calomniei la adresa profesorului Mihăieș), măgării cu zîmbet, nonșalanțe noroioase, convins fiind că electoratul oricum votează găleți, pomeni, promisiuni grase și sloganuri populiste. Nu finețuri, nu rafinamente, nu oameni de carte. Are oare dreptate?

  • @florilegium
   Ca tot va vad asa patrunzator-sfatuitoare, nu inteleg de ce nu va oferiti serviciile Prim-Plagiatorului ca tot ati scos porumbelul ca n-are consultanti pe cultura (de parca ar avea vreo importanta acest lucru in cazul de fata).

 5. Cred ca d-l Ponta l-a urmarit ieri pe M.Gadea la A3 iar astazi a citit JN . Dupa emisiunea respectiva si citirea mai multor articole din JN , adresarea primului ministru vine „manusa ”
  Trist.

 6. Pot sa va intreb si eu dle Tismaneanu… De ce domnii Mircea Mihaies, Roman Patapievici (si alti acuzati pe nedrept de Plagiatorul de la Palatul Victoria) nu-l actioneaza in judecata pe acest ticalos ajuns premier printr-un accident mizerabil al istoriei? Este revoltator si inacceptabil ca acestui individ sinistru (Victor Ponta) sa-i fie permis sa jigneasca si sa calomnieze personalitati si oameni obisnuiti fara sa raspunda penal. Oameni buni, exista justitie in tara asta. Cei jigniti pot sa-si apere onoarea in procese. A venit vremea ca Plagiatorul sa simta mana lunga a Justitiei direct pe pielea lui groasa de nesimtit. Ajunge cu indignarile pe forumuri. Acest Golan trebuie actionat in judecata. Punct.

  • Bune spus domnule! Intr-adevar „un accident mizerabil al istoriei”. Asa este! Cum Dumnezeu se intrupeaza astfel de spurcaciuni pe pamantul acesta?

   • Multumesc pentru aprecieri. Asa complete totusi cele afirmate ceva mai sus si as indrazni sa spun ca Mitomanul de la Palatul Victoria a ajuns premier printr-un aciident premeditate al istoriei. A ajuns la guvernare ca urmare a unui puci parlamentar al penalilor transpartinici. Al caror reprezentant era, este, si va fi badaranul cu breton de la Palatul Victoria. Rusine sa ne fie tuturor pentru ca admitem (in continuare) sa fim condusi de o asemenea rusine nationala! Tara este anesteziata complet. Exista doar o minoritate careia ii mai pasa. Restul? Niste indiferenti, niste lasi, niste egoisti. Ar merita ca toti acestia sa fie lasati singuri, impreuna cu mafiotii care-i conduc, iar noi astialaltii sa plecam definitiv de-aici. Sa-I lasam pe hoti sa se fure intre ei si sa ajunga sa se omoare intre ei pentru bani si pentru putere. Traiesc intr-o tara de care, din pacate, a inceput sa-mi fie rusine.

 7. Cred că mă repet. DAR NU POT SĂ NU MĂ REPET !

  Olavo de Carvalho „Fascistă e mă-ta !”:

  Să vă dau un exemplu. Într-o anumită dezbatere, un individ m-a făcut fascist. I-am răspuns, “Fascistă e mă-ta!” El s-a prefăcut scandalizat și a spus “Aha, nu sînteți pregătit pentru o dezbatere democratică !” Eu i-am răspuns: “Cine nu este pregătit pentru o dezbatere democratică este mă-ta!” Atunci el a tăcut din gură și s-a mulțumit cu explicațiile mele.

  Așa trebuie tratați acești oameni, pentru că ei își arogă privilegiul de a monopoliza insulta. A face pe cineva fascist și nazist este o insultă monstruoasă, iar ei au făcut din asta ceva obișnuit. Dacă un individ își arogă dreptul de a mă face fascist, el îmi acordă dreptul de a-l înjura, pe el cu toată familia lui, folosind ce termeni doresc. Dacă eu spun că mama lui e o prostituată, este mai puțin grav decît dacă l-aş face fascist. Recurgerea la insultă în aceste momente reașează lucrurile la locul lor, pentru că dacă mă faci fascist și nazist tu îmi atribui crime îngrozitoare, în timp ce doamna mama dumneavoastră nu făcea decît să își comercializeze favorurile sexuale fără să facă rău nimănui.

 8. Sper ca va dati seama ca dl. Ponta nu isi permite luxul de a se limita. El pur si simplu a inceput sa alunece pe o panta si nu mai poate schimba nimic fara sa dispara instantaneu din viata publica – aici ar fi ceva de spus despre cei care odata ce capata putina putere nu se mai pot desparti de ea, dar ar fi pe langa subiect.

 9. Nu vreau sa vorbesc despre caracterele sau opiniile personale ale unora/altora.
  Consider ca acuzatiile dlui Ponta pot fi considerate , conform cutumei romanesti, doar simple declaratii politice.
  Insa, pana la un punct.
  Atata vreme cat e doar vorbarie goala, putem intelege , atat frustul unora cat si repulsia celorlalti.
  Dar, din moment ce vorbele sunt coordonate cu o actiune concreta, consider ca dl Ponta a intrat in domeniul culpei penale.
  Din cate stiu eu, chiar si in Romania, atat acuzatia de comportament fascist cat si cea de deturnare de fonduri sunt exclusiv de domeniul institutiilor in drept, singurele carora legea le permite (si le obliga) sa dea o sentinta in asemenea cazuri.
  Or, dl Patapievici nu are absolut nici macar o plangere penala inregistrata la un tribunal, care sa-l acuze , oficial, de fascism sau deturnare de fonduri.
  Cum isi permite domnul Dr in drept – Victor Viorel Ponta sa ia niste decizii (cu efecte concrete) bazate pe simplele sale pareri personale?
  Cum isi permite sa spuna ca nu este de acord cu acordarea unui ordin , unor persoane, pe simplul motiv ca el este convins ca acele persoane sunt fasciste sau se fac vinovate de alte infractiuni care tin strict (si exclusiv) de domeniul justitiei?
  In vreme ce dl Ponta ii rasplateste pe Sova cu functia de ministru iar lui Mazare ii da pe mana jumate din portul Constanta, dupa ce criterii decide dl Ponta?
  Atat Sova cat si Mazare au fost anchetati si au chiar dosare oficiale pe rol, dar asta pare sa nu-l intereseze pe dl Ponta, nici cat negru sub unghie.
  In schimb, el refuza acordarea unui ordin doar pe simplele sale prezumtii de vinovatie?
  Aici ar trebui actionat in justitie.
  Sper ca dl Patapievici sa-si ia inima in dinti si sa faca acest pas.
  Dar daca nu va fi sprijinit in demersul sau, dl Patapievici va fi calcat in picioare de individul Ponta Viorel.
  Sub ochii si sub indignarea noastra.
  Si, bineinteles, sub nepasarea noastra..

 10. Un „apel la ratiune” se adreseaza unuia care o are. Nu imi amintesc ca nenorocitul asta de Pontalau sa fi demonstrat, macar o data, ca ar intra in aceasta categorie.

 11. Domnule Tismaneanu, personal va multumesc si ma alatur in calitate de simplu cititor apelului dvs. Am serioase indoieli ce destinatarul acestor randuri ale dvs., le va citi vreodata, iar daca prin absurd ar face-o, nu cred ca va intelege sensul lor atata vreme cat discipolii sai au investit in el timp si energie pentru un cu totul alt tzel. Eu cred ca nu trebuie sa cerem cuiva ceva ce nu stapaneste, respectiv pricepere, intelegere. Dupa 2 ani in fruntea guvernului acestei tzari, am putut cu totzii lesne constata ca a aplicat singura metoda pe care o cunoaste, citez: ” pauzele lungi si dese, cheia marilor succese”.

 12. Cand propavaduiesti o doctrina nationalista si socialista este aberanta afirmatia ca un intelectual este de extrema dreapta, fascist doar pentru ca a scris carti pe care sigur trepadusul ponta nu le-a citit. In spiritul acestuii ipochimen ar trebui sa ne aratam indignati ca un venetic precum el (tocmai se lauda ca ar fi albanez sau alt neam de prin Balcani) ne da lectii de patriotism. Dar din partea unui individ ce nu are respect pentru ceea ce produce mintea (altfel plagiatul dovedit l-ar fi facut sa se ascunda un deceniu in codru) e de asteptat. O ultima remarca pentru cei ce arunca zilele acestea cu anatema de fascist/nazist (curios cum ponta reia papagaliceste limbajul propagandei ruse) numele complet al partidului lui Hitler a fost Partidul National Socialist al Muncitorilor din Germania – curios cat de apropiat e numele de national socialismul de Dambovita, partidul muncitorilor din Romania cum i-a placut lui Ilici Iliescu sa-l considere.

 13. Sigur ca Ponta nu are proprietatea cuvintelor. Poate ar fi inteles ceva daca mergea cu Sova la Washington.
  Din pacate, prin folosirea cu asupra de masura, etichete precum nazist sau fascist se demonetizeaza, iar la asta a contribuit si Mircea MIhaies (http://www.evz.ro/editorialul-evz-nazismul-cu-fata-liberala-970988.html).
  Sigur, M. Mihaies sau H-R. Paptapievici nu aveau de ce sa practice opposition-bashingul de pe pozitia de functionar al statului, dar asta e deja alta problema.

 14. Fiecare face ce poate in viata.

  Unii nu pot face foarte multe si de aceea fura. mint, devin invidiosi, frustrati, maniosi, obraznici, s.a.m.d.

  Toleranta este si pentru ei din postura de oamenii cetatii, dar de pe pozitia de reprezentat al statului pana cand?

 15. Mitomanul scripto-hoț nu-și poate depăși condiția submediocrului incurabil, menținută consecvent la nivelul copiatorului, copilotului răsturnat sau al unor mingi. Cu pasiunile astea intelectuale ale vieții lui, s-a ajuns premier jucător de baschet și fotbal, liga pitici mucoși.

  De la acest nivel, își permite să ne propage evaluarea lui extraordinară și plenipotențiară, în maniera propagandei de îndobitocire în masă, copiată cu nesaț de la formatorii lui de caracter josnic: Ilici și Năstase.

  De unde și cu ce să-i prețuiască pe Horia Roman Patapievici și Mircea Mihăieș? Două personalități impresionante ale vieții noastre de toate zilele, observatori incomozi pentru mascarada politică a liniștii iliesciene sau impostura cu față de fiară oportunistă. Înzestrați cu pană grea, au vina de a ne fi deschis ochii și mințile, de câte ori ne-am nimerit pe domeniul dumnealor.

  Să nu permitem – sub nicio formă – ca astfel de români extraordinari să fie călcați în picioare de un puțoi nesimțit! (Scuze! N-am găsit altă unitate de măsură.)

 16. El este chiar minciuna in persoana si se labarteaza cat de mult o sa-i permitem noi.
  Idealul ar fi sa nu mai scrie nimeni si sa nu mai vorbeasca nimeni, niciodata despre el. Trebuie ignorat pana la mutenie, caci se hraneste continuu din indignarea noastra.
  Scriu aceste randuri pentru ca il dispretuiesc profund si eu, si familia mea si foarte multa alta lume. Ma dezgusta . Copiii mei isi astupa urechile cand ii aud numele la televizor, pur si simplu nu-l mai suporta, iar noi parintii, nu-i mai rostim numele cel putin in casa.

 17. minciunile lui Ponta nu pot fi lasate nesanctionate. chiar daca „sanctiunea” e doar una simbolica, trebuie facuta si in sensul asta va felicit pentru articol. dar intrebarea este daca nu cumva ar trebui sa facem noi toti mai mult de atat.

  judecand la rece, raspunsul la intrebarea „exista o limita a minciunii” este evident. nu exista. optiunile lui ponta s-au ingustat foarte mult de cand cu plagiatul, si se ingusteaza pe zi ce trece. singura lui aparare este refugiul in propriul delir (din categoria „89 n-au putut sa ne impuste pe toti”). nu mai poate sa iasa de acolo fara costuri mari de imagine in ochii propriului electorat, si chiar daca electoratul l-ar „ierta” cumva (desi nu cred), nu se va ajunge pana acolo pentru ca nu are puterea sa-si asume nimic. este un las. singura lui „calitate” in aceasta lupta politica e capacitatea enorma de a fugi de realitate. va prefera sa se apere spunind in continuare aberatii, iar asta il face un personaj predictibil. va face si alte declaratii delirante de acum inainte, si trebuie „ajutat” cat mai mult sa o faca in continuare. de ce nu, la mai mare. opinia publica si presa ar trebui sa nu se lase luate de val si de subiectele zilei. ar trebui sa-i amintim de fiecare data ca este un impostor „cu diploma”, ca tocmai refuzul lui de a-si da demisia si justificarile lui de redus mintal aduc pagube imense tocmai ideii de demnitate nationala de care pare sa-i pese asa de mult cand e vorba de altii, etc. toate aberatiile lui ponta trebuiesc stranse intr-un album gen „greatest hits” in vederea campaniei. pressure on.

  asta in contextul in care opozitia politica nu face mai nimic, iar traian basescu tocmai a gasit de cuviinta sa-si dea foc la propriul capital politic, acumulat cu atata munca, sustinand-o pe elena udrea ca „vector de imagine” si posibil candidat la presedintie (!??). degeaba are propriul electorat de 10% sau cat o fi, daca pentru fiecare votant sunt inca 5 care n-ar vota-o in ruptul capului, si ar pune stampila pe oricine altcineva nu pe dansa.

  asa ca nu putem decat sa-l „ajutam” pe dl Ponta sa delireze in continuare. intr-o buna zi ii va veni si nota de plata.

 18. sa dovedeasca in instanta afirmatiile facute publice. Dimensiunea si argumentarea acestui prim ministru faca de doi intelectuali nu permite loc la scuze. trebuie actionat in instanta.

 19. Sindromul Putin
  Ucraina a fost invadata de fascisti. E de datoria maicii Rusia sa o elibereze.Toti adversarii lui Putin sunt fascisti. Toti criticii lui Ponta sunt ,si ei, fascisti. Pentru Putin si Ponta, lumea e simpla si usor de inteles-cine nu sta in pozitie de drepti in fata stapanilor e un monstru, un fascist.Paranoia imaturului premier se agraveaza pe zi ce trece.

 20. Opinia mea este ca orice „invitatie” la cumintenie nu-si mai are nici un rost vis-a-vis de o gasca de impostori erijati in „conducatori” ai destinelor noastre de dupa 1989.
  Sunt convins ca marea majoritate a romanilor se asteptau la o schimbarea reala a vietii noastre dupa 1989.Din pacate, multe din sperantele noastre s-au risipit, tara devalizata si furata.Este usor de inteles cum neo-comunistii vor distrugerea tuturor reperelor noastre si instalarea dictaturii pontiste.Cred cu tarie ca este nevoie de solidaritate pentru apararea tuturor valorilor umane (cit le mai avem printre noi!).Este nevoie de ff multe luari de pozitie, iar dl.H.R Patapievici va trebui sa-l cheme in fata justitiei pe VV Ponta.

 21. Cred că îl băgăm prea mult în seamă pe VVP. Ar trebui să lăsăm justiţia să îl bage în puşcărie.

 22. Victor Viorel este intruchiparea perfecta a unui homunculus postmodern si postcomunist, a doua venire cheghevaristo-maoista. Secretiile imunde ale gindirii lui nepereche ar trebui rezervate tratatelor psihosomatice, in niciun caz scoase la lumina dezbaterii publice.

  Poate ca a sosit vremea sa-l ingropam in uitare, sa-l provocam sa se gonfleze ca o broasca riioasa, explodind finalmente ca un balon de sapun ieftin in toaleta imunda a marelui bazar din teleorman.

 23. compulsive lying disorder
  nu pleaca potaile de la macelarie de vorba buna. sarlele cu stefan gheorghiu au devenit democrati, presedintii de colhozuri si securistii afaceristi cu statul, judecatorii care aparau ordinea socialista aparatori ai drepturilor omului si exemplele pot continua.
  acum se induce ideea ca pacientul trebuie sa moara ca sa dispara organismele parazitare (schimbarea generatiilor pasamite)
  bun, nu s a facut lustratia cind trebuia. nu putea purtatorul de basca cu mot nascut dupa razboi sa renunte la binefacerile comunismului : mimarea muncii si tacerea complicitara in schimbul frimiturii garantata de partid. dar normalitatea trebuie sa aiba un inceput. daca trasul in teapa nu mai e de actualitate, legea oamenilor cu bun simt trebuie sa fie la fel de aspra si eficace. rapid. pina nu se molipsesc toti, unii de la altii, de minciuna, lacomie, viclenie, hotie si neam prostie.

 24. Stiti de ce Ponta nu a motivat in scris nesemnarea decretului? Pentru ca risca sa junga la puscarie daca semna motivarile ce le da prin viu grai cu fascist si chestii de astea sau in orice caz sa fie nevoit sa-si ceara scuze publice.

 25. Orice persoana are pacate. Sunt intelepti care poarta, potrivit preceptelor biblice, cate o piatra in buzunar pentru as reaminti ca nu sunt nepatati. Sigur, nici domnul Mircea MIHAIES nu face exceptie de la aceasta regula. Omul spune fara rezerve ce gandeste, nu vrea sa se inregimenteze s.a.m.d. Dar sa-i atribui calitati de neofascist , doar pentru ca vede lumea diferit, este prea mult.
  Credeam ca domnului Prim Ministru ii lipseste din biografie doar perioada galetusei si a lopaticai. Este singurul mod in care imi pot explica declaratiile ” jucause” pe care le face domnia sa in ultimul timp. Se pare insa ca a lipsit si de la lectiile de istorie despre regimurile extremiste : fascism, comunist.
  Nu-i nimic . Domnul PONTA este intr-o buna companie. Fostul presedinte Ion ILIESCU ii facea pe cei din Piata Universitatii legionari. Presedintele Rusiei ii facea pe cei ce demonstrau in „Maidanul” din Kiev fascisti. Probabil ca si domnul Prim Ministru se vrea la piata.

 26. Sigur, comentarile de mai sus au spus cam tot ce se poate despre cataclismul abatut astazi asupra Romaniei prin … care a iesit pe gura nemernicului( mi-e scirba sa-i pronunt numele). Nu mai vreau sa adaug nimic doar ca sant alaturi de cei care azi au suferit barca comunista trecand peste democratie, cu piepturile lor nevinovate. Sant alaturi de voi toti!

 27. Dle Tismaneanu, de scrisori deschise are nevoie tara asta? Tara asta are nevoie de trezire. Tara asta are nevoie de o societate civila activa, nemiloasa cu politicienii corupti. Unde sunt ipocritii care manifestau in Bucuresti cu zecile de mii in toamna anului trecut? Dorm? Le convine? Sunt multumiti de ceea ce au parte de mai bine de doi ani? E nevoie de actiune concreta dle Tismaneanu, nu de lamentari inutile. Strada este cea care poate alunga de la putere aceasta clica de mafioti a caror singura doctrina este hotia, minciuna, ticalosia ca virtuti. Repet, sa ne fie rusine tuturor pentru ca dormim pe noi! Victoria Nuland s-a aratat contrariata exact de acest lucru: anume ca nu facem NIMIC pentru apararea statului de drept.

  • De ce credeti ca aceste demersuri ar fi incompatibile? Nu credeti ca petitiile de protest, articolele din presa scrisa si online, gesturile publice de solidarizare cu cei calomniati au si ele un rol in coagularea si mobilizarea rezistentei civice?

   • Dle Tismaneanu, in primul rand doresc sa va multumesc pentru raspuns. In al doilea rand vreau sa va asigur ca si scrisorile deschise si indignarile scrise conteaza. Nu le neg necesitatea si utilitatea. Insa aceste scrisori, cuvintele, se pierd extreme de usor in deasa ceata a manipularii oficiale, a ignorantei si a nepasarii majoritatii surde si mute. E nevoie de mult mai mult. De actiune civica deschisa, vizibila. E nevoie de o coagulare a intelectualitatii acestei tari. Care sa iasa in strada ca port-drapel al revoltei societatii civile educate impotriva imposturii, agresivitatii si badaraniei oficiale. Nu se poate sa constatam sistemicitatea grobianismului politic la nivel inalt fara sa reactionam dur. Oamnii onesti ai acestei tari trebuie mobilizati si motivati sa alunge acest guvern ticalos, profund antinational, condus de un ticalos fara onoare, fara demnitate, fara caracter si lipsit de profesionalism si ratiune. Este vremea sa spunem deschis, in strada: INDEAJUNS! Despre asta este vorba.

    P.S. Mobilizati valorile acestei tari si iesiti in strada! Actori, scriitori, ingineri, arhitecti, oameni simpli, cu totii trebuie sa iasa in strada si sa-i transmita raspicat psihopatului de la Palatul Victoria ca e momentul sa plece si sa ne lase! Definitiv. Este exact ceea ce I-am propus si domnului Aligica cu ceva vreme in urma, cand domnia sa se intrebe ce e de facut. Incercand sa propuna solutii care sa se opuna fatal actualei puteri. Va reamintesc faptul ca Victoria Nuland se arata mirata de nepasarea societatii civile fata de distrugerea statului de drept de catre mafia politica care nici macar „rosie” nu mai poate fi considera. Mizerabilii astia, dle Tismaneanu, nici macar socialisti de caviar nu pot fi considerati. Ci sunt doar o gasca de golani si de borfasi pusi pe furat prin orice mijloace. Ei n-au in portofoliu decat doctrina minciunii, a manipulariii si a imposturii.

    • Exact, trebuie lasate politeturile acasa caci si Tutea a zis ca cu comunistii se discuta doar cu catusele pe masa . Asta trebuie spus cand ajungi pe sticlaca sunt niste ticalosi infractori mafioti progenituri legitime sau doar prin adoptiune ale ticalosilor comunisti
     Trebuie cautat sa se iasa in media in special la TV si spus negru pe alb ce gandim despre ei.
     Altfel facem precum Turcescu care in lipsa lui Ponta spunea: Mai Ponta mai guvernam si noi ceva?
     Dar cand l-a avut in fata in emisiunea sa nu l-a mai intrebat la fel , lucru care-l facea si Cristoiu pe vremea cand facea pe moderatorul. De frica din politete prost inteleasa?

    • Cred ca aveti dreptate, dar, intr-o democratie, protestul stradal (non-violent) are nevoie de o contraparte la nivelul partidelor de opozitie. Poate n-am citit eu presa de azi suficient de atent, dar n-am vazut reactii de protest la agresiunea verbala a lui Ponta venind din partea figurilor proeminente ale partidelor din opozitie. Este totusi ceva fara precedent sa arunci calificative infamante in cel mai penibil stil vadimist si sa nu fii sanctionat cum se cuvine…
     Faptul ca Ponta si-a permis sa manipuleze cu maxim cinism cuvantul „fascist” pentru a denigra intelectuali admirabili ai acestei tari este un scandal in sine. Este limpede ca Ponta nu este anti-fascist, ci anti-intelectual, anti-pluralkist si anti-democratic. Ca si in cazul lui Putin, antifascismul este doar o masca. In mare masura, este sindromul clasic al hotului care striga din rasputeri: „Prindeti hotul!” De altfel, nu este prima data ca o face. In trecut, l-a „fascizat” pe Cristian Preda. Nu mai vorbesc despre cum ne-a „fascizat” pe Monica Macovei si pe mine. Mitoman cat incape, omul are cateva fixatii. „Fascizarea” celor pe care ii uraste e una din aceste metehne:

     http://www.hotnews.ro/stiri-politic-8053527-ponta-tismaneanu-macovei-sunt-reprezentantii-cei-mai-activi-falangei-fasciste-lui-basescu-paris-mers-inscriu-legiunea-straina.htm

     • Multumesc pentru raspuns.
      Aveti perfecta dreptate si eu nu m-am gandit nicio clipa ca asemenea articole ca cele care au aparut aici sau in 22 si pe unde or mai fi aparut(Nashul le preia pe situl sau ceea ce este bine , mai le rostogolesc si eu cand pot caci publicul de aici nu se suprapune peste cel de pe acele bloguri.
      Dar politicienii au o inertie si inainte de a se implica asteapta sa vada cum pica. Si atunci doar daca un post lacare sunt invitati puune problema in discutie reactioneaza in cele doua moduri posibile dupa cum sunt la un post sau la altul.

      Partidele ar trebui sa protezteze in conferintele lor de presa si poate o si fac caci nu avem toate informatiile.
      Evident ca ce fac cei ca dvs care au si cunostinte operante imediat(vezi exemplele date de dl Liiceanu cu Eminescu, Goga, Caragiale)este si de folos si de exemplu si de indemn.
      Dar nu se poate lasa totul pe umerii catorva oameni si noi toti trebuie sa reactionam. Cum ?oriunde avem ocazia sa ne exprimam fara frica si retineri dar desigur si politicos dar cat de politicos daca pana si o Andreea Vass nu a mai putu rezista si aspus ceva valabil pentru noi toti si anume ca pentru ea Ponta este un guniu.
      Si pentru mine.

      Eu am citit cartea invocata de cei care-l ataca pe Patapievici unde sunt ca si la cei citati de dl Liiceanu niste fraze care scoase din contextul textului complet dar si al momentului istoric in care au fost scrise pot creea o impresie gresita.
      Sa zicem ca nu sunt de acord cu acele propozitii incriminate asta insa nu schimba cu nimic activitatea profund patriotica a ICR in perioada Patapievici si atunci nu pot interpreta cele cateva rabufniri drept exact asa ceva.
      Am povestit pe acest blog o discutie si o confirmare a acelei discutii (ultima) pe care in vara lui 1989 am avut-o cu dl Petre Tutea care din pacate m-a confirmat cu acea rabufnire de dupa Duminica Orbului: Oare acesta este poporul pentru care am facut 14 ani de puscarie. Daca este asa nu a meritat sa fac asta.
      Evident a fost o rabufnire de naduf cum cred ca au avut-o mai toti care au crezut ca odata ce opistolul rus sau securistic nu ne va mai sta in spate lucrurile vor fi bune si frumoase, exact ca cei care in anii 1950-1960 asteptau venirea americanilor, nerealizand imediat dupa 1990 distrugerea fibrei natiunii realizata de 50 de ani de totaltarism comunist care odata constatata si surprinzandu-i le-au provocat aceste reactii pe cre cred ca cei care le-au avut le-au explicat.

      • Erata:

       Aveti perfecta dreptate si eu nu m-am gandit nicio clipa ca asemenea articole ca cele care au aparut aici sau in 22 si pe unde or mai fi aparut(Nashul le preia pe situl sau ceea ce este bine , mai le rostogolesc si eu cand pot caci publicul de aici nu se suprapune peste cel de pe acele bloguri), ar fi prea putin.Ele sunt necesare si binevenite .

     • @Vladimir Tismaneanu

      Romanii nu au, din nefericire, cultura protestului sincer. Al militantismului onest. Despre asta este vorba. Aici trebuie lucrat. Iar cei care afirma ca reprezinta societatea civila, aia reala si nu cea arondata politicului, trebuie sa actioneze in directia trezirii spiritului civic. Personajul sinistru de la Palatul Victoria trebuie anulat din punct de vdere politic. Si da, de acord, protestul stradal trebuie sa fie pasnic. Altfel vom fi catalogati, cu totii, ca fascisti. Dar fara un protest stradal consistent si doar cu forumuri pline pana la refuz de indignati, aceasta tara nu va putea fi eliberata de MAFIA care a ajuns la putere prin frauda, manipulare, diversiune si minciuna. Asadar, ce e de facut? Ce ne propuneti? Pentru ca e limpede ca Mitomanul, paiata MAFIEI transpartinice, nu se va lasa impresionat de cuvinte.

   • Si inca ceva dle Tismananeanu, individul abject de la Palatul Victoria este un grav pericol national. Nu mai e loc de gluma. E in joc soarta acestei natiuni si a acestei tari. Daca acceptam sa fim guvernati de un astfel de personaj lugubru suntem pierduti si, in consecinta, ne meritam soarta.Cum trezim majoritatea care hiberneaza in egoism, nepasare si indiferenta? Asta e intrebarea la care trebuie sa va raspundeti si la care dumneavoastra, intelectualii si valorile acestei tari, trebuie sa oferiti solutii.

 28. Urgent trebuia actionat impotriva acestui inivid care print-un accident a ajuns in functia e Prim ministru; Altfel va fi si mai sinistru ca prin un alt accident la alegerile din noiembrie sa ajunga Presedinte . Daca M. Mihaies nu l-a in judecata , de ce nu se autosesiseaza Procuratura ?

  • „Accidentul” se numeste „alegere democratica” ;) ! Doar ca milioanele de „victime colaterale” ne pot indreptati sa-l numim „cataclism” sau „genocid”…nu?

 29. Nu exista, dle profesor, niciun fel de limita a minciunii, a hotiei, a mitocaniei sau a prostiei in Romania. Cum putem oare sa citim aberatiile lui Victor Ponta, plagiatorul, si sa nu vedem printre randuri miciumea unui personaj de nimic ajuns minor zbir politic al unei natiuni minore, de la periferia Europei? Singura sansa pe care o avem de a ne elibera de multiplele complexe care ne domina ca popor sunt oamenii de cultura, intelectualii publici care ne reprezinta atat in tara, cat si in strainatate. Asadar, pe ei trebuie sa-i elimine sfertodoctii de talia lui Ponta pentru a-si putea asigura eterna conducere… (Na, c-am dat si eu in patima fascismului… batran!)

  • De acord, nu exista limita la minciuna, mitocanie si prostie PUNCT.
   Adaugand „…in Romania”, pe de o parte limitati ceea ce, fiind imaterial, nu s-ar putea limita, nici cu forta ;) ,si pe de alta, cea care ma interpeleaza de fapt (!), subintelegeti ca romanii merita sa suporte ceea ce-i mai abject…(?) pentru ca reprezinta o „natiune minora de la periferia Europei”!
   Asa de de profund judecati dvs in general, sau Ro contemporana va inspira brusc acest exces de intransigenta…vecina cu auto-flagelarea…?

 30. Domnule Tismaneanu, nu vreau sa sune alarmist, insa mie mi se pare pur si simplu ca ne intoarcem in timp. Gestul lui Ponta, mai ales venind din partea unui plagiator, a unei nulitati din punct de vedere academic, a unui ins care, evident, nu are proprietatea termenilor si care este cu atat mai putin indreptatit sa emita etichete, este gestul dictatorial al unui individ limitat care nu suporta pluralismul optiunilor politice, intocmai ca inaintasii sai postbelici.

  Acest ins va candida mai mult ca sigur la presedintie, chiar nu este in stare societatea romaneasca sa constientizeze pericolul pe care il reprezinta?

  • Acest gest al lui Ponta face parte din ansamblul comportamentulului sau care ignora programatic ideea de responsabilitate. Etica responsabilitatii, spunea Max Weber, este proprie adevaratului om politic. In acest sens, Victor Ponta este opusul un om politic autentic. Dar ce-ar fi putut sa iasa din eforturile comune ale celor doi „barbati de seama” a caror progenitura politica este plagiatorul, Ion Iliescu si Adrian Nastase?

 31. Incredibil, continuă să se înregistreze victime colaterale ale vendetei politice prostuțe dintre Victor Ponta și Traian Băsescu. Spirala confruntării continua, sunt curios cănd țeava se va sparge și dacă încleștarea va căpăta aspecte fizice. Nu e timpul pierdut. Fiecare i-o coace celuilalt cum poate, prin orice mijloace. Azi a fost rândul premierului să mai atingă un record de mojicie: Mihăieș e de extremă dreapta, e un fascist bătrân. Probabil o retaliere visavis de conferința de presă de ieri a președintelui, cu ocazia împlinirii a doi ani de guvernare Ponta, ocazie cu care jupânul a șters pe jos cu premierul țării (multe din critici întemeiate, însă tonul folosit a fost din nou de gang). Din păcate, totul s-a degradat în așa măsură încât un lucru firesc (decorarea unor oameni de valoare, care chiar au făcut ceva pentru România în condiții imposibile, cu un buget mic) capătă conotații politice. Se incendiază poduri, se scuipă ca la ușa cortului. E război total. Inevitabil, va veni vremea când vom scăpa de amândoi. Noi să fim sănătoși să prindem ziua cănd vor fi uitați.

  • Am fost de multe ori de acord cu Dvs, de aceasta data nu pot fi. Utilizarea limbajului urii in raport cu cei pe care nu-i agreezi din ratiuni politice este marca propagandei totalitare. Dezumanizarea „inamicului” a fost practicata, cum scriu in articol, de echipa „Scanteii” in anii de pomina 1944-1947. Partidele istorice au fost prezentate drept agentii de spionaj. Astazi Putin vorbeste despre „fascistii” care conduc Ucraina. Ponta il „infiereaza” pe Mircea Mihaies. Adaugati si minciunile sfruntate despre „opiniile anti-romanesti” si veti constata ca diferentele dintre Ponta si Vadim sunt insignifiante. Ura pentru ICR-ul c ondus de echipa Patapievici-Mihaies-Tania Radu nu este nascuta doar din aversiunea pentru Traian Basescu. Este o reactie a marginalului cultural in raport cu adevaratele valori. Ponta este sincer convins ca Paunescu a fost un mare poet si ca Marga e un mare intelectual. In raport cu Horia Patapievici, Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu, omul sufera de un teribil complex. Nu-i ramane decut recursul la bascalie ieftina si jigniri nesimtite. Nu e vorba, asadar, de o replica oblica data, la manie, unui speech al lui Traian Basescu, ci de continuarea unei agresiuni impotriva spiritului modern, deschis, inovator din cultura romaneasca. Victor Ponta este caloriferul care nu vrea sa ne paraseasca…

   • Muțumesc pentru răspuns. Evident cunoasteți mai bine ce se întâmplă la București, aveți informații mai de calitate și sunteți un observator/comentator infinit mai fin decât mine. Mi-am spus opinia si nimic mai mult. Așa văd eu lucrurile. Nu neg posibila adversitate a lui Victor Ponta in raport cu intelectualii de valoare ai țării. Din păcate, președintele nu a avut înțelepciunea si iscusința de a opri un conflict deschis, de a calma apele. Dimpotrivă, a alimentat conflictul ajungându-se la isteria de azi. Vă recomand interviul cu dl. Ungureanu acordat ziarului ‘Adevărul’. Îi împărtășesc opinia, s-a ajuns la stadiul de mocirlă. Personal cred că Traian Băsescu poartă o parte din vină. A știut dintotdeauna cu cine are de-a face. Sincer, îmi doresc din suflet să îi văd pe amândoi dispărând de pe scena politică. Ne-au mâncat zilele și anii, nouă și familiilor noastre. Este clar pentru toată lumea cu mintea limpede că aceasta încăierare de cartier nu produce nimic, toată lumea pierde. Este în întregime contraproductivă. Dispariția lor din prim-plan (inevitabilă la un moment dat, nimic nu e etern) va schimba dinamica vieții politice și -cu speranta- va deschide supape si oprtunitati pentru oameni politici cu mai multa minte (speranta este cea care inchide lumina), cel puțin cu un limbaj și comportament decent.

    Revenind la cazul fostei conduceri ICR. Ce furtună perfectă! Un moment care ar fi trebuit să ne bucure a fost absorbit în lupta celor doi, premierul plătind polițe în cel mai josnic mod posibil. Sunt convins că gândește la fel și despre dvs. si dacă ar avea ocazia să își manifeste resentimentele o va face negreșit. A si facut-o de altminteri, indirect, prin cozile lui de topor: Tănase, Marga and company. Discutam azi cu părinții mei din România care mi-au confirmat profundul dezgust fațâ de clasa politică și degradarea atmosferei, în general. După o viață muncită și trăită onest si modest, nu mai au puterea să asiste la interminabile scandaluri și zero inițiative finalizate pentru cetățeni. Au fost de mult prea multe ori mințiți, umiliți de nulități. Percepția de la „ground zero” e un pic diferită față de a noastră. De dimineață până seara curg șuvoaie de vorbe goale, prost-gust si scandal. Lucruri care vor rămâne legate de decada Băsescu, în ciuda câtorva sclipiri de moment, de instinct, pe care actualul președinte le-a avut. Din punctul meu de vedere a pierdut pentru că lasă moștenire 99% moloz politic și un partiduleț marginal, construit pentru slăbiciunile sale. Cu bine si mulțumesc de atenție.

    • Va multumesc pentru raspuns. Voi reveni mai incolo, in lunile urmatoare, cu propriile pareri despre mostenirile lui Traian Basescu. Va rog sa notati pluralul. In mod cert, una care, tocmai pentru ca este prezenta precum proza in vorbirea lui Monsieur Jourdain, trece neobservata, se numeste statul de drept. La ora cand schimbam noi doi aceste mesaje, Adrian Nastase e dupa gratii. N-ar fi fost niciodata intr-o presedintie de tip Geoana sau, vai, Ponta…

     • La ora cand schimbam noi doi aceste mesaje, Adrian Nastase e dupa gratii. N-ar fi fost niciodata intr-o presedintie de tip Geoana sau, vai, Ponta…

      De acord. Îi dau credit din acel punct de vedere. Justiția este deocamdată la faza „ghiocei” sau „embrion” dar trebuie să recunosc că se mișcă, anul 2014 a început surpinzător de bine din acel punct de vedere.

  • @Lupul Monarhist
   Va atentionez ca retorica dvs. se bazeaza pe un element de propaganda „emanat” special de cei ce se dau/pretind a fi impartiali. Intentia e clara: se incearca punerea lui Ponta si Basescu in aceeasi barca insinuandu-se in acest fel ca cei doi sunt de aceeasi „calitate”. Obiectivul acestei propagande e vechi din 1990: sa insufle populatiei scarba fata de politica pana la nivelul producerii absenteismului la vot. In felul acesta vor vota numai „ultrasii” care intotdeauna au fost cei spalati pe creier, atunci de TVR Cenusie (Razvan Teodorescu), Azi, Dimineata, Adevarul si astazi de Antene si Ghita. Chiar daca-mi spuneti ca dvs. chiar credeti ca Basescu e de aceeasi calitate cu Ponta, va marturisesc ca nu va voi crede. Aici nu mai e vorba de opinie ci intentie. Trebuie sa intelegeti ca „argumentul” dvs. se adreseaza unor indivizi cu nivelul inteligentei sub-mediocru sau cu ratiunea absorbita complet de ura.

   • @victor/victoria: Asta e ce intelegeti dvs. Constat că ați si construit un scenariu, o conspiratie in jurul meu. Încerc să opresc lumea să meargă la vot :-) Nice touch!

    E greu să cuantifici calitatea celor doi cănd nu îi cunoști personal. Am fost totuși „norocoși” că le-am fost contemporani. Ne-au fericit cu „prezențe” publice dese, mai în fiecare zi există o conferință de presă. Au banalizat evenimentul de comunicare cu publicul. Bunăoară, Barack Obama acordă un interviu televizat odată la câteva luni. Este cu adevărat un eveniment, fie că ne plac sau nu politicile sale.

    Ce pot spune despre Victor Ponta si Traian Basescu este că a tunat și i-a adunat. Reușesc să se irite unul pe altul, nu cunosc arta dialogului, necesara diplomație care vine cu greutatea instituțiilor pe care le reprezintă, explodează, nu au bune cunoștințe de leadership. Bălăcăreala și amenințările nu fac parte din arsenalul unui manager bun. Totul se petrece la stilul smuls, primitiv, nu există nici o urmă de finețe în execuție. Ambii simt nevoia să își spele lucrurile în public, o chestie care este asociată mai degrabă celor care s-au format la mahala. Sunt doi hotheads cu probleme de educație, în sensul de instrucție. Diferența este că Traian Băsescu a mai avut sclipiri, fie că a fost consiliat corespunzător, fie din instinct, pentru că de altminteri a dovedit că este un animal politic ager.

    Spectacolul celor doi este în întregime nesănătos, nu construiește nimic. Pe National Geographic luptele dintre doi berbeci care se dau cap în cap pe creasta muntelui sunt mult mai palpitante și instructive.

    Ca să închei… comentariile dvs. nu mai sunt binevenite. Încercați un astfel de „dialog” cu cei care au opinii identice cu dvs. si corespund profilului preferat. Adios!

    • Nu-mi amintesc sa fi fost vreodata in dialog cu dvs., asta daca intelegeti sensul adevarat al termenului. Ma indoiesc. Oricum, ca sa va raspund pe limba dvs. pasareasca va spun doar atat: Nice try! Echilibristica cu logica infantila nu merge cu mine. Si vad ca nu ati inteles deloc cum merge treaba in virtual. Aici nu puteti spune ca ati incheiat dialogul, ca pe mine, de exemplu, nu ma intereseaza astfel de atitudini mai ales din partea celor ce arunca fitile. vrand nevrand, pe aici. V-am mai spus si repet: interventie sanitara in mod special si cu rol educativ in general.

     P.S. Adios!? Dar cunoasteti ceva limbi, nu gluma!

 32. Nu cred ca e intamplator apelativul „fascist” si asa cum ati remarcat, identic cu ce spune Putin despre conducerea de la Kiev. De asemenea nu cred ca Ponta e suficient de inteligent (la acelasi nivel sunt si consilierii) sa rosteasca cu intentie aceeasi acuzatie folosita de Putin pt. a transmite un mesaj acestuia. Totusi cred ca Plagiatorul a folosit acelasi adjectiv revelandu-ne teama unui sfarsit tragic (inevitabil mai devreme sau mai tarziu) si in acelasi timp singura cale de scapare: vasalitate fata de regimul tiranic al celui pe care tocmai l-a plagiat. Spun asta avand in vedere si declaratia foarte clara din partea SUA, fara echivoc in limbaj direct, ca Alianta nu va accepta coruptia in statele membre si ca lupta impotriva oricarei tendinte oligarhice va fi de importanta maxima. Ponta, intr-o astfel de situatie, sunt convins ca va vinde orice (mama, bona, secrete de stat, etc.) numai sa scape pt. ca e constient ca in gigantomachia ce tocmai s-a declansat el e doar un vierme.

  • A, am uitat sa raspund la intrebarea din titlu. Nu, nu este o limita a minciunii pt. mintile astea bolsevice. Si ca argument il aduc in discutie pe „carpa kaghebista” Ion Iliescu care cu buna stiinta minte in continuare si sunt convins c-o va face pana va da ortul popii.

 33. După modul cum se comportă şi declaraţiile halucinante pe care le emite cu zâmbetul pe buze, V. Ponta se alătură lui V. Putin, pentru care orice opozant serios al regimului său este „fascist”. În asemenea condiţii, nu înţeleg cum poate fi generalul (r.) Wesley Clark consilier al lui V. Ponta pe probleme strategice si de securitate? Oare V. Ponta îl ţine pe generalul american pe post de garoafă (roşie) la butonieră pentru a fi apoi admirat în secret de V. Putin la Moscova, în condiţiile în care Ucraina este deja în război civil? Întreb, nu dau cu piatra.
  Nota bene! Ce făcea V. Ponta în momentul în care V. Putin a ordonat ocuparea prin forţă a Peninsulei Crimeea? Evident, V. Ponta se afla într-o vizită particulară în străinătate (Italia), ignorând rapoartele emise de serviciile de informaţii româneşti privind situaţia gravă din regiune. Aşa l-a consiliat domnul general (r.) american? M-aş mira ca răspunsul să fie afirmativ. Dacă este conflict militar iminent în regiune, stai acasă, nu pleci câine surd la vânătoare cu nevasta de braţ.

 34. Stimate Domnule Tismaneanu,
  Imi permit sa va amintesc un proverb romanesc, legat de economia de energie:
  RACESTI GURA DE POMANA
  Adica, deschizand gura pentru a vorbi cu nimicul, iese din ea un abur, si gura se raceste, ceea ce duce la o risipa de energie.
  Daca discutati cu cineva la nivelul Dv., prin aceasta se lamureste adevarul.
  Dar daca va adresati cui n-are doxa sa va inteleaga – pacat de efort.
  DIXI ET SALVAVI ANIMAM MEAM

 35. Dle Tismaneanu, va rog sa observati faptul ca Mitomanul utilizeaza acelasi tip de propaganda ca si Vladimir Putin. Isi acuza opozantii de fascism. Problema e ca tocmai Mitomanul este un fascist sadea.

  P.S. Eu i-am recomandat in mod public dlui Mihaies sa-l dea in judecata pe Mitoman. Constat ca dl Mihaies a actionat, si ca-l va aduce in fata instantei pe vagabondul de la Palatul Victoria. Asta trebuie sa faca toti cei care sunt calomniati si jigniti. O sa mai spun ca Mitomanul este un GUNOI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro