luni, decembrie 11, 2023

Febra inlocuirilor la conducerea institutiilor statului

Comunicat de presa EDU CER

O rapida schimbare s-a produs si la ANCS, Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, unde Dragos Ciuparu a fost inlocuit de Tudor Prisecaru, decanul facultatii de Inginerie Mecanica de la Universitatea Politehnica Bucuresti. Probabil la sugestia si propunerea dnei Ecaterina Andronescu.

Graba schimbarii este justificata de iminenta soluționare a  plagiatului dlui Ioan Mang, fost ministru de șase zile la Ministerul Educatiei, de catre Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, aflat in subordinea ANCS.

In aceste conditii, la fel cu situatia de la Inspectoratul de Stat in Constructii, un om sigur era urgent necesar pentru a bloca ancheta de la Consiliul National de Etica.

O paralela intre fostul si actualul sef al ANCS ne da imaginea calitatii resursei umane a USL, dovedita si cu ocazia numirii ministrilor de la Educatie.

Unii comentatori il apreciaza pe Tudor Prisecaru ca fiind un cadru didactic onest si daruit meseriei de dascal. Foarte bine, dar de aici pana la a conduce cercetarea unei tari intregi este o distanta mare.

Iata o fisa comparativa a actualului si fostului conducator al ANCS

Tudor Prisecaru, 55 de ani, specializarea Cazane de abur, 36 articole publicate sau in curs de publicare exclusiv in reviste din tara, 9 articole publicate in volumele unor congrese si simpozioane, 24 comunicari stiintifice, Indice Hirsch 2 (mai slab decat al multor doctoranzi din Romania si in mod sigur mai slab decat al majoritatii doctoranzilor din tarile avansate), la 55 de ani doar conferentiar, de 12 ani cu aceasta functie didactica.

Dragos Ciuparu, Doctorat la Paris (Univ. Paris 7, Denis Diderot), Postdoctorat la Yale, Cercetator si visiting professor la Yale, (in total peste 7 ani la Yale), peste 50 de articole in reviste cotate ISI din strainatate, cu factor de impact foarte ridicat, la editurile cele mai prestigioase din lume in domeniu (American Chemical Society, Elsevier, Wiley, Oxford Press etc), Indice Hirsch 22,(!) 1423 de citari in revistele internationale cele mai importante.

Chiar si numai aceasta comparatie intre cartile de vizita ale celor doi, ne arata ca premierul Victor Ponta renunta la un eminent cercetator, cu profil international remarcabil, pentru un om provenit din apropiatii dnei Andronescu, de care depinde evaluarea proiectelor si  repartizarea viitoarelor granturi de cercetare, mai degraba catre clientela politica a USL.

Paralela stiintifica intre actualul ministru si fostul ministru Daniel Funeriu nu se poate face, cei doi provin din lumi cu totul diferite.

Inlocuirea specialistilor cu notorietate si opera stiintifica remarcabile, cu membri de partid, avand merite mai degraba in obedienta fata de sefi, risca sa arunce Romania cu cinci ani in urma, irosind tot ce s-a realizat prin Legea Educatiei Nationale.

Comitetul Director EDU CER

Distribuie acest articol

19 COMENTARII

 1. S-a intors Kati, reincepe prapadul. La facultatea de Inginerie chimica din Politehnica in loc de 2 prodecani s-au facut 4 la jumatate numar de studenti. finii lui Abramburica sunt sefi peste tot, are cel putin 20% din toate proiectele POSDRU si scolarizeaza / recalifica copii de gradinita si morti.

 2. Este trist ce va urma in educatie ! Acest domeniu inchistat care are atata nevoie de reforma si care avea sperante in noua lege,se va intoarce iar cu ani buni inapoi,daca pana in noiembrie lumea nu va intelege ce catastrofa s-a produs in Romania prin venirea USL-ului la putere.Existenta unui sindicalist-ministru este penibila, iar comportamentul pe care-l are este al vatafului peste oi.Din pacate,sunt multi profesori care opun rezistenta la schimbare si care cred usor in promisiunile politicienilor Oricum,ar trebui sa ne coalizam cumva pentru a nu-i lasa sa modifice Legea Educatiei .

 3. Ref. activitatea academica a d-lui Tudor Prisecaru: faptul ca nu a publicat in jurnale din alte tari ce au sistem blind peer-review arata mediocritatea sa profesionala. Publicarea in sistemul ales de dansul creste posibiltatea plagiatului si genereaza un nivel scazut al diseminarii informatiei stiintifice originale (daca exista asa ceva in respectivele articole). Exista posibilitatea unui Mang reloaded…

 4. Schimbarile acestea politice au la baza celebra OUG 37/2009 a lui Emil Boc care a permis politizarea intregii adminsitratii publice din Romania…
  PDL a legiferat asta, a procedat la fel iar USL continua….
  Trebuia sa ne plangem in 2009 cand s-a legiferat minunea asta, nu acum. Cei de acum fac exact ce au facut si pedelistii in 2009. Si apropo de schimbari, Funeriu a fost numit la ICR in locul lui Valeriu Turcan. Schimbari si iar schimbari.

 5. Domnul Dragos Ciuparu a adus foarte multe imbunatatiri in ceea ce priveste calitatea recenziilor pentru contractelor de cercetare. Este pentru prima data cand exista o cerinta ca propunerile sa fie recenzate de cercetatori care indeplinesc ei insisi conditiile de director. De asemenea conditiile pentru a fi director sunt de bun simt.

  S-a intamplat ceea ce trebuia sa se intample acum 20 de ani!

  O singura observatie as avea. Inainte de venirea dumnealui la conducerea ANCS-ului, suma totala era impartita proportional cu numarul propunerilor pe subcomisii ceea ce era un lucru normal. Fiecare domeniu are specificul lui. Din varii motive revistele pe chimie/fizica au factor de impact mai mare decat cele din domeniu electro de exemplu. De aceea este normal sa se compare cercetatori si propuneri din acelasi domeniu.

 6. domnule Vlaston :
  ,,Inlocuirea specialistilor cu notorietate si opera stiintifica remarcabile, cu membri de partid, avand merite mai degraba in obedienta fata de sefi,”
  In conditiile in care chiar dumneqavoastra afirmati ca ;
  ,,Unii comentatori il apreciaza pe Tudor Prisecaru ca fiind un cadru didactic onest si daruit meseriei de dascal. ”
  presupun ca, pentru prima dumneavostra afirmatie aveti dovezi solide ;v-as ramane recunoscatoare daca mi-ati spune ,in acest context :
  -1. daca domnul Prisecaru este membru PSD , PNL ,PC ?
  2.daca puteti sa-mi dati un exemplu clar (dovada ) din care sa rezulte eventuala ,,obedienta” a domnului in cauza fata de sefi ?

 7. O inlocuire necesara.

  Nu-mi fac nici o iluzie ca Prisecaru va fi mai bun, e clar ca el nu ar trebui sa predea niciodata in universitate. Dar Ciuparu a esuat absolut lamentabil: ce pretentii sa mai ai cind in citiva ani de zile nu ai putut descoperi falsul grosolan numit Ioan Mang? Chiar si Prisecaru e o dovada clara a esecului lui Ciuparu: cum e posibil ca cineva fara activitate stiintifica sa ajunga decan (!!) in Bucuresti?

  • iar maskirovka Costica? de unde reiese ca acea Comisie de Etica trebuie sa ia la pieptanat toate lucrarile tuturor profesorilor din RO (mai sunt si conferentiari si lectori)????? Comisia raspunde la sesizari. Mang-litorul a fost convocat CEL MAI TARZIU pe 15 Iunie. Intre timp a fost destituit Ciuparu. Restul e simpla logica, dar numai daca Prisecaru are cojones. Daca n-are, atunci cei trei profi (germanul, chinezul si israelianul) vor face taraboi international, deoarece ei nu sunt obisnuiti cu ” ciocul mic” sau batista (lui Ponta) pe tzambal.

   • Ce profesor din Romania a fost depistat plagiind de comisia aia de etica? Vreau nume.

    Nu de alta, dar daca o comisie nu produce nici un rezultat, o desfiintezi. Ori e incompetenta, ori in Romania nu plagiaza nimeni.

   • Si japonezul a fost plagiat. Chiar de la sediul Fujitsu din Japonia.

    Nu e cool?

    Fara discriminari la plagiat, ca romanu….impartial.

 8. dle. costica :
  ,,Nu-mi fac nici o iluzie ca Prisecaru va fi mai bun, e clar ca el nu ar trebui sa predea niciodata in universitate.”
  Pur si simplu ramna fara grai cand vad unii, fara suparare, ca dumneavoastra, care fac senini, aasemena afirmatii categorice .Nu stiu ce contacte aveti cu lumea universitara, dar vizualizati ,va rog, CV persoanei asupra careia va pronuntati cu atat certitudine si da-ti apoi un argument : pe ce va bazati ?
  ,,Începând din anul 2000 a fost ales de catre Consiliul Profesoral al Facultatii de Inginerie Mecanica în functia de Prodecan al facultatii, ocupându-se de activitatea de organizare a procesului de învatamânt.
  Activitate tehnica
  În anul 1996 a primit Premiul AGIR pentru contributii la realizarea unei instalatii de ardere a pacurii cu NOx redus care echipeaza în prezent generatoarele de abur de 420 t/h din cadrul FE Pitesti.
  În anii 1996-1997 a participat la realizarea cazanului recuperator pentru ciclul mixt cu o turbina cu gaze aeroderivativa, aflat în prezent în dotarea CET Botosani.
  În anul 2000 a participat la modernizarea focarului pilot de 2 MWt din cadrul Catedrei de Echipament Termomecanic Clasic si Nuclear, cu un schimbator de caldura nou cu tuburi termice.
  În anul 2000 a participat la realizarea unui cazan industrial functionând cu ulei diatermic de 0.5 Gcal /h.
  Începând din anul 1998 a fost solicitat ca expert în analize de avarii.
  Începând din anul 1999 face parte din Comitetul de certificare stiintifica al lucrarilor elaborate din cadrul ICEMENERG SA Bucuresti si ICPET SA Bucuresti.
  Activitate stiintifica
  Activitatea stiintifica a abordat urmatoarea tematica:
  – procesele de transfer de caldura prin radiatie din focarele generatoarelor de abur, atât în regim stationar cât si permanent;
  – analiza starilor de tensiuni termomecanice care apar în structura elementelor aflate sub presiune, ale generatoarelor de abur;
  – analiza stabilitatii hidrodinamice a agentului de racire în ecranele focarelor generatoarelor de abur;
  – procedee de reducere primara a emisiilor poluante.
  ACTIVITATEA DE ELABORARE SI PUBLICARE LUCRARI
  Lucrari didactice(profesionale)
  În aceasta categorie se încadreaza lucrarile: Modele numerice termice, Bratianu C., Prisecaru T., Negreanu G.P., Berbece V., Editura U.P.B. 1994, 244 p.; Generatoare de abur. Probleme. Neaga C., Mihaescu L., Prisecaru T., Pîsa I., Cojocia L., Prisecaru M., Editura MATRIX ROM, ISBN 973-97217-1-0, Bucuresti, 1995, 66 p.; Probleme speciale ale sistemelor vaporizatoare ale generatoarelor de abur,Prisecaru T., Ene A.S., Prisecaru M., Neaga C., Mihaescu L., Florescu R., Editura MATRIX ROM, Bucuresti 1996, ISBN 973-97494-8-8, 146 p.; Limbajul de Programare C++. Notiuni de baza, Prisecaru T., Ene A.S., Editura MATRIX ROM, Bucuresti 2000, ISBN 973-685-093-5, 130 p.; Economia combustibililor si a echipamentului termomecanic, Prisecaru T., Mihaescu L., Editura , 210 p.
  Lucrari tehnice
  În aceasta categorie se încadreaza lucrarile: Cazane si turbine, Mihaescu L., Prisecaru T., Oprea I., Editura MATRIX ROM, Bucuresti, 1999, ISBN 973-685-036-6, 168 p.; Generatoare de abur, Vol. I, Îndrumar de laborator. Pîsa I., Neaga C., Mihaescu L., Prisecaru T., Editura U.P.B. , 1994, 187 p.
  Lucrari stiintifice
  În aceasta categorie se încadreaza teza de doctorat cu titlul ‘Optimizarea din punct de vedere general economic a ansamblului parametrilor functionali si constructivi ai focarelor cazanelor ‘, sustinuta public în anul 1990 sub conducerea Prof.ing. Mircea Postelnicescu, confirmata în anul 1991, precum si un numar de 36 articole publicate sau în curs de publicare în reviste de specialitate (cu referenti), 9 articole publicate în volumele unor congrese si simpozioane, dintre care doua în strainatate iar unul cu participare internationala, 41 de contracte de cercetare stiintifica, dintre care la 20 în calitate de responsabil. Pe lânga articolele publicate si comunicate a mai sustinut un numar de alte 24 comunicari stiintifice.
  ALTE DATE
  Este membru al Societatii Termotehnicienilor din România, al Societatii de Termoenergetica si Termoficare din Romania, al Asociatiei Profesionale Energetica. De asemenea este membru afiliat al Grupului Stiintific International FLUENT Europe, cu sediul în Anglia, începând cu anul 1995.
  Din 1992 si pâna în prezent, figureaza pe lista de experti ai Ministerului Educatiei si Cercetarii, pentru avizarea tematicilor propuse în domeniul generatoarelor de abur, fiind propus de ICPET SA, Bucuresti.
  În anul 1996 a facut parte din echipa de cercetatori care a primit premiul AGIR în domeniul Ingineriei Resurselor Naturale si a Energiei.
  Începând din anul 2000 ocupa functia de prodecan al Facultatii de Inginerie Mecanica din cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti.
  Specializari si titluri: 1991 – Titlul de Doctor inginer în stiinte tehnice specializarea Cazane de abur. 1991 – Specializari la MAN-GHH AG, Oberhausen, EVT GmbH, Stutgart, Mannesmann- Lentjes AG, Dusseldorf, Germania. 1994 (iunie -iulie) – Specializare la Technische Hochschule Darmstadt. Limbaje de programare si utilitati software cunoscute: Limbajul FORTRAN, PASCAL si Visual BASIC.Posibilitati de lucru în mediul de programare WINDOWS. Experienta de lucru cu produsele software: FLUENT V5.1, NASTRAN MSC V2.0, ELCUT.
  ce facem, care cum ne vine dam sentinte bazaqte pe ce, in spatiul virtual ???

  • FORTRAN, PASCAL si BASIC am învățat in 1983 pe când eram elev in clasa a X-a la Liceul de Informatica din Cluj !!! Sa se laude un conferentiar si conducator al cercetării naționale cu așa ceva in 2012, HA-HA-HA !!!

 9. valoarea unui profesor universitar este data de articolele stiintifice pe care le-a publicat. O cautare pe google scholar arata imediat ca T Prisecaru nu are nici un articol in reviste internationale serioase. Stii, nu ne abureste nimeni cu „international conference on …” tinuta la Gaesti, Romania sau in nu stiu ce satuc din Ucraina.

  Omul poate fi un foarte bun inginer, un foarte bun instructor, dar nu este un cercetator de valoare. Nu e nici o rusine in asta, trebuie sa intelegem ca cercetarea stiintifica este ceva EXCEPTIONAL si nu oricine o poate face. Cercetare inseamna sa descoperi ceva nou pe plan mondial. Nu sa scrii o carte de C++ sau un manual de laborator de exemplu. Da, bravo lui ca a scris cartile alea, dar cercetare inseamna mult mai mult.

 10. Trist dar adevarat. Prostia revine in forta in toate institutiile si mai ales in educatie.

  Inlocuirea facuta arata clar acest lucru. Putinii indivizi educati in Vest si cu lucrari in reviste cotate ISI sunt inlocuiti de baieti si fete…de-ai nostri.

  psd&comp se bazeaza pe prostime. Care e mult mai multa azi decat a fost in anii 90. Cei capabili si tineri au plecat si pleaca in Vest.

  Iar la prostime (ca sa nu zic „p….me” cum a zis Nastase, dupa „viermii care nu se mai satura” a lui Elena Ceausescu), le dai cativa lei in plus la salariu, scoti examenul de Abilitare si cobori standardele minimale si gata, faci ce vrei, ca te vor vota sigur toate babele, si elevii puturosi si toti Mang-ii si Mang-utele.

  Chestie de statistica, masa critica, etc. Se vede si pe UEFISCDI, la lista articolelor ISI publicate (punctul a)), la fiecare universitate. Un numar mic de oameni sunt in fiecare universitate care publica periodic in reviste mari, tot aceiasi. Restul….intra in guvern sau parlament.

  Zicea cineva pe aici ca in UE e mai mare numarul de doctorate la un milion de locuitori decat la noi. Ce prostie. Si ce daca? UE in sus, UE in jos, parca-i Uniunea Sovietica in anii 50. Se dau doctorate proaste si la Sorbona sau Oxford. Informati-va mai bine!! Pot sa fie intre zero – toata tara de doctorate. Daca cei care primesc acest titlu il merita. Mai terminati cu procentele si cu mediile, gen „atatia trebuie sa treaca la Bac” etc.

  Pe vremea lui Ceausescu erau astfel de statistici hei-rupiste. Fiecare sa joace in liga in care merita, sa invete in clasa de nivelul la care este in realitate.

  Dar poate la inginerii mecanici asa o fi, trebuie atatea doctorate, atatea mastere, etc., ca sa ne iasa media ca-n UE. Chiar daca producem madame Stan(d)ford si Mang-i pe banda, ca-s pline ziarele de ingineri, juristi si economisti plagiatori. Vezi acuma cateva luni la Craiova, 4 ingineri mecanici plagiatori prinsi. Si cati or mai fi….cu tehnologia la zi e mai greu, progreseaza repede, nu avem laboratoare etc. Asa ca mai bine plagiem, nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro