joi, septembrie 21, 2023

Exploziv! Antena 3 are angajați ”sorosiști”

Săptămâna trecută s-au difuzat la Antene și la RTV noi episoade și liste despre George Soros și dușmanii României numiți generic ”sorosiști”. Antena 3 a fost cea mai darnică, reîncălzind ciorba sleită pe care orice om plictisit o mai poate citi sub semnătura avocatului de serviciu al Securității, Mihai Pelin. Și acesta relua, la rându-i, în 2016, o ciorbă acrită de prin presă, publicând o listă lungă de inamici ai națiunii, intitulați pentru mai multă greutate, ”coloana a cincea”, care ar fi complotat pe banii lui Soros. Culmea e că directoarea din  România de atunci a Fundației pentru o Societate Deschisă, Renate Weber, azi europarlamentar ALDE și ”special guest” al Antenei 3 (unde, zic, niciun om onest și limpede la cap nu ar trebui să calce), dădea o replică apăsată acestui gen de discurs arătând că nu înțelege operațiunea de discreditare și că”sunt pure speculații, cu o evidentă notă defăimătoare, interpretările privind intențiile malefice care ar sta în spatele acțiunilor filantropice ale domnului Soros”. Azi, când au reînceput la fel de coroziv speculațiile, doamna Weber tace.

Din rapoartele publice ale Fundației pentru o Societate Deschisă și ale altor organizații cu activitatea la vedere, niște fake-jurnaliști de la Antena 3 au luat informații cu caracter public și au titrat victorioși:”Avem lista completă! Pe cine a plătit Soros”. Cu lista asta de finanțări normale ale mai tuturor ONG-urilor, care au făcut treabă civică în țara asta, au insinuat că organizațiile cu Soros la cârmă complotează împotriva României. Asta a făcut ceva vreme în urmă și Evenimentul zilei, încercând să vândă castravetele ca investigație beton. Deși RTV s-a ars anul trecut cu o amendă de 100.000 lei pentr o campanie anti-Soros, nici acest post ignobil și nici surata Antena 3, nu s-au potolit. Se reiterează în fiecare seară aria incendiilor provocate de Soros în cluburi bucureștene, aria finanțării protestatarilor de la Colectiv și din iarna lui 2017 și alte bazaconii pe care online-ul satiric Times New Roman le-a taxat cu haz, sugerând burtiere potrivite pentru RTV:”Atac la România.Soros declanșează încălzirea globală! A crescut temperatura planetei cu 17 grade”.Evident, pentru a pune mâna pe putere. Dar, pentru că la Antene lupta cu dușmanul nu e glumă, sunt aliniați soldați disciplinați seară de seară, cam la toate emisiunile aceiași. Adică Ciuvică, Harnagea,”lătrăi” de la PSD sau de la PNL, niște juriste eșuate, Savaliuc sau rezerva, Adina Anghelescu, Androneasca și securistul Savu căruia îi aparține panseul, citat recent de bloggerul Valeriu Nicolae de la Adevărul, „Toţi cei pe care i-a chemat Klaus Iohannis acum un an la consultările cu societatea civilă au fost plătiţi, la un moment dat, de George Soros. Niciunul de acolo nu a reprezentat strada, fiecare reprezenta câte un ONG. Planul cu domnul Cioloş era mai demult. Absolut toţi oamenii care au fost la consultările cu Iohannis au fost plătiţi de Soros“. Pe la începutul săptămânii trecute, Harnagea, fost șef SIE, își arăta încă o dată public incompetența în orice, care îl face recomandabil ca invitat. Evocând în platou, pe ton conspirativ, o amintire cu Soros care declara că finanțează ONG-urile cu sume din profit deduse din impozit, așa cum prevedea legea americană, Harnagea spune de fapt că miliardarul se afla în legalitate, dar insinua că face ceva ilegal. Spre stupefacția lui Harnagea, care avea și el o fundație la un moment dat, și legea românească a sponsorizării permite deducerea unor procente din impozitul pe venit sau pe profit.

Deși e exces de cinism în studiourile ”de știri”, unii dintre invitați devin nervoși pe parcursul emisiunilor. Răzvan Savaliuc, mercenarul folosit de mai mulți patroni de presă, era să dea în infarct cerând să fie nimiciți ”sorosiștii”: să fie desființate organizațiile, oamenii să fie dați afară (din țară?) etc. Bomba energicei campanii împotriva organizațiilor neguvernamentale care s-ar ascunde sub pulpana căptușită cu dolari a lui George Soros a fost detonată de Grigore Cartianu pe FB: suava antenistă Alessandra Stoicescu este și ea bursieră ”sorosiștă”. Afară cu ea! Tolontan zice bine, făcând opinie separată față de trust, că nu e nimic compromițător în finanțarea mass-media și a ONG-urilor:”Când primește granturi nonprofit nu înseamnă că jurnaliștii investighează ce vor ONG-urile, ci doar că ele asigură costurile unor proiecte, pe care redacțiile le dezvoltă liber și fără ca nimeni să știe la ce lucrează.Nu e decât un alt model de a finanța serviciul public al presei, nu o schimbare a felului în care lucrează redacțiile”. Până la epurarea totală cerută vehement la Antene, RTV ș.a., ONG-urile și oamenii incriminați ar face bine să apeleze la justiție, dacă au de apărat o reputație și o activitate civică. Fiindcă manipularea pe termen lung are efect.

Articol apărut in revista ”22”

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Asadar cineva inca se uita la Antene. In afara de masa lor de hipnotizati, pe care nimeni si nimic n-o va scoate din starea respectiva, adica.

  • Daca te referi la acel „cineva” ca fiind dna Brindusa Armanca, da, trebuie sa fie si acel cineva.
   Si jurnalistii de la Europa libera citeau presa romaneasca, cu toate ca mie imi venea sa vomit daca citeam Scinteia ori alte fituici.
   Ca sa combati, trebuie sa fii informat.
   Mai grava, mi se pare mie, este scoaterea lui Tolontan in evidenta, cind e clar ca de pe urma trecutului feixian, Tolontan a ramas cu ceva din Servicii.
   Este acelasi fel de ziarist ca laudatorul minerilor pentru plantarea de panselute in Bucuresti, azi far calauzitor in ziaristica. La Digi 24.

 2. Dacă există o problemă adevărată in media romanească, aceasta nu are de a face cu Soros ci cu securiștii și campaniile de presă orchestrate de ei. Antena 3 și celelalte televiziuni ”de știri” nu sînt luate în serios de niciun om zdravăn la cap, totuși altceva e de-a mirările. Ponta a fost călcat în picioare de toți pînă a ieșit zeama din el ca fiind un plagiator ordinar și un hoț de anvergură planetară. Despre Tudose, care a recunoscut ca și-a cumpărat doctoratul, au mîrîit cîțiva, după care Iohanis care are înalte standarde de moralitate și multă oftică pe plagiatori, l-a uns prim ministru fără nicio problemă. La fel și în cazul caselor prezidentului, făcute ”din meditații” sau luate cu japca, despre care toți tac, fiindcă e ordin pe unitate să se execute un mucles total. Dragnea e dat toată ziua prin mujdei fiindcă și-a făcut din furat niște case cît silozurile, despre Videanu și hangarul lui de pe malul Snagovului n-auzi nimic. Bine, Videanu ne-a explicat că și le-a făcut fiindcă nu bea și nu fumează, o rețetă pe care mulți o aplică în speranța că o să le rămîna suficienți bani ca să-și plătească curentul. Cam asta ar fi problema, unii sînt hoți ”de bine”, alții sînt de-ai lui Terente și sînt subiectul campaniilor de presă (nu intră în discuție antenele si evz, că ei din asta trăiesc). Așa că eu zic să o lasăm mai moale cu Soros și antisoros și să vedem mai bine cum e lucrarea cu secu’ și ziariștii care iși țin cașcheta și petlițele puse bine in dulapul cu schelete.

 3. decat sa se rezume la „”pure speculatii” despre Soros, ar putea sa fie mai convingatori in privinta Crucii rosii, despre care se pare ca exista dovezi incontestabile ca ar fi implicata in cazul Colectiv, ca e finantatata de diversi filantropi straini si are ramificatii de caracatita in toata lumea

 4. Problema finantarii e mai larga decat a finantarii ONG si media. Aici trebuie incluse think tank-urile, care de multe ori sunt doar tank-uri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro