duminică, iunie 16, 2024

Extemporal la Președinție. Catalogul clasei. Actualizat

(Articol actualizat după o nuanțare a doamnei Tatiana Nicolescu Bran. Vezi Later edit)

Notele de mai jos pot părea doar un joc. Însă, spunea cândva poetul maghiar Szilagy Domokos, „eu, ce e drept, mă joc, /  dar voi știți ce-i în joc!”. În joc e, de data asta, o țară.

După cum se va vedea, am luat pentru fiecare candidat numai informații publice. Nimic neverificabil, de genul „ofițerului acoperit” etc. Am lucrat numai cu ce e la vedere. Adică, în fond, cu ce a reușit să facă vizibil până acum în spațiul public fiecare candidat.

Iar rezultatele acestei lucrări de control arată după cum urmează:

Respinși

1. Victor Ponta. Răul absolut. Catastrofal la toate capitolele:

a) Constituție încălcată sistematic, de vreo patru ori în doi ani, adică o dată la șase luni; într-un mandat de cinci ani, ar încălca-o așadar de vreo zece ori;

b) încercări repetate de schimbare a legii în așa fel încât supercorupții să aibă superimunitate;

c) economie dusă în recesiune cu o viteză incredibilă;

d) plagiator;

e) promovarea unei legi a educației de o nocivitate inimaginabilă – în care persoanele fizice pot înființa o universitate, rectorii pot fi numiți pe viață, iar cei care pică bacalaureatul pot deveni studenți;

f) atitudine duplicitară față de proiectele miniere.

Nota pentru el: oscilez între 1 (cât se dă pentru copiat) și 2 (cât primesc elevii violenți & mincinoși).

2. Călin Popescu Tăriceanu. Rău. Nu absolut, dar nici departe. Cu toată poza liberală, e de fapt unul dintre cei mai disciplinați soldați ai PSD. Un fel de Mircea Geoană sub acoperire. Fără să aibă însă nici măcar abilitățile lingvistice ale lui Geoană.

Nota pentru el: 4. Ca pentru un elev care are toate atuurile la îndemână (8% creștere economică), dar face o lucrare varză (scădere de 5% în același an al creșterii).

3. Teodor Meleșcanu. Rău și el. Habar n-am cine e. Nu în sensul că nu l-aș fi urmărit; a fost, de fapt, peste tot de la Revoluție încoace, dar mi-e imposibil să cuantific cu exactitate ceva făcut de el. Un căpețel de realizare concretă, acolo.

Nota pentru el: 3. Ca pentru un elev care se preface că scrie, zâmbește misterios în timp ce mișcă de zor creionul pe hârtie, dar la urmă îți aduce foaia complet albă.

4. Elena Udrea.  Rău. Rea, în pofida sloganului golănesc „Bună pentru România”. Singura bilă albă pentru ea ar fi că, la ministerul pe care l-a condus, a avut cea mai bună absorbție a fondurilor europene. În rest, numai boacăne: campania PDL pentru primăria Bucureștiului făcută arșice, prin alegerea unui candidat inenarabil precum Silviu Prigoană, domnul acela cu plici & cu limbaj de Vanghelie cu bacalaureat; Gala Bute, unde e tot mai limpede că s-au sifonat milioane de euro; disprețul resentimentar pentru colegii de partid „cu doctorate la Sorbona”; prezența discretă în aceleași cercuri financiare oculte alături de Ponta & alți pesediști din aceeași făină; traseism politic în formă continuată.

Nota pentru ea: 4. Ca pentru un elev tupeist, dar altfel habarnist. Și, dacă Gala Bute se lasă cu condamnare, nota se duce la 2.

5. William Brânză, Dan Diaconescu, Corneliu Vadim Tudor, Gheorghe Funar și alți câțiva pe care nu mi-i amintesc – note între 2 și 4. Inutil să mai spun de ce. Sunt, în bloc, respinși. Picați. (Din Lună, chiar.)

Admiși

1. Kelemen Hunor. Știu câteva lucruri OK făcute de el ca ministru al Culturii (mai ales pentru patrimoniul istoric din Translvania), însă nu pot trece nimic altceva în dreptul realizărilor lui. Iar recenta declarație despre articolul 1 din Constituție care i-ar „exclude” pe cetățenii maghiari ar trebui să-l descalifice cu totul. Însă prefer s-o iau doar ca pe un exces retoric.

Nota pentru el: 5. Ca pentru un elev care, la fiecare lucrare, îți scrie câteva lucruri corecte, care însă nu prea au legătură cu subiectul; nu poți nici să-l pici, fiindcă ceva-ceva știe, dar nici să-i dai o notă mai acătării. Iar dacă declarațiile despre Constituție continuă în același ton, nota s-ar putea duce lejer spre 2.

2. Monica Macovei. Candidatul la care e cel mai ușor să cuantifici niște realizări:

a) crearea DNA;

b) reforma în Justiție, împreună cu Cătălin Predoiu;

c) legea europeană a confiscării extinse a averii infractorilor;

d) hărnicia în Parlamentul European;

e) respectul de care se bucură la Bruxelles, concretizat în fapte, nu în vorbe. (De pildă, i s-a propus, din câte știu, să fie responsabil cu descărcarea financiară la nivel european; a refuzat, însă fie și numai faptul că i s-a propus o asemenea poziție arată care e capitalul ei de imagine & relații la cel mai înalt nivel.)

Puncte slabe:

a) o imagine de sine întrucâtva mesianică; de aici vin gafe de genul autocomparației cu Mandela. Nu că n-ar fi bine să ai un self esteem pozitiv, dar nici excesul nu dă bine la alegător;

b) o anumită agresivitate la adresa lui Klaus Iohannis, care nu e totuși dușmanul real – nici al Monicăi Macovei, nici al votanților ei.

Nota pentru ea: 8. Poate chiar 8,5, dată fiind eficiența DNA-ului. J

3. Klaus Iohannis. La el, e de listat o singură realizare – însă de asemenea evidentă: transformarea enormă a Sibiului în mandatele lui. Ceea ce-i probează doar calitatea de administrator, s-a spus. Da, dar și pe cea de negociator – întrucât, pentru a aduce companii mari care să investească în Sibiu, a fost nevoie de negociere. Iar asta e o calitate esențială pentru un președinte.

Puncte slabe:

a) asocierea cu Voiculescu & co în operațiunea „Premierul Grivco”. Nu înțeleg, cum n-am înțeles nici atunci, cum de și-a lăsat imaginea pe mâna unui personaj atât de respingător;

b) asocierea cu personaje de asemenea deplorabile precum Sorin Roșca Stănescu – pe care și l-a ținut aproape (consilier!) până în ultima clipă;

c) insuficienta asumare a încălcării articolului 115 din Constituție în vara lui 2012;

d) neputința de a clarifica problema celor șase case (care, iată, îl irită până la a-i provoca gafe imense, precum cea cu „ghinionul” profesorilor de liceu care n-au reușit și ei să dobândescă șase case).

Trebuie neapărat remarcat că, de la începerea campaniei, prezența lui publică (inclusiv la TV) a câștigat în consistență. Și, de asemenea, trebuie spus că a făcut câțiva pași în privința admiterii caracterului neconstituțional al suspendării.

Nota pentru el: 7. Poate chiar 7,5, ca pentru un elev cu potențial, care s-a lăsat influențat o vreme de anumite cercuri dubioase, dar începe să-și revină & trebuie încurajat. Ar putea ajunge și el de 8, dacă pune osul la treabă.

Cam asta ar fi. Într-o țară normală, candidații respinși n-ar avea ce căuta la vot, și ar trebui să fie mai consistentă categoria candidaților de notele 5-7 (aproape inexistenți la noi). Avem însă doi candidați de peste 7, ceea ce e excelent, nu s-a mai întâmplat de la Revoluție încoace. Nu trebuie sub nici o formă să-i lăsăm să se canibalizeze reciproc, în favoarea candidatului de nota 1 sau 2. I-am scăzut o jumătate de punct Monicăi Macovei pentru că produce uneori atacuri prea agresive la adresa lui Iohannis. Și i-am dat o jumătate de punct lui Klaus Iohannis pentru că nu i-a răspuns cu aceeași monedă. Dacă vor să-l învingă pe Ponta, cei doi o pot face numai împreună.

Așa stăm la ora asta, în ce privește calitatea candidaților. Avem de unde alege. Iar dacă singurele două alegeri pozitive nu se vor canibaliza reciproc, răul absolut nu va câștiga. Fiindcă DNA (care-i un fel de diriginte al clasei) lucrează în favoarea lor.

Later edit. Doamna Tatiana Nicolescu Bran îmi atrage atenția pe Facebook că Sorin Roșca Stănescu nu a fost consilierul lui Klaus Iohannis. Așa este, m-am înșelat eu: a fost doar consilierul lui Crin Antonescu, nu și al lui Klaus Iohannis. Dar KI este totuși culpabil în sensul menționat în articol, chiar dacă cu alte persoane – cu Tudor Chiuariu, de pildă, pe care-l tolerează în comisia juridică a Parlamentului chiar dacă e condamnat definitiv. (Ceea ce e chiar mai grav decât cazul Sorin Roșca Stănescu, în fond.)

Distribuie acest articol

50 COMENTARII

  • La respinși negocierea e mai ușoară, cred. :)
   Important e că vedem la admiși aceleași persoane. Asta mă bucură mult.

 1. La iohannis ati fost un pic cam indulgent.
  caracterizarea „Ca pentru un elev tupeist, dar altfel habarnist” este valabila si pentru el.”
  Sa-i spuna lui mutu ca nu stie cat a fost o meditatie, habar n-are cat e salariul minim pe economie si cu o agresivitate demna de o cauza mai buna raspunde la intrebarea „cat e salariul minim ?” cu : „cat e?”
  Bravos, insa merita maxim un 5. Dar poate-i da justitia 3, ani fara sa aiba dreptul sa ocupe o functie publica…

  Of of, mai mai.

  • N-aș zice că, cu toate defectele lui, Iohannis e cel mult de 5; există totuși diferențe evidente între ele și cei de la respinși.
   Pe de altă parte, n-am impresia & pretenția că-s un evaluator infailibil. :)

   • Pai de aia i-am dat 5, parca nu merita respins. Dar parca si noi meritam sa ne trateze diferit de modul in care ne trateaza ponta. Asta e ghimpele meu cu el, se comporta de fiecare data cand primeste o intrebare incomoda total anapoda…

  • Asta cu meditatiile este chiar o meschinarie ieftina.
   Am lucrat 13 ani in invatamant, ca profesor de matematica, inainte de anul 2000 si am dat meditatii din facultate. Nu mai stiu cat luam pe ora sau pe sedinta. Dar am motive foarte bine intemeiate ca sa nu mai stiu, la fel cum are si Johannis. Pentru clasa a 8-a era o suma, pentru treapta a 2-a o suma, iar pentru clasa a 12 sau admitere la facultate era alta. Ca student aveam un tarif, ca profesor incepator altul, iar dupa ce aveam si ceva grade didactice altul. Inainte de ’89 era un tarif relativ fix, dar dupa 90, in anii cu inflatie peste 100% si tariful crestea de la an la an, sau chiar de la semestru la semestru. Am avut ani cu 1-2 copii la meditatii si ani cu mai mult de 15 copii.
   Asadar, in privinta banilor castigati din meditatii, pot sa spun cu mana pe inima ca singura regula a fost ca nu exista regula. Iar tariful nu a fost niciodata batut in cuie pe vremea cand KJ era profesor (poate ca acum o fi, ca e inflatia sub 5% deja de cativa ani buni, dar omul dadea meditatii in alte vremuri).
   Ma intreb chiar daca cei care insista pe intrebarea asta stiu dinainte ca ea nu are un raspuns concret sau motivul este mult mai putin subtil, dar cu 2 variante, ambele posibile.
   P.S. Va aduceti aminte ce salariu aveati in ’92? dar in ’96? dar in ’98? De fapt, dintre cititorii si comentatorii Contributors care aveau un salariu in anii aceia, cati isi aduc aminte?

  • Da, aveți dreptate. Nu l-am luat în calcul pe Nicolae Manolescu fiindcă involuția lui jalnică de acum mi-a ecranat personajul remarcabil care era în 96.

  • Manolescu, cel cu Iliescu om cu O mare?
   In opinia mea singurul candidat dezirabil a fost Ion Ratiu. Sau ramane fiindca n-a fost ales si nu ne-a putut dezamagi.

 2. Lui Iohannis trebuie sa i se mai scada 2 puncte: 1- era vicepresedinte PNL cand cu „martea neagra” si 2 – au trecut doar opt luni de cand se lupta sa fie vicepremier in guvernul Ponta.

  • Poate că aveți dreptate; eu, profesor mai impresonabil, admit & punctez eforturile lui recente de apostazie.
   Ăsta-i cusurul meu, tind să dau oamenilor șanse. Poate prea multe uneori, admit. :)

  • Ma tem ca punctele astea sunt de adaugat, nu de scazut.
   In „martea neagra” daca PNL-ul vota legile, ele erau trecute acum.
   Si KJ nu a fost dorit nici ca ministru de interne si nici ca vice-premier – oare de ce? Nu cumva asta a rupt pisica in curtea USL?

   • 1.Dezinformezi. In Martea Neagra AU FOST VOTATE de USL in Camera Deputatilor modificarile la Codul Penal. Dar CCR le-a declarat in unanimitate neconstitutionale. 2.Crezi ca Iohannis incerca sa intre in guvernul Ponta ca sa-l submineze din interior? :)

    • In aceeasi marte neagra a fost pe ordinea de zi si legea amnistiei, care a picat.
     Cum ziceam si mai inainte, e sanatoasa memoria selectiva.

     • Adica, dupa parerea ta, daca un partid comite doua ticalosii (modificarile la Codul Penal), dar nu si pe a treia, insemna ca trebuie apreciat pozitiv? E ca si cum ai zice ca da, e adevarat ca Becali a comis infractiuni, dar a construit si biserici. Hai sa-l votam! :)

 3. Iohannis trebuie sever depunctat pentru banda infractionala care e in spatele sau. Spui doar bijboaca, petrache si oltean si se sparie gandul. Iohannis nu a dovedit pana acum ca nu e marioneta alternativa a penalilor.

  • Reiau comentariul din discuția cu dl DanT:

   „Poate că aveți dreptate; eu, profesor mai impresonabil, admit & punctez eforturile lui recente de apostazie.
   Ăsta-i cusurul meu, tind să dau oamenilor șanse. Poate prea multe uneori, admit. :)”

 4. Cred ca glumiti cand spuneti ca „Trebuie neapărat remarcat că, de la începerea campaniei, prezența lui publică (inclusiv la TV) a câștigat în consistență. ”

  Vorba lui Cristian Pantazi: „Candidatul flasc”. Eu nu am citit (ca la tv nu am cum sa vad) o luare de pozitie a lui Iohannis fata de tot ce se intampla acum cu PSD si Ponta. Nu am vazut o luare de pozitie fata de pliantele distribuite de Posta Romana in care se spune ca Iohannis o sa taie pensiile. Nimic.. gol, nici nu exista in presa. Daca nu ar fi atacurile PSD-ului la adresa lui Iohannis, nici nu s-ar stii ca el candideaza. El.. pedaleaza, in schimb. Tare mi-e teama ca asta o sa fie „atitudinea” lui si daca o sa fie presedinte iar PSD-ul va incerca sa faca ce au incercat si pana acum cu legile etc…

  • E adevărat, Klaus Iohannis are la dispoziție un arsenal de care nu înțeleg de ce nu se servește.
   Dar a punctat bine în episodul „ofițerul acoperit”, ca să dau numai un exemplu. Ceea ce e mai mult, totuși, decât neantul.
   Dacă crede cumva că „o campanie curată” e aceea în care nu taxezi derapajele adversarului, greșește grav. Sper din toată inima că nu iremediabil.

   • E evident ca nu i-ati urmarit luarile de pozitie pe TV-uri. Am vazut acum doua seri un interviu din care am putut afla multe despre candidat si program, adica ce ar fi normal sa aflam intr-o campanie electorala, nu doar atacurile si asmutirile unora impotriva celorlalti.
    Stiu, toti ne-am invatat cu votul negatriv si cu campaniile negative, dar asta nu inseamna ca ele sunt normale.

 5. ,,Fiindcă DNA (care-i un fel de diriginte al clasei) lucrează în favoarea lor. ”
  Si vi se pare normal ca DNA sa lucreze in favoarea unor candidati ?

  • Vă mulțumesc asemenea. Când nu suntem de acord, we agree to disagree; iar când suntem de acord, cu atât mai bine! :)

 6. Pe la note as mai umbla, dar si pentru mine sunt valabili, atat admisii cat si respinsii.

  Problema ar fi ca, pentru multi alegatori, mai putin conteaza ce fac acesti candidati „in clasa” si conteaza mai mult ca se dau populari, in curtea scolii. De aceea, noi, cei ce consideram ca rezultatele la invatatura sunt cele care conteaza, trebuie sa iesim la vot si sa le dam nota pe buletinul de vot. Nu cred ca trebuie sa tot asteptam in casa, dezamagiti, sa apara candidatul de nota 10.

  • Total de acord cu dumneavoastră. E singura noastră șansă. Și singura noastră șansa de a controla cât de cât jocul. (Fiindcă, așa cum spuneam, știm bine ce-i în joc.)

 7. Da, ce zici de faptul, ca Johanis recent a incercat cu toate puterile sa scoata Astra Film Festival din agenda culturala a orasului, chiar si cu incalcalea legistlatiei? S-a plimbat atunci cu „hainele noi ale imparatului” in Sibiu. Daca face astfel de gafe la o scara mica, ce capacitate are sa conduca o tara?

  • Am protestat și eu atunci, am semnat & distribuit o petiție împotriva respingerii Astra Film Festival de la finanțare. Până la urmă a revenit asupra deciziei & finanțarea s-a produs. Exact ce spuneam mai sus: face boroboațe, apoi parcă are eforturi de îndreptare. Fie și numai pentru asta îl prefer lui Ponta & îi dau nota respectivă. (Vi-l imaginați pe Ponta admițând vreodată că a greșit & încercând să repare greșeala? Știu, e o întrebare retorică.)

 8. Da, un comentariu foarte echilibrat. Si eu cred ca e ok sa-i dai omului a doua sansa, dar totusi cineva care a fost in stare sa sustina derapajul din martea neagra este ,mai mult ca sigur iremediabil corupt. Sper din tot sufletul ca Monica Macovei sa castige (deh, wishful thinking) fie si pentru motivul ca poate in felul acesta nu-mi va fi teama sa ma intorc in vizita in Romania.

  • Și eu sper să câștige Monica Macovei, am spus limpede, în fiecare text de câteva luni încoace, că-i dau votul meu. Însă nici ea, nici Klaus Iohannis nu pot câștiga dacă nu-și transferă voturile unul celuilalt (preferabil unul celeilalte :) ) în turul 2. Ca politicieni serioși, trebuie să vadă the greater good dincolo de competiția personală; altfel, dacă se canibalizează reciproc, Ponta ne mănâncă.

 9. Nu am probleme cu nota obținuta, dar parcă motivatia punctajului obținut de Iohannis ar merita discutată :
  a) „Premierul Grivco” Asocierea cu Felix, care i se impută, nu e o premieră în România. Precedentul caz a făcut posibilă desemnarea lui Tăriceanu, adică a unuia dintre cei astăzi respinși.
  b) SRS. Cu respectivul deplorabil a fost asociat, tot până în ultima clipă, și actualul președinte. SRS îl suna chiar la biroul prezidențial și-și permitea să-l amenințe. Lucrul pentru care a fost apreciat cel în funcție e caca demantelat sistemul din interior. De ce i se refuză oare lui Iohannis o astfel de strategie? El nu este un om al sistemului, așa cum era cel în funcție, și deci alianțele de acest gen sunt inevitabile. Până acum i-a reușit: l-a îndepărtat pe Antonescu și a redus influența lui Blaga în ACL. Eu zic că a meritat.
  c) vara lui 2012. Până la urmă, deși aflat de partea pucistilor, nicio acțiune a respectivilor nu i se poate impută direct lui Iohannis. Actualul președinte se afla în iunie 1990 de partea celor care au chemat minerii și, din câte știu, nu i s-a cerut niciodată să -și clarifice poziția.
  d) cele șase case. E fraier dacă nu poate să clarifice. Are un precedent pe care se poate disculpa tocmai în fața celor care îl interpelează: e, poate, imoral, dar legal. Este, oricum, cea mai puerilă dintre acuzații. Și dna Macovei are ceva probleme cu casa naționalizată a părinților dumneaei și un număr de apartamente închiriate.

  • # Lucrul pentru care a fost apreciat cel în funcție e că a demantelat sistemul din interior. (scrierea automată îmi joacă feste).

 10. La punctul a) aveți dreptate – dar exact dreptatea pe care-o aveți îl pune pe KI într-o vecinătate foarte proastă.
  La punctul b) iar aveți dreptate – dar dreptatea dispare atunci când vedem că, pe lângă SRS, KI menține un condamnat definitiv în comisia juridică. O vedeți pe MM menținând un condamnat în poziția de a face legi? E, și aceasta, o întrebare retorică.
  La punctul c) comparația e totuși forțată: una e să ai o funcție legată de transportul naval în guvern atunci când președintele țării cheamă minerii, alta e să sprijini direct prin vot o acțiune care încalcă Constituția.
  La punctul d) nu știu la ce anume vă referiți atunci când vorbiți despre problemele respective ale doamnei Macovei, v-aș rămâne recunoscător dacă mi-ați putea da ceva detalii. În orice caz, e mai plauzibil să aibă „un număr de apartamente închiriate” un funcționar european cu câteva mii de euro salariu lunar decât un profesor secundar de fizică, nu credeți? :)

  • Multumesc pentru raspuns, dle Vancu!

   Daca vecinatatea lui Iohannis este foarte proasta, aceeasi vecinatate a fost proasta si pentru un presedinte, pe care inteleg ca il apreciati. Nu a devenit proasta din cauza lui Iohannis, ci, dimpotriva, are sansa ca astfel sa se mai amelioreze cumva.
   Luate necircumstantializat situatia unui membru al guvernului fara competente directe in anumite evenimente si a unui „aliat” al pucistilor, desi nici el implicat direct, poate parea favorabila primului. Insa incalcarea constitutiei este mult inferioara incalcarii unor drepturi fundamentale ale omului. iar asta agraveaza comportamentul ulterior al primului. Iohannis doar a votat cum a votat, insa alaturi de el au votat inca 8,5 milioane de alegatori, adica vreo 80 de procente din cei care voteaza de obicei la prezidentiale. Oamenii aceia si-au dorit sa fie consultati. E un fapt! Iar asta imi ofera sansa sa va pun si eu o intrebare retorica: Ce sansa ar fi avut ei s-o faca altfel sau sa schimbe constitutia pentru a o putea face?! Ar fi luat presedintele act de dorinta lor si sa fi „consultat” (termenul constitutional) Parlamentul in vederea modificarii Constitutiei?!
   Cum spuneam: poate Imoral, dar legal. Ati ales insa sa trageti de veriga cea mai subtire. Numai ca ele nu erau prise in Serie.
   Ganduri bune!

 11. Nu inteleg de ce Iohannis e culpabilizat pentru lucruri care altora li se trec cu vederea extrem de usor. De exemplu, nu am auzit pana acum sa i se fi reprosat doamnei Macovei ca a fost membru in guvernul Tariceanu, alaturi de multi penelisti, desi acum PNL e un fel de persona non grata pentru multi intelectuali. Doamnei Macovei nu i s-a cerut sa explice cum a ajuns sa detina 5 terenuri si 6 imobile. Nu i s-a cerut sa explice de ce nu a participat la competitia interna din PDL pentru desemnarea prezidentiabilului, pentru ca apoi sa o conteste, desi cunostea bine regulamentul intern al partidului. Ori de ce a ramas in PE dupa ce a demisionat din partidul pe listele si cu infrastructura caruia a ajuns in PE. Domnului Basescu nu i s-au cerut scuze pentru faptul ca era ministru in guvernul care a patronat mineriada, si inca ministrul transportului, adica responsabil de acel resort care a pus la dispozitie trenurile cu care ortacii s-au deplasat in capitala. Se mai pot gasi si alte exemple.

  Insa doar domnul Iohannis e certat si culpabilizat, desi dansul este singura noastra sansa de a nu ne pricopsi cu secatura de Ponta la Cotroceni. Nu e suficient de pur si de neatins de mizeria politica autohtona. Pai domnilor, cineva neatins si pur nu ar avea nici macar o umbra de sansa sa schimbe ceva. Daca vrei sa faci curatenie in cocina trebuie sa-ti asumi sa te murdaresti si sa nu mirosi a roze. Va imaginati ca fara compromisuri poti sa reusesti ceva in cocina care e politica acestei tari?

  E ca si cum un bolnav cu metastaze care de abia mai respira zace in coma in timp ce rudele dezbat daca chirurgul capabil sa-l opereze e destul de nefumator, suplu si simpatic. Daca Iohannis pierde alegerile nu numai ca Ponta va ruina tara asta de tot, dar nici o opozitie ca lumea nu vom mai avea. Or fi si prin PNL si PDL destule hahalere care de abia asteapta sa piarda Iohannis ca sa scape de el si sa distruga ACL. E foarte incert ce partid si cu ce aderenta si in cat timp va putea construi doamna Macovei ca sa conteze cu adevarat. Basescu si Udrea vor face doar scandal. Ganditi-va bine.

  • Vă răspund și dumneavoastră ce i-am răspuns domnului Hantzy: una e să ai o funcție legată de transportul naval în guvern atunci când președintele țării cheamă minerii, alta e să sprijini direct prin vot o acțiune care încalcă Constituția. În primul caz o altă instituție încalcă legea, fără să aibă nevoie de votul tău pentru asta; în cel de-al doilea, faci parte chiar din instituția abuzivă, ba mai și sprijini abuzul prin vot.
   Cât despre casele doamnei Macovei – după cum spuneam, e mai plauzibil să aibă „un număr de apartamente închiriate” un funcționar european cu câteva mii de euro salariu lunar decât un profesor secundar de fizică, nu credeți?
   Iar to get one’s hand dirty in order to do the job nu înseamnă în nici un caz to get oneself corrupt. Sau înconjurat de corupți. Repe din nou ce am spus mai sus: o vedeți pe Monica Macovei în stare să mențină, precum Klaus Iohannis, un condamnat definitiv în poziția de a face legi?
   Sunt, toate, motive pentru care o prefer pe doamna Macovei lui Klaus Iohannis. Dar, indiferent ce candidat susținem & unde sunt simpatiile noastre, nu trebuie să uităm că Ponta e dușmanul. Numai el. Celălalt candidat rezonabil al dreptei e doar un competitor. Și, de după turul I, un aliat. Altfel nu se poate.

   • Domnule Vancu, va respect foarte mult. Dar aici dati-mi voie sa fiu de acord cu Hantzy si cu Anca.
    Haideti sa n-o dam dupa cires. Basescu a facut parte din guvernele patronate de Iliescu in perioada in care oamenii lui Iliescu si-au impartit tara asta si au pus bazele catastrofei de azi. Basescu nu si-a facut mea culpa pentru faptul ca fost parte activa a acelor structuri. Moral ar fi fost ca la mineriada sa plece si sa se distanteze explicit. Au fost batuti oameni atunci, inclusiv yours truly. L-a numit prim ministru pe MRU desi e discutabil daca un fost sef de serviciu de informatii e cel mai indicat pentru functia de premier. L-a numit pe Ponta desi declarase ca n-o va face niciodata. As mai aminti episoadele Regele Mihai si Raed Arafat. Sau modul in care a virat PD de la socialisti la populari fara nici o jena ideologica. Apoi Eba, Udrea. Sa fim bine intelesi: toate astea nu-i anuleaza meritele dar sa fim drepti si sa-i vedem si bubele asa cum le vedem pe ale lui Iohannis.

    Casele. Iohannis a explicat destul de limpede cum a ajuns la ele. A speculat un context imobiliar si a profitat de faptul ca e sas si avea acces la vanzari de case ale sasilor la preturi foarte avantajoase la vremea aia. Nu e nimic ilegal in chestia asta. Sunt sigur ca si doamna Macovei si-a cumparat terenurile si casele in mod legal. Nici unul din ei nu trebuie culpabilizat pentru ca a fost mai inteligent decat altii si a investit in imobile.

    Domnule Vancu, eu sunt arhitect si stiu o treaba: oricat de fantastic ar fi proiectul imaginat de mine, daca nu colaborez cu constructorii pot sa mi-l agat in cui. Iohannis e obligat sa lucreze cu materialul existent. Cu partide si politicieni care sunt cum sunt. Proiectul lui nu se poate face cu idealisti si cu visatori pe forumuri si facebook. O casa nu se construieste din dantele suave, se face din caramizi si mortar si santierul e jegos si populat cu muncitori care injura, scuipa, beau, fura materiale. Cu cine ar lucra doamna Macovei? Cine ar sprijin-o in parlament? Ar fi dansa in stare sa adune o majoritate? Ma indoiesc foarte tare. Sigur, exista riscul ca Iohannis sa se ingaleze atat de tare incat sa ajunga unul din ei. Dar eu zic ca trebuie sa ne asumam riscul. E parerea mea.

    Am scris cam mult. :) Nu vreau sa va dau lectii, sper ca nu asa s-a inteles. Citesc cu placere articolele dumneavoastra.

    • Total de acord cu dumneavoastră – și în ce privește punerea în context a gesturilor lui TB, și în ce privește situația locativă a lui KI & MM, și în ce privește dilema arhitectului, nevoit să lucreze cu materialul clientului.
     Doar două mici nuanțe aș mai aduce:
     1) nu voiam să-l inocentez pe TB – ci pur și simplu să spun că, în fond, KI a legitimat prin votul partidului pe care-l conduce actul neconstituțional, pe când TB nu a făcut asta în 1990 (ceea ce, repet, nu-l face bebeluș nevinovat);
     2) așa fragilă cum pare, MM a creat mecanisme instituționale puternice – de la DNA la legea europeană a confiscării extinse. În plus, cunoscând natura parlamentarului român, pot paria că va colabora bine mersi cu orice președinte, atâta vreme cât șeful de partid îi cere asta. Încă un motiv pentru care, cum tot repet, KI & MM trebuie să lucreze împreună, imediat după primul tur de scrutin. Împreună pot face multe, separat cam nimic.

     • ” Încă un motiv pentru care, cum tot repet, KI & MM trebuie să lucreze împreună, imediat după primul tur de scrutin.”

      Presupunand, desigur, ca unul dintre ei va ajunge in turul doi: daca nu conlucreaza inca de acum riscam un Ponta vs. Melescanu.

      • Se poate si mai rau. Macar Melescanu, la varsta lui, nu mai poate fi decat carunt, nicidecum blond.

 12. Sa privim realist „locurile ” date de romani conform sondajelor
  1 Victor Ponta coabitatul lui Basescu
  2 Klaus Iohannis reevaluatul lui Basescu si Blaga
  3-4 Elena Udrea Continuatoarea declarata a lui Basescu
  3-4 Calin P Tariceanu Aliatul si Prim ministru in primul mandat Basescu
  Daca lasati la o parte simpatiile puteti spune o diferenta dintre politicile pe care le vor urma ei , excluzand persoanele care vor fi favorizate de noul regim
  Vor urma neabatut linia lui Basescu de subordonare a tarii USA si UE iar intern dau liber la furat unei gasti apropiate din politica , afaceri, administratie , justitie si le „dau peste mana” celorlalti , cum cer si ambasadele , deoarece s-a cam ajuns la fundul sacului si nu mai e loc pentru toti . Populatia care majoritar vrea sa schimbe acest sistem se pregateste sa-i aleaga continuatorul

 13. „Un popor care votează corupţi, impostori, hoţi şi trădători nu este victimă! Este complice!” (George Orwell) …
  – Ponta are in spate tot actualul USD si pe sest chiar fostul USL, cu structuri, cu baroni, cu fonduri guvernamentale si pomeni electorale!!! Arunca toate resursele disponibile in ultima batalie ce ii poate asigura SRL-ului PSD & Co prelungirea cu inca 25 de ani a Epocii Brucan, epoca unei Romanii in tranzitie continua, “iepoca” a carei evolutie va fi decisa de presedintii si primministrii alesi prin si de votul celor numiti sugestiv de sus mentionatul (Silviu Brucan) as “stupid people”!
  Ponta produsul garantat al familiei politice din care se trage…Ilie Sarbu socru, Maior si Oprea nasi, …si multi altii (Iliescu, Nastase si Hrebenciuc mentori) prin posturi caldute sau functii inalte …asa cum le sta bine unor parveniti cu spatele asigurat de actualul sot, ginere fin…, viitorul Tatuc!
  Sa ne amintim si de familia unui fost cel mai iubit fiu al poporului… Elena nevasta, Ilie frate, Nicusor, Valentin si Zoe fii si fiice… si o hoarda de neamuri sau slugi tot parveniti cu spatele asigurat de fostul Tatuc!… Ma trec fiorii numai cand ma gandesc cum a fost inainte de 89 dar ma prinde groaza cand imi inchipui cum ar putea fi cu Ponta presedinte!!!
  – Tariceanu e clar iepurasul lui Ponta si faptul ca intinde mana sa pupe poala stapanului (Ponta) din nou (experienta deloc noua … vezi suportul acordat de PSD guvernului minoritar Tariceanu dupa dezintegrarea aliantei DA). Ca si atunci, la finele guvernarii care a dus Romania de la +8 % crestere economica in 2008 la -5 % Deficit in 2009) si imediat inainte de alegeri, s-a dat drumul dezmatul darurilor electorale pe bani publici! …Poate mai pacalim odata prostimea?!
  Sa amintim dintre marile realizari ale guvernarii Tariceanu … disparitia fara urma a 3 Miliarde de EURO din privatizarea BCR, privatizarea Ford (Craiova) din care comisionul notarial l-a incasat, culmea, cea de a-IV- a nevasta a lui Tariceanu, Legea “Adomnitei” de majorare a salariilor din invatamant… cea care a bulversat tot sitemul de educatie si bugetul national pe inca 2 ani dupa promulgare si in final aici (dar nu ultima) scandalul Biletelul Roz (sa-I fie tarana usoara lui Patriciu).
  Mai nou tot el este cel care aproba vacanta Senatului ca sa nu poata fi discutata (cat e calda treaba) acordul trimiterii in fata instantei a senatorilor din dosarul Microsoft… dar mai ales are tupeu sa mearga de 5 ori la cununie si sa jure de 4 ori stramb (deocamdata) dar nu are curajul sa mearga intr-o emisiune de dezbatere pe programe politice sa ne arate cu ce argumente isi poate dovedi buna credinta in fata Monicai Macovei!
  Mai bine si-ar organiza o petrecere de retragere din politica la care din capul mesei sa asculte dedicatia serii interpretata la unison de cele 5 foste si actuale neveste:
  «Femeia te ridica, Femeia te coboara, Femeia iti da viata si tot ea te omoara!”
  In concluzie daca l-ai avut pe Tariceanu primministru de ce ti-ar trebui un Moliceanu presedinte?!
  – Udrea chiar daca se bazeaza pe sprijinul total al lui Basescu mai are in spate si o istorie care incepe sa adune incet si sigur multe semne de intrebare (fostul sot si accesul sau la contracte guvernamentale gen “Microsoft”… cine era omul politic de legatura a d-lui Cocos din moment ce doamna sigur nu era casnica…) si nu pot sa nu remarc lipsa de viziune proprie laolalta cu bagajul de know-how la nivelul “bretonului broastei”. Cand e intrebata de realizari se lauda cu peste 6000 de proiecte lansate sau realizate cat a fost ministru dar cand e vorba de banii folositi la finantarea proiectelor … vai nu au fost nici pe departe 4 Miliarde de Euro, … oare de ce? Se pare ca proiectele D-nei Udrea au costat mult dar au lasat cam putine urme! Mai nou si ceva parfum marca Microsoft (cadou din partea fostului sot) a inceput sa-i cam altereze d-nei Udrea imaginea de “Frumoasa Romaniei”. Nu stiu de ce, dar presimt ca vor mai aparea si alte surprize…
  – Iohannis inteleg ca este varianta cu cele mai mari sanse la presedentia Romaniei (dupa VVP), cel mai bine pozitionat din partea opozitiei si ca sprijin politic si ca structuri existente in teren (mai ale ale PDL). Care «opozitie»?…uitati-va la cei din spatele lui Iohannis!
  Blaga care a facut intelegere cu PSD (mai precis Dragnea) sa intre in parlament in 2012 cu voturile cumulate de la PDL Cluj,
  Fosti ministrii sau actuali deputati si senatori liberali incopatibili sau condamnati sau in cercetari (Chiuariu, Chitoiu, Vosganian, Fenechiu, Campeanu, Akos, Stoica…si multi altii) care inca au drept de vot in Parlamentul Romaniei!!!
  Sa ne amintim ca Iohannis a fost propulsat la centru inainte de 2012, impus ca primministru de catre alianta parlamentara PSD & PNL inainte de formarea USL-ului.
  Mai adaugam si istoria celor 6 case. Nu ar fi o problema daca era un simplu antreprenor imobiliar sau un simplu prof de fizica cu un mic bussiness imobiliar pe langa leafa de bugetar. Mai oameni buni vorbim chiar de primarul Sibiului!!!, cel care avea acces neconditionat la informatii privind proprietatile disponibile catre retrocedare dar fara pretendenti… al naibii noroc ca cel care a avut castig (mintind in instanta) a avut si inspiratia sa-i lase prin testament propritatile (chiar inainte de a muri), tocmai sotiei lui Iohannis!!!
  Omul asta si daca ar ajunge presedinte nu ar avea mana libera sa-si aleaga nici macar proprii consilieri, omul asta este o marioneta santajabila exact ca si Ponta!
  Si pentru ca cei mai de sus au ceva istorie in politica Romaneasca la varf vreau sa aduc aminte celor care ii sustin, oare trebuie sa ne asumam iresponsabilitatea celor care voteaza aceleasi figuri de 25 de ani…sa punem minciuna promisiune, dezinformarea si oferta politica saraca printre posibilele scuze de pana acum dar azi cand toata mizeria a iesit la lumina ce scuze sa le mai gasim?!
  „Nu putem rezolva problemele folosind același tip de gândire cu care le-am creat.” (Albert Einstein)
  Si mai pe intelesul alegatorilor nostri, eu nu cred ca putem curata o clasa politica corupta folosind compromisuri politice.

  * Monica Macovei putem afirma cu siguranta ca este cea mai curajoasa candidatura (este prima femeie din Romania care si-a depus candidature la prezientiale) si totodata cea mai competenta persoana pentru a ocupa functia de Presedinte din toata istoria democratica (de dupa 1989) a Romaniei. Daca nu ma credeti va rog sa deschideti orice site in care puteti consulta numai activitatea Monicai in UE. Sa nu fie neaparat editat dupa CV-ul prezentat pe site-uri de campanie … chiar si Wikipedia e buna. Cei mai multi care ar dori sa o voteze si totusi sunt retinuti in ai da sanse de castig sunt cei care nu s-au informat indeajuns sau nu inteleg cum functioneaza alegerile in doua tururi de scrutin.
  Ca experienta ar fi singura care poate sa le strice planurile mafiei politice (niciunul din politicienii cu schelete in dedara nu o place dar si-ar dori-o pe afisul electoral,…vezi Europarlamentare PDL 2014), iar ca presedinte ar avea suficiente parghii sa continue curatenia inceputa pe zona Politica de la varf pana la nivel de administratie locala si institutii bugetare sau deconcentrate. Este singura care intelege cum functioneaza sistemul corupt si si-a propus sa-l dezmembreze fara preferinte cap-coada sau Stanga – Dreapta.
  Pe de alt aparte, toti cei care s-au informat cat de cat despre Monica Macovei ar trebui sa isi dea seama ca este de N ori mai Neamt decat Iohannis, si nu putem gasi termeni de comparatie cu Ponta, Udrea, Tariceanu…etc., in ce priveste competenta si integritatea recunoscute si in plan extern.
  Nu o sprijina nici un partid politic, nu are parte nici de sprijin media al vreunei televiziuni declarate mai mult sau mai putin independenta. Se bazeaza doar pe noi astia care suntem nemultumiti de tot ce inseamna Politica ultimilor 25 de ani, noi cei care avem puterea sa ne desprindem ochii de pe sticla televiziunilor de propaganda si punem intrebari incomode despre toti candidatii. In sfarsit noi astia care am fost fortati sa iesim la vot intotdeauna in Turul II pentru a alege raul mai mic chiar daca atunci cand puneam stampila pe bulletin ne tineam cu o mana de nas si votam numai cu mintea.
  Cu timpul, multi dintre noi s-au scarbit atat de clasa politica aflata la putere cat si de oferta opozitiei si nu au mai mers la vot nici in turul 2.
  In sfarsit acum cand avem un candidat care a refuzat colaborarea cu orice partid politic si a declarant pe fata ca se bazeaza pe noi, cei care se simt dezamagiti si neputinciosi in fata Hidrei politice cu n-spe capete (tai capul USL apare capul USD, tai PNL apare PLR si ACL) ca intr-un vis urat … in sfarsit avem un candidat fara politruci in spate care ii va face sa se manace unii pe altii folosind cel mai bun antidot … Justitia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Radu Vancu
Radu Vancu
Radu Vancu (n. 1978, Sibiu), poet, prozator, eseist și traducător. Profesor dr. habil. la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Redactor-șef al revistei "Transilvania". Fost președinte al PEN România (2019-2023). Redactor al revistei „Poesis internațional”. Membru al Grupului pentru Dialog Social. A publicat peste 20 de cărți, în toate genurile literare, pentru care a obținut câteva dintre cele mai importante premii naționale. A tradus din Ezra Pound ("Opera poetică", volumele I și II, Humanitas; ediție îngrijită de H.-R. Patapievici), din William Butler Yeats (tot pentru editura Humanitas) și din John Berryman ("Cântece vis", Casa de editură Max Blecher, 2013). A editat, singur sau în colaborare cu Mircea Ivănescu, Marius Chivu și Claudiu Komartin, antologii literare pe diverse teme. A îngrijit ediții din opera lui Alexandru Macedonski, Emil Brumaru și Alexandru Mușina. Ultima carte publicată este "Kaddish" (Casa de editură Max Blecher, 2023).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro