duminică, iunie 4, 2023

Există premisele ca mii de angajați din sănătate să beneficieze de creșteri salariale prin corectarea erorilor din legea salarizării unitare

Legea salarizării unitare 153/2017, o lege perfectă în accepțiunea celor care au scris-o, ar fi trebuit să impună principiul unității salariale a funcțiilor în cadrul tuturor familiilor ocupaționale, dar s-a dovedit, în scurt timp, a fi o lege injustă pentru mai multe categorii profesionale din sistemul de sănătate și învățământul medical superior. În cazul biologilor, farmaciștilor și biochimiștilor nu s-a ținut cont de nivelul studiilor raportat la cel al altor categorii profesionale din sănătate, cum ar fi medicii. Mai grav, biologilor și biochimiștilor din sistemul sanitar le-au fost atribuiți coeficienți de salarizare vădit greșiți în grilele de salarizare, identici sau sub cei ai biologilor sau biochimiștilor din alte sectoare de activitate. S-a pus echivalență unde nu există echivalență. O eroare regretabilă.

Biologii și biochimiștii din sistemul sanitar și învățământul medical superior au cel puțin 9 ani de studii universitare, postuniversitare și vocaționale. Aceștia sunt recunoscuți ca fiind medicali în statele din Uniunea Europeană. În România, ca de obicei, trebuia să existe o excepție, cu toate că sunt recunoscuți în COR, REVISA-lul laboratoarelor private și în normele CO-CA (contract-cadru) încheiat cu CAS, aceștia nu figurează totuși în grilele de salarizare ca fiind medicali.

Toate discuțiile cu Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și Justiție Sociale legate de salarii s-au abstractizat în cifre cunoscute doar de specialiști, 2,44, 3,17 sau 3,75, care reprezintă coeficienții de salarizare. Cifre reci și seci, tipice unui cod binar de limbaj de codificare a datelor, un cod “rece” matematic, reflectat exact de caracterul discuțiilor asupra coeficienților de salarizare ce  s-au purtat cinic și sarcastic, sub imperiul autosuficienței.  Dacă acești coeficienți de salarizare ar fi fost calculați însă de un algoritm de Inteligență Artificială (AI), cu siguranță erorile apărute în legea salarizării unitare nu s-ar fi materializat.

În mod inevitabil,  biologii, farmaciștii, biochimiștii și chimiștii au organizat în acest an mai multe proteste, unele organizate independent de organizația profesională care îi reprezintă. Erorile apărute în legea salarizării unitare nu pot absolvi de vină organizațiile profesionale, cum ar fi OBBCSSR-ul (Ordinul Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor în Sistemul Sanitar din România), deoarece confuziile create referitoare la echivalarea coeficienților de salarizare dintre biologii din sistemul sanitar și cei din alte sectoare de activitate au fost generate și de lipsa de reacție a acestei organizații în situații esențiale, relevată de incapacitatea sa de a obține în 15 ani titulatura de medical.

După foarte mult efort,  “erorile grave” sau “dezavantajele aplicării legii salarizării”, așa cum au fost prezentate în presa online națională, au fost acceptate de factorii decizie. Ministrul sănătății, doamna Sorina Pintea, a înțeles că legea conține erori care trebuie urgent corectate în cazul biologilor, farmaciștilor și chimiștilor. În acest moment, se află la Camera Deputaților proiectul de lege, PLx 422/2018 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 41/2018 pentru modificarea și completarea legii-cadru 153/2017. Acesta  își urmează parcursul legislativ normal și va ajunge în final în Comisia de Muncă din Camera Deputaților, acolo unde în trecut toate propunerile s-au lovit de un vid de consonanță din partea președintelui acestei comisii. Nu poate fi invocat iarăși dictonul, “nu sunt bani”, deoarece impactul bugetar pentru aceste creșteri este mic ținând cont că este vorba de aproximativ 2300 de biologi, farmaciști, biochimiști și chimiști. La ora când am scris acest articol, deja a fost primit avizul favorabil din partea Comisiei pentru Buget, Finanțe și Bănci.

Ministerul Muncii și Justiție Sociale, membrii Comisiei de Muncă, președintele acestei comisii, trebuie să elimine complet, în sfârșit, erorile prin acceptarea unui coeficient de salarizare de 3,17, și nu așa cum a propus Ministerul Sănătății un coeficient de 2,44, adică un fel de compensație  parțială. Imperativă este aplicarea acestor creșteri pentru personalul din toate tipurile de unități sanitare și învățământul medical superior.

Arhitectura legii salarizării trebuie să corespundă și realității sistemului sanitar vehiculată chiar de Ministerul Sănătății și sindicate ca singura soluție prin care se pot elimina confuziile ce au generat aceste erori și starea de tensiune permanentă în rândul echipelor medicale dezbinate.

O legea a salarizării unitare trebuie să-și păstreze caracterul unitar în toată construcția și aplicarea sa și nu trebuie să dezavantajeze categorii profesionale încălcându-se rigurozitatea creionată întocmai de trăsătura definitorie a legii. Comisia de Muncă din Camera Deputaților are posibilitatea să facă dreptate acestor categorii profesionale.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Comiteti fara sa va dati seama mai multe erori în cateva cuvinte!
    Mai întai aflati ca este o eroare sa confundati Legea 153/2017 cu „calculul salariilor”. Mai apoi, aflati ca iarasi comiteti o EROARE( de data asta mult mai grava), cand afirmati despre o lege pe care chiar MS o amendeaza, ca nu exista EROAREA!

  2. Numai biologii si chimistii ? Cei de la contabilitate , salarizare … nu au studii ? Eu am postliceala, facultate si masterat si iau salar cat o infirmieră de la ATI …. Corect , nuuu ??? Si ferească Dumnezeu sa gresesti ceva ! Dacă n-am fi noi cine le-ar calcula salariile ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Relu Cocos
A obținut diploma de licență în Biologie și cea de Masterat în Oncobiologie la Universitatea București. A urmat doctoratul în Biologie la Universitatea București, abordând o tematică legată de genetica angiogenezei în evoluția tumorală. În prezent, lucrează la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, Disciplina Genetică Medicală, ca cercetător și biolog pr. genetică. A desfășurat o activitate didactică în învățământul superior medical privat și de stat. Activitatea de cercetare din ultimii 12 ani s-a concentrat, în principal, pe studierea bolilor genetice rare, geneticii populaționale și geneticii procesului canceros, fiind fructificată prin publicarea rezultatelor ca prim autor în diverse reviste de știință internaționale.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro