miercuri, decembrie 1, 2021

Facem justiție cu jurnaliștii

Se aude frecvent reproșul, venit mai ales din partea justițiabililor, că se face ”justiție la televizor”. E drept, plimbatul atotputernicilor de ieri prin fața camerelor de filmat cu cătușe la mâini are impact asupra publicului. Oamenii onești se simt răzbunați, după ce s-au lămurit cât au furat inculpații în anii când au condus țara și ce bogății au acumulat. Există imagini pe Internet care arată de sus moșiile incredibile ale unor Voiculescu, Oprea, Truică, Videanu, Dragnea ș.a.: palate cu piscine, terenuri de sport, seră, aerodrom. Doar cosmodromul le mai lipsește. Interesul pentru procesele în care mulți dintre aceștia sunt implicați se justifică, iar popularitatea Direcției Naționale Anticorupție, văzută ca instituția lansată cu forță împotriva corupției, se află în creștere. Presa nu poate ignora acest fenomen recent, de neimaginat acum zece-cincisprezece ani, când nicio instituție a statului nu se putea atinge de casta demnitarilor. Ciorchini de jurnaliști atârnați pe treptele instanțelor sau la poarta unor penitenciare a devenit o imagine curentă. Reporterii care aduc informația vie de la sursă sunt prețioși și merită respectați, fiindcă multe instituții camuflează informațiile, fie sub forma unor comunicate seci, fie prin regulamente stricte în relația cu presa. Consiliul Superior al Magistraturii a excelat în prudență când a elaborat Ghidul privind relația sistemului judiciar din România cu mass-media, plantând peste tot garduri, ziduri, interdicții. Reversul este proliferarea unor informații ”pe surse”, riscând să fie incomplete, incerte sau manipulatoare. Transparența instituțională e mai bună.

Domeniul justiției este, din punct de vedere jurnalistic, unul specializat. Nu se poate acoperi un dosar penal, un caz major de corupție, fără minime cunoștințe juridice și o înțelegere clară a sistemului. De aici necesitatea unor întâlniri între magistrați și jurnaliști, pentru actualizarea informațiilor. Freedom House-România a organizat recent un seminar unde magistrați, experți și însuși ministrul justiției au explicat ce e nou în domeniul recuperării prejudiciilor și al confiscării extinse, cum se aplică măsurile preventive cum sunt controlul judiciar și cauțiunea, în ce stadiu se află Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, instituție nouă cu un rol important în recuperarea bunurilor supuse confiscării. Subiectul fierbinte al perioadei, după apariția Panama Papers, a fost și el dezbătut, fiindcă e esențial ca jurnaliștii să înțeleagă cum pot fi produse uriașe fraude prin intermediul societăților off-shore și ce soluții au autoritățile române în combaterea fenomenului. Invitații – Camelia Bogdan, judecător la Curtea de Apel București, Valentin Șelaru, judecător la ICCJ, Cornel Călinescu, director în Ministerul Justiției, Laura Ștefan, Expert Forum, Alexandra Lăncrănjan, președinta LiderJust, Laurențiu Sorescu, procuror și formator al INM, Bianca Toma, CRPE –  nu s-au limitat la prezentări, ci au intrat în dialog cu jurnaliștii înarmați cu întrebări directe, uneori tăioase. Discuția cu ministrul justiției, Raluca Prună, a adus lămuriri în privința priorităților ministerului.

Participanții au avut acces în avanpremieră la Raportul de diagnoză privind recuperarea prejudiciului și confiscarea bunurilor dobândite prin infracțiuni elaborat de Inițiativa pentru o justiție curată și accesibil pe portalul www.justitiecurata.ro. ”Sunt peste 20.000 de titluri executorii care acoperă peste 7 miliarde de lei, sumă care poate fi recuperată din prejudicii și confiscări. Acestea sunt evaluările ANAF pe 2015. Nu e puțin pentru bugetul României care se află mereu în căutare de surse financiare pentru proiecte neterminate. Dar asta dacă instituțiile statului fac ce trebuie. Un rol important va avea Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate”, a declarat Cristina Guseth, directoarea Freedom House. Ar fi utilă intensificarea acțiunii Oficiului pentru spălarea banilor-OLAF, care a primit în 4 ani aproape 15.000 de sesizări tranzacții suspecte. Întâlnirile Justiție-Presă nu sunt meciuri, nu sunt competiții unde se vede cine e mai tare, ci schimburi utile de informații și idei în interes public. Avem jurnaliști de investigație, reporteri specializați și comentatori avizați care pot susține competent un astfel de dialog. Câțiva dintre ei au fost invitați la Sinaia: Dan Tapalagă, Sabina Fati, Ionel Stoica, Andreea Pora, Alex Costache, Ovidiu Vanghele, Andreea Traicu, Cristian Câmpeanu, Ramona Avramescu, Ionela Arcanu, Valentin Zaschievici, Ondine Gherguț, Anca Spânu, Dan Radu.

Aparut si in revista 22

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Sau Tolo, care a spart doar o mica parte din mafia farmaceutica din Romania: nu dezinfectantul diluat la 10% e problema, ci faptul ca atatea cadre medicale iau spaga cu naturalete de la firmele de farmaceutice incat ne mai miram de ce atatea efecte secundare, medicamente expirate cu efecte secundare, vaccinuri ce nu functioneaza.

    Pentru ca pe alocuri coruptia e prea mare. Pentru ca cei de sus din politica sunt deja prea unsi si amenintati si curupti. Pentru ca atat ne-a mai ramas: cativa ziaristi. Si ei amenintati, dar unii au coloana vertebrala.

  2. Suntem, in mod sigur, cel mai sucit neam care poate exista. Toate sondajele spun ca romanii sunt preocupati de coruptie si de eradicarea ei. Evidența spune, e adevarat, ca sunt un neam petrecăreț și vesel. Cu toate astea, pe platforma asta, vad mii de accesări la tratari ale unor teme fara nicio rezolvare umana, cum e moartea, murirea, dead studies, adică, tocmai bune sa trancanesti despre ele pe zeci de pagini sau sa-ti faci o cariera politic corecta, și doar cateva sute de interesați de una sau alta dintre bolile mortale de care sufera România de azi. Ma refer bineinteles la cele mai multe din interventiile competente ale dvs., doamna Brindusa Armanca. Și daca ar fi singura contradicție.. Intelegeți ceva din ea?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

O nouă mutare pe tabla de șah a spațiului post-sovietic: Organizația Statelor Turcice. Erdogan mută, Putin evaluează.

Rusia și Turcia promovează în prezent o relație tranzacționistă.             Perspectiva geoistorică a relațiilor ruso-turce evidențiază o dimensiune...

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro