marți, noiembrie 28, 2023

Extinderea zonei euro. O solutie? Pentru cine?!

Comisia Europeana a confirmat ca Letonia indeplineste toate criteriile de aderare la zona euro, aceasta urmand sa adopte moneda unica la 1 ianuarie 2014. Liderii europeni considera ca decizia va demonstra durabilitatea constructiei, dorinta Letoniei de a adopta moneda euro fiind vazuta ca un semn de incredere in moneda comuna si o dovada in plus ca cei care au prezis dezintegrarea zonei euro s-au inselat.

In opinia mea extinderea zonei euro prin acceptarea Letoniei demonstreaza ca in continuare cartile in zona euro se fac mai degraba pe criterii politice decat pe criterii economice. In momentul de fata Letonia indeplineste criteriile economice de admitere in eurozona, insa toata lumea stie ca discutia nu se mai poate reduce la indeplinirea unor criterii. Letonia este o economie de mica dimensiune, cu 2 milioane de locuitori si un produs intern brut de aproximativ 20 de miliarde de euro. In timpul crizei a experimentat cea mai dura recesiune din Europa, economia letona scazand cu aceasta ocazie cu aproape o cincime in 2009, pentru a ajunge la o crestere de circa 6% anul trecut. Principalale vulnerabilitati ale Letoniei (asemeni celorlalte tari foste comuniste admise deja) vor fi capacitatea tarii de a respecta ex post tinta de inflatie si gestionarea problemei somajului. Letonia va intra cu un somaj de 12,4% si 21,9% somaj in randul tinerilor, intr-o zona (zona euro) ce momentan inregistreaza un somaj record de aproximativ 20 milioane de someri.

Realitatea este ca Letonia vrea relatii mai stranse cu Europa de Vest si indepartarea de Rusia. Adoptarea monedei euro este vazuta in Letonia ca o modalitate de ancorare in Uniunea Europeana. Potrivit sondajelor de opinie, cei mai multi cetateni letoni sunt reticenti fata de adoptarea monedei euro. Precum Estonia, Letonia este nerabdatoare sa se apropie de Europa si sa se distanteze de Rusia, insa mai mult ca sigur pentru cetateanul de rand acesta nu este un motiv suficient pentru a renunta la moneda nationala. De altfel, organizaţia letonă ‘Pentru lat, împotriva euro!’ a inceput saptamana trecuta strangerea de semnaturi in sprijinul desfasurarii unui referendum pentru mentinerea monedei nationale letone.

De cealalta parte, in zona euro realitatea este controversata. Cu cinci tari salvate la limita de la colaps, sase trimestre consecutive de contractie economica si 20 milioane de someri, aceasta se pare ca ramane atractiva doar pentru statele mici si dornice sa scape de fostele influente politice. Cehia, Polonia, Bulgaria sau Romania amana pe termen nelimitat acest moment. Pe buna dreptate. In ultimii trei ani, UE si FMI au intervenit de doua ori pentru prevenirea unor crize financiare in Grecia, Irlanda si Portugalia, in timp ce Spania a obtinut finantare de la UE pentru recapitalizarea bancilor, altfel nimeni nu stie ce s-ar fi ales de proiectul european.

Cu toate astea, unii se grabesc sa anunte sfarsitul crizei europene. „Trebuie sa intelegeti ca criza din zona euro s-a terminat. Europa a devenit mai sta­bila, dar acum trebuie orientata catre cres­tere. Cred ca criza, departe de a slabi zona euro, o va intari“, a declarat presedintele Frantei intr-un dis­curs tinut la Tokio. Dupa cum era si de asteptat, pietele nu au avut nici o reactie la comentariile lui Hollande, considerate a fi nefondate, subtiri. Multa lume a considerat declaratiile presedintelui francez a fi o veritabila gafa. In timp ce unii se grabesc sa anunte sfarsitul crizei europene, altii considera ca in zona euro lucrurile sunt departe de a se fi calmat. Decizia Curtii Constitutionale a Germaniei ce analizeaza compatibilitatea dintre masurile luate de Banca Centrala Europeana prin programul “Outright Monetary Transactions” (OMT) si Germania s-ar putea dovedi decisiva pentru existenta monedei unice.

In concluzie, cred ca decizia de extindere a zonei euro in conditiile actuale este gresita. Nu atat pentru Letonia cat pentru zona euro, pentru care includerea unor tari foste comuniste momentan va insemna constrangeri suplimentare. Continuarea extinderii zonei euro in acest moment nu va face altceva decat sa ingreuneze procesul de adancire a integrarii, maximizand riscurile atat pentru zona euro ca intreg cat si pentru statele nou venite. Liderii zonei euro ar trebui sa fie prudenti, zona euro ar trebui consolidata inainte de a se extinde din nou, pentru a evita, in viitor, alte crize economice. Capacitatea reala de a actiona a zonei euro ar trebui imbunatatita inainte de a se continua extinderea.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. ce frumos. Ne-a explicat dna Socol (aceeasi orientare politica cu a dlui Socol? tot PSD?) cum e mai bine pt. Letonia sa fie expusa unui atac pe moneda. Ne-a explicat dna prof si de ce nu trebuia salvata Grecia (care, daca ar fi avut drahma se prabusea rau) si de ce nu ne trebuie integrare bancara si BCE forte etc.
    Concluzia: stam la mana PSD ca sa faca inflatie cat va vrea, la pensionarea lui Isarescu il aducem pe Fl.Georgescu partizan recunoscut al inflatiei galopante.
    Cam transparent dna. prof, nu-i asa?

    • Dle cinic si rau, se poate si fara ad hominem. Dna Socol si-a argumentat strict economic punctul de vedere, ceea ce inseamna ca puteti face la fel.

      Dpdv economic Letonia a a avut o cadere extraordinara odata cu criza mondiala. Incepand insa din 2010 masurile luate de guvernanti au dat roade si au rezultat intr-o crestere economica constanta.

      In 2011 cresterea econoic a Letonei a fost de 5.5%, in 2012 a fost de 5.6%. In primele 6 luni ale lui 2013 cresterea economic este tot undeva la 5%. Acest ritm va incetini pana la urma, dar demonstreaza ca cresterea este una sanatoasa.

      Mai departe daca ne uitam la PIB pe cap de locuitor, acesta este substantial mai mare (cu 50% cred) decat in Romania. Asta chiar cu acel somaj de 12.4% mentionat in articol.

      Avem asadar un stat mic, cu 2 milioane de locuitori, care a demonstrat ca este capabil sa faca fata crizei si sa-si intareasca economia… si noi ar trebui sa ne temem de riscul pe care il prezinta prin aderarea la UE.

      Interesant.

  2. Euro este in Europa ca un bloc cu 10 etaje, unde incalzirea centrala este platita la comun la metrupatrat si nu dupa consum. Regimul asta pausal are niste hibe de concept pentru ca da ocazia celor rai sa nu poata fi constransi sa fie corecti, adica fie sa consume rational , fie sa plateasca corect. Germania va fi pana la urma groparul bancnotelor cu ferestre si poduri, pentru ca ferestrele au deja urme de efractie iar podurile moderne nu au mentenanta la zi . Ferestrele daca urau cu gratii si podurile cu taxa ar fi intrat si britanicii in zona euro, dar asa au intrat in zona euroscepticilor, care sunt din ce in ce mai destepti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Aura Socol
Conferentiar universitar doctor, ASE Bucuresti cu specializari Macroeconomie, Macroeconomia Integrarii monetare europene. In prezent Consilier Vicepresedinte Autoritatea de Supraveghere Financiara A lucrat 2 ani in cadrul Directiei de Analiza Macroeconomica din Ministerul Finantelor Publice A urmat stagii de specializare si cercetare in macroeconomie in cadrul unor institutii internationale de prestigiu precum FMI, Comisia Europeana, etc.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro