joi, mai 30, 2024

Falsificarea istoriei

Nu stiu ce facea profesorul de fizica Klaus Werner Iohannis la Sibiu pe data de 16 decembrie 1989. Dar stiu ce facea pastorul László Tőkés. Se afla in cladirea parohiala din Timisoara pe care refuza sa o paraseasca, sub asediul poliitiei si al securistilor. S-a fomat atunci un lant uman trans-national si trans-generational, cu sentimentul ca acesti nefericiti cetateni ai Romaniei au de partea lor transcendenta. Deci ca un regim ce parea etern si inexpugnabil, poate fi depasit, anulat, negat (Aufhebung). Timisoara a salvat onoarea si demnitatea romanilor. Iar revolutia din Timisoara nu poate fi despartita, daca ne pasa de adevarul istoric, de numele celui caruia Klaus Iohannis, cel ales presedinte in numele unei europenitati regasite, i-a retras ieri ordinul „Steaua Romaniei”.


Numele Dvs, domnule presedinte Iohannis, nu apare in Raportul Final al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Numele lui László Tőkés apare de trei ori, la paginile 348, 353 si 767, unde figureaza pe lista disidentilor din Romania. Macar din acest motiv, sa-i spunem de pudoare istorica, puteati sa va abtineti de la penibilul gest de ieri. Pentru mine este pandantul decorarii lui Corneliu Vadim Tudor de catre Ion Iliescu, cu acelasi ordin, in noiembrie 2004, pe ultima suta de metri a ultimei sale presedintii. Decizia Dvs, oricum ati incerca sa o justificati, este ecoul dorintei de revansa a securistilor de ieri si de azi. Cititi acest text ca pe un protest impotriva falsificarii istoriei acestei tari si a revolutiilor din 1989!

Distribuie acest articol

141 COMENTARII

  • De puține ori sunt de acord cu dl Profesor Tismăneanu. Asta este una dintre cele rare. Da, cred că a fost o lipsă de tact din partea președintelui Iohannis să anunțe astfel retragerea unei decorații oferită de statul român. Prin decorația respectivă, România se obliga să îl respecte în mod deosebit pe europarlamentarul său, să-i respecte opiniile, iar asta implică și un anumit protocol. Iohannis ar fi trebuit să îl invite pe revoluționarul român la Cotroceni pentru o discuție lămuritoare, înainte de a face vreun anunț în acest sens.
   Îngrijorător este însă altceva: decizia lui Iohannis ne arată, atât nouă cat și fostului președinte, că este posibilă o resetare e tuturor realizărilor mandatelor dlui Băsescu. Au fost și foarte multe lucruri bune.

   • Parintii pot fi oricand decazuti din dreturile parintesti, daca isi maltrateaza copii…..fara ca asta sa revolte pe vreun om cu ratiune. Atunci cand te pronunti pentru smulgerea unei bucati din teritoriul Romaniei, cand contesti insasi suveranitatea si integritatea ei teritoriala, nu mai meriti nici macar cetatenia acestei tari, cu atat mai putin vreo distinctie. Ma intreb, daca nu-i cu suprare, ce mai simtiti dumnevoastra, domnule Tismaneanu, pentru Romania, daca ramaneti un sustinator (este adevarat, mscat) al unui astfel de personaj. Asa, ca sa stim si noi….Diaspora care a stat si a inghetat de frig, ore intregi, ca sa voteze in iarna lui 2014, nu cred ca impartaseste ideile dumnevoastra. Ar fi trist. Extrem de trist.

    • @ radu,
     doua nelamuriri:
     – cind s-a pronuntat Tokes despre „smulgerea unei bucati din teritoriul Romaniei”?
     Minciuna are picioare scurte :P
     Si comentatorii care se folosesc de minciuni ar trebui sanctionati
     – scotienii si catalanii si-au pierdut cetatenia in urma referendumurilor?

     „Asa, ca sa stim si noi….”

     • victoras ,ia de aici :
      ,,Principalul motiv al retragerii a fost că, în data de 27 iulie 2013, Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universității de Vară Balvanyos, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare națională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „așa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.”

      Pe 15 decembrie 2013, Laszlo Tokes a predat Bisericii Reformate din Timișoara medalia „Steaua României în grad de cavaler”, spunând că, dacă vreo persoană dorește să îi ia înapoi distincția, să meargă la Timișoara

      „Prin declaratiile, initiativele politice, atitudinile revizioniste si instigarile la ura interetnica, domnul europarlamentar roman incalca in mod grosolan aceste principii, cerand – in dispretul Tratatelor constitutive ale Uniunii Europene si al obligatiilor sale de a le respecta, proteja si promova – constituirea unei ‘regiuni’ in care cetatenii romani de etnie romana (sau de alta etnie decat cea maghiara) sa fie supusi, simultan, si vointei politice si juridice a unui alt stat ‘protector’ (dobandind, astfel mai multe obligatii), in timp ce cei apartinand etniei maghiare ar dobandi doar o serie de drepturi in plus/privilegii.

      Astfel de manifestari – care definesc o atitudine politica discriminatorie si contrara spiritului Unional – nu doar ca reprezinta fapte care il dezonoreaza pe purtatorul insemnelor si creeaza prejudicii morale celorlalti membri ai Ordinului, dar sfideaza si calitatea sa de europarlamentar roman, situatie pe care o sesizam si Parlamentului European”, se arata in motivarea publicata de Consiliul de Onoare.”(ziare.com )

      • apoi chiar onoarea ii caracterizeaza pe aia din consiliu; onoare romineasca
       tradare=intors armele

  • Eu nu.Toata lumea stie ca a fost o situatie de conjunctura.Daca nu ar fi fost mitingul de la Bucuresti,la Timisoara ar fi fost impuscati toti protestatarii pana la unul,s-ar fi musamalizat si facut scrum toate.Adeziunile la decizia PCR de inabusire a protestelor erau la ordinea zilei,iar cei ca mine care au indraznit sa pomenesca de libertatea cuvintului din statutul PCR, au fost pusi pe lista sa fie dati afara si din serviciu si anchetati.Bucurestenii au meritul ca au facut posibila revolutia.Aici in Ardeal,lucrurile au fost mai potolite, toate ordinele si schimbarile au fost dictate din capitala.LT daca era macar un pic onest trebuia sa fie indignat ca este decorat nu ca ise retrage acum decoratia..Sa fi zis…’daca port cu usurinta si cu zambet a lor ura/laudele lor desigur m-ar mahni peste masura”

 1. Ne place sau nu ne place Laslo Tokes faptele sale si cele ale celor apropiati de el raman.

  jk poate asculta pacanitul de mitraliera comparat cu o masina care merge pe janta de Nicu Ceausescu dintr-un loc sigur…

  Numai de bine sa auzim!

 2. Ce cum? „Comentez” din postura unui profan declarat in privinta istoriei, cel putin prin comparatie cu domnul Tismaneanu, dar recunosc ca nu inteleg „manifestul” asta, are o deviatie logica pe care n-o pricep. I s-a retras o distinctie, nu un merit. N-a fost sters din istorie. Si nu inteleg, dpdv juridic, ce putea face Iohannis in situatia in care e vorba de un proces pierdut definitiv. Vi se pare normal ca o persoana, oricare ar fi ea, sa pastreze o decoratie nationala in timp ce militeaza contra Constitutiei tarii al carei cetatean este? Indiferent de meritul unor actiuni din trecut, pe care, inca o data, nu am auzit sa i-l conteste cineva cu ocazia asta. Din ciclul „am fost disident in comunism, deci pot sa imi fac stat in stat cu ordin de merit din partea statului”? Chiar nu inteleg.

  • Bine ziceti „Chiar nu inteleg”; si nu intelegeti.
   – „ce putea face Iohannis in situatia in care e vorba de un proces pierdut definitiv”.
   „Procesul” nu cerea retragerea decoratiei, ci admitea doar ca acel comitet de onoare avea dreptul sa ceara retragerea. Iar decizia era la indemina Presedintelui, vezi ce spune “chestiunea a ajuns pe masa mea si trebuie sa iau o decizie”.
   Alta perla:
   – ” I s-a retras o distinctie, nu un merit”.
   Pai, retragind distinctia pentru merit, nu minimalizezi meritul?
   Iar László Tőkés are un foarte mare merit, pe care poporul roman, prin presedintele sau, il retrage.
   Bravos natiune, bine i-ai facut ungurului :P

   • Daca ne batem in ironii, va garantez ca pot sa fiu mult mai acid decat ati incercat dvs sa fiti, dar eu unul nu cred ca asta e locul pt asa ceva. Am pus niste intrebari la obiect, n-am scuipat nici macar in semi-zeflemea. Revenind totusi la subiect, nu m-ati lamurit intru totul dpdv juridic, pentru ca, din ce inteleg, LT contesta dreptul acelui comitet de a-i retrage distinctia, deci nu retragerea in sine. Subtilitati sau complicatii juridice – comitetul a cerut retragerea distinctiei, Basescu i-a retras-o atunci, iar LT a contestat dreptul comisiei, nu? Asta nu inseamna ca retragerea, care deja isi producea efectul de la decizia initiala, a fost „suspendata” temporar pana la incheierea procesului? Iaca procesul s-a incheiat, deci acel comitet avea dreptul pare-se, deci retragerea (de jure in 2013) a fost legala.

    Dar astea sunt oricum detalii juridice, care in sine nu conteaza pe fond, pentru ca discutia era alta. Si anume daca mai merita o persoana care are discursuri anticonstitutionale si iredentiste o distinctie oficiala a tarii, iar la intrebarea asta ati fentat orice raspuns. Faceti o asociere falsa intre meritul moral si o recunoastere oficiala. N-o sa-i diminueze nimeni meritele de la Revolutie doar pt ca i-a fost retras un titlu, la fel cum nu facea nimeni (intreg la cap) asta nici inainte sa primeasca respectivul titlu, in 2009. Si, ca paranteza (ca am citit niste comentarii despre „providentialitatea” lui LT in 1989), asta e o exagerare care tinde spre mistificare si manipulare, la care am pus botul cand aveam 12 ani, dar nu acum. Un eveniment de genul asta nu sta intr-un singur om, mai ales in contextul in care regimurile cadeau in jurul nostru atunci unul dupa altul. Iar comentariul de la final despre „bravos natiune” si „ungur” e penibil si manipulator, din motive clare oricui.

    • Inexactitati, si sper sa te lamuresti:
     – „comitetul a cerut retragerea distinctiei, Basescu i-a retras-o atunci”
     Cind atunci? esti ca in bancul ala: nu i-a retras-o, ci i-a acordat-o :P
     Si o perla „Dar astea sunt oricum detalii juridice, care in sine nu conteaza pe fond”; a mai spus cineva ca detaliile juridice sint banale acte administrative.
     N-o mai da dupa cires, manifesta-te ca un bun roman: bine i-au facut ungurului ;)

    • Asa. Dupa legile apartheidului Africii de Sud nici Nelson Mandela nu ar fi avut un drept sa se opuna ordinii constitutionale consacrate. Doar nu, nu a respectat constitutia….

     Si apoi ar mai fi, modul cum autoritatile romane trateaza probleme minoritatilor. Fara dialog direct cu partea direct implicata…maghiarii.Sau cel putin asa sustine UDMR.

     http://www.udmr.ro/pressroom/articol/raport-al-udmr-privind-aplicarea-conveniei-cadru-pentru-protecia-minoritailor-naionale-din-romania-vrem-o-prezentare-a-situaiei-reale-fara-distorsiuni-i-exerciii-de-imagine

     Nu cred ca e intamplatoare, retragerea decoratiei, e doar o chestiune de pozitionare a actorilor politici din sistem.

     Fiecare joaca tare.
     Prost.

     Tot din ciclul falsificare a istoriei.

     Va amintiti declaratia actualului consilier a dlui Iohannis, gafa pentru care a fost demis din functia de Secretar General al Guvernului Ponta… Dl Dan Mihalache?

     http://www.b1.ro/stiri/eveniment/dan-mihalache-demis-de-victor-ponta-dupa-declaratiile-anti-americane-facute-in-emisiunea-aktualitatea-b1-video-42334.html

     Pentru ca mesajul pe care vrea sa-l transmita la exterior dl Dan Mihalache, oricat de bine dansul ar fi inradacinat in interiorul sistemului romanesc administrativ, are 0 credibilitate la partenerii din exterior.

     Zilele trecute incerca sa vanda la Londra ideea sa vina investitorii straini, ca e stabilitate, ca s-a facut curatenie Declaratie care vine tocmai de la cel care contesta o decizie a unei institutii anticoruptie ANI privind o incompatibilitate pe functii in acea perioada.

     Rezumand,
     Iohannis joaca prea politic si prea putin pe principii.
     Tocmai a impartit societatea in romani buni, romani de etnie maghiara buni(cei care tac) si romani de etnie maghiara rai -(cei care au ceva de revendicat). Ori revendicarile sunt normale in orice societate cat timp sunt exprimate si discutate civilizat.

     Desfasurarea ceremoniilor legate de comerorarea Zilei Maghiarilor din 15 martie de anul acesta va fi ca o hartie de tournesol..pentru gestul politic de pozitionare a dlui Iohannis…e mai probabil decat si alaltaieri, sa fie episoade de violenta publica legate de comemorarea anuala mai mari decat anii trecuti.Se pare ca o parte din cei din comunitatea maghiara au luat ca si un afront direct gestul, interpretandu-l ca si o nedreptate. Si este o nedreptate, pentru ca indiferent de temperamentul,pozitionarea, sau discursul actual a dlui Laszlo Tokes, adevarul faptic este ca revolutia a pornit de la gestul persoanei dansului, iar revendicarile dansului inca erau la limita rezonabilului.

     De acea afirm ca cei care elaboreaza sinteze politice, analize cotidiene sunt incapabili sa prevada chiar si ceea ce un simplu muritor de strada poate prevedea, un val de extremism…dincolo de justetea sau injustetea retragerii ordinului dlui Tokes.

     Mai bine spus, la sfarsitul lunii martie se vor culege like-urile , dislike-urile si actele de vandalism.

     • abc

      eu imi amintesc :„Pe mine personal mă lasă rece această afirmație. Dacă parteneriatul româno-american stă în Horia Georgescu, mai bine fără”, a spus Dan Mihalache, în emisiunea de B1 TV
      Si mai imi amintesc de Horia Georgescu : Fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) Horia Georgescu va fi eliberat din arest şi judecat sub control judiciar, în dosarul vizând despăgubiri ilegale de la ANRP, au hotărât, joi, definitiv, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). (mediafax.ro)
      O fi si DNA antiamerican?!

      • A fost declaraţia ambasadorului SUA, Mark Gitenstein, conform căreia orice iniţiativă de a redeschide subiectul modificării legii ANI ar fi o idee foarte proastă şi ar putea duce la rediscutarea sau chiar anularea parteneriatului strategic româno-american, Dan Mihalache a declarat: „Pe mine personal mă lasă rece această declaraţie. Şi parteneriatul strategic româno-american. Dacă parteneriatul româno-american stă în domnul Horia Georgescu, mai bine fără”.
       Era un conflict personal intre cei doi, dar Dan Mihalache a si aruncat cu noroi pe ANI.
       Foarte bine ca s-a rezolvat in Justitie, exista o decizie.
       In aceiasi ordine de idei, faptul ca procurorul Emilian Eva a fost arestat si acuzat de luare de mita face DNA institutie corupta??
       Vedeti, discutam de oameni si institutii. Doua chestii diferite, institutiile nu trebuie sa depinda de oameni anume ci de principii si legi.

       Personal ,daca tot aduceti subiectul DNA, sau alte institutii eu personal cred ca eternizarea unei persoane pe o functie chiar daca acea persoana exceleaza si se cheama …oricum s-ar chema ,e o greseala de management institutional…in primul se creeaza conditiile ca o persoana sa devina prea importanta in relatia cu alte institutii(iar orice criza individuala a acelei persoane chiar binevoitoare super.. risca sa fie transformata in criza institutionala…enter efectul bottleneck) iar in al doilea rand e o insulta a ratiunii sa spui ca nu exista persoane la fel de bune care ar putea fi promovate. Doua mandate sunt suficiente si in primul rand foarte exigente pentru cineva care se implica, astfel ca la un moment dat si randamentul capacitatea de munca sufera o eroziune. 1. intervine rutina*lipsa de alte idei, viziuni pe termen mediu* 2. acumularea unei experiente prea mari fara formarea succesorului din nou nu e buna, daca persoana decide intr-o zi sa plece subit, organizatia se gaseste in mare pericol de disrupere a continuitatii activitatilor cotidiene-vid de putere. 3. imaginea persoanei asociata cu institutia se erodeaza cu timpul(desi mai putin important)

  • ce vreți să spuneți cu ”împotriva Constituției”? Constituția poate fi oricând modificată prin consultarea populației. A făcut-o și Iliescu. Ar fi trebuit modificată și în urma referendumului cu nr. de parlamentari. Atunci când sunt lucruri care mie ca și cetățean mi se par că nu-s la locul lor, e normal să militez pentru schimbarea acestora.

   • Da , insa timisorenii din 16 – 20 decembrie 1989 si noi ceilalti care ne-am alaturat lor – atat de tarziu ! – trebuia probabi; sa ii acordam lui Ceausescu un termen rezonabil pentru revizuirea Constitutiei Republicii Socialiste Romania si penttru aloocarea de la bugetul RSR a sumelor necesare trecerii la Statul de drept, pluripartism , expropierea Editurii Politice si trecerea ei in proprietate personal privata, etc.
    Ceausescu nu a apucat nici macar sa ordone un studiu de impact, ca l-au si suit in ultimul sau elicopter viu.
    A se vedea si excelenta argumentatie a doamnei Macovei privind necesitatea unui termen in care interceptarile in forma neconstitutionala sa continue, deoarece trecerea imediata la un regim constitutional ar costa un miliard de euro.
    In ceea ce il ppriveste pe dl Tokes adevarul istoric include si un moment in care a aparut la fereastra casei parohiale si le-a cerut celor veniti sa il sustina / Mergeti , draghe, akase , pentru ca dake rumaneti imi faceti rau !
    Era o incercare de compromis pe care o initiase primarul comunist al Timisorii , parca Motz il chema. Asta , ultima , este o scena care sunt sigur ca ii merge la inima si domnului Johannis.

  • @marian. N-am militat noi toti contra Constitutiei lui Iorgovan?
   Nu militam acum [eliminarea privilegiilor parlamentarilor]? Sa fim pedepsiti pt asta?
   Nu militam pt regionalizarea [contra Constitutiei actuale care prevede doar judete]?
   Prin unirea cu Basarabia nu militam contra actualei constitutii?
   Prin intrarea in Schengen e interzis ca o localitate taiata in doua de istorie/granita sa redevina una singura?
   PS. Am o deplina scarba privind la Consiliul Ordinului in cauza: Abramburica, Firea, etc Comparati cu ce a facut Tokes sunt niste nimicuri.

    • @murphy. Uraaaaaa! DIxit Murphy si toti ne inchinam. Ce este antiroman? Ca sunt destui care zic ca intrarea in NATO si UE e antiromanesca. Sau cumpararea Dacia de catre Renault.. Sau extradarea lui Guccifer.
     Vezi ca acuzatiile catre Ilascu facute de procuratura basarabeana semanau mult cu ce se zice despre Tokes. Deci conteaza cine beneficiaza, asa-i????
     Daca intram in SChengen a antiromaneste? Dar unirea Nadlac cu Nagylak ?

  • Toate actiunile iredentiste si anti-Romanesti au loc pentru ca maghiarii au fost indoctrinati de minciunile, calomniile, dezinformarile, intoxicarile si manipularile extremistilor lor, privind istoria Romaniei.
   Daca la scoala si la biserica li s-ar fi spus doar adevarul, daca li s-ar fi explicat ca traiesc in Romania, ca Transilvania a fost in trecut un Principat autonom, locuit in marea majoritate de Romani, situatia ar fi fost cu totul alta.
   De ce nu se intreaba maghiarii, de ce atunci cind Ungaria a devenit pasalic turcesc (provincie turceasca), Transilvania a ramas un Principat independent ?
   Pentru ca nu avea nicio legatura cu Ungaria. De ce nu se intreaba maghiarii de ce, in anul 1600, Mihai Viteazul, cind a unit cele trei Principate Romanesti, nu s-a luptat cu Ungaria ?
   Pentru ca Transilvania nu apartinea in niciun fel Ungariei.
   Majoritatea problemelor actuale pornesc de la o interpretare aberanta a unei prevederi din constitutie.
   Posibilitatea utilizarii limbii materne in administratia publica si in justitie, nu inseamna ca Romanii trebuie sa fie obligati sa invete limba unei minoritati, pentru a-si gasi un loc de munca in tara lor.
   Prevederea din constitutie trebuie interpretata ca in toate unitatile administratiei publice si in justitie, in acele zone ale tarii, in care ponderea minoritarilor depaseste o anumita valoare, trebuie sa existe un translator pentru cei care chiar nu pot invata limba oficiala a statului. Cunoasterea limbii maghiare trebuie sa fie obligatorie doar pentru profesorii si traducatorii acelei limbi.
   Cit este de greu de inteles acest lucru elementar de catre autoritatile Romane, care se lasa prostite de extremistii maghiari ?
   De ce permit autoritatile Romane predarea si raspindirea unor minciuni privind istoria Romaniei ?
   Trebuie sa stie toata lumea ca, in trecut, Transilvania a fost un Principat autonom, la fel ca Tara Romaneasca si Moldova, locuit in marea majoritate de Romani.
   Se tot spune, atunci cind un terorist sau un extremist este trimis in judecata, ca este un caz izolat, ca nu reprezinta comunitatea maghiara. Atunci de ce ies maghiarii in strada sa-i sustina pe infractori, pe extremisti si pe teroristi ?
   De ce ii voteaza in forurile lor de conducere ? De ce nu ii izoleaza ?
   De ce liderii maghiarilor sustin iredentismul si extremismul ?
   De ce nu le spun mahiarilor din Romania adevarul ?
   Din ultimii cinci sute de ani, treisute cincizei de ani, Ungaria nici nu a existat ca stat, o suta cincizeci de ani a fost pasalic turcesc (provincie turceasca), doua sute de ani a fost provincie austriaca, cincizei de ani, a facut parte din Imperiul Austro-ungar, iar in ultimii o suta de ani, a fost asa cum este astazi.
   Nu le este rusine sa aiba pretentii asupra Transilvaniei ?
   Cum ar fi daca Turcia ar avea pretentii teritoriale asupra Ungariei, pentru ca in trecut, 150 de ani aceasta tara a fost pasalic turcesc ?

 3. Klaus Iohannis a facut un gest demn de el.
  Nu se impiedica de banale acte administrative, ale Justitiei, dar acum, „chestiunea a ajuns pe masa mea si trebuie sa iau o decizie”.
  László Tőkés, nu esti demn sa ai aceleasi onoruri ca Vadim :P

  • Vad ca toti ungurii cu id-uri false de roman ii fac apologia extremistului recunoscut chiar si de UE, Tokes! Pai bai frati intru Eur-Asia, cum poate fi un personaj scabros de teapa lui Gert Wilders, Vadim Tudor sau Marine Le Pen considerat democrat? Ati luat-o razna complet?

   • Mda, cam asta a fost si impresia mea, prea apar personaje care ii scriu numele la perfectie, cu toate diacriticele specifice. Trist sa te pozitionezi de partea cuiva doar pt ca are aceeasi etnie ca a ta… Daca in loc de LT in chema Vasilica Amariei, parerea mea era fix aceeasi. Tind insa sa cred ca a „lor” nu. Chiar nu le pasa deloc. Dar na.. fiecare dupa „puterinta”.

    • parerea ta e gresita: convietuiesc cu „Janos si Erji” de mai bine de o jumatare de secol.
     Iar fara Tokes si timisorenii din piata Maria, inca mai luptai pentru indeplirea cincinalului in patru ani, jumate :P
     Nu va sfiiti sa va exprimati (Tokes a contribuit pentru a fi liberi si curajosi): afara ungurii din tara!

     • Mda „daca n-ar fi existat Laszlo Tokes, nu ar fi existat Revolutia. Daca n-ar fi existat Revolutia, nu ar exista democratie. Daca nu exista democratie, nu ar exista nici sef de stat ales pe cale democratica” :))) Nu vi se pare ca exagerati? Revolutia au facut-o americanii si rusii impreuna cu securistii nostri! Toti ceilalti, Tokes, Caramitru, Dinescu, cetatenii, „au fost si ei pe acolo” deoarece si-au dorit si ei schimbarea!

 4. Instigare la nerespectarea unei hotarari a justitiei?
  Ce ar fi trebuit sa faca KWJ? Sa se faca ca ploua, doar pentru ca Tokes e mantionat de trei ori in raportul respectiv? De ce nu ati trimis Dvs. raportul la ICCJ, ca marturie in favoarea lui Tokes. Cu siguranta ca decizia justitiei ar fi fost complet alta. Decideau ca Tokes sa mai porimeasca doua decoratii – trei mentionari, trei decoratii.

  • Tokes nu a fost un erou, ci un colaborator al securitatii si un agent al seviciilor secrete straine, care a executat un ordin.
   Pe Tokes nu-l interesa ca tara sa scape de comunism, ci sa se produca dstabilizara tarii, de care sa profite iredentismul maghiar.
   Acordarea distinctiei a fost o prostie, cunoscindu-se colaborarea sa cu fosta securitate si cu serviciile secrete straine.
   Intreaga sa activitate a fost indreptata impotriva intereselor Romaniei.
   Tokes trebuia sa fie de mult expulzat.

 5. da, Tokes este un disident si un erou al revolutiei, dar in acelasi timp este pentru divizarea tarii. Retragerea decoratiei a venit dupa os erie de declaratii anti-romanesti ale acestuia.Nu cred ca retragerea decoratiei este o falsificare a istoriei. Tokes este un personaj controversat si ar fi ramas foarte simpatizat de romani,daca ar fi lasat deoparte atitudinea nationalista. Cred ca ar fi avut sansa sa ajunga si presedinte, daca ar fi avut un discurs european si nu natonalist si revezonist. Imi pare rau domnule Tismaneanu, dar de data asta, suntti in eroare. Tokes este chiar un rerezentant al aceleo parti din Europa, pe care o urati mai mult. Acea a nationalismului.
  Comparati cu decoratia acordata lui Vadim? Pai si aceasta trebuie retrasa. Si nu vad de ce aduceti ca argument ca trebuia sa-i lase decoratia lui Tokes, pentru ca si Vadim a primit-o. Asta imi aduce aminte de discutiile cu prietenii mei pro-Putin, care aduceau ca argument diversele actiuni militare ale SUA, pentru a explica anexarea Crimeei.

 6. Greseala a fost decorarea lui dat fiind faptul ca era binecunoscut la data decorarii ce gandire si ce valori are Tokes, pe ce traiectorie virulenta „anti-Romania” s-a inscris dupa 1989.

  Meritele lui in decembrie 1989 (mai mult accidentale, involuntare, agitatia de la casa parohiala a fost doar un pretext pentru cetatenii Timisoarei sa se adune acolo si sa declanseze revolta) NU justifica decorarea lui.
  Exact la fel cum meritele legionarilor in lupta anti-comunista (de inainte si de dupa razboi) nu justifica aprecierea lor ca „eroi”. Opozitia lor fata de comunism era determinata de motive (gandire si valori) nu mai putin reprobabile decat cele ale comunismul insusi.
  They were right for the wrong reason, so to speak.

  • Campanie virulenta au avut C V Tudor, Gh. Funar si altii de teapa lor. V-au deranjat declaratiile lor nationalsite, sovine, homofobe? Sau priviti numai pe o latura? Greu e cu obiectivitatea.
   Bravo d-lui Tsimaneanu pt gest!

  • Multumesc frumos! E perfecta comparatia cu legionarii din toate pdv. In 89 a fost un moment de gratie pt Tokes. Mesajul lui nu era cunoscut si nu a inspirat pe nimeni (nici pe sotia lui, care de atunci a divortat pe motive de violenta domestica). Nu a avut niciodata un plan viabil. El e doar contra.
   Nu se falsifica istoria cu gestul asta, dar Iohannis tot se face de ras cand se arata atat de incapabil sa evite situatiile penibile. Nenorocirea e ca presedintele Romaniei a ramas la nivelul cunostintelor de istorie ale unui primar. Decorarea dlui Bjoza si certifcatele de revolutionar sunt doar cateva exemple. E un om incapabil de progrese, de nuante si de tact. E atat de ignorant incat nici nu stie ca Andrei Muraru, istoricul pe care si l-a ales consilier, e tot un incompetent ingamfat. Asta e grav. Nu ca a facut o gafa, ci ca nu stie si nici nu ii pasa daca a facut sau nu o gafa. Un presedintele care nu arata decat prostie fudula in materie de istorie recenta poate sa coste tara enorm, cu consecinte extrem de grave pe termen foarte lung.

 7. Si pentru mine a fost un erou. Dar nu toti eroii evolueaza conform asteptarilor. Si nu ii contesta nimeni meritele de la Revolutie.
  Dar…

  Citez din presa romaneasca …:
  “Fostul purtător de cuvânt al Serviciului Român de Informații (SRI), Nicolae Ulieru, a susținut, luni seara, în emisiunea ”Jocuri de Putere” de la Realitatea Tv, că în 1990 a văzut dosarul de informator la Securitatea română, dar și la cea maghiară, a europarlamentarului Laszlo Tokes.”
  …si tot din presa, declaratiile lui LT:
  1. “La 20 martie 1990, la Târgu-Mureş a avut loc un pogrom sângeros împotriva populaţiei maghiare”,
  2. “Situaţia actuală a maghiarilor din România este similară cu cea a evreilor din anii 1930” (!),
  3. “În România decurge împotriva minorităţii maghiare un proces de purificare etnică, la fel ca în Bosnia, doar că mijloacele întrebuinţate sunt mai subtile”.
  4. “În cursul celui de al doilea război mondial, în România s au comis împotriva evreilor atrocităţi la fel de mari ca şi cele din Ungaria, doar că, până acum, s a reuşit în mod abil escamotarea datelor privind antisemitismul românesc.”
  5. “Washingtonul ar trebui să fie mai sever cu Bucureştiul şi să nu renunţe la verificarea anuală a reînnoire clauzei pentru România.”
  6. “Tratatul de bază româno-ungar reprezintă o trădare. Tot ceea ce ni se smulge cu forţa poate fi redobândit, dar la ceea ce renunţăm noi înşine este bun pierdut”,
  7. “Cine poate nega că de 80 de ani această ţară are loc o purificare etnică spirituală?”,
  8. “Doresc să atrag atenţia Parlamentului Europei că în România, prin metode subtile, chiar şi acum, continuă omogenizarea şi românizarea Transilvaniei prin metoda schimbării artificiale a proporţiilor etnice”,
  9. “În Transilvania continuă un genocid nesângeros, început în urmă cu 90 de ani”,
  10. “Din cauza politicii ungare actuale faţă de minorităţile maghiare, maghiarimea este ca o armata împrăştiată. Dacă se va strânge însă laolaltă şi va şti să-şi unească forţele, atunci ea se va transforma într-o armată capabilă să lovească”,

  Nu e indecent ca un asemenea personaj sa fie decorat cu Steaua Romaniei ??

   • Da cele 10 puncte enumerate mai sus pot fi doar judecate obiectiv de cei care sunt pe aceasi baricada. Eu zic ca e un punct de vedere care trebuie abordat serios si nu bagatelizat. Vazut de pe cealalta parte a „baricadei” pot parea de necrezut. Tocmai de asta e bun dialogul. In lco de baricade construiti puduri. Aduceti idei si argumente care sa cladeasca nu sa distruga.
    Acum zau asa ? Vi se pare ca in Tirolul de Sud se traieste rau si distructiv ? Majoritatea din noi se duc acolo cu bucurie chiar si ca emigranti minoritari … deci o fi ceva acolo.

  • in buna parte afirmatiile sint corecte.

   ce ne face mai mult rau: faptul ca noi nu putem distinge adevarul de minciuna sau faptul ca nu avem taria de a accepta adevarul?

 8. Laslo Tokes ramane eroul revolutiei din 1989. Romania ii datoreaza mult. Unde am fi fost noi astazi fara Laslo Tokes, fara revolutie?! Va spun eu. Eram un fel de Romanistan european, mai inapoiati cu 25 de ani. Eram cancerul Europei daca in 1989, Laslo Tokes nu ar fi aprins flacarile revolutiei.

  • Daca pui semnul egal intre Laslo Tokes si Revolutie, demonstrezi o miopie istorica demna de mila si de Legendele Olimpului. Numai acolo si-n benzile desenate un singur personaj rastoarna ordini mondiale. Inainte de scanteia declansata de Laslo Tokes au existat si altele, informeaza-te. Toate inabusite, mai violent sau nu, mai la vedere sau nu. Ce lipsea acelor scantei dinainte era contextul favorabil. Care context nu l-a definit LT si nici vreun alt personaj „providential”. Nu ii neg meritul unuia care a avut curajul sa se impotriveasca fatis unui regim ca acel de-atunci, dar n-a fost nici pe departe nici primul, nici cel mai „viteaz”.

   • Toate celelalte dadusera rateu, in frunte cu cea de la Iasi. Accepta realitatea, un ungur a aprins scanteia ca sa poti tu racni azi sa fie dat afara din tara. Asta e adevarul ca iti place sau nu.

  • @DanielS
   „Unde am fi fost noi astazi fara Laslo Tokes” ? Cel mai probabil tot acolo unde suntem. Eroii revolutiei sunt cei care au manifestat deschis contra dictaturii comuniste la Timisoara, Cluj sau Bucuresti. In privinta ideii cu „Romanistanul”, transmite te rog mamei tale toata dragostea mea.

 9. Ce disident a fost acest popa ?? A fost pedepsit de propria biserica pentru porcariile care le-a facut. Timisorenii nu au intervnit pentru acest ilustru necunoscut ci au profitat de ocazia creata sa isi exprime ura fata de regmul ceausist. Ce-i cantati in struna acestui antiroman?? PENIBIL don profesorr!!

  • unde erai in decembrie `89 ca sa stii ce fel de dizident a fost „acest popa?”
   Porcarii scrii tu acum, el nu a fost pedepsit de „propria biserica”, ci de Securitate.
   Mai imprastiati, baieti, mai imprastiati, ca vi se observa tresele!

  • Subscriu deşi nu aş folosi aşa un ton. László Tőkés nu a fost un disident, el nu a militat împotriva comunismului. El chiar a încercat să liniştească spiritele odată inflamate. Avea un conflict cu superiorii din biserică, nici măcar nu era un conflict cu vreo instituţie a statului (asta dacă putem considera Biserica Reformată ca autonomă). Nu a incitat mulţimea, nu a scandat, strigat, etc lozinci anticomuniste sau măcar anti-Ceauşiste. Pur şi simplu enoriaşii i-au luat partea în acel conflict şi aparent a fost suficient (sau a fost folosit acel incident ca să se încingă spiritele).

   Sigur că a fost scânteia necesară şi pentru asta va fi pentru totdeauna în istorie, nimeni nu-l poate scoate de acolo. Dar nu a fost un disident, un militant anticomunist.

   Am tot respectul pentru profesorul Tismăneanu dar nu sunt de acord cu el în această privinţă. Ştie despre comunismul est-european probabil mai mult decât orice alt român dar în privinţa „evenimentelor din decembrie ’89” am remarcat mai multe inexactităţi şi în alte articole.

   • cand refuzul unui popa de a elibera o casa parohiala declanseaza o revolutie imi dau seama ca autorul acestui articol(care numai un naiv nu a fost toata viata lui)ne considera cu IQ egal cu temperatura camerei !Dar de ce nu zice nimic de Petre Roman care a declarat cu gurita lui in emisiune la Turcescu prin 2005, ca,in calitate de prim ministru, a rugat Ambasada URSS in 1990 sa retraga cei 20.000(douazezi de mii echivalentul a doua divizii) de „turisti’ rusi ? kakaia rivaliutia ,gaspadin Vladimir?

 10. Intru totul adevarat cele exprimate de dumneavoastra domnule profesor. Pana aici aveti dreptate si, tinand cont de gafele ca sa nu spun prostiile lui Iohannis inclin sa va sustin. Din pacate insa acelasi Tokes a adus in mai multe randuri jigniri Romaniei finalizate cu declaratia de protectorat a Ungariei asupra Transilvaniei. Nu stiu daca pentru asta ar trebui sau nu retras ordinul Steaua Romaniei, asta oricum o hotaraste Consiliul de Onoare al Ordinului, dar in mod cert eu i-as retrage cetatenia romana.

 11. Domnule Profesor

  Aveti dreptate. Episcopul Tokes, un om principial si curajos, a facut mai mult pentru Romania decat oricare dintre cei care au votat si decis retragerea distinctiei.

  Cu stima,

  Peter Manu

  • @Peter Manu
   O declaratie scurta, radicala si complet falsa. Puteti sa detaliati care sunt acele lucruri marete care v-au dus la concluzia ca „a facut mai mult pentru Romania decat oricare dintre cei care au votat si decis retragerea distinctiei” ? In 15 decembrie 1989 la Timisoara romanii, germanii si sarbii s-au solidarizat cu maghiarii si au pornit o miscare comuna de protest impotriva dictaturii comuniste. Laszlo Tokes a militat constant pentru separatism si a cerut instituirea unui Protektorat maghiar asupra Transilvaniei. Trebuie subliniat ca dl. Tokes a fost intr-adevar principial: a fost si este un nationalist extremist maghiar si de pe acesta baza a actionat si in 1989; conflictul lui a fost cu Biserica Reformata si a intervenit si Securitatea pentru ca il considera agent al serviciilor maghiare. Tokes nu a cerut solidaritatea romanilor si nici nu a fost mai mult de un pretext pentru o acțiune de protest care a generat mișcarea populară din Timișoara, punctul de pornire al Revoluției din 1989. Actiunea de protest a inceput cu circa 500 de credincioși reformați și baptiști conduși de pastorul Petre Dugulescu carora li s-a alaturat o multime nemultumita ca se inchisese o piata unde se vindea marfa transfrontaliera. Timişorenii au început să scandeze lozinci, un tânăr a oprit un tramvai şi a strigat „Mă numesc Daniel Zăgănescu şi nu mi-e frică de Securitate. Jos Ceauşescu!” Circulaţia a fost întreruptă de cele câteva mii de persoane care se strânseseră în centrul oraşului. Se striga “Libertate, Dreptate”, se cânta “Deşteaptă-te, române” şi s-a jucat Hora Unirii. Acesta a fost, spun martorii, momentul declanşării Revoluţiei Române. Dl. Tokes in acele momente a fost, cum spuneti dvs. „curajos” si a ramas in locuinta sa refuzand să o evacueze de bună voie.

   • Krampus

    Iata numele membrilor Consiliului de Onoare al Ordinului Steaua Romaniei care au retras decoratia acordata episcopului Tokes:

    Serban Bradisteanu (PSD)
    Mircea Geoana (PSD)
    Gabriela Firea (PSD)
    Ecaterina Andronescu (PSD)
    Constantin Degeratu
    Ioan Haiduc

    Au facut, vreuna din aceste persoane, mai mult pentru Romania decat episcopul Tokes?

    Numai bine,

    Peter Manu

    • @Peter Manu
     Componenta comisiei este jalnica dar repet intrebarea: ce fapte minunate a facut pastorul Tokes pentru Romania ? Poate ele exista si ar trebui sa-i purtam recunostinta daca le-am sti. Din cite stiu eu este un ins meschin, arogant, dur, incapatanat si un zelot extremist. As fi profund rusinat daca s-ar dovedi ca l-am judecat gresit. Astept revelatiile.

     • Krampus

      Am spus ca nici unul dintre cei care au hotarat retragerea distinctiei nu a facut pentru Romania atat cat a facut episcopul Tokes. Sunt sigur ca sunteti de acord.

      Imi vine insa sa cred ca si dumneavoastra ati fi votat ca Andronescu, Geoana, Firea si Bradisteanu. Adica „politically correct” intr-o tara in care drepturile minoritatilor au fost intotdeauna incalcate.

      Numai bine,

      PM

      • „drepturile minoritatilor au fost intotdeauna incalcate”? Glumesti draguta?
       Personal m-as bucura daca si in Ungaria minoritatea romana ar avea drepturile minoritatiilor din Romania: reprezentant in parlamentul Ungariei, in scoala sa invete toate matriile in limba romana. Ce zici ar fi doar un vis frumos sau o normalitate? Cred ca doar pe cale de reciprocitate se poate discuta de respectare a drepturilor minoritatilor. Ungaria are serios de recuperat in aceasta privinta.

      • cred ca nu ati fost in viata dvs. in Ungaria sa vedetii ce drepturi au acolo minoritarii romani. Lasa-ti gargara. Poate stiti ca majoritatea din ei (eu am vorbit cu cativa din ei) nici nu vor sa se declare romani (de jena). Au la fel scoli si organizatii locale … insa sunt tot mai goale … nimeni nu mai trage la sentimentul national. No’ aici e difrenta.

   • Herr Krampus,
    Aveti dreptate, pana acum sunteti singurul de pe acest forum care prezinta lucrurile asa cum s-au petrecut. De asta e greu prin parte asta de lume, oamenii nu sunt sau nu vor sa fie informati, vor doar sa aiba opinii, sa se auda vorbind.

    • mda, „lucrurile asa cum s-au petrecut”, dar mintind in fata monitorului, caci in Timisoara s-au tras gloante nu baliverne, si au murit oameni, unii chiar au fost arsi la crematoriu, ca sa putem sa vorbim noi multe si nevrute.

 12. am ras cu lacrimi citindu-va articolul!Deci „Fasificarea istoriei”nici mai mult,nici mai putin ??? Nu ati gasit alt titlu, sigur ca da!
  Ridendo castigat mores
  Cu maxima stima,
  Eneas

 13. O decoratie se acorda pentru niste merite. Dar la fel de bine se poate retrage daca posesorul nu respecta conditiile ordinului repectiv. Evident ca retragerea nu anuleza meritele initiale, ci doar calitatea de membru al ordinului. Nimic mai simplu.
  Spre exemplu si Legiunea de Onoare franceza se poate retrage: „Le couturier britannique John Galliano, condamné en septembre 2011 à 6 000 euros d’amende avec sursis pour injures antisémites, ne pourra plus porter sa Légion d’honneur qui lui a été retirée par un décret du président de la République publié au Journal officiel”. Daca Legiunea de Onoare se poate retage pentru declaratii antisemite, de ce ordinul Steaua Romaniei nu s-ar putea retrage pentru declaratii anti-romanesti, pe care indiscutabil personajul le-a facut?

 14. Este mai mult decat suparatoare, nesimtirea cu care a fost tratat Tokes de catre toate autoritatile romane postdecembriste. Este „talentul” nostru special sa ne ucidem idolii, eroii, valorile nationale sau sociale. Cum sa nu se indeparteze Tokes de Romania cand in Occident era vazut ca un al doilea Walesa iar in tara lui era pe locul 500 intr-o lista dominata de derbedei precum Dan Iosif si Cazimir Ionescu. Bineinteles ca societatea maghiara si cercuri de interes revansard l-au adoptat, cultivat si promovat in timp ce liderii de la Bucuresti se pupau cu Miron „Cazma”” sau piteau flota pe holurile PNA.

  Johannis a enuntat: ” Coruptia Ucide”. Tokes a fost „ucis” de viu iar noi, prostimea, am fost inca odata vaduviti de un om pe care l-am iubit si pe care l-am fi iubit neconditionat.

  • De unde si pina unde ca d-ul Tokes a fost tratat necorespunzator, din contra ! Pina a inceput sa-si dea arama pe fata, a facut multe afirmatii jignitoare, a luat multe initiative contra Romaniei, nimeni n-a avut nimic cu el din contra. Un om este apreciat dupa tot ce face nu numai dupa ce a facut la un moment dat ! In plus am anumite rezerve referitoare la pozitia lui la revolutie. S-ar putea ca in viitor sa se descopere ceva analog cu ce s-a descoperit despre Lech Walesa, desi cu actualul sistem politic din Ungaria ar fi cam greu, doar ca in cazul domnului Tokes colaborarea a fost cu alte servicii !

 15. Adevarul sumbru , dincolo de acest gest, total inutil si neadecvat contextului, este ca reformarea mentalitatii in institutiile de securitate ale Romaniei(Armata, Servici)a esuat lamentabil.
  Gestul dlui Iohannis a fost un raspuns politic la solicitarile batranilor comunisti tip Mos Teaca din preajma coruptilor gen Dobritoiu, din Armata, formati in maniera sovietica la nivel de a percepe societatea.
  In analiza lor (total gresita oameni buni) o societate multietnica, deschisa spre diversitate,opinii pareri chiar contrare majoritatii li se pare imposibil de administrat. E la limita competentelor lor profesionale, functioneaza pe principiul sovietic gen dusmani-prieteni si supunere oarba.
  Ori diversitatea in dialog atat timp cat dialogul se petrece in limitele libertatii de expresie si in mod civilizat, este cel mai bun sistem imunitar la orice amenintare, externa sau interna, permite defularea -sub control- a unor resentimente-opinii contrare-minoritati- dar si adaptarea la situatii noi.
  Politica lui Iohannis insusita este cea de a merge cu majoritatea in orice conditii si a inchide gura opiniilor alternative.
  Pe termen scurt si mediu, in loc sa aduca o pace sociala cu comunitatea maghiara si o integrare civilizata, va accentua radicalizarea unor oameni din aceasta comunitate, care pe buna dreptate dupa actiunile lipsite de rafinament ale diversilor incompetenti din serviciile de informatii si a unei administratii total deficiente(pur si simplu nu pot iesi din tiparele sovietice inculcate de Scoala de Securitate de la Baneasa) in loc sa calmeze situatia pe teren, accentueaza spre extreme o opozitie intre o minoritate care are anumite revendicari(legitime in context teritorial si istoric-dar care ar putea fi cu timpul reglate intr-un sistem unde drepturile si libertatile individuale primeaza, astfel incat diferentele etnice religioase vor fi minore in raport cu valori care unesc).
  Klaus Johannis tocmai a revitalizat discursul nationalist periculos tip Vadim. Rusii cred ca isi freaca mainile sunt experti in a valorifica aceste sciziuni sociale si a crea instabilitate accentuand divergentele interne ale unei societati. Ma intreb daca administratia romana la nivel decizional nu e infiltrata , unele decizii recente ies din logica societatilor moderne, orientarea Pro-Vest pare a fi asumata cel putin la nivel de imagine, dar cand e vorba de actiuni administrative, parca ar fi copy-paste ale vecinilor de la est. Cum am spus, explicatia e simpla. Oameni care sunt formati sa creada orbeste ca respectarea a la lettre sans discussions a randurilor unei carti-Biblie, Constitutie ,Lege – egal stabilitate. Ori contractul social in orice societate, este in primul rand respectarea oamenilor.
  Ma asteptam de altfel la asemenea gesturi, persoanele din preajma dlui Iohannis liberalii gen Dan Mihalache , Radu Stroe sunt de fapt comunisti reciclati. Iohannis foarte repede a uitat rolul de arbitru neutru in societate. Parti-prisuri care vor costa in primul rand, chiar minoritatea pe care ar trebui sa o reprezinte. Desiguri, germanii majoritatea lor emigrati si vanduti au mai putine sanse sa traiasca o realitatea ostila, ca si romii sau maghiarii.

 16. Nu credeam ca pot sa citesc asa ceva scris de dumneavoastra !
  Poate un cetatean al Romaniei care este mentionat in Raportul Final, pentru niste contributii asupra carora ulterior s-au ridicat niste semne de intrebare, sa aiba orice atitudine fata de Romania doar pentru ca figureaza acolo ?!

 17. Dupa mine, d-le profesor, oamenii Revolutiei nu au fost albi si negri, ci in general „patati” in diverse grade si asta ne urmareste si pana azi fiindca se extinde si la figurile tranzitiei. Figura emblematica care imi vine in minte, pe langa Iliescu e cea a lui Stanculescu, calaul de la Timisoara, care ulterior a fost prezentat ca un mare „erou” produs de revolutie. Cei „buni” s-au dovedit a avea partile lor tenebroase iar de cei pe care ii stiam a fi fost „rai” am aflat ulterior ca au fost mult mai rai decat credeam. Chiar si oamenii de rand, cei care l-au votat pe Iliescu cu peste 80% isi duc crucea in directia asta. Ca nu vor sa isi recunoasca vina sub nici o forma, nici unii dintre ei, asta este o alta caracteristica a istoriei noastre recente…

  Laslo Tokes a avut un rol pozitiv in declansarea Revolutiei, insa calea pe care a urmat-o nu stiu cui a folosit. Exista o politica distructiva, bombastica in secuime care nu foloseste nimanui in nici un caz acelor oameni de acolo, cifrele aratand ca acestea sunt cele mai sarace judete din Romania, asa ca ce s-a facut in ultimii 25 de ani a folosit doar politicienilor de la Budapesta si a dat apa la moara nu numai exremei de tip „Vadim” dar si liniei nationaliste bine conturate din cadrul PSD. Sa nu uitam ca zvonistica „intamplatoare” care a umplut tara imediat dupa ’89 a fost ca daca nu exista Iliescu, Romania se destrama si am fi pierdut cel putin Ardealul si ca desi a facut unele greseli, Iliescu are marele merit de a fi pastrat unitatea Romaniei.

  Nu vad asadar cum sa ii ajuti pe ungurii din Romania arzand drapele romanesti si papusi cu Avram Iancu, arborand ostentativ drapele unguresti si alte manifestari simbolice care nu produc nici un efect pozitiv concret. Sunt convins ca la nivelul oamenilor de rand, exista mai mult consens intre cele doua etnii, insa secuimea pare un tinut uitat de toti cand e vorba de a face ceva pentru acea zona atat de catre politicienii romani dar si de cei unguri. Tinutul Secuiesc pare doar o scena construita artificial pentru a sadi zanzanie intre cele doua popoare si pentru a profita de asta mediatic, iar mie, ca roman, mi-e rusine de ce se intampla acolo. Pe scena aceasta dl. Lazlo Tokes a urcat de multe ori, din pacate, si nu stiu daca a inteles pe deplin ceea ce a facut.

  Nu stiu daca dl Iohanis, care e la randul lui un personaj gri si are toate sansele sa se dovedeasca mai intunecat decat il credem, are caderea morala sau a a fost inspirat in ceea ce a facut, dar inchei prin a va da pana la urma dreptate, din „miscarea” asta nu vad cum vor profita nici romanii, nici ungurii din secuime si evident nici relatiile romano-ungare. Prin asta se dovedeste inca o data ca avem un presedinte foarte slab.

  • Sunt de acord.
   Am impresia ca Presedintele Iohannis isi iroseste imaginea publica in acte simbolice (declaratii ,acte) care mai degraba divizeaza societatea in loc sa creeze impresia de a merge cu totii de la opinca la vladinca , inainte.
   E foarte prost consiliat.
   Eu cred ca primul criteriu pe care ar trebui sa il aiba in vedere inainte sa pronunte o propozitie publica ar fi simplu -mobilizez pozitiv energiile – sau -deschid un subiect de controversa in mod inutil-.

 18. 1. Pozitia constant anti-romaneasca abordata de László Tőkés in toata perioada scursa de la revolutie incoace demosntreaza clar ca gestul „eroic” al acestuia nu a avut nimic de-aface cu Romania, cu patriotismul romanesc; n-a fost deci nici pe departe o manifestare de revolta a „romanului” Tőkés impotriva dictaturii ci un protest al unui preot care refuza sa se subordoneze unor masuri aberante impuse de un regim dictatorial. Lipsa unei analize critice de detaliu a momentului respectiv a facut ca preotului sa i se inmaneze una dintre cele mai inalte decoratii ale Romaniei. Inmanarea unei asemena decoratii pentru refuzul de a parasi o casa parohiala a fost din capului locului, o greseala. Iar acum se incearca repararea acelei greseli.

  2. Cu toate ca Tőkés László si-a manifestat antiromanismul tot timpul, motivul principal pentru care i s-a retras decoratia a fost propunerea facuta primului ministru al Ungariei, (din 27 iulie 2013) ca impreuna cu guvernul maghiar sa stabileasca un sistem de ” cooperare national” prin care sa i se ofere Transilavniei un statut de protectorat asemanator cu cel dintre Austria si Tyrol-ul de sud.

  3. Nu presedintele Johannnis a decis rdicarea decoratiei ci mai intai Curtea de Apel Bucuresti si apoi Inalta Curte de Casatie si Justtie a Romaniei au stabilit acest lucru. Presedintele a luat act si a pus in practica niste deczii judecatoresti. Cred ca institutiile respective au ajuns la aceasta concluzie pe probe concrete si nu pe informatii aburite ca cele din penibilul „Raport Final al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania” al carui co-autor in mod total aberant (vezi descendenta nomenclaturist-comunista), v-ati constituit.

  4. Daca refuzul unui popa de a parasi casa parohiala este un act eroic ce impune decernarea undei decoratii de inalt rang, atunci sacrficiul total al atator adevarati romani, (tatal, bunicul si unchiul meu au fost omorati in inchisoarea Pitesti pentru ca s-au opus colectivizarii si comunizarii tarii), cu ce decoratie mai poate fi recompensat? A-i inmana o decoratie atata de inalta unui Tokes care-i „injura” pe romanii si Romania cu fiecare prilej pe care-l are, nu doar arunca in derizoriu „Steaua Romaniei” ci insulta

 19. Am apasat pe trimite inainte sa inchei fraza. Spuneam ca:

  ” A-i inmana o decoratie atata de inalta unui Tokes care-i “injura” pe romanii si Romania cu fiecare prilej pe care-l are, nu doar arunca in derizoriu “Steaua Romaniei” ci insulta memoria adevaratilor eroi ai tarii si in acelas timp, ne jigneste conditia noastra de cetateni ai Romaniei intregi!

 20. E ciudat, presedintele a dat decret prezidential pentru un salariu pe viata pentru Nicolicea, Voican Voiculescu, Berceanu, Ducadam, Socaciu, Longin……………si i-a retras STEAUA ROMANIE pastorului László Tőkés. dar s-a alaturat pastorului Gadea …….ceva nu e in regula ……..

 21. Sa ne reamintim, tentativa regimului de a-l evacua pe pastorul reformat maghiar László Tőkés din locuinţa parohială din Timişoara, nu vreo dizidenta anticomunista faimoasa, a fost scanteia, care a aprins o “situatie revolutionara”, fara de care nu ar fi fost posibile evenimentele in lant si la scara care au urmat. Nimeni nu poate nega rolul oportunitatii Tőkés, dar aceasta a fost “ocazia”, nu “cauza”, cum spunea Balcescu despre cealalta revolutie. Dar, la scurt timp si mult timp dupa aceea, Tőkés a derapat dinspre anticomunism spre binecunoscutul extremism, ca un fel de trotkism al revolutiei permanente. Este rizibil, prin urmare, sa trecem cu atata usurinta peste aceste adevaruri, sa-l folosim pe primul pentru a-l motiva pe cel de-al doilea. Apoi, categoric, nu sunt de acord sa legati validarea Raportului Final de numele unei personae, László Tőkés, si nu de numele poporului roman. Parerea mea este ca aceasta greseala poate slabi forta unui document politic exceptional, cum este cel de condamnare a comunismului, in conjuncturi in care s-a putea sa avem cea mai mare nevoie de el. Nu va suparati, dar ar trebui sa ne punem de acord, istorici romani si popor roman: ori suntem anticomunisti, ori tokesisti.

  • Da, nefericirea (pe naiba!) lui Tokes este ca e ungur.
   Vadim putea sa injure ungurii, spre satisfactia noastra, fara probleme, si nu i-a retras nimeni distinctia.

  • Vad ca multi dintre comentatori nu cunosc destul povestea pastorului Tokes.
   A fost un dizident sub observatia Securitatii inainte de decembrie 1989.
   Nu cunosc nici macar istoria anterioara evacuarii pastorului din locuinta parohiala.
   In iulie 1989, televiziunea ungara a transmit un documentar filmat in clandestinitate de catre jurnalistii canadieni Michel Clair si Rejean Roy care avea ca tema politica abuziva a lui Ceausescu de a distruge comunitatile locale prin transmutarea satenilor la orase(inclusiv religioase) din Transilvania si persecutiile impotriva minoritatii maghiare.
   Bun poate unii contesta istoria, dar este un fapt ca din punct de vedere demografic, ca urmare a politiciilor agresive, proportia unor minoritati religioase(greco-catolici de exemplu) a scazut. Este tot un fapt ca Ceausescu a daramat biserici si a transmutat populatii intregi de la sate in cartiere urbane situate la periferia marilor orase.
   Apoi Radu Tinu comandantul Securitatii Timisoara era obligat lunar sa raporteze situatia lui Laszlo Tokes lui Iulian Vlad-lui Ceausescu personal.
   Lumea uita, ca acelasi Iulian Vlad e membru respectat al comunitatii de informatii de azi din Romania, invitat la multe conferinte de pensionari, multi comandanti,ofiteri, analisti din SRI ii aduc osanale si urari La Multi Ani cu prima ocazie. El pozeaza ca si ofiter care si-a facut datoria, dar mare parte din regimul represiv si dictatorial a avut sprijinul direct al Securitatii. Si au fost victime umane.
   Abia astazi se mai lumineaza cate un pic din ororile trecutului, ingropat in uitare.
   Cum ar fi groapa comuna a evreilor de la Propricani( au trebuit 65 de ani sa fie descoperita, cu toate ca martorii oculari erau in viata, nu..spune tot despre vointa politica si institutionala) sau condamnarea lui Visinescu…
   Nu ca ari fi caracteristice pentru trecut, dar nici asa, machierea convenabila a istoriei …e o moda se pare printre functionarii zelosi.

 22. Vă războiți cu cine nu trebuie și practic, falsificați istoria. Poate nu ar strica să vă informați cu privire la modul în care s-a ajuns la semnarea decretului de retragere a decorației de către Klaus Iohannis. Ca o aducere aminte, aceste cuvinte, „nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat” au fost rostite de Președintele, pe atunci, Băsescu, cu referire la Laszlo Tokes.

 23. Nu înțeleg de ce istoria ar fi fost falsificată ca urmare a deciziei președintelui Iohannis. Nu e niciun secret că LT este un politician radical care nu știe cum să inflameze spiritele mai puternic… Unde era Klaus Iohannis la 22 decembrie? Nu știu, e absolut irelevant în această situație. Ce știu este că nu a făcut ce face LT de 20+ ani încoace.

  • Vedeti , astea sunt evitate cu dibacie de unii comentatori de pe-aici , nimeni nu spune ca oricate calitati ai avea , nu poti sa-ti denigrezi tara in care te-ai nascut , nu poti duce politica de secesiune , de federalizare , intr-un cuvant , nu poti face politica antiromaneasca !

 24. D-le Tismaneanu, cu un mare respect pe care il meritati, si il am pt. dvs., Gica Popescu trebuia iertat de puscarie pentru ca a fost o somitate de nivel mondial a Romaniei ?! Chiar nu cred ca e deplasata comparatia. Dl. Tokes are meritele lui, pe care le-ati descris foarte obiectiv, dar mai sunt si legile si justitia din spatele noroiului cu care a improscat poporul roman si Romania.

 25. Ha, ha! Ce oameni marunti! N-au puterea sa suporte adevarul meu…se simt jigniti daca nu cumva ma filtreaza din llasitate). Deh domnilor, insulta merge in ambele directii: voi ne insultati pe noi (adminstrandu-ne minciuni si mistificari de adevaruri), noi va desconspiram pe voi: va aratam imaginea reala sau ma rog, pe cea care cu stradanie artistica o reflectati in afara.

  Nu, nu sufar ca-mi stergeti comentariile. Eu nu pentru forumisti scriu, can scriu ci pt voi, pt autorii unor astfel de giumbuslucuri. Asta asa, ca sa stiti ca nu prostiti pe nimeni, poate doar pe cei cativa cu creierul in stadiu de alveole….si care oricum nu sunt altceva decat pur si simplu ‘a waste”, cum ar spune americanull…

  Banati in continuare, dragilor…in felul asta banuileile in legatura cu voi, se confirma!

  D-le Tismaneanu,

  Condamanrea comunismului trebuia sa inceapa cu un adevarat process al comunismului si de ce nu, cu implementarea punctului 8 de la Timisoara. Ceea ce s-a intamplat acum cativa ani in parlamentul Romaniei a fost o mascarda; o rusine de care numai comunistii erau in stare. Ati contribuit la prezentarea unui circ mizerbail. Ceea ce s-a intamplat atunci a fost si ne-a ramas intiparit drept o insulta la adresa Romaniei si a tragediei prin care a trecut.

  A fost o perioada cand limitandu-va la pledoarii decente, va apreciam si respectam. Dupa ce ati „incalecat pe-o sa” si-ati icneput sa ne chinuiti cui povesti de adormit gainile, ati scazut in ochii mei drastic sub dimensiunea minimei morale. Sunteti o mare dezamagire si de-aici si inversunarea si acidiitatea vorbelor mele la adresa dumneavoastra.

  Da, sunt foarte cosntient de ceea ce afirm si repet dar si foarte dezamagait de lipsa de obiectivitate de care dati dovada in acest articol. Nu aveati obligatia sa-i luati partea lui Toekes chiar daca v-a gadilat, (cand ar fi trebuit sa va supere), asocierea victimelor evreiesti cu cele ale maghiarilor din Romania. Daca evreii au avut de suferit in Romania la fel de mult cat au suferit maghiarii, atunci acuzatia lui Wiesel aruncata asupra Romaniei este o minciuna grava pentru care trebuie tras la raspundere. Daca ce afirm preotul maghiar este adevarat, inseamna ca holocaustul pus in carca Romaniei este o inventie oribila. Poate ca asta incercati sa ne transmiteti luandu-i apararea acestui popa complet imoral.

 26. Dar nu asta e problema, n-ați înțeles…
  Problema e că președintele Iohannis îi ignoră idolul, pe Băsescu (hm, neplăcut, dar, la o adică, treacă-meargă), dar, mult mai grav, îl ignoră pe V: Tismăneanu însuși (asta deja e prea de tot)… Drept urmare, nu contează cât de grosolane și de nerușinate sunt sofismele comise, KI trebuie pocnit cu orice prilej, doar-doar s-o răzgândi. Dacă nu ar mai fi atât de rigid și i-ar da de mâncare ilustrului politolog, cum s-ar mai schimba percepție despre Iohannis!

 27. Nu e nevoie decit de un subiect sensibil si fandacsia-i gata: ungurii afara!
  Se trezeste patriotismul in romanul gen Vadim.
  Si iti dai seama ca comunismul n-a murit, ci doar s-a hodinit; in unii dintre noi.
  Tendintele de autonomie vrute de Tokes puteau/pot fi combatute de intelighentia noastra, daca ar fi interesata; ar fi avut argumente. Pentru asta nu trebuia sa i se retraga o distinctie meritata. Sint chestiuni diferite.
  A cistigat Corina Cretu si Iliescu. In jurul lor raliindu-se patriotic lume multa.
  Nu, nu sint vinovati doar politicienii pentru ca nu merge tara asta. Ei defileaza cu marfa existenta. Stiu sa o foloseasca bine.

 28. Nu trebuia sa-i fie luata decoratia. Indiferent ce atitudine are acum fata de Romania sau ce ar fi vorbit cu Viktor Orban…E o chestiune de feeling, asa simt eu, asa mi se pare mie…nu trebuia sa-i fie luata decoratia. Tokes a fost totusi anti – FSN, a facut parte mi se pare si din Alianta Civica, totusi, omul are un trecut anticomunist. Pacat! I s-a facut o nedreptate.

  • Dar el , prin atitudinea lui , n-a facut o mare nedreptate tarii care l-a facut europarlamentar in mandatul trecut ? Ce naiba fratilor , chiar nu mai vedem padurea din cauza copacilor ?

   • Dle, renuntati sa folositi termeni mari , mesianici gen Tara l-a trimis europarlamentar.
    L-au trimis voturile unor oameni care s-au regasit in discursul sau public.
    Adevarul, este cat timp o partea a populatiei-minoritatea maghiara -se simte persecutata in propria tara, in mod sistematizat de institutii- poate e doar o chestiune de perceptie..pe ce parte a baricadei politice se afla unii, dar gesturi ca si a lui Iohannis dau apa la moar diviziunii..discursul extremist va avea intotdeauna priza.

    Si ar mai fi de vazut calitatea morala a oamenilor care au votat retragerea distinctiei.

    Mirea Geoana.
    Serban Bradisteanu
    Gabriela Firea
    Ion Haiduc

    Mie nu imi inspira incredere, e mai degraba o plata politica a pozitionarii lui Laszlo Tokes de partea dlui Traian Basescu in plina campanie 2012, cand USL a luat cu asalt democratia.
    USL din care facea parte si dl Iohannis.

    • Formidabil , intr-un cuvant , Traian Basescu e vinovat de toate relele din tara asta ! Si-apoi , stimate domn , vreti sa-mi spuneti si mie cu ce e mai nedreptatita minoritatea maghiara decat mine in Romania ? Ce drepturi am eu si n-au ei ? Sau dumneavoastra , cred ca sunteti etnic maghiar ! Si in nici un caz , LT nu avea acest tip de discurs cand a candidat la Parlamentul European ! Si nu e mai mult mesianic discursul meu decat banii din bugetul statului roman , unde si eu contribui , pe care-i incaseaza lunar LT ca sa ne toarne laturi in cap !

     „În 2013, preotul a acuzat public guvernul (USL) condus de Victor Ponta că ar fi rasist și antimaghiar, asemenea guvernului lui Ion Iliescu din anii ’90. Deasemenea, la 27 iunie 2013 el a cerut guvernului de la Budapesta, lui Viktor Orban, să activeze politic pentru crea un sistem (ungar) de cooperare națională prin care să se obțină drepturi de Protector în Transilvania, ceea ce ar fi un amestec în politica internă a României. Legat de aceasta, mulți politicieni de la București au solicitat retragerea Ordinului Național „Steaua României” acordat preotului Tökés în 2009.” (Wikipedia) ‘

 29. Respect domnule Tismaneanu !
  Da, orice ar fi facut sau ar fi zis ulterior Tokes Laszlo nu schimba cu nimci faptul ca este un simbol.
  Eu cred ca e la fel ca si Vasile Roaita ! Un simbol. Nu lovesti simboluri ! E o chestiune de bun simt.
  Sigur ca Vasile Roaita nu a reusit cum nici Tokes nu reusea doar singur si doar la Timisoara. Totusi pentru o revolutie e nevoie de o scanteie. E nevoie de cineva care sa-si infranga frica fata de sistem.
  Eu unul si multi dintre noi, nu am fi avut curajul lui. Securitatea si sistemul acelor vremuri era extrem de cumplit. Au fost si altii care au murit prin inchisori pentru „curajul” lor anti-sistem. Cu toate ca stia ca si el poate avea aceasi soarta, totusi a infruntat „balaurul”. Domnilor, stiti ce e frica ? Sa te gandesti ca te ia duba si nu te mai vede nimeni ? Norocul lui Tokes si reusita curajului lui a fost ca au fost niste enoriasi care au crezut in el si mai ales ca au empatizat la modul miselesc prin care il presa Securitatea atunci. El a facut un gest care a coagulat maghiari, romani, sarbi si germani nu pentru Tokes, ci mai ales anti-sistem. Coagularea s-a produs pe baza faptului ca oamenii aia au simtit ca nedreptatea adusa lui Tokes ii va lovi si pe ei.
  Presedintele Romaniei exact sum foarte frumos expuneti, din pacate, e inconjurat de acelasi sistem care inca nu s-a reformat in cei 26 de ani. Asa cum am aceptat libertatea de exprimare a lui Vadim cred ca ar trebui sa respectam si libertatea de exprimare a lui Tokes. Je suis Tokes azi !
  Dar va jur, as fi murit de frica in locul lui in „89. Ce usor e sa judeci meritele cuiva. Johanis l-a lovit pe „Vasile Roaita” doar pentru ca are alte idei si idealuri decat unul ca Vadim.
  Respect Tokes, pentru mine esti un om curajos si cu si fara Staeua Romaniei.

 30. FIREA NOASTRĂ, cea rromânească, respinge îndoiala în afirmații.
  Nuanțele.
  E și cazul cestui articol, cred eu.
  .
  Mie Lazslo Tokes mi-i un tip simpatic. În mare parte pentru cele din decembrie 1989.
  Dar dacă azi președintele semnează un act ce retrage acestuia o înaltă decorație a statului român, or fi existînd pe acolo motive.

  Cît și dreptul inițiatorilor acelei măsuri, de a zări altfel situația. Tokes, dincolo de lăudabilul militantism pentru conaționalii săi, a spus niște chestii cam deplasate, pentru un posesor de Steaua României (cît s-a înghesuit el pentru a o primi, se poate explora).
  .

 31. De ce trebuie să primească cineva distincții? De ce trebuie să producem sfinți și indivizi intangibili? Nimeni nu merită recunoașteri definitive și irevocabile.Argumentul autorității în stabilirea adevărului este zero.

 32. „Cititi acest text ca pe un protest impotriva falsificarii istoriei acestei tari si a revolutiilor din 1989!”
  Este dreptul dvs sa faceti toate prescurstarile si incitarile inflacarate pe care le doriti, care sa conduca – cu sprijinul previzibilei isterii colective astfel iscate – fix acolo unde doriti, ma intreb insa cat este de responsabil din partea unui politolog preocupat de adevar, sa se limiteze la rolul de agitator?
  Pentru ca asta este ceea ce eu percep : un titlu „accrocheur”, cateva randuri incendiare, deoarece incontestabile, ca „Timisoara a salvat onoarea si demnitatea romanilor” pe care nimeni nu le contrazice, si pe care le transformati, nici mai mult, nici mai putin, in „Iohannis neaga asta”!
  Inteleg omul care-si sustine, cu fidelitate, prietenii, nu sunt insa de acord cu intelectualul public care manipuleaza perceptia realitatii, numai ca sa-si satisfaca propriile frustrari…
  Multe ar fi de reconsiderat relativ la subiectul L. Tökes, in afara de ceea ce NIMENI nu contesta, si anume ca a reprezentat declansatorul Revolutiei din 1989! De ex :
  – daca tipul si momentul decoratiei decernate au fost potrivite, juste sau macar coerente?
  – daca judecata cazurilor – de o gravitate exceptionala! – de retragere a celor mai inalte decoratii ale statului, poate fi lasata la latitudinea unei comisii stabilite pe criterii politice, sau ar fi de resortul exclusiv al celei mai inalte instante judecatoresti din Ro?
  – daca condamnarea comunismului de catre dl T. Basescu a fost cu adevarat salvatoare României in modul in care s-a facut? Si, daca dvs vi s-ar parea, ca multora dintre noi, prea sumara in raport cu realitatea, ce masuri concrete ar pute-o consolida?
  Desigur, acest tip de preocupari nu invrajbeste lumea si nici nu declanseaza isterii „lucrative”, numai ca ar servi efectiv românilor si României de astazi, chiar cu presedintele Iohannis in fruntea tarii!
  Nu-i suficient de motivant?

 33. mie mi se pare un pic caraghioasa situatia. Tokes a fost scanteia care a declansat revolutia. una din scantei. dar prin tot ceea ce face si spune de atunci acest om nu are nici o consideratie pentru Romania. absolut nici una. adica omul uraste Romania organic, cu toata fiinta lui. o fi el excentric da` nici chiar asa.
  poti sa zici ca una din calitatile lui este consecventa, dar e doar o parere.
  cum poti sa premiezi un om care isi denigreaza permanent propria tara? OK e ungur si ii pute Romania cu actualele hotare. sunt multi ca el. chiar pot sa consider ca Ungaria a fost clar nedreptatita la Trianon in dauna Romaniei. de asemenea mi se pare si mie, ca roman, o aiureala faptul ca Romania e decretata in Constitutie stat national unitar cand are o enclava secuiasca/maghiara mare in centrul ei.
  dar totusi cum poti sa premiezi un astfel de om? cum poti sa il trimiti europarlamentar sa reprezinte Romania cand el prin pozitiile exprimate este visceral impotriva statului roman.
  este pur si simplu caraghios. si nu cred ca trebuie sa fii securist sau revansard ca sa vezi problemele in acest fel ci doar trebuie sa fii putin logic.
  in acelasi timp omul Tokes daca chiar era consecvent refuza decoratia sau nu il interesa daca ii era retrasa. cum poti sa te mandresti cu o decoratie sau sa-ti para rau ca iti este retrasa de un stat pe care tu ca persoana publica nu dai 2 bani?

  • Decat unii care „iubesc” Romania cata vreme le umple burdihanul – „iubire” gen Vadim si Becali care-au reprezentat cu onor patria, ce sa mai zicem de Severin, de marea comisara Cretu si chiar si de „succesuri” mai bine unii care au respect.

 34. Citind toate comentariile,mä simt obligat pe undeva sä redau cum am träit acele evenimente,

  15.Nov.1987 Brasov,
  Eram in centrul Orasului,cind am auzit cä,o Coloanä de muncitori de la St.Rosu se indreaptä spre Com Jud de Partid,
  Am ajuns la fata locului,dar färä sä mä atasez coloanei ci pur si simplu ca si alti ca simpli spectatori pe trotuar.
  Am rämas consternat de curajul lor,se scanda vrem Piine,vrem Lapte pentru Copii si altele,(erau in jur de 200-300 persoane.
  Stiam 100% cä din acest moment viata lor si nu numai,este pusä in pericol,dar am observat pe fetele lor cä doresc acest sacrificiu,
  Eram consitient cä acest sacrificiu al lor este si pentru binele meu,totusi de fricä am stat mai departe pe trotuar.
  Majoritatea celor de pe margine,probabil ce aceiasi fricä ca a mea,nu fäceau altceva de cit sä priveascä in stinga si dreapta dacä eventual sunt väzuti.
  Acei putini manifestanti au demolat clädirea Partidului,si numai cind se aruncau obiecte prin geamurile sparte,atunci mai strigam si noi ura,bravo….
  Nu a trecut mult timp si au apärut Scutiierii,eu ca si multi altii am väzut la acea vreme numai in filme asemenea arätäri,cu o senzatie nepläcutä,am gindit cä sunt Extracerestii….
  In scurt timp manifestantii au fost incercuiti,ce a urmat cred cä se cunoaste…
  Tot timpul cei din coloanä au strigat:haideti cu noi,ajutati-ne,sä fim mai multi impreunä..
  Din nefericire au fost un numär redus de persoane care au räspuns la acest strigät si s-a aläturat coloanei.
  La scurt timp dupä venirea Scutierilor,noi cei de pe margine care a mai apucat am dispärut ca niste Iepurasi nevinovati,si am läsat pe mina bestiilor acei nefericit si curajosi participanti.
  Un lant de protectie la acea vreme cum aud cä, s-a format la Tökes, greu de imaginat…..
  Acum nu pot de cit sä mä inchin in fata acelor curajosi concetäteni (dacä nu este prea tirziu)

  Si dacä tot vorbim de merite si sacrificii personale,gindul meu zboarä la un om deosebit care prin gestul lui si-a sacrificat viata si pentru mine” Liviu Corneliu Babes” din Brasov.(presupun este bine cunoscut actul lui de curaj de neimaginat pentru multi dintre noi)

  21 Dec.1989 Brasov.
  In acelasi loc Com.Jud.de Partid,
  Erau adunati in jur de 1000-2000 participanti,cu deosebire numai cä.de data acesata era o masä compactä ,nu erau prea multi pe margine..si se scanda Jos Ceausescu.si altele.
  Am observat multe cunostinte,multe personalitäti din partid,functionari publici etc.
  De data aceasta in schim ,nu am väzut pe fata cuiva sä exprime fricä.ba din potrivä,
  De data aceasta,nu exista nici cel mai mic pericol,,important era prezenta ta acolo,fricä de cine?? da a dovedi ceva….
  Am strigat si eu in rind cu toti cei din jurul meu Jos Ceausescu,jos comunismul,si altele
  Ducindu-mä spre casä mä gindeam de ce nu am avut acelasi curaj si in 1987……

  Nu cred cä mai este necesar a se sublinia.In anul 1989,tot blocul comunist era in fläcäri, si pentru Romania, Zarurile erau aruncate ( cu Tökes färä Tökes sau altä persoanä) soarta sistemului comunist era deja hotäritä,din nefericire la noi cu victime omenesti.
  Credeti cä.se poate compara ,scacrificiul lui Liviu Corneliu Babes cu eventual sacrificiul lui Tökes.???
  Nu trebuie nimeni subapreciat,dar in acelasi timp nimeni si sub nici-o formä nu trebuiei supraapreciat
  (scuze pentru greselie de ortografie)

  O zi pläcutä

  …..

  • va face cinste sinceritatea;
   ce n am inteles :”Nu trebuie nimeni subapreciat,dar in acelasi timp nimeni si sub nici-o formä nu trebuiei supraapreciat” oare ce ati vrut sa spuneti ? sper ca faceti totusi distinctie clara intre „nefericit si curajosi participanti” si „alti ca simpli spectatori pe trotuar”
   oare atunci cind v ati intrebat ” mä gindeam de ce nu am avut acelasi curaj si in 1987…” nu v ati gindit ca poate „Am observat multe cunostinte,multe personalitäti din partid,functionari publici etc.” prezenta acestor indivizi acolo va confirma ca nu trebuie sa va fie frica ?
   ce dvs enuntati „.In anul 1989,tot blocul comunist era in fläcäri, si pentru Romania, Zarurile erau aruncate ( cu Tökes färä Tökes sau altä persoanä) soarta sistemului comunist era deja hotäritä,din nefericire la noi cu victime omenesti.” ca fiind o certitudine, io am cu totul alta parere. io am trait intr un oras ardelean inca nemoldovenizat atunci in 89.si intre ziua de 16dec si cea de 21 sint trei zile mari si late.sigur,schimbarea de sistem se facea si de fapt s a facut, dar diferenta intre Polonia si romania consta in chiar felul cum vedeti dvs schimbarea si cum o vedeam io.
   v am raspuns ptr ca ati fost sincer

  • Ai facut un lucru mare alaturind cele doua momente.Poate lecturind aceste rinduri,inteleg mai bine oamenii ce a fost in dec.89.Intr-adevar zarurile fusesera aruncate,Tokes si chiar si noi ceilalti citi om fi fost,am fost simpli pioni pe tabla de sah a istoriei.Pacatul mare,infinit de mare a fost ca unii dintre noi ,chiar multi,au trebuit sa mai si moara.Asta pentru ca,,asa cerea proiectul”!!!

  • Pentru cei care vorbesc asa in termeni simplii de banalizare a unor gesturi.
   Am avut placerea sa-l am prieten si coleg pe Catalin Bia, care a fraternizat cu muncitorii de la Brasov in 1987.
   Omul a luat o pancarta , s-a pus in fata cantinei prin care isi manifesta solidaritatea cu muncitorii de la Brasov.

   Lucru absolut normal azi, doar nu e plin de tipi cu pancarte la orice manifestatie, contramanifestatie fiecare racneste ce vrea..si da, poate se mai intampla schimburi de replici dure, sau cate o persoana frustrata e amendata..O mare diferenta fata de mineriadele din 1990..desigur.

   Dar in trecut…luare aminte.

   Deci Catalin Bia, prima consecinta, expulzarea din Facultatea de Silvicultura. Desi student foarte bun. Apoi munca fortata de reeducare pe un santier de constructii unde, era vizitat si supravegheat de Securitate. Tratament cu medicamente pentru probleme psihologice mai tarziu…cosmaruri.

   Deci cei care bagatelizeaza asa simplu gesturile care par extrem de simple azi, uita din vedere, ca acele gesturi atunci sub Securitatea lui Ceausescu, te puteau costa o cariera si pe unii i-a costat viata.

   • Lumea nu realizeaza ca atunci cand Laszlo Tokes a refuzat evacuarea, regimul era bine mersi si functiona in plina forta.
    La fel de bine Laszlo Tokes putea sfarsi impuscat dupa un proces sumar.
    Singurul avantaj e ca elitele comuniste erau deja in deruta , stiau ca va urma un proces inevitabil de decomunizare similar celorlalte tari..si nu prea stiau cine va prelua puterea, asa ca au ezitat in a-si asuma responsabilitatile nu din vitejie si curaj individual ci din calcul rational.
    Astazi noua ne este extrem de simpu din spatele ecranului , sa declaram ca este sau nu roman, ca respecta sau nu Constitutia..
    Dar omul a luat un risc enorm atunci.

    • tara aia romania a schimbat sistemul intr adevar(uite io pot scrie aci), dar oameni sistemului vechi sint azi sistemul nou.schimbare a fost de afara.inauntru a fost probabil o singura persoana dizidenta :DOINA CORNEA.Tokes Lazlo a avut un curaj imens; securisti de atunci si pina azi cauta sa l ridiculizeze;dar ce poti astepta de la niste gunoaie:patrioti romini ajunsi bogati prin furtul averi oamenilor vinduti sau ucisi; dar a venit romania mare ! nu sint criminali !; sint patrioti !
     rominul e putin informat si mult manipulat; a fost crescut de mic cu dragostea de tara,popor si partid, iar in familie a invatat despre mamaliga; asa ca ii vei auzi: pai romania ii in UE si Nato ! uite sintem civilizati !

 35. Klaus Johannis a gafat inca o data,nimic nou.Decizia sa de a apara libertatea de exprimare a televiziunilor securistului Voiculescu ,il descalifica nu numai in fata romanilor ci si in fata istoriei Romaniei.
  Gestul Presedentiei reprezinta incalcarea si batjocorirea simbolului revolutiei romane,libertatea de exprimare si condamnarea unui regim politic criminal.
  La 25 de ani de la revolutia pornita de Laszlo Tokes ,Klaus Johannis apara dreptul la exprimare al securistului Voiculescu si il interzice pe cel al lui Laszlo Tokes.
  Klaus Johannis ce ironie a istoriei…peace& love.

 36. Un gind doar.
  Scotienilor, irlandezilor ori canadienilor ce s-au evidentiat si au fost distinsi in urma celui de al doilea mondial, oare le-au fost retrase distinctiile pentru ca, ulterior, au militat pentru separare de UK?
  Tokes si udemeristii nu au decit sa urle si sa se sufoce zbierind ca vor autonomie; romanii au istorici, academicieni (si o cohorta de doctori in siguranta nationala), plus o Constitutie, asa ca le pot raspunde chiar si dupa formula cuiva „atita autonomie in Covasna si Harghita cita exista la Galati ori Calarasi”.
  Dar intentia, pe care nu o sesizeaza patriotii repede speriati ca ungurii ne fura Ardealul, era de a minimaliza Revolutia. Ori, mai bine cum ziceau catavencii „Ceausescu sa ne ierti, ca-n decembria am fost beti”. Asta le place multora. Marii majoritati, care nu au auzit gloantele suierind, si nu au vazut cum cad tineri linga ei, morti.
  Daca alegatorii udemeristi au trimis la Bruxelles pe Tokes, alegatorii romani mindri au trimis pe Becali si Vadim.
  Lui Tokes nu trebuia sa i se retraga distinctia Tarii pentru merite in declansarea Revolutiei.
  Ramine ca Revolutia a facut-o Iliescu :P

  • pacat ca si ICCJ nu a dat dovada de obiectivitate asa cum o faceti Dvs. in toate comentariile pe acest subiect. Si eu am aceeasi impresie ca si Dvs. despre cele intamplate.

 37. Retragerea decoratiei lui Tokes este corecta. Tokes poate spune orice vrea muschii lui dar nu ca si un detinator al celei mai inalte decoratii romanesti. Nu-i contest meritul de a fi omul de la care a inceput revolutia romana. Cred ca un om decorat cu Steaua Romaniei trebuia sa fie mai socotit in declaratiile sale. Cu atat mai mult cu cat el este cetatean roman si maghiar (cred) iar extremismul prolifereaza in Ungaria. De vazut si ultima declaratie a lui Orban legata de Romania.
  https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2016/03/05/10-declaratii-antiromanesti-ale-fostului-cavaler-al-ordinului-steaua-romaniei-tokes-laszlo/

  • De retinut pentru logica argumentatiei:
   – ” Nu-i contest meritul de a fi omul de la care a inceput revolutia romana.”
   – „Retragerea decoratiei lui Tokes este corecta.”
   Restul e apa batuta in piua temerii ca ungurii ne fura Ardealul :P

   • Draguta, eu consider ca un om caruia i se recunosc niste merite si i se confera o decoratie ar fi normal sa confirme aceste merite prin comportarea ulterioara. Din acest motiv consider corecta retragerea decoratiei. Daca nu-ti convine parerea mea este o treaba care te priveste.
    Cuvintele tale „ungurii ne fura Ardealul” nu ai decat sa ti le asumi daca iti fac placere pentru ca eu le consider o idioteneie.

 38. Am toata stima pentru actiunea hotarata a unui etnic german impotriva unui etnic maghiar care militeaza pe fata pentru intoarcerea la o situatie care aminteste in mod frapant de Diktatul de la Viena.

  • hai ca nu esti primul, mai sint si altii care se tem ca ungurii vor sa ne fure Ardealul.
   Dle, sintem in 2016, membrii ai UE si NATO, temerile tale sint de tot risul.
   Da, de tot risul, caci un german a mediat de ceea ce te temi, Diktatul de la Viena :P

 39. trebuia sa fie si cineva cinic aici.

  Tarasenia e un joc de imagine de la Cotroceni. Se putea retrage [nu judec daca trebuia] si in 2015, dar NU era an electoral si imaginea lui KWJ nu era compromisa prin declaratiile despre latrina sau „innobilarea lui Nicolicea et al”.
  Si dovada ca este un joc de imagine o vedeti in comentariile de mai sus. Ai zice ca a intrat dihonia [o fi iest vreodata?] in comentatori: „Tokes/ungurii vor sa ia Ardealul”.
  Insultele zboara, ciomegele [virtuale] sunt scoase la iveala, acuzele de antiromansim zboara, cine e mai sceptic devine tradator.
  Cred ca daca Stan Papusa cerea alipirea la Papua/Samoa/Tahiti/UK ar fi trezit un hohot de ras.

  • Nu, nu se putea retrage în 2015. Demersurile pentru retragere au început în 2013 dar a existat o contestație în justiție iar decizia definitivă a justiției a venit abia acum. Hai să ne și informăm înainte de a ne da cu părerea.

  • @ cinic
   Imi pare „rau”, dar singurul user care „urla” pe aici ca „ungurii vor sa ne ia Ardealul” este userul victor L. Daca doriti sa faceti un exercitiu, cititi toate comentariile acestui user si veti vedea acest fapt (eu asta am observat, citind comentariile ref. la acest articol). Totodata am observat ca in majoritatea cazurilor, comentariile acestui user sunt insotite de aprecierile de-a dreptul penibile (din punctul meu de vedere) ale userului „Grammaticus”.
   Referitor la Tokes si povestea cu medalia, cred ca cel mai mare deserviciu facut acestei tari, dar si personajului TL, l-a facut vaporeanul care i-a inmanat aceasta distinctie. In plus, daca dvs. doriti sa ignorati comportamentul lui Tokes, respectiv tot ce a debitat acest personaj referitor la Romania, este o chestiune care va priveste ….
   Daca dvs considerati ca un „om” care a declarat ca din punctul sau de vedere ziua de 1 Decembrie este/ar trebui sa fie o zi de doliu, trebuie respectat in continuare cu acordarea/mentinerea unei distinctii inalte, atunci , din nou, e treaba dvs. … cu precizarea ca daca nu intelegeti ce reprezinta aceasta data pt. romani, cautati pe internet sau prin cartile de istorie moderna.

 40. Problema în chestiune este nu Laszlo Tokes.
  Problema este că nu vă place Klaus Iohannis şi că insistaţi să-l criticaţi, susţinut este adevărat de unii de pe forum, cumva trolli.
  Băsescu i-a acordat distincţia şi el i-a retras-o la decizia Consiliului de Onoare.
  Iohannis a confirmat doar o decizie juridică.
  Cât despre Laszlo Tokes el este şi rămâne un erou al Revoluţiei Române.
  Numai că această calitate el o neagă şi o contestă. El reprezintă la PE Ungaria, nu România!
  Şi toate meritele sale sunt obliterate de atitudinile iredentiste care nu sunt în serviciul României.
  Decoraţii primeşti dacă faci un serviciu patriei tale, când n-o mai recunoşti nu le mai binemeriţi.

  • Credeti ca va sta bine strecurind inexactitati?
   – „Băsescu i-a acordat distincţia şi el i-a retras-o la decizia Consiliului de Onoare.”
   Basescu nu i-a retras decoratia lui Tokes.
   Ce mai avea de retras Iohannis daca i-a retras-o Basescu?

   – „Iohannis a confirmat doar o decizie juridică.”
   Decizia juridica nu era de retragere a decoratiei, ci doar s-a confirmat ca acel comitet de onoare cu Corina Cretu in frunte are dreptul sa ceara retragerea decoratiei.

 41. Tokes a avut un rol important in 89 si istoria il va consemna. Insa in ultimul sfert de deceniu a devenit promotorul grupurilor jobbik-Viktor Orban in Transilvania, cu consecinte explozive si imprevizibile. Exista sovinism roman si exista sovinism maghiar (vezi statuia eroilor maghiari care au oupat Transilvania de Nord, soldati etc, responsabili de Holocaust si masacre antiromanesti!). Ambele trebuie condamnate si actionat cu precautie i respect fata de povara trecutului nu bata ideologico-politica : comentariul de mai sus e o petarda ieftina tip Tismaneanu in momentul sau cel mai primitiv si antiintelectual, a mai dat o palma lui Iohannis, care nu e perfect, dar care e alternativa? tot Basescu…Tismaneanu expertul mondial intr-ale comunismului si in orice….bineinteles, orice amendare a exceselor astea de opinie manate de gandire proasta si frustrari personale si nationale, e dovada desigur de antisemitism si ura a tatalui/banicului/stramosului luinV. Tismaneanu in particular, apoi dovada de nationalism retrograd romanesc!…hai sa mai schimbam subiectul si canalul.

  • Nici nu iti dai seaqma ce bine faci ca il demasti si pe dl Tismaneanu ca agent impotriva Romaniei, alaruri de Tokes.
   Memorabil: „e dovada desigur de antisemitism si ura a tatalui/banicului/stramosului luinV. Tismaneanu in particular”.
   Tismaneanu pare a nu avea decoratii, ce zici, ii retragem cetatenia? chiar si „tatalui/bunicului/stramosului” :P
   – „hai sa mai schimbam subiectul si canalul.” Treci pe Haznaua 3 ;)

   • Domnule Victor L. , Si eu sint de parere ca in cazul lui Tokes L.sa procedat corect si onorabil ,chiar nu merita aceasta distinctie .Eu nu ma uit la antena trei si nu sintem de aceeasi parere ,nu sint nici iredentist sau alte titulaturi pe care le fixati altora.,apoi doriti probabil discutii civilizate pe forumuri,cum va suna ?

 42. In timp ce aplaudacii bateau din palmele lor groase si strigau „Ceausescu PCR!!!” de se zgaltaia Sala Palatului de puterea bojocilor activistilor care au nenorocit tara asta, un subtirel pastor maghiar dadea dovada de curaj. Nicio retragere a unui ordin, nedreapta si marlaneasca, nu va sterge asta.

  • Nu cred ca i-a retras nimanui decoratia, si-a retras-o singur. Pentru romani si Romania, acest pastor nu mai reprezinta nimic de mult, inca unul din oamenii Revolutiei din 89 care a dezamagit profund.

   Practic Tokes a fost din cei care au semanat zanzanie intre cele doua minoritati timp de 25 de ani iar gestul retragerii decoratiei va produce acelasi efect, este la fel de regretabil ca tot ce a facut Tokes in acest timp…

  • Ei bine, la asemenea subiecte sensibile, se observa cum urmasii aplaudacilor scot capul.
   NB,
   isi ride Iliescu in barba si se cutremura de ris :P

   • Dacă era vorba despre o decorație instituită cu o anumită ocazie putem discuta că meritul pentru care se atribuie nu dispare orie se întâmplă ulterior ori se descoperă anterior. Pentru ce s-a întâmplat la Revoluție meritul lui L.T. este dincolo de orice comentariu. A fost figura marcantă a acelor evenimente. Nu-i poate lua nimeni imaginea cu care s-a impus atunci, indiferent de scenarii și cabale mai mult ori mai puțin adevărate. DAR DISTINCȚIA DESPRE CARE SE VORBEȘTE ESTE CU TOTUL ALTCEVA. Este respectul și onoarea pe care țara i-o arată unui om pentru tot ce a făcut și va face pentru ea. (nu uitați că în armată, locul unde se practică acordarea permanentă de grade, onoruri, medalii, ordine, există instituția …gradării și cea a …degradării). Mă mir că autorul nu face o distincție între ce s-a întâmplat în timp cu L.T. și argumentația sa care nu are legătură cu natura decorației primite și acum retrase. Nu s-a dovedit demn de păstrarea ei. În termeni militari a fost…degradat. Raportul despre care vorbește a reținut corect meritele lui L.T.. merite pe care le are în continuare. Dar meritele pentru care se acordă cea mai înaltă decorație a statului sunt cele prezente și cele prezumate. În cazul lui L.T. se pare că viitorul nu a confirmat prezentul și trecutul acordării…

    • Interesantă abordare privind atribuțiile constituționale ale funcției de președinte. Exist o limitare impusă de acel raport?

 43. Nu este clar cine a falsificat istoria retragindu-i distinctia nemeritata pastorului Tokes L.In schimb nu ii sterge nimeni numele de la paginile amintite.Ramine acelasi om aparat in 89 de un grup curajos de oameni.

 44. Referitor la decembrie 1989, eu nu prea am convingeri, ci mai mult indoieli si banuieli.
  Am indoiala ca, in cursul vietii mele, va iesi la iveala adevarul despre evenimentele de-atunci. Si n-avem vreo sansa de a afla adevarul, pana cand nu vor fi desecretizate toate informatiile despre evenimentele si despre liderii de-atunci.
  Am banuiala ca, desi populatia a reactionat si s-a mobilizat, „scanteile” evenimentelor n-au fost intamplatoare.
  Referitor la al nostru presedinte (pe care l-am votat, dar marturisesc ca nu-l simpatizez), am indoiala ca gesturile sale spontane si neprovocate ar putea fi hazardate. Si, in consecinta, am banuiala ca presedintele a aflat ceva.
  Ca sa inchei, am banuiala ca societatea romanesca nu poate merge frumos inainte, pana nu-si constientizeaza si nu-si cauterizeaza ranile supurande ale trecutului recent. Revolutia, 20 martie ’90, mineriadele, privatizarile si falimentele spectaculoase sunt cateva dintre temele care au nevoie de finalizare. Finalizare reala. Sigur, pana la finalizare (de va fi sa vina, vreodata), suntem liberi sa ne dam cu parerea. :)

  • tinere decebal; ma gindesc ca atunci in 89 ati fost copil si asta e motivul ptr care nu cunoasteti ca e vorba de 70 de anishori; tovarasii , dupa ce au semnat sfirsitul revolutiei, au hotarit ca aflarea modului in care au decurs ostilitatili intre teroristi si romini mindri, ar putea afecta intelectul fragil al unora; ptr a nu cauza alte noi neplaceri, au socotit ca nu i bine ca cei care au fost si numai spectatori la televiziunea romina libera transmitind live rivolutia rominilor, sa nu mai fie deranjati psihic; unora l i s a inminat certificatul de revolutionar, o parcela de pamint sau un spatiu comercial si pensie pe viata, sa fie omul multumit si sa voteze corespunzator
   atita doar ca mie nu mi vine sa rid; da un regatean poate rinji cu gura pina la urechi ca ii cistigator oricum

   • Batrane, „assumption is the mother off all fuckups”. :)

    Referitor la decembrie ’89, foarte putini oameni pot spune ca stiu exact ce a fost, atunci. Foarte putini. Si chiar mai putini cunosc in detaliu biografiile figurilor marcante ale acelor zile. Sigur, ne putem da cu parerea, ca oameni simpli, ca profesori, analisti, specialisti sau agitatori. Dar e doar aruncat cu parerea, nimic mai mult. Am banuiala ca adevarul ar putea afecta nu doar romanii ci si natiunile ce si-au trimis mii de „turisti”, in Romania, in acele zile. Natiuni „vecine si prietene”, cum erau ele definite atunci. :)

    • departe de mine gindul ca ash sti „exact ce a fost, atunci”
     dar stiu ce a fost in orasul meu si acest oras nu era craiova si nici bucuresti. figuri marcante va referiti la gunoaiele umane,patrioti romini ?
     am asumat ca sinteti tinar, ptr ca ati spus ca nu stiti cit tine embargoul tovarasilor asupra rivolutiei furate
     in rest domnule,ma tem ca imperialisti, mama rusie si sora ungarie, ori poate cel mai bun vecin al romaniei ,serbia, are prea mare influenta in aprecierile dvs si uitati de comportamentul specific al mindrului popor romin in acele zile

     • Nu va temeti, ca n-aveti de ce! Nu una, ci mai multe tari „vecine si prietene” aveau interese ilegitime in Romania. Unele dintre acele interese au putut fi ghicite, in prima jumatate a lui 1990. Ticalosi se gasesc in orice neam, nu doar printre romani. Eu cu ticalosii am ce am, indiferent de nationalitatea lor.
      Nu spuneam decat ca, atata vreme cat nu stim exact ce-a fost atunci, e cel putin hilar sa blamam sau sa gratulam, fara drept de apel, „figurile marcante ale revolutiei”, fie ei romani, rusi, unguri, sarbi sau bulgari. Dar ne putem da cu parerea, desigur…

 45. Victor L, vrei sa ne lasi? Nu a spus nimeni afara cu ungurii din tara. Dimpotriva, eu cred ca minoritatea maghiara este o bogatie pentru civilizatia si cultura Romaniei, nu o povara. Dar una este comunitatea maghiara si altceva niste extremisti maghiari patetici, care ma scarbesc la fel de mult ca si extremistii romani…incluzand aici extremistii basisti:)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. În curând îi va apare la editura Humanitas un nou volum cu titlul „Aventura ideilor”. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro