marți, mai 21, 2024

Fara emotii la declaratiile rusesti contra scutului

Intamplarea face ca, exact in acest moment, sa particip la cea de-a 7-a conferinta internationala privind apărarea antiracheta, care are loc la San Sebastian, in Spania, in organizarea industriei de apărare din unele tari europene. Cu acest prilej am prezentat in plen o comunicare referitoare la reflectarea acestei teme in preocuparile Parlamentului European, care a inclus, la sugestia organizatorilor, si o referire la ratiunile pentru care Romania a solicitat sa facă parte din noul proiect american privind instalarea unui scut anti-racheta.

Cu acest prilej, s-a discutat, desigur, si despre cooperarea NATO-Rusia, in aceasta privința. Dl Semin, principalul consilier al ambasadorului Rogozin, glumetul cu formula „calului traian”, a arătat ca Rusia urmărește crearea unui sistem comun, urmarind, desigur, sa obțină acces pe aceasta cale la importante decizii ale Aliantei, in timp ce generalul Ploeger, adjunctul șefului fortelor aeriene ale Aliantei din Europa, dar, mai ales, dl. Bell, principalul consilier pe aceste chestiuni al Misiunii SUA de la NATO au arătat ca Alianță a început deja sa își construiască propriul sistem de comanda si control, fara Rusia.
In context, a fost ridicata, desigur, si chestiunea garantiilor legale cum ca sistemul nu va fi dezvoltat, astfel încât sa afecteze capacitatea de penetrare a rachetelor rusesti. Mentionez ca aceasta solicitare nu este acceptata de partea americană, care o considera inutila si daunatoare in raport cu votul Congresului privitor la finanțarea întregului proiect. Dl. Bell s-a întrebat retoric: cine își poate inchipui ca in Congresul american va fi aprobată o varianta care sa includă controlul asupra deciziei suverane a SUA de a moderniza un sistem care oferă protectie Statelor Unite? Nimeni, cât de cât in mod realist, a răspuns tot el.
Asa ca, recentele declarații rusesti privitoare la asemenea „garantii” nu sunt o noutate, ele făcând deja parte din negocierile curente, dar au fost reiterate profitandu-se de anuntul privind amplasarea de la Deveselu. Mai mult, asa cum vad eu personal lucrurile – si nu exclud sa mă insel – NATO este pregătită sa continue proiectul si fara Rusia, daca nu se va găsi compromisul necesar, in conformitate cu declaratiile ferme ale Administrației Obama ca acest scut va fi amplasat cu sau fara cooperarea Rusiei. Deci, sa nu ne lăsăm cuprinsi de emoții la declarațiile rusesti si sa ne concentram exclusiv pe ce avem de făcut, căci de cooperarea cu Rusia are cine sa se ocupe si chiar se ocupa cât se poate de serios.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Mircea Pascu
Ioan Mircea Pascuhttp://ioanmirceapascu.ro/
Om politic, membru PSD, profesor la SNSPA, europarlamentar, fost ministru al Apararii Nationale, expert in relatii internationale.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro