luni, noiembrie 11, 2024

Experimentul

Stiu, multa lume a fost derutata de nominalizarea premierului facuta de Traian Basescu. S-a spus ca era cu spatele la zid sau ca are un plan de compromitere a lui Ponta, de spargere a USL. S-a spus ca a vrut sa salveze PDL, pe MRU, etc. As vrea sa vedeti mutarea de acum cateva zile si din alta perspectiva. As vrea sa o priviti ca un experiment. Dar nu unul simplu. Un experiment care poate avea consecinte dramatice pentru Romania sau poate demonstra ca tara s-a insanatosit.

Cred ca spre finalul celui de al doilea mandat Traian Basescu are nevoie de o validare a ceea ce s-a intamplat in ultimii 8 ani. Au fost niste schimbari in bine. Numai cei de rea credinta le neaga. Nu au fost schimbari usoare. Fortele conservatoare din societate nu au ramas pasive. I-ati vazut cu ochii vostri. S-au opus pe toate caile: in Parlament, in media, in spatiul public. A fost o lupta la vedere intre “trecut” si “viitor”.

Intrebarea care cred ca ne-a chinuit pe multi dintre noi in tot acest timp este: sunt aceste schimbari ireversibile? Unii au spus ca da, altii s-au indoit. Astea sunt doar pareri. Adevarul e ca nimeni nu stie daca schimbarile produse in ultimii ani in justitie, in sistemul de pensii, in sistemul bugetar, in educatie, pe piata fortei de munca, in asistenta sociala sunt schimbari reversibile. Unele au avut sustinere din partea romanilor, altele nu. Unele au fost mai degraba fortate. Pana la urma aceste schimbari in institutii si chiar comportamente s-au intamplat si unele au dat si primele rezultate, chiar si firave.

Ce ne garanteaza totusi ca nu vom reveni la momentul initial? Nimic. Pana la urma, fortele din sistem care s-au opus cu incapatanare schimbarii au avut niste vectori politici, care au actionat in consecinta. PSD si PNL s-au opus sistematic legii educatiei, legii salarizarii, legii asistentei sociale, modernizarii codurilor in justitie. O sa spuneti: da, asa e, dar opozitia era obligata sa se opuna pentru ca de asta e opozitie. Cu alte cuvinte, opozitia PNL si PSD era de fatada, era un joc politic. Si ei stiau ca modernizarea Romaniei e un proces indelungat care nu mai poate intarzia. Sunt intru totul de acord ca poate sa fi fost asta: un joc politic. Dar, hai, sa vedem daca chiar a fost.

Sa vedem daca se vor scoate camerele de luat vederi la supravegherea bacalaureatului, sa vedem daca vor impiedica aplicarea legii educatiei, daca vor modifica pana la urma codurile din justitie, daca vor face presiuni asupra procurorilor si judecatorilor pentru a obtine atitudini si decizii favorabile pentru ai lor, daca vor reveni la sistemul de prime si stimulente din sistemul bugetar, daca vor arunca in aer deficitul, daca vor modifica ultimul cod al muncii.

Daca o vor face si noi, romanii, tinem atat de mult la ele, atunci avem la indemana votul. De doua ori in sase luni. Daca vor sa revina la vechea Romanie si noua nu ne place, atunci n-avem decat sa ii spulberam la vot.
Daca nu o vor face, atunci inseamna ca sunt intr-adevar schimbari ireversibile si, deci, ce s-a intamplat in ultimii ani este in folosul Romaniei. Daca e asa, nu au decat sa guverneze ei tara.

Daca o vor face si vor castiga alegerile atunci, sa-mi fie iertat, dar inseamna ca Romania nu se poate schimba mai mult de atat. Si va trebui sa mai asteptam. Schimbarile impotriva vointei populare nu sunt durabile. Daca nu trebuia facut, atunci mai bine sa facem la loc cum era.

O sa imi spuneti ca Romania nu avea acum nevoie de experimente. Poate. Dar, repet, nici nu avem nevoie de schimbari pe care sistemul le refuza. Mai tarziu sau mai devreme ele vor fi oricum respinse.
O sa imi spuneti ca, oricum, votul depinde de alti factori: de cine organizeaza alegerile (adica ei), de manipularea prin mita electoral sau canale de presa. Va inselati. De asta a depins si in 2004 si in 2008 si in 2009. Si nu s-ar zice ca au castigat cei care au organizat alegerile sau au folosit influenta media. Iar mita electorala o folosesc toti. Si, ca sa fiu sincer, mi se pare ca presa care a sprijinit constant reformele a cam amortit in ultimele luni. Poate e timpul sa isi revina.

O sa imi spuneti ca vor fi suficient de ipocriti sa amane revenirea la vechea Romanie pana dupa alegeri. Adica se vor purta frumos, decent, ca niste adevarati reformisti pana se vor vedea cu sacii in caruta. Dupa care vor face ce e de facut sa distruga tot ce s-a construit in acesti ani. Sunteti naivi. Uitati-va la Voiculescu! Si mai sunt si altii ca el. Nici n-a fost inca investit guvernul Ponta si deja au iesit la scena deschisa sa proclame victoria “trecutului”. Intre a vorbi, insa, si a face e cale lunga.

Asadar, sa ii vedem. E un experiment care merita facut. Si nici riscurile nu sunt atat de mari. Pentru ca romanii au la dispozitie securea votului in aceste 6 luni de guvernare USL. Daca nu le place, sa o foloseasca. Daca le place, atunci trebuie sa intelegem cu totii ca traim in democratie. Si nimic durabil nu se poate construi fara democratie.

Distribuie acest articol

80 COMENTARII

  1. Una din legile lui Murphy spune: „Este foarte greu sa faci predictii mai ales cand se refera la viitor”. Felicitari domnule Lazaroiu pentru ca ati prezis 20 din ultimele 2 evolutii politice din Romania. Si daca amestecati cartonase cu resturi de fraze si nume si tot ati fi nimerit macar 2 din 3. Ca unul care v-a crezut si v-a urmarit cu interes astept macar ca acum cand nimic nu seamana cu ceea ce „imblanzeati” sa va abtineti.

    • si deci impusti mesagerul? in speranta ca alt mesager va aduce stiti ce-ti plac mai mult? S.Lazaroiu a prezentat ambele alternative, asa ca pronunta-te asupra lor. Facem restauratie sau nu?

  2. Omul de rand va vota cu cei care ii promit conditii mai bune de trai, iar omul de rand e majoritar la vot. In fond, majoritatea indivizilor este socialista prin definitie, organic.

      • Din comentariul dvs. s-ar intelege ca a fi socialist denota inferioritate. Nu am facut apologia publicului larg, socialismul individului in general fiind axiomatic, nu dependent de vederile politice ale unora sau altora.

        Repet, oamenii voteaza de foame, nu dupa teoriile politicienilor, in special cand teoriile respectivilor duc dupa ele pericolul austeritatii (taieri de salarii, riscul de pierdere a locului de munca, ulterioare drame familiale si sociale).

        Nu e de ajuns sa „intelegi” ca „nu se poate altcumva”, e imperativ sa gasesti solutii echilibrate care sa NU afecteze individul.

        Cresterea economica vs. austeritate ar fi un argument interesant, desi irelevant pe fondul recunoasterii popoarelor ca fiind socialiste in convingeri per sé.

        A fi socialist inseamna a fi om.

        • Spuneti: oamenii voteaza de foame.
          Ce este asta, daca nu subestimarea publicului larg? Si-apoi care oameni? Romanii sau toti oamenii, in general?
          Daca-i vorba de romani, atunci problema este ca stinga a fost compromisa iremediabil nu doar de catre comunism, dar de catre cei care au continuat aici comunismul in varii forme. Reprezentantii sai cei mai importanti fiind cei ai „stingii” de azi: PSD, PC, PNL. Acesti oameni nu s-au despartit niciodata de comunism: n-am auzit niciodata scuze din partea politicienilor de stinga si n-am avut un proces al comunismului.
          De aceea, in Romania, stinga inseamna si va insemna cancer, coruptie generalizata, saracie programatica, promisiuni goale, clientelism, ideologie.
          Ar trebui sa existe mai multe partide puternice de dreapta sau de centru-dreapta pentru a face inutile partidele de stinga. Pe meleagurile astea, stinga va degenera mereu, iar varianta degenerata va fi intotdeauna comunismul.
          Imi pare rau, dar pentru mine, un om de stinga din Romania este un potential comunist.
          In rest, da, Hitler dar si Lenin au fost si ei oameni: din pacate, nici unul dintre ei n-a fost judecat.

    • Hm. E ceva sa stringi pe contributors peste 7000 de vizualizari: e realmente un succes. Sebastian Lazaroiu dovedeste inca o data ca ramine un nume in tagma analistilor politici.
      Eu insa nu impartasesc gustul pentru experiment al domniei sale. Experimentul isi are rolul sau in cunoastere. In politica insa, experimentul nu e de dorit. Dimpotriva. Iata, comunismul in sine a fost un experiment social si politic de proportii cu rezultate catastrofale pentru umanitate, adica inclusiv pentru cei ce pareau sa ramina neafectati direct de el. Astazi vedem „radioactivitatea” comunismului afectind aproape toate tarile lumii. Lumea de azi e mult mai putin capitalista decit cea din urma cu 25 de ani.

      Abbott Lawrence Lowell spunea: We are limited by the impossibility of experiment. Politics is an observational, not an experimental science.
      Ei bine, iresponsabilitatea politicienilor si, mai nou, a multor economisti incepe in momentul in care fac din politica un demers experimental. Cum spuneam, experimentul poate fi folositor in cunoastere, mai ales atunci cind sintem in pana de idei. Pentru un politician insa, nu experimentul este salvarea dintr-o situatie aparent incurcata, ci recursul la intelectuali. Si nu-i vorba aici doar de a respecta traditia sau de vreo ierarhie, desi si astea sint importante, dar este vorba de o realitate: intelectualii sint cei care lucreaza in cel mai natural mod cu putinta cu ideile. Ei bine, desi numai un idiot se rusineaza sa sustina sau sa caute raspunsuri la intelectuali, majoritatea politicienilor in criza de idei se rusineaza sa apeleze la autoritatea intelectualilor. Altfel, multi dintre politicienii de vaza isi fac un titlu de glorie din a-i ridiculiza pe intelectuali: intelectualul e vazut ca fiind retras in turnul de fildes pe cind ei, politicienii adevarati, doar ei se pricep la „munca de partid”.

      In fapt, una dintre cauzele principale care fac ca politica de la noi – e vorba aici inclusiv de cea cu orientare de dreapta – sa mearga in continuarea comunismului este aceea ca politicienii nostri se considera si se comporta ca o elita fara a se revendica de la intelectuali: nu ei ii sustin pe intelectuali si ideile lor, ci intelectualii ii servesc pe ei. Iar aceasta este chiar esenta comunismului. Populismul si politicianismul cele mai perfide se ascund dupa credinta aceasta nefondata: noi nu servim idei sau intelectuali, ci oamenii, in general. Si culmea este ca democratia moderna – e vorba de democratia aceea bleaga care n-a fost in stare sa judece si sa condamne comunismul –, le da dreptate.

    • Parca Raymond Aron spunea undeva ca omul de rând prefera cezarismul. Dar, in lipsa unui posibil Caezar, optiunea va fi, evident, demagogul populist. PSD este socialist numai pe firma caci o guvernare socialista este posibila doar intr-un stat cu resurse economice consistente. Nu eate cazul Romaniei.

  3. Dle Lazaroiu, stiti bine ca tot ceea ce s-a facut in Romania in materie de stabilitate macro-economica este meritul si opera FMIului, altfel cu incompetentul de Boc azi Romania era in faliment.
    Amintiti-va anul 2009 si pana in minunata luna mai 2010 la momentul aparitiei din 6 Mai 2010 a Presedintelui Basescu cand a anuntat scaderi de salarii si pensii si imprumut de 20 miliarde Euro la FMI!
    Cu 2 zile inainte Boc ne asigura ca Romania are bani de salarii si pensii, numai televiziunile mogulilor rai mit poporul cu televizorul, afirmand contrariul!
    Ce se intamplase de fapt, ca o tara intrega a ramas socata in acea seara la auzul vorbelui lui Traian Basescu?!
    Venise FMI la Bucuresti si i-a spus lui Traian Basescu ca ne paste falimentul, altfel Boc saracul de el habar nu avea!
    Si de-acum incolo FMI va mai ramane alaturi de Guvernul Roamniei, altfel fara FMI Romania intra repede in faliment !
    Fara bani imprumutati Romnaia azi nu rezista, iar imprumutul depinde de increderea pe care o da prin prezenta sa FMIul.
    Dl Guvernator Isarescu a si afirmat azi ca prezenta Dlui Georgescu ca Minsitru de Finante in Guvernul Ponta este o garantie ca politicile Guvernului Ponta NU o vor lua razna.
    Nu mai plangeti de grija Guvernului Ponta, uitati-va la PDL NU mai exista, este o simpla chestiune de timp disparitia lui definitiva..
    Boc a reusit in opinia mea contraperformanta de a ingropa PDLul.
    Cat priveste indoielile Dvs, sper ca Ponta sa aiba grija de numele lui si sa nu rateze sansa unica pe care o are.
    Traian Basescu a ratat acesta sansa unica de a moderniza Romania, eu am votat Traian Basescu in 2004 cu convingerea ca este sansa Roamniei la schimbarea mult dorita.
    NU a fost asa, dimpotriva a fost o mare dezamagire.
    Sper ca Victor Ponta sa nu o rateze.

    • Lili in urmatoarele 3 luni vei intelege perfect de ce era necesar imprumutul extern, unde sunt banii, ce este un buffer financiar si cine te-a salvat de la inec. Daca n-o sa intelegi, inseamna ca meriti minciunile propagate pe tot feluri de posturi, de catre tot felul de persoane habarniste, si ii vei da in cap celui care te-a salvat de la inec…..si pentru ca intre timp n-ai invatat sa inoti, te vei ineca in liniste…..si impreuna cu tine foarte multi concetateni.

    • @lili. Deci s-a facut bine sau nu ? sau dezbatem cine a inventat oul sau a proiectat gaina? se vor anula schimbarile sau nu (desi nu am senzatia ca legea educatiei a fost formulata de FMI)?

  4. Un text reusit, probabil pentru ca scris simplu si direct.
    Transporta o idee atât de simpla si fundamentala, încât apare ca insolita, exotica: fara democratie nu se poate construi nimic: este timpul ca reformele începute sa primeasca sanctiunea populara, a electoratului. Daca aceasta va fi pozitiva sau negativa, ce e scris si pentru noi, bucurosi le-am duce toate …
    Sau nu ?

    • Opiniile sunt împărţite: pe de o parte „democraţia e cel mai rău sistem cu excepţia tuturor celorlalte”, pe de altă parte „cel mai bun argument împotriva democraţiei este o discuţie de 5 minute cu alegătorul mediu”. Ambele le spunea Winston Churchill şi ambele părţi ale ecuaţiei au ponderea lor.

      În acelaşi spirit, în timpul Revoluţiei Franceze existau două „facţiuni”: cei care credeau că elitele pot fi îndreptăţite să decidă pentru „popor” pentru că având un acces mai bun la educaţie pot lua decizii mai bune în interesul naţiunii, cărora li se opuneau cei care spuneau că poporul are dreptate, chiar dacă decizia majorităţii poate să nu fie cea mai fericită. Aceste două laturi ale democraţiei formează un rotund, niciuna dintre ele nu trebuie să lipsească pentru că altfel pândeşte pericolul totalitarismelor.

      În România ultimilor ani, a existat o luptă pentru modernizare cu orice preţ, care poate a lăsat „poporul” în urmă, chiar dacă interesul naţional pe termen lung a fost şi rămâne în sensul modernizării. Se pare că acum – a ajutat şi concursul metehnelor politice de pe Dâmboviţa – se intră într-o perioadă în care cetăţenii vor înţelege mai bine reformele ultimilor ani. În faţa eventualelor presiuni de a denatura sau inversa reformele structurale, cetăţenii vor avea un temei de comparaţie şi fiecare va putea să judece pe merit ce e bun şi ce nu e bun.

  5. Absolut corect. Din pacate stii ce cred? Ponta si altii din generatia lui ar vrea, dovada ca si-a impus el ceva nume pe-acolo cum ar fi Georgescu la finante, Rus la Interne si l-a pastrat pe Orban la europene. Dar prea mult spatiu de manevra nu are ca imediat il cheama baronii la judecata si i-o reteaza scurt „noi te-am urcat, noi te coboram”. Pai crede cineva ca Voiculescu, Nastase, Hrebenciuc, Dragnea, Oprisan si Mazare stau sa ii tolereze ifosele de modernist si reformist lui Ponta? Mazare i-a si retezat-o scurt azi cu numirea lui Ioan Rus. Deci sa nu ne asteptam la mai bine. E pacat ca experimentul asta il facem dand tara pe mana baronilor rosii. Si ma tem ca in final si pe plan european vom avea de incasat consecinte. Ca daca umbla la justitie si destabilizeaza deficitul bugetar ne ia Europa si da de pamant cu noi. Si la votanti tot nu le pasa. Si cui sa-i pese? La 5 mil. de pensionari de peste 60 de ani care il regreta pe Ceausescu? La 1,5 mil. de bugetari care asteapta ca statul sa le mareasca salariile in timp ce ei nu fac nimic? Baronii rosii au inca bazin electoral mare. Deci nu stiu ce sa zic. Poporul nostru duce in spate aceste categorii de persoane care nu inteleg ca viitorul nu mai este a lenevelii si comunismului ca pe o tumora de aia mare care il cocoseaza. N-ai cum sa speri la sanatate cand tumora aia cantareste 30% din greutatea corpului. Ca la romanca aia ce a fost operata de medicii adusi din US is filmati de Discovery. Rodica si-mai-cum o chema? Asa e Romania acum. Deci facem experimente dar din pacate nu pe un pacient sanatos ci pe unul intr-o stare de sanatate mai mult decat complicata.

    • -Chiar toti bugetarii sunt inutili?
      -Pensionarii sunt toti trecuti de 60 de ani? Ce zici de cei pensionati din armata si politie in jur de 40 de ani ?

  6. Tot ceea ce ati scris in acest articol are sens.
    O intrebare am totusi : De ce nu a reantregit salariile bugetarilor Guvernul Ungureanu ?
    Nu inteleg de ce au strans banii pentru majorarea salariilor si nu au facut si legea.
    Nu are nici o logica.
    Puteau sa treaca prin Parlament inca de la 1 aprilie legea majorarii salariilor care sa se aplice incepand cu data de 1 iunie 2012.
    Puteau sa faca legea in momentul in care Opozitia a anuntat ca strange semnaturi pentru o motiune de cenzura.
    De ce nu au facut-o ?
    Va rog, daca puteti, sa-mi dati un raspuns.

    • Pentru ca, de fapt, nu-s bani pentru asta in mod real.
      Ar trebui mutati din alte bugete si oricum, marite esalonat. In afara de asta nu se stie cum bate vantul si daca in Europa se adanceste criza, cel mai probabil, economia romaneasca o sa fie direct afectata si banii astia pe care se mizeaza nu vor mai aparea, deficitul va creste.
      E campanie electorala, si cum votantii cei mai numerosii sunt pensionarii si bugetarii, toti vad ca prioritatea numarul 1 marirea veniturilor bazei electorale, chiar daca nu esti sigur ca vei avea banii.

  7. E cel mai riscant experiment posibil.Si dl. Lazaroiu, dumneavoastra stiti asta…Un popor , o civilizatie este atat de bun sau buna pe cat ii sunt conducatorii cu mentiunea ca ambele sunt sisteme ce tind spre entropie zero adica imobilitate, coruptie, lene, non-actiune, etc…
    Nu stiu de ce trebuia sa riscam intoarcerea in timp…Memoria populatiei? s-ar putea sa existe asa ceva dar sa nu conteze foarte mult…Sa-si exerseze si opozitia eventuali oameni pe care sa-i promoveze la putere? Ar fi fost fezabil in cazul in care Ponta ar fi venit cu nume noi din randul doi, trei al PSD si PNL? Cine s-au bagat in fata la guvernare? DINOZAURII guvernarilor precedente…CHIAR ATAT lipsiti de creativitate AU PuTUT SA FIE, sau si-au terminat „specialistii” de pe liste…Nici macar nu l-au imitat pe Base , asa cum se intampla de obicei, si sa desemneze candidati din generatia lor.Parca dl.Iliescu si dl. Felix au desemnat ministrii si nu dl. pontantonericul. Struto camila USL. O alianta care nu vad cum ar putea sa mai serveasca nici macar din punct de vedere al experimentului politic. Daca motivul a fost organizarea viitoarelor alegeri si faptul ca aveau nevoie de oameni experimentati care sa stie ce trebuie facut cu banii si unde trebuie sa mearga ei atunci e de inteles…ideea este ca se vor pierde, si nu vor avea de castigat nici macar ei de pe urna lor.
    Trebuie facut ceva in zilele care au ramas pana la votul guvernului ca sa nu obtina investitura parlamentului. Ar fi o problema care ar cere o rezolvare foarte ingenioasa…si de ce nu , la urma urmelor…

    • bunica mea cand imi dadea ulei de ricin dovedea o crasa lipsa de democratie (strangandu-ma de nas). Norocul ei (in timp s-a dovedit ca si al meu) a fost ca nu era trustul Intact (gadea, Ciutacu, SRS, Ciuvica, Chirieac etc) ca sa zbiere si sa o „demita” pe bunica.

      • S-ar putea sa aveti dreptate dar timpul celor care incearca sa indrepte acum situatia poate ar fi fost folosit mai bine tot de catre ei.Oricum multumesc.

  8. domnul meu, chiar ne credeti naivi!? pai credeti ca onorabilii din USl se vor apuca in urmatoarele 6 luni sa modifice legile amintite? nuu, vor face asta dupa alegerile din noiembrie, cind se vor vedea cu puterea pe 4 ani, atunci sa te tii! va fi cam tarziu!

  9. M-as bucura mult ca in tara in care traiesc sa iesim din suspiciunea continua si sa construim cu ochii deschisi un loc mai bun. Din pacate valorile promovate cu obstinatie, educatia formala orientata prost si justitia lenta si incoerenta conduc la un roman prea orb sa mai discearna binele de rau. Oooof.

  10. D-le Lazaroiu, dvs. spuneti: „Sa vedem [….] daca vor face presiuni asupra procurorilor si judecatorilor pentru a obtine atitudini si decizii favorabile pentru ai lor […]”. Afirmatia aceasta raspunde intrebarii dvs. retorice ? Din Hotnews.ro – „Victor Ponta: Nu cred ca justitia va confirma decizia ANI in cazul lui Mircea Diaconu, ma pricep la drept”. Este sa nu presiune ? Va mutumesc.

    • Explic eu. Nu avea destule pomeni de dat incit sa opreasca macar URA impotriva Basescu+PDL. Asta ii taia orice sansa in viitoarele alegeri.
      Asa cum e acum, comparatia intre guvernul Ungureanu si guvernul usl va fi mult mai usor de facut.

    • MRU avea sondaje bune. Avea charisma de prezidentiabil, deci jos cu el. Tot esafodajul USL se bazeaza pe sacrificarea liberalismului economic (si promovarea unui egalitarism care l-ar face invidios si pe Marx si pe Chavez) numai ca sa ajunga Ipo-Crin presedinte.

  11. D=le Lazaroiu,romanii nu vad nimic.In afara de bani si nemunca,nu vad si nu doresc nimic.Am teama ca,daca ar fi referendmromanii il dau jos pe Basescu,ata sunt de cretini.

  12. Asta e ca si cum ai fi de acord sa ii platesti unui gradinar un salariu lunar doar ca sa nu iti fure fure copacii plantati anterior…

  13. Sebi,

    ai punctat exact ceea ce era de punctat si ma bucur ca ai facut-o la momentul potrivit. In mai putin de 100 de zile vom sti unde suntem cu toata povestea asta. Este un experiment natural care trebuie evaluat cu toata rigoarea si detasarea posibile. Si mai ales este un experiment care merita facut, fie si numai pentru consolidarea legimitatii sistemului democratic in Romania in ochii publicului, pentru ca legitimitatea acestuia a fost iresponsabil subminata in toti acesti ani.

    Daca liderii in cauza vor continua linia reformista, cu atat mai bine pentru Romania. Daca insa nu o vor continua si daca, mai mult, vor primi sprijin popular pentru asta, asta e: e democratie si majoritatea va culge ceea ce va sadi. Ce poti face?! Atunci insa minoritatea reformista din Romania va sti clar pe ce sta, dincolo de orice iluzii si auto-amagiri, si se va pregati sa adune cioburile si sa repare ce va mai putea fi reparat cand momentul adevarului va veni.

    Oricum, bine venit comentariul tau.

    • Domnule Aligica, s-ar putea sa aveti dreptate, totusi imi este teama ca va fi prea tarziu sa adunati cioburile, daca vor ramane de adunat dupa dinozaurii propusi de pantonerix la guvern.
      Este prea mult ceea ce cereti, pe urma experimentul este inutil.Incercati sa va folositi influenta pentru a recupera voturile care au fost irosite la demiterea guvernului MRU iar struto camila USL sa vina la putere cand forta sa creativa va fi in stare sa ne dea si altceva decat intoarcerea in timp chiar fie si numai la nivel de imagine publica a oamenilor propusi la conducere.Stiu ca nu este foarte mult timp la dispozitie dar acesta este motivul pentru care intreprind o actiune si vin la dumenavoastra cu o cerere atat de directa.Nu a crezut nimeni ca guvernul va cadea, ca fortele intunericului vor avea castig de cauza.O singura clipa insa de neatentie si totul se poate prabusi.Ati obosit?Nu exista oboseala pentru asa ceva…Sper si astept un semn de sustinere a tot ceea ce s-a realizat bun in Romania pana in momentul de fata. Multumesc

      P.S. Va spune ceva : Antonericul va ponta?

    • Domnule,
      Democratia, ca sistem (comparata cu republica, in care domneste legea nu umorile de moment ale masselor), e o mizerie. Majoritatea e o turma care voteaza asa cum i se pare ei ca e mai bine pentru ea ACUM. Adevarul e ca majoritatea habar nu are ce e mai bine pentru ea si voteaza asa cum a fost educata in:
      – familie
      – scoala
      – facultate
      – biserica
      – mass media

      Totul depinde intr-o democratie (daca asta e situatia si nu putem sa o evitam pentru moment) de cine manipuleaza alegatorul. Iar alegatorul roman e manipulat de 22 de ani de aceiasi comunisti din gasca lui Iliescu, in timp ce pretinsa elita intelectuala se sparge in figuri. Asta e problema.

      Oamenii destepti din Romania nu s-au dovedit atit de destepti incit sa inteleaga ca e nevoie ABSOLUTA sa educe massele. Nu s-au dovedit atit de destepti incit sa inteleaga ca asta e un program vast, national, pe termen lung (multe decenii) si nu un hei-rup de 2-3 saptamini inainte de alegeri.

      Dvs., un om cu vederi largi, interesat de viitorul natiunii, ar trebui sa intelegeti ca massele de alegatori TREBUIE MANIPULATE (in propriul lor interes pe care nici macar nu sint capabile sa il vada). De la gradinita pina la pensie. Ce trebuie sa faceti (si dvs. si ceilalti care inteleg problema) este SA CONLUCRATI – dezinteresat, patriotic – gindindu-va doar la Romania anului 2500, fara cea mai mica speranta de dividende personale in timpul vietilor dvs. Sa va faceti un program de INDOCTRINARE de care sa tineti cu dintii si un grup de discipoli care sa va continue munca. Sa va propuneti sa scrieti macar un articol saptaminal pe intelesul tuturor, nu sa mesteriti (ca altii) la propriul soclu. O munca in echipa. Exemple istorice de succes exista, atit in bine (Parintii Fondatori ai Americii), cit si in rau (Scoala de la Frankfurt).

      Romanii vor vota in propriul lor interes abia atunci cind un grup de publicisti patrioti vor reusi sa ii faca sa si-l inteleaga. Pina atunci, vor continua sa voteze dupa cum bate vintul prin ziare si pe la tv.

      • Articolul dumneavoastra, fara a fi iesit din comun, a adunat mult mai multe comentarii decat cele (periodice) ale lui d-l Neamtu.
        Deci, Basescu reformatorul (aproape civilizatorul, daca e sa ne luam dupa ce scrie in articol si in unele comentarii), din lumea inalta a ideilor politice este nevoit sa puna la incercare discernamantul gloatei, haotica si nerecunoscatoare.
        Nu stiu de ce, chestia asta mi-a adus aminte de Lorin Fortuna si Dan Voiculescu simultan.

    • Aici as mai vrea sa adaug doar observatia amaruie a unui batrin si intelept american din zilele noastre dupa ce, in fata evidentei, a trebuit sa admita ca:

      All of this testifies to the cultural ascendancy of the left. Yet every establishment has its own orthodoxy, its own taboos, and its own blacklist. And, despite its pretensions to be open to all ideas, our cultural establishment is no different.

      Observatia e urmatoarea:

      To control the politics of a nation, control of the culture is a precondition. For who controls the culture defines what is moral and immoral, and what is heroic and villainous. And if you can set limits on what journalists write and broadcasters say, you can shape what people think and believe.

        • @T.St.: To control the politics of a nation, control of the culture is a precondition. For who controls the culture defines what is moral and immoral, and what is heroic and villainous.

          E foarte real, dar în acelaşi timp greşit, fiindcă un „control al culturii” e mai degrabă o iluzie: Ceaşcă avea senzaţia că ar conduce el în mod absolut şi de necontestat, dar de fapt era şi el prizonierul sistemului. Nu el controla cultura de la noi, ci cultura îl controla pe el.

          Altfel cum s-ar explica faptul că (mai puţin între 1999-2005, o pauză aproape inexplicabilă) publicul obişnuit a arătat întotdeauna că susţine necondiţionat sistemul de relaţii sociale tradiţionale cu care ne obişnuise „epoca raţiilor şi cozilor”? Deşi Ceaşcă era mort, îngropat şi putrezit?

          ~Nautilus

  14. Articol este un in mare parte un sir de pareri; nu ar fi stricat si niste argumente daca tot se dorea demonstrarea existentei unei anumite logici.

  15. Experimentul încă nu este gata, mai lipsește un ingredient esențial.
    Acest ingredient constă într-o campanie permanentă de avizare a populației asupra marilor pericole care decurg din abandonarea reformării statului, un obiectiv evident al conjuraților USL. Această campanie trebuie să o depășească în virulență pe cea pusă în operă începând din 2007 și până în prezent prin televiziunile mogulilor Voiculescu și Vântu.
    În 2004, 2007, 2008 și 2009 populația a crezut în mesia-Băsescu.
    Astăzi a venit vremea să-i fie arătate populației oribilele jocuri de culise prin care PSD, PNL și PC plănuiesc contrarevoluția comunisto-securistă.

    Da, există această posibilitate ca Dan Voiculescu să devină Președintele Senatului, al doilea om în stat !
    Da, există această posibilitate ca Dan Voiculescu să devină Președinte al României !
    Abia după suspendarea Președintelui Băsescu pe care Voiculescu o urmărește cu înverșunare, (a mai forțat-o odată deși Curtea Constituțională a respins acuzațiile Comisiei conduse de el însuși, un semn clar că Legea nu este o piedică în calea acestui senator român) populația va constata ce enormă greșeală a făcut: din poziția de președinte al Senatului Voiculescu devine automat Președinte interimar al României ! Va fi președinte interimar timp de trei luni. Dar ce victorie pentru un om care a fost votat doar de 48.000 de români ! Ce victorie pentru președintele unui partid care s-a strecurat în Parlament ascuns sub fusta PSD fiind votat cu mai puțin de 2% din voturile valabil exprimate la alegerile din 2008 !

    • Ma ia cu frig cand vad ca si altii se tem de ce ma tem si eu. Dupa ce raul se va fi intamplat,la ce ar mai folosi sa vezi ca ai fost orb si surd si ai cazut iar in plasa? Mai am o singura speranta: calauzirea divina, care este IUBIRE si lucratorii in lumina care scriu si pe aici.Sper sa fie mai multi decat inconstientii.

  16. De ce toata responsabilitatea evenimentelor din ultima saptamana ii este atribuita presedintelui, parca vorbim de o cabala a inteleptilor care incearca sa destepte natiunea..Un conglomerat de grupuri de interese, fara nicio ideologie, melanj ascuns sub denumirea PDL, a intrat in disolutie. De ce toate altoiurile sanatoase au fost indepartate de la la conducerea efectiva a partidului? Monica Macovei, Cristian Preda, Traian Ungureanu la Bruxelles europarlamentari, Sebastian Lazaroiu schimbat de la Munca, Baconschi de la Externe. Nici dracu nu a vrut sa se intample asa, erau convinsi ca motiunea nu va trece, autosuficienta si lipsa de apartenenta sanatoasa la o ideologie, fie ea si populara si-au spus din nou cuvantul.Ce spune Sebastian ar fi ideal, tare mi-e teama insa ca realitatea crunta este alta…Guvernul Ponta va trece si va incepe imediat operatiunea „Radeti tot”. Nu ii va opri nimeni, vor avea puterea si o vor folosi doar in interesul lor. Eu cel putin tot mai sper ca Basescu are din nou un plan cu ei, refuz sa cred ca totul se rezuma la o speranta ca poate totusi s-a schimbat ceva in ultimii opt ani.

    • Basescu nu e decat un om, nu un zeu, nici macar un semizeu! Ca om nu poate face nimic fara sustinerea unei majoritati a populatiei sau daca nu majoritate macar o minoritate consistenta (macar un 25-30%) si foarte activa. Cred ca in clipa asta cel mai rau lucru e sa stam pe margine si sa asteptam sa vedem ce va face zeul Basescu.

    • Basescu este indicat sa nu faca nimic pana la alegeri, sa se izoleze chiar si mediatic, pentru ca este foarte important sa nu riste o suspendare pana in noiembrie. Basescu nu mai candideaza si nu are ce capital electoral sa castige criticand guvernarea USL de pana la alegeri. In schimb PDL poate puncta electoral pe greselile guvernului USL si poate castiga cateva procente. Basescu poate fi consilierul din umbra al PDL, dar nu vocea PDL. De fapt nici USL nu va face mari greseli pentru ca nu-si permite sa piarda punctaj electoral, cred ca se va margini doar la a da pomeni si a crea iluzia ca ei sunt capabili si din cauza asta acum sunt bani. Situatia se va schimba dupa alegeri, care vor fi castigate cu un procentaj mare de catre USL. In cateva luni tara va intra in colaps pentru ca pomenile de acum nu sunt sustenabile pe termen lung, abia atunci vom trai cu adevarat criza economica. Atunci Basescu va redeveni cu adevarat important si se va da o lupta pe viata si pe moarte intre el si USL. Cine va castiga tine de sansa, in oricare situatie viitorul nu este roz.

  17. Inteleg din spusele d-tra d-le Sebastian Lazaroiu, ca schimbarea de guvern pe care o traim azi ar putea fi, sau cel putin asa ne sugerati, parte dintr-un experiment mai elaborat al presedintelui prin care urmareste sa se asigure atat timp cat inca se afla la Cotroceni, in ce masura schimbarile produse in cei 7 ani de mandat ai d-sale sunt sau nu ireversibile, adica sunt construite pe baze solide sau nu. Timpul d-le Lazaroiu, e cel mai bun judecator, e cel mai bun controlor de calitate a lucrurilor. Doar el ne poate spune in ce masura ceea ce construim noi acum va dura, si cat anume. Greselile pe care le facem de-atatea ori, ne invata ca respectarea unor anumite principii poate fi un element asigurator in sensul ca ceea ce construim are sanse sa dureze. Unul din principiile fundamentale este ca trebuie sa te asiguri ca fundatia edificiului tau este solida. Un alt principiu este legat de faptul ca orice construiesti trebuie sa raspunda unei nevoi umane, adica, binele cu de-a sila nu se poate. In fine, pentru cei care nu stiu, nu poti construi nimic singur. Rog sa-mi fie iertata lipsa de clarviziune; ori ceea ce cred eu e aiurea, ori nu reusesc sa fac o asociere intre ceea ce spun si faptele presedintelui, ori ceea ce presedintele face nu respecta principiile enumerate de mine mai sus! Oricum ar fi, bunul simt ma indeamna sa spun ca ideea ca cineva, oricine ar fi el, face experiente pe mine, ma oripileaza. Daca d-tra va simtiti confortabil, atunci faceti-le impreuna.

  18. Dle Lazaroiu, o intrebare: ce sanse are un om din Romania care crede in dreapta ( dreapta reala, nu etichete) sa poata vota conform crezului sau politic ?
    Se poate reforma PDL intr-atit ?
    Multumesc.

  19. Ei as! Daca era sa fie experiment, merita sa-l inceapa acum trei luni. sau din decembrie, de cand stia ‘mnealui ca schimba premierul. Acum, cu o luna inainte de locale n-are nici un sens.
    Ca treaba ar putea capata involuntar valentele unui experiment e altceva. Insa perceptia mea despre Romania nu este chiar cea pe care incercati, domnule Lazaroiu, sa mi-o mestecati. NU! Guvernele anterioare au turnat fundatie, au pus caramizi. Strambe, cu fisuri, cu crapaturi, cu igrasie, cum s-au priceput. Aia de ieri au dat o tencuiala: cu mistriile strambe, cu manere roase, cumparate din fonduri absorbite, cum s-au priceputara si cum crezura ca-i mai bine. Aia de-or veni or da cu var si-or mai umple vreun gol uitat in tencuiala de predecesori. atata tot!

  20. Pe cine sa votam? au partidele profesionisti , oameni integri in toata tara? ca doar nu e tara toata in Bucuresti. pe cine sa aleg eu la Sibiu intre un comunist inrait gen Cin. si o paiata gen Caz. Nu scriu numele intreg dar intelegeti dvs. Tot cu astia de 22 de ani???? Nu sunt in stare partidele sa arate mai nimic pentru ca sunt clanuri si familii ca-n partidul comunist.Atunci era un partid acum mai multe.
    Si aceeasi familie cu aceesi neghiobi adusi in fata.

    • Elena,

      hai sa nu ne plangem chiar noi, si io-s sibian, mai avem si FDGR-ul! O sa-i votez pana mor sau pana apar niste romani mai buni ca ei.

    • Doamna Elena, imi permit sa va recomand sa votati cu Partidul Piratior, atunci când acesta va apare în Romania. Nu glumesc, ci doar vreau sa amintesc faptul ca Tehnologia Informatiei permite asocierea si organizarea unor grupuri de interese, inclusiv intrese politice. Asa a aparut in Germania Partidul Piratilor. Cred ca acesta este doar un inceput al erei in care democratia reprezentativa va lasa mult loc democratiei directe.

  21. Un articol excelent prin calmul si detasarea care o emana. Tempereaza pe disperati si intareste pe optimisti. Daca ar avea macar jumatate din acest spirit analitic presa noastra, inclusiv cea …elitista( nu mai dau nume…) ce bine ar fi.! Si stau si ma intreb: cati dintre noi/ei stiu exact mitul lui Prometeu si fratele sau Empeteu?

    • Mda, tocmai ma pregateam sa scriu si eu un articol calm, detasat si excelent, da’ mie mi-au respins astia aplicatia pentru un post de mare sef la Intact Grup si mi-a disparut atat calmul, cat si detasarea.
      Altfel, la ce frate de-al lui Prometeu va referiti, ca vreunul cu numele asta, Empeteu, nu-mi amintesc sa-mi fi fost prezentat…
      Sau faceati aluzie la faptul ca, mai nou, Prometeu insusi a fost un simbol drag comunistilor si lui Marx (Karl, nu Groucho)?

  22. Excelent articol ! Mi-a placut mai ales: „Daca o vor face si vor castiga alegerile atunci, sa-mi fie iertat, dar inseamna ca Romania nu se poate schimba mai mult de atat. Si va trebui sa mai asteptam. Schimbarile impotriva vointei populare nu sunt durabile. Daca nu trebuia facut, atunci mai bine sa facem la loc cum era.”

  23. Domnule Lazaroiu & Aligica

    Revolutionarii din 1848 cred ca au fost in minoritate multa vreme.

    Oare merita privit totul de sus, rece, sa vedeti daca noi soarecii reusim sa trecem prin labirint? Notand apoi, rece, neimplicat, pe caiet: 2 spoareci s-au oprit la primul colt…alti 17.230.437 au mers mai departe, curba de distributie se respecta…..

  24. Sa revenim la experiment.

    Experimentul nu este corect. Dreapta este marcata de TB, ceea ce va face pe multi sa voteze stanga (Voiculescu, Nastase, Iliescu, Antonescu), chiar daca ar prefera dreapta doctrinar. (atatia ani de A123, irealitati,ciuvici srsi si alte lepre)

    In cazul acesta TB ar trebui sa isi dea demisia si eventual, un nou partid, de drepata, sa apara si sa se impuna in scena politica.
    Deocamdata nu avem decat : rau si nu -asa-de-rau

  25. Naivitati pe banda rulanta.

    Toate reformele se impun cu biciul si niciodata prin vot. Intotdeauna marea masa tinde sa traga inapoi, nu inspre reforme care sunt dureroase, ci inspre caldurica letargica.

    USL-ul, la ora actuala reprezinta contrareforma, stagnare, regres, rapt, tot ce poate fi mai daunator pentru romani.

    Basescu macar a incercat, n-a iesit, asta e. Poate mai incolo…

    • Radu D.L.P.
      Reforma nu inseamna sa reduci personalul, pe baze mitologice: „stau la cafele in timpul programului”. pe termen scurt se poate lua o astfel de decizie, insa ea nu este reforma. reforma inseamna sa modificimodul de lucru al institutiei a.i. posturi retribuite sa devine nenecesare. Ori in directia asta nu s-a facut absolut nimic. Nici macar proiectul ala al reformei administrative, asa cum era conceput, nu ar fi produs acest efect.
      Toata tevatura din ultimii doi a fost facuta doar pentru a putea controla resursele tot mai neindestulatoare ale bugetului de stat. Colectarea tot mai agresiva a dus la scaderea puterii de cumparare. E drept, banii bugetarilor nu ridica economia, intrucat ei provin din colecta bugetara. Dar nici nu creaza noi locuri de munca, asa cum fals s-a trambitat de la Victoria. Exact din acelasi motiv!

      Basescu n-a incercat nimic reformator, de fapt. Iar acum, sesizand ca, dupa fiasco-ul Curumin, credibilitatea lui MRU e in scadere, si-a propus sa-l protejeze si foloseste conjunctura creata.

      • Hanzy draga, tu ai inteles ce-am vrut eu sa spun sau ma crezi vreunu de ala cu cas la gura?

        Basescu asta, asa cum e el, si inca vreo doi din guvern, printre care si Funeriu, au fost cei de la care am simtit un oarecare zvîc de mers inainte, in ultimii 20 de ani. Putin, da’ a fost.

        De la astia care au venit acum nu mai astept nimic, o matroana agramata provenind din mafia universitara, nici nu mai zic privata, ca-s la fel, care vor sa puna laba pe patrimoniul universitatilor si care au sa faca harcea parcea bacalaureatul de frica ca raman fara musterii.

        Sau de la porcusorul ala voiculesc de la agricultura care ii face cadou securistului notoriu 60 de milioane de euro, ce drac sa astepti?

        Si da, sa stii ca reforma se face (si) cu scuturarea pomului laudat, sa mai cada si fructele prea coapte.

        • Hanzy draga, tu ai inteles ce-am vrut eu sa spun sau ma crezi vreunu de ala cu cas la gura?
          ––––
          Daca n-am inteles, vinovati suntem amandoi. Dar eu zic ca am inteles
          ––––––
          Basescu asta, asa cum e el, si inca vreo doi din guvern, printre care si Funeriu, au fost cei de la care am simtit un oarecare zvîc de mers inainte, in ultimii 20 de ani. Putin, da’ a fost.
          ––––––
          De la care ai simtit?1 Sorry, dar senzatiile personale nu tin loc de argumente. De exemplu, eu am impresia unui mers inapoi. Intentiile or fi fost – n-or fi fost bune, dar a fost deschisa o cutie a Pandorei, care ne-a intors cu 20 ani inapoi.
          ––––––-
          De la astia care au venit acum nu mai astept nimic, o matroana agramata provenind din mafia universitara, nici nu mai zic privata, ca-s la fel, care vor sa puna laba pe patrimoniul universitatilor si care au sa faca harcea parcea bacalaureatul de frica ca raman fara musterii.

          Sau de la porcusorul ala voiculesc de la agricultura care ii face cadou securistului notoriu 60 de milioane de euro, ce drac sa astepti?
          –––––
          Sa cauti acul in carul cu fan e o tehnica mult prea folosita ca sa ma mai plictisesti cu asta. Parca vorbeam de „reforma” nu de agramata de la Politehnica.
          ––––––
          Si da, sa stii ca reforma se face (si) cu scuturarea pomului laudat, sa mai cada si fructele prea coapte.
          –––––-
          Nu , aia nu e neaparat reforma. Ca viziunea proprie o poti impune cu biciul e una, dar asta nu-i confera neconditionat valente reformatoare.

  26. E un material exceptional care dezvaluie cititorului pedenat intreaga strategie de comunicare PDL din perioada premergatoare alegerilor parlamentare si prezidentiale.

  27. Sebi, dictaturile se nasc din constiinta „unicitatii”, desi cimitirele sunt pline de cei care se credeau de neinlocuit, vorba lui de Gaulle, de aici calcarea in picioare a principiului alternantei democratice la putere si proiectiile aiuritoare de „eternizare”, pentru a folosi termenul lui V. Tismaneanu, a regimurilor actuale de dreapta (neoliberaliste), dominante in prezent in Europa, iar Romania nu face exceptie. Schelalaielile din aceste zile ale celor care se simt calcati pe coada nu vor opri schimbarea, deja adanc intiparita in ADN-ul popular…

  28. Voi chiar traiti in alta Romanie ? Ca dl. Tismaneanu am inteles ca traieste efectiv in alta tara si poate de-aia e usor exaltat pentru ca vede reformele la televizor, pe hubloul avionului sau din mersul trenului … cand ati calcat ultima data intr-o companie de stat, intr-o primarie, prefectura, regie autonoma dintre cele conduse de „reformatori”? Dupa 2004 numarul angajatilor din sistemul public a cunoscut o crestere substantiala, oare asta e tot reforma ? Meritocratia in sistemul public e un concept desuet, criteriile de promovare sunt exclusiv cele de apartanenta la partidul reformator. Legea educatiei vi se pare un succes ? Eu cred ca glumiti. Atata timp cat insttitutiile de invatamant nu vor fi direct afectate de traseul profesional al absolventilor vor ramane simple fabrici de diplome. Legea salarizarii vi se pare un succes ? Eu cred ca glumiti din nou, atata timp cat salariul nu va fi masura muncii ci recompensa pentru camaraila reformatorilor legea nu este decat o forma fara fond. Cat despre legea asistentei sociale va spun ca este cea mai mare tampenie iar pentru ca sa va convingeti intrebati persoanele direct implicate, asistenti sociali si nu sefii agentiilor numiti de reformatori. Despre modernizarea justitiei spuneti-le fostilor proprietari care lupta pe la CEDO pentru redobandirea proprietatilor. Poate ca nu vad padurea din cauza copacilor dar sincer nu pot fi atat de entuziasmat lucrand zilnic cu „reformatorii’ !

  29. O mare vrajeala de la un mare vrajitor. De asta ati esuat intr-un mod atat de dezastruos, fiindca v-ati bazat pe doar vrajeala si pe experimente (smecherii) in spate fiind de fapt acelasi monstru – „aceeasi mizerie”, doar ca mai mare si mai urat. Sebastian Lazaroiu este atat de implicat sentimental in acesta chestiune, incat i-a disparut luciditatea de alta data.

  30. Timp de 50 de ani romanii au fost invatati sa fure,sa pacaleasca si sa nu munceasca.Dupa 1990 nu s-a schimbat nimic pina in anul 2005 cind a venit PDL si Basescu la putere.Ce au facut PDL si Basescu nu a facut nimeni in Europa de Est.Reformele facute de Basescu sunt greu de digerat pentru ca presupune sa muncim de adevaratelea,nu sa ne facem ca muncim.Daca USL in 2012 o sa cistige vreun rind de alegeri,inseamna ca romanii aleg sa stea cu mina intinsa si nu cu fruntea sus.M-au uimit sondajele de opinie care arata ca USL o sa cistige cu 60%.Este groaznic daca 60% dintre romani voteaza pe cei care au jefuit Romania si au adus-o in pragul falimentului,care au distrus sistemul de invatamint,sistemul sanitar si au subjugat justitia si mass-media.Daca sondajele se adeveresc inseamna ca nu mai avem nici o sansa sa traim demni.

  31. Basescu experimentatorul! Numai pe final de mandat ? Sau toata aflarea lui in treaba de 20 de ani este un experiment continuu? Dumneata esti de meserie! Experiment versus ce? Inginerie sociala? Nu e politica, de cand lumea, o negustorie de sperante? Un conducator este un antrenor si, pe cale de consecinta, comentariile sunt de aceeasi natura ca in fotbal. Cu aceleasi comentarii justifici si de ce a pierdut si de ce a castigat un antrenor cu echipa lui. Singurul criteriu care departajeaza politicienii este intentia de a-i destepta sau de a-i tine prosti pe cetateni. Ca sa-i destepte e mai greu, trebuie sa fie el destept. Succesuri!

  32. Imi permit si eu o predictie: adevarata opozitie pentru Ponta va fi in USL (99% din ACD si 50% din PSD plus Bogdan Chireac)

  33. Il vom cunoaste cand va veni?
    In jurul lui trebuie sa se stranga dela sine,fara chemari de trambiti,toti oameni cu adevarat
    cinstiti ai tarii ,si fara tocmeli ngustoresti,toata marea lor putere tacutase va punein slujba
    puterii lui .(Al. Vlahuta -28XII 1918-sTRIGATUL vREMII)
    Ce parere aveti?este un mesaj si pentru noi acum in2012?

  34. ceea ce va reprezenta un nou experiment dar totodata si un test la care va fi supusa societatea romaneasca din Bucuresti va fi experienta alegerilor locale.
    numele experimentului este Nicusor Dan. vor fi in stare cetatenii sa dea un vot responsabil? merita ei sa aiba un reprezentant local care achieseaza la valorile comune bunului simt?

  35. Spuneti in text: „Daca o vor face si noi, romanii, tinem atat de mult la ele, atunci avem la indemana votul. De doua ori in sase luni. Daca vor sa revina la vechea Romanie si noua nu ne place, atunci n-avem decat sa ii spulberam la vot.
    Daca nu o vor face, atunci inseamna ca sunt intr-adevar schimbari ireversibile si, deci, ce s-a intamplat in ultimii ani este in folosul Romaniei. Daca e asa, nu au decat sa guverneze ei tara.”

    Eu va intreb: dar daca vor mima ca nu vor sa se intoarca la vechea Romanie doar ca sa castige alegerile iar apoi, castigatori fiind, vor schimba ruta? Am sperat ca suntem pe un drum bun dar mi-e din ce in ce mai greu sa cred asta.

  36. Citez: „O sa imi spuneti ca Romania nu avea acum nevoie de experimente. Poate. Dar, repet, nici nu avem nevoie de schimbari pe care sistemul le refuza. Mai tarziu sau mai devreme ele vor fi oricum respinse.”
    România a avut parte, de la formarea ei, din ’48, Războiul de independenţă, Mica Unire şi Marea Unire de la 1918, de tot felul de experimente politice mai mult sau mai puţin oculte (ştiţi d-le Lăzăroiu foarte bine la ce mă refer…) Aşa că un experiment democratic în plus sau în minus ce mai contează?! Ceea ce ingineria sociologică şi politologică nu poate înţelege este sufletul unui popor.
    Experiment mintal:
    Ce aţi spune despre o echipă de medici chirurgi ce-ar vrea să testeze o tehnologie nouă care ar putea salva un muribund de la o moarte sigură, dar n-ar face-o până când pacientul nu şi-ar da acordul în deplină cunoştinţă de cauză? Iar pacientul, fiind semianalfabet, nu ar şti cu ce fel de boală se confruntă şi-şi lasă viaţa în mâna divinităţii, refuzând operaţia şi tratamentul recuperator, care ipotetic judecând, i-ar salva viaţa …? Cine ar fi mai îndreptăţit la o existenţă terestră fericită?
    România este pacientul pe care s-au făcut diverse experimente, de la paşoptişti încoace, trecând prin cel mai sinistru experiment comunist. Dacă aveţi suficientă cultură şi informaţii (iar eu cred că le aveţi) ştiţi ce vreau să spun. Tot ce le mai rămâne unor sociologi de bună credinţă este să se întoarcă sincer cu sufletul la Dumnezeul care le-a dat viaţă, iar apoi să renunţe la tentativele de manipulare ideologică. Desigur şi la „meseria” de sociolog. Atâta timp cât un om crede că „ştiinţa” sociologiei se califică în a da verdicte pentru viitorul omenirii, atâta timp cât crede că poate judeca la rece şi imparţial destinul a milioane de oameni, în lume nu va fi pace şi fericire, iar acel om îşi face singur rău împietrindu-şi sufletul.
    Eu cred că nici românii şi nici alt popor nu mai merită alte experimente pe seama vieţii lor. Şi nu cred că democraţia incumbă experimentul social în conceptul ei. Domnia voastră ce crede?

    • Din ce-am vazut eu pe la alte articole, domnia sa nu obisnuieste sa raspunda intrebarilor (poate face acum o exceptie, ca sa-mi dovedeasca ticalosia).
      Altfel, judecand dupa evolutia d-lui Lazaroiu pe scena politica, ca publicist si in general in viata, inclin sa cred ca domnia sa are cu totul alte prioritati decat dilemele etice si morale la care va referiti dvs.

  37. Chiar daca stergi , stiu ca citesti. Esti iresponsabil. Vei ramane in istorie doar ca un gurist , un petardeur… Zici ca esti sociolog? Ai la indemana o multime de date statistice care spun CLAR ce trebuie facut, ce trebuie reparat. In TOATE domeniile exista probleme iar acestea lasa urme cuantificabile . Si totusi faci ceea ce faci. Te simti bine?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sebastian Lazaroiu
Sebastian Lazaroiu
Sebastian Lazaroiu este nascut in 1970. Este de profesie sociolog. A lucrat in domeniul sondajelor de opinie la CURS (1997-1999, 2002-2007) si CSOP (1999-2001). A participat in calitate de consultant politic la campanii electorale din 1996 pana in 2009.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro