joi, decembrie 2, 2021

Fără sânge în pix

Oricât de păcătoasă  ar fi presa zilelor noastre, nu se poate nega că majoritatea jurnaliștilor lucrează în condiții proaste, în tensiune continuă și nesiguri pe ziua de mâine. Presa scrisă tradițională pe cale de dispariție a obligat condeie bune să fugă spre radio și televiziune în căutarea unui job. Cei care n-au găsit loc în audio-vizual sau in PR au rămas să umple fără plată netul și blogurile. Nici patronii media nu se găsesc într-o situație roz – și aici e mai puțin vorba despre mogulii implicați în pokerul politic – fiind afectați de criză, de scăderea cifrelor în publicitate, de managementul neglijent, fără (pre)viziune, fără chef de a se instrui și de a pregăti  jurnaliștii pentru platformele inovatoare ale noilor media. Peste 60 de ziare locale au fost închise de la începutul crizei în România, subliniază Raportul FreeEx pe 2010, iar concedierile pot fi evaluate la peste 8 000 în ultimii trei ani.

Deși tentați să se solidarizeze din reflex cu orice sindicat ieșit în stradă să protesteze, să ceară ceva, cei mai mulți jurnaliști din media privată  ignoră prevederile Contractului Colectiv de Muncă pe ramura Mass-Media încheiat încă din 2006 și valabil prin Act adițional până în 2013. Este straniu că o seamă de drepturi nu sunt valorificate de cei afectați decât în situații limită, ceea ce nu se aplică jurnaliștilor din mediile publice excesiv sindicalizate. Federația Română a Jurnaliștilor MediaSind, care a inițiat semnarea contractului-cadru pentru mass-media, a promovat recent mai multe strigăte de protest sau de ajutor din partea unor redactori neplătiți cu lunile sau aduși în situația de ”sclavie”. În vară Inspecția Muncii Iași constata că societatea editoare a ziarului ”Cronica română” nu plătise salariile din noiembrie 2010.  Colectivul de redacție de la Adevărul Galați a cerut sechestrul pe bunurile redacționale pentru a compensa neplata la timp a salariilor, dar și ca o reacție la ”impunerea unor norme profesionale discreţionare, nerespectarea fiselor postului, discriminare prin cenzurarea unor articole de la publicare precum şi diverse presiuni şi ameninţări cu desfacerea contractului individual de muncă”.

Un titlu preluat de presă  a dezvăluit în ce condiții se lucrează la Realitatea TV: ”Inspecţia Muncii a sancţionat sclavia din Realitatea Media”. În traducere salarii acordate cu întârziere, repaus și sărbători legale ignorate, contractele individuale încălcate etc. Schimbările de management și de acționariat au dus la sporirea incertitudinilor pentru jurnaliștii cu salarii lunare în jurul a 500-600 Euro, dar au continuat să se plătească unor fideli salarii mult peste ceea ce piața salarială în mass-media poate oferi. Blogul Reporter virtual publica nu de mult o listă de salarii neinfirmată care ilustrează cum a făcut  Vântu cumpărături cu ”oferte de nerefuzat”, liste unde Mihai Tatulici, Mircea Dinescu, Stelian Tănase etc. încasează cam 8000 Euro pe lună, iar alți combatanți din tranșeele Realității TV ca Striblea sau Andreea Crețulescu iau peste 4000 de Euro pe lună net.

Condițiile în care lucrează  ziariștii influențează libertatea presei, fiindcă – nu trebuie uitat – profesiunea se află în directă relație cu libera exprimare și cu democrația. O presă umilă sau una redusă la condiția de măciucă în capul advesarilor nu e de folos publicului decât pentru a vedea cine cu cine se încaieră. Compromisul de a accepta salariul minim pe economie plus un sistem de bonusuri sau contract pe Legea dreptului de autor se răzbună mai târziu. CCM are numeroase prevederi favorabile ocupației în domeniile mediatice, poate chiar în exces în vremurile de azi, dar rămân vorbe goale pe hârtie dacă ziariștii ne le invocă și nu pretind să fie respectate. Nu știm niciun caz de jurnalist care să se fi folosit de drepturile înscrise la art. 70(1) din CCM  și anume să refuze să scrie sau să participe la realizarea unui material al cărui conţinut este contrar legislaţiei în vigoare sau deontologiei jurnalistului profesionist, invocând clauza de conştiinţă. Mai degrabă s-a mers pe calea abdicării de la principii. Săptămâni fără duminici, comenzi răstite de la șefi aroganți, deplasări fără diurnă și luni fără salariu, iată un tablou deloc încurajator pentru o profesie tot mai puín respectată: atât dinăuntrul cât și dinafara ei.

Articol apărut și în revista 22

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

 1. Cei de la „Adevărul” de Galaţi nu şi-au primit banii? Dar nu ştiu dacă merită plătiţi pentru munca lor.
  Acolo era şef Costel Crângan, cel care inventa fapte inexistente despre revoluţia din 1989
  http://mariusmioc.wordpress.com/2010/03/10/minciuni-nerusinate-si-plagiat-in-ziarul-adevarul/
  Şi a rămas şef şi după ce s-a dovedit că ceea ce a scris este minciună
  http://mariusmioc.wordpress.com/2010/05/05/adevarul-recunoaste-ca-a-mintit/
  Să te miri că publicul nu mai are încredere în presă şi nu mai cumpără ziare?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

Cât costă viața ta? Ar trebui statul să plătească despăgubiri pentru decedații de Covid?

După ce mor 4-500 de oameni pe zi în timp de pace, iar România este astăzi pe locul 10 la număr de...

Lașități românești, profituri maghiare (2)

LEGENDA, MITUL ȘI CULTUL LUI DRACULA Să fim serioși, legenda, mitul și mai ales cultul lui Dracula nu au...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro