marți, mai 21, 2024

Falsul dezgheţ pesedist

În PSD, ni se spune de către Viorica Dăncilă, vremea deciziilor unilaterale şi netransparente a trecut . În PSD, ni se spune de către Viorica Dăncilă, epoca dogmatismului este depăşită, înlocuită fiind de o nouă deschidere umanistă. În PSD, ni se spune de către Viorica Dăncilă, un nou spirit al dezbaterii robuste de idei este pe cale sa triumfe, readucând partidul pe drumul întâlnirii cu oamenii de bună- credinţă ai acestei ţări. În PSD, ni se spune de Viorica Dăncilă, dimensiunea europeană a redevenit elementul central al identităţii politice social- democrate.

În acest înşelător dezgheţ post-stalinist pe care îl traversează PSD, continuităţile instituţionale şi de mentalitate ţin de logica însăşi de funcţionare a unei structuri constituite istoric ca instrument de spoliere al statului. Asemeni precedesorilor lor din anii de după moartea lui Stalin, pesediştii de azi ştiu, instinctiv, că autentica despărţire de trecut ar însemna propria lor ieşire din viaţa politică. Căci, asemeni lui Stalin ori Nicolae Ceauşescu, Liviu Dragnea nu a fost un accident monstruos, ci culminaţia unui proces istoric, imaginea teribilă cu chip de Gorgonă a vocaţiei autocratice în forma sa cea mai vulgară şi agresivă.

De aici, efortul hruşciovist al Vioricăi Dăncilă de a juca rolul unui politician ce profesează umanismul, colegialitatea şi deschiderea. Ca de atâtea ori în istoria noastră recentă, slugărnicia posedă un rafinament demagogic aparte. Reinventarea Vioricăi Dăncilă poate avea succes doar în măsura în care societatea noastră este lipsită de orice reper al memoriei colective. Simpla evocare a clipelor în care Viorica Dăncilă a dezonorat statul român, prin combinaţia de impostură şi de servilism, ar fi suficientă spre a indica autentica anvergură a personajului ce gestionează dezgheţul pesedist.

În fapt, spectacolul de vulgaritate şi de demagogie al luptelor interne ce macină PSD acum nu face decât să releve, de o manieră dramatică, amploarea catastrofei pe care acest partid a provocat-o în România. Fără partid nu am fi fost nimic, partidului îi datorăm totul: remarca lui Niculae Bădălău este , în pofida sincerităţii ei grobiene, cât se poate de judicioasă. Pentru toţi cei care populează eşaloanele de conducere ale PSD, carnetul de partid şi docilitatea lacomă au fost singurele calităţi ce au contat. Slugărnicia, impostura, demagogia, voracitatea au fost răsplătite de fesenism cu demnităţi şi impunitate. Cei care acuză, astăzi, regimul Dragnea sunt parte a sa, parte a metastazei care a cuprins Românitatea. Cariera Gabrielei Firea nu ar fi fost de imaginat în absenţa acestui sprijin. Pentru domnia sa, PSD a fost un vehicol de ascensiune. Pentru bucureşteni, alegerea sa ca primar general a fost o calamitate.

Lamentabilul dezgheţ pesedist nu afectează, în nici un fel, pilonii de control ai regimului Dragnea. Carmen Dan, autoarea morală şi politică a represiunii din 10 august, este neatinsă de valul destalinizării. Uneltele din jandarmerie sunt trimise în cimitire spre a trezi demonii urii, ca parte a diversiunilor sordide. Cât despre ministrul de externe Meleşcanu, inamovibilitatea sa este forma în care noul regim pesedist îşi reafirmă intenţia de a duce mai departe politica tăgăduirii dreptului de vot al românilor din străinătate. Sistemul care are ca menire intimidarea magistraţilor, “Secţia specială”, este intact şi atacă pe procurorul care a gestionat dosarul Mazăre. Edificiul imaginat de Liviu Dragnea este conservat, dincolo de rotaţia cadrelor.

Dezgheţul pesedist maschează inabil ambiţia de dominaţie şi de spoliere a complicilor lui Liviu Dragnea. PSD nu se poate destaliniza sau reforma. Partid-stat, el poate funcţiona doar în mediul fetid al tranzacţiilor imunde. Refondarea statului i-ar fi fatală. Ca şi în epoca Dragnea, politica PSD nu poate fi decât una: aceea a apărării privilegiilor în societatea socialistă multilateral subdezvoltată.

Distribuie acest articol

21 COMENTARII

 1. Exact, iar drept urmare Romania va ajunge precum R. Moldova, o tara scoasa de pe orbita europeana si din spatiul democratic. „Vitezele” de care ne vorbea acum 3 ani Junker, reprezinta tocmai sferele de influenta in care va fi sparta Europa in viitor. Nu reprezinta nicidecum acelasi spatiu european in care , vezi Doamne, unii si altii sunt trasi vrand-nevrand dupa marile locomotive. Acela a fost un avertisment pe care nu multi l-au descifrat. Ramane de vazut daca vom fi in stare sa ramanem agatati de marile locomotive sau ne vom pierde pe traseu…

  • Am auzit odată o expresie, de la un tip care nu prea era dus la biserică, după cum îi plăcea chiar lui să spună. Nu mor caii când vor câinii, suna expresia respectivă. Așa că n-ar trebui să ne facem prea multe griji pentru ce zice Juncker, dat fiind că se știe a cui portavoce este.

   Și nici prea multe țări-locomotivă nu ne trebuie, una singură e de-ajuns, aceea cu multe portavioane. ”Destul o măciucă la un car de oale”, zice o altă expresie colorată din înțelepciunea populară.

 2. E in ADN -ul lor, n-au cum sa se schimbe. Si e foarte bine asa, fiindca vor merge, consecvent, catre capatul drumului. Trebuie lasati in pace, sa-si implineasca destinul, dar sa nu fie lasati sa strice prea mult.
  Mai greu va fi de facut curatenie in functionarimea infectata de (multe) specimene cu ADN -ul pesedist. Abia cand aceasta curateni se va fi facut, Romania va avea o sansa de jucat.
  Evident, trebuie mers masiv la vot, la prezidentiale, la locale si la parlamentare.

 3. Eliberata de sforile scapate din mana de Dragnea, Viorica Dancila spune acum ce-i trece prin minte ca ar „da bine”, adica ce ar fi de asteptat din partea unui conducator luminat. Se vede deja presedinta unui partid gandit ca un fel de comitet de parinti de scoala medie.
  Evident ca evenimentele se vor desfasura dupa o logica diferita de asteptarile ei.
  Pana una-alta se constata o reducere a greselilor de exprimare – pesemne ca o buna parte dintre ele se datorau presiunii pe care o resimtea sa „dea bine” la sefu’.

 4. Numărul indivizilor care (mai) sunt păcăliți de ”falsul dezgheț pesedist” este în continuă diminuare.
  Se subțiază și ”scutul uman” de protecție politică al eventualului viitor domnitor – demnitari care (mai) pupă (cu greață) papucul sultanului în speranța confirmării firmanului de oligarh.
  Devine din ce în ce mai debil cufărul vistieriei statului care a asigurat îndestularea camarilelor ”dumnezeilor” psdiști locali sau centrali de la Revoluție încoace.

  Dacă nu suntem atenți am putea favoriza un ultim atac asupra statului România efectuat de trădători aflați în poziții cu acces la informații esențiale despre resursele țării care vor putea să se urce în ”elicopterul de fugă” dotați cu valize de documente care le-ar putea deschide porțile exilului în brațele dușmanilor României.

 5. sigur ca i fals (dezghetul), cum fals a fost insusi drumul pe care s a pornit (sa nu intineze nobilele idealuri !) . urmarea ? sub diferite marii cu alte palarii structura statului bolsevic a ramas intacta. aceesi structura a carei piloni erau politrucii, justitiarii si fortele represive. aceleasi structuri bine pastrate si remunerate (salarii si pensii speciale pentru „speciali” si multe alte privilegii) . cum au „performat” aceste structuri bolsevice se vede cristal clear dupa 30 de ani. de ce aau murit tinerii puri si nevinovati in 89 ? sa si faca nastase sapte case ? sau dragnea sa ocupe teleormanul ? cu viorica si carmen dan ? cu jandarmii si militienii fara numar, mai prosti si cel putin la fel de perversi ca predecesorii ?

 6. Am avut o epifanie astazi, privind-o si ascultand-o cateva sec pe Dancila la TVRI. Asta este razbunarea Elenei Ceausescu pe romani – sa aiba parte la conducerea Romaniei de o individa mai proasta, mai inculta, mai mincinoasa si mai smechera decat ea insasi.
  Justitia este cea mai importanta. Atata timp cat sectia speciala este activa si nu s-au abrogat toate legile date de soldatii lui Dragnea.

  • „Nu va atingeti de Justitie! Lasati Justitia sa-si faca treaba!”
   Cei care striga asa, isi fac si ei treaba :D
   „Mai mulţi protestatari #rezist, printre care s-a numărat şi Cristian Mihai Dide, au aruncat, luni, o cutie de vopsea în faţa porţii de acces în curtea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie.”
   Ba, au pus si un lacat pe poarta mare.
   Sectia de investigare a magistratilor a existat si pina la actuala, dar era la DNA si… nu poti sa vorbesti de funie in casa spinzuratului.. Au existat cca 1500 de dosare intocmite magistratilor, dosare ce dospeau la sertar si erau „semnalate” atunci cind era nevoie.
   Nb,
   e rau cu ” legile date de soldatii lui Dragnea.”, dar mai rau ar fi cu legile celor de teapa lui Cristian Mihai Dide.

   • Ai ceva personal cu Dide? Altfel cum potisa iei apararea acelei „sectii” inventate de Gargamel pe post de maciuca impotriva magistratilor?

   • @ victor L
    Încercați, vă rog, să răspundeți la cele 5 întrebări care urmează.

    1.
    Să presupunem că vă dau în judecată că mi-ați furat ceva. Plângerea mea se înregistrează și se alcătuiește un dosar. Din acel moment dumneavoastră aveți dosar
    Întrebarea 1: Aveți emoții, vă temeți?
    Întrebarea 2: Dacă aveți dosar, înseamnă că sunteți vinovat?

    2.
    Să presupunem că pierd procesul și fac plângere împotriva judecătorului. Plângerea mea se înregistrează și judecătorul va avea dosar.
    Întrebarea 3: Dacă judecătorul are dosar înseamnă că este vinovat?

    3.
    Să presupunem că Popescu este judecat și găsit vinovat pentru luare de mită. Popescu face plângere împotriva procurorului care a anchetat cazul. Plângerea lui Popescu este înregistrată și procurorul are dosar.
    Întrebarea 4 : Dacă procurorul are dosar, înseamnă că procurorul este vinovat ?

    4.
    Scrieți în comentariu că « Au existat circa 1500 de dosare întocmite magistraților ».
    Întrebarea 5: Dacă există 1500 de dosare, înseamnă că există 1500 de vinovați?

 7. „pilonii de control ai regimului Dragnea…”

  Este posibil ca dl. Dragnea să influențeze încă politicile publice de la distanță prin interpuși, precum șefii mafioți. Dar regimul nu-i aparține, nu domnia-sa l-a instaurat și nu are niciun drept să-i dea numele. Nu cred că există un regim Dragnea decât dacă vrem să numim astfel perioada de guvernare a marionetei cleptocrației, dl L Dragnea.

  Regimul cleptocratic a fost instaurat de I Iliescu în 1990 și este format din membri din rândul al doilea ai Securității și PCR. El reprezintă, de asemenea, Sistemul care l-a învins pe dl E Constantinescu.

  • Dragnea a numit 3 prim – ministri in 2 ani, a condus Guvernul Romaniei in mod ilegal iar Iordache si Toader au indeplinit ordinele lui de modificari in justitie care sa-l scape de inchisoare.

 8. Indiferent de ce ai face pe lumea asta, iti trebuie si capital uman. Tind sa cred ca si comunismul ar fi functionat mult mai bine daca oamenii erau de 10 ori mai destepti, ca nazistii nu ar fi facut atrocitatile alea daca IQ-ul general era mai mare. Insa comunismul i-a trimis pe cei desteptii la canal iar nazistii in lagar. Si ca si cum nu ar fi suficient, au avut grija sa infiereze cu avant revolutionar orice manifestare a inteligentei ( gandire critica ), plus teroare, samd. Se spune ca odata instaurate, aceste regimuri reusesc sa isi aleaga drept conducatori pe cei mai inepti dintre indivizi si lucrurile, lasate asa, merg din rau in mai rau. Poate si comunismul a atras initial oameni destepti si bine intentionati, dar fie acestia s-au prins repede care e mersul si fie s-au delimitat, fie au fost epurati.

  Revenind la PSD, daca ne uitam din ce indivizi mai are, cel putin la varf, care a fost trendul in partid, este clar ca aici se aseamana cu PCR. Orice directie ar adopta, cu oameni gen Viorica ( o analfabeta) , Dragnea ( un hot ), Paul Stanescu ( un tractorist ), Olguta ( o tzatza prm-ista ) s.a.m.d. nu ai decat sa obtii rezultate proaste: inflatie, indatorarea tarii, emigratie, indobitocirea celor captivi, samd.

  Asta fara sa ne uitam la ce oameni au in teritoriu: in general primari burtosi si semi-analfabeti care nu sunt in stare sa duca la bun sfarsit vreun proiect pentru comunitatea lor.

 9. Datorita complicitatii la grup infractional organizat, PSD-ul si majoritatea parlamentara, nu au, de fapt, legitimitate si nu mai nici suportul majoritatii populatiei, asa cum au demonstrat alegerile EU si referendum-ul.

 10. Prieteni- fara manifestatii putenice in toata tara (good luck in unele parti) si fara actiuni rapide ale justitiei care sa incarcereze vreo suta-doua repede, PSD va schimba legile (a inceput deja) si se va regrupa astfel incit sa ia puterea forever. Nu imi vine sa cred ca fosile securiste comuniste si analfabeti conduc populatia asta de 30 de ani. Da, romanul se multumeste cu putin, spune o vorba ‘inteleapta’. As spune ca se multumeste cu nimic! Cu absolut nimic. Sa te multumesti de 30 de ani cu 3 km de sosea care se gaureste dupa 3 luni, cind vezi ca tara se depopuleaza ca in Siria, si se manelizeaza mai ceva ca oriunde in lumea asta, cind vezi cum esti mintit in fata de niste monstri care nu stiu decit sa fure si lingaii lor, cind 40 la suta din populatie bea tulburel si nu stie ce e ala closet sau periuta de dinti, sa te multumestti cu asta este o crima. O crima impotriva ta si a viitorului tau. In timp ce politrucii si mafia lor care a curins totul, dar absolut totul, fura tot, istoria dispare, populatia fuge sau se chinue platindu-i pe hoti si pe lenesi. Fara radacini nu ai viitor spunea papa recent. Istoria ce nu au demolat-o comunistii, a demolat-o vremea. Furtul, prieteni, este de o anvergura greu de imaginat. Dar ginditi-va ce s-ar fi putut salva, reconditiona si construi in 30 de ani la nivelul unei tari ca Romania-insfrastructura, scoli, spitale, parcuri. Lucrurile care fac o tara. Ce s-a construit? Asta e furtul lor. Unde sint oamenii, copiii? Astfel se distruge o natiune. Asa ca, sa o lasam pe Veorica, Pro Rom si din pacate si altii sa se remanieze? Hmm.

 11. Sunt uimit ca, la ora asta, Carmen Dan mai este ministru de interne, dupa rolul infam jucat de politie, jandarmerie si alte servicii in attea cazuri. Mandatul ei este o catastrofa si o palma pe obrazul romanilor cinstiti.

 12. Deja vu. Exact asa a fost si in 1989. Tot raul venea de la „carmaciul conducator si sinistra lui sotie”. Toti ceilalti au fost obligati, au facut de frica (sa nu le scape ciolanul) sau din cine stie ce alte motive. Iar in Decembrie, se pare ca au fost trei categorii de victime. Cei asasinati la intamplare, cei cautati si asasinati cu un scop care ne scapa celor de rand, si cei morti in luptele pentru putere dintre diverse institutii. Ca sa nu mai vorbim de spectacolul grotesc din politica de la inceputiuiul anilor ’90. In 13-15 Iunie an vazut destul ca sa pot spune ca evenimentele AU FOST REGIZATE. Dar pe nimeni nu intereseaza sa afle adevarul.

 13. Domnule Ioan Stanomir,

  Citesc în articolul dumneavoastră (paragraful 2) o propoziție care dezvăluie sursa tuturor relelor (citez):
  “… logica … de funcționare a unei structuri constituite istoric ca instrument de spoliere a statului”.

  Mulțumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro