vineri, septembrie 30, 2022

Falsa reconciliere națională

Presa ultimelor zile a comentat frenetic știrea în conformitate cu care CNSAS ar fi cerut Justiției să fie stabilită prin sentință calitatea de colaborator al Securității a guvernatorului BNR, dl. Mugur Isărescu.
Sincer să fiu, până la un punct, pe mine m-a mirat nu știrea referitoare la dl. Isărescu, ci respectiva frenezie. La urma urmei, știrea de la care a pornit vârtejul nu aduce cine știe ce mare cuantum de noutate. Pentru simplul motiv că s-a mai vorbit, și nu chiar foarte puțin, despre prezumtivă colaborare. Era și este nevoie doar de un act în justiție care să confime faptul, cu caracter mult mai general, altminteri bănuit, dacă nu cumva chiar cunoscut pe propria piele, de toți cei care am mai prins câte ceva din perioada comunistă. Și anume că, în vremea respectivă, nu puteai spera să fii admis, cu atât mai mult, să termini anumite facultăți-cheie ori, cu ocazia absolvirii, să dobândești o anumită repartiție dacă nu aveai avizul ori dacă nu băteai palma cu „băieții cu ochi albaștri”. Poate că au fost și excepții. În orice caz, puține.
M-a mirat și faptul că despre “necazul” sau, mă rog, “accidentul” din biografia d-lui Isărescu s-a vorbit mult mai mult decât despre detaliul că, în urmă cu vreo două-trei săptămâni, s-a mai găsit o notă informativă semnată chiar Traian, și nu Petrov, de fostul președinte al României. Poate și pentru asta dl. Băsescu este, pe mai departe, inflaționist, prezent pe ecranele tuturor Televiziunilor din România. Nu discut în ce stări și ipostaze, unele pitorești, altele penibile de-a dreptul.
Nu mă voi lansa în speculații. Nu voi întoarce pe toate fețele tot felul de presupuse coincidențe. Sau ipoteze, unele nu chiar foarte inocente. Precum aceea lansată de dl. Cornel Nistorescu, în ediția de marțea trecută a Cotidianului, și reluată – se putea altfel?- de altă rămășiță a presei comuniste, Ion Cristoiu, ipoteză în conformitate cu care CNSAS ar executa un ordin al Sistemului, adică al d-lui Klaus Iohannis. Ordin dat fiindcă guvernatorul ar fi refuzat să acopere găurile bugetului d-nilor Orban și Cîțu. Sau ipoteza lansată de dl. Marius Oprea care, într-un comentariu scris pentru Mediafax, crede că PNL ar urmări scoaterea definitivă din joc a d-lui Isărescu și înlocuirea lui cu dl. Lucian Isar, nimeni altul decât soțul d-nei Alina Gorghiu.
Ceea ce scrie dl. Nistorescu este cu totul mizerabil și numai pentru faptul că și el însuși a fost parte a Sistemului comunist din poziția de gazetar la Viața studențească și, mai apoi, la Flacăra, dar și din aceea de trimis special al lui Nicolae Ceaușescu în Iran, cu misiunea clară de a plânge, în decembrie 1989, la mormântul ayatolahului Khomeyni. Despre opiniile d-lui Cristoiu mi-am spus de multe ori părerea. Inutil să îi mai acord iarăși atenție.
Ipoteza d-lui Marius Oprea are și ea, la rându-i, o fisură. Dacă nu cumva, chiar două. Doamna Gorghiu nu mai prea este pe placul actualelor vârfuri peneliste și, din câte se pare, nici pe cel al președintelui Iohannis, cel care a făcut greșeala de a o unge președinta partidului, în 2015, așa că nu văd de ce i s-ar face tocmai acum hatâruri ce țin de visurile de mărire ale bărbățelului domniei-sale. Pe urmă, dl. Ludovic Orban însuși a spus că o colaborare cu Securitatea nu ar mai reprezenta un motiv de demitere. Riscantă, nepotrivită declarație, însă dl. Orban numai de finețuri de gândire și de exprimare nu poate fi bănuit.
Desigur, nu e tocmai confortabil să afli că vreme de 30 de ani finanțele țării au fost în grija unui fost colaborator al Securității. Ori ofițer acoperit, cum susțin unele gazete. Numai că dl. Mugur Isărescu s-a descurcat bine, nu de puține ori în situații critice. Faptul nu îl absolvă de vina morală a colaborării, dar nici nu cred că un verdict de colaborare ar impresiona prea tare Occidentul. Cu atât mai mult cu cât sunt aproape sigur că serviciile secrete ale acestuia știu de multă vreme totul sau aproape totul despre dl. Mugur Isărescu. Dezagreabil e și faptul că preț de zece ani țara a fost condusă de un anume Băsescu Traian, zis și Petrov. Și că tocmai el a condamnat, în 2006, de la tribuna Parlamentului României, comunismul.
Grav e că toate acestea au fost posibile fiindcă nu ne-am rezolvat atunci când trebuia să o facem, problemele cu trecutul. Că am fost păcăliți ori că ne-am lăsat păcăliți să n-o facem. În numele unei pretinse inutilități vânători de vrăjitoare și al obligativității instaurării reconcilierii naționale. Cu ce rezultate – vedem iarăși chiar în aceste zile.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Prin functiile detinute -in regimul comunist- era foarte clar ca cele doua personaje -basescu si isarescu- au fost in contact cu securitatea.Vom afla, sau nu, care au fost interesele sa fie promovati si mentinuti in functii , incercarile de inlaturare fiind anihilate si admise, doar partial,tardiv. Este limpede ca vorbim de doua personaje versate si detinatoare de multe informatii
  care-i fac greu de indepartat [desi varsta le recomanda retragerea]

  • Bine inteles !
   Numai prostanacii, naivii si rau intentionatii, outeau si pot crede ca un capitan de cursa lunga si sefa de agentie NAVROM la Anvers ( Dl. Basescu / Petrov ) , sau un lucrator la Institutul de Economie Mondiala trimis la mai multe cursuri in USA ( Dl. Isarescu ) , nu erau , cel putin, pe lista de colaboratori / informatori ai Securitatii, daca nu choat ofiteri acoperiti .
   Da, dar aceste trei categorii ( prostii, naivii si rau intentionatii ) , aproape ca epuizeaza tipologia disponibila in cadrul populatiei active a Romaniei.
   Aferim !

  • Asa si asa! O MULTIME de persoane erau „in contact cu Securitatea”, ceea ce nu inseamna musai ca erau colaboratori stricto sensu!
   Ma refer aici, d.ex., la: cercetatori de nivel inalt in diverse Institute (care puteau fi considerate „stretegice” – biochimisti, radiobiologoi, IT, metale rare samd.), salvamontisti si cabanieri, medici, sportivi de inalta performanta, economisti samd… Faptul ca erau obligati sa dea „rapoarte de activitate” sau „de deplasare” (in special la deplasarea la Conferinte, pentru cercetatori) nu inseamna musai ca isi si turnau colegii!

   • Rapoartele aveau un ghid de completare care obliga relatari,mai mult decat o turnatorie
    obisnuita……Probabil nu ati trait acele vremuri, deci este greu de imaginat prostitutia umana care
    era considerata „normala”. Raman la afirmatia ca aceste doua personaje sunt depasite -de varsta-
    pentru a fi utile societatii si -in plus- au facut mult rau poporului Roman prin activitatea din ultimii
    30 [treizeci] de ani, in specoal basesce….

 2. Sa vedem mai intai daca procesul – declansat in mare graba, parca pentru a-i surprinde pe eventuali sustinatori ai domnului Isarescu , SE IMPOTMOLESTE sau NU SE IMPOTMOLESTE.
  Cum s-au impotmolit vreo doua tentative de inlocuire – una acum de curand, alta si mai explicita pe vremea lui Iliescu.
  Ipoteza ca decapitarea a fost decisa pe plan local pe considerentul ca BNR era cam ultima stavila in calea marii risipe de bani consumati pe virusul cel ”cu atat mai perfid cu cat e invizibil” (citat din Orban) – ei bine aceasta ipoteza nu e de respins doar pentru ca e sustinuta de un anumit ziarist.
  O alta ipoteza rezonabila ar fi ca Isarescu nu ar fi de acord cu VALUL DOI nu de covirus ci de jumulire de resurse prin contractarea de imprumuturi sclavagiste de la FMI.
  O atreia ipoteza ar fi acee ca poate s-a decis undeva ca e vremea ca Ro sa treaca la EURO dar in STILUL SMULS , cu sange , sudoare si multe lacrimi, nu cu pasi marunti (Muguras parea ca prefera pasii marunti…eventual in sens opus).
  Per total miscarea este atat de abrupta incat sansele ca ea sa fie – ca de obicei – contrara unor interese romanesti pare foarte probabila.
  ***
  In ceea ce priveste eventualul inlocuitor – asta chiar nu este la mana piticilor locali, iar dl Isar oricum a cochetat la greu cu gruparea din jurul Antenei 3 si a lui Piperea .
  Cand va iesi fumul alb si se va anunta ”habemus Guvernatorium” e de asteptat o surpriza
  de calibrul Mihaela-Dragostea-Mea – Big – Țuțăr-la-NATO.

 3. „Desigur, nu e tocmai confortabil să afli că vreme de 30 de ani finanțele țării au fost în grija unui fost colaborator al Securității”.

  Pistol cu apa: cancelara celui mai mare stat european si dirijorul Uniunii Europene, este o tovarasa crescuta si instruita intr-un regim STASI.
  O mica mare diferenta :D

 4. „În numele unei pretinse inutilități vânători de vrăjitoare și al obligativității instaurării reconcilierii naționale.”

  Ma iertati, dar, „pe bune”?! Ne intoarcem la mineriade si Punctul 8?! Pai, Securitatea a manipult atunci la greu, la fel manipuleaza si acum. Nu are nicio treba cu vrajitoarele.

  In ceea ce il priveste pe dl Isarescu, domnia-sa a fost atacat crunt de d-nii Citu si Isar care si-au pierdut carierele si banii dupa ce s-au comportat precum iepurasul din desene animate. Asta nu-i vor ierta niciodata d-lui Isarescu.

  Nu stiu ce vor spune lojile, dar oare cu dl Georgescu, ori Isar la BNR credeti ca va fi mai bine? Dl Isarescu facea foarte bine daca milita pentru adoptarea Euro, dar nu ar mai fi putut ajuta guvernele sa-si ascunda mizeria. Or, fiind santajabil, a facut un compromis. Nici asta nu stiu daca chiar a fost bine pentru Romania…

 5. Ca de obicei cand mai incepe cate un atac la Isarescu, imi iau popcornul si ma asez confortabil :) Cam ca la desenele animate cu Wile E. Coyote and the Road Runner. Chiar as considera instructiva o compilatie a atacurilor la Isarescu din ultimii 30 de ani. Nuca tare Isarescu, joaca in alta liga decat cei care il ataca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro