luni, ianuarie 25, 2021

Fantezii primejdioase

Au cam trecut vremurile în care „maestrul” Ion Cristoiu poza necondiționat în Gică Contra. Suntem departe de anii 1997-1998, atunci când, după ce îl susținuse cu mare asiduitate pe dl. Emil Constantinescu în cursa în vederea câștigării cursei prezidențiale, directorul cotidianului Evenimentul zilei și-a făcut cunoscută cu mare tam-tam decizia de a ieși țâfnos din presă, cuprins, pesemne, de lehamite. Dar și supărat că Emil Constantinescu nu l-a recompensat cu șefia TVR.
Ne-a îmbrobodit atunci „maestrul” exhibându-și sentimentele de inutilitate și de lehamite. A simulat constatarea faptului că politicienii ar fi aceiași, toți o apă și un pământ, preocupați de propria parvenire, de binele propriu și nu de binele țării. Drept pentru care dl. Ion Cristoiu, precum cărturarii de odinioară, a ales drumul zilnic la Biblioteca Academiei și soluția recluziunii în Găgeștiul natal. Nu a fost decât o păcăleală fiindcă la scurtă vreme i-a cam trecut noseaua, antidotul fiind emisiunile (vă mai amintiți de Ziarul lui Cristoiu?) și atmosfera pure de la OTV-ul lui Dan Diaconescu.
Refuznicului de odinioară i-a luat acum locul aplaudacul de profesie. Omul care face ce face și ba pe blog, ba în tot mai fetidul Evenimentul zilei, ba în aparițiile pe la televiziunile puterii (indiferent că ele se cheamă România tv, TVR 1 cu a sa murdară Românie 9, sau recent regăsita Antena 3) laudă faptele și zicerile PSD-ului și ale președintelui acestuia, penalul Liviu Nicolae Dragnea.

Reamintindu-și anii tinereții când, din paginile Scânteii tineretului elogia independența politicii externe a celui care îl făcuse om- Nicolae Ceaușescu- dl. Cristoiu scrie puzderie de editoriale în care laudă clarviziunea d-lui Liviu Dragnea, decizia acestuia impusă guvernului Dăncilă, de a muta ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. România, edictează dl. Cristoiu, ar fi pe punctul de a-și regăsi gloria de odinioară, atitudinea de țară independentă, autoare a unei politici externe proprii grație curajoasei inițiative a d-lui Dragnea. Numai că țării îi vrea răul președintele Iohannis. Cam aceasta este ideea obsesivă din scrierile din ultima vreme ale editorialistului de la Evenimentul zilei.
Degeaba, specialiști redutabili în politica externă (până și dl. Adrian Năstase căruia îi putem reproșa multe numai că nu ar avea pricepere în domeniu, nu) au adus nenumărate argumente că decizia mutării ambasadei înseamnă o acțiune imprudentă. România este membră NATO, legată cu mii de fire de țările europene din cadrul respectivei alianțe militare, este și membră în Uniunea Europeană. Or, aceasta înseamnă rsspectarea unor obligații auto-asumate. Situația de astăzi este radical diferită față de aceea din vremurile apartenenței României la Pactul de la Varșovia și la CAER. Acolo am intrat cu forța, obligați, având în coaste revolverele și tancurile Moscovei, în NATO și în UE am dorit să intrăm știind că ne asumăm și o seamă de delegare de competențe.
Că dl. Liviu Dragnea încalcă legile țării, angajamentele ei internaționale, uită că nu are nici un atribut în conturarea politicii externe este și nu este treaba domniei-sale. Președintele PSD încalcă grav prerogativele președintelui pe care oricum vrea să le diminueze și litera și spiritul Constituției. La fel face și neștiutoarea doamnă Viorica Vasilica Dăncilă ajunsă prim-ministru al țării. Spre nefericirea acesteia. Că un obosit, expirat, compromis lider de opinie nu are ce face și scrie pe blog, în compromisul Evenimentul zilei, și dă din gură pe televiziunile fetide treacă-meargă.
Însă viitorul României nu ține nici de capriciile și ambițiile de Popriscin ale lui Liviu Dragnea care, precum eroul lui Gogol, are toate șansele să sfârșească într-o celulă. Poate chiar în închisoarea la domiciliu de week end. Nici de puțina minte a doamnei Dăncilă.
Viitorul țării este o chestiune serioasă cu care nu au dreptul să se joace politicienii. Este nevoie de prudență și de înțelepciune. Nu de avânturi iresonsabile și de aplauze interesate.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Daca am fi iar o tara suverana cu o politica externa idependenta asta nu ar schimba nimic din aceasta problema creata acum de Dragnea&Dancila fiindca aceasta problema e una de nerespectare a Constitutiei. Guvernul se subordoneaza presedintelui in politica externa, e un subiect transat de mult de CCR (2012), stie si Dragnea asta dar s-a hotarat sa incalce regulile constitutionale.

    • Perfect îndreptățită observația dumneavostră. Intenționez ca in comentariul meu de miine să aduc detalii suplimentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Democrația este pentru zei. Nu trebuie să ne surprindă faptul că oamenii nu o pot menține

„De ce eșuează democrațiile?” Am auzit această întrebare de multe ori în ultimii ani, în cărți, în paginile de...

Navalnîi a fost judecat în secția de poliție. Doar pe vremea lui Stalin se mai putea întâmpla așa ceva. Interviu cu analistul Armand Goșu

Duminică seara, la revenirea în Rusia, Aleksei Navalnîi a fost arestat, la punctul de control al pașapoartelor, din...

O variantă modernă a poveștii cu vulpea bearcă: „Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite a calculat că mai avem circa 60 de...

Dacă ați fi participat în iulie 2015 la lucrările Conferinței dedicate Anului Internațional al Solurilor, desfășurate în Colorado sub auspiciile Organizației pentru...

Parada dascălilor

Prin 2004 – 2005 mergeam mult pe munte cu un amic care se credea foarte deștept. Poate și era; poate. Eu tot...

Radiografia dezastrului industriei energetice românești în 10 ani

Cifrele nu mint, sunt luate din site-ul Transelectrica și puse în tabele și grafice pentru a trage concluziile. Am extras datele SEN...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.