joi, iulie 18, 2024

Exploziile de gaze, dese si tot mai dese

Cresterea numarului accidentelor cu gaze naturale in care am fost solicitat sa particip in calitate de expert judiciar, m-a determinat, să efectuez un studiu asupra fenomenului, concluzile acestuia le prezint încontinuare cu scopul de a trage un semnal de alarma.

La inceputul anilor 2000 in sectorul gazelor naturale s-a demarat ideea unei masive restructurari conceptuale. Noua abordare avea la baza principii „importate din alte tari” (chiar daca majoritatea dintre aceste principii au fost folosite in perioada interbelica in sectorul gazelor naturale):

–        concurenta;

–        echitatea;

–        transparenta;

cu scopul declarat de a :

–        reduce costurile directe si indirecte de utilizare a gazelor naturale;

–        separa costurile pe tipuri de activitati si fortarea diminuarii acelora care sunt foarte mari;

–        creste calitatea serviciilor necesare utilizarii gazelor naturale;

–        asigura libertatea clientului de a si alege, negocia si contracta diveresele servicii in sectorul gazelor naturale.

Liberalizarea pietei de gaze naturale, a creionat si ideea unei piete a servicilor care insotesc activitatea de utilizare a gazelor naturale:

–        proiectare;

–        verificare si avizare proiecte;

–        constructie conducte si instalatii;

–        receptie;

–        exploatare instalatii de utilizare;

–        verificare instalatii de utilizare;

–        expertize.

Aceasta situatie a determinat eliminarea unor activitati care erau anterior integrate, dar netarifate (costul regasindu-se in costul tarifelor de distributie) si aparitia firmelor private care efectueaza aceste lucrari contra cost.

Cererea mare de servicii conexe activitatii de utilizare, efortul redus – intelectual si fizic – de a realiza aceste lucrari, preturile ridicate ale servicilor a determinat cresterea rapida a numarului firmelor care se autorizau sa efectueze lucrari in sectorul gazelor naturale, dar si antrenarea de persoane din diverse alte domenii care si au incetat sau restrans activitatea in ultimii ani, fara pregatire teoretica si experienta in domeniul gazelor naturale. Astfel, s-a ajuns ca  peste 1.500 de firme sa se autorizeze in efectuarea de lucrari in sectorul gazelor naturale, reunind peste 15.000 de persoane angrenate in aceasta activitate.

Lipsa culturii tehnice minime in domeniul gazelor naturale la nivelul consumatorilor (bazata pe deviza merge si asa, chiar daca in joc este siguranta lor si a celor care locuiesc in apropierea lor), impactul unor costuri suplimentare asupra consumatorului de gaze introduse odata cu aceste servicii (costuri care nu erau evidentiate/percepute de acesta, ele pana in urma cu cativa ani regasindu-se in tarifele-preturile gazelor), volumul mare de lucrari angajate de o firma etc., au determinat abordarea unor lucrari in afara conditilor prevazute de normativele in vigoare. In fapt cererea pentru astfel de servicii, s-a intalnit „perfect” cu oferta. Pentru o suma mai mica, consumatorul, putea beneficia de proiectarea si realizarea unor instalatii de utilizare de la persoane care cautau piata, chiar daca nu aveau nici un fel de experienta; pentru o suma mai mare, consumatorul putea beneficia de o instalatie care  nu indeplinea cerintele din normativele in vigoare, fara a mai fi nevoit sa-si „sparga” casa si sa si monteze un geam mai mare. Fiecare iesea multumit din aceasta tranzactie, consumatorul obtinea costuri mai mici, iar firmele castigau sume frumusele de bani (nefiind puse in situatia de a refuza realizarea nici unei lucrari).

Astfel, unul din scopurile acestei liberalizari a pietei servicilor adiacente utilizarii gazelor, acela de crestere a calitatii acestora, a avut efect invers (nerspectarea normativelor in vigoare), chiar si dezideratul obtinerii unor costuri minime la consumator este unul aparent, deoarece la prima verificare a instalatiei de utilizare (pana cand aceasta era realizata de catre operatorul de distributie) i se punea in vedere consumatorului ca este necesar sa se refaca instalatia de utilizare, conform normativului, pentru a se evita sistarea furnizarii gazelor.

In anul 2011 a fost eliminata obligatia ca verificarea periodica (o data la 2 ani) sa fie realizata de operatorul de distributie care activeaza in zona, aceasta putand sa fie realizata de catre orice firma autorizata, care este aleasa de consumator, si astfel in baza unui pret corespunzator se poate obtine avizul favorabil al verificarii instalatiei („uneori” chiar daca, mai sunt unele abateri de la normativ).

Incepand cu anul 2012 s-a eliminat si ultima veriga a interventiei operatorului de distributie in certificarea asigurarii sigurantei instalatiei de utilizare. Astfel incat, orice societate autorizata poate verifica si aviza favorabil ca proiectul a fost intocmit conform normativului si ca instalatia a fost realizata conform proiectului.

La momentul in care aceste activitati erau realizate de operatorul de distributie, fiind o abordare unitara: proiectare, avizare, executie, receptie, punere in functiune, verificarea periodica a instalatiei si efectuarea efectiva a distributiei de gaze responsabilitatea era superioara atat la nivelul conducerii, cat si la nivelul personalului operativ, deoarece la un accident nerealizarea corespunzatoare a oricarei dintre aceste activitati aduceau raspunderea aceluais operator.

In urma cu cativa ani, s-a realizat externalizarea servicilor auxiliare utilizarii gazelor naturale in mai mule tari din Europa, dar un studiu recent a aratat ca dupa externalizarea tuturor servicilor auxiliare (inclusiv avizarea, verificarea si receptia), au exista tari precum Anglia, unde numarul accidentelor dupa aplicarea acestei metode a scazut si in alte tari precum Italia unde numarul accidentelor a crescut semnificativ!

Sustinator al principilor liberalizarii activitatilor, al activitatilor transparente si al echitatii, consider ca numai modul in care au fost ele transpuse in Romania, complicitatea si duplicitatea autoritatilor a determinat sa se ajunga la aceasta situatie, si care in viitor poate determina cresterea numarului si a gravitatii evenimentelor.

Mimarea proiectarii, avizarii si verificarii instalatilor de gaze, „matrasirea hartiilor”, astfel incat la un eveniment singurul vinovat sa fie victima insasi, care sub imboldul unui discount nesemnificativ isi asuma : „mie nu mi se poate intampla”, va determina tot mai des aparitia evenimentelor de tipul celor din ultima saptamana de la Resita sau Fieni.

Prevenirea acestei starii de fapt poate sa fie facuta prin:

– modificarea legislatiei secundare si impunerea de restrictii dure in acordarea licentelor si autorizatilor si/sau sanctionarea dura a firmelor, persoanelor fizice, institutilor care nu își îndeplinesc obligațile/atribuțile legale; iar daca prin aceasta practica nu reuseste schimbarea fenomenului, chiar

– reconstruirea unor activitati de distributie integrate pe verticala si care sa reuneasca activitatea de distributie si activitatile auxiliare specifice constructiei si verificarii instalatilor de utilizare, cu reglementarea tarifelor aferente.

In alta ordine de idei in urma cu 15 ani consumatorul final platea un tarif de distributie „reglementat” care era de cateva ori mai mic decat cel actual si care cuprindea si costurile aferente servicilor auxiliare realizarii si intretinerii instalatiei de utilizare si bransamentului (care astazi se ridica la cca. 1600 lei/instalatie casnica) si se intamplau mult mai putine accidente!

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Va inteleg perfect punctul de vedere, dar……….Daca doriti sa fie citit si inteles, sa aiba si un ecou, atunci va rog sa aveti acceasi consideratie si fata de gramatica romana. Desi inginerii nu au fost considerati niste intelectuali adevarati, totusi zgarie retina-exploziile, corect? Nu mai fac referire si la ortografie, chiar daca este un text de management tehnic si social.Sau mai ales?

  • As zice ca v-ati exprimat de-a dretul rasist (sau as fi mai bland sa consider un simplu parti-pris!) prin excluderea inginerilor din categoria intelectualilor. Inginerii nu au fost considerati niste intelectuali adevarati fiindca asa s-a dorit… sa fie cat mai multi in categoria celor cu bataturi in palma; greseli de tastare se mai intampla si la case mai mari, la intelectualii de profesie, dar pe aceia nu-i semnalizeaza nimeni, desi ei mai au uneori pe langa dansii si cate un corector calificat. Din pacate referirea imediata la erorile gramaticale, produse din nestiinta sau simple scapari, produce o deturnare a subiectului. „Reclamantul” ramane la aceasta observatie; eventual se mai gaseste unul sa intre in polemica pe problema gramaticala. Nu vreau sa diminuez respectul necesar pentru gramatica; eu intotdeauna ma uit in urma ca sa vad ce am scris, dar mereu mai gasesc ca mi-a scapat ceva
   Subiectul dezbaterii ar trebui sa fie gravitatea situatiei intr-o tara in care simtul raspunderii este la pamant. Diluarea responsabilitatii prin multiplicarea straturilor de decizie duce la aceste accidente/catastrofe. Din pacate, fiecare dintre „autoritatile” care dau unda verde unui operator in acest domeniu isi limiteaza raspundera la momentul semnarii. Dupa acest moment este raspunderea operatorului, care o transfera beneficiarului, care in final poate sa devina victima a propriei ignorante, pentru ca nu a inteles in realitate mai nimc: care este motivatia tehnica si care este riscul la care se expune.
   Chiar si instructajul muncitorilor se face numai unidirectional (daca se face). Pentru cineva avizat este infiorator sa vezi, uneori, echipele de muncitori pe instalatii de gaze in ce conditii lucreaza, ignorand riscurile la care se expun si la care ii expun pe cei din jur. Este aproape sigur ca ei (in mare majoritate) au fost doar „instruiti” dar nu si examinati. Probabil ca ar fi dureros si s-ar lasa cu pierderea locului de munca pentru multi dintre acestia daca s-ar face o examinare serioasa a cunostintelor.
   Se completeaza formulare, se bifeaza patratele si se da ok conform procedurilor care pot fi mai mult sau mai putin riguroase (cine decide?). Este adevarat: de cele mai multe ori victima este vinovata, pentru ca a ignorat mare parte din ce i s-a spus, din numeroase motive, dar cel care l-a admis la lucru s-a multumit sa obtina de la acesta o semnatura fara sa aiba convingerea ca acela (potential victima) a inteles ce a semnat.
   Rezultatul este catastrofa: accident, suferinta, pagube.

  • Suzana eu intru aici pentru informatii, nu pentru vinatoarea de greseli. Sau este cumva situl academiei romane si nu m-am prins? Iar daca tine cont de „esprimare” , in citeva fraze v-ati exprimat mai alambicat decit insusi Vanghelie.

  • Intr-un asemenea context, sa vorbim despre a fi considerat sau nu intelectual (de catre intelectuali presupun) mi se pare total nepotrivit. Cum ar fi ca la un articol publicat de un scriitor sa venim cu un comentariu despre gaze? o eroare poate sa fie rezultatul grabei, al verificarii tot in graba a textului, nu al desconsiderarii gramaticii, ortografiei si implicit a cititorului (intelectual presupun). Cred ca exagerati. Toate cele bune.

  • Stimata doamna,
   Daca sunteti atat de pornita impotriva inginerilor, poate ca este cazul sa renuntati la micile comoditati create datorita tehnologiei: calculator, instalatii de incalzire, telefon si multe altele. Puteti apoi sa va dedicati timpul activitatilor intelectuale, cum ar fi scrijelitul Noului DOOM pe peretii pesterii.

   • Domnilor, multumesc ,in primul rand, ca s-a facut corectura. In al doilea rand, sunt inginer electronist si tc de 30 de ani.
    Am spus ca voi rezona cu autorul in conditii de profesionalism, ceea ce voi si face.
    Sper sa aveti si simtul umorului si sa nu cadeti in extrema misogina, chiar daca sunt un inginer-femeie.
    Cred ca am varsta sa stiu cat de viciat e mediul de afaceri si politica.Si cum este cetateanul de rand victima.
    Si va dau dreptate,
    Ce facem ca solutie?

 2. 1. Aceste firme ce efectueaza tot felul de lucrari in sector nu sunt verificate corescpunzator,iar aici este vinovat este cel ce da AUTORIZATIA SI LIPSA LOR DE RASPUNDERE. Acestia sunt mai vinovati decit cei ce au ajuns sa lucreze in sistem.
  2. Nu inteleg de ce nu pot fi limitate aceste tarife (liberalizare inseamna tarif cit mai mare /efort cit mai mic ?)Aici trebuie sesizat Consiliul Concurentei daca am ajuns pe o verificare periodica ce dureaza 3 minute sa se incaseze 150- 200 Ron nu e de mirare ca s-au inghesuit multi in domeniu .

  • Si nu este totul. Mi-am pus gaze acum 4 ani si pe unde or fi fost scurgeri de …date ca primesc oferte pentru verificare (plic prin posta) fix cu o luna inaintea termenului, de la trei firme diferite dar la preturi absolut identice. Sa vezi si sa nu crezi ce concurenta acerba este…pentru fix150 lei. Nu 135 sau 127 ori 163 lei…

 3. Mi-a placut articolul. Face parte dintr-un fenomen mai general. Inainte de liberalizarea unor piete de servicii ar trebuie inteles mai bine backgroundul cultural al romanilor; de fapt il intelegem foarte bine cu totii doar ca nu avem capacitatea de sinteza si de a pune in practica propriile noastre analize si aici ma refer mai degraba la conducerea acestei tari…

  Ati dat exemplul cu Anglia si Italia; foarte concludent as spune. Recent am auzit un alt exemplu prezentat pentru intelegrea importantei backgroundului cultural al angajatilor in lumea asta globalizata. Si anume conducerea companiei X din SUA a realizat ca prin acordarea unei autonomii mai ridicate angajatilor calitatea produselor ar putrea creste. Deci au implementat programul si vezi doamne a dat roade! Entuziasmati de succes au trecut la implementarea programului si in cea de a doua fabrica, si vezi doamne haos si scaderea productivitatii. Diferenta pe care conducerea nu a luat-o in seama? Backgroundul cultural (sa nu zic rasa) angajatilor, in prima fabrica majoritatea angajatilor erau albi american pe cand in cea de a doua erau imigranti (mexicani, vietnamezi) avand cultura total diferita.

  Daca ar trebui sa trag o conluzie generala, romanii ca natie ar trebui sa fie foarte precauti cand preiau modele de la natiile nordice si anglo-saxone. De ce? Pentru ca la noi si in Balcani (si catre est…) in general cuvantul libertate nu este asociat si cu responsabilitate, pe cand in tarile anglo-saxone as indrazni sa spun ca este intro masura mult mai mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dumitru Chisalita
Dumitru Chisalita
Chisăliţă Dumitru a absolvit Facultatea de Inginerie, pofilul Inginerie Economică, specializarea Ingineria și managementul sistemelor de producție, din cadrul Universităţii “Lucian Blaga” Sibiu, 2000. A obținut masterul în “Valorificarea Gazelor Naturale” (2002) la Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu, în „Managementul și marketingul petrolului” (2006) la Universitatea Petrol și Gaze Ploiești, în „Modernizarea energetică a clădirilor” (2007) la UniversitateaTransilvania din Brașov. Are titlul Ştiinţific obţinut în iunie 2004 în Științe Inginerești, Specializarea Mecanica fluidelor. Începând cu anul 2010 este doctorand laUniversité de Technologie de Belfort Montbéliard, Franța, cu tema L’histoire de gaz naturel. În perioada 1966 – 2002 l-a asistat pe domnul prof.dr.ing Simescu Nicolaie la disciplina “Transportul gazelor naturale” la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu. Din 2008 până în prezent este Șef de Lucrări la Universitatea de Construcții din Brașov, Catedra Instalații cu disciplinele Termotehnica clădirilor, Măsurarea Fluidelor și Sisteme de energie regenerabile pentru clădiri. Din ianuarie 2006 este membru în colectivul de redacție al revistei Tehnica Instalațiilor, Tg. Mureș, din iunie 2005, este membru în colectivul de redacție al suplimentului revistei Ştiinţă şiTehnică, Bucureşti. Din octombrie 2001 este membru fondator al Asociaţiei Culturale “Mediaşul Nostru“. De asemenea, este membru al Societății Ingineriilor de Petrol și Gaze (SIPG), membru al Asociației Inginerilor Instalatori din România (AIIR) și Președintele Societății Inginerilor din Domeniul Gazelor Naturale din cadrul AGIR. În anul 2006 obține atestatul de Expert tehnic extra judiciar și consultant in domeniul petrol si gaze eliberat de Asociația Experților Europeni Agreați Paris, in anul 2007 obtine atestatul de Auditor Energetic eliberat de ANRE, in anul 2009 atestatul de Auditor Energetic pentru Cladiri eliberat de MDRL si in anul 2010 atestatul de Expert tehnic judiciar în domeniul petrol și gaze în cadrul Ministerului Justiției. În 2010 a câștigat Premiul AGIR – Inginerul anului 2009 la secțiunea Ingineria resurselor naturale și a energiei pentru activitatea desfășurată în ultimii 12 ani de promovare a gazelor natural și valorificarea istoriei gazelor natural în lucrarea intitulată sugestiv: O istorie a gazelor naturale din România.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro