Pe scurt:
- Nu va urma un mare război (generalizat) în Orientul Mijlociu, în pofida atât de multor declarații alarmiste sau fataliste, care vorbesc de „escaladări fără precedent” și de scenarii dintre cele mai negre.
- Dincolo de retorica lor antiisraeliană și propalestiniană, marea majoritate a statelor musulmane din regiune nu doresc să intre într-un război propriu-zis și nici nu sunt interesate să susțină militar Iranul.
- Teheranul a realizat probabil zilele acestea că, dincolo de discursurile sforăitoare ale politicienilor și diplomaților de religie musulmană, este de fapt singur (mă rog, doar cu teroriștii lui din regiune) în fața puterii și superiorității militare, tehnologice și de intelligence a Israelului, la care se adaugă susținerea reală din partea SUA. Nici măcar China și Rusia, dictaturile antioccidentale aliate formal ale Iranului, nu ar mișca niciun „deget militar” în favoarea Teheranului, în caz de război.
- Nu va urma nici măcar un război direct Iran-Israel, în sensul clasic al termenului (altminteri cele două state oricum sunt într-un lung război hibrid, de câteva decenii).
- Iranul va încasa așadar și va înghiți în continuare, răspunzând steril și de formă, cu tiruri de rachete spectaculoase la televiziune, pe cerul nopții, dar fără pagube majore pentru Israel, bune doar pentru publicul intern și pentru radicalizații din regiune care mai cred în puterea Teheranului. Regimul ayatollahilor începe să se teamă pentru însăși existența lui. Mitul puterii Iranului în Orientul Mijlociu este în declin iar asta bucură inclusiv multe state arabe.
- Israel va răspunde luna aceasta puternic, ingenios și dureros tirului iranian de rachete balistice de acum două zile.
- Iranul nu are nici forța, nici susținerea regională, nici interesul real de a înfrunta Israelul într-un război deplin, cu toate mijloacele și capacitățile militare existente de ambele părți. Va încerca doar să păstreze aparența de putere care sfidează „câinele turbat sionist”, America și Occidentul. Nici măcar președintele nou ales al Iranului și guvernul său, ca să nu mai vorbim de ansamblul societății iraniene (iranienii de rând sunt mult mai deștepți decât conducătorii lor, dar au ghinionul de a fi sub o dictatură trecătoare), nu prea mai sunt doritori să joace după partitura radicală a regimului teocrat, dar deocamdată discursul oficial iranian merge înainte din inerție.
- Israelul va continua ce a început, adică lovirea și slăbirea indirectă a Iranului, prin amputarea tentaculelor teroriste din Orientul Mijlociu ale regimului ayatollahilor: Hezbollah din Liban, Hamas din teritoriile palestiniene, rebelii Houthi din Iemen, eventual alte grupuri teroriste mai mici.
- SUA și Marea Britanie vor susține inclusiv militar operațiunile militare de apărare a Israelului, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată când Iranul a tras rachete spre Israel. După plecarea socialistului Borrell din postul de Înalt Reprezentant de Politică Externă și instalarea Kajei Kallas, sperăm ca și UE să devină mult mai fermă în condamnarea terorismului islamist din Orientul Mijlociu și susținerea clară a Israelului.
- Credibilitatea ONU este în declin accelerat, după ce regimurile autoritare ale Sudului Global, evident mai numeroase decât democrațiile occidentale, au început să domine și să facă agenda (și discursul, se pare) socialistului de 75 de ani Antonio Guterres, care vede orice împotriva Israelului dar „nu vede” și nu condamnă decât greu, târziu, după ce este declarat persona non grata de către Israel, atacurile adevăraților agresori și dictatori ai lumii de astăzi.
*
În Km. 0 al faliilor geopolitice, culturale, religioase și istoric-civilizaționale ale lumii (simbolic și nu numai, cam totul radiază dinspre Ierusalim), nu este liniște și nu va fi curând.
Conflictul palestiniano-israelian, în fapt un proiect politic al epocii moderne nedus până la capăt și blocat într-un punct ce poate părea (dar nu este) ireconciliabil, este numit uneori, nu întâmplător, „mama tuturor conflictelor”. El reverberează în mai multe conflicte derivate sau sub-conflicte regionale. Unele state din zonă ar vrea într-adevăr să meargă mai departe, să intre în secolul XXI, dar „divergența originară” le trage înapoi și întreține o ură incandescentă.
La rândul lor, marile puteri se raportează doar tangențial la fauda (haosul) fără sfârșit al Orientului Mijlociu, interpretându-și propriile interese strategice pe scena deșertului învolburat, vizând câștiguri relative de influență în paradigma great power competition sau cel puțin evitarea daunelor. Nicio mare putere nu este însă astăzi profund și puternic legată de Orientul Mijlociu. Pentru niciuna, dacă suntem lucizi și onești, regiunea nu este o prioritate strategică.
După sfâșitul Primului Război Mondial și prăbușirea imperiilor europene și eurasiatice, marile puteri s-au „extras” treptat din zonă, de-a lungul secolului XX, nevrând să mai aibă de a face cu ceea ce a devenit periferia incendiară a sistemului relațiilor internaționale.
Orientul Mijlociu a ajuns astfel, din centrul tectonic și civilizațional al lumii, „o ruină politică” debusolată și înapoiată a istoriei imperiale, care a ratat întâlnirea cu modernitatea culturală, fiind lipsită de experiența și resursele interne necesare pentru a-și găsi pe cont propriu o soluție de pace, modernizare socio-culturală și prosperitate. Israelul este remarcabila excepție a regiunii, ca țară democratică, modernă și performantă, integrată în ordinea liberală occidentală, dar și acolo influențele negative ale unei regiuni ostile induc uneori exagerări ale extremei drepte ultraconservatoare, pe care societatea israeliană centristă și moderată le gestionează cu destulă dificultate. Chestiunea majorității parlamentare, de exemplu, este foarte complicată și nu pare a avea o soluționare ușoară.
Nici SUA, nici UE sau Marea Britanie, și cu atât mai puțin China sau Rusia nu au și nu propun o viziune articulată, coerentă și exhaustivă asupra viitorului Orientului Mijlociu. Fiecare din acestea au doar raportări secvențiale ale propriei strategii de mare putere globală, ale propriului etos cultural-politic și propriilor convingeri cu privire la conflictele Orientului Mijlociu. Pentru că, simplu spus, nu le interesează, de fapt, Orientul Mijlociu într-o măsură atât de mare încât chiar să își asume, să se implice sau să își consume zestrea cea mai prețioasă de resurse și instrumente de care dispun pentru a rezolva ceea ce nu consideră a fi „problemele lor”.
A trecut demult vremea când Anglia și Franța făceau hărțile regiunii. De la Acordul Sykes-Picot din 1916 (punctul culminant al influenței vest-europene, pe fondul declinului Imperiului Otoman) încoace, influența franco-britanică a scăzut continuu, iar după încetarea mandatului britanic asupra Palestinei în 1948 practic a dispărut complet.
A trecut și vremea când SUA puteau regla raporturile de forțe din regiune și controla tensiunile, pentru a nu trece de punctul de fierbere. „Primăvara arabă” este marele eșec al administrației Obama, din Libia până în Egipt și Siria. A te limita să constați că populația din regiune este organizată în state artificiale care nu cunosc altă formă de „viață politică” decât ori un regim autocratic ori teroarea și haosul islamismului fundamentalist nu înseamnă că ai neapărat o viziune de mare putere asupra viitorului acestui spațiu imens, heterogen, dezorganizat și veșnic frustrat, care se întinde din vestul Mediteranei (Maroc) până spre marile civilizații ale Indiei și Chinei.
UE este în prezent prea slabă, prea divizată și prea concentrată asupra problemelor de pe continentul european (cele din blocul comunitar propriu-zis și cele din vecinătățile est-europene sau Balcanii de Vest) pentru a se mai lega la cap și cu problemele Orientului Mijlociu.
Rusia? Să fim serioși. În afara faptului că se bucură și încearcă să stimuleze politic orice mișcare antioccidentală, inclusiv sau în special cele teroriste (a se vedea relațiile cu Hamas) sau regimurile autoritare (Siria, Iran), Moscova nu poate face nimic bun, constructiv, pentru Orientul Mijlociu. Ultima mișcare de forță a Rusiei a fost intervenția militară din toamna lui 2015 în Siria, pentru salvarea lui Bashar al-Assad. Nu ne-am dat seama că intervenția rusească de atunci pregătea în fapt invazia din Ucraina, în multe feluri. Kremlinul este însă prea ocupat acum cu nebunia războiului din Ucraina și prea epuizat de resurse pentru a mai avea un cuvânt greu de spus în Orientul Mijlociu.
China? Partidul Comunist Chinez vrea doar creșterea influenței economice și strategice în regiune (așa cum vrea și obține cam peste tot în „lumea a treia”, ca să păstrăm limbajul din timpul Războiului Rece), vrea să cumpere influență la preț mic, promovând politic același discurs de pace ca „pătrunjelu-n supă (nici n-ajută, nici nu strică)”, nicidecum să rezolve cu adevărat dilemele regiunii. Pentru China, cel mai bine e așa cum e acum, poate pescui cel mai bine în ape tulburi și toți să creadă că Beijingul ar avea o soluție magică pentru cauza lor, dacă ar ajunge să conducă lumea, în locul SUA. Dar Beijingul nici nu are soluția, nici nu vrea s-o inventeze, nici nu își dorește de fapt ca lucrurile să se rezolve cu adevărat, într-un sens sau altul, la fel ca în Ucraina.
ONU? Ei da, asta chiar e o glumă. Când secretarul general, socialistul care nu vede terorismul dar vede peste tot doar abuzurile Israelului, ajunge persona non grata într-o țară cu un popor atât de greu încercat istoric ca cel evreu, e clar că ONU nu mai reprezintă nicio speranță pentru a rezolva ceva concret din problemele politice și de securitate ale lumii. Un semn evident al declinului ordinii mondiale actuale.
Deci, să uităm de marile puteri în Orientul Mijlociu și de o mare viziune integratoare și unificatoare a cuiva. Toți se feresc de complicațiile și vârtejurile în care pot fi atrași acolo. Nu există și nu va exista curând decât legea forței. Singura șansă de pace reală este eliminarea organizațiilor teroriste (ceea ce a început să facă Israelul, cu sprijinul discret al SUA) iar pe termen lung marea șansă ar fi căderea teocrației de la Teheran și eliberarea poporului iranian. Mizez pe Iranul post-ayatollahi, pe inteligența, civilizația solidă, capacitatea de a organiza o societate cu instituții funcționale și mai ales pe calitatea resursei umane din Iran, incomparabil superioare țărilor arabe.Deocamdată, iranienii au ghinionul unei dictaturi trecătoare.Peste 5, 10 sau 15 ani, Iranul va fi din nou o țară interesantă și ofertantă pentru colaborarea cu lumea democratică occidentală. Cu cât mai repede, cu atât mai bine pentru toată lumea.
UE este în prezent prea slabă, prea divizată și prea concentrată asupra problemelor de pe continentul european
adevarat!
Superioritatea militara evidenta a Israelului si sprijinul ferm din partea SUA, ii opresc pe amatori sa porneasca un razboi. Mai ales ca au si experiente trecute foarte neplacute.
Ei doar tatoneaza puterea Israelului si a aliantei.
In plus, sunt grupuri iresponsabile, care cred ca o reactie violenta a Israelului va duce la un razboi general al arabilor, impotriva IDF. (Vezi declaratiile HAMAS,)
Problema din Orient nu pleaca de la orientali. Marile puteri au diferite interese in zona si tot agita apele.
Nu in ultimul rind, Rusia doreste reactii violente ale Israelului, ca apoi sa acuze de dublu standard.
Oricum, orice lovitrura impotriva Israelului e privita ca o lovitura impotriva SUA. (Deci impotriva Occidentului.)
Orietul va ramine mult timp o rana sangerinda. Si asta datorita -in primul rind- marilor puteri. In special, a celor iredentiste, care contesta superioritatea Occidentului(SUA) si globalizarea.
Rusia nu are deloc interesul sa provoace un adevarat razboi Iran Israel, riscul este urias ca ayatolahii sa fie dati jos si atarnati de felinare si atunci dispar si Hamas si Hezbalah si nici Siria adica al Assad nu se va simti prea bine si etc plus Rusia pierde un aliat care ii ofera atata armament.
Un punct de vedere partial adevarat sau posibil adevarat .Sa nu subestimam insa Rusia .Daca Rusia mine ordona„ Pacea” lucrurile se pot modifica rapid .
Ne este foarte clar .Tandemul Netanyahu ,Trump, Putin s-a inteles .O noua ordine se pune in miscare in Orientul Mijlociu acolo unde mai toti factorii religiosi sunt omoriti de Israel .Israel va omori si ultima reduta a Iranului fara sa loveasca tintele nucleare sau economice .Aceste structuri pot fi lovite oricind .Tinta principala este , asa cum am vazut deja in Liban ,vectorul de putere religios dupa care pacea se va instaura pina la data alegerilor din SUA unde Trump va prelua puterea ce ii va fi oferita de decizia lui Putin de a opri razboiul .Deja cele doua regiuni din Ucraina Donbas si Luhansk sunt pe punctul de a fi cucerite de catre Rusia.Este foarte clara dorinta tuturor de a imparti Ucraina . UE nu are nevoie de o Ucraina foarte puternica cum nici Rusia nu are nevoie de asa ceva .Crimeea va primi un statut special ce va multumi si Rusia si UE si Turcia iar in Orientul Mijlociu regimul religios va disparea in Iran ceea ce va multumi intreaga regiune acolo unde Israel va face pace si va conlucra , asa cum deja ne-a zis Netanyahu , cu toate natiunile din proximitate acolo unde totul este planificat de multa vreme .
Ca părere, țările arabe vor cădea la pace cu Occidentul. Patrulaterul Rusia-Turcia-Iran-China se vor încăiera între ei.
NB. Și India va trece de partea Occidentului. Europa va fi mână moartă….
Lasand la o parte Iranul ar fi bine sa nu trecem cu vederea actiunile Israelului, care omoara zeci de mii de oameni nevinovati si alimenteaza conflictul ocupand teritorii la care nu ar avea drept. Acum cativa zeci de ani cand s-au refugiat acolo chiar evreii numeau zona respectiva Palestina dar ei vor sa-l curete de palestini. Cu toata intelegerea si regretul in privinta holocaustului acel eveniment de acum 80 de ani nu mai poate fi un pretext dupa care se poate ascunde Israelul.
Bună seara Frățică,
cum vezi tu rezolvarea dureroasei situații de pe „câmpia Armaghedonului”? Explică-mi te rog alternativele, cu nuanțe, cu „reținere” în exprimări dacă se poate. Și, pentru eleganța dialogului, folosește numele dumitale. Cu respect.
Total deformat si bazat pe date false.
Foarte succint cateva fapte.
Civilii victimele arabe civile in acest razboi se datoresc utilizarii cinice si ticaloase de catre organizatiile teroriste arabe a civililor in razboiul pe care ele l-au declansat la 7 oct. 2023.
Hamasul, ca si Hezbollah, actioneaza intotdeauna din mijlocul populatiei civile, crezand ca aceasta le ofera imunitate, ceea ce nu e adevarat. Israelul nu are incotro decat sa lupte contra teroristilor in aceasta situatie, altfel existenta sa e realmente periclitata.
Mai mult, populatia este avertizata sa nu se afle in apropierea tintelor teroriste. Ce armata mai face acest lucru?
Palestina este patria milenara a poporului evreu, iar evreii din diaspora nu au facut altceva decat sa revina in patrie. Israelul este deci renasterea statalitatii evreiesti in propria sa patrie.
Nu exista nicio curatare etnica cum spui, este o minciuna grosolana. Populatia araba din zona geografica Palestina (care nu a fost niciodata stat) a crescut de la independenta Israelului (1948) si pana acum de circa 10 ori. Halal curatire etnica…
Existenta Israelului e periclitata si pe muchie de cutit de dinainte sa ma nasc eu, si nu-s din primvara asta. De la aparitia lui pe harti, avind in vedere ca a doua zi dupa declaratia de independenta a inceput razboiul.
De mai bine de trei sferturi de secol cinicii si ticalosii teroristii arabi terorizeaza blinzii colonisti israelieni, cei care cu ochi inlacrimati, inima frinta si ghem in stomac ii secera impreuna cu populatia civila in mijlocul careia se adaposteau.
Un om cinic si ticalos, poate un terorist arab, s-ar intreba cum naiba de nu s-au terminat, daca nu civilii macar teroristii arabi, in saptej’cinci de ani de echilibristica israeliana pe marginea prapastiei.
Dar cum eu nu-s nici cinic nici ticalos raspund ca probabil n-a fost suficient timp.
Un text ce prezintă o panoramă exhaustivă și tristă. Ceva de felul : nu există altă soluție decât Forța (militară). „Băieții buni” să facă bine și să -i pună cu botul pe labe pe ” băieții răi”. Ușor de zis, greu de făcut, mai ales că ” băieții buni”(adică „ai noștri”….) nu prea au chef de războaie și vor doar ca lucrurile să rămână cum au fost. Numai că…nu se poate…Lumea s-a schimbat…
ONU? ONU trebuie desființat, a devenit o organizație fară putere, relicvă a unei Ordini Mondiale impusă de câștigătorii din WW2.
O nouă/altă Ordine Mondială trebuie creată, una mai democratică și mai echitabilă.
Eu aș zice ca ” cei trei MARI” din prezent, respectiv SUA, China și India să înceapă discuțiile pentru o NOUĂ ORDINE MONDIALĂ.
Dacă nu, atunci…Dumnezeu cu mila….
Da, aveti dreptate. ONU a devenit acum la fel de desuet ca Liga Natiunilor Unite in anii 1930. Cice va lua locul Japoniei sa se ridice sa plece (renunțând la Liga) atunci când va fi condamnat pentru agresiune? E o organizatoe depasita…….
Păi eu aș zice că primii care ar trebui să facă asta( să desființeze ONU) sunt americanii, fiindcă ei au propus asta( tot propunerea lor a fost și Liga Națiunilor…dar ei nu au fost membri….). Trump chiar a zis ceva despre chestia asta costisitoare și ineficientă. Și, în definitiv, dacă Lumea este serioasă, nu ne trebuie o construcție masonică precum ONU.
Buna Ziua Domnule Naumescu. Felicitari pentru orice aparitie publica, mai putin, interventia reporteritei de la RFI, azi, dimineata, care, intr un mod rusinos conducea la ideea ca ONU, prin secretarul general sunt anti Israel. Ma bucur ca nu ati sarjat la provocarile reporteritei RFI Romania !
Bravo, un articol lucid, care prezinta realitatea politica a spatiului din Orientul Mijlociu! Totusi, Iranul reprezinta in continuare un pericol, chiar daca este dominat din toate punctele de vedere de Israel. O problema majora de securitate va aparea atuci cand Iraul va dezvolta prima arma nucleara pe care o va instala pe rachete. Acest lucru nu trebuie sa se intample niciodata, iar Israelul va avea „grija” de asta, sunt convins. In rest, un Iran fara ayatolahi si fara un regim dictatorial, va putea sa straluceasca asa cum o facea acum mii de ani cand a creat civilizatia care sta la baza lumii de astazi.
„După plecarea socialistului Borrell din postul de Înalt Reprezentant de Politică Externă și instalarea Kajei Kallas, sperăm ca și UE să devină mult mai fermă în condamnarea terorismului islamist din Orientul Mijlociu și susținerea clară a Israelului.” Din pacate, atata timp cat la conducerea Comisiei Europene se afla o alta socialista notorie (mama socialistilor), nu cred ca politica si retorica anti-Israel va inceta. Borell este produsul unei comisii incompetente care a preluat puterea UE acum 5 ani, iar eu ma indoiesc ca un alt lider al UE ar fi numit comisari de tipul lui Borel sau al altora. Unde sunt liderii cu adevarat vizionari si pro-democratici pe care i-a avut UE de-a lungul timpului? Nu mai exista, iar UE se scufunda in propriile politici si ideologii.
Pentru că marile și micile puterii sunt ghidate de alte rațiuni decât cele ale oamenilor de rând.
Domnule Naumescu, faptul ca Iranul nu a omorit oameni (cel putin nu civili, de militari nu ne spune nimic regimul Bibi Netaniahu) in atacul cu rachete de acum cateva zile nu este un defect: este un feature! Iranienii au targetat exclusiv zone militare si zone cu risc redus de victime civile.
In cazul Iranului, la fel ca si in cazul Rusiei, faceti o mare greseala: confundati rabdarea si tactul cu slabiciunea!
@taras bulba, o da! Iranienii asa de precis au targetat rachetele lor-înaltă tehnica și precizie, invulnerabile, la fel ca ale calmucilor-tintesti aici se duc unde vor ele, asta dacă se duc! Conchid cu milosardie chiar, ca ați greșit site-ul…Nu,nu e Sputnik!
Vai ce eleganti si umani mai sunt conducatorii Iranului, Deci au niste „features”, cum le ziceti (saraca limba romana), rabdare, tact, eleganta, forta… Si au „targetat” (iar saraca limba romana) cu atata grija umana, demonstrandu-si nobletea si puterea pe care „regimul Netaniahu” trebuie sa le inteleaga, altfel va fi vai si amar de „regim” (cum ii ziceti).
Nu e vorba de „un regim”, domnule, ci de un stat si un popor, care de 46 de ani incoace este amenintat zi de zi, deschis si oficial de catre paranoicii de la Teheran cu nimicirea, indiferent cine e primul ministru.
Cu „eleganta lor infailibila” cum o credeti, conducatorii Iranului declara cu orice ocazie oficiala a lor ca s-au angajat sa o faca. Si in acest scop au constituit o retea de organizatii teroriste islamiste mari, bine inarmate, care sa duca la capat aceasta misiune, eventual singure sau cu participarea directa a Iranului.
Asa a si izbucnit acest razboi, cand unul dintre acesti proxy a comis acum un an groaznicul macel din 7 octombrie, cu 1200 de asasinati in decurs de 7 ore.
Israelul se apara, domnule, isi apara pur si simplu existenta in fata a 7 organizatii teroriste plasate in jurul sau, si insusi Iranul.
Cam asta e cu splendidul „feature” al Iranului.
Felicitări, bine punctat!
Acest articol reprezinta numai un punct de vedere, scris de undeva din Romania ,unde e liniste si pace. As vrea vad autorul in locul unor fosti colegi de liceu care traiesc la Tel-Aviv care erau in legatura cu mine pe Whatsup in timp ce rachetele balistice ale Iranului zburau chiar deasupra lor.
Autorul nu sezizeaza ca declararea unui sectretar general ONU persoana non grata e un fapt fara precedent,nici o tara nu a facut asa ceva! Atunci cand socialistul Antonio Guterres, socialistul spus cu atata dispret de autor,vede 40 000 de morti in Gaza,si cere oprirea escaladarii conflictului ,si oprirea focului e declarat persoana non grata numai pentru ca cere pace,atunci avem o problema. Si SUA si Israel sfideaza o planeta intreaga prin aroganta lor de puteri militare. E un avertisment si pentru Rusia, dar Rusiei nu ii pasa. Spre deosebire de Iran ,Rusia are mii de focoase nucleare si este intangibila. Occiedentul asta divizat vor da o parte din Ucraina Rusiei,se cheltuie prea multi bani deja in Ucraina,nu-i asa?
Vrem razboi? Desigur , dar merge dl.Naumescu la razboi? Nu,va sta in continuare la birou sa scrie despre tinerii care inevitabil l vor muri. Pe scurt,nu fortele liberale din Iran vor rezolva problemele din Orientu Mijlociu, ci faptul ca unele tari arabe trebuie sa recunoasca ca statul Israel exista si are dreptul la propria existenta si destin. Atata timp cat asta nu se intampla, va continua razboiul in diverse moduri ,iar americanii se vor bucura , ca isi exitind influenta in lume. Aici acesta influenta exista si sustinuta de greutatea celor 5 baze militare americane din Romania. Acesta influenta vadita a dictat articolul dlui Naumescu. E rau,e bine? Suntem un popor mic ,bunicul si tata au visat sa vina aici americanii. Au venit ,sunt aici, dar daca intesele le-o cer vor ( problememari cu China , Coreea ) vor pleca rapid de aici. Si atunci? Ce va fi atunci? Am mai fost singuri in fata istoriei si am esuat,am fost ocupati de nemti, rusi,si aici se afla originea saraciei si ramanerii in urma a Romaniei.
Vai, sfânta indignare proletară! Stimate, ieși din Matrix și gândește cu propria-ți minte!
ONU a finanțat HAMAS timp de zeci de ani, pentru ca această organizație sși acumuleze armament și să construiască tunele în Gaza. Gaza – pe care Israelul a dat-o palestinienilor, evacuând cu forța pe evreii care locuiau acolo! Dată contra pace – o pace niciodată respectată de palestinieni.
Acei zeci de mii (cifră furnizată de HAMAS și neverificată din alte surse) au fost scuturile pe care HAMAS le-a împins în față. Dacă HAMAS nu protejează pe palestinieni, atunci de ce ar face-o armata israeliană?
Iar țările arabe deja recunoscuseră sau erau pe cale să își normalizeze relațiile diplomatice cu Israelul – acest lucru și războiul din Ucraina sunt cauzele oribilului atac din 7 octombrie – Iranul nu vroia ca această normalizare să se întâmple.
Iar rămânerea în urmă a României se datorează exclusiv românilor – care preferă să emigreze decât să se lupte cu camarila ex-peceristo-bugetofagă ce căpușează acum România, urmând de fapt exemplul celorlalte camarile de dinaintea comuniștilor.
Nu inteleg cum au aparut aceste aberatii:
1. „ONU a finanțat HAMAS” -nici nu merita un raspuns sau comentariu
2. „Iar rămânerea în urmă a României se datorează exclusiv românilor – care preferă să emigreze decât să se lupte cu camarila ex-peceristo-bugetofagă ce căpușează acum România, urmând de fapt exemplul celorlalte camarile de dinaintea comuniștilor”.
Eu vorbeam de momentele cand am ramas singuri in istorie si am fost cotropiti de turci ,rusi ,nemti. Citind acest comentariu la mesajul meu realizez ca cel mai mare cotropitor al Romaniei a fost din totdeauna prosia.
ONU a furnizat fonduri ”palestinienilor refugiați”. Dar HAMAS era beneficiarul final.
Lăsați plângerile și jelaniile că nu fac doi bani. Polonia a fost un mare stat și a fost de trei ori împărțită între trei imperii, în timp de noi am plecat capul și am fentat istoria. Care ne-a ocrotit dându-ne ocazii nesperate precum Unirea de la 1859 – făcută doar pentru că marile puteri ale timpului nu vroiau expansiune rusească, sau cea din 1918 – cand am luat bătaie ca măgaru-n pantă dar am prins sfârșitul războiului de partea învingătoare. Norocul nu a putut să se mai țină de noi și în 1945.
Iar cel mai mare cotropitor nu a fost prosia (cred că ați vrut să spuneți prostia) ci Rossia (cred că am vrut să spun Rusia).
Vreți să spuneți Rossia?
Da,prostia si se referea la comentariile citite de la Dv.si altii care nu inteleg ce citesc! E scris negru pe alb in text!
ONU a furnizat fonduri doar în teorie refugiaților palestinieni – fondurile au fost preluate de Hamas și folosite pentru înarmare și îmbogățirea șefilor care trăiesc împărătește în Dubai.
Iar jelaniile triste despre istoria României sunt absolut patetice. România a avut parte de un noroc absolut nesperat – Unirea din 1859 a fost făcută pe sub mână, respectând doar aparent condițiile marilor puteri care vroiau să oprească în zonă expansiunea imperială rusă; Unirea din 1918 a fost făcută după ce România a fost redusă la Moldova, dar a fost de partea învingătoare – ceea ce nu s-a mai întâmplat în 1945. Comparați vă rog situația aceasta cu cea a Poloniei – un mare stat care a fost împărțit de trei ori între marile puteri, și o să vedeți că jelaniile tristei sorți românești nu au de fapt nici o bază.
Asa credeti?Jelanii patetice despre istoria Romaniei? Primul razboi mondial: doi din trei frati ai bunicului morti pe front ,al doilea razboi mondial : verisori ai parintilor morti in bombardamente, un frate al mamei mort pe front. Et pour finir en beaute :mama si tata 10 ani de CanalDunare Marea Neagra si Dunare in Bucuresti.Erau antreprenori,cum azi sunt zeci de mii de oameni,dar burghezi ,deci dusmani,conform PCR.Istoria Romaniei nu este decat un lung sir de infrangeri,umilinte si vieti frante si foarte putine victorii.
Acum stau linistit ; au venit amercanii,visul familiei de doua generatii s-a implinit!
Acum Romania fiind in UE si NATO are un moment istoric fara precedent in istoria ei plina de infrangeri si de cap plecat!
Poate nu știți, dar în războaie oamenii mor. Chiar și rudele dvs.
Iar comunismul nu a afectat doar familia dvs. – și tatăl meu a fost la canal, un tânăr de doar 17 ani.
Eu am adus argumente factice pentru lipsa de motive ca noi, românii, să ne plângem de milă. Acum suntem cât de cât mai bine, sub umbrela NATO, dar cu niște moștenitori ai peceriștilor care duc România de râpă.
Dar nu am nici o intenție să vă împiedic să jeliți. Este oricum o secetă și orice aport hidric este binevenit.
Si mai spun inca ceva: da, CCR a facut bine ca i-a respins candidatura lui Sosoaca. Atunci cand vrei afara din UE ,NATO, si mergi la ambasada Rusiei,nu poti fi candidat la functia de presedinte, fiindca esti impotriva valorilor pe care acest stat democratic se bazeaza -de 20 ani membru a NATO si de 17 ani membru a UE.
Dar ce promoveaza Sosoaca?Salutul legionar,isterii antisemite pentru care procuratura s-a autosezizat ,vizite la ambasada Rusiei, pe scurt esecuri dureroase ale istoriei Romaniei.
Si cei care o admira si o voteaza sa ia aminte.Noi cei care in 1989 am schimbat istoria acestei tarii , nu am facut-o pentru ei si pentru Sosoaca. Si daca va fi nevoie ne vom ridica din nou. Deci faceti de acum antrenament la sarit gardul ambasadei Rusiei , ca numai acolo veti mai avea o sansa sa scapati.
I.L.Caragiale: Prostia e nemuritoare!
Mi-au dat lacrimile. Guterres este un comunistoid pupător de funduri chinezești, rusești și arăbești. 40000 de teroriști mai puțin în Gaza. Unde-i problema? 60% din populația Gazei sprijină Hamas, deci sprijină terorismul. Este o realitate. În Liban situația este un pic diferită, iar victimele umane sunt foarte puține, pentru ca Hezbollah nu are baze in casele oamenilor în general. Este ca și cum aș avea eu în subsol un sistem Patriot și câteva zeci de soldați; automat aș fi o țintă iar casa mea împreună cu familia ar putea fi distrusă cu totul într-un conflict. Însă România, are bazele militare separat de casele oamenilor, în zone strategice, astfel încât dacă sunt atacate să nu facă victime colaterale. Nu este vina IDF ca palestinienii adăpostesc teroriști Hamas prin subsoluri, spitale sau moschei.
Uitati sa precizati ca asa cum Israelul are dreptul la un loc sub soare la de si palestinieni au destul. Drept pe care Israelul nu-l recunoaste. Si cata vreme nu va fi refăcut un stat Palestina nu o sa fie pace sub maslini. Europa s SUA sint de partea Israelului……ascultato stirile la noi si daca aveti informatii si din alte surse vedeti ca Israelul e neprihănit si ailalti sunt baietii rai….
Da,este corect. Au fost numeroase eforturi de pace, esuate. Rabin,Peres,Arafat au luat premiul Nobelpentru pace in 1995. Si uite unde suntem azi!
Aveți idee cat s-au rugat israelienii de palestinieni să creeze două state? De fiecare dată palestinienii au refuzat și au preferat să atace. Nu se poate negocia cu palestinienii din păcate.
Azi Israel este nu recunoaste statul Palestina recunoscut de numeroase tari (143) inclusiv din UE, inclusiv de Romania. Ei si ce? USA zice nu …si gata.
Foarte bun articolul! In sfarsit un articol care pune punctul pe I!
Din păcate regimul teocratic islamic din Iran împlinește 45 de ani nu pare deloc trecător.La fel de netrecătoare par fie și regimurile islamiste din Afganistan și Arabia Saudită.Fundamentalismul islamic pare să fi prins rădăcini adânci în tot mai multe țări musulmane și nu numai în ele din Orientul Apropiat și. Mijlociu.Cu greu ar putea fi găsită o religie mai retrograda și antimodernista ca islamul. Majoritatea țărilor musulmane din zona vor fi într-o relație de nici pace,nici război cu Israelul
până va apărea o noua conjunctura care li se va părea favorabila unui nou atac masiv asupra Israelului .Până atunci își vor moderniza armamentul și vor căuta să submineze in fel și chip Israelul.Nici o mare putere nu se va implica masiv și nu lovi cuibul de viespi care e Orientul Apropiat și Mijlociu.Pe fata sau pe ascuns mai multe țări din zona vor incerca ( cu șanse reale) sa se doteze cu armament biologic,chimic și nuclear.Superioritatea militară absolută a Israelului cu toate succesele spectaculoase din ultimul timp va fi de domeniul trecutului in cel mult 2 decenii și va lua forma unei superiorități relative și temporare.Diplomatia și interesele politice și economice ale țărilor din zona daca Israelul va ști să le folosească în interesul său vor avea un rol la fel de important că și factorul militar .În viitor Israelul nu va mai putea miza exclusiv pe superioritatea sa militară.
„Cu greu ar putea fi găsită o religie mai retrograda și antimodernista ca islamul.” Arabii – cei care au prezervat, imbogatit si adus in Europa invatatura greceasca antica alaturi de cea a lor- printre cele mai avansate din lumea medievala- tot la Coran se rugau. Iar crestinii- care persecutau evrei- in aceeasi perioada si – unii dintre ei- pana in zilele nostre, tot cu Biblia in mana o faceau. Nu cred ca religiile sunt cauza, ci doar motivatia facila, a crimelor efectuate in numele lor de catre fanatici dirijati de catre politicieni.
Initial, nu i-au persecutat (adica, pana la Iisus). Ii regasim alaturi de sirieni, fenicieni, ceva persi, ca „acceleratori de comert” pe coasta sudica a Fr si in zonele europene de comert ale Romei (dupa 125 i.e.n. , dar pregnant, dupa cuceririle lui Caesar, dupa 52-50 i.e.n.) . Nici dupa aceea nu erau consant persecutati, decat in fucntie de circumstante . Uitati-va, de exemplu, universitatile spaniole (pana la apogeul aripii exterminatoare a Bisericii Catolice) . Dupa supunerea totala a Galiei ii regasim si prin Trier, si in Cologne si, ulterior in Frankfurt (ca sa nu mai scriu de Viena). Daca mi-l reamintesc pe PAUL LENDVAI („Ungurii”), orasele transilvane au fost intemeiate si administrate / conduse de catre evrei si sasi ! Practic, persecutia a fost practicata odata cu cruciadele, mscand insusirea bunurilor evreilor, de catre puternicii si atotstapanitorii feudali (din Vatican, pana in Anglia – ohoo ! si ce pogrom de 100 ani; si, din It, pana i Nordul cunoscut – in functie de epoca) .
Arabii nu se rugau la Coran ci la Allah.Civilizatia araba islamică a fost una stagnantă ca și cea chineză ,japoneza și indiana medievala.Aceste civilizații și au dus desigur contribuția lor deosebita la dezvoltarea umanității dar în timp ce Europa a ieșit din Evul Mediu la sfârșitul secolului 15 și a cunoscut Renașterea ,iluminismul ,prima revoluție industrială ,lumea islamică ,China și Japonia au devenit civilizații stagnante ,autoizolare. Din secolele 13-14 lumea islamică trece sub dominația otomană.In Islam politică și religia nu sunt separate că în creștinism iar statul nu a fost și nu este laic .Și in lumea islamică au fost persecuții periodice ale evreilor nu numai în Europa dar nu mai e cazul să apreciem o civilizație sau alta exclusiv prin prisma atitudinii acesteia fata de evrei.Nici până azi majoritatea musulmanilor nu au ieșit complet sau parțial din mentalitatea medievală islamică ,au numai o spoiala de modernitate chiar și în țările în care nu exista un regim islamic strict.De aceea am putut vedea în ultimii ani chiar și în Germania manifestații ale musulmanilor care locuiesc acolo cu lozinci că: Singura soluție – califatul islamic .Iranul evo teocrație islamică ,acolo ayatolahii sunt și politicieni .Arabia Saudita – legislație medievală islamică ( Sharia) cu decapitări in locuri publice și orașe ultramoderne dotate cu tehnologie europeană și americană..În Islam nu exista separare între reliigie și politica deci nu e vorba de politicieni care se folosesc de religie fiindcă totul în țările islamice e impregnat de religia lor islamică retardata și extrem de retrograda.Nici o societate nu poate progresa cu adevărat daca e dominată de o astfel de religie.Europa a ieșit de mult de sub tutela Bisericii care acuma își are locul ei benefic in societate și sta cuminte.In Răsăritul Ortodox și bizantin de la început Biserica a fost subordonata puterii politice s8 a dovedit a fi foarte ascultătoare,,chiar slugarnica. fata de puterea politică și asta până azi.
Excelent articol!
„Nu ne-am dat seama că intervenția rusească de atunci pregătea în fapt invazia din Ucraina, în mult”
La nivel politic poate nu si-au dat seama sau nu i-a interesat sa-si dea seama dar, asa cum multi dintre noi, oamenii de rand, am intrezarit schimbarea rusiei la simpla vedere a lui sakasvili muscandu-cravata (+ restul de evenimente, of course) si faptul ca viitorul înseamnă război, ei bine, tot asa, cei care au urmarit Bătălia pentru Alep, amplu prezentata vizual la vremea ei, cu cartiere întregi bombardate precum in WWII, si-au putut da seama despre cum va arata orice viitor razboi pe scara larga – exact ca in Ukr acum!
Doar oamenii de rand se pare ca au avut ghinionul sa voteze de prea multi o clasa de incapabili, care nu se mai termina.
Acestea au fost doua repere grăitoare pt. realitatea de astazi! De ce nu v-ati dat seama?
Si cand ne gandim ca in anii ’80 Ceausescu era un jucator important la nivel global si reusise, performanta unica in istorie, sa-i aduca la negocieri pe Yasser Arafat si Ithak Rabin, intr-un acord istoric de recunoastere a statului Palestinian, si, foarte important, de recunostere a granitelor ! Ceausescu a facut asta !! Un cizmar cu 4 clase, cum ne invata la televizor. Pacat ca Arafat a fost otravit si Ithak Rabin asasinat, si acordul nu a mai fost implementat. Dar sa nu uitam cine am fost, si azi daca mergi in Orient si spui ca esti roman, esti privit cu respect in toata regiunea, din Egipt pana in Bahrain, din Liban pana in Siria si Israel ! Nu ca in Europa, casa noastra, unde daca spui roman esti facut tigan !
Totusi as prefera sa ma respecte europenii, nu lumea islamica! Atitudinea Europei fata de romani are anume motivatii, iar problema noastra number one din acest punct de vedere este sa intelegem unde gresim ! Respectul sa castiga nu se obtine in mod automat!
Intre noi fie vorba nu dau doi bani pe respectul lumii musulmane fata de Romania, cand ma gandesc la sprijinul pe care Romania comunista a lui Ceusescu l-a dat terorismului islamic!
Strângea cureaua pentru români, dar era darnic cu oamenii „fratelui” Arafat
Yasser Arafat a fost şi printre ultimii lideri care au vizitat România. Arafat obţinuse de la Ceauşescu un sprijin important. Dictatorul român i-a oferit arme „fratelui” şi s-a oferit să primească numeroşi studenţi palestinieni pe care să-i şcolească în România, scrie revista Art-Emis, care a analizat o serie de documente din fosta arhivă a C.C. al P.C.R.
Nu în ultimul rând, militanţii palestinieni răniţi în luptele cu militarii israelieni erau trataţi gratuit în spitalele româneşti, iar liderii Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei erau primiţi cu braţele deschise să-şi facă ori de câte ori doreau concediile în România, gratis. Şi chiar mai mult de atât, Ceauşescu a acceptat ca ofiţerii palestinieni să fie şcolarizaţi şi pregătiţi gratuit la Academia Militară din Bucureşti, într-o perioadă în care populaţia României trăia într-o sărăcie lucie, iar mâncarea era deja raţionalizată de ani buni. MA LASI CU MARETIA CIZMARULUI? IMI VINE SA VOMIT CAND VAD NOSTALGICI AI REGIMULUI SAU SI MAI RAU PUPINCURISTI DE CLASA AI LUI CEAUSESCU! ERAU DOI DICTATORI..NORMAL CA SE INTELEGEAU BINE.
https://www.wilsoncenter.org/blog-post/communists-and-terrorists-brothers-arms-or-allies-convenience#:~:text=Ceau%C8%99escu%E2%80%99s%20trip%20to%20Cairo%20marked%20the%20beginning%20of
Ia de aici nascutule! Ceausescu a dat bani grei , pe spatele nostru desigur, ca sa si asigure maretia la care tu te inchini!
Probabil in cateva zone din Iran (ce a avut o agricultura „arhitecturalizata” pe utilajele noastra agricole si ceva din Iraq . UAE ? Egipt (probabil infim) ? Liban? Libia? Yemen, Arabia Saudita ? Zero barat, ca nu fiu vulgar si sa scriu puahh (in UAE sutem mai tigani decat in UE, de cand un fost de informatii s-a dus sa livreze niscaiva informatii rasuflate si, pe care le vandusera nemtii cu ~ 1,5 ani inainte … Exist cateva firma harnice in UAE, in care sunt inclusi, obligatoriu, si locanici . Pingelica inotrcea ceasu, dar pe vreme cand in intreg Orientul si Africa, Ghadafi dadea ora exacta (in oroce materie) . Ca asa erau jocurile p’atunci. Se zice ca un nostradamus din (nu de) serviciu, i-ar fi povestiti un feeling lui Cizmarasul cel obraznic (sustinut de petlitati), cum ca dupa bombardeau anglo-americana a lui Bhengazi din 2005, istoria urma sa ia alta intoarcere. Pingelica (la indemnu petlitatilor), l-ar fi stuichit, drept, intre ochi. Zarurile fusesera aruncate, iar cuplul odios (caci comic nu era) , Pigelica si Sondelica au lipsit, caci se duesesera sa se usureze’ n desert. Cu spatele la cei care trasesera la sorti. Cam, ca p’acum cand deja Occidentul si-a impartit modul in care se va reconstrui Ukraina, pe bani multi (ai freierilor) si infrastructura ieftina . Apropos, imi aduc aminte de ultima vizita de stat in Iran a dlui. Constantinescu – 97′ sau 98′ – (observa ca nu am scris presedinte) . La un moment dat, i s-a intins o nota de schimbare in termen de garantie a mai multor milioane de injectoare (de la Hidrojet Breaza) si cred a pompe de injectia de la Mefin Sinaia (cateva mil. de $, un fleac) Consilierii (iesiti la pensie din servicii), erau bine informati: Ro nu livrase si nu facuse comert cu Iranul de auto sau piese auto… Berbecuti, cascavaluri, lapte condensat … etc., da , da pompe si injectoare, nu . Cred ca a castigat meciul Germania cu niscaiva firme de prin Brazilia si Argentina (dl. Constantinescu fusese si acolo, cu romani bine plasati si o comunitate de romani, f. puternica), da’ l-au invins securstii. Peste tot. S’acasa, si’n deplasare . C’asa e in tenis. Las-o moale cu zeificare romanasilor in Orient …
Imi cer scuze pentru eroare de scris :”bombardeau anglo-americana a lui Bhengazi din” 1985, nu din 2005
Foarte interesant. Dar, stimate „romin”, uitati sa spuneti ca pe vremea lui Ceausescu, cand Yaser Arafat era liderul OEP, organizatie terorista care a avut pe constiinta mii de victime nevinovate din deturnari sau doborari de avioane de linie si din atentate in toata Europa, inclusiv uciderea sportivilor israelieni la olimipiada de la Munchen in 72, acest Arafat era primit aici regeste si facea niste betii si orgii la Peles, de toata frumusetea. Tot atunci Romania gazduia tabere de antrenament pt teroristii OEP, unde acestia primeau instruire militara din partea ofiterilor romani, „romini” asa ca dvs. De asemenea, tot Ceasusescu il primea in Romania pe Carlos Sacalul, un terorist nemilos si cu sute de victime nevinovate pe constiinta. Si tot Ceasusescu l-a platit pe acest Carlos sa arunce in aer sectia romana de la Radio Europa Libera, dar nu se stie de ce acest terorist a aruncat in aer sectia ceha, omarand ziaristi care lucrau acolo. Deh, mai greseste si teroristul, uneori. Deci, Ceausescu nu era animat de nu se stie ce ganduri pacifiste si impaciuitoare, cum sugerati dvs, avea doar ambitii personale si se visa laureat al premiului Nobel pt Pace, pe care oricum nu l-a primit. Stiu unii de ce. In rest, sigur ca arabii extremisti ne iubeau caci gazduiam si antrenam teroristii lor, iar Israelul mentinea relatii cu Romania, caci aveau tot interesul. Romania a fost singura tara comunista care avea relatii diplomatice cu Israelul, in acele vremuri, ceea ce a fost un lucru bun.
” Ceausescu …se visa laureat al premiului Nobel pt Pace,…” L-au luat, in schimb, in 1994: Arafat Y,
(adica „sefu’ teroristilor”, Perez S. & Rabin I. Istoria mai rade, uneori, de culorile alb/negru…
🚨🇺🇸🏦 Peter Schiff: US Economy Not Prepared for Global War
Unlike World War II, the United States today doesn’t have the factories necessary to produce enough weapons, or the savings necessary to fund a major war effort, Peter Schiff told #NewRulesPodcast.
The only way the United States could pay for a war would be to print massive amounts of money, which would lead to unprecedented hyperinflation. „The high inflation we’ve seen recently would pale in comparison to the types of inflation that we would have to experience if we went into a war,” Schiff said.
Pentru Bibi și prtidul lui și socialistul Ițhac Rabin a fost persona non grata.
„De ce nicio mare putere nu are o viziune exhaustivă asupra viitorului Orientului Mijlociu”
Îndrăznesc să formulez o opinie ușor diferită de a domnului profesor Valentin Naumescu. Aș observa că textul se referă în mod esențial la conflictul palestinian, iar generalizarea către Orientul Mijlociu (mai degrabă, Apropiat, căci fizic este mai apropiat decât pare în jurnalele de știri) fiind interesantă atât pentru extremiștii de la Kremlin, cât și pentru cei din Israel.
Dincolo de retorică, pentru a parafraza un subtitlu din articol, viziunea exhaustivă a marilor puteri a fost exprimată în urmă cu mai bine de trei sferturi de veac și încă niciuna dintre ele nu s-a dezis explicit de ea. Cât au trăit, părinții mei, spre exemplu, au spus despre cunoscuții, prietenii sau rudele noastre, evrei care au reușit să ajungă acolo, că au plecat în Palestina.
Desigur, este incontestabil dreptul statului Israel de a exista și de a se apăra, iar poziția oficială a României (și nu doar) rămâne cea a existenței a două state în regiune. Aceasta este fundamental pentru orice poziție exhaustivă a marilor puteri internaționale și indiferent care sunt opiniile extremiștilor, fie de nerecunoaștere a dreptului la statalitate al israelienilor, fie de nerecunoaștere a dreptului la statalitate al palestinienilor.
Un mare război poate urma, influențat inclusiv de acest conflict, dar probabil nu în Orientul Mijlociu. China urmărește evoluția acestui conflict pentru a vedea cât de mare este toleranța internațională față de ocuparea teritoriilor vecine Israelului. Va veni momentul în care, și ea putere nucleară, precum Rusia și Israel, va ocupa Taiwan.
Dacă China constată că marile puteri sunt într-atât de implicate în sprijinirea Israelului, va contribui indirect la slăbirea acestor puteri în mod indirect prin intermediul Coreei de Nord (contra Ucrainei) și al Iranului (contra Israelului), spre exemplu, până când acestea vor fi suficient de vulnerabile pentru a ataca Taiwan. China nu se grăbește. Iar dacă eu, simplu civil, mă gândesc la un astfel de scenariu, cu siguranță se gândesc și alții.
Dacă vor fi distruse capabilitățile militare nucleare ale Iranului, foarte bine. Dacă teroriștii vor dispărea din regiune, nu putem decât să bucurăm. Dacă resursele financiare pentru finanțarea acestora, din petrol, vor fi eliminate, este excelent. Dar nimic din toate acestea nu pare să se întâmple. Nici măcar dacă Israel va ocupa nu doar tot teritoriul „de la râu la mare”, pe care de altfel îl controlează în prezent, ci și teritorii din Liban, Siria, Irak, ori Iran.
De ce? Pentru că o escaladare a prețului petrolului ar putea genera criza mondială care să declanșeze un amplu conflict, dincolo de Orientul Mijlociu. Același a fost motivul pentru care Ucrainei i s-a interzis să mai atace marile depozite de carburanți din Rusia.
Extremiștii din toată lumea, aflați pe val, vor susține extremismul de orice fel. Implicarea efectivă a ONU în conflictele de până acum a început cu trimiterea de observatori, apoi de trupe de menținere a păcii, apoi de sprijin pentru populația civilă șamd.
Dacă în cazul invaziei din Ucraina opoziția la demersurile în favoarea implicării ONU a fost din partea Rusiei, membru permanent a Consiliului de Securitate, în cazul teritoriilor palestiniene, cine și de ce a blocat intervenția ONU?
Președintele Israelului a vorbit nu de mult despre un „pogrom” față de populația palestiniană, referindu-se desigur la genocid, căci „pogrom” este termenul rusesc folosit pentru genocidul evreilor. Surselor independente de informații le este interzis accesul în zonă, la fel ca și celor care pot acorda ajutor medical, sau umanitar de orice fel, iar 13 jurnaliști au murit deja în conflictul reizbucnit în Orientul Mijlociu. În acest context, surse multiple vorbesc de aproximativ 2000 de israelieni uciși și de 90000 de palestinieni. Poate nu sunt 90000, ci jumătate, 45000. Poate nici atât, ci doar un sfert, 20000. Adică, 10 palestinieni la 1 israelian ucis. Toți au fost teroriști, după cum spun unele declarații? Adică, o armată de 20000 de teroriști a fost organizată fără să observe nimeni și a produs pagube atât de reduse?
„Afacerea pagerelor explozive” a trecut în tăcere după ce s-a aflat că și România a fost implicată. Dcaă am fost implicați, înseamnă că am fost participanți la terorismul internațional. Telefoanele mobile și Internetul sunt naturale pentru noi și nu ne concepem viața fără rețelele de socializare. În regiune NU este permisă funcționarea telefoniei mobile (pentru a nu fi utilizată în comunicații de teroriști). Astfel, pagerele, chiar dacă au fost procurate prin piața neagră utilizată și de teroriști, au fost cumpărate și de civili. Adică, de bătrânii care comunicau astfel cu nepoții, de mamele care vorbeau cu fiii și fiicele lor etc.
Între 8000 și 9000 de persoane au murit sau au fost rănite de explozia pagerelor. Nu doar civilii care le utilizau, ci și cei care se aflau în spații publice sau private alături de cei care le foloseau. Ce pot face „exhaustiv” marile puteri, dacă state precum România, sau Ungaria, pot face în locul lor?
Produsele de pe piața neagră vin prin tuneluri ți canale clandestine. Da, prin aceleași canale pe care vin și armele teroriștilor. Dar asta pentru că alte canale nu există, iar ajutoarele internaționale sunt împiedicate să ajungă. Crearea și dezvoltarea industriei locale este imposibilă, pentru că produsele ar putea fi utilizate de către teroriști, cum existența a două state este imposibilă.
În acest context, distrugerea canalelor prin care vin armele teroriștilor înseamnă totodată moartea prin înfometare a localnicilor. Civililor li s-a ordonat de forțele externe să-și părăsească locuințele. Apoi, centrele pentru refugiați sunt bombardate împreună cu școlile și spitalele. Au fost și teroriști printre civili? Nu se va ști niciodată pentru că nu pot exista observatori independenți în regiune, iar marile puteri nu pot face nimic exhaustiv în această privință.
Putem fi cinici, sau defensiv-preventiv și să nu ne pese de cei uciși în Orientul Mijlociu. Dar, nu există niciun dubiu, cuiva îi pasă și este extrem de atent la ceea ce se întâmplă atât acolo, cât și în Rusia. Anume, China. Și, vă rog să mă credeți, deși pare incredibil, ne va fi extrem greu să învățăm a vorbi și gândi chinezește.
Va rog sa-mi permiteti un raspuns, de fapt o parere, la comentariul dvs, pertinent.
Atentatul terorist al Hamas, tocmai pt. ca e ilogic, are o anumita logica, aceea a unei provocari. Cum s-a repetat, de a provoca o ( foarte previzibila ) reactie disproportionata a elitei politico-militare israeliene, dar si, cred eu ( dupa unii analisti ), o implicare directa a Statelor Unite. Are toate caracteristicile unui nou Sarajevo, dar la scara mult mai mare. Aliantele sunt deja configurate, e o mare naivitate sa se creada ca Iranul ar fi singur ! Nici nu ar fi avut curajul sa infrunte Israelul, care e avanpostul Statelor Unite in Orient. De aceea America si ezita, nu se implica, ceea ce starneste furia fundamentalistilor.
Evident ca Rusia profita, are calea deschisa, s-a vazut deja, Ucraina a fost aproape abandonata. Israelul a facut, involuntar, desigur, un mare serviciu lui Putin. Timpul, s-a spus, lucreaza in favoarea lui Putin si, ne place sau nu, Rusia e practic de neinvins in arealul ei, sufera ea economic, sufera si Europa si restul lumii.
China, cu atat mai mult si are o rabdare chinuitoare. Dupa cum merg lucrurile Taiwanul i-ar putea cadea in plasa aproape fara lupte, cum s-a int. cu Hong Kongul, o America epuizata nu va intra intr-un conflict deschis cu China in apele ei, ar fi un dezastru, mai ales cu o alianta Rusia-China, careia nici America nu-i va putea face fata. Probabil ca va fi nevoita sa se retraga si ca lumea sa fie impartita in mari sfere de influenta, Europa, care nu mai are statutul unei mari puteri, e o zona de confruntare, probabil ca Putin vrea sa impinga cat mai mult spre fostele zone de influenta ale Uniunii Sovietice, traditional atasate Rusiei, Balcanii, adica lumea ortodoxa, si sa refaca intr-un fel sau altul ordinea din Razboiul rece. Daca privim mai atent nici nu pare departe ! Desi exista si aici un mare conflict latent, cu Turcia, mare putere regionala.
Ca sa fie clar, consider ca pax americana, cu toate abuzurile ei, a fost si e de departe preferabila ´alternativelor´, care nici macar nu s-ar putea sustine, ar duce la haos. Caderea hegemoniei Americii e precum caderea Imperiului roman, o distrugere a civilizatiei moderne. Nu cred ca e posibila o hegemonie chinezeasca, China depinde funciar de dominatia atlantica, nu poate juca rolul unei noi Americi, e doar o aparenta, ca acele orase nelocuite din desert, totul e imitatie de proasta calitate.
Israel, de fapt, trebuie subliniat mereu, elita politica actuala, si nu e vorba doar de Netanyahu, pare sa vrea sa profite de confuzia internationala pt. a-si indeplini obiectivele, maximaliste, confuzie sporita si de vidul de autoritate din Statele Unite. O perioada extrem, extrem de critica. Incearca sa atraga o alianta sau macar sprijin, probabil, sperand si la o victorie a republicanilor, dar care ar putea fi catastrofala, avand in vedere dominatia aripii extremiste. Desi, cu Trump nu se stie niciodata, din cate stiu, a fost f. suparat pe Netanyahu. Desigur, situatia in Orientul mijlociu e extrem de complicata, conflictele dintre suniti si siiti, cu politica traditionala colonialista de divizare, etc. Dar nu ar trebui intinsa prea mult coarda, o lume musulmana unita e o forta uriasa, daca nu direct material, spiritual. De aceea, ´retorica´ mediatica, inclusiv la noi !, de a uni focarele intr-un singur mare conflict si o cauza unica, a ´democratiei´ si ´civilizatiei´ etc. , sperandu-se, probabil, intr-o victorie Blitzkrieg.
Dar conflictul arabo-israelian din regiune are o istorie proprie si nu poate fi legat direct de acela din Ucraina, decat la modul general. E bine de amintit ca imediat dupa razboi Uniunea Sovietica a sprijinit recentul stat Israel in lupta sa, politica ambivalenta ce se continua pana azi in relatiile dintre Rusia si Israel – care a ezitat sa sprijine direct Ucraina. Deci situatia e mult mai complicata decat e ea prezentata in propaganda zilnica, in alb-negru, demna de cele mai sumbre zile ale Razboiului rece.
Peste un an, dacă nu i-se extremei drepte israeliene comanda ” pe loc, repaus” în Cisjordania nu vom mai mai vedea nici picior de palestinian, nici capre și oi păstorite de ismaeliti.
https://www.francetvinfo.fr/monde/proche-orient/guerre/guerre-au-proche-orient-la-colonisation-de-la-cisjordanie-par-l-etat-d-israel-s-est-
elle-intensifiee-depuis-l-attaque-du-
7-octobre_6834035.html
În perspectiva,Biserica Sfantului Mormânt nu va mai beneficia de protecția istorica a soldatilor palestinieni și tot comertul cu suveniruri religios crestine va rămâne o amintire.
Și pentru ca a venit vorba, știe cineva dacă Patriarhul Jerusalemului s-a exprimat oficial in chestiunea bisericilor bombardate în Gaza și a palestinienilor crestini ucisi în contextul razboiului fratricid actual?
Totusi Israel se comporta absolut barbar cu teroristii hamas si hizbalah, chiar daca sunt teroristi si ucid militari si civili seara dupa ce se intorc acasa au si ei familie copii nevasta frati….nu se poate sa lasi pagerele alea sa sune asa aiurea poate ca atunci luau masa impreuna sau jucau un Monopoly sau un PS….
i-ar fi luat mai în serios pe cercetătorii ca mine, nu ar fi ajuns la un asemenea dezastru. Un putinofob inteligent ar putea folosi cartea mea pentru lupta împotriva Rusiei. Pe de altă parte, când un ziar precum Le Monde le ascunde cititorilor – elitele franceze – faptul că Rusia se recuperează social și economic și îi dezinformează în legătură cu stabilitatea din Rusia, avem de-a face un serviciu adus lui Putin.
Corriere din Bologna: Ați introdus conceptul de ”oligarhie liberală” pentru multe state europene și conceptul de ”democrație autoritara” pentru Rusia. În care sistem ați dori să trăiți?
Emmanuel Todd: Oligarhia liberală nu este o problemă pentru mine. Nu uitați că m-am născut în sistemul intelectual francez. Sunt un membru disident al oligarhiei intelectuale europene. Mai mult, îmi iubesc mult țara, Franța, și nu voi pleca de acolo decât dacă va veni la putere un regim fascist sau rasist. Dacă voi deveni refugiat politic, nu voi merge in SUA, așa cum a fost tradiția în familia mea, pentru că SUA se cufundă în ceva și mai rău decât oligarhia liberală – în nihilism. Nu îmi place barbarismul, sunt prea conformist din punct de vedere cultural. Cred că aș pleca în Italia sau în Elveția. În Rusia, nu. Ce să caut în Rusia?
Viziune asupra Orientului Mijlociu au avut si persii, grecii si romanii, apoi arabii si turcii, pana cand interesele Occidentului european i-au divizat iremediabil „Dividit et imperat”, asa ca acum se concureaza SUA, Rusia si China iar UE doar chibiteaza. Sa vedem ce mai iese din toata incurcatura asta…
Peste un an, dacă nu i-se ia extremei drepte israeliene comanda ” pe loc, repaus” în Cisjordania nu vom mai mai vedea nici picior de palestinian, nici capre și oi păstorite de ismaeliti.
https://www.francetvinfo.fr/monde/proche-orient/guerre/guerre-au-proche-orient-la-colonisation-de-la-cisjordanie-par-l-etat-d-israel-s-est-
elle-intensifiee-depuis-l-attaque-du-
7-octobre_6834035.html
În perspectiva,Biserica Sfantului Mormânt nu va mai beneficia de protecția istorica a soldatilor palestinieni și tot comertul cu suveniruri religios crestine va rămâne o amintire.
Și pentru ca a venit vorba, știe cineva dacă Patriarhul Jerusalemului s-a exprimat oficial in chestiunea bisericilor bombardate în Gaza și a palestinienilor crestini ucisi în contextul razboiului fratricid actual?
Dincolo de un anumit nivel de naivitate pe care il manifestati – pentru a spune ca, dupa finalul razboiului mondial, „marile puteri s-au „extras” treptat din zonă”, trebuie sa ignorati toate miliardele de dolari trimise de catre Statele Unite Israelului, pentru a nu mentiona cantitatea impresionanta de arme livrata nu doar in ultimul an – asa „dezinteres” din partea marilor puter, mai rar! – ceea ce frapeaza cel mai mult in articolul dvs. este cantitatea de locuri comune pe care o livrati ca rezultat al unei pretinse reflectii.
Pentru ca nu vreau sa risc sa va suspectez de ignoranta, nu imi poate veni in minte decat faptul ca discursul dvs. functioneaza ca o justificare academica a manipularii: asa cum in lumea comertului ilicit se „spala bani”, tot asa in lumea propagandei se „spala idei”, cand cineva suficient de bine vazut si cu suficient de multe diplome in spate este gata sa le reproduca in spatiul public.
Pentru a spune ca Orientul Mijlociu este „„o ruină politică” debusolată și înapoiată”, careia-i lipsesc „experiența și resursele interne necesare pentru a-și găsi pe cont propriu o soluție de pace”, in timp ce „Israelul este remarcabila excepție a regiunii, ca țară democratică, modernă și performantă, integrată în ordinea liberală occidentală” nu trebuie sa repetati decat vechiul loc comun colonial potrivit caruia albii (spanioli, englezi, francezi etc. in vechime, israelieni acum) sunt marea putere civilizationala care lupta impotriva barbariei.
Ergo, orice abuzuri sunt legitime, caci justifica un scop nobil.
Afirmatia dvs. este dublu falsa: unu, statele Orientului Mijlociu nu au fost in ultimul secol niciodata pe cont propriu, pentru a-si putea gasi echilibrul – fiind terenul de lupta ar diverselor interese occidentale, turcesti, sau rusesti, pentru a nu enumera decat cateva dintre ele. Doi, cine sunteti dvs. sa judecati „debusolarea” si „inapoierea”? In raport cu ce? Cu marile valori europene, sigure de ele si moderne, care fac ca majoritatea liderilor europeni de astazi sa incurajeze bombardarea in masa a civililor?
Iar pentru a nu mai repeta propozitii fara valoare istorica de tipul „a te limita să constați că populația din regiune este organizată în state artificiale care nu cunosc altă formă de „viață politică” decât ori un regim autocratic ori teroarea și haosul islamismului fundamentalist etc.” va recomand lucrarile lui Olivier Roy, care va
va lamuri de ce spatiul politic islamic trebuie cercetat cu amanuntire inainte de a face afirmatii despre el.
Altfel, riscati sa ramaneti un ilustru raspanditor de platitudini.