joi, mai 30, 2024

Falsul anticomunism al plagiatorului Ponta: Incă o formă de obscenitate! (Actualizat)

Cand am spus că anticomunismul lui Ponta, aplaudat, vai, de „Contemporanul” lui Nicolae Breban (amicul generalului securist Nicolae Plesită) si de senatorul tăricean Sorin Iliesiu, este o imensa impostură, multi au tăcut. Cand acelasi Sorin Iliesiu a venit cu ideea ca, sub egida Academiei (deci a unor fost informatori ale căror nume prefer să nu le mai scriu aici din jenă pentru inaintata lor varstă), ar trebui să fie scris un nou raport despre ce a fost dictatura comunista, idee salutată entuziast de plagiatorul national si de sicofantii sai, s-a tăcut. Victor Ponta si-a ingăduit să ia in deriziune ceea ce-au făcut cei 18 membri ai Comisiei Prezidentiale (inclusiv imprevizibilul domn Iliesiu) si zecile de tineri ori mai putin tineri experti, de la Dorin Dobrincu, Constantin Iordachi, Anca Sincan, Eugen Negrici si Adrian Cioflanca la Slomo Leibovici-Lais, Levente Salat si Hannelore Baier.

Tăcerea are, o stim de la o imprtantă ganditoare germană, o fortă distructivă. Este bine ca măcar acum, cand, blagoslovit de fostul presedinte Emil Constantinescu, mitomanul galactic Victor Ponta se impaunează cu mantia anticomunismului pur si dur, sa i se atraga atentia că minte fără urmă de rusine. Nu, domnule Ponta, nu sunteti un anticomunist! Sunteti, ca in atatea alte domenii vitale pentru viitorul democratiei romanesti, un maestru al travestiului!

Iată comunicatul ACL despre infinitul tupeu al pseudo-anticomunistului Ponta, discipol al veteranului ideolog bolsevic Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD. Cat priveste IICCMER, din cate aflu, pe 12 noiembrie urmează să aiba loc o conferintă la care este asteptat să vorbească Victor Ponta. Se zvarcolesc in ale lor morminte Iuliu Maniu si Dinu Bratianu, Ion Mihalache si Ion Flueras, Monica Lovinescu si Ticu Dumitrescu, Vladimir Ghika si Szilard Bogdanffy, Ioan Bărbus si Corneliu Coposu!

Dacă este adevărat, Victor Ponta trebuie dezinvitat de urgentă! Institutul plătit din bani publici pentru a studia crimele comunismului nu trebuie să devină trambulina electorală a plagiatorului neo-comunist Ponta! Domnule Dinu Zamfirescu, presedinte al Consiliului Stiintific, amintiti-vă de martirii PNL! Domnule Radu Preda, presedinte executiv, amintiti-vă de martirii credintei, nu contribuiti la confiscarea memoriei lor! Domnule Cosmin Budeancă, director general, sunteti tanar, nu vă asociati biografia cu o asemenea actiune ignobila! Ce riscati, stimati domni? De ce să ii asociati pe oaspetii din străinatate si pe cercetatorii din Romania cu acest plagiator mitoman, un inamic jurat al valorilor anticomunismului civic-liberal?

Alianta Crestin-Liberala criitică „asa-zisele” reusite ale lui Victor Ponta si intentiile sale de a sprijini proiectele dedicate memoriei comunismului. Potrivit unui comunicat de presa transmis duminica de Biroul de presa al PNL, ACL a realizat o lista cu principalele actiuni din acest domeniu desfăsurate sub guvernarea Ponta, afirmand ca ele arata „dezinteresul si ignoranta sa (a premierului Ponta – n.red.) in aceasta privinta”.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18506063-acl-trece-revista-realizarile-lui-victor-pontape-subiectul-memoriei-comunismului-lista-tortionarilor-care-traiesc-blocata-dupa-preluarea-iccmer-catre-pesedist-proiectul-pentru-dublarea-indemnizatiei-f.htm

Versiunea initială a articolului de mai sus a apărut pe blogul meu:

http://tismaneanu.wordpress.com/2014/11/09/falsul-anticomunism-al-plagiatorului-ponta-inca-o-forma-de-obsecenitate/

PS: Pentru cei care au uitat, merită reamintit că am intrat (chiar mai intens decat pană atunci) in colimatorul „Observatorului Cultural” si al altor publicatii similare mai ales dupa ce-am indraznit să mă delimitez de elogiile desăntate la adresa lui Ponta semnate de Radu Calin Cristea. Un intreg serial al urii a apărut in acel săptămanal, menit să mă delegitimeze si să mă transforme, cu armele propagandei fascistoid-bolsevice, intr-un fel de varf de lance al comunismului dinastic. Dl Cristea si-a primit imediat răsplata, a ajuns membru in CA al CNA (rang si salariu de secretar de stat). Nu are rost să comentez anti-performantele sale de-acolo. Unii din amicii sai, vechi si indarjiti adversari ai PDL, se prezintă azi drept mari sustinători ai ACL. Poate că si sunt, habar n-am. Nimeni nu e sortit să rămană pe veci intepenit in formule ce se pot dovedi perimate. Stiu insă ca aici, pe „Contributors”, politologul Marius Stan si istoricul Dumitru Lacatusu au fost primii care au deplans lipsa de implicare a IICCMER in săptămanile recente in actiunea de greva a foamei a lui Andrei Ursu. Este imbucurător că ACL observă acest lucru si isi spune răspicat punctul de vedere.

http://www.revista22.ro/despre-voluptatea-ticalosiei-cornel-nistorescu-radu-calin-cristea-si-lumea-lor-22216.html

In ultmele săptămani, in articolele apărute indeosebi aici, am vorbit despre ceea ce mi se pare a fi o necesitate logică si morală pentru credibilitatea democratică a candidatului ACL: dl Iohannis nu a fost unul din artizanii loviturii de stat esuate din iulie 2012, dar nu a dezavuat-o la vremea aceea, nu s-a delimitat de ceea ce Dan Tapalaga a numit revolutia borfasilor. Inteleg că, la ora actuală, pozitia sa este esential diferită de aceea a lui Victor Ponta si a lui Crin Antonescu. Motiv pentru acesta din urmă de a-si revărsa public năduful: „Mai sunt câteva lucruri: în toți acești ani, dintre care câțiva petrecuți cu Klaus Iohannis și luând câteva decizii importante prin consultare apropiate cu Klaus Iohannis, eu și cei din PNL am dus niște bătălii pentru o cauză în care am crezut. În proiectul și discursul lui Iohannis, inclusiv cu privire la întâmplările din 2012 și raportarea la anumite concepte și realități din politica românească, sunt schimbate. Pentru mine nu s-au schimbat și, ca atare, aș fi un partener neadecvat”, a declarat Crin Antonescu. Corect, ar fi un partener inadecvat. Ca si Emil Constantinescu, de pildă. Ca si aceia care incercau să asigure Bruxelles-ul că totul era OK in Romania si că „tiranul” Basescu era adevărata primejdie pentru tară. Recititi-le scrierile din epoca si va veti cruci. Cel pe care l-am numit cel mai ridicol politician din Romania post-decembristă se inaltă, iată, pe o noua culme a ridicolului. Ori, mai precis spus, a penibilului. Impreună cu cei care, explicit sau implicit, au aplaudat agresiunea impotriva statului de drept si care continuă sa emită aceleasi toxice bazaconii, in consens cu triumvirii Victor, Crin si Felix. Prietenii pucistilor din iulie 2012 au cu cine vota. Nu cu Klaus Iohannis, ci cu Victor Ponta.

http://www.revista22.ro/crin-antonescu-se-delimiteaza-de-klaus-iohannis-pentru-mine-intamplarile-din-2012-nu-sau-schimbat-as-fi-un-partener-neadecvat-49873.html

Update (10 noiembrie 20014): Luind cunostinta de comunicatul ACL, premierul Ponta a tinut să precizeze că numirea domnului Radu Preda in fruntea IICCMER a fost făcută la indemnul Fundatiei „Konrad Adenauer”. Incă o probă a fugii patologice de responsabilitate a acestui demagog mitoman. Nu a răspuns punctual la ceea ce se spune in acel comunicat, nu a explicat intarzierile in indeplinirea unor promisiuni solemne legate de pensiile fostilor detinuti politici, de memorializare (Ramnicu Sarat) etc

http://gov.ro/fisiere/stiri_fisiere/DOC085.pdf

Cat priveste pozitia d-lui Sven-Joachim Irmer, directorul pentru Romania si Republica Moldova al acestei Fundatii in legatura cu rolul lui Ponta, cred ca aceste cuvinte sunt mai mult decat revelatoare: „Avem o persoana care a reusit sa strice reputatia tarii dumneavoastra si sa conduca pe plan economic la o crestere economica negativa, dar care pe de alta parte viseaza la Romania Mare, vise care cu siguranta nu o sa le placa vecinilor nostri din Republica Moldova, o persoana care a reusit sa ruineze partial sistemul educational din Romania, cel putin asta este parerea mea, care n-a capitalizat deloc vizitele pe care le-a efectuat in Germania si care, pentru un analist politic ca mine, da senzatia ca tara nici macar nu-l intereseaza”, le-a spus Irmer tinerilor prezenti la deschiderea celei de-a doua editii a Programului de Excelenta in Politica al Fundatiei Konrad Adenauer.

Ramane, incă, fără răspuns intrebarea din articolul de mai sus: Va merge Victor Ponta sa vorbeasca la conferinta internationala organizata de IICCMER (bănuiesc că nu fără sprijin financiar din partea Fundatiei „Konrad Adenauer”) miercuri, 13 noiembrie 2014? Vor accepta participantii, romani si straini, la un eveniment moral si stiintific, sa stea alaturi de un plagiator dovedit?

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-18141170-sven-joachim-irmer-fundatia-konrad-adenauer-referindu-premierul-ponta-capitalizat-deloc-vizitele-care-efectuat-germania.htm

Intre timp, IICCMER a publicat un comunicat in care raspunde comunicatului ACL. Nu reiese daca premierul plagiator va fi prezent la conferinta internationala din 13 noiembrie:
http://www.iiccr.ro/ro/presa/comunicate/iiccmer_comunicat_de_presa_2014/

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. Spuneti, domnule Profesor, ca:

  ” Nu, domnule Ponta, nu sunteti un anticomunist! Sunteti, ca in atatea alte domenii vitale pentru viitorul democratiei romanesti, un maestru al travestiului!”

  Acum, sa-mi fie cu iertare, dar daca Ponta chiar era un maestru al travestiului ne facea pe toti sa credem ca e un aparator infocat al statului de drept si al principiilor democratiei dar ar fi facut totul pe dos fara sa ne dam seama de acest lucru. La fel ca si plagiatul facut in cel mai idiot mod cu putinta, copy/paste, asa e si arta travestiului acestui individ ce a parvenit traind parazitic in intestinul gros al unui Iliescu si Nastase. Individul este absolut imbecil in orice face. A-l face maestru al travestiului este un omagiu pt. acest incompetent absolut. Imaginea de la Cotroceni trantit pe spate in fotoliu privind in tavan alaturi de alta nulitate umana cu studii la Harvard este graitoare pt. acest individ.

  • Ceausescu n-a murit/ este ponta travestit! Asta daca nu stiati. S-a strigat in piata in sambata alba a democratiei, cum i-au zis pe hotnews. Pe 14 noiembrie va asteptam iarasi in numar si mai mare in toata tara pentru un vot liber si corect, pt democratie adica, ceva ce comunistii pesedisti nu vor pricepe in veci. Ceausescu nu fi trist/ victor ponta-i comunist.

 2. Mirel Valentin Axinte (Bleen) scrie:

  „Spuneți-le celor care nu au venit la vot în primul tur așa:

  – Ponta e prim ministru
  – Ponta e președintele celui mai mare partid de la noi, PSD
  – Ponta vrea să fie președinte
  – Socrul lui Ponta e unul dintre cei mai puternici oameni din PSD
  – Soția lui Ponta e parlamentar european
  – Prietena de cafea și cumpărături a soției lui Ponta e comisarul european din partea României
  – Nașul lui Ponta e directorul SRI
  – Cel mai bun prieten al lui Ponta e unul dintre cei mai bogați și puternici moguli din România
  – Soțul verișoarei lui Ponta e ministrul justiției
  – Fostul partener de afaceri și avocatură al lui Ponta este unul dintre cei mai puternici oameni în PSD
  – Protejata lui Ponta e ministrul finanțelor

  Un om, familia sa și cîțiva prieteni de familie au Parlamentul, Guvernul, SRI, Justiția, Armata, Poliția, aproape toate județele, mii de orașe și comune, bugetul țării, televiziunile, sute de firme, sute de milioane de euro și acum vor și Președinția, ultimul pas spre puterea absolută.

  Ei fac legile, ei le aplică, ei fură, ei stau de pază.

  Dacă nu mergem pe 16 noiembrie la vot le dăm toată România și nu se știe dacă o vom mai putea lua înapoi. Nici măcar Iliescu la începutul anilor 90 nu avea puterea totală, nici Năstase sau Băsescu nu au avut-o. Va fi prima oară, de la Ceaușescu încoace, cînd o familie va avea puterea absolută în România.

  Acum îi împiedică pe românii din străinătate să voteze. Mîine ne vor împiedica pe noi, cei din țară, să votăm, ca să nu le luăm puterea absolută înapoi. Apoi ne vor împiedica să ieșim din țară, să spunem ce credem, să vorbim între noi sau să ieșim pe stradă.

  Soluția e să nu le dăm puterea absolută, să mergem pe 16 noiembrie la vot și să votăm Klaus Iohannis”

  Bleen a uitat sa scrie, ca aceeasi mare Famiglie, prin lingaii ei rescriu si istoria nationala, ca prim-mitomanul din Carpati va „spala” istoria de pacatele strabunicilor sai politici, incepind cu Stalin si terminind cu bunicul sau politic, Tatuka Iliescu.

  Dezamagitoare prestatia lui Gorbaciov la Berlin. Dinozaurii comunisti, asa putini citi mai sunt, tot nu se lasa, tot mai vor sa mai aiba vreun cuvint de spus. Si, fiindca in Germania au iesit demult la iveala chichitele istoriei, ma intreb de ce tovarasul n-a multumit poporului german pentru sumele uriase ce i-au permis poporului sovietic sa supravietuiasca. Pretul reunificarii.

  Acum, ca Miki Mao are nevoie sa faca parada de intelectuali rasati, care sa-i certifice aura de „luptator anticomunist”, ma intreb daca domnul Manu va fi invitat.

  • Dezamagitoare prestatia lui Gorbaciov la Berlin, Madame?

   Daca chiar va intereseaza cum stau lucrurile si cam pe unde se ascunde adevarul, faceti efortul sa cititi
   “EDDY CHEVVY,” GORBY, AND THE FALL OF THE WALL
   by Eric Margolis

   E un articol foarte scurt si veti afla lucruri care va vor șoca si, sper, zdruncina impresiile superficiale pe care vi le-ati format despre Gorby. Il gasiti pe ericmargolis.com

   • @ Paul P. – având în vedere că unii dintre noi nu ne-am născut ieri și am trăit acele evenimente pe viu, acel articol mi se pare jalnic. Dacă nu ați vizitat foste republici sovietice prin 1992 (eu am făcut-o) și dacă nu ați auzit niciodată despre rachetele cu rază scurtă și medie de acțiune instalate în Germania pe vremea lui Reagan și Thatcher, atunci da, Gorbaciov vi se poate părea un om nemaipomenit de luminat.

    Însă realitatea crudă este că la vremea aceea Gorbaciov (URSS-ul condus de el, evident) nu era capabil să oprească un război intern, între Armenia și Azerbaijan. Asta pe lângă faptul că foștii luptători din Afghanistan formaseră efectiv cete de tâlhari la drumul mare, pe care autoritățile nu erau capabile să le oprească. Inclusiv Vocea Moscovei relata despre condamnări pentru ”brigandaj”, în condițiile în care în lumea civilizată briganzii dispăruseră de secole.

    Singurul merit al lui Gorbaciov este că a înțeles în ce degradare totală se află URSS-ul, nu că nu a folosit forța militară. Forța lui militară vindea armament și uniforme contra vodkă, atât în URSS, cât și în RDG, cam asta era starea în care ajunsese URSS-ul.

 3. Domnule profesor,

  Lamuriti-ne si pe noi cine este acest pesedist, Radu Preda, despre care se vorbeste in comunicatul hotnews. Cine sunt acest oameni ai PSD pusi in functii -cheie sa distruga ce ati facut dvs.

  Dorin Athanasiu

  • Nu-l pot numi pe dl Radu Preda pesedist. Este un distins profesor de teologie de la Universitatea „Babes Bolyai” din Cluj, un intelectual de care ma leaga sentimente amicale. Am scris cu pretuire despre contributiile sale la interpretarea fenomenului comunist. A acceptat propunerea lui Victor Ponta de a deveni presedinte executiv al IICCMER atunci cand dl Andrei Muraru, actual consilier personal al d-lui Iohannis, a demisionat in semn de solidaritate cu Crin Antonescu. Stiu, totul suna cam bizantin, dar acestea sunt datele. Intre timp, Crin e pe tusa, Klaus Iohannis e candidat prezidential etc Este de precizat ca dl Muraru fusese numit acolo, in mai 2012, de acelasi Victor Ponta. Mai este de precizat ca, e-a lungul perioadei in care IICCMER a fost condus de echipa numita in februarie 2010 (Tismaneanu, Stanomir, Neamtu, urmat de Cr. Vasile, Bogdan C. Iacob), deci vreme de peste doi ani, nici premierul Boc, nici premierul Ungureanu, nici presedintele Basescu nu au calcat in institut, nu au deschis evenimentele stiintifice etc Ceea ce nu i-a impiedicat pe unii sa scrie ca noi am fi politizat institutul…

 4. „Cel pe care l-am numit cel mai ridicol politician din Romania post-decembristă se inaltă, iată, pe o noua culme a ridicolului…”

  In cel fel consecventa lui Crin Antonescu il inalta pe o noua culme a ridicolului? Omul spune, cat se poate de clar, ca nu renunta la a isi asuma organizarea si participarea la evenimentele din 2012. Aceasta consecventa il indeparteaza, firesc, de Dl. Johannis.

  • Ridicola este totala sa inadecvare la situatia actuala din Romania :) Dar sunt dispus sa corectez si sa schimb culmea ridicolului in aceea a penibilului…

   Ar mai fi ceva: dl Iohannis nu a fost unul dintre cei trei organizatori ai tentativei esuate de lovitura de stat din iulie 2012. Reprezentantul in Parlament al Forumului Democratic German, cu acordul dlui Iohannis, a sustinut acel sir de actiuni. Daca dl Iohannis s-a delimitat de acel moment extrem de dificil si problematic (ma exprim eufemistic), este o proba de intelepciune politica. Sau, ca sa folosesc un concept din politologie, este o proba de invatare politica.

 5. Anticomunismul nu mai este o idée, cum a fost comunismul pana in 1917, ci o stare tot atat de reala si de palpabila, dupa 1989, cum a fost comunismul est-european, dupa 1945. Comunismul nu a fost dorit sau adus de romani, a fost un experiment strain, impus manu militari, cu consecintele dezastruoase cunoscute, motiv pentru care nu cred sa existe fie si macar un simplu cetatean care sa-i duca dorul, nemaivorbind de un politician, care are intelesul profund al cuvantelor „perimat” si „ireversibil”. Fie si numai pentru ca a putit de la inceput si de la o posta a alogenitate dusmanoasa, care ne-a transformat in sclavi aproape o jumatate de secol, fapt pentru care recomand impartasirea fara rezerve a indemnului presedintelui Emil Constantinescu de a nu avea „suflete de sclavi”, comunismul nu mai este nici posibil, nici acceptabil. Nu spun ceva nou, decomunizarea partidistica, politica, ideologica si institutionala a inceput in 1989, apoi a fost desavarsita, economic si militar, de catre UE si NATO. Cei care sustin contrariul sau incearca obtinerea de foloase politicianiste unilaterale o fac pe propria raspundere, dar i-as indemna sa priveasca cu luare aminte la aniversarea a 25 de ani de la daramarea zidului Berlinului, din aceste zile, cand angajamentul anti-razboi rece, anticomunist si pentru casa comuna europeana a fost reafirmat de fosti si actuali lideri europeni, intr-o solidaritate impresionanta.

  • @ F. P. – comunismul nu mai este nici posibil, nici acceptabil, într-adevăr. Și nu cred că pretinde nimeni că Ponta va naționaliza micile magazine de cartier, hypermarket-urile sau fabricile germane de componente auto.

   Dar ”omul nou”, creat de comunism, există și votează bine-merci, iar fiscalitatea furibundă, corupția generalizată și șpaga pentru ”un post la stat” vor duce România pe noi culmi de progres și civilizație. Ponta nu e un ideolog și nu are un proiect de țară, oricât de dement ar putea fi acela. Chiar aveți impresia că în afara comunismului, absolut orice e acceptabil?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. În curând îi va apare la editura Humanitas un nou volum cu titlul „Aventura ideilor”. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro