miercuri, septembrie 22, 2021

„Fasciştii” domnului Ponta- Mircea Mihăieş şi demnitatea intelectuală

USL trăieşte- nimic mai adevărat decât sloganul cu care PSD a împânzit România,spre a pregăti triumful electoral ce anticipează încoronarea prezidenţială a lui Victor Ponta. USL trăieşte şi întreaga energie care a prezidat la naşterea acestui proiect politic este intactă, conservându-şi toxicitatea pe care a probat-o vara teribilă a lui 2012. Da, USL trăieşte, iar ura, resentimentul, demagogia, ostilitatea faţă de domnia legii sunt, după doi ani, mai puternice ca oricând.

Şi ca şi în 2012, “duşmanii poporului ” sunt cei fără de care această montare populistă nu poate avea loc. Gestul premierului de a refuza să contrasemneze decretele prezidenţiale de decorare a fostei conduceri ICR, din mandatul Horia- Roman Patapievici, a fost ocazia de a reafirma, fără echivoc, continuitatea în ostilitate şi în aversiune faţă de cei pe care primul guvern al domniei sale i-a epurat, în numele noii lupte de clasă useliste.

Chiar şi răpuşi, chiar şi marginalizaţi, chiar şi supuşi insultelor mediatice, cei are au condus ICR până în 2012 sunt inamicii a căror denunţare este necesară, spre a întări vigilenţa poporului muncitor. Ei sunt risipitorii banului public, ei sunt cei care au calomniat valorile naţionale, ei sunt care au întinat mândria de a fi român, mândrie restaurată în fine de cei care sunt acum majoritari în Camere şi în Guvern.Mai mult decât atât, ei sunt un cuib periculos de fascişti şi de sabotori. Violenţa de limbaj a premierului evocă linşajul mediatic la care a fost supus Andrei Pleşu de către „Antena 3”. Mircea Mihăieş devine acel “fascist bătrân”, exponent al unei ideologii criminale, întruchipare a urii şi a intoleranţei.

Solidaritatea cu Mircea Mihăieş este, în acest context, o manieră de a reafirma centralitatea demnităţii intelectuale. Cu câteva decenii în urmă, în cea mai dreaptă dintre lumile posibile, Mircea Mihăieş ar fost parte a unui lot,onorat cu atenţia unei curţi militare şi condamnat în uralele naţiunii isterizate. Desigur, în România de astăzi, locul tratamentului expeditiv al exterminării este luat de execuţia mediatică şi de invectiva politică . Cel care a apărat spiritul critic cu tenacitate, în atâtea ocazii, este “fascist”, cel care a participat la edificarea unei instituţii este un duşman odios care se cere insultat în impunitate.Solidaritatea cu Mircea Mihăieş este alternativa la tăcerea ce anunţă cedarea şi laşitatea.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Bine-bine, cine-i cel ce aduce asemenea acuzatii unor Mihaies ori Patapievici? nu e cumva plagiatorul prim ministru?!
  S-a dat cumva cu burta de pamint „demnitatea intelectuala” reprezentata de Antonesei, Iaru Teodorescu ori, o spun cu parerea de rau, dl Serban Foarta, degraba semnătoriu de apeluri contra dictaturii?
  De fapt, eu chiar aud soapte” mai da-i dreaqului, bine le-a facut, ca merita”. Si cind li se va spune si lor, nu va mai fi nimeni sa protesteze.
  Sint cumva obraznic? sa mi se demonstreze cu fapte, de filipice sint sătul.

 2. Acuzatia de fascism e grava si se supune unei legi speciale. Se justifica cu probe in fata judecatorului. Asa ca Ponta are probleme grele daca Mihaies depune actiune
  Sesizarea presedintiei se refera la NEMOTIVAREA refuzului. Asa ca Ponta mai are o problema: sa scrie si sa aiba RESPONSABILITATE pentru ce scrie. Inclusiv acuzatia de fascism.

  De altfel opiniiile de extrema dreapta nu sunt interzise in RO. Dovada Vadim.

 3. Desăvârșitul neadaptat la un loc de muncă onestă, micul procuror la fără frecvență, și-a uzat grețoasa placă de patefon „eu am fost procuror” – argumentul suprem al neadaptatului – și i-a mai rămas să se lupte cu propria criză de identitate.
  Cu materialul clientului Nicolae Văcăroiu și-a găsit capetele de acuzare din Curtea de Conturi, cea mai credibilă sursă pesedistă din toate timpurile.
  „Fascismul” l-a descoperit din surse mai sigure.

 4. Dle Stanomir,
  Este inafara subiectului dar dvs sunteti constitutionalist asa ca va supun atentiei urmatoarele consideratii prezentate intrun mod mai special intrun dialog imaginar:

  Veti intelege mai bine ce sustin, din acest dialog imaginar intre Presedinte si un ziarist , fiind mai usor ptr mine sa explic astfel:

  ziaris: Dle Presedinte ce parere aveti de sezizarea CCR facuta de dl Ponta cu referire la ceva ce dlui considera o incalcare a constitutiei de catre dvs(chestia cu tricoul de pe plaja)

  T.B. Pai am o parere destul de una caci daca cei care au dorit sa ma demita in 2007 si 2012 ar fi intrebat intai CCR probabil ca nu si-ar mai fi peris sa declanseze suspendari considerate faraobiect de CCR si astfel se evita incercarea de lovitura de stat esuata din 2012

  ziarist : OK. Dar dl Ponta a spus ca dupa ce CCR se va pronunta in cazul in care i se da dreptate poate sa aiba in vedere eventualele sanctiuni , ori cu totii stim ca fata de dvs singura sanctiune este suspendarea si ce urmeaza acesteia. Ce credeti de asta?

  T. B. Aici dl Ponta iese din cadrul rational si etic. Desigur ca o majoritate parlamentara in raport de suspendare, am vazut in doua randuri ca poate sa faca ce doreste fara nicio sanctiune in caz de infirmare deci de fapt fara responsabilitate juridica ignorand avizul consultativ al CCR. Dar in acest caz, avizul nu este unul dat in cadrul unei proceduri de suspendare si deci doar consultativ ci unul obligtoriu pentru viitor. Rezulta ca nu se aplica ptr trecut si este si normal caci asa cum dl Ponta nu a stiut exact cum stau lucrurile si de aceea a si apelat la consultarea CCR, este de presupus ca nici Presedintele care chiar a spus ca nu considera neconstitutional ce a facut, nu considera ca ar incalca constitutia.
  Adica doar in viitor daca CCR ar considera neconstitutionala o situatie similara cu cea de pe plaja si eu as comite-o as fi susceptibil de sanctiune.

  ziarist: va mutumesc dle Presedinte pentru clarificarile pe care le-ati adus

  Numai bine

 5. Dle pragmatic-la- extrem
  Pentru aceasta speta gandim la fel si daca citeam inainte ce ati scris nu postam observatia mea care insa poate fi vazuta pe alte bloguri de cca una doua ore. Dar numai doua batai strica asa ca :)
  Numai bine.

  • Pai daca stergeti comentariul facut de mine si la care ma refer in ce-i comunic dlui pragmatic atunci de ce nu ati sters si ce i-am scris ca nici dlui nu va intelege despre ce este vorba asa ca sunt obligat sa repostez:

   Stiti de ce Ponta nu a motivat in scris nesemnarea decretului? Pentru ca risca sa junga la puscarie daca semna motivarile ce le da prin viu grai cu fascist si chestii de astea sau in orice caz sa fie nevoit sa-si ceara scuze publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Când plouă în Groenlanda e începutul apocalipsei climatice?

Așa s-ar putea deduce pe baza știrilor alarmiste declanșate de următorul anunț oficial: Pe 14 august 2021, în cel...

De ce se scumpește energia? – întrebarea la care vrea să răspundă comisia parlamentară propusă de PSD

Înființarea acestei comisii care trebuie să "ancheteze" creșterea prețurilor la energie este una dintre cele mai mari ticăloșii pe care am văzut-o,...

Despre educația morală a copiilor

Motto: V-am dat clasă cu opt clase /S-a terminat șmecheria / Sunt rege pe România! (Abi Talent)

Când oamenii mici lasă umbre mari înseamnă că soarele e la asfințit

                                                 Una din acele istorii care se vor adevărate, deşi nimeni nu ştie cât sunt de exacte,...

Dl Iohannis recomandă golful

"Criza guvernamentală in Romania? Nu știu despre ce vorbiti. Guvernul iși face treaba." Nu fac decat să parafrazez o replică recentă a...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.